Subscribe: Information Matters
http://keeswesterkamp.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  congres  die  door  groningen  idm  informatie  media  met  naar  opleiding idm  opleiding  studenten  tijdens 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Information Matters

Information MattersBlog van informatiespecialist, docent en auteur Kees WesterkampLast Build Date: Thu, 08 Sep 2016 04:31:44 +0000

 Symposium Open Data

Wed, 14 Nov 2012 22:39:00 +0000

Het is geen geheim meer: we zitten op een enorme berg data waar je als gebruiker veel mee zou kunnen. Probleem is alleen dat veel van die data bij overheidsorganisaties zit en eerst ontsloten moet worden en beschikbaarheid moet komen. Dat noemen we Open Data en het is de trend voor de komende jaren.

Eurocommissaris Nelie Kroes zei het in 2011 al en maakte het tot een van haar speerpunten. Overheidsorganisaties moeten de data waarover ze beschikken publiek maken. En het bedrijfsleven moet applicaties ontwikkelen om die data hapklaar te maken voor de consument. En er is genoeg te doen de komende jaren. Want data in overvloed en voor een beetje innovatieve organisatie uitdagingen genoeg om met die open data aan de slag te gaan.

De opleiding IDM (Informatiedienstverlening en -management) van het Instituut voor Communicatie en Media van de Hanzehogeschool Groningen, organiseert op dinsdagmiddag 20 november een symposium over Open Data.

Het symposium is een project van 4e jaars studenten in het kader van hun afstudeerspecialisatie 'Information & Innovation'. De toegang is gratis, aanmelden via opendatagroningen@gmail.com

Het symposium wordt gehouden in de Aula van het gebouw Van Doorenveste, Zernikeplein 11 (bushalte lijn 11 en 15 vanaf centraal station op 2 minuten loopafstand)

Het programma ziet er als volgt uit:

13.00u: Ontvangst met koffie/thee

13.30u: Opening symposium Open Data

13.40u: Keynote: Waarom is Open Data innoverend?

door Job Wiegant, E-adviseur Gemeente Groningen / Projectleider Opening Up

14.20u: Case 'Opening Up'
door Dylan de Jong, ICT-architect RDW

15.00u: Pauze, met demonstraties van apps

15.30u: Case 'Wat kan een derde partij doen met Open Data?
door Lisette Derksen, Regisseur Stadslab Rotterdam


16.10u: Debat geleid door Kees Westerkamp, docent Media & Informatiemanagement, opleiding IDM

De middag wordt afgesloten met een drankje/hapjes

De toegang is gratis, aanmelden via opendatagroningen@gmail.com

Volg het symposium op Twitter en op Facebook

Het symposium wordt gehouden in de Aula van het gebouw Van Doorenveste, Zernikeplein 11 (bushalte lijn 11 en 15 vanaf centraal station op 2 minuten loopafstand).

Zie ik u dinsdag de 20e op de Hanzehogeschool?

Kees Westerkamp
De negatieve kant van innovatie

Tue, 24 Jan 2012 15:36:00 +0000

(image) Als gevolg van innovaties, trends en nieuwe ontwikkelingen krijgen we dagelijks te maken met allerlei informatietoepassingen die ons leven beïnvloeden. Maar is dat een goede ontwikkeling?

Studenten van informatiestudies uit Groningen (IDM), Stuttgart (Duitsland)en Vilnius (Litouwen) keken naar de negatieve kanten van innovatie.

Tijdens een workshop voor het internationale vakcongres BOBCATSSS2012, dit jaar in Amsterdam, deden ze aantal testjes met congresdeelnemers uit Noorwegen, Finland, de VS, Zuid-Afrika, Duitsland en Frankrijk. Ze lieten de deelnemers aan den lijve ondervinden dat het verwerken van een beperkte hoeveelheid informatie moeilijker was dan verwacht. In een van de testjes ging om het onthouden van 20 feitjes om die vervolgens te reproduceren. Ook werd er een testje gedaan met multitasking. En daaruit bleek dat mensen niet 2 dingen tegelijkertijd konden uitvoeren.

De workshop was onderdeel van de internationale afstudeerspecialisatie 'Information and Innovation' van de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement aan de Hanzehogeschool Groningen. Dese specialisatie draait van september t/m februari en de presentatie tijdens het internationale congres BOBCATSSS vormt de afsluiting.

groet
KeesJubileum versie van Informatiecongres BOBCATSSS van start

Sun, 22 Jan 2012 18:02:00 +0000

(image) In Amsterdam gaat morgen, maandag 23 januari, de jubileumeditie van het Informatiecongres BOBCATSSS van start. Hét jaarlijkse internationale congres voor informatiespecialisten. Drie dagen lang discussiëren studenten, docenten en professoren van informatieopleidingen en andere vakgenoten uit diverse landen over de stand van zaken in én de toekomst van het informatievak. De organisatie is in handen van studenten en medewerkers van de IDM-opleidingen van de Hanzehogeschool Groningen, de Hochschule der Medien (Stuttgart) en de Hogeschool van Amsterdam.

Het Informatiecongres BOBCATSSS werd voor het eerst georganiseerd in 1993 in Hongarije. De afgelopen jaren was steeds een ander land host voor dit unieke congres. En de opleiding IDM van de Hanzehogeschool uit Groningen was er vaak bij. Groningse studenten en docenten organiseerden workshops en posterpresentaties in onder andere Italië, Hongarije, Portugal en Duitsland.

Vanwege het jubileum en het feit dat de initiatiefnemer een Nederlander was, wordt BOBCATSSS 2012 in Amsterdam gehouden. De opening is in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen met lezingen van Karin Spaink en Anne Helmond. De overige twee congresdagen zijn op de Hogeschool van Amsterdam. Dinsdag en woensdag zijn er maar liefst 200 lezingen, workshops en posterpresentaties.

De studenten van de opleidng IDM uit Groningen geven, in samenwerking met studenten van de IDM opleidingen uit Stuttgart en Vilnius, Litouwen, enkele workshops.

Onder de bezoekers zijn vele studenten, docenten en andere vakgenoten uit onder andere de VS, Denemarken, Zuid-Afrika, Brazilië en Duitsland. In totaal een kleine 500 bezoekers.

Meer informatie is te vinden op de website (met onder andere een uitgebreid programma).
BOBCATSSS 2012 is verder te volgen via Facebook, Linkedin en Twitter.

Groet
Kees WesterkampDenktank Buoyit zoekt afstudeerder voor Trendonderzoek

Tue, 17 Jan 2012 23:48:00 +0000

(image) Sinds mijn afstuderen, aan de opleiding BDA in Deventer in 1988, heb ik me bezig gehouden met de ontwikkeling van de functie van de informatiespecialist. Mijn doel is altijd geweest een betere positie van de informatiespecialist binnen organisaties te creëren en te werken aan de promotie van het vak en beroep.

