Subscribe: Trelleborgs kommun
http://www.trelleborg.se/rss
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Swedish
Tags:
att  ett  från  för att  för  med  och    ska  till  trelleborg  trelleborgs kommun  trelleborgs  är 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Trelleborgs kommun

RSS - NyheterNyheterna på webbplatsen samlade i en RSS-feedLast Build Date: Fri, 23 Mar 2018 11:57:14 +0100

 Söderslättsgymnasiets bibliotek utsett till Skolbibliotek i världsklass

Fri, 23 Mar 2018 11:57:14 +0100

För andra året i rad får Söderslättsgymnasiets skolbibliotek DIK:s utmärkelse ”Skolbibliotek i världsklass”. Biblioteket får utmärkelsen för sitt fina kvalitets – och utvärderingsarbete och för sitt nära samarbete med lärare och skolledning.

– Att få denna utmärkelse två år i rad är mycket hedrande, säger Magdalena Paulsson, bibliotekarie på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Det är också ett kvitto på att Söderslättsgymnasiet har ett av de bästa skolbiblioteken i Sverige.

DIK:s kriterier för att ett skolbibliotek ska anses vara i världsklass är följande:

 • vara en tydlig del av skolans pedagogiska vision;
 • samverka med skolledning och övrig pedagogisk personal kring elevernas lärande;
 • stärka elevernas läs- och kommunikationsförmåga i en vidgad textvärld;
 • stärka elevernas digitala kompetens med fokus på informationsfärdigheter och förståelse för informationssökningsprocesser och sociala medier;
 • erbjuda stöd till enskilda och grupper i deras lärprocesser;
 • ha överblick över lärresurser och ger stöd till lärare och elever i deras litteratur- och medieanvändning.

Fotnot: DIK är ett fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK:s medlemmar arbetar främst inom kultur och kommunikation.
Den 40-årige fossilen som for ut och försvann!

Fri, 23 Mar 2018 10:51:23 +0100

Nu på lördag 24 mars, klockan 20.30–21.30, är det dags för Earth Hour, en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över.

Trelleborgs kommun har medverkat sedan många år tillbaka. Utmaningen att bli en helt fossilbränslefri kommun till 2020 är just nu kommunens bidrag till Earth Hour.

Den sista gamla oljepannan, som värmde Sveriges sydligaste skola och idrottshall i Smygehamn, har ersatts med en biopanna. Nu är Trelleborgs kommunorganisations uppvärmning 100 procent förnybar!

- Det känns verkligen hur skönt som helst!

Leif Hansson, installationssamordnare på Trelleborgs kommuns serviceförvaltning är lättad:

- Denna gamla oljepanna, som var minst 40 år, var den sista i sitt slag som vi hade kvar. Vi hade ont i magen över den.

Serviceförvaltningen har länge velat byta ut pannan. Olika alternativ synades noggrant, eftersom man ville hitta det absolut bästa alternativet. Gas i ledning eller tank, flis eller pellets, fjärrvärmepanna, värmepumpar eller bergvärme? Till sist föll valet på RME, rapsmetylester, ett bränsle som är biobaserad och 100 procent förnybart.

Henrik Alkevall, fastighetschef på serviceförvaltningen, är mycket nöjd med denna viktiga milstolpe för en fossilbränslefri kommun.

- Den dagen skolan ska byggas om i framtiden och vi behöver en rätt mycket större värmeanläggning, då kan det säkert vara lönt att titta på bergvärme än en gång för hela skolans värmebehov, avslutar Henrik Alkevall.
Inom LSS kan du göra skillnad på flera sätt

Thu, 22 Mar 2018 15:45:00 +0100

Kontaktperson, ledsagare och avlösarservice är möjligheter för dig som vill göra en insats för en medmänniska i Trelleborg.

Vill du göra en insats? Har du lite tid över för en medmänniska? Har du ett respektfullt bemötande? Då kan det finnas uppdrag som väntar. Trelleborgs kommun tar alltid gärna emot intresseanmälningar från personer som skulle vilja hjälpa och stödja en person som har rätt till en insats inom ramen för LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

- När du har något av dessa uppdrag gör du något jätteviktigt och något som betyder mycket för våra brukare. Du blir väldigt uppskattad och gör en värdefull insats, säger LSS-samordnaren Marija Mitrevska som tar emot intresseanmälningar.

Kontaktperson, ledsagare och avlösarservice är tre insatser som kan beviljas till personer med funktionsnedsättning. Det syftar till att skapa nya möjligheter i vardagen och målet är att personerna ska kunna leva så självständigt som möjligt.

- Hur mycket tid ett uppdrag tar kan variera mycket och det är fullt möjligt att till exempel vara kontaktperson åt mer än en brukare. Grunden är dock att detta är något du gör för att du vill göra något extra för någon, något du gör utöver din ordinarie sysselsättning, säger Marija Mitrevska.

Om uppdragen

En kontaktperson kan ses som en medmänniska till den funktionshindrade, en kompis som ska främja sociala kontakter, som lyssnar och som kan stödja individens utveckling.
En ledsagare hjälper brukaren med fritidsaktiviteter och ser till att brukaren kommer dit och därifrån.
Avlösarservice innebär att en person tillfälligt tar över omvårdnaden från anhöriga, till exempel att föräldrar till funktionshindrade barn avlastas i hemmet under ett visst antal timmar varje månad.

- En kontaktperson får ett litet arvode plus omkostnadsersättning om man till exempel går på bio eller tar en fika. När det gäller ledsagare och avlösarservice har du en timanställning, säger Marija Mitrevska.

Hon är i grunden utbildad undersköterska på Trelleborgs vårdgymnasium och jobbat inom äldreomsorg både i Trelleborg och i Malmö. Så småningom började hon arbeta som personlig assistent och sedan fyra år är hon LSS-samordnare.

Viktigt med matchning

Hon välkomnar nya ansökningar till de olika uppdragen. Det går att skriva direkt till lss.uppdrag@trelleborg.se eller ringa via kommunens kundtjänst på 0410-73 30 00.

- Det är alltid bra att ha fler intresserade. Våra brukare kan ha olika önskemål och krav och vårt uppdrag är att skapa en så bra matchning som möjligt. I processen går det till så att vi först gör en intervju och om vi går vidare från den görs ett hembesök hos brukaren. Om båda parter trivs är det möjligt att starta uppdraget ganska omgående.

Uppdragen kan variera i omfattning och tidslängd. Stöd finns att få under resans gång.
- Vi har en regelbunden uppföljning. Det är viktigt att löpande se hur det går och om kontakten mellan parterna fungerar. Som uppdragstagare är du alltid välkommen att ringa och få stöd. Det är bättre att höra av sig en gång extra än att något blir fel i uppdraget, säger Marija Mitrevska.
Exploatörer tog del av utvecklingsplaner

Thu, 22 Mar 2018 12:53:16 +0100

Drygt 50 exploatörer från cirka 40 olika företag deltog på den exploatörsträff som Trelleborgs kommun arrangerade på torsdagsförmiddagen.

Under träffen informerade tjänstepersoner från kommunen om olika utvecklingsplaner på lång och kort sikt. Bland annat fick exploatörerna höra om pågående och kommande bostadsprojekt i hela kommunen.

För övrigt låg fokus på Övre & Stadsparkskvarteren där man nyligen inlett detaljplanearbetet samt Business center som är en del av stadsomvandlingsprojektet Kuststad 2025.

Dagen avslutades med att deltagarna fick välja mellan en guidad promenad i det område som omfattas av planprogrammet för Övre & Stadsparkskvarteren eller en guidad busstur i blivande Business center.

(image)
Axel Ebbe fyller 150 år - tisdag 27 mars!

Thu, 22 Mar 2018 12:00:21 +0100

Det lilla barnet Axel Emil Andersson föddes den 27 mars 1868. Han växte upp som bondson i Hököpinge, en by som han förutom ett antal stormande år ute i Europa, var tämligen trogen hela livet.

Som lundastudent, han tänkte åtminstone ett tag bli arkeolog, bytte han dock ut sitt efternamn mot Ebbe och det var under detta namn han skulle göra sig känd som konstnär. En genre där han kunde allt - rita, måla, skulptera och skriva!

Här i Trelleborg vill vi fira vår Axel Ebbe – för visst känns han som just vår – med alla dessa härliga konstverk runt om i både stad och Smygehamn. Vi firar honom i hans eget hus, Axel Ebbes Konsthall, och vi gör det som sig bör med ett redigt kaffekalas med tårta för alla som vill komma. Vi håller tal med nyskriven fanfar och unge Anton Nilsson, spelar ljuvlig musik på piano till kaffet. Därtill visar och berättar museernas egen Peter Ross Lindholm om Ebbe och hans konst.

Ebbes allra första offentliga konstverk (1911) var skulpturen Solrosen i Kungsparken i Malmö. Som en liten extra hyllning går också födelsedagen i solrosens tecken. Lite fel årstid kan man tycka, men icke! Kom och plantera ett Ebbefrö, ta det med dig hem så att du kan tänka på och fira vår store konstnär under hela våren och sommaren!

Mellan klockan 14 och 19 håller vi dörrarna öppna – man kan komma när man vill och entrén bjuder vi på.

Lite hållpunkter dock:

Klockan 14 – 19 Kaffe och tårtkalas samt frösådd!

Klockan 14 Peter Ross-Lindholm visar och berättar

Klockan 15 – 17  Fanfar och tal till jubilaren. Därefter underhåller Anton Nilsson vid pianot fram till klockan 17

Klockan 17.30 Peter Ross-Lindholm visar och berättar

På Trelleborgs Museum visar vi dessutom Jan Troells och Jan Hemmels film ”Vem var du Axel Ebbe” klockan 14 under hela påskhelgen, med början på Skärtorsdagen!
Gör något roligt på påsklovet!

Tue, 20 Mar 2018 13:48:38 +0100

På påsklovet får Trelleborgs Museum besök av tecknaren Joakim Larsson. Då blir det workshop i serieteckning med inspiration från spännande livsöden i museets utställning ÖGA mot ÖGA.

Onsdagen den 28 mars är alla barn och unga välkomna kl 13-15 till workshop med Joakim Larsson. Det är gratis och bara att dyka upp vid start kl 13. Ingen föranmälan krävs.

Dessutom! Missa inte! Äggjakt på museet.

Påskveckan från den 27 mars – 2 april, drop in under museets öppettider 12-16. Gratis för barn. 40 kr för vuxna.
Ny ridsportanläggning i Trelleborg?

Tue, 20 Mar 2018 07:29:12 +0100

Fritidsnämnden får i uppdrag att fortsätta arbetet med ny ridanläggning enligt kommunfullmäktiges beslut 19 mars. I samarbete med berörda nämnder och ridklubbar ska förslag tas fram på placering av ny ridanläggning, ekonomisk kalkylplan och tidplan för genomförande.

Kommunledningsförvaltningen har genom en arbetsgrupp sett över möjligheten för att i Trelleborg uppföra Sveriges bästa ridanläggning. Idag erbjuds ridsport via två kommunala anläggningar, Brosjödal och Kyrkoköpinge, samt via privata alternativ. Båda de kommunala anläggningarna är i behov av renovering och underhåll samt anpassning för att klara dagens krav på en välfungerande och attraktiv ridanläggning.

Arbetsgruppens förslag är att skapa ett rekreationsområde för det rörliga friluftslivet, som pendang till Albäck i väster, för att användas av alla trelleborgare, såväl för de som vill rida, promenera, njuta av naturen och hästarna, rasta hunden, cykla eller löpträna. En ridsportanläggning anläggs i området, med fokus på barn och ungdomar samt personer med psykiska och fysiska funktionshinder.

Arbetsgruppen består av politiker och tjänstemän med stöd från en referensgrupp från ridklubbarna.

Senast 31 augusti 2018 ska fritidsnämnden rapportera uppdraget till kommunfullmäktige.

Beredning

Eftersom uppdraget att anvisa mark för kommunala och privata behov inom kommunens markreserv åligger tekniska nämnden, bör arbetsgruppens förslag på plats endast ses som ett möjligt alternativ. Däremot ska arbetsgruppens redovisning av förutsättningar, krav och önskemål ligga till grund för den plats som föreslås för uppförande av ny ridsportsanläggning.

Fritidsnämndens utredning om ridsportens framtid

2014 genomförde fritidsnämnden en utredning om ridsportens framtid med eventuella åtgärder för att förbättra förutsättningarna för ridsporten i Trelleborgs kommun. Fritidsnämnden beslutade 2015 att genomföra kortsiktiga ekonomiska satsningar i samråd med berörda klubbar och att ytterligare bereda de långsiktiga satsningarna för ridsporten.
Familjevåldsgrupp i Trelleborg finns till för hela familjen

Mon, 19 Mar 2018 13:45:00 +0100

Tre socialsekreterare bildar kommunens familjevåldsgrupp som kan erbjuda råd och stöd åt personer som på något sätt drabbats av våld i en nära relation. Det kan röra sig om till exempel skyddat boende, rådgivning och krisbearbetning.

Har du utsatts för våld i nära relation? Har du svårt att hantera ditt humör? Finns det barn med i bilden? Då finns det hjälp att få. Familjevåldsgruppen arbetar både med de som utsätts och de som utsätter, samt eventuella barn som upplevt och sett våldet.

- Våld gör oss sjuka. Målet är att de som kommer till oss ska bli stärkta på olika sätt, kanske kunna återvända till sitt jobb, må bättre i nästa relation och så vidare. Vi vill göra skillnad och skapa en positiv förändring, säger Ann-Marie Svendsen, en av socialsekreterarna som ingår i familjevåldsgruppen.

Mångårig erfarenhet

Ann-Marie Svendsen har arbetat i Trelleborgs kommun i 30 år, varav de tolv senaste åren med fokus på våldsproblematik. Nu har hon fått två nya kollegor: Therese Sjöstedt-Jarnlo, med 20 års erfarenhet av målgruppen och som senast kommer från Malmö stad, och Caroline Ljung Blom, med 30 års erfarenhet av målgruppen och som senast kommer från Kriscentrum sydöstra Skåne.

Tidigare gick arbetet under namnet Familjefridsteamet och var indelat i Kvinnohuset, Mansmottagningen och barnverksamhet, men nu är allt samlat i en och samma familjevåldsgrupp. Här kan erbjudas skyddat boende för våldsutsatta personer, individuella samtal, rådgivning och krisbearbetning samt stöd till barn som upplevt våld i nära relation.

- Det kan röra sig om allt från en akut situation där vi snabbt behöver ordna skyddat boende till en samtalskontakt för någon som upplevt våld länge och behöver hjälp att bearbeta det som varit, säger Caroline Ljung Blom.

Alla tre har mångårig erfarenhet och kan vittna om att våldet har många ansikten.
- Våldet finns överallt: i alla yrkesgrupper, alla åldrar och oavsett kön, etnicitet och så vidare.
Samtidigt betonar de att allt våld inte syns.
- Det handlar inte bara om fysiskt våld. Våld kan vara psykiskt, sexuellt, materiellt – det psykiska våldet är det som många gånger bryter en människa allra mest, säger Therese Sjöstedt-Jarnlo.

Avlasta från skuld och skam

Efter en inledande kontakt med familjevåldsgruppen kan en av vägarna framåt vara någon form av samtalsstöd.
- Vi jobbar på att avlasta personen från skuld och skam. Här kan du få stöd och bekräftelse, bli lyssnad och trodd på. "Du är inte ensam" och "det är inte ditt fel" är några saker som vi förmedlar, säger Caroline Ljung Blom.
- Samma sak förklarar vi för barnen, att det inte är deras fel. De tror ju ofta det, tillägger Ann-Marie Svendsen som erbjuder individuella barnsamtal enligt en modell som kallas Trappan samt samtal inom ramen för barngruppsverksamheten Lejonet.

Kontakt

Direktnumret till familjevåldsgruppen är 0410-73 32 03, dit du kan ringa och konsultera anonymt. Du kan också e-posta till familjevaldsgruppen@trelleborg.se.Det finns även råd och stöd på andra håll, till exempel den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen 020-50 50 50.
Appen En konstvandring i Trelleborg

Mon, 19 Mar 2018 11:42:24 +0100

Ladda ner appen En konstvandring i Trelleborg och lär dig mer om stadens offentliga konstverk! I appen som bygger på den populära boken, kan man lätt söka information om konstverk med bilder och karta.

Om varje konstverk finns ljudinspelning på både svenska och engelska. Appen finns för IOS eller Android från 20 mars 2018.

Kom och prova på 20 mars klockan 13-15 på Trelleborgs Museum och passa på att få lite hjälp.

Läs mer på http://www.konstvandringitrelleborg.se/#app
Vänd på kärlet för trädgårdsavfall

Fri, 16 Mar 2018 13:40:11 +0100

Nu börjar säsongen för hämtning av trädgårdsavfall. En viktig nyhet för dig som har ett sådant abonnemang är att du måste vända på kärlet.

Från och med våren 2018 hämtar vi trädgårdsavfallet med egen personal och egna fordon. Chauffören kliver ur fordonet och rullar kärlet till tömning.

Ställ kärlet så här:

 • På hämtningsdagen ska kärlet stå med hjulen och handtaget mot gatan/vägen, max 3 meter från farbar väg.
 • Ett tungt kärl är svårt att hantera för den som hämtar. Kärl som inte går att flytta för att de är för tunga kan vi inte tömma. En bra regel är att du själv måste orka dra kärlet.

Tack för hjälpen!

Vi hämtar trädgårdsavfallet

Jämn vecka, från vecka 12 till och med vecka 48
Udda vecka, från vecka 13 till och med vecka 49

Har du glömt vilken hämtningsdag du har på ditt trädgårdsavfallskärl? Följ länken Mina Sidor och följ instruktionerna.
Första spadtaget - nu börjar hälsohuset i Trelleborg byggas

Fri, 16 Mar 2018 11:02:16 +0100

Äldreboende, korttids- och växelvård samt dagverksamhet för personer med demenssjukdom ska rymmas i nytt hälsohus. Under fredagen tog personal och politiker ett gemensamt första spadtag.

Hälsohuset kommer att ligga i den norra delen av lasarettsområdet i Trelleborg. Huset byggs i fem våningar och kommer att bestå av totalt 72 lägenheter där det ska rymmas såväl boendeplatser som korttids- och växelvård. I huset kommer det även bedrivas dagverksamhet för personer med demenssjukdom.

På fredagen togs det första spadtaget. Undersköterskan Anica Pasarikovska och äldrepedagogen Josephine Nilsson höll i två av skaften, socialnämndens ordförande Lennart Höckert och kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson i de två andra.

- Spadens utseende påminner oss om vikten av bra samarbete och det känns bra att representanter från vår fantastiska personal är här. Oavsett hur vackert och fint huset blir är det ingenting värt utan personalens omsorg och professionalism, sa Lennart Höckert innan de tillsammans högg i och tog det första spadtaget.

"Känns helt fantastiskt"

Anica Pasarikovska jobbar som undersköterska på korttidsenheten som ligger precis bredvid tomten där hälsohuset ska byggas. Från fönstret kommer hon kunna se hennes nya arbetsplats ta form.
- Att vara här i dag känns helt fantastiskt och att få se utvecklingen från nära håll och vara med och påverka. Det här huset kommer betyda så mycket, säger Anica Pasarikovska.

