Subscribe: The Future Institute
http://justienmarseille.blogspot.com/rss.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  deze  die  dit  door  economie  geen  groep  meer  met  naar  nog  tijd  tot  uit  veel  waarin  wat  wordt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: The Future Institute

The Future InstituteBureau voor trendanalyse justienatthefutureinstitute.nlLast Build Date: Tue, 06 Mar 2018 21:38:02 +0000

 Verhuizing

Mon, 08 Feb 2010 20:08:00 +0000

we zijn verhuisd...De wraak van Marx

Thu, 17 Dec 2009 14:08:00 +0000

(image)


met onder andere ...
... een wonderbaarlijke ontmoeting waarbij Laura Ingalls, 
John Galt en Pete Armstrong de wereld op z'n kop zetten. 

(En de VS aan de bakermat van het Nieuwe Markt Marxisme bleek te staan) Het 10e kabinet van de vertraagde vooruitgang.

Tue, 17 Nov 2009 09:33:00 +0000

Over wat na maslovEten, sex, huizen, werk, erkenning, zelfverwezelijking.Dat dus. En niets zo persoonlijk als dat. Geld werkt daarbij niet. Sterk afhankelijk van het moment, de sitiatie, de levensfase, het ego en de geschiedenis. Hoe in hemelsnaam gaan we daar een mouw aan passen? Hoe voorkomen we dat de ene helft van de groep zich beledigd voelt en de andere helft overspannen op de teentjes loop? Wat zet de groep aan tot bewegen. Waarom volgt men?Aandacht blijft de nieuwe olie.Over velden van energie waarover we nog maar nauwelijks durven te denken.Meer dan voor mogelijk gehouden blijkt stuurbaar en deelbaar. We zenden signalen uit. Pikken ze op. Beinvloeden en worden beinvloed op een niveau waar we ons zelf nauwelijks bewust van zijn. Dat is nogal wat. Best eng eigenlijk, want wie leidt al die wenskracht. Met welk doel.Waarden na 2012.Over de langere tijd en waarde. Van gogh stierf straat arm. Waarde in een co-operatieve wereldwijdewereld. Waardebepaling in de langere tijd en context. Het gebeurt en werkt op micro niveau. Wat is er nodig om de stap naar de vroege volwassenheid te maken? Hoe 'verappelmoezen we dit domein?"Wat is er nodig om het 'te garanderen' voor de massa.Werkbaar en 'uitrolbaar' te maken? Welke tools bieden spel en micro- modellen? Welke mechanismen gebruiken we in spel om te belonen? Welke rol spelen locative media en AR (Big Sister) hierbij. Geinspireerd door transpant spaces, City media, Coolhaven. Over wat er nog meer is dan geld. Veel dichter bij, veel directer.De economie als biedings- en veilingmodel.Het neigt naar 'The Truth Machine', een waarderingsmodel waarin de energie niet gaat naar het zoveel, maar het zo min mogenlijk beslag leggen. Het beste evenwicht.vanuit een minimaal in plaats van maximaal streven. Waarover strijden we dan? Over principiele fouten in het denken.Over de rekenfouten in ons kapitalistisch model. Van zieke zorg tot rammelende wetgeving. Wat willen we delen, met welke groep?Ook vrijdag 11 december. Breng in wat je in wil brengen en neem mee wat je mee wil nemen.Wat vaststaat is dat Abdul zijn gedachten heeft laten gaan over  de vraag wat netwerken stuurt. Hij zal wat vertellen over zijn bevindingen uit een prachtige verzameling  bronnen.  Margot van Diederen deelt haar ervaringen uit haarthesis over astrologie en de tijdgeest.Ervaring leert dat er meer verhalen de moeite van het vertellen waard zijn. Graag.Er is een beamer en en plek om te zitten.  En mocht het dan onverhoeds stil vallen, dan zijn er altijd deze plaatjes nog..10e kabinet van de vertraagde vooruitgangView more documents from Justien  Marseille. [...]Storing

Mon, 14 Sep 2009 10:39:00 +0000Door veelheid aan bijzondere projecten waaraan het afgelopen jaar is meegewerkt is de virtuele vertegenwoordiging danig verwaarloosd. Wordt aan gewerkt.

Ondertussen is er genoeg te delen..

30 studenten, drie weken. Under permant construction.

Een week onder hoge druk werken aan innovatie in de zorg. Boek komt uit herfst 2009.

