Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  die  door  geen  haar  hebben  manchester  mensen  met  naar  nieuwe  nog  uit  veel  volgens  wordt  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Tue, 23 May 2017 09:06:35 +02:00

Copyright: Copyright NOS
 22 doden bij zelfmoordaanslag bij popconcert Manchester

Tue, 23 May 2017 00:36:48 +02:00

In Manchester zijn bij een zelfmoordaanslag 22 doden en zeker 59 gewonden gevallen. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op bij de Manchester Arena, waar een concert van de Amerikaanse popster Ariana Grande aan de gang was, heeft de politie bevestigd. Onder de doden zijn ook kinderen.

Volgens ooggetuigen was er net na 23.30 uur (lokaal 22.30 uur) één harde klap, in de buurt van de loketten. Een woordvoerder van de concertzaal zegt dat de explosie niet in de Manchester Arena zelf heeft plaatsgevonden, maar in een hal die in verbinding staat met een trein- en tramstation.

De dader blies zichzelf op met een zelfgemaakt explosief, verklaarde een politiechef. Over de identiteit van de zelfmoordterrorist is niets bekendgemaakt. De politie onderzoekt of hij alleen handelde.

Bij het optreden waren veel jonge mensen aanwezig. Op het moment van de ontploffing was het concert nog niet helemaal afgelopen, maar er waren al wel mensen aan het vertrekken. Op videobeelden op Twitter is te zien dat er honderden mensen de concertzaal ontvluchten via de hal. Veel ouders en kinderen raakten elkaar kwijt.

"Sommigen hebben hun geliefden nog steeds niet gevonden", zegt correspondent Suse van Kleef in het NOS Radio 1 Journaal.

Treinstation gesloten

De Manchester Arena ligt in een buitenwijk in het noorden van de stad. In de concertzaal passen ongeveer 21.000 mensen. Na de explosie werd een groot gebied rond het gebouw ontruimd en het treinstation werd uit voorzorg gesloten. Bij het nabijgelegen stadion van Manchester City is een noodlocatie ingericht.

Het is de zwaarste aanslag in Groot-Brittannië sinds juli 2005. Toen bliezen vier zelfmoordterroristen zichzelf op in metro's en een bus in Londen. Bij die explosies kwamen 52 mensen om het leven.

Korte tijd na de aanslag in de concertzaal was in het noorden van Manchester opnieuw een knal te horen, volgens de politie was dat omdat er een verdacht voorwerp gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. Na de ontploffing bleek het om achtergelaten kleding te gaan, niet om een explosief.

Een woordvoerder van de gemeente Manchester noemt bij de BBC de concerthal een makkelijk doelwit. "Iedereen is natuurlijk in shock nu ze gezien hebben hoe jong sommige slachtoffers zijn." De gemeente laat ook weten dat de winkels in Manchester vandaag gewoon opengaan. "Mensen die angst willen zaaien, zullen daar niet in slagen."

De Britse premier May heeft in een reactie haar medeleven met de nabestaanden uitgesproken. Amber Rudd, de Britse minister van Binnenlandse Zaken spreekt van een "barbaarse aanslag". Ze roept het Britse volk op alert te zijn en verdachte zaken te melden bij de politie.

Vanochtend is er een extra vergadering van het kabinet om over de aanslag te overleggen. May heeft haar verkiezingscampagne voor de Conservatieve partij voorlopig opgeschort. Ook andere partijen voeren voorlopig geen campagne voor de verkiezingen op 8 juni.

'Geen woorden'

Enkele uren na de aanslag heeft de 23-jarige Ariana Grande via Twitter gereageerd. "Gebroken. Vanuit het diepste van mijn hart, ik vind het zo erg. Ik heb er geen woorden voor", schrijft de popster. Ook andere artiesten reageren geschokt op de aanslag. Ook geven politiek leiders van over de hele wereld blijk van hun medeleven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Er zijn geen telefoontjes binnengekomen over Nederlanders die worden vermist.

Manchester ligt in het noordwesten van Engeland en is de vierde stad van het land. Er wonen ruim 500.000 mensen. Door de hele stad is vandaag extra politie op de been.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/23/385522/320x320.jpg
Britse partijen leggen verkiezingscampagne stil

Tue, 23 May 2017 07:44:24 +02:00

De verkiezingscampagne in Groot-Brittannië wordt vanwege de aanslag in Manchester voorlopig stilgelegd. Bij een zelfmoordaanslag aan het slot van een concert van Ariana Grande vielen 22 doden. De verkiezingen in Groot-Brittannië zijn op 8 juni.

