Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  brexit  die  dit  euro  gaan  geen  hebben  komen  meer  met  naar  nog  tot  uit  volgens  worden  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Fri, 22 Sep 2017 17:48:26 +0200

Copyright: Copyright NOS
 Wat merken we van het niet verhogen van het eigen risico?

Fri, 22 Sep 2017 17:40:19 +0200

De verhoging van het verplicht eigen risico van 385 naar 400 euro gaat niet door. De partijen die over een nieuw kabinet onderhandelen, hebben besloten om een spoedprocedure in te stellen om de wet aan te passen. Het is namelijk wettelijk verplicht om het eigen risico te verhogen als de zorgkosten stijgen. Wat merken wij van deze maatregel?

Betekent dit dat we volgend jaar 15 euro overhouden?

Nee. Ten eerste betaalt niet iedereen eigen risico. Je spreekt het bedrag van 385 euro pas aan als je gebruik maakt van zorg uit het basispakket van je zorgverzekering. Je maakt dus eigenlijk eerst die 385 euro op, voordat je een vergoeding krijgt uit je basisverzekering. Dat geldt overigens niet voor kraamzorg en een bezoek aan de huisarts. Mensen die een keer met een griepje naar de dokter gaan en verder geen zorg nodig hebben, hoeven hun eigen risico dus niet te gebruiken. Zij zouden dan ook niets van de verhoging naar 400 euro hebben gemerkt.

Bovendien gaan de premies voor de zorgverzekeringen verder stijgen, nu het eigen risico niet omhoog gaat. De premies voor de basisverzekering zouden over heel 2018 al met zo'n 70 euro omhoog gaan. Daar komt nu waarschijnlijk nog een tientje bovenop. Dat betekent dat iedereen volgend jaar een kleine 7 euro per maand meer kwijt is aan de premies.

Wat de basisverzekering precies gaat kosten, horen we halverwege november. Dan maken de zorgverzekeraars de premies bekend.

Waarom gaan de premies nu omhoog?

De kosten voor de zorg stijgen, alleen al door de prijzen van middelen en apparatuur en de lonen van het personeel. Om de zorg betaalbaar te houden, moeten ook verzekerden daaraan meebetalen. Nu het eigen risico niet omhoog gaat, moet het geld ergens anders vandaan komen. Besloten is om de premies te verhogen.

Gaat de zorgtoeslag ook omhoog?

Ja. De toeslagen voor mensen met de laagste inkomens gaan ook omhoog. De maximale toeslag voor alleenstaanden stijgt met 131 euro naar 1197 euro per jaar, die voor meerpersoonshuishoudens met 194 naar 2237 euro per jaar.

Ook deze cijfers zijn nog niet definitief. Half november, als de verzekeraars de premies bekendmaken, kan het kabinet nog met een aanpassing komen. Die aanpassing heeft met de hoogte van de premies te maken en niet met de hoogte van het eigen risico.

De toeslagen zijn een tegemoetkoming voor mensen met een laag inkomen. Dit jaar geldt dat je inkomen niet hoger mag zijn dan 27.857 euro (voor alleenstaanden) of 35.116 euro (voor huishoudens van meerdere personen) als je voor de zorgtoeslag in aanmerking wil komen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/06/415288/320x320.jpg
Madrid stuurt meer politie naar Catalonië om referendum te stoppen

Fri, 22 Sep 2017 17:17:04 +0200

Spanje gaat meer politiemensen naar Catalonië sturen, om te voorkomen dat de Catalanen een referendum houden over onafhankelijkheid. De politie gaat openbare ruimtes in de gaten houden en komt in actie als er tekenen zijn van "illegale verkiezingen", staat in een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid.

De regionale regering van Catalonië blijft volharden in haar plan om op 1 oktober een volksraadpleging te houden. De bestuurders in Barcelona noemen de maatregelen van Madrid overdreven en bedoeld om de valse indruk van een crisis te creëren, terwijl er helemaal geen rellen of gewelddadigheden zijn.

Zo'n 3000 tot 4000 Spaanse politiemensen zijn al in Catalonië aangekomen of onderweg daarnaartoe. Ze voegen zich bij de 5000 federale politiemensen die daar normaal al zijn. Volgens het ministerie in Madrid ondersteunen de nieuwkomers de regionale politiemacht in Catalonië, de Mossos d'Esquadra, die de verantwoordelijkheid voor de openbare orde houdt.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419063/320x320.jpg
Bijna 10.000 mensen geëvacueerd om dreigende vulkaanuitbarsting Bali

Fri, 22 Sep 2017 16:56:29 +0200

Zo'n 9400 mensen die rond de vulkaan Agung op Bali wonen, hebben hun huis moeten verlaten vanwege een dreigende uitbarsting. Maandag verhoogden de Indonesische autoriteiten het dreigingsniveau naar het op een na hoogste niveau.

