Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  die  dit  door  hebben  jaar  klonen  kunnen  met  naar  nederland  nog  uit  veel  worden  wordt  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Mon, 24 Oct 2016 18:10:00 +02:00

Last Build Date: Mon, 24 Oct 2016 18:10:00 +02:00

Copyright: Copyright NOS
 'We moeten ons ernstig zorgen maken over klonen als hond Joep'

Mon, 24 Oct 2016 18:09:45 +02:00

"Het is de vraag of we wel een samenleving willen waarin we zelf kunnen beslissen of we onsterfelijk zijn." Die vraag stelt Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut, dat zich bezighoudt met vraagstukken over wetenschap, technologie en samenleving. Ze hoorde het nieuws over de gekloonde hond Joep, die voor een nieuw BNN-programma in Zuid-Korea werd gekloond. Volgens Peters is het nieuws over de hond zorgelijk. "Er is echt een grens overschreven." In Nederland mogen dieren en mensen namelijk niet gekloond worden. "Maar er zijn geen regels over het klonen in het buitenland en meenemen naar Nederland", legt Peters uit. Het klonen van planten, 'stekken', is wel legaal. "Maar dat is gebruik maken van natuurlijke voortplanting. Bij het klonen van mensen en dieren wordt er geen normale manier van voortplanten gebruikt en dat zorgt voor twijfels." Het zijn vooral twijfels over de gezondheid en veiligheid van de klonen, zegt Peters. "We moeten niet alleen bang zijn voor dat wat we weten, maar ook voor dat wat we niet weten. We weten niet veel over de gevolgen voor de gezondheid. We hebben maar een aantal voorbeelden." Schaap Dolly Een van die voorbeelden is schaap Dolly. Zij kwam in 1996 in Groot-Brittannië gekloond ter wereld. Begin 2003 liet een dierenarts Dolly inslapen vanwege een longontsteking. "Dolly werd maar half zo oud als haar soortgenoten. Dat zorgt voor ernstige twijfels." Volgens Peters komt door het BNN-programma de discussie weer op gang. En dat is goed, zegt ze. "Dit voorbeeld komt op een goed moment. De technologie wordt steeds geavanceerder en nu is het inmiddels zo goedkoop dat klonen ook commercieel aantrekkelijk wordt. Het is de tijd om er opnieuw over na te denken." 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327737/m.jpg
Schultz: aantal files op snelwegen gaat sterk stijgen

Mon, 24 Oct 2016 17:58:20 +02:00

De komende jaren doet het verkeer er op snelwegen fors langer over. Minister Schultz schrijft aan de Tweede Kamer dat het 'reistijdverlies' tot 2021 met 38 procent toeneemt ten opzichte van 2015. Ze baseert zich op cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Bij de berekening van het verlies aan reistijd zijn de extra wegen die nog worden aangelegd al meegerekend. De toename schrijft Schultz toe aan de aantrekkende economie en de lage brandstofprijzen. Het verkeer op de snelwegen neemt nog steeds toe, in 2015 met 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het reistijdverlies steeg dat jaar met 22 procent; in de periode van 2005 tot 2015 was er juist een lichte daling, vooral doordat extra rijstroken zijn aangelegd en door de economische crisis. Schultz schrijft dat ondanks de inspanningen de files op korte termijn blijven toenemen. Ze vindt het belangrijk dat investeringen in infrastructuur en bereikbaarheid doorgaan. Trein Uit de cijfers die de minister aan de Kamer heeft gestuurd, blijkt verder onder meer dat het aantal kilometers dat mensen met de trein hebben afgelegd tussen 2005 en 2015 met ruim 3 miljard is gestegen, een toename van bijna 22 procent. Ook het fietsgebruik is sinds 2005 toegenomen: het steeg van 2005 tot 2015 met bijna 11 procent. Een deel daarvan komt door de e-bike. Mensen van 12 jaar en ouder leggen een tiende van alle fietskilometers af op een fiets met een accu.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327730/m.jpg
Verkoop diesels daalt in Europa na sjoemelschandaal

Mon, 24 Oct 2016 17:50:55 +02:00

De verkoop van auto's met een dieselmotor daalt dit jaar in West-Europa naar minder dan 50 procent van het totaal. Dat zegt onderzoeksbureau LMC in een voorspelling waar de Financial Times over bericht. Het is voor het eerst sinds 2009 dat minder dan de helft van alle verkochte auto's in 17 Europese landen een diesel is.  Diesels lijken minder populair nadat vorig jaar september het sjoemelschandaal bij Volkswagen losbarstte. Daarbij werd de uitstoot van dieselmotoren kunstmatig laag gehouden tijdens testen. Op basis van de eerste negen maanden van dit jaar verwacht LMC dat de verkoop uitkomt op 49,3 procent, een daling van bijna 3 procent ten opzichte van vorig jaar. In de jaren hiervoor werden diesels ook al minder populair. Maar dat ging in een langzamer tempo, met een daling van bijna 1 procent per jaar. In 2011 bereikte de verkoop van diesels een hoogtepunt van bijna 56 procent.  Nederland: 18 procent diesel In Nederland is de daling van de verkoop van diesels veel groter dan het Europese gemiddelde, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Aumacon. In 2015 was nog bijna 29 procent een diesel, dit jaar wordt dat nog maar zo'n 18 procent. "Voor een klein deel komt dat door het sjoemelschandaal", zegt Clem Dickmann van Aumacon. "Maar veel belangrijk is in Nederland de bijtellingspolitiek. In 2016 vielen minder dieselmodellen onder voordelige bijtellingstarieven voor leaserijders." Ook speelt mee dat kleine auto's ook dit jaar weer in populariteit toenemen, en die hebben meestal een benzinemotor.  De verwachting is dat de verkoop in Europa blijft dalen. De normen voor de uitstoot van stikstof worden steeds strenger en daardoor worden dieselmotoren steeds duurder.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327730/m.jpg
Meerderheid Tweede Kamer keurt klonen af

