Subscribe: Internetsøgning
http://erikhoy.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Danish
Tags:
andre  dem  google  hvad  hvis  hvor  man  mange  med  meget  mere  noget  også    skal    var  ved  være 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Internetsøgning

InternetsøgningTips og nyheder om internettet og søgemaskinerUpdated: 2018-03-06T10:41:21.709+01:00

 Internetsøgning drosler ned

2018-02-06T21:40:59.077+01:00

EDIT 6. februar 2018:

Internetsøgning er lukket. Følg mig i stedet på:

Vandringsløse Tidende (vandringsblog).
Politivennen Live Blogging (genudgivelse af et hæderkronet tidsskrift).
Facebook.
Instagram.

Flere muligheder: Se højremenuen

=====

Internetsøgnings kladdebakke er tom. Det har den været før. Det nye er at det har stået på i flere måneder. Det er en international tendens for weblogs der beskæftiger sig med samme emne. Årsagen er at metoder til at bruge søgemaskiner mere eller mindre har lagt sig fast.

For et par år siden prøvede jeg at udvide emneområdet, især omkring digitalisering af og søgning i bøger. Og lancerede sågar sidste år "praksis-webloggen" Vandringsløse Tidende for at anvende og eksemplificere. Her er der stadig nye fortællinger at berette om. Internetsøgning har fået flere læsere og flere klik i år. Hvilket selvfølgelig er positivt, men jeg ser det også som et tegn på at weblogs som denne er ved at være så sjældne at læserne flokkes om de der stadig eksisterer.

Tak til alle. Især til de som har kommenteret, kommet med input og sendt inspiration. Webloggen er en slags hukommelse, og jeg vil stadig bruge den til at finde emner som jeg husker at have skrevet om.

Se det som et tegn på at en epoke er ved at være slut. Søgemaskinerne er trådt ud af barneskoene. Grundstenene blev lagt i 1990'erne. I 00'erne var der ændringer i funktionaliteterne, i visningen af dem, og især i mængden af ophobet information. 10'erne bragte mere og hurtigere teknik.

Jeg lægger Internetsøgning til at sove. Mæt og veltilfreds med indsatsen. 12 år og 1370 inslag, 1371 med dette. Når der engang er noget nyt at vågne op til, strækker den og trækker mine fingre til at skrive indslag nummer 1372.

Indtil da: Vi ses!FindZebra

2013-08-30T13:11:11.091+02:00

At Google efterhånden er ved at være lig med "internettet", er der ikke mange udover Bing eller Yahoo! som vil vove at påstå. Men derfor kan det jo godt være at der er søgemaskiner der overtrumfer Google når det gælder specielle søgninger. Her kan Google fejle, da den blander for mange "generelle" sider ind.

En af sådanne er konstrueret af en dansker, ifølge Computerworld. Han mener at have lavet en søgemaskine specielt for folkesundhed, altså en søgemaskine gavner læger på jagt efter hvordan de kan diagnosticere sjældne sygdomme. Problemet med Google er, som beskrevet i Google-Guide, at den bygger på popularitet, og det er præcis det som hjemmesider om sjældne folkesygdomme ikke er. Faktisk er mange af dem slet ikke kendte overhovedet.

Søgemaskinen ligger på DTUs hjemmeside og hedder FindZebra. Almindelige mennesker vil dog have vanskeligt ved at bruge dem. Det første man støder på er en advarsel: WARNING! This is a research project to be used only by medical professionals.

Søgemaskinens indeks er baseret på 30.000 lægefaglige artikler om sjældne sygdomme. Dem kom han på sporet af via en temmelig obskur sikkerhedsfejl i en ellers lukket base (læs mere herom i Computerworld).

Computerworld. 
Computerworld.
MIT Technology Revue.Google Drev nu med kryptering

2013-08-28T07:16:42.114+02:00

Snowdens læk af oplysninger om USAs sikkerhedstjeneste NSA kunne antyde at agenturet udspionerer landets borgere. Det er er uvist om det har udløst at Google nu automatisk krypterer ens Google Drev og cloudlager. Men det ligger da lige til højrebenet at antage at det er en af de væsentlige grunde til det. En anden kan være at konkurrerende firmaer har gjort det længe, fx Amazon siden 2011.Brugerne behøver ikke at gøre noget særligt. Google oplyser at det hverken er nødvendigt med nyt setup eller konfiguration, ligesom det heller ikke vil have nogen synlig effekt på fx hastigheder. Man bruger noget som hedder 128-bit Advanced Encryption Standard (AES-128). Og det skulle være det samme som Google selv bruger til at kryptere interne data. Hvis brugere ikke stoler på dette, er der også mulighed for at de kan bruge deres eget krypteringssystem.Afsløring: Her er en del af miine private Google Drev dokumenter. Den private mappe som kun jeg selv har adgang til. Nu skulle det dog være noget sværere for efterretningstjenester at komme ind og se hvad der står i demKrypteringen vil automatisk ske for alle nye data og for gamle data som blive overskrevet. Ældre data vil blive krypteret i de kommende måneder. Spionage er selvfølgelig altid gode historie og ophav til konspirationsteorier. NSA er nok ikke de eneste som prøver at følge med i lidt af hvert, fx ambassader, FN og andet. At de også skulle læse fx mine dokumenter i Skydrive, Google Drev eller andre cloudtjenester, er nu ikke sådan noget der kan få mig til at ligge søvnløs.Der er flere aspekter af dette: De fleste mennesker har formentligt ikke hemmelige ting liggende som NSA kan bruge til ret meget. Og de virkeligt samfundsfarlige personer som terrorister, kriminelle og andre lagrer formentligt ikke hemmelige informationer på offentlige cloudtjenester. Men det kan selvfølgelig være en ubehagelig tanke at nogen har rodet i ens dokumenter, fotoer og andet. Lidt lige som når man kan se spor af en indbrudstyv, men ikke rigtig har noget som indbrudstyven var interesseret i.Afsløring: Her er en af mine private filer, en profilbibel som vi bruger på arbejde. Jeg havde oprindeligt lagt den på Microsoft Skydrive for at revidere den derhjemmefra (den er fra maj 2011). gad vide hvad PET kunne have fået ud af den? Indholdet ligner unægtelig et kodesystem af en eller anden art. Og titlen kunne antyde et eller andet religiøst.Under alle omstændigheder ligger det helt uden for efterretningstjenesternes lovlige område at rode rundt i dokumenterne. Så der bliver formentlig sat en stopper for det. Historien viser at efterretningstjenester alligevel gør den slags ting. Over for privatpersoner og organisationer. Det er der enkelte fortilfælde for også fra Danmark. Når det gælder "international sikkerhed", hvorfor skulle store lande ikke også gøre det? Uden tilladelse.[...]Spring avisen over: Nyhedsbreve fra tænketanke

2013-08-08T17:41:58.203+02:00

"Ifølge Mandag Morgen uddanner universiteterne stadig flere til arbejdsløshed". Hvor tit hører man ikke det i nyhedsudsendelser? Citaterne stammer fra forskellige meningsdannende tænketanke.Mange medier får deres informationer fra forskellige tænketanke. Så i stedet for at læse forvrængede referater og citater fra disse, hvorfor ikke gå direkte til kilden? Nemt at prøve. Let at fortryde hvis man alligevel ikke synes det er noget. De fleste har gratis nyhedsbreve og enkelte også rss. Så man kan vælge efter behag.Jeg har lavet en lille liste over de mest almindelige og generelle tænketanke som inspiration til at gå på jagt efter flere. Det eneste man behøver at gøre er at finde et sted på siden hvor man kan tilmelde sig, indtaste sin email og klikke. Eventuelt bekræfte. Så kommer det hele af sig selv.Hvis man fortryder, finder man bare linket til hvor man kan gøre det. Gem eventuelt emailen, eller kik på et af nyhedsbrevene. Med få klik er de ude igen.CASA Center for Alternativ Samfundsanalyse er en venstredrejet. De har en nyhedsmail.CEPOS Center for Politiske Studier, der kalder sig en borgerlig-liberal tænketank, har dels en nyhedsside, dels kan man abonnere på et nyhedsbrev.Nyhedsbreve ser oftest ud som dette fra CEPOS. I dette tilfælde er der et resume af et notat, som man så kan klikke sig ind på for at se nærmere på indholdet, fx statistikker.CEVEA præsenterer sig som en uafhængig centrum-venstre tænketank. Nyhedsbrevet er månedligt. CONCITO Danmarks Grønne Tænketank for klima og global opvarmning. De har ingen nyhedsbreve eller rss-feeds, så man må besøge siden en gang imellem.DEA er en politisk uafhængig tænketank om uddannelse og erhvervsliv.Kraka kalder sig en uafhængig tænketank. De udsender analyser af velfærdssamfundet på et akademisk plan. Den mest mediekendte medarbejder er nok Peter Mogensen som medvirkede i TV2s Mogensen og Kristiansen. Man kan tilmelde sig et nyhedsbrev fra forsiden af hjemmesiden.Mandag Morgen har både nyhedsbrev og rss. Ubeskedent kalder de sig Skandinaviens førende uafhængige tænketank. Og lægger ikke skjul på at de vil påvirke beslutningstagerne.Sophia er en tænketank for pædagogik og dannelse. Tanken har et nyhedsbrev. Man skal skrive en kode i feltet over tilmeldinger.Ugebrevet A4 er en socialdemokratisk nyhedstjeneste som du kan abonnere gratis på. Det udkommer dagligt. Hvis du foretrækker rss-feed, har brevet også det.Derudover er der kun begrænsningens kunst. Vi har mange interesser, faglige og private. Så man kan også gå på jagt efter nogen der dækker ens interesseområder. [...]Samlesæt til avis: RSS

