Subscribe: De nieuwe reporter
http://www.denieuwereporter.nl/?feed=rss2
Preview: De nieuwe reporter

De Nieuwe ReporterDe groepsweblog De Nieuwe Reporter is een onafhankelijk platform voor het debat over de toekomst van de Nederlandse journalistiek.Last Build Date: Fri, 16 Mar 2018 20:09:46 +0000

 Symposium: Omgaan met de ander in de journalistiek

Fri, 16 Mar 2018 20:09:46 +0000

Hoe gaan journalisten om met 'de ander'? Dat is de vraag die centraal staat tijdens het afstudeersymposium van de masteropleiding journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

The post Symposium: Omgaan met de ander in de journalistiek appeared first on De Nieuwe Reporter.
Documentairetip: De Deal (woensdag, 22.55 uur, op NPO2)

Wed, 14 Mar 2018 06:34:45 +0000

(image) Wekelijks kan je diverse documentaires bekijken op televisie en internet. De DocUpdate geeft wekelijks tips. Deze week onder meer De Deal, over de Turkije-deal die een einde moest maken aan de gestage stroom vluchtelingen die de EU binnenkwam.

The post Documentairetip: De Deal (woensdag, 22.55 uur, op NPO2) appeared first on De Nieuwe Reporter.
Podcast: Nieuws als handelswaar

Tue, 13 Mar 2018 09:15:00 +0000

(image) Nieuws is een consumptiegoed dat tegenwoordig alomtegenwoordig is en waarvoor wordt betaald met aandacht. De nieuwe vormen van commodificatie van nieuws hebben gevolgen: voor makers en voor gebruikers, maar ook voor de maatschappij. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over nieuws als handel. Dat doen we samen met Piet Bakker, emeritus lector Massamedia en Digitalisering.

The post Podcast: Nieuws als handelswaar appeared first on De Nieuwe Reporter.
Waarom feitenchecks hun doel voorbij kunnen schieten

Fri, 09 Mar 2018 09:21:31 +0000

(image) Factchecken is een manier om foute beweringen te ontmaskeren. Heel goed dus dat het gebeurt. Of toch niet? Factchecks kunnen ook wel eens een onbedoeld effect hebben, meent wetenschapsjournalist Enith Vlooswijk.

The post Waarom feitenchecks hun doel voorbij kunnen schieten appeared first on De Nieuwe Reporter.
Hoe een schrijver en een fotograaf samen werken aan een multimediale vertelling: ‘Het gaat om het verhaal’

Wed, 07 Mar 2018 21:34:17 +0000

(image) Op de conferentie True Stories: Find your voice within the European, van de Stichting Verhalende Journalistiek, spreken dit jaar makers vanuit heel Europa over hoe ze hun eigen stijl als maker vonden. Onder hen zijn ook Stephanie Bakker en Yvonne Brandwijk, die het succesvolle project Future Cities ontwikkelden, waarin ze vijf opkomende wereldsteden portretteren. ‘We […]

The post Hoe een schrijver en een fotograaf samen werken aan een multimediale vertelling: ‘Het gaat om het verhaal’ appeared first on De Nieuwe Reporter.
Documentairetip: Heaven Is A Traffic Jam On The 405

Tue, 06 Mar 2018 08:25:47 +0000

(image) Wekelijks kan je diverse documentaires bekijken op televisie en internet. De DocUpdate geeft wekelijks tips. Deze week onder meer Oscar-winnaar Heaven Is A Traffic Jan On The 405.

The post Documentairetip: Heaven Is A Traffic Jam On The 405 appeared first on De Nieuwe Reporter.
Een verhaal dat duizenden nieuwe abonnees opleverde

Mon, 05 Mar 2018 07:13:53 +0000

(image) Dit is zo’n verhaal waarvan je denkt: too good to be true. Na een zoektocht van vier jaar, reconstrueerde de Noorse Dagbladet-journalist Bernt Jakob Oksnes het verhaal van een baby die in een plastic zak gevonden werd. Het verscheen in negen delen in de krant en werd een hype. Uiteindelijk besloot Dagbladet abonnees eerder toegang tot het verhaal te geven, wat de krant duizenden nieuwe abonnees opleverde.

The post Een verhaal dat duizenden nieuwe abonnees opleverde appeared first on De Nieuwe Reporter.
Conferentie Verhalende Journalistiek: on-demand journalistiek

Sat, 03 Mar 2018 20:04:17 +0000

(image) Op 20 april organiseert de Stichting Verhalende Journalistiek haar eerste Europese conferentie. Ze gaat op zoek naar de manier waarop journalisten in Europa storytelling inzetten, met name bij on-demand journalistiek.

The post Conferentie Verhalende Journalistiek: on-demand journalistiek appeared first on De Nieuwe Reporter.
De beste verhalende journalistiek: Meestervertellers 2017

Fri, 23 Feb 2018 22:48:21 +0000

Welke journalist wordt Meesterverteller van 2017? Op 8 maart wordt de beste verteller van journalistieke verhalen uit 2017 gekozen.

The post De beste verhalende journalistiek: Meestervertellers 2017 appeared first on De Nieuwe Reporter.
Conferentie Verhalende Journalistiek: on-demand journalistiek

Fri, 23 Feb 2018 22:38:26 +0000

Op 20 april organiseert de Stichting Verhalende Journalistiek haar eerste Europese conferentie. Ze gaat op zoek naar de manier waarop journalisten in Europa storytelling inzetten, met name bij on-demand journalistiek.

