Subscribe: OBlog
http://bibliotheek.pivot.cc/atom.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bibliotheek  bij  brood  deze  die  gaan  herman brood  herman  met  moet  naar  rtl  site  web  wie  zich  zou 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: OBlog

OBlogWeblog dat je op de hoogte houdt van ontwikkelingen in de openbare bibliotheekUpdated: 2009-12-27T13:00:13+01:00

 We zitten bij bibliotheek 2.0 ning

2007-05-16T17:27:00+01:00

Het is stil op oblog...al maanden, niet dat we geen zin hadden maar het veel te druk hebben: Rob heeft zijn "coers" site, Jaap filmt de gehele dag en is maar aan het youtubben en ik ben vooral bezig met bouwen in Second Life. Maar het is niet netjes om deze log zomaar te stoppen. Ik, jan de waal, heb maar de verantwoordelijkheid op mij genomen, als gastschrijver, iedereen er op te wijzen dat we verhuisd zijn naar een nieuwe weblog bibliotheek 2.0 ning. Hier zijn we weer allemaal bij elkaar komen en nog met 10-tallen andere actieve digitale bibliothecarissen. Tevens een startpunt voor andere weblogs. Het is stil op oblog...al maanden, niet dat we geen zin hadden maar het veel te druk hebben: Rob heeft zijn "coers" site, Jaap filmt de gehele dag en is maar aan het youtubben en ik ben vooral bezig met bouwen in Second Life.
Maar het is niet netjes om deze log zomaar te stoppen. Ik, jan de waal, heb maar de verantwoordelijkheid op mij genomen, als gastschrijver, iedereen er op te wijzen dat we verhuisd zijn naar een nieuwe weblog bibliotheek 2.0 ning. Hier zijn we weer allemaal bij elkaar komen en nog met 10-tallen andere actieve digitale bibliothecarissen. Tevens een startpunt voor andere weblogs.

(image)

2007-03-09T23:11:00+01:00

'alfred' posted the following comment:Klaarblijkelijk moet je hier niet zijn voor discussie en nieuwsuitwisselingen betreffende het (openbaar) bibliotheekwerk.  Inderdaad Alfred je hebt gelijk, het redactieteam laat het afweten....wat moeten we doen?? De boel opheffen en naar andere bieb-relateerde weblogs maar gaan lezen?  Meer en jou en ook die dit weer leest en nog weer anderen opnemen in het redactieteam zodat er regelmatig  nieuwe berichten staan. Wanneer zich 5 nieuwe redacteuren zich aanmelden, die de vier "te drukke" redacteuren bijstaan moet het toch wel lukken? Een weblog is niet alleen maar consumeren (= lezen) maar ook actief schrijven....dus de lezer hebben het voor het zeggenjan de waal (namens zichzelf)
'alfred' posted the following comment:

Klaarblijkelijk moet je hier niet zijn voor discussie en nieuwsuitwisselingen betreffende het (openbaar) bibliotheekwerk.
Inderdaad Alfred je hebt gelijk, het redactieteam laat het afweten....wat moeten we doen?? De boel opheffen en naar andere bieb-relateerde weblogs maar gaan lezen? Meer en jou en ook die dit weer leest en nog weer anderen opnemen in het redactieteam zodat er regelmatig nieuwe berichten staan. Wanneer zich 5 nieuwe redacteuren zich aanmelden, die de vier "te drukke" redacteuren bijstaan moet het toch wel lukken?
Een weblog is niet alleen maar consumeren (= lezen) maar ook actief schrijven....dus de lezer hebben het voor het zeggen
jan de waal (namens zichzelf)
2007-01-10T09:53:00+01:00

Wie een beetje de laatste ontwikkelingen op web gebied wilt volgen moet eens naar de lijst van Dutch Web 2.0 Awards ’06  kijken. Natuurlijk zijn het vooral Web 2.0 sites. De lijst is samengesteld door www.blueace.nl die overigens een prima e-mail nieuwsbrief uitgeeft over de laatste web-ontwikkelingen. In het lijstje mis ik wel de site: www.bliin.com. Dit is een puur Nederlandse ontwikkeling i.s.m. Google maar een volkomen Engelstalige site. Op deze site kunnen we in de toekomst iedereen volgen in de wereld. Maar de lijst Dutch Web 2.0 geeft een aardig beeld waar het de komende tijd naar toegaat. Wie bezig is met een site te bouwen voor je bibliotheek is verplicht eens naar dit lijstje te kijken en eventueel ook te stemmen.

