Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  daar  die  door  geen  hebben  komt  meer  met  naar  nog  storm  uit  veel  volgens  worden  wordt  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Thu, 18 Jan 2018 23:37:13 +0100

Copyright: Copyright NOS
 Recordcijfers voor Nederlandse land- en tuinbouwexport

Thu, 18 Jan 2018 22:10:13 +0100

De Nederlandse landbouw-en tuinbouwexport floreert en groeit als kool. In 2017 is voor een recordbedrag aan landbouwgoederen geëxporteerd. De uitvoer van groenten en fruit, bloemen en zuivel, vlees en babymelk, friet en vruchtensap, was goed voor 91,7 miljard euro, 7 procent meer dan in 2016, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Als de landbouwgerelateerde goederen zoals kunstmest, machines voor de landbouw en de voedingsindustrie en melkrobots meegerekend worden, komt de export zelfs boven de 100 miljard euro uit. Naar al onze belangrijkste handelspartners nam de export toe. Een kwart van de hele landbouwexport gaat naar Duitsland, gevolgd door België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk met rond de tien procent.

"De exportgroei bevestigt de kracht van de Nederlandse land- en tuinbouwsector", zegt minister van Landbouw Carola Schouten.

De sterkste exportstijgers in 2017 waren zuivel en eieren, gevolgd door dieren en vlees. De exportwaarde van kaas, boter en melkproducten is in een jaar tijd met 21 procent gegroeid. De sierteelt, zoals planten, bloemen en bloembollen, blijft de zuivel nog maar nipt voor in omvang.

Aardappelen, groente en fruit zijn voor het buitenland de populairste Nederlandse producten en goed voor 13 procent van de export. Bereide producten van dieren en vlees is goed voor 12 procent. De sierteelt en zuivel en eieren nemen elk 10 procent van de export voor hun rekening.

De Nederlandse economie heeft er stevig aan verdiend. De landbouwgoederen leverden 44 miljard euro op, aan machines en kunstmest is 4 miljard euro verdiend.

De landbouwsector is goed voor meer dan een vijfde van de totale Nederlandse uitvoer. Die bedraagt zo'n 435 miljard euro. Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur.

"De cijfers laten het belang van de interne Europese markt zien, want meer dan driekwart van de Nederlandse export gaat naar andere EU-lidstaten", stelt minister Schouten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/14/360888/m.jpg
Een van de zwaarste stormen in halve eeuw: twee doden en zeker 50 miljoen euro schade

Thu, 18 Jan 2018 21:02:35 +0100

Een van de zwaarste stormen van de laatste halve eeuw heeft een spoor van vernieling door Nederland getrokken. De verzekeraars komen morgen met een eerste prognose van de schade, maar vaststaat dat deze boven de 50 miljoen euro uitkomt.

Een woordvoerder zegt dat 50 miljoen de ondergrens is en dat er tientallen miljoenen bij kunnen komen. Bij vorige zware stormen in 2007 en 2013 kwam de schade tussen 100 en 200 miljoen euro uit.

De storm eiste twee levens en de brandweer kreeg meer dan 10.000 meldingen binnen. Maar liefst 66 vrachtwagens kantelden en op 150 plaatsen moest ProRail het spoor herstellen. In dit artikel een beknopt overzicht hoe de westerstorm het land platlegde.

's Ochtends vroeg lijkt het er nog niet gelijk op dat de storm zo'n zware impact zal hebben. Het KNMI houdt het vooralsnog bij code oranje. In de loop van de morgen gebeuren er steeds meer ongelukken. Een aantal snelwegen wordt afgesloten vanwege omgewaaide trailers of vrachtwagens.

Bij Hoek van Holland wordt even na 09.00 uur uur windkracht 11 gemeten; net geen orkaan. Er zijn windstoten van 138 kilometer per uur. Niet veel later besluit het KNMI over te gaan tot code rood. Dat geldt voor Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied.

Het advies: ga alleen naar buiten als het absoluut nodig is. Op social media is goed te zien waarom. Dixi's, reclameborden, zeecontainers, fietsers en zelfs wandelaars worden omvergeblazen door felle rukwinden.

Tegen 11.00 uur komt het openbare leven haast volledig plat te liggen. Er rijden geen treinen meer en Schiphol annuleert alle vluchten. In steden als Amsterdam en Den Haag ligt het tramnetwerk plat. Alleen in het noorden van het land zijn er relatief weinig problemen.

Maar in het midden en zuiden richt de wind een hoop schade aan. In onder meer Rotterdam, Leiden en Egmond aan Zee vliegen daken weg. Elders vallen bomen of grote takken op het spoor. In Almere worden het centrum en het stationsgebied afgesloten vanwege rondvliegende voorwerpen en puin.

Twee doden

In Olst overlijdt een 62-jarige vrachtwagenchauffeur zodra hij uit zijn auto stapt. Hij wordt door een dikke tak geraakt. In Enschede komt een 62-jarige automobilist om het leven nadat er een boom op zijn auto valt. In Vuren overlijdt een 66-jarige man bij een val, maar het is niet zeker of dat door de storm komt.

Rond 13.30 uur is de westerstorm over zijn hoogtepunt heen. Even later begint het tramverkeer in de grote steden weer op gang te komen. De overlast voor treinreizigers blijft: de NS adviseert reizigers een alternatief te zoeken voor de avondspits. Treinen rijden tot het begin van de avond niet of amper. Verslaggever Martijn Bink doet verslag vanaf Utrecht Centraal:

Op Twitter wordt het alternatief vormgegeven door #stormpoolen. Gestrande reizigers kunnen een oproep doen voor een lift en automobilisten bieden ze hulp om thuis te komen. Het helpt veel mensen, maar leidt ook tot lange files in binnensteden.

Langzaamaan gaan de eerste treinen weer rijden. Halverwege de avond durft de NS de voorspelling aan dat iedereen vanavond thuiskomt en dat er vrijdag een redelijk normale ochtendspits zal zijn. Wel moeten reizigers dan rekening houden met vertraging of extra overstappen.

