Subscribe: Siri's blog - skole barn bøker
http://sirikolles.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Norwegian
Tags:
bare  barn  blir  bok  boka  bøker  denne  han  hun  jenter  lese  med  noe    også    seg    var  år 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Siri's blog - skole barn bøker

Siri's blog - skole barn bøker

Updated: 2012-04-16T00:21:53.841+02:00

 The end

2008-01-07T11:19:41.088+01:00

Hei. Her skjer det lite eller ingenting for tiden. Jeg har valgt å redusere min jobb med 10 % og det var kanskje de prosentene jeg brukte på denne bloggen. Så nå velger jeg heller å ha det moro på fritiden min. F.eks. med Facebook. Jeg leser fortsatt masse barnebøker og ungdomsbøker, men holder meg til å katalogisere dem.
Jeg lar denne bloggen ligge så lenge Google tillater det. Det har vært moro og lærerikt og noen av innleggene er jeg riktig stolt av.
Takk for megSommerferie 2

2007-07-06T13:14:15.591+02:00

Jeg har hatt meg en ukes ferie. Fint vær og hytteliv. Og hva gjør en barnebibliotekar når hun har ferie? Leser voksenbøker. Og gjett om jeg har. En bok hver dag. Masse dårlig og noen bra. Veldig bra. Hvorfor lese så mye dårlig? Jo når jeg endelig setter meg ned med "Snømannen" av Jo Nesbø, så er det bra. Veldig bra. Vår lokale avis ga den en sekser, og det er ikke ofte bøker får det der. Hva er så bra? Utenom at det er spennende og at Harry Hole er, ja .. Harry Hole, så er det språket. Setningene. Vakkert. Takk Jo Nesbø eller ikke? Hvordan skal det gå når alt skal sammenlignes med Harry Hole? Vi overlever nok. Ihvertfall gjorde jeg det, for neste bok var "Luftslottet som sprängdes" av Stieg Larsson. Den tredje og siste boka hans i serien Millennium. Veldig, veldig spennende og interessant. Jeg avsluttet uken med "Italienske sko" Henning Mankell. Nydelig bok. Også en god forfatter. Ikke krim denne gangen, men mere en livsbetraktning. Og det trenger man jo også. Særlig en sånn som meg som har rundet middagshøyden. Da er det bare å glede seg til neste ferieøkt og flere bøker å lese.Paver

2007-06-29T11:35:59.156+02:00

I siste nummer av det danske bladet Børn & Bøger (utgitt av Kommunernes Skolebibliotekforening) er det et intervju med forfatterinnen Michelle Paver. Michelle Paver har skrevet en rekke bøker for voksne, og driver nå på med det vi kan kalle "Urtidskrøniken". Handlingen er lagt til steinalderen og Paver sier at hun ikke har noe budskap med bøkene, det er "adventure stories". Men hun driver omfattende forskning og prøver å beskrive det tøffe og nøysomme livet folk levde den gangen. 3 bind har foreløbig utkommet på norsk og det skal tilsammen bli 6 bind. Det er et "herlig" intervju så jeg var bare nødt til å sjekke; og jeg har foreløbig lest hennes første bok på norsk "Ulvebror". Den var lettlest og spennende, så dette er jeg serie jeg vil anbefale. Hovedpersonen Torak er 12 år i første boka, og dette er bøker for ungdomstrinnet. Forfatteren synes selv at det er for snevert å definere disse bøker som barnebøker. Hun forteller at hun er ugift, bor i et rekkehus i London-forstaden Wimbeldon, hun har hverken barn eller dyr og ingen bil. Egentlig kjenner hun ingen barn - hennes søster har to, men de bor langt vekk. Hun jobbet som skrankeadvokat fram til 1999, mens nå lever hun av forfatterskapet. Når intervjueren nevner hennes hjemmeside, forteller hun at hun aldri er på internett. Det er noe forlaget ordner. Hun har heller ingen e-mail. Hun sitter og skriver på en gammel pc og avleverer på en gammeldags diskett. Ikke sant? Sånne mennesker må det jo bare komme noe godt utifra! Og til smæsj er bøkene solgt til Hollywood og det liker vi, for det er jo noe alle vet at: filmen var god, men boka var bedre! Dvs.: flere utlån på oss!Sommerferie

2007-06-04T13:34:38.617+02:00

Det nærmer seg. Og særlig i dag som været endelig har kommet. Det er slik vi vil har det. Lenge. Så lenge at vi går lei og rastløse og kanskje-vi-skal-gå-på-biblioteket og låne en bok igjen. Sånt liker vi. Og tydeligvis mange andre også, fordi på sommeren har vi faktisk fullt opp med sommerlånere. Utlånet er like stort som i de beste vintermånedene. Og vi avvikler ferie og det er lite folk og kortere åpningstid, så dere kan bare tenke dere at da blir det ingen lat sommer på oss. Vi hadde faktisk rekordutlån en dag i juli ifjor, i hele bibliotekets historie.
"Vet dere hva som er verst med å bli voksen? At du oppdager at du ikke er unik. " Setningen traff meg og den finnes i boka "Sommeren med Isabel" av Gayle Friesen. Nettop kommer ut på Bokkblubben, ungdom. Men hovedpersonen, Anna, er bare 15 år, har ikke denne visdommen ennå. Hun er noe så uvanlig i ungdomsbøker beskrevet som en vanlig, søt og godt likt av alle- jente. En slik som alle vil være sammen med. Det er sommerleir og jentene har blitt lederaspiranter. Dette er unorsk (Canada), men allikevel kjent, fordi det finnes utallige filmer og bøker fra samme setting; Ut av det vante miljø, med ukjente personer, konflikter oppstår og løses. Her er det jenter, vennskap og intriger som står i sentrum. Og en prosess som gjør at Anna drar hjem igjen litt klokere. Jeg likte denne boka, men er vel ikke noe å anbefale til gutter. Lite action, men mere relationsorientert. Litt kjærlighet også.
Andre sommer-ungdomsbøker jeg vil anbefale her er:
"Sommer og sønnavind" av Kjersti Scheen. 2006
"Sommeren vi kledde oss nakne" av Arne Svingen og Helene Uri. 2005
"En sommer og fire jenter" av Ann Brashares. 2004Dansk

