Subscribe: Metropotam - Articole
http://metropotam.ro/index_rdf
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Romanian
Tags:
articol preluat  articol  blogul simply  care    din  mai  pentru  preluat blogul  preluat  simply bucharest    în  și 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Metropotam - Articole

Metropotam - ArticoleRecomandari de timp liberPublished: 2017-09-25T10:00:01+00:00

 prin fundături XVI

2017-09-25T08:05:09+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.de Ando și HM E greu de deslușit complet încrengătura de străzi dintre Dorobanți și Floreasca. Un cartier care oscilează între sărăcie și opulență – interesant de luat la picior. Găsești pe-aici străzi cu nume de intrări – precum Tudor Ștefan – rămase așa de pe vremea cînd nu corespundeau Căii Floreasca. Dar și cîteva fundături autentice, precum Bitolia și Aviator Teodor Iliescu: Merită pomenit și gangul prin care se intră-n strada Constantin Aricescu; a apărut după ce s-au construit bloculețele stradale de pe Beller…. Mai spre Dinamo-ncolo, ne uimește numele vechi al actualei străduțe (nu e fundătură!) Albac; pînă-nspre anii 70, s-a numit Bunătatea samariteană. O luăm încet spre centru, dar ocolim puțin pe Viitorului, unde găsim intrarea omonimă… atît de întortocheată, că-ți dă impresia că nu se-nfundă, că mai e ceva mai-încolo. Lîngă Icoanei, din Eremia Grigorescu, detem de intrarea Sfatului; cît pe ce s-o trecem cu vederea, cînd am intrat pe Armașului! [...]Matty: una pe zi

2017-09-25T07:07:41+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)
în beznă și găinaț

2017-09-24T11:00:11+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)

… vine toamna! Se lasă Soarele-n jos la ora la care peste vară de-abia de plecai în parc, la joacă…

Copiii n-au chef să se-mpace cu asta; pînă tîrziu, aleargă, fac și desfac: nici nu-i mai vezi, doar ce-i auzi…

Locurile noastre de joacă au multe bube! Mereu cîte-o mizerie, cîte-un aparat stricat, cîte-o sîrmă uitată-n afară, fără apă și toalete-n apropiere…

Și – bine-nțeles! – fără lumină!

La opt seara-ți bagi deștele-n ochi! E beznă! Numai bine să-njunghii pe cineva și să-i iei portofelul, nu să stai la joacă.

E o boală tîmpită, asta: montarea de becuri chioare, „economice”, slabe, tocmai în locuri unde e nevoie de lumină: în parcuri.

—————

Mai am una! Și-i veche; prea veche.

… e vorba de căcărezele din Cișmigiu; îs peste tot, pe alei, pe bănci și – desigur – pe toate locurile de joacă. Îmi place cum Primăria a organizat aici un eveniment special numai pentru copii; dar că nu-i în stare să spele niciodată găinațul din parcul ăsta.

(image) (image) (image)
Case căzute 187 – Str. Dr. Leonte Anastasievici 10 și 12

2017-09-24T08:05:27+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

La numărul 10 o pereche de case care mai mult se ghicesc:

(image) (image) (image) (image) (image)

… iar la numărul 12, fostul restaurant Valencia – ce încîntare, cîndva.

(image) (image)

mai multe despre Case căzute
Matty: una pe zi

2017-09-24T07:07:53+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)
ce bine că încă nu pot să înțeleagă

2017-09-23T08:08:57+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)

Copiii înțeleg, desigur, mai multe decît credem noi. Ce-i bine, însă, e că încă nu pot să înțeleagă lucrurile cu care noi ne-am obișnuit; care, din păcate, au devenit – cumva – normalitate; rea normalitate.

E bine și că – pe lîngă asta – încă-s curioși; vor să știe.

Purtînd-o pe fii-mea atîția ani prin Oraș, s-a lovit de multe; a văzut multe; a vrut să știe multe. Arătîndu-i și explicîndu-i, am redevenit și eu mai curios. Unde n-am știut, am citit; unde-am uitat, mi-am reamintit; unde n-am priceput, m-am căznit s-o fac.

Ea crește. Cu toate ale ei – și-s destule: școală, sport, lecții, joacă… prieteni! – cînd e-n oraș, vede.

Vede și tot nu-nțelege!

Tot nu-nțelege: murdăria, de ce-s casele neîngrijite, de ce gaura din trotuar șade nereparată, de ce nu vine cum trebuie tramvaiul și de ce-i murdar în el, de ce oamenii te calcă-n picioare, de ce nu se face ceva cînd pare așa ușor să se facă!

