Subscribe: Metropotam - Articole
http://metropotam.ro/index_rdf
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Romanian
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Metropotam - Articole

Metropotam - ArticoleRecomandari de timp liberPublished: 2017-11-17T23:00:01+00:00

 vaaai… tenis.

2017-11-17T15:26:47+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

… ce-mi mai plac site-urile și televiziunile astea care-ți dau – una-două – numai vești din tenis. Știți: sportul alb, sportul nobil, sportul scump.

Că nu se cade să vorbim despre fotbal, că-i pentru săraci, țărani și melteni: d-ăia fără caracter, adică.

Tenis, tenis – și iar tenis!

nu se mai face pe nicăieri baschet, handbal, ciclism, atletism, box și înot: nooo, decît tenis: dăcît!
7 mașini vechi LXXXVIII

2017-11-17T09:08:25+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.de Ando și HM De-abia așteptam să v-arătăm episodul ăsta – 88! Fiindcă-l începem cu-n camion Molotov; așa-i zicem GAZ-ului 51. Firește că se trage și el de printr-un camion american; dar asta-i altă poveste. Iată un Renault Alliance. … e doar un Renault 11 puțin mai dichisit, produs pentru americani. Barele de protecție supradimensionate o și dovedesc. Iată și de unde provenea: Renault 11 a fost perechea lui 9. 11 avea două uși, iar 9 avea patru. Nu prea m-am omorît după mașinile astea, dar recunosc acum că aveau linii zvelte – deși neatrăgătoare – și țineau bine la tăvăleală.   Am mai văzut noi Citroenuri CX; însă pe ăsta vi-l arătăm pentru grila neagră a hayonului. Se purta acum 30-și-ceva de ani, oferind un oarece plus de sportivitate, fiindcă ducea cu gîndul la mașini mai agresive. Fără să aducă cine știe ce folos aerodinamicității, ajuta să nu bată soarele direct pe cei din spate. A dispărut cu vremea, fiindcă, din păcate, cam lua din vizibilitatea necesară. O mașină urîtă: Saab 99 GL. Cu toate astea… ne place aerul ei: impune. Despre ăsta n-ai ce să zici; e cel mai echilibrat Rolls Royce făcut vreodată Silver Shadow II. Simplu, elegant, luxos – genial. Iată o abordare japoneză destul de reușită a hatchback-ului optzecist – gen dus spre perfecțiune de Renault 25; e Toyota Corolla din seria 5. Corolla se fabrică din ’66 și azi e cam pe la 12-a serie. (lista completă a episoadelor şi a maşinilor publicate – aici) Dacă aveţi întrebări despre unele dintre maşinile publicate, vă stăm la dispoziţie.[...]Matty: una pe zi

2017-11-17T08:07:34+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)

— Ai să vezi, Georgică!… După pensionare, pierderea timpului prin piețe nu mai are același farmec!..
Din fugă: o „minune”?

2017-11-16T14:13:21+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

scris de Ando

Vă vine să credeţi? A dispărut un Mega Image! E vorba de magazinul de pe strada Icoanei, aflat la parterul bloculeţului de pe colţul cu Aurel Vlaicu. Acum, acolo e un magazin Annabella.

(image)

Nu că aş muri de grija lui Mega Image (ca fapt divers, mai sunt alte două, la nici 500 de metri unul de celălalt, tot în jurul Grădinii Icoanei), dar m-am mirat, obişnuit fiind cu atitudinea lor de „cotropitori” a tot ce se poate în materie de spaţii comerciale.
inovație pentru tradiție

2017-11-16T09:08:50+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)

Știți? – lucrurile nu stau cum le-așezi; se mișcă; cresc.

Bucureștiul are două locuri minunate care se cheamă Muzeul Satului și Muzeul Țăranului Român. Fiindcă-i bine să prețuiești tradiția: e ceea ce te face să știi ce-ai fost, ca s-ajungi ce ești.