2007-05-29T18:44:25.393+02:00

Danmark er et dejlig land heter det. Tidlig på 80-tallet, når jeg også holdt på med barnelitteratur, måtte vi kjøpe inn masse bildebøker på dansk fordi de hadde et mye bedre og større utvalg enn oss. De hadde jo også en bibliotekverden som var som et Fata Morgana for oss underernærte nordboere. Nå har den situasjonen endret seg, det gis ut mange vakre, spennende og ikke minst nyskapende bildebøker av norske kunstnere. Det oversettes nå flere bøker fra Sverige enn Danmark, og jeg vet lite om hva som finnes på det danske markedet. Men for noen år siden snek det seg inn en bok i biblioteket, som ble umåtelig populær. Og det til tross at den ble gitt ut på nynorsk. "Skammarens dotter" av Lene Kaaberbøl. Et herlig eksempel på at: er det en bok god, så blir den lest selv uten mega-reklamedekning! Skammar-serien har kommet ut med 4 bind, og det er også oversatt 3 bøker i serien om Katriona. Bøkene passer best for ungdomsskolen.

I fjor dukket det opp noen tynne hefter i en serie som hette "Drageherren" av Josefine Ottesen. Til nå er det utgitt 11 hefter på norsk. Heftene er lettleste og også umåtelige populære. De har nå også blitt utgitt i en samlet innbundet bok, men artig nok så er ikke det så vellykket som de tynne heftene. Passer fra 10 år og oppover. Josefine Ottesen har til nå gitt ut over 30 barnebøker, og nylig er første bind i serien: "Historien om Mira" kommet på norsk. Med tittelen "Demonene hvisker". Denne serien passer best på ungdomstrinnet. Fantasy, med trolldom, ondskap og sånt, med en jente i hovedrollen. Jeg likte denne jenta og er spent på fortsettelsen, da første bok bare var en smak av hva som skal skje.

Utrolig nok så leste jeg også hele denne boken: "Djevelens læregutt" av Kenneth Bøgh Andersen. Den var godt skrevet og spennende, så dette er også en dansk bok jeg vil anbefale. Lekent og fabulerende rundt dette med helvete/himmelen, det gode mot det onde. Hovedpersonen er 12 år og passer for gode lesere i den alderen. For sånne som liker Harry Potter.Unge detektiver

2007-04-30T15:32:57.227+02:00

Da jeg var ung slukte jeg alle bøkene til Evy Bøgenæs, men jeg har aldri lest en Frøken Detektiv-bok. Dumt vil jeg si i dag. I følge Arnhild Skre, som har skrevet boken"Heltinner jeg har møtt", så var Frøken Detektiv, eller Nancy Drew, en ung kvinne som gjerne ofret venninne eller kjæreste for å kunne fullføre en sak. En skikkelig, rå yrkeskvinne imotsetning til heltinnene til Bøgenæs hvis eneste mål var å møte den store kjærligheten og bli gift. Ja, ja nå endte jeg med å både møte den store kjærligheten og bli yrkeskvinne, men fy søren så mange dumme valg jeg har gjort. Gjort er gjort og spist er spist, som Egner ville ha sagt det. Vanskelig å gjøre noe med det nå som jeg er blitt en "moden" kvinne. Frøken Detektiv kommer stadig i nye opplag og selv om Bøgenæs leses fortsatt, så er hun mere utgått på dato. Selve sjangeren spenning /kriminal er gammel og det gis ut stadig nye serier. Selv Agatha Christie kan anbefales til ungdom, for selv om språket hennes er gammeldags, er plottet eller handlingsforløpet i bøkene ganske like, og det gjør bøkene lettleste. Spenning eller detektiv-bøker for unge har dette i seg at unge mennesker er aktive, analytiske og handlende. Ofte i kontrast til hva de fleste opplever i hverdagen. Og dessuten virker det som vi aldri blir lei av å lese om disse heltene eller heltinnene, eller for gamle. To nyheter på denne fronten er serien: "Sherlock Holmes og gateguttene i Baker Street" og "Et mysterium fra Echo Falls". Den første er fra Victoria-tiden i London, skrevet med mye humor, mye luft mellom linjene og friske tegninger. Anbefales til alle. Den andre boka er skrevet av Peter Abrahams og hovedpersonen i boka heter Ingrid Levin-Hill og er 13 år. Hun dumper tilfeldigvis bort i et drap og det viser seg at det er mye handlingskraft i denne jenta og hun finner morderen til slutt. Denne boka var bra. Fin personskildring av en jente 13 år, på starten til puberteten, litt gryende forelskelse og selvfølgelig håpløse foreldre. Det blir spennende å se fortsettelse av denne serien.Ung og gravid