Även kommunens dagverksamhet för personer med demenssjukdom kommer att flytta in i Hälsohuset.
- Att vara på samma plats kommer betyda mycket för samarbetet mellan verksamheter, säger äldrepedagogen Josephine Nilsson.

Innovativt framtidshus

Hälsohuset beräknas stå klart vid årsskiftet 2019/2020.
- Att Hälsohuset byggs innebär ett stort steg för att komma ikapp ett ökat behov. Det kommer att bli ett viktigt tillskott i kommunens utbud av vård och boende för våra äldre. Trelleborgarna kan få bästa tänkbara service i moderna lokaler och det blir ett lyft även för vår personal. Närheten till lasarettet öppnar upp för ett utvecklat samarbete med Region Skåne. Allt detta tillsammans gör att Hälsohuset har potentialen att bli ett riktigt innovativt framtidshus, säger Lennart Höckert.
Vad tycker trelleborgarna och företagarna om Trelleborg?

Fri, 16 Mar 2018 08:58:17 +0100

Torsdagsmorgonens näringslivsfrukost gick i statistikens tecken. Trelleborg kommuns Kvalitetschef Mattias Wikner och verksamhetsutvecklare Linus Andersson berättade vad trelleborgarna tycker om Trelleborg och kommunens service.

Statistiken som presenterades kom bland annat från SCBs årliga medborgarundersökning. Mattias Wikner berättade vad som kan bli bättre och vilka tjänster företagare kan erbjuda för nöjdare trelleborgare? De inbjudna deltagarna som till största delen är företagare, men även en del föreningar fick även större insikt i hur man som just företagare upplever kommunens service.

Linus Andersson, verksamhetsutvecklare presenterade och förklarade SKLs Insiktsrapport och Svenskt Näringslivs rapport om företagsklimatet i kommunen.
Linus tryckte speciellt på att det är viktigt att man deltar i undersökningarna som skickas ut till företagarna i Trelleborg för att kommunen ska kunna mäta och förbättra kommunens service till företagarna.

Presentationerna kan du ladda ner och titta på här.

Mattias sammanfattning av SCBs medborgarundersökning (PDF-dokument, 1017 kB)
Linus sammanfattning av företagsklimat (PDF-dokument, 2,9 MB)
Man kan fördjupa sig i enkäten som förekommer som del av svenskt näringslivs ranking här: http://www.foretagsklimat.se/
Man kan ta närmare del av SKL:s Insiktsmätningar här:
https://skl.se/tjanster/merfranskl/oppnajamforelser/foretagsklimat/tidigareoppnajamforelserforetagsklimat.1148.html
Regionala kärnor och tillväxtmotorer

Thu, 15 Mar 2018 11:43:11 +0100

Kan Regionala kärnor och tillväxtmotorer vara medskapare i regional tillväxt och utveckling? Kan det vara en förutsättning?

I den regionala utvecklingsstrategin och strukturbild Skåne pratar man om tillväxtmotorer och regionala kärnor, städer som själva eller tillsammans är viktiga nav för omvärlden. Växer de, växer omvärlden och vi kan få ett starkare Skåne. Trelleborg är en av dessa utpekade regionala kärnor som har en central roll för regionens tillväxtutveckling. Tillsammans med Ystad, Kristianstad och Hässleholm genomfördes ett seminarium den 9 mars med över 80 deltagande politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Skåne.

På agendan stod framtidsspaning, invånarnas känsla för attraktivitet, kärnor i ett internationellt perspektiv – föreläsarna gav deltagarna inspirerande resor och gav deltagarna mycket att diskutera.

Talare var bland annat Lisa Källström som är doktorand i platsmarknadsföring vid högskolan i Kristianstad och Lunds Universitet. Hon talade om att människor i första hand är de som gör en plats attraktiv. Offentlig sektor kan bidra med förutsättningarna. Ulf Johansson från Sweco Society AB talade om platsens utveckling samt vikten av omvärldsanalys för att hänga med i en allt mer kunskapsintensivs värld. Och Fredrik Warberg gav ”En tillbakablick in i framtiden” med fokus på hållbarhet och miljöutvecklingsprojekt.

Man kan ta del av föreläsarnas presentationer på Skåne Nordosts webbplats.

Läs mer om Trelleborg som Regional kärna.
VM-uppladdning på Söderslättshallen

Wed, 14 Mar 2018 14:53:03 +0100

Svenska landslaget i Goalball spelar en uppvisningsmatch i Trelleborg lördag 24 mars klockan 15.00 i B-hallen på Söderslättshallen. Svenska landslaget i Goalball laddar upp för fullt inför Världsmästerskapen i Goalball i juni.

Trelleborg har blivit hemmaplan för landslaget och helgen 24-25 mars är det dags igen. Landslaget kommer att träna på Söderslättshallen och bjuder in allmänheten att titta på en uppvisningsmatch.

Fullt fokus ligger nu för landslaget på VM som spelas i Malmö 3-8 juni. Närmast på tävlingsschemat ligger Men Intercup, även den tävlingen i Malmö, 30 mars - 1 april.

Träningslägret i Trelleborg är sista träningen inför Men Intercup och det är också här laget kommer tas ut.
Blixtlåsets regionsfinal i Trelleborg

Mon, 12 Mar 2018 17:34:17 +0100

Onsdagen den 14 mars är Söderslättsgymnasiet arrangör av innovationstävlingen Blixtlåsets distriktsmästerskap. Det är 34 lag från hela Skåne som tävlar om vem som har årets mest uppfinningsrika idé och går vidare till riksfinalen.

Blixtlåset är ett samarbete mellan Siemens Sverige, Teknikcollege Sverige, T-konventet och ett antal entusiastiska gymnasieskolor. Tävlingen stöds också av övriga industrisverige.

Blixtlåset är en mötesplats för alla inom gymnasiesverige som vill satsa på lärande, kreativa och utvecklande projekt. Tävlingen går från idé till en konkret och fungerande produkt som slutmål.

Läs mer om innovationstävlingen Blixtlåset.
Start för hämtning av hushållsavfall vid fritidshus

Fri, 09 Mar 2018 11:38:06 +0100

Vecka 11 och 12 startar säsongen för hämtning av hushållsavfall för dig som har abonnemang för fritidshus.

Du som har fritidshus som inte nyttjas under vintern kan ha ett abonnemang som innebär att vi tömmer Kärl 1 17 gånger per år (varannan vecka) under perioden vecka 11-43 respektive vecka 12-44. Kärl 2 töms 9 gånger (var fjärde vecka) under perioden vecka 11-43, vecka 12-44, vecka 13-45 eller vecka 14-46, beroende på vilket område din fastighet tillhör. Kontakta kundtjänst om du är osäker på ditt hämtningsschema eller logga in på Mina Sidor.
Nu är det nolltolerans som gäller!

Thu, 08 Mar 2018 17:14:51 +0100

På torsdagseftermiddagen träffades Kommunstyrelsens arbetsutskott förstärkta med fritidsnämndens och socialnämndens ordförande för att diskutera problemen i Trelleborgs centrum som har lett till att Gasverket har tvingats stänga tillfälligt.

Det behövs krafttag och att det behövs nu var man eniga om, för att en gång för alla ska kunna stävja oroligheterna och trygga verksamheten på Gasverket. Oroligheterna har flyttat runt mellan olika offentliga platser, både inomhus och utomhus, som Övre och Stadsparken sen i somras.

Kommundirektör Fredrik Geijer fick i uppdrag att genomdriva nödvändiga åtgärder på både kort och lång sikt.

Ett arbete med att öka samordningen mellan kommunen och andra myndigheter är redan igång.

- Vi måste prova nya grepp säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson, som tänker bjuda in justitie- och inrikesminister Morgan Johansson till Trelleborg.

- Vi måste även se hur organisationer som jobbar med sociala frågor samt andra kommuner, både inrikes och utomlands arbetar med dessa problem och dra lärdomar av det, säger han.

Den 19 mars har arbetsutskottet ett extrainsatt möte för att följa upp hur det går.
Elever ger namn åt ny skola

Thu, 08 Mar 2018 12:05:32 +0100

Till höstterminen 2018 ska den nya Västervångskolan stå klar för 850 elever. Namnet på skolan har eleverna själva fått vara med att rösta fram. Den nya skolan ersätter nuvarande Lillevångskolan och Vannhögskolan.

– Vi i bildningsnämnden tycker att eleverna har gjort ett jättefint arbete tillsammans på ett demokratiskt sätt, säger Sven Lindkvist, bildningsnämndens ordförande.

Tillsammans med bildningsförvaltningens tillförordnade förvaltningschef André Levin besökte han eleverna på Lillevångskolan och Vannhögskolan för att tacka dem för deras engagemang med att ge den nya skolan ett namn.

I höstas fick eleverna på Lillevångskolan och Vannhögskolan i uppdrag av bildningsnämnden att ta fram ett namn på den nya skolan.

– Det var ett spännande och roligt uppdrag, tycker Leon Beiqi Sandgren som går i femte klass på Lillevångsskolan.

Eleverna fick veta hur namnprocessen skulle gå till; bland annat var det viktigt att namnet på något sätt hade anknytning till området.

Först fick alla klasser lämna in namnförslag till de båda skolornas elevråd. Därefter röstade elevrådsrepresentanterna tillsammans med rektorer och representanter från bildningsförvaltningen och kultur- och fritdsförvaltningen fram fem förslag, som bildningsnämnden fick ta ställning till.

Många klasser hade föreslagit Västervångskolan:

– Platsen heter Västervång, så det är ett lämpligt namn på den nya skolan, säger Annie Björnqvist, som går i sjätte klass på Vannhögskolan.
Klartecken för 207 nya lägenheter i Trelleborg

Thu, 08 Mar 2018 09:21:22 +0100

Under tisdagen 6 mars gav Trelleborgs kommuns samhällsbyggnadsnämnd klartecken för 207 nya lägenheter i centrala Trelleborg, varav 72 är tänkta för äldre. Planerna innebär också möjligheter till större och bättre skolgård för eleverna på Kunskapsskolan.

Detaljplanen som antagits av samhällsbyggnadsnämnden gäller kvarteret Hyveln, i korsningen mellan Hedvägen och Johan Kocksgatan i Trelleborg.

- Bostäderna kommer kunna ge rum åt många både nya och gamla trelleborgare. Och däribland många äldre, eftersom detaljplaneförslaget möjliggör äldreboende i kvarteret, beskriver Sofi Lott som är planarkitekt på Trelleborgs kommun.

(image)
Bilden ovan: Förslag från Strandberg Arkitektur hur innergården kan komma att se ut.

Permanent bygglov för Kunskapsskolan

Kunskapsskolan är en skola för årskurserna 4-9 och har cirka 260 elever. Sedan tidigare har skolan ett tillfälligt bygglov fram till 2021 men utan möjlighet till förlängning. Med den nya detaljplanen kan skolan istället få bli kvar permanent.

Förslaget innebär att Kunskapsskolan kan få permanent bygglov, och även att skolans elever får möjlighet till en större skolgård

- Skolgården är idag ganska liten och behöver bli större för att eleverna ska få möjlighet till en bättre utomhusmiljö. Därför innebär förslaget en större skolgård och därmed bättre möjligheter till lekar och aktiviteter, säger Sofi Lott.

(image)
Bilden ovan: Förslag från Strandberg Arkitektur hur fasaden mot Hedvägen kan komma att se ut.

Vad händer nu?

Efter att detaljplanen nu antagits av Trelleborgs kommuns samhällsbyggnadsnämnd kommer det i tre veckor finnas möjlighet att överklaga beslutet. Om ingen överklagar vinner detaljplaneförslaget laga kraft, och blir därmed gällande för kvarteret Hyveln.

När detaljplanen blivit gällande tar istället bygglovsprocessen vid och det blir fritt fram för fastighetsägare att söka bygglov.

Läs mer om detaljplanen för Kvarteret Hyveln
Bildningsnämnden beslutar om namn på ny skola och avveckling av familjecenter

Wed, 07 Mar 2018 18:00:34 +0100

På bildningsnämndens möte den 7 mars 2018 beslutades att den nya skolan som ersätter nuvarande Lillevångskolan och Vannhögskolan ska heta Västervångskolan.

Enligt ett nämndbeslut från den 11 oktober 2017 skulle elevråden på Lillevångskolan och Vannhögskolan, tillsammans med skolledningen på respektive skola och representanter för bildningsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen, få i uppdrag att ta fram 3-5 förslag till namn på den nya skolan. Bildningsnämnden tog därefter ställning till förslagen.

Backafalls familjecenter avvecklas

Vidare beslutade bildningsnämnden att omgående avveckla Backafalls familjecenter, som är den öppna förskolan på Fagerängen och istället hänvisa familjer till den öppna förskolan på den nyöppnade familjecentralen Bryggan i centrala Trelleborg. På så sätt erbjuds även familjerna på och i områdena kring Fagerängen den högre kvalitet och det större utbud som den nya familjecentralen har att erbjuda. Utöver öppen förskola erbjuder familjecentralen Bryggan barnmorskemottagning, barnavårdscentral och socialrådgivare.

Bildningsnämnden beslutade också att uppdra åt förvaltningschefen att genomföra uppsökande verksamhet, bl.a. genom personlig kontakt, med berörda familjer som bor på och i närområdet kring Fagerängen för att informera om Bryggans familjecentral och att i september återkomma med rapport om resultatet av den uppsökande verksamheten.

Sverigedemokraterna deltog inte i beslutet.

Övrig information

På mötet fick nämnden också en redogörelse för Yrkeshögskolan i Trelleborg som ska starta till hösten.

Protokoll från mötet är ännu inte justerat.

För mer information om bildningsnämndens möte den 7 mars - se kallelse och dagordning.
Nu ser vi fram emot nästa steg!

Wed, 07 Mar 2018 15:27:21 +0100

Igår samlades deltagarna i utvecklingsprogrammet Trelleborgsmodellen för den sjätte och sista lärträffen.

De deltagande kommunerna började sin förändringsresa för precis ett år sedan då de bestämt sig för att införa Trelleborgs förhållnings- och arbetssätt kring arbetsmarknadsfrågor, försörjningsstöd och ensamkommande barn och unga.

- Man blir väldigt ödmjuk inför alla utmaningar vi har sett kommunerna ta sig igenom under vår gemensamma resa. Den öppenhet och transparens vi har kommit fram till leder i förlängningen till fler kommuninvånare i arbete i alla kommuner; jag är helt övertygad om att även vi från Trelleborg blivit bättre på det vi gör.

- Nu ser jag fram emot att ta nästa steg i spridningen av Trelleborgsmodellen, säger Patrik Möllerström, projektledare för spridningsprojektet.

Trelleborgs kommun beviljades 1,3 miljoner kronor av Vinnova för att i samarbete med SKL, Sveriges kommuner och landsting, sprida och införa Trelleborgsmodellen till intresserade kommuner runt om i Sverige. 14 kommuner nappade på erbjudandet och påbörjade processen med att hitta sitt eget arbetssätt med Trelleborgsmodellen som grund.

Utvecklingsprogrammet har följts och kommer att utvärderas av forskare från Högskolan i Kristianstad, men responsen från deltagarna talar för ett utvecklande år med gott resultat.

- En framgångsfaktor har varit att vi har lyckats förmedla vårt förhållningssätt kopplat till ett process- och resultatstyrt arbetssätt. Samtidigt har vi sett en livfullhet och energi hos deltagarna som gör att jag är säker på att arbetet fortsätter i deras kommuner även efter den här lärträffen, säger Viktoria Hansson, projektsamordnare för Trelleborgsmodellen.
Vannhögskolan stänger för dagen

Wed, 07 Mar 2018 10:24:12 +0100

Värmepannan på Vannhögskolan har havererat och temperaturen har sjunkit så pass att undervisning inte kan bedrivas.

Eleverna har skickats hem. Skolbuss hämtar klockan 10:30. Taxi är informerad och kommer och hämtar elever runt klockan 11.

Under dagen kommer en ny motor att installeras och skolledningen räknar med att värmen är tillbaka i god tid innan skolan börjar imorgon bitti.
Möjlighet att få socialrådgivning på nyöppnad familjecentral

Wed, 07 Mar 2018 07:19:00 +0100

Socialrådgivning är ett av inslagen på Familjecentralen i Bryggan. Här kan föräldrar med barn upp till sex år få mer information och stödsamtal.

Häromveckan invigdes Familjecentralen Bryggan i Trelleborg. Socialrådgivning är ett av inslagen som ryms i de nya lokalerna där familjer med barn upp till sex år kan få hjälp på olika sätt.

I Familjecentralen Bryggan ingår mödrahälsovård genom Barnmorskegruppen Öresund, barnhälsovård från Region Skåne samt öppen förskola och socialrådgivning från Trelleborgs kommun.

Socialrådgivare Kerstin Melia har varit igång på sin nya arbetsplats några veckor.
- Det är mycket betydelsefullt att vara samlokaliserad med den övriga verksamheten. Närheten till föräldrar och personal på öppen förskola, BVC och MVC gör det lättare att, på ett odramatiskt sätt, visa vad socialförvaltningen har att erbjuda och hjälpa föräldrar att hitta lösningar på sina bekymmer, säger Kerstin Melia.

Kerstin Melia började på socialförvaltningen i Trelleborg 2003 och har under många år arbetat som familjebehandlare. Före uppdraget som socialrådgivare jobbade hon med familjerätt i ett och ett halvt år.

- Min uppgift som socialrådgivare är att bistå föräldrar med information om olika delar av vårt utbud och hänvisa till rätt enhet. Jag kan också erbjuda föräldrar stödsamtal om det finns behov av det. Föräldrarna har möjlighet att ta direkt kontakt med mig på plats eller ringa för att boka tid.

Socialrådgivningen är en del i förvaltningens råd- och stödenhet där Li Djurfeldt är chef.

Varför är det viktigt för kommunen att kunna erbjuda socialrådgivning?
- Om samhället kan upptäcka sociala problem tidigt är mycket vunnet. Socialrådgivning kan ju vara det som hjälper föräldrar att hitta och tillgodogöra sig det stöd och de resurser som finns i samhället, när föräldern själv inte räcker riktigt till, säger Li Djurfeldt som också ser vinster i att verksamheten finns på samma plats som de andra aktörerna.
- Vi har alla de små barnen och deras föräldrar i fokus och genom att sitta tillsammans så kan uppdrag knytas tätare samman och skapa ett mervärde för besökaren/medborgaren.

Läs mer

Familjecentralen Bryggan öppnar upp dörrarna
Familjecentralen är nu officiellt invigd
Gasverket tvingas stänga kvällstid

Tue, 06 Mar 2018 13:09:37 +0100

Ungdomens hus, Gasverket, kommer från och med i kväll, 6 mars, att vara stängd kvällstid. Anledningen är bråk och stök i och utanför lokalen, problem som lett till att personalen inte längre känner sig trygga på sin arbetsplats. Olika åtgärder diskuteras och förhoppningsvis kommer stängningen att vara tillfällig.

Under sommaren och hösten förekom en hel del bekymmer med ungdomsgäng på olika platser i Trelleborg – Centralstationen, Stadsparken och Biblioteket. Gasverket har också upplevt en turbulent höst, och under den senaste veckan blev måttet rågat. Flera ur personalen har fått däcken på sina bilar sönderskurna, det förekommer hot och vapen i form av knivar. Slagsmål utanför och även inne i lokalen gör att besökare såväl till Gasverket som till intilliggande lokaler, känner obehag och avstår från att komma.