Labour-leider Jeremy Corbyn zegt in een verklaring dat hij heeft gesproken met premier May en dat ze hebben afgesproken om de campagneactiviteiten voorlopig stil te leggen uit respect voor de slachtoffers.

Barbaarse aanval

Corbyn zegt dat hij geschokt is door de aanslag in Manchester. "Mijn gedachte gaan uit naar de familieleden en vrienden van de mensen die zijn omgekomen of gewond zijn geraakt."

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Rudd spreekt van een barbaarse aanval. Ze prijst in haar reactie ook de snelle reactie van de hulpdiensten.

Premier Rutte reageert via Twitter. "Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama. Gedachten zijn bij slachtoffers. Net premier May ons medeleven betuigd."

De Franse president Macron heeft ook zijn medeleven betuigd. Hij wil met de Britten blijven samenwerken om het terrorisme te bestrijden. Macon belt later vandaag met de Britse premier May om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/23/385536/320x320.jpg
Werknemer met schulden kost bedrijf 13.000 euro

Tue, 23 May 2017 07:00:02 +02:00

Bijna twee op de drie bedrijven hebben te maken met werknemers die in de schulden zitten. Zo'n werknemer kost de baas zo'n 13.000 euro per jaar. Bijvoorbeeld vanwege stress, ziekteverzuim of de administratieve kosten als er beslag wordt gelegd op het loon.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Werknemers kunnen plotseling in de problemen komen door bijvoorbeeld een echtscheiding, baanverlies of ziekte van een partner.

Ruim de helft van de werkgevers ziet personeel met schulden als een groot risico. Ze kosten niet alleen geld, maar diefstal en fraude ligt ook op de loer. Ook zijn werknemers met grote schulden vatbaarder voor omkoping, vermoeden werkgevers.

Voorschot

Volgens het Nibud moeten werknemers sneller naar hun baas stappen als ze in financiële nood terechtkomen. "Werkgevers zijn vaak pas laat op de hoogte van schulden bij personeelsleden, bijvoorbeeld als er loonbeslag wordt gelegd of als een werknemer om een voorschot vraagt", zegt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink.

Werknemers zijn bang voor ontslag als ze vertellen over hun schulden, blijkt uit het onderzoek. Het Nibud vindt dat zorgelijk en zou juist willen dat werknemers met hun werkgevers makkelijker praten over hun financiële situatie. Werkgevers zouden kunnen zorgen voor een financieel deskundige waar werknemers laagdrempelig naar toe kunnen met allerhande vragen over hun financiën. Dan is volgens het Nibud veel ellende te voorkomen.

Tips

Het platform Wijzer in geldzaken heeft onder meer samen met het Nibud een website gelanceerd waar werkgevers tips kunnen vinden om financiële problemen bij werknemers te signaleren en aan te pakken.

"Een financieel gezonde werknemer werkt met meer aandacht en heeft ruimte om vooruit te kijken", zegt Olaf Simonse van Wijzer in geldzaken. "Gelukkig zien steeds meer werkgevers financiële fitheid als onderdeel van duurzame inzetbaarheid van de medewerker."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/05/24/284774/m.jpg
Wekdienst van 23 mei: dit gebeurde terwijl je sliep

Tue, 23 May 2017 06:42:56 +02:00

Goedemorgen! Vandaag wordt het opnieuw zonnig, met in het binnenland wel wat stapelwolken. Het blijft droog. De temperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden.

Wat heb je gemist?

19 doden bij explosie bij concertzaal Manchester

Bij een explosie in een concertzaal in de Britse stad Manchester zijn 19 doden en zeker 59 gewonden gevallen. De ontploffing was tijdens een optreden van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande. De politie gaat uit van een terroristische aanslag.

Ooggetuigen melden dat de explosie in de buurt van de ingang was. Op dat moment was het concert bijna afgelopen en waren er al mensen aan het vertrekken. Ariane Grande trekt veel jonge bezoekers. Bij het concert waren veel kinderen met hun ouders.

Eurogroep stemt nog niet in met nieuwe lening Griekenland

Griekenland krijgt voorlopig geen nieuwe lening. Het overleg daarover is op niets uitgelopen. De EU-ministers van Financiën en het IMF zeggen dat er meer hervormingen nodig zijn. Griekenland zou aanspraak maken op het volgende deel van het steunpakket.