De evacués, die vooral in Karangasem, Klunkung en Buleleng wonen, worden opgevangen door familieleden, in sporthallen en in wijkcentra. Ook toeristen is gevraagd hun koffers te pakken en voorbereid te zijn op evacuaties.

Mensen wordt gevraagd om zeker zes kilometer bij de krater vandaan te blijven. Niet iedereen geeft gehoor aan die oproep; een deel van de omwonenden bleef achter om de witte rookwolken uit de krater te bekijken.

Volgens de autoriteiten kan de luchthaven voorlopig nog openblijven. Veel wandeltochten naar de berg zijn wel geannuleerd.

Op Bali zijn bijna 700 kleine aardschokken gemeten, wat volgens onderzoekers op het eiland aantoont dat een uitbarsting aanstaande is. Hoe groot die wordt, is niet te voorspellen. Bij de laatste uitbarsting, in 1963, vielen zo'n duizend doden.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419057/320x320.jpg
Staat gaat in hoger beroep tegen uitspraak luchtkwaliteit

Fri, 22 Sep 2017 16:42:34 +0200

De Staat gaat in hoger beroep tegen de rechterlijke uitspraak over maatregelen voor een betere luchtkwaliteit. Dat heeft staatssecretaris Dijksma bekendgemaakt.

Na de uitspraak op 7 september liet Dijksma weten dat de overheid meteen ging beginnen met de uitvoering van het vonnis. Maar er is toch één onderdeel van het vonnis waar de Staat het niet mee eens is.

Verbod op toekomstig beleid

Dat gaat om het onderdeel dat de Staat geen maatregelen mag treffen die mogelijk tot normoverschrijding van luchtkwaliteit leiden. De overheid vindt een verbod op toekomstig beleid te ver gaan en wil in hoger beroep weten of dit wel kan.

De rest van het vonnis wordt uitgevoerd, zegt Dijksma. Zo is het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met provincies, gemeenten en het RIVM begonnen met een luchtkwaliteitsplan.

Het luchtkwaliteitsplan moet zo snel mogelijk een eind maken aan het teveel aan fijnstof en stikstofdioxide in de lucht. De lijst met alle locaties waar de normen worden overschreden, bijvoorbeeld bij bepaalde snelwegen en veehouderijen, is klaar.

Milieudefensie, die de rechtszaak had aangespannen, reageert teleurgesteld. De organisatie had eerder uit de media begrepen dat de Staat niet in beroep zou gaan. "Het is jammer dat de staat bijna standaard in hoger beroep gaat tegen dit soort vonnissen", zegt woordvoerder Anne Knol.

De organisatie is wel blij dat de overheid bezig is met maatregelen die de luchtkwaliteit gaan verbeteren. "We zijn niet alleen maar kritisch."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/23/411979/320x320.jpg
Kwart meer boetes voor bellen achter het stuur

Fri, 22 Sep 2017 16:37:18 +0200

De afgelopen periode zijn 25 procent meer boetes uitgedeeld aan automobilisten die bellen of appen achter het stuur. Dat blijkt uit een viermaandelijks overzicht van het aantal verkeersboetes van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In de maanden mei tot en met augustus van dit jaar zijn 26.296 boetes opgelegd aan chauffeurs die al rijdend hun telefoon gebruikten. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 20.968.

'Gevaarlijk gedrag'

Het ministerie denkt dat de stijging veroorzaakt wordt door de extra aandacht "voor dit gevaarlijke gedrag" in het verkeer. Op niet handsfree bellen staat een boete van 230 euro.

Het totaal aantal uitgedeelde verkeersboetes in de periode mei tot en met augustus was 3.412.469. Dat is een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Veruit de meeste boetes waren voor snelheidsovertredingen (2.933.794).


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419056/320x320.jpg
May benadrukt gemeenschappelijk belang GB-EU, maar is niet concreet

Fri, 22 Sep 2017 16:15:27 +0200

De Britse premier May heeft in haar langverwachte toespraak in Florence over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie nauwelijks concrete stappen genoemd die Londen bij de onderhandelingen wil zetten.

Ze benoemde alleen dat er na 29 maart 2019, als de Britten de EU verlaten, een overgangsperiode van twee jaar moet komen, waarin Groot-Brittannië toegang houdt tot de interne markt.

Verder zei ze in allerlei verschillende vormen telkens opnieuw dat de Britten en de EU elkaars beste vrienden en partners moeten worden, en dat ze vooral gezamenlijk moeten blijven optrekken. We vertrekken dan wel uit de EU, zei May, maar we blijven wel betrokken.