Mon, 24 Oct 2016 17:37:44 +02:00

Een meerderheid van de Tweede Kamerfracties heeft ethische bezwaren bij het klonen van dieren. Enkel de VVD keurt het niet af. In opdracht van BNN is de hond Joep genetisch gekopieerd. Naar aanleiding hiervan is de discussie losgebarsten over de ethiek rondom klonen. PvdA en VVD zeggen blij te zijn met de discussie. PvdA-Kamerlid Van Dekken benadrukt dat dieren levende wezens zijn, geen producten. De PvdA keurt het klonen moreel af. VVD-Kamerlid Heerema wil zover niet gaan; hij wacht de maatschappelijke discussie af.  Naast de PvdA hebben bijna alle oppositiepartijen zich uitgesproken tegen het klonen. “Er zijn een hoop huisdieren die zitten te smachten om een baasje. Ethisch gezien keur ik het klonen af”, aldus D66-Kamerlid Koser Kaya. SP-Kamerlid Van Gerven wil dat onderzoekers “alleen knutselen met dna voor medische doeleinden” Ook de PVV en CDA zijn tegen het klonen op bestelling. Importverbod Het klonen van dieren is in Nederland niet toegestaan. Genetisch gekopieerde dieren kunnen echter wel zonder problemen worden geïmporteerd. Partij voor de Dieren-Kamerlid Ouwehand diende vorig jaar een motie in tegen deze import. Daarbij benadrukt Ouwehand vooral het dierenleed dat door het klonen wordt veroorzaakt. “Voor elke succesvolle kloon zijn talloze mismaakte dieren ter wereld gebracht en afgemaakt.” De PvdA staat open voor een dergelijk importverbod. D66 is voorstander. 'Heel knap dat dit kan' Minister Kamp van Economische Zaken keurt het klonen niet af. In een WNL-uitzending liet de minister weten onder de indruk te zijn van het klonen. Kamp is blij met het aanzwengelen van de discussie. “Ik vind het heel knap dat dit kan, vervolgens snap ik dat er belangrijke ethische vragen moeten worden beantwoord.”


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327647/m.jpg
The Series: Arjen over een vrije val op de Hoover Dam

Mon, 24 Oct 2016 17:29:09 +02:00

Het is een korte wandeling van Nevada naar Arizona, maar wel een heel mooie. Over de historische Hoover Dam, een bouwkundig reliek uit de Grote Depressie, en een prachtige achtergrond voor Arjen van der Horst om stil te staan bij een oplaaiende strijd. Nevada, thuisstaat van gokparadijs Las Vegas, is een zogeheten swing state. Dus logisch dat Trump en Clinton hier veel tijd doorbrengen en geld spenderen. Arizona is Republikeins. Althans, dat was het tot voor kort, weet Arjen. Een bijzondere ontwikkeling. Bekijk hierboven Arjens vlog, en ga voor alle eerdere afleveringen van NOS The Series naar onze speciale site:


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327720/m.jpg
Gerard Joling maakt kassen schoon als taakstraf na aanrijding

Mon, 24 Oct 2016 17:28:51 +02:00

Gerard Joling heeft een taakstraf van dertig uur gekregen voor het veroorzaken van een verkeersongeluk, vorig jaar in Aalsmeer. De zanger en presentator reed daar een vrouw van 91 aan op een zebrapad.  Op zijn kanaal op YouTube laat Joling weten dat hij de werkstraf vorige week heeft uitgevoerd bij tuinbouwmuseum Historische Tuin in Aalsmeer. "Ik heb plantjes verpot, kassen schoongemaakt en natuurlijk ook nog even opgetreden. Het was een beetje een gekke week", aldus Joling.  Volgens het Openbaar Ministerie is de opgelegde werkstraf passend voor de ernst van de aanrijding en het handelen van Joling, die meerdere keren contact zocht met de aangereden vrouw. Hij had geen alcohol gedronken of op zijn telefoon gekeken toen het ongeluk gebeurde, en met de vrouw gaat het weer goed.  De zanger en presentator heeft zijn taakstraf gefilmd en op YouTube gezet. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/03/18/266117/m.jpg
Nederlands geld om mensensmokkel in Mali aan te pakken