2013-08-01T09:22:21.447+02:00

Jeg har tidligere på Internetsøgning, bl.a. den 9. juli, funderet over hvordan man får sit daglige behov for nyheder dækket. Før kunne man det gennem de(n) daglige avis(er). Men de er alt for snæversynede eller for debatorienterede. Så her er nogle tips til hvordan man sammenstrikker sin egen avis. Man kan også læse fx Berlingske Tidendes brugsanvisning til RSS.Min avis kan ses på Netvibes. Det er den offentlige version og adskiller sig kun fra min private ved at de læste artikler ikke er gjort matte. Man klikker først rundt i fanebladene (Generelt, Danmark, Internationalt osv), og kigger så på overskrifterne fra de forskellige nyhedsmedier. Udvælger hvad man vil læse og efter få klik har man det på skærmen. 1. RSS-læser Det første man skal bruge er en RSS-læser. Man behøver ikke forstå hvordan de fungerer for at bruge dem. Udvalget er stort. Jeg bruger en der hedder Netvibes. Fordelen er at den ligger online og jeg kan logge på hvorsomhelst. Opsætningen og funktionerne kan være forskellige, men grundlæggende fungerer det ens. Nogle kan downloades, andre er online ligesom en almindelig email-konto.Sådan ser min avis ud. Det kan være svært at se på billedet. Men under papirskibet har jeg lavet forskellige faneblade (det kan man hurtigt gøre på Netvibes): Generelt, Danmark, Internationalt, Internet, Kultur, osv. Herefter er der så forskellige nyheder, i dette tilfælde Berlingske Tidende, Jyllandsposten, Politiken og Kristeligt Dagblad. De med fedt angiver at det er nye som jeg ikke har læst.2. På jagt efter feeds Når først man har fået fingre en en RSS-læser, skal man fodre den med RSS-feeds. Der er ikke så meget kompliceret ved dem, det er bare internetadresser. De kan bare noget andet end en almindelig internetadresse. De sender nemlig besked til din RSS-læser hver gang der sker noget nyt på adressen, i dette tilfælde offentliggjort en ny artikel.For at komme i gang har Netvibes allerede installeret nogle RSS-feeds. Så kan man starte med at øve sig på hvad man kan gøre med dem. Navigationen er nogenlunde standard for hvad man måske kender andre steder fra: Flyt med drag-and-drop, klik x for at fjerne ting, klik tandhjulet for at redigere, osv.Så enkelt ser et RSS-feed ud: Det er bare en internetadresse! Dette er fundet på Berlingske Tidende. Avisen har snesevis af specialiserede RSS-feeds, hvis man ikke orker at læse samtlige igennem. Så går man kun noget om det emne man interesserer sig for og kan fravælge de andre.At finde RSS-feeds er faktisk den mest tidskrævende del af arbejdet. Men når først det er overstået, så er det gjort en gang  for alle. Den måde jeg finder dem på, er at søge på Google på et medies navn og RSS-feeds. Altså fx Berlingske Tidende rss feeds. Man vil ret hurtigt finde en side på Berlingske Tidende som indeholder forskellige nyhedstyper: Seneste nyt, globalt, nationalt, sport, osv. Klik på dem. Globalt ser fx sådan ud: http://www.b.dk/feeds/rss/Globalt. 3. Indlæs feeds i læseren Kopier dette link og indsæt det i RSS-læseren. I Netvibes er der forskellige muligheder. Kik på mine for at få en fornemmelse af hvad det er. Jeg har inddelt mine nyheder i forskellige emner i faneblade: Generelt, Danmark, Internationale, Sport/kultur osv.  Men det er forskelligt fra læser til læser hvad man kan gøre. Hvad der er ens for alle er, at man skal tilføje det fundne RSS-feed. I Netvibes trykker du fx på "+Tilføj", indsætter feedet i feltet, og klikker på pilen (søg). Efter få sekunder kommer den lille firkant med FEED og man kan se hvordan det vil komme til at se ud. Herefter kan man vælge at tilføje eller ej. I Netvibes klikker man + Tilføj og vælge undermenuen Feeds. Bemærk ikonet for feeds. Det findes mange steder fra, fx i browsere. I browseren lyser den orange hvis der er et feed på en side.Eksempler på feeds Sådan bliver man bare ved og ved. Man kan finde RSS-feeds på de fleste landsaviser. Udo[...]I stedet for den daglige avis

2013-07-09T12:07:52.444+02:00

Jeg læser ikke papirdagblade længere. Men masser af nyheder. I princippet er papiraviser en god ide. Men det er indholdet jeg går efter, ikke gode ideer. 31 maj dumpede det sidste papirdagblad ind i vores postkasse. Nåede aldrig at fejre 60 års jubilæum med dem. Mit liv med papiraviser Jeg er opvokset med aviser - Jydske Tidende (fusioneret 1991 med Jyske Vestkysten) og Berlingske Tidende samt gratisaviserne Gråsten Avis og Broager Tidende, eller Braue Tidende, som den hed dengang og på de kanter. Senere har jeg gået hele det politiske spektrum igennem, fra Jyllands Posten og Kristeligt Dagblad over Information til Socialistisk Dagblad (lukket 1982). Så jeg vil nok mene at "jeg har været der".En af mine barndomsaviser, Gråsten Avis eller Æ Gråstehne som den blev kaldt, eksisterer såmænd stadig. Nyhederne ser ikke ud til at have ændret sig synderligt: Ringridning, trafikuheld og butikslukninger fylder stadig en del. Nyheder en demokratisk nødvendighed Når sudoku til længerevarende toiletbesøg er det eneste man længes efter, så er ideen "papiravis" blevet et ikon og 5.000 kr. om året for at fylde 4 papircontainere. Borgere i et demokrati har pligt til at holde sig orienteret med hvad der sker, ikke bare på det lokale plan, men også på det nationale og internationale plan. Det gør man næppe gennem dagbladene. Nu skal der skrappere midler til. Når bjerget ikke kommer til Muhammed, må Muhammed komme til bjerget. Når nyhederne ikke kommer til Erik, må Erik komme til nyhederne.Det kræver knofedtsarbejde. Tingene kommer ikke af sig selv. Det er heller ikke meningen at man hver dag skal bruge oceaner af tid på at søge. Her er imidlertid nogle tips til at komme i gang med hurtigt at få stablet sin egen nyhedssøgning på plads. Mere uddybende artikler, og mere tidsbesparende.De gratis glæderHvad angår dybdegående analyser, er vi i Danmark så heldige at have to institutioner, en borgerlig CEPOS og en socialdemokratisk Ugebrevet A4. Eller den erklærede uafhængige tænketank Kraka. Hos alle kan du få nyhedsmail. Meget af den hidsige debat som fylder aviserne stammer herfra, så hvorfor ikke bare gå direkte til kilden? Personligt er jeg ret irriteret på de blodtryksforhøjende debatartikler. Jeg har det bedst uden støjsendere til at hidse mig op. Gå selv i gang med også at finde internationale analyseinstitutioner. It's a jungle out there!På enhver søgemaskine med respekt for sig selv kan du personalisere dine nyheder, fx på Google News. Det betyder at når du åbner Google News, vil den være opdelt i forskellige udvalgt sektioner der viser et udvalg af overskrifter over hvad Google anser for de mest relevante nyheder. Det fungerer langt fra optimalt. Men meget bedre end at bladre sig gennem en avis med stort set ingen artikler du gider læse.I Google News har du mulighed for at indstille forskelle overordnede temaer så du får alle nyheder (Always) eller aldrig (skraldespanden), eller noget midt i mellem.RSS-læsere er godt til overblik. Jeg bruger Netvibes, men de fleste andre har muligheder for at hente præcis de nyheder ned som du gerne vil læse. Eller rettere: Sortere de nyheder fra som ikke siger dig noget alligevel. Netvibes kan hitte RSS-feeds fra flygtige nyhedssider. Her et uddrag fra Kristeligt Dagblad, Time, CNN og US Today. Der er flere nedenunder, BBC, Washington Post osv. Men pointen er: Du kan selv shoppe aviser og lægge dem ind efter eget behov. Du kan så hurtigt skaffe dig et overblik over dagens/ugens nyheder.Facebook og Google+ De sociale tjenester som Facebook og Google+ kan også bruges. Men her blander der sig som bekendt en række private ting, især på Facebook. Google+ er langt at foretrække hvad angår at følge med. Jeg bruger mest Google+ til at finde nyheder til Internetsøgning. Jeg har et faneblad (kaldet Avisen) hvor jeg følger med i weblogs, nyhedskilder og privatpersoner der skriver om søgning på [...]Indarbejd gode søgevaner i sommerferien!