Roadmap to Venus, in ontwikkeling, werkboek als pdf downloadable. Nieuwe sessies volgen.

Friend or Fiend, een zoektocht naar de omkering van techniek als Big Brother naar Techniek als Big Sister.What's next?

Wed, 22 Apr 2009 09:33:00 +0000

(image)
Fragment uit: 
De schoonheid van geld, Great Place to Life, zomer 2008

Vanavond wordt de Twoty Award 2009  uitgereikt, de trendanalist van het jaar verkiezing, zeg maar. Een waarlijk grote eer kans te maken op deze titel, maar toch...

Na een jaar vol aandacht voor de 'verwijving' van de samenleving, met thema's als  'van concurreren naar samenwerken', 'van monopoliseren naar mobiliseren', 'van winstmaximalisatie naar nutsoptimalisatie' en 'het einde van de monetaire economie' , komt deze verkiezing ietwat gedateerd over.. Natuurlijk verdient een vak dat zich bezig houdt met het loskomen uit het nu  aandacht en erkenning. Nu meer dan ooit, want te lang al ligt de nadruk op het juridisch dichttimmeren van het oude denken. 

Dus liever dan stil te staan bij wat de wereld nu beweegt houden we ons vanaf nu weer bezig met het 'kritisch en zonder vrees" in kaart brengen van mogelijke toekomsten.  

Daarom, na eerdere lijstjes uit 2003 en 2006, tijd voor lijstje 0.2009!

(object) (embed)
Enders Game, sciencefiction in real life.

Mon, 26 Jan 2009 20:11:00 +0000

In Enders Game, het eerste deel uit een reeks fantastische (sciencefiction) boeken, redt een groep kinderen de wereld, onder leiding van de dan 9-jarige Ender. De op en top getrainde kinder elitetroep denkt lekker te oefenen in een World of Warcraft game voor de grote taak die hun, in een verre toekomst, te wachten staat en slacht ondertussen rucksichtlos een stam af. Rare sciencefiction in 1977, een snel groeiende en interessante studierichting in 2009.


(image)
Het is een utopisch boek. Utopisch omdat de waarden van morgen worden beschreven: het respect en de aandacht van de zwerm. “They didn’t need money, they needed respect, and that they could earn. With false names, on the right nets they could be anybody”. Prachtig omdat het de kern raakt van de paradigmaverschuiving van oppotten (geld, groei) naar ontpotten (aandacht, delen) en dit wel eens de fundamentele verandering in ons denken over de economie kan zijn.

Een schrijnend boek ook. Omdat de kindsoldaten, nadat ze klaar zijn dan met het spelenderwijs uitmoorden van een eng volk, doorkrijgen dat de simulatie geen spel was maar werkelijkheid. En wegkwijnen van twijfel en schuldgevoel. Heerlijk omdat het (misschien) toch nog goed komt. En de Queen of Hyves gered blijkt. Hyves is een van de verschroeide planeten en de koningin de bron van honing en hoop, de bron van de buzz. Ja, Hyves, de hype van 2008.

Een fantastisch en visionair boek omdat Scott Card dit schreef in 1977, jaren voor Google, decennia voor hyves of buzz-marketing en eeuwen voor het serieus doorbreken van het serious gamen.

(image) http://www.typetopia.com


Een voorspellend boek ervoer ik aan den lijve, toen ik gisteren mee mocht testen in een game voor kinderen van 8 tot 10. Want wie wil er nou niet spelen dat je negen bent en ondertussen eindelijk leert tiepen met tien vingers?Justien Marseille,

trendanalist@thefutureinsitute.nl
twitter: www.twitter.com/jhmarseille


Enders Game

spelen dat je negen bent en ook nog leren

http://www.typetopia.com/welcomeHoezo krediet crisis? (deel 2)

Sun, 12 Oct 2008 19:18:00 +0000

(image)
Beeld: Freecard, 1996


Rotterdam, 11 oktober 2008.

Mevrouw,

Die traditionele marketing en de bijbehorende miljarden die dagelijks in wegwerpmedia opgestookt worden, is dat niet uw echte kredietcrisis? 

Alleen in Nederland, in 2005, al meer dan 5 miljard reclamebestedingen. Mee met de rotte vis, elke dag weer.  Allemaal om elkaar voor het lapje te houden. Om mij en mijn vrienden te overtuigen, te misleiden.

