Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  die  door  jaar  meer  met  moeten  naar  nog  politie  twee  uit  veel  volgens  werd  worden  wordt  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Wed, 18 Oct 2017 22:04:27 +0200

Copyright: Copyright NOS
 Kerncentrale Borssele stilgelegd na kortsluiting

Wed, 18 Oct 2017 21:55:44 +0200

De kerncentrale Borssele ligt sinds gisteren stil. Aanleiding is een kortsluiting, halverwege de middag, tussen twee schakelkasten in het niet-nucleaire deel van de centrale.

Toezichthouder ANVS meldt dat de centrale even na 15.00 uur automatisch werd afgeschakeld. Volgens eigenaar EPZ hebben alle veiligheidssystemen goed gewerkt en is de centrale veilig gestopt.

Kleine afwijking

EPZ doet onderzoek naar de oorzaak van de kortsluiting. De ANVS kwalificeert het incident voorlopig als een "kleine afwijking", schrijft Omroep Zeeland. Een definitieve conclusie trekt de ANVS als het onderzoek van EPZ klaar is.

Wanneer de kerncentrale weer wordt opgestart is nog niet bekend.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/10/04/322706/m.jpg
Weer kritiek op Trump, maar nu gaat het de 'gewone' ophef voorbij

Wed, 18 Oct 2017 21:55:21 +0200

"Hij wist waar hij aan begon toen hij zich inschreef bij het leger", zou president Trump hebben gezegd tegen de weduwe van de gesneuvelde militair La David Johnson. De kwestie is uitgegroeid tot een politieke discussie - en die raakt het hart van de Amerikaanse maatschappij.

Johnson en drie andere militairen werden twee weken geleden gedood in een hinderlaag van jihadisten in Niger. Het was de eerste keer dat er zoveel Amerikaanse militairen bij een aanval omkwamen sinds Trump in januari aantrad. Trump hield zich twaalf dagen stil en prees de militairen niet.

Ook nam hij geen contact op met de families van de overleden soldaten. Dat kwam hem op kritiek te staan. Trump claimde met alle families van overleden soldaten contact te hebben gehad. "Een leugen", zegt correspondent Wouter Zwart. "Het is niet eens raar dat hij geen contact met de families opnam, daar wachtten zijn voorgangers ook wel eens langer mee. Maar het is bizar dat hij erover liegt."

Amerikaanse media hebben inmiddels vijf families van omgekomen militairen gevonden die zeggen nooit een brief of telefoontje van de president te hebben ontvangen. Om zijn reputatie te redden, zei Trump vervolgens dat zijn voorgangers nooit contact opnamen met families van overleden soldaten.

Maar ook dat klopt niet, zegt Zwart. "Veel families openden daarna de tegenaanval. Die zeggen dat ze juist onder de indruk zijn van het medeleven van Bush en Obama. Door Obama erbij te betrekken, heeft Trump er een politieke discussie van gemaakt."

De situatie kreeg de afgelopen week al veel aandacht in Amerika, maar nu heeft Trump er dus opnieuw de aandacht op gevestigd. Gisteren belde hij de vrouw van Johnson op vanuit zijn auto. Hij zou gezegd hebben dat haar man "wist waarvoor hij getekend had toen hij zich bij het leger inschreef, maar dat het toch wel pijn moest doen".

De telefoon van Johnsons weduwe stond op de speaker en het Democratische congreslid Federica Wilson, die bij de vrouw in de auto zat, hoorde het gesprek ook. Die besloot het niet stil te houden en deelde haar verhaal.

En dat noemt Trump weer een leugen. "Grote onzin", schreef hij op Twitter. "En daar heb ik bewijs voor."

De kwestie maakt de tongen los in de Verenigde Staten. "Het is een gevoelige zaak, omdat het dienen van militairen in het dna van de Amerikanen zit", zegt Zwart. "Bijna iedereen heeft wel een familielid of kent iemand die heeft gediend of momenteel dient. Er is ontzettend veel respect voor militairen. Als je aan de Amerikaanse militairen komt, ben je niet goed bezig."

Incident in campagne

Als het verhaal van Johnsons weduwe en Wilson klopt, is het de tweede keer dat Trump in de problemen komt door een gesprek met een zogenoemde gold star family. In de campagne, vorig jaar, kreeg hij kritiek op zijn opmerkingen over de familie Khan. De moslimmilitair Humayun Khan sneuvelde in 2004 in Irak. Zijn vader deelde op de Democratische Conventie in juli het verhaal van zijn zoon en sneerde richting Trump dat die nooit offers heeft moeten brengen. Trump beledigde daarop Khans moeder, door te zeggen dat ze misschien "niets mocht zeggen" omdat ze een hoofddoek droeg.

"Dit raakt de Amerikaanse maatschappij nu voor de tweede keer", aldus Zwart. "Trump heeft het gevoelig gemaakt."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/18/425345/320x320.jpg
Boeren naar de rechter om afschaffen mestregeling

Wed, 18 Oct 2017 21:31:17 +0200

Boerenorganisaties stappen naar de rechter om de afschaffing van een mestregeling aan te vechten. Vandaag werd bekend dat deze POR-regeling definitief vervalt aan het eind van dit jaar. Dat gaat de pluimvee- en varkenshouderij miljoenen kosten, denken de LTO-NOP, de Producenten Organisatie Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

De POR-regeling is een ontheffing voor boeren die mest op een duurzame manier verwerken. Boeren mogen dan meer dieren houden na een bedrijfsuitbreiding, zonder dat daar dierenrechten over betaald moeten worden. Met het vervallen van de regeling moeten de boeren een deel van hun dieren wegdoen of meer dierenrechten gaan kopen.

