Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  die  dit  door  haar  hebben  jaar  kunnen  meer  met  nog  pen  procent  tot  uit  volgens  worden  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Mon, 24 Apr 2017 23:22:40 +02:00

Copyright: Copyright NOS
 Dagen geen treinen door botsing op spoor bij Deurne

Mon, 24 Apr 2017 07:51:13 +02:00

Treinreizigers tussen Eindhoven en Venlo hebben zeker tot donderdagochtend veel meer reistijd. Door een botsing tussen een goederentrein en een graafmachine is er op het spoor zoveel schade veroorzaakt dat de treinen niet kunnen rijden.

Volgens spoorbeheerder ProRail kunnen vanwege de herstelwerkzaamheden geen rechtstreekse treinen rijden tussen Eindhoven en Venlo. Reizigers kunnen omreizen via Roermond. Ook laat de NS bussen rijden tussen Deurne en Horst-Sevenum.

ProRail hoopt dat de treinen donderdag bij het begin van de dienstregeling weer kunnen rijden, maar zegt dat het een race tegen de klok is. "Daarbij is weinig ruimte voor tegenvallers", meldt het spoorbedrijf.

Chemische stoffen

Het ongeluk gebeurde doordat de motor van de graafmachine afsloeg op de spoorwegovergang. De bestuurder kon net op tijd wegspringen. Zes bovenleidingsportalen, honderden meters bovenleiding en 150 meter aan ballast moeten worden vervangen. Ook moet de spoorwegovergang grotendeels worden vernieuwd. Niemand raakte gewond.

Een paar wagons van de goederentrein bevatten chemische stoffen. Volgens de brandweer zijn de wagons niet beschadigd en zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374096/320x320.jpg
Obama terug van vakantie: is er nog wat gebeurd?

Mon, 24 Apr 2017 22:40:09 +02:00

Barack Obama stond voor het eerst in drie maanden weer voor de tv-camera's vandaag. Hij was op de Universiteit van Chicago bij een bijeenkomst met studenten.

De ex-president maakte een ontspannen indruk. "En, wat is er allemaal gebeurd terwijl ik weg was", vroeg Obama, die sinds zijn vertrek uit het Witte Huis vakantie vierde in de Caraïben en de Stille Zuidzee.

Hij vertelde de studenten over zijn eigen tijd als jonge man in Chicago, waar hij welzijnswerk deed in arme buurten, en stelde de jongeren vragen over hun ambities.

Toen de enige Republikein in het studentenpanel op het podium begon over zijn herinneringen aan de middelbare school begon Obama te lachen. "Mag ik wat zeggen? Ik ben oud."

De studenten mochten de ex-president ook zelf vragen stellen. Ze bleven ver weg van de politieke actualiteit en president Trump. Ook Obama zelf noemde de naam van zijn opvolger niet één keer. Wel gaf hij aan nog altijd begaan te zijn met problemen als sociale ongelijkheid, klimaatverandering en de toename van geweld.

Volgens Obama is er veel dat Amerikanen verenigt, maar is dat niet het geval op het gebied van politiek en het openbare leven. Hij wees daarbij onder meer op de rol van geld en speciale belangen in de politiek.

Hij ziet voor zichzelf nog steeds een maatschappelijke rol na zijn presidentschap. "Het enige echt belangrijke wat ik nog kan doen, is de nieuwe generatie leiders helpen het stokje over te nemen om op hun eigen manier te proberen de wereld te veranderen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374375/320x320.jpg
Le Pen wil even geen voorzitter van het Front National zijn

Mon, 24 Apr 2017 22:21:20 +02:00

Marine Le Pen stopt tijdelijk als voorzitter van het Front National. Le Pen wil "boven de partijen staan", zo zei ze op de Franse televisie.

Le Pen wil met haar actie meer kiezers verleiden om op 7 mei, bij de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, op haar te stemmen. "Vanavond ben ik niet de voorzitter van het Front National. Ik ben de kandidaat voor het presidentschap", zei ze.

Tijdens de verkiezingscampagne profileerde Le Pen zich al niet met het Front National. Op posters en in programmaboekjes was de naam van haar partij vaak niet te zien.

Rechts-extremisme

Gisteren werd Le Pen in de eerste ronde van de presidentverkiezingen tweede: ze kreeg 21,30 procent van de stemmen. Haar rivaal Emmanuel Macron kreeg 24,01 procent van de stemmen.

Marine Le Pen werd in januari 2011 leider van het Front National, als opvolger van haar vader. Sinds haar aantreden het heeft het Front National afstand genomen van rechts-extremistische standpunten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374372/320x320.jpg
Peter Rehwinkel waarnemend burgemeester van Zaltbommel

Mon, 24 Apr 2017 22:02:00 +02:00

Peter Rehwinkel is benoemd tot waarnemend burgemeester van Zaltbommel. Het oud-PvdA-Kamerlid begint morgen in zijn nieuwe functie en blijft minstens aan tot de gemeenteraadsverkiezingen van volgend voorjaar. De commissaris van de koning in Gelderland, Clemens Cornielje, heeft de 52-jarige Rehwinkel gekozen in overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Zaltbommel.

Zaltbommel zat zonder burgemeester omdat de vorige, Albert van den Bosch, voor de VVD in de Tweede Kamer is gekozen.