Polisen är väl medvetna om problemen och besöker Gasverket kontinuerligt, såväl spontant som på förekommen anledning. Vid flera tillfällen har personalen tvingats använda larm för att påkalla hjälp. Personalen har genomgått utbildning i hur man bemöter hot och våld, och en handlingsplan har tagits fram om hur personalen ska agera vid misstankar om att någon besökare bär kniv.

Anette Persson är ansvarig för verksamheten på fritidsgårdarna och beklagar den uppkomna situationen;

- Personalen på våra fritidsgårdar är erfarna och har arbetat med ungdomar i många år. De försöker på olika sätt att förebygga situationer och arbetar också utanför byggnaden eftersom bråken ofta uppstår utomhus. Nu orkar de inte mer, arbetsmiljön har försämrats radikalt.

- Vi diskuterar olika former av åtgärder och jag hoppas att stängningen kvällstid kan bli kortvarig. Under tiden kommer personalen att arbeta på våra andra fritidsgårdar.

Gasverket kommer att fortsätta ha öppet för de yngre fram till klockan 17.30 på vardagar. De äldre ungdomarna informerades om stängningen på måndagskvällen. I veckan kommer kommunens representanter att tillsammans med polisen diskutera den uppkomna situationen och försöka finna lösningar.
Trelleborgs kommun träffade föräldrar och fastighetsägare om flytten från Högalids förskola till ersättningslokaler

Tue, 06 Mar 2018 07:52:05 +0100

På måndagskvällen den 5 mars träffade representanter för Trelleborgs kommun både föräldrar till barn på Högalids förskola samt grannarna kring området runt Vattentornet (Östervång 1:85-1:109) för att berätta om planerna på att uppföra ersättningslokaler vid Vattentornet. Mötet hölls på Vannhögskolan.

André Levin, tillförordnad förvaltningschef för bildningsförvaltningen och Ulrica Falck, utbildningschef för förskolan, inledde mötet med att berätta att planerna är att paviljonger ska stå färdigställda vid Vattentornet under maj månad. Då utflyttning från Högalids förskola ska ske senast den 20 april har kommunen högsta prioritet på att arbeta fram en temporär lösning, som ska fungera för barn och personal under tiden som paviljongerna vid Vattentornet färdigställs.

En lösning är att Folkets park blir en tillfällig hemvist för barnen och personalen. Med denna lösning kan förskolan hålla samman barngrupperna med ordinarie personal. Där finns också tillgång till både lokaler och inhägnad utemiljö, och personalen har möjlighet att samarbeta med närliggande förskolor.

Sven Lindkvist, bildningsnämndens ordförande, berättade också att parallellt med ovanstående lösning har han tillskrivit å bildningsnämndens vägnar, samhällsbyggnadsnämnden med anledning av förändrade förutsättningar för flytt av verksamheten på Högalids förskola till andra lokaler. Den tidigare inriktningen var att ersättningslokaler skulle placeras i parken vid Knäckekärr (Östervång 1:33), där barn och personal skulle kunna vistas fram till dess att en ny permanent förskola står färdig. Denna placering är dock inte längre aktuell och därför planeras nu ersättningslokalerna vid Vattentornet. Bildningsnämnden föreslår därför att samhällsbyggnadsnämnden förlänger tiden som verksamheten får vara kvar i befintliga lokaler på Högalid till dess att de planerade ersättningslokalerna är på plats vid Vattentornet, det vill säga i maj 2018.

Henrik Alkevall, fastighetschef på serviceförvaltningen, informerade om hur paviljongerna och utomhusmiljön ska utformas, och Greger Ragnarsson, chef för avdelningen för Bygg, Mät och Karta på samhällsbyggnadsförvaltningen, berättade att berörda grannar runt området vid Vattentornet ges möjlighet att yttra sig i ärendet fram till den 15 mars.

Torbjörn Karlsson, kommunstyrelsens ordförande, presenterade också ett utvecklingsförslag för området efter att barn och personal från Högalids förskola har flyttat därifrån till nya, permanenta lokaler. Planerna är att göra området vid Vattentornet till en park, men beslut är ännu inte fattat.
Fairtradebananer i skolan

Mon, 05 Mar 2018 16:10:21 +0100

140 elever i Trelleborgs kommun, från förskolan till gymnasium, får under mars månad en specilallektion i Fairtrade, rättvis handel.

Det är Maria Wilhelms, Fairtrade-ambassadör och aktiv i styrgruppen för Fairtrade City Trelleborg, som gör en föreläsningsturné på fyra olika skolor i kommunen - Pilevallskolan, Smygeskolan, Fågelsångens förskola och Söderslättsgymnasiet.

Föreläsningsturnén genomförs under perioden 7-23 mars. Med sig har hon en livs levande Fairtrade-banan. Det är i själva verket bildningsförvaltningens rekryteringskoordinator Eva Chelbat som iklätt sig dräkten.

Eleverna kommer att få lära sig om hur det går till när bananer odlas och vilken skillnad Fairtrade-märkningen innebär. De kommer också att bjudas på Fairtrade-märkta bananer för att de ska kunna uppleva hur dessa ser ut och smakar.

Föreläsningsturnén ingår som en aktivitet av flera inom arbetet med Fairtrade City i Trelleborgs kommun. På Alla hjärtans dag, 14 februari, delades rosor ut till flanörer på stan och den 8 mars arrangeras en föreläsning om den globala textilindustrin med rubriken Modeslavar.
Apelsinhuset till salu

Mon, 05 Mar 2018 14:30:00 +0100

Den gamla Tullkammaren väster om Centralstationen har inrymt många olika verksamheter under årens lopp. När huset gjort sitt som tullkammare har det varit hemvist för bland annat Taxi Trelleborg och Scandlines. Numera är huset helrenoverat och inrymmer företagshälsovård och speditionsföretag.

Ägare till huset är Trelleborgs hamn, men nu kan huset komma att läggas ut till försäljning.

Kommunstyrelsen har ingenting emot att hamnen koncentrerar sig på kärnverksamheten och säljer av ytterligare en fastighet. Sedan tidigare har Ångkvarnen, Hamngatan 9, sålts, och nyligen fick hamnbolaget klartecken att hitta köpare till Centralstationen. Nu återstår Tullkammaren som i folkmun kallas för Apelsinhuset med anledning av den färg fastigheten är målad i.

Kommunfullmäktige har sista ordet i frågan.
Inspiration på väg mot heltid

Mon, 05 Mar 2018 13:30:00 +0100

På onsdag samlas ett trettiotal chefer, fackliga förtroendepersoner och personal som arbetar med bemanningsfrågor till en inspirationsdag i Parken. Temat är heltid som norm, en resa Trelleborgs kommun just nu genomför.

I april förra året beslutade kommunstyrelsen att alla anställda i Trelleborgs kommun ska erbjudas heltid.

Under hösten gjordes en utredning som ger svar på frågor kring heltid och delade turer. Något tvång att arbeta heltid kommer det inte att finnas, bara en möjlighet för de som så önskar. Bakom beslutet ligger bland annat ett centralt avtal med fackförbundet Kommunal.

I Trelleborgs kommun fanns förra året cirka 2 200 heltidsanställda, 938 var anställda på deltid. 87 procent av männen arbetar heltid, medan två tredjedelar av kvinnorna, 65 procent, arbetar heltid.

- Heltidsarbete som norm är avgörande för att levnadsvillkor, livslön och pension ska bli mer jämställt än idag, säger Cecilia Green på kommunens HR-avdelning som arbetar med frågan. Men heltidsarbete är inte bara en jämställdhetsfråga, utan handlar också om allvarlig brist på kompetensförsörjning.

- Ska vi klara välfärden krävs det att 200 personer om dagen rekryteras nationellt. Så stora är pensionsavgångarna i framtiden i kombination med den demografiska tillväxten.

Avsikten med inspirationsdagen är att identifiera och kategorisera utmaningarna som följer på heltid som norm. Det kan handla om praktiska saker som schemaläggning och andra verktyg som ska underlätta införandet av heltid.

Under förmiddagen föreläser Myrna Palmgren som är doktor i optimeringslära och arbetar med planering och styrning inom Region Östergötland. 2012 utnämndes Myrna Palmgren till Årets kommunalekonom med motiveringen: Hon har på ett föredömligt sätt satt optimering, produktions- och bemanningsplanering på kartan inom den kommunala verksamheten. Myrna Palmgren ingår också i SKL:s expertgrupp för Heltid som norm.
Nytt liv i Skyttsgården

Mon, 05 Mar 2018 11:01:00 +0100

Nu kan den 125 år gamla Skyttsgården åter fyllas av liv. Det finns planer på att huset, en gång byggt som lasarett, kan förvandlas till ett allaktivitetshus för olika åldrar. Ett förslag har tagits fram som nu kommer att diskuteras i fritidsnämnden, kulturnämnden, servicenämnden och socialnämnden efter beslut i kommunstyrelsen förra veckan. Senast 16 april ska nämnderna säga sitt.Det är Kultur och fritidschefen Jörgen Flink som gjort en utredning om husets framtid tillsammans med fastighetsstrategen Mats Linderholm och personal från kommunens olika förvaltningar. 1893 invigdes det stora huset i östra delen av Trelleborg i sin egenskap av "lazarett" som stavningen löd den gången. 1934 blev Skyttsgården för första gången kulturhus och omfattade en lång rad verksamheter. Under årens lopp har huset inrymt hushållsskola, bibliotek, musikskola och museum. 1976 flyttade Musikskolan, numera Kulturskolan, till näraliggande Kockska huset, biblioteket flyttade till nybyggda lokaler vid Stortorget 1983 och 2009 flyttade Museet som sista hyresgäst ut ur huset. Det flyttlasset gick till gamla Tingshuset vid Stortorget. Sedan dess har Skyttsgården stått tomt med undantag av hösten 2015 då det användes som transitboende för ensamkommande flyktingbarn. Nu ser det emellertid ut som om huset åter ska leva upp. Målsättningen är en helt ny mötesplats som är både ekonomiskt och socialt hållbar. - Våra grundläggande tankar är att Skyttsgården som mötesplats ska vara generationsöverskridande, samhällsklassneutralt, mitt mellan öster och väster, integrationsfrämjande, tillgängligt. Föreningar ska samverka, det ska bli en mötesplats för föreningar, här ska finnas repetionslokaler, körsal, verkstad och mycket mer, säger Jörgen Flink. De publika verksamheter som föreslås är konstutställningar, öppet arkiv, bibliotek, föreläsningar, konserter och teater i det lilla formatet, café, möten, konferenser och mindre museisamlingar bland annat. De kommunala verksamheter som kan komma i fråga är kansli för kultur och fritidsförvaltningen, fritidsgård, filmverkstan, LSS, öppen verksamhet för äldre och bibliotek. På bottenplanet tänker man sig en biblioteksfilial, fritidsgård och öppen verksamhet för äldre, personalrum, reception och vaktmästeri, café, en stor möteslokal, väggytor för konst och föremål samt frisörmuseum. I det öppna arkivet kan exempelvis kommunens arkiv och Föreningen Gamla Trelleborg samverka för att ge besökarna ett nytt och bredare utbud. En annan fördel är mötena mellan gamla och unga i gemensamma lokaler för fritidsgård och socialförvaltningens öppna verksamhet. På andra plan är det meningen att Filmverkstan med bio ska finnas, gallerier och konstutställningar, Gamla Trelleborg med sin verksamhet liksom Samkultur/Gränsgång. Ett stort bokningsbart konferensrum, flexibel konsert/Teater och utställnings och föreläsningssal samt flera mindre konferensrum som kan användas för exempelvis studiecirklar. - Att samlokalisera föreningar kan ge upphov till spännande möten, menar Jörgen Flink som guidat runt representanter från olika föreningar i huset och presenterat sina idéer. Tongångarna har varit positiva, här finns möjlighet till utveckling menar exempelvis Gamla Trel[...]Från tanke till företag – Green Room utvecklar trelleborgsentreprenörer

Fri, 02 Mar 2018 13:06:35 +0100

Efter en omorganisering föll ansvaret för företagsinkubatorn Green Room Trelleborg på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun. Drygt ett år senare har man hittat formerna, satt processen och vill nu nå ut till ännu fler företagsamma trelleborgare.

John R Pickens är rådgivaren med lång erfarenhet från olika branscher som tar emot på Green Room.

Hur har det gångna året varit?
- Oj, det har varit både spännande, lärorikt och en utmaning! Trots att jag har 25 års erfarenhet av företagsrådgivning i olika sammanhang är det här med inkubatorverksamhet en relativt ny värld för mig.

Vi har jobbat mycket med att hitta de bästa formerna för en sådan här verksamhet i Trelleborg och ställt oss frågan vad trelleborgaren egentligen behöver. Svaret just nu är att man behöver lära sig att både tänka och agera som en företagare och förflytta sig från intresse till business. Närheten till Malmö och Lund ställer lite speciella krav på Green Room. Vi är varken en stad med universitet eller något Silicon Valley, här krävs något annat och jag är säker på att vi hittat rätt.

Så, vad kan Green Room erbjuda entreprenörer i Trelleborg?
- Förutom att vi erbjuder rådgivning kring företagande och affärsutveckling har vi utvecklat ett komplett företagarprogram. Att vara företagare är ju ingenting man bara vaknar upp till en dag, det krävs mycket kunskap, noggrann planering och en medvetenhet om riskerna man tar.

Vi vänder oss både till de som funderar på att starta eget och de som redan har startat och driver företag idag och alla får skräddarsydd service utifrån sina behov. Vi jobbar med personlig service för att utveckla skickliga företagare med livskraftiga och konkurrensdugliga företag. Och allt detta är helt kostnadsfritt!

Vad ser du som den stora utmaningen för verksamheten under 2018?
- Dels ska vi hitta investerare och investerarnätverk till våra deltagare, dels ska vi fortsätta att aktivt marknadsföra oss. Vi vill ha kontakt med fler företagsamma trelleborgare som vill bidra till att utveckla näringslivet i regionen.

Vi ska också bli en större del i Kraftsamling Trelleborg genom att utveckla företag och företagare – det öppnar upp för fler rekryteringar och ökad kännedom om vad Kraftsamling gör för Trelleborg.
Utställningsdags för Trelleborgs kommuns nya översiktsplan för orter och landsbygd

Fri, 02 Mar 2018 08:18:19 +0100

Nu är förslaget till ny översiktsplan på utställning, och fram till 1 maj kan trelleborgarna lämna in synpunkter på förslaget.

Den 28 februari tog kommunstyrelsen beslut om utställningshandlingen för översiktsplan för orter och landsbygd 2028 och nu startar utställningsperioden. Översiktsplan 2028 omfattar hela kommunen utanför Trelleborgs stad.

En översiktsplan är kommunens vision för den framtida utvecklingen, och är ett vägledande dokument för Trelleborgs kommuns mark- och vatten ska användas.

Stor medborgardialog under samrådet

Under samrådsperioden, sommaren och hösten 2017, har Trelleborgs kommun genomfört en stor medborgardialog och talat med cirka 700 personer. Detta har genomförts med hjälp av bland annat gruppintervjuer, informationsmöten och spontanintervjuer runtom i kommunen. Närliggande kommuner har också kunnat lämna synpunkter på samrådsförslaget.
Läs samrådsredgogörelsen för att se de synpunter som kommit in (PDF-dokument, 18,6 MB)

Här hittar du utställningsförslaget

Läs del 1 av utställningsförslaget till ny översiktsplan för orter och landsbygd 2028 (PDF-dokument, 15,6 MB)

Läs del 2 av utställningsförslaget till ny översiktsplan för orter och landsbygd 2028 (PDF-dokument, 17,4 MB)

Du kan också läsa utställningshandlingen i Rådhuset på Algatan 13 i Trelleborg. Du kan också ta del av den på någon av bibliotekets filialer:

 • Trelleborgs bibliotek på Astrid Lindgrens allé 1, Trelleborg.
 • Anderslövs bibliotek, landsvägen 2171, Anderslöv.
 • Gislövs bibliotek på Serresjöskolan, Gislövs läge.
 • Bokbussen.

Läs mer om öppettider på bibliotekets hemsida.

Lämna synpunkter på förslaget

Du kan lämna synpunkter via trelleborg.se, via e-post eller via vanlig post.
Läs mer om hur du lämnar synpunkter
Snölägesrapport

Thu, 01 Mar 2018 15:52:18 +0100

Snöläget är fortfarande kritiskt och Trelleborgs kommun har fortlöpande möten med både SMHI, Trafikverket och Polisen för att kunna planera den kommunala verksamheten.

SMHI

Enligt SMHI kommer det in mer snö under kvällen och natten, och sen fortsätter det att snöa mot fredag eftermiddag. Prognosen är att det kommer 5-10 cm nysnö. Ytterligare snö väntas även in under lördagen. Vindstyrkan avtar något enligt nuvarande prognos.

Trafikverket

En del trafikolyckor har skett på grund av väglaget. Plogbilar kör för fullt och i full styrka hela tiden. Pausar man i plogningen är detta för att föraren behöver vila.

Polisen

Polisen stärker upp med resurser i de sydöstra delar av Skåne som är värst drabbade av snövädret.
- Jag ser ingen förändring av läget just nu, möjligtvis att det kommer förvärras under det närmaste dygnet eftersom vi får in mer snö, säger Malin Ekblad, säkerhetschef.

Väder framöver

I morgon hålls nya samverkansmöten med Polis, SMHI och med Trafikverket.

Eftersom väderläget och väglaget snabbt kan ändras så gäller det att fortlöpande följa rapporteringen på webbplatser och via media.
Reykjavik tar hjälp av Trelleborg

Wed, 28 Feb 2018 17:05:27 +0100

Under onsdagen var Trelleborgs kommuns representant, Eleonore Schlyter, inbjuden till Reykjavik för att tala på en strategisk konferens om digitalisering och automatisering.

Reykjavik ska, likt Trelleborg, digitalisera handläggningen av försörjningsstödet och är nu i startgroparna för sin förändringsresa. Deras första steg är att se över sin organisation och sina processer och här tar man hjälp av Trelleborgs kommun.

- Jag är tacksam för inbjudan och hoppas att jag inspirerat genom att berätta om varför och hur vi lyckats med digitalisering och automatisering av försörjningsstödet i vår kommun, säger Eleonore Schlyter, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Med hjälp av ett tydligt arbetsmarknadsperspektiv och en processorienterad verksamhet har Trelleborgs kommun nått resultat som väckt intresse både i Sverige och ute i Europa.

Reykjaviks kommun arrangerar konferensen som vänder sig till chefer och handläggare.
Öppet och stängt med anledning av snöovädret

Wed, 28 Feb 2018 11:22:33 +0100

Det myckna snöandet ställer till det för en del verksamheter i Trelleborgs kommun under onsdagen. Situationen kan också snabbt förändra sig som en följd av väderläget.

Snöovädret som drog in över Trelleborg på tisdagen beräknas hålla i sig ett tag till. Eftersom väderläget och väglaget snabbt kan ändras så gäller det att följa rapporteringen på webbplatser och via media.

Förskolor, skolor och fritids

På förskolorna fungerar verksamheten som vanligt. En del personal har inte kunnat ta sig till arbetet, men det gäller också barnen.

