Subscribe: Surftips - Seniorer
http://surftips.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade A rated
Language: Swedish
Tags:
använda  att  ett  för  inte  jag  med  och äldre  och    seniorer  surftips seniorer  surftips  till  äldre  är 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Surftips - Seniorer

Surftips - SeniorerLänktips för surfande seniorer - länkportaler, seniorwebbar, lathundar till datorprogram, IT-aktuellt, Webb2.0, sociala medierUpdated: 2018-03-05T20:02:02.429+01:00

 All vår början bliver …. kul!

2015-03-02T07:54:54.662+01:00
—Jag har inte behov av dator! Varför ska jag nu, när jag är äldre, behöva lära mig använda dator? Vad ska jag använda den till?

Kommentarerna känns säkert igen. Så här tänker många äldre - det visar undersökningar. Men jämför vi oss med andra länder ligger vi ändå långt framme när det gäller att använda den nya tekniken för kommunikation.

Men hur svårt är det egentligen att surfa på nätet? För knappt fem år sedan lanserade företaget Apple sin surfplatta iPad. De tänkte i helt nya banor. Det ska vara lätt och självklart att använda IT-prylar. Det visste Apple som hade erfarenheter av smarta mobilen iPhone som kom 2007. Inga krångliga kommandon - utan peka, klicka, knacka på skärmen, så händer det du önskar.

Kan det här vara en utveckling som är bra för äldre, undrade jag som då skrev en blogg som riktade sig med tips till äldre användare. Jag hittade en fascinerande video där en 100-årig kvinna fick i födelsedagspresent en iPad. Och genast satte hon igång att skriva limerickar. Utan till synes några problem. 

Du kan läsa det här blogginlägget fortfarande. Tiil min stora förvåning fungerar dessutom alla länkarna, trots att de är fem år gamla och många går till stora tidningar. Läs och titta för det här är spännande nutidshistoria! - iPad hade precis kommit ut.

Är det så här lätt att komma igång! Nja, inte riktigt! Litet hjälp på traven från någon man kan fråga behövs allt. Och det har SeniorNet Sweden sett som sin uppgift sedan snart 20 år tillbaka. På senare år erbjuder SeniorNets klubbar studiecirklar också för iPad och Androidplattor. Och det är inte att ta miste på glädjen hos äldre medlemmar som erövrar tekniken att t ex prata med sina barnbarn på andra sidan jordklotet med videosamtal.

Själv var jag med tidigt på 1960-talet, stansade mina egna hålkort till forskningen. CP/M-systemet, som kom före Microsoft, var inte särskilt genomskinligt med sina krångliga kommandon, men gav stor frihet att t ex arbeta hemifrån.  Sedan kom Macdatorn i svart/vitt. Utan svårigheter kastade sig vår unga dotter över den och gjorde väldigt fina teckningar med ritprogramet.

Tidigt krävde jag av mina studenter att de skulle använda presentationsprogram för sina avrapporteringar - de gjorde då välstrukturerade PowerPoint-presentationer och fick utlopp för sin kreativitet och hade kul medan de lärde sig. Senare började jag skriva SeniorSurftips hos SeniorNet Sweden och det blev ganska snart en blogg,  Surftips - Seniorer.  På den vägen är det.

Det ska bli väldigt spännande att följa modiga Kerstin, som nu den här veckan ska ta de första stegen ut i IT-världen via en kampanj hos MyNewsDeskNow. Jag är övertygad om att det kommer att bli en mycket positiv upplevelse för Kerstin och för oss alla tittare! Lycka till!

Anita
Surftips - Seniorer läser du numera hos IT och Äldre

2015-02-01T14:09:49.808+01:00Första inlägget i den här bloggen Surftips - Seniorer skrev jag i juni 2004. Sedan dess har det blivit ett stort antal inlägg av skilda slag och en halv miljon besök. Tack för det alla läsare!

Men sedan tre år tillbaka använder jag i stället webbtjänsten Scoop.it. Scoop.it är ett modernare publiceringsverktyg. Det är enklare och snabbare för mig att publicera utdrag ur intressanta artiklar, som du som läsare lätt kommer åt genom att klicka på rubriken.