In februari kondigde staatssecretaris Van Dam al aan dat de regeling zou verdwijnen. Daarover zou later dit jaar een definitief besluit genomen worden. Dat is nu dus gebeurd.

Investeren

Hugo Bens van LTO-NOP is verbijsterd over het besluit. "Deze veehouders hebben eerst geïnvesteerd in duurzame stallen en nu moeten ze opnieuw gaan investeren", zegt Bens tegen Omroep Flevoland.

De boerenorganisaties willen via de rechter afdwingen dat de regeling blijft bestaan. Wanneer de zaak zal dienen is nog niet bekend.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/10/393544/320x320.jpg
Celstraf voor beramen aanslag op islam-critica Pamela Geller

Wed, 18 Oct 2017 21:21:25 +0200

Een man uit Massachusetts is veroordeeld voor het plannen van een moordaanslag op de omstreden Amerikaanse islam-critica Pamela Geller. De strafmaat volgt later. De man, David Wright (28), is schuldig bevonden aan alle aanklachten en kan maximaal levenslang krijgen.

Volgens de aanklagers wilden Wright, zijn oom Ussamah Rahim en een derde man, Nicholas Rovinski, Geller vermoorden omdat zij een wedstrijd Mohammed-cartoons tekenen had uitgeschreven. Wright wordt gezien als de leider van het stel.

Wilders

Op de avond van de wedstrijd, begin mei 2015, openden twee andere mannen het vuur op de bewakers, waarop zij werden doodgeschoten in een vuurgevecht met beveiligers. Dat gebeurde kort nadat PVV-leider Geert Wilders de expositie had bezocht. Geller is een geestverwant van Wilders.

Rahim zei later die maand tegen Wright dat hij niet kon wachten op een kans om Geller aan te vallen en dat hij in plaats daarvan de politie zou belagen. Enkele uren later werd hij in Boston door de politie doodgeschoten toen hij agenten bedreigde met een mes.

Een aanslag op Geller, die het hele land doorreisde om haar afkeer van islamitisch extremisme kenbaar te maken, bleef uit.

IS-propaganda

David Wright zei in het beklaagdenbankje dat hij dacht dat zijn oom niet serieus meende wat hij zei. Hij bekende dat hij IS-propagandamateriaal had gebruikt om de aandacht te trekken. Hij zocht online naar wapens, zwaarden en kalmeringsmiddelen. Ook schreef hij een manifest waarin stond dat de dagen van Amerika waren geteld. Zijn oom Rahim kocht drie grote messen voor de aanslag op Geller.

Nicholas Rovinski bekende vorig jaar schuld en getuigde in het proces tegen Wright. Rovinski hangt 15 tot 22 jaar cel boven het hoofd.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/18/425342/320x320.jpg
Agenten 'wegsleepvlucht' United Airlines ontslagen

Wed, 18 Oct 2017 21:03:15 +0200

De rel rond de 'wegsleepvlucht', waarbij een man met geweld uit een toestel van United Airlines werd gehaald omdat het overboekt was, heeft nu geleid tot het ontslag van twee agenten van de luchtvaartpolitie. Twee anderen zijn geschorst.

In april doken beelden op van een man die met geweld uit het toestel op het vliegveld van Chicago werd gezet. Omdat de vlucht overboekt was, had een computer besloten welke passagier van boord moest. David Dao was de dupe, maar was het daar niet mee eens. Door het hardhandige optreden van de beveiligers hield Dao daar twee gebroken tanden, een hersenschudding en een gebroken neus aan over.

De man klaagde de maatschappij aan en topman Oscar Muñoz van United Airlines bood zijn excuses aan. Muñoz kondigde toen ook een diepgaand onderzoek van de autoriteiten aan.

De resultaten van het onderzoek werden vandaag bekendgemaakt. Daaruit bleek dat meerdere medewerkers zich niet aan de regels hebben gehouden. Sommigen hadden misleidende verklaringen afgelegd en relevante informatie verwijderd uit een verslag van het incident. Ook werd excessief geweld gebruikt bij het voorval, aldus de onderzoekers.

Passagiers van de desbetreffende vlucht kregen allemaal hun geld terug.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/11/369172/320x320.jpg
Oud-tv-presentatrice meldt zich voor Russische verkiezingen

Wed, 18 Oct 2017 20:28:59 +0200

De Russische journalist Ksenia Sobtsjak wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar in Rusland. De 35-jarige Sobtsjak is een bekende televisiepersoonlijkheid. Tot 2012 presenteerde ze een populaire realityserie en als socialite gold ze enige tijd als de Russische versie van Paris Hilton.

Tegenwoordig presenteert Sobtsjak zich meer als nieuwslezer, journalist en opiniemaker. Ook is ze hoofdredacteur van de Russische tak van het modeblad L'Officiel.

Sobtsjak kent president Poetin uit haar jeugd. Haar vader Anatoli Sobtsjak, oud-burgemeester van Sint-Petersburg, wordt gezien als de politieke mentor van zowel Poetin als premier Medvedev.

In de loop der jaren werd Ksenia Sobtsjak steeds kritischer op de Russische president. Ze sloot zich aan bij de oppositie en liep mee in demonstraties tegen zijn beleid. Ook ging ze om met oppositieleider Boris Nemtsov, die ruim twee jaar geleden werd vermoord.