Ik stond aan de wieg van diverse platformen en kleinere 'vakorganissaties'. Ik noem Sherlock (werkgroep voor informatiespecialisten in de media- en reclamesector), de Corporate Intelligence Society (voor personen bezig en/of geïnteresseerd in competitive en business intelligence) en PIM Plaform Informatiemanagement (voor zelfstandige en commercieel werkende information brokers en information consultants).

In augustus 2011 heb ik samen met Richard Santos Lalleman van RL Consultancy in Kopenhagen de denktank Buoyit opgezet. Een internationaal opererende denktank die informatiespecialisten wil ondersteunen in hun werk. We richten ons met name op professionals werkzaam in informatiefuncties bij organisaties in Noord-West Europa. We willen vooral onderzoek initiëren uitgevoerd door Bachelor- en Master-studenten om vervolgens deze resultaten te vertalen in strategieën.

In februari 2012 willen we het eerste onderzoek van start laten gaan. Doel is het in kaart brengen van de belangrijkste trends in de informatie-, kennis- en communicatiesector in Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. De focus ligt hierbij op overheidsorganisaties. Deze trends moeten vertaald worden naar scenario's waarmee informatiespecialisten binnen overheidsorganisaties strategieën kunnen ontwikkelen.

4e jaars studenten van IDM-opleidingen (Groningen, Amsterdam, Deventer en Den Haag) kunnen 'solliciteren' naar deze afstudeeropdracht. Een prima kans op internationaal bezig te zijn met trends in de informatie- en kennisindustrie. Zie voor meer informatie over de vacature op de website van Buoyit.

Groet
Kees WesterkampInnovatie begint bij jezelf!

Tue, 12 Jul 2011 22:15:00 +0000

(image)
Vandaag, woensdag 13 juli, is de officiële afsluiting van de IDM-afstudeerspecialisatie 'Business Information'. Vierdejaars studenten van de opleiding IDM / major Media & Informatiemanagement volgden 5 maanden lang lessen op het gebied van e-business, strategie, innovatie, management & organisatie, debatteren en projectmanagement. Naast de vele presentaties, papers en andere opdrachten voerden ze voor een opdrachtgever in de telecomindustrie een project uit.

In het kader van het vak 'Innovatie' werd naar diverse ontwikkelingen gekeken die invloed (gaan) hebben op het vak van de informatieprofessional. Tijdens een lunchsessie voor docenten en studenten van het Instituut voor Communicatie en Media presenteren zij 5 ontwikkelingen die u niet mag missen.

 • Cloud computing;
 • Social Media Analytics;
 • Video Search Engine Optimalisation (VSEO);
 • Mobile Apps;
 • Augmented Reality;
Innoveren begint bij jezelf! En vandaag ook in de huiskamer van het Instituut voor Communicatie en Media op de Hanzehogeschool Groningen. Personeel en studenten van de Hanzehogeschool zijn van harte welkom tussen 12.30-13.30u (neem zelf je lunch mee!). Er is beperkte toegang voor andere geïnteresseerden die het niet willen missen. Twitter hiervoor naar keeswesterkamp en neem zelf je lunch mee!

Take care
Kees Westerkamp

ps.: de kantine van de Hanzehogeschool, locatie ICM, is gesloten. Neem dus zelf een broodje mee. Wij zorgen voor koffie/thee, melk/karnemelk en een fruitige opkikker!MOA-Bijeenkomst over deskresearch

Thu, 05 May 2011 22:18:00 +0000

(image) MOA, Center voor Marketing Intelligence & Research, organiseert dinsdagmiddag 10 mei een bijeenkomst over deskresearch. Het gaat dan met name over effectief zoeken naar gratis informatie want deskresearch is natuurlijk breder dan alleen het zoeken en vinden van gratis informatie.

Vier ervaren deskresearchers verzorgen een bijdrage over het zoeken en vinden informatie. Het gaat om:

 • Jeannette van der Zee is medeoprichter van Evalutions. Zij laat zien hoe je trends opspoort die relevant zijn voor jouw product. Ik kan Jeannette al enige jaren. Zij is oprichter/directeur van de Informatiekamer, een gespecialiseerd bureau dat trendinformatie zoekt en analyseert (voor andere reclamebureaus);
 • Mirjam Broekhoff is schrijver/onderzoeker in marketing. Zij laat zien hoe je informatie op maat vindt bij het CBS: met Statline. Mirjam is auteur van een boek over deskresearch;
 • Frederike Meine Jansen is eigenaar van Ok Research. Zij helpt ons om zakelijke informatie te vinden over klanten, prospects en de ontwikkelingen in het veld. Frederike ken ik, net als Jeannette, van het (voormalige) Platform Informatie Management. Een groep ondernemers op het gebied van deskresearch. Beide dames zijn initiatiefneemster van de Vakgroep Deskresearch. Een in 2008 opgerichte organisatie voor praktiserende deskresearchers;
 • En tot slot mezelf. Volgens de MOA informatie-deskundige van het eerste uur. "Al meer dan twintig jaar ondersteunt hij mensen en organisaties bij het vinden van de relevante feiten. Zijn boek Deskresearch was een overtuigend succes in 2010." Ik ben dagvoorzitter op 10 mei.
De bijeenkomst van komende dinsdag is toegankelijk voor iedereen die iets heeft met deskreserarch. Voor meer informatie en kosten zie de website van de MOA (klik hier).

KeesKenniscentrum: What's in a name??