Mon, 24 Oct 2016 17:16:57 +02:00

Voor de aanpak van mensensmokkel in Mali trekt Nederland 2 miljoen euro uit. Het wordt gestort in fondsen van twee VN-organisaties, UNODC en OHCHR, die zich bezighouden met mensensmokkel en schendingen van mensenrechten in een aantal West-Afrikaanse landen. Ze gaan dat doen door te investeren in opsporing, onderzoek en juridische capaciteit. Met het geld voor de VN-fondsen moet bovendien de regionale samenwerking en uitwisseling van informatie verbeteren. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Ploumen (beiden PvdA) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hebben dat toegezegd bij hun ontmoeting in Den Haag met de Malinese minister van Buitenlandse Zaken Diop. Mali speelt volgens Koenders een centrale rol in de instabiele Sahel-regio. Het land kampt met grensoverschrijdende problemen, zoals smokkel en terrorisme. Het is ook een doorgangsroute voor migranten naar Europa. VN-missie De ministers spraken ook over het vredesproces in Mali en de VN-missie Minusma, waaraan Nederland ook een bijdrage levert. Volgens de Malinese minister Diop is de aanwezigheid van Minusma van cruciaal belang voor de stabiliteit in Mali. De Nederlandse missie in Mali is met een jaar verlengd, maar zonder helikoptereenheid. Het kabinet heeft besloten de zeven helikopters en ondersteunende militairen begin 2017 terug te halen. Tijdens de missie zijn vier Nederlandse militairen om het leven gekomen.  In juli kwamen twee militairen om bij een oefening. In maart 2015 verongelukten twee Nederlandse militairen toen hun Apache-helikopter neerstortte. 'Vooruitgang geboekt' Koenders vindt dat sinds het begin van de missie in Mali vooruitgang is geboekt. Zo zijn er democratische verkiezingen geweest en is er een vredesakkoord getekend tussen de Malinese regering en gewapende groepen. Daarnaast zijn tienduizenden ontheemden en vluchtelingen teruggekeerd naar het noorden van land en is er sprake van economische ontwikkeling, zegt Koenders. "Mali is er nog niet, maar met de ondersteuning van Minusma zijn door de Malinese regering en de gewapende groepen belangrijke stappen voorwaarts gezet." Ontwikkelingssamenwerking Naast de militaire bijdrage aan de VN-missie gaat Nederland ook door met ontwikkelingssamenwerking. Zo hebben de ministers gesproken over programma’s voor veiligheid, rechtsorde, watervoorziening en het creëren van banen voor jongeren. Er zijn veel jongeren in Mali. Volgens de ministers is het verbeteren van hun perspectief van groot belang voor de toekomstige stabiliteit van Mali.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327726/m.jpg
'Moeten boeren nu wijken voor de nieuwe bossen?'

Mon, 24 Oct 2016 17:12:30 +02:00

"We waren verbaasd toen we dit plan hoorden van Staatsbosbeheer en de bedrijfstak", zegt Gerbrand van 't Klooster van Land- en Tuinbouworganisatie LTO. De organisatie reageert sceptisch op het plan van Staatsbosbeheer en andere organisaties om 100.000 hectare nieuw bos in Nederland aan te leggen. "We zijn niet betrokken geweest bij dit plan en de mogelijkheid tot landbouw wordt ons wel ontnomen als het plan wordt uitgevoerd", zegt Van 't Klooster. Volgens Van 't Klooster moeten boeren misschien verhuizen, als er zo veel bos bij komt. "Het betekent dat er ergens anders geproduceerd moet worden en de vraag is hoe effectief dat is. In Nederland kunnen bieten op 1 hectare worden geproduceerd, maar over de grens is dat anders: in Duitsland hebben ze bijvoorbeeld 1,5 hectare nodig. Wij werken hier ontzettend efficiënt." Ook denkt de LTO dat ook landbouwgewassen net zo goed als bomen een rol kunnen spelen bij het terugdringen van broeikasgassen. "Het planten van bossen is niet de enige oplossing. Goed producerende landbouwgewassen kunnen dat ook. We zijn daarom zelf ook bezig met plannen te ontwikkelen om uitstoot tegen te gaan door middel van landbouw." "Ja, we moeten als samenleving nu eenmaal keuzes maken", zegt Kees Boon, van de Stichting Kwaliteit Bos-, Natuur- en Landschapswerk in het radioprogramma Nieuws & Co. Hij spreekt ook namens houtbedrijven. " Linksom of rechtsom, we hebben te maken met meerdere aanspraken op dezelfde grond. Dat betekent keuzes maken."  Boon vind dat de samenleving zou moeten kiezen voor investeren in de aanleg van de bossen. "We werken zo aan een oplossing van het klimaatprobleem, maar het biedt ook meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld recreatie." De bossen betekenen volgens Boon werkgelegenheid voor boswachters, houthakkers en de houtindustrie. "Een bos vervult pas al zijn functies als je het beheert. Dat betekent snoeien van de kleine, ongewenste bomen. En aan het eind van de rit moeten de kaprijpe bomen eruit gehaald worden."


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327725/m.jpg
Belgische politie zoekt met drone naar migranten Calais

Mon, 24 Oct 2016 17:04:37 +02:00

Om te voorkomen dat migranten uit Calais België proberen binnen te komen, gaat de Belgische politie de grensstreek vanuit de lucht met een drone in de gaten houden. De politie wil hiermee voorkomen dat de migranten uit 'de Jungle' nieuwe tentenkampen opzetten in de buurt van de Belgische havens. Volgens Belgische media heeft de drone nog geen migranten waargenomen. In het West-Vlaamse grensgebied worden ook 120 extra agenten ingezet. De Belgische politiebonden dreigen met een staking, omdat de grenspatrouilles volgens hen te veel druk leggen op de toch al overbelaste agenten. De Franse autoriteiten zijn vandaag begonnen met de ontruiming van het tentenkamp in Calais. De bewoners worden geregistreerd en naar opvangcentra in Frankrijk gebracht. Een deel van hen heeft besloten op eigen houtje ergens anders heen te gaan.  Veel inwoners van het kamp in Calais zijn daar terechtgekomen toen ze probeerden door te reizen naar Groot-Brittannië. Opstootjes De ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais verloopt rustig. Wel zijn er lange rijen met migranten die het kamp uit proberen te komen. In dat gedrang ontstaan soms kleine opstootjes. Afgelopen weekend waren er meerdere vechtpartijen in en rond 'de Jungle'. Volgens correspondent Frank Renout gebeurt dit dagelijks. Hij zegt dat het vooral linkse activisten zijn die de confrontatie met de politie opzoeken. De Franse politie gaat de komende drie dagen door met de ontruiming en hoopt dat het kamp dan leeg is. Hulpverleners verwachten dat de ontruiming nog niet het einde betekent van het tentenkamp. Na eerdere ontruimingen werd het kamp telkens weer opnieuw bevolkt.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327721/m.jpg
Familie van oorlogsveteraan krijgt na 71 jaar portemonnee terug