In de zaal zaten haar belangrijkste ministers, Davis van Brexit, Johnson van Buitenlandse Zaken en Hammond van Financiën, die het onderling trouwens niet eens zijn over hoe de brexit vorm moet krijgen.

Maar een bedrag dat Londen wil betalen voor de brexit gaf ze niet. De BBC meldde gisteren dat de Britten een uittredingsbedrag van 20 miljard willen betalen, maar daar liet de premier zich dus niet over uit.

Ze schetste evenmin hoe de samenwerking er na die overgangsperiode uit moet komen te zien, terwijl in Brussel juist behoefte is aan duidelijkheid daarover. EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen kunnen daar gewoon blijven, aldus May.

May benadrukte vooral bij herhaling dat het Verenigd Koninkrijk en de EU heel veel delen. Gemeenschappelijke belangen, gemeenschappelijke waarden, gemeenschappelijke ambities.

De rede leek er in de eerste plaats op gericht om de onderhandelaars gunstig te stemmen en te laten zien dat in Londen de wil bestaat om er samen uit te komen. De onderhandelingen over de brexit gaan maandag in Brussel verder. EU-onderhandelaar Barnier komt naar verwachting vanmiddag nog met een reactie op de toespraak.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419066/320x320.jpg
Orbán bidt voor Merkel, ondanks onenigheid over vluchtelingen

Fri, 22 Sep 2017 16:04:33 +0200

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán hoopt dat Angela Merkel zondag wordt herkozen als bondskanselier van Duitsland. Volgens de rechts-nationalistische politicus is dat in het belang van Hongarije. De steunbetuiging is opmerkelijk: de twee lagen de laatste tijd geregeld in de clinch over de vluchtelingenproblematiek.

Tegen de Hongaarse staatstelevisie zei Orbán dat hij een stil gebed doet voor verlenging van het mandaat van de huidige bondskanselier. Hij vindt dat, gezien de beschikbare mogelijkheden, een herverkiezing van Merkel (CDU) het beste is voor Hongarije.

Orbán en Merkel zijn het vooral niet eens over het besluit om 120.000 vluchtelingen over de EU te verdelen. Hongarije is daar fel op tegen en Orbán daagt de EU uit door bijvoorbeeld een rekening te sturen voor het hek dat hij aan de grens heeft neergezet. Merkel noemt deze houding onacceptabel, maar wil Hongarije geen sancties opleggen.

Schulz

SPD 'er Martin Schulz, Merkels naaste belager in de Duitse verkiezingsstrijd, heeft wel gedreigd met het stopzetten van financiering vanuit de EU als Hongarije weigert de vluchtelingenquota te accepteren.

Orbán zei op zijn beurt dat Europees geld ook Hongaars geld is. "Wij betalen onze bijdrage aan de EU en hebben onze grenzen opengesteld voor bedrijven die hier anders de kans niet hadden gekregen. Het is het geld van de Hongaren, ongeacht of het uit Brussel of Boedapest komt."

Het lijkt er overigens sterk op dat Orbán zondag zijn zin krijgt: in de peilingen staat de CDU ver voor.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419042/320x320.jpg
Vluchtenstroom Rohingya naar Bangladesh neemt iets af

Fri, 22 Sep 2017 15:46:34 +0200

De vluchtelingenstroom van Rohingya uit Myanmar naar Bangladesh is deze week iets afgenomen. Dagelijks komen nu tussen de 1000 en 2000 vluchtelingen in Bangladesh aan, tegen zo'n 20.000 per dag vorige week.

De cijfers komen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Genève.

Een woordvoerder van de IOM zegt dat er geen duidelijke oorzaak is voor de afname. "Het zou aan het slechtere weer en de overstromingen kunnen liggen." Hij benadrukt dat het om een momentopname gaat en dat deze aantallen niet betekenen dat de vluchtelingenstroom permanent is afgenomen.

Overvol

Sinds het oplaaien van het geweld in de staat Rakhine in Myanmar, eind augustus, zijn ruim 400.000 Rohingya de grens naar Bangladesh overgestoken. In Bangladesh worden ze opgevangen in vluchtelingenkampen.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt in een persbericht dat de kampen overvol zijn. Er wordt gewerkt aan uitbreiding en verbetering van de kampen. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Fillipo Grandi, bezoekt Bangladesh zaterdag.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419040/320x320.jpg
Amsterdam eert zieke Van der Laan met Gouden Medaille

Fri, 22 Sep 2017 15:43:44 +0200

Amsterdam heeft de ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan vandaag onderscheiden met een Gouden Medaille. In de medaille is het motto van Van der Laan gegraveerd: "Alles voor de stad".