Volgens de Russische grondwet moeten presidentskandidaten minimaal 35 jaar zijn. Nu Sobtsjak die leeftijd heeft bereikt, besluit ze mee te doen. "Toen ik 18 jaar oud was en studeerde aan de universiteit werd Poetin president van Rusland. Kinderen die in dat jaar werden geboren, mogen nu zelf gaan stemmen. Kun je nagaan." Ze zegt onder meer de strijd te willen aangaan met corruptie.

Navalny

Naast Sobtsjak wil ook oppositieleider Aleksej Navalny zich kandidaat stellen, maar hij zit een celstraf uit voor het houden van politieke bijeenkomsten waarvoor hij geen toestemming had. Door een eerdere veroordeling, die volgens hem politiek gemotiveerd is, mag hij van de Russische kiesraad overigens sowieso niet meedoen aan de verkiezingen.

De 65-jarige president Poetin heeft nog niet formeel bekendgemaakt dat hij een volgende termijn ambieert, maar algemeen wordt aangenomen dat hij voorlopig nog niet weg wil uit het Kremlin. Volgens peilingen maakt de oppositie geen schijn van kans bij de verkiezingen in maart.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/18/425334/320x320.jpg
Driekwart insecten verdwenen, landbouw mogelijk boosdoener

Wed, 18 Oct 2017 20:00:23 +0200

In Duitse natuurgebieden vliegen ruim driekwart minder insecten rond dan dertig jaar geleden. Die teruggang is veel groter dan eerder werd gedacht en is in Nederland vermoedelijk net zo groot.

Een verontrustende ontwikkeling, vinden ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij publiceerden de resultaten van hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE. En er is volgens hen geen enkele reden om aan te nemen dat het in Nederland beter gaat met de insecten dan in het Duitse onderzoeksgebied.

Sinds 1989 houden Duitse entomologen (insectendeskundigen) in 63 beschermde natuurgebieden minutieus bij hoeveel insecten er rondvliegen, op verschillende momenten in het jaar. Dat doen ze door de beestjes te vangen in zogenoemde malaisevallen en de biomassa te wegen.

De Radboud Universiteit heeft deze data geanalyseerd en concludeert dat het gemiddelde totale gewicht na 27 jaar met 76 procent is afgenomen. In de zomer, als het insectenaantal zijn piek bereikt, zien ze zelfs een daling van 82 procent.

Professor Hans de Kroon van de Radboud Universiteit noemt de uitkomsten alarmerend. "Insecten zijn enorm belangrijk in het ecosysteem", zegt hij. "Het zijn de bestuivers, ze zijn de voedselbron van onze vogels en van veel zoogdieren. Als daar driekwart van verdwijnt, heeft dat een enorme impact op het ecosysteem en uiteindelijk ook op onszelf. Het zou mij niet verbazen als de teruggang van andere soorten, zoals veel zangvogels, uiteindelijk valt terug te leiden tot wat we hier zien."

Nederland

De natuurgebieden waar de Duitsers hun metingen hebben gedaan, lijken erg op veel natuurgebieden in Nederland. Ze zijn relatief klein en omsloten door agrarische gebieden. Een aantal ligt vlak bij de Nederlandse grens. "Dit houdt natuurlijk niet op bij de grens", zegt De Kroon. "Ik denk dat wat we zien in Duitsland zien, ook in Nederland gebeurt en ook in andere gebieden in Europa."

Over de oorzaak van de enorme teruggang zijn de onderzoekers voorzichtig. "We weten door deze studie nu wel waar het níet aan ligt. Het veranderende klimaat en het beheer van de landschappen kunnen we wegstrepen als mogelijke oorzaken. Wat overblijft, is dat deze gebieden relatief klein zijn en midden in het agrarisch landschap liggen. Dus de invloed van de schaalvergroting in de landbouw en het gebruik van pesticiden zijn absoluut factoren die hier een rol kunnen spelen."

Optimistisch

Volgens De Kroon is het tij nog te keren. "De natuur heeft een enorme veerkracht en daar zullen we gebruik van moeten maken. Ik ben daar optimistisch over. Maar dan moeten we de oorzaken opsporen en daar ook daadwerkelijk iets aan doen. En ondertussen alle voorzichtigheid betrachten en maatregelen versneld doorvoeren waarvan we weten dat ze gunstig zijn voor insecten".


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/18/425325/320x320.jpg
Britse journalist start 'per ongeluk' anti-brexit partij

Wed, 18 Oct 2017 19:30:10 +0200

"Accidentally" richtte de Britse journalist Jeremy Cliffe gisteravond een nieuwe politieke partij op. Nadat hij op Twitter uiteenzette hoe "Groot-Brittannië zonder brexit binnen achttien maanden een leidende rol kan spelen binnen de EU", kreeg hij naar eigen zeggen zoveel positieve reacties dat hij besloot de nieuwe partij Radicals UK op te richten.

De Radicals willen een progressieve en pro-Europese partij zijn. Volgens correspondent Tim de Wit zijn er in Groot-Brittannië zeker kansen voor een dergelijke beweging. "Geen van de twee huidige grote partijen verzet zich nog tegen de brexit, terwijl toch 48 procent van de mensen tegen stemde. Vooral onder twintigers en dertigers is er een flinke groep die niet voelt dat er een partij voor ze is."

Journalist Cliffe werkt als correspondent in Berlijn voor het Britse tijdschrift The Economist. De Wit noemt Cliffe een serieuze en gerespecteerde journalist. Vooral online, op social media, ziet hij wel degelijk potentie voor de partij. "In de vorm van een grote anti-brexit-beweging, die zich verzet en op die manier invloed probeert uit te oefenen."