2013-06-26T10:04:44.807+02:00

Ferien byder på muligheder for fordybelse. Min opfordring er at prøve at indarbejde nogle gode søgevaner. Brug et par dage af ferien til det. Det er ikke forgæves. Når den travle hverdag starter igen, vil man spare tid og få væsentlig bedre resultater. Specielt for bibliotekarer. For os er det et must at kunne mere end brugerne. Vi har endvidere den fordel via vores erhverv at kunne oparbejde og indarbejde en rutine som få andre har. Og opbygge en faglighed, et bibliotekarisk blik..Det elementære Det rent tekniske, altså udnytte Googles søgeafgrænsninger, er sådan set den mindste del af en søgning. Det kan enhver lære på en formiddag. Rutinen derimod kommer kun gennem at bruge disse teknikker igen og igen. For at repetere, så bør enhver der bruger Google meget, gøre sig fortrolig med i hvert fald de vigtigste af Googles afgrænsningsmuligheder. De kan befinde sig tre steder:Ved at lære sig søgesproget og søgekoderne (kombinatoriske operator, osv.)Ved at skifte mellem den universelle søgning og de forskellige specialsøgemaskiner. Ved at bruge de afgrænsningsmuligheder som fremkommer efter enhver søgning under søgeboksen.Ved at bruge Googles avancerede søgebilleder. De er ved at forsvinde, men som oftest er der et link til dem nederst, under søgeresultaterne.Google værktøjer Google har et par hjælperedskaber som det kan være umagen værd at sætte sig ind i, specielt i hvornår det kan betale sig eller ej at tage dem i brug. Og det lærer man kun ved at forsøge og lære af erfaringen.Google Oversæt kan i visse tilfælde åbne porten til andre sprogs verdener. Den skal bruges med omtanke. Men det kan betale sig at få et indtryk af hvor Oversæt også tilfører noget, eller det blot er spild af tid.Automatiske søgninger. Eller Tilpasset Søgning. Hvis du har behov for at følge med i et emne gennem længere tid, dvs. måneder eller år, kan Tilpasset Søgning sparer dig for en del tid. Den sender automatisk besked når der kommer nyt.Det forkætrede Google Plus+? Tja, jeg har det lidt ambivalent med det. Lidt som med Tilpasset Søgning. Det bliver hurtigt en rodebunke hvor det kan være svært at finde guldkornene. Det kræver også en bunke tid at finde de rigtige kontakter. Umagen værd? Nok mest for mere nørdede internetsøgere. Så det strategiske Når det først disse teknikker sidder på rygraden, er det tid til at tænke mere strategisk. Google vil altid give dig gode resultater. Og det kunne forlede nogen til at tro at man har fundet det rigtige. Min erfaring er at man aldrig skal stille sig tilfreds med det, men prøve noget nyt. Som oftest finder jeg overraskende meget mere ved at "tænke ud af boksen".Det måske allervigtigste at holde sig for øje er at sproget er så mangfoldigt. Hvad et menneske bruger til beskrive noget, kan et andet menneske beskrive med andre ord. Med andre ord: Man skal prøve at "tænke ud af boksen", altså sin egen boks: Kan det tænkes at andre formulerer sig anderledes end jeg gør? Google har godt nok nogle redskaber (synonymsøgning fx) til at kompensere for det, men man kan ikke være sikker.Hvis man er i tvivl, kan det ofte give inspiration ved simpelt hen at starte en søgning inden for den sprogverden man nu kender. I stedet for at kigge på fundene, forsøger man at kigge i fundlisten efter alternativer til ens egne søgeord. Kig de første fundsider igennem, og skriv en liste over de ord som måske/måske ikke kan give dig andre og brugbare resultater.Dansk, engelsk eller italiensk? Sproget alene byder på mange variationer. Overordnet selvfølgelig om det er dansk, engelsk, spansk osv. Når man fx søger fotoer og billeder, kan man med fordel bruge engelsk. Eller hvis man gerne vil have lokale fund, kan det betale sig at søge med det lokale sprog (Venedig= dansk udgave af Venezia, mens Venice er den engelske udgave, og de giver alle forskellige billeder). Kombiner [...]Sådan finder søgemaskiner internetsider

2013-06-18T14:15:23.004+02:00

Af og til får jeg forespørgsler hvor hjemmesideejere undrer sig over at deres hjemmeside ikke er registreret af Google. Nogle kan endog dokumentere at de har mange hits på deres hjemmeside. Som oftest er grunden at de ikke har taget højde for at Google, Bing og andre kun finder hjemmesiden, hvis de bliver gjort opmærksom på at den eksisterer.

Der er pligtaflevering for bøger. De skal afleveres til DBC og Det Kongelige Bibliotek. Så snart nogen afleverer noget til pligtaflevering, bliver det registreret i Dansk Bogfortegnelse og bibliotekerne kan se at bogen eksisterer. De færreste ved at også gælder hjemmesider, men her er der ikke noget tilsvarede Dansk Bogfortegnelse.

Skåret ind til benet er der kun to måder at Google, Bing og andre søgemaskiner finder frem til en hjemmeside, som det er beskrevet i Google-Guide:

Webcrawleren virker lidt som en browser: Den skriver en internetadresse, henter siden hjem og gemmer den i Indekseren.
Adresserne har Googlebot fundet på flere måder:

  • Folk opgiver selv deres internetadresse til Google.
  • Googlebot finder nye link på en af de sider, som Google i forvejen har indekseret.
Googlebot checker regelmæssigt internetadresserne i databasen for at se om der er sket noget nyt – og henter så de nye versioner til databasen. Samtidig checker den for nye links – og henter så disse ned i indekset.

Så med andre ord: Få nogen du kender til at anbringe et link til din hjemmeside på en hjemmeside som allerede er i en søgemaskine. Herefter er det så bare med at vente til søgemaskinen passerer og finder linket. Eller gå til Googles Addurl-hjemmeside.

Hvis du er interesseret i at andre finder hjemmesiden, er der nogle få simple ting man kan gøre for at blive rangeret øverst i søgeresultaterne. Det findes der en hel industri som tjener tykt på at rådgive om. Jeg skal indskrænke mine råd til disse:

  • Lav noget der er værd at læse!
  • Lav et godt sitemap.
  • Hold din hjemmeside opdateret.

Langt hovedparten af hjemmesideindehavere vil få nytte af disse to råd.Hvor blev "Det bibliotekariske blik" af?

2013-06-07T09:03:46.439+02:00

Det regner ned gennem taget. Du er syg. Kranken på din cykel er knækket. Mon ikke det første vi tænker er at opsøge en fagmand: Murer, læge eller cykelsmed? Du har en fornemmelse hvor og hvad der er galt. Men du ved at en fagperson med et enkelt blik kan afgøre hvad der er galt, og hvad der skal gøres. Hvis det altså er en "rigtig" fagmand: Det "faglige blik'. Videnskabeligt kan det beskrives som "tavs viden" om et fag. Den kan sjældent formidles, måske endog ikke læres. Den kan ikke italesættes. Den ligger 'i blodet'.Det bibliotekariske blikBibliotekarer har et 'blik': Det 'bibliotekariske blik'. Vi kan ikke rigtig forklare det. Vi "kan" det bare. Udviklet gennem generationers arbejde med materialer trykt på papir. Gennem fremfinding af information. En tavs viden udviklet gennem daglig praksis. Det stod vist klart for mange før internettet. Lidt fejlagtigt byggende på at vi have læst alle bøgerne. Vi vidste godt at det mere var de bibliotekariske fremfindingsmetoder, men når nu bare folk var tilfredse, så skidt.Internettet har ændret dette radikalt. Det skyldes især to ting: Det ene er at med internettet kom det til at se ud som om alle kunne være eksperter her. Alle kunne fx finde hvad de skulle på Google. Den anden var at bibliotekarerne måske har været lidt sløve til at adaptere det nye "udforskningsområde". At overføre fremfindingsmetoderne, det bibliotekariske blik, fra de analoge til de digitale medier. At finde informationer på internettet kræver som med de trykte materialer en daglig praksis for at opbygge en tavs viden.Internettet som arbejdsmarkDet er godt at være kritisk, over for hjemmesider, søgemaskiner og andet. Så længe det ikke bliver en god undskyldning for ikke at opbygge en daglig praksis omkring dem. At opbygge viden og kunnen om et område som internettet kræver knofedtarbejde: Forsøg, fejltagelser, blindgyder, ærgrelser, frustrationer, langvarige forgæves søgninger. Lige som vi gjorde det da vi startede som reolaber og kartoteksmonkeys for årtier tilbage. Man skal "kende" internettet, ligesom vi i sin tid kendte bogmarkedet. For alle kan nemlig ikke bare finde alting på Google. Det håber jeg at have vist med Google-Guide, som er et forsøg på at udbrede kendskabet til Googles plusser og minusser.Det nytter ikke noget når bibliotekets kunder er bedre til fx at finde hvad de søger på Google end bibliotekaren er. Hvis bibliotekaren ikke kan stille op på mere kvalitet end brugerne selv kan frembringe, har bibliotekaren et problem. Det stiller fag og stand i en meget dårlig position. Og Google er kun en lille del af hele dette scenarie. Hvis vi i stedet kun satser på små nicher som ikke opfylder behovet hos særlig mange, bliver vores publikum derefter. Så er det vi kan forfalde til at satse mere ensidigt på at gøre biblioteket til et værested for dog i det mindste at få folk til at komme.Jeg kan huske at da Hovedbiblioteket i 1993 genåbnede efter flytning til Krystalgade blev det for første gang muligt for publikum at søge i vores katalog med computere. Godt nok kun på biblioteket. Online derhjemme kom senere. Det er altså et slags jubilæumsår i år.Administrative løsningerMen det blev ikke den bibliotekariske viden om fremfindingsmetoder der prægede de 20 år der er gået siden. I stedet blev der satset på administrative: Kataloger, udlån, reservering, lagerstyring af materialer osv. Meget langsommere er det gået (man kan næsten sige: i stå) med digitaliseringen af bibliotekernes materialer og med digitaliseringen af den bibliotekariske fagkundskab, "det bibliotekariske blik". Der har da været lavpraktiske projekter som emneord, litteraturanalyser o.lign. Stort kadeau til Bibliotek.dk her. Men orkestreringen af det potentiale, som bibliotekaren som fagperson ligger inde med, den mangler.Også på kommunikations[...]Nyheder på Flickr