Het gaat om een bedrag van 7,5 miljard euro. Het Griekse parlement stemde donderdag nog in met een serie nieuwe bezuinigingsmaatregelen om te kunnen voldoen aan de eisen voor de lening. Het overleg gaat over drie weken verder.

Geen plofkraak, maar een hack bij pinautomaten Brabant

Criminelen hebben in Brabant geprobeerd om een pinautomaat te hacken en zo leeg te roven. Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe twee overvallers de inbraak voorbereiden maar er niet in slagen de automaat leeg te halen.

Bij het hacken van een pinautomaat boren criminelen een gat in de machine. Vervolgens breken ze in met een laptop in het besturingssysteem. Volgens de politie in Brabant komt dit zogeheten jackpotting niet vaak voor in Nederland.

Verder vandaag...

Het Openbaar Ministerie komt vandaag met een strafeis in de zaak rond het verdronken Syrische meisje Salam. Het meisje van negen verdronk in een zwembad in Rhenen tijdens het schoolzwemmen. De vraag is of drie zwembadmedewerkers en twee leerkrachten voldoende toezicht hebben gehouden.

De fracties van D66 en de ChristenUnie besluiten of hun partijen een volgende formatieronde ingaan samen met VVD en CDA. Volgens informateur Edith Schippers is het "de enige reële combinatie".

De Amerikaanse president is op bezoek in het Midden-Oosten. Vandaag heeft hij een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Fijne dag!


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/23/385524/320x320.jpg
Ariana Grande 'gebroken en zonder woorden', muziekwereld geschokt

Tue, 23 May 2017 06:26:55 +02:00

Ariana Grande heeft via Twitter laten weten dat ze diep geraakt is door de explosie na haar concert in Manchester waarbij zeker 19 doden zijn gevallen. "

"Gebroken", schreef de 24-jarige Amerikaanse enkele uren na de aanslag op haar Twitter-account. "Uit het diepste van mijn hart, ik vind het zo erg. Ik heb er geen woorden voor."

Ook andere artiesten reageren geschokt op het nieuws. Katy Perry schreef: "Ik bid voor iedereen bij Ariana Grandes show". Actrice Alyssa Milano twitterde: "Mijn gedachten zijn bij jullie, Manchester".

Cher schreef: "Mijn gebeden gaan naar de mensen in Manchester. Ik heb daar speciale tijden beleefd in mijn jeugd en daarna."

Ook artieste Demi Lovato deelde haar verdriet: "In tranen als ik denk aan de onschuldige concertgangers die hun leven hebben verloren. Ik bid voor iedereen en alle #arianators".

John Legend noemde de gebeurtenis Heartbreaking. "Sterkte voor het Verenigd Koninkrijk, Ariana Grande en al haar fans die bij deze afschuwelijke aanslag betrokken raakten."

Britse sterren betuigden eveneens hun medeleven op Twitter, zoals de leden van Duran Duran: "We denken aan al onze vrienden en fans in Manchester."

In de loop van de nacht reageerden tientallen andere artiesten anderen op het nieuws.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/23/385519/320x320.jpg
Online verkoop bij Europese webwinkels stijgt boven 1 miljard

Tue, 23 May 2017 04:37:45 +02:00

Nederlandse consumenten kochten vorig jaar voor ruim 1 miljard euro aan artikelen bij buitenlandse webwinkels binnen de EU. Dat is een kwart meer dan in 2015, meldt het CBS.

De meeste aankopen werden gedaan bij Duitse bedrijven, maar ook Britse, Italiaanse en Belgische internetwinkels deden het goed. Nederlanders kochten er vooral kleding en schoenen.

Ze bestelden ook diervoeding en woonartikelen in het buitenland.

Winkelen op het internet wordt steeds populairder. In 2016 kochten Nederlanders voor meer dan 20 miljard euro online.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/23/385497/320x320.jpg
#missinginmanchester: ouders en kinderen zoeken elkaar

Tue, 23 May 2017 04:09:58 +02:00

Bij het concert van Ariana Grande waren veel jonge mensen aanwezig, waaronder ook veel tieners. Volgens ooggetuigen was er grote paniek in de Manchester Arena na de ontploffing. Er ontstond een chaos waarin veel kinderen hun ouders kwijtraakten. Er kwamen 22 mensen om het leven bij de aanslag, de identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

Bij de BBC vertelt een vrouw die met haar 13-jarige dochter naar het concert was hoe ze een aantal meisjes probeerde te kalmeren. "Ze waren alleen en hysterisch. De meisjes waren rond de leeftijd van mijn dochter, als ze niet jonger waren", zegt Anne-Marie. Volgens haar waren er veel kinderen zonder begeleiding bij het concert.