Plaats 8

Volgens het KNMI komt de westerstorm op de achtste plaats van de tien zwaarste stormen sinds 1970. In De Bilt wordt zelfs de zwaarste windstoot sinds 25 januari 1990 gemeten, toen de zwaarste storm van de laatste halve eeuw over Nederland raasde.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444793/320x320.jpg
Parlement Oekraïne keurt omstreden 'oorlogswet' goed

Thu, 18 Jan 2018 20:33:52 +0100

In Oekraïne heeft het parlement een wet goedgekeurd waarin de gebieden die nu door pro-Russische rebellen worden beheerst, officieel verklaard worden tot gebied dat door Rusland wordt bezet. In de wet staat dat de oostelijke gebieden de Krim, Donetsk en Loegansk "tijdelijk bezet worden door agressor Rusland".

Oekraïners die in die gebieden tegen het Oekraïense leger strijden of samenwerken met de pro-Russische rebellen, kunnen vanaf nu worden vervolgd.

President Porosjenko, die de wet had ingediend, is blij met de goedkeuring van de wet. Volgens hem is het nu mogelijk om met politieke en diplomatieke middelen de orde te herstellen in het oosten van het land.

Oorlogsrecht

Er is kritiek op de wet, die volgens tegenstanders lijkt op de invoering van een soort oorlogsrecht. De oppositie in Oekraïne zegt dat de wet het vredesproces in gevaar brengt en de positie van Oekraïne als verantwoordelijke partner ondermijnt.

Rusland zegt dat de wet in strijd is met het akkoord van Minsk uit 2015, dat Oekraïne en Rusland samen met Duitsland en Frankrijk sloten. In het akkoord staat onder meer dat voorkomen moet worden dat mensen worden vervolgd en bestraft voor daden die zijn gepleegd in de regio's Loegansk en Donetsk. Rusland beschouwt zichzelf niet als partij in het conflict in Oekraïne.

Wapenstilstand

Sinds april 2014, toen Rusland de Krim annexeerde, vielen bij gevechten in het oosten van Oekraïne volgens de Verenigde Naties meer dan tienduizend doden. Sinds het akkoord van Minsk is het geweld afgenomen.

Ondanks de wapenstilstand die sinds vorig jaar februari geldt, vallen er nog steeds doden bij aanslagen en gevechten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444862/320x320.jpg
Noordelijk glasvezelnetwerk voor scholen onbetaalbaar

Thu, 18 Jan 2018 20:19:18 +0100

Een glasvezelnetwerk dat met overheidsgeld is aangelegd voor basisscholen in het noorden van het land, wordt amper gebruikt. Het abonnement is te duur voor veel scholen, schrijft RTV Drenthe na onderzoek.

In 2006 stelde het Rijk 4,2 miljoen euro beschikbaar, zodat basisscholen in buitengebieden snel internet konden krijgen. Het geld was bestemd voor Groningen, Drenthe, Limburg en Zeeland.

In de Drentse en Groningse veenkoloniën worden 150 scholen aangesloten op het snelle internet. Daarvoor werd een deel van de rijkssubsidie gebruikt, aangevuld met geld van de provincies en gemeenten. In totaal komt de subsidie van overheden op 2,2 miljoen euro.

Onbetaalbaar

Hoewel het netwerk er nog ligt, is er in Drenthe niet één school die er gebruik van maakt. Ook de grote meerderheid van de Groningse scholen is afgehaakt.

De contracten met Essent en Ziggo moesten vernieuwd worden, omdat de basisscholen al snel veel meer internet gebruiken dan was voorzien. Omdat de eerste contracten vervielen, stopten de subsidies en werd de voorziening voor een aantal scholen onbetaalbaar.

In Drenthe gingen de basisscholen in Coevorden na vijf jaar over op internet via de kabel. In Borger-Odoorn waren de scholen er al na twee jaar mee gestopt. In Aa en Hunze waren er andere afspraken met de internetprovider, maar stapten de scholen uiteindelijk vorig jaar over op de kabel.

De openbare scholen in Borger-Odoorn willen graag terug naar glasvezel, omdat ze denken dat de internetverbinding via de kabel binnenkort niet meer toereikend is. "Volgens de oude afspraken was het tarief 90 euro, dat is nu 400 euro. We hebben tien locaties waar we dan maandelijks extra kosten maken. Dat komt haast neer op de kosten van een leerkracht. Dan kiezen we liever voor de inzet van een leerkracht", zegt directeur Hachemus.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444859/320x320.jpg
Ook minister vraagt zich af: waarom gingen lege trucks de weg op?

Thu, 18 Jan 2018 20:04:52 +0100

Waarom zijn er vandaag ondanks code rood toch zo veel vrachtwagens de weg opgegaan? Die vraag houdt transporterend en politiek Nederland bezig, vooral omdat er maar liefst 66, vaak lege trucks omwaaiden en voor veel oponthoud zorgden.

Voor minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zijn de problemen met omgevallen trucks aanleiding voor een onderzoek. "De overheid geeft code rood toch niet voor niets", zei ze tegen persbureau ANP. Ze wil in gesprek met de transportsector om te bepalen welke maatregelen nog genomen kunnen worden.

Hoewel exacte cijfers over de herkomst van de omgewaaide trucks nog niet voorhanden zijn, bestaat de indruk dat het aantal buitenlandse vrachtwagens hoger is dan logisch zou zijn. Dat werpt de vraag op of zij wel voldoende geïnformeerd waren.

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de matrixborden langs en boven de weg waarop het verkeer wordt gewaarschuwd. Die teksten zijn uitsluitend in het Nederlands, maar wat heeft een Poolse vrachtwagenchauffeur daar aan?

Jaap Folkerts van Rijkswaterstaat wijst erop dat de vrachtwagenchauffeur ook zelf kan bedenken dat het weer te slecht is om op pad te gaan, net als zijn opdrachtgever. Hij zegt verder dat er ruim op tijd is gewaarschuwd voor de zeer zware storm.