Rehwinkel was van 2004 tot 2009 burgemeester van Naarden. Daarna was hij tot 2013 burgemeester van Groningen. Daar kreeg hij kritiek op zijn afwezigheid bij de Project X-rellen in Haren en de dreigende doorbraak van de dijk van het Eemskanaal, beide in 2012.

Hij stapte op omdat hij een baan zou krijgen als rampenmanager in Barcelona. Daarover kwam ook ophef toen bleek dat het vrijwilligerswerk betrof en dat hij wachtgeld kreeg. Uiteindelijk stortte hij het wachtgeld terug.

De laatste jaren had Rehwinkel een eigen bedrijf in crisismanagement.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374368/320x320.jpg
Overvaller wordt tijdens overval zelf overvallen

Mon, 24 Apr 2017 21:16:17 +02:00

Een man die vrijdagavond een pizzeria in Rotterdam overviel, werd tijdens het plegen van die overval zelf overvallen door twee andere mannen.

Toen hij bezig was met zijn overval, kwamen de andere twee de pizzeria binnen. Zij bedreigden de aanwezigen, onder wie de eerste overvaller, en namen een geldbedrag mee. De eerste overvaller bleef niet met lege handen achter. Hij verdween met kostbare spullen van het personeel.

De overvallers zijn niet gevonden. Ze hadden één ding gemeen: ze hadden alle drie donkere trainingspakken aan.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374357/320x320.jpg
VS zet Syrische chemici op zwarte lijst

Mon, 24 Apr 2017 21:13:18 +02:00

De Verenigde Staten hebben 271 medewerkers van een Syrisch onderzoekscentrum op een zwarte lijst gezet. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën ontwikkelt het onderzoekscentrum chemische wapens.

De medewerkers worden door de sanctie vooral financieel getroffen. Amerikaanse banken moeten hun tegoeden bevriezen en Amerikaanse bedrijven mogen geen zaken meer met hen doen. Volgens de VS werken ze soms al meer dan vijf jaar aan het chemischewapensprogramma van Syrië.

De sancties zijn een nieuwe stap tegen het Syrische regime na de chemische aanval op de plaats Khan Sheikhoun van begin deze maand. De VS houdt president Assad verantwoordelijk voor die actie. Assad heeft de beschuldigingen ontkend.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374355/320x320.jpg
Duitse minister: meer geweldsdelicten, mede door asielzoekers

Mon, 24 Apr 2017 20:42:49 +02:00

Asielzoekers zijn in de Duitse criminaliteitsstatistieken oververtegenwoordigd, heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) gezegd bij de presentatie van de criminaliteitscijfers over 2016.

In Duitsland is het aantal strafbare feiten ongeveer gelijk gebleven, maar het aantal geweldsdelicten is met 6,7 procent toegenomen. Daarbij speelt de komst van de vele asielzoekers volgens de minister een rol.

Veelplegers

In 2015 en 2016 kwamen er meer dan een miljoen asielzoekers naar Duitsland. Bij sommige delicten, zoals tasjesdiefstal, mishandeling en aanranding blijken asielzoekers oververtegenwoordigd.

"Het is een onplezierige ontwikkeling. Daar valt niets aan goed te praten", zei de minister. "Maar", voegde hij eraan toe, "pas op met het over één kam scheren van alle vluchtelingen."

Volgens de minister zijn de daders vaak veelplegers. Een kleine groep is verantwoordelijk voor een groot aantal misdrijven. Hij wees erop dat veel asielzoekers jonge mannen zijn. "Die zijn in de criminaliteitsstatistieken sowieso oververtegenwoordigd."

Onderling geweld

Ook zei de minister dat het bij 80 procent van de mishandelingszaken gaat om geweld tussen de asielzoekers onderling. Een rol daarbij spelen volgens hem de krappe behuizing en conflicten die uit het buitenland worden geïmporteerd.

Bovendien hebben de gebeurtenissen in Keulen grote invloed gehad op de aanrandingscijfers. De daders waren vooral mannen uit Marokko, Algerije en Tunesië.

Asielzoekers uit Syrië en Irak komen relatief veel minder voor in de criminaliteitscijfers. Dat beeld bevestigt volgens De Maizière dat de regering op de goede lijn zit met het asielbeleid. "De mensen die echt asiel nodig hebben, leven voor het grootste deel vreedzaam met ons samen, met onze waarden en regels. Asielzoekers die zware delicten plegen, verspelen hun recht op verblijf." De minister vindt daarom dat het aangescherpte uitzetbeleid nu ook echt moet worden uitgevoerd.

'Politiek doel'

Het is voor het eerst dat in Duitsland zo specifiek de criminaliteit onder asielzoekers wordt uitgelicht. Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek heeft dat een politiek doel. "Hiermee nemen de regeringspartijen de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland een troef uit handen. Ze kunnen daardoor niet langer zeggen dat zij de enige zijn die de problemen benoemen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374342/320x320.jpg
Bejaard en achter de tralies: hoe gaat dat?

Mon, 24 Apr 2017 20:25:37 +02:00

Of Antonia B. straks de oudste gevangene van Nederland is, weten we niet, maar vaststaat dat de 89-jarige vrouw een bijzondere bewoner zal zijn van de gevangenis waar ze terechtkomt. B. werd vanmiddag veroordeeld tot vier jaar cel voor de dood van haar echtgenoot. De rechter acht het bewezen dat B. haar man Evert (88) heeft doodgestoken. Een motief is niet bekend. Het stel was 63 jaar getrouwd.