I Anderslöv har förskolorna slagits samman och här har personal övernattat. På Modeshög är snösituationen sådan att det inte går att ta sig fram med bil till förskolan eftersom vägen inte är plogad.

I grundskolorna är det färre elever och personal på flera ställen, beroende på skolans upptagningsområde. Gislöv och Gylle skolor är stängda idag. på Väståkra skolan i Anderslöv skickas eleverna hem efter lunch. Fritids kommer att vara öppet.

På Söderslättsgymnasiet bedrivs undervisning som vanligt för de elever som kunnat ta sig fram. Elever som bor i de värst drabbade områdena rekommenderas att ta sig hem igen.

Skolbussar och skolskjutsar med taxi är inställda.

Matförsörjningen till förskolor och skolor ska kunna fungera som vanligt, men möjligen med förseningar.

Kultur och fritid

Museet har öppet som vanligt och bokade visningar genomförs som planerat.

Kulturskolan har stängt under onsdagen, medan biblioteket har öppet.

Idrottsplatser och skolidrottshallar har stängt under dagen och kvällen. Söderslättshallen är öppen i även under kvällen.

Gasverket, fritidsgården i Anderslöv och Backafall håller stängt i dag. Fritidsgården i Skegrie och Tjejloftet håller öppet men kan komma att stänga tidigare om vädret försämras.

Parken har öppet som vanligt, men föreningar har avbokat sammankomster.

Badhuset är öppet som vanligt med ordinarie verksamheter som babysim och vattengympa.

Hemtjänst

Räddningstjänsten är redo att bistå socialförvaltningen med transporter med bandvagn om det blir nödvändigt.

Väder framöver

I eftermiddag hålls en konferens med Trafikverket, efter det fattas nya beslut inför morgondagen.

Eftersom väderläget och väglaget snabbt kan ändras så gäller det att följa rapporteringen på webbplatser och via media.
Utdelning ur Bruhnska, J F Hellmans, NP och Maria Söderlings donationsfonder

Wed, 28 Feb 2018 11:06:49 +0100

Vill du söka medel ur någon av fonderna ska du passa på nu, sista ansökningsdag är den 23 mars.

Bruhnska donationsfonden

- till behövande som är bosatt i Trelleborg, främst till sjömän och fiskare samt änkor efter sådana.

JF Hellmans, NP och Maria Söderlings donationsfonder

- till behövande personer, sjuka eller gamla i Trelleborgs kommun.

Ansökan

- senast 23 mars 2018 till alla ovan nämnda fonder.

Fler fonder finns att söka på webbplatsen eller kontakta Kundtjänst, kundtjanst@trelleborg.se, telefon 0410-73 30 00

Ansökningsblanketter kan hämtas i Rådhusets Kundtjänst, Algatan 13, eller skrivas ut på https://eservice.trelleborg.se/

Här finns en förteckning av fler fonder och stipendier.
Undervisningen inställd på Kulturskolan onsdagen den 28 februari

Wed, 28 Feb 2018 08:52:30 +0100

Kulturskolan ställer in all undervisning onsdagen den 28 februari på grund av snövädret.
Stora störningar i trafiken

Wed, 28 Feb 2018 05:29:00 +0100

Stora störningar i både väg- och järnvägstrafiken uppger Trafikverket och avråder privatpersoner från att ge sig ut med bil på vägarna i de drabbade områdena om det inte är nödvändigt.

Enligt SMHI så kommer snön att fortsätta falla och det i kombination med en stark vind kommer att ge fortsatta problem på vägarna. Snöbyarna väntas mattas av under dagen, men kan dröja kvar in på torsdagen på vissa platser, enligt SMHI.

Det är svårt att förutse exakt vilka områden som får mest snö. Följ väderrapporteringen innan du ger dig ut i trafiken. Du som reser med tåg – följ trafikinformationen för att hålla dig uppdaterad om eventuella förändrade avgångar. Trafikverket har samlat alla resurser för att ploga bort snö från vägarna. De större vägarna plogas med kortast tidsintervall och sträckor som är utsatta för snödrev prioriteras särskilt. Följ utvecklingen på www.trafikverket.se, på järnvägsföretagens, på bussbolagens webbplatser samt i väderleksrapporter.

All buss- och taxitransport till skolorna i Trelleborg är inställd idag, onsdag 28 februari.
Kuststad, Skyttsgården och hästar i kommunstyrelsen

Tue, 27 Feb 2018 14:49:08 +0100

I morgon, onsdag 28 februari, träffas kommunstyrelsen för att fatta beslut i fyrtio olika ärenden. Dessa spänner från ny idrottshall till köpeavtal på Östervång och försäljning av Tullkammaren. Dessutom ska politikerna besluta om Kuststaden, framtida vattenförsörjning och Skyttsgårdens nya liv.

Trots att februari är årets kortaste månad var det tanken att den skulle inrymma två kommunstyrelsemöten, ett i början och ett i slutet av månaden. Det första blev emellertid inställt på grund av för få ärenden.

Sammanträdet kommer att börja med en workshop kring digitalisering, den kanske största förändringsfaktorn i samhället. Politikerna ska arbeta med frågor som digital agenda för Trelleborg, förutsättningar för en framgångsrik digitalisering, förväntningar och krav på kommunen och möjligheter och utmaningar.

Översiktsplanen för kommunen har varit ute på samråd under sommaren och hösten förra året, nu ska redogörelsen för denna godkännas. Kommunens arbete med mänskliga rättigheter tas upp för beslut, förslaget är att all personal ska omfattas av en utbildning i frågan.

Skyttsgården, gammalt lasarett, museum, musikskola och mycket mer, föreslås bli en social och kulturell mötesplats. Nu ska ett flertal nämnder säga sitt om förslagen.

Fritidsnämnden föreslås få i uppdrag att arbeta vidare med planerna på en ny ridanläggning i kommunen. Senast sista augusti ska förslaget vara klart.

Flera ärenden på dagordningen gäller Kuststad 2025, östlig ringväg, check in och hamninfart, Sjöstaden, samt inlösen av fastigheter som ligger i vägen för vägen

Köpeavtal för fastigheten Östervång 1:77 och 1:115 ska beslutas liksom den framtida dricksvattenförsörjningen för Trelleborg.

Bland övriga ärenden finns revisionsrapport om kundtjänst, remissvar, Trelleborgs hamns önskemål att sälja gamla Tullkammaren samt exploatering av Kyrkoköpinge 20:46 och 15:16.
SMHI varnar för snö

Tue, 27 Feb 2018 11:32:43 +0100

SMHI har utfärdat en varning klass 1 för snöfall för Skåne. Över sydvästra Skåne kan det bli stråk med snöbyar som kan bli kraftiga och ge 5-10 cm snö, lokalt mer och det finns risk för drivbildning.

Definitionen för Varning klass 1 snöfall: Snöfall där det väntas 5 mm eller mer inom 6 timmar. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.
Konsulter ska visualisera business center

Mon, 26 Feb 2018 08:17:43 +0100

Den här veckan tas nästa steg i arbetet med att omvandla östra verksamhetsområdet till ett business center. Kommunen handlar upp uppdraget att gestalta och visualisera hur området kan se ut i framtiden. Målet är att ha tre olika förslag klara i början av sommaren.

Som en del av stadsomvandlingsprojektet Kuststad 2025 arbetar Trelleborgs kommun med att omvandla dagens industriområde. När ringväg och hamninfart är på plats kommer området att ha ett mycket strategiskt läge som via järnväg och väg har nära till både Norden och övriga Europa.

Trelleborgs kommun har tillsammans med befintliga och potentiella verksamhetsutövare samt fastighetsägare arbetat fram en målbild för business center Trelleborg. Området ska vara starkt, stolt och samverkande. Nytänkande och tillgänglighet ska genomsyra miljön.

- Vi ser att business center Trelleborg kan bidra till att stärka arbetsmarknaden med nya företag och bredare service, säger Håkan Asmoarp, delprojektledare.

Uppdraget att gestalta och visualisera området läggs ut för upphandling under kommande vecka. När tre konsultteam valts ut utifrån sina kunskaper och erfarenheter får de ungefär 1,5 månad på sig att arbeta innan förslagen utvärderas. Utvärderingsarbetet görs gemensamt av Trelleborgs kommun och representanter från näringslivet.

De tre konsultförslagen kommer sedan att bla ligga till grund för arbetet med att ta fram ett planprogram för platsen.
Nytt rekord i antal trelleborgare

Thu, 22 Feb 2018 12:59:09 +0100

Jodå, det blev nytt befolkningsrekord 2017. Aldrig förr har vi varit så många trelleborgare - 44 595 stycken vid årsskiftet. Det är en ökning med 682 personer. Bara ett enda år har ökningen varit större sedan storkommunen föddes 1967. Det var jubileumsåret 2007 då invånarantalet ökade med 699 personer.

- Det är förstås oerhört glädjande att så många människor valt att slå ner sina bopålar just hos oss. Det betyder att vi gör ett gott jobb, Trelleborg är en attraktiv kommun dit många vill flytta, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson.

Antalet invånare ökade varje månad under 2017, som mest med 112 i juli och som minst med 2 i oktober. 484 barn föddes i Trelleborgsfamiljer under året, medan 447 personer avled. Det ger ett födelseöverskott på 37 personer.

460 personer invandrade till Trelleborg från utrikes ort medan 145 utvandrade. Det ger ett invandringsöverskott på 315 individer. Inflyttningen från svenska kommuner är dock större – 2 217 personer flyttade till Trelleborg medan 1 885 lät flyttlassen rulla ut från kommunen. Det ger ett inrikes flyttöverskott på 332 personer.

372 personer gifte sig under året medan 240 skilde sig.
Möjligt att söka till nya yrkeshögskoleutbildningar i Trelleborg

Mon, 19 Feb 2018 12:35:28 +0100

Till hösten startar de nya yrkeshögskoleutbildningarna Studiehandledare med IKT-kompetens för flerspråkiga elever samt Specialistutbildad undersköterska inom välfärdsteknik i Trelleborg.

Ansökningsperioden är mellan den 15 mars och 15 april 2018. Mer information om utbildningarna och om hur du ansöker publiceras inom kort på kommunens webbplats, men du kan kontakta oss redan nu på yh@trelleborg.se om du har frågor kring de nya utbildningarna.
Satsning på unga vuxna i Trelleborg fortsätter

Mon, 19 Feb 2018 09:00:00 +0100

Socialpsykiatrins pilotprojekt har beviljats medel som gör att satsningen pågår i ytterligare två år. Därmed fortsätter arbetet med att öka målgruppens inflytande och skapa nya vägar och bättre möten mellan myndigheter och unga människor.Det var under våren 2017 som socialförvaltningen startade ett projekt finansierat av Trelleborgs samordningsförbund. Projektet gick under namnet Unga vuxna Trelleborg och vände sig till personer i åldern 20-30 år som ville dela med sig av sina erfarenheter. - Vi är väldigt glada att vi nu fått besked om en förlängning av projektet, säger Gunilla Tyrell, enhetschef inom socialpsykiatrin. Fokus på samverkan Under 2017 har projektet drivits av processledarna Duke W Shane och Josefin Ristinmaa som träffat flera personer inom målgruppen och tagit del av deras berättelser och erfarenheter.- Nu ska vi rekrytera en person till som ska fokusera på att ha kontakt med professionen, de olika aktörer som träffar unga vuxna i olika sammanhang. Tanken är att vi med hjälp av deltagarnas berättelser ska hitta nya vägar och komma fram till hur vi kan skapa bättre kommunikation och bättre möten mellan myndigheter och unga människor, säger Gunilla Tyrell. Det är Trelleborgs samordningsförbund som står bakom den två år långa projekttiden. Processledaren Duke W Shane är mycket nöjd med att det blir en fortsättning: - Det betyder enormt mycket. Eftersom vi fått två år till kommer vi att kunna arbeta och planera långsiktigt. Vi är stolta att ha både Arbetsförmedlingen och Region Skåne med oss under projekttiden. Det kommer att öppna upp fler dörrar och möjliggöra att vi får direkt tillgång till dessa organisationer och vad varje part behöver för att kunna bli ännu effektivare i kontakten med målgruppen, säger Duke W Shane.- Vi har också inlett ett gott samarbete med Söderslättsgymnasiet. Tanken är att vi ska komma ut direkt till målgruppen och få ta del av deras åsikter och tankar samt att förhoppningsvis motivera fler till att engagera sig i viktiga samhällsfrågor. Nya deltagare är välkomna Några deltagare från pilotstudien är kvar och Unga vuxna-projektet tar gärna emot nya deltagare.- Vem som helst kan kontakta oss för att delge sina erfarenheter, önskemål och förslag. Man kan vara anonym om man vill men som inspiratör, vilket våra deltagare som varit med från början är, är man ute och föreläser, skriver offentliga inlägg och pratar med andra unga människor, säger Duke W Shane. Läs mer Unga vuxna Trelleborg har en egen hemsida där det går att läsa mer om arbetet:http://ungavuxnatrelleborg.nu/ Möt en av deltagarna:Nathalie vill dela erfarenheter och skapa förändring[...]Unga vuxna-deltagaren vill dela erfarenheter och skapa förändring

Mon, 19 Feb 2018 09:00:00 +0100

Unga vuxna söktes till ett projekt för att öka ungas inflytande. 24-åriga Trelleborgsbon Nathalie Nilsson nappade direkt när hon hörde talas om projektet och är nu en av deltagarna i satsningen som fortsätter.- Någon taggade mig på Facebook om att kommunen lagt ut information på sin hemsida. Jag kände direkt att jag ville vara med. Jag hade en historia och en idé om hur jag skulle kunna vara med och påverka. Så jag hörde av mig. Nathalie Nilsson delade med sig av sina erfarenheter och fick plats i pilotstudien. Nu är hon en stor och naturlig del av Unga vuxna-projektet och ser emot det fortsatta arbetet. - Det har redan gett mig så mycket. Projektet handlar om att dela med sig och sprida erfarenheter. Vi behöver lyfta historierna och gå framåt tillsammans. Det är svårt som en ensam människa att skapa förändring men tillsammans kan vi göra mer, säger Nathalie Nilsson. ”Det finns fantastisk hjälp att få” Hon är själv uppvuxen i ett hem med missbruksproblematik och minns tillbaka på hur det var då. - Jag fick inte hjälp kring just det här med att vara anhörig till någon med missbruksproblematik och jag visste inte att det fanns hjälp att få. Det är många som inte vet vilket stöd som finns, att det finns hjälp att få. Trelleborg har jättemånga bra saker: barngrupper, anhörigutbildning med mera. Beskedet om att projektet förlängs var efterlängtat. - Det här är inget som går över en natt så det är väldigt positivt att vi får fortsätta. Jag tänkte på det när vi väntade på besked: nu när vi kommit igång så bra, ska det ta slut nu? Unga vuxna-projektet får nu medel att fortsätta två år till. Nathalie Nilsson har många tankar och ambitioner kring det fortsatta arbetet. Speciellt brinner hon för att komma ut och möta andra unga människor, dela med sig av sina erfarenheter och sprida information. - Jag hoppas att vi kan nå ut till barn och unga, komma ut på skolor och upplysa om allt stöd som finns att få för den som behöver det. Det är ju jätteskönt att få hjälp och det finns fantastisk hjälp att få i Trelleborg.- Det är viktigt att se helheten. Om jag fått ett dåligt bemötande av en person behöver inte det betyda att hela den myndigheten är dålig. Sedan tror jag också att det är bra om någon kommer ut och berättar att man inte måste hata sina föräldrar bara för att man vuxit upp i ett hem med missbruksproblematik. Det är en sjukdom och det viktiga är att få hjälp. Jag har ju jättebra föräldrar, säger Nathalie Nilsson. Fånga upp upplevelser Nathalie säger att det är viktigt att projektet inte blir en klagomur utan att erfarenheterna kan omsättas till idéer för att försöka påverka och förändra. Att fånga upp människors upplevelser tror hon är viktigt. Hon ser gärna att det finns möjlighet för personer som kommer i kontakt med myndigheter att snabbt o[...]Ny ansökningsperiod för Landsbygdsmiljonen

Fri, 16 Feb 2018 13:17:47 +0100

Även 2018 finns möjlighet att söka stöd från Trelleborgs kommun för landsbygdsutveckling. Bidrag kan sökas av ideella föreningar och andra sammanslutningar som jobbar aktivt för en levande landsbygd, dock inte av företag eller enskilda personer.

Bidraget är uppdelat i två delar, ett investeringsstöd och ett verksamhetsstöd. Investeringsstödet kan utgå för investeringar i lokaler för tillgänglighetsskapande åtgärder, hållbarhetsåtgärder, underhåll eller andra åtgärder för framförallt ungas fritid. Verksamhetsstödet är till för utvecklande av sysselsättning i föreningsliv eller andra sammanslutningar. Verksamhetsstödet ska ses främst som en "möjlighetsskapare" och vara en hjälp vid igångsättning av nya idéer eller projekt. Det är fördelaktigt om bidraget utgör medfinansiering i kombination med andra bidragsgivare, t.ex. Boverket, Allmänna Arvsfonden eller Idrottslyftet.

Kommunfullmäktige beslutade också om nya riktlinjer för ansökan. (PDF-dokument, 271 kB)

Ansökan ska vara Trelleborgs kommun tillhanda senast den 18 mars 2018. Glöm in att i era ansökningar bifoga föreningens senaste verksamhetsberättelse, senaste bokslutet samt en budget för projektet.

Inom kort kommer information om återrapportering av tidigare beviljade bidrag och genomförda projekt.

Ansökningsblankett finns här, du hittar den också under Självservice på Trelleborgs kommuns webbplats. (PDF-dokument, 76 kB)

Ansökan skickas till Kundtjänst, Trelleborgs kommun, 231 83 Trelleborg eller underskriven och inskannad till kundtjanst@trelleborg.se.
233 års erfarenhet i kommunen samlas i nystartat hemstödsteam

Thu, 15 Feb 2018 14:50:31 +0100

Nio undersköterskor i Trelleborgs kommun får möjlighet att utveckla ett nytt arbetssätt när socialförvaltningen startar ett hemstödsteam. Syftet är att skapa en trygg hemgång för svårt sjuka medborgare som kommer hem efter en tid på sjukhus.

20, 24, 27...

Undersköterskorna i det nya teamet räknar ut hur länge de har arbetat i Trelleborgs kommun. "Vänta lite", säger Annette Hansson innan hon konstaterar att det är 37 år. Med det toppar hon listan. Totalt blir det 233 år. Då har vi inte ens räknat in chefen Eva Lundins mångåriga erfarenhet i kommunen.

Det är med andra ord inte brist på erfarenhet och kompetens i det nya hemstödsteam som nu startar upp. Efter några intensiva planeringsdagar sätter arbetet igång på allvar på måndag.

Tar hand om de två första veckorna

Ett nytt hälso- och sjukvårdsavtal innebär bland annat att svårt multisjuka personer i större utsträckning ska vårdas hemma. Hemgång från sjukhus ska ske tidigare. Tidigare har kommunerna haft fem vardagar på sig att planera hemgång, nu ändras det till tre kalenderdagar. Som ett led i detta stärker Trelleborg upp med ett hemstödsteam som ska fokusera extra på målgruppen.