Välkommen till sajten "IT och Äldre" och systersajten "Seniorer och Livskvalitet"!


IT oct Äldre: http://www.scoop.it/t/it-for-senior-citizens

Seniorer och Livskvalitet: http://www.scoop.it/t/blandat-och-anvandbart
Earth Hour 2014

2015-02-01T14:09:49.803+01:00En ljus idé för miljön

"I kväll släcker människor världen över sina lampor. Earth hour arrangeras för åttonde året i rad för att visa politikerna att klimatfrågan ska tas på allvar.

Det är tidig kväll den 31 mars 2007. Vid Sydneys vackra hamn står Andy Ridley och våndas. Om en liten stund ska Earth hour sättas i verket för första gången. Sydneyborna har uppmanats att släcka sina lampor under en timme."

Dagens Nyheter skildrar initiativet till nedsläckningskampanjen och utvecklingen fram till idag - ros och ris till Earth Hour. I år är temat ”Beyond the hour” - "Utöver timmen" och handlar om hur privatpersoner kan göra saker för klimatet. Delta i kväll den 29 mars kl 20.30 - 21.30 i den här framgångsrika globala miljömanifestationen, du också!

Artiklar om Earth Hour från tidigare år med foton:

Surftips - Seniorer: Earth Hour 2012

Surftips - Seniorer: Earth Hour 2009
VideoNotes - Anteckna till video och kom tillbaka till viktiga avsnitt!

2015-02-01T14:09:49.818+01:00


Jag tycker om att göra anteckningar när jag tittar på YouTube eller Vimeo-videor som har ett angeläget innehåll. Nu finns gratistjänsten VideoNot.es som innebär att man får en anteckningsyta på skärmen till höger om videon. När man senare klickar på en anteckning kommer man direkt till rätt ställe i videon.

VideoNot.es kan användas tillsammans med gratiskurser på webben, s.k. MOOCs, från utbildningsföretag som Coursera, Udacity m fl.

Jag har anmält mig till en kurs om Scandinavian Film and Television från Coursera med lärare från Köpenhamns universitet. Kursen börjar snart och då kommer jag att ha stor glädje av att kunna anteckna med VideoNot.es.

Men det finns naturligtvis väldigt många andra sätt att använda VideoNotes på! Pröva du också!

via FreeTech4Teachers
Senioruniversitet över hela landet bjuder in till vårterminens utbildningar!

2014-01-07T15:09:57.732+01:00


Foto: Pensionärsuniversitetet i Gävle

Är du sugen på att lära dig något nytt eller fördjupa dig i ditt specialintresse? Det kan du göra hos Senioruniversitetet som finns i hela landet.

Senioruniversitet och pensionärsuniversitet, av pensionärer för pensionärer. Föreningar för pensionärs-/senioruniversitet - "Tredje ålderns universitet" - finns på universitets- och högskoleorter i Sverige och utomlands. De är politiskt, fackligt och religiöst obundna.

Sammanlagt är det ett 20-tal föreningar med över 20 000 medlemmar över hela landet som bedriver verksamhet i samarbete med Folkuniversitetet. Till stor del består verksamheten av studiecirklar och föreläsningar.


Titta i högerspalten om det finns senioruniversitet på din hemort eller nära den. Låt dig också inspireras av kurser och utbildningar som erbjuds!
Lär känna nobelpristagaren Alice Munro!

2013-12-13T13:39:29.850+01:00Alice Munro hyllades genom uppläsningar på Dramaten 12 dec 2013

Dramaten hyllar traditionsenligt årets nobelpristagare i litteratur med ett evenemang på Stora scenen.

