Subscribe: WARISAN ALAM..
http://kacipo.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Malay
Tags:
ada  aku  allah  blog  buat  dah  dalam  dari  dengan  kat  korang  nak  ochie  suma  tak  tapi  untuk  yang 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: WARISAN ALAM..

WARISAN ALAM..





Updated: 2016-09-08T12:36:02.690+08:00

 



Tag & Coretanku

2009-01-18T03:02:55.748+08:00

T.I.R.E.DYes im so tired. today aku takder wat paper.. tapi sugguh letih..adeiii apalah aku wat satu hari ni.. dah la lewat solat subuh.. hemm nak jadi apalah anak dara ni.oh ya.. baru aku ingat. smlm tu kan aku ada maslah kursus.. maybe sebab aku tak senang hati. aku duk pikir maslah ku tu smpai tak sedar masa berjalan dan nak dekat pagi dah baru la mau tito.. jadi Subuhnya pun berlalu mcm begitu jak..ish ish is.. aku ni.. betul2 la.. hemmm..Tapi ALhamdulillah. masalah pasal pendaftaran kursusku ni ok jg dah,..Nasiblah.. ndak sia2 aku penat berfikir.. hehheHari ni, member-member aku yang duk study 3rd year ni akan start present depan lecturerdan di undi oleh panel2 hakim yang di jemput dari dalam kampus gak..huhu.. seram sejuk gak kami suma ni yang menanti giliran utk wat presentation...aku akan buat presentation masa bulan dua nanti.so korang doa kan lah aku dapat buat yang terbaik untuk present ni.. fuhhhh...Oh ya.. ochie ada cita nak share dengan korang suma..Tadi kan masa aku tengah layan komentar blog aku kan.. tetiba ada member ni ketuk pintu bilikku.. first tu terkejut gak dgn ketukan yang kuat mcm nak robohkn pintu bilik aku..dalam hatiku, mesti ada yang masalah lagi ni..so apalgi.. aku ni dgn muka yang wisau g la ke lokasi yang meghadapi masalh besar kunun..sampai2 jak.. ingtkn ada owang gaduh ker pa.. tapi sekali nengok..ada dak yang nak g present hari tu terkunci dekat dalam bilik.. adoiiii.. cian dia..hehehh aku pun malas nak fkir pnjg.. malas nak pngiil pak guard.so aku guna caraku sendiri..aku g tendang pintu tu..perghhhhh.. dalam 10 tendangan mcm tu barulah pintu tu terbuka..berpelukan aku dengan dak kat dalam tu sebab.. gembira dapat selamatkan mereka..hahhaa puassss oo bila dapat tolong member yang susah.. Alhamdulillah... aku dah wat kebaikan hari ni...eh lupa lak aku.. hari tu aku tertinggal TAG dari member aku nama dia Annelara.. dia dak blogger sebelah jiran aku gak..dia ada kasi aku TAG.. heh thanks Anne.. kalo ada hadiah past past la kat ochie erk.. hehheok Jom Layan Tagged yang dia kasi kat ochie...Senaraikan 3 perkara orang yang megetag kamu:1. Manis2. Cantik3. Suka tersenyum3 PERKARA tentang Ochie:1. Suka tersenyum2. suka bercerita3. nakal-nakal manja.. kikiki.. ker mcm na? hehhePILEM KEGEMARAN:-1. Ayat-Ayat Cinta.. Buat masa ini..Yang lain tak seberapa minat lagi nengok.. heheheSIZE PINGGANG:-kecik jer pinggangku ni.. 23/24 mcm tu.. heheh kecik jak bah...Pilihan hati yang nak d TAG ialah:jeng jeng jeng.. hheheh.. macam biasa.. Ndak da la buat masa ni.. aku ngantuk mau tito.. hehhAlhamdulillah.. rasanya ni dha cukup kot entry aku hari ni..korang. ochie nak relax-relax dlu..Salam sayang dari ochie buat teman blog suma...Wassalam..(^_^)v,...[...]



Award, Tag & Story

2009-01-16T20:03:17.122+08:00

1..2...3...4... bla bla bla bla....arghhhhh tensionnya kepalaku hari ni.. otak berserabut tak tahu nak mula cita dari mana..hemmm tadi kan,, ermm ochie kan.. hemm bangun lewat.. huhuuhuhu...bayangkan la macam na keadaan ochie bila tahu kelas pagi tu ada n then nak wat prepare ni la tu la.. ayya ya yaiiii... memang riuh bilik ochie buat.. hahahha...aku dah lambat!!!!!!... fuhhhhhhhh tenang..tenang..nasibla ochie ni kooll babay.. (p/s bukan dady cool lak) huehehheh.. tarik nafas n then hembus.tenangkan diri n then baru buat kerja yang sepaptutnya...oh ya utk pengetahuan korang.. ochie ni simple jak k..kalo bab bab nak persiapkan diri simple jak amik masa.. tak perlu makan masa selama 30 minit.so kalo kes macam ni.. boleh "lepas" punya... hahah.. benda penting... ochie mandi k...jangan anggap ochie x mandi lak :P tumbuk korang..bru tau hahhahemm maybe aku lewat bangun sebab aku letih...semalamam aku duduk kuliah malam. stat jam 7pm until 10pm... adoiiiimau tecabut jak otak n kaki ku..letih oooo..ochie ni kalo bab letih-letih ni payah nak tito.. around jam 3am mcm tu bru leh lelap mata.so.. untuk keesokan harinya jawapnya ngantuk plus sengal2 lalat lah ochie.. hukhukhuk...kasihan aku ni kan... ndak pa la... adat seorang pelajar.. kena terima lah..nanti bila dah bekerja mesti rindu situasi mcm ni.. kalo tak caya cuba tanya dgn member2 yg dah bekerja.. kompom dorang rindu situasi mcm ni!!! heheoh ya, untuk pengetahuan korang kan, ochie hari ni pegi uruskan paspot dekat pejabat imegresen di Labuan ni...aku ngan member-member satu kosku HE23 Islamic Finance planning nak pergi ke Brunei,InsyaALLAH dalam cuti tahun baru cina ni aku kan pegi bersam kawan2ku..doakan lah kami suma selamat ok.. tak tahu lagi apa aktiviti yang kami akan buat. kepala yang mengetuai rombongan ini adalah seorang felo dari kediaman lelaki ;en Zahid..seramai 16 orang akan bersama-sama dengan aku pergi ke Brunei.Perempuan adalah seramai 7 orang dan lelaki ada 9 orang..sebarang maklumat perjalanan nanti aku kan bagitahu kat korang..sebelah petang selepas pulang dari pejabat Imegresen tu aktiviti harianku d sambung plak dengan mengikuti seminar Praktikum plak.. memang letih la juga badan aku hari ini.Seminar tu stat jam 4.30pm dan berakhir jam 6pm.. perghhh tak tahan aku.balik2 jak terus titoo.. letih sesangat..Tapi, tidurku terganggu plak dengan ketukan pintu dari member sebelah..adehhh..kacooooo betull!!!.. hemmm takper la... bangun2 jak ni aku terus posting entry ni kat korang.. windu lak bila tak update blog ku ni..nanti di kata dah bersarang plak.. oooo tidaaakkkkk... hehhhehe...actually banyak aku nak postingkan pasal aku hari ni kat korang tapi bila fikir ada kerja yang melambak menunggu aku, terpaksa la aku ringkaskan seringkas ringkasnya entryku ni.bah ok lah... aku nak minta diri dulu ni..aku nak pegi cuci kain, pegi mandi.. ops... hahhaha.. n then nak pegi blah.. hahhahah.. adoii sengal dah aku ni.. ok.. chaww.. cincau.. arioss.. berambus.. dlu aku.. kikiki...~Award dari Kak Tirana~ Ehem ehem.. untuk aku tidak melupakan janjiku.. aku ada terima hadiah daripada kak Tirana.heheh. tak sangka aku kak tirana sudi gak ingat ka aku ni erk.. huhuMakasey yer kak.. love u n ochie sangat menghargai pemberian hadiah kakak ni..Thanks ~Tag dari Kak Eidafatiha~Ok seterusnya aku terima TAG dari kak eidafatiha plak.. makasey yer kak sebab sudi gak ingat kat adik ochie.. semoga ikatan persahabatan kita ni tererat dengan terjawabnya lagi tagged ni..chewaahhh ahakssss.... the Rules:## Link to your tagger and post these rules on your blog## Share 7 facts about yourself on your blog, some random some weird## Tag 7 people at the end of your post## Leave your names as well as links on their blogs let them know that they're tagged byleaving a comment on their blog.1. Suka colour Hijau..2. Suka tersenyum..3. Kuat terasa/makan hati/ cepat terguris la konon.. huhu4. tak suka kotor-kotor..5. Suka habiskan masa depan laptop.6. Suka dengar radio.. lebih-lebih lagi Radio Nasyid.fm7. Suka termenung.. hakhakhak.... 7 orang yang nak d tagged rasanya tak[...]



Ceritaku..