Van het voordeel van de ene hamburger boven de andere, over politici die keihard blijven liegen, niet 1, maar wel 4 keer. Voor veel geld gadegeslagen en verspreid door kostbare media, door lieden die allemaal op hetzelfde moment, vanuit hetzelfde perspectief, dezelfde geregisseerde nieuwtjes volgen...

Ja sorry hoor, mevrouw...

Maar ik stond erbij, en keek ernaar. Bij de 100 schattige meisjes werden opgehitst door de regisseur van een serieus nieuwsprogramma. Of ze maar even gek wilden doen, want de redactie wilde een item over een hype, iets met een bandje dat plots, oh help, via ‘ het internet’ groot was geworden. Of ze even hysterisch wilden gillen. Op de achtergrond stond de platenbons achter het bandje te glimmen, allemaal gratis reclame, voornamelijk bekeken door lieve oma’s die snel naar de platenzaak zouden rennen om de kleinkinderen op dat plaatje te trakteren.

Die miljarden? Die gaan nog steeds op aan ‘milieuverziekende’ mailings aan diezelfde oma’s. De mijne is 72 en ze kreeg vorige week, via haar klantgerichte ‘adviseur’, de vraag of ze een begrafenisverzekering wilde, aangeboden door hun betrouwbare relatie, Fortis. 

Dit was trouwens nadat hetzelfde journaal melde dat Fortis ‘omgevallen was’. Wie zijn die mensen die over die miljarden gaan eigenlijk, de Biereco’s ofzo?U verkoopt verdorie hamburgers aan me terwijl u een chockdoc uitzendt over een  hongersnood. Wat denkt u? Dat wij gek zijn, dat wij monsters zijn?


Denkt u werkelijk dat ik nog iets serieus neem van hetgeen de media over mij uitkotst?

Wij vertrouwen u niet meer, schreef ik al. Wij willen inzicht in uw boeken. Nee, niet via mensen, die zijn te volgzaam,  manipuleerbaar en beïnvloedbaar. Veel te riskant.
Hoezo kredietcrisis?

Wed, 01 Oct 2008 08:40:00 +0000

(image)


Kredietcrisis? Mevrouw, waar heeft u het over?

Ik ben 21, ik heb nog geen krediet, en zie dus ook geen crisis.

Ik word beter opgeleid dan 90% van mijn zogenaamde concurrenten. ‘Concurrenten’ die niet mijn vijanden zijn, maar mijn klasgenoten, hyves of wow maatjes. Mensen met wie ik netwerken deel, met wie ik het leven leuker en simpeler maak, ongeacht de plaats waar ik ben.

Mensen met wie ik een gezond wantrouwen in merken en banken deel. Organisaties waarvan ik weet dat hun doel niet het mijne is. Organisaties die mij dingen willen verkopen waar ik vaak niet om gevraagd heb en ook niet op zit te wachten. Uw geloof dat materialisme en kapitalisme vrijheid brengt is niets anders dan de illusie die onze grootouders koesterden over de vrije liefde. Van die vrijheid is ook niet meer over dan foute nachtreclames en enge ziektes.

Nee mevrouw, ik geloof niet in uw krediet crisis. Geld is het laatste wat ik nodig heb. Mijn kasten puilen uit en als ik reis logeer ik bij andere couchsurvers, met vrienden deel ik een volkstuin en in ruil voor het computeronderhoud krijg ik regelmatig een goed stukje versgeslacht vlees van een boer uit de buurt.

Ik ken geen schaarste, en als die er al zou zijn, dan erken ik ‘em niet. Ik en mijn vrienden weten meer, en kunnen meer weten dan alle kennis die er was toen onze grootouders massaal inspraak verkozen boven inzicht. Inspraak die ze niet meer heeft opgeleverd dan een zeker bestaan in het warme pluche, alwaar ze massaal het geloof in de vrije markt belijdden. Deze markt zo heilig verklaarden hebben dat zelfs het welzijnswerk eraan moest geloven.

Want dat mevrouw, dat is crisis, dat we zo arm zijn geworden dat we gezonde, prima functionerende, jonge mensen, vaak kinderen, ten prooi voeren aan welzijnsorganisaties die marktje willen spelen. Organisaties die concurreren en groeidoelstellingen hebben.

Weet u wat dat betekent? Precies, dat betekent dat zo’n organisatie, op grond van die heilige economische wetten, gebaat is bij meer jongeren die niet meekomen in uw heilige economie. Dat betekent dat uw economie stelselmatig waarde vernietigd.

