Subscribe: zi de zi
http://zi-de-zi.blogspot.com/rss.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Romanian
Tags:
acest  care  cred  daca  dar  din  este  fie  fost  insa  mai  pentru  poate  romania  sau  sunt  trebuie  tvr  vor 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: zi de zi

zi de zipentru un business etic in RomaniaLast Build Date: Fri, 02 Mar 2018 16:53:42 +0000

 Se strange laţul

Wed, 21 Feb 2007 14:05:00 +0000

BAE Systems, o firma de britanica de armament s-a aflat de multe ori in atentia SFO (Serious Fraud Office), o agentie britanica ce investigheaza posibilul comportament ilegal al firmelor britanice cand actioneaza in afara Angliei si incearca sa previna ca firme britanice sa mituiasca guverne din alte tari. O astfel de investigatie nu a reusit sa confirme existenta mitei in cazul unui contract cu Arabia Saudita.

Insa sunt mai multe anchete in curs, unele din ele implica inclusiv contracte in Europa de Est si implica si procurori din alte tari care sunt si mai dure in ceea ce priveste mita (Suedia). Incet-incet, ca si in cazul Siemens, vor aparea in atentia procurorilor straini si nume ale unor "consultanti" ce au operat in Romania. Probabil ca aceasta este singura cale de a-i prinde pe rechinii si crocodilii romani caci DNA-ul nostru scump si drag nu a reusit mai nimic pana acum.Reducerea birocratiei

Wed, 21 Feb 2007 12:47:00 +0000

Cum ar fi sa-ti schimbi permisul de conducere prin posta? Sa completezi formularul, sa pui poza si sa trimiti plicul la adresa politiei iar dupa cateva saptamani sa-ti vina noul permis in posta, acasa, cat timp tu esti la servici. SF? Nu. Asta se intampla cam peste tot in lumea civilizata, in Anglia si chiar si in Italia. In Romania...

Avantajele reducerii birocratiei, din pacate, nu se afla pe agenda publica. Nu. Nu conteaza ca in acest fel, oamenii vor fi mai productivi, nu conteaza impactul benefic asupra circulatiei si asupra reducerii noxelor, asupra scaderii cheltuilelilor administrative (si deci si a taxelor), a faptului ca oamenii, in loc sa stea la coada la Udriste, isi vor petrece timpul ori la servici ori in diferite alte locuri generatoare de crestere economica. Nu, toate aceste avantaje pentru cetatean, pentru societate si pentru economie par a fi disparut total de pe agenda publica.Adoptarea englezei ca limba oficiala in Romania va aduce avantaje economice

Fri, 16 Feb 2007 17:49:00 +0000

Limba engleza este deja lingua franca. Business-urile se conduc in aceasta limba, globalizarea este deja o realitate iar la angajarea in majoritatea firmelor cunoasterea limbii engleze este un plus.

Economia romaneasca se orienteaza din ce in ce mai mult pe export si pe comert exterior in general. Asta este bine, caci inseamna ca economia este deschisa. Cele mai deschise economii in acest sens din lume sunt 2 economii asiatice: Hong Kong si Singapore, ambele cu engleza ca limba oficiala.

Din ce in ce mai mult, Romania devine un centru de servicii european. Recent, Bill Gates a venit la Bucuresti pentur a deschide un serviciu Microsoft pentru Europa. Ne este cunoscut ca India este cel mai mare exportator de astfel de servicii. Printre limbile oficiale din India se numara si engleza. Iar Irlanda a devenit tara membra UE cu cel mai ridicat PIB/locuitor si datorita faptului ca multe firme americane au ales aceasta tara pentru investitii si poarta catre UE datorita limbii engleze.

Cultural, cele mai mari evenimente se desfasoara in limba engleza, peste cateva zile va fi Oscarul. Majoritatea productiilor cinematografice sunt in limba engleza iar artisti chinezi si indieni sunt cunoscuti in lume mai ales datorita faptului ca filmele lor au fost in engleza sau bilingve.

Marile universitati si centre de studii post universitare au predarea in limba engleza.

In plus, circa 50 din cele 200 de state existente au engleza ca limba oficiala iar state precum Mongolia sau Chile considera sa o introduca in viitorul apropiat.

Este adevarat, Romania este o tara latina si sunt multi romani plecati in Spania sau in Italia. Insa adoptarea limbii engleze ca limba oficiala suplimentara, alaturi de romana, va impulsiona afacerile si produse romanesti isi vor gasi mai usor drumul catre piata globala. Desigur, ne putem gandi la adoptarea si altor limbi ca limbi oficiale: maghiara, germana si franceza datorita traditiilor dar si spaniola si italiana.Un contract pierdut

Fri, 09 Feb 2007 14:31:00 +0000

TVR a pierdut contractul privind drepturile pentru difuzarea meciurilor din campionatul intern de fotbal pe un an si jumatate.

