Subscribe: Kole's Queeste
http://gertjan.kole.info/rss.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  body  christ body  christ  die  geen  hebben jullie  hebben  https  jullie mij  jullie  met  show  soundcloud  uit  week 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Kole's Queeste

Kole's Queeste » Kole's QueesteBona et Placens et PerfectaPublished: Mon, 19 Feb 2018 03:28:46 +0100

Copyright: Copyright 2018
 Tafellied: Voor het goede van het land

Sun, 18 Feb 2018 17:37:00 +0100

Op het album 'God van leven' van Sela staat dit prachtige, makkelijk zingbare danklied. We zongen het onlangs tijdens de maaltijd van Hart voor Terwijde, en jawel, iedereen zong het zo mee! Deze gaat mee in de knapzak (image)

width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/401503431&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true">Christmas Poor

Fri, 16 Feb 2018 17:01:00 +0100

Het lied 'Christmas Poor' verbindt Jezus' woorden uit Matheus 25 ("Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijkste van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.") met Kerst: "You are the other who comes to me: If I open to another you're born in me." De tekst is van David Adam, de melodie van Keith Duke.

width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/400582467&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true">

De opname stamt uit december 2017, en diende (samen met 'Christ has no body now but yours') als achtergrondmuziek bij het jaaroverzicht in foto's voor Rijnwaarde.

Viool: Margarethe Stolk
Sopraan: Krista van der Straten
Bass ukelele, piano, backing vocals, arrangement, opname, mixing etc.: yours truly.

Met grote dank aan Krista en Margarethe voor hun talent, tijd en bereidheid (image)
De week in foto's (en muziek)

Sun, 26 Nov 2017 00:24:00 +0100

Een tamelijk willekeurige greep uit de plaatjes van deze week. En de uiteindelijke versie van 'Christ has no body now but yours':

Download christ-has-no-body-now-but-yours.mp3.

"christ-has-no-body-now-but-yours" speelt.

Het Christenunie congres stemde vandaag (of eigenlijk alweer gisteren) met grote meerderheid een motie weg waarin werd gepoogd een begin te maken met de reparatie van de schade aan recht en gerechtigheid die het regeerakkoord, met medewerking van de CU, en dankzij mijn stem voor de CU bij de tweedekamerverkiezingen ook met medewerking van mij, aanrichtte bij vluchtelingen en hun kinderen.

Gelukkig stemde het congres later wel in met een minder vergaande motie van min of meer gelijke strekking, die (in mijn woorden) iets zei als: "OK, we hebben nu eenmaal beloofd vluchtelingen als beesten te behandelen, en doen wat je hebt beloofd is een belangrijke christelijke waarde, maar laten we dan wel proberen een beetje diervriendelijk te zijn." Ik moest denken aan Karl Barth, die rondom de Tweede Wereldoorlog Duitse christelijke politici in scherpe bewoordingen de spiegel voorhield... 'compromissen die compromitteren'.

Op de achtergrond van alles wat ik daar zoal over dacht, klonk steeds weer 'Christ has no body now but yours' in m'n hoofd. Het zijn onze handen die moeten worden uitgestoken om deze 'minste van mijn broeders' tegemoet te komen, onze ogen die ze moeten zien. En zien, dat is iets anders dan 'k stond erbij en ik keek ernaar. De tekst is gebaseerd op woorden van Teresa van Ávila:

Christus heeft nu geen ander lichaam op aarde dan het jouwe,
geen handen dan de jouwe,
geen voeten dan de jouwe,
van jou zijn de ogen waardoor Christus met mededogen naar de wereld kijkt;
van jou zijn de voeten waarmee Hij rondgaat, goede daden verrichtend;
van jou zijn de handen waarmee Hij de mensen nu zegent.

De melodie is van David Ogden. Eerder nam ik 'm al op met Joëlle, waarbij een Vocalist Live Harmony voor wat extra meerstemmigheid zorgde. Vandaag voegde ik met m'n fretloze U-Bass een bodem toe en mixte 'm af. Oef, wat gaat zo'n Ukelele bas laag! Hoofdtelefoon gewenst bij het afluisteren voor de juiste impact.