2007-04-23T10:36:27.021+02:00

Våren har vært fattig på godis vil jeg si. Lite å trekke fram når det gjelder barne/ungdomsbøker. Men nå lysner det. Vil starte med en liten en: "Eg er på veg" av Helga Gunerius Eriksen. En tynn bok på nynorsk. Her i Østfold trenger vi å lese litt nynorsk og dette er årets forslag fra meg.
Jeg glemmer aldri da jeg var 15 år og satt på skolen og kikket ut av vinduet. Der kom en av de bråmodne jentene i klassen fra legetime. Gravid. Vi var kjempeimponert. Husker ikke mer, men i dag vet jeg at sånt bør ikke skje med 15 år gamle jenter. Men det skjer allikevel. På 70-tallet hadde vi den søte "Peters baby" av Gun Jacobsson, som faktisk fortsatt blir lånt ut. På 90-tallet kom Unni Lindell med "Annas barn", som har vært umåtelig populær. Skjønner ikke hvorfor dette er romantisk, men i 2005 ble boka gitt ut igjen med ny tittel: "Anna+Didrik=Baby" og med rosa omslag. "Eg er på veg" handler om Donna, som lar seg forføre av José på ferie i syden. Donna er naiv, har vokst opp med psykiatrisk innlagt mor, far som er alkoholiker og en bror som er narkoman. Full pott, og med dårlig odds for framtida. Donna blir et lett offer for sydlandsk sjarme. Det positive med boka er at klassekameratene ikke lar henne forsvinne (slik vi gjorde), og det offentlige hjelpeapparatet trer støttende til. Boka ender med en styrket og glad Donna, som ser lyst på framtida sammen med sitt lille barn. Og sånn skal det jo være når man er ung!Stemningsrapport

2007-03-15T08:51:32.801+01:00

Solen skinner for første gang på tre måneder. Skulle tro jeg bodde nordpå! Har ikke lest en god barnbok på denne siden av jul. Statistikken for skolene var feil, men heldigvis oppdaget vi feilen og det må rettes opp. Får gjøre det i neste uke. Til helgen drar jeg til fjells og i kveld skal jeg på Dolly Parton konsert, og, oj, man kan jo få kjøpt egen Dolly-parykk fra denne siden: http://www.dollyon-line.com/
Dette må jeg sjekke nærmere. Lurer på om det noe for å få dem litt høyre opp også.Rosenløw

2007-04-23T09:47:02.731+02:00

Før jul så var det en helsides artikkel i Klassekampen rundt tema kvalitet og lettlest-bøker. Spørsmålet som ble reist var om å skrive enkelt og tiltrekkende for barn/ungdom resulterte i at det også måtte senke på krav til litterær verdi, dvs. lettlest=søppel. Aslak Sira Myhre, som har vært leder i foreningen Les!, ble intervjuet. Det var også et bi-intervju med en forfatter (som jeg ikke vil nevne navnet på) som har skrevet en ungdomsbok jeg har vært kritisk til. Forfatteren har vært aktivt med på å reklamere for at en slik type bøker er det ungdommen vil ha. Jeg har sjekket utlånsstatistikken på denne boka(vi har 3 ex.) og det har vært tilsammen 3 utlån på denne. Nå har jeg satt på sex, får se om det hjelper. Men jeg er overrasket over at ungdommen ikke har kastet seg over denne boka. Jungeltelegrafen blant ungdommen pleier å være effektiv når det gjelder å spre tips om bøker som bare må leses. Og tema burde være midt i blinken: gutt, fyll, fest og få ligget med ei jente. Hva vil jeg med dette? Jeg har ikke fått lest så mange ungdomsbøker i vinter; det er faktisk bare en jeg vil nevne: "Alt annet enn pensum" av Harald Rosenløw. Etter å ha lest første kapittel slo det meg: sånn skal det være - vakkert og enkelt. Språklig vil jeg si dette er en perle, selv om jeg ikke kan påstå at jeg er ekspert på å bedømme språklig nivå på bøker. Starten gjør at du ønsker å lese mer, du blir nysjerrig. Det er spennende, mystiske ting som skjer og må oppklares av hovedpersonen. Brutalt innhold, men god slutt. Tematisk handler den om noe av det samme som"Catcher in the rye" av J.D.Salinger, og boka er en del av mysteriet i denne boka. Slik skapes det også nysjerrighet til å lese andre bøker.
Det er ikke enkelt å skrive lettlest og kvalitet for ungdom. Dette synes jeg var et vellykket eksempel. Desverre finner jeg ikke den Klassekampen-artikkelen på nettet, men jeg fant en annen artikkel fra Dagbladet, som artig nok har et intervju med Sira og Rosenløw. Og som bare bekrefter det jeg opplevde. Rosenløw er opptatt av å få ungdom, særlig gutter, til å lese mere. Se også på loggen fra nettmøte under artikkelen. Morsomt. Det er viktig å få fram alle innlegg og ikke bedrive sensur (som har vært drøftet i bibliotek-sammenheng).Soltvedt

2007-04-23T09:47:02.731+02:00

Louis Sachar har skrevet to vakre bøker, Hull og Små skritt. De er omtalt tidligere her. Begge bøkene handler om ungdomsgutter, som havner i/har vært i det amerikanske fengselsvesen og hvordan mestre hverdagen med alle utfordringene det gir. Hvis man vil ha en mere lokal variant av denne problematikken, pleier jeg å anbefale Thor Soltvedts bøker om Glenn Anton og Tassen. De tre bøkene om Glenn Anton og Tassen er skrevet på bergens-dialekt, og kan by på problemer for sarte Østfold-gutter, men det er jo bedre enn nynorsk. (sorry, men det er vanskelig nok å lære seg å lese og forstå ett språk for mange unge). Glenn Anton er en stammende pyroman med grafittidilla, som sjangler ut og inn av fengsel og havner opp i masse rot og forviklinger. Det er skrevet med varme og humor og det er viktig at Soltvedt også viser at det fins voksenpersoner i hjelpeapparatet, som bryr seg og seriøst vil hjelpe disse gutta på rett kjøl. Og jeg har sagt det før og gjentar gjerne; det er så viktig å ha bøker som forteller historier som ender bra. Den siste boka Soltvedt har skrevet "Alexanderplass", som kom nå i høst, er det en av bi-personene i de andre bøkene som forteller sin historie. Åge Bang, 20 år, tidligere rusmisbruker og med fengselsopphold, blir støttekontakt for rullestolbrukereren Alex. Han er elev på yrkesskolen, den samme skolen Åge (og Glenn Anton og Tassen) har gått på. I følge vaskeseddelen er Alexanderplass en roman om påvirkning og manipulasjon, om hvor lett det er å gjøre de feile valgene og komme ut av kurs. Alex har en sterk personlighet og styrer mediaklassen med hård hånd. Boka beskriver så bra hvordan den langt svakere, ikke så intelligent, nærmest naive Åge så lett kan havne opp i situasjoner han burde ha styrt unna. Anbefales til moden ungdom og alle rampe-gutter.Lookalike