Mon, 04 Apr 2011 13:34:00 +0000

Dat had ik beter niet kunnen doen. Op 29 maart 2011 vroeg ik in een Twitterbericht om voorbeelden van kenniscentra in ons land. Meteen kregen ik diverse reacties wat ik precies onder een kenniscentrum versta. Tja, logische reacties. Want ik weet natuurlijk ook wel dat de opvattingen over kennis, kennismanagement en kenniscentra nogal verdeeld zijn.Ik stelde de vraag overigens niet voor niets. Het thema kennismanagement zit nog steeds in het onderwijsprogramma van de opleiding IDM Groningen waaraan ik als docent verbonden ben. En studenten nemen graag een kijkje bij organisaties die aan kennismanagement doen.Ik heb het gevoel dat kennismanagement weer aan het terugkeren is op de 'agenda' bij veel organisaties. Dat merk ik aan de aanvragen voor stage- en afstudeerprojecten die de laatste tijd vaak over kennismanagement gaan. Maar ook gesprekken die ik heb met oudstudenten en relaties over dit onderwerp.Mede door de enorme aandacht voor sociale media is kennisdeling en kenniscreatie weer terug op de dagelijkse agenda van diverse organisaties. Maar ook de drang naar innovatie bij vele Nederlandse organisaties maakt kennismanagement een hot issue!Ik heb met de studenten van het 4e studiejaar IDM gekeken naar de definitie en ingrediënten van een kenniscentrum. En dat was nog niet makkelijk. Er zijn vele boeken en artikelen geschreven over aspecten van kennismanagement maar over een kenniscentrum is niet zo veel te vinden.Hier wat aandachtspunten mbt tot een Kenniscentrum (KC):Met een KC laten we zien welke informatie we in huis hebben;Een KC is een knooppunt;Een KC is vaak een mooie naam voor iets wat eigenlijk een informatiecentrum is;Een KC is een 'hok' waarin mensen zitten die vragen beantwoorden;Een (virtueel) kenniscentrum bestaat niet;In een kenniscentrum vindt hergebruik plaats;Een kenniscentrum helpt je in je leerproces;Het internet is een kenniscentrum want er staan bv. filmpjes waar je bepaalde zaken kunt bekijken en waarvan je kunt leren;Een kenniscentrum is een plek waar je vragen kunt stellen en je antwoorden krijgt of doorverwezen wordt. En waar je ervaringen deelt;Een KC bestaat niet als afdeling. Samenwerkende mensen vormen samen en kenniscentrum.Maar, in alle literatuur die we voorhanden hadden hebben we ook een definitie gevonden: "Een kenniscentrum is een centraal punt in een organisatie waar kennis en ervaring worden verzameld en waarvandaan kennis wordt verspreid voor hergebruik" (Ropes & Stam, 2008).Concluderend kom ik tot 2 typen kenniscentra:Een kenniscentrum als een speciale afdeling binnen een organisatie die kennis en ervaringen verzamelt en weer verspreid;Een kenniscentrum die de totale organisatie omvat (bijvoorbeeld een onderwijs- of onderzoeksinstelling).Wat dat betreft is de Hanzehogeschool dan ook een kenniscentrum (maar dat wisten we natuurlijk al). Binnen de hogescholen opereren ook nog speciale kenniscentra waarbinnen lectoren samenwerken met docenten het werkveld (bedrijfsleven en overheden).Nou, vult u zelf maar in. Bent u een kenniscentrum? Of heeft u een kenniscentrum? En vindt u het leuk om studenten te woord te staan? Laat het me dan weten.Kees Westerkampps. als u nog een interessante literatuurtip hebt over kenniscentra houd ik mij natuurlijk aanbevolen. Dank!BronvermeldingRopes, Donald & Stam, Christiaan (Ed.) (2008). Praktijkgericht Kennismanagement. Den Haag: Boom onderwijsBoek bestellen bij BOL[...]Aftellen voor de CeBIT

Tue, 08 Feb 2011 08:43:00 +0000

(image) Begin maart is het weer zover. Dan wordt in Hannover de CeBIT gehouden. Van 1 t/m 5 maart.

De CeBIT is de grootste beurs van Europa op het gebied van ICT en Business. Ik ben de afgelopen jaren 2 maal een dagje een wezen kijken en was onder de indruk van alles wat je daar te zien krijgt. Op het messeterrein van Hannover zijn een groot aantal hallen volgepropt met bedrijven die interessante toepassingen, software en gadget laten zien. Maar ook universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen die laten zien hoe innovatief ze zijn op het gebied van informatie- en communicatietechnologie.

Op vrijdag 4 maa(image) rt organiseert de studievereniging KIC een dagtrip voor studenten en -docenten naar de CeBIT in Hannover. Voor studenten van de opleiding IDM een ideale kans om deze interessante beurs te bezoeken. Naast de enorme expositie (als je alles wilt zien heb je 2 dagen nodig) is er ook iedere dag een congres met sprekers uit binnen- en buitenland. Maar ook op de beursvloer vinden minipresentaties plaats.

De touringcar vertrekt om 8.00u bij het Centraal Station Groningen naar Hannover ('s avonds weer terug). De prijs voor het retourtje Hannover inclusief entree voor de beurs is: €20,- voor leden en €22,50 voor niet KIC leden. De trip wordt gesponsord door het bedrijf Hannover Consultancy BV.

Ook studenten en docenten van andere opleidingen binnen de Hanze kunnen mee. Studenten mogen ook hun stagebegeleider meenemen.

Opgeven kan door je naam, adres en telefoonnummer te mailen naar internationale@studieverenigingkic.nl

Kees WesterkampIedereen aan de Web 2.0 !!

Mon, 31 Jan 2011 08:43:00 +0000

(image) Soms lijkt het of heel Nederland op Hyves, Facebook en Twitter zit. Soms gaat het nergens meer over dan alleen over Hyves, Facebook en Twitter. Toch zijn er nog heel wat mensen die niet thuis zijn in de wereld van Web 2.0 en sociale media. Dat zijn niet alleen de digital immigrants! Ook jongeren (de digital natives) vinden niet altijd goed hun weg op de digitale snelweg.

Voor het 4e jaar achtereen verzorgen 2e jaars studenten van de opleiding Informatiedienstverlening en Informatiemanagement ( IDM ) van de Hanzehogeschool Groningen workshops op het gebied van Web 2.0, sociale media en zoeken op het internet. Dit gebeurt in het kader van de lessen Media- en Informatievaardigheden. Tijdens die workshops krijgen de studenten te maken met echte cursisten! Dus geen docenten die zich voordoen als proefkonijn maar echte digital immigrants en digital natives die bijgespijkerd worden over diverse onderwerpen. Zoals weblogs, Twitter, RSS, veilig surfen en geavanceerd zoeken met zoekmachines.

Doel is uiteindelijk om de deelnemers kennis te laten maken met aspecten van Web 2.0 en hoe deze kunnen worden ingepast in de dagelijkse werkzaamheden. Diverse opdrachtgevers hebben al gebruikt gemaakt van de kennis van de IDM-studenten. Zoals het Aletta Jacobs College (Hoogezand), De mediatheek van de Hanzehogeschool Groningen, de Popacademie (Leeuwarden) en basisschool de Vlint (Groningen).

Kees WesterkampDean opent ICM Cultuurweken

Wed, 17 Nov 2010 10:17:00 +0000

Maja Gadourek, dean van het Instituut voor Communicatie en Media, heeft maandag 15 november de tweede editie geopend van de ICM Cultuurweken. Tot en met vrijdag 26 november presenteren studenten van de Hanzehogeschool tentoonstellingen met als thema ‘Oorlog & Cultuur’.

De ICM Cultuurweken vormen de afsluiting van het keuzeblok Cultuur en Media. Alle studenten van de Hanzehogeschool kunnen tijdens hun studie kiezen voor deelname aan keuzeonderwijs. Er bestaat een interessant aanbod aan vakken die dienen als kennismaking of juist verdieping op bepaalde onderwerpen. Het Instituut voor Communicatie en Media biedt ook diverse keuzevakken waaronder digitale recherche en cultuur en media.

Studenten doken in de wereld van kunst, cultuur en cultureel erfgoed. Behalve theoriecolleges van docenten Babz Mook, Mart Wegman, Jef Folkerts en Kees Westerkamp bezochten de studenten diverse musea en ateliers (waaronder het Fries Museum, Het Fries Verzetsmuseum en het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen). Bovendien waren er gastcolleges onder andere van Edith Janssens (De CAST, Hanze) en kunstenaar Jans Muskee.