De enige crisis die wij zien is de crisis van de ziel, van de oprechtheid, van aandacht voor de verkeerde vraagstukken. Wij vragen ons niet af waar we het geld vandaan moeten halen, we vragen wie we in hemelsnaam nog kunnen vertouwen.

Mijn ouders, goedwillende lui uit de verloren generatie, zien hun moeizaam opgebouwde spaargeld, al jobhoppend van de ene pensioenloze MacJob naar het andere freelance klusje verdampen. Ondertussen gaat de overheid er vandoor met de volle rechten op hypotheken. Een garantie van 90% over de eerste 40.000 euro spaargeld, tegen de hypotheekschuld van gemiddeld 225.000 euro.

Dus, als u het niet erg vindt, ga ik nu aan het werk, er is veel te doen en de tijd dringt.

Wij zijn deze onzin zat.Werksymposium Roadmap to Venus

Sun, 15 Jun 2008 16:55:00 +0000

(object) (embed)

Aanstaande Vrijdag 20 juni, van 15.00 tot 19.30.
Utrecht, Seats2Meet, trein en auto vriendelijk,


Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar.
Dus mensen meenemen kan nog. Hier inschrijven.

Het wordt een sessie waarin we materiaal verzamelen en verrijken, de gedachten rond de feminiene samenleving verdiepen. Werken aan hypothesen, die weer kunnen leiden tot onderzoek, dat weer kan leiden tot inzicht en innovatie. Een tussenstop. Onderdeel van een publicatie die eind dit jaar uit zal komen, een boek over de wereld en markt van morgen.

Een wegwijzer in een feminine maatschappij...

... Roadmap To Venus., een werksymposium waar we ons gevonden materiaal willen delen met een bredere groep...

Als kadootje voor jullie komst, en om je denken af te leiden van de economie van het nu, spreekt professor Heertje over de ‘Echte economie’ Inlezen? ‘Naar Echte economie in 2008”, ESB,december 2007.

Vervolgens worden een aantal ideeën, overdacht, Over Big Sister, over Nutsoptimalisatie en lifehacken, nieuwe ruilmodellen als tip-it en Boober,.

Het wordt compact, en als je in wil lezen kan dat. Het hoeft niet, het is wel leuk. Ofwel door het boek in wording vast door te nemen, Hier het werkboek inzien / downloaden, of door de basis presentatie en een aantal denktankvraagstukken bladeren.

De 20ste zijn, tot nog toe, drie denktanks actief,
o Reclame en winkelen en productontwikkeling op Venus.
o Privacy, business modellen waardensystemen op Venus.
o Wonen en zorg op Venus..

Er zijn nog een kaarten beschikbaar. Dus mensen meenemen kan nog. Hier inschrijven.
Fri, 06 Jun 2008 14:22:00 +0000


Democratie 2.0: de wet en het recht in het land der goede bedoelingen

Wed, 16 Jan 2008 12:36:00 +0000

(image)“Paniek, een boef in het land der goede bedoelingen”, schamperde Geenstijl onlangs bij een klein schandaaltje binnen het coachsurving netwerk . Een onnozel kereltje was zo stom zijn gastvrouw, die hem een slaapplaats ter beschikking stelde, 800 pond afhandig te maken. Dom omdat het niet slim is te stelen binnen een semi open netwerk, en nog dommer dat te doen terwijl een foto van je onvergetelijke smoel binnen en buiten dat netwerk circuleert.

De toon van het stukje is die uit de jaren ‘50. De tijd waarin bankrovers nog gezichten hadden. Herkenbaar waren en wangedrag tot uitsluiting leidde. De tijd waar de huidige machthebbers naar terugverlangen.

Het is de toon van de radiodistributie: “Doorlopen mensen, geen gevaar, niets aan de hand. Wij waken over u, gaat u gerust slapen.

Met die woorden sluit het gevreesde Geen Stijl daags later een stukje af over een gebeurtenis uit de werkelijke wereld van het nu. Een zaak waarin de Hoge Raad het vonnis tegen een rechter in wiens huis kinderporno is gevonden, op grond van een procedurele fout.

Jammer dat ‘We the People’ het nog niet heeft gemaakt tot een Nederlandse wikilaw...