2007-04-23T09:56:56.656+02:00

Jeg har kuldeallergi og når gradestokken kryper under null, liker jeg meg ikke. Er helt klart på feil sted av kloden. Men i dag var det 12 grader ute, har fått støttepost og er i gang igjen!
Noen forfatterer er helt klart glitrende og får av den grunn mest oppmerksomhet. Men bak disse finnes det en drøss av mere eller mindre gode forfattere. Noen er meget produktive, andre opplever vi kanskje bare en gang. Vi trenger mangfoldet og heldigvis og takk til Kulturfondet som gjør at vi kan tilby et så vidt spekter av bøker til våre lånere. Og siden jeg er i et mildt hjørne i dag, vil jeg se på to slike forfattere. De har det til felles at de ligner på bøker jeg har lest tidligere. Kanskje ikke så rart det da, tematisk så vil det nødvendigvis bli slik at mange bøker tar opp de samme temaene. Slik som livet, døden og kjærligheten. Og det er også tema i Boka: "Sverdbæreren" av islandske Ragnheidur Gestsdottir(fornorsket utgave av navnet). Boka handler om Signy som ligger i koma etter en bilulykke. Signy driver med rollespill, har dårlig kontakt med sine foreldre, sine søsken, ja vennene også. Her er det mye som har skjedd før og mange personer som har sitt å stri med. Vi får et innblikk i deres tanker og opplevelser mens de sitter rundt sykesengen. De må også forholde seg til hverandre og vonde opplevelser og følelser blir snudd til forsoning og vennskap. Som et speilbildet til alles kamp med seg selv og hverandre,
opplever vi Signy som rollespill-figuren Leda i et eventyrland. De samme konfliktene utspiller seg her, som i virkeligheten rundt sykesengen. Og Leda får vanskelig og farlig oppdrag å utføre, og må virklig bruke sin evner og mot for å klare det. Det står på vaskeseddelen at dette er en spennende fantasy-roman, men det vil ikke jeg si. Det er en hverdagsskildring hvor det er brukt fantasy-elementer for å beskrive hva som skjer. Jeg likte måten dette ble gjort på. Det er en fin beskrivelse av en ung jente som har skjøvet eller flyktet fra problemene rundt seg, men som lærer eller skjønner at man må selv ta del i og grep om virkeligheten rundt seg. Det er kanskje en lærdom som er en viktig del av det å bli voksen. Så hvilken bok minnet det meg om? Jo Per Nilsson's "Alltid 17". Per Nilsson er en svensk stjerneforfatter, i mine øyne. Alle hans bøker er verd å lese. I "alltid 17" (2003) ligger Jonatan på sykeshuset, bevissløs etter en slåsskamp. Faren sitter hos han og forteller alt det han skulle ha sagt for lenge siden, om sin hippie-tid og hvorfor han ikke har sett sin sønn på elleve år. Moren kommmer, stefaren, kjæresten; alle har sin historie å fortelle. Og når Jonatan våkner har noe forløsende skjedd rundt sykesengen.
Det var en forfatter, den andre kommer i neste blogg.Uff

2006-10-31T13:11:01.820+01:00

Uff. Deprimert. Jeg har kommet i eksistensiell krise. Jeg har lest blogger og om blogger, og det blir bare mer og mer. Og gidder jeg dette mere. Boka jeg skulle skrive om er allerede skrevet om av andre. Boka fikk dårlig/middels kritikk, og jeg synes den var fin. Jeg prøver å anmelde bare bøker jeg synes er fine. Der er jeg enig med Nick Hornby, som jeg har nevnt tidligere. Og egentlig har jeg ikke tid til dette. Det ligger masse bøker på pulten min som skal katalogisereres. Og er dette egentlig noe jeg kan holde på med i arbeidstida min? Nå skal jeg katalogisere siste kulturfondsending, og så får vi se. Kanskje jeg blir inspirert ....?Bibliotekutredningen for barn

2007-04-23T09:53:54.488+02:00

Nå har jeg endelig tatt meg tid til å lese. Jeg har fått lest 25 sider og måtte ta en pause for å utbedre vår hjemmeside og fordype meg i tipsene jeg fikk. Jeg ble rett og slett inspirert! "Rom for lek og læring : bibliotektilbudet for barn og ungdom" er en delrapport i Bibliotekutredningen 2006. I arbeidet med utredningen ble det "..behov for å se nærmere på bibliotektilbudet til barn og ungdom, og kartlegge de særlige betingelser og muligheter som finnes på dette feltet." Delrapporten er skrevet av den dyktige Åse Kristin Tveit og beskriver hva bibliotektilbudet for barn og unge er i dag, peker på hvilke særlige utfordringer som finnes på dette feltet, og gir noen bud på hvilke satsinger det vil være klokt å gjøre i tida framover. Hovedvekten er lagt på folkebibliotek, men hun har med, nødvendigvis, skolebibliotek både i grunnskolen og videregående skole. Første kapittel heter: Barn, unge og bibliotek : Hvem, hva og hvorfor?. Trenger jeg å si mere? Det er jo en drømmetittel for en barnebibliotekar. Hun bringer inn nye forskningsteorier og markedsstudier om barn og viser hvordan forskning danner grunnlag for tiltak og prosjekter i bibliotek. Jeg vil komme tilbake til noe av dette senere, og vil her bare nevne Howard Gardner's læringsteorier om de mange intelligenser. Det førte meg videre til en bok vi hadde her på biblioteket: Alle kan lære! : men ikke på samme måte, og ikke på samme dag / av Marie Sandell. Her presentereres flere modeller for tenking og læring med eksempler på bruk av modellene. Gardner's læringsteorier er brukt i bibliotekverdenen og jeg vil her nevne Carsten Flink, dansk barnebibliotekar fra Falster kommune. Spennende, dette må jeg bare studere nærmere og takk Åse Kristin.Albert Åberg