Folkerts erkent dat de matrixborden alleen in het Nederlands waarschuwden, maar volgens hem is het "geen doen" om dat ook in andere talen te doen. "Wanneer doe je dat dan wel en wanneer niet, en in welke taal?"

Transportverzekeraar TVM wil dat Rijkswaterstaat waarschuwingen voor extreem weer in de toekomst ook in het Engels verspreidt. Volgens de verzekeraar zijn buitenlandse chauffeurs relatief vaker betrokken bij ongelukken in extreem weer.

Ook vakbond CNV Vakmensen wil een grondig onderzoek. De bond is alvast begonnen onder de eigen leden naar hun ervaringen van vandaag.

Verder is de bond kritisch. "Er is een dringend advies om niet de weg op te gaan, zeker niet met een lege aanhanger. En toch gebeurt het, levensgevaarlijk. Hoe kan dat?", zegt bondsbestuurder Tjitze van Rijssel.

Rijverbod voor vrachtwagens

Hij wil een grondig onderzoek naar al die gekantelde vrachtwagens. "Wat doet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in geval van code rood? Laten we al die vrachtwagens maar doorrijden, alsof we gek zijn? Misschien moeten we maar gewoon duidelijk zijn: bij code rood een rijverbod voor vrachtwagens."

Van Rijssel adviseert werknemers ook vooral zelf hun verantwoordelijkheid te nemen. "Als je het niet vertrouwt, zet de wagen aan de kant en bel de planner en de klant."

Toch is hij bang dat de chauffeur aan het kortste eind trekt als het erop aankomt. "In de praktijk winnen al snel de economische belangen het van de veiligheid."

Verzekeraar TVM heeft vorig jaar een initiatief genomen om dat probleem aan te pakken middels een Safety Deal. Het is een samenwerkingsverband met een aantal grote vervoerders en drogisterijketen Kruidvat.

Kern van de afspraak is dat als de chauffeur zegt dat het niet verantwoord is om de weg op te gaan, de transportondernemer en de verlader dat besluit niet in twijfel trekken. Doel: meer veiligheid in retail-transport.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444799/320x320.jpg
​Duits parlement wil antisemitische asielzoekers uitzetten

Thu, 18 Jan 2018 19:30:03 +0100

Het Duitse parlement wil dat asielzoekers die oproepen tot Jodenhaat het land worden uitgezet. Het is een van de maatregelen die staan in een motie tegen antisemitisme, die de Bondsdag met grote meerderheid heeft aangenomen. "Wij willen het Joodse leven in Duitsland zien bloeien. Voor mensen die dat niet willen, is in Duitsland geen plaats", zegt initiatiefnemer Stephan Harbarth (CDU). De motie komt voort uit angst dat met de komst van asielzoekers uit Arabische en islamitische landen het antisemitisme in Duitsland toeneemt. Onlangs waren er demonstraties in Berlijn tegen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, waarbij Israëlische vlaggen werden verbrand. "Voor mij was dat de druppel", zegt Harbarth. "Iedereen die het bestaansrecht van Israël ontkent, hoort hier niet thuis." Is de angst voor een toenemend antisemitisme door asielzoekers terecht? In de Duitse criminaliteitscijfers is geen stijgende lijn van het aantal misdrijven of overtredingen tegen Joden te zien. In de eerste helft van 2017 was er een lichte toename in vergelijking met dezelfde periode in 2016, van 654 naar 681. In de afgelopen twintig jaar schommelde het aantal voorvallen rond de 1500 per jaar. Daarbij komt dat meer dan 90 procent van deze strafbare feiten aan rechts-extremistische daders wordt toegedicht. Minder dan 4 procent is gepleegd door migranten. Volgens experts betekent dit niet dat de angst ongegrond is dat Duitsland door de komst van asielzoekers antisemitischer wordt. Eigenlijk zijn ze het er wel over eens: in de landen waar het grootste deel van de asielzoekers vandaan komt, komt veel meer antisemitisme voor dan in Europa. "Het conflict in het Midden-Oosten speelt in deze landen een grote rol", zegt Ayman Maczek van de moslimraad. "De kritiek op Israël vermengt zich vaak met anti-Joodse ideeën, die overigens weer van de nazi's komen." Benjamin Steinitz van het meldpunt antisemitisme deelt de zorgen. "Antisemitische opvattingen worden daar ook door politici, religieuze leiders, media en scholen verspreid." Ook uit persoonlijke verhalen komt naar voren dat je als Jood in Duitsland niet altijd veilig over straat kunt. De NOS sprak met twee van hen in Berlijn. Noam Leichtentritt, Israëlische student die sinds drie jaar in Berlijn woont "Ik zat in de metro toen een groep jongens me uit begon te schelden. Vieze rotjood, nog een aantal scheldwoorden die ik niet wil herhalen. Tussendoor riepen ze nog 'Free Palestine'. Ze sloegen op de banken en de ruiten van de metro en kwamen steeds dichterbij. Ik voelde me zo bedreigd, dat ik aan de noodrem heb getrokken. De jongens vluchtten toen. Niemand van de andere reizigers hielp me. Ik kreeg alleen boze opmerkingen omdat ik aan de noodrem had getrokken." "Ik woonde in de wijk Neukölln, waar veel moslims en arabieren wonen. Ik ben uitgescholden, weggejaagd, bespuugd. Zodra het donker was, durfde ik er met mijn keppeltje niet meer over straat. Ik ben intussen verhuisd naar een andere buurt. Nu word ik niet meer lastiggevallen." "Ik vraag me weleens af of mijn toekomst wel in Duitsland ligt. Misschien moet ik verhuizen naar een land waar een grote joodse gemeenschap is. Ik wil niet dat mijn kinderen door hoeven te maken, wat mij hier overkomt." Yorai Feinberg, eigenaar van een Israëlisch restaurant Yorai Feinberg kwam onlangs in het nieuws toen een buurman in een ruzie een enorme lading jodenhaat over hem uitstortte. Beelden daarvan werden veel gedeeld: "Een man van rond de vijftig, Duits, stond hier te schreeuwen dat we niet welkom waren. Of we niet hadden geleerd van de zes miljoen doden? Dat ze allemaal maar weer terug moesten naar de gaskamers. Verschrikkelijk. Ik ben naar de politie gerend en heb aangifte gedaan." "Antisemitisme komt van alle kanten. Deze man woont gewoon bij ons om de hoek. Maar de meeste opmerkingen en problemen komen toch van migranten. Er werken twee vluchtelingen bij mij in de keuken, maar veel anderen weigere[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444852/320x180.jpg
Zeven uur vast in trein zonder werkende wc: 'Even je neus dichtknijpen'