Ariana Grande heeft een jong publiek, veel tieners luisteren naar haar muziek. De Amerikaanse popster is bezig aan een tour door Europa, waarin ze vorige week nog Nederland aan deed. Zondag 14 mei en dinsdag 16 mei gaf ze een concert in de Ziggo Dome. Omdat ook de Ziggo Dome verwachtte dat er veel jonge mensen zouden komen, werd er geen alcohol verkocht tijdens het concert.

Op beelden van getuigen is te zien hoe jonge mensen, tieners, gillend wegrennen uit de hal van de Manchester Arena. Ouderen, vermoedelijk ouders van concertbezoekers, staan kinderen op te wachten.

Veel ouders en kinderen zijn elkaar kwijtgeraakt in de chaos die ontstond. Op Twitter wordt de hashtag #missinginmanchester gebruikt in een poging mensen weer bij elkaar te brengen. Het is onduidelijk hoeveel mensen officieel vermist worden, de politie heeft daar niets over naar buiten gebracht.

Omdat ook het treinverkeer werd platgelegd, konden veel mensen niet meer naar huis. Taxichauffeurs boden gratis ritjes aan en hotels gratis overnachtingen.

Bij Sky News zegt een moeder dat ze met haar 11-jarige dochter het concert bezocht. "Het was haar eerste concert. Toen Ariana met haar laatste liedje bezig was, werd ze moe en besloten we naar huis te gaan. We hadden een heerlijke avond gehad." Op het moment dat ze onderweg naar buiten waren, hoorde ze een luide knal.

"De eerste tien seconden stonden we stil, na te denken over wat nu", zegt ze. Toen begonnen we te lopen. Pas toen er een man heel hard 'rennen!' riep, gingen we rennen."De moeder en dochter wisten snel bij hun auto te komen. "Het ging allemaal heel soepel. Drie, vier minuten na de explosie waren we weg."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/23/385493/320x320.jpg
Eurogroep stemt nog niet in met nieuwe lening Griekenland

Mon, 22 May 2017 23:49:58 +02:00

Het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds is geëindigd zonder een akkoord over een nieuwe lening aan Griekenland. Dat betekent dat het opnieuw spannend wordt of het land in juli aan z'n betalingsverplichtingen kan voldoen.

Griekenland wil aanspraak maken op het volgende deel van het steunpakket. Dat geld is nodig om oude schulden op tijd af te betalen. Het Griekse parlement stemde donderdag nog in met een serie bezuinigingsmaatregelen om te kunnen voldoen aan de eisen voor de lening.

Griekenland wil in ruil voor de bezuinigingen hardere beloftes over schuldverlichting. Gisteravond was er overleg over uitbetaling van het volgende deel, maar de partijen kwamen niet tot een akkoord.

"Eindelijk was er het idee dat er niet koortsachtig op het laatste moment onderhandeld moest worden", zegt correspondent Thomas Spekschoor. "Griekenland heeft het geld in juli nodig om leningen af te kunnen lossen. Nu wordt het toch weer krap, want de volgende vergadering is 15 juni."

Volgens Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem had het niet veel gescheeld of er was wel een akkoord uitgekomen. "Dat is het frustrerende. We waren er nagenoeg uit, maar het is niet gelukt vanavond", zei Dijsselbloem na afloop van het overleg tegen de NOS. "Het heeft te maken met verwachtingen. Sommige deelnemers aan tafel dachten dat we verder zouden gaan."

"De Grieken hopen op schuldverlichting, maar er zijn beperkingen voor de eurolanden. Niet alles is mogelijk, hebben we steeds gezegd. We gaan geen kwijtscheldingen doen, maar we zijn wel bereid te kijken naar de looptijd van de leningen en de rente."

Dijsselbloem is optimistisch dat er in juni wel een akkoord wordt bereikt over uitbetaling aan Griekenland.