Iata analiza mea:

1. Aceasta pierdere este o dovada a incompetentei traditionale din TVR sau poate chiar a coruptiei. Dl Giurgiu, presedintele TVR, are datoria sa faca o investigatie (si daca doreste pot sa-i sugerez o firma specializata si respectabila in domeniu) si sa descopere cauzele acestei pierderi. Anumiti analisti sugereaza ca este vina dlui Giurgiu in primul rand pentru ca nu a verificat daca s-a trimis un ordin de plata. Astfel de acuzatii sunt exagerate, desigur, insa in mod clar cateva capete trebuie sa cada la TVR. Pe langa aceste capete, ar trebui re-analizata si componenta redactiei sport caci au ramas prea multi comentatori de fotbal.

2. Vina TVR-ului este ca nu reuseste sa aiba agilitatea unei firme private. Este o firma mamut, dar ar trebui sa fie si greoaie? Nu. Si in acest caz, ii pot recomanda dlui Giurgiu o firma de specialitate care sa-l ajute la creearea unei TVR mai suple.

3. Privind lucrurile in perspectiva, TVR-ul ar fi pierdut oricum in fata televiziunilor comerciale aceste drepturi peste 1 an jumate. Piata TV din Romania este una extrem de competitiva iar meciurile de fotbal iti aduc o audienta garantata, iar asta inseamna venituri sigure, date din publicitate. Insa TVR-ul, datorita constrangerilor legale, nu ar fi putut mentine profitabilitatea transmisiunilor de fotbal decat in conditiile in care s-ar mari taxa TV.

4. Se vorbeste ca TVR ar risca sa piarda si meciurile echipei nationale de fotbal. Dupa parerea mea, datorita faptului ca Romania are o televiziune de stat si ca vizionarea meciurilor echipei nationale poate fi considerata de interes public ridicat, atunci TVR ar trebui, legal, sa obtina aceste drepturi de difuzare.

5. TVR are si venituri din publicitate. Dl. Giurgiu, pentru ca tot s-a ajuns aici, ar trebui sa scrie in raportul TVR daca TVR-ul isi maximizeaza veniturile. As dori o analiza din partea TVR care sa expuna public care a fost CPP-ul televiziunii comparativ cu al televiziunilor comerciale. Probabil ca acest indicator de pret (CPP-ul adica) si comparatia cu cel din zona comerciala ar trebui sa devina un target al conducerii TVR. Asta daca tot are grija de taxele platite de cetatean.

6. Dl. Giurgiu se plange ca, prin aceasta pierdere, oamenii care nu au acces la Dogan TV ar fi privati de vizionarea meciurilor. Iata o alta idee data pe gratis dlui. Giurgiu: sa cumpere TVR drepturile de a viziona pe TVR International pentru strainatate (unde oricum audienta Dogan nu este afectata) precum si drepturile de a difuza meciurile in reluare. Aceasta solutie i-ar multumi pe toti si poate ca le-ar da idei de crestere a veniturilor si celor de la Liga de Fotbal. Prin comparatie, Liga Engleza realizeaza 675 de milioane de lire sterline (1 miliard de euro) anual din vanzarea drepturilor in afara Angliei. Liga spaniola realizeaza undeva la 333 de milioane de euro anual. Liga lui Mitica? Circa zero; lei, nu euro.

7. Cred totusi ca aceasta pierdere are si efecte pozitive: pe langa faptul ca s-a reluat discutia asupra competentei managementului firmelor de stat, cred ca societatea va beneficia si pentru ca fotbalo-mania si scandalurile aferente (inventate sau exagerate de mass-media comerciala) va disparea de pe TVR, postul cu gradul de penetrare cel mai ridicat.

Si cu ocazia asta, poate ca si mass-media comerciala va reflecta asupra modului in care prezinta fotbalul intern si sa nu mai inflameze inutil spiritele in goana lor dupa audienta. Poate au invatat si din recenta lectie de italiana. Sau poate nu.Ambitiile economice pe 2007 ale dlui Tariceanu