2009-01-14T20:37:19.820+08:00

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua teman blog ochie..Apa khabar hari ni? sihat ka juga??ALhamdulillah setakat ni aku selamat dah dari sakit yang ndak di duga datangnya..heheh.. cian mak bapak aku semalam aku kol..wisau beno dorang dengan anaknya ni.. maafla mom.. anakmu ingat ko jak masa tengah sakit ni..Almaklumlah.. dah duduk sorang-sorang.. tak der kawan teman.. mom jer la yg ada dekat fikiran masa tu.. bila dah kol mak.. mak mulalah kuarkan "ubat" penyedap telinga.. hehekebetulan abah ada dekat sebelah mak.. apalagi.. tambah sihat telingaku dengar.. huhuhLepas jer tau anak dia ni jatuh sakit.. mulalah nak suruh pegi klinik.. pegi hospital lah..Adoiiiii.. mak n abah aku.. memag takkan senang duduk la if aku tak der uruskan badanku ni supaya cepat sihat..mungkin sebab pengalaman kehilangan seorang kakak membuatkan abah takut anak-anak dia sakit sampai tak dapat diubati bila dah melarat sangat...alahai mak dan abah ku sayang.. anakmu ni akan jaga diri dan jaga kesihatan ok.Maaf la sesangat buat mak n Abah wisau.. tak tergamak sebenarnya nak buat macam tu..tapi.. anakmu windu sangat..tu yang kol terus tu..Love u Mom n Dad.. love u so Much... May Allah bless u..Hari ni seperti biasa.. aku masih lagi ada tanggungjawab yang tak selesai yang perlu ku pikul.bangun pagi.. n then mandi dengan air yang bak air batu.( sejuk sangat...)bersiap sedia untuk ke kuliah macam biasa.. tapi kali ni. aku kena lalui kuliah satu hari.. bermula jam 8.00am sampai la jam 4 petangwawawa.. boleh pengsan oo.. nak wat macam na.. ni lecturer jemputan.so kena bersabarlah.. memg letih+ngantuk hari ni..moodyy pun ada gak.. kesian kat kawan ochie jadi sasaran kena terjah hari ni.. huhuhusoory geng.. aku harap ko sabar dengan karenah aku ni yang cepat berubah angin.. hehhe..buat teman-teman blog ochie yang bg award or tag kat ochie...ochie nak pohon 20 jari.,. heheh mohon d maafkan sebab ochie tak dapat nak jawab suma tu dalam masa terdekat.. ochie busy nak wat proposal utk project paper ochie..banyak gak ni nak wat.. tapi.aku kan usahakan untuk tepek dan jawab suma tu..maaf tau.. bukan aku tak nak jawab. tapi kekangan masa tak mengizinkan aku melaksanakannyaHarap korang tak terasa tau.. hehheaku sayang kat korang.. jangan amik jhati yer.. amik jantung ochie jer.. kikiki..tak sanggup aku.. nak hiduplagi ni.. tak kawin.. hahahhKorang tau tak.. aku ada kenalan baru kat blog sebelah ni...orang dia comel gak.. ochie panggil kak ipa/kak Umi.. hehhe.. sebak tau baca coretan dan luahan hati dia kat blog tu.. apapun.. teruskan kak menulis entry akak tu..suka sangat baca.. (kpd korang yang nak berkenalan sila2lah jenguk blog kak umi@kak ipa)harap.. hubungan kita tak terputus di alam maya ni.. Doa ochie semoga kak umi@kak Ipa succes dalam kerjaya akak dan semoga bahagia dunia dan akhirat.. nampaknya ochie dah mula nak menyayangi kakak ni.. heheh..(takder niat lain tau.. heheh..)bah ok lah ya. rasanya tak tahu nak tulis apa lagi ni..nanti sok lusa lagi ochie update blog ni... thanks for u oll suport...love u n miss u.. Wassalam[...]



Perut oh Perut... (+_+)v

2009-01-13T19:43:39.030+08:00

Bangun tadi pagi dalam Jam 5.oo Pagi.. betul betul ochie tak boleh tido..Kat sini cuaca dekat Labuan sangat sangat sejuk...Masuk angin perut aku di buatnya..ishhh.. patutnya time macam ni lah aku kesedapan tido. tapi ni tak plak..banyak berkalih adalah!!!.. eiiiiii tension!! Tension!! Tension!!!mumyyyyy!!!!!!! ermm.. masa nilah merengek nak cari mumyku... yerla.. masa sakit baru cari mumy... nak ngadu sikit nak cari mumyku...ermm tapi my mom jauh sangat.. nak kol plak takut wat dia jadi wisau.. Jawapannya.. layan sakit sendiri sendirilah..MUMYYYYYYYYYYYY!!!!!Kesakitan perutku semakin bermaharajelal bila aku menumpahkan lahar dari perutku ni..ADOI!!!!!! MUMY sakitnya peruttt.... wawawawaw..Cakitnya peyut... apasal lah ni meragam perutkuni.. nak nangis..Tapi segan nanti kawan dengar.. tutup kepala pakai bantal baru nangis la.. hahahhaha!!!!... lucu juga aku ni..Ermmm.. cakitnya... dah berapa kali dah ni aku berulang alik dari toilet ni...Nak makan ubat plak takder.. Tapi nasiblah takder ubat. kalo makan pun kompom tekuar balik.Sapu guna balsem jer la.. konon la nak tahan sakit.. Tapi Hampesss... perutku ni ndak mau juga "makan saman"Dah nak dekat Jam 8.00am dah ni.. kelas Miss Raihana dah nak start..Perutku tak baik-baik plak.. ishhhh.. tak boleh jadi ni...kena pegi juga ni walaupun keadaan badanku ni tak seberapa elok...yerla.. my lecturer ni pelik sikit dari lecturerku yang sebelum2 ni mengajar kami..kot-kotla dia naik angin.. hukuman apa aku pun tak tahulah dia nak kenakan kat aku.kena pegi juga dekat kelas ni walaumacamana sekalipun.. nanti dia bagi kuiz..kempunan la aku tak dapat markah.. hemmm alternatif lain untuk sihatkan perutku ni...Sapu Ubat guna "balsem" cap kaki tiga.. then pakai baju.. terus blah... Nasib tak meragam dalam perjalanan.. selamat aku.. hehhehe.. Alhamdulillah.ISHHHH!!!!! TENSIONnnnnnnn...Ingatkan satu musibah dah lepas.. ni tak lepas lagi plak dari musibah..nak masuk kelas.. pintu dah dikunci dekat luar. terpaksala wat traffic jam kat luar kelas..Miss ni. tak konsider betul lah.. tak sampai pun lagi jam 8.. dia dah kunci pintu..Tak kesian ker dia ngan aku ni yang muka dah la seposen.. sakit plak tu...ish ish ish.. geram juga aku dengan Miss ni.. Fuhhh!!! lega.. lepas dibiarkan dalam 5 minit macam tu.. nasib dia benarkan kami masuk dalamkalo.. tak. nak jer blah dari situ.. emosi tak stabil ni skrg.. hehheALhamdulillah... perutku tak meragam dah selepas kelas tu...Tapi sampailah malam menjelma ni.. lepas aku makan malam ni.. perutku ni mula plak menyanyi keroncong + lagu waw bulan.. huuhu.. Kalo lapoooo tak per juga.. bleh diterima.. tapi ni tak... perutku mengulas.. sakitnya ya ALLAH.. tuhan jak yang tahu..Apa kena dengan aku hari ni.. Oh Perutku.. apasal lah ko ari ni.. betul3 ko tak kasi can aku duduk selesa 24 jam ni..MUMYYYYY!!!!!!... anak mak sakit perutni sekarang...Ubat pun takder ni... sob2x... layan sakit sendiri2 jer la ni... perut oh perut..Janganlah sakit.. aku ngantuk ni mau tido.. ko buat hal plak..aku nak buang isi perut dekat toilet plak ko tak nak kuar...wawawawa... aapasal perutku aku ni.. sakitnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...kepada sesiaapa yang mengetahui sakit pada aku ni.. sila silah tinggalkan pesanan buat ochie yang begitu kasihan dan memerlukan prihatin darianda suma.. sob2x.... sakitnya...ni nulis entry ni pun.. tengah tahan sakit... [...]



Oh Ochie!!!