Thu, 18 Jan 2018 18:33:27 +0100

Een groep treinreizigers heeft van 09.00 tot ongeveer 16.00 uur vastgezeten op de Nederlands-Duitse grens. Een ICE-trein van Amsterdam naar Duitsland was daar over takken gereden en gestrand. Vanwege elektrocutiegevaar duurde de evacuatie van de inzittenden veel langer dan gepland.

Jay Moti uit Rotterdam is aan het einde van de middag vooral blij dat hij er eindelijk uit is. "Mensen in de trein waren niet boos", zegt hij. "Er heerste een soort gelatenheid. Iedereen wist: ik ga mijn doel niet halen vandaag." Moti was in Utrecht aan boord gegaan en had Keulen als eindbestemming.

Daar wilde ook Dian Helsen uit Huissen naartoe. Ze merkte weinig van de aanrijding zelf, de nasleep was een stuk minder aangenaam. "Door de aankondigingen via de intercom kregen we het idee dat wel met een paar uurtjes weg waren." Het duurde uiteindelijk zeven uur.

Er was geen stroom en uiteindelijk spoelden de wc's niet meer door. "Je moet maar even je neus dichtknijpen, want je moet uiteindelijk toch een keer", zegt Dian. "Het was natuurlijk niet fris", herinnert Jay zijn wc-bezoek.

De twee vinden het vooral vervelend dat ze weinig informatie kregen over de situatie. Volgens een woordvoerder van de NS komt dat door een opeenstapeling van uitzonderlijke omstandigheden. Zo stond de trein op een spoorwegovergang en er was een risico dat de trein bij evacuatie onder stroom kwam te staan.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444836/320x320.jpg
Drukke avondspits blijft uit na storm

Thu, 18 Jan 2018 18:17:22 +0100

De drukke avondspits waar vanmiddag voor gewaarschuwd werd, is uitgebleven. Wel zijn op veel wegen de gevolgen van de westerstorm van vandaag nog te merken.

Op de A28 tussen Amersfoort en Zwolle staat een lange file vanwege een spoedreparatie aan de vangrail. Eerder moest daar een vrachtwagen worden geborgen. De weg is weer vrij, maar de vertraging is ongeveer een uur. De ANWB adviseert automobilisten om te rijden via de A6.

Op de A13 richting Rotterdam staat ongeveer 8 kilometer file vanwege een gekantelde vrachtwagen. Rond Arnhem staan files doordat de A50 zo goed als dicht was bij Heteren. De dijk Enkhuizen-Lelystad was lange tijd afgesloten, maar die ging rond 17.00 uur weer open.

De storm die vandaag over het land trok, leidde de hele dag tot problemen op de weg. 66 vrachtwagens waaiden om. Dat is geen record; volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) waaiden er in 1990 tijdens een storm 130 vrachtwagens om.

Geen treinen

Ook het treinverkeer wordt flink gehinderd. In de avondspits rijden er helemaal geen treinen, vanavond rijden hooguit enkele treinen. Ook morgen zullen de gevolgen van de storm nog merkbaar zijn, waarschuwt de NS.

NS adviseert reizigers een alternatief te zoeken, maar biedt zelf geen alternatief aan. Het bedrijf zet geen bussen in, omdat de busbedrijven ook veel hinder hebben van de storm.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/06/351607/m.jpg
Qualcomm mag chipmaker NXP overnemen

Thu, 18 Jan 2018 18:05:10 +0100

De Amerikaanse chipreus Qualcomm mag de Nederlandse chipfabrikant NXP overnemen. De Europese Commissie ziet geen grote bezwaren meer na extra onderzoek naar de overname ter waarde van 43 miljard euro.

Gevreesd werd onder meer dat concurrenten na een overname door Qualcomm nog maar beperkt toegang zouden krijgen tot veelgebruikte NFC-chips van NXP. Om dat te voorkomen heeft de Europese Commissie een aantal voorwaarden gesteld.

Zo moet Qualcomm de komende acht jaar NFC-licenties af blijven geven, zodat andere bedrijven daar gebruik van kunnen blijven maken. Ook is afgesproken dat een aantal octrooien van NXP verkocht moeten worden aan andere bedrijven.

Ook andere mededingingsautoriteiten zijn inmiddels akkoord met de deal. Alleen China moet nog instemmen met de miljardendeal.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/06/429569/320x320.jpg
Waarom vandáág bladblazen?! De antwoorden bij de bizarre stormbeelden