Iedere groep studenten heeft een andere invalshoek gekozen binnen het thema ‘Oorlog & Cultuur’. Zo is er een tentoonstelling over protestsongs van Bob Dylan en Jimi Hendrix. En een over de berichtgeving in de media van de Olympische Spelen van 1936 (Berlijn) en 2008 (China). ‘War & Fashion’ laat zien wat het effect is van uniformen op onze mode. En er zijn oorlogsfoto’s te zien uit Afghanistan. ‘Vlinders in je buik’ laat het lot zien van geliefden tijdens de Tweede Oorlog.

Meer informatie over de verschillende onderdelen alsmede de tijden en de locaties op de website van de ICM Cultuurweken.

Groet
Kees WesterkampIDM Groningen Award 2010 naar Anne Sterenberg

Wed, 15 Sep 2010 06:43:00 +0000


De IDM Award 2010 is gewonnen door Anne Sterenberg. De award is een prijs van de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement in Groningen en werd voor de tweede keer uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de diploma-uitreiking van de opleiding.

De prijs, een kunstwerk van de Groningse kunstenaar André Schuch, kreeg Anne Sterenberg omdat zij een voorbeeld is voor mensen. “Haar kernkwaliteit is gedrevenheid en dit uit zich in de inzet om iets van haar studie en haar leven te maken. Zij streeft naar hoge cijfers. Is kritisch op zichzelf maar ook naar docenten toe. Streeft naar professionaliteit in haar eigen werk maar ook in het groepswerk met andere studenten. Ze is een doorzetter, heeft een doel voor ogen en handelt daar ook naar. Tegenslagen overwint ze! Anne is ambitieus! Zij benut haar talenten optimaal.”Aldus een toelichting van de jury op de welverdiende prijs.

Anne Sterenberg heeft tijdens de laatste twee jaar van haar studie projecten gedaan bij het Ministerie van Defensie in Den Haag en Cultuurnetwerk Nederland in Utrecht. Momenteel studeert zij aan de Universiteit van Leiden (master Bestuurskunde).

Bij de toekenning van de award is er gekeken naar de wijze waarop de student zich manifesteert zowel de binnen de opleiding als daarbuiten. Elementen die een rol hebben gespeeld in de toekenning zijn ondernemerschap, professionaliteit, presentatie, innovatief, leiderschap, inspiratie en deskundigheid.Kan het nog gekker?

Fri, 03 Sep 2010 20:50:00 +0000

(image) Hoera! Er is een tweede editie uit van het boek over deskresearch dat Maarten van Veen en ik in 2008 schreven. Dat is natuurlijk erg mooi. Het was wel hard nodig om enkele aanpassingen door te voeren. Want deskresearch is een vakgebied dat snel verandert. Informatiebronnen verdwijnen en nieuwe komen op de markt. En hoe een bepaalde informatiebron gebruikt moet worden, verandert ook nog weleens. Een boek over deskresearch moet dus eigenlijk om de paar jaar worden bijgewerkt.

We, Maarten van Veen en ondergetekende, zijn natuurlijk erg blij dat het boek op diverse hogescholen wordt gebruikt, waaronder mijn eigen werkgever de Hanzehogeschool. Bij het Instituut voor Communicatie en Media krijgen alle eerste jaars studenten, zo'n 400, krijgen het vak deskresearch.

Nu is niet iedere student even gecharmeerd van deskresearch. Ik heb dan ook niet de illusie om iedereen 100% warm te krijgen voor het vak. Maar ik denk wel dat het belangrijk is tijdens lessen veel praktijkvoorbeelden te geven van waarom deskresearch belangrijk is voor veel bedrijven en (semi)overheden. Het boek, en ook de lessen, staan dan ook bol van de praktijkvoorbeelden. En de vraag wordt dan ook regelmatig gesteld wat de gekste deskresearchopdrachten zijn die me ooit zijn voorgeschoteld tijdens mijn 15 jaren werken als deskresearcher (waarvan een deel in het pre-internet tijdperk). Hoogste tijd dus voor een lijstje.

1) Overzicht gemaakt van de 20 populairste klassieke muziekstukken plus wat achtergrondinformatie voor de directeur van een bedrijf (omdat hij te gast was in een klassiek radioprogramma en niets afwist van klassieke muziek);
2) Uitgezocht van welke sportverenigingen de marketingmanager van een bekend automerk lid was in zijn vrije tijd (zodat mijn opdrachtgever een ‘leuke’ openingszin had tijdens een zakelijk gesprek en een klein cadeautje meenemen kon);
3) Lijst gemaakt van popconcerten in een buitenlandse stad voor een accountmanager van een reclamebureau (er werd aanvankelijk verteld dat het voor een promotiecampagne was, later bleek het voor een privé-weekendje-weg te zijn geweest met zijn minnares);
4) Midden in de zomer een collectie sinterklaasboeken geregeld voor een aantal ontwerpers die al bezig waren met advertenties voor de Sinterklaasperiode;
5) Finse folklore achterhaald zodat een directeur van een Nederlands bedrijf de blits kon maken tijdens een lezing in Finland;

Kees WesterkampReekx viert 25-jarig jubileum

Sat, 27 Mar 2010 12:37:00 +0000

(image)
Vandaag is het 25 jaar geleden dat drie studenten van de toenmalige BDA-opleiding Groningen, de voorloper van de huidige opleiding IDM / Media & Informatiemanagement, van start ging met een eigen adviesbureau. Marten Disberg, Bruno Tans en Henk Kloosterman noemde het bureau ADIA en doopte de naam enige tijd later om tot Reekx.

Reekx is inmiddels uitgegroeid tot een bureau met diverse diensten op het gebied van informatiemanagement (zoals advies, detachering, coaching, en projectmanagement) en telt zo’n 60 medewerkers.

De opleiding IDM / Media & Informatiemanagement en Reekx werken al vele jaren samen. Zo is Reekx-directeur Marten Disberg voorzitter van de IDM Werkveldadviescommissie. Daarnaast bezoeken 1e en 2e jaars IDM-studenten Reekx voor bedrijfsoriëntatiebezoeken. En werken 3e en 4e IDM-studenten regelmatig aan adviesprojecten voor Reekx. Regelmatig vinden afgestudeerden van de IDM-opleiding werk bij Reekx.

De docenten en studenten van de opleiding IDM Groningen feliciteren Marten, Bruno en Henk en alle andere medewerkers van Reekx met dit fantastische jubileum.

Kees WesterkampPolitie Groningen gaat Twitteren. Student IDM is erbij!