Mon, 05 Feb 2007 13:10:00 +0000

Am citit acest articol in ZF despre ambitiile economice pe 2007 ale primului ministru al Romaniei, dl. Tariceanu.Pe scurt, iata care ar fi aceste ambitii:1. privatizarea Daewoo Craiova si construirea unui model similar cu cel al Dacia2. sa pastreze cota unica si sa micsoreze cu moderatie CAS-ul3. atragerea a noi investitii in energie si utilitati4. management performant la CEC si TaromSunt de acord cu toate aceste puncte. Insa cred ca e cam putin intr-un an pentru unb prim-ministru. Si mai cred ca dl. Tariceanu ar trebui sa fie preocupat intr-o masura cel putin la fel de mare si de urmatoarele doua aspecte:- eliminarea piedicilor birocratice si legislative din calea intreprinzatorilor si a cetatenilor- rolul statului in economie ar fi trebuit clarificat.Eliminarea BirocratieiCat timp pierde un intreprinzator pentru a-si legaliza propria afacere? Care sunt consturile birocratice functionarii unei firme? Care sunt costurile birocratice aferente angajarii unui salariat sau colaborator?Care sunt costurile birocratice pe care fiecare cetatean le suporta pentru rezolvarea unor probleme simple, cum ar fi schimbarea adresei in buletin? Care sunt costurile totale suportate de cetateni pentru o birocratie incremenita cum este cea din Romania? Oare cu cat ar creste productivitatea romanilor si cu cat ar creste economia daca astfel de piedici ar fi inlaturate?Care sunt proiectele guvernului ce merg in acest sens?Mai degraba as astepta un astfel de raspuns decat un raspuns destul de la mintea cocosului ca la CEC si la Tarom avem nevoie de un management mai profesionist sau la faptul ca nu o se schimbe cota unica in 2007. Cota unica trebuie sa ramana neschimbata pana in 2017, cel putin pentru ca economia sa beneficieze din plin din aceasta masura.Rolul statului in economieDl Tariceanu nu vorbeste despre acel fond mamut: "Proprietatea" si cum vede el rolul acestui fond. Estimarile initiale indicau o valoare de circa 10 miliarde de euro pentru acest fond. Probabil ca serviciile conexe deservirii unui fond precum acesta ar depasi in valoare serviciile conexe ale intreprinderii Daewoo, in plus si profilul angajatilor ar fi usor mai ridicat.Pe langa fondul Proprietatea care va fi in maini private, statul mai are si un numar impresionant de alte activitati economice si de participatii minoritare in diferite firme. Care va fi viitorul acestul participatii?Despre acest aspect am scris acum ceva vreme urmatoarele:As dori ca guvernul si toate celelate autoritati, agentii, primarii, deci entitati ce au de-a face cu banul si cu bunul public sa publice pe internet urmatoarele:- lista cu toate firmele din subordine, cu link-uri catre site-urile firmelor respective, catre bilantul contabil (redat conform IFRS) si auditat de un Big 4. Pe fiecare site in parte as dori sa vad strategia entitatii publice si a firmei.- lista cu toate activele detinute (terenuri, participatii, etc), concesionate si cum sunt gestionate, cat dureaza concesiunile, contractele precum si strategia entitatii publice refertitor la aceste active. In cazul participatiilor, vreau un link si comentarii ca la punctul de mai sus- lista cu toate contractele + contractele incheiate de entitatea publica- bugetul de venituri si cheltuieli si bilantul (auditat) al entitatii publice- strategia clara a entitatilor in ceea ce priveste cele mai importante legi care afecteaza o comunitate: de la infrastructura la protectia mediului.Intr-un cuvant: vreau transparenta totala.Tot legat de rolul statului in economie nu imi este clar ce se va face in 2007 pentru a atinge acele obiective strategice ale economiei Romaniei, daca avem asa ceva.Concluzie:Planurile si ambitiile pentru 2007 ale premierului sunt bune insa nu suficiente pentru o relansare si modernizare a economiei si practicilor economice.[...]Va recomand

Fri, 02 Feb 2007 11:49:00 +0000

Va recomand acest articol semnat de Rodica Culcer in EvZ. Este un articol scris dupa interviul cu Bill Gates. Nu este despre Bill Gates ci despre alte lucruri cu care sunt 100% de acord. Rodica Culcer este o adevarata surpriza pentru mine in sensul celor discutate in articol. O surpriza placuta datorita imaginii clare si viziunii din articol. Felicitari.salariul minim pe economie

Thu, 01 Feb 2007 18:19:00 +0000

Guvernul a hotarat ca salariul minim pe economie sa fie de 44o de lei, dar in cazul absolventilor de facultate, acesta sa fie de 880 de lei.

Eu stau si ma intreb oare cui ii foloseste un salariu minim pe economie mai ridicat in cazul absolventilor de facultate. Datele oficiale indica o rata a somajului mai ridicata in cazul tinerilor pana la 25 de ani fata de media pe tara. Daca un absolvent de facultate nu-si gaseste un loc de munca conform pregatirii sale si vrea sa se angajeze ospatar in lipsa de alte alternative, oare cine are de pierdut si cine de castigat?Crestere record a economiei Romaniei: 8,4% in 2006

Wed, 31 Jan 2007 14:31:00 +0000

Daca aceasta cifra avansata azi de presedintele Basescu va fi confirmata de INSSE pe 6 martie inseamna ca avem de-a face cu cea mai mare crestere economica anuala de dupa 1989.

Cifra avansata de 8,4% este mai mare decat estimarile initiale ale guvernului care se situau undeva la 8,0%.RA APPS, chiriasii din casele nationalizate si institutii de stat

Tue, 30 Jan 2007 09:46:00 +0000

Va intrebati oare ce legatura au toate aceste entitati.