2013-05-27T10:41:59.853+02:00

Da fotodelingstjenesterne startede for nu så mange år siden, hoppede jeg på vognen oktober 2005, og valgte hvad mange andre anså for den bedste, nemlig Flickr. Siden har jeg egentlig ikke kunnet skrive noget dårligt  om Flickr, men er alligevel skredet via Googles Picasaweb til Google+ Foto. Nu er det lidt sent at vende tilbage, for jeg havde lagt tusindvis af billeder på Google+ Foto.Yahoo! køber Flickr 2005 Der er flere grunde til at være genoverveje, når man læser om hvad Flickr har udviklet sig til. Flickr blev opkøbt af Yahoo! i 2005. Dengang var det webbens største fotodelingstjeneste. Men snart kom der mange konkurrenter til, først og fremmest Google+, Microsoft Skydrive og iCloud. Og det satte Flickr i skyggen af de andre. Godt hjulpet til af Yahoo! der ikke fulgte med udvikling og blot lod Flickr være som den var i 2005. Det blev praktisk at have konti samlet et sted, og mange valgte Google. Flickr overgår konkurrenter Flickr har altid været størst hvad angår kapaciteten, men nu har den overgået sig selv. Flickr tilbyder 1 Terabyte, eller 1.024 GB. Dette skal sættes overfor at Google+ ialt, med drev og email, har annonceret at de vil tilbyde 15 GB. Ikke nok med det. Fotoer bliver ikke beskåret til de 2 megapixels som Google+ og Skydrive gør. Den øvre grænse er 6.5 megapixels, hvilket reelet vil sige at det er fuld størrelse. Langt de fleste af mine fotoer i høj opløsning overskrider ikke den grænse.Man kan blive lidt i tvivl om hvor man er logget på. Her er det ikke Google+ Foto, men Flickr. Forskellen er ikke til at få øje på.Designet omlagt: Startsiden er anderledes, Photostream er anderledes (den er blevet mere Google+-agtig). Google Play og iPhone APP. Indholdet som sådan er der dog tilsyneladende ikke ændret ved, menuerne er de samme. De fleste kan findes i menulinjen yderst til højre, knappen med de tre vandrette prikker. Jeg havde lidt svært ved at genfinde de "gamle" knapper, og det virker også som om designændringen ikke er fuldt gennemført. Når man logger på, støder man hurtigt ind i det nye, men dykker man dybere, ryger man ind i den gamle navigation. Og så kan det være svært at finde tilbage til "det nye".Navigationsproblemer At Flickr åbenbart er klar over at der er navigationsproblemer, fremgår af at jeg et par gange røg ind i at ville se noget i det nye, for kun at åbne siden "Did you click om a broken link? Please let us know."Jeg har også haft lidt besvær med at finde hvor man ændrer på ophavsretten. En af de helt store fordele (set fra min stol) er/var at man byggede på Creative Common License. Jeg kan ikke forestille mig at Flickr bare har afskaffet denne. Men før i tiden kunne man "stille" på adgangen ud for hvert enkelt foto. Så langt er jeg endnu ikke nået.Der er en chatbox med en person som på danske skriver at jeg "er en interessant person". Når jeg forsøger at lukke den med et klik i x-et øvertst til højre, kommer jeg automatisk til en side med singler der søger kontakt (matchmaking hos Partnermedniveau). Faktisk sker det uanset hvad jeg klikker på. Og jeg har ikke tænkt med at svare. Flickr er som alle andre gratis tjenester afhængig af reklameindtægter. Så hvis man vil slippe for det, må man betale sig fra at få vist dem. Flickr som fototjeneste Alt dette skal dog ikke overskygge at Flickr er en fortræffelig fotodelingstjeneste. At tjenesternes design mere og mere følger en standard, kan der være mange fordele ved. Først og fremmest at man ikke behøver at lære forskellige navigationer at kende. Jo, der er ikke så meget nyt. Men skal der altid være det? Er den enorme mængde plads ikke netop den bedste nyhed?Spørgsmålet er om Yahoo! er for sent ude med disse ændringer. Tiden vil vise det. Flickr har tabt mange kunder. Fx har ganske få af mine ko[...]Google slår plads på tjenester sammen

2013-05-23T11:26:15.070+02:00

Hidtil har Google udbudt separat plads på sine forskellige tjenester, Google+ foto, drev og mail. Det har hidtil været gratis at have 10 GB mail og 5 GB på drev og Google+ Foto. Men Google vil nu gøre det nemmere ved at udbyde 15 GB gratis. Det vil fx betyde at man kan udnytte den frie plads på Gmail til at uploade flere fotoer. Tilsyneladende. For hvis jeg kigger på den oversigt, som Google selv henviser til (storage page, siden hvor det fremgår hvor meget du har lagret hvor), så ser den sådan ud:

Sådan ser min storage side ud. Jeg har brugt 0,54 GB ud af 5 GB. 0,1 på drevet og 0,4 i Google Plus Foto. Men jeg kan ikke se at jeg har omkring 0,5 GB på mailen. Vil det mon betyde at jeg snart kan "overføre" fx 8 ud af 9,5 ledig mailplads til fotoer? Og hov, hvor blev de 15 GB egentlig af?

Ifølge Google Drive Blog. kan det være fordi siden endnu ikke er opdateret til de nye forhold. Det skulle betyde at det bliver mere overskueligt hvad du har de forskellige steder. Kigger jeg nederst i min Gmail, finder jeg hvor meget jeg har brugt af pladsen her, og der står 5% af 10 GB. Det har taget omkring 10 år, så hvis det gennemsnit holder, skulle jeg have plads på Gmail til de næste 200 år. Formentlig gælder det nye ikke endnu. Skulle man overskride grænserne, har man altid mulighed for at købe mere plads. Disse tal er heller ikke ajourført, men pt koster det for drev og foto $ 2½ pr. måned for 25 GB og $ 5 pr. måned for 100 GB.

Til billedet skal tilføjes at jeg har brugt Foto i mange år. De 400 MB Google+ Foto plads stammer fra omkring 2.400 fotoer som er lagret på det forhenværende Picasaweb, nu Google+ Foto. Heraf udgør mine to weblogs ialt 637 fotoer. Resten er privatfotoer. Det kunne umiddelbart se ud som om det var meget små fotoer. Det er rigtigt, for kun 830 er deciderede digitalfotoer, mens resten er indskannede, ældre negativbilleder eller skærmdumps (de sidste fylder ikke ret meget). De "rigtige" digitalfotoer fylder godt op. Fx de 71 fotoer for 2013 kræver 274 MB, altså knap 4 MB pr foto.

Google svarer før man spørger

2013-05-21T11:01:55.319+02:00

I søgemaskinernes barndom var det meget almindeligt at vi troede de var sådan en størrelse som man kunne stille spørgsmål på hverdagssprog. Meget snart lærte vi at vi skulle forsøge at søge på ord som rettede sig ind efter det sprog som hjemmesiderne var skrevet i. Siden har der været utallige forsøg på at finde koden til "det semantiske web", altså dette med at brugerne kan "konversere" med en søgemaskine. Hos Google hedder det siden maj 2012 the Knowledge Graph.

Nej. I dag kan du ikke snakke med Google. Du kan fx ikke spørge Google om hvordan du har det i dag. I stedet får du Googles bedste bud på fund med de ord som du har skrevet i søgefeltet, I dette tilfælde en henvisning til en søgeoptimeringsside og hvordan du kan sige hvordan har du det i dag på forskellige sprog. Det er ikke fordi Google er for genert, men sådan fungerer den altså bare.

Indtil videre har det været svært at se denne Knowledge Graph som andet end en prøvevideo.  Den udnytter informationer fra en række leksika og skulle indeholde omkring 600 "objekter" med mere end 18 mia. fakta, ikke paratviden, men forbindelser mellem de forskellige objekter. Googles udvikler på dette område, Amit Singhal, opridser Googles fremtidige virkemåde som:
  1. Besvare spørgsmål.
  2. Konversere
  3. Forudsige.
Selv opfatter han det som at man kan "snakke" med computeren. Det indebærer også at søgemaskiner som sådan ikke længere kommer til at se ud som vi kender dem. Med søgefelt osv, men ved bare at skrive "OK Google". Hensigten er at når du spørger om et eller andet, så vil Google ud fra sit kendskab til hvad andre traditionelt så spørger efter, allerede give dig svaret.

Funktionen virker allerede for engelsk, polsk, tyrkisk og kinesisk. Men andre sprog følger efter. Derudover også andre specialsøgemaskiner som fx Maps. Jeg har ikke umiddelbart kunnet se funktionen i brug ved at bruge den engelske udgave af Google. Så måske skal vi bare have lidt tålmodighed.Google+: To skridt tilbage, et skridt frem

2013-05-18T10:51:26.013+02:00

Google+ har ændret udseende og funktioner: Stream og Hangouts er blevet ændret. For mig er det nu mere fotoer som har interesse. Efter at have brugt Picasaweb i mange år, skiftede jeg - desværre - det ud med Google+. Og måtte bruge en workaround for at bibeholde de mange gode elementer dér. Redningen blev at lære at sætte noredirect=1 efter adressen. Så det var med nogen spænding jeg gik i gang med at teste om Google+ har fået kompenseret. Et foreløbigt svar: Jo, på visse områder. Og jeg er nu ikke længere helt så ked af at have skiftet fra Picasaweb til Google+. Me-en.Mere lagerplads Først er der lagerpladsen. I introduktionen fortæller Google nu, at man har ubegrænset plads. Ellers har Google jo sat en grænse på 15 GB på ens samlede mængde emails, fotoer, dokumenter mm. Men her fortæller man altså at der ikke er grænser for hvor mange fotoer og videoer man kan uploade til Google+. Billeder lagret i Google+ vil automatisk blive omdannet til 2.048 pixels. Og det er gratis. Lige som videoer under 15 minutter.Fanebladene Google+ Photo er nu organiseret i forskellige faneblade. Hvor der er kommet nogle tilføjelser:Photos. I fanebladet Photos får du vist samtlige dine fotoer. Jeg kan ikke umiddelbart se nogen fordel ved det. Men jeg har også tusindevis af fotoer, så det virker mere forvirrende end oversigtligt.Albums. Fanebladet Albums er blevet mere Picasaweb-agtigt end det gamle Google+-layout. Og det er en klar fordel. Men inde i et bestemt album ligner det stadig Google+. Hele højremenuen fra Picasaweb med bl.a. kort, hvem du har delt med, tags mm. er der ikke. Inde i et bestemt foto er der til gengæld kommet flere oplysninger a la dem i Picasaweb med. Sådan ser den nye Google+ Foto ud. Specielt under detaljer er det blevet meget bedre Kortet er med! Over fotoet er der stadig nogle simple, men praktiske redigeringsmuligheder.Det er godt, synes jeg. Bl.a. er kortet nu med, under Photo Details. Du kan stadig lave nogle elementære billedbehandlinger, og de ser modsat før i tiden ud til at virke. Der er også kommet en funktion der hedder Enhancing. Jeg kan ikke rigtig se hvad det er den gør. Highlights. Dette er sådan en "smart" funktion som jeg ikke rigtig kan se nogen ide i. Men det tiltrækker muligvis en bestemt brugergruppe.More. Her er det vel især Auto-backup der kan være nyttig. Denne funktion betyder at du automatisk kan uploade fotoer og videoer fra din mobil til Google+ (Android-telefoner, fx).I vejledningen er der et afsnit om sammenhængen mellem Picasa Web Albums og Google+. Jeg kan ikke huske om det var der før, men jeg mener ikke at have set det før. Måske har der været en del kritik fra de som synes at Picasa Web Album er bedre end Google+ Foto. Vejledningen slårfast at Google+ bliver det nye hjemsted for fotoer. De venner du deler album med, kan også dele dem med andre, medmindre du aktivt blokerer for det.Plus-knappen Men generelt er det +1-knappen Google gerne vil have os til at bruge. Man skal ikke tage fejl af at søgning er Googles kerneprodukt. Siden november 2011 har satsningen været at kunne levere personligt tilpassede søgninger til den enkelte bruger. Det betyder at de personlige tilkendegivelser (+1-funktionen) er vigtige for at Googles satsning lykkes. Uden personlige tilkendegivelser, ingen personlige resultater. Og der skal være rigtig mange, har jeg fundet ud af, før det begynder at påvirke søgeresultatet. Så hvis man er med på ideen, er det bare med at komme i gang med at plusse hvor man kan.[...]Google - God eller ond eller midt imellem?