Wed, 02 Dec 2009 15:07:00 +0000

De Regiopolitie Groningen staan al enkele jaren bekend om hun voortrekkersrol in ons land op het gebied van digitale informatievoorziening. En dus konden ze niet achterblijven als het gaat om Twitter. De berichtenservice die wereldberoemd werd door bijvoorbeeld het vliegtuigongeluk op de Hudsonriver in New York maar ook de crash van de Turkse Boeing bij Schiphol eerder dit jaar. Want met Twitter kan een doodgewone consument ineens voor verslaggever gaan spelen door online korte berichten te posten op zijn/haar 'profiel' die, als het meezit, gelezen wordt door vele nieuwsgierige personen. En hot news gaat soms sneller via Twitter dan via de reguliere nieuwskanalen!Maar Twitter wordt ook in toenemende mate ook ingezet door organisaties (bedrijven, uitgevers e.d.) om nieuws te verspreiden en kennis te delen. Een politieorganisatie kon dus niet achterblijven. Al eerder werden nieuwe technische snufjes uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld de Attenderingsservice via de PDA en de inzet van mobiele camera’s. "Met Twitter wil de Groningse politie gebruik maken van nieuwe digitale communicatiemogelijkheden."Sinds deze week is de Regiopolitie Groningen van start gegaan met een pilot waarbij een viertal buurtagenten en een jeugdagent twitteren over wat ze meemaken. Een interessant project. "De buurtagenten en jeugdagent gaan rechtstreeks communiceren met de bewoners van hun wijk. Dit doen ze door informatie te delen, bijvoorbeeld een getuigen oproep of een vooraf aangekondigde controle. Zogezegd is het middel interactief, de bewoners kunnen dan ook op de berichten van de agent reageren. Op die manier is het voor iedereen mogelijk om samen met de buurtagenten en jeugdagent de leefbaarheid in de wijk te vergroten", aldus een bericht van de Politie."Voor het verzenden van de Twitterberichten maken zij [opm.: de agenten] gebruik van een PDA. De Tweets van de buurtagenten worden aangevuld met de pers- en nieuwsberichten die betrekking hebben op de desbetreffende wijken."De buurtagenten en/of de jeugdagent volgen? Dan kan per wijk via:De Indische buurtDe HoogteOosterhaarOf afzonderlijk via:West-indische buurt: Andries NederhoedOost-indische buurt: Nico LeffertsDe Hoogte /Selwerderwijk: Jaap Wallingaheel werkgebied Noord: Fred Wilbrink, jeugdagentOosterhaar: Peter BoekwegOver een half jaar wordt de pilot geëvalueerd. Dan moet blijken of het voldoende succes is om mee door te gaan. "Dan is een uitbreiding van de wijken, een verlening van de proef of de implementering van Twitter als vast communicatie middel een optie", aldus de Regiopolitie Groningen.Het leuke voor mij is vooral dat een student van onze opleiding IDM / Media & Informatiemanagement het project als stageopdracht begeleidt. Sociale media zoals Twitter maar ook LinkedIn en Hyves, hebben de laatste jaren een plek gekregen binnen onze opleiding. Deels door ze in te zetten als communicatiemiddel en deels omdat kennisdeling en informatievoorziening voor een belangrijk deel via dit soort kanalen loopt. Werkgevers zijn in toenemende mate op zoek naar stagiaires en afstudeerders die verstand hebben van de werking en inzet van sociale media in de bedrijfsvoering. En bij de opleiding IDM bij je dan op de juiste plek!!Kees Westerkamp (en ook op twitter)[...]Waar zitten onze afgestudeerden?

Mon, 30 Nov 2009 15:21:00 +0000

" Het analyseren en in kaart brengen van alle huidige werkplekken van de IDM’ers die de afgelopen 10 jaar aan de Hanzehogeschool Groningen zijn afgestudeerd." Dat is het onderzoek dat onze 3e jaars student Michiel Wolda momenteel uitvoert voor ons Instituut (voor Communicatie en Media waar de opleiding IDM deel van uitmaakt). Wij willen graag weten waar iedereen terecht is gekomen. Bij welke organisatie? In welke branche? We zijn natuurlijk nieuwsgierig hoeveel afgestudeerden ook daadwerkelijk in het werkveld terecht zijn gekomen. En wellicht is het werkveld wel groter of juist kleiner dan wij ons realiseren. Behalve dat wij natuurlijk nieuwsgierig zijn, willen we ook in contact komen met onze oudstudenten voor mogelijke betrokkenheid als opdrachtgever bij lesthema's, stage- en afstudeerprojecten. En tot slot is er altijd behoefte aan leuke en inspirerende gastsprekers. Aan de hand van een lijst met 507 afgestudeerden gaat Michiel komende weken kijken of onze oudstudenten te traceren zijn via Linked of Hyves. Vervolgens krijgen ze een uitnodiging lid te worden van onze speciale discussie- en netwerkgroep op Linkedin: "BDA/BDI/IDM subgroup voor studenten en almuni" Ben benieuwd naar de uitkomsten! Kees Westerkamp (het vraagteken komt van het Kind-Doe-Centrum "Technopolis" in het Belgische Mechelen).[...]Hoe kan sociale media de docent ondersteunen?

Tue, 03 Nov 2009 12:07:00 +0000

(image) Hoe kan sociale media de relatie docent-werkveld, docent-student en docent-docent versterken?
Dat is de centrale vraag in mijn paper die ik aan het schrijven ben voor de masterclass 'Strategie en Innovatie' als onderdeel van de master bedrijfskundige informatica die ik momenteel volg.

Afgelopen 2 maanden heb ik in Utrecht colleges gevolgd binnen de masterclass 'Innovatie, Strategie en ICT'. Deze masterclass ga ik de komende 2 weken afsluiten met het schrijven van een paper over een zelf gekozen onderwerp (maar wel eentje die relatie heeft met de strategie van de organisatie waar ik werk, het Instituut voor Communicatie en Media (ICM) van de Hanzehogeschool).

Binnen ICM is er de komende tijd veel aandacht voor intensivering van de relatie met het werkveld, kennisdelen en hoe we studenten nog beter kunnen voorbereiden op wat er speelt in het veld van digitale communicatie, media en informatievoorziening.

Door mijn belangstelling. en eigen gebruik van, sociale media, ben ik erg geïntereseerd in de wijze waarop we binnen ICM sociale kunnen inzetten. En dan vooral ten aanzien van de 3 relaties:

 1. Docent - Werkveld (hoe kan de docent sociale media inzetten/gebruiken om in contact te komen en blijven met het werkveld)?
 2. Docent - Student (hoe kan de docent sociale media inzetten/gebruiken in de lessituatie)?
 3. Docent - Docent (hoe kunnen docenten sociale media inzetten/gebruiken om onderling kennis te delen?
Ik ben benieuwd naar reacties van vakgenoten, collega's en studenten!

Kees WesterkampEconomische crisis? Ga IDM studeren!