Download hier: christ-has-no-body-now-but-yours.mp3
De week in foto's

Sat, 18 Nov 2017 15:13:00 +0100

Een greep uit de plaatjes van deze week.De week in foto's

Thu, 09 Nov 2017 13:24:00 +0100

Een greep uit de plaatjes van deze week.Christ has no body now but yours

Sat, 04 Nov 2017 10:54:00 +0100

Een paar weken geleden hoorde ik 'Christ has no body now but yours' in een uitvoering van The Porter's Gate Worship Project. Sindsdien zat ie vast in m'n hoofd, en de beste manier om zo'n oorwurm daar weer uit te laten is hem zelf opnemen. Gisteravond was Joëlle op bezoek, en samen werd het wel wat.

De tekst is gebaseerd op een gebed van Teresa van Ávila.

Christ has no body now but yours,
no hands, no feet on earth but yours.
Yours are the eyes with which He sees,
Yours are the feet with which He walks,
Yours are the hands with which
He blesses all the world:
Yours are the hands.

(update 27 november: werkversie vervangen door definitieve versie)

width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/361475696&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true">De week in foto's

Sun, 29 Oct 2017 09:16:00 +0100

Een greep uit de plaatjes van deze week.

Voor de liefhebbers: Olympus OM-D E-M10 met in deze selectie een Samyang 85mm T1.5 Cine, een Olympus M.Zuiko 12-50mm f/3.5-6.3 EZ en een Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4.0-5.6.
De Heer is waarlijk opgestaan!

Sun, 16 Apr 2017 11:24:00 +0100

De Heer is opgestaan! Christenen over de hele wereld begroeten elkaar vanmorgen met deze woorden, beantwoord met 'Hij is waarlijk opgestaan!' - natuurlijk ieder in zijn eigen taal (image) Ik associeer dat sterk met dit lied, waar ik voor mijn gevoel mee ben opgegroeid: waarschijnlijk zelfs letterlijk, want de LP stamt uit 1968. Het hoorde bij Pasen.

width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/317915602&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false">

Terwijl de naald in de groef zakt hoor ik buiten het gejoel van kinderen die in de binnentuin naar eieren zoeken. Mijn gedachten dwalen af naar de populistische plotselinge hoeders van ons 'judeo-christelijke erfgoed' die zich in de media druk maken om het behoud van paaseieren, paasstol en paashaas, maar tegelijkertijd het hart van Pasen vertrappen, vreemdelingen de deur wijzen en de 'minst belangrijke broeders en zusters' laten creperen.

Maar Pasen is het verhaal van hoop, de belofte dat alles anders zal worden - we zijn met Christus opgestaan tot een nieuw leven in Gods Koninkrijk. Jezus gaf hele concrete, praktische aanwijzingen hoe dat nieuwe Koninkrijk vorm krijgt. Hint: daar komt de paashaas niet in voor.

'Kom, mijn Vader wil goed voor jullie zijn. Hij geeft jullie het Koninkrijk dat Ik al voor jullie heb klaargemaakt nog voordat de aarde bestond. 35 Want toen Ik honger had, hebben jullie Mij te eten gegeven. Toen Ik dorst had, hebben jullie Mij te drinken gegeven. Toen Ik een vreemdeling was, hebben jullie Mij in huis genomen. 36 Toen Ik geen kleren had, hebben jullie Mij kleren gegeven. Toen Ik ziek was, hebben jullie Mij opgezocht. Toen Ik in de gevangenis zat, hebben jullie Mij bezocht.' 37 Dan zullen ze Hem antwoorden: 'Heer, wanneer had U honger en hebben we U te eten gegeven? Wanneer had U dorst en hebben we U te drinken gegeven? 38 Wanneer was U een vreemdeling en hebben we U in huis genomen? Wanneer had U geen kleren en hebben we U kleren gegeven? 39 Wanneer was U ziek of in de gevangenis en hebben we U bezocht?' 40 En de Koning zal zeggen: 'Luister goed! Ik zeg jullie: toen jullie die dingen voor één van mijn minst belangrijke broeders of zusters deden, hebben jullie ze ook voor Míj gedaan.' (Matheus 25, Bijbel in Gewone Taal)
Over framing, grappige Facebook quizjes en duistere posts