… locurile astea au ajuns doar o tradiție despre ceva tradițional.

De ce-au fost ele atît de grozave, de nemaipomenite? Fiindc-au fost ceva înaintea vremii lor! Dar azi sînt rămase-n urmă – mult de tot.

În secolul XXI muzeu nu mai înseamnă doar o hală cu cutii de sticlă-n care zac lucruri. Muzeu înseamnă și ceva viu, ceva ce se-ntîmplă, ceva care te cheamă!

Ne oblojim mîndria cu străinii care cască gura la bordeie; ducem copiii în „săptămîna altfel”; dar noi n-avem de ce să venim la aceste muzee.

Uite, în toți acești ani am fost doar o singură dată la Muzeul Țăranului – fiindcă n-am avut de ce.

„Evenimentele” de la muzee nu mai sînt de-ajuns. Ne-am săturat de carne la frigare, de doboș făcut ieftin, de poale-n brîu cu coca congelată; punct. Nu ne trage ața la aceleași colinde. Nu mergem la simpozioane și nici la „in memoriam nu știu cine”.

Dar… am merge să vedem tradiția pe viu, întîmplîndu-se!

Am merge la muzeele astea ca să vedem cum se dă cu coasa, cum se bagă un stîlp de casă-n pămînt, cum se ridică un gard, cum se caută o găină de ouă, cum se spoiește un perete, cum se face magiunul, cum se repară șindrila, cum se-mpletește o vestă, cum fierbe mustul, cum se coc foile de plăcintă, cum se țese un preș, cum se-njghebează un coteț…

Și dacă n-am avea timp să mergem să vedem, cu siguranță am sta pe net să ne uităm la clipuri interesante, frumoase, cu felurite asemenea activități, promovate pe site-urile muzeelor, pe paginile lor de socializare!

Așa se petrec azi lucrurile – și de-astea avem nevoie.

E păcat că muzeele tradiției nu-nțeleg că-n păstrarea și promovarea ei e nevoie de inovație.
Matty: una pe zi

2017-11-16T08:07:49+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)

— Nu cred că un tratament cu șocuri electrice ar mai avea un efect asupra mea: de șapte ani fac zilnic patru curse cu troleibuzul…
din zbor

2017-11-15T13:25:01+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

… din galeria Orizont n-a mai rămas mai nimica; două treimi din ce mai era e de-acum Huawei.

Nu c-aș fi genul care să verse o lacrimă pentru starea artei, da-n „stație la Orizont” e, așa, un soi de reper care-a dăinuit prin ani. Atît.

(image)
strada Zidarului

2017-11-15T09:08:06+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

Din lucruri mici ies istorii mari! De cîte ori n-am tras învățăminte citind plăcuțe vechi de stradă? Orice tăbliță ruginită ori acoperită, în ani, de vopsea peste vopsea, ne zice o poveste.

… ca asta:

(image)

Nu mai căutați strada Zidarului; că nu-i mai zice așa de prin anii 30, să știți. Îi zice Preot Chiriac Bidoianu; e popa care-a făcut, după 1900, biserica Sfîntul Silvestru așa cum o știm azi.

(image)

Zidarul cela, nu știu cine-o fi fost; știu că zona-ntreagă abundă de străzi ce amintesc de ocupații și meserii. Străzile de-aici au rămas o plăcere de plimbare, deși cartierul a fost tăiat de lărgirea bulevardului Dacia. Și, ca orice plimbare cu pasul, se cade s-o-nsoțim cu una prin amintiri; așa că v-aș zice să-i recitiți copilăria lui Alexandru Dinu.
Matty: una pe zi

2017-11-15T08:07:03+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)

— Nici acum cînd am terminat lecțiile n-am voie să mă joc puțin?
ăsta merge

2017-11-14T15:40:58+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

… deci, s-a-nchis „Divanul” din Victoriei, așa cum v-am zis. Repede-repede, a apărut un „Luca”…