Thu, 18 Jan 2018 18:00:03 +0100

Op deze stormdag gingen tientallen opmerkelijke foto's en video's rond via WhatsApp en sociale media. De een nog bizarder dan de ander. Wat is het verhaal achter de beelden? We beginnen bij Samuel de Koeijer. Hij staat thuis bekend als een notoire uitslaper, maar de Bilthovenaar mag van geluk spreken dat hij vanmorgen moest werken. "Mijn bed ligt helemaal in puin", zegt de 21-jarige. Rond 11.00 uur waaide een boom tegen de voorkant van het huis. Een dikke tak boorde door het dak van Samuels slaapkamer. Zijn broer en moeder waren wel thuis en hoorden gerommel en een doffe knal. Ze zagen de ravage, belden de brandweer en daarna Samuel. "Het was goed schrikken", herinnert hij het telefoongesprek met zijn familie. "De brandweer zei ook: als je er had gelegen... kijk maar naar de schade." Een deel van het dak is zwaar beschadigd. Iemand van de woningstichting is langs geweest om de schade op te nemen. Bladblazen met windkracht 10? Je kunt gerust zeggen dat het vandaag niet een ideale dag was om blaadjes op te ruimen, windstoten tot 120 kilometer per uur maken het werken met een bladblazen overbodig. Zou je zeggen. Meerdere mensen stuitten op gemeentemedewerkers die het er toch op waagden. Zo ook Fred den Hartog, die erover twitterde. "Staat een kerel met een bladblazer voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug blad uit de gemeentetuinen te blazen." Hij werd niet door iedereen geloofd ("Dit meen je toch niet serieus?!"). Daarom besloot hij ook een foto van de man te publiceren. Navraag bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug leert dat de medewerker in dienst is van een aannemersbedrijf. De gemeente zou vanochtend contact met hen hebben gezocht. Het advies: stop met het werk vanwege de storm. "Het is dan aan de aannemers om dat aan hun personeel door te geven", zegt een woordvoerder. "Daarna is dat ook gebeurd." Dat er halverwege januari nog blaadjes worden opgeruimd, komt door de sneeuw uit december die lang bleef liggen. Vorige maand kon het verwijderen van bladeren daardoor niet afgerond worden, zegt een woordvoerster. Dat is deze maand weer opgepakt en "dit is het staartje van die werkzaamheden". De foto en het verhaal vindt de woordvoerster "aardig", maar ze wil er niet te veel over geinen. "Ik hoor net dat er doden zijn gevallen. De storm is gaan liggen en alles moet worden opgeruimd. We gaan weer verder." Fred was dus zeker niet de enige die iemand in de weer zag met een bladblazer. Ook in Bennekom werd iemand gespot. Die opruimwerkzaamheden stonden al even op de planning, zegt een woordvoerder van de gemeente. De foto zou vanochtend vroeg zijn genomen. "De medewerkers waren daarom nogal verbaasd dat er nu nog over gesproken wordt", zegt de woordvoerder. "Ze hebben vanochtend voor de storm de putten netjes bladvrij gemaakt en de machines zijn allemaal binnen, morgen wordt er weer mee gereden. De medewerkers zijn nu grote takken aan het verwijderen op straat." Ook in het centrum van Haarlem was het raak. Volgens Spaarnelanden, dat het onderhoud verzorgt in Haarlem, gaat het om een a-locatie. Daarom wordt "ongeacht het weer" een veegwagen ingezet. Een woordvoerder van het onderhoudsbedrijf zegt dat je de rol van de man met de bladblazer niet moet onderschatten. "Het gaat niet alleen om blaadjes, maar ook om blikjes, peuken en flesjes. Het kan net zijn dat je in de luwte staat en dan heeft het wel degelijk zin om iets richting die veegwagen te blazen." Om 10.30 uur werd de stekker uit de schoonmaakoperatie getrokken, a-locatie of niet. Het werd te gevaarlijk. "Toen had het écht geen zin meer." Kinderwagen op een haar na geraakt En dan was er nog een vrouw met een kinderwagen. Ze ontkwam maar nét aan een omvallende boom. De bewakingsbeelden komen van een cafetaria, die op het moment van de opnames gesloten was. "We zagen de beschadigingen aan ons gebouw, toen hebben we de camerabeel[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444830/320x320.jpg
May belooft Frankrijk 50 miljoen voor veiligheidsmaatregelen Calais

Thu, 18 Jan 2018 17:47:51 +0100

Het Verenigd Koninkrijk stelt ruim 44 miljoen pond (50 miljoen euro) beschikbaar voor de veiligheidsmaatregelen in Calais. Dat heeft de Britse premier May afgesproken met de Franse president Macron, die vandaag zijn eerste officiële bezoek aan Engeland bracht.

In Calais wordt in feite de Britse grens bewaakt. De Franse politie controleert daar paspoorten en voorkomt dat migranten op vrachtwagens naar Engeland reizen.

In ieders belang

May en Macron spraken ook over de brexit, en de positie straks van de Fransen in het Verenigd Koninkrijk en die van de Britten in Frankrijk. Terwijl de onderhandelingen over de brexit in volle gang zijn, is het volgens May nog steeds in ieders belang dat Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een goede relatie behouden.

Macron heeft May ook een cultureel geschenk aangeboden. Frankrijk leent het wereldberoemde Tapijt van Bayeux uit aan het Verenigd Koninkrijk.

Macron ontmoette premier May in het landelijke Sandhurst, ten westen van Londen. Daar is de Koninklijke Militaire Academie gevestigd, waar onder anderen prins Harry en Sir Winston Churchill hun opleiding kregen. In het gevolg van Macron reisden zeven ministers mee.

Gisteren werd al aangekondigd dat de Britten drie Chinook-helikopters en tientallen militairen beschikbaar zal stellen voor de Franse militaire missie in Mali.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444819/320x320.jpg
Gekte om tweede hoofdkantoor Amazon: nog 20 gegadigden

Thu, 18 Jan 2018 17:21:36 +0100

Er kwamen 238 'sollicitaties' binnen en daar zijn er nu twintig van over. Webwinkelgigant Amazon kondigde in september aan dat het een tweede hoofdkantoor wil bouwen, goed voor 50.000 banen en een investering van 5 miljard dollar. Het bedrijf vroeg of steden wilden laten weten of ze interesse hadden. En die was er.

Grote steden als Boston en New York City, maar ook Toronto, Dallas en Austin strijden nu verder om de 'hoofdprijs'. De afgelopen maanden bleek al dat ze daar veel voor over hebben.

"Welke gouverneur of burgemeester wil nou niet samen met Amazon-topman Jeff Bezos op een podium staan om een deal als deze aan te kondigen?", zei een deskundige daar eerder over tegen The New York Times.

Stad vernoemen naar Amazon

Sommige steden gingen daar heel ver in. De gemeenteraad van het plaatsje Stonecrest in de staat Georgia stemde er zelfs mee in om de plaatsnaam te wijzigen in Amazon, als ze de wedstrijd zouden winnen. Er hoeven trouwens geen nieuwe naamborden te worden gemaakt voor de stad, want Stonecrest heeft de laatste twintig niet gehaald.

