Subscribe: 20 krabbels
http://feeds.feedburner.com/20Krabbels
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
ideeen  krabbels twintig  krabbels  twintig web  twintig  web ideeen  web 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: 20 krabbels

20 krabbelstwintig web 2.0 ideeenLast Build Date: Tue, 06 Mar 2018 11:09:28 +0000

 
Thu, 13 May 2010 13:06:00 +0000

(image) Ik stop met 20krabbels en kom met iets nieuws.(image)Enkele online misverstanden

Wed, 11 Nov 2009 20:45:00 +0000


  • 'online zijn' = niet langer het hebben van een website maar het ontwikkelen van een online strategie;

  • een site hoeft geen web 2.0 te zijn om de gewenste doelstelling(en) te realiseren;

  • maar elke website kan baat hebben bij het gebruik van web 2.0 om traffic te genereren of contact te onderhouden met (mogelijk) geïnteresseerden.

(image)
(image)De webmaster is niet meer

Sun, 11 Oct 2009 16:16:00 +0000

1e Aanzet voor een uitgebreide presentatie over de gevolgen van web 2.0 voor de communicatie van een organisatie.
Webmaster(object) (embed)
View more presentations from Peter Voets.
(image)6e Krabbel

Mon, 27 Jul 2009 18:31:00 +0000

Ze zijn er nog: sites met raadselachtig veel keuzes. Waarvan het volstrekt onduidelijk is voor wie wat bestemd is. En ook de adressering - index.php?id=85tig - biedt geen uitkomst. Misschien dat het volgende helpt:

(image)


Dus bijvoorbeeld:
http://zakelijk.20krabbels.nl/introductie
(image)Ik vraag me af...

Tue, 21 Jul 2009 17:04:00 +0000

zijn er applicaties waarmee ik mijn gebookmarkte sites kan doorzoeken?

Daar waar het web alsmaar omvangrijker wordt - en ook onpersoonlijker - roepen we sites / applicaties in het leven als tegenhanger. Neem Twitter, een site waarmee we kennis delen met mensen die we volgen en door wie we gevolgd worden. Kleinschalig, wanneer we de groep volgers weten in te dammen, én persoonlijk.

Nu ben ik het overzicht een beetje kwijt, maar zijn er sites / applicaties waar ik mijn gebookmarkte sites in één keer kan doorzoeken? Ik weet, er is zoiets als social bookmarking waarmee ik sites aan de hand van tags kan ordenen. Maar dat is altijd vooraf... Ik ben nu, op basis van nieuwe inzichten op zoek naar informatie. Bij voorkeur bij bronnen die ik vertrouw, hoog acht. Bestaat er zoiets? Of zou dat misschien een aanvulling zijn op een site als Twitter?
(image)De webmaster is niet meer.

Wed, 01 Jul 2009 19:46:00 +0000

Wat is de betekenis van web 2.0 voor uw communicatie, uw organisatie?
De webmaster is niet meer.(object) (embed)
View more documents from Peter Voets.
(image)Waarom Twitteren

Fri, 26 Jun 2009 06:18:00 +0000

Korte presentatie / uitleg over Twitteren.
Waarom Twitteren(object) (embed)
View more documents from PeetsSlideShare.
(image)De waarde van een gebruikersnaam (in geld)

Thu, 26 Mar 2009 18:57:00 +0000

Twitter en Last.fm willen cashen. En geef ze eens ongelijk! De manier waarop komt nogal vreemd over. Een tikkie ondoordacht. 

Twitter heeft de plek onder iemands profiel al gereserveerd voor advertenties. En gaat waarschijnlijk komen met speciale accounts met meer schrijfruimte. Maar ondergraaft ze hiermee niet de kracht / de herkenbaarheid van haar eigen dienstverlening? De 140 tekens!

Last.fm gaat drastischer te werk. Iedereen die buiten de VS, Groot-Britannië en Duitsland meer dan 30 nummers per maand beluistert, gaat betalen. Deze restrictie komt doordat er in andere landen niet voldoende advertentie-inkomsten blijkt binnen te komen om de auteursrechten te kunnen betalen. Of er met zo’n maatregel veel goodwill wordt gewonnen, is uiterst twijfelachtig.

Nogmaals, het is logisch dat er geld op tafel moet komen. Maar kan hier bij de lancering van een site geen rekening mee worden gehouden? Waarom wordt er altijd zo genereus gestart? Bij het open van een account kan bijvoorbeeld iedere gebruikersnaam worden opgegeven. En juist die namen zijn toch de (persoonlijke) domeinen van Web 2.0. Misschien moet je de populairste even in reserve houden...