2013-05-03T12:45:58.085+02:00

I Hjernekassen den 22. april fortalte jeg om hvordan søgemaskinerne virker og nogle trick til hvordan man alt efter sine behov kan bruge søgemaskinerne. Eksemplerne var sådan lidt improviserede, og jeg havde ikke en computer til at efterprøve dem. Men jeg håber at nogle af pointerne gik igennem: Internettet er som et gigantisk supermarked, hvor en kæmpe har vendt det hele på hovedet 10 gange, dernæst rystet det godt og grundigt sammen, og brummet "Værsgo" og åbnet portene for "kunderne".Søgemaskinerne er en slags pejlemærker som peger en i den rigtige retning, eller i hvert fald, den retning som søgemaskinerne er blevet konstrueret til at "tro" at vi gerne vil peges i retning af. Google er kongen over dem alle. Ingen tvivl om det. Og tak for det. Men at tro at et fingerpeg i den rigtige retning er svaret, er der vist de færreste som tror på.Google er blevet en diskussions-dræber. I gamle dage kunne man diskutere et eller andet emne, og var der divergerende meninger, stod det ofte påstand mod påstand. Hvis man var heldig, stod der et eksemplar af et leksikon hvor man kunne slå det op. Hvis ellers det var med og opdateret. I dag kan enhver med sin smartphone afgøre det. På bibliotekerne afspejledes det ved at de førhen helt uundværlige og alvidende læsesale nu er nedlagt. På stribe.Internettet ændrer verden Internettet ændrede i første omgang ikke så meget. Omkring 1993 stødte jeg for første gang stødte ind i en søgemaskine. Den hed Magellan. Senere kom Yahoo! til. Og så væltede det frem med andre, de fleste ligger på søgemaskinernes enorme kirkegård: All The Web, Northern Light, Teoma, MetaCrawler, IxQuick. Nogle af dem eksisterer stadig. Men kan slet ikke måle sig med Google. I starten forsøgte man sig også med bibliotekslignende emnekataloger. Yahoo, Demoz, Bibliotekernes Netguide, Jubii, Internet Librarian Index m.fl.Og så gik det pludselig stærkt. På bare få år, mellem 1999 og 2004, viste det sig at Googles grundlæggere havde fundet en metode, Page Rank, som var mere effektiv end alle andres sorteringsmekanismer. Ideen var simpel, omend udførelsen til stadighed er under udvikling: Den byggede på link. Hvis nogen linkede til andre sider, så blev det opfattet som en anbefaling. Og hvis det sted oven i købet blev linket til af andre, så fik det større prioritet. Altså en slags web-baseret viden, opbygget af hjemmesideproducenterne selv. Sådan lidt forenklet set. Der er omkring 200 forskellige kriterier for at sortere i Googles sorteringsmekanisme.I dag er Google ikke kun en søgemaskine. Den har en snes specialsøgemaskiner på billeder, bøger, kort, patenter, weblogs, nyheder mm., et drev der i reduceret form ligner Microsoft Office, Gmail, kalendere, Google+. Og det er tilsyneladende alt sammen gratis. Hvem betaler for dette slaraffenland? Svaret er ganske enkelt: Det gør annoncører. Gennem AdWords og Adsense. Et system som bygger på en filosofi om at annoncører for en meget billig penge kan få deres annoncer vist for lige præcis de personer som også reelt er interesseret i dem og som ønsker at købe deres varer.Brugere og annoncører Googles succes afhænger med andre ord af om den både kan overbevise brugerne og annoncørerne at den arbejder til deres fælles bedste. For at kunne gøre det, opfordrer Google brugerne til at give nogle oplysninger, og give Google lov til at bruge disse oplysninger. Hvis du vil have det det søger, så må du også fortælle os lidt om dig selv, lyder opfordringen. Tillid er med andre ord blevet et kardinalpunkt i Googles måde at drive forretning. For hvad nu hvis Google "misbruger" dine informationer og din tillid? For at kunne beholde tilliden, er Google nødt til at leve[...]Mediekrigen: Frankrig vs. Google

2013-04-28T21:53:48.985+02:00

Rimelig ubemærket af danske medier har Google og den franske regering indgået en bemærkelsesværdig aftale. Striden er om Google skal eller ikke skal betale for at hente artikler fra (franske) medier til brug for nyhedsoverblik for søgemaskinens brugere. Google er efterhånden blevet så magtfuld en nyhedsformidler, at firmaet undervejs antydede at det da så bare ville fjerne henvisninger. Hvilket formentlig med et slag ville gøre franske medier ret svære at finde, da Google står for langt over halvdelen af alle europæiske internetsøgninger.Medierne sidder i en klemme: På den ene side piner det dem at de "gratis" skal stille deres artikler til rådighed for Google. På den anden side er de afhængige af søgemaskiner som Google for at brugerne finder dem (og dermed annoncerne). For i sidste ende er det reklamepengene der bestemmer. Begge parter opfatter med andre ord modparten for at ville malke hinanden. I forvejen er Google oppe at toppes med flere europæiske regeringer som mener at selskabet betaler alt for lidt i skat i landene. For Danmarks vedkommende er det kontoret i Irland som klarer faktureringer.I februar enedes den franske regering og Google så om at Google dels laver en "Publishing Innovation Fund" på 60 mio Euro fordelt over 3 år til støtte for franske læsere, dels at Google vil udvide partnerskabet med franske udgivere for at øge deres indtægter via annoncer. Fonden vil blive administreret af repræsentanter for medierne, Google og uafhængige eksperter.Noget lignende er næppe på vej i Danmark. Danmark er som et af de få lande i hele verden ikke med i Google News med en lokal side. Kigger man på Google News' oversigt vil man opdage at Danmark mangler. Mens Sverige og Norge er med. Danske medier har afvist at Google må dyb-linke til danske nyheder. At Google så gør det alligevel, er så en anden sag. Og ifølge en opgørelse over hvem der tjener på annoncekronerne, står Google, Facebook og andre udenlandske selskaber for den største vækst ifølge Danske Medier. Googles vækst i omsætningen er således mere end alle andre lagt sammen. Og det endda i et dårligt år (2012).Dette har mindre med ideologi og idealer at gøre end med penge. Danske medier er i krise pengemæssig, og det danske mediemarked er generelt meget lille for reklamefinansiering. Endvidere er investeringerne i Danmark gennem snart 10 år fortrinsvis postet i gratisaviser (Urban, Metroekspres osv). Ikke så meget i at udvikle reklamefinansierede internetnyheder. Med lanceringen af MX har dagbladene fået skruet sig selv op i det hjørne. Om det var et klogt skridt af de danske dagblade, vil fremtiden vise. Men aktuelt ser det ud til at sammenlignet med andre europæiske lande sakker Danmark bagud hvad angår fornyelse.I det hele taget er papiraviserne i alvorlig krise. Selv store, velanset blade som New York Times. Billedet er broget og mudret. Argumenterne kører ofte på et ideologisk plan. Men det må være åbenlyst for de fleste at dette er et slagsmål om annoncekroner. Om at omstille nyhedsmedierne til internettet. Og om hvem der skal nyde godt af indtægterne. I sidste ende er det skribenter som skriver nyheder. Jeg tør ikke spå om hvordan det hele udvikler sig. Men internettet stiller nogle betingelser op som er fundamentalt anderledes end de ca 300 års papiraviser som er blevet en del af vores hverdag.LinkThe Guardian.ComOn om aftalen.Business.Link til medieundersøgelse.[...]Mere om Google Readers endeligt ...