En Frisco, in Texas, probeerde met een verwijzing naar Amazons virtuele assistent Alexa en een video de aandacht te trekken. Maar ook die stad zit niet bij de laatste twintig.

Tegelijkertijd met alle hilariteit is de 'wedstrijd' ook wel omstreden. In Seattle, waar het hoofdkantoor van het bedrijf gevestigd is, is er een tekort aan betaalbare huizen. Ook in Silicon Valley, waar veel andere techbedrijven gevestigd zijn, speelt dat probleem al tijden.

Daarnaast zullen 50.000 nieuwe medewerkers zorgen voor veel extra reizigers in het openbaar vervoer en op de weg.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444809/320x320.jpg
Paus trouwt steward en stewardess tijdens vliegreis boven Chili

Thu, 18 Jan 2018 17:18:10 +0100

Paus Franciscus heeft historie geschreven door tijdens een vlucht boven Chili een steward en een stewardess in de echt te verbinden. Dat was nog nooit eerder gedaan in de geschiedenis van de katholieke kerk.

De paus is bezig aan een reis door Zuid-Amerika. Hij vloog met de Chileense luchtvaartmaatschappij Latam van Santiago naar Iquique in het noorden van het land.

Aardbeving

Tijdens de vlucht vertelden Paola Podest (39, de bruid) en Carlos Ciuffardi (41,de bruidegom) dat zij in 2010 voor de wet getrouwd waren, maar dat de kerkelijke bevestiging van het huwelijk niet door was gegaan vanwege de aardbeving die Chili in 2010 trof.

Ze vroegen Franciscus om zijn zegen, maar die bleek iets anders in zijn hoofd te hebben, zei de bruidegom later tegen meegereisde journalisten. "Hij vroeg: wilt u dat ik u trouw, weet u dat zeker? Ja natuurlijk, zeiden wij."

En zo geschiedde. Met de directeur van de luchtvaartmaatschappij en een bisschop als getuige legde Franciscus het huwelijk van Carlos en Paula voor de kerk vast.

"Trouwt u mensen? Ja, af en toe."

"Getrouwd worden door de paus aan boord van een vliegtuig is onbetaalbaar", zei een stralende bruid Paula naderhand. "Ik vroeg hem: trouwt u mensen? Ja, af en toe, zei hij. Ik heb veertig paren getrouwd. Maar nog nooit heeft een paus dat in een vliegtuig gedaan."

Over de trouwringen zei de paus dat ze niet te strak moesten zitten omdat ze dan pijn zouden doen. Maar, voegde de kerkvorst eraan toe, te ruim is ook niet goed want dan kunnen ze van je vinger afglijden.

Toen de geïmproviseerde ceremonie voorin het vliegtuig ten einde was en het koppel terugliep naar de goedkope zitplaatsen, dachten sommige reporters achterin het vliegtuig dat het een grap was. De woordvoerder van het Vaticaan hielp hen uit de droom.

Carlos en Paula leerden elkaar tijdens hun werk in het vliegtuig kennen. Zij was toen zijn chef. "Ik ben nu nog steeds de baas", aldus Paula.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444807/320x320.jpg
Miljoenen illegale sigaretten in loods Breda

Thu, 18 Jan 2018 17:09:44 +0100

Een man uit Tilburg is opgepakt met een miljoen illegale sigaretten in een gehuurde bestelbus. De FIOD vond later nog pallets vol sigaretten.

De Tilburger had zijn lading opgepikt bij een loods in Breda. In die loods stonden nog 49 pallets met in totaal 16 miljoen illegale sigaretten. Volgens de fiscale opsporingsdienst waren de sigaretten waarschijnlijk voor de Engelse markt bedoeld, schrijft Omroep Brabant.

Als de sigaretten op de Nederlandse markt waren gekomen, was de staat 4 miljoen euro aan accijns en omzetbelasting misgelopen.

De sigaretten zijn in beslag genomen en worden vernietigd.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444800/320x320.jpg
Vader cel in voor jarenlang misbruik dochter

Thu, 18 Jan 2018 17:04:08 +0100

De rechtbank van Middelburg heeft een 71-jarige man uit Aardenburg veroordeeld tot 28 maanden gevangenisstraf. De man misbruikte zijn dochter van juli 1981 tot juni 1988. Zij werd vanaf haar vijfde thuis misbruikt en gedwongen tot geslachtsgemeenschap. Een andere dochter had ook aangifte gedaan van misbruik, maar die zaak is verjaard.

Kindertijd afgepakt

"Mijn kindertijd is van me afgepakt", zei het slachtoffer, op de rechtszitting twee weken geleden. Haar vader hield zijn mond en beriep zich op zijn zwijgrecht. De rechter legde de man toen de verklaring voor die hij na zijn aanhouding in 2016 had afgelegd bij de rechter-commissaris. Daarin gaf de man toe met de meisjes gedoucht te hebben toen ze klein waren. Hij zei ze "wellicht op verkeerde plekken te hebben aangeraakt".

Vrijspraak

De officier van justitie eiste 36 maanden cel. De advocaat van de man vond vrijspraak op z'n plaats omdat de meisjes jarenlang hebben gewacht voordat ze aangifte deden. Ook wees hij erop dat niemand iets gemerkt zou hebben van het misbruik, ook de moeder van de meisjes niet. De moeder was niet bij de rechtszaak aanwezig.

Waarom het vonnis tegen de man met 28 maanden cel lager uitvalt dan de eis is volgens Omroep Zeeland niet bekendgemaakt.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444797/320x320.jpg
Nederland wil na brexit vasthouden aan Europese korting

Thu, 18 Jan 2018 17:01:48 +0100

Nederland wil niet twee keer de dupe worden van de brexit. Die boodschap heeft het kabinet overgebracht aan Eurocommissaris Oettinger. "Wij zijn een van de landen die economisch het meest door de brexit worden geraakt. Het is onrechtvaardig als we ook nog eens meer budget moeten betalen", vindt minister Hoekstra.