Benjamin Hendrik Voets(image)Web 2.0+

Wed, 25 Mar 2009 19:51:00 +0000

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben dolgelukkig met haar. Maar toch. Toch heb ik het gevoel dat ik soms iets mis. Ik weet ook wel dat ik onredelijk kan zijn.

“Wat zitten we weer te papegaaien, zeg!” bijt ik haar soms toe achter mijn pc. “Zelf bedacht of van horen zeggen?” “Praat toch gewoon Nederlands!” “Crowdsourcing?” “Je wilt gewoon mijn mening horen!”

Het knaagt ook aan me. Aan vrienden vraag ik met regelmaat of ze me niet te veel eisend vinden. Ze stellen me dan altijd de vraag wat ik veranderd zou willen zien.

Waarom zijn dingen zoals zijn ze en gebruiken we ze als zodanig.
Bij woorden van deze strekking word ik altijd wazig aangekeken. Maar is het niet een beetje vreemd dat we alleen maar kopiëren om te dupliceren, zonder er zelf iets aan toe te voegen?

“Je hebt het nu over een embed code?” Ik voel begrip! Waarom leidt deze code wanneer je die op een speciaal hiervoor bestemde site zou plakken, niet tot een nieuwe film? Een antwoord! Multiple choice! Een door de bezoekers van de site gegenereerde film! “Tsja, dat zou kunnen. Zo'n code is immers uniek."

En waarom durft niemand de regie in handen nemen?
Waarom wordt door het bedrijfsleven bijvoorbeeld, social news sites niet ingezet om voor meer bezoek  te zorgen naar een corporate site toe? Ook bij een evenement kan hier gebruik van worden gemaakt. Waarom wordt er niet gepraat met een NUjij, eKudos of Digg voor mij apart, om een keuze te wijden aan het evenement? Informatie die door een ander wordt geplaatst, leidt meestal niet naar jouw site.

“Misschien heb je een punt. Vertel nog even over de wolkjes van je, die tag clouds..."

Op dat moment val ik stil. Lijk ik plots tevreden met wat ik heb. Al denk ik soms dat het beter, of in elk geval anders kan.(image)Web 2.0 is leven bij de waan van de dag

Tue, 17 Feb 2009 20:59:00 +0000

Voor degenen die mij een beetje kennen mag dit vreemd in de orde klinken. "Dit is toch die vent die zo te spreken is over de mogelijkheden van Web 2.0". Dat klopt. En nog steeds.

Toch vind ik Web 2.0 soms ook een zooitje. Op social news sites is ons stemgedrag een-en-al willekeur. Er zijn totaal geen regels. Op een sociaal netwerk worden we dikke vrienden met lotgenoten waarmee we verder nooit contact zullen hebben, op dat ene mailtje na dan. "Zullen we linken, vrienden worden?"

Ik heb me enige tijd geleden aangesloten bij zo'n netwerk, opgericht naar aanleiding van de uitgave van een boek. Helder geschreven, duidelijke standpunten, een warm 2.0 bad! Maar ook bij deze community mag je praten over koetjes en kalfjes, mijn oma, jouw oma. En dit alles om de discussie vooral levendig te houden!

Wat doe ik in zo'n geval? Ik zoek hulp  bij mijn Web 2.0 bronnen! En raadpleeg ik het laatste nieuws op basis van een toepassing waar het -Web 2.0- allemaal mee begonnen is: RSS Feed. Maar ja, daar blijkt je tegenwoordig ook weer Twittter voor te kunnen gebruiken...PS: ik ga nu tv kijken en morgen ben ik weer helemaal Web 2.0!(image)NRC Handelsblad ePaper

Mon, 08 Dec 2008 14:47:00 +0000

Mijn aandacht werd zojuist getrokken door een advertentie van het NRC Handelsblad. Met de kop 'NRC Handelsblad verschijnt voortaan waar u verschijnt' wordt een ePaper abonnement op deze krant onder de aandacht gebracht. De digitale uitgave kan -samen met andere documenten en ebooks- voortaan worden gelezen in een eReader, iLiad genaamd. Een geweldig idee!

Vraag me toch af wat de volgende stap zal zijn? Dat het nieuws (en het weer) zich aanpast aan de regio waar je bent... Prima te realiseren in samenwerking met regionale kranten. Dan krijgen we de volgende advertentie:

(image) (image)Na Photoshop nu ook een online Acrobat versie

Mon, 02 Jun 2008 18:41:00 +0000

Na Photoshop (Express) lanceert Adobe nu onder de naam 'Buzzword' een online versie van het softwarepakket 'Acrobat'. Buzzword biedt je een online tekstverwerkingsprogramma en de mogelijkheid om tekstbestanden (formaat: .rtf, Word 2003, xml of kladblok (.txt)) te importeren. Deze bestanden kan je omzetten naar pdf en delen met je vrienden, collega's etc.