Zetel in parlement

De volgende verkiezingen zijn pas in 2022, al kan dat volgens De Wit in het instabiele Groot-Brittannië heel goed veel eerder zijn. "Maar de kans dat de partij daadwerkelijk een zetel in het parlement verovert is, mede door het Britse districtenstelsel, klein. Net zoals het alsnog tegenhouden van de brexit."

Volgens De Wit hebben zowel de Conservatieven als Labour zich neergelegd bij een onomkeerbare brexit-koers. "Ondanks dat die laatsten het er nog steeds niet mee eens zijn."

Duizenden steunbetuigingen

Twee uur na de lancering van het idee, gisteravond, twitterde Cliffe dat hij 2000 steunbetuigingen had ontvangen. Hij schreef dat hij overweldigd is, en lijkt vastbesloten over de oprichting van de Radicals.

Vanmorgen schreef de journalist dat in ieder geval is aangetoond dat er overduidelijk behoefte is aan een dergelijke partij. Hij liet weten dat "de omvang en voortzetting van dit experiment niet te combineren is met zijn baan als Berlijn-correspondent" en dat hij de oprichting van de Radicals overdraagt aan een groep medestanders in Groot-Brittannië.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/18/425317/320x320.jpg
Ook berekeningen groei Schiphol worden opnieuw bekeken

Wed, 18 Oct 2017 19:23:26 +0200

Staatssecretaris Dijksma wil niet alleen de milieueffectrapportage (MER) van de luchthaven Lelystad, maar ook die van Schiphol laten onderzoeken. Het rapport zou afgelopen maandag worden gepresenteerd aan de Omgevingsraad, maar dat is uitgesteld omdat het ministerie vragen heeft over de berekeningen.

Dat staat in een brief die de staatssecretaris gisteren naar Schiphol en de Omgevingsraad heeft gestuurd en die in het bezit is van de NOS.

Op basis van de MER kan berekend worden of en hoeveel Schiphol na 2020 kan doorgroeien. Vorig jaar werd er al een MER gepresenteerd, maar vanwege het gebruik van een verkeerd Nederlands rekenmodel moest dat opnieuw. In tweede instantie is er gerekend met een Europees model, 'modelDoc29', dat de overlast van vliegtuigen beter in kaart zou moeten brengen.

Onverklaarbare uitkomsten

De staatssecretaris schrijft dat de nieuwe uitkomsten te veel vragen oproepen: "Ik heb de afgelopen dagen vastgesteld dat er op bepaalde punten grote verschillen in uitkomsten zijn tussen eerder gepresenteerde berekeningen uitgevoerd met het Nederlandse rekenmodel en de met het nieuwe modelDoc29 uitgevoerde berekeningen."

Volgens Kees van Ojik, die als bewonersvertegenwoordiger in de Omgevingsraad al cijfers heeft ingezien, gaat het om onverklaarbare uitkomsten. "Terwijl de nieuwe berekeningen laten zien dat de geluidshinder in het binnengebied erger is dan gedacht, is er volgens dezelfde berekeningen toch meer groei mogelijk", aldus Van Ojik. "Iedereen snapt dat dat niet kan kloppen."

De staatssecretaris vraagt zich ook af of de door Schiphol gepresenteerde dienstregeling realistisch is. Ze wil nu eerst controleren of alle cijfers en aannames waarmee is gerekend juist zijn, voordat ze de uitkomsten van de MER wil publiceren.

Rommelen

De problemen zouden van een andere aard zijn dan bij de MER van Lelystad Airport. Daarbij waren rekenfouten gemaakt over de geluidsoverlast van vliegtuigen op verschillende hoogtes, schreef Dijksma deze week in een Kamerbrief.

Van Ojik sluit niet uit dat Schiphol bewust met de modellen heeft lopen rommelen, om een hogere groei mogelijk te maken. De staatssecretaris grijpt volgens hem nu in om een debacle te voorkomen zoals bij de zaak-Lelystad, waarbij Dijksma na publicatie moest toegeven dat er zaken niet klopten.

Gedegen advies

Schiphol zegt in een reactie op het uitstel van de MER-presentatie dat de luchthaven het ermee eens is dat voor een gedegen advisering "alle uitgangspunten gedragen moeten worden door alle partijen aan tafel". Verder gaat Schiphol niet in op de zaak.

Eind vorige maand publiceerde Schiphol zelf al een deel van de cijfers uit de MER, die volgens de luchthaven zouden aantonen dat groei mogelijk is. Staatssecretaris Dijksma tikte een dag later Schiphol op de vingers voor de vroegtijdige publicatie en noemde die "ondoordacht en onhandig".