Oettinger was vandaag in Den Haag om te praten over de Europese meerjarenbegroting vanaf 2020. De onderhandelingen over die begroting beginnen in mei. Door de brexit wordt een gat in de Europese begroting geslagen van 12 tot 13 miljard euro en daar moet een oplossing voor komen. De eurocommissaris gaat nu alle lidstaten langs om daar over te praten.

Hij zou het liefst zien dat een korting, die na het vertrek van Groot-Brittannië alleen Nederland nog krijgt, wordt afgeschaft. Handelsland Nederland is een van de grote nettobetalers door de relatief kleine bevolking. Daar staat een jaarlijkse korting van ongeveer 1 miljard euro tegenover.

Kleine groep

Het kabinet heeft laten weten dat het niet akkoord zal gaan met afschaffing van de korting. "Er is een kleine groep landen die veel harder wordt geraakt door de brexit dan anderen", zei Hoekstra. "En daar hoort Nederland bij." Meer betalen aan Europa is volgens de minister van Financiën geen optie. Hij vindt dat het Europese budget na het vertrek van Groot-Brittannië verkleind moet worden. "Dat is onze uitgangspositie", zei Hoekstra, "en daar willen we ook op uitkomen."

Of die korting echt sneuvelt "hangt af van de onderhandelingen", zei Oettinger. Die gaan een jaar duren. Hij wees erop dat de lidstaten unaniem moeten instemmen met de meerjarenbegroting. Hij zei dat duidelijk is hoe Nederland erin staat. "Het is nu mijn verantwoordelijkheid om tot een uitgebalanceerd voorstel te komen, waar ook Nederland mee uit de voeten kan."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444796/320x320.jpg
50Plus: voldoende handtekeningen opgehaald voor stap naar referendum

Thu, 18 Jan 2018 16:55:25 +0100

50Plus heeft duizenden handtekeningen aangeboden aan de Kiesraad. Het zijn steunbetuigingen voor het plan van de partij om een referendum te organiseren over het afschaffen van het belastingvoordeel voor mensen die hun huis hebben afgelost.

Volgens voorman Krol zijn er meer dan tienduizend geldige handtekeningen verzameld. Dat aantal is nodig om de procedure in gang te zetten om uiteindelijk tot een volksraadpleging te komen. Of het er inderdaad zo veel zijn, gaat de Kiesraad nu controleren.

De handtekeningen werden aangeboden bij de locatie van de Kiesraad in Heerlen. Daar staat de apparatuur die nodig is voor het controleren en tellen. Over een week moet duidelijk zijn of 50Plus in zijn opzet is geslaagd.

Overheid onbetrouwbaar

50Plus kreeg steun van de ouderenbonden en de Vereniging Eigen Huis bij het verzamelen van de handtekeningen. De partij noemt het afschaffen van de zogeheten Wet Hillen een boete op aflossen. Vooral ouderen zouden er de dupe van zijn.

Die rekenen op het belastingvoordeel. Nu het niet doorgaat toont de overheid zich onbetrouwbaar, vindt de partij.

Ondanks hevig verzet van 50Plus en de PVV ging zowel de Eerste als de Tweede Kamer in ruime meerderheid akkoord met het voorstel van het kabinet.

De Wet Hillen was bedoeld als stimulans voor mensen om hun hypotheek af te lossen, maar omdat dat tegenwoordig voor iedereen verplicht is, wordt de regeling veel te duur, redeneert het kabinet.

Nog meer handtekeningen nodig

Als er vandaag daadwerkelijk tienduizend geldige handtekeningen zijn ingeleverd, betekent dat nog niet dat het referendum er ook echt komt. Daarvoor zijn in een volgend stadium nog eens 300.000 handtekeningen nodig.

Lukt dat allemaal, dan zou het wel eens het laatste raadgevende referendum kunnen zijn. Het kabinet is vastbesloten deze vorm van volksraadpleging af te schaffen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444794/320x320.jpg
Slob kritisch over 'dure' uitzendbureaus in onderwijs

Thu, 18 Jan 2018 16:51:12 +0100

Minister Slob is kritisch over uitzendbureaus die leraren in het basisonderwijs relatief hoge salarissen betalen. In antwoord op vragen van SP-Kamerlid Kwint noemt hij dat geen wenselijke ontwikkeling.

Door de schaarste op de arbeidsmarkt hebben scholen het steeds moeilijker om voldoende leraren te vinden, zeker voor tijdelijke vervanging. Ze doen daarom vaker een beroep op uitzend- en bemiddelingsbureaus.

Elkaars concurrent

De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs benadrukt dat scholen zelf mogen weten hoe ze hun personeel werven en dat leraren ook vrij zijn om een werkgever te kiezen. Maar hij deelt de zorgen van schoolbesturen over uitzendbureaus die de schaarste aangrijpen om hun tarieven te verhogen.

Ook zet Slob er vraagtekens bij dat leraren via uitzendbureaus soms een concurrent zijn geworden van leraren die zelf door scholen zijn geworven. De bureaus betalen vaak beter en verleiden leraren soms met bijvoorbeeld laptops.

Schoolbesturen in Amsterdam gaan met uitzendbureaus praten over samenwerking en tarieven. Slob vindt dat een goed initiatief. Hij benadrukt dat hij bezig is het lerarentekort te verkleinen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/11/29/336445/m.jpg
Zes doden in Duitsland door storm

Thu, 18 Jan 2018 16:34:30 +0100

Ook in het buitenland heeft de storm veel overlast veroorzaakt. In Duitsland kwamen zes mensen om in de storm. In Emmerich kwam een man om het leven toen op een camping een boom op hem viel. Twee vrachtwagenchauffeurs kwamen om het leven bij ongevallen in Lippstad en Brandenburg en twee brandweermannen verongelukten tijdens hun werk in Thüringen en Sauerland. Ook kwam een vrouw in de buurt van Neubrandenburg om het leven toen ze de macht over het stuur verloor en tegen een tegemoetkomende vrachtwagen botste.