(image)
Mon, 14 Jan 2008 09:29:00 +0000

(image)


Dom dom, nooit begrepen dat emancipatie gelijk staat de ambitie economisch te scoren...
Sat, 29 Dec 2007 11:58:00 +0000

(image)Los van tijd en plaats

Sun, 25 Nov 2007 15:25:00 +0000

(image)

Los van tijd en plaats, een van de belangrijke trendbreuken onder ‘het nieuwe landverhuizen’ krijgt langzamerhand beslag in de echte wereld. Naar aanleiding van een voorpagina kop in de Volkskrant over een paardenwijk in Flevoland, en vraag die de NOS daarover stelde. Het is toch niet meer dan logisch dat we ons clusteren met gelijkgezinden?Snapte het issue niet helemaal. Natuurlijk woont men liever met een soort van gelijkgezinden in de buurt. En nu we niet langer naar de werkgever hoeven, maar gevoed worden door Amazons Mechanical Turk, is er toch geen reden om niet daar te wonen waar je van droomt? Voor sommigen het liefst met gelijkgezinde golfknuppels op een golfbaan, zelf moet ik er niet aan denken, maar waarom niet?


(object) (embed)Marktmarxisme of Sheldrakes revenge?

Wed, 31 Oct 2007 07:51:00 +0000

(image) Uit: Gooische vrouwen
Apple schoot door haar trendcurve en verschoof de aandacht van product naar marketing. Na een tweede 'dead on arrival' in korte tijd verzuchte ik enige tijd, ik wil geen Apple meer, ik wil een Peer! Ik wil de computer terug die voor mij werkt, niet voor de afzender.

Zouden er met mij, zo droomde ik, niet meer mensen zijn die dat willen?

En zo ja, waarom bundelen we onze vraag dan niet tot een interresante markt, aangevoerd door klantwensen, zonder verlies van waarde, zonder overproductie en met loyale klanten?

Het bestaat dus: een economie gedreven door marktmarxisme! Nog geen twee jaar later: productdevelopement by peers, of hoe je het ook wil noemen, zelfs op Geenstijl: productdevelopment by Fok. *frankwatching

Bijna geheel volgens het principe van de plots weer hippe Sheldrake, nu geholpen door de technologie, het web 2.0, de volgbaar en meetbaarheid alles wat gebeurd, de koppelbaarheid. En Sheldrake is terug, ook in de wetenschap, de complexiteitstheorie, de enorme groei van de filosofiefaculteiten, zelfs in de religie, waar het bhoedisme het snelst groeit *bakas

Nog geen twee jaar na mijn nooit gepubliceerde verzuchting vind ik hem overal, die Peer। Post waarin ik de wereld om een Peer verzuchte is de Peer alom aanwezig, als God. Peer in een prachtige sprookje verteld door Lost Boys, op schoot bij Linda en verdorie, nu zelfs in vergelijking met merkenruis.*molblog

(Overigens toch wel een eng idee dat die Amerikanen zich het recht toe-eigenen in onze computers, onze zielen onze verzuchtingen te kijken, althans zoiets meende ik onlangs te begrijpen, is onderdeel van de toekomstige Europese wetgeving, maar daarover later meer).Is aandacht de nieuwe olie? From hunting to Farming (deel 2)

Mon, 29 Oct 2007 05:39:00 +0000

(object) (embed)


De presentatie, zoals gegeven op 29 oktober ter gelegenheid van de bijeenkomst "Consumententrends 2008 is hier te vinden.
7 stellingen over de feminisering van de maatschappij