Van der Laan legde afgelopen week zijn taken neer. Hij lijdt aan longkanker en is uitbehandeld.

Hoogste onderscheiding

Van der Laan kreeg de medaille in zijn ambtswoning van de locoburgemeester en de wethouders. Het is de hoogste gemeentelijke onderscheiding.

De Gouden Medaille werd zes keer eerder uitgereikt, onder anderen aan Job Cohen en Joop van den Ende.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419037/320x320.jpg
Pestende scholieren opgepakt voor mishandeling tienermeiden

Fri, 22 Sep 2017 15:36:16 +0200

De politie in Voorne-Putten heeft twee tienermeiden op school opgepakt op verdenking van mishandeling van twee leeftijdsgenoten. Aan de mishandeling gingen pesterijen via sociale media vooraf. De gepeste meisjes durfden niet meer naar school.

De twee slachtoffers werden afgelopen maandag met een smoes naar een plek gelokt waar ze werden ingesloten door een grote groep. Een meisje werd geslagen door een van de pesters. De mishandeling werd gefilmd, en via sociale media verspreid onder leerlingen van de school.

De slachtoffers deden aangifte van de mishandeling en het pesten. De politie besloot te wachten totdat de verdachten weer in de fout gingen. Bij een volgende pesterij werd het duo op heterdaad betrapt en aangehouden. De twee moeten zich nog voor de politierechter verantwoorden.

'Pestgroep'

Naast de twee pesters zijn ook andere leerlingen door de politie benaderd. Leerlingen die tot de groep pesters behoorden, werden een voor een uit de klas gehaald. Een agent wees ze vervolgens erop dat ze met hun gedrag op het randje van het strafrecht balanceren.

Bij de behandeling van de zaak heeft de politie nauw samengewerkt met het schoolbestuur. "Mocht zich nogmaals zoiets voordoen, dan weten de twee partijen elkaar weer te vinden."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/03/407377/320x320.jpg
Tientallen schapenkadavers bij levende dieren in de stal

Fri, 22 Sep 2017 15:25:22 +0200

Bij een veehouder in Gelderland zijn bij een inspectie zeker dertig dode schapen gevonden. Een deel van de kadavers, botten en schedels lag in de stallen bij nog levende dieren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft proces-verbaal opgemaakt, meldt Omroep Gelderland. De NVWA wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat.

De politie had een melding binnengekregen van een voorbijganger. Deze had gezien dat dode schapen soms meerdere dagen bleven liggen. Ook zou er niet goed voor de dieren worden gezorgd.

Resten over hele terrein

Niet alleen in de stal lagen resten van dode dieren. Naast de stallen vond de NVWA vaten en bakken waarin ook kadavers zaten. Op zijn terrein had de veehouder huiden en onderpoten van schapen gedumpt en in de mesthoop lagen onder meer ribben en de onderkaak van een schaap.

In een aparte ruimte achter in de stal zagen de inspecteurs ook nog resten van negen schapen die vermoedelijk illegaal zijn geslacht. De NVWA doet hier nog verder onderzoek naar.

Schurft

De inspecteurs constateerden dat enkele lammeren ernstig last hadden van schurft rond hun bek. Bij een paar dieren was dit zo ernstig dat zij niet of nauwelijks konden eten of drinken. Twee schapen moesten door een dierenarts uit hun lijden worden verlost.

Op het bedrijf worden ook kippen, pauwen, duiven, konijnen en runderen gehouden. De konijnen beschikten niet over schoon drinkwater en hadden onvoldoende ruimte. Bij de andere dieren werden geen overtredingen geconstateerd.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419034/320x180.jpg
15,5 miljoen euro binnen voor de Bovenwindse Eilanden

Fri, 22 Sep 2017 15:03:06 +0200

Via giro 5125 is inmiddels zo'n 15,5 miljoen euro opgehaald voor de Bovenwindse Eilanden. Dat heeft het Rode Kruis bekendgemaakt. Na de landelijke actiedag vorige week vrijdag stond de teller op 13,3 miljoen euro.

De hulporganisatie gebruikt de donaties voor noodhulp in de vorm van voedsel, water en onderdak, maar ook voor wederopbouw na de verwoesting die orkaan Irma aanrichtte op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba.

Vermissingen

Het Rode Kruis noemt de situatie op Sint-Maarten verbeterd, maar is nog niet in jubelstemming. "Wegen zijn vrijgemaakt, puin opgeruimd, winkels deels weer geopend. Sint-Maarten blijft echter moeilijk bereikbaar en de behoefte aan noodhulp is onverminderd hoog."