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/18/425341/320x180.jpg
Dit kun je doen als je denkt dat iemand seksueel wordt uitgebuit

Wed, 18 Oct 2017 19:00:06 +0200

Op de duizend Nederlandse meisjes tussen de 12 en 17 jaar, zijn er twee tot drie slachtoffer van mensenhandel. Naar schatting worden jaarlijks in totaal rond de 1320 meisjes seksueel uitgebuit. Vaak zijn ze in handen van een loverboy. Heftige cijfers, wat kunnen wij eraan doen? "Maar 11 procent van de slachtoffers wordt erkend als slachtoffer. Dat is heel zorgelijk. Het vraagt om bewustwording", zegt Frank Noteboom, hoofd van het Centrum voor Kindermishandeling. Volgens Noteboom zijn er meerdere dingen die je als slachtoffer, ouder, vriend(in) of leerkracht kan doen. Het slachtoffer "Merk je als meisje dat je vriend andere bedoelingen heeft dan vriendschap of een relatie en jou wil isoleren: praat met de mensen om je heen en vertel dit", zegt Noteboom. "Aan je ouders, je vrienden, leerkrachten: probeer deze dingen altijd meteen te delen." Dat is lastig, weet hij. Maar ook als er sprake is van dreiging of schaamte, is het belangrijk om iets van signalen af te geven. "Laat eens tegen je vriendinnen vallen dat je vriend iets doet wat je niet wil, of laat blauwe plekken zien. Ook die kleine signalen moeten worden opgepikt." Het Fonds Slachtofferhulp, hulpverleningsinstantie Scharlaken Koord en Centrum voor Kindermishandeling maakte een checklist hoe je een 'fout' vriendje - of loverboy - kan herkennen: Signalen afgeven is heel belangrijk, bevestigt een 19-jarig slachtoffer van een loverboy. Zij schreef een gedicht voor een leerkracht om die attent te maken op haar situatie. "Als je als meisje weet dat het fout zit, praat er dan over. Schrijf het desnoods op en geef het aan iemand. Je weet zelf wat je wil en wat je niet wil." De buitenstaander Als ouder, vriend(in) of leerkracht kan het moeilijk zijn om door te hebben dat er iets aan de hand is. Toch zijn er verschillende gedragingen waaruit je kunt opmaken dat iemand slachtoffer is van een loverboy. "Als er sprake is van een gedragsverandering, moet je goed gaan opletten", waarschuwt Noteboom. "Gaat het meisje spijbelen, wordt ze opgehaald door jongens die je niet kent of gaat ze zich isoleren? Dan kan er iets mis zijn. Praat er met haar over." Dat erkent het slachtoffer. "Ik ging me afsluiten en trok me terug op mijn kamer. Bij het puberen horen zoveel emoties: als je geen emoties meer laat zien en vlak wordt, dan zit het fout. Let daar als buitenstaander op." Probeer ook te laten zien dat het meisje altijd bij je terechtkan. "Veel loverboys proberen namelijk het meisje te isoleren van haar omgeving." Vaak is er al sprake van een onderbuikgevoel, maar wordt er niets besproken, gaat Noteboom verder. "Mijn advies is: bespreek het en stap naar de politie. Vraag de politie om advies en ga sparren." Maar bij veel zaken kan de politie niet helpen. "Er is minder aandacht, capaciteit en prioriteit voor mensenhandel bij de politie", zegt Corinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Dat moet anders, vindt ze. "Er moet meer aandacht komen en meer worden gezien. De kenmerken moeten beter worden herkend." De politie heeft vaak meer opsporingsindicatoren nodig bij een zaak en moet daarom het dossier laten vallen. Stichting Fier, Terre des Hommes en het Centrum voor Kindermishandeling hebben daarom begin dit jaar het meldpunt Watch Nederland opgezet. "We pakken de onopgeloste dossiers op en zetten daar een taskforce op", zegt Noteboom daarover. "Die gaat meer onderzoek doen en kijkt of er toch nog meer data te vinden is die gebruikt kan worden bij het onderzoek. Vinden we meer informatie, dan delen we het dossier weer met de politie zodat die het verder kunnen oppakken." Een belangrijke tip is dus om als buitenstaander naar de politie te gaan of een melding te doen bij een meldpunt, besluit Noteboom. "Het meldpunt laat nooit zaken los. We blijven de kwestie altijd in de gaten houden totd[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/18/425312/320x320.jpg
Veestapel groeit weer erg snel, waarschuwt minister

Wed, 18 Oct 2017 18:49:32 +0200

De Nederlandse melkveestapel groeit de laatste maanden wel erg snel, waarschuwt minister Kamp van Economische Zaken en Landbouw. De afgelopen maand zijn er 10.000 koeien bij gekomen. "Dit baart mij zorgen", zegt hij.

Kamp roept de sector op de groei binnen de perken te houden omdat Nederland anders te veel fosfaat produceert. Dat brengt de afspraak met de EU in gevaar dat Nederland in bepaalde gevallen meer fosfaat mag produceren dan de norm.

De melkveehouders hebben op zich de doelstelling gehaald om per 1 oktober 9,2 miljoen kilo minder fosfaat te produceren. Dat is gelukt door veevoer met minder fosfor, een financiële vergoeding voor ondernemers die ermee stoppen en het verkleinen van de veestapel.

Maar als boeren nu toch ineens veel meer koeien erbij nemen, loopt de doelstelling gevaar. De eerste die daar last van heeft is de sector zelf, waarschuwt Kamp.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/12/369186/320x320.jpg
Frisdrankbottelaar Refresco toch om de tafel met Fransen

Wed, 18 Oct 2017 18:39:09 +0200

Het Nederlandse frisdrankbedrijf Refresco gaat toch onderhandelen over een overname door het Franse investeringsfonds PAI. Lang hield Refresco de boot af, maar na het laatste bod, van 1,6 miljard euro, gaan de partijen om de tafel.

Refresco maakt verschillende producten, zoals de Wicky-drankjes en allerlei frisdranken van het huismerk van supermarkten. Verder is het bedrijf naar eigen zeggen de grootste bottelaar van Europa.

Bedrijven als Coca-Cola en Pepsi laten hun frisdranken bottelen bij Refresco. In 2016 werd 6,5 miljard liter frisdrank en vruchtensap gemaakt en gebotteld in 29 fabrieken in Europa en de Verenigde Staten.