(image) (image)Twitter volgens Common Craft

Sat, 12 Apr 2008 17:33:00 +0000

Weer een schitterende uitleg van Common Craft. Dit keer over Twitter.

(object) (embed)

Twitteren is sneller dan bloggen en geeft anderen a la minute inzicht in waarmee je bezig bent (of wat je bezig houdt).

De vraag is of je door toepassingen als deze nog wel tijd hebt voor iets anders dan bijvoorbeeld twitteren...(image)Searchme

Sat, 29 Mar 2008 20:14:00 +0000

Voor velen is Googlen synoniem voor (online) zoeken. Dat is in mijn ogen een beetje kort door de bocht omdat er zeker vandaag de dag vele alternatieve zoekmethoden zijn. Neem bijvoorbeeld Searchme.

(image)


Op het moment dat je je zoekwoord(en) aan het invoeren bent laat Searchme zien in welke categorieën er iets is gevonden. Het zoekresultaat wordt vervolgens op een visuele manier gepresenteerd. Apple-bezitters kennen deze wijze van presenteren als Cover Flow. Searchme noemt dit zelf 'Visual Search'.(image)Adobe Photoshop Express

Fri, 28 Mar 2008 21:31:00 +0000

Met Web 2.0 zie je een verschuiving van off- naar online werken. Software die je op je pc hebt staan vind je nu online. Voor het verwerken van teksten maak je waarschijnlijk al gebruik van een toepassing die veel weg heeft van Microsoft Word. Zoals bijvoorbeeld ThinkFree.

Verrassend vond ik zelf de recente introductie van Adobe Photoshop Express. Ook het bewerken en bewaren van foto's kun je voortaan online doen, op een wel zeer fraaie wijze.

(image) (image)Tekst markeren op een webpagina

Wed, 12 Mar 2008 17:09:00 +0000

Iets interessants gezien op een website? En dat wil je iemand anders laten weten? Maak dan gebruik the Awesome Highlighter. Hiermee kan je tekst op een webpagina markeren en daarna doorsturen.
De persoon aan wie de link stuurt, krijgt de webpagina met highlights te zien. Makkelijk toch?!

(image)Plaxo Pulse op mijn mac, maar zonder OpenID

Fri, 18 Jan 2008 19:49:00 +0000

Met Plaxo kan je je agenda, contacten en taken online synchroniseren op je pc of, wat voor mij geldt, op je mac. Plaxo biedt nog veel meer. Bijvoorbeeld Plaxo Pulse, waarmee je je 'social activiteiten' kan koppelen aan je profiel.

Sinds deze week is mogelijk informatie van Plaxo Pulse te plaatsen in je Mac adresboek. Voor mij de reden om Plaxo op mijn Mac te installeren.

(image)
Juist tijdens deze installatie gebeurt er iets vreemds. Ik kies voor Plaxo omdat ik informatie maar één keer wil invoeren. Om die reden maak ik ook gebruik van OpenID. Zo hoef ik niet telkens een gebruikersnaam en een wachtwoord aan te maken en te onthouden.

Met mijn OpenID log ik ook in op www.plaxo.com. Ik kan er alleen geen gebruik van maken bij de installatie van de Plaxo software op mijn Mac. Vreemd niet? Voor de rest is Plaxo overigens het proberen meer dan waard.

(image) (image)Het gemak van online photo sharing...

Fri, 11 Jan 2008 18:30:00 +0000

...op z'n Common crafts.
(object) (embed) (image)Zoeken wordt ontdekken met FaveBot

Mon, 17 Dec 2007 19:07:00 +0000

(image)

Gemak dient de mens, dat moet het uitgangspunt zijn geweest bij de ontwikkeling van FaveBot. Een geweldige applicatie die we tekort zouden doen door het te omschreven als een zoekprogramma. Zoals op de site zelf te lezen valt: "Stop searching, Start Discovering". Met FaveBot dus!

(image)

Via een tracking list geef je aan wat je wilt ontdekken en waar. Geïnteresseerd in muziek? Favoriete musici voeg je op eenvoudige wijze vanuit iTunes toe aan je track list door een XML-bestand te exporteren en up te loaden in FaveBot. Je geeft verder aan 'waar' er moet worden gekeken. Bijvoorbeeld in blogs, podcasts en videos...