(image)

… și covrigii merg belea.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe josZilele Superscrieri: mini-congres de New Journalism

2017-11-14T13:48:21+00:00

Zilele Superscrieri (18-19 noiembrie) este un nou eveniment marca Fundația Friends For Friends care completează Gala Premiilor Superscrieri 2017 c-un program intensiv de weekend, adresat tuturor cititorilor de Superscrieri. Pe lângă cele 20 de redacții, inițiative & ONG-uri de jurnalism din România care vor fi prezente la Zilele Superscrieri, invitații speciali ai acestui mini-congres de New Journalism sunt Paul Steiger, fondator Pro Publica & multiplu câștigător al premiului Pulitzer, Natalia Antelava, fostă corespondentă BBC și fondatoare Coda Story și Jacqui Banaszynski, reporter cu 40 de ani experiență și câștigătoare a premiului Pulitzer. Expozițiile, întâlnirile și proiecțiile din cadrul Zilelor Superscrieri sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, în afară de Masterclass și SuperZiceri, care sunt cu intrare 50 lei fiecare. Workshop-urile sunt cu înscriere în prealabil. PROGRAM ZILELE SUPERSCRIERI SÂMBĂTĂ, 18.11. 15:00 - 16:45: Forbidden Voices (r. Barbara Miller, 2012), One World România la Școală #proiecție specială pentru liceeni @salateatru, intrare liberă 15:00 - 16:30: Constituția, pentru părinți & copii, cu Alina Calistru - Funky Citizens, #workshop pentru părinți și școlari @salarepetiții, event cu înscriere 15:30 - 16:30: Freelancing & International Reporting. Studiu de caz: Proiectele regionale ale BIRN, Balkan International Reporting Network #talk pentru studenți și/sau tineri jurnaliști @bar, intrare liberă 17:00 - 18:30: Ultimul căldărar (r. Cosmin Bumbuţ, Elena Stancu, 2016), Teleleu #proiecție @salateatru, intrare liberă 17:00 - 18:30: Premiere Bursa Prima Carte, cu Marius Chivu & Florin Iaru, Fundația Friends For Friends #talk @bar, intrare liberă 17:00 - 19:00: Fake News Lab, Centrul pentru Jurnalism Independent #workshop pentru liceeni @salarepetiții, event cu înscriere 19:00 - 21:00: Masterclass Superscrieri Moderat de Vlad Tăușance, cu Cristian Lupșa (DoR), Luiza Vasiliu (Casa Jurnalistului / Scena9), Victor Ilie (RISE Project) și Ioana Avădani (CJI), Fundația Friends For Friends & Centrul pentru Jurnalism Independent, #talk @salateatru, bilet 50 lei 21:00 - : Drinks & networking @bar DUMINICĂ, 19.11. 14:00 - 16:00: Workshop factualian: cum faci fact-checking?, cu Elena Calistru, Funky Citizens, event cu înscriere #workshop @salarepetiții 16:00 - 18:00: PITCH: Donate for projects, Factual, cu Elena Calistru (Funky Citizens), Acasă: the film, cu Radu Ciorniciuc, Să fie lumină, cu Ovidiu Vanghele, sau Recorder, cu Andrei Crăciun; Cercul de donatori #pitch @salateatru, event cu invitație 17:00 - 18:30: Eticheta de „asistat”. Cine sunt beneficiarii de ajutor social, în afara discursului public, cu Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu, dela0.ro #workshop @salarepetiții event cu înscriere 19:00 - 21:30: SuperZiceri: Pioneers. Natalia Antelava despre Coda Story, Paul Steiger despre ProPublica, intervenții urmate de un panel moderat de Cristian Lupșa, cu Paul Steiger (ProPublica), Natalia Antelava (Coda Story) și Jacqui Banaszynski, Fundația Friends For Friends #talk @salateatru, bilet 50 lei *EVENIMENT ÎN LIMBA ENGLEZĂ* ALL WEEKEND, începând cu ora 15:00 Raftul Superscrierilor, Cărturești #stand @hol, intrare liberă Albumul #protest, Documentaria #stand @hol, intrare liberă DoR Shop, Decât o Revistă #stand @hol, intrare liberă Cărți poștale Teleleu #expo @hol, intrare liberă „Comunități”, expoziție de grup: Ioana Moldovan: „Sănătatea în România”, Mircea Reștea: „Comunități marginalizate: Pirita”, Adrian Câtu: „Valea Jiului”, George Popescu: „Campioni naționali”, Andrei Pungovschi: „Comunități creative” și Bogdan Dincă: [...]Workshop factualian cu Funky Citizens la Zilele Superscrieri 2017