- Vi tar hand om de första 14 dagarna efter att personen kommit hem från sjukhus och innan hemvårdsområdet tar över. Min förhoppning är att vi med detta kan ta hand om de svårt sjuka direkt och med hög kvalitet. Det är också roligt att vi kan erbjuda en sådan här utvecklingsmöjlighet för kommunens undersköterskor, säger Eva Lundin som blir chef för hemstödsteamet.

Livskvalitet, trygg miljö och kontinuitet

Ökad livskvalitet, trygg miljö i det egna hemmet och kontinuitet i kontakten med personal. Det är några av vinsterna för medborgaren som hemstödsteamet lyfter fram lite extra.
- I varje ärende utser vi direkt en kontaktperson som sedan följer personen hela vägen fram till att vi lämnar över efter 14 dagar, berättar Maria Trulsson, en av undersköterskorna i det nya teamet.
- Vi får en annan kontinuitet. När jag går och stänger dörren kan jag säga att vi ses igen, säger kollegan Christel Magnusson.

Flera talar också om vikten av att kunna komma hem till sin trygga miljö, få tid på sig att träna och bli stark igen i hemmiljön och vara nära sina anhöriga.

Utvecklas i yrkesrollen

Teamet ser fram emot att sätta igång.
- Rent personligt tänker jag att det här blir en möjlighet att utvecklas ytterligare i sin yrkesroll, säger Annelie Jeppsson.
- Det känns speciellt att få chansen att vara med och starta ett projekt i Trelleborgs kommun, säger Jessica Schmidt-Swerre.

Projektet börjar på måndag och pågår året ut. Det kommer att följas upp och utvärderas löpande.
Annika Wide - måleri, teckningar och skulptur 4.3-15.4

Thu, 15 Feb 2018 10:56:28 +0100

Rena blyertsteckningar och avskalad, formsäker skulptur, möter intensiva och vibrerande målningar med motivval starkt inspirerade från ön Dominica i Västindien, där konstnären Annika Wide bott och verkat sedan 1997.

En del av verken på utställningen är donerade till Trelleborgs Museum – en mycket fin och generös donation som vi nu är glada att få visa! För att ytterligare åskådliggöra spännvidden i detta mångfacetterade konstnärskap har vi även valt att utöka utställningen med inlånade verk.

Söndag 4 mars klockan 14 invigs utställningen med ett samtal mellan dottern och konstnären Mette Wide och Ulla Ahnfelt (tidigare Museichef)
Gratis sportlovskul i ishallen

Thu, 15 Feb 2018 07:54:12 +0100

Sportlovslediga barn och ungdomar kan åka skridsko gratis i ishallen på sportlovet och dessutom låna skridskor från Fritidsbanken utan kostnad! Särskilda öppettider gäller för sportlovskul i ishallen.

Skridskoåkning i ishallen för skolungdom är gratis på sportlovet med konståkning och ishockey på tisdagen. Låna gratis skridskor från Fritidsbanken på Söderslättshallen.

Öppettider i ishallen för sportlovskul

Lördag 17 februari klockan 15.00-17.00
Söndag 18 februari klockan 12.00-13.55
Måndag 19 februari klockan 12.00-14.30
Tisdag 20 februari klockan 10.00-12.30 Sportlovshockey med Trelleborgs Ishockeyförening
Tisdag 20 februari klockan 13.00-15.00 Sportlovskonståkning med Trelleborgs Konståkningsklubb
Onsdag 21 februari STÄNGT
Torsdag 22 februari klockan 12.00-14.00
Fredag 23 februari klockan 12.00-14.00
Lördag 24 februari klockan 15.00-17.00
Söndag 25 februari klockan 12.00-13.55

Med reservation för eventuella ändringar. Se dagsaktuellt program för ishallen.

Låna skridskor från Fritidsbanken

Fritidsbankens skridskor finns i anslutning till ishallen på Söderslättshallen. Alla kan låna och det är gratis. Fritidsbanken garanterar inte att alla storlekar finns. Det går inte att reservera. Du lämnar tillbaka skridskorna på hyllan igen när du har åkt färdigt. Ta med egen hjälm, det finns endast ett fåtal hjälmar till utlåning.

Skridskoåkning på Isormen

Det är också gratis att åka skridsko alla dagar på Isormen på Stortorget. Isormen har öppet till och med 25 februari klockan 12-20 alla dagar. Den är gratis och öppen för alla med skridskor på fötterna men inte för ishockey och bandyspel. Skridskouthyrning kostar 30 kronor per timme och hjälm 20 kronor per timme.

Sportlovsprogram
Sportlovskul med hoppborgar

Wed, 14 Feb 2018 07:49:50 +0100

Aktiv Ungdom arrangerar sportlovskul med stora hoppborgar, pyssel, dans, taekwondo och lekar på Söderslättshallen. Sihams Dans och Trelleborgs Taekwondoklubb medverkar.

Barn i åldern 6-12 år är välkomna att prova på bland annat djungelhinderbana, sumobrottning, human football, wobbly ladder, bungy run, equalizer och shoot out.

Incheckning på Söderslättshallen i B-hallen torsdag 22 februari klockan 9. Avslutning klockan 15. Ta med egen lunch. Pris: 180 kronor per barn.

Anmälan senast 18 februari till www.aktivungdom.se/forening/trelleborg. Frågor besvaras av Aktiv Ungdom, 0707-681086, trelleborg@aktivungdom.se.

Sportlovskul arrangeras för elfte året i rad som ett smakprov inför sommarens dagläger på Östervångsstadion.

Sportlovsprogram
Kulturdagläger på sportlovet

Tue, 13 Feb 2018 07:53:14 +0100

Det är premiär i år för gratis kulturdagläger på Kulturhuset för sportlovslediga barn i Trelleborg. En vecka fylld av minnen!

Under fem dagar arbetar vi med teater, kör och dans. Allt avslutas med en föreställning för föräldrar och vänner. Måndag-torsdag klockan 9-12 eller klockan 13-18 arbetar vi separat med två olika åldersgrupper där varje dag består av övningar i teater, kör och dans. På fredagen klockan 13-18 arbetar båda grupperna tillsammans under hela dagen för att förbereda den gemensamma föreställningen.

Under veckan kommer vi att arbeta med begrepp som vänskap, ensamhet, självkänsla, glädje och utanförskap. Halvdag varje dag. Ta med egen matsäck.

Obligatorisk föranmälan till kulturfritid@trelleborg.se. Begränsat antal platser; 12 deltagare per grupp. Ange namn, ålder, målsmans telefonnummer och e-post.

Sportlovsprogram
Rättvisa rosor på hjärtedagen

Mon, 12 Feb 2018 14:00:34 +0100

Alla hjärtans dag, nu på onsdag 14 februari, blir startskottet för utåtriktade aktiviteter för Fairtrade City-arbetet under ledning av Trelleborgs kommun.

Anitha Ljung på Avdelningen för hållbar utveckling är ny samordnare och från klockan 15 syns hon och Cityledare Lotta Wahlqvist och ytterligare några medlemmar i styrgruppen ute på stan för att dela ut rättvisa rosor.

Anitha Ljung tog över rollen som samordnare vid årsskiftet. Visit Trelleborg har samordnat arbetet från start 2013, men har nu överlämnat uppdraget till kommunen.

Fairtrade City-arbete går ut på att sprida intresset för och öka andelen etisk handel. Hela lokalsamhället samarbetar – kommunen, näringslivet, butiker och organisationer. I Skåne är tio kommuner diplomerade, däribland grannkommunen Skurup.

Arbetet drivs på bred front med aktiviteter som vänder sig både utåt och inåt. Den här gången uppmärksammas hur rosor odlas:

- Många av de rosor som vi köper i Sverige odlas i Latinamerika och Östafrika, i stora växthus på plantager. De flesta anställda är kvinnor. Arbetsförhållandena är många gånger usla med mycket låga löner, obligatorisk övertid och otrygga anställningskontrakt. Till detta kommer användning av kemikalier, farliga för både människor och miljö, säger Anitha Ljung.

Det lokala Fairtrade-arbetet visar dock att vi är på rätt väg.

- Väldigt många butiker säljer numera Fairtrade-märkta rosor, även här i Trelleborg. När vi köper en sådan ros bidrar vi till att skapa bättre villkor för de anställda och därmed till dubbel omtanke på alla hjärtans dag.
Vi håller rent 2018

Mon, 12 Feb 2018 09:30:00 +0100

Välkomna till 2018 års kampanj! Nu går det att anmäla sig och alla är välkomna att göra vårens insats. Anmäl er till Vi håller rent och visa att ni vill ha ett rent och fint Trelleborg!

Varje vår deltar Trelleborgs kommun i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. 2017 deltog 755 933 hjältar runt om i landet!

Sista anmälningsdag är den 25 mars

Anmälan sker via Håll Sverige Rent, se länk till webbplatsen på denna sida. Materialet ni får består av sopsäckar, mindre skräppåsar och pedagogiskt material. Avfalls- och återvinningsavdelningen bidrar med handskar till alla deltagare.

Avfalls- och återvinningsavdelningens servicepersonal levererar materialet under vecka 16. Kan vi inte nå er kontaktperson under vecka 16 så är ni välkomna att hämta materialet hos Kundtjänst på Rådhuset från och med vecka 17.

Efter att ni plockat skräp

Ta hand om det skräp ni samlat in. Sortera och återvinn förpackningar av papper, glas, metall och plast. Restavfallet kan ni lägga i era avfallskärl. Åk eventuellt till återvinningscentralen om möjlighet finns.

Om ni får mycket skräp som inte får plats i ordinarie kärl kan avfalls- och återvinningsavdelningen hämta efter beställning utan kostnad. Kontakta i så fall Kundtjänst.

Vi håller rent 2018 är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion.

Var med du också i kampen mot skräpet!
Vill du göra skillnad i sommar?

Fri, 09 Feb 2018 11:05:00 +0100

Just nu söker socialförvaltningen årets sommarvikarier. Fram till den 28 februari är det möjligt att söka och det finns vikariat inom flera områden: vård och omsorg, LSS och socialpsykiatri.För Sara Carlsson på äldreboendet i Smyge började allt med just ett sommarvikariat. - Jag gick barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och tanken var att jag skulle arbeta med barn. Efter en praktik på en förskola kändes det helt plötsligt inte rätt men efter en praktik på ett äldreboende kändes det helt annorlunda. Jag började på ett sommarvikariat på Smygehem 2014 och på den vägen är det, säger Sara Carlsson. Fick positiv känsla Sommarvikariatet blev början på något mer. Det ledde till timvikariat och även längre vikariat. Känslan efter sommarvikariatet var så positiv att Sara bestämde sig för att läsa vidare till undersköterska. - Det sociala med yrket passar mig, jag känner mig behövd och betydelsefull och det känns som att man gör något meningsfullt. Yrket passar mig, jag är lugn som person och jag märker att det smittar av sig på våra hyresgäster, säger Sara Carlsson. Ett äldreboende är bara en av många möjligheter inför sommaren. De verksamhetsområden som söker sommarvikarier är vård och omsorg (äldreboende och hemvård), LSS och socialpsykiatri. Avgörande insatser varje dag Lina Danielsson är enhetschef på Smygehem, ett av kommunens äldreboenden. - Vill du ha ett arbete som är omväxlande, meningsfullt och roligt så har du kommit rätt. Vi gör varje arbetsdag insatser som är helt avgörande för en annan människa. Det bästa med jobbet, säger våra anställda, är kontakten med vårdtagaren för det ger så mycket tillbaka, säger Lina Danielsson. Hur skulle "en dag på jobbet" kunna se ut inom vård och omsorg? - Jobbet innebär att du ger individuell hjälp till olika personer att leva ett så normalt liv som möjligt. Det kan handla om personlig omvårdnad, som toalettbesök, servera måltider, att du tar med vårdtagaren på promenad eller hjälper till att läsa en tidning. I dag finns också många bra hjälpmedel som underlättar en del av arbetsuppgifterna, säger Lina Danielsson. Vad kan en blivande sommarvikarie förvänta sig av arbetsplatsen i form av stöd från chef och kollegor? - Du kan förvänta dig en introduktion av en erfaren kollega där du blir visad arbetsuppgifterna. Du och ansvarig chef kommer överens om hur många dagars bredvidgång du behöver för att känna dig trygg. Du står inte ensam utan har ett team som du jobbar tillsammans med och arbetsgemenskapen får du på köpet! Sök senast 28 februari Du söker sommarjobb via trellebo[...]Ett konkurrenskraftigt näringsliv i morgondagens Trelleborg

Fri, 09 Feb 2018 11:01:00 +0100

På fredagsmorgonen samlades ett trettontal personer från näringslivet i Trelleborg för en workshop tillsammans med representanter från Trelleborgs kommun.

Deltagarna diskuterade Trelleborgs traditionellt starka sektorer inom bland annat industrin och vilket behov det framtida näringslivet ställer på kommunen.

Trelleborg har blivit utsedd som Regional Kärna av Region Skåne, vilket betyder att det förväntas att Trelleborg tar en mer aktiv roll i Regionen och blir en än mer viktig del för Skånes tillväxt. Med projektet Kuststad 2025 som är ett av de största stadsomvandlingsprojekten i regionen kommer nya möjligheter att öppna sig för både näringslivet och kommunen.

Sweco ledde workshopen och utfallet från morgonens möte kommer att bli en del i deras rapport som ska läggs fram för politiken innan sommaren 2018.
Finansministern besöker Söderslättsgymnasiet i Trelleborg

Fri, 09 Feb 2018 10:50:23 +0100

Måndagen den 12 februari kommer finansminister Magdalena Andersson på besök till Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Där ska hon träffa elever, som får rösta för första gången vid höstens val, för att diskutera aktuella samhällsfrågor.
Hattjakt på Trelleborgs Museum

Fri, 09 Feb 2018 09:51:16 +0100

Inget att göra på sportlovet? Kom till Trelleborgs Museum, de behöver dig! Alla hattar från samlingarna har spridit sig runt om på museet. Nu blir det hattjakt i utställningarna och det är upp till dig att hitta dem. I papierateljén kan du också prova på och att göra dina egna berättelser av papper.

Datum: 20-23 februari, tisdag till fredag
Tid: Drop in klockan 12.00-16.00
Pris: Gratis för barn. 40 kronor för vuxna

Papierateljén

Under tisdagen och onsdagen håller vi även workshops i Papierateljén och guidade visningar av utställningen White Diaries. Man får prova på och att göra sina egna berättelser av papper. Vad händer i spelrummet mellan siluetten och pappret? Genom att klippa, riva och vika pappret skapas ett 3-dimensionellt verk.

Datum: 20-21 februari, tisdag till onsdag
Tid: Drop in klockan 12.00-16.00
Pris: Gratis för barn. 40 kronor för vuxna

(image)
Inget möte för kommunfullmäktige i februari

Tue, 06 Feb 2018 16:06:52 +0100

Eftersom det är för få ärenden kommer kommunfullmäktiges sammanträde 26 februari att ställas in. Som en följd av detta blir det inte heller något sammanträde för kommunstyrelsen onsdag 7 februari.
Vill du jobba som röstmottagare vid valet?

Tue, 06 Feb 2018 15:16:00 +0100

Söndagen den 9 september 2018 är det allmänna val och vi behöver rekrytera många röstmottagare i Trelleborgs kommun. Som röstmottagare erbjuder vi dig en intressant och givande dag samtidigt som du gör en insats för samhället.

Trelleborgs kommun har 27 valdistrikt som på valdagen ska bemannas mellan klockan 08.00 – 20.00. Vallokalerna ligger oftast i skolor eller samlingslokaler. Under valdagen arbetar 6-8 sex personer i varje vallokal, varav en är ordförande och en är vice ordförande.

Ordföranden leder och fördelar arbetet med att dela ut valkuvert, pricka av i röstlängden, kontrollera väljarens identitet, arbeta med inkomna förtidsröster med mera.

Efter stängning klockan 20.00 arbetar alla med att öppna och räkna alla röster – ett val i taget. När allt är färdigräknat ska material packas och lokalen ställas iordning, varefter ordförande och vice ordförande lämnar in och redovisar rösterna till valnämnden som väntar i Rådhuset. Övriga röstmottagare kan gå hem. Arbetet kan pågå till efter midnatt.

Kravet på dig som röstmottagare är att du deltar i en utbildning för röstmottagare på 2-3 timmar i valnämndens regi. Kallelse skickas under våren. Vi kommer så långt som möjligt försöka tillgodose dina önskemål och synpunkter om din placering.

Anmälan ska vara inne senast den 28 februari 2018. En preliminär bemanning av röstmottagare till respektive valdistrikt kommer att göras under april månad.

Anmälan sker till valnämndens kansli på någon av följande e-postadresser: jonny.sjostedt@trelleborg.se eller aino.friman@trelleborg.se. Uppge namn, adress, personnummer 10 siffror, telefon samt e-post.
Möjligheter och utmaningar när budgetarbetet för 2019-2021 kickades igång

Tue, 06 Feb 2018 13:30:00 +0100

Under måndagsförmiddagen startades budgetarbetet upp för 2019-2021. Och detta med en kickoff för politiker, tjänstepersoner och representanter från kommunbolag och näringsliv i syfte att få en gemensam bild av Trelleborgs kommun och dess omvärld.

- I en budgetprocess är det förberedande arbetet väldigt viktigt. Därför vill vi börja med att skapa en gemensam bild av var Trelleborgs kommun befinner sig just nu, och vilka trender och tendenser som finns i omvärlden, säger Elisabeth Steen-Ekstedt som är ekonomichef på Trelleborgs kommun.

(image)
Bilden ovan: Elisabeth Steen-Ekstedt, ekonomichef på Trelleborgs kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson inledde dagen med en kort presentation om vikten av att hänga med när tekniken utvecklas. Och vilka möjligheter teknikutvecklingen ger för kommunen att bli mer effektiva och få ut så mycket som möjligt från varje skattekrona.

Befolkningsökning och social hållbarhet

Förmiddagen kom också att handla om den befolkningsökning som var under 2017, och som förväntas fortsätta även 2018. Med befolkningsökningen följer också en del utmaningar; behov av fler bostäder och utbyggnad av kommunens service i form av bland annat skolor, förskolor och idrottsanläggningar.

I och med att Trelleborgs kommun växer talade Lina Wedin-Hansson, hållbarhetschef på Trelleborgs kommun, om vikten av att växa på ett hållbart sätt. Både genom social hållbarhet med jämställdhet, jämlikhet och delaktighet i fokus. Men också miljömässig hållbarhet, där erosion utmed kusten kommer bli en viktig fråga för kommunerna på Skånes sydkust.

Var vill man bo?