(image)

Wie een beetje de laatste ontwikkelingen op web gebied wilt volgen moet eens naar de lijst van Dutch Web 2.0 Awards ’06 kijken. Natuurlijk zijn het vooral Web 2.0 sites. De lijst is samengesteld door www.blueace.nl die overigens een prima e-mail nieuwsbrief uitgeeft over de laatste web-ontwikkelingen. In het lijstje mis ik wel de site: www.bliin.com. Dit is een puur Nederlandse ontwikkeling i.s.m. Google maar een volkomen Engelstalige site. Op deze site kunnen we in de toekomst iedereen volgen in de wereld. Maar de lijst Dutch Web 2.0 geeft een aardig beeld waar het de komende tijd naar toegaat. Wie bezig is met een site te bouwen voor je bibliotheek is verplicht eens naar dit lijstje te kijken en eventueel ook te stemmen.
Leuk mailtje

2006-12-20T10:50:00+01:00

Vanmorgen een leuk berichtje in mijn mailbox:

Vanmorgen een leuk berichtje in mijn mailbox:

(image)
De wil om te veranderen

2006-11-13T08:42:00+01:00

De bibliotheek komt een keer negatief in het nieuws bij RTL (zie onderstaande post Jan) en iedereen is in rep en roer. Nu plaats ik mijn vraagtekens bij de negativiteit van het item. Het stukje is te kort om echt genuanceerd op het onderwerp in te gaan, maar stelt vast dat de maatschappij aan het veranderen is en dat de bibliotheken daarin mee moeten bewegen om een rol van betekenis te kunnen blijven spelen. Waarom ingaan op de ietwat sombere toon van RTL? Waarom niet gewoon de uitdaging oppakken en laten zien dat je op allerlei manieren, waaronder bibliotheek 2.0, omgaat met de veranderende informatiemaatschappij? Wie maar een blik werpt op de uitleencijfers kan de noodzaak niet ontkennen. Het is maar hoe je om wil gaan met verandering en kritiek. Een mooi voorbeeld hoe het ook kan wil ik jullie niet onthouden. Wie zich geroepen voelt om een NL versie op te stellen....

De bibliotheek komt een keer negatief in het nieuws bij RTL (zie onderstaande post Jan) en iedereen is in rep en roer. Nu plaats ik mijn vraagtekens bij de negativiteit van het item. Het stukje is te kort om echt genuanceerd op het onderwerp in te gaan, maar stelt vast dat de maatschappij aan het veranderen is en dat de bibliotheken daarin mee moeten bewegen om een rol van betekenis te kunnen blijven spelen. Waarom ingaan op de ietwat sombere toon van RTL? Waarom niet gewoon de uitdaging oppakken en laten zien dat je op allerlei manieren, waaronder bibliotheek 2.0, omgaat met de veranderende informatiemaatschappij? Wie maar een blik werpt op de uitleencijfers kan de noodzaak niet ontkennen. Het is maar hoe je om wil gaan met verandering en kritiek.
Een mooi voorbeeld hoe het ook kan wil ik jullie niet onthouden. Wie zich geroepen voelt om een NL versie op te stellen....
Video Bibliobloggers op OCN 2006

2006-11-13T00:32:00+01:00

http://www.youtube.com/watch?v=rcFumFxlTQs http://www.youtube.com/watch?v=rcFumFxlTQsBrood, bibliotheek en museum

2006-11-05T19:38:00+01:00

Herman Brood en oblog hebben iets met elkaar, zie artikel "brood is niet dood". Vandaag even naar de Herman Brood tentoonstelling geweest, hij zou vandaag 60 zijn geworden en het was de eerste dag dat het publiek in het Groninger Museum mocht. Het is een expo met prachtige voor prive foto's. Maar het vooral om gaat is zijn herbouwde Amsterdamse atelier, z'n wc en z'n badkuip. Ze zijn allemaal te bewonderen met de Herman Brood geur. Maar het leuke van deze tentoonstelling is dat de openbare bibliotheek Groningen in het gehele Herman Brood spektakel een belangrijke eigen rol speelt. Zij vullen het museum aan met een eigen tentoonstelling. Zijn er meer van dit voorbeelden in bibliotheekland?