Mon, 24 Oct 2016 16:57:31 +02:00

De Britse soldaat Kenneth Ashby verloor zijn portemonnee in 1945 in Nederland. Nu krijgt zijn zoon Robin hem terug. "Het heeft zo veel sentimentele waarde, het is zo oud. Fantastisch. Ik zit helemaal te trillen." Zijn vader kwam aan het einde van de Tweede Wereldoorlog naar ons land om het te bevrijden, samen met duizenden andere Britse soldaten. De inhoud is van onschatbare waarde voor de familie van Ashby. Tientallen foto's, identiteitspapieren, een rijbewijs en een zakdoek: het vertelt hen veel over hun vader en grootvader, die in 1968 op 43-jarige leeftijd overleed. "Ik was toen pas 13", legt Robin uit. "Ik heb nooit de kans gehad om echt met hem te praten. Dat is een groot gemis in mijn leven. Maar dit helpt heel erg. Ik leer allemaal dingen over hem die ik niet wist." Frits van Horne uit het Limburgse Haelen is samen met zijn kleindochters Myrthe (8) en Jasmijn (11) naar het Engelse plaatsje Godalming gekomen om de portemonnee terug te geven. "Ik kreeg hem jaren geleden van een oude man in ons dorp. Tijdens de oorlog woonde hij in een huis waar een aantal Engelse soldaten waren gestationeerd. Kenneth Ashby was een van hen." Frits borg de portemonnee op met het idee om later op zoek te gaan naar de eigenaar. "Nu ik gepensioneerd ben, heb ik de tijd", vertelt hij. Het werd een heel project. Samen met zijn kleindochters wroette hij de papieren en foto's door op zoek naar aanwijzingen. "Zij zijn handiger met de computer dan ik, dus daar konden de dames mooi bij helpen." Online zagen ze dat Kenneth werd genoemd in een register van de begraafplaats in Godalming, een dorp in Zuid-Engeland. Een mailtje met de vraag om meer informatie volgde, maar antwoord bleef uit. Ze namen contact op met de burgemeester van het dorp, die hen aanraadde de plaatselijke krant in te schakelen.  "Een vriend van mij zag het artikel op Facebook", vertelt Robin, de zoon van de soldaat. "Ik was zo blij. Ik heb Frits meteen gebeld." Al snel werd besloten dat Frits met zijn kleindochters de portemonnee persoonlijk zou komen afgeven. Afgelopen weekend was het zover. De woonkamer van de eengezinswoning van de familie Ashby in Godalming zit stampvol. Familie, vrienden; iedereen is opgetrommeld. Nu Myrthe en Jasmijn de portemonnee hebben overhandigd, zijn ze trots. "Ik zag wel dat Robin tranen in zijn ogen had", zegt Myrthe. "Dat hij wel echt zoiets had van: wow, dit is gewoon een deel van mijn vader. Ik vind het wel echt heel leuk dat we iemand zo blij kunnen maken." "Ik had helemaal niets van mijn vader", reageert Robin. "Nu wel, echt geweldig. Ik wil de meisjes ook bedanken. Ze hebben hun werk heel goed gedaan. Ik ben zo dankbaar dat ze de tijd hebben genomen en hierheen zijn gekomen. Fantastisch." De twee families kunnen het goed met elkaar vinden. Er wordt al gesproken over een volgende afspraak, ergens in het voorjaar, om in Nederland verder te zoeken. Er staan wat andere mensen op de foto's waar ze nog wel wat aanwijzingen over kunnen vinden, als ze de handen ineenslaan. "Ik heb hem nu al beter leren kennen, maar met hulp van Frits kunnen we misschien nog meer vinden", denkt zoon Robin. Op zoek naar nog meer informatie over een Engelse oorlogsveteraan. Op zoek naar het hele verhaal van hun vader en grootvader: Kenneth Ashby.  Het Jeugdjournaal ging mee met Myrthe en Jasmijn tijdens het terugbrengen van de portemonnee.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327712/m.jpg
'Mega-mediahuwelijk' om smartphonegebruiker te bereiken