Het gaat om het derde deel van een noodfonds, een lening ter waarde van 7,5 miljard euro.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/22/385478/320x320.jpg
Formatiedag 68: Schippers pelt af en houdt één optie over

Mon, 22 May 2017 23:12:28 +02:00

Informateur Schippers vindt een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de enige meerderheidsvariant waarover verder kan worden gepraat. Die conclusie trok ze vandaag na een ronde van nieuwe gesprekken.

Schippers stelde vorige week vast dat geen enkele variant op genoeg steun kan rekenen. Ze laste daarom een 'moment van reflectie' in, zodat de partijen in het weekend konden nadenken over nieuwe stappen.

Geen VVD-CDA-D66-SP-PvdA

De informateur sprak vandaag weer met verscheidene fractievoorzitters. Volgens haar heeft dat maar één nieuwe optie opgeleverd, en is die afgewezen: D66-leider Pechtold, die zich steeds zeer kritisch heeft uitgelaten over een coalitie van zijn partij met de ChristenUnie, opperde vandaag een kabinet van VVD, CDA en D66 met SP én PvdA.

Maar SP-leider Roemer en PvdA-voorman Asscher wimpelden dat meteen af. Roemer houdt vast aan een centrum-linkse coalitie en wil niet samen met de VVD.

ChristenUnie-leider Segers herhaalde vandaag dat hij bereid is op een uitnodiging in te gaan, en dat er ook over ingewikkelde onderwerpen kan worden gepraat, maar dat de anderen daar dan wel heil in moeten zien. VVD-leider Rutte en CDA-voorman Buma pleitten nog eens voor een meerderheidskabinet van vier partijen.

Overleg in fractie

Schippers zei aan het eind van de middag dat Pechtold en Segers haar hebben verteld dat ze pas over een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen nadenken als alle andere varianten van tafel zijn. De informateur benadrukte dat dat nu het geval is: ze zei dat ze alle mogelijke meerderheidscoalities heeft "afgepeld", maar dat er maar één overblijft. Pechtold en Segers zullen deze optie morgen voorleggen aan hun fractie.

Schippers erkende dat de situatie ingewikkeld is. Verwacht wordt dat D66 en ChristenUnie "met frisse tegenzin" akkoord zullen gaan. Waarschijnlijk praat Schippers daarna nog een keer met Pechtold en Segers samen en vervolgens met de leiders van alle vier partijen. De informateur wil dan nog morgen het verslag van haar 'verkenning' aan de Kamer sturen en een dag later is er mogelijk weer een Kamerdebat. Daarin wordt een nieuwe opdracht geformuleerd aan een informateur, waarschijnlijk weer Schippers.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/22/385470/320x320.jpg
De Trumps en Netanyahu's kunnen het uitstekend met elkaar vinden

Mon, 22 May 2017 21:49:35 +02:00

Op de eerste dag van het tweedaagse bezoek van het Amerikaanse presidentiële paar aan Israël werd één ding al snel duidelijk: de Trumps en de Netanyahu's kunnen het uitstekend met elkaar vinden.

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump al duidelijk gemaakt dat hij onvoorwaardelijk achter Israël staat. Dat was voor premier Netanyahu een welkom geluid, want die onderhield met Barack Obama een tamelijk ijzige relatie. Vooral in de laatste jaren van diens presidentschap kwam er uit de VS steeds meer kritiek op onder meer het nederzettingenbeleid van Israël.

Tijdens een gezamenlijk persmoment zei Netanyahu vandaag dat hij voor het eerst in zijn leven echte hoop op verandering ziet. Hij toonde zich erg ingenomen met de harde woorden van Trump in de richting van aartsvijand Iran.

Veel liefde

Trump herinnerde nog eens aan het nucleaire akkoord dat Iran met Obama en andere westerse landen heeft gesloten. Dat was voor Iran een werelddeal, zei Trump sarcastisch, want dat land raakte verlost van sancties, wordt zeker tien jaar met rust gelaten en kan intussen verdergaan met zijn agressie tegen Israël.

Na Netanyahu's opmerking dat hij blij is met de "herbevestiging" van het Amerikaanse leiderschap, zei Trump dat er in de regio "heel veel liefde is", die zal bijdragen aan het realiseren van vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Bewonderaar

Al meteen bij de aankomst op het vliegveld werd de togetherness tussen de twee echtparen onderstreept door Sara, de vrouw van premier Netanyahu. Zij begroette Melania Trump met de opmerking dat ze haar zeer bewonderde, en voegde daaraan toe: "De meerderheid van de mensen houdt van ons, maar de media niet, net als bij jullie."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/22/385451/320x320.jpg
'Gewone' ​burgers zetten vraagtekens bij jaarverslagen ministeries

Mon, 22 May 2017 21:15:51 +02:00

Is overheidsgeld vorig jaar goed en efficiënt besteed? Vandaag controleerden honderd "mensen uit de samenleving" in de Tweede Kamer de jaarverslagen van vijf ministeries, die vorige week met Verantwoordingsdag werden uitgebracht. Sommige deelnemers aan deze 'V100' zetten hun vraagtekens bij onderdelen van de verslagen.