2007-04-23T10:00:29.168+02:00

Hvis du er en av de få som ikke vet hvem Albert Åberg er, kan du f.eks. lese denne artikkelen i Wikipedia. Albert ble født i 1972 og lever i beste velgående, og til glede for alle barn fra 4 år og oppover. En bokfigur som kan måle seg med Pippi kanskje? Men på en helt annen måte.
Albert er i den konkrete hverdagen, og opplever hverdagslige ting, konflikter og problemstillinger. Mest små. Eller som Gunilla Bergström sier det:
"Verklighet är saga nog!"Inga prinsessor, äventyr och rymdmän! Inga läckra bilder och framför allt inga söta lögner! Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor, just som vi beter oss till vardags. Minidramer på det psykologiska planet. Det handlar om bus, att sakna en kompis, om spökrädsla, slagsmål, om att julen är förbi... Sådant som varje barn kan känna igen. Men där ska helst också rymmas något overkligt, oväntat!"
Det har utkommet en Albert-bok med jevne mellomrom helt siden 1972. I 1982 begynner han på skolen (Hvor er skøyergutten, Albert Åberg?) og i 2006 er utgitt: "Albert og soldatpappan". Denne gangen er det ikke noe hverdagslig som opptar Albert; verdensproblemer har kommet inn i stua vår. Albert er skolegutt og har en klassekamerat som kommer fra et krigsherjet land. Pappan hans har vært i krigen og Albert synes dette er spennende. Han vil at denne pappan skal fortelle om krig, skyting og sånt.
Bergström gjør dette så bra. Krig i virkeligheten er ikke noe moro, men hun har vel også innsett at små barn trenger info om dette. Og gir oss det på sin varme og poetiske måte.
Dette er en viktig bok. Anbefales til alle barneskoler og egner seg fra 1.klasse , men passer kanskje aller best fra 3.klasse og oppover. Og når du først er i gang, kjøp noen av de andre bøkene som er i salg også!Tjukk

2007-04-24T17:07:37.575+02:00

På søndag begynte en ny slankeserie på TV, denne ganger skal overvektige ungdommer slankes. Overvekt er et økende problem blant barn og ungdom, og mange er bekymret for utviklingen. For liten aktivitet, mye TV eller data-sitting og usunne matvaner er vel i hovedsak årsaken til dette. Samtidig som vi har en økende fokusering på den perfekte kropp. Og har du ikke det, kan ”extreme makeover” fikse det! Det gis ut ekstremt mange slankebøker, og det dukker opp stadig nye kurer som noen tjener seg rike på. Kropp og slanking er big business!
Bøker om spiseforstyrrelser for barn og ungdom er det lite av. De fleste er om anoreksi eller bulemi, det jeg fant hos oss var 3 romaner om det å være for tykk, og nødvendigvis følgen av det: å bli mobbet.
”Kvalross i bikini” av Tusvik, Marit.1994. - 84 s. (Sirius-bøkene) - Språk: Norsk (nynorsk)
”Tjukkest i klassen” av Pressler, Mirjam. 1982. - 122 s. (Ung i dag) - Språk: Norsk (bokmål)
"Det er jeg, jeg som er Anna” av Rønningen, Bjørn. 1979. - 41 s. - Språk: Norsk (bokmål).
Det vil si cirka en bok hvert tiende år. Og nå har den fjerde boka kommet:
Blendas bekjennelser” av den finske forfatteren Anita Eklund Lykull. Og Blenda er tjukk. 115 kilo og i boka beskrives utførlig hvorfor. For Blenda spiser masse. Men ingen ungdomsbok uten at det er en positiv slutt; og det går bra med Blenda til slutt. Hun blir ikke tynn, men lærer å erkjenne sin last og være glad i seg selv.
Jeg er selv en av de tykke, så jeg leste boka meget kritisk. Og vil si at den er godkjent. Fint at det kom en bok om dette problemet. Jeg har likt alle Lykulls bøker, som nok egner seg bedre for jenter enn for gutter.
”Blendas bekjennelser” er en bok jeg vil anbefale til alle ungdomsskoler!
En fin info-side om overvekt og fedme finner du på Nasjonalt Folkehelseinstitutt.Gutter og lesning