2009-01-12T18:38:10.974+08:00

Awal-awal pagi aku bangun ingat nak pegi ke kuliah..Tapi, dapat meseg dari kawan kuliah tak der.. Alhamdulillah.. selamat aku..Boleh sambung tito.. tak perlu nak pening lalat mangun awal2...g siapkan diri..Lebih-lebih lagi cuaca sejuk tahap cipan sampai ke tu lang rusuk.. perghhhhh tak tahan...Nak berbungkus jak satu hari dalam selimut.. heehheAsyik duduk berbungkus dalam selimut tu.. datang plak meseg kedua..Sila daftar tutoriol untuk kos Makroekonomi.... aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimenc-menci menci... dah la semalam tidoku tak sedap.. ingat nak balas dendan la tito satu ari..Tapi tak der rezeki la plak. kena bangun la jwapnya.. pegi siapkan diri n then g daftar.hemm.. Nasiblah.. nak wat macam na..Kol ar terus member minta teman g daftar. Nasib ada member yang prihatin..Kalo tak.. harapla aku nak pegi sorang-sorang.. baik sok lusa daftar. huhu..Balik jer dari menara tadi.. aku tetiba pening-pening lalat lak..CUACA hari ni betul-betul membuatkan pala ku pusing!! ingatkan mendung macam ni..Hujan lebat nak turun ar.. tapi lain lak yang turun.. hujan ciput-ciput.. Turun ala-ala winter sonata la kunun.. hakhakhak... tapi memang cantiklah..Bila dia hinggap kat atas pala aku.. mulalalah.. kepala stat nak berpusing.. sakitnyaa..Takkan bahana cinta hujan plak aku kena..... kikikiki...akibat tak tahan sangat.. aku pegi lah masuk kedai k-mart beli panadol aktive fast..konon nak mencepatkan pemulihan.. sampai bilik.. ubat tak telayan.. nama jer beli ubat. tapi ubat tolak tepi..hehehe.. almaklumlah.. aku ni kan penakut dak nya nak makan mender-mender macam tu suma. bagus lagi aku layan tito.. sedap gak sikit pala aku.. hilang terus...whuaaa.. sejuknya.. hemmm angin kencang.. tapi takda hujan kuat lak..ish ish ish.. betul betul.. hari Tilam sedunia la hari ni... hahahhaha...sorylah member suma.. aku betul-betul takder idea nak postkan entry apa..layan jer laq kesengalan coretanku ni.. andai ada typo tu.. paham-paham jer la..lalat dah mai dah atas pala aku.. tu yang duk layan jak ni nulis.. sampai typo d buatnya..ok lah.. rasanya cukup sampai cni la dulu erk..ni pun aku tengah nulis entry ni dengan memakai selimut yang tebal..sejuk beb!!!... kalo ada yang di peluk ok juga.. tak la sejuk sangat macam ni.. hahahahadoiiii.. mereng uda otakku ni..ok ok ok.. cukuplah ya... doakan aku sihat jak ni.. Wassalam[...]



~~Happy Belated Birthday~~

2009-01-12T09:33:13.631+08:00

Salam rindu buat teman blog suma..ochie harapkan suma dalam keadaan sihat walafiat hendaknya..masa aku tengah nulis entry ni.. aku tengah menahan sakit.. sakit apa?? sakit pompuan.. hhehehIkutkan nak rehat-rehat jer.. tapi hatiku tak senang selagi tak postkan entry ni..sebab entry ni amat bererti buat aku...entry untuk teman blog yang di sayangi.. yang sentiasa carrying dengan anak-anak blog dia..sayang jika tak postkan entry ni...Walaupun terlambat untuk ochie postkan entry ni..Tapi... ochie harapkan akak Tirana iaitu insan yang ochie maksudkan.. untuk sudi mengambil hadiah harijadi dari adik akak ni buat akak yang di sayangi...~~Happy BELATED Birthday Kak Tirana~~10hb January 2009Walaupun hadiah adik ni tak secantik macam empunya badan.. tapi ikhlas pemberian adik ni.. Nasiblah adik terbaca entry dari akak Yanmie pasal birthday akak..kalo tak. kompom adik tak tahu akak nya birthday ari ni...mungkin sebab keadaan yang tak mengizinkan adik ni ingat birthday akak..walhal akak dah maklumkan kat adik..minta maaf sesangat kak sebab terlambat wish buat akak...Doa Adik semoga akak terus berjuang dalam bidang yang akak ceburi..juga berjuang atas nama seorang ibu dan juga seorang Isteri...Adik tak pandai nak susun kata buat akak.. sebab adik tak reti nulis ayat yang manis2 ni..hehehe... semoga berbahagia yer kak..Salam Kasih dari adik buat Kak Tirana..seorang teman yang jauh di mata tapi dekat di hati..~Buat Akak Tirana~Selamat hari jadi Ku ucapkan kepada mu Semoga yang Esa panjangkan umurmu selalu Betapa riangnya menanti di saat ini Ku harap kita dapat meraikan bersama-sama Di sisi teman-temanSelamat hari lahir Sekali lagi ku ucapkan Kini usia telah Mendewasakan dirimu Kini kau menanti pelangi kehidupan Secerah mentari memancar buni ini Tak dapat melupakan kenangan manisSambut-menyambut mesra penuh keriangan Berdendanglah iramaku dengan mesranya Harijadimu yang paling bahagia Tak dapat dilupakan buat selamanyaTiap detik beredar silih berganti Hanya setahun sekali kau menanti Bagaikan sejarah tersemat di sanubari[...]