Derde bod

Het Franse PAI deed al twee keer een bod op het Nederlandse bedrijf. In 2015 deed PAI het eerste bod, maar dat werd afgewezen. Refresco besloot toen naar de beurs te gaan. Afgelopen april deed PAI nog een vergeefse poging met een bod van 1,4 miljard euro.

Refresco zelf wil weinig kwijt over de gesprekken die het nu aangaat. Nadere mededelingen volgen "als en wanneer dat nodig is", zegt het bedrijf in een verklaring.

Onduidelijk is nog of het bod van 1,6 miljard euro geldt voor Refresco alleen, of voor het bedrijf inclusief de Amerikaanse bottelaar Cott. Refresco bood deze zomer 1 miljard euro voor de Amerikanen, en die overname is bijna rond.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/03/421642/320x320.jpg
Europa wil dat het veiliger wordt in de openbare ruimte

Wed, 18 Oct 2017 18:05:14 +0200

De Europese Unie trekt ruim 118 miljoen euro uit om de openbare ruimte veiliger te maken. Drukbezochte plaatsen en openbare plekken moeten beter worden beschermd.

Eurocommissaris Julian King van Veiligheid heeft zijn plannen vandaag voorgelegd aan het Europees Parlement. Met paaltjes die in de grond zakken als ze niet nodig zijn en andere obstakels moeten sportwedstrijden, culturele evenementen en bijeenkomsten op grote pleinen en straten beter worden beveiligd.

Anti-terreuroefeningen

Brussel wil dat de maatregelen geen afbreuk doen aan het openbare karakter van de betreffende plekken. Experts van politiekorpsen uit heel Europa gaan samen kijken welke maatregelen het effectiefst zijn.

Ook grote winkelcentra, bioscopen en stadions wordt gevraagd om informatie te delen. Verder komen er Europese anti-terreuroefeningen.

In de plannen staat ook dat stoffen om explosieven te maken moeilijker verkrijgbaar moeten zijn. Verder komen er extra afspraken met transportbedrijven, zoals luchtvaartmaatschappijen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/08/415834/320x320.jpg
Ruim 5000 kilo cocaïne in container bananen

Wed, 18 Oct 2017 18:02:01 +0200

De politie heeft vorige week in de haven van Antwerpen een partij cocaïne van 5300 kilo in beslag genomen. De drugs zaten in een container die afkomstig was uit Colombia. De eindbestemming was Nederland.

De Nederlandse politie werkte samen met Belgische collega's, nadat in Nederland een tip over de zending was binnengekomen.

Bananen

In de container zaten bananen; de cocaïne zat in pakjes tussen de trossen verstopt. De straatwaarde van de cocaïne wordt geschat op ruim 200 miljoen euro. Er zijn nog geen mensen aangehouden. De Nederlandse politie doet verder onderzoek.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/18/425302/320x320.jpg
Politieagente dient klacht in om hoofddoekverbod

Wed, 18 Oct 2017 17:57:13 +0200

Een politieagente uit Rotterdam is naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt omdat ze geen hoofddoek mag dragen bij haar werk in uniform. Ze heeft erover een klacht ingediend.

De agente, die pas net bij de politie werkt, doet administratief werk op het gebied van onder meer webcare en sociale media. Als ze bijvoorbeeld 3D-aangiftes opneemt, komt ze in beeld bij burgers en dan moet ze haar hoofddoek van de politieleiding afdoen.

Op dit moment is het voor agenten verboden om tijdens het werk geloofsuitingen zoals een hoofddoek of een kruisje te dragen.

Selectief

Bij de zitting voor het college zei de politieleiding dat de gedragscode duidelijk is en dat de regels voor iedereen gelden. "Op religieuze uitingen wordt gehandhaafd", betoogde de advocaat van de politie. Maar volgens de advocaat van de Rotterdamse agente worden de regels alleen gehanteerd bij moslima's. Met een trouwring of pruik draag je ook een levensstijl uit, zei de advocaat van de vrouw, die stelde dat de politie selectief is.

De Rotterdamse agente hoopt dat de politie experimenten met een soort 'uniform plus' wil toestaan.

Publieke debat

In mei kwam er veel discussie toen een Amsterdamse agente in Osdorp met een hoofddoek op surveilleerde, om aandacht te vragen voor de kwestie.

Ook de Amsterdamse politiechef Aalbersberg wilde het publieke debat aanjagen. Volgens hem zou een baan bij de politie erdoor aantrekkelijker worden voor mensen met een migratieachtergrond. Korpschef Akerboom en minister Blok zien niets in het toestaan van een hoofddoek.

Het College voor de Rechten van de Mens komt op 14 november met zijn uitspraak. De vrouw is nog niet beëdigd voor haar werk. Dat gebeurt ongeacht de uitspraak sowieso, zegt de politie. "Met of zonder hoofddoek."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/20/384673/320x320.jpg
EU-top verplaatst vanwege giftige dampen

Wed, 18 Oct 2017 17:45:40 +0200

De locatie van de Europese top is een dag voor aanvang gewijzigd. In het Europagebouw in Brussel, waar alle regeringsleiders van de EU zouden samenkomen, zijn voor de tweede keer binnen een week giftige dampen vrijgekomen.

Door een probleem in de luchtventilatie in de keukens van het gloednieuwe gebouw werd het pand vorige week al een keer ontruimd. Keukenmedewerkers kregen last van hun ogen en moesten overgeven. Negen mensen werden naar het ziekenhuis gebracht.