. Lena Endre, Ellen Jelinek, Irene Lindh, Livia Millhagen, Ingela Olsson och Marie Richardson läser upp delar av Alice Munros verk.Maktförhållandena under andra världskriget - Animerad video

2013-10-07T16:15:52.361+02:00(object) (embed)


Minns du hur maktförhållandena och landgränserna skiftade under andra världkriget? Här kan du i en 7-minuters video, som bygger på historiska källor, se krigsutvecklingen 1939 - 1945 och höra ledarnas röster.

via Free Technology for Teachers: A Seven Minute Overview of WWII In EuropeBästa program för lärande 2013

2013-10-03T16:04:35.383+02:00
Du kanske ibland vill ha tips vilka IT-program andra använder och är nöjda med, gärna gratisprogram. Jane Hart, grundare av Centre for Learning & Performance Technologies är utbildningskonsult i England och mycket generös med tips till alla som utbildar på olika nivåer. Hon förser varje dag alla som är intresserade av gratistjänster med programtips. Hon uppmuntrar också en gång om året lärare att skicka in listor över de tio program som de använder mest och ge motiveringar till varför. Sedan 2007 har hon årligen gjort sammanställningar av all den information som hon har fått in.

I dagarna har årets lista över de 100 mest använda programmen för lärande blivit klar och du hittar ett bildspel med resultaten eller en lista och kommentarer till resultaten. Det är mycket intressant läsning! Här kan du hitta pärlor för egen del!

I år är det cirka 500 utbildare i 48 länder - huvudsakligen USA och England - som har skickat in tips om sina 10 bästa program. Sammanställningen visar vilka program som ligger i toppen och botten, vilka som klättrat sedan förra året och vilka som sjunkigt ner på listan.

Bli inte förvånad över innehållet! Det är inte Microsofts program du kommer att finna främst. Utan det är de alldeles utmärkta gratisprogram som vi alla kan använda på webben. Många kommer från Googles utvecklingslaboratorier, även skandinaviska Skype finns med högt upp på listan.

Pröva några av programmen och se om du hittar fördelar med att använda dem! Utbildningssektorn har fått lära sig att hushålla med pengarna - det är kanske därför som de har blivit föregångare när det gäller att välja gratistjänster.

Men tipsen på 100-listan är också utmärkta för seniorer! Upptäck även nya program som presenteras allteftersom hos IT och Äldre!Nu har Chromebook med större skärm kommit till Sverige!

2013-05-28T02:58:22.276+02:00


HP Chromebook har valt ett något större format till sin Chromebook än Samsung och Acer. Skärmen är 14 tum och tangentbordet är fullstort. Datorn blir då också något tyngre.

Det här är en datormodell som jag tror kommer att uppskattas av seniorer. Skärmen är skarp med livliga färger och bokstäverna blir tillräckligt stora att läsa för äldre ögon. Och så är det inte så mycket man behöver lära sig för att använda datorn för surfande och kommunikation - det är ju Chromeböckernas stora fördel!

Om man har ett Gmailkonto hos Google och WiFi-uppkoppling till Internet i bostaden är man igång med surfandet på bara några minuter. Sätt i batteriet i datorn och sladden i elkontakten - sedan startar datorn  på några sekunder. Så användarvänligt har de utrustat datorn. Man möts på skärmen av en mängd med lättillgängliga guider med information om hur man kan använda datorn.

Självklart finns det mycket att lära i en Chromebook, om man vill använda datorn fullt ut, men det får ta den tid som behövs att lära sig. Professionella IT-användare anser att de kan sköta cirka 80% av sina datoruppgifter med en Chromebook - begränsningarna gäller om man behöver använda kvalificerade program.

Att kunna surfa för 2.995 kr (se Pricerunner.se, sök på HP Chromebook) och inte behöva lära sig ett operativsystem, inte tvingas installera antivirusprogram eller skydda sina filer, ja, det gör besöken på internet till ett sant nöje.

Läs mer om Google Chromebook:  Nu börjar Chromebook säljas i Sverige - IDG.se;  Chromebook vs Volvo-PC | Årstaskolan
Google Chromebook - en billig, lättanvänd bärbar dator för surfande!

2013-04-10T09:00:43.451+02:00

IT och Äldre | Scoop.it via kwoutSurftips - Seniorer[...]