~~KAWAN DI AKHIR ZAMAN INI~~~

2009-01-10T19:44:11.091+08:00

~~Gambar hiasan~~"Seperti orang-orang yang sebelum kamu, yang lebih kuat daripada kamu dalamkekuatan, dan lebih banyak dalam harta dan anak-anak;mereka mengambil kesenangandengan bahagian mereka;maka kamu mengambil kesenangan dengan bahagian kamu,sebagaimana orang2 yg sebelum kamu mengambil kesenangan dengan bahagian mereka.kamu terjun sebagaimana mereka terjun. Bagi mereka itu, amalan2 mereka menjadi sia2di dunia dan diakhirat; mereka itu, merekalah org2 yg rugi"Surah At-Taubah; 69Kawan di akhir zaman iniPayah untuk kita ketemuiYang benar benar sibukDengan urusan memperbaiki diri nyaYang benar benar sibukUntuk mengubah sikapnyaUntuk kembali kepada Zat yang sempurnaYang ada kini hanyalahSibuk dengan urusan mengumpul harta duniaWalau di ketahui dunia ini hanya sementaraKawan di akhir zaman iniPayah untuk kita ketemuiYang bergelumang dengan majlis ilmu menafaatYang sanggup bersusah payah dan berpenatlelahYang sanggup menghabiskan masa, tenaga, umur dan hartaDalam mengejar dan memahami ilmu menafaatYang ada kini hanya lahBerbangga dengan harta yang menimbunTapi jiwanya masih kosong belakaKawan di akhir zaman iniPayah untuk kita ketemuiAhli professional yang bertaqwaYang benar-benar melekat iman di jiwanyaMengunakan profession nya menuju cita cita di akhirat sanaYang ada kini hanyalahAhli professional yang lalai dan lekaYang hidup nya lebih barat dari baratIman dan amal soleh terasa amat berat baginyaKawan di akhir zaman iniPayah untuk kita ketemuiBersifat silaturrahim semata mata kerana Allah Saling berhubungan dan bertanya khabar semata mata kerana AllahYang ada kini hanyalahSikap pura pura untuk menyenangkan hati sendiriBersahabat untuk mendapat habuan dan kepentingan diriKawan di akhir zaman iniPayah untuk kita ketemuiYang suka berbincang tentang usaha untuk mengurus diri sendiriYang menghidupkan dan mengamalkan ilmu yang dipelajariUntuk kepentingan masyarakat Islam sendiriYang mensyiarkan Islam pada diri merekaYang ada kini hanyalahYang suka berbincang tentang usaha untuk menambahkan harta duniaYang menghidupkan budaya baratSehingga melupakan kehidupan akhirat yang lebih kekalKawan di akhir zaman iniSusah untuk kita ketemuiYang menjadikan majlis majlis Al Quran tempat pertemuanYang menjadikan majlis majlis Agama tempat berkenalanYang ada kini hanyalahYang menjadikan kompleks membeli belah tempat membuang masa dan umurYang menjadikan disko dan pesta hiburan sebagai tempat berhiburKawan di akhir zaman iniSusah untuk kita ketemuiYang menjadikan Al Quran sebagai hiburanMenjadikan zikir dan selawat sebagai ucapan kelazimanYang ada kini hanyalahArtis di jadikan bahan pujaanNyanyian melalaikan di jadikan hiburanDianggap moden dan berketerampilanKawan di akhir zaman iniSusah untuk kita ketemuiYang sentiasa merasai mati itu sangat hampirYang sentiasa merasai jelingan IzrailYang bersungguh sungguh memperbaiki iman dan amal sebelum kematianYang bersungguh sungguh memperbaiki sikap sendiri untuk masa depan diakhiratYang ada kini hanyalahYang panjang angan-angannyaYang sibuk mengumpul dunia kerja seharianSeolah olah kematian itu masih jauhSeolah olah alam barzakh itu tidak akan ditempuh.p/s peringatan untuk diri ini dan juga sahabat dan teman blog sumakredit: ~(^_^)v~[...]



~~~Munajatku~~~

2009-01-09T22:56:37.075+08:00

Ya Allah aku mohon kepadaMu ampunan dan keselamatan dalam urusan agamaku dan duniaku, keluargaku dan hartaku. Ya Allah tutupilah aku dari segala yang memalukanku dan tentramkanlah aku dari rasa takut. Ya Allah, peliharalah aku dari depanku dan belakangku dari kananku dan kiriku, dan dari atasku. Dan aku berlindung kepada keagunganMu dari ancaman yang datang dari arah bawahku. Ya Allah sehatkanlah badanku. Ya Allah sehatkanlah pendengaranku. Ya Allah sehatkanlah penglihatanku. Tiada Tuhan yang patut disembah selain Engkau. Ya Allah sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari kekufuran, kefakiran dan siksa kubur. Tiada Tuhan yang patut disembah selain Engkau. Ya Allah Engkaulah Tuhanku. Tiada Tuhan yang patut disembah selain Engkau. Kau ciptakan aku dan aku adalah hambaMu. Dan aku tetap pada sumpah dan janjiku padaMu semampuku. Aku berlindung kepadaMu dari kejahatan apa yang telah aku lakukan. Aku datang kepadaMu menyatakan pengakuan akan segala nikmatMu yang Engkau limpahkan kepadaku. Aku datang kepadaMu mengakui segala dosaku, maka ampunilah aku, sesungguhnya tiada yang mengampuni dosa kecuali Engkau. Ya Allah aku berlindung kepadaMu dari kegelisahan dan duka cita. Dan aku berlindung kepadaMu dari kelemahan dan kemalasan, serta dari sifat kikir dan pengecut. Dan aku berlindung kepadaMu dari cengkeraman hutang dan penindasan manusia. Ya Allah jadikanlah permulaan hari ini kebaikan dan pertengahannya keberuntungan serta akhirnya kesuksesan. Dan aku mohon kepadaMu kebaikan dunia akhirat, wahai Yang Maha Pengasih lebih dari mereka yang berbuat kasih. Ya Allah aku mohon kepadaMu keridhaan terhadap keputusanMu,kelapangan hidup setelah mati, kenikmatan memandang kepada wajahMu yang mulia, dan kerinduan untuk berjumpa denganMu, tidak dalam kesusahan yang membahayakan dan tidak pula dalam cobaan yang menyesatkan. Dan aku berlindung kepadaMu daripada menganiaya atau dianiaya atau diserang dan berbuat kesalahan atau dosa yang tidak Engkau ampuni. Ya Allah aku berlindung kepadaMu daripada kembali kepada hidup yang terhina. Ya Allah tunjukilah aku sebaik-baik perbuatan dan budi pekerti yang tiada seorangpun yang dapat menunjukkannya selain Engkau. Dan jauhkanlah aku dari keburukannya yang tiada seorangpun yang dapat menjauhkannya selain Engkau. Ya Allah perbaikilah untukku agamaku, dan lapangkanlah bagiku tempat kediamanku,serta berkahilah untukku rizkiku. Ya Allah aku berlindung kepadaMu dari kekerasan hati, kelalaian, kehinaan dan kemiskinan. Dan aku berlindung kepadaMu dari kekufuran, kefasikan, perpecahan, rasa ingin tersohor dan riya. Dan aku berlindung kepadaMu dari tuli, bisu, penyakit kusta dan segala penyakit yang jahat. Ya Allah kurniakanlah ketakwaan pada jiwaku dan sucikanlah ia, karena Engkaulah sebaik-baik yang menyucikannya dan Engkaulah pelindungnya dan pemiliknya. Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyu’, nafsu yang tidak pernah kenyang dan doa yang tidak dikabulkan. Ya Allah aku berlindung kepadaMu dari kejahatan yang telah aku perbuat dan yang belum aku perbuat dan aku berlindung kepadaMu dari kejahatan yang telah aku ketahui dan yang belum aku ketahui. Ya Allah aku berlindung kepadaMu dari lenyapnya nikmat yang Engkau kurniakan, berobahnya kesehatan yang Engkau anugerahkan, kejutan bencana dariMu dan segala bentuk amarahMu.Ya Allah aku berlindung kepadaMu dari kehancuran, terjatuh, tenggelam, terbakar, dan kesengsaraan masa tua. Dan aku berlindung kepadaMu dari rasukan setan di saat hadirnya maut. Aku berlindung kepadaMu dari kematian karena sengatan binatang. Dan aku berlindung kepadaMu dari rasa rakus yang membawa kepada tabiat jahat. Ya Allah aku berlindung kepadaMu dari pekerti yang buruk, perbuatan mungkar hawa nafsu jahat dan penyakit yang membinasakan. Dan aku berlindung kepadaMu dari cengkraman hutang dan penindasan lawan serta kegembiraan musuh melihatku. [...]



[U].[M].[S].[K].[A].[L]

2009-01-09T00:38:57.435+08:00