Mon, 17 Aug 2009 12:59:00 +0000

Het was te verwachten en de pers maakt er de laatste weken volop melding van: het aantal inschrijvingen voor het 1e studiejaar aan universiteiten en hogescholen is flink gestegen. Wanneer het economisch minder gaat en/of het aanbod aan banen flink lager is, zoeken veel jongeren hun toevlucht tot studeren.Kiezen voor een kleine, minder bekende en daardoor minder voor de hand liggende studie kan weleens een interessanter optie zijn dan gaan voor een grote opleiding die jaarlijks veel studenten trekt.De opleiding IDM ( Informatiedienstverlening en -management ) is zo'n kleine en vrij onbekende studie. En IDM is een opleiding die weinig studenten trekt. Ten onrechte. Vijf redenen waarom kiezen voor een IDM opleiding in deze economische slechtere tijden een interessante keuze is!1) Er is een tekort aan afgestudeerde IDM-ers. De opleiding IDM leidt op tot informatieberoepen waar al enige jaren veel mensen voor worden gevraagd. Er is een goed aanbod aan interessante banen maar er zijn te weinig afgestudeerden (IDM heeft volgens onderzoeksinstituut ROA uit Maastricht een goed arbeidsmarktperspectief);2) IDM staat midden in de samenleving! Informatie is hot. Veel bedrijven en instellingen hebben grote informatie- en communicatieproblemen. En die problemen worden de komende jaren alleen maar groter. Veel interessant werk dus voor een IDM-er.3) De IDM is een afwisselende opleiding! Wie graag veel online is, veel bezig is met sociale media, Googlen leuk vindt, het nieuws en trends volgt en ook nog een speurneus heeft voor informatie is bij de IDM aan het juiste adres.4) De IDM is een persoonlijke opleiding. We kennen onze studenten en ze kennen ons. Veel begeleiding tijdens je studie, maar ook in het zoeken naar stage-, afstudeerplekken etc.5) De IDM biedt veel contacten met het werkveld middels werkbezoeken, gastcolleges, bijeenkomsten aan congressen en tijdens netwerken.In Nederland zijn er 4 IDM opleidingen op Hbo-niveau, namelijk IDM Groningen, IDM Den Haag, IDM Deventer en IDM Amsterdam.Diverse IDM opleidingen hebben, behalve hun officiële website, ook een Hyves (zoals IDM Den Haag en IDM Groningen) of andere vorm van een community.Meer informatie niet alleen op bovenstaande websites van de hogescholen maar bij Carrièretijger, Wikipedia en Studiekeuze 1-2-3.Zie ik je op één van de IDM opleidingen?Kees Westerkampvoorzitter Landelijk Overleg IDM Opleidingen[...]Succesvol congres op IDM Groningen

Sun, 21 Jun 2009 22:02:00 +0000

Woensdag 17 juni vond het congres 'Innoveren met Informatie' plaats. Georganiseerd door 3e jaars studenten van de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement als onderdeel van hun specialisatie 'Business Information'.Met zo'n 110 bezoekers, een interessant programma, een echte beurs een gezellige borrel mag ik trots spreken van een geslaagd congres. En dat hebben mijn 3e jaars studenten maar mooi geflikt!Oké, mijn openingsverhaal liep wat uit (ik zal voortaan korter van stof zijn) en er moest geïmproviseerd worden met betrekking tot de catering (de keuken had de afwas aangeleverd in plaats van paar honderd schone glazen), het was gewoon leuk en fantastische dag.De collega's van IDM Den Haag waren met 2 docenten en zo'n 25 studenten ook van de partij. Terwijl zij 's morgens een rondleiding kregen door Groningen, zaten onze 2e jaars studenten in een masterclass met BI-ambassador Andries Bottema van Netwiz.'s Middags, tijdens het congres, was het een drukte van jawelste. Het aantal bezoekers paste niet allemaal in onze 'congreszaal'. Daarom werd de opening (met bijdragen van onze dean Elly Landman, Ordinaconsultant Bart van der Meij en ondergetekende) gefilmd en tegelijkertijd utgezonden op een flatscreen in de zaal ernaast zodat de aanwezigen alles konden volgen. Tijdens de parallelsessies die volgen spraken Wilbert Helmus (keramiekmuseum Princessehof uit Leeuwarden) Schelte Meinsma (Bekent Internet Marketing) en Theo van Bergen (Reekx) over diverse ontwikkelingen in informatieland. Maar ook de 3e jaars studenten presenteerden hun bevindingen opgedaan tijdens hun onderzoeken en adviestrajecten bij de opdrachtgever, namelijk Reekx, Princessehof en de NVB. Tussen de bedrijven door konden de bezoekers de stands bezoeken op de informatiemarkt waardoor ons congres de look-and-feel van een echte beurs had. Stands van Netwiz, Ebsco, Mailprofs en Reekx maar ook een kleine stand waar collega Jan Postema enkele moderne gadgets liet zien. Biblionet Groningen en Hatch Search Talent hadden geen stand maar waren wel sponsor net als Netwiz (hoofdsponsor), Ebsco en Mailsprofs. Erwin la Roi van Hatch publiceerde vorige week zijn boek '15 Praktijkverhalen over kennismanagement' en stelde twee exemplaren beschikbaar voor een verloting.Tijdens het congres werd er live verslag gedaan op basis van een soort twitterfontain gemaakt door Walter Vos. Hij won overigens de eerste IDM Groningen Award 2009. Diverse bezoekers twitterden er lustig op los waardoor ook mensen die er lijflijk waren het congres toch konden volgen. Met behulp van de tag #imi09 kunnen de resultaten teruggevonden worden.Er liepen diverse studenten rond die foto's maakten. Niels Kim en Tom Roos.Na afloop van het congres bleef het nog lang gezellig op de borrel. Dank aan alle bezoekers, sponsoren en natuurlijk de studenten van de specialisatie 'Business Information'. Ik ben trots op ze!Take careKees Westerkamp[...]Eerste IDM Groningen Award gaat naar Walter Vos

Sun, 21 Jun 2009 21:41:00 +0000

Derdejaars student Walter Vos van de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement in Groningen heeft de ‘IDM Groningen Award 2009’ ontvangen. De prijs werd woensdag 17 juni voor de eerste maal uitgereikt. Dit gebeurde tijdens het congres ‘Innoveren met Informatie’ georganiseerd door studenten van de afstudeerspecialisatie ‘Business Information’ van de IDM-opleiding aan de Hanzehogeschool Groningen.

(image) De prijs, een kunstwerk (van de Groningse kunstenaar André Schuch) en deelname aan een aantal masterclasses voor ondernemers (georganiseerd door Kenniskwadraat van Jan Willem Wolf en Bart van der Meij), kreeg Walter Vos voor zijn rol als aanjager van ontwikkelingen en trends binnen zowel de opleiding als daarbuiten. “Door deze positie maar ook zijn kritische houding over alles wat er gebeurt op het vakgebied, de wijze waarop hij er zelf gebruik van maakt en anderen motiveert tot het gebruik ervan zorgt ervoor dat hij een veelbelovende informatieprofessional is’, aldus de toelichting van de jury. Walter Vos is onlangs een eigen adviesbureau begonnen op het gebied van Internet en Marketing.