Het Rode Kruis kreeg 500 meldingen van vermissingen. Het overgrote deel van deze mensen is terecht, 28 mensen zijn nog niet teruggevonden. Ook blijven nieuwe meldingen binnenkomen, zegt het Rode Kruis.

Wederopbouw begonnen

Defensie is ook nog steeds actief in het rampgebied. Vannacht meldde een genie-commandant ter plaatse dat de acute noodtoestand voorbij is. "Het accent verschuift naar herstel en wederopbouw."

De eerste groep militairen op het eiland is afgelost door een nieuwe lichting van 150 militairen. Zij gaan richten op herstelwerkzaamheden.

Hulpfonds

Het kabinet werkt aan de oprichting van een hulpfonds voor Sint-Maarten. Volgens minister Plasterk bedraagt het bruto nationaal product van Sint-Maarten zo'n 200 miljoen euro per jaar, maar het schadebedrag ligt hoger dan dat. De wederopbouw gaat zeker honderden miljoenen euro's kosten.

Onduidelijk is waar dat geld vandaan moet komen, al hoopt Plasterk dat "alle landen in het koninkrijk" hun bijdrage leveren, dus ook de andere eilanden.

Dominica

De Nederlandse overheid wil "internationale solidariteit tonen" door het eiland Dominica te helpen, dat maandag getroffen werd door orkaan Maria. Het marineschip Zr. Ms. Zeeland vaart naar het eiland om noodhulp te bieden.

Het schip zal onder andere de schade op het eiland in kaart brengen, medische evacuaties uitvoeren en hulpgoederen naar het eiland brengen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/15/417430/320x320.jpg
Gifinjectie moet taaie Japanse woekerplant verdrijven

Fri, 22 Sep 2017 14:40:15 +0200

Het is een secuur werkje. Er mag geen druppel van het gif gemorst worden. Met een speciaal geprepareerde injectienaald maakt hovenier Henk Schouten gaatjes in de plant. Heel voorzichtig spuit hij een klein beetje rode vloeistof in de stengel. Als er toch een druppel uitloopt veegt hij die meteen op met keukenpapier.

De plant, dat is de Japanse duizendknoop. Een exoot, die ooit als sierplant werd gebruikt. Maar de plant groeit zo hard, en verspreidt zich zo snel, dat het een probleem is geworden. De gemeente Amersfoort probeert er al jaren van af te komen. Hij overwoekert andere planten, op sommige plekken is hij wel vier meter hoog, zegt Christel Tijhuis van de gemeente. "De wortels zijn ontzettend sterk. Ze maken fietspaden en wegen kapot. Hij groeit dwars door elektriciteitskasten. Als we dit niet aanpakken, staat over tien jaar de hele stad onder."

De plant uit de grond trekken is niet voldoende. De wortels verspreiden zich meters ver onder de grond, zowel horizontaal als de diepte in. Je zou dan ook een groot stuk moeten afgraven, zegt de hovenier. Voor deze plant alleen al een stuk van zeker vijf vierkante meter, soms tot wel twee meter diep. Dat is niet mogelijk.

Ook andere alternatieven bleken niet haalbaar. Daarom heeft de gemeente Amersfoort uiteindelijk besloten een omstreden middel in te zetten. De rode vloeistof die bij de planten wordt ingespoten is glyfosaat, bekend onder de merknaam Roundup. De gemeente mag het gif alleen onder strenge voorwaarden gebruiken. "De gemeente wil eigenlijk helemaal geen gif meer gebruiken", zegt Tijhuis. "We doen dit met grote tegenzin."

Henk Schouten is klaar met een bosje Japanse duizendknoop. Het is een mega-operatie. Zoals hij deze stengels met gif heeft ingespoten, moeten meer dan een miljoen planten in de gemeente worden aangepakt. Het is nu vooral belangrijk om geen losse bladen of stukjes stengel achter te laten. Alles gaat naar de vuilverbranding. Tijhuis: "Als je een enkel wortelrestje van een halve centimeter achterlaat en vergeet, dan komt de plant terug, en begint het hele probleem opnieuw."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419030/320x320.jpg
18-jarige verdachte aangeklaagd voor beramen aanslag Londen

Fri, 22 Sep 2017 14:39:40 +0200

Een 18-jarige man is officieel in staat van beschuldiging gesteld naar aanleiding van de mislukte aanslag in metrostation Parsons Green, vorige week vrijdag.

Deze Ahmed Hassan uit Sunbury, ten zuidwesten van Londen, wordt later vandaag aan de rechter voorgeleid. Hij wordt aangeklaagd voor poging tot moord en het overtreden van een wet tegen het bezit van explosieven.

Hassan is afkomstig uit Irak. De politie pakte hem zaterdag op in de haven van Dover, waarvandaan veerboten naar Frankrijk vertrekken.