Și-i explici: de ce murdăria rămîne și după ce se face curat, de ce durează un an să se-astupe o groapă, de ce nu-s tramvaie, de ce oamenii nu-s curați nici ei și nici în comportament…. și-i atît de mult – prea mult! – de explicat!

… și nu vreau să se obișnuiască; vreau să priceapă într-atît de bine încît să nu se-obișnuiască.
Matty: una pe zi

2017-09-23T07:07:11+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)
transportul public nu trebuie afectat de festivități

2017-09-22T12:19:50+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)

Ajung să cred că transportul public de suprafață nu trebuie să fie afectat, în nici o împrejurare, de festivitățile ce se țin cu diferite ocazii prin piețe, pe la statui și monumente.

În nici o împrejurare.

Hai, de Ziua Țării noastre, cînd se face paradă… da; desigur. Dar pentru un moment festiv cu coroane, fanfară, popi, generali și miniștri nu găsesc absolut nici o scuză să deviezi traficul autobuzelor; au loc să treacă, că nu-s chiar așa grași înalții noștri demnitari!

Socot că-i foarte important să nu ne mai purtăm ca pe vremea lui Ceaușescu, cînd închideam juma’ de oraș ca să dea idiotul din mînă cinci minute.

Și – credeți-mă – are cine să se ocupe de ajutarea transportului public. Există poliție rutieră; așa cum poate să stea la umbră prin intersecții c-o oră înainte de trecerea vreunei coloane oficiale, poate să fie scoasă și-o oră ca să favorizeze transportul public!

Există poliție locală; ăștia nu mai au unde să-și parcheze mașinile, atît de multe sînt – și dacă-s mașini, înseamnă că le și conduce cineva; deci are cine să iasă pe stradă și să ajute…

… să ajute oamenii!
7 mașini vechi LXXXV

2017-09-22T08:20:17+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.Iată c-am mai găsit mașini frumoase și pentru episodul 85! E drept că, pentru asta, Ando s-a și dus nițeluș prin Franța; dar a meritat. Începem cu unele mai sportive! Iar partea leului nu poate fi decît un Renault Alpine:   Un BMW 1600… … și o Lancia Beta de-aceeași calibru completează frumos colecția!    Și pe-aici pe la noi mai găsim chestii interesante – cum ar fi o Honda Prelude din seria a patra. Ori un Pontiac TransAm sclivisit. Trecem la bîzdîgănii – uite un Renault Rodeo, pandantul lui Mehari! O dihanie greu de numit… Și-un Land Cruiser fără moarte. (lista completă a episoadelor şi a maşinilor publicate – aici) Dacă aveţi întrebări despre unele dintre maşinile publicate, vă stăm la dispoziţie.[...]Matty: una pe zi

2017-09-22T07:07:15+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)
o legătură neîndeajuns valorificată

2017-09-21T13:10:10+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

Pare-a fi una din ultimele „străpungeri” ceaușiste ale Bucureștiului – cea care leagă  Viilor de Șerban Vodă, fără a mai fi nevoie de-ncurcătura uriașă de trafic de la Pieptănari. Șoferul mai cu frică de Dumnezeu o ocolește, fiindcă nu-i deloc lesne să ieși în Șerban Vodă fără semafor; nu te lasă nimenea.

(image)

Utilitatea ei, însă, este neîndoioasă: valorificată cum se cade, ar mai schimba niște lucruri!

Eu, însă, o văd ca o premisă uriașă de-a permite existența unei linii de transport public mai dinspre Rahova spre Șincai. Uite, mie mi-ar place ca 173 să-ajungă, de pildă, la Timpuri Noi. Ca să nu mai spun că, atunci cînd tramvaiul 1 cotea direct din Viilor în Șerban Vodă – fără să se mai coiască pe la Șura Mare – mergeam cu el foarte elegant în parcurile Carol și Tineretului.

Și – deși eu nu-mi aduc aminte niciodată să fie fost șină de tramvai pe ea – planurile cadastrale o includeau.

(image)