(foto: Niels Kim)Congres als afsluiting afstudeerspecialisatie

Sun, 24 May 2009 12:17:00 +0000

Op woensdagmiddag 17 juni organiseren de 14 studenten van de afstudeerspecialisatie 'Business Information' van de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement een congres. Het evenement, dat gratis te bezoeken is, heeft als thema 'Innoveren met Informatie'.Het congres is min of meer de afsluiting van de 5 maanden durende specialisatie 'Business Information' die in februari van start ging. Tijdens die periode volgen de studenten van zowel IDM als CS (Communicatiesystemen) vakken op het gebied van strategie, management, innovatie, informatiekunde en E-business. Voor de drie opdrachtgevers, namelijk de NVB, Reekx en de Princessehof, worden informatievraagstukken onder de loep genomen. Doel is het schrijven van een informatieplan (soort advies) hoe deze opdrachtgevers de komende jaren dienen om te gaan met diverse aspecten van business information zoals document management, digitale communicatie, customer relations management en kennismanagement.Rode draad is altijd 'innovatie' want zonder vernieuwing kun je je afvragen of je organisatie er over 5 jaar nog wel hetzelfde zal uitzien als nu. Voor veel organisaties is dat een belangrijke vraag in een tijd waarin technologische veranderingen elkaar snel opvolgen, de consumenten gemakkelijk andere keuzes maken kunnen en dit ook doen. Wie niet mee verandert lijkt in zwaar weer terecht te komen (en die voorbeelden zijn er genoeg).Voor het congres van 17 juni is een programma samengesteld met diverse sprekers uit het werkveld en vanuit de groep van studenten zelf. Keynote sprekers zijn Andries Bottema (Netwiz) en Bart van der Meij (Ordina). Andries verzorgt een bijdrage onder de titel 'Beyond Google' terwijl Bart ingaat op de rol van mensen in innovatietrajecten. Verder spreken Wilbert Helmus van het Princessehof (over het digitale museum van de toekomst), Schelte Meinsma van Bekent (over strategie en internet) en Theo van Bergen van Reekx (over trends in informatieland). Diverse studenten van de projectgroepen presenteren hun bevindingen. Over bijvoorbeeld de toekomst van de NVB in een veranderende wereld van (digitale) communicatie met hun leden. Maar ook over hoe je sociocratie kunt inzetten om mensen te betrekken bij je organisatie én hoe Prince2 wordt ervaren als projectmanagementmethode. "Alle kennis verzamelen" tenslotte gaat in op de realisatie van een nationaal kenniscentrum keramiek.Naast alle spreekbeurten is er een informatiemarkt met stands van de sponsors. Niet alleen informatie over producten en diensten (van Netwiz, Ebsco en de NVB) maar ook over banen (van Reekx en Mailprofs). De Hanzehogeschool geeft in een stand informatie over hoe het MKB zogenaamde Innovatie Vouchers (soort subsidie) kan aanvragen om samenwerkingsprojecten met de opleiding IDM op te zetten.Hoofdsponsor van het congres 'Innoveren met Informatie' is het bedrijf Netwiz.Het congres is gratis te bezoeken. Meer informatie en aanmelden via de website 'Innoveren met Informatie'.GroetKees Westerkamp[...]Reünie: 40 jaar IDM

Mon, 18 May 2009 12:39:00 +0000

(image) In 1969 ging aan de Veldspaatstraat in Groningen de BDA van start. Een tweejarige opleiding waar je van alles kon leren over hoe je mensen vooruit kon helpen met informatie en een welgemeend advies. De BDA veranderde van naam in BDI en nog later in IDM / Media & Informatiemanagement. De opleidingsduur ging van 2 naar 4 jaar en tranformeerde in 40 jaar tijd in moderne opleiding op het gebied van informatie, internet, zoekmachines, deskresearch, sociale media, marketing, business intelligence, media- en informatievaardigheden, contentmanagement, onderzoek en kennismanagement.

40 jaar IDM Groningen betekent een klein feestje dat samengevierd wordt met de jarige opleiding Communicatie (20 jaar gestart als OC - Overheidscommunicatie) en de opleiding International Communication (5 jaar). Het feestje bestaat uit twee delen, namelijk het congres 'Ballen: communicatie en media met lef' en een reünie.

Het congres vindt plaats op vrijdagmiddag 5 juni met onder andere sprekers als Wubbo Ockels, Jaap van Ginneken en Jacques Wallage. Een afwisselend programma waar geen enkele informatiespecialist of communicatiemedewerker mag ontbreken.

Echt leuk wordt het pas tijdens de reünie die de avond van die 5e juni wordt gehouden in café De Sleutel. Helemaal in het teken van de 40-jarige BDA / BDI / IDM / Media & Informatiemanagement. Zouden die klasgenoten van toen er ook zijn? Wat doen ze voor werk? Is die ene jongen nog steeds zo'n lekker stuk? Geeft die ene docent nog steeds zo leuk les? Kortom een avond van bijkletsen, zien en gezien worden!

Zie ik u vrijdag 5 juni in Groningen?

Groet
KeesIDM-meiden CLANG winnen Pitch

Mon, 18 May 2009 12:21:00 +0000

{ MARGIN-TOP: 0px; MARGIN-BOTTOM: 0px } BODY { SCROLLBAR-HIGHLIGHT-COLOR: #cecfce; SCROLLBAR-ARROW-COLOR: #3f52b8; SCROLLBAR-TRACK-COLOR: #fffbff; SCROLLBAR-DARKSHADOW-COLOR: #fafafa; SCROLLBAR-BASE-COLOR: #f7f7f7 } De pitch om een nieuw intranet met informatie over stage lopen en studeren in het buitenland is gewonnen door vijf 2e jaars IDM-studenten. Gedurende het 3e lesthema 'Content is King' streden de dames met drie andere groepen om de eer in het ontwerpen van een nieuw, Engelstalig, intranet in opdracht van Roel Hoving. De wildgroei aan lokaties waar informatie te vinden is voor studenten over studeren en stagelopen in het buitenland moest worden tegengegaan met de komst van dit nieuwe intranet. Het maken van conceptvoorstellen voor dit nieuwe intranet was dan ook de hoofdopdracht tijdens het lesthema 'Contentmanagement' (of binnen de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement van de Hanzehogeschool beter bekend onder naam 'Content is King').Na een briefing en een vragenuurtje van opdracht Roel Hoving volgden de 2e jaars IDM-studenten theorie- en praktijklessen van diverse docenten. Zoals Werken met Joomla van Sjaak Schipper, Contentmanagement van ondergetekende en Engels van Paul van Alberda.De rode draad van het lesthema werd gevormd door een 'pitch' (wedstrijd) tussen IDM-studenten met als doel wie het beste concept voor dit nieuwe intranet kon opleveren.Tijdens de eindpresentaties (geheel in het Engels) viel CLANG op door haar gedegen en volledige uitwerking alsmede een prima presentatie. En daarmee bewezen Gerthi Oosting, Ciska de Wilde, Annet Heidinga, Nathalie Speelman en Laura ten Have, dat IDM-studenten een prima invulling kunnen geven aan contentmanagement.GroetKees[...]Digitale recherche van start

Wed, 11 Feb 2009 14:20:00 +0000

(image) Het was me het weekje wel. De aftrap van drie onderdelen waarvan 2 geheel nieuw. Ik schreef al eerder deze week over nieuwe afstudeerpecialisatie 'Business Information'. Vandaag is het nieuwe keuzevak 'Digitale Recherche' van start gegaan.