(image) Herman Brood en oblog hebben iets met elkaar, zie artikel "brood is niet dood". Vandaag even naar de Herman Brood tentoonstelling geweest, hij zou vandaag 60 zijn geworden en het was de eerste dag dat het publiek in het Groninger Museum mocht. Het is een expo met prachtige voor prive foto's. Maar het vooral om gaat is zijn herbouwde Amsterdamse atelier, z'n wc en z'n badkuip. Ze zijn allemaal te bewonderen met de Herman Brood geur. Maar het leuke van deze tentoonstelling is dat de openbare bibliotheek Groningen in het gehele Herman Brood spektakel een belangrijke eigen rol speelt. Zij vullen het museum aan met een eigen tentoonstelling. Zijn er meer van dit voorbeelden in bibliotheekland?

De bibliotheek is partner in het Groninger Forum samen met het Groninger Museum, Images en de Groninger Archieven. Aan het project Cha Cha. Fenomeen Herman Brood werken meer organisaties mee waaronder de Hanzehogeschool, het Tschumipaviljoen, Academie Minerva en Vera. Kijk op www.groningerforum.nl

De expositie Brood op bezoek is van 3 november tot 31 januari tijdens openingsuren te bekijken op de begane grond in de Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, Groningen. Tegelijkertijd geven de vele verschillende media boeken, films, cd’s, drukwerk, gebruikvoorwerpen en internet – in de bibliotheek een veelzijdig beeld van het bijzondere leven van Herman Brood onder de noemer Ontdek fenomeen Herman Brood. Zie ook www.mijneigenbibliotheek.nl

(image)

foto's gemaakt met mijn pocketpc, dus neem een goed digitaal toestel mee.
RTL Nieuws onterecht negatief over bibliotheek

2006-11-01T00:02:00+01:00

;Pompen of verzuipen', zo kenschetste maandag 2 oktober het RTL Nieuws de situatie voor bibliotheken. De nieuwsrubriek liet een peiling houden onder 600 mensen over bibliotheekbezoek en de tevredenheid daarover. Met zeer positieve uitkomsten, in tegenstelling tot wat het programma berichtte, zo concludeert de VOB na bestudering van de onderzoeksresultaten. ;Pompen of verzuipen', zo kenschetste maandag 2 oktober het RTL Nieuws de situatie voor bibliotheken. De nieuwsrubriek liet een peiling houden onder 600 mensen over bibliotheekbezoek en de tevredenheid daarover. Met zeer positieve uitkomsten, in tegenstelling tot wat het programma berichtte, zo concludeert de VOB na bestudering van de onderzoeksresultaten.Onderzoek van TNS NIPO toont aan dat het met bibliotheken lang niet zo slecht is gesteld als soms wordt beweerd. RTL Nieuws heeft een peiling laten uitvoeren onder 600 Nederlanders naar het bezoek aan, en de tevredenheid over de bibliotheek. In het RTL Nieuws van maandag 2 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt. Helaas was de berichtgeving nogal gekleurd. Het zou voor de bibliotheken 'pompen of verzuipen' zijn en er werd afgesloten met de vaststelling dat zo'n 66% van de ondervraagden zelfs geen lid meer van de bibliotheek zou worden als deze zou moderniseren. Maar uit datzelfde TNS NIPO onderzoek blijkt juist dat de respondenten heel tevreden zijn over de bibliotheek. Namens de Vereniging van Openbare Bibliotheken is daarom een reactie op het onderzoek gestuurd naar de redactie van het RTL Nieuws. Een paar feiten op een rij: Op de vraag of de bibliotheek ouderwets is blijkt dat 81% het daar niet mee eens is. De traditionele functies worden kennelijk niet als ouderwets beschouwd en ook de vernieuwingen van de bibliotheek worden wel degelijk gewaardeerd. Ook de jongste groep respondenten (18-34 jaar) geeft voor 74 procent aan de bibliotheek niet als ouderwets te beschouwen. Op de stelling of de bibliotheek zal verdwijnen als zij niet verandert, reageert 69% ontkennend. Dat geeft aan dat de bibliotheek voor het overgrote deel van de mensen vanzelfsprekend blijft bestaan. Van degenen die geen lid (meer) zijn van de bibliotheek, verwacht 67 procent dat de bibliotheek zal blijven bestaan, zelfs als zij niet verandert. Als aan leden en niet-leden de vraag wordt gesteld hoe vaak ze de bibliotheek bezoeken, geeft 32% van alle respondenten aan minimaal één keer per maand naar de bibliotheek te gaan. Daarnaast bezoekt 29% van de respondenten 1 tot 11 keer per jaar de bibliotheek. Van degenen die ooit lid zijn geweest komt 49 procent tenminste eens per jaar in de bibliotheek waarvan 13 procent minstens eens per maand. Redenen voor mensen om hun lidmaatschap op te zeggen hebben te maken met het feit dat men niet leest of minder leest dan vroeger, dat men liever boeken koopt of dat men op een andere manier aan boeken komt (bijvoorbeeld door ze van anderen te lenen). Redenen die de bibliotheek zelf betreffen (te weinig interessante of nieuwe boeken, de bieb is te duur of te ouderwets) scoren zonder uitzondering laag (minder dan 10 procent). Zo'n 76% van de bibliotheekbezoeken komt voort uit het lenen van boeken. Daar kunnen moeilijk conclusies uit worden getrokken. In ieder geval geeft dit percentage in combinatie met het aantal leden van de bibliotheek (4.2 miljoen mensen) aan dat er nog zeer veel van de uitleen van boeken gebruik wordt gemaakt. 85% van de respondenten vindt in de bibliotheek de boeken die men zoekt en 81% van de mensen voelt zich in de bibliotheek op z'n gemak.Helaas ontbraken deze resultaten in de uitzending. De aandacht van de nieuwsredactie richtte zich op de vraag aan de leden of men vaker zou komen als de bibliotheek moderniseert, en aan de niet-leden of men dan weer lid zou worden. 70% van de respondenten antwoordt ontkennend, waarmee zou zijn aangetoond dat [...]In welke bieb werkt Ms Dewey?