Onder de controleurs waren mensen met allerlei verschillende achtergronden: behalve bijvoorbeeld een politieagent, een buurtsportcoach en iemand die zich met de opvang van vluchtelingen bezighoudt, deden ook werklozen en pleegouders mee.

Twee kanten

De controle door honderd burgers was dit jaar voor het eerst. De Kamer had ze uitgenodigd vanwege hun ervaring met bepaalde thema's.

VVD-Kamerlid Duisenberg, voorzitter van de commissie voor Financiën, is de initiatiefnemer. Volgens hem werkt de V100 twee kanten op: hij vindt dat de Kamer haar controlerende taak beter kan uitvoeren als er kritische vragen komen vanuit de praktijk. "En aan de andere kant is het goed als mensen uit de praktijk ontdekken hoe wij hier omgaan met beleid."

Duisenberg benadrukt dat alle ingediende vragen serieus worden genomen. Ze worden via de Kamercommissies ingediend bij de ministeries en uiteindelijk allemaal beantwoord. En neemt de Tweede Kamer zelf de inbreng van de V100 mee in haar behandeling van de jaarverslagen, zoals tijdens het Verantwoordingsdebat op woensdag 31 mei? Volgens Duisenberg is die kans er zeker. Maar het is aan de Kamerleden zelf of ze dat doen of niet.

Leren van elkaar

Een van de deelnemers aan de V100 was Felix van Vugt, docent Onderwijskunde aan de Hogeschool Utrecht. Hij vond tegenstrijdige informatie in het jaarverslag van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en in het rapport Staat van de Leraar van de Onderwijsinspectie.

"Volgens het jaarverslag doet 81 procent van de leraren aan 'peer review': zij kijken bij elkaar in de les en leren van elkaar. Maar uit mijn praktijkervaring weet ik dat dat niet helemaal kan kloppen. En in de Staat van de Leraar 2016 lees ik dat slechts 8 procent van de docenten van elkaar leert in professionele leergemeenschappen."

Definitie

Van Vugt denkt dat het grote verschil tussen beide percentages te maken heeft met een verschil in definitie. Hij wil dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt op dat punt.

Waar de onderwijskundige de stukken van het ministerie van OCW controleerde, gingen andere deelnemers aan de V100 aan de slag met de jaarverslagen van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken, Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2014/11/06/5254/m.jpg
Geen plofkraak, maar een hack bij pinautomaten Brabant

Mon, 22 May 2017 21:08:55 +02:00

Criminelen hebben in Noord-Brabant geprobeerd een pinautomaat leeg te roven door in te breken in het besturingssysteem van automaten in Made en Breda.

Het tweetal zou de afgelopen tijd zeker drie inbraakpogingen hebben ondernomen. Op beelden van beveiligingscamera's is te zien hoe ze een gat in de automaat boren en foto's nemen van de systemen.

Ze wilden waarschijnlijk een laptop aansluiten op de automaat om zo in het besturingssysteem van het apparaat te komen, maar zijn daar niet in geslaagd. Banken beveiligen de pinautomaten steeds beter en de politie zegt dat de daders niet verder zijn gekomen dan de voorbereiding. Er is geen geld buitgemaakt.

Het hacken van automaten wordt ook wel 'jackpotting' genoemd. Die methode, die in 2010 op een conferentie voor hackers al werd gedemonstreerd, wordt volgens de politie in Nederland niet vaak gebruikt. "Op deze manier een pinautomaat kraken, dat hebben we nog niet zo vaak gezien", zegt een politiewoordvoerder in het opsporingsprogramma van Bureau Brabant.

De politie zoekt de twee daders en vraagt mensen die de twee herkennen contact op te nemen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/22/385445/320x180.jpg
'Super-bloeddonor' gaat met pensioen na 333 liter bloed

Mon, 22 May 2017 21:08:40 +02:00

Bijna drie badkuipen vol bloed gaf hij, maar nu moet Frans Hollander uit Rijckholt ermee stoppen. De 'super-bloeddonor' gaat met pensioen.