Mon, 24 Oct 2016 16:16:40 +02:00

Time Warner heeft een nieuwe 'liefde' gevonden, werd dit weekend bekend. Na een onstuimige relatie met AOL en vervolgens een flirt met Comcast heeft nu telecombedrijf AT&T het mediabedrijf in de armen gesloten. En niet voor een schijntje: de telecomgigant heeft er een bruidsschat van maar liefst 85 miljard dollar voor over. Maar waarom wil AT&T het mediabedrijf hebben? Dat heeft te maken met het Amerikaanse medialandschap, dat in een hoog tempo aan het veranderen is. Nieuwe spelers zoals Netflix, maar ook Facebook, Google en Apple, schudden het traditionele tv-landschap op. Voor een groot scherm zitten en kijken naar een voorbedacht programma is nu nog gebruikelijk, maar dat gaat snel veranderen. Het smartphonescherm is de nieuwe norm. "AT&T moest iets doen", zegt Mark Deuze, hoogleraar Media van de Universiteit van Amsterdam. "Het bedrijf wil niet de boot missen en er straks achterkomen dat partijen zoals Netflix de markt hebben overgenomen. Het bedrijf wil laten zien dat het in beweging is." Controle  Maar wat kan AT&T met Time Warner? Het telecombedrijf verkoopt onder meer tv-kastjes, waar abonnees televisie mee ontvangen. Met Time Warner krijgt het telecombedrijf controle over een deel van de content. Dat zal voor de komende jaren fijn zijn. Daarna is het een ander verhaal. "Tv is aan het afsterven", zegt Deuze. "Op korte termijn is Time Warner handig voor tv. Daarna draait het om on-demand kijken en vooral gebruikers bereiken via hun smartphone." Dat is waar HBO om de hoek komt kijken; een van de succesvolste onderdelen van Time Warner. Denk bijvoorbeeld aan de populaire serie Game of Thrones. De gedachte bij AT&T lijkt te zijn: als we zowel de distributie en de content in handen hebben, kunnen we een veel beter aanbod doen. Bijvoorbeeld in de vorm van een speciaal HBO-abonnement voor AT&T-klanten. "AT&T heeft 130 miljoen abonnees in de VS", schrijft technologie-analist Ben Thompson. "HBO weet, in tegenstelling tot AT&T, een doelgroep aan te boren die steeds minder tv kijkt. Voor hen kan een abonnement waarbij de telecomprovider niets rekent voor alle dataverkeer van HBO interessant zijn." Kritiek vanuit politiek Er moet nog wel één grote hobbel worden genomen. De Amerikaanse politiek is niet heel blij met het voorgenomen 'mega-mediahuwelijk'. Hierdoor zou een veel te groot bedrijf ontstaan, wat mogelijk de markt verstoort.  Zowel vanuit de Democratische als de Republikeinse partij klinkt stevige kritiek. Trump zei zelfs dat onder zijn leiding de overname nooit zou doorgaan. Ook Clinton is zeer kritisch. "Wie er ook wint volgende maand, de overname zal een van de grootste en belangrijkste mededingingszaken worden die de volgende regering te wachten staat", schreef The New York Times dit weekend. De verwachting is dat de twee bedrijven zullen wijzen op de overname van Comcast. Dat bedrijf kocht in 2013 NBCUniversal. Die werd na een kritisch onderzoek toch gewoon toegelaten.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2015/10/06/198384/m.jpg
Verzorgingshuis Zandvoort onder verscherpt toezicht

Mon, 24 Oct 2016 16:06:23 +02:00

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt zorgcentrum Huis in de Duinen in Zandvoort het komende half jaar extra in de gaten. Het verpleeghuis is onder verscherpt toezicht gesteld omdat er de afgelopen anderhalf jaar van alles mis bleek te zijn. In het zorgcentrum zitten ouderen met dementie en mensen met lichamelijke problemen.  Medicijnen De Inspectie kwam er achter dat medicijnen niet veilig worden bewaard, er slecht wordt gekeken naar de houdbaarheidsdatum en niet goed wordt opgeschreven of een bewoner al medicijnen heeft gekregen. Verder zijn verzorgers niet deskundig genoeg, werkwijzen verouderd en moeten hulpverleners beter samenwerken. Huis in de Duinen kreeg meerdere kansen om de problemen op te lossen. Bij het laatste bezoek van de Inspectie, in augustus, bleek dat dit niet was gelukt. Er werd niet voldaan aan elf van de achttien beoordeelde normen. Zorgorganisatie Amie Ouderenzorg heeft een half jaar de tijd om de situatie alsnog te verbeteren. Volgens het AD zijn er al jaren berichten van wantoestanden in het zorgcentrum. In 2008 kwamen oud-medewerkers naar buiten met berichten over mishandeling, verwaarlozing en ondeskundige zorg.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327705/m.jpg
Rel over seks in Transavia-cockpit eindigt met schikking

Mon, 24 Oct 2016 16:01:47 +02:00

In de zogenoemde seksrel bij luchtvaartmaatschappij Transavia is een schikking getroffen. Een bedrogen echtgenoot dreigde het digitale dagboek van zijn vrouw, een purser, openbaar te maken. Daarin beschreef ze haar seksuele avontuurtjes met collega's. De purser, oftewel hoofdstewardess, stapte daarop naar de rechter om te voorkomen dat de man de namen van die - in veel gevallen getrouwde - collega's openbaar zou maken. Volgens Omroep West heeft de rechtbank nu laten weten dat er geen vonnis wordt uitgesproken in de zaak. De twee zijn tot een akkoord gekomen.  Wat er is afgesproken is niet bekendgemaakt; het betreft een overeenkomst tussen twee private partijen die niet openbaar gemaakt hoeft te worden. Wraak In het dagboek beschrijft de purser hoe ze onder werktijd seks had met collega's. Ze zegt dat het dagboek voor een deel fantasie is en dat ze het schreef als voorbereiding op een erotische roman.  Haar man zei eerder dat hij het dagboek niet openbaar wilde maken uit wraak, maar omdat hij misstanden in de luchtvaart aan de kaak wilde stellen. De vrouw heeft eerder aangifte gedaan van stalking en bedreiging tegen de man. De twee liggen in scheiding.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327704/m.jpg
'Stewards en stewardessen zijn geen politieagenten'