2006-09-13T15:45:22.166+02:00

I dag har jeg litt for mye på gang, så den sedvanlige systematiske bibliotekaren er litt på hue, men her kommer det:
Først en takk til Erik Newth som penset meg inn på en artikkel av Nick Hornby, som jeg også vil anbefale til alle! Artikkelen er lang og interessant. Han skriver og drøfter sitt forhold til bøker og poengterer viktigheten av å like den boka du skal lese. I motsetning til å skulle lese bøker fordi de er viktige å lese, osv. Han bringer inn det å kjede seg, noe som gutter rammes av i større grad enn jenter. Og koblinga lese bøker og kjede seg er en velkjent barriere, som vi må jobbe mye med å bryte ned. I går hadde vi besøk at en gutt på 13 år som ville ha hjelp til å finne bøker som handlet om fantasi. Jeg anbefalte det meste av fantasy-litteratur og ga han tid til å velge ut selv. Men så går han ut med Skogland-serien til Thore Hansen, som han allerede hadde lest 2 ganger! Som han sa det selv, så var det tryggest, fordi den visste han var bra. Han var redd for å ta med seg noe hjem som viste seg å være kjedelig å lese. Thore får tilgi meg, men søren også; jeg skjønner ikke hva som er så spennende i å lese den samme boka flere ganger. Dette blir veldig uvitenskapelig, men jeg vil påstå at jenter er mere åpne og mindre redde for å velge eller prøve noe nytt. Og det gjør at de da leser flere bøker enn gutter. Fredrikstad bibliotek har nettop hatt en brukerundersøkelse og blant annet er konklusjonen av flere kvinner enn menn er lånere og leser flere bøker. Se intervju med biblioteksjefen her: kvinnebiblioteket . Dette er ingen bombe, slik har det vært lenge. Og dette til tross for at "mannfolkbøker" slik som MacLean og Bagley, alltid har vært kjøpt inn i mengder, men de typiske "damebøkene" slik som isfolket til Sandemo, først har fått innpass i folkebibliotekene de siste 10 årene. I forbindelse med et intervju med Mats Hernvall, sjef for det virtuelle bibliotek på Stockholms Stadsbibliotek, i Internetworld, kommer denne ordlyden: ".....biblioteken som katedral med värdefulla böcker som vaktas av äldre damer". Sant nok, det har vært et problem, men det er heldigvis i ferd med å bli historie i norske bibliotek.
Men uansett, leselyst er viktig og det er hyggelig å lese om lokale skoleprosjekter slik som: Gutteløft for leselyst . Her er gutta helt på linje med Hornby!Fantasy-bøker

2007-04-23T09:58:39.959+02:00

Jeg er frelst! Første gang jeg sto på slalom var jeg 42 år. Og hva sa jeg da? Dette var gøy, hvorfor har jeg ikke gjort dette før. Jeg har aldri lest Ringenes herre, aldri vært noen fantasy-lover. Men nå må jeg inrømme at jeg har det gøy igjen. Via en japansk tegnefilm fant jeg fram til forfatteren Diana Wynne Jones som har gitt ut en haug med fantasy-bøker for barn. Sjarmerende, morsomme og lettleste. Finnes bare på engelsk, men kan fint fungere for ungdom.
Hennes offisielle hjemmeside: http://www.leemac.freeserve.co.uk/howl.htm
Fansite: http://www.leemac.freeserve.co.uk/
Eller denne fansiden som er strukturert som "Det levende slottet": http://www.suberic.net/dwj/
Hennes bok "Det levende slottet" eller "Howl's mowing castle" er omsatt til tegnefilm og laget av den japanske tegneren Hayao Miyazaki, som også har laget filmen Chihiro og heksene.
Miyazaki's hjemmeside: http://www.nausicaa.net/miyazaki/howl/
Trailer og forskjellig: http://www.suberic.net/dwj/movie.html
Jeg er nå midt oppe i Otori-trilogien til Lian Hearn (egen artikkel kommer) og kanskje jeg må fortsette? Da må det vel bli Philip Pullmanns triologi Den mørke materien. Det blir ikke "Ringenes herre", fordi i Tolkiens verden finnes det bare få og ubetydelige kvinneskikkelser. Ikke godkjent! Filmene derimot har jeg sett flere ganger. De fikk jeg til jul. For de som ønsker å vite mer om fantasy-bøker vil jeg anbefale denne artikkelen av Marianne Selvik(kunstner, bibliotekar og ihuga fantasy leser), med en oversikt over fantasy-bøker det er verdt å lese: http://www.abm-utvikling.no/publisert/BOB/2005/Nettartikler/fantasy.htmlLian Hearn

2007-04-23T09:59:16.590+02:00

Sommeren har vært lang og varm og fortsatt er det deilig vær. Jeg har det fint. Absolutt ikke frelst, som jeg uheldigvis brekte om i forrige uke. Jeg er rolig, rak og en smule meditativ i blikket. Det har tatt tid, men det kan anbefales. Jeg har lest og lest hele sommeren. Nå er jeg akkurat ferdig med Lian Hearn's Otori-trilogi: Det syngende gulvet ; Hegrens tegn ; I lys av månen. Og som det viser seg ikke er en trilogi, men 7. september 2006 kommer bok 4 ut, og i 2007 kommer bok 5. Først og fremst er dette en vakker beskrivelse av japansk kultur fra feudal tid. Men samtidig beskrives det universale og tidsløse som vi romantikere elsker; mot, troskap, overmenneskelige egenskaper hos heltene og heftig kjærlighet. Og mye krig. Men det gode vinner alltid. Noe som jeg også har lagt merke til i japanske tegnefilmer er at heltene kan gjøre dumme og feil valg, og at de onde kan bli gode. Dvs. litt mere nyansert enn at alt er svart og hvit. Bøkene kom på norsk i 2004/2005, med spesielt vakre omslag. Den engelske pocket-utgaven jeg har lest nå er også vakker. Gode lesere fra 13-14 år kan godt lese disse bøkene på engelsk. Lian Hearn er egentlig et synonym og hipp hurra; forfatteren er en kvinne. Hun har gitt ut mange barnebøker og bor i Australia.