2006-10-29T22:44:00+01:00

Wie de meest irritante en meest opdringerige zoekmachine wilt bezoeken moet op bezoek gaan bij "bloedmooie" Ms Dewey. Alleen al de "lichaamstaal" van deze ongeduldige dame is de moeite waard. Als wij ons als bieb-mensen zich zo zouden gedragen, dan kwamen de vragen wel los. Overigens is het wel een "nitwits" want van veel  zoekvragen baks ze (nog) niets. Maar ze houdt wel aan, zet er maar eens een ander scherm voor. Hoewel ze zonder moeite "oblog" kan vinden, is ze dan toch slimmer? Ms. Dewey is ontwikkeld voor Microsoft door Evolution Bureau uit San Francisco en haalt haar resultaten uit Windows Live Search. In het echt is Ms. Dewey gewoon actrice Janina Gavankar. Ze sluit wel af met een overbluffende lach en brult: "and soon, I will rule the world . . ." Zou Microsoft dan toch Google en de bibliotheken gaan verslaan? en zou je "msdewey" kunnen vertalen in "microsoft de weg die je moet opgaan (mstheway)" ?  http://www.msdewey.com/

(image) Wie de meest irritante en meest opdringerige zoekmachine wilt bezoeken moet op bezoek gaan bij "bloedmooie" Ms Dewey. Alleen al de "lichaamstaal" van deze ongeduldige dame is de moeite waard. Als wij ons als bieb-mensen zich zo zouden gedragen, dan kwamen de vragen wel los. Overigens is het wel een "nitwits" want van veel zoekvragen baks ze (nog) niets. Maar ze houdt wel aan, zet er maar eens een ander scherm voor. Hoewel ze zonder moeite "oblog" kan vinden, is ze dan toch slimmer? Ms. Dewey is ontwikkeld voor Microsoft door Evolution Bureau uit San Francisco en haalt haar resultaten uit Windows Live Search.
In het echt is Ms. Dewey gewoon actrice Janina Gavankar. Ze sluit wel af met een overbluffende lach en brult: "and soon, I will rule the world . . ." Zou Microsoft dan toch Google en de bibliotheken gaan verslaan? en zou je "msdewey" kunnen vertalen in "microsoft de weg die je moet opgaan (mstheway)" ? http://www.msdewey.com/
Leuke dingen op het web

2006-10-22T21:13:00+01:00

Wie de site http://www.customsigngenerator.com/ bezoekt krijgt allerlei leuke tools om dingen te maken. Erg leuk is het maken van een cover van "dummies" boeken. Verras een collega met een leuke omslag. Wie de site http://www.customsigngenerator.com/ bezoekt krijgt allerlei leuke tools om dingen te maken. Erg leuk is het maken van een cover van "dummies" boeken. Verras een collega met een leuke omslag.

(image)