Salam buat teman-teman Blog yangg di sayangi..Syukur Alhamdulillah, akhirnya aku dapat juga menyelesaikan puasaku yang kedua dalam hari Asyura .first ingat tak dapat la nak laksanakan posa kedua ni...bcoz, aku nya kepala semalam pening sesangat.. mcm nak pecah tau di buatnya.. hajat nak makan sahur pun tak kesampaian akibat kondisi diri yang tak tak berapa baik ni. Walaumacamna pun.. tu suma bukan halangan buat aku "surrender"..Cuaca kat kampus hari ni sejuk sangat... dah 3 hari dah ni hujan lebat.. Tapi Alhamdulillah juga angin x kencang.. kalo tak, kompom keadaan di luar merbahaya... yerla.. Almaklumlah duduk atas Pulau kecik... "Pulau Labuan / Pulau Mutiara" huhuhu.. tak sangka aku jauh di terbangkan ke tempat ni..Buat teman-teman blog Ochie yang dah tepek hadiah dari Ochie.. aku ucapkan berbanyak-banyak terima kasih.. tetiba rindu sangat kat kalian.. tu yang buat khas lagi kad buat anda-anda suma.. Walaupun terlalu simple.. tapi ia ckup bermakna buat aku.. huhuhu...Adeh... betul-betul arr aku moody sesangat hari ini.. Apasal ni!! selalunya tak macam ni pun...hemm kenapa la ni yer... "ni mesti sebab banyak buat dosa ni"~Wallahua'alam~Tapi.. moody mody pun, aku tetap boleh sejukkan ati ni lagi.. ya ker tu?? hakhakhak Ntahla.. no Komen.. biarlah mereka yang melihatku sahaja menilai diri ini..adakah baik ker... buruk ker tau macam na pun..Aku terima jer sumanya... Tanpa teguran n nasihat dari kalian aku tak kan sedar diri ini yang serba kekurangan.. ker macam na? heehehheEntry kali ni aku suka untuk mempromote tempat pengajianku... Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan.. (UMSKAL) hehehe. saja jer nak tepek gmbr ni sebab ia akan meninggalkan seribu satu kenangan yang amat manis, dan juga pahit buat aku dalam mengharungi hidup sebagai seorang Siswi. Di sinilah aku mengenal erti perjuangan di medan pertempuran untuk mencari ilmu yang bermanfaat dan berguna untuk bekalan ku apabila berada di "luar" sana nanti...Aku mengambil pengajian selama 3 tahun dekat sini.. dalam Bidang Islamic Finance atau jg di kenali dgn kos HE23.. Memang aku sangat bertuah kerana dapat memasuki kos ini.. Mulanya tertanya-tanya juga akan kemanakah arah tuju kami selepas grad nanti?Tapi, selepas mdpt pnergn jelas dr lecturer kitaorg.. Barulah kami faham akan maksud dan tujuan kos ini diwujudkan.. Aku Bangga menjadi produk keluaran HE23.. hehhe.. 1. merupakan kolej kediaman kami.. "Kolej Pompuan= Kolej Beta" Manakala "Kolej kediaman Lelaki= Kolej Alpha". Nama kolej ni dah berkurun2 dah tak bertukar-tukar lagi..huhu.. Kolej kediaman kami ni.. ada ruangtamu, dapur, dan juga 3 blik. kekadang kami memasak kat dapur yang disediakan.. tapi tu pun main curi2.. huhuhu yerla.. tak nak bazirkan ruang dapur yang sedia ada.. ngeehh2. Itulah Bangunan menara Kampus Antarabangsa Labuan.. seGAH dengan namanya juga..ada 13 tingkat sumanya.. suma urusan hanya boleh dilakukan dalam satu bangunan sahaja.. Tgkat 1=UMTP/ Tingkat 2, HEP & Bidang Sukan / tgkt 4= Bhgian Akademik& Kewangan/ Tgkt 6- PPIB / tgkt 3 & 10- Bilik lecturer dan ada tgkt 12- Bilik Pengarah Kampus..3. Pemandangan diwaktu senja.. sangat indah bila berada di sini.. turun jer dari Kampus akan jumpa pantai depan dia..boleh tengok matahari terbenam.. kalo yang duduk bercouple-muple tu untunglah.. hakhak.. Tapi, tempat kami akan menjadi kunjungan prnduduk3 dr Labuan pada hjung Minggu.. nak mandi manda la katakan... sambil2 duduk mkn d gerap tepi Pantai.. Takpun wat perlumbaan motor/ keta.. huhuu.. macam-macam ada.. hakhakhak..Maafla gambar kat UMSKAL ni aku x snap byk-byk lagi.. nak dekat di penghujung waktu.. aku kan tepek banyak-banyak kat sini.. ok.. heheh.. Ngantuuukk dah. Nak rehat dlu.. sok ada kelas.. so nak manjakan badan dulu.. huhuhu... ok Wassalammm[...]



GiFT For You (^_^)v

2009-01-08T00:17:56.493+08:00

Salam Asyura buat sahabatku suma...hehe Hari ni.. sempena hari Asyura.. tak sangka plak sekali dengan birthday teman blog ochie.Nama dia Along_Arman.. hehe.. suka kawan ngan Along..Sebab dia sungguh Carrying n x lokek ngan ilmu yang ada..Makasey sesangat yer ALong..~HAPPY BIRTHDAY ALONG ARMAN~Just for you.. hehehTerima lah kad Birthday dari Ochie buat ALong yer...Ni sempena tanda keikhlasan Along sudi jadi teman blog ochie dalam dunia maya ni..Ochie doakan semoga ALong bergembira dalam bulan lahir Along ni..Semoga Along dalam Rahmat dan KeredhaanNYA..~Amin~OK Along, Jangan lupa tau..Kalo makan kek tu jangan lupa kat Ochie plak..hehehe Maafla Along, walaupun tak dapat menyambut bday kat c tu..Ochie post Kad jer la dari c ni erk.. hukhukhuk...Tak tahu la cantik ker tu tau Tak..Tapi buatnya dengan ikhlas tau..Tanda ucapan terima kasih atas persahabatan kita ni..May Allah bless u sayang.. hakhakhak...OK la. kepala dah pening dah ni..i think, maybe i need enoughf rest.. getting dizzy now!! ayyakkk...Kalo kekandaku tahu ni.. mesti di marah lagi.. hakhakhak...sapakah kekandaku tu?? jeng jeng jeng..makan kopok "jing Jang"Ha ha ha ha ha.. _ Ochie yang baik~~ huuBaiklah Ochie sudahi ngan salam AsyuraDan Salam Sayang Ochie buat Rakan suma...Sedih plak nak berpisah ni... sob3x...Ok la.. sebelum ochie tinggalkan korang, harap yg dtg singgah blog ochie ni..N singgah baca entry ni. terimalah Kad dari ochie nisebagai Salam persahabatan..WassalamPLEASE TAKE THIS PICTURE & PUT IN YOUR BLOG~AS MY GIFT 4 U Ol A.k.A My Lovely Friends~~i LOve You ~[...]



[P].[O].[S].[A] 10 Muharram

2009-01-07T18:30:48.819+08:00



(image)

Posa.posa..posa...
Hari ini, aku puasa 10 Muharram..
Aku rasa lemas sangat-sangat..
dah lah semalam tak bangun sahur, just pasang niat jer..
tak per.. aku boleh lakukan...
insyaALLAH aku akan dapat berbuka posa pada waktunya...


(image)

Apasal hari ini aku emosi sangat...
sangat.. sangat.. sangat emosi..
Ntah la.. asyik kuar jer airmata ni.. hahahah.. cengengnya juga ko ni oci..
ish ish ish. wat malu lak aku cita bab ni... (control ayu jap!!)
tapi.. yerla.. dak pompuan kalo nak nagis mana leh tahan.
kalo dia nak tumpah.. tumpah juga...


(image)

Tapi.. kenapa aku nangis erk.. heheh..
jom teka.. teka.. sapa
berjaya teka.. ochie belanja.. huhu





MAKASEY....

2009-01-06T19:51:25.081+08:00

Eh.. pelik plak ochie apasal lak ada gmbar sendiri ni tertepek kat sini.. huhu Maluuuu sihhhh.. kikikiki...ehem ehem... bukan nak promote diri sendiri k.. Tapi tak sangka lak.. ada blogger yg sudi gak nak tepek mukaku tu yg terlalu comot...heheheh.. maluuuu nyaaa.... segan bah...Tapi.. Hadiah ni aku tak pernah tolak...lebih-lebih lg c Luthfi yang bagi kat aku.. ni yang terharu tu..Sampai nak nyanyi-nyanyi lg ni.. hehhe... HADIAH DARI LUTH!!!Makasey yer LUTH becoz sudi gak watkan ochie kad..tak sangka plak Luth ni muda dari ochie.. sangkakan sama umo...huhu.Apapun.. perjalanan masih panjang..semoga Luth dapat memperolehi apa yang di hajati.. insyaALLAH.Once again..Ochie ucapkan berbanyak-banyak karung terima kasih kat LUTHsebab buatkan KAd yang sangat cantik ni.."Anda memang seorang rakan yang manis" perghhhhhhhhh!!!! tak tahan ayat ni... huhuhuhu... biasa--biasa jak aku ni Luth..Ko lah baru manis.. hitam-hitam manis gtu.. hehehTukar tajuk plak...emmmm..Hari ni ochie jejalan sorang kat bandar di Labuan..Borring oo bila nak makan tak berteman.. nak shoping x der kawan..ishhhhhhh... pokoknya NDAK BEST la..Kawan-kawan yang lain plak busy.. yang lain lagi tu masih duk kat kampung..Windunyerrr kat dorang.. heheh..Dalam beberapa hari ini aku selalu duk mengelamun..ntah papa jak aku fikirkan.. banyak sangat sampai nak pecah kepala ni di buatnya...tapi memang betullah.. bila kita duduk keaseorangan.. kompom kita ndak lari dari memikirkan masalah-masalah yang ada..mana nak buat tu la.. tak selesai ini la.. itu la..adehhh.. pening pala ooo..macamna pun.. pesanan dari penaja bila duk berseorangan.."Jangan biarkan diri diselubungi misteri!!!"kena ka juga tu ya aku cakap??? hehehehOk lah.. nak away plak..nak solat Isyak.. sambung lagi untuk entry yang akan datang...ops hampir terlupa..KEPADA MANGSA-MANGSA TAG OCHIE..ANDA BOLEH MENGAMBIL HADIAH YANG OCHIE LETAK SEKALI BERSAMA TAG TUsudi-sudikan lah menerimanya yer..kerana tanpa Anda.. siapalah AKU.. chewahhh!!! hakhakhak...~Wassalam~[...]



HAPPY BDAY LUTHtextile..