Facebook fungerar som mental vaccination – förbättrar kognitiva förmågan hos äldre!

2013-03-03T11:06:00.651+01:00

En ny, intressant undersökning visar att daglig Facebook-användning förbättrade seniorers kognitiva förmåga med 25% efter två månaders användning. Dagboksgruppen och "väntlistegruppen" förbättrades inte alls. Deltagarnas ålder varierade mellan 68 och 91 år.

Forskarna menar att förbättringen kan ha många orsaker men troligtvis har det betydelse att Facebook kräver ganska mycket för att man ska bli en kunnig användare, som sedan också hela tiden måste uppdatera sitt minne kring vad som förändras, när andra skriver i Facebook. Kognitiv uppdatering håller hjärnan aktiv.

Det sociala nätverket som man blir en del av kan också vara en av förklaringarna till att Facebook-gruppen blev mer alert än de andra två grupperna.

Mer forskning kring användning av Facebook i 80-årsåldern behövs, men de här resultaten är lovande, så länge det finns IT-kunniga i närheten som ser till att Facebook-användningen sker på ett säkert sätt för de äldre.

Slutsatsen: det är aldrig för sent att lära sig nytt, t ex  använda internettjänster - särskilt inte när man kan hålla hjärnan i trim och få nya vänner att utbyta erfarenheter med!

Varför inte hjälpa någon äldre att komma igång med datorn och få ett mentalt mer aktivt liv - nu när Digidel2013-kampanjen är inne på sitt sista år!

Källa: PsychCentral | Facebook Can Stimulate Cognition in Older Adults

via Kent Wallén | Utbildning på nätet

Varför digital kommunikation krävs av oss alla - även äldre!

2013-02-16T17:20:44.466+01:00(image)


Den nordiska gratistidskriften Eldre i Informasjonssamfunnet - utgiven av Nordens Välfärdscenter - berör den brännande frågan om hur IT-teknik ska kunna bli en del av äldres vardag, nu när samhällstjänster oftast levereras på Internet.

I tidskriften finns många korta artiklar som kan öppna våra ögon. I Sverige pågår ett avslutande år för Digidel 2013-kampanjen. IT-noviser kan få handgriplig hjälp att använda Internet i projekt som pågår i hela landeet. Här finns tänkvärda artiklar av Bodil Jönsson och SeniorNet Swedens ordförande om dagens äldre i IT-världen.

Du kan enkelt ladda ner den vackra gratisrapporten.

via SeniorNet Sweden

Tips: Håll pekaren över den lilla ikonen med hundöra (efter rubriken), så kan du läsa rapporten online.

Frågesport med YouTube-videor

2013-02-01T14:05:51.869+01:00Blubbr är en trevlig gratistjänst där många har skapat vackra och lärorika frågesporter. Titta på några så förstår du bättre uppläggningen, t ex Känner du igen konstnären?, Vad vet du om Picasso? eller Vad vet du om teknikinnovationer?

Du får poäng när du svarar rätt och helst också snabbt! Men du kan också SJÄLV skapa frågesporter!

Gör så här!
• Samla gärna fem videoklipp från YouTube inom ditt ämnesområde innan du börjar och spara webbadresserna
• Öppna Blubbr.tv
• Klicka på knappen "I want to create my own triv"
• Logga in med ditt Facebook- eller Twitterkonto (eller skapa ett sådant)
• Skriv in ditt ämnesområde i Sökrutan överst, t ex ABBA och klicka på Create
• Skriv in ett namn på din frågesport (=title)
• Sök nu i sökrutan efter det första videoklipp som du vill använda eller lägg in webbadressen - du kan välja de delar av videon som du vill ha med genom att klippa i videon
• Skriv nu också din fråga till höger och ange fyra svarsalternativ inklusive det som är korrekt (överst)
• Välj en ny uppgiftsvideo med en ny testfråga
• När du är nöjd med antalet uppgifter och frågor, avslutar du (= Done) och tittar på hur det blev
• Du kan bjuda in vänner och utmana dem
• När du är inloggad sparas dina poäng och du kan tävla mot andra

Du hittar dina frågesporter under "My trivs"

Lycka till!

via Free Technology for Teachers
Presenttips till Dig som tycker att du inte behöver något!