Am vazut zilele acestea plangerile unor chiriasi din case nationalizate pe la Primaria Bucuresti. Acesti chiriasi au stat cu chirie modica la stat toata viata lor. Asa au fost obisnuiti si nu cred ca s-ar putea sa-si schimbe vreodata modul de a fi. In locul lor m-as fi asigurat de mult ca am unde sa stau fara sa astept sa fiu evacuat pentru a reda casa pe care o folosesc proprietarului de drept. Insa inteleg ca dupa atatia ani de comunism, mental, pentru multi este greu sa inteleaga ca se pot ajuta singuri si atunci asteapta doar ajutorul de la stat. Din pacate, primariile nu au un fond locativ care sa raspunda, conform unei estimari, celor 40.000 de chiriasi.

Tot in aceste zile (vezi post anterior) s-a dezbatut utilitatea RA APPS si decizia politica a guvernului a fost sa vanda cele 700 de proprietati prin licitatie publica. Este o decizie inteleapta.

Tot zilele astea am vazut cozi la ANL, case ce se dau dupa anumite criterii, in special de varsta, dar si de venituri.

In acelasi timp institutii precum Ministerul Invatamantului au probleme in a angaja profesori in marile orase, datorita salariilor mici si chiriilor mari.

Exista, cred eu, solutii la problemele locative ale chiriasilor si angajatilor la stat.

In primul rand: sumele de bani ce se vor obtine din vanzarea proprietatilor RA APPS ar trebui destinate constructiei sau achizitiei de locuinte sociale.

Chiriasii ce vor parasi casele ce pe drept vor reveni proprietarilor ar trebui ajutati dupa caz. Eu cred ca daca acesti chiriasi sunt si pensionari, solutii de o casa noua la un pret mic se pot gasi, in cazul Bucurestiului, in satele/comunele din jud. Giurgiu, Dambovita, Calarasi unde preturile sunt mici si unde exista multe case nelocuite sau locuite partial si care pot fi cumparate de primaria Bucuresti la pret de 5-10.000 euro, mult mai convenabil decat construirea unui apartament social in Bucuresti. In felul asta, pensionarii ar beneficia atat de o casa cat si de un cost al vietii mai mic dar si de o viata mai sanatoasa (aer curat, odihna activa, etc.)

Cred ca ANL ar trebui sa-si schimbe prioritatile si sa lucreze in primul rand pentru institutii de stat cum ar fi invatamantul, institutii ce au serioase dificultati in a atrage personal calificat. O schema usor de implementat ar fi vanzarea, in mod gratuit, a locuintei sociale daca respectivul locatar a lucrat mai mult de o anumita perioada (sa zicem 15 ani) in cadrul institutiilor de stat. Iar sumele din vanzarea RA APPS s-ar putea folosi la ANL pentru dezvoltarea acestor tipuri de programe.Schimbarea la fata a Romtelecom

Fri, 19 Jan 2007 09:43:00 +0000

Eram sceptic, insa surse din interiorul Romtel imi spuneau acum cativa ani ca lucrurile se schimba, ca Romtel este pe cale sa rupa definitiv cu imaginea pre 1997. Iata ca au trecut 10 ani de la o achizitie controversata si intr-adevar, acum se vede o schimbare la fata in Romtel.

Acum cateva luni am auzit de Dolce. Acum se pare ca au ajuns la 140.000 de abonati. Si vor sa implementeze ceea ce orice firma din domeniu evalueaza la ora actuala: quad-play-ul.

Cititi acest interviu din EvZ:

http://www.evz.ro/article.php?artid=288454

Si site-ul Romtel:

http://www.romtelecom.ro/ro/index.html

Un articol foarte bun pro si contra quad-play-ului a aparut in Technology Quarterly (Q3) in The Economist.RA-APPS si menirea sa

Thu, 18 Jan 2007 10:38:00 +0000

Mi-a placut acest articol (semnat Ovidiu Nahoi) care pune punctul pe i: RA-APPS trebuie desfiintata.

Pe aceeasi tema si cu aceeasi propunere vine si Cristi Ghinea.Din nou despre CEC

Wed, 17 Jan 2007 12:05:00 +0000

Am scris acum ceva vreme ca statul trebuie sa scape cat mai rapid de CEC.

Am citit azi in ZF un interviu cu presedintele CEC. Omul se plange si se tanguie de problemele CEC, de cat de lovit de soarta a fost si este CEC, da niste date pe care nu stiu daca sa le cred sau nu, explica niste strategii pe care CEC le-ar dori (dar pe care ma indoiesc ca are resursele necesare pentru a le realiza).

Raman la parerea ca a fost o mare greseala faptul ca CEC nu a fost privatizat. Si cred ca suma alocata de catre guven recapitalizarii sunt bani aruncati pe apa sambetei.

Ca sa va dau un exemplu de cat de lung este drumul ce trebuie sa-l faca CEC, iata o comparatie intre site-urile CEC, BCR si Natwest (UK), concluziile le trageti si singuri:

CEC:

http://www.cec-sa.ro/

BCR:

http://www.bcr.ro/irj/portal/?site=bcr_ro

Natwest:

http://www.natwest.com/Expresii ce trebuiesc evitate in ziarele financiare

Mon, 15 Jan 2007 11:44:00 +0000

Am deschis azi ZF si am vazut acest articol care spune ca "un bucurestean produce de doua ori mai mult decat un provincial".