2009-01-05T23:46:23.783+08:00




(image)

(image)


HAPPY BIRTHDAY LUTH!!!!!

(image)

Whuaaa... tak sangka yer upanya duk pejam celik..
ada dah member ochie duk nyambut bday... hehheh... TUA UDA KO LUTH!!!
meh nak nyanyi untuk Luth ni... (jgn jer la hujang.. sob3x..)

Allah.. se..la..mat.kan kamu...2x..
Allah Se..la..lamt kan Incik Luth Textile.. huhu..
Allah.. selamatkan kamu.. kikiki...

(image)

Apalagi tu di tunggu.. g la makan kek yang ochie bagi tu... hehhe..
Apapun.. doa Ochie,
semoga persahabatan kita dalam alam maya ni tidak terputus begitu sahaja..
Bila dah sampai seru nak kahwin tu.. jangan lupa la jemput kitaorg k..
Semoga hidup Luth sentiasa di hiasi dengan senyum tawa.. walaupun ada masa duka n nesatapa.
lagi.... Semoga Allah sentiasa merahmati dan mencucuri rahmat buat Luth.

(image)

Ok Luth.. Selamat HARI JADI...
Jangan lupa kitaorg suma kalo duk makan kek tu.
tengah Lapoo benoo ni.. hakhakhak... ok..
Wassalam...









Award & Tag

2009-01-05T18:39:24.043+08:00

Assalamualaikum...Nengok tak award ni.. huhuhu award ni aku pungut n kutip dari blog Kak TiranaActually segan gak nak amik.. hehehe.. tapi sebab dah sayang kat kak Tirana ochie amikla...yang tak tahan nengok tu.. yg kupu-kupu kat bawah ni.. Ochie suka dengan kupu-kupu.. cantik n Unik... dan oenuh dengan Rahsia.. Hadiah & Tag dari Kak TiranaHadiah ni still Dari Kak Tirana Tetapi katanya ia datang dengan bersyarat. Nak tau apa syaratnya.. Jom.. kita nengok..Syarat-syaratnya ialah seperti berikut:Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan "anda telah di tag"10 fakta/hobi sayaHobi saya -Membaca, Mengemas, Menulis, Memerhati..Makanan kesukaan -Tom Yam, dgn makanan ala-ala kampungPersonaliti saya - Maybe Manja.. cengeng.. Suka ketawa n mudah tersenyum..Keluarga - Anak ke-3 daripada 5 orang adik beradik.. (Anak Bongsu Pompuan)Pekerjaan -Still Study.. Tapi InsyaALLAH akan konvo dalam bulan OgosStatus - Complicated..Start Tahun Baru Islam.. Aku mula mencari erti hidup ini.Kuat Merajuk. sebab sensitif..Suka Jalan-jalan bila ada kesempatan bercuti dgn member..Suka berkawan pada orang yang benar2 ikhlas dan bukannya mengambil kesempatan atas kebaikan kita.6 orang yang ingin ditag1. Dill /2. Ezo / 3. Didie / 4. Izza / 5. Lampu Neon / 6. LuthTag dari Kak Nriena Peraturannya macam ni plak.. Berikan 5 perkara yg anda benci.. pastikan cukup dgn contoh dan peristiwa perasaan anda Selepas meluahkan. Tagged 5 org yg anda ingin mengetahui perasaannya1. Bercakap Bohong2. Buat Ketupat@ Mengumpat/Mengata/Mengeji..3. Pemarah@Kurang sabar4. Hipokrit5. Buang Masa.p/S ~~~ Ehem..ehem.. kak Rina maaf lah ochie tak bg sebab, alasandan contoh dia.. coz macam tak elok lak ochie rasa nak cita balik pasal yg menci2 ni...yang lepas malas nak fikir la.. yg masa skrg n masa depan lg lbh penting di ingat...Thanks kak bagi Tag ni.. 4 org yg kene tagged:Tak der.. hehehe.. nak pegi solat Maghrib...ok la suma sampai sini jer dlu..Salam suma..[...]



SELAMAT PENGANTIN BARU

2009-01-04T13:23:04.749+08:00

~Selamat Pengantin Baru~Ehem..ehem.. Korang nengok tak gambar kat atas tu??Ish ish ish.. jelous siott aku nengok picture tu.... Macam nak jak berada di tempat pompuan tu.. tapi.. lambat lagi lah aku nak merasa... Rezeki ndak da lagi ke c tu.. So bersabar jak lah... hehheGambar ni aku pungut dekat mana ntah.. hehheLupa dah nama pasangan pengantin kat atas tu.. yang tau nama timangan pompuan tu jer..Nama dia "OCCO".. huhu laki tu tak tau plak...Mesti yang dah berpengalaman dalam kes ini faham akan perasaan orang dekat atas tu kan..Korang tak nak share ker?? heheh.. yer la.. mana la tau kan.. kot kot kot.. tiba plak giliran aku.. hakhakhak.. Amin.. Amin ya RAbbkalo benarlah dah sampai seru nak ke c tu.. heheh..Tapi perjalanan masih panjang lagi...Jodoh tu suma aku letak pada ketentuanNYA...Andai dah rezeki aku dah sampai.. apalagi.. up..up.. away la.. huhuhu... OPsss!!!! huhuh.. Nengok ni plak gambar aku.. wawawaw...Masih menunggu lagi ni sapalah duk kat sebelah aku tu.. hehhhe..Susah nak ramal hidup ni kan.. kekadang.. orang yang kita harapkan duduk sebelah tuialah pasangan kekasih kita. tapi.. Sebaliknya...Walaupun kita merancang dengan baik tapi.. Tuhan yang menentukan segalanya..Sebab.. sebaik-baik perancang adalah dia.. iaitu ALLAH yang satu.. Huhuhu... dak mana la ni men bunga sorang2.. Adehh!!!.. sangkakan dah habislah perkahwinan dari kuarga aku...Tapi ndak sangka plak.. dalam masa yang sama ada plak kawan ku kawin.. aiiiii...Kalah uda kami... ndak boleh jadi ni.. huhuhudalam kami suma berkawan.. nampaknya kawan kami ni duluan jadi RAJA SEHARI...Kami plak.. ????? STIL BUJANG LAPOK.. haha SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT Kamaruddin Bin Balilla dengan Isteri tercinta..Semoga berbahagia hingga ke anak cucuq... Ope,Ochie,Ena,Kama,J,LilyApapun.. nampaknya.. 4 Gadis pingitan ni ndak tau bila lah plak masanya.. hehehSapakah diantara mereka yang lebih duluan?? Tungguuuuuuuuuuu.. Kita nantikan episod yang akan datang.. hehehhe[...]



DIMANAKAH KITA???

2009-01-04T19:01:46.900+08:00

Assalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh..Kali ini hati aku tergerak untuk mencoretkan satu entry yang bertajuk Di manakah kita?mungkin aku tidak pandai memulakan mukaddimah dalam penulisanku inikerana aku bukanlah pakar dalam bidang penulisan.. melainkan hanya seoranginsan yang mempunyai gerak hati untuk meluahkan rasa hatiterhadap situasi dunia yang melanda kita pada hari iniMungkin korang perasan isu hangat yang mula dibicarakan di dalam media massaberkaitan isu keganasan Israel terhadap Rakyat palestin..melihat akan keadaan ini, hatiku begitu tersentuh melihat saudara islam kita disanasedang berada dalam ketakutan berkaitan pengeboman secara besar-besaranterhadap penduduk palestin..Apa yang membuatkan hatiku sedih apabila melihat Kanak-kanakyang tidak berdosa menjadi mangsa di atas kekejaman Israelbenarlah kata rakan blogku "Mijie".. DIMANAKAH KITA tika ini ..Ketika kita sedang gembira menyambut tahun baru... rupanya ada saudara kita disanayang ketakutan melalui kehidupan di tanah air sendiri..Ketika kita sedang kekenyangan.. Saudara kita di sana pula tidak lalu makan..Ketika kita masih terlena diulit mimpi.. saudara islam kita disana pula tidur dalam ketakutan..Tika dan saat ini mereka terus berjuang mempertahankan tanah air merekademi meneruskan hidup..dan kita.. ????اللَّهُمَّ إِنَّا نَجْعَلُكَ في نُحُورِ أَعْدَائِنَا وَنَعُوذُبِكَ مِنْ شُرُورِهِمْ اللَّهُمَّ بَدِّدْ شَمْلَهُمْ وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ وَشَدِّدْ كَلِمَتَهُمْ وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُمْ وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْبًا مِنْ كِلاَبِكَ يَا قَهَّارُ... يَا جَبَّارُ... يَا مُنْتَقِمُ... يَا اللهُ... اللَّهُمَّ يَا مُنْزِلَ الكِتَاب...وَيَا مُجْرِيَ السَّحَاب...ويا هَازِمَ الأَحْزَاب... اِهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَى قوم الكافرينYa Allah.. Sesungguhnya kami meletakkan kekuasaanMu di batang leher musuh-musuh kami. Dan kami berlindung kepadaMu daripada kejahatan-kejahatan mereka.Ya Allah, leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka dan pecah belahkanlah di antara sesama mereka..Kacau bilaukanlah kesatuan mereka dan Engkau goncangkanlah pendirian mereka.Ya Allah, Engkau hantarkanlah bala tenteraMu kepada mereka. Wahai Tuhan yang memiliki segala kekuasaan, Wahai Tuhan yang Maha Gagah lagi Perkasa, Wahai Tuhan yang Maha Pemurka.Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah.. Tuhan yang menurunkan kitab, Tuhan yang mengerakkan awan, Tuhan yang menewaskan bala tentera al-Ahzab..Kalahkan mereka ya Allah, kalahkan mereka ya Allah, kalahkan mereka..Dan menangkanlah kami ke atas orang-orang kafir..Salam Perjuangan Palsetine..[...]