De rechter heeft bij de strafmaat rekening gehouden met de leeftijd van de Amsterdamse. "Detentie zal haar naar verwachting bovengemiddeld zwaar vallen", staat daarover in het vonnis. "De rechtbank (...) houdt er rekening mee dat onderzocht zal worden of zij die kan ondergaan binnen de extra zorgvoorziening van een penitentiaire inrichting."

Hoewel Nederlandse gevangenissen geen speciale afdelingen hebben voor bejaarde gevangenen, zijn er wel voorzieningen die het 'bajesleven' voor ouderen draaglijk maken. Dat kan variëren van een hoger of lager bed tot thuiszorg in de cel.

Meer dan 500 ouderen in de cel

De behoefte aan zulke voorzieningen groeit. Het aantal 65-plussers in gevangenissen is de laatste decennia fors gestegen: van 60 in 1994 tot 520 in 2015. De meesten zitten relatief kort vast voor kleine vergrijpen, zoals winkeldiefstal, maar een enkeling is ook veroordeeld voor verkrachting of moord.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn er op dit moment vijf gevangenen van boven de 80. Daar komt Antonia B. dus bij. Het spreekt voor zich dat haar dagelijkse leven in de gevangenis er anders uitziet dan dat van een mannelijke dertiger, die in de gevangenis sport en werkt. Dat laatste hoeft B. als AOW'er niet te doen.

In een blad voor gevangenispersoneel, DJI Zien (.pdf), zegt medisch adviseur Noor Roeleveld dat de Dienst Justitiële Inrichtingen beschikt "over veel mogelijkheden en faciliteiten" om ouderen in de gevangenis goed te laten functioneren. "Er zijn rolstoelcellen, we kunnen thuiszorg regelen, extra voorzieningen en extra zorg." Volgens Roeleveld zijn ook ziekenhuisbezoeken "prima te organiseren". "Wat je wel ziet is dat senioren meer behoefte hebben aan korte rustmomenten tussendoor. Die kunnen we inpassen in hun dagprogramma."

Pleidooi voor speciale gevangenis

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten pleit vanwege het stijgende aantal senioren achter de tralies voor ouderengevangenissen. In Groot-Brittannië en Duitsland zijn die er al. Zulke afdelingen zouden rollatorvriendelijk gebouwd moeten worden en moeten worden voorzien van bijvoorbeeld hogere wc-potten of steunen in de douche.

Bovendien zou het voor 65-plus-gedetineerden goed zijn om meer leeftijdsgenoten om zich heen te hebben. Het contact met de veelal jonge en mannelijke medegevangenen valt hen zwaar, wat kan leiden tot eenzaamheid. Advocaat Wim Anker spreekt in dat verband van "een detentie in een detentie".

Staatssecretaris Dijkhoff voelt niets voor ouderengevangenissen, omdat al aan iedere gedetineerde "zorg op maat wordt geleverd". "De zorgbehoefte van een gedetineerde staat centraal, niet de leeftijd", schreef Dijkhoff in november aan de Kamer. Het ministerie verwijst vandaag opnieuw naar dat standpunt.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374339/320x320.jpg
Tientallen taxironselaars Schiphol alsnog vervolgd

Mon, 24 Apr 2017 20:14:23 +02:00

Het OM gaat tientallen taxironselaars die reizigers op Schiphol hebben lastiggevallen en misleid alsnog vervolgen. Door een uitspraak van de rechtbank in Haarlem van 20 april is dat mogelijk geworden.

De rechter bepaalde dat de Algemene Plaatselijke Verordening (apv) die gold tot 30 januari van dit jaar voor het Schipholgebouw, ook daarbuiten geldig was. Dat betekent dat tientallen zaken tegen taxironselaars die er nog liggen van voor die tijd, alsnog kunnen worden behandeld.

Drie ronselaars zijn als gevolg van deze uitspraak inmiddels veroordeeld tot geldboetes, variërend van 300 tot 1200 euro. Het gaat om mensen die reizigers agressief hebben benaderd en overgehaald om mee te lopen naar een gereedstaande taxi met chauffeur.

Speciale strook

Tot 30 januari was het aanbieden van taxidiensten binnen het terminalcomplex voor iedereen verboden. Ronselaars meenden dat het buiten, op het Jan Dellaertplein, wel kon.

In de nieuwe apv is het verbod op het aanbieden van taxidiensten beter vastgelegd. Het is overal verboden behalve op een speciale taxistrook waar veertien taxi's kunnen staan.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2015/04/14/149113/m.jpg
Nieuw lichtverschijnsel door fotografen ontdekt en het heet... Steve

Mon, 24 Apr 2017 20:07:08 +02:00

Een vreemde ontdekking met een al even vreemde naam: in Canada heeft een groep Noorderlicht-fotografen een tot nog toe onbekend lichtverschijnsel aan de nachtelijke sterrenhemel gevonden. Het ziet er uit als een heldere paarse streep. Of het iets te maken heeft met het noorderlicht is nog niet duidelijk.