In primul rand, oriunde in lume, PIB-ul pe locuitor al capitalei economice este mai mare decat media pe tara, datorita faptului ca numai aici se desfasoara anumite servicii de valoarea adaugata mare, servicii unde sunt atrasi atat locuitori ai capitalei economice cat si straini sau "provinciali".

In al doilea rand, nu sunt asa de sigur ca informatiile privitoare la PIB sunt corecte. De ex. nu stiu daca la PIB-ul Bucurestiului a fost inclusa intreaga activitate a unor firme ce au sediul la Bucuresti (cum ar fi Vodafone, Orange, etc) sau doar cota parte aferenta numarului de abonati locali si ale activitatilor centrale.

In al treilea rand, trebuie specificat faptul ca in general costul vietii este mai ridicat in capitala economica.

In al patrulea rand, astfel de titluri par a fi titluri de ziare de interes general, nu financiar. In Romania actuala cand vedem in fiecare zi opinii de "patriotism local" sau cereri de autonomie financiara, astfel de articole din partea unui ziar financiar de talia ZF nu cred ca fac bine.Deloitte, Parmalat si intreprinderile de stat falimentare

Mon, 15 Jan 2007 10:28:00 +0000

Iata ca Deloitte se pare ca va plati (cf. EvZ) 149 de milioane de euro catre Parmalat pentru rolul sau in auditul efectuat pentru firma italiana.

Va reamintesc ca Grant Thornton Italia SpA, auditorul secundar (si fostul auditor principal al Parmalat pentru mai bine de 15 ani) a dat faliment in urma acestui scandal, iar 2 parteneri ai acestei foste firme de audit sunt in inchisoare.

Eu stau si ma intreb: dar pentru toate privatizarile si restructurarile esuate din Romania, cine raspunde?Inflatia a scazut la 4,87%

Fri, 12 Jan 2007 10:23:00 +0000

(image)
Record pentru economia romaneasca: inflatia se afla la cel mai scazut nivel din 1990 incoace: 4,87%.

Acesta este un semnal clar ca din ce in ce mai multe tranzactii se vor derula in RON in dauna Euro.

Cred ca o rata a inflatiei atat de joasa nu se va mai repeta si in 2007. Este adevarat ca pretul petrolului scade insa cresterea economica de 8% si lipsa fortei de munca ce poate sustine o astfel de crestere economica inseamna presiuni in sus asupra salariilor si a preturilor serviciilor in general. In plus, guvernul actual prin proiectul de buget nu pare decis in a tine inflatia in frau. Romania a beneficiat in 2006 si de o apreciere a RON in dauna Euro si a dolarului, tinand astfel inflatia in frau pe fondul unui deficit de cont curent de 10% din PIB, nu cred intr-o apreciere a RON fata de Euro sau dolar in 2007.

Vom avea aceleasi probleme ca tarile baltice care nu reusesc sa intre in euro din cauza inflatiei, desi, spre deosebire de Romania, acele tari au un excedent bugetar semnificativ.Energia, incotro?

Wed, 10 Jan 2007 16:16:00 +0000

Astazi a fost anuntata la Bruxelles noua strategie energetica a UE.

Pe scurt: se va da prioritate surselor regenerabile si se incurajeaza energia nucleara.

Ce inseamna asta pentru Romania? Ca valoarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica va creste iar activitatea lor va trebui sa creasca in urmatorii ani. In plus, executivul trebuie sa se gandeasca la o modalitate inteligenta de privatizare pentru Romgaz. Ca dealtfel si o privatizare ulterioara pentru celelalte 2 firme metionate mai sus.Castelul Bran

Wed, 10 Jan 2007 14:07:00 +0000

(image)
S-a discutat enorm in ultimele zile despre achiztionarea de catre stat (dupa ce in prealabil a fost retrocedat) a Castelului Bran.

In primul rand, personal am fost impotriva modului in care a fost inteles procesul retrocedarilor si cum a fost el aplicat. Desigur, nu am fost de acord cu modelul Iliescu (de a nu retroceda mai nimic) dar nici modul maximalist de retrocedare nu este corect. Nu de alta, dar daca tot se incearca o justitie sociala, si romanii de rand ar trebui sa fie improprietariti cu ce puteau obtine in cei 45 de ani in care au le-a fost refuzata libertatea. Si daca tot se face justitie sociala, nu numai regimul comunist a fost prost ci si cel de dinainte de 1944, si sistemul capitalist din 1859 - 1944, si cel feudal de dinainte, etc. Retrocedarea trebuia facuta, in opinia mea, in integro dar pana la o suma echivalenta a, sa zicem, 1000 de salarii medii pe economie, sau, de ex. 1 milion de euro.