[C].[E].[R].[I].[T].[A] KU

2009-01-02T15:31:17.975+08:00

Adehh.. apasal kat Kampus ni x ramai sgt org...Bila la memberku balik dari kampung tu. allooo. can u hear i say my plen yang tgh duduk bercuti lagi.. cepatlah balik.. takda kawan nak buat ketupat ni.. huhu..ops!!! kan dah kantoi.. ish2 wat malu jak aku ni.. hahahahIshhhh.. seram juga kekadang kampusku ni bila sedikit sahaja makhluk Allahyang ada kat sini.. seram seram panas.. hahahah.. mcm na tu erk..Takper la.. penantian satu kesabaran.. aku kan tunggu korang bawa ole2 untuk aku dari kampung tu.. mesti ingat sokmo korang kat aku kan..terutamya.. c Tika..Norm..iffa..Dyg babbu..ct.. huhu..ole..ole... dtg c ni la ole oleku.. adehhhh... Ingat nak juga balik lewat ikut member-memberku..Tapi.. class dah start this week.. so tak elok plak kalo tak pegi.. yerla..pendaftaran 30hb n 31hb.. nak buat tempahan awal-awal.. jadi takder la kesesakan lalu lintashehhe... kena pandai rancang ni.. kalo tak.. masalah akan menghantui anda.. wawawawa...Dalam minggu ni.. ada 3 subjek yang kelas still go on..Walaupun student tak Ramai..tapi lecturer stil buat kelas juga.. huhu..cian kami yang datang g kelas.. only 2 until 6 people jak yang ada..hahaha.. kekadang nak gelak gak bila datang kelas ciput2 mcm tu.. Tapi.. rasa seronok plak.. yerla.. kita rapat dgn lecturer n bebas nak utarakan apa jakkalo ramai2 lak.. mcm segan2 plak.. hahah.. adehh.. mcm na bah c ochie ni.. suma subjekku sememster ni ada 8. termasuk untuk praktikum..whuaaa.. banyak tu. ish ish.. boleh ka juga aku bawa ni.. huhuh.. YAKIN BOLEH!!!MALAYSIA BOLEH.. aku tentu BOLEH juga.. kan kan kan...jangan BOLEH BLAH dah la.. adehhh.. insyaALLAH... semuanya akan berjalan lancar..Nak konvo dalam tahun ni!!! So kenalah yakin dapat buat yang terbaik.Korang suma doakan lah aku dapat najah dengan cemerlangnya... Oh ya.. aku nak kongsi ngan korang suma..tau tak. aku tak sangka dalam tahun Islam ni.. aku dapat berjumpa kembali denganTeman lamaku start dari sekolah rendah lagi... ish ish ish... kekadang mcm aku masih bermimpilagi.. tapi.. hakikatnya.. kami sekarang saling berhubung dah. Syukur Alhamdulillah.. Terima kasih ya ALLAH kerana mempertemukan aku dengan dia..ehem2x.. dah habis cerita.. lallalaOK lah.. jam sekarang menunjukkan 3.27pmAku nak solat Asar dulu pastu nak landing time dlu.. lagipun penat plak dari kelas tadi.Walaupun kelas kami hanya amik masa dalam 30minit jak... hahhahok la.. arios berambus dlu.. Wassalam[...]



Happy New Year... Salam maal Hijrah..

2009-01-01T02:51:12.488+08:00

Selamat Tahun Baru & Salam Maal Hijrah.. Harap2 la.. azam baru... wajah baru.. menyinari dunia baru.. huhu.. ker mcm na?lallaala... Tapi cedeynya... malam Tahun baru duk lepak dalam bilik...( biasalah dak baik la katakan) hahahah... bukan mcm ubey.. tgh duk tension dgn tenetnya yg caroi tu.. kah kah kah.. Sabar ko ubey.. meh duk cni.. kita "meroyan"[...]



Banyaknya Hadiah..

2008-12-31T23:31:27.072+08:00

Jam 3.56am.. Mata still tak nak tutup...Napa la letih semacam jak ni... whuawawa... any advice from u all untukshare dengan ochie ker?? sob2x...Alamatnya.. layan blog jer la.. lepaskan tekanan tito ni.. ahaks...Sepanjang ochie duk bercuti.. tak sangka plak korang suma sudi gak bagi ochieArwd dan juga ecard dekat ochie... heheh makasey bebanyak tau.. tak lupa juga Tag killer..Semoga ingatan korang sentiasa tidak luntur dalam mengingati aku yang tak seberapa ini..Makasey tak terhingga..Ok jom nengok sapa di antara mereka yang sudi memberikanku hadiah2 ni suma..Hadiah kat bawah ni datangnya dari Kak Yanmie.. Seorang Ibu yang penyayang dan sentiasa carrying dekat anak2 dia.. membuatkan ochie selesa duk berkenalan ngan akak...Semoga Akak dan sekluarga sentiasa dalam limpahan kurniaan-NYA..1- yang ke-2 Datangnya dari Api Golek... Seorang jejaka juga..Terima kasih atas anugerah ini.. Semoga Api Golek sokmo dalam bidang penulisan...cSeterusnya Ecard ni datangnya dari akak Tera. Cantik orang dia.. secantik bunga ros yang akak Tera ni hadiahkan buat ochie.. hehe.. Makasey kak.. sayang akak...Semoga persahabatan ini juga akan sentiasa kekal juga hendaknya.. Amin..Kad ni plak datang dari Zahirah.. orang dia cute n manis... pandang sekali kompom korang leh jatuh hati.. Thanks Zah atas Kad ni erk.. semoga ko succes erk dalam apa jua perkara yang ko ceburi...Ehem2x.. hadiah ni aku kutip ka Blog dari Luth.. heheh.. hencem gak budak dia. sapa nak berkenalan tu.. pegi la masuk site Luth.. huhu.. dak dia pun baik.. xKad seterusnya datang dari blog twinkle-twinkle litle star.. hehhe.. suka nengok dak dia.. sejuk jer mata memandang... huhu.. OK la... tak tahu dah nak wat per ni.. Ochie nak mengundur diri..kepada yang ada memberikan hadiah ochie tapi tak sempat kutip tu.. apapun ochie ucapkan berbanyak terima kasih.. Semoga Allah merahmati dan memurahkan rezeki teman2ku suma..OK nak sambung tito.. hakhakhak.. kWassalam.[...]



[O].[C].[H].[I].[E] Back

2008-12-30T00:17:01.136+08:00

Assallamualaikum... hai suma.. wahhhh windunya kat member2 ochie suma... harap korang dalam keadaan bebaik jak.. semoga suma dalam perlindungan & kesejahteraan NYA..Maafla.. baru hari ini aku berkesampatan untuk update blog..merindu juga yer korang kat daku yang cumel ini.. hahahahhaha...adehh kesengalanku uda kembali.. hua hua hua hua...Cuti-cuti macam ni, banyak sungguh aku nak share dengan korang suma..Tapi memandangkan aku letih sangat hari ni...cukuplah sekadar cita yang biasa2 jak.. sepanjang percutianku di kampung,.. aku banyak menghabiskan masadengan mencari alamat-alamat tempat praktikal..kekadang naik jemu gak mencari dan menghantar suma alamat ke tempat-tempat yang dah terpilih untuk ku jadikan sasaran praktikalku..setakat ni.. maklum balas dari pihak-pihak yang terpilih tu still x da khabar lagi..adoiiii bikin nakut plak kalo di fikir...takut kalo tak da tempat... alamatnya teruklah aku..Namun aku mengharapkan semoga ada rezeki lah buatku... Amin...korang doakanlah aku yer.. heheheh...Hemm.. ni nak cerita pasal perjalanan ochie sebelum sampai ke kampus...adehhh betul-betul advanture juga perjalananku ooooo.... korang nak tau ker? Ok.. meh duduk dengar cita aku ni .... Tak panjang pun. tapi boleh lah wat korang telentoq tito dengar aku duk berleter.. hahahahops... terlebih sudah... back to the story...Ceritanya macam ni... pada 28hb aku memulakan perjalananku nak balik ke kampus . perjalan ini memakan masa selama 2 hari.pagi tu aku gerak dari Kinabatangan ke Kota Kinabalu dengan mengambil masa selama 7 Jam...ingat boleh la sambung perjalanan terus ke Labuan. Tapi feri yang nak di naiki tak dapat bcoz dah terlepas naik. So, terpaksa lah aku stay bermalam kat uma kawan.. keesokannya pada 29hb bermulalah advantureku yang tidak di rancang..perjalanan seorang diri betul betul menguji keimanan dan tahap kesabaranku.. Nasibla juga aku ni dak yang cekal.. chewahh.. hak2x.. cekal la kunun... sampaikan begrgetar2 jalan sorang-sorang.. hemmm.. di pendekkan cerita.. aku dalam keseorangan bergerak seorang diri ke kampus...hidup berdikari betullah katakan.. adoiiisampai skrg macam tak pecaya lagi... betul ka aku dah sampai di kampus ni... huhuhuOk lah... letih dah ni nak taip-taip ni...apapun.. aku windu sangat kat korang suma.. terutamanya.. Ratu salju.. kak Tirana... Mastermax.. Anis.. n suma la yang dalam list blog ochie. windu sesangat kat korang...so esok esok la yer ochie g usha blog korang...heheh ampun... yer... malam ni penat sangat..Salam yang terindah buat Ochie untuk teman2 suma...Wassalam..(^_^)V[...]



happy holiday

2008-11-28T14:08:48.798+08:00

Assalamualaikum...Warahmatullahi Wabarakatuh..
huhu.. maafla suma tetiba aku telah mengilangkan diri dalam beberapa ari ni..
Almaklumlah.. aku telah pulang ke kampung tanpa sempat celoteh dulu kat blog ni..