Mon, 24 Oct 2016 15:05:56 +02:00

"We kunnen best een tussenstop maken in Pakistan als het nu niet klaar is met dat gevecht", roept een piloot om tijdens een vlucht waarbij passagiers met elkaar op de vuist gaan. Het is een extreem voorbeeld uit de praktijk van wat luchtvaartpersoneel kan doen tegen agressieve passagiers. Stewardessen en stewards krijgen namelijk steeds vaker te maken met overlast en agressie in de lucht. De eerste negen maanden van 2016 kwamen daar al evenveel meldingen over binnen als in heel 2015, zo werd vanochtend bekend. Handboeien De vraagt rijst daardoor: wat kan het luchtvaartpersoneel daartegen doen? "Gelijk met handboeien zwaaien helpt niet om passagiers te kalmeren", zegt Annette Groeneveld van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). "Stewards en stewardessen zijn geen politieagenten."  En dus komt het vooral neer op praten. "Pappen en nathouden, zorgen dat de overlastgever kalmeert", zegt Groeneveld. Het personeel krijgt speciale training voor de omgang met lastige en agressieve klanten. Speciale trainingen Een bedrijf dat zulke trainingen geeft, is Be Secure. Directeur Jerry van den Berg zegt dat in 50 tot 60 procent van alle problemen alcohol een rol speelt. Vooral op de luchthavens zou volgens hem meer gelet moeten worden op gedrag van passagiers. Want zodra beschonken mensen aan boord zijn, kan er een probleem ontstaan. "En een kroegbaas kan een dronken klant nog wel de zaak uit zetten, maar op 30.000 voet hoogte is dat lastig natuurlijk", zegt Chris van Elswijk van VNC. Op het vliegveld London Gatwick wordt daar beter op ingespeeld. Daar werken de uitbaters van de horeca samen met de luchtvaartmaatschappijen. "Ze signaleren zo sneller. In de horeca wordt al gewaarschuwd: 'als je teveel drinkt, kom je niet aan boord'", legt Groeneveld uit. Door dat systeem zijn er minder incidenten.  Roes uitslapen Maar deze methode wordt nog niet toegepast op andere vliegvelden. Daar hopen luchtvaartmaatschappijen dat dronken passagiers hun roes uitslapen tijdens de vlucht. Als dat niet het geval is, kunnen ze lastig worden en in sommige gevallen werkt praten dan niet meer. Dan zijn er een aantal opties. Aan boord van veel commerciële vliegtuigen is standaard een brief aan boord. In alle talen staat daarop dat de overlastgever zich moet beheersen of er wordt aangifte tegen hem gedaan. De piloot kan dreigen met een tussenstop om de lastige passagier te laten arresteren. "Een forse maatregel die veel tijd kost, voor alle passagiers", zegt Groeneveld. De kosten van deze noodlanding worden gepoogd op de overlastgever te verhalen. Of dat lukt is het tweede. "Het Openbaar Ministerie in Nederland zet daar wel op in, maar het is erg afhankelijk van in welk land je neerstrijkt en welke nationaliteit de passagier heeft." Wapens zijn er niet aan boord, dus handboeien zijn de laatste strohalm van stewards. Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft tiewraps aan boord om agressieve passagiers vast te kunnen binden. "Zogenoemd restrainen komt in de praktijk gelukkig weinig voor", zegt een woordvoerder van Transavia. "Dat doen we alleen als iemand ons personeel wil slaan." Ook heeft elke maatschappij een zwarte lijst met lastige passagiers. Die worden niet onderling gedeeld. "Het zou goed zijn als dat breder kan. Een lastige passagier van KLM wil Transavia natuurlijk ook niet", zegt Groeneveld.  Cijfers over hoe vaak deze noodgrepen worden gebruikt, willen luchtvaartmaatschappijen niet geven.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/07/19/301136/m.jpg
Tiener die eigen baby doodde hoeft niet de cel in

Mon, 24 Oct 2016 14:37:10 +02:00

Een 16-jarig meisje uit Breda dat twee jaar geleden haar pasgeboren baby doodde, is veroordeeld tot voorwaardelijke jeugddetentie van acht maanden met een proeftijd van twee jaar. Dat meldt Omroep Brabant. Ook moet het meisje worden behandeld door de GGZ.  Volgens de kinderrechter heeft het meisje zich schuldig gemaakt aan een zeer ernstig delict. "Het is wettig en overtuigend bewezen dat verdachte de baby heeft gedood uit vrees dat de baby ontdekt werd", zei de rechter. In het vonnis is rekening gehouden met die vrees, de jeugdige leeftijd van de verdachte en het feit dat ze verminderd toerekeningsvatbaar is. Het meisje raakte in 2014 zwanger van haar toenmalige vriendje. Daar kwam ze pas na vier à vijf maanden achter. Het was inmiddels te laat voor een abortus en ze durfde met niemand over de zwangerschap te praten.  Eind december beviel de 14-jarige. Omdat ze bang was dat haar ouders de geboorte zouden ontdekken stopte ze het lichaam van het kindje in een vuilniszak en legde die op de galerij van een flat. Onderzoek Een paar dagen later vond een bewoonster van de galerijflat in Breda het baby'tje. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verrichtte sectie op het dode lichaampje. Daaruit bleek dat het kindje is gestorven aan onderkoeling, weefselschade en zuurstofgebrek. De moeder van het baby'tje werd een paar weken later gevonden. Een dna-match wees dat uit het destijds 14-jarige meisje de moeder was. Ze verkeerde in geestelijke nood.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327698/m.jpg
Walen blijven bij hun 'nee' tegen vrijhandelsverdrag