2013-01-18T15:13:33.851+01:00

Visst är det så att väldigt många seniorer har fulltecknade scheman med barnbarn, kurser, hjälp till vänner och mycket annat. Därför kommer vi oss inte för att sitta ner och skriva om våra liv. Vi har levt under en period med stora förändringar - mycket att berätta om. Men barnbarnen har ofta inte ro att lyssna idag.

Men om du sätter dig ned och skriver om din familj, uppväxt, vänner, sommarlov, jobb, bröllop, barnaåren osv så uppskattas det säkert av barn och barnbarn. Särskilt om du hittat foton som du scannat in i din berättelse.

Vilket stort projekt! säger många. Jag är inte van att skriva och jag minns inte så bra. Men nu finns det en webbplats - tillminabarnbarn.se - där du får hjälp med strukturen till din berättelse. Välj de teman som du vill ha med i din bok. Leta fram foton. Och börja skriva. Snart har du säkert fått blodad tand.

När du känner dig klar, kan du printa ut själv hemma eller beställa inbundna böcker som du kan ge bort till släkten. Låter inte det som en bra idé! Läs mer på hemsidan och se en videodemonstration!

Du får ett konto till webbplatsen och en presentask för 374 kronor. Då kan du botanisera bland 120 sidor mallar till dina egna berättelser med bilder. Du kan göra din släktberättelse hur tunn eller tjock du önskar. Du kan a) skriva ut boken själv, b) beställa en tryckt bok eller c) bjuda in 20 släktingar och vänner att läsa boken på Internet med lösenord. I 2 år säkerhetslagras din bok på webben.


God Jul!

2012-12-24T17:42:37.566+01:00Varma julönskningar till alla bloggläsare - i år med en spansk julkrubba, där alla sysslar med julbestyren! Hoppas att jul- och nyårshelgerna bjuder på fina upplevelser för er alla!


Den lilla världen av fotografen Steve Bloom

2012-11-30T17:15:47.889+01:00

Bildspel med fantastiska makrofoton av små insekter och små djur, från avlägsna delar av världen. Njut!!!

Det finns mycket mer att se hos Steve Bloom och tidigare bildspel hos Surftips - Seniorer!
Dramaten & De misslyckade konsumenternas afton

2012-11-26T20:40:00.358+01:00

"Vi lever i en tid där kravet på mätbarhet är absolut. Helst i kronor och ören. Volym är normen. Kvalitet kommer ofta på andra plats. Vad är jag? En medborgare i ett land eller en aktör på en marknad? Vad satsar du på att lägga i just din portfölj? Är du en lyckad konsument, eller en misslyckad? Håller vi på att förvandlas till de där människorna som Oscar Wilde beskrev? De där som vet priset på allt - men värdet av inget.

Kom till Dramaten den 26 november och få några svar: det blir samtal, teater, debatt. Satsa dina aktier på något som definitivt kommer att generera ett mervärde.

De misslyckade konsumenternas afton är ett samarbete med Sveriges Radio – Radioteatern, Samhällsredaktionen och Radiokören – och är det andra samarbetet i serien aktuella nedslag. Det första hette Dramaten& En fråga om klass och ägde rum i april 2012."

Föreställningen består av tre akter och du kan se allt i efterhand tack vare inspelningen med Bambuser, 1 tim 16 min.
Interaktiv Europakarta, gränser under 2000 år

2012-11-26T15:17:16.135+01:00

Är du intresserad av Europas historiska gränser under de senaste 2000 åren? Då ska du använda en spännande interaktiv karta, som visar hur gränserna förändrats under århundradenas lopp. Välj ett land, t ex Germany (Tyskland). Titta sedan på varje steg i tidslinjen. Börja gärna med 1900-talet. Sedan 1800-talet osv. Det framgår mycket av den interaktiva kartan, som vi inte lärde oss i skolan.