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping, var gästföreläsare och talade om utvecklingen i omvärlden och vad som gör en plats attraktiv att bo på idag . Hon berättade bland annat att öppenhet och tolerans är faktorer som människor anser stärker en plats eller region. Samtidigt är det viktigt för kommuner att möjliggöra för entreprenörskap och innovationer.
Beslut om nya skolupptagningsområden

Tue, 06 Feb 2018 13:21:11 +0100

I Trelleborgs kommun kan vårdnadshavare fritt välja skola oavsett vilket skolupptagningsområde man tillhör. Förutsättningen är att det finns plats i den skola som vårdnadshavaren önskar.Bildningsnämnden är dock skyldig att vid varje årsskifte fatta beslut om skolupptagningsområden inför kommande läsår, för att säkerställa att det finns plats för alla elever innan information om skolval skickas ut till vårdnadshavarna. Beslut om nya upptagningsområden Inför läsåret 2018-2019 har bildningsnämnden beslutat om nya skolupptagningsområden. I samband med beslut om upptagningsområden för nästkommande läsår har bildningsnämnden haft möjlighet att göra justeringar utifrån barn- och elevantal (som ökar kraftigt i kommunen), för att skapa förutsättningar för en så effektiv verksamhet som möjligt samt för att påverka strukturer för social hållbarhet. Vid skapandet av skolupptagningsområden är det viktigt att säkerställa att alla elever inom respektive skolas upptagningsområde kan tas emot på skolan, ifall alla elever inom området skulle önska den skola de tillhör enligt upptagningsområdet. Satsningar på kvalitetshöjande åtgärder Bildningsnämndens beslut om nya skolupptagningsområden grundar sig på en utredning, gjord av bildningsförvaltningen, som visar vilken skola vårdnadshavare sannolikt kommer att välja, bland annat utifrån var barnen går i förskola idag, hur vårdnadshavare brukar välja och önskemål som vårdnadshavare har uttryckt i kontakt med förvaltningen. Vidare har möjlighet att anordna skolskjuts på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt beaktats i utredningen. Det har dessutom varit en uttalad ambition från bildningsnämndens sida att inte skapa fler klasser än nödvändigt och att det ska finnas cirka 20-25 elever i varje ny förskoleklass. Genom att antalet elever per undervisande lärare blir som lägst 20 och som högst 30, beroende på ålder, så innebär det en effektivisering om cirka 500.000-600.000 kronor per klass som inte startas om elevantalet understiger 20 elever. Effektivisering innebär att bildningsnämnden kan använda dessa pengar till kvalitetshöjande och långsiktiga satsningar, vilket konkret innebär exempelvis fler lärare, nya läromedel och mer resurser till elever som är i behov av särskilt stöd. Med beslutet om nya upptagningsområden säkerställer bildningsnämnden att alla skolor på sikt ska få en budget i balans så att[...]Familjecentralen Bryggan är nu officiellt invigd

Mon, 05 Feb 2018 15:50:22 +0100

Intresset var stort när familjecentralen i centrala Trelleborg invigdes på måndagen. Under ett och samma tak kan familjer med barn upp till sex år nu få hjälp från flera olika verksamheter.

I Familjecentralen Bryggan ingår mödrahälsovård genom Barnmorskegruppen Öresund, barnhälsovård från Region Skåne samt öppen förskola och socialrådgivning från Trelleborgs kommun.

Under måndagen hölls invigning i de nya lokalerna på Kontinentgatan i Trelleborg. Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) klippte band och höll tal för alla besökare.

- När jag står här tänker jag på trygga uppväxtvillkor. Med en sådan här plats får vi förutsättningar att skapa just detta i vår kommun. Jag gläds åt att få se dessa fina lokaler och de föräldrar och barn som är här, sa Torbjörn Karlsson innan han tackade alla som varit involverade i arbetet med att öppna familjecentralen.

En som har varit med i processen är Tina Zetterling, verksamhetschef på Barnmorskegruppen Öresund.

- Det känns underbart att stå här i dag, vi har jobbat för detta i många år. Den samverkan som vi bygger här är bara starten, detta kommer att ge många positiva effekter, sa Tina Zetterling.

Aina Andersson (MP), 1:e vice ordförande i sjukvårdsnämnd Sund, representerade Region Skåne under invigningsceremonin.

- Jag kommer själv från Trelleborg så jag är väldigt glad att få vara här i dag och se hur vi kan samarbeta i dessa nya lokaler. Jag önskar all personal lycka till i det arbete som nu väntar, sa Aina Andersson.

Läs mer

Familjecentralen Bryggan öppnar upp dörrarna
Medeltida vapenmåleri

Fri, 02 Feb 2018 13:50:20 +0100

Sportlovskul på Trelleborgen. Måla din egen vapensköld, precis som på medeltiden den 21 och 22 februari.

Måla ditt eget vapen som symboliserar just dig! Vi inspireras av danska vapensköldsmotiv och målar i äggoljetemperafärg- precis som på medeltiden!

Begränsat antal platser- först till kvarn. För ytterligare information, kontakta pedagog Mats Larsson på 073-351 10 82 eller mats.larsson3@trelleborgen.se.

Barnvänligt!

Tider:
Onsdagen den 21 februari, klockan 12.00 - 13.00
Onsdagen den 21 februari, klockan 14.00 - 15.00
Torsdagen den 22 februari, klockan 12.00 - 13.00
Torsdagen den 22 februari, klockan 14.00 - 15.00
Familjecentralen Bryggan öppnar upp dörrarna

Wed, 31 Jan 2018 15:12:13 +0100

Nu öppnar Familjecentralen Bryggan upp sina dörrar i centrala Trelleborg. Familjer med barn upp till sex år kommer där kunna få en samlad hjälp från flera olika verksamheter; barnavårdscentral, mödravårdscentral, socialtjänsten och öppen förskola. Allt under ett och samma tak.

Lokalerna ligger på Kontinentgatan i centrala Trelleborg. I Familjecentralen Bryggan ingår mödrahälsovård genom Barnmorskegruppen Öresund, barnhälsovård från Region Skåne, samt öppen förskola och socialrådgivning från Trelleborgs kommun.

Tanken är att föräldrar snabbt ska kunna få råd och stöd, hela vägen från graviditeten till att barnet börjar skolan.

- Alla verksamheter har funnits tidigare men de har varit utspridda över stan. Genom att finnas på samma plats och jobba tätt tillsammans blir det enklare att jobba förebyggande och se till barnens bästa, säger Tina Zetterling som är verksamhetschef på Barnmorskegruppen Öresund.

Äntligen hittat rätt

Planerna på att starta en familjecentral i Trelleborg har funnits under några år. Men det har varit svårt att hitta en bra lokal för verksamheten.

- Det har varit en lång process att hitta en lokal som passar för det här ändamålet, därför känns det extra bra nu när vi äntligen hittat rätt, säger Lena Serrander från Region Skåne.

Välkommen på invigning måndag 5 februari

Familjecentralen Bryggans verksamhet har redan smugit igång sin verksamhet sedan ett par veckor, men på måndag 5 februari klockan 15-17 är det dags för den officiella invigningen. Då är alla välkomna för invigningsceremoni och en rundvandring i de nyrenoverade lokalerna. Det kommer också vara sångstund, ballonger och tilltugg.

Om du har barnvagn med dig kan du parkera den i Familjecentralens barnvagnsrum. Det finns möjlighet att låsa fast vagnen, men ta med eget lås.
Det finns en miljöhjälte i oss alla

Tue, 30 Jan 2018 09:16:34 +0100

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Det är ett budskap som miljöpedagogerna Marie Hilldén och Ann Nerlund från Sysav i Malmö alltid för fram när de besöker elever och lärare i Trelleborgs skolor.

Under sitt besök i Smygeskolans förskoleklass får Marie Hilldén och Ann Nerlund svara på frågor som hur många gånger det går att återvinna papper (rätt svar: 7 gånger), vad är hållbar utveckling och hur gör vi hållbara val?

Marie och Ann berättar att hållbar utveckling handlar bland annat om ekologiska, ekonomiska och sociala faktorer, som exempelvis rent vatten, arbete och utbildning. Och hållbara val kan vi göra genom att låna eller byta saker med varandra istället för att alltid köpa nytt.

Miljöpedagogerna berättar också att det är små enkla val som gör stor skillnad och att vi kan påverka den hållbara uvecklingen genom att välja hur vi lever våra liv – tillsammans kan vi hjälpas åt och göra skillnad!

Samverkan mellan skola och arbetsliv/samhälle

Samarbetet med Sysav är en del av Skola Arbetsliv Trelleborg och real case "Framtidssagor från Trelleborg, lärande för hållbar utveckling", som barn från Fågelsångens förskola och Smygeskolans förskoleklass samt elever från Pilevallskolan och Söderslättsgymnasiet arbetar med.
Framtiden i fullmäktige

Mon, 29 Jan 2018 13:56:31 +0100

Flera av ärendena som ska avgöras vid kvällens sammanträde med kommunfullmäktige har bäring på den framtida utvecklingen i kommunen. Politikerna ska fatta beslut om exploatering av Skegrie, planprogram för den östliga ringvägen, Familjens hus i Anderslöv och exploatering på Västervång.

Kvällen inleds med en lång rad medborgarförslag. De rör så vitt skilda frågor som rondell i korsningen Liljeborgsgatan - Frans Malmrosgatan, banta ner beslutsvägen i kommunen, cykelbana på Köpingegatan, upprustning av parkering vid Engelbrektsgatan, gratis självförsvarskurs för flickor och kvinnor, hundhägn, fler soptunnor, hundlatriner och belysning vid Högalids förskola, brandbrunn i Lilla Isie, hastigheten på Tommarpsvägen samt bidrag till religiösa aktiviteter och verksamheter.

Fullmäktige ska också ta ställning till exploatering av Västervång 2:25. Tanken är att det här ska bli dels fribyggartomter, men också radhusbebyggelse eller flerbostadshus.Det är efterfrågan vid försäljningstillfället som avgör vilken form av bostäder det kommer att handla om.

Också Anderslöv står inför utbyggnad, och också här, på fastigheten 50:11, kommer det att vara flexibelt vilken form av bebyggelse som uppförs. Planen ska medge både friliggande villor och radhus. I Skegrie säljs delar av Skegrie 41:1 till flera olika exploatörer om ska utveckla området med nya bostäder.

Kommunen vill köpa in fastigheten Badhuset 3 och 4, huset som en gång inrymde Sonessons cykelaffär. Genom köpet får kommunen rådighet över hela kvarteret och kan utforma det inför en framtid när Brandstationen flyttat till Trygghetens hus på norr.

På öster fortsätter planeringen för ringvägen och i kväll ska politikerna ta ställning till att påbörja arbetet med planprogram och check-in med truck center för hamnens behov.

Hyresavtalet angående Thysells/Familjens hus i Anderslöv ska behandlas av kommunfullmäktige, som också har att ta ställning till ett markköp vid Västra industriområdet, söder om Hedvägen. Köpeskillingen är tio miljoner kronor, motsvarande cirka 65 kronor per kvadratmeter.

Mötet äger som vanligt rum i Parken, Norregatan och tar sin början klockan 18. Den som vill kan följa sammanträdet på plats, annars finns möjlighet att lyssna på närradion eller följa webbsändningen.
Elever från Trelleborg deltar i Ungdomens riksdag 2018

Mon, 29 Jan 2018 10:03:09 +0100

Vad gör en riksdagsledamot? Vad är ett utskott? Och hur skriver man en motion? På Ungdomens riksdag kommer Mia Persson, Ida Marin Bengtsson och Maddalena Musicanti på Söderslättsgymnasiets vård- och omsorgsprogram, att få möjlighet att lära sig mer om riksdagens arbete.– Alla i klassen fick skriva varsin motion, berättar Mia Persson. Sedan röstade vi om vilken motion som skulle få representera Söderslättsgymnasiet på Ungdomens riksdag i Stockholm och då fick min motion flest röster. I sin motion lägger Mia Persson fram förslaget att det i framtiden ska bli möjligt att rösta online. På så sätt tror hon att fler unga människor kommer att rösta. Hennes klasskamrat Ida Marin Bengtsson instämmer: – Genom att modernisera tillvägagångssättet för hur vi röstar tror jag att procenttalet bland unga valdeltagare skulle öka. De tre eleverna kommer under dagen att diskutera motionen i ett utskott som består av gymnasieelever från hela landet. Efter diskussionen ska utskottet ta ställning till om motionen ska bifallas eller avslås. Mia Persson ska även hålla ett anförande i riksdagens kammare. Hon har övat ordentligt och kan det utantill, men tillägger: – Jag får bara inte glömma att inleda med "Herr talman"! På eftermiddagen blir det frågestund med flera statstråd från regeringen. Då ska Maddalena Musicanti ställa frågan till gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, hur man ska kunna ändra på de fördomar som finns kring vårdyrkena och vårdutbildningarna? – Jag trodde själv att vård- och omsorgsprogrammet skulle vara lätt, men så är det ju inte, säger Maddalena Musicanti. Att jobba inom vården är mycket krävande och du får göra så mycket inom många och stora ansvarsområden. Ett syfte med Ungdomens riksdag är att unga människor ska lära sig mer om demokrati och politik, vilket alla tre elever tycker är viktigt. – Genom att delta i Ungdomens riksdag har jag fått en annan förståelse för de demokratiska processerna, säger Mia Persson. Om Ungdomens riksdag Årets omgång av Ungdomens riksdag äger rum i Riksdagshuset i Stockholm den 29 januari 2018. Genom att skriva motioner, arbeta i utskott och debattera i kammaren får utvalda gymnasieelever uppleva hur det är att vara riksdagsledamot för en dag.[...]Singelmingel

Sun, 28 Jan 2018 09:17:00 +0100

Upplev den spännande berättelsen om Trelleborgen i sällskap med andra historieintresserade singlar! Onsdagen den 14 mars.

Upplev den spännande berättelsen om Trelleborgen i sällskap med andra historieintresserade singlar! Visning och prova på-syssla avslutas med mingel och tilltugg i museet. Återkommande evenemang under våren.

Priset är 100 kronor. Begränsat antal. Föranmälan innan den 7 mars till pedagog Mats Larsson på 073- 351 10 82 eller mats.larsson3@trelleborg.se .

Onsdagen den 14 mars, klockan 18.00 – 20.00.
Premiärkonsert för Tvåornas kör i Trelleborg

Fri, 26 Jan 2018 11:03:22 +0100

Över 250 elever i årskurs två stod 25 januari på scenen i Söderslättshallen och sjöng medryckande sånger ackompanjerade av Kulturskolans lärarorkester. Tvåornas kör är en del i kommunens kulturgaranti för barn och unga.

Kulturskolan kommer ut med två av sina pedagoger till alla skolor i kommunen och gör tre besök på varje skola då man tränar på de tio låtar som ingår i projektet. Dessa tio låtar ligger även på Youtube så att eleverna kan träna på dem både själva och i skolan med sina klasslärare. Projektet delas upp terminsvis så att hälften av skolorna deltar under höstterminen och andra halvan under vårterminen.

Projektet avslutas med en konsert då alla elever som deltagit under terminen står på scen samtidigt och sjunger sångerna tillsammans med Kulturskolans pedagoger och med riktig orkester. Anhöriga inbjuds att höra denna storslagna konsert. Det är fri entré och det finnas cirka 1000 läktarplatser.

Nästa konserttillfälle är den 17 maj.

Ljud och ljus: Trelleborgs kommuns Kultur- och evenemangsenhet. Scen och logistik: Trelleborgs kommuns idrottsenhet.

Se filmklipp på Kulturskolans Facebooksida och på You Tube.
Trelleborgs kommun får Yrkeshögskola

Fri, 26 Jan 2018 09:48:21 +0100

Trelleborgs kommun får yrkeshögskoleutbildningar inom följande områden: Pedagogik och undervisning - Studiehandledare med IKT-kompetens för flerspråkiga elever och Hälso- och sjukvård- Specialistutbildad undersköterska inom välfärdsteknik.

- Det är mycket glädjande att Trelleborgs kommun får möjligheten att ansvara för nya yrkeshögskoleutbildningar, säger Anders Wramnell, utbildningschef för gymnasium och vuxenutbildningen. Att få behörighet som utbildningsanordnare för nya yrkeshögskoleutbildningar är också ett bevis på att våra utbildningar håller hög kvalitet och ständigt utvecklas.

Det är Myndigheten för yrkeshögskolan (MYh) som fattar beslut om vilka utbildningsanordnare som ska beviljas statsbidrag eller särskilda medel till nya utbildningar.
Trelleborg inspirerade på mässa om välfärdsteknologi

Thu, 25 Jan 2018 10:38:31 +0100

Trelleborgs seminarium lockade stort intresse i samband med den årliga MVTe-mässan i Stockholm.

MVTe (Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa) bjuder in till en mässa där kommunal vård, omsorg och socialtjänst kan möta aktörer och innovatörer i branschen. Syftet är att stimulera innovativ utveckling av kvalitet och effektivitet i omsorgen med hjälp av en ökad användning av välfärdsteknologi och e-hälsa.

I år var Trelleborg en av de inbjudna kommunerna att bidra i programmet. Det fanns ett stort intresse att höra mer om Trelleborgs arbete med processautomatisering. Kommunen deltog också i en presentation på temat "Sveriges första undersköterskor med specialistkompetens i välfärdsteknik". Trelleborg har ansökt om att ha en sådan yrkeshögskoleutbildning och väntar på beslut.
Välbesökt lantbrukarträff i Parken

Thu, 25 Jan 2018 09:04:49 +0100

Under onsdagen höll Trelleborgs kommun sin årliga träff för lantbrukarna som finns i kommunen. Över 100 anmälda deltagare var på plats i Parken för att diskutera frågor som rör jordbruk och landsbygd.

Trelleborgs kommun informerade bland annat om förslaget till ny översiktsplan som ställs ut i februari. Ny landsbygdsstrategi och ny vattenförsörjningsplan var också viktiga punkter på dagordningen, och som väckte en del diskussioner. Dessutom var Anna-Karin Rasmussen från Länsstyrelsen på plats för att informera om regionala intressen för Trelleborgs kommuns vattenförsörjning.

- De här träffarna är väldigt bra tillfällen att informera om saker som händer i kommunen, men även för lantbrukare att lyfta viktiga frågor och ge oss feedback, säger Malin Widén som är miljöinspektör på Trelleborgs kommuns samhällsbyggnadsförvaltning.
Miljöparkering införs

Wed, 24 Jan 2018 14:26:15 +0100

Miljöparkering införs på Frans Malmrosgatan och Skyttsgatan. Första helgfria onsdagen i månaden införs förbud mot att stanna eller parkera fordon under några timmar på delar av ovan nämnda gator. Den aktuella tiden som förbudet gäller anges på vägmärke på varje enskild gata.

Trelleborg kommun inför miljörparkering främst för att möjliggöra städning av gator som inte är reglerade med datumparkering. Utöver städning kan även andra typer av arbeten utföras, såsom till exempel rensning av brunnar, mindre asfaltsarbeten och snö- och halkbekämpning. Eftersom mer än enbart städning av gatan kan utföras gäller förbudet att stanna eller parkera fordon under hela tiden som vägmärket anger oavsett om sopning utförts eller inte.

Frans Malmrosgatan och Skyttsgatan är de första gatorna där miljöparkering införs. Framöver kommer miljöparkering att införas på fler gator i Trelleborgs kommun.
Folkdräkt drog folk

Tue, 23 Jan 2018 12:54:21 +0100

I lördags var det vernissage på utställningen Opplöt, röekjol och stubb. Verkligen roligt att få visa dessa fantastiska plagg, och härligt att det kom så mycket folk! Utställningen pågår till den 13 maj.

{Bildgalleri}Mia kommunens nya sekreterare

Mon, 22 Jan 2018 10:26:54 +0100

Mia Ideström heter hon – Trelleborgs nya kommunsekreterare. Det är en intern värvning, närmast kommer Mia från Bildningsförvaltningen där hon började i höstas.

- Dessförinnan kommer jag från en anställning i Malmö kommun där jag arbetat som politisk sekreterare på kommunalrådsavdelningen på Statskontoret, säger Mia.