Mon, 24 Oct 2016 12:19:58 +02:00

De Waalse regering handhaaft zijn verzet tegen CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Ook tijdens een vergadering eerder vandaag waarin de Belgische premier Charles Michel de Walen over de streep hoopte te trekken, bleek dat de Walen niet van plan zijn hun weerstand op te geven.  De Europese Unie had de Belgen gezegd dat er uiterlijk vandaag een akkoord met Wallonië over het verdrag moest komen, maar die deadline wordt dus niet gehaald. Alle andere lidstaten van de EU zijn akkoord met het CETA-verdrag.  Premier Michel zei na afloop van het mislukte overleg dat hij de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, officieel op de hoogte zal stellen van de Belgische impasse. Volgens Michel is het nog te vroeg om te zeggen dat het CETA-overleg definitief mislukt is.  De federale regering en Vlaanderen zijn voor het verdrag, maar zolang Wallonië tegen is kan België het niet ondertekenen. Tusk moet nu samen met de Canadese regering beslissen wat er moet gebeuren met de voor donderdag geplande top tussen de Europese Unie met Canada, zei Michel. De Vlaamse premier Bourgeois zei na het overleg met de Walen teleurgesteld: "We staan voor de hele wereld te kijk." Ultimatum De Waalse regering had al te kennen gegeven niet te kunnen voldoen aan het ultimatum om voor vanavond een besluit te nemen over het handelsverdrag CETA met Canada. De Waalse parlementsvoorzitter Antoine zei dat het onmogelijk is om de deadline te respecteren. Volgens hem is er weliswaar vooruitgang geboekt, maar is er meer tijd nodig om tot een besluit te komen. De Walen verlangen in het verdrag meer garanties voor hun landbouwsector. Ook maken ze bezwaar tegen de arbitrageregeling bij handelsgeschillen omdat die misbruikt zou kunnen worden door multinationals.  'Ondemocratisch' De Waalse premier Magnette vindt het ondemocratisch om zijn regering zo onder druk te zetten. In de ogen van minister van Energie Furlan is een deadline geen manier van onderhandelen. De socialistische regeringspartij PS zegt dat de vragen die de Walen hebben over het verdrag al twee jaar onbeantwoord blijven. De onderhandelingen over het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada begonnen in 2009. Er ligt nu een verdrag van 1600 pagina's, waarin de regels staan geformuleerd voor het opheffen van de invoerrechten op wederzijdse producten. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327671/m.jpg
'Ik ga niet weg uit Calais, ik wil naar Engeland'

Mon, 24 Oct 2016 14:07:59 +02:00

De deuren van de loods gaan om 8.00 uur pas open, maar uren eerder staan er al tientallen migranten te wachten in de kou. Muts op, deken omgeslagen en de koffers opgestapeld of in een winkelwagentje voor zich uitgestald. Ze komen zich registreren om vervolgens op de bus naar een opvangcentrum ergens in Frankrijk te worden gezet. Het is een flinke logistieke operatie. Als de poorten opengaan, zetten de mensen het op een rennen, om zo snel mogelijk aan te kunnen sluiten in de rij. Daarna moeten ze nog een paar uur wachten. Er wordt gekletst en er worden selfies gemaakt. De sfeer is rustig. De migranten worden bij de loods met dranghekken over vier rijen verdeeld. Een rij is voor gezinnen, maar die blijft zo goed als leeg. De rij voor alleenstaande volwassenen is verreweg het langst. de anderen rijen zijn voor zieken en ouderen en voor kinderen die alleen zijn. Een grote groep minderjarigen komt aanlopen onder begeleiding van hulpverleners. Ze gaan na de registratie terug naar een apart deel van het kamp waar ze slapen in containers en ze worden daarna ergens in Frankrijk geplaatst. Een hulpverlener van de Britse organisatie Safe Passage Citizens UK is tevreden met hoe het verloopt. Ze helpt de migranten die al familie in Engeland hebben. Volwassenen maar ook veel kinderen. "Het is pas de eerste ochtend. De kinderen moeten gescheiden worden van de volwassenen, zodat ze in de juiste rij terecht komen. Op een paar kleine problemen na ging dat allemaal goed. Iedereen doet z'n best om de situatie niet te laten escaleren." Niet alle jongeren zien de registratie zitten. Een groepje jongens staat te kijken naar de rijen. Ze zijn hier omdat ze naar Groot-Brittannië willen, en niet naar een opvang elders in Frankrijk. "Holland", roept er eentje. Hij zou ook wel naar Nederland willen reizen, daar woont ook al familie. De jongen denkt dat hij daar in vier dagen kan zijn. Hoe, dat wil hij niet kwijt. Maar hij stapt vandaag in elk geval niet op de bus. In de 'jungle' is het rustig. Veel mensen zijn al vertrokken. De schooltjes zijn leeg, net als sommige tenten. Bewoners verzamelen hun spullen. Ze nemen afscheid en gaan voor het laatst met elkaar op de foto. Anderen zijn van plan gewoon te blijven. Een vrouw uit Eritrea herhaalt wat ook anderen zeggen. "Ik ga niet weg. Ik wil naar Engeland. Daar heb ik al familie zitten, hier niet." Er worden folders uitgedeeld door de overheid waarop in alle talen wordt uitgelegd dat het kamp straks niet meer bestaat. Mensen krijgen het advies om weg te gaan. De folder wordt gelezen, verdwijnt in jaszakken of soms op de grond in de modder. Een jongen (16) en een meisje (17) uit Ethiopië willen niets met het advies doen, want ook hun doel is Engeland. Maar ze zijn minderjarig en alleen. En dan rijst er toch een beetje twijfel. "Als we ons melden, mogen we in de containers op het terrein slapen." Met de blubberige ondergrond en de koude nacht op komst, klinkt dat ook wel als een fijn vooruitzicht.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327694/m.jpg
CO2-concentratie passeert belangrijke grens