Drie anderen blijven vastzitten. Gisteravond werden nog twee verdachten vrijgelaten, de verdenkingen tegen hen zijn van tafel.

Granaatscherven

Bij de aanslag had een emmer waarin onder meer granaatscherven zaten tot ontploffing moeten worden gebracht met een timer. De emmer stond in een treinstel. Als de opzet was gelukt waren er mogelijk tientallen mensen om het leven gekomen.

Er deed zich slechts een kleine explosie voor, waardoor dertig mensen lichtgewond raakten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419018/320x320.jpg
Schultz: kilometerheffing vrachtverkeer? Doe het niet!

Fri, 22 Sep 2017 14:08:16 +0200

VVD-minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft een duidelijk advies aan de vier partijen die een kabinet willen vormen: voer geen kilometerheffing in voor het vrachtverkeer.

"Ja, ik geef een negatief advies aan de onderhandelende partijen", zei Schultz na afloop van de wekelijkse ministerraad. Zij heeft zelf al aangekondigd niet meer terug te komen als minister in het nieuwe kabinet. "Maar ik zal tot het laatst meegeven dat dit niet verstandig is."

Schultz somt een lijstje nadelen op: het duurt lang om zo'n systeem in te voeren, nieuwe technologieën hebben een veel groter effect, het is oneerlijk om alleen vrachtvervoer te laten betalen en het kan ongunstig zijn voor de economie.

"In Nederland betaalt iedereen al flink mee aan infrastructuur", zegt Schultz. "Via de blauwe envelop, accijns, bpm, wegenbelasting. Dat is wat mij betreft genoeg."

Op de formatietafel van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ligt het plan om een kilometerheffing voor vrachtwagens in te voeren, en met de opbrengst het behalen van de klimaatdoelen van Parijs te financieren.

D66 en ChristenUnie hebben de kilometerheffing in hun verkiezingsprogramma's staan. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau kan die 1 miljard euro opleveren.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419024/320x320.jpg
Trump: Kim Jong-un 'duidelijk een gek'

Fri, 22 Sep 2017 14:01:44 +0200

President Trump heeft na het ontwaken zijn woordenstrijd met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hervat. Direct nadat hij boze woorden had getwitterd over Republikeinen die niet helpen bij de afbraak van Obamacare, twitterde hij dat Kim "duidelijk een gek is die het geen probleem vindt zijn volk uit te hongeren of te vermoorden". Hij dreigde dat Kim "als nooit tevoren op de proef zal worden gesteld".

Net als dinsdag, toen Trump in de Algemene Vergadering van de VN Noord-Korea dreigde met "totale vernietiging", proberen leden van zijn regering de spanning te verminderen. Minister Tillerson van Buitenlandse Zaken zei in een interview met ABC dat de diplomatieke inspanningen om tot een oplossing te komen doorgaan.

Kim reageerde eerder vandaag voor het eerst op de woorden van Trump. Hij noemde hem een schurk en een gangster, zei dat hij gestoord gedrag vertoont en dreigde dat "hij een hoge prijs zal betalen".

Enkele uren voordat Kim met zijn verklaring kwam, tekende Trump een decreet dat voorziet in strafmaatregelen tegen bedrijven die zaken doen met Noord-Korea. Volgens het decreet kunnen buitenlandse banken en andere financiële instellingen geen zaken meer doen met de VS als ze zaken doen met Noord-Korea of handel met dit land ondersteunen.

Feiten

Trump beweerde dat de Chinese regering Chinese banken heeft opgedragen geen zaken met Noord-Korea meer te doen, maar het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet vandaag weten dat dat "niet in overeenstemming met de feiten is".

China heeft in de VN-Veiligheidsraad ingestemd met zwaardere sancties tegen Noord-Korea, maar wil daarmee niet zo ver gaan dat het regime dreigt in te storten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/19/418453/320x320.jpg
Mogelijk minder Europese subsidie voor Gelderse laadpalen door brexit

Fri, 22 Sep 2017 13:47:47 +0200

Niet alleen in Brussel vinden ze dat de Britten moeten betalen voor de brexit, ook Nederlandse regionale politici zeggen dat. "De Britten moeten hun beloftes nakomen", zegt provinciebestuurder Michiel Scheffer van de provincie Gelderland. De afgelopen jaren heeft de EU allerlei subsidies beloofd, waarvoor ook de Britten hebben getekend, zegt hij. Die subsidies worden pas na de brexit uitbetaald.

Een deel van die verplichtingen ligt in Gelderland. Op een industrieterrein in Arnhem, bijvoorbeeld is een plein met 50 laadpalen voor elektrische auto's aangelegd. Het bedrijf achter het laadplein wil het plein verder ontwikkelen en dat gebeurt met een Europese subsidie.