Hollander gaf 513 keer bloed. En dat is volgens Sanquin een uniek hoog aantal. In totaal werd er bij de Limburger 333 liter bloed afgenomen. Vandaag liet hij zich voor de laatste keer aanprikken.

Pensioen

Hollander moet verplicht stoppen omdat hij binnenkort 70 wordt. Volgens de regels mag je dan geen donor meer zijn. De leeftijdsgrens is ingesteld om de donor te beschermen, want niet alle ouderen zijn nog in staat om bloed af te staan.

Hollander vindt het jammer. Hij had best nog wel een paar jaartjes door willen gaan. "Het is een kleine moeite om op deze manier zieke mensen te helpen. Bovendien is het gezellig hier", vertelt hij aan regionale omroep L1.

Missen

Hollander kon zo vaak doneren omdat hij naast bloed ook bloedplasma afstond. Bloed geven mag namelijk maar vijf keer per jaar, terwijl bloedplasma elke veertien dagen getapt mag worden.

"Hij heeft al heel wat levens gered", weet Manon Theunissen van Sanquin. "We gaan hem missen. Zeker omdat er vanwege de vergrijzing meer oudere donoren wegvallen, dan er nieuwe bij komen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/06/13/290258/m.jpg
Groot-wildjager verpletterd door stervende olifant

Mon, 22 May 2017 20:49:56 +02:00

In een wildpark in Zimbabwe is een ervaren Zuid-Afrikaanse groot-wildjager overleden, doordat hij terechtkwam onder een stervende olifant. De 51-jarige jager Theunis Botha werd verrast door een kudde olifanten, terwijl hij met een groep jagers op pad was in het Hwange nationale park.

Volgens Zuid-Afrikaanse media opende Botha het vuur op drie olifanten die op hem afstormden. Uit een zijwaartse richting kwam een vrouwelijke olifant op Botha af en greep hem met haar slurf. Tegelijkertijd trof een andere jager het dier met een dodelijk schot, waarna de olifant opzij viel, boven op de Zuid-Afrikaan.

Jachtreizen

Botha had een eigen website, met talloze foto's van hemzelf naast doodgeschoten tijgers, luipaarden, krokodillen en olifanten. Hij organiseerde jachtreizen, en was gespecialiseerd in de jacht met honden op luipaarden.

Op Twitter wordt met leedvermaak gereageerd op de opmerkelijke dood van de jager. Nogal wat twitteraars noemen Botha's dood 'zijn verdiende loon'.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/22/385440/320x320.jpg
ProRail liet trein bij station Ede-Wageningen uit voorzorg ontsporen

Mon, 22 May 2017 20:47:02 +02:00

Het veiligheidssysteem van spoorbeheerder ProRail heeft vrijdag een trein bij station Ede-Wageningen laten ontsporen. De trein reed op het zijspoor door rood. Hierdoor is voorkomen dat de trein op de hoofdbaan terechtkwam. ProRail bevestigt berichtgeving daarover bij Omroep Gelderland.

De sprinter raakte vrijdagmiddag rond 15.40 uur bij het station Ede-Wageningen naast de rails nadat een zogeheten ontspoortong in werking was getreden. Dat is een soort noodrem in een wissel, waardoor de trein uit de rails loopt. Volgens een woordvoerder is het een extra maatregel als andere systemen hebben gefaald.

'Geen paniek'

In de sprinter zaten zo'n 25 mensen. Niemand raakte gewond. De trein reed nog langzaam. De wielen van het eerste treinstel kwamen naast het spoor terecht.

Volgens een inzittende was er geen paniek. De passagier vertelde een verslaggever van De Gelderlander dat "het voelde als een hobbeltje. Iedereen bleef rustig." Volgens ProRail is er alleen wat schade ontstaan aan de dwarsliggers.

Nadat er een trapje was gebracht, mochten de reizigers de trein uit. Ze liepen terug naar het station en gingen verder met de bus.

Onderzoek

Het is nog niet duidelijk of deze noodstop automatisch in werking is getreden of dat iemand die zag dat het fout ging, de noodstop heeft laten maken. De Inspectie Leefomgeving en Transport en ProRail doen onderzoek naar de oorzaak van het incident.