In al doilea rand, retrocedarile s-au facut de foarte multe ori intr-un mod ascuns de ochii publici, uneori fostii proprietari au fost conditionati de diversi "baieti destepti" cu retrocedarea in schimbul vanzarii prealabile a proprietatilor, la pret de 25% - 33% acestor "baieti destepti".

In al treilea rand, destinatia Castelului Bran poate fi fixata prin lege caci este un imobil de patrimoniu national. Asa ca proprietarul, ca vrea, ca nu vrea, trebuie sa-i mentina destinatia si trebuie sa-l mentina la anumite standarde, in caz contrar, el poate fi apoi confiscat. Deci, proprietarul trebuie sa se ingrijeasca de Castel si daca vrea sa-si maximiezeze profitul, foarte bine si ar fi spre interesul tuturor. Daca statul vrea sa-l cumpere cu 60 de milioane de euro, trebuie sa ne demonstreze ca a facut un business plan realist. Dar nu am vazut asa ceva!!!

Asadar: un NU hotarat modului total netransparent al retrocedarii si rascumpararii Castelului Bran.

PS. Iata si cateva poze (am pus una pe blog, multumesc anticipat).Firme romanesti ce se extind in afara tarii

Wed, 10 Jan 2007 13:00:00 +0000

(image)
"Size matters" --- este o expresie folosita in business. Dar nu numai marimea ci si diversficarea face ca riscul ca o firma sa fie achizitionata de alta firma sa scada si face ca profitabilitatea sa nu fie volatila, deci ca firma sa fie prada ciclicitatii economice sau a evenimentelor extraordinare.

In acest sens, aplaud initiativa Cuprom de a cumpara un producator de cupru din Serbia. Avantajele pentru Romania sunt nu numai cresterea profilului international al unei firme romanesti dar si aparitia in Romania a unor servicii conexe de valoarea adaugata mare (consultanta, servicii bancare, servicii legale, servicii fiscale, mai multi manageri la Cuprom, etc).

Astfel de servicii au si alte avantaje:
- creste PIB-ul
- creste gradul de ocupare a fortei de munca
- creste profilul joburilor cu o valoare adaugata mare in Romania
- brain drain-ul incetineste (si poate chiar se reverseaza tendinta)Vor ajunge investigatorii germani in Romania?

Thu, 14 Dec 2006 17:09:00 +0000

Iata ce se intampla in 2001:"Prin conventia de cooperare semnata in 2001, la Berlin, intre CFR Calatori si firma germana Siemens, parcul feroviar de material rulant se va innoi cu 120 de rame automotor (57 vor fi importate din Germania, iar 63 vor fi montate in tara), valoarea totala a contractului fiind de aproximativ 300 de milioane de euro.Astfel, la inceputul lunii februarie a.c., primele patru garnituri automotor Desiro, realizate de firma Siemens Transportation System Group, au fost puse in circulatie.Pentru inceput, Sageata Albastra va efectua curse pe relatiile Bucuresti - Pitesti - Slatina - Craiova si Bucuresti - Iasi, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie introduse si pe relatia Cluj - Oradea - Timisoara.Primul ministru Adrian Nastase, ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, eprezentanti ai Guvernului si ai Parlamentului, insotiti de inalte personalitati ale lumii feroviare romanesti si germane, au fost primii "clienti" care au urcat in trenul viitorului.In cuvantarea inaugurala, premierul Adrian Nastase a subliniat faptul ca acest proiect feroviar are o mare valoare politica, prin contributia sa la strangerea cooperarii economice romano-germane: "Pentru ca am beneficiat de un sprijin deosebit din partea guvernului german si a firmei Siemens, am incredere in continuitatea acestei colaborari, astfel incat sa se realizeze un transfer de cunostinte si de tehnologii care sa ne ofere posibilitatea asigurarii unor noi locuri de munca nu numai in Germania, ci si in Romania. Un adevarat parteneriat pe termen lung nu se va putea realiza decat in aceste conditii.Este important sa intelegem ca putem sa peticim sistemele si echipamentele noastre de cale ferata, insa, din cand in cand, trebuie sa folosim si tehnologii de varf, moderne si foarte performante". Asa cum aprecia premierul, spre deosebire de alte tari, Romania se bazeaza foarte mult pe transportul feroviar, ceea ce inseamna ca SNTFC "CFR Calatori" trebuie sa acorde o atentie deosebita investitiilor in acest domeniu.In calitate de "gazda" a noii Sageti Albastre pe caile ferate romane, dupa ce i-a admirat "tinuta" moderna, domnul Mihai Necolaiciuc, directorul general al CFR SA, a avut curiozitatea sa-i cunoasca indeaproape si performantele. Drept care, a parcurs drumul inaugural al noului automotor alaturi de "stapanul"... cailor putere ai acestuia - in cabina mecanicului de locomotiva. Prilej cu care convingerea domniei-sale privind necesitatea modernizarii infrastructurii feroviare romane a capatat un nou imbold: "drumul de fier" nu poate fi mai prejos decat materialul rulant care circula pe el! "Asadar, dragi prieteni, cam asta era relatarea vremii, la doar cateva luni dupa ce dl. Adrian Nastase (cercetat de DNA) a fost numit prim ministru si dl. Miron Mitrea (recent demisionar din anumite functii) devenea Ministrul Transporturilor.Dl. Necolaiciuc, promovat de Basescu, dar care a facut fata cu brio cerintelor guvernului PSD este si acum cautat de interpol dupa ce a luat mita la vedere.Dar ce este nou in toate astea?Noutatea vine din Germania insa, unde o duzina de directori ai Siemens au fost arestati pentru spagi platite in valoare de 420 de milioane de euro.Investigatorii au luat firul banilor si, incet - incet, cred ca vor ajunge si intr-o tara a crocodililor, rechinilor si altor vietati asemanatoare. Si, probabil, vor da si de poza pusa de mine mai sus si vor recupera, poate niste faramituri din cele 420 de milioane de euro.Daca investigatorii romani cauta sa prinda rechini de 17 ani si tot nu au reusit, cred ca de data asta procurorii si politistii germani le vor da o man[...]Cheia numita Ministerul Economiei