Toekomst

"Het plein moet slimmer worden", zegt Mereille Klein Koerkamp van Allego. "Niet alle auto's hoeven tegelijkertijd stroom te krijgen. Het idee is dat je de ene auto sneller stroom geeft, omdat hij eerder weggaat terwijl zijn buurman misschien pas later weggaat en wel even kan wachten tot de wind waait."

Het is een techniek voor de toekomst, waar nu nog niet genoeg geld mee te verdienen is. Daarom kreeg het project Europese subsidie. Maar die subsidie is nog niet uitbetaald. Pas in 2020 volgt de betaling, zoals dat vaak gaat met Europese subsidies.

Het probleem is dat tegen die tijd de Britten uit de EU zijn gestapt en dus niet meer meebetalen. Een gat in de subsidiebegroting dreigt, vrezen lokale bestuurders. Michiel Scheffer van de provincie Gelderland is bang dat hij dat gat uiteindelijk zal moeten dichten. En dat is volgens de gedeputeerde onacceptabel.

"Het besluit om dit plein te gaan bouwen is in 2016 genomen, op basis van afspraken die de Britten mee ondertekend hebben in 2013 en 2014. Het is alsof ze voor het einde van de maaltijd van tafel gaan en de rekening laten liggen. Je hebt wel gekozen, je hebt wel gegeten. De rekening niet betalen is dan onbehoorlijk."

Na de brexit

Het laadplein in Arnhem is maar één voorbeeld van een Europees subsidieproject dat nog doorloopt tot na de brexit. Alleen al in Nederland zijn er honderden van zulke voorbeelden. In heel Europa zijn het er duizenden. De totale rekening voor lokale en regionale overheden loopt mogelijk dan ook in de miljarden euro's.

In Groot-Brittannië voelen ze tot nu toe weinig voor het betalen van zo'n miljardenbedrag, na de brexit. EU-politici hopen dat daar vandaag verandering in komt als premier May een langverwachte brexit-toespraak houdt in Italië. Daar zou ze kunnen beloven dat ze die rekeningen wel betaalt, ook al zal dat haar bij haar eigen kiezers niet populairder maken.

Volgens Michiel Scheffer is er wel degelijk een goede reden voor de Britten om te betalen. "Ze willen nog handel drijven met ons. Dus een douane-unie of een vrijhandels-akkoord. Willen ze dat hebben, dan moeten ze wel op een nette manier vertrekken."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419015/320x320.jpg
Grote druk op premier May bij cruciale toespraak in Florence

Fri, 22 Sep 2017 13:42:58 +0200

De toespraak die de Britse premier May vanmiddag in de basiliek Santa Maria Novella in het centrum van Florence hield was al zwaarbeladen, nog voor ze een woord had gesproken.

In Brussel en de Europese hoofdsteden zal met de grootste aandacht worden meegeluisterd. May wordt geacht om te schetsen wat de Britten te bieden hebben in de onderhandelingen over de brexit. Die gesprekken, die muurvast zitten, gaan maandag verder.

En EU-onderhandelaar Barnier heeft gezegd dat hij duidelijkheid wil van de Britten voor de onderhandelingen worden hervat.

Gisteren kwamen Britse media al met elementen uit May's toespraak. De BBC meldde dat Londen 20 miljard euro wil betalen voor de brexit. Als dat zo is, is het zeer de vraag of Brussel daar genoegen mee zal nemen: daar circuleren bedragen tussen de 60 en 100 miljard euro.

Verder zal May volgens de berichten vragen om een overgangsperiode van twee jaar na de brexit in maart 2019, waarin Groot-Brittannië toegang houdt tot de interne markt - ook essentieel bij de onderhandelingen en een punt dat tot veel verdeeldheid leidt.

Verzoenend

Hele citaten zijn er ook al naar buiten gekomen, die - geen toeval - vooral verzoenend klinken.

"Als dit hoofdstuk van onze Europese geschiedenis is geschreven (...) zal dit niet worden herinnerd als het eind van de relatie, maar als het begin van een nieuw partnerschap."

Of: "De ogen van de wereld zijn op ons gericht, maar als we onze verbeelding gebruiken bij het vormgeven van deze nieuwe relatie kunnen we optimistisch zijn over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie."

Groot-Brittannië wil proberen Europa gerust te stellen, dat wordt Mays belangrijkste missie.

Commotie

De druk op haar is immens groot. Aan de ene kant zijn er de verwachtingen van 'Brussel', de Europese Commissie, de Raad en de overige EU-lidstaten die niet blij zijn met het Britse vertrek en niet van plan zijn om veel concessies te doen.