Het probleem zou onder controle zijn, maar vandaag ging het toch weer mis. Medewerkers kregen vanochtend klachten toen er rook uit de luchtventilatie kwam. 24 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Justus Lipsius

De Europese regeringsleiders zullen hun gesprekken morgen en overmorgen voeren in het aangrenzende Justus Lipsius gebouw. Volgens de Europese Raad gaan alle activiteiten door zoals gepland.

Sinds begin dit jaar is het Europagebouw in gebruik voor toppen en diplomatiek overleg. Bij de opening in januari lag het ook al onder vuur vanwege de hoge kosten: het pand kostte 321 miljoen euro.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/18/425300/320x320.jpg
Twee Drenten opgepakt na vondst 2000 kilo vuurwerk

Wed, 18 Oct 2017 17:39:39 +0200

Twee mannen uit Klazienaveen zijn opgepakt na de vondst van 2000 kilo illegaal vuurwerk. Dat lag opgeslagen in een schuur van een van hen.

Het vuurwerk is in beslag genomen en afgevoerd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het transport van gevaarlijke stoffen, schrijft RTV Drenthe.

De 37-jarige eigenaar van de schuur is weer vrij, maar nog wel verdachte. De andere verdachte, een man van 36, zit nog wel vast. Het onderzoek loopt nog, en de politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/09/29/420771/320x320.jpg
Finland worstelt met hakenkruis op legervlaggen en uniformen

Wed, 18 Oct 2017 17:28:07 +0200

Het is geen populair onderwerp in Finland: de swastika. Terwijl het nazi-symbool in de meeste Europese landen verboden is, heeft het hakenkruis in Finland een officiële status. Het symbool is te zien op vlaggen van de luchtmacht, militaire uniformen, eremedailles en zit zelfs verwerkt in de presidentiële vlag. De Finse swastika heeft niets met nazi-Duitsland te maken, haast hoogleraar Teivo Teivainen van de Universiteit van Helsinki zich te zeggen. Het gebruik als militair symbool gaat zo'n beetje terug tot de Finse onafhankelijkheid, dit jaar honderd jaar geleden. Het land had nieuwe militaire emblemen nodig en greep naar het eeuwenoude symbool dat al vaker was gebruikt door Finse nationalisten. Na de Tweede Wereldoorlog werd het hakenkruis van gevechtsvliegtuigen en tanks verwijderd, maar eind jaren vijftig dook het - voor de Finnen traditionele - symbool toch weer op bij officiële militaire gelegenheden. Teivainen aarzelt nu of dat niet anders moet. "De vraag is, moeten we het blijven gebruiken? Hebben we daar als Finland baat bij?" De hoogleraar stelt die vraag ook in een nieuw boek over de geschiedenis van Finland, dat vandaag in Helsinki wordt gepresenteerd. Teivainen is vooral bang dat het Finse hakenkruis wordt gebruikt voor propaganda tégen Finland. "In een conflictsituatie bijvoorbeeld. Een land als Rusland kan ervan profiteren. En ik kan me voorstellen dat landen in West-Europa er ook niet erg ingenomen mee zijn. Daarom werp ik die vraag op: wegen de risico's op tegen de traditie?" Taboe Daarmee gooit hij de knuppel in het hoenderhok, want veel Finse politici staan niet te springen om het wat gevoelige onderwerp ter sprake te brengen. "Het is nu een beetje een taboe-onderwerp. We zouden eerst een publiek debat moeten voeren over de vraag of we het ter discussie moeten stellen. Je krijgt al snel het verwijt dat je het politiseert." Kai Mecklin, directeur van een museum over de Finse luchtmacht en voorstander van het behoud van de swastika als militair symbool, gaat de discussie niet uit de weg. Al erkent ook hij dat buitenlanders vreemd opkijken als ze ermee worden geconfronteerd. Dat merkte hij toen hij enkele jaren in Eindhoven werkte en bij officiële militaire gelegenheden zijn luchtmachtuniform droeg - met een swastika erop. "Ook de Duitsers die daarbij waren moest ik uitleggen dat het niets met nazi-Duitsland te maken heeft. En als je het uitlegt, begrijpen ze het ook. Zelfs Israëlische bezoekers die ik het uitlegde, maakten er geen probleem van. En ik blijf het uitleggen, iedere keer weer. Maar er zijn militairen die er een beetje moe van worden om het verhaal steeds opnieuw te vertellen." Toch wil hij niet van het hakenkruis op de vlaggen en uniformen af. "Als we het veranderen is het alsof we erkennen dat het inderdaad een nazi-symbool was. Ik weet dat mensen die het verhaal niet kennen het verkeerde idee kunnen krijgen, maar moeten wij onze traditie veranderen omdat mensen het verhaal erachter niet kennen?" Wat de verwarring nog groter maakt is het feit dat Finland in de Tweede Oorlog hulp kreeg van nazi-Duitsland in de strijd tegen het Rode Leger. Dat stuk geschiedenis staat volledig los van het gebruik van het hakenkruis in de Finse insignes, maar het beïnvloedt wel de discussie, zegt Teivainen. Sommige voorstanders van het behoud van de swastika zeggen dat het oeroude symbool ook op veel Indiase tempels is te vinden is. "Ze zeggen dat ze dan ook van die tempels weggehaald zouden moeten worden. Maar er is wel een verschil: zij hebben nooit een militaire alliantie met de nazi's gehad."​ [...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/18/425293/320x320.jpg
Stand van zaken nu: Landbouw en Onderwijs naar ChristenUnie