De amateurfotografen die het verschijnsel ontdekten, gaven het de naam 'Steve', naar een scene uit de kinderfilm Over the Hedge (Nederlandse titel: Beesten bij de Buren). Daarin stuiten enkele wilde dieren op de heg van een tuin - iets wat ze nog nooit hebben gezien. Ze besluiten het onbekende object 'Steve' te noemen.​

Dat het echt om iets bijzonders ging, bleek pas toen de foto's van de amateurfotografen op Facebook werden opgemerkt door Eric Donovan van de Universiteit van Calgary. De club 'noorderlichtvangers' had het fenomeen op zijn Facebookgroep een 'proton-boog' genoemd, maar Donovan wist dat dat niet kon kloppen: proton-aurora's bestaan wel, maar zijn niet zichtbaar.

Door onderzoek met satellieten en camera's die voortdurend naar het noorderlicht kijken is er nu iets meer bekend, vertelt Roger Haagmans van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bij Nieuws en Co op NPO Radio 1. "We hebben drie satellieten rondvliegen die onder meer het magneetveld van de aarde meten, en eigenlijk bij toeval vloog een stel satellieten precies over de locatie waar die Steve gezien was."

Uit de metingen konden de wetenschappers afleiden dat Steve bestaat uit een 25 kilometer brede stroom van ionen in de bovenste lagen van de atmosfeer. Die ionen verplaatsen zich enorm snel, 600 keer sneller dan de deeltjes eromheen, en ze worden ook heel heet. "Er waren temperatuursveranderingen van bijna 3000 graden Celsius te zien", zegt Haagmans. "Dit is zo'n extreem fenomeen dat we het maar net kunnen meten met de instrumenten."

Steve lijkt niet op een bekend verschijnsel, maar kan misschien toch iets met het noorderlicht te maken hebben volgens Haagmans. "Dat is de vraag, of het toch aan de beschrijvingen van het noorderlicht voldoet, of dat het een soort toevoeging is aan het noorderlicht van een proces dat we tot nu toe nog niet kenden."

Volgens de de Canadese wetenschapper die Steve als eerste onderzocht, is het verschijnsel niet eens zo heel zeldzaam. "Het blijkt dat Steve een vrij gewoon fenomeen is, maar het was ons nog niet opgevallen. Dat het nu wel is gebeurd, is te danken aan alle observaties vanaf de grond en van satellieten, aan de enorme hoeveelheid data waar we tegenwoordig toegang toe hebben en aan het leger wetenschappers dat de krachten bundelt bij het onderzoek."

En blijft het verschijnsel Steve heten? Haagmans denkt van wel. "Wij hebben die naam gewoon gehandhaafd en gezien de huidige aandacht denk ik niet dat dat gaat veranderen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374333/320x320.jpg
Macron zet AEX op hoogste niveau in bijna tien jaar

Mon, 24 Apr 2017 20:06:34 +02:00

Beleggers zijn blij met de winst van presidentskandidaat Emmanuel Macron in de eerste ronde van de Franse verkiezingen. De Europese beurzen noteerden stevige plussen.

De AEX sloot 2,3 procent hoger op 523,73 punten. Dat niveau werd voor het laatst gehaald in het najaar van 2007. Ook de Midkap steeg met 2,3 procent tot 767,53 punten.

In Parijs pluste de beurs maar liefst 4,1 procent. In Frankfurt won de DAX 3,4 procent en in Londen noteerde de FTSE 100 een plus van 2,2 procent. Later sloot de Dow Jonesindex in New York met een winst van 1,05 procent.

Minder risico

De positieve stemming op de beurzen is een direct gevolg van de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De links-liberaal Macron won de eerste ronde, vóór de rechts-nationalistische Marine Le Pen. En volgens de peilingen kan Macron in de tweede ronde, op 7 mei, op tweederde van de stemmen rekenen.

"We hebben geleerd dat we de polls niet altijd kunnen vertrouwen, maar hier ligt het op dit moment wel ver uit elkaar. Het is niet zoals de brexit. Dit geeft beleggers vertrouwen", zegt analist Corné van Zeijl.

De pro-Europese koers die Macron wil varen spreekt beleggers aan. "Hij is een gematigd hervormer. Met hem aan de macht neemt het politiek risico af", aldus hoofdeconoom Léon Cornelissen van Robeco. De kans dat Frankrijk in navolging van Groot-Brittannië uit de EU stapt, is afgenomen.

Mooie mix

In de AEX sprongen banken er vandaag uit. Zo pluste ING 6 procent en ABN Amro 5,9 procent.

"De banken en verzekeraars doen het sinds de start van het jaar al goed. Maar ook bedrijven die in voeding en huishoudelijke producten doen, denk aan Unilever, zitten in de lift. Net als technologiebedrijven. Een mooie mix dus. Alleen de olie- en gasindustrie doet het momenteel minder op de beurs", aldus Van Zeijl.

Eurozone

Naast de ontwikkelingen in Frankrijk stellen de economische vooruitzichten voor de eurozone beleggers op hun gemak. Cornelissen: "het herstel loopt lekker. Het eerste kwartaal stevent af op een groei van 0,6 procent. Als je dat keer vier zou doen, kom je dit jaar uit op een groei van 2,4 procent. Dat is ongekend hoog voor de eurozone. De vraag is natuurlijk of die dynamiek aanhoudt."

Het is ook een goede dag voor de euro. De munt bracht 1,0861 dollar op, tegen 1,0695 dollar afgelopen vrijdag.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2015/01/23/125749/m.jpg
Kleinste zeehondje ooit opgevangen in Pieterburen

Mon, 24 Apr 2017 19:54:58 +02:00

Bij zeehondenopvang Pieterburen is een piepkleine zeehond binnengebracht. RTV Noord schrijft dat het diertje 57 centimeter lang is en vijf kilo weegt. Daarmee is het de kleinste zeehond die ooit is opgevangen in het centrum. Normaal wegen zeehondenpups minstens 7 kilo bij de geboorte.