 
Noaptea Caselor #4 va avea loc pe 23 septembrie în București

2017-09-22T10:45:36+00:00

Casele și apartamentele alternative din București își deschid din nou porțile pentru o noapte. Vino să-i cunoști, chiar la ei acasă, pe întreprinzătorii, artiștii, meșterii, jurnaliștii, inginerii sau activiștii care au făcut din casele lor mici centre social-culturale. Noaptea Caselor e o punte între aceste inițiative, un agregator care dă coerență unui nou curent cultural. Cei care au avut inițiative social-culturale s-au izbit de multe ori de autorități ostile și un mediu social apatic. Dezamăgiți, s-au retras în spațiul personal, la joburile de zi cu zi și la casele lor. Însă spiritul creativ a continuat să lucreze în cerc restrâns. Prietenii au început să se implice, apoi prietenii prietenilor, apoi întregi comunități care schimbau idei, făceau proiecte și se distrau de minune. Casele se transformau încet din dormitoare în mici centre culturale. Fiecare dintre ele a ajuns focar de inovație și de spirit liber, care injectează sens în viețile celor implicați. Împreună pot face o rețea culturală descentralizată, care să umple golul lăsat de instituțiile oficiale și greoaie. E ușor să decapiteze un institut, dar o rețea informală e foarte rezistentă cât timp comunitățile ei sunt vii. Noaptea Caselor e o punte între aceste comunități. E un eveniment care dă coerență unui nou curent cultural. Mai personal, mai eficient, mai liber, mai mișto. Haideți cu noi! Program general: 18:00 - 00:00. Pentru programul fiecărei case, urmărește eventurile de facebook dedicate. Intrare liberă, ca de obicei. ✨ÎN CIRCUIT • Avanpost8 • Carol53 • Casa Jurnalistului • Casa Lupu • Colivia • Costa-Foru • CZVL12 • EfdeN • Grădina Sticlarilor • Home Mătăsari • Insula42 • Manasia Hub • SBang • Scrie despre tine ✨HARTĂ Ne vedem la Noapte! 🦇 [...]Ce am învățat despre artă de la 90 de artiști de liceu expuși la SYT

2017-09-21T11:58:16+00:00

A doua ediție a Showcase of Young Talent (SYT) a reunit un public de peste 800 de oameni la Rezidența BRD Scena9 și la Point, care s-au putut întâlni cu cei 90 de tineri artiști invitați. Publicul a putut vizita o expoziție de fotografie și una de arte vizuale, a putut urmări două calupuri de câte 5 scurtmetraje, trei spectacole de teatru tânăr, două concerte și un DJ set, toate aparținând unor artiști care nu au terminat încă liceul. Cei 90 de tineri provin din 35 de orașe din țară și au fost prezenți la București pe toată perioada festivalului, 15-17 septembrie. Ei au fost aleși în urma unui concurs național, în care selecționerii au fost Gianina Cărbunariu (SYT Drama), Vladimir Proca (SYT Music), Andrei Pungovschi (SYT Photo), Eugen Rădescu (SYT Visual Arts & Mixed Media) și Adrian Sitaru (SYT Shorts). Începând cu 5 octombrie, portofoliile artiștilor expuși vor fi disponibile online, pe website-ul proiectului: www.syt.ro Curatorii fiecărei secțiuni din festival s-au întâlnit cu liceenii preț de două zile pentru a discuta cu ei despre cum își pot continua parcursul artistic, oportunități și dificultăți. Ce spun curatorii Mi-am amintit de unde am plecat şi eu, ce simţeam şi ce mai simt încă. Nu toţi vor să urmeze această cale, a cinematografiei, şi cred că asta nu e rău. Oricând se pot întoarce la o pasiune şi cred că orice experienţă acumulată în timp va ajuta viitorii autori. Mulţi nu vin de la licee cu profil uman sau profil vocaţional de arte, ceea ce din nou este îmbucurător. Ceea ce am simţit negativ, că să zic aşa, e o mică invidie pe aceşti tineri şi posibilităţile lor de acum, evenimente de acest gen ce le oferă atât de profesionist oportunitatea de a-şi expune lucrările şi lumea lor, oportunitatea de a se întâlni. O invidie optimistă, totuşi. Adrian Sitaru, scenarist și regizor de film, curatorul secțiunii SYT Shorts A juriza trupe de liceu este ceva straniu dacă mă gândesc la cum mă simțeam eu când cântam cu trupa mea la aceeași vârstă. Cel puțin pentru mine, părerea altcuiva era ultimul lucru care conta. Bineînțeles, în același timp, era și cel mai important lucru din lume. Doar eram adolescenți. Ce jurizezi când jurizezi, defapt? Calitatea producției? Originalitatea compozițiilor? Pentru mine, răspunsul cred că constă în distanța dintre mine și ei. Cu cât le pasă mai puțin de a fi jurizați, cu cât simt că arta lor este neînfricată, cu atât mai mult, de la distanță, îmi vine să spun: uite ceva ce nu ar trebui să uit nici eu niciodată.Vladimir Proca, toboșar Robin and the Backstabbers, curatorul secțiunii SYT Shorts În urma participării lor la SYT, patru dintre artistele expuse la secțiunea de arte vizuale (Alexandra Costea, Alma Laura Parasca, Alexandra Moț si Raluca Paspargua) vor avea lucrările expuse în continuare la Lente, cu posibilitatea unor expoziții individuale pentru mai târziu. Ce spun artiștii Sunt lucruri pe care aș vrea să le spun. Când vorbesc cu cineva îmi vine să spun mereu „Nu știu, nu știu, cum zici tu”. Când desenez simt că sunt altă persoană – fără frică, fără să-i pese de ce zic alții. Învăț de la persoana asta. Alexandra Costea, 17 ani, Liceul Andrei Mureșanu, Brașov  Pot să fac un lucru, să îl văd eu și să fiu încântat cu ce fac, dar vreau mai mult de atât. Nu e ca și cum arta mea ar fi Comoara Lumii, dar mi s-ar părea egoism să le țin doar pentru mine – ăsta e modul meu de a împărtăși cu ceilalți ce am și ce știu să fac.  Vreau ca oamenii să își pună întrebări, să îi provoc să se gândească la lucruri.[...]100 de activitati gratuite la NARATIV – Festivalul de lectura pentru copii unde cititul e placere!