2013-04-21T11:04:14.460+02:00

Fra chokfase til reaktionsfase Jeg er ved at komme mig over choket over nyheden om at Google Læser vil blive nedlagt fra juli i år. Min første reaktion var som nævnt på bloggen at finde et andet alternativ, og efter nogen søgen valgte jeg Netvibes. Efter knap en måneds tid må jeg indrømme, at jeg finder ordningen besværlig. Det skyldes ikke tilvænning, men at jeg skal logge ind forskellige steder. Med Google Læser var det nemt: Du klikkede bare på linket i den sorte menulinje, og det var det.Jeg må indrømme at jeg følte det som at få sat en pistol for panden, i dette tilfælde: Enten vælger du at benytte dig af Google+, eller også finder du noget andet. På den anden side. Google tilbyder alt gratis, og hvem kan bebrejde dem for magtmisbrug osv?Folk der laver hjemmesider, kan tilføje en Google+-knap. Det har jeg også gjort på mine weblogs, her på Internetsøgning. Den ligger i højremenuen. På jagt efter Google+-knapper Mere alvorligt er det for de der laver hjemmesider. Hvis de ikke har tilføjet en Google+-knap hvor læserne har mulighed for at tilføje deres side til Google+, så risikerer de at miste læsere. Google vil have dem til at tilføje Google+-knappen, på line med Facebook, Twitter osv.Det kan man bryde sig om eller ej, acceptere eller ej. Hvis man accepterer - og lad mig allerede nu indrømme at det har jeg accepteret - så er der forskellige muligheder i Google+. Du kan enten i Google+  bruge en af de allerede eksisterende, fx Følger, eller oprette en ny cirkel.Her har jeg klikket mig ind på ComOn's hjemmeside og fundet Google+-knappen. Jeg er logget på Google+, og nu kommer mine cirkler frem. Fra nu af kan jeg altså bruge cirklen Følger på næsten samme måde som Google Reader. Men kun næsten. Jeg overvejer at oprette en ny, fx Min Avis for mine forhenværende RSS-abonnementer. Dernæst gennemgik jeg mine RSS-feeds ved at besøge dem og finde Google+-knappen. Hvis du er logget på Google+ og klikker på knappen, kommer dine cirkler op. Herefter er det så bare at afklikke og fra nu af kan du komme til siderne fra Google+.Google+ ... og - Google+ er ikke det samme som Læser. Bagdelen er at mange af Læserens funktioner er væk. Jeg vil ikke gå i detaljer. På den anden side har jeg besluttet at afprøve hvor meget +-knappen nu kommer til at påvirke mine søgninger når jeg er logget på. Hidtil har jeg nemlig ikke kunnet se nogen forskel. Men det kan jo skyldes at jeg simpelt hen ikke har data nok til at Google kan bruge dem til noget. Der skal nok i tusindvis af klik til.Sådan ser det ud i Google+. Jeg har nemlig også tilføjet Search Engine Land. Og ved at klikke på fanebladet Følger vil mine tidligere Google Reader-feeds nu komme frem. Måske skulle læserne ønske mig lykke på rejsen? Mine forventninger er delte. Dels sidder jeg med en fortørnelse over at Læser bare blev nedlagt. Dels vil jeg gerne forstå hvad det er Google egentlig vil have os til. Er der en dybere bagtanke som på længere sigt vil komme os til gode? Har de virkelig fundet noget som jeg kan bruge? Kun tiden vil vise det. Der er ingen tvivl om at Google det seneste 1½ års tid har føjet et nyt element til. I starten baserede Google sin succes på Page Rank, eller web-web. Nu tilføjer Google så person-person-kriterier. Det er en satsning.[...]Google og den kunstige menneskehjerne

2013-04-10T09:57:01.680+02:00

EU og USA speeder op Der forskes intenst i disse år i modeller af den menneskelige hjerne. Udviklingen af computere har skabt adskillige paradigmer, bla. at hjernen skulle fungere som en slags computer, hvorfor det må være muligt at lave en supercomputer. De europæiske bestræbelser kaldes under en hat "human brain project". I forvejen er der gennem årtier lagt millarder af dollars i Human Genome Project. Hovedsagelig med base i USA. Hvor Obamas regering nu har sat gang i BRAIN initiative. I daglig tale kaldet Brain Acitivity Map Project.Milliarder af dollars vil i de kommende år rulle til formålet. Hvis man googler det, får man i tusindvis af videnskabelige artikler om emnet. Jeg skal ikke være den som udpeger nogle artikler som mere læseværdige end andre. Dertil ved jeg alt for lidt om emnet. EU har afsat over en milliard euro de næste 10 år til projektet. Og det er oplagt at fx Google og andre mediemastodonter har en interesse i at følge udviklingen, samtidig med at de selv investerer forskningsdollars i relaterede projekter.Da Kennedy proklamerede at amerikanerne ville sende en mand til månen, startede man også stort set på bar bund. Men nåede altså målet. Om det også kan lade sig gøre på dette område er uvist. Dertil er emnet så meget desto mere komplekst og ikke først og fremmest en teknologisk opgave. Kan det lade sig gøre? Det er generelt meget svært at skaffe sig et overblik over hvor langt forskningen er nået. Og især om det overhovedet er muligt på længere sigt at lave en komplet kopi af en menneskelig hjerne. Det står læserne frit for at skaffe sig et overblik over litteraturen. Og den er langt fra enig. Et bud er en artikel i Nature/Scientific American af Henry Markham. Og den afgrænser sig nu mest til hvordan vi kan bruge denne nye videnskabsgren i kimform til at afhjælpe fx Alzheimer, autisme, depressioner, osv.For de som ikke orker at læse hele artiklen opsummerer den konklusionen således:Vi vil se computersimuleringer som mere og mere efterligner funktioner i den menneskelige hjerne.Omkring år 2020 vil digitale hjerner være i stand til at repræsentere en enkelt hjernecelle eller måske hele hjernenEn simuleret hjerne vil kunne være i stand til at opfylde visse funktioner. Og give indblik i fx autisme.Det lyder jo unægteligt som om den kunstige hjerne ikke kommer i morgen. Artiklen diskuterer også de forskellige paradigmer der eksisterer om hvad hjernen egentlig er, og hvordan den fungerer. Den antyder også at det er nødvendigt at vi begynder at ændre vores opfattelse af den.Nogle af de problemer som artiklen nævner er, at det vil tage år at udvikle en supercomputer som er stor nok til blot tilnærmelsesvis at efterligne en hjerne. Techcrunch nævner at synapserne alene udgør et samlet antal der svarer til antallet af stjerner i 1.500 galakser på størrelse med Mælkevejen. Desuden vil det, selv om det lykkes, ikke med nutidens teknologiske niveau være muligt at få den til at udvikle sig, således som jo den menneskelige hjerne gør fra fødslen.Googles interesser Ingen tvivl om at udviklingen følges skarpt af fx Google. Googles måde at fungere på prøver også at efterligne hjernens måde at fungere. Men på et meget primitivt og kluntet stade. Ikke desto mindre er Google en af de mest avancerede computere menneskeheden har udviklet, og en enorm mængde data er lagret i den.Hvis man skal gætte hvad Googles aspirationer er, kunne Techcrunchs citat af Google talsmand, og futurist, Ray Kurzweil måske give et fingerpeg. Han citeres for at have sagt at Google ønsker at være brugernes “cybernetic friend.” Han forestill[...]Politivennen

2013-04-03T12:17:47.298+02:00

Politivennen er navnet på et tidskrift som udkom 1798-1846.  Det kan opfattes som et billede på den stemning som herskede i tiden omkring den franske revolution 1789-1799, hvor borgerskabet indvarslede afslutningen på enevælden. Herhjemme i mindre målestok indvarslet med tømrerstrejken 1794. Den københavnske læseverden var stadig uvante med en offentlig debat, og frygten for at "komme i Bladet" var meget stor.  (Wikipedia)Bladet "Politivennen" kan give et indblik i, hvordan borgere og lærde oplevede livet i 1790'ernes København og de udfordringer, som fulgte med det. (Danmarkshistorien.dk).Bladet giver et unikt indblik i dagligdagen i datidens Danmark, set ud fra det spirende mandlige borgerskabs syn. I mange af artiklerne er der fordækte hug opad mod magthaverne, men så sandelig og om muligt endnu mere åbenlyse hug nedad mod pøbelen, betlere, utugtige kvindfolk, bønder og ubesiddende folk.Det bliver brugt i talrige sammenhænge af såvel amatørhistorikere som forskere som kilde til Danmarkshistorien. På internettet vil en Googlesøgning således  resultere i adskillige uddrag og citater fra Politivennen. Fx på Danmarkshistorien,  om prostitution, Rundetårn, dunster og møddinger. Politivennen snart tilgængelig på internettet Men værket er enormt. Og hidtil har interesserede i at se bladet i sin helhed været henvist til Det Kongelige Bibliotek. Det syntes Københavns Rådhusbibliotek egentlig var synd. For det har en næsten komplet udgave af tidsskriftet, og som skanningsforsøg er det nu ved at blive digitaliseret. Digitalisering indebærer som bekendt en mængde problemer: Servere, adgang osv. Og disse forhold er langt fra afklaret endnu. Men vi har fået lov til at lade interesserede smugkigge i de skannede filer. Løftet pegefinger: Ophavsretten tilhører Københavns Biblioteker. Du må downloade filerne og dele dem med andre, så længe du krediterer Københavns Biblioteker og linker tilbage til dig. Du må ikke på nogen måde ændre værkerne eller anvende dem kommercielt.Bemærk at Skydrive ikke bare åbner for filerne. Du skal klikke på Hent øverst til venstre, og dernæst vælge hvilket program du vil åbne filen i. Det vil normalt være Adobe Reader. På et tidspunkt regner vi med at kunne lancere hele værket og på en mere præsentabel facon, end som pdf-filer på Skydrive. Interesserede kan eventuelt henvende sig til chef for Københavns Hovedbibliotek, Jakob Heide Petersen, til Rådhusbiblioteket eller undertegnede.Danmark under enevælden Det er som sagt København og Danmark i enevældens tid. Hovedstadens befolkning voksede fra 100.000 til 120.000, og den klemte sig vel at mærke sammen inden for voldene! Oven i overbefolkningen var der Slaget på Reden 1801,  Københavns bombardement 1807, tabet af flåden, statsbankerotten 1813, og freden i 1815. Pøbelen rasede mod jøderne, hvis ligestilling måtte sikres af enevoldskongen i 1814, men i stedet resulterede i Jødefejden 1819-1820.Politivennen har også indberetninger fra fx Helsingør, Holbæk, Nakskov, Bornholm, Odense og Jylland.Kritikken mod lovgivningsmagten er mest synlig i starten, 1798-1799. Et eksempel er en historie om vejenes tilstand i Danmark, hvor Politivennen angiveligt har modtaget et brev fra en unavngiven læser på Lolland, som beskriver de meget dårlige veje der. Men hensigten er ikke så meget at skrive om de dårlige veje, men årsagen til at det er sådan:Loven i enhver stat, de være sig givne af konge, direktorium eller senat, må nødvendigen  antages at være givne til at fremme almindeligt bedste. Hensigten op[...]Ophavsret under beskydning - Pirate Bay