Wed, 10 Oct 2007 08:59:00 +0000

From Hunting to Farming Thema over de op hande zijnde feminisering van markt en samenleving.Met Rabobank/Robeco als founding father en onderwerp op Consumententrends 2008, 29 en 30 oktober aanstaande. Het thema gaat uit van een aantal stellingen. Reacties hierop zijn welkom. 1. De invloed van feminisering van de samenleving wordt zwaar onderschat. (02008) De komende jaren ondergaan we een verschuiving van een masculine naar een feminine cultuur en samenleving. *Aldus Hofstede. Deze omslag wordt veroorzaakt door zowel de vergrijzing als de kenmerken van de netwerkgeneratie. Aan de basis van de ontwikkeling liggen een aantal belangrijke verschillen tussen meer feminine cultuurkenmerken en meer masculine cultuur kenmerken. Zo wordt de feminine consument van morgen gevoed door zeer gevoelige zintuigen. *Deborah Tannen. En zijn die zintuigen ook nog eens van grote invloed op ons koopgedrag *Lindstrom. Deze feminine consument zou gedreven worden door de behoefte aan stressreductie * Fe Soul communication. Ook niet onbelangrijk zijn het contextuele denken en een economie geladen door de (lange termijn) relatie eerder dan de (korte termijn) transactie.Opinion Polls & Market Research Opinion Polls & Market Research 2. Nutsoptimalisatie zet door (02012)Als onderdeel van deze feminisering zet de herbezinning op economische groei en individuele winst door. Er onstaat een andere economie, die van het delen, samen beter maken * lifehacking. De schone economie * Weggeman. Er vindt een herbezinning plaats op waarden achter de economie, Heertje spreekt van de 'Echte economie'. Lietear heeft het over de negatieve rente. Rente op het oppotten van schaarse goederen. Kevin Kelly, durft zelfs te spreken over een tijd waarin alles gratis wordt. Dit wijst in de richting van een heel nieuw economisch model. Waarin het delen en samen verrijken centraal staat. Een economie waarin gezocht wordt naar het optimale nut voor de groep, in plaats van de individiuele winst voor het individu. Socialisme, zei Schumpeter, niet wetende dat het bedrijfsleven de macht over zou moeten dragen aan de individuele eindgebruiker. Een eindgebruiker die zich met relatief weinig energieverlies kan verenigen. Socialisme of marktmarxisme. Opinion Polls & Market Research 3. Aandacht is de nieuwe olie (02012) Aandacht voor de aarde, elkaar, de stichting en vereningingsvorm, de eigen groep. In de vorm van stressreductie, maar ook gewoon in particuliere idee-tjes en wensen die plots veel geld waard blijken te zijn, zoals het chocomelpad idee voor de Senseo? Opinion Polls & Market Research 4. Big Sister will watch over us! (02018) We dragen een deel van onze autonomie over aan de technologie, die doordringt tot in ons lichaam. Big Brother zal straks Big Sister blijken te zijn. Een goedaardige zus, die je beter kent dan dan wie dan ook, die je waarschuwt indien nodig, relevante zaken voor ons opmerkt, die je helpt je talenten te ontplooien. De techniek als vriend, een persoonlijke indexeerder die onze waarden, vraag en aanbod op het net voor ons kopppelt. Opinion Polls & Market Research5. Op weg naar een veilingeconomie (02020) Een economie waarin geen vaste waarden of prijzen meer voorkomen, waarin ieder moment, iedere situatie, iedere relatie zijn eigen combinatie van waarden heeft. Prijzen afhankelijk zijn van moment, plaats en situatie. Wat, in een geglobaliseerde samenleving, kan leiden aan het opheffen van schaarste. Opinion Polls & Market Research6. De verkoopparadox (0230) Het economisch systeem zal aan zichzelf ten ond[...]Web 2.0 opent de blackbox, of waarom marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.

Wed, 22 Aug 2007 10:53:00 +0000

De marktonderzoeker zal moeten wennen aan tweerichtingsverkeer’, dit stelt Ray Poynter, director of Virtual Surveys, in Research World, een uitgave van de internationale marktonderzoeksorganisatie Esomar. (via marketingfacts.nl).

Best griezelig dat een gerenommeerd instituut als Esomar niet verder kijkt dan dit.

Zelf durf ik de stelling aan dat binnen 5 jaar valide voorspellingen gemaakt kunnen worden over de toekomstige ontwikkeling van markten, opinies en al dies meer, zonder tussenkomst van enig marktonderzoek.

Dit kan op grond van een analyse van wie (autoriteit) wat (tags) waar (site profiel) zegt, in combinatie met de reacties van lezers (richting) en de snelheid waarmee de discussie zich verspreidt (kracht). Al deze factoren zijn nu al meetbaar en volgbaar.

Web 2.0 legt zo de blackbox van het denken open. Inventarisaties van postings vertellen wat leeft, de verworven autoriteit van de poster verschaft kennis over de waarde van de posting. De commentaren geven inzicht in de mate waarin de posting al dan niet wordt geaccepteerd. Daar dit allemaal keurig in doel en interessegroepen is verdeeld moet het niet al te ingewikkeld zijn een programma te ontwikkelen dat continue het web afstruint op zoek naar wat waar leeft, hoe zich dit verspreidt en wat de acceptatie is.

Buiten de marktonderzoek wereld loopt deze discussie al veel langer, blijkbaar is ze echter nog niet doorgedrongen tot de branche zelf. Opmerkelijk.