Thu, 07 Dec 2006 01:02:00 +0000

(image)
De ce se duc atatea lupte politice pe tema acestui minister? De ce a fost nevoita oligarhia din Romania sa joace scenetele lacrimogene din ultimele zile pentru a mentine controlul asupra MEC?


Pentru ca MEC detine participatiile statului, ultimele bijuterii cu potential economic, de privatizare, de insider information, de patrimoniu imobiliar gratuit, de influenta electorala. Lupta aceasta, si mai ales castigatorul ei, imi da senzatia ca jaful Romaniei nu s-a terminar. Jaful va continua.


Si nu numai jaful, dar si clientela politica, postruri de directori, de membri in consilii in administratie, afaceri cu firme capusa, cred ca vor continua linistit, dupa deja celebrele modele Sidex si Petrom.


In acest fel, se va mentine incompetenta, prostia, clientelismul si lichelismul politic, lipsa de transparenta. Spre dezavantajul cetateanului si spre imbogatirea aceleiasi oligarhii. Asocierea SOV - Voiculescu - Patriciu - PSD - Tariceanu este din ce in ce mai evidenta si va continua sa fie paguboasa pentru Romania.2007 Television Outlook - Romania

Thu, 07 Dec 2006 00:44:00 +0000

(image)
Cred ca lupta pentru locul 1 va fi castigata de ProTV. Nu numai ca vor avea in continuare cele mai bune filme, dar vor beneficia si de faptul ca 2 echipe romanesti vor juca in Liga Campionilor, ceea ce inseamna atat marti seara cat si miercuri seara din toamna le vor apartine. Locul 2, ocupat de Antena 1 nu numai ca va pierde lupta cu ProTV dar va inregistra si pierderi de cota de piata, in principal datorita lipsei de programe dar si a pierderii credibilitatii programelor informative.


O surpriza placuta va aparea din partea Prima TV care cred ca isi va mari cota de piata cu 20%, datorita investitiilor in programe.


Nu cred ca noi televiziuni, precum mult trambitata Dogan TV va trece de 2%, nu de altceva dar nu are cu ce.


Nu cred nici in faptul ca evenimentele sportive vor trece pe Pay TV. Nu avem infrastructura si cred ca nici piata.


Nu imi este clar care e programul de digitalizare, cine si ce planuri de dezvoltare are. Oricum, cu un nou ministru la comunicatii, lucrurile se pot schimba in mod radical.Politica Romaniei in domeniul energiei