2017-11-14T13:57:46+00:00

Dacă ești un student sau un tânăr jurnalist avid după adevăr, poți să înveți cum se face ordine printre deciziile și declarațiile publice de la maestrele adevărului de pe Factual.ro, Elena Calistru și Livia Jelea.

(image)

Metoda Factual stabilește unde anume pe scara adevărului se încadrează afirmațiile făcute în spațiul public și îți va fi introdusă printr-un exercițiu foarte practic, în care vei simula aplicarea metodologiei factualiene pe un subiect de interes public, pe care îl poți propune mai jos.

(image)

Metoda de învățare va fi de tipul „learning by doing” și de aceea va fi nevoie să vii cu laptopul.

Dacă vrei să participi la workshop te poți înscrie completând acest formular și vei fi anunțat dacă vei fi unul dintre cei 20 de oameni care vor căuta adevărul alături de Funky Citizens.

Workshop-ul va avea loc pe 19 noiembrie între 14:00 - 16:00 la APOLLO 111.
kebab nebun

2017-11-14T12:40:35+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

… a venit și-n Victoriei/Titulescu:

(image)

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos362

2017-11-14T09:08:33+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image) Prin oraș s-a pornit să circule un autobuz – 362 – care te duce de la un muzeul la altul. Îl iei de la Scînteia, te lasă la Muzeul Satului, la Triumf, în Victoriei – pentru Antipa și celelalte de pe-acolo – și-apoi, după ce merge pe Calea Victoriei, se duce-n Cotroceni; după ce termină cu Grădina Botanică se-ntoarce și o ia pe Splai, pentru a duce oamenii la Casa Republicii (ar fi fost ideal să aibă stație în fața intrării turistice de-acolo). Stați, că mai merge – se duce la Parcul Carol, la Muzeul Tehnic; și dup-aia revine-nspre centru, unde face ditai ocolul pentru-a deservi Foișorul de Foc; și la sfîrșit, cînd o ia-napoi spre nord, mai trece și pe la Gara Băneasa.

Ce aiureală!

Nu?

… nu; nu întocmai!

Eu zic că ne permitem luxul ăsta – de-a dispune de-o mînă de autobuze pe care să le trimitem să care aer prin oraș. Sigur, ar face bine să circule eficient pe alte linii aglomerate, unde să ajute oamenii s-aștepte nu opt, ci șapte minute-n stație; dar…

… dar ceea ce face un oraș să fie civilizat și prietenos e fix genul ăsta de larghețe: cea de care beneficiază puțini.

Eficiența este minunată – ne-o dorim – dar, ajungînd sclavii eficienței, n-o să fim nici civilizați, nici mulțumiți, nici fericiți.

Pentru că-i frumos să ai un autobuz cu care să te și plimbi.

——————————-

… plimbări cu noi la muzee: Palatul Regal • Aman și Zambaccian • Muzeul Colecțiilor de artă • Mărțișor Muzeul tehnic • Muzeul militar • Muzeul Satului • Cimitirul Bellu Muzeul Vîrstelor
Matty: una pe zi

2017-11-14T08:07:02+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)

— Au luat și Ioneștii gripă!!!…