2017-09-21T11:13:47+00:00

In weekend-urile 7-8 si 14-15 octombrie 2017, Asociatia Curtea Veche ii invita pe cei mici si pe cei mari sa descopere in cate feluri pot citi o poveste la cele aproape 100 de activitati gratuite din cadrul Festivalului de lectura pentru copii NARATIV, editia a III-a.

Programul este disponibil pe site-ul narativ.ro, unde doritorii se pot si inscrie la activitatile preferate.

(image)

Festivalul va avea loc la Colegiul National „Cantemir Voda” din Bucuresti si este destinat in principal copiilor cu varste intre 3 si 14 ani care, alaturi de Nara si Tiv, ghizii aventurosi ai Festivalului, vor desena, vor compune muzica, vor face teatru si recenzii video, vor invata tehnici de dezbatere, vor schimba carti intre ei si chiar vor inventa propriile povesti.

Si, pentru ca obiceiul lecturii se creeaza cu sprijinul adultilor de acasa si de la scoala, organizatorii au pregatit o serie de conferinte pentru parinti si profesori sustinute de catre specialisti in educatia nonformala si psihologia copilului.

Tribunalul personajelor, Booktubing, Teatru de umbre, Rime si ghicitori, Litere pentru prichindei sunt doar cateva dintre activitatile propuse.

(image)

Cea de a treia editie a festivalului NARATIV aduce in premiera ateliere de storytelling in limbile engleza, germana, maghiara, spaniola si ateliere interactive pentru copii cu deficiente de auz si de vedere.

Activitatile sunt realizate in jurul celor mai frumoase titluri ale literaturii universale, precum Alice in Tara Minunilor, Peter Pan, Robinson Crusoe, O calatorie spre centrul Pamantului, O mie si una de nopti, Heidi sau Odiseea.

(image)

Statistici ingrijoratoare privind gradul de lectura si de intelegere a textelor in randul elevilor din Romania arata ca doar 8% dintre copiii bucuresteni citesc de placere in timpul liber si ca 42% dintre elevii cu varsta de 15 ani sunt analfabeti functionali.

Festivalul NARATIV este locul unde copiii pot sa porneasca impreuna intr-una dintre cele mai frumoase aventuri:  cea a cititului de placere.

Asociatia Curtea Veche a fost infiintata in luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta intr-un mod independent si sustinut activitatea de responsabilitate sociala inceputa de Curtea Veche Publishing prin programul national alternativ de lectura “Cartile copilariei” care isi propune cresterea reala a interesului copiilor si tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de intelegere a textelor si cresterea consumului de carte din Romania. 
Rezilierea contractului pentru concesionarea chibriturilor în presa vremii

2017-09-21T08:45:42+00:00

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

(image)

de Ando și HM

S-au scurs 70 de ani!

Pe 12 Decembrie 1947 „România Liberă” anunța cu mîndrie că s-a reziliat contractul pentru concesionarea industriei chibriturilor.

Statul nostru intra în posesia fabricilor și a depozitelor. Gata cu monopolul. Cribite la tot poporul.

Mare bucurie! Naționalizarea, oricum, era după colț.

De ce-am publicat acum crîmpeiul ăsta de ziar? Fiindcă-i, totul, așa actual – zici că-i ceva ce vedem, seară de seară, la televizor.

Aceleași vorbe: „Trustul exploatator a refuzat plata”… „aservirea totală a economiei țării”… „în folosul trusturilor străine”.

Aceleași idei: doar că azi „ne-ncalecă” corporațiile și băncile.

S-au scurs, deci, 70 de ani – apropo, azi Țara noastră nu mai fabrică chibrite.(image)

(image)  (image)