I botten har hon en examen som pol mag i statsvetenskap och har därefter hunnit arbeta såväl på Skånetrafiken som Malmö Ideella Föreningars Paraplyorganisation.

- Ursprungligen kommer jag från Finspång men hamnade i Skåne först för att studera, och sen för arbetets skull.

Arbetet som kommunsekreterare omfattar bland annat hela den politiska processen från att ett ärende väcks till dess att det är beslutat.

- Som politisk sekreterare får man en bred erfarenhet och det kommer jag att ha nytta av i det här arbetet. Jag har själv varit fritidspolitiker, vilket också är en fördel, det ökar förståelsen för arbetet, säger Mia Ideström.

Fritiden tillbringar hon gärna med familjen, man och tvåårig dotter. Film, musik och träning är andra fritidssysselsättningar.

- Innan vi fick barn spelade maken och jag i ett band, vi får se om det blir tid till det igen framöver, säger Mia Ideström som börjar på sitt nya arbete i Rådhuset i mitten av februari.
Fortsatt stort behov av trygga mötesplatser på fritidsgårdarna

Mon, 22 Jan 2018 09:36:45 +0100

Det finns sex fritidsgårdar i Trelleborgs kommun med välbesökt verksamhet för barn och ungdomar i åldern 10-17 år. Nu söker vi nya medarbetare!Nybyggnationen ökar hela tiden och med den inflyttning som sker ökar stadens befolkning och därmed underlaget för fritidsgårdarna. Behovet av en meningsfull fritid kan inte nog understrykas då sysslolöshet riskerar att leda till att man hamnar i utanförskap med de negativa konsekvenser det innebär. På fritidsnämndens nästa sammanträde 6 februari finns en utredning gällande behov av fritidsgårdar i kommunen. Ungdomsenhetens mål och syfte är bland annat att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en meningsfull och stimulerande fritid på trygga och drogfria mötesplatser på lika villkor. Enheten arbetar aktivt för att främja ungdomskultur, integration, demokrati och jämställdhet. På våra samtliga fritidsgårdar och verksamheter gäller nolltolerans mot främlingsfientlighet, rasism, kränkningar, diskriminering, förolämpning, hot, våld och mobbing. Ungdomsenheten kommer under 2018 att lägga fokus på integrationsarbete för ungdomarna som besöker fritidsgårdarna. Lediga tjänster Just nu finns en ledig heltidstjänst på Backafalls fritidsgård och en halvtidstjänst på Tjejloftet. Övriga fyra fritidsgårdar finns på Gasverket Ungdomens Hus, i Anderslöv, Smygehamn och Skegrie. Aktuell verksamhet november – december Fritidsledarna deltog i december på gemensam förvaltningsdag med ett nittiotal kollegor från kultur- och fritidsförvaltningens alla olika enheter. I en gemensam workshop skapades gränsöverskridande arrangemang där så många som möjligt var involverade. Det fanns många kreativa förslag med samlade resurser och olika kompetenser. Förverkligandet av dessa idéer kommer att genomföras med start 2018. Med anledning av höstens stök och turbulens på biblioteket har fritidsledare funnits på plats på eftermiddagarna för att kunna identifiera och samtala med ungdomarna. Detta var mycket uppskattat och är en av orsakerna till att det nu[...]Kraftsamling på Valen

Mon, 22 Jan 2018 07:52:28 +0100

Kraftsamling Trelleborg kommer under veckan att tillfälligt att flytta sitt kontor till Valen.

Sex rekryterare från Trelleborgs kommun turas om att bemanna kontoret på Valens köpcenter från måndag till fredag för att informera om Kraftsamling Trelleborg och vilken service kommunen kan erbjuda till företag med rekryteringsbehov.

- Alla som är nyfikna på vilka vi är och vad vi gör är välkomna att komma förbi och prata med oss! Vår förhoppning är att fler ska känna till oss och att vi ytterligare ska kunna utöka vårt samarbete med det lokala och regionala näringslivet, säger Zouhair Arabi-Eter, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Kraftsamling Trelleborg är ett samarbete mellan Trelleborgs kommun och företagsorganisationerna i Trelleborg som samverkar för ett bättre företagsklimat i Trelleborg och en lägre arbetslöshet i kommunen.

Kraftsamlings rekryterare kommer att finnas mitt i Valengallerian mellan klockan 10 och 18 från måndag till torsdag, och mellan klockan 10 och 15 på fredag.

Mer information
Zouhair Arabi-Eter, enhetschef
0410-73 45 11
Ekonomichefen lämnar Trelleborgs kommun

Fri, 19 Jan 2018 11:40:23 +0100

Ekonomichefen Elisabeth Steen Ekstedt lämnar sin befattning i Trelleborgs kommun för att tillträda en motsvarande anställning i Älmhults kommun. Elisabeth Steen Ekstedt har under sin tid i Trelleborg i grunden förändrat styrprocessen i de ekonomiska systemen i kommunen.

- Det är en förlust att Elisabeth väljer att lämna oss, hon har gjort sig känd som mycket kompetent och omtyckt arbetskamrat, säger kommundirektör Fredrik Geijer. Det gedigna arbete hon gjort ligger nu till grund för den framtida ekonomistyrningen i kommunen, en oerhört viktig del i den starka utveckling som just nu sker i Trelleborg.

Rekrytering av en ny ekonomichef kommer att starta omgående. Trelleborg är en kommun i en mycket stark utvecklingsfas och mycket talar för att befolkningen ökade med nära 700 personer under förra året. Byggkranarna blir allt fler i kommunen, och planeringen för Kuststad 2025 är inne i ett expansivt skede.

- Det är väldigt glädjande samtidigt som det ställer stora krav på den kommunala organisationen. Därför behöver vi också framgent en stark kraft som leder det ekonomiska arbetet.

Elisabeth Steen Ekstedt lämnar Trelleborg i mitten av april;

- Jag har trivts väldigt bra i Trelleborg men väljer nu att flytta norrut till min gamla hemkommun till en tjänst som ekonomichef.

- Vi gratulerar Älmhults kommun till en lyckad rekrytering och önskar Elisabeth lycka till i sitt nya arbete, säger Torbjörn Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.
Stängning av Högalids förskola – verksamheten flyttas till ersättningslokaler

Thu, 18 Jan 2018 14:52:01 +0100

Bildningsförvaltningen har, i samverkan med samhällsbyggnadsförvaltningen och serviceförvaltningen, beslutat att stänga Högalids förskola och flytta verksamheten till ersättningslokaler. Detta ska ske snarast möjligt. Flytten berör 85 barn och 17 personal.

Beslutet fattades efter att förvaltningarna tagit del av en byggnadsteknisk utredning från fastighetsägaren Riksbyggen, som visar på fukt och mögel i fastigheten.

- Inriktningen är att paviljongetablering sker i närheten av Högalids förskola, säger Ulrica Falck, utbildningschef för förskolan i Trelleborgs kommun. Paviljongerna används till dess att verksamheten kan flytta till permanenta lokaler.

Om Högalids förskola

Högalids förskola byggdes på 1970-talet. Ägare av fastigheten är Riksbyggens bostadsförening, Trelleborgshus nr. 6. Bildningsförvaltningen hyr lokalerna via serviceförvaltningen.
Så klarar vi uppdraget

Thu, 18 Jan 2018 08:00:59 +0100

Trelleborgs kommun presenterar under torsdagen hur man arbetar med uppdraget att etablera ensamkommande barn och ungdomar när Sveriges kommuner och Landsting (SKL) bjuder in till seminariekonferens i Stockholm.

- Vårt unika förhållnings- och arbetssätt har uppmärksammats runt om i landet och vi är därför inbjudna av SKL. Vi träffar och samverkar med andra kommuner som står inför samma utmaningar och då är det viktigt för oss att både dela med oss och ta del av andras erfarenheter, säger Viktoria Hansson, etableringskoordinator i Trelleborgs kommun.

Sveriges kommuner står inför flera utmaningar när det gäller ensamkommande barn och unga. De ska dels hantera omställningen till lägre ersättningar trots oförändrade tillsynskrav, dels klara av att utföra sitt uppdrag.

Dagen på SKL kommer, förutom en genomgång av nya regeländringar och dess konsekvenser, ägnas åt frågor kring hur kommuner kan planera och arbeta praktiskt för att kunna genomföra sitt uppdrag inom ramen för de resurser som finns.

- Vi ser att vårt fokus på etablering ger goda resultat för ungdomarna och samhället i stort därför vill vi dela med oss av hur vi förbereder ungdomar för arbetslivet. Alla behöver utöka sitt kontaktnät i näringslivet! Detta gör vi genom mentorskap, praktik, vägledning, jobbsök och extrajobb, säger Anna Blagojevic, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Seminariet vänder sig till politiker, ledande tjänstemän och verksamhetsutvecklare inom socialtjänst, integrationsverksamhet, näringslivsenheter, skola, arbetsmarknad och annan närliggande verksamhet.

Seminariet kommer att kunna ses i efterhand via SKL:s webbplats.
Änglar på Trelleborgen

Tue, 16 Jan 2018 16:44:45 +0100

En utställning på Trelleborgen med tema änglar. Änglarna är byggda av Barbro Waldemarsdotter och de är uppbyggda med torskhuvudsben som bas. Det är vernissage den 21 januari men utställningen håller på till den 25 mars.

Änglar på Trelleborgen

Välkommen på vernissage söndagen de 21 januari av Barbro Waldemarsdotters unika änglar! Den Smygehamnsbaserade konstnären har tidigare haft utställningen Chamaner på Trelleborgen. Nu återvänder hon för att visa upp unika änglafigurer, huvudsakligen skapade av torskhuvudsben.

Barbro har arbetat med figurmakeri sedan 1980-talet i olika former. Under de senaste 15 åren har hennes kontakt med olika naturandar kommit att påverka skapandet. Materialet har därför hämtas från djurvärlden i form av kranier, fjädrar och päls.

Änglarna som ställs nu ställs ut har tillverkats med samma metod. Stommen består av ben från torskhuvud och ger dessa andeväsen, ett högst personligt, spirituellt och lekfullt uttryck.

Klockan 13.00 - Barbro presenterar utställningen.
Klockan 14.30 - Kort föredrag om änglar av pedagog Mats Larsson.

Utställningen är placerad vid café Odens fönster och är därför tillgänglig dygnet runt, trots att museet håller stängt. Änglarna finns kvar på Trelleborgen fram till den 25 mars.

Ordinarie entré: 40 kronor från 20 år. Barn går i vuxet sällskap.
Sportlovskul i Trelleborg

Tue, 16 Jan 2018 13:22:48 +0100

Nu är årets sportlovsprogram klart! Sportlovslediga barn och ungdomar är välkomna till Albäcksskogen, Badhuset, Biblioteket, fritidsgårdar, föreningar, museet, Parken, Söderslättshallen och Trelleborgen för att prova på olika aktiviteter tillsammans med gamla och nya vänner.Kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar sportlovsaktiviteter till kommunens grundskoleelever varje år på sportlovet vecka 8. Stort tack till alla föreningar och övriga som åter ställer upp med ledare och engagemang! Ett trettiotal aktiviteter från A till Z På programmet står bland annat aerobic, akrobatik, bad, badminton, bordtennis, bowling, boxning, brottning, budokai, bågskytte, cheerleading, cirkelträning, core, familjefys, FIFA-fotbollsspelturnering, fotboll, funktionsträning, gymnastik, hoppborgar, indoor walking, innebandy, ishockey, judo, konståkning, matteslinga, MMA, modellflyg, natursnokar, parkour, ridning, rush, sportlovsbio, tennis, vattendisco, yoga och zumba. Mer än bara sport på sportlovet Det finns många aktiviteter även för den som är intresserad av mer än bara sport, till exempel Hattjakt på Museet, Mysterium och serieteckning på biblioteket, Medeltida vapenmåleri på Trelleborgen, Sportlovsmagi på Parken och Språkcafé Ungdom på Föreningarnas Hus. De flesta aktiviteterna är gratis De flesta aktiviteterna är gratis men några kostar en liten slant. En del aktiviteter kräver föranmälan. Eventuella frågor besvaras av respektive arrangör. Skollediga barn inom Trelleborgs kommun kan i mån av plats boka gratis Fritt Fram i sporthall på Söderslättshallen för att idrotta med kompisarna. Passa på! Skridskoåkning i ishallen för skolungdom är gratis på sportlovet med konståkning och ishockey på tisdagen. Låna gratis skridskor från Fritidsbanken på Söderslättshallen. Det är också gratis att åka skridsko alla dagar på Isormen på [...]Sydkustens kommuner i samverkan kring havsfrågor

Tue, 16 Jan 2018 11:14:58 +0100

Ett gemensamt planeringsunderlag för sydkustens havsområden. Så ser målbilden ut i det projekt som Trelleborgs kommun tillsammans med kommunerna i Ystad, Vellinge och Skurup samverkar kring. Under måndagen träffades man för att summera och blicka framåt.

Utmaningarna är flera när det kommer till hav och kust i södra Skåne, det konstaterades under den samverkansträff som sydkustens kommuner höll i Mossbylund i Skurup under måndagen 15 januari. Under träffen deltog bland annat miljöstrateger, planarkitekter, samhällsbyggnadschefer och politiker från Trelleborg, Ystad, Skurup och Vellinge för att gemensamt hitta en väg framåt.

- Vi vill tillsammans komma fram till hur man bäst tar tillvara på den resurs som havet är, och samtidigt tacklar de utmaningar som många kustkommuner står inför. Vi är flera kommuner som sitter i ungefär samma sits och vi vill därför hitta styrka genom att samarbeta, säger Torbjörn Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun.

Erosion en viktig fråga

Bland annat var erosion utmed kusten en extra aktuell fråga. Och hur det påverkar bland annat strandnära bebyggelse, friluftsliv samt näringsliv som är kopplat till turism. En annan fråga som diskuterades var framtida förutsättningar för fiske och att framöver kunna använda havet för att odla.
Äggrullning och äggjakt

Mon, 15 Jan 2018 16:16:00 +0100

Vi firar påsk på Trelleborgen med äggrullning och äggjakt. Onsdagen den 28 mars.

12.00-16.00 Vikingamuseet med utställning, café och butik.
14.00 Äggrullning ner för borgvallen. Ta med eget kokt ägg märkt med namn. Alla får vara med!
Hela tiden: Hitta Borgfruns försvunna guldägg! Hälsa på i den vårstädade vikingagården för prat och pyssel.

Onsdagen den 28 mars klockan 12.00 - 16.00.

Entré: Vuxna 40 kr. Barn under 20 år går gratis i vuxet sällskap. Inträde betalas i Vikingamuseet.

Påskkärringar, gubbar, häxor, vikingar, små som stora. Alla är välkomna!
Skolledare från Trelleborg deltar i världskongress om skolan

Mon, 15 Jan 2018 09:24:40 +0100

I förra veckan träffades 700 skolledare, forskare och politiker från 46 länder på ICSEI-kongressen i Singapore för att diskutera frågor som hållbart skolledarskap, kollegialt lärande och hur vi utbildar våra unga för ett framtida samhälle.Stefanie Sennevall, Majvi Wijk och Anders Wramnell, alla skolledare i Trelleborgs kommun, deltog på ICSEI-kongressen. Syftet med resan var att få ta del av den främsta internationella forskningen inom skolvärlden för att sedan sprida kunskaperna vidare till kollegorna i Trelleborgs skolor. – Det är viktigt att vi som arbetar inom skolan i Trelleborg fortbildar oss och är uppdaterade med det som sker i skolvärlden internationellt, för att vi ska kunna driva skolutvecklingen och vara en kommun som ligger i framkant inom skola och utbildning, säger Stefanie Sennevall, rektor på Vannhögskolan. De tre skolledarna från Trelleborg konstaterar att ländernas tankesätt kring utbildningsfrågor och skolutveckling många gånger är liknande, men det finns även frågor där synsättet skiljer sig åt. – Ett exempel är huruvida innovativ utbildning behöver vara utmananade eller till och med provokativ, säger Majvi Wijk. Diskussionerna gick varma när denna fråga diskuterades. Studieresan avslutades med att skolledarna fick uppleva en dag i en singaporiansk skola. – Det var mycket intressant att ta del av ett utbildningssystem som når så höga resultat som man gör i Singapore, säger Anders Wramnell, tillförordnad utbildningschef för gymnasiet och vuxenutbildningen. International Congress for School Effectiveness and Improvement (ICSEI) är en internationell organisation vars syfte är att främja forskning och utveckling för att förbättra undervisning och lärande för barn och ungdomar runt om i världen. Organisationen håller å[...]Måla uppståndelseägg

Sat, 13 Jan 2018 14:18:00 +0100

Vi firar påsk på Trelleborgen och målar vikingatida uppståndelseägg! Torsdagen den 29 mars.

I Sigtuna och Gotland har man hittat ett fåtal målade lerägg från 800-1100-talet med ryskt ursprung. De gjordes för att fira Jesu uppståndelse och fann på något sätt sin väg till Norden. Vi inspireras av dessa vackra föremål och målar våra egna!

Torsdagen den 29 mars klockan 12 .00 och 14.00. Begränsat antal platser - först till kvarn.

För ytterligare information, kontakta pedagog Mats Larsson på 073-351 10 82 eller mats.larsson3@trelleborgen.se .
Trelleborg fortsätter att växa

Fri, 12 Jan 2018 15:14:39 +0100

Också november månad bjöd på nytt befolkningsrekord i Trelleborgs kommun. Med ytterligare 41 kommuninnevånare nåddes nya rekordnivån 44 564 trelleborgare. Efter några månader med negativ inflyttningskvot ökar inflyttningarna igen, med netto 19 personer.

Under månaden föddes 38 barn i Trelleborgsfamiljer, medan 25 personer avled. 30 personer invandrade, 19 utvandrade under november. 181 personer flyttade in i Trelleborgs kommun, 162 flyttade ut. Tio personer gifte sig under månaden, medan 23 gick skilda vägar från sin partner.

Totalt under årets första åtta månader har befolkningen ökat med 651 personer. 446 barn har fötts i Trelleborgsfamiljer, 404 trelleborgare har avlidit. 430 personer har invandrat, 135 utvandrat. 2 058 personer har under de första elva månaderna flyttat in till Trelleborgs kommun medan 1 742 flyttat ut. Det ger ett tillskott av 316 i flyttöverskott, 295 i invandringsöverskott.

I början av februari väntas helårssiffrorna för 2017. Mycket tyder på att dessa blir en av de största befolkningsökningarna någonsin för Trelleborgs kommun.
Fastighetsägare bjöds in till möte om ringväg och hamninfart

Fri, 12 Jan 2018 11:26:00 +0100

På torsdagen diskuterades den fortsatta processen med att bygga en östlig ringväg och en ny hamninfart under ett möte med ägare av bostadsfastigheter inom den planerade vägens markzon. Totalt deltog cirka 30 personer.

De speciellt inbjudna fastighetsägarna fick också information om möjligheten till frivillig inlösen. Erbjudandet går ut på att Trelleborgs kommun redan nu är villig att köpa in direkt berörda bostadsfastigheter. Anledningen är att kommunen har förståelse för svårigheten att sälja en fastighet i den aktuella markzonen under planeringsprocessen.

Det är först med antagen detaljplan som en kommun har skyldighet och rättighet att lösa in fastigheter med beteckningen allmän plats i planen.