Mon, 24 Oct 2016 14:05:09 +02:00

De concentratie CO2 is wereldwijd een belangrijke grens gepasseerd, meldt de Wereld Meteorologische Organisatie. De hoeveelheid deeltjes van het broeikasgas zal de komende generaties niet meer onder de 400 per miljoen deeltjes komen. In 1960 lag het gemiddelde rond de 315 per miljoen deeltjes.  Een paar jaar geleden al kwam de concentratie voor het eerst even boven de 400 deeltjes. De concentratie CO2 groeit nog steeds en schommelt rond een gestaag stijgende lijn.  In de zomer op het relatief bosrijke noordelijke halfrond daalt de concentratie in de lucht omdat de bomen in die helft vol in het blad staan en dan voor een flinke opname zorgen. In de winter hebben de bomen hun blad verloren.   In de afgelopen jaren schommelde de concentratie rond de 400-grens. Dit jaar komt hij er dus niet meer onder. CO2 zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde langzaam oploopt. De WMO schrijft dat El Niño nu verantwoordelijk is voor het laatste zetje. El Niño wordt veroorzaakt door veranderende oceaantemperaturen, die een verandering in de luchtstromen teweegbrengen. In tropische gebieden leidde dit tot droogte en  afname van de capaciteit van bossen, planten en zeeën om CO2 op te nemen. Om broeikasgassen in Nederland terug te dringen, heeft Staatsbosbeheer in samenwerking met de bos- en houtsector een plan ontwikkeld voor de ontwikkeling van 100.000 hectare nieuw bos in Nederland, werd vandaag bekend. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2015/04/14/148975/m.jpg
Rode Kruis staat klaar, maar kan niet helpen in Aleppo

Mon, 24 Oct 2016 13:49:45 +02:00

"Laat ons helpen voordat het te laat is." Die schreeuw om hulp komt van het Rode Kruis. De organisatie staat klaar om te helpen in de Syrische stad Aleppo, maar krijgt geen garanties dat hulpverleners en patiënten het oorlogsgebied veilig kunnen verlaten. Het Rode Kruis en zusterorganisatie de Rode Halve Maan staan sinds donderdag stand-by om zieken en gewonden in Aleppo te helpen en te evacueren. Er zijn nog maar een paar ziekenhuizen open in de stad. "We kunnen levens redden. Sommige mensen kunnen niet langer wachten", laat het Rode Kruis weten. "Dit is onacceptabel." Vorige week besloten Rusland en het Syrische regime tot een kort staakt-het-vuren, maar zaterdag was de adempauze voorbij. Er waren weer zware bombardementen op Aleppo, vooral op het oosten van de stad, dat in handen is van rebellen. Het was de bedoeling dat de wapenstilstand het mogelijk zou maken dat rebellen en bewoners de stad zouden verlaten, maar dat lijkt nauwelijks te zijn gebeurd.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/10/24/327682/m.jpg
Nibud is bezorgd over stijgende woonlasten

Mon, 24 Oct 2016 13:19:53 +02:00

Middeninkomens hebben steeds meer financiële problemen, ondanks de stijging van hun koopkracht. Vooral de woonlasten - wat mensen kwijt zijn aan huur of hypotheek, gas, water, licht en woonbelasting - slokken een steeds groter deel op van het inkomen. Ook zorgkosten leggen een steeds groter beslag op het inkomen van gezinnen, constateert het Nibud. Een van de mogelijke oplossingen voor het probleem is volgens het Nibud het verhogen van de inkomensgrens van 30.000 euro bruto voor een gezin met kinderen om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Het instituut voor budgetvoorlichting constateert dat de huur van een huis voor middeninkomens, met een bruto-inkomen van 40.000 euro per jaar, onbetaalbaar wordt.  Eén op de vijf huishoudens kampt met financiële problemen, stelt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink bij BNR Nieuwsradio. Uit onderzoek van Bouwfonds Property Development blijkt dat een gezin met twee kinderen en een bruto inkomen van 40.000 euro per jaar gemiddeld 41 procent van het inkomen kwijt is aan de huur en de bijbehorende woonlasten. Voor een sociale huurwoning kom je als gezin met kinderen in aanmerking als het inkomen niet hoger is dan 30.000 euro bruto. Volgens het Nibud zou een verhoging van die grens helpen. Hogere inkomensgroepen zouden dan in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, waardoor hun woonlasten dus dalen. In de vrije huursector liggen de huren doorgaans te hoog voor veel mensen.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2015/04/03/146321/m.jpg