De zeehond heeft de naam Gijsje gekregen. Het diertje werd gisteren gered. De zeehond is zijn moeder kwijtgeraakt en werd gezien bij een zandplaat. Niet eerder is zo vroeg in het jaar al een zeehond binnengebracht.

Bij Pieterburen hebben ze geen verklaring voor de vroege geboorte van dit zeehondje. Wel is bekend dat het geboorteseizoen van gewone zeehonden in Nederland in de afgelopen veertig jaar met ongeveer een maand is vervroegd.

Gijsje is nog erg zwak en ligt in quarantaine in de zeehondenopvang.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374267/320x320.jpg
Verbijstering over Saudi-Arabië in VN-vrouwenrechtencommissie

Mon, 24 Apr 2017 19:47:02 +02:00

Mensenrechtenorganisatie UN Watch is er verbijsterd over dat Saudi-Arabië is gekozen als lid van een 45-landen tellende VN-commissie die zich bezighoudt met vrouwenrechten. De verkiezing met geheime stemming was vorige week al: 47 landen stemden voor, 7 tegen. De verkiezing kreeg tot nu toe maar weinig publiciteit.

UN Watch brengt de verkiezing alsnog onder de aandacht. Volgens de directeur van de Zwitserse mensenrechtenorganisatie is het opnemen van Saudi-Arabië in de commissie net zoiets als het aanstellen van een pyromaan als hoofd van de brandweer. "Het is absurd en moreel verwerpelijk", zegt hij. "De Saudische discriminatie van vrouwen zit overal. Iedere vrouw moet een mannelijke begeleider hebben die alle belangrijke beslissingen in haar leven neemt, van de geboorte tot aan haar dood."

Volgens de organisatie zijn de mensenrechten bij de VN ingeleverd voor oliedollars en politiek. "Daarmee laat de VN miljoenen onderdrukte vrouwen zitten, die hun hoop hebben gevestigd op de VN voor hun veiligheid", zegt de directeur.

Ranglijsten

Saudi-Arabië scoort op internationale ranglijsten zeer slecht als het gaat om vrouwenrechten. Mannen bepalen of een vrouw mag trouwen of mag reizen. Saudi-Arabië staat op plaats 141 in een ranglijst van het World Economic Forum over ongelijkheid tussen man en vrouw: alleen Syrië, Pakistan en Jemen doen het nog slechter.

De VN-commissie heeft als doelstelling gelijkheid tussen mannen en vrouwen te promoten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374328/320x320.jpg
Fietsen met een mondkapje, want Londen is soms smeriger dan Peking

Mon, 24 Apr 2017 19:23:32 +02:00

Groot-Brittannië kampt met een groot luchtvervuilingsprobleem. Liefst 40.000 Britten overleden vorig jaar vroegtijdig aan de gevolgen van luchtverontreiniging. De regering is al twee keer op de vingers getikt om met strengere maatregelen te komen, maar tot nu toe blijven verstrekkende plannen uit.

Het Britse kabinet verloor eind vorig jaar een rechtszaak, aangespannen door enkele milieu-advocaten die vonden dat premier May ernstig in gebreke blijft in haar aanpak van luchtvervuiling. De rechter gaf hen gelijk en zei dat de regering op 24 april met stevige nieuwe maatregelen moest komen.

De betrokken minister van Landbouw en Milieu, Andrea Leadsom, heeft echter om uitstel gevraagd door de onverwachte verkiezingsaankondiging. Leadsom wil nu wachten tot na de verkiezingen op 8 juni.

De stad Londen is verreweg de grootste vervuiler. Op sommige dagen is de lucht er smeriger dan in Peking. Neem Brixton Road, een drukke doorgaande weg in het zuiden van de stad. Je zou het niet zeggen op een zonnige dag, maar dit is de meest vervuilde straat van het land.

De lucht is hier zo smerig dat hier al op 5 januari de uitstootnorm voor het hele jaar is overschreden. De uitstoot van met name dieselauto's is de grootste boosdoener. Op Brixton Road staat het verkeer bijna op elk willekeurig moment van de dag vast.

Wat verder opvalt is het aantal fietsers met mondkapjes. Raymond Brady werkt bij een grote projectontwikkelaar in Westminster, het centrum van Londen. Maar hij stapt niet meer op de fiets zonder dat hij zijn mond en neus beschermt. "Toen ik begon met fietsen in Londen kreeg ik last van een kriebelhoest, van mijn borst en mijn keel. Sinds ik zo’n masker draag, is het over."

Brady is bij lange na niet de enige met een masker. In de Londense spits zie je steeds meer fietsers een mondkapje dragen. "Het verbaast me alleen dat nog niet iedereen ermee fietst", zegt hij. "Je ziet wel bijna alle fietsers een helm dragen, voor hun veiligheid, maar zo’n kapje is net zo goed nodig om je te beschermen. Het probleem is dat luchtvervuiling nauwelijks zichtbaar is."

"Je kunt gerust spreken van een nationale gezondheidscrisis", zegt Oliver Hayes van de milieugroep Friends of the Earth. "Als er 40.000 mensen per jaar om zouden komen in het verkeer zou er een opstand uitbreken. Maar dat gebeurt niet omdat nog altijd veel te weinig mensen zich bewust zijn van de gevaren."