Tue, 17 Oct 2017 18:50:23 +0200

De ChristenUnie levert waarschijnlijk ministers voor Landbouw en Onderwijs. Tweede Kamerlid Carola Schouten, de rechterhand van partijleider Segers, zou minister van Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio worden. Schouten wordt namens de ChristenUnie ook een van de drie vice-premiers. Zij werd overigens eerder genoemd voor de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Volksgezondheid. Burgemeester van Deventer Andries Heidema werd eerder genoemd voor Landbouw. Het is voor het eerst in jaren dat er weer een aparte minister van Landbouw komt; in het huidige kabinet hadden de PvdA-staatssecretarissen Dijksma en Van Dam deze portefeuille. Twee Onderwijsministers? De andere ChristenUnie-minister zou Arie Slob kunnen worden, op het ministerie van Onderwijs. De oud-partijleider verliet twee jaar geleden politiek Den Haag om directeur van het Historisch Centrum Overijssel te worden. Hij zou dat ministerie kunnen gaan delen met Ingrid van Engelshoven (D66). Van Engelshoven is nu Tweede Kamerlid. Daarvoor was zij wethouder en loco-burgemeester in Den Haag. Zij is ook jaren partijvoorzitter van D66 geweest. De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn allemaal op zoek naar kandidaten voor in het nieuwe kabinet. Formateur Rutte wil weten met wie de partijen verder willen, zodat zij gescreend kunnen worden door justitie, de AIVD en de Belastingdienst. Twee ministers voor Volksgezondheid? Het nieuwe kabinet gaat naast premier Rutte vijftien ministers en acht staatssecretarissen tellen. Omdat de VVD de premier levert, zullen CDA, D66 en ChristenUnie ieder een vice-premier leveren. Voor het CDA is dat waarschijnlijk Hugo de Jonge. Hij is de kandidaat-minister van Ouderenzorg op het ministerie van VWS. De Jonge is nu wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam. Maar ook de VVD'ers Bruno Bruins, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV, en Jan Anthonie Bruijn, hoogleraar immunopathologie en Eerste Kamerlid, worden voor dat ministerie genoemd. Dat zou dan betekenen dat er twee ministers in plaats van een minister en een staatssecretaris komen. Justitie en Veiligheid Het ministerie van Veiligheid en Justitie, of van Justitie en Veiligheid zoals de nieuwe naam kan gaan luiden, wordt niet opgesplitst maar krijgt wel twee ministers. Hoogstwaarschijnlijk wordt hoogleraar arbeidsrecht en advocaat Ferdinand Grapperhaus (CDA) minister van Justitie. Voor Veiligheid wordt er op hetzelfde ministerie een VVD-minister benoemd. Voor die functie gaat de naam van staatssecretaris Sander Dekker rond. VVD-Kamerlid Azmani, verantwoordelijk voor immigratie, asiel en integratie bij zijn partij, wordt genoemd als staatssecretaris asielbeleid bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Commissaris van de koning in Overijssel Ank Bijleveld (CDA) wordt de nieuwe minister van Defensie. Andere D66-kandidaten Loco-burgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren wordt minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier namens D66. Wouter Koolmees, de mede-onderhandelaar van D66-leider Pechtold, wordt in dit plaatje de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De portefeuille Ontwikkelingssamenwerking gaat ook naar D66, met als serieuze kandidaten de Haagse wethouder en oud-diplomaat Tom de Bruijn en speciaal VN-gezant in Libanon en Syrië Sigrid Kaag. Eerder werden al genoemd de VVD'ers Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken en Eric Wiebes als minister van Klimaat en Economische Zaken en de CDA'er Wopke Hoekstra als minister van Financiën. Dagkoersen Alhoewel de namen vrijwel zeker zijn, blijven het dagkoersen. Bij elke afzegging of a[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/12/424063/320x320.jpg
Zanger Gord Downie (The Tragically Hip) overleden

Wed, 18 Oct 2017 17:03:47 +0200

De Canadese rockmuzikant Gord Downie is op 53-jarige leeftijd overleden. Hij was de zanger van The Tragically Hip (vaak afgekort als The Hip), een van de succesvolste Canadese bands van de afgelopen decennia.

Downie maakte vorig jaar bekend dat hij aan een agressieve vorm van hersenkanker leed. Die is hem nu fataal geworden. "Gord wist dat deze dag zou komen", zeggen zijn bandgenoten in een verklaring. Zijn resterende, kostbare tijd gebruikte hij om met hen muziek te maken en mooie herinneringen op te halen, schrijven ze.

Tot de bekendste nummers van The Tragically Hip horen New Orleans is sinking en Ahead by a century.

The Tragically Hip verkocht de afgelopen ruim dertig jaar meer dan acht miljoen albums. Gord was het gezicht en de stem van de band, waarmee hij vooral in de jaren 90 populair was in de alternatieve muziekwereld. De Canadezen stonden in 1991 en 1995 op Pinkpop en deden Nederland ook daarna geregeld aan voor optredens.

Ondanks de ziekte van Gord plande de band nog optredens in Canada. Het laatste concert was in augustus 2016 in Kingston, waar veel aandacht voor was. Onder anderen premier Trudeau, een groot fan van de band, was erbij.

Premier Trudeau heeft verslagen gereageerd op de dood van de zanger van 'The Hip'. Canada is slechter af zonder Downie, zei hij in tranen tegen journalisten. "We wisten allemaal dat het eraan kwam, maar we hoopten van niet."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/18/425292/320x320.jpg