2013-03-29T09:11:39.688+01:00

Fildeling på internettet er et emne der kan bringe sindene i kog og dele vandene, for nu at tage flosklerne i brug. Tilhængere og modstandere står stejlt over for hinanden, og holdningerne præges i allerhøjeste grad af pengepungen: Tilhængerne vil have det gratis. Modstanderne vil have del i profitten. Mange pirater ynder at se sig selv som bekæmpere af Hollywoods monopolagtige stilling af underholdning og ophavsrettens snærende bånd om internettet. Ja, endog som menneskeretsforkæmpere.Napster (lanceret 2000) var en af de første fildelingstjenester. Den eksisterer stadig, om end siden 2005 som en fuldt lovlig tjeneste. Senere (2003) kom den (svenske) pirattjeneste Pirate Bay til. Pirate Bays historie er om nogen et oplæg til en Hollywood-film med et mangefacetteret plot: Tjente bagmændene styrtende med penge under dække af at være Robin Hood'er? Den Røde Pimpernel-agtige måde at forsvinde og dukke op igen. De specielle svenske juridiske tilstande, hyppige flytninger af serverne til hemmelige steder, inhabile dommere. Listen kan fortsætte lidt endnu.Googles cache-version af Pirate Bay her til morgen. Søgefunktionen virker dog ikke, ejheller nogen af de andre link på siden.Men nu er dramaet formentlig slut. De fleste af bagmændene er fængslet og idømt milllionbøder, resten lever i skjul. Det er det juridiske fiksfakseri imidlertid ikke. En af de dømte nægter at være tilknyttet Pirate Bay.Ophavsret er et betændt emne i internettets tidsalder. Mens de fleste - også tilhængerne af pirattjenesterne - anerkender at det er ulovligt (tilhængerne anser måske bare lovene for forældede), så er der ved at udvikle sig en snigende og alment accepteret undergravning af ophavsretten. Groft sagt gælder i Danmark at alt det man laver, er beskyttet af ophavsretten længe efter man er død (70 år). Men det er ret umuligt at følge med i om noget, som du har produceret til internettet, bliver piratkopieret. Dette forhold er der mange der benytter sig af. Billeder, videoer, osv. kan blive brugt i utallige sammenhænge.Medierne selv deltager også. For de kan slippe godt af sted med at bruge noget af det ovenstående, hvis ikke ophavsretsindehaveren gør sit retskrav gældende. Det gør de formentlig kun i meget sjældne tilfælde. Medierne forsvarer sig med at det ville tage urimelig lang tid at indhente en tilladelse, og at de jo blot gør producenten en tjeneste. Det sidste kan man selvfølgelig anfægte. Hvis det var mine produkter som de anvendte, ville jeg da godt forbeholde mig ret til lige at se hvem de var, og hvad de blev brugt til, før jeg gav tilladelse.Indtil videre synes jeg ikke at man har set en systematisk og omfattende praksis i medierne - selv om det selvfølgelig er vanskeligt at finde ud af da det foregår i det gedulgte. Men der er ingen tvivl om at det pt foregår. En YouTube-video hist, et billede pist. Breder det sig og bliver almindelig praksis, underminerer det retssystemet. Korrumperer det, så at sige. Hvis holdningen om at man må fifle med ophavsretten hvis bare det ikke bliver opdaget, breder sig, er det et skråplan. Gælder det fx også andre retsområder? Tag fx tyveri. Vil det være ok at stjæle fra en butik, hvis bare ikke butiksindehaveren gør sit restskrav gældende?Noget andet er at ophavsretten er forældet, bl.a. hvad angår skanning af ældre materialer. Fx hvor producenten er død, men endnu ikke for 70 år siden. Et af de mere barokke eksempler er at billedhuggeren Edvard Eriksens efterkommere opkræver penge af medierne for at offentliggøre billeder af Den lille Havfrue&nb[...]Det blev Netvibes

2013-03-20T10:43:23.043+01:00

Efter annonceringen af nedlæggelsen af Google Læser, har jeg eksperimenteret med forskellige rss-læsere. Læst anbefalinger fra forskellige personer, jeg har tillid til på internettet. Der er mange muligheder. Mit første valg af FeedReader har jeg fortrudt. Burde være advaret da jeg fik muligheden for at logge ind med fx en Google Konto. Jeg er ikke meget for at udlevere mine koder til flere end nødendigt. FeedReader giver heller ikke mulighed for at slette sin konto! Kald mig paranoid.Internetsøgnings vigtigste kilde har og er rss-læsning. Bloglines og senere Google Reader/Læser har betydet at jeg overhovedet har overkommet at orke. De har været det 'magasin', som har jeg taget frem, når jeg besluttede at afsætte et par timers koncentration om hvad der rører sig.  Uden afbrydelser og forstyrrelser.Af flere forskellige grunde faldt mit foreløbigt endelige valg på Netvibes. Den bliver anbefalet af mange. Det kræver lidt tilvænning, men er nem at bruge. Og så er den mere: Nemlig en startside, et samlingssted som Google+, eller det nu snart nedlagte iGoogle. Håbet om at det kan blive en fremtidig startside, var i sidste ende det afgørende. Jeg bryder mig ikke om at have mine aktiviteter spredt så meget rundt, så jeg bruger alt for megen tid på at logge mig af og på alle mulige steder. Interesserede kan se mere på min nystartede offentlige Netvibes-side.For rss-læserbrugere kræver det en del tilvænning at genkende procedurerne i Netvibes' rss-læser. Men når først  man har vænnet sig til det, ligner den såmænd alle andre slags læsere: Webstederne er samlet i kasser, og de indslag man ikke har fået læst, er markeret med fedt. I den blå overskrift kan man se hvor mange man mangler at læse.Hvorfor blev rss aldrig en masseforeteelse? Det kan man i anledning af Google Readers snarlige bortgang spørge sig selv om. Der er sikkert mange årsager. Her har jeg forsøgt at samle nogle af dem:Andre muligheder: emaillister. For år tilbage var de besværlige at administrere, men nu har fx. Blogger en gadget som man bare kan indsætte, se menuen til højre: Abonner via email.Frasorterer annoncer. For brugerne (som mig) af læsere er det en fantastisk fordel. Men for bl.a. Google er det noget skidt. En dårlig reklame over for deres allervæsentligste indtægtskilde: Annoncører.Fortrinsvis for en meget lukket kreds af internetspecialister. Mange hjemmesider er slet ikke interesseret i at lave rss til deres sider, fordi brugerne så ikke klikker, "browser" på deres sider.Måske en anelse for svært at forstå. Teknologien er trods alt så tilpas kompliceret (at forstå) at mange vægrer sig ved at bruge denEr der alternativer? Man skal også se kritisk på om læsernes tid er omme. Findes der alternativer? Jeg kan ikke umiddelbart se det for mit vedkommende. Google+? Absolut ikke. At indrette Google+ til at kunne fungere som 'magasin' i stil med en læser, er et kunststykke som jeg ikke mestrer og ej heller tror kan lykkes.Google vil have os på Google+ Google har det seneste 1½ år målbevidst forsøgt dels at lokke, dels at tvinge brugerne over på Google+. Rent forretningsmæssigt er det nemt at se hvorfor. Konkurrencen om reklamekronerne er benhård. Rss-brugere hører ikke til Google kerneområde: Søgning. Her er Google+ meget mere egnet. Og hvad enten man nu kan lide det eller ej, så har Google besluttet at dens tidligere websted-til-websted-sortering nu skal udbygges med person-til-person-sortering.Også det kan man forklare: En altovervejende del af Googles brugere fore[...]Exit Google Reader

2013-03-16T10:47:16.182+01:00

Jeg fik et chok da jeg læste at Google planlægger at nedlægge Google Reader 1. juli 2013. Det forstår jeg simpelt hen ikke. Det kan da godt være at vi ikke er så mange som benytter os af det. Og det kan godt være at Google er helt vilde med at få os på Google+. Men alligevel: Hvorfor? I blogposten står der at de er kede af det. At nedlæggelsen skyldes at der er for få der bruger den, og at de vil koncentrere sig om få produkter.

Google Reader giver os 3 måneder til at finde et alternativ. Imellemtiden er det muligt at downloade sine data så det bliver nemmere at overføre til en anden Læser. Det må vi jo så se at gøre. Jeg har opgivet at bruge min første RSS-læser, Bloglines. Den tillader mig ganske enkelt ikke at oprette en konto. Men jeg overvejer at bruge FeedReader. Jeg forsøgte at oprette en konto, men ordverifikationen virkede ikke. Det gjorde derimod at logge ind via sin Google-konto. Nu prøver jeg den så et stykke tid og ser hvad der sker.

Her er FeedReaders måde at vise feeds på. Umiddelbart ser det ikke så smart ud som Google Læser, men det skal tiden vise.

Måske er det også på tide at finde andre måder at holde sig orienteret på? Den mulighed skal jeg lige overveje. Undervejs i overførslen lugede jeg lidt ud. En enkelt tilbød at sende email med nye indlæg (men det spammer jo så indbakken).

EDIT. For de som vil prøve at forstå de dybere bevæggrunde, er der en længere analyse, bl.a. af en af de tidligere ledende personer bag Google Reader.

Google Reader Blog.I anledning af valget på Grønland

2013-03-13T20:48:48.846+01:00

I anledning af valget på Grønland er det et diskuteret emne om Danmark opfører sig som kolonimagt, og om hvor meget Grønland stadig er påvirket af at have været under dansk kolonistyre i hundreder af år. Jeg skal ikke gøre mig klog på det. Men jeg vil til gengæld citere Politievennen fra 13. januar 1821. Så kan læseren selv uddrage sine egne konklusioner på hvordan det fremspirende borgerskab under enevælden opfattede grønlænderne. Teksten er lettere redigeret så de mere gammeldags formuleringer er gjort nutidigt forståelige.