Hayes is daarom samen met wetenschappers van de Londense Kings College-universiteit een project begonnen om het besef door te laten dringen hoe groot het probleem van de luchtvervuiling is. Via de website Clean Air Kit kun je een testpakket bestellen waarmee je de luchtkwaliteit in je eigen straat kan controleren.

"Het probleem is dat de overheid nog altijd te weinig doet", zegt hij. "Ik ben blij om te zien dat de Londense burgemeester Sadiq Khan de bestrijding van luchtvervuiling hoog op zijn prioriteitenlijst heeft staan. Alleen zijn zijn maatregelen onvoldoende."

Khan wil namelijk dieselrijders nog zwaarder belasten. Vanaf 8 april 2019 moet elke dieselauto die ouder is dan vier jaar 12,50 pond (zo'n 15 euro) laten betalen. Bussen, touringcars en vrachtwagens moeten zelfs 120 euro betalen voor elke keer dat ze de stad in willen.

Maar Hayes wil dat de burgemeester dieselauto’s volledig verbiedt in het centrum van Londen. "Kijk naar Parijs, Athene of Madrid. Die doen dat ook. Niet meteen, maar over een jaar of zeven zodat bestuurders er aan kunnen wennen." Khan vindt een verbod echter te ver gaan en ook de regering wil dat voorlopig niet.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374323/320x320.jpg
Timmermans: kiezer beloont duidelijk standpunt

Mon, 24 Apr 2017 19:16:14 +02:00

Politici met een duidelijke boodschap kunnen wel degelijk verkiezingen winnen. Dat is de hoop die Frans Timmermans (PVDA) put uit de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, zegt hij in het maandelijkse gesprek met NOS-correspondent Arjan Noorlander.

"Kennelijk lukt het wel om mensen te overtuigen als je ergens in gelooft en voor een mening staat. De kiezer heeft waardering voor een helder standpunt. De kandidaten die een beetje zo-zo zijn geweest, een beetje van het één naar het ander, hebben het slecht gedaan" , zo analyseert de tweede man van de Europese Commissie de mening van de Franse kiezers.

'Vernieuwing'

Dat de sociaaldemocratie heeft gefaald gaat hem te ver, maar hij vindt wel dat de beweging zich moet vernieuwen. Veel sociaaldemocraten zijn te veel bezig geweest met de situatie zoals die was en hebben zich te weinig bezig gehouden met perspectief voor de toekomst.

Volgens Timmermans hebben mensen de indruk gekregen dat het perspectief van de open samenleving wel goed is voor bankiers en grote bedrijven en niet voor gewone gezinnen.

Visies

Timmermans: "We leven in een tijd waarin er twee grote visies op de wereld zijn. Je hebt de open wereld, waarin je samenwerking zoekt met anderen om vooruit te komen. Daarnaast is er de gesloten samenleving, waarin je je afsluit van de rest van de wereld."

Macron en Le Pen staan als representanten van die twee visies tegenover elkaar in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De EU-commissaris vindt dat Macron staat voor hervormen. Hij wil samen met andere Europese landen werken aan een visie. Le Pen is in zijn ogen bezig de grenzen te beschermen en mensen er uit te houden.

'Teleurstelling'

Volgens Timmermans is de keuze voor een gesloten samenleving een keuze voor teleurstelling. "Er wordt te veel beloofd. En al die beloften kunnen niet worden waargemaakt. Dat zie je nu al in de Verenigde Staten. Trump wordt door de realiteit ingehaald en dat is typisch voor populisten. Ze beloven veel, dat kunnen ze niet waarmaken en vervolgens gaan ze op zoek naar zondebokken."

En dus raken, in de analyse van Timmermans, mensen teleurgesteld in Le Pen. Een stemadvies wil hij niet geven. "Ik hoop alleen dat Frankrijk op 7 mei kiest voor een open samenleving."

Het volledige gesprek met Frans Timmermans is te beluisteren via NPO Radio 1 Met Het Oog op Morgen, 23.00 - 00.00 uur.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/13/360792/m.jpg
Depots Gelderland puilen uit met archeologische vondsten

Mon, 24 Apr 2017 19:08:34 +02:00

De provincie Gelderland heeft bijna geen plek meer voor alle archeologische vondsten. Bij elk nieuwbouwproject wordt bodemonderzoek gedaan en daarbij komt vaak iets interessants uit de grond.

De vondsten zijn eigendom van de provincie en mogen niet weggegooid worden. "We hebben een groot stuk stadsmuur uit de Romeinse tijd in Nijmegen gevonden. Het is op een gegeven moment omgevallen en in een gracht gevallen en daar hebben wij hem weer teruggevonden", zegt Petra Heeren van de provincie tegen Omroep Gelderland.

"Zeker voor een stad als Nijmegen is dit van historische waarde. Je ziet ook dat het niet zomaar in een doos past. We hebben hier een hele stelling voor de grote stukken. We moeten het ergens opslaan waar het veilig ligt en waar de ondergrond stevig genoeg is om het gewicht te kunnen dragen. De komende jaren zal het zich alleen maar verder opstapelen."