Zie ook:
De opkomst van ontvanger gestuurd onderzoek.
Wat betekent Web 2.0 voor marktonderzoek.Nederland verliest monopolie op kansrijke burger

Thu, 12 Jul 2007 12:16:00 +0000

Een belangrijke groep Nederlanders voelt zich niet langer gebonden en er is weinig dat hen nog belemmert de emigratiedroom waar te maken. Globalisering, een nieuw perspectief op de economie en de socialsoftware revolutie maken dat rekening gehouden dient te worden met structurele verhuisbewegingen, ook binnen Nederland.Deze conclusie trekt The Future Institute op grond van een studie naar de achtergrond van de huidige hype rond emigratie. De studie, tot stand gekomen in participatie met AM, FAME Groep, Orbis medisch en zorgconcern, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en de Provincie Noord-Holland, leidde tot vier toekomstscenario’s en werd afgesloten met een analyse van de verschillende types die dromen over vertrek. Deze motivationele typologie werd ontwikkeld door The Smart Agent Company en berust op een telefonische enquête van MarketResponse onder 700 Nederlanders die weg zouden willen.Zo’n 30% van de Nederlanders droomt over vertrek. Hiervan behoort 40% tot de Pioniers. Deze voorhoede keert zich af van de heersende mentaliteit en ervaart Nederland als te duur en te druk. Opvallend is dat van de dromers al 22 % te omschrijven is als Settler, dit ‘gewone gezin,’ verlangt vooral naar minder hectiek. Het volgen van familie en vrienden is in deze groep de op één na belangrijkste reden. Dit duidt op het volwassen worden van de trend. De Ontdekkers, een groep die 17% uitmaakt van het totaal aantal wensmigranten, vertrekken vanwege het beleefde gebrek aan ruimte. Nog eens 12% bestaat uit Ingravers. Deze groep droomt wel, maar is daarin behoudend en zien vooral veel belemmeringen. Op grond van de studie is te verwachten dat een deel van de dromers over emigratie wel zal overgaan tot verhuizen, maar de verlangde rust en ruimte bínnen de landsgrenzen zal zoeken.Opvallend hoog is het vertrouwen dat de dromers hebben in het gebruik van internet. Ruim 50% gelooft dat het internet het verlies van contacten met vrienden en familie (de belangrijkste belemmering om de droom tot uitvoer te brengen) kan ondervangen.Enkele kerncijfers van het onderzoek:- Zo’n 30% van Nederland droomt van vertrek,- Hiervan behoort zo’n 40% tot de Pioniers, voor wie de huidige mentaliteit de belangrijkste reden is voor vertrek,- 22% behoort tot de Settlers, deze gezinnen noemen het volgen van familie en vrienden als een van de belangrijkste redenen om weg te willen,- 17% behoort tot de Ontdekkers, deze door status, controle en erkenning gedreven groep zoekt ruimte,- 12% Ingravers, blijven voornamelijk uit angst, maar verlangen sterk terug naar de eigen community,- De Twijfelaars (9 %) blijven vooral vanwege de kinderen.[...]De resultaten van 40 jaar seksuele revolutie, deel 1.

Sat, 30 Jun 2007 11:15:00 +0000

Van "Goedemiddag mejuffrouw?"
naar "Potje geyle neuquesex dan maar?"
Vorig jaar viel ons de obscure eer te beurt genoemd te worden op GeenStijl.
De commentaren waren de gebruikelijke: vunzig en grof. Verwijderd dan ook maar.
Het gevoel dat achterbleef was dubbel.
De vunzige uitnodigingen tot intimiteiten -in 100% correcte GeenSpelling- kwamen uiteindelijk niet eens zo pervers over. Het leken bijna vriendelijke begroetingen, uitnodigingen tot een leuk gesprek.
'Neuquen dan maar, mevrouw Marseille?'
Dezelfde vreemde gewaarwording had ik bij een bezoek aan het virtuele Amsterdam in Second Life. Men beklimt en bespringt elkaar daar via het toestenbord als ware het een spelletje Mens Erger Je Niet.
Seks verworden tot een openingszin, een begroeting, meer niet.De toekomstige waarde van de anonieme reactie

Wed, 27 Jun 2007 10:26:00 +0000

(image) Er is een leuke rel gaande tussen Fransisco van Jole en Geenstijl. Een rel die ondertussen ook de Tweede Kamer heeft bereikt.

Wat is het geval?
In een serie van wederzijdse pesterijen heeft Geenstijl op horkerige wijze geweigerd deel te nemen aan een debat dat voorgezeten wordt door Van Jole. Dit gebeurde daags nadat Van Jole aandacht besteedde aan het teruglopen van het aantal lezers van het populaire weblog.