Ønske om bedre brændevin til Grønlænderne

 Ideligen hører man klager over mangel på næring, og at vi have ingen handel, men hvad gøres der for at afhjælpe denne? Søger vi at forædle være naturprodukter, eller at give vore kunstprodukter en sådan grad af fuldkommenhed  at de kunne sættes ved siden af fremmedes? Sker dette ikke, så hjælper al klynken og klagen slet intet, men vil ville komme til at tåle, at selv den lille handel, der endnu forundes os, går til grunde og falder i hænderne på flittigere og handelskyndigere nationer; for hvem vil fortænke køberne i at vælge bedre vare.

Disse tanker faldt anmelderen ind, da han hørte fortælle, at det danske kornbrændevin, som sendes til Island og Grønland, sædvanligen kun bestilles til 7 ¼ grad efter Spendrups gradestok, imedens det, her udvælges i almindelighed holder 8 grader.

Ville man ikke unde disse vore fattige, arbejdsomme medbrødre, der leve i et hårdt klima, vore produkter så gode som vi selv have og bruge dem, så burde man dog gøre det for interessens skyld, at man måske ikke siden forgæves skal klage over, at også denne handelsgren er gået forloren til stor tab for landet; thi man vil dog vel ikke anse det for en umulighed, at disse mennesker, hvor nøjsomme de end have været og taget til takke med hvad man fandt for godt at byde dem, jo engang kunne blive opmærksomme og få smag på noget bedre, og at der da nok vil finde de, der ville sende dem gode og forsvarlige vare, er vist ikke at betvivle.

Da de københavnske brænderier stå i ord for at kunne levere gode og forsvarlige varer, og da vor handel kun er liden, og som følge deraf afsætningen på brændevin ikke betydelig, så er det troligt, at mange af vore brændevinsbrændere kunne ønske at tage del i en leverance. Anmelderen anser det derfor gavnligt i flere end en henseende, om vedkommende ville foranstalte en licitation når et kvantum brændevin skulle forsendes, man ville da både erholde forsvarlige vare og en moderat pris.

Skål. Kasuutta. Der ligger mange indforståede oplysninger i teksten. Anmelderen ville måske det grønlandske folk det godt. Me-en. Det kan jo så diskuteres om det lykkes, og hvor relevant dette område er. Den er iøvrigt taget fra endnu ikke offentliggjorte skanninger af dette pudseløjerlige tidsskift. Som københavnerne burde have bedre adgang til. Og måske også snart får?Googles reklamer

2013-03-13T10:14:12.270+01:00

Oprindelig gjorde Google et stort nummer ud af at forsikre at reklamer var adskilt fra søgeresultaterne, fx yderst til højre i søgeresultatet, og klart afmærket. Senere skelnede de mellem reklamer og sponsorerede links. Og nu er reklamer umærkeligt gledet ind på linje med hvad andre søgemaskiner i sin tid lavede.Kampen om reklamekronerne Forklaringen er at Googles økonomi er baseret på reklamer. Google sidder på langt hovedparten af onlinereklamerne, men er i de seneste år blevet presset af Facebook. Det har skærpet konkurrencen, og sat over for alternativet at opkræve betaling for søgninger og tjenester, har Google i stedet tilpasset retorikken med fx at mange hjemmesider er afhængige af at Google henviser til dem via reklamer. Selskabet går af og til til grænsen af det tilladelige, se sagen med Safari-brugere, hvor Google betalte en bøde.Reklamer er blevet en del af hverdagen på internettet. Har jeg her klikket ind på Kia's hjemmeside for åbent hus og præsentation af deres nye bilmodeller? Nej, det er såmænd Jyllands-Postens hjemmeside.Hvad, hvor og hvordan Annoncer optræder mange steder når man bruger Google:Ved og i søgelisterne, maps/kort og både når man er logget på og når man ikke er.Email. Her befinder de sig flere steder: Over listen og fx ude i marginen. Annoncerne kommer når man åbner for en bestemt email.Handel. Dette er der vel heller ikke nogen som finder unaturligt?En velkendt situation når man søger på Google. Her på New York City. Øverst er der to annoncer ("Annoncer der relaterer til New York City") der godt nok har en farvet baggrund, men baggrunden er så svær at se, at den dårligt skiller sig ud fra det første søgeresultat, der altså er nummer tre. Desuden er der til højre en længere spalte med reklamer (Annoncer).Reklamerne kan have forskellig form:Tekstreklamer. Disse er vel de mest almindelige. De er små, men til gengæld kan de ofte være vanskelige at skelne fra et søgefund eller en del af emailen.Billedreklamer.Videoreklamer. Der er flere forhold som påvirker hvilke annoncer man kommer til at se:De søgeord man aktuelt bruger. I søgninger vil man ofte se reklamer som indeholder ord eller beslægtede ord med det man har søgt på.De søgeord som man tidligere har brugt.Ens webhistorie - hvis altså man er logget på sin Google-konto. Det sted man søger fra.Hvornår i døgnet du søger. Hjemmesider som man har klikket på og som har købt annoncer hos Google.Hvad man har klikket Google+ på.Ens Google+-profil.Af denne liste fremgår også hvordan man selv har mulighed for at påvirke hvilke reklamer man vil se, eller for manges vedkommede: Ikke ønsker at se. Som et biprodukt af Google automatiske Page Rank-sortering ser det tilsyneladende ud på at Google uforvarende videreformidler folks fordomme om navne.Det er vigtigt at gøre sig klart at man ikke kan slippe for at se reklamer, kun prøve at påvirke hvilke reklamer der bliver vist:Blokere reklamer over maillisten. Dog med et maximum på 500 steder. Hvis man blokerer for en hjemmesides reklamer, vil  andre reklamer som linker til stedet også blive blokeret.Framelde tilpassede reklamer. Det er vigtigt at notere sig at dette ikke betyder at man ikke længere vil se reklamer, men Google vil bare lade være med at bruge ens personlige oplysninger til at udvælge dem. Disse reklamer vil du så ikke længere kunne blokere.Google bedyrer at visningen af reklamer foregår fuldstændig automatisk og at der[...]Danske bøger i fuldtekst i Google Bogsøgning

2013-03-07T09:49:19.952+01:00

Jeg har tidligere på webloggen udbredt mig om hvor ufuldstændig søgefunktionen i Google Bogsøgning er. Dette er en skam, for der findes rigtig mange gode fuldtekstbøger, som man kun finder ved alt for ihærdig og vedvarende søgning. Man kan ikke være sikker på at finde netop det man søger. Men jeg har nu gennem to år oprettet poster i Københavns Biblioteksbase så man i det mindste kan finde de bibliografiske henvisninger der.

Desværre fungerer heller ikke dette linkapparat perfekt. Bindværkerne "snakker" ikke rigtig sammen med standarderne på publikumsdelen, så publikum ikke får set henvisningerne. Derfor har jeg oprette en tredje mulighed for et overblik over Google Bogsøgnings fuldtekster. Som er meget nemme at adminstrere i fremtiden hvad angår opdatering. Ojourføringen af dem vil for fremtiden være et overkommeligt arbejde.

Det er følgende tre oversigter:


Listerne har også i nogen udstrækning aktive link, så du direkte kan linke over i fuldtekstmaterialet. Andre gange er linket inaktivt, så du må kopiere det i adresselinjen. Men jeg håber da at det hermed er blevet nemmere. God læsning!Fra Google+ til Picasaweb

2013-03-05T13:55:53.863+01:00

De fleste der for år tilbage oprettede fotoalbum i Google Picasaweb og dernæst tilmeldt sig Google+, har på det seneste oplevet at blive omdirigeret til Google+ når de loggede på Picasaweb. Google+ er en helt anden form for fotopræsentation end Picasaweb. Og der er for- og bagdele ved begge.Her er Google+ præsentationen af dine fotoalbum. Det er specielt indrettet på at du skal socialisere med fotoerne på Google+. Og der skulle også være mere plads, du kan uploade større billeder mm. Men i forhold til det gamle Picasaweb er der gået adskillige funktioner tabt. Bemærk den blå afmærkning i adresselinjen. Dette nummer kan du bruge til at komme tilbage til Picasaweb.Indtil for ca. en måned siden var det muligt at omgå at blive ledt over i Google+ automatisk ved at klikke på sin Konto (øverst til højre) og dernæst på Produkter. Linket til Picasa Web Album ledte så over i den gamle brugergrænseflade. Men på det seneste har jeg oplevet at den vej fungerer lidt on/off. Og flere og flere gange bliver du bare dirigeret automatisk videre til Google+. Det gælder også hvis du skriver fxhttps://picasaweb.google.com/lh/myphotos Jeg har fundet en hollænder som har fundet en anden måde. Den er mere besværlig den første gang, men man kan jo dernæst gemme den i foretrukne. Så længe den altså virker. Metoden er at skrive det følgende i adresselinjen:https://picasaweb.google.com/[dit webalbumsnummer]?noredirect=1 Dit webalbums nummer kan du finde ved at gå ind på Fotoer (Photos), dernæst i fanebladet Albums. I adresselinjen forekommer der nu en adresse hvori indgår et 21-cifres nummer. Se skærmbilledet ovenfor, kig i adreselinje. Mit er fx 118288251074946880079. Dette indsætter du nu i adressen, altså i mit tilfælde: https://picasaweb.google.com/118288251074946880079?noredirect=1 Dette fører i hvert fald indtil videre over i det "gamle" Picasaweb-billede, der altså giver nogle andre muligheder end Google+. Jeg ved ikke hvor længe disse muligheder er der. Men nu er tricket givet videre.Det gamle Picasaweb har bl.a. en menu, Handlinger, hvorfra du har adskillige muligheder for at behandle dine albums som 'rigtige' fotoalbum, og ikke bare som noget der skal deles på Google+. Du kan også lave en stedsangivelse og mange andre ting.[...]