Het is niet bekend of meer depots in Nederland uitpuilen. De provincie Gelderland zegt dat er elk jaar duizenden spullen bijkomen. Er wordt bekeken of sommige potten, kommetjes en sieraden toch verkocht kunnen worden of kunnen worden uitgeleend aan musea. Ook wil de provincie dat alles straks digitaal te bekijken is. Een aantal bijzondere vondsten is nu al online te zien.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374312/320x320.jpg
Amsterdam krijgt nieuwe rondvaartboten

Mon, 24 Apr 2017 19:05:34 +02:00

Een aantal oude bekende rondvaartboten zal over drie jaar niet meer door de Amsterdamse grachten varen. Dat is het gevolg van een nieuwe verdeling van de vergunningen voor grote rondvaartboten in de stad, boten van veertien tot twintig meter. Een op de drie vergunningen is voor nieuwe toetreders op de markt.

Het gaat om vergunningen voor de periode 2020-2030. Amsterdam moest de markt openstellen voor nieuwe exploitanten als gevolg van een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU. Dat had bepaald dat Amsterdam niet meer licenties voor onbepaalde tijd meer mocht afgeven.

Ook zegt de gemeente te moeten voldoen aan Europese regels op het gebied van duurzaamheid en lawaai en wil Amsterdam de drukte op de grachten aanpakken. Alle rondvaartboten die over drie jaar varen zijn elektrisch.

De Hildebrand

Er zijn 135 vergunningen verdeeld, zestig in de categorie gezichtsbepalend, voor opvallende boten, en 75 reguliere vergunningen. Die laatste zijn verdeeld via een loting, waarbij een hoop aanvragers buiten de boot vielen. De gemeente kreeg honderden aanvragen binnen. De nieuwe boten moeten allemaal nog worden gebouwd.

Veel rederijen die al heel lang rondvaarten door de stad verzorgen, zeggen dat ze nu boten naar de schroot moeten sturen of dreigen failliet te gaan. In Het Parool worden bekende schepen genoemd die straks niet meer zullen varen, zoals De Soeverein van rederij Cruise en de oudste boot van de stad, de Hildebrand uit 1880 van Rederij de Nederlanden.

Volgens wethouder Kock blijft een aantal klassieke Amsterdamse rondvaartboten behouden. Hij noemt daarbij de boot waarop het Nederlands elftal in 1988 door de grachten heeft gevaren.

In de Amsterdamse rondvaartsector werken duizend mensen. Die vervoeren jaarlijks naar schatting 4 miljoen toeristen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374310/320x320.jpg
FNV wil snel meer beveiligingspersoneel op Schiphol

Mon, 24 Apr 2017 18:50:06 +02:00

De drukte op Schiphol door de meivakantie is voorlopig nog niet voorbij, maar er zijn nu al zorgen over de nog drukkere zomervakantie. De lange wachttijden worden veroorzaakt door de snelle groei van het aantal passagiers en een tekort aan beveiligingspersoneel, zegt Leen van der List van vakbond FNV Schiphol.

Volgens hem worden te weinig beveiligingsmensen ingezet en loopt ook de planning van Schiphol en de beveiligingsbedrijven niet soepel. Van der List zegt dat er zo snel mogelijk extra personeel moet worden aangetrokken. "Iedere dag telt, want je moet die mensen ook nog opleiden voor de zomerperiode."

Volgens Van der List is het personeelstekort een gevolg van bezuinigingen uit het verleden. Het gevolg is dat de beveiligers veel werkdruk ervaren en het ziekteverzuim hoog ligt, zegt hij.

Daarbij is het aantal reizigers de afgelopen jaren harder gegroeid dan voorspeld. Schiphol schatte de groei voor dit jaar in op 2 tot 4 procent, maar in het eerste kwartaal was dit al gemiddeld 8,6 procent.

Schiphol zegt dat voor het opvangen van de vakantiedrukte extra beveiligingspersoneel is ingehuurd. Ook zijn er zeven extra punten om door de controle te komen. "Schiphol zet op drukke dagen de maximale capaciteit van personeel en faciliteiten in. Die capaciteit is dan soms nog steeds te weinig om de passagiersflow te verwerken", zegt een woordvoerder. "Dat komt doordat er op zo'n dag pieken en dalen zijn in het aantal passagiers."

FNV Schiphol wil zo snel mogelijk met de luchthaven in gesprek. "Dit kan niet zo doorgaan", zegt Van der List. "Het personeel kijkt met angst en beven naar de komende zomerperiode." Ook Schiphol wil de meivakantie goed evalueren.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374224/320x320.jpg
Frankrijk kiest: wie stemde op wie en waarom

Mon, 24 Apr 2017 18:31:35 +02:00

De eerste slag is gestreden en Macron en Le Pen zijn de twee overgebleven presidentskandidaten. Aan de hand van het stemgedrag van de Fransen kunnen we aflezen welke rol inkomen, leeftijd en leefgebied spelen bij de verkiezingen.

Te beginnen bij sociaal-liberaal Macron van de beweging En Marche!. Hij won, zoals van tevoren verwacht, vooral in de grootste steden van Frankrijk, bij hoger opgeleiden en mensen met een hoog inkomen. "De kansrijke jongeren, de verdieners en de zogenoemde nieuwerwetse liberalen", zegt Frankrijk-redacteur Hans Brom.

Betere of slechtere toekomst?