Forfatterens hjemmeside: http://www.theotori.com/bookfour/default.asp

A conversation with Lian Hern: http://www.sfsite.com/07b/lh180.htm

A biography of the author: http://www.bookbrowse.com/biographies/index.cfm?author_number=800

Og tru det eller ei: det finnes en egen hjemmeside for spill som heter Otori: http://otori.org/

Lykke til!Sverre Henmo

2006-08-16T09:35:42.470+02:00

Midt oppe i min laange bloggfrieferie var jeg i midten av juni på en nasjonal konferanse i min barndomsby Sandefjord; Litteratur i den kulturelle skolesekken. Arrangører var Fylkeskommunene i Vestfold, Buskerud og Telemark. De har et imponerende samarbeidsprosjekt og det var en lærerik konferanse. Tord Høivik var også der og har skrevet flere reportasjer fra konferansen, så jeg anbefaler dere å lese dem.
Jeg vil bare nevne en opplevelse og kanskje det som jeg satte mest pris på.
Et av parallellforedragene jeg valgte, var en time med forfatteren Sverre Henmo. Han fortalte om sitt møte med ungdom og litteraturformidling av egne bøker. Eller han lekte at vi var ungdom og han var på skolebesøk. Artig. Hadde jeg ikke allerede lest alle hans bøker, så ville jeg avgjort gjort det etter en time med han. Jeg fikk en opplevelse og en bekreftelse på hvor viktig og effektivt forfatterbesøk er for inspirasjon til boklesning. Han sa at han kunne bruke fra ett til tre år på å lage en bok. Ingen setning var tilfeldig.
Han sa noe fint som jeg vil formidle videre (håper det er greit for Henmo).
Hvert år gis det ut masse bøker. De fleste av dem er uinteressante og vil fort gå i glemmeboka. Resten er lesbare, men 1 eller to av dem kan forandre livet ditt.
Ikke sant? Var ikke det godt sagt og er ikke det en god nok grunn til å pushe bøker på ungdom?

Tord Høiviks kommentarerer til konferansen på sin blogg Plinius:
http://plinius.wordpress.com/2006/07/01/dr%c3%b8mmesommer-i-sandefjord/#more-372

Med bøker og bibliotek i skolesekken, kronikk av Tord Høivik på NBF's hjemmeside:
http://www.norskbibliotekforening.no/article.php?id=1390&p=

Reportasjen: Leselyst og leseferdigheter av Tord Høivik på NBF's hjemmeside:
http://www.norskbibliotekforening.no/article.php?id=1389&p=

Hva kjennetegner god litteraturformidling til ungdom. Hovedoppgave ved Bibliotekhøgskolen av Sylvi Linge Hermansen. Reportasje av Tord Høivik:
http://www.norskbibliotekforening.no/article.php?id=1391&p=Små skritt

2006-05-19T11:26:08.446+02:00

Det er bare en ting som er bedre enn dette: tiden står stille, det er folk rundt deg, men de er på en måte langt borte, kroppen er avslappet og langt borte fra hodet ditt. Det går fort (lite folk på kveldsvakta), timene flyr av gårde og Yes!: Du har lest en god bok. Det skjer ikke så ofte, kanskje ikke hvert år en gang. Men ett er sikkert; det er bøker du ikke glemmer og som du kan tenke på og minnes med den gode følelsen.
I 2000 kom Louis Sachar's bok "Hull" på norsk. En sånn bok du ikke glemmer. Liten bok, uten den store dramatiske handlingen, men med et eller annet som gjør at du etterpå tenker; den var fin. Boka har vunnet prestisjetunge priser i USA, er oversatt til mange språk og er blitt filmet.
Årets bok heter "Små skritt" og er på en måte en oppfølger til denne.
Etter et opphold på forbedringsanstalt for ungdom (hvor handlingen fra første boka var fra), skal hovedpersonen Theodore, eller Armehule som han kalles, prøve å få skikk på livet sitt. Veilederens hans sier at "... livet hans kom til å gå motstrøms i en stri elv. Hemmeligheten var å ta små skritt og bare fortsette framover. Hvis han prøvde å ta et stort skritt, kom strømmen til å slå ham over ende og feie ham med seg nedover elva igjen". Fint sagt.
Og Theodore prøver å ta små skritt, snubler, faller og kommer seg opp igjen og kommer seg videre. Jeg vil at det skal gå bra for Theodore. Han lever i en verden full av drittsekker og pengegriske idioter, men vinner fram ved å være seg selv; snill, medmenneskelig og med en ambisjon om å få et bedre liv. Og det går bra, kanskje. Men jeg tror det går bra.
Og hurra for fiction og drømmere som gir oss slike bøker!Ingenting

2006-03-27T10:59:57.200+02:00

Jeg har ikke fått lest så mange bøker i det siste. Det er bare slik at i perioder så kommer det et sug etter voksen-bøker, som en gammel avvendt narkoman. Så jeg sprakk og har lest masse bøker; krim, livet, døden og kjærligheten.
Egentlig ikke noe annerledes enn bøker for barn, temamessig. Ihvertfall ikke for ungdomsbøker som jeg leser mest av. Hovedpersonene er kanskje litt mere levd, ikke så fresche og med framtida lys og ubrukt. Men desillusjonene sniker seg inn i ungdomslitteraturen også. Unge mennesker som ikke ser noen framtid og lever deretter. Er født inn i krig, og blir rekruttert til å drepe så fort de kan trykke på avtrekkeren. Arne Svingen skriver om dette i "Frosten kom tidlig" og "Svart elfenben", som jeg forresten ikke har lest, så den må jeg komme tilbake til.
Men jeg har lest to triste bøker, som jeg ikke synes var noe bra litterært sett, men som kanskje må leses. Eller blir det for spekulativt?
Monica Zak "Alex Dogboy" (2005) skal bygge på en sann historie om et gatebarn i Hounduras. Og er bra som en faktabok om temaet, men ingen stor fiction. Men jeg vil anbefale den som en realistisk framstilling av hva som ligger bak et valg som å bli gatebarn.
En annen bok som jeg fikk mere problemer med er "Dødsengler" av Matt Whyman (2005). Boka handler om små gutter som blir rekruttert til leiemordere. Handlingen utspiller seg i Colombia. Guttene blir dopa før de skal drepe. Poenget er at de er for små til å "få dårlig samvittighet", men det viktigste er at de er for små til å bli straffet for drapene. Her er det den Sør-Amerikanske mafiaen som ligger bak, og det er så fjernt for meg at det ble "too much". Kan dette være sant? Skjer dette i virkeligheten?
Er det rart at jeg noen ganger flykter til voksne bøker med helt urealistiske helter og handlinger?
Men boka er bra skrevet og temaet er heftig, så vil man ha det så har du boka her.
I fjor sommer leste jeg en liten bok, som ikke helt slipper taket i meg; "Ingenting" av Janne Teller. Dansk forfatter, veldig bra, må leses!
Boka åpner slik: "Det er ingenting som betyr noe, det har jeg vist lenge. Så det er ingen vits i å gjøre noe, det har jeg nettopp funnet ut. Pierre Anthon sluttet på skolen den dagen han fant ut at det ikke var noen vits i å gjøre noe når ingenting likevel betydde noe. Vi andre ble igjen."
Men det blir for tøft, så de prøver å finne på en måte å overbevise Pierre om at det er noe vits ved å gi fra seg noe av verdi. Det starter som en lek, men ender som mye mer. Min reaksjon er at dette er noe barn burde sluppet å oppleve, men desverre; vi voksne påfører dem dette. Og den sorgløse barndommen blir kortere og kortere.
Jeg anbefaler denne til alle ungdomsskoler, men jeg vet at det finnes skoler på Vestlandet som har reagert og ikke vil ha den på skolen.Barnebokpriser