In heel Duitsland werd het treinverkeer stilgelegd. Treinen reden nog zoveel mogelijk door naar hun bestemming en werden daarna stilgezet. In Emmerich hebben passagiers 7 uur lang vastgezeten in de ICE van Amsterdam naar Basel. De stroom was uitgevallen en de trein kon niet verder, maar de passagiers mochten er pas aan het eind van de middag uit. Inmiddels zijn enkele treinen in de buurt van Bremen weer gaan rijden.

Verder regende het in Duitsland meldingen over omgewaaide bomen en kregen mensen het advies niet de weg op te gaan. In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts bleven scholen vandaag dicht. De storm is via Dresden naar Polen getrokken.

Ook in het Belgische plaatsje Grez-Doiceau is een vrouw omgekomen toen een boom op haar auto viel. In Antwerpen is een aantal huizen ontruimd nadat er een boom op was gevallen. Daarbij raakten vier mensen lichtgewond. Ook werd de gasleiding beschadigd.

In Peer waaide een deel van het dak van een overdekte skipiste en vanwege gevaar voor vallende takken zijn parken en begraafplaatsen in Antwerpen en Brussel gesloten voor publiek.

Ook in Italië eiste de storm een leven. Een man waaide in de stad Crotone van zijn dak toen hij wilde inspecteren of het dak stormschade had opgelopen.

In Groot-Brittannië was er niet alleen overlast door flinke windstoten, maar ook door sneeuwval. Op de wegen naar het noorden kwamen veel automobilisten vast te zitten. In Schotland viel zo'n 35 centimeter sneeuw. Veel scholen in Noord-Engeland, Noord-Ierland en Schotland bleven vandaag dicht.

Wolf ontsnapt

Ook ontsnapte er een wolf in het graafschap Berkshire, nadat de omheining van zijn verblijf in een dierenopvang door de storm was beschadigd. Schoolkinderen moesten daarom van de politie in de school blijven. De wolf werd vijf uur later gevangen in een dorp 13 kilometer verderop.

In grote delen van Engeland viel de stroom vandaag uit door de storm. Alleen al in het oosten van het land zaten 47.000 huishoudens zonder elektriciteit.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444882/320x320.jpg
Kritiek op internationale adoptie, maar voorlopig geen verbod

Thu, 18 Jan 2018 15:46:27 +0100

Ze werd geboren als Yoon Kyung Lee in Zuid-Korea, maar werd op haar tweede als Anouk Eigenraam naar Nederland gehaald. Pas na dertig jaar ontdekte ze dat haar biologische vader haar niet vrijwillig afstond. Zijn oudere zus en moeder hadden daartoe besloten. Anouks biologische ouders waren namelijk gescheiden, een groot taboe in Korea, en dus moest het kindje weg. Sinds de jaren 50 zijn tienduizenden kinderen uit het buitenland geadopteerd, maar als het aan de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) en ruim twintig belangenorganisaties van geadopteerden ligt, komt er een einde aan internationale adoptie. Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over het adoptiebeleid van Nederland. Er gaat namelijk te veel mis bij internationale adoptie, ontdekte Eigenraam (inmiddels NRC-journalist) tijdens haar zoektocht naar haar biologische ouders. "Zo staan moeders onder dwang hun kinderen af of worden kinderen gekocht. Daarnaast wordt er gefraudeerd met dossiers en blijken weeskinderen in werkelijkheid wel ouders te hebben", vertelt ze in NOS Met het Oog op Morgen. Pervers effect Nieuwsuur toonde deze zomer aan dat er met adopties vanuit Bangladesh in de jaren 70 en 80 veel is misgegaan. Zo werd er geknoeid met papieren en wisten biologische ouders vaak niet dat hun kind na adoptie naar het buitenland vertrok met het nieuwe gezin. Zembla onthulde dat er in Sri Lanka zogeheten 'babyfarms' bestonden, waar vrouwen zwanger werden gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te kunnen voldoen. De RSJ concludeert dan ook dat door het huidige systeem ouders kinderen naar weeshuizen blijven sturen om aan de vraag te voldoen. Het perverse effect van adoptie is dat weeshuizen gevuld blijven worden. "Adoptie belemmert daarnaast de opbouw van pleegzorg en jeugdbescherming in het land van herkomst", volgens het adviesorgaan. Anouk Eigenraam herkent dat Nederland zaken in stand houdt, maar wil als journalist geen mening innemen over een verbod op adoptie. "Het kan in ieder geval beter. De belangenverstrengeling moet weg." Ondanks de goede bedoelingen van adoptieouders, is het lastig om te weten of het adoptieproces zorgvuldig en betrouwbaar is verlopen. "Je moet als wensouder maar vertrouwen hebben in de contacten en er maar van uitgaan dat het goed is", vertelt Eigenraam. "Je wilt natuurlijk het beste voor het kind", zei SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, zelf vader van adoptiekinderen, vandaag in het debat. Toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) besloot vorig jaar dat internationale adoptie voorlopig mogelijk blijft en ook huidig minister Dekker (VVD) legt het RSJ-advies vandaag naast zich neer. Volgens hem "kunnen we nooit garanderen dat er iets mis gaat". "Dat vind ik gek", reageert Eigenraam, "dan ga je er bij voorbaat mee akkoord dat het mogelijk illegaal is." Wel maakte Dekker bekend met belangenorganisaties in gesprek te gaan over de vraag of 'afstandsmoeders' in het verleden onder druk zijn gezet om afstand te doen van hun kind. Christenen en LGBTQ Het is volgens Eigenraam een interessante vraag welke kant het nieuwe kabinet op gaat. "De ChristenUnie is vanuit de christelijke gedachte voorstander van het helpen van kinderen. Er vindt door ouders in de Bible Belt veel adoptie plaats." Ook D66 staat onder druk van een lobby vanuit de achterban, vertelt de journaliste. "Voor de LGBTQ-gemeenschap is adoptie één van de weinige mogelijkheden voor ouderschap." Vanuit de oppositie is vooral de SP kritisch op het adoptiebeleid. Of er over tien jaar nog internationale adoptie naar Nederland plaatsvindt[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/01/18/444775/320x320.jpg