The post Conferentie Verhalende Journalistiek: on-demand journalistiek appeared first on De Nieuwe Reporter.
Festival Multiple Journalism

Fri, 23 Feb 2018 22:27:00 +0000

Multiple Journalism en Verspers organiseren met steun van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie het Festival Multiple Journalism. Deze dag vindt plaats op 29 maart en is een showcase van interessante journalistieke projecten op het gebied van storytelling en journalistieke verdienmodellen.

The post Festival Multiple Journalism appeared first on De Nieuwe Reporter.
Kurt Baschwitz – pionier van communicatieonderzoek – wie kent hem nog?

Fri, 23 Feb 2018 21:00:29 +0000

(image) Jaap van Ginneken schreef een boek over Kurt Baschwitz. Kurt wie? Zijn naam klinkt velen vreemd in de oren. Maar Baschwitz was in Nederland de grondlegger van de communicatiewetenschap. Tabe Bergman benadrukt in zijn recensie hoe belangrijk het werk van Baschwitz was.

The post Kurt Baschwitz – pionier van communicatieonderzoek – wie kent hem nog? appeared first on De Nieuwe Reporter.
Deze game moet spelers ‘inenten’ tegen nepnieuws

Thu, 22 Feb 2018 11:47:13 +0000

(image) Onderzoekers van Oxford hebben een online game ontwikkeld waarvan ze hopen dat het mensen zal ‘inenten’ tegen nepnieuws. Bad News is een eenvoudig spelletje waarbij je steeds kiest tussen twee opties in je queeste naar een succesvol nepnieuws-imperium. Je keuzes hebben effect op je aantal twittervolgers en je geloofwaardigheid.

The post Deze game moet spelers ‘inenten’ tegen nepnieuws appeared first on De Nieuwe Reporter.
Van de Hittieten tot Hitler: geschiedenis van nepnieuws

Thu, 22 Feb 2018 08:23:04 +0000

(image) Het was natuurlijk wachten op een boek met het woord ‘nepnieuws’ op de cover. Historicus Han van der Horst komt als eerste over de streep, met een kloeke geschiedenis van nepnieuws door de eeuwen heen. Weinig diepgravend, maar vlot verteld, vol anekdotes over politieke en militaire propaganda.

The post Van de Hittieten tot Hitler: geschiedenis van nepnieuws appeared first on De Nieuwe Reporter.
Halbe’s halve waarheid, de tien nepnieuwscheckers van de EU en Russische Tumblr-trolls

Thu, 15 Feb 2018 09:55:28 +0000

(image) FACTORY maakt wekelijks een overzicht van alle relevante ontwikkelingen op het gebied van factchecking. Met deze keer aandacht voor de leugen van minister Zijlstra, de desinformatiebestrijders van de EU en het nepnieuws van de toekomst.

The post Halbe’s halve waarheid, de tien nepnieuwscheckers van de EU en Russische Tumblr-trolls appeared first on De Nieuwe Reporter.
Podcast: Waarom berichten de media meestal zo sensationeel over drugs?

Thu, 15 Feb 2018 09:28:57 +0000

(image) Media hebben de neiging activiteiten van jongeren, waar drugsgebruik vaak bijhoort, te beschrijven als rebelse activiteiten waar niets goeds van komt. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over sensationele berichtgeving over drugs.

The post Podcast: Waarom berichten de media meestal zo sensationeel over drugs? appeared first on De Nieuwe Reporter.
Documentairetip: Onze Manier Van Leven

Wed, 14 Feb 2018 15:29:22 +0000

(image) Wekelijks kan je diverse documentaires bekijken op televisie en internet. De DocUpdate geeft wekelijks tips. Deze week onder meer Onze Manier Van Lever over de verkiezingscampagne van DENK.

The post Documentairetip: Onze Manier Van Leven appeared first on De Nieuwe Reporter.
Maakt de smaadaanklacht van Kaspersky tegen ‘nepexpert’ Nieuwsuur een kans in een rechtszaak?

Mon, 12 Feb 2018 10:49:39 +0000

(image) Rian van Rijbroek beweerde in de media dat ze Kaspersky heeft gehackt. Nu wil het bedrijf haar aanklagen wegens laster. Heeft die aanklacht kans van slagen in een rechtszaak?

The post Maakt de smaadaanklacht van Kaspersky tegen ‘nepexpert’ Nieuwsuur een kans in een rechtszaak? appeared first on De Nieuwe Reporter.
Documentairetip: The Force (Netflix)

Wed, 07 Feb 2018 07:23:24 +0000

(image) Wekelijks kan je diverse documentaires bekijken op televisie en internet. De DocUpdate geeft wekelijks tips. Deze week onder meer The Force, over een politiekorps in een door raciale spanningen verscheurde Amerikaanse stad.

The post Documentairetip: The Force (Netflix) appeared first on De Nieuwe Reporter.
Het is doodzonde dat talloze journalistieke producties zo maar van het internet verdwijnen

Tue, 06 Feb 2018 13:35:35 +0000

(image) Journalistieke producties en websites zijn soms zomaar opeens verdwenen van het internet. Of ze staan half verminkt op een website. Wat kan daar aan gedaan worden?

The post Het is doodzonde dat talloze journalistieke producties zo maar van het internet verdwijnen appeared first on De Nieuwe Reporter.