Onderzoeksbureau Ipsos peilde gisteren bij de stembus het toekomstbeeld van de kiezer. Zo'n 35 procent van de Macron-aanhangers denkt dat de komende generatie het beter krijgt dan zijzelf. Ter vergelijking: maar 15 procent van de Le Pen-aanhang denkt er zo over.

We kunnen de jonge Macron volgens Brom wel vergelijken met Jesse Klaver van GroenLinks. "Niet zozeer vanwege het groene, maar vanwege het pro-Europese en optimistisch toekomstgerichte."

Le Pen moet het vooral hebben van de armere streken van het land. Ruim 30 procent van haar stemmers heeft of geen schooldiploma of een diploma onder het niveau havo/vwo. "In het noorden zijn haar stemmers vooral de kansarme laagopgeleiden uit bijvoorbeeld de voormalige staalindustrie", zegt Brom. Het is de relatief nieuwe aanwas, waar kandidaat Marine Le Pen zich vol op heeft gericht in haar campagne.

De 'traditionele' Front National-stemmers wonen in het zuiden. "De hele Le Pen-dynastie is daar bij veel mensen nog heel populair", zegt Brom. Vaste aanhangers stemmen al tientallen jaren op 'hun' partij.

Onder mensen met een inkomen tot 2000 euro per maand was het Front National het populairst. Bij de hogere inkomenscategorieën pakte Macron juist de winst. Van de mensen die op Le Pen hebben gestemd zegt 43 procent 'erg moeilijk' te kunnen rondkomen, zo'n dertig procent meer dan bij het Macron-kamp.

'Schijt aan'

Dan zijn er ook nog miljoenen Fransen die niet gestemd hebben. Dat zijn vooral jongeren, met name in de beruchte banlieues: probleemwijken in grote steden. Zo was de opkomst in bijvoorbeeld Clichy-sous-Bois in Parijs 60 procent tegenover 77 procent landelijk. "In de banlieues hebben ze er schijt aan", zegt Brom. Hij legt uit dat de inwoners niets hoeven te verwachten van de politiek.

"De problemen in deze wijken zijn nooit een issue geweest in de verkiezingscampagne. De politici weten dat hun kiezers daar toch niet zitten."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374294/320x320.jpg
PPG wil Akzo goedschiks of kwaadschiks

Mon, 24 Apr 2017 18:24:20 +02:00

"We zouden dit bod niet doen, als we er niet alle vertrouwen in zouden hebben dat de overname lukt." Aan het woord is de topman van de Amerikaanse verffabrikant PPG, Michael McGarry. Vanmiddag kwam hij met zijn finale bod op zijn Nederlandse concurrent AkzoNobel. PPG legt 27 miljard euro op tafel om Akzo in handen te krijgen. En dat gaat lukken, zegt McGarry in een exclusief telefonisch interview met de NOS.

De topman legt uit waarom hij niet meteen 96,75 per aandeel geboden heeft voor AkzoNobel. "Natuurlijk wisten we altijd al dat we meer moesten betalen." Maar eerst wilden ze kijken hoe het bedrijf en de aandeelhouders zouden reageren. "We hebben al hun bezwaren aangepakt en de aandeelhouders zijn heel erg voor. Dit is het laatste, volledige bod dat we doen."

In reactie op het nieuwe bod is het aandeel AkzoNobel vandaag bijna 5 procent gestegen, naar 81,93 euro. Volgens McGarry geeft de stijging aan dat de aandeelhouders helemaal achter de fusie staan. "Dit is zeker hoopgevend."

Hij wijst erop dat het aandeel vorige week nauwelijks reageerde toen AkzoNobel met eigen plannen kwam om het bedrijf winstgevender te maken. "De markt had nul vertrouwen in die plannen." PPG zal de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel morgen "met belangstelling" volgen. Volgens McGarry kan de top van het bedrijf veel kritische vragen verwachten van de eigen aandeelhouders.

Slecht bestuur

McGarry is niet onder de indruk van de kritiek van Nederlandse politici en bestuurders op de overname. Zo merkte oud-Shell topman Jeroen van der Veer op dat vijandige overnames "de donkere zijde zijn van het kapitalisme". "Dit is niet de donkere kant van het kapitalisme," reageert McGarry. "Dit is de consequentie van onderpresteren."

De top van AkzoNobel zou de overname aan zichzelf te wijten hebben. Het bedrijf is jarenlang slecht bestuurd, zegt hij. "Het aandeel AkzoNobel heeft tien jaar lang nauwelijks iets gedaan. Voor investeerders was het dood geld. Nu is alles in beweging."

McGarry verwacht niet dat AkzoNobel zijn beschermingsconstructie gaat inzetten en via de prioriteitsaandelen van de Stichting AkzoNobel de overname zal blokkeren. "De stichting heeft veel rechten, maar het zou van zeer slecht bestuur getuigen als ze een bod zouden dwarsbomen dat duidelijk superieur is aan wat Akzo zelf kan bieden."

Vijandig bod

Mocht AkzoNobel nog altijd weigeren om te onderhandelen, dan houdt PPG nadrukkelijk de mogelijkheid open om een vijandig bod te plaatsten. Voor 1 juni moet er duidelijkheid zijn. Dan moet PPG het biedingsverslag bij toezichthouder AFM deponeren.

"We gaan liever niet op de vijandige tour, we werken liever samen, maar we houden alle opties open. De reden dat we vandaag met ons bod komen, is dat we de kans hebben om voor de deadline van 1 juni te onderhandelen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/24/374304/320x320.jpg