Totalt är det 23 bostadsfastigheter längs med de planerade vägarna som är direkt berörda av den vägkorridor som kommunfullmäktige fattade beslut om den 27 november 2017. Direkt berörd definieras den fastighetsägare vars bostadsfastighet (hela eller del av) ligger inom markzonen där vägen i nuläget planeras.

Markzonen inkluderar vägen plus en skyddszon på 30 meter från vägkanten.

Direkt berörda ägare av bostadsfastigheter kan boka in enskilda samtal med Trelleborgs kommuns mark- och exploateringschef. I de fall ägare av bostadsfastigheter väljer att sälja till kommunen kommer oberoende värderingsman och förhandlare att anlitas.

Övriga fastighetsägare inom markzonen kommer att bjudas in till ett separat möte.
Fribyggartomter till salu

Fri, 12 Jan 2018 09:29:50 +0100

Nu säljer kommunen sexton tomter till personer som själv vill bygga sin nya bostad. Kommunstyrelsen beslöt på onsdagen att ge tekniska nämnden tillstånd att sälja så kallade fribyggartomter till personer som står i kommunens tomtkö.

Tomterna finns på olika platser i kommunen – Skegrie, Västra Tommarp, Klagstorp, Alstad, centrala Trelleborg och Väster Jär. Storlekarna på tomterna varierar, liksom priset. Priset ska vara marknadsmässigt och beror bland annat på i vilken del av kommunen som tomten finns.

Trelleborgs kommun har sedan många år en kö dit intresserade kan vända sig för att visa sitt intresse för en tomt eller småhus. Hittills har det funnits olika köer för olika områden. Nu slås kön samman till en enda kö. I nuläget står 447 hushåll i tomtkön.

Här kan du läsa mer om lediga tomter eller ställa dig i kö.
Arbetsmarknadsförvaltningen får ny chef

Wed, 10 Jan 2018 16:21:00 +0100

Zara Göransson Tosic blir ny chef för Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg. Det beslöt kommunstyrelsen vid sitt sammanträde på onsdagen. Zara Göransson Tosic har tidigare arbetat som bitr. avdelningschef på förvaltningen och kommer närmast från en tjänst i Region Skåne.Vi är glada och stolta över att ha rekryterat Zara Göransson Tosic till tjänsten som förvaltningschef på arbetsmarknad. Hon är väl insatt i den nationellt erkända Trelleborgsmodellen, säger kommundirektör Fredrik Geijer, och har stor erfarenhet av att jobba med arbetsmarknadsfrågor i ledande ställning. Genom sitt sätt att leda involverar hon medarbetarna och driver utvecklingen inom området. Hon är välorganiserad, strukturerad och en engagerad ledare som tillsammans med sina medarbetare skapar ett mycket gott resultat. En uppvisad analytisk förmåga tillsammans med en aktiv omvärldsorientering utvecklar såväl medarbetare som organisation, säger Fredrik Geijer och understryker r att Zara Göransson Tosic kommer att bidra till att stärka chefsorganisationen i Trelleborgs kommun. Zara Göransson Tosic är uppvuxen och bosatt i Trelleborg. Hon ser fram emot sitt nya uppdrag; Jag kommer att leda en förvaltning full av modiga och kompetenta medarbetare som jobbar effektivt och innovativt med arbetsmarknadsfrågor. Vi kommer att fortsätta arbetet i samma riktning som idag och bidra till att så många trelleborgare som möjligt får arbete och kan leva självständigt samtidigt som vi ger arbetsgivare tillgång till bra arbetskraft. Zara Göransson Tosic understryker att hon kommer att arbeta för ett fortsatt gott och nära samarbete med näringslivet. Vi ska ocks[...]Ny avfallstaxa från och med 1 januari 2018

Wed, 10 Jan 2018 13:49:42 +0100

För att möta ökade kostnader och investeringar har ny taxa för avfallshantering antagits av Kommunfullmäktige den 27 november 2017. Taxan börjar gälla den 1 januari 2018.Taxan för hushållsavfall höjs med 12 % för ett villahushåll och 5-10 % för flerfamiljsfastigheter/verksamheter. För ett villahushåll blir höjningen 256 kronor per år. Alla abonnemang och tjänster, utom avgiften för hämtning av trädgårdsavfall, berörs. Förändringen kommer att synas på fakturan från Trelleborgs kommun som skickas ut i februari. Några nyheter Taxan delas upp i en fast del (grundavgift) och en rörlig del (abonnemangsavgift). Grundavgiften betalas för varje fastighet och ska täcka kostnader för återvinningscentraler, farligt avfall, information, kundtjänst och planering. Till grundavgiften kommer ett abonnemang och en eventuell tilläggstjänst (= årsavgiften). Grundavgift tas ut även om du har uppehåll i avfallshämtningen på grund av obebodd fastighet. Kommunen har dessa kostnader även om du under en viss tidsperiod inte ger upphov till hushållsavfall som behöver hämtas vid fastigheten. Avgift för abonnemangsförändring (avgiften avser kostnader för hämtning, tvätt och utsättning av kärl). Höjd taxa för slamtömnings- och grovavfallstjänster. Abonnemang för fastighetsnära insamling av förpackningar i flerfamiljshus. Avfallshanteringen finansieras enbart genom taxor och avgifter utan något stöd från skattemedel. Avgifterna ska täcka kommunens hela kostnad för avfallshanteringen. Taxan för kärlhämtning höjdes med 15 % den 1 januari 2017, men täckte inte investeringar och ökade driftkostnader.[...]Opplöt, röekjol och stubb

Tue, 09 Jan 2018 16:44:42 +0100

Välkommen att ta del av Trelleborgs Museums fina samling av allmogedräkt från Söderslätt! En härlig färgprakt och en riktig fest för ögat! Till utställningen hör dessutom ett rikt program med föreläsningar och kurser. 20 januari - 13 maj.Allmogen, de jordägande bönderna i Skåne, bar en dräkt med lokal särprägel, det som kallas folkdräkt. Man bar den både till vardag och fest, med olika varianter för olika årstider och efter kyrkoåret. Folkdräkt användes på Söderslätt fram till mitten på 1800-talet. De dräktdelar och hela dräkter Trelleborgs Museum visar i denna utställning är från 1700-tal och första halvan av 1800-talet. Vi visar också hur man använt sig av folkdräkt under 1900-talet, då begreppet häradsdräkt började användas. Och, som grädde på moset, även helt nyskapade plagg - vackra och lite tokiga, med tydlig inspiration från folkdräkt! Till utställningen hör dessutom ett rikt program med föreläsningar och kurser, en del i museets egen regi, en del håller Skånes Hemslöjdsförbund i. Njut och låt kreativiteten flöda!Vernissage lördag 20 januari klockan 12.30. invigningstal av bygdeskräddaren Gillis Jimheden och museets Åsa Bill Aktiviteter under utställningen Den Skånska Spedetröjan- och hur jag förvaltar ett kulturarv med Inger OhlssonFöredrag med bildspel och förevisande av Ingers egna spedetröjor.Tid: 18 februari 2018, kl 13-15Begränsat antal deltagare.Plats: Trelleborgs museumKostnad: 100 kr inklusive inträde. Anmälan: Trelleborgs museum. Anmäl dig i museets reception, ring på telefon 0410-733045 eller maila museum@trelleborg.se. [...]Fritidsbanken är nominerad till Årets Peppare!

Mon, 08 Jan 2018 16:49:29 +0100

Generation Pep delar ut pris på Idrottsgalan i Globen 15 januari till en person eller organisation som gjort betydande insatser för barn och ungas hälsa.Fritidsbanken är en av många nominerade till Årets Peppare, liksom bland annat En Frisk Generation, Fritidshjälpen, Special Olympics Sweden och Fryshuset. Generation Peps vision är att alla barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och vilja att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Generation Peps vill lyfta och belöna de som skapar förutsättningar för att så många barn och unga som möjligt ska få uppleva rörelseglädje. Årets Peppare är ett pris som delas ut till en organisation eller privatperson som på ett inkluderande sätt har fått många barn och unga i Sverige att röra på sig. Det är viktigt att vinnaren av Årets Peppare ska ha lyckats skapa motivation till fysisk aktivitet på ett tillgängligt sätt. Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Alla kan låna bättre begagnad sportutrustning i 14 dagar och allt är gratis! Det finns 55 stycken Fritidsbanker från Jokkmokk i norr till Trelleborg i söder. 2017 vann Fritidsbanken Nyköpings kommuns integrationspris och Karlstads kommuns klimatpris. Fritidsbanken i Trelleborg finns på Föreningarnas Hus, Klörupsvägen 25. Fritidsbanken Trelleborg har öppet dagtid säkrast mellan klockan 11 och 15, kvällsöppet på tisdagar och torsdagar klockan 18 -20.30 och lördagar klockan 14.00 – 17.00. Fritidsbanken Trelleborg[...]Digital anslagstavla på plats

Mon, 08 Jan 2018 09:52:55 +0100

Från den 1 januari är Trelleborgs kommuns officiella anslagstavla digital. Här hittar du tillkännagivanden, kungörelser och justerade protokoll.

Tidigare har den som velat ta del av den informationen varit tvungen att besöka Rådhuset men i och med den nya kommunallagen ersätter nu den digitala anslagstavlan den fysiska.

Vid varje sammanträde skrivs det ett protokoll. Protokollet skrivs under (justeras) av ordföranden och en eller två justerare, allt för att kontrollera att beslutet är riktigt formulerat. Efter justering publiceras ett tillkännagivande på den officiella anslagstavlan.

På anslagstavlan kan du läsa vilka protokoll som har justerats och som finns tillgängliga hos kommunen. Anslagstavlan har en direkt rättslig betydelse när det gäller överklagande av kommunfullmäktiges och nämndernas beslut. Tidpunkten då protokollet tillkännages på anslagstavlan styr nämligen tiden för överklagande. Tiden för överklagande är 21 dagar, räknat från den dag protokollet över de justerade besluten anslås.

Anslagstavlan innehåller även kungörelser, tillkännagivanden och annan information som med stöd av lag eller annan författning ska meddelas på anslagstavlan.
Väl investerade skattemedel

Fri, 05 Jan 2018 09:04:13 +0100

När arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun summerar 2017 kan man konstatera att de medel man satsat på arbetsmarknadsinsatser gett resultat – 450 trelleborgare har under året blivit självförsörjande genom arbete eller studier.

Trelleborgs kommun och arbetsmarknadsnämnden har under år 2017 spenderat ungefär 25 miljoner kronor på arbetsmarknadsinsatser. Detta har resulterat i 450 avslut till självförsörjning genom arbete (376) och studier (74).

- Många företag lyfter kompetensförsörjningen som ett hinder för tillväxt. Inom ramen för Kraftsamling Trelleborg, vårt samarbete med lokalt och regionalt näringsliv, har företag möjlighet att rekrytera ny personal och därigenom växa. Det är fantastiskt att se vad kommunens kunniga medarbetare tillsammans med alla engagerade företagare kan åstadkomma för fler trelleborgare i arbete. Jag är otroligt stolt över att vara en del av det arbetet, säger Patrik Möllerström tf. arbetsmarknadschef.

450 personer som uppbär försörjningsstöd kostar drygt 40 miljoner kronor på ett år. Varje satsad krona på arbetsmarknad, besparar cirka 1,60 kronor på ekonomiskt bistånd. Utöver detta så kommer de 376 trelleborgare som avslutats till arbete att generera drygt 2,8 miljoner kronor i skatteintäkter – varje månad.

Mer information
Patrik Möllerström, 0410-73 30 29
Kustskydd, Skyttsgården och Rådhuset i kommunstyrelsen

Thu, 04 Jan 2018 10:53:44 +0100

På onsdag samlas kommunstyrelsen till valårets första sammanträde. En nyhet är att församlingen återgår till den nygamla starttiden klockan 13. Tidigare har Kommunstyrelsen samlats klockan 9, men då mötena sällan varar mer än fram till lunch, väljer man nu att hålla sammanträdena under eftermiddagar.

En diger lista med ärenden har samlats sedan 2017 års sista möte den 29 november. Ledamöterna ska lyssna till information om den nya dataskyddsförordningen som börjar gälla i maj. Politikerna ska ta ställning till framtidens rådhus, en nulägesrapport om kustskyddet i kommunen, införandet av en ny exploateringsgrupp och om arbetet med mänskliga rättigheter.

Verksamhetsplan för kommunstyrelsen står på agendan, liksom ett antal medborgarförslag. Näringslivsutskottet ska diskuteras, trafiksituationen vid kommunens skolor och införandet av en möbelförmedlingstjänst. Skyttsgårdens framtid som kulturhus ska tas upp, liksom köp och försäljning av ett antal fastigheter. Ett planprogram för östlig ringväg finns med på dagordningen, det gör också förslaget att sälja fribyggartomter.
Skridskoåkning i ishallen

Wed, 03 Jan 2018 14:36:59 +0100

Privatpersoner som vill åka skridskor i ishallen kan göra det på särskilda öppettider för allmänheten. Övriga tider i ishallen är reserverade för skolor och föreningar.Pris Det kostar 30 kronor per person.10-kort: 200 kronor.25-kort: 400 kronor.Fleråk-korten är opersonliga och har en giltighetstid på två år.Familjebiljett för två vuxna och max tre barn: 100 kronor. Öppettider I mitten av oktober till och med början av april har ishallen på Söderslättshallen öppet för allmänhetens skridskoåkning. Januari Torsdag 4 januari klockan 10.00-12.00 JullovFredag 5 januari klockan 12.00-14.30 JullovLördag 6 januari klockan 15.00-16.30Söndag 7 januari klockan 12.00-14.00Lördag 13 januari klockan 15.00-17.00Söndag 14 januari klockan 12.00-13.55Lördag 20 januari klockan 15.00-17.00Söndag 21 januari klockan 12.00-13.55Lördag 27 januari klockan 15.00-17.00 Februari Lördag 3 februari klockan 15.00-17.00Söndag 4 februari klockan 12.00-13.55Lördag 10 februari klockan 15.00-17.00Lördag 17 februari klockan 15.00-17.00Söndag 18 februari klockan 12.00-13.55Måndag 19 februari klockan 12.00-14.30 Sportlov. Gratis inträde.Onsdag 21 februari klockan 12.00-14.30 Sportlov. Gratis inträde.Torsdag 22 februari klockan 12.00-14.30 Sportlov. Gratis inträde.Fredag 23 februari klockan 12.00-14.30 Sportlov. Gratis inträde.Lördag 24 februari klockan 15.00-17.00 Sportlov. Gratis inträde.Söndag 25 februari klockan 12.00-13.55 Mars Lördag 24 mars klockan 15.00-17.00Sö[...]Föräldratips om cannabis

Fri, 29 Dec 2017 10:17:00 +0100

Länsstyrelsen har tagit fram tre olika foldrar om tobak, alkohol och cannabis. Foldrarna riktar sig till dig som är tonårsförälder. Här är foldern om cannabis.Cannabis är ett samlingsnamn för hasch, marijuana och cannabisolja. I Sverige är all hantering av cannabis olaglig, vilket innebär att det är olagligt att odla, sälja, köpa, använda och förvara. Cannabis är den vanligast förekommande illegala drogen bland unga. I Trelleborg har narkotikaanvändningen ökat bland ungdomar, framför allt i gymnasiets årskurs 2 där mer än 20 procent av pojkarna har använt narkotika. Detta visar Region Skånes Folkhälsoenkät barn och unga 2016. Användning av cannabis hänger ofta ihop med användning av tobak och alkohol. Ungdomar som röker cigaretter har t.ex. i större utsträckning provat narkotika, jämfört med ickerökande ungdomar. Värt att veta är också att många är påverkade av alkohol första gången de testar cannabis. Mer fakta och förebyggande tips hittar du här i foldern. Sprid gärna vidare till andra föräldrar. Folder om cannabis (PDF-dokument, 306 kB) Foldrar om alkohol och tobak Länsstyrelsen har även tagit fram information och tips till föräldrar om alkohol och tobak. Läs mer om dem på länkarna nedan:Läs föräldratips om alkoholLäs föräldratips om tobak[...]Nya medborgare välkomnades

Wed, 27 Dec 2017 14:45:30 +0100

Under onsdagen höll Trelleborgs kommun en ceremoni för att uppmärksamma och välkomna de nya svenska medborgare som bor i kommunen.

Ceremonin ägde rum i Rådhusets sessionssal och inbjudna var de människor som blivit svenska medborgare under 2016 och som bor i Trelleborgs kommun.

Kommunfullmäktiges ordförande Marianne Petersson och kommundirektör Fredrik Geijer hälsade de nya medborgarna välkomna och passade även på att berätta om kommunens arbete. Därefter var det dags för diplomutdelning till de nya medborgarna.

(image)
Föräldratips om tonåringar och alkohol

Fri, 22 Dec 2017 13:16:29 +0100

Länsstyrelsen har tagit fram tre olika informationsfoldrar om tobak, alkohol och cannabis. Målgruppen är tonårsföräldrar. Här kommer foldern om alkohol.

Såhär i jul -och nyårstider dricks det i regel mer alkohol. Därför är det bra att vara lite extra uppmärksam som förälder. Ett gott råd är att prata med sin tonåring, t.ex. om vilka risker det finns med att dricka sig berusad.

Alkoholkonsumtionen har under de senaste åren minskat bland ungdomar i Trelleborg, även berusningsdrickandet har minskat. När det handlar om föräldrars bjudvanor, har ungefär 30 procent av trelleborgseleverna i årskurs 9 blivit bjudna på alkohol av sina föräldrar. Detta visar Region Skånes Folkhälsoenkät barn och unga 2016.

Tonåringar som har sina föräldrars tillåtelse dricker betydligt mer än de som inte får lov. Som förälder har du goda möjligheter att påverka ditt barns förhållningssätt till alkohol.

Mer fakta och tips hittar du här i foldern. Sprid gärna vidare till andra föräldrar.
Folder om alkohol (PDF-dokument, 324 kB)
Skateholm ett strategiskt viktigt förvärv

Thu, 21 Dec 2017 14:33:43 +0100

- Köpet av markområdet i Skateholm är av strategisk betydelse för kommunens utvecklingsplaner, och vi har för avsikt att behålla tomten. Däremot kommer vi att se över regelverket för delegationsbeslut av den här typen.Det säger Torbjörn Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, med anledning av att Förvaltningsrätten upphäver kommundirektör Fredrik Geijers beslut att köpa en stugby i Skateholm i östra delen av Trelleborgs kommun. Det var i våras som kommundirektören - efter samråd och med stöd av kommunstyrelsens ordförande - fattade beslut att köpa in två tomter för sammanlagt 5,7 miljoner kronor. Avsikten var att i ett första skede använda de gamla campingstugorna som bostad till kommunanvisade flyktingar. Behovet av bostäder för nyanlända var akut, och där skulle den gamla stugbyn kunna fungera som ett temporärt boende. I nästa skede är avsikten att säkra mark för utbyggnad av kommunal service i de östra kommundelarna. Beslutet att köpa in markområdet överklagades av Mikael Rubin, moderat oppositionsråd i kommunen. I sin dom säger Förvaltningsrätten att beloppet 5,7 miljoner inte är att betrakta som ringa. Däremot anser man inte att köpet inte skulle vara av strategisk betydelse eller att priset varit för högt. - Vi kommer inte att överklaga beslutet från förvaltningsdomstolen, säger kommundirektör Fre[...]