Keuzevakken zijn kleine onderdelen die studenten in 3e of 4e studiejaar kunnen kiezen als aanvulling op het reguliere programma. Het gaat om een vak dat elders niet in de opleiding wordt aangeboden of een vak dat verdiepend wordt behandeld in de keuzevariant. Deelname aan een keuzevak staat open voor alle studenten van de Hanzehogeschool maar de ervaring leert dat toch vooral personen van het eigen instituut meedoen (in mijn geval het Instituut voor Communicatie & Media).

Voor de IDM-Groningen zijn er dit jaar 2 nieuwe keuzevakken namelijk 'Informatie & Cultureel Erfgoed' en 'Digitale Recherche'. En deze laatste is vandaag dus begonnen.

De eerste groep studenten zijn afkomstig van de opleidingen IDM/Media & Informatiemanagement, Communicatiesystemen, HBO-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening, Informatica en Communicatie. Onder leiding van collega Bas van Hensbergen en ondergetekende duiken de studenten in de wereld van criminologie, de psychologie van de dader, informatiebeveiliging, ethiek en allerlei vormen van cybercrime. Daarnaast verzorgen enkele mensen uit de dagelijkse praktijk gastcolleges.

De eindopdracht van de studenten is het schrijven van een paper waarin een casus wordt behandeld afkomstig uit de wereld van cybercrime. Daarbij moet gekeken worden naar diverse aspecten zoals ethiek, impact voor de maatschappij, definities, aandacht in de media, rechtzaken (of niet) en jurisprudentie. Ben benieuwd naar de eindresultaten!

Groet
KeesEen feestje: 'Business Information' van start

Mon, 09 Feb 2009 23:51:00 +0000Op de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement in Groningen vieren we vandaag een klein feestje. Er is sinds vandaag een nieuwe afstudeerspecialisatie, namelijk ‘Business Information’. Bedacht in 2006 tijdens de herontwikkeling van het onderwijsprogramma van de Groningse IDM. In 2007 en 2008 ontwikkeld en nu, dinsdag 10 februari 2009 eindelijk van start.

De nieuwe specialisatie is ontstaan naar aanleiding van constateringen in én vraag vanuit de markt om meer IDM-afgestudeerden die vanuit een strategisch perspectief naar de interne en externe informatievoorziening van een organisatie kunnen kijken.

Dertien studenten gaan onderzoek doen naar de interne en externe informatievoorziening bij drie externe opdrachtgevers. Aan de hand van de onderzoeksresultaten zullen de studenten een adviesrapport schrijven en aanbevelingen doen over de hoe deze organisaties de informatievoorziening naar medewerkers, klanten, aandeelhouders en andere belanghebbenden het beste kunnen inrichten.

De drie opdrachtgevers zijn het museum Princessehof in Leeuwarden, het advies- en detacheringsbureau Reekx in Groningen en de vakvereniging NVB in Amersfoort. De studenten worden verdeeld in drie groepen die ieder een eigen adviesbureau vormen. Onder leiding van een coach van de Hanzehogeschool Groningen en een externe coach worden de adviesopdrachten uitgevoerd.

Naast het schrijven van het adviesrapport gaan de studenten aan de slag met vakken als e-commerce, strategisch management, debatteren/argumenteren, organisatiekunde, projectmanagement (Prince2 methode) en informatiekunde. Uiteraard is er ook ruimte voor sociale activiteiten. Zo wordt begin maart 2009 een congres in Den Haag bezocht over Mediawijsheid. In juni 2009 organiseert de groep studenten een eigen congres waar ze alle bevindingen presenteren.

De specialisatie loopt tot en met eind juni. Het zijn met name 3e jaars IDM-studenten (oh ja, en één student van de opleiding Communicatiesystemen) die deelnemen. Voor het lesgeven tekenen André Hoeksma (Management & Organisatie), Peter-Jan Hagedoorn (Informatiekunde en Projectmanagement Prince2), Roland Hiemstra (Strategisch Handelen), Lia Dekker (Debatteren/Argumenteren). De coördinatie en coaching is in handen van ondergetekende.

Ik houd u op de hoogte van de vorderingen van onze BUS-studenten (BUS is de interne vakcode voor Business Information).

Groet
Kees WesterkampDikke plus voor je informatie skills!

Fri, 30 Jan 2009 22:03:00 +0000

(image) Aan de Groningse opleiding IDM / Media & Informatiemanagement 'draaien' we voor de tweede keer het lesthema 'Media- en Informatievaardigheden' (bij de studenten beter bekend als 'Beyond Google').

De 2e jaars studenten krijgen vakken als 'Kritisch Mediagebruik', 'Geavanceerd zoeken', 'Interculturele competenties' en 'Workshoptraining'. Doel is het uiteindelijk organiseren van een workshop op het gebied van mediavaardigheden en/of informatievaardigheden. Deze wordt opgezet in opdracht van een echte opdrachtgever. Zo doen de studenten ervaring op met een real life klant met een echt probleem.

We hebben dit jaar 4 projectgroepen verdeeld over 3 opdrachtgevers. Collega Josef Sennekool begeleidt 2 groepen die een workshop informatievaardigheden ontwikkelen voor leerlingen van het Aletta Jacobs College in Hoogezand. Ikzelf begeleidt een groep studenten die een workshop 'zoeken op internet' organiseert voor studenten van de Hanzehogeschool (in opdracht van de Mediatheek van onze school) onder het motto 'Een dikke PLUS voor je informatie skills. De tweede groep is druk bezig met een workshop veilig surfen en veilig chatten voor scholieren van een basisschool in Groningen.

Gezien alle aandacht die veilig internetten en het verbeteren van het zoekgedrag van studenten en scholieren heeft, is een lesthema over media- en informatievaardigheden op de opleiding IDM geen overbodige luxe. Als u belangstelling heeft of iemand weet die wel een workshop kan gebruiken, het thema draait weer in de periode midden november 2009-eind januari 2010.

Kees