Anderzijds moet May de tegenstellingen in eigen huis zien te overbruggen. De uitgesproken minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, voorstander van een 'harde' brexit, schreef - ook weer niet toevallig - deze week een spraakmakend krantenartikel waarin hij pleitte voor een "Glorious Brexit". Het veroorzaakte veel commotie en May werd van verschillende kanten opgeroepen om Johnson te ontslaan.

Maar dat deed ze niet. Gisteren riep ze de belangrijkste ministers bijeen om hen voor te bereiden op de toespraak van vanmiddag. Na afloop kwamen Johnson en zijn tegenpool, minister van Financiën Philip Hammond die een 'zachte' brexit met een uitgebreide overgangsregeling bepleit, zij aan zij naar buiten, beiden met een niet spontaan ogende glimlach om de lippen.

Lichaamstaal is belangrijk in dit soort situaties. De ministers die het dus intern flink met elkaar aan de stok hebben, zitten vanmiddag in de Santa Maria Novella naar verluidt gebroederlijk naast elkaar. Ook weer om eenheid uit te stralen en het beeld op te roepen dat de Britten in weerwil van de beeldvorming wel degelijk weten wat ze willen, en het daar onderling ook over eens zijn.

Ook de locatie doet ertoe: May ontvouwt haar ideeën niet voor niets "in het historische centrum van Europa", de bakermat van de renaissance, zo klinkt het in haar omgeving.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419014/320x320.jpg
Grote steden vragen onderhandelaars om ruimte voor eigen beleid

Fri, 22 Sep 2017 13:41:28 +0200

Vertegenwoordigers van de vier grote steden hebben vanmorgen "een goed gesprek" gehad met de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Volgens de vier is er goed naar hun wens geluisterd om de steden op meer beleidsterreinen ruimte te geven. Ze hopen dat de formerende partijen in het regeerakkoord niet alles dicht zullen timmeren.

De onderhandelende partijen beseffen volgens de Utrechtse burgemeester van Zanen dat "op lokaal niveau een heleboel dingen kunnen worden uitgevoerd".

Volgens de Haagse burgemeester Krikke zien de onderhandelaars ook dat "sterke steden voor een sterk land zorgen". Het besef dat de nationale economie in de vier grote steden en de andere stedelijke agglomeraties wordt 'verdiend', ligt volgens Krikke "ook hier op tafel".

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spraken met de G4 onder meer over huisvesting, bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid.

'Timing juist goed'

Volgens de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is er niet om geld gevraagd, maar hebben de vier steden aangedrongen op ruimte om straks mee te praten over het beleid. "Die urgentie is goed overgekomen" zegt Aboutaleb.

Op de vraag of de vier steden niet wat laat met de onderhandelaars praten, zei Aboutaleb dat de timing juist "precies goed" was.

"We wilden zelf ook laat komen, het proces is nu in een fase dat het echt kans van slagen heeft met deze vier. We hebben het idee dat het er juist nu toe doet", zei Aboutaleb.

Van Zanen, die namens de VNG vorige week ook met de onderhandelaars om de tafel zat, heeft de indruk dat de vier formerende partijen nu weer "ietsje verder zijn" dan vorige week.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419013/320x320.jpg
Taxi-app-bedrijf Uber verliest licentie in Londen

Fri, 22 Sep 2017 13:21:55 +0200

Taxi-app-bedrijf Uber is zijn licentie in Londen kwijt. Die loopt op 30 september af.

De Londense transporttoezichthouder TfL vindt dat het bedrijf "een gebrek aan verantwoordelijkheid laat zien, wat gevolgen heeft voor de veiligheid van het publiek".

Uber-chauffeurs zouden onder meer verantwoordelijk zijn voor een stijging van het aantal ongelukken. Uber zou zelf onvoldoende hebben gedaan om chauffeurs met een criminele achtergrond te weren.

Ook speelt mee dat het bedrijf software gebruikt die de volledige toegang van de autoriteiten tot de app blokkeert.

Het bedrijf heeft twintig dagen om tegen het besluit in beroep te gaan. Zolang een beroepsprocedure loopt, mogen de Uber-chauffeurs blijven rijden.

Uber zegt dat 40.000 mensen zonder werk komen te zitten en 3,5 miljoen Londenaren van een "handige en betaalbare" vorm van transport worden beroofd. Ook zegt het dat het zich altijd aan de TfL-regels heeft gehouden. Het bedrijf zal het besluit aanvechten.

Londense taxichauffeurs protesteerden in april nog massaal tegen de concurrentie van Uber. Het bedrijf zou profiteren van de slechte werkomstandigheden van zijn chauffeurs.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/22/419009/320x320.jpg