Thu, 24 Nov 2016 15:14:00 +0100

Twee meiden gaan er vandoor en belanden via Spanje in Portugal. Ze zijn in het gezelschap van een man met, zo wordt er uitdrukkelijk bij gemeld, de Nederlandse en de Marokkaanse nationaliteit. Zelfs op Teletekst, waar je toch moet woekeren met de ruimte, vinden ze die dubbele nationaliteit zo belangrijk dat ze het in de pagina weten te proppen. De xenofobe onderbuiken spelen op, generalisaties en stereotiepen bepalen het gesprek. Wilders grijpt de gelegenheid aan om het bericht van Teletekst te twitteren, die ene zin nog even te herhalen en nog een keer #minderminderminder te kraaien. Waarom wachten tot we iets meer weten? De man heeft de Marokkaanse nationaliteit, *dus* is hij schuldig. Immers: hormonen, barbaren, jeweettoch? Minderminderminder. Check vooral ook even de replies op die tweet, dan zie je hoe feilloos Wilders de duisterste krachten van de samenleving weet te behagen. Dan blijkt de zaak iets anders in elkaar te steken: de meiden zijn op eigen houtje op reis gegaan en de man in kwestie heeft ze niet ontvoerd maar is juist degene die de autoriteiten heeft gewaarschuwd. Ergo, 'de Nederlander is geen verdachte meer'. Ja, 'de Nederlander'. Geen woord meer over die dubbele nationaliteit. Absolute stilte over rechts, geen tweet van Wilders. En nee, dit is geen toeval. Bewust of onbewust werken de media zo mee aan framing.Zodra je de kans ziet een negatief verband te leggen, doe je dat. Waar of niet waar is niet relevant, het gaat om het feitenvrij bespelen van de onderbuikemoties. En als iets niet meer in het frame past, laat je het gewoon weg. En zo vestigt zich langzaam maar zeker een even vals als spijkerhard beeld in het collectieve denken, want als je iets maar vaak genoeg herhaalt wordt het vanzelf waar. Dat komt deels doordat de mens nu eenmaal zo in elkaar steekt: we hebben geleerd te overleven door ons te conformeren aan anderen, een gezamenlijke mores te ontwikkelen zonder daar al teveel vragen bij te stellen. Zo doen we dat nu eenmaal, dat is nu eenmaal traditie, daar moet je niet over zeuren maar 'gewoon doen'. Als iedereen het doet, moet het wel goed zijn en als iedereen het zegt, zal het wel waar zijn. Daarom kostte het zo ontzettend veel tijd voor de slavernij werd afgeschaft, voor vrouwen stemrecht kregen, voor Zwarte Piet gewoon Piet wordt, om maar een paar zaken te noemen waar latere generaties met verwondering op terug (zullen) kijken. Daarom wordt fake-news, als het maar lang genoeg rondgalmt in je Facebook timeline, die zorgvuldig gefilterde hoogstpersoonlijke echokamer van gelijkgestemden, vanzelf waar. Dat is ook de manier waarop de Brexit campagne slaagde, en hoe Trump de presidentsverkiezingen wist te winnen. Er is een Brits bedrijf, Cambridge Analytica, dat profielen opbouwt via Facebook. U kent ze wel, al weet u dat waarschijnlijk niet: het is het bedrijf achter veel van die ogenschijnlijk onzinnige 'quizjes' op Facebook. Welke Disney prinses ben je, welk Downton Abbey karakter ben je, wat is je ware leeftijd, ga zo maar door. Tussen allerlei triviale vragen door zitten vragen als 'voel je je veilig?', 'neig je politiek meer naar links of naar rechts?' en 'vind je verandering eng?'. Die antwoorden worden gecombineerd met de likes en dislikes die je op andere berichten geeft: volgens het bedrijf hebben ze zo gemiddeld 3000 'datapunten' per persoon verzameld, waarmee je een aardig beeld hebt van wat iemand beweegt. Op basis van dat beeld serveerde de Trump campagne 'dark posts'; dat zijn berichten die alleen zichtbaar zijn voor een zeer specifiek publiek (in Facebook termen: 'micro audiences'). Ben je man, blank, bezit je een wapen, voel je je onveilig en leun je naar rechts, dan kreeg je een bericht tegen gun-control te zien. Ben je trots op je identiteit en bang voor verandering, dan kreeg je een anti-immigratie verhaal te zien. Ben je juist niet zo trot[...]