Thu, 16 Nov 2006 10:07:00 +0000

Politica in domeniul energiei cred ca nu trebuie sa difere mult fata de politica economica generala a tarii.Daca ne dorim o economie deschisa, liberala, atunci interventia statului in economie, deci si in energie, trebuie sa fie cat mai mica.Evident, cu preturile la hidrocarburi mai volatile decat niciodata, inteleg preocuparea autoritatilor in acest domeniu. Insa preocuparea lor cred ca are o tinta gresita si anume companiile furnizoare de energie.PETROMPana la privatizarea din 2004, Petrom a fost o sursa nesecata de bani si de voturi pentru diferite cercuri politice. A fost extrem de prost gestionata, o adevarata gaura neagra. Nu numai contractele dubioase au avut rolul lor, ci si politica preturilor controlate de guvern. O politica corecta ar fi fost ca Petrom sa fie lasat sa vanda la pretul mondial, iar profiturile sa fie pe de o parte impozitate corect iar pe de alta sa fie folosite la investitii si la reducerea pierderilor de productie, lucruri pe care azi OMV le-a transformat intr-o prioritate.Contractul de privatizare Petrom se pare ca a fost pagubos. Insa a fost semnat de guvernul Romaniei. Ca s-a luat spaga sau nu, asta este de dovedit, insa in mod clar conducerea Romaniei, parlamentul ales democratic al Romaniei, au APROBAT aceasta privatizare. PUNCT! Romania nu-si poate permita sa modifice acest contract pentru ca daca ar face-o, inseamna ca nu este nicio diferenta intre noi si Rusia, intre noi si Bolivia. Pe termen lung, o astfel de decizie nu ne-ar face decat rau. Desigur, daca exista dovezi ca OMV a dat spaga pentru achizitionarea Petrom, se poate gandi o anulare a privatizarii.ROMGAZLectia Petrom nu stiu daca a fost invatata pentru Romgaz. Autoritatile au adoptat o decizie stranie si anume aceea de a amana privatizarea Romgaz. Din pacate, nimeni nu imi garanteaza ca toate contractele Romgaz sunt in beneficiul tarii. Cine imi garanteaza ca directorii de acolo nu capuseaza firma? Cine imi garanteaza ca la Romgaz eficienta este legea? Cine imi garanteaza ca numarul de angajati si pregatirea lor este cea mai eficienta posibila? NIMENI! Nivelul de corpotate governance si, implicit, de transparenta la Romgaz este egal cu zero. Nimeni nu stie cum se iau deciziile acolo si daca deciziile sunt cele corecte.In plus, faptul ca Romgaz nu e lasat sa vanda la pretul mondial, asta inseamna mai putine taxe la bugetul de stat si mai putine resurse la Romgaz pentru investitii, pentru o exploatare mai eficienta si pentru reducerea costurilor.Strategia de privatizare trebuie sa fie diferita de cea a Petrom si anume in sensul pe care l-am mai aratat pana acum in postari anterioare pe blog.TERMOCENTRALESe vehiculeaza si ideea ca se va opri procesul de privatizare a termocentralelor. Acest lucru este o greseala, din aceleasi considerente ca la Romgaz.O strategie corecta a guvernului ar fi ca privatizarea termocentralelor sa continue.HIDROCENTRALEDeocamdata nu e pe agenda politica dar probabil ca ar trebui revazut potential hidro-electric al Romaniei.ENERGIA NUCLEARADe laudat initiativa guvernului de a continua acest proces. Asta arata viziune strategica si politica. Insa si aici este nevoie de autonomie si de un inceput de privatizare. De genul celei gandite de guvernul Cehiei in cazul CEZ.MEDIU COMPETITIV SI INFRASTRUCTURAGuvernul trebuie sa se asigure in primul rand ca pe piata energiei exista un mediu competitiv. Asta va face sa existe diferite surse de energie care sunt in copmetitie si care vor avea ca rezultat un pret corect al energiei. Deasemenea sunt de la[...]Romgaz

Mon, 13 Nov 2006 12:09:00 +0000

Romgaz ar trebui privatizata. Insa pentru privatizarea Romgaz este nevoie de o strategie prin care managementul firmei sa ramana in Romania, cel putin pe termen mediu. Eventual, o astfel de strategie poate incepe prin listarea la Bursa din Bucuresti / Bursa AIM din Londra a unui numar limitat de actiuni 10- 20% si vanzarea unor pachete de 5-10% pe an in anii ce urmeaza, fie direct, fie unor venture capitalists romani sau straini.

Deasemenea, este de dorit modificarea legislatiei astfel incat statul roman sa se asigure ca, in conditii de forta majora, productia sa ramana in tara (chiar daca la pret international).

Statul roman trebuie sa-si revizuiasca si politica in ceea ce priveste resursele naturale, sa modifice legea minelor si sa flexibilizeze modalitatea de a obtine redevente pe productie.Leonard Orban si standardele europene

Tue, 07 Nov 2006 12:45:00 +0000

Dupa ce Evenimentul Zilei ne-a spus pedigreeul lui Leonard Orban precum si unde l-a prins revolutia pe viitorul nostru viteaz comisar, iata ca Evenimentul Zilei de azi continua prezentarea dlui Orban si ne arata un posibil conflict de interese sau mai degraba o evaziune fiscala.

In urma cu 3 saptamani, 2 ministri din Suedia si-au prezentat demisiile dupa ce presa a aratat ca respectivii nu-si platisera taxa radio-TV. Daca aceleasi principii s-ar aplica si in Romania, atunci si dl. Orban ar cam trebui sa-si dea demisia.Romania, Marea Neagra si UE

Wed, 01 Nov 2006 10:08:00 +0000

Pornind de la discursul lui Traian Basescu pe tema Marii Negre, imi este din ce in ce mai clar ca UE are nevoie de continuarea procesului de extindere in aceasta zona. Iar aceasta extindere va aduce nu numai avantaje Romaniei datorita stabiltiatii economice din zona dar va aduce si stabilitate energetica in UE. Sa nu uitam ca totusi Turcia este o tara vecina atat cu Irak cat si cu Iran ale caror resurse energetice rivalizeaza cu ale Rusiei.