Het onderwerp van de rel is “anoniem reageren op weblogs”, waarover 2juli een debat plaatsvindt in de Unie in Rotterdam. "Laf" zegt het ene kamp, "Een gevaar voor de journalistiek" wordt zelfs geroepen. "Vrijheid van gedachten" stelt Geenstijl. De vele lezersreacties op de weigering logen er niet om. Naast de gebruikelijke schofferingen richting van Jole was vooral de kritiek op de lompheid en lafheid van de redactie van Geenstijl interessant.

Jammer genoeg wordt er opvallend weinig gesproken over de onderzoekswaarde van deze reacties. Reacties die zowel kwantitatief als kwalitatief meetbaar zijn en veel informatie bevatten over (wijzigingen in) de houding ten aanzien van markt en samenleving. Kwantitatief meetbaar is het aantal reacties, het aantal mensen dat de moeite neemt om iets te zeggen over een onderwerp. Kwalitatief analyseerbaar is de inhoud van de reacties. Uit allebei valt veel te leren. Ze geven een eerlijker beeld van de gevoelens die leven in de maatschappij dan vierjaarlijkse verkiezingen, eendimensionale referenda of overgeorganiseerde en voorgeprogrammeerde debatten.

Zo kreeg Van Joles vermeende ingezonden brief over de ruwheid van de Geenstijl in 2005 meer dan 700 reacties (zelfs op Geenstijl is dit veel) en waren opvallend veel reageerders het eens met de strekking van de brief.

Anders dan te discussiëren over de vraag of die anonieme reacties kwetsend en laf zijn (beide is vaak het geval) zou de discussie zich beter richten op de (toekomstige) waarde die het al dan niet anoniem reageren zou kunnen hebben.

Hopelijk is de langlopende heisa tussen de helden Van Jole en Geenstijl een ware hoax en bundelen beide innovatieven hun energie en ervaringen in een gezamenlijk verhaal over de waarde van betrokken lezer in de wereld van morgen.De verdwijnen van Den Haag (deel 4)

Thu, 22 Mar 2007 08:57:00 +0000

(image)
Beeld: fragment uit de presentatie 'Triple Play in het huis van Thorbecke', voorjaar 2007. Ter gelegenheid van het lustrumcrongres van de Hartmans Studiekring.

In 1848 was het vast heel spannend om eens in de vier jaar te stemmen. We noemden het zelfs een revolutie! Men, de man althans, was gelijk en had evenveel recht op meepraten, ook al had men van het onderwerp geen kaas gegeten.

Ondertussen bouwen tieners wereldsteden, wedden wijze mannen met echt geld op mogelijke toekomsten en raakt de massa gewend aan het dagelijks meepraten over al dan niet belangwekkende issues.

Het is de vraag of de hedendaagse maatschappij, met goed opgeleide zelfverzekerde burgers die de touwtjes van het leven in eigen handen hebben, nog langer genoegen neemt met het huis van Torbecke.

Een prachtig monument, maar nog immer gestookt op houtkachels, zonder wifi of kabel, slechts bereikbaar via een doolhof waarin maar weinigen de weg kennen.Hippiepay en nieuwe privacy

Thu, 12 Oct 2006 11:24:00 +0000

(image) Bron: Secondlife.com
In Second Life kan je geld verdienen door het geven van je mening, het meedoen aan onderzoek. Je doet dit bij Hippiepay. Compleet met virtuele volkswagenbusjes en jaren'60 vormen.
En met 1 groot verschil. Men is niet bezig met het afschermen van zijn privacy (raar idee voor een anoniem poppetje in een virtuele wereld) maar juist met het selectief blootgeven ervan. Een spannend idee. Wie gaat mij straks helpen mijn verschillende niveau's van privacy te bewaken? De Rabofoon? De BayaBeachchip? Wat is eigenlijk het bezwaar tegen een lantarenpaal die je auto waarschuwt als ie in de weg dreigt te staan? Handig toch? NetGen 9/11 is bevriend met de technologie. Voor hen is Big Brother niks meer dan een tv programma uit de vorige eeuw.

Wacht maar, deze kids laten zich straks door 21minuten.nl betalen om het bestuur van opinies te voorzien. En hoe beter je reputatie, hoe beter de beloning voor je bijdrage aan het algemeen nut.

Mooie verhalen over de serieuze kanten van gaming waren te horen op de themadaggroenonderwijs, onlangs georganiseerd door PTC+.