Maaf la yer.. masa tak mengizinkan aku untuk bercerita panjang..
So.. aku terpaksa pergi tanpa sempat menyampaikan berita..
Alhamdulillah, sekarang aku dah selamat sampai kat kampung..
ni pun aku coretkan coretan ini dekat cc..
aku x der internet kat uma.. so terpaksa ar berhijrah ke bandar untuk menulis coretan ini.
kalo ada tenet kat uma, ok gak leh gaduh-gaduh kat sb.. tapi..
huhu. Rezeki tajkder... so.. kena kayuh pelan-pelan ni nak adakan tenet kat uma...
OK la,, rasanya cukuplah setakat ni jak
tak dapat sembang panjang2...
ok salam



What A wonderful DAY...

2008-11-21T04:25:04.664+08:00

Wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... Syoknyer kan kalo masuk-masuk jer blog.. terus dapat hadiah.. sukasuki aku ni dibuatnya.. ahaks.. yerla.. owang windu kita. kita balas ar dengan cara menghadiahkan hadiah kat kengkawan.. ker macam mana? any suggestion... hukhukhuk..Ehem..Korang perasan tak Hadiah yang aku tepek kat atas tu. Hadiah tu datangnya dari akak Tirana.. Terima kasih kak sudi bagi hadiah yang cute lagi miut g tu... heheh Meh ochie cita serba sedikit pasal akak Tirana ni..kalo korang nak tau kan.. akak Tirana ni orang dia simple gitu..masa ochie duk usha blog akak ni.. nengok owang dia simple mimple..bila baca entry yang akak post lak.. perghhh cayalah.. Kaya oo dengan sikap penyayang..untung anak-anak dia dapat ibu seperti akak. Thats Y.. ochie suka duk blog akak ni.. soooo....kepada yang tak kenal akak Tirana gi.. pi lah add kak Tirana.. Sekali jer korang masuk blog akak ni.. kompom korang kan jatuh hati.. huhu~Award From Wawa~.Chewahh... sangkakan hadiah aku dapat hanya setakat itu sahaja... tapi tak sangka lak aku berkesempatan untuk memperolehi satu lagi hadiah yang datangnya dari nun..seberang sana.. kat na tu.. korang usha ar sendiri fren ochie ni... hehehe... nak tau ker? ish ish.. sabo... untuk pengetahuan korang.. pemberi hadiah ni actually datang dari cik wawa... Owang dia manis jer pandang.. sekali pandang macam akak sepupu ochie.. dua kali pandang.. nak jadikan kak ipar jer ni. ker mcm na wawa? hahahah.... opss!!! Apapun makasey cik wawa. cantik hadiah ni.. kalo ada lagi.. kasi lagi erk.. hahahhahahaahTAG Menghentam Lagi.....aieeeeeeeeeeeeeeeeee.. mana ko aie.. ko memang nak kena cayang ni aie. hahahahhaah oooo.. diam-diam ko mengetag ochie erk.. dah plak tu masa ochie ngah X-am plak... ooo.. pandia ko erk mengambil kesempatan dari kesempitan.. hahahha Apapun. Thanks Aie.. sudi gak ko ngetag Aku. tunggu giliranmu erk.. hahhaha.. ok ok.. ok.. jom Layanzz Tag Dari Aie ni.1. 7 Ciri Wanita/Lelaki Idaman anda~Beriman, ~ Caring ~ Mengiburkan hati ~ Understanding ~ Smart ~ Nice person2. 7 Wanita/Lelaki yang tak pernah anda minati sepanjang hidupndak tau lagi ni...3. 7 Perasaan andak sekiranya keluar dengan orang yang minati~ Berdeabar-debar ~ Takut ~ Malu ~ Suka ~ Ndak tau apa mau di kata.. hahah4. 7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda~ Tanah suci mekkah ~Korea ~ Selebihnya ndak tau lagi ni...5. 7 barangan/sesuatu istimewa yang akan anda hadiahkan kepada si dia~ ndak tau ni apa mau di kasi.. hahaha..6. Tajuk lagu yang akan anda nyayikan untuk pasangan anda..~ Albhi Nadhaak-Faris ~ Romance Aku milikmu ~ ndak ingat sudah apa tajuk lagu dia..7. Rakan yang anda tag dan mahu mereka buat 7 PERIHAL ini. wajib!!!! mereka perlu diberitahu akan hal ini....~ Lampu Neon (neo)~ Atie (Yang dah cihat dah..)~ Nur_Rosalinda (yang bakal berkahwin.. amin)~ Yatie (duk relax dah takder exam dah)~ Firefall (kesengalannya yang mencuit hati.. huhu)~ Su~ kak NrienaOk.. dah ciap Aie.. ko memang.. la Aie. ahaks.. ngantuk sih duk wat Tag ni.. Lenguh badan oo.. huhuhu. apapun Tahniah kepada pemenang bertuah kali ini...... Jangan duk tak tau lak tak nak wat Tag ochie ni.. karang kena piap ooo... Hadiah Kat Bawah ini.. aku ingin tujukan buat Insan yang mengingati aku..Sebagai Tanda persahabatan.. juga perpaduan.. Terimalah hadiah kat bawah ni...~ Kak Tirana ~ Wawa ~ ~ aIEJuga kepada pemenang yang bertuah mendapat Tag daripada ochie.. ~ Neo ~ Atie ~ Kak Nur_Rosalinda ~ Firefoll ~ su ~ kak NrienaWassalam[...]



Happy Bday My Fren~~~

2008-11-18T18:48:55.260+08:00

Assalamualaikum.Warrahmatullah Wabaraktuh...Alhamdulillah.. tadi aku dah lepas paper Takaful Muamalat..Tinggal dua paper lagi aku kena habiskan.lepas tu aku akan Free..Syukurlah juga walaupun aku tak prepare sangat subjek pada hari ini.. namundapatlah juga aku jawab suma soalan tu dengan yakin.. Mudah mudahan aku dapat A untuk seubjek ni.. AminnIni mungkin berkat dan doa dari member blog suma.Terima kasih bebanyak. kerana doa anda suma telah mempermudahkan ochiemenjawab soalan dengan baik.. Syukran jazilan..Hanya Allah jer lah yang mampu membalas jasa baik korang suma..heheh.. ochie hanya mampu mendoaka kesejahteraan dan kebahagiaan suma..Tadi pagi tengah aku study untuk paper ari ni..Tetiba aku di kejutkan dengan kedatangan makhluk Allah dari alam mayaahaks... adeiii.. wat suspen jer dak tu.. ingatkan nak aper ler.. upanya ada sumthin dia mau bgtau kat ochie..Happy B-day Adikku UBEY... ayya.. ya..yaiii...aku tak sangka...upanya siUbey ni..muda g tu dari aku.. alamak.. tua juga aku ni erk.. hahahha....takper..Still awet muda g ni.. leh lagi cari calon untuk diri sendiri ni.. ker macam na.. hahahOk Ubey.. ni kat bawah ochie ada present untuk Ubey...Ochie doakan semoga ubey dapat jawab exam dengan baik.. dan ceria sokmo g tu..Ok..jangan tak amik lak hadiah ni..Wassalam...[...]



[J].[E].[A].[L].[O].[U].[S].. .?????????

2008-11-17T11:33:57.348+08:00

Assalamualaikum.. morning ebelybody...korang.. mafla yer..tetiba tanganku gatal sangat nak mencoret dekat myblog hari ni..nak study jap g arr..huhu.. I/Allah esok aku dapat wat yang terbaik untuk exampada hari esok.. Subjek Takaful Muamalat..Perghh.. dengar subjek dia pun dah berkaitan dengan Takaful..macam mana la tu erk..jap jap.. ermmm Ni suma yang dalam member list ochie ni ada amik Takaful ker juga??Jangan tak amik tau.. As a Muslim.. we must Suport our produk IslamOpsss.. maaflah..Terlebih sudah..[...]



[A].[W].[A].[R].[D].~ Buat Teman BloG Ochie.. .

2008-11-16T22:04:29.314+08:00

~Hadiah Buat Teman Blog Ochie~Assalamualaikum..Kepada suma pengunjung blog ochie..Ochie doakan semoga semuanya sihat dan ceria-ceria selalu..Di kesempatan ini aku tak dapat meluangkan masa sangat dengan blog aku nisebab esok lusa aku ada paper lagi untuk examjadi, aku harap semua tenang and sabar menanti kedatangku..EHem... direct the point la kan..Actually, hari ini aku rasa mood aku sangat sangat sangat baik...dan begitu baik..coz...aku bahagia sebab dapat berkenalan dengan rakan baru dalam dunia blog initerima kasih sesangat sebab sudi gak korang jadi rakan blog ochie..jadi. sebagai penghargaan terimalah hadiah yang tak seberapadari ochie buat rakan blog yang selalu lepak dalam blogni...Hadiah dia adalah gambar yang korang nengok kat atas tu.. huhu.. maaflah kalo tak cantik..tapi ochie ikhlas tau bagi,.. lagipun tu adalah hasil keringat ochie buat hadiah just for korang..sampai berpeluh ni membuatnya.. ngeehhh..so, sudi lah ya menerimanya.. baiklah.. rasanya tak banyak ochie nak coretkan kat sinicoz ochie nak wat revision lagi ni.. nak prepare untuk exam seterusnyadoakan ochie yer dapat jawab exam dengan baiksemoga dapatlah result yg gempak g tu... hukhukhuk....ok. salam.. n happy weekends sebelum terlupa.. ochie nak ucapkan berbanyak banyak terima kasih buat Kak Terasebab sudi bagi hadiah kat ochie.. sayang akak..maaflah ochie terlupa lak nak tepek hadiah akak ni kat sini..cantik kan award ni.. macam tuan dia gak...heheheThanks kak.. hadiah ochie kat atas tu jangan lupa simpan tau..kenangan ochie buat akak tu.. .Award from Kak Tera[...]