2006-03-27T09:56:35.480+02:00

ABM-utdeling av barnebokpriser har funner sted, og hvem og hvorfor de vant finner du på hjemmesidene til barnebokkritikk.no, som forresten er et veldig bra nettsted hvis du er opptatt av barnebøker. Masse fine anmeldelser. Og debatt. Er du så uheldig å gi en bok en negativ kritikk, så kan man her også lese motsvar. (Førsteside i dag, 27.mars).
8.mars og hester

2006-03-06T14:08:17.753+01:00

Det er noe med hester som jeg aldri har skjønt. Små jenter som bare elsker hester, altså. Jeg er kjempeimponert. Tenk å ha og mestre noe så stort og levende mellom beina. Jeg husker ikke hvem som sa det, men det var noe med at når jenter nærmer seg puberteten og gutter, så er det en situasjon hvor de ikke har kontroll. Og det er ubehagelig, så isteden velger de hesten, for der må de være i kontroll og mestre. Der er de sjefen. Ikke dumt sagt det. Og opplagt en mere positiv vinkling på dette med jenter og hester. Så bare ri inn i solnedgangen, jenter!
En fin nettside om hester er den danske heste-nettet.dk. Her finner du også en side som heter "Læsehesten" med tips om danske og utenlandske hestebøker.
Og så er det noe med gutter og hester; hestekrefter og biler. Jeg er sikker på at det er noe "urt", noe som er nedarvet fra den tida mannen var MANN, og red på prærien og het cowboy. Jeg derimot synes det er viktig å være miljøbevist og i størst mulig, praktisk grad benytte beina, sykkel eller kollektiv-trafikken for å komme fram. Og er det ikke slik at veien blir til mens man går?
Jeg skal ihvertfall gå i tog på 8.mars - Den internasjonale kvinnedagen. God tur!Jenter og fotball

2006-02-27T10:29:10.690+01:00

Jenter har ofte negative opplevelser med fysisk aktivitet i ungdomsskolen - og blir derfor mindre fysisk aktive. Hovedårsaken er at jenter opplever gutter som dominerende og opptatt av konkurranse og å vinne. I tillegg føler de seg undertrykte og sjikanerte i mange situasjoner hvor de skal samhandle med gutter. Dette kommer fram i rapporten Bare når jeg må. Om jenter i ungdomsskolen og daglig fysisk aktivitet fra Høgskolen i Nesna. Omtale av rapporten.

Jeg har nettopp vært i København på filmfestivalen Salaam.Del-tema i år var fotball og en av filmene jeg så handlet om fotball i Iran. I Iran er det en enorm heltedyrkelse av fotball-sparkerne og det har vært en enorm rivalisering mellom de enkelte klubbene. Men når Iran slo USA i kvalifiseringen til VM eksploderte det helt, de fikk et fellesskap å dyrke og det gjør de virkelig heftig. Så heftig at det bekymrer makthaverne. Det som er spesielt i Iran er at jenter ikke har adgang til fotball-arenaer, og i denne filmen fikk vi følge med og se hvordan det var. Jenter som trente i skjul på tak-terasser og jenter som var like opptatt av idolene som guttene.

Det var en annen virkelighet enn det jenter vokser opp i her i Norge. Og godt er det. Men vi har våre greier vi også, slik som rapporten fra Nesna viser. Og jeg som trodde det var skjedd en endring fra den tiden jeg gikk på ungdomsskolen, og det er leeenge siden. Men det viktigste er at jenter har adgang til fotball-kamper (heia FFK!) og det finnes jente-fotball lag rundt i hele landet. Jeg har selv en datter som spilte fotball i 9 år. Og det lærte hun veldig mye av. Ikke minst å fighte i et team. Tåle å tape, gå videre og å tåle harde fysiske taklinger.

Det finnes få barnebøker om jenter og fotball og her er de jeg vet om:
Lena tenker bare på fotball / av Kirsten Boie. 1995
Mia på fotballbanen / av Torill Hansen. 1988
Målløse United 1 & 2 / av Måns Gahrton. 2004-2005
Fins det flere?Liksom ungdom

2006-01-18T09:46:40.203+01:00

Egentlig var jeg på jakt etter noe helt annet, men det får vente til en annen dag. Det ble isteden kjønnsforskning og ungdom. Og må få med denne doktorgraden også, som jeg ikke har tenkt til å lese, men som har er et imponerende tema: "The discourse markers like in English and liksom in Norwegian teenage language: a corpus-based, cross-linguistic study." Altså en doktorgrad på liksom. Bruken av ordet "liksom" og det engelsk "like". Herlig uinteressant, eller...?
Disputasen var i 2003 og omtale finner du her. Hasund har forsket videre på slang og dialekter, og hennes hjemmeside finner du her.