(image)


En hierna? Hierna is het wachten op wat FaveBot allemaal voor je weet te ontdekken.(image)Top!?

Tue, 11 Dec 2007 19:41:00 +0000

Ik weet het. Nog even en we worden weer overspoeld met vele Web 2.0 jaaroverzichten. "De beste 10 startpagina's van 2007!" "De Social Bookmarking Top 20". Voordat we straks weer gaan terugblikken, vraag ik me toch af...

1. Waarom kan ik als 'user' alleen invloed uitoefenen op de content en niet op de site zelf?
Uiteraard bestaat er zoiets als WIKI. Verder is mijn invloed als user toch beperkt zolang ik niet de eigenaar van een site ben. Waarom User Generated Content en geen User Generated Site? Waarom kan ik als user geen invloed uitoefenen op zoiets simpels als...

A.
... de volgorde van de keuzes in een menu. Waarom wordt die altijd door de eigenaar van een site bepaalt en wordt niet die keuze als eerste weergegeven die het meest wordt geraadpleegd? Waarom is het kader van de site - de template - altijd zo statisch?

B.
... de vormgeving van een website. Goed, je hebt zoiets als een persoonsgebonden gedeelte van een site waar je in sommige gevallen je 'eigen' vormgeving kan kiezen . Maar waarom is de vormgeving die daar het meest wordt gekozen niet bepalend voor het beeld van het openbare gedeelte?

2. En wanneer is Web 2.0 niet alleen van ons maar ook van het bedrijfsleven?
Zeker, er worden vele Web 2.0 sites geïntroduceerd. Maar die hebben in de meeste gevallen het karakter van een portal. Een goede Web 2.0 toepassing voor een bedrijf of product zie je zelden....

Er zijn veel Web 2.0 sites om naar terug te blikken. Toch gaat het overgrote deel uit van hetzelfde principe en is nauwelijks onderscheidend of vernieuwend te noemen.

Dat gezegd hebbende mogen die Web 2.0 toppers nu van mij komen...(image)Blog?

Sat, 01 Dec 2007 21:31:00 +0000

Eerdere Common craft filmpjes stonden al op mijn blog. Deze mag zeker niet ontbreken. Maar, wat is eigenlijk een blog?
(object) (embed)
(image)Google met Digg-functionaliteit

Sat, 01 Dec 2007 18:53:00 +0000

Google is constant bezig de manier waarop wij zoeken te verbeteren. Kijk maar eens op Google Experimental Search. Een van de laatste experimenten is de toevoeging van een soort 'Digg'-functionaliteit aan de zoekresultaten.
(image)

Wordt deze functionaliteit echt op Google toegepast, dan zou je voortaan onderdelen van een zoekresultaat
> naar boven kunnen verplaatsen door op een pijl te klikken;
dit bewuste onderdeel wordt dan gemarkeerd met een oranje asterisk en verschijnt opnieuw bovenaan wanneer je ooit dezelfde zoekwoorden invoert;
> verbergen door op een kruis te klikken;
> én je kan een volgens jou betere site / webpagina aan het zoekresultaat toevoegen.

Ik juich dit Google experiment van harte toe. Als sitebouwer kan je een enorme invloed uitoefenen op hoe je site in Google wordt weergeven, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een sitemap, of door de inzet van Google AdWords. Een beetje tegengas van internetgebruikers kan in mijn ogen dan ook geen kwaad.

Wil je weten hoe dit Google experiment in de praktijk zou uitpakken, kijk dan eens op AfterVote.(image)De Vinoo RSS feed

Thu, 29 Nov 2007 21:39:00 +0000

Nog een suggestie voor Vinoo en daarna houd ik ermee op! Je moet je niet met andermans sites blijven bemoeien...

(image)Zou het een idee zijn een strikte scheiding aan te brengen tussen de beoordeling zoals die op de site te zien is én de verkrijgbaarheid en prijs? Juist door dit te tonen dreigt een social community de onpartijdigheid te verliezen en bestaat het gevaar dat zo'n site snel het etiket 'te commercieel' krijgt.

En laten we eerlijk zijn, Ralph die de Brunellop di Montalcino Riserva 1998 aanprijst en aangeeft dat hij deze gekocht heeft bij www.delicasa.com, wekt bij mij de indruk dat hij me iets probeert te verkopen. Dat hoeft niet zo te zijn. De schijn heeft hij wél tegen. Delicasa is immers een deelnemende partner.

(image) Verkrijgbaarheid en prijs zijn in eerste instantie ook niet van belang. Mijn interesse moet eerst worden gewerkt door een beoordeling en door het feit dat ik net naar zo'n wijn op zoek ben. Daarna wil ik weten waar de drank te koop is en voor hoeveel. Op de site moet dit dan ook een bewuste keuze zijn: "laat mij de prijs zien!".

Een fraaiere oplossing zou zijn dat ik over de wijnen die aansluiten bij mijn smaak / profiel kan worden geïnformeerd per mail of RSS-feed. Hierbij kan ik ook aangeven of ik informatie wenst te ontvangen over de verkrijgbaarheid en prijs...(image)Vinoo, vinoo, waar blijft de wijn?!

Mon, 26 Nov 2007 19:34:00 +0000

Onder het genot van een lekker (tafel)wijntje luidde ik afgelopen vrijdag het weekend in met een stel vrienden. We hadden over allerlei dingen die we never en te nimmer zouden doen. Gezellug!Klaarblijkelijk bestond er op een gegeven moment de behoefte meer richting aan het gesprek te geven. Aan mij werd de vraag gesteld "waarom ik Vinoo zo'n geweldige social community vond?" Inhoudelijk was deze site, zoals ik mijn blog al aangaf, niet bijzonder. En ook de vormgeving was niet echt onderscheidend. "Hoezo een goede social community hoeft geen krans?!!"Dus ik maar weer vertellen over de duidelijke redactionele formule waar Vinoo voor heeft gekozen ("wijn!"). Een insteek die Vinoo ook commercieel, voor participanten en adverteerders, interessant maakt. Zo'n site biedt je niet alleen inzicht in de markt maar is ook:een prima koppeling naar 'social' activiteiten in het echte levenIn het geval van Vinoo denk je al snel al een wijnproeverijen. Laat sitebezoekers een tiental wijnen beoordelen en nodig een select -deskundig- gezelschap uit voor een wijnproeverij waar de bewuste wijnen echt kunnen worden geproefd en gekeurd. Verschilt de smaak van de sitebezoeker met die van de wijnproever?een prima mogelijkheid om informatie af te stemmen op verschillende kennisniveausDeskundigheid heeft pas enige betekenis wanneer er een duidelijk onderwerp aan de community ten grondslag ligt ("wijn!"). Het is interessanter aan zo'n community actief deel te nemen (je deskundigheid laten gelden, daarbij kunnen leden die actief content aandragen worden beloond met een wijnproeverij, etc.). Je spreekt hiermee ook een specifiek lezerspubliek aan.en leent zich uitstekend voor tijdelijke specials, aanverwante onderwerpenBijvoorbeeld een tijdelijke poll waarbij kan worden gestemd op de wijnen van een speciaal land / een speciale streek of de (nieuwe) wijncollectie van een specifieke winkelier. Maar ook: wat zijn de beste wijnglazen, de beste buitenlandse inkoopadressen, etc.Eigenlijk hadden we nog veel meer ideeën. Op een of andere manier ben ik die vergeten. Och ja, wijn hé![...]Vinoo, een goede social community hoeft geen krans

Thu, 22 Nov 2007 22:41:00 +0000

Van de week ontving ik een uitnodiging in mijn mailbox voor de officiële opening van Vinoo, op 29 november a.s. Kort daarna weer een mailtje. Dit keer een beta uitnodiging met de vraag of ik lid wilde worden van deze wijn-community site....

Er zullen beslist mensen zijn die een vieze smaak krijgen van zo'n doorzichtige aanpak. Persoonlijk heb ik er wel waardering voor. Ik vind typerend voor hoe goed er over Vinoo is nagedacht. Of ben ik nu een beetje te mild gestemd?

Social: commercieel of filantropisch?
Web 2.0 en commercie lijken niet samen te gaan. Uiteraard droomt iedereen ervan dat op zijn of haar website een miljoenenbod wordt gedaan door Google, maar meer commerciële belangen mogen er bij een 'social' initiatief niet zijn. Tenminste die indruk krijg ik vaak.

Bij Vinoo denken ze daar - getuige de onderstaande presentatie - gelukkig anders over.

De afdronk
Heeft Vinoo een nog andere pluspunt? In mijn ogen wel. Daar waar vele sociale sites kiezen voor een zo'n breed mogelijk opzet, maakt Vinoo een heldere keuze. Zoals gezegd is het een wijn-community site en biedt het je de helpende hand bij het vinden van de lekkerste wijn.
De manier waarop dit wordt gedaan is zeker niet uniek. De functionaliteiten die er worden geboden, zijn te vinden op menig social site. Maar misschien is ook dat wel slim, een goede social community hoeft immers (voorlopig) geen krans.
Balen dat ik op de 29ste niet kan...

(object) (embed)

(image)