Spoortongen worden gebruikt op trajecten waar langzaam wordt gereden. De woordvoerder van ProRail kon niet zeggen op hoeveel plaatsen ontspoortongen in het spoorwegennet zijn aangebracht. Ook kon hij niet zeggen of het systeem vaker is gebruikt, maar vast staat dat het uitzonderlijk is.

Vorige maand is zo'n veiligheidsmaatregel aangelegd op de Brabantroute bij Dordrecht. Omdat daar veel goederentreinen rijden, is besloten aanvullende maatregelen te nemen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/22/385438/320x320.jpg
Storing draaibrug Afsluitdijk pas morgen verholpen

Mon, 22 May 2017 14:10:59 +02:00

De storing aan de brug op de Afsluitdijk is naar verwachting pas morgen na de ochtendspits verholpen. Eerder vandaag was de Afsluitdijk in de richting van Noord-Holland een tijdlang afgesloten, omdat de draaibrug bij de Lorentzsluis bij Kornwerderzand niet wilde sluiten.

De storing aan de draaibrug is veroorzaakt door warmte. Rijkswaterstaat stelt dat te laat is begonnen met koelen van de brug. Er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Het verkeer vanuit beide richtingen wordt bij de brug over één rijstrook geleid die in tweeën is gedeeld.

Rijkswaterstaat durft het vanavond nog niet aan om de brug in gebruik te nemen, omdat deze nog niet volledig gekoeld is. Met waterpompen wordt geprobeerd de temperatuur te verlagen.

Een paar weken geleden waren er ook al problemen met de brug bij de Lorentzsluis. De brug sloot toen niet goed. Er werd toen een rijstrook van de brug richting Friesland vrijgemaakt voor het verkeer vanuit het noorden.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/29/375751/320x320.jpg
AkzoNobel: 'Nooit zomaar go away tegen PPG gezegd'

Mon, 22 May 2017 19:47:30 +02:00

Het verf- en chemieconcern AkzoNobel is een paar keer buitengewoon agressief benaderd door PPG, maar de commissarissen hebben zorgvuldig en op basis van de feiten besloten niet met de Amerikaanse branchegenoot in zee te gaan. Dat zei Antony Burgmans, voorzitter van de raad van commissarissen van AkzoNobel, vandaag tegen de rechter. "We hebben nooit zomaar tegen PPG go away gezegd."

De president-commissaris stond bij de Ondernemingskamer tegenover een legertje advocaten die namens grote aandeelhouders het vertrek eisten van Burgmans. Hij wordt gezien als de kwade genius achter het dichthouden van de deur voor PPG. Activistische aandeelhouders, zoals Elliott Advisors, willen dat er op last van de rechter een bijzondere aandeelhoudersvergadering komt waarop ze Burgmans kunnen wegsturen.

Advocaten van AkzoNobel zeiden dat zo'n actie zinloos is, omdat een vertrek van Burgmans niets uitmaakt. "De beslissing om PPG de deur te wijzen is niet alleen door Burgmans, maar unaniem genomen." Een informerende aandeelhoudersvergadering is ook nergens voor nodig, want er zijn al meer dan 160 investormeetings geweest, waarvan 20 met Eliott, zeiden de advocaten.

Toonzetting

Burgmans noemde ook in de rechtszaal de agressie en de toonzetting van de aandeelhouders ongekend. "Maar die aspecten hebben geen rol gespeeld bij onze afwegingen."

De Ondernemingskamer komt maandag 29 mei na sluiting van de beurs met zijn uitspraak.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/22/385414/320x320.jpg
Vrouw bevalt in bus, navelstreng afgebonden met schoenveter

Mon, 22 May 2017 19:33:34 +02:00

Een vrouw is gisteravond bevallen in een bus van Arriva. Haar zoontje kwam ter wereld in een bus van lijn 115 in Breda, schrijft Omroep Brabant.

Buschauffeur Frans Videler zag in zijn binnenspiegel dat er iets aan de hand was met de vrouw. Hij hoorde een gil zag op dat moment een golf vruchtwater de bus in stromen.

112

Videler zette de bus aan de kant en alarmeerde de centrale. Maar niet veel later werd het kindje al geboren. "Dat ging ontzettend snel", zegt de buschauffeur. "Binnen twintig seconden was het kindje er."

Via de telefoon had de chauffeur contact met een medewerker van het alarmnummer 112. Die kon hij al snel laten weten dat alles goed was en dat de baby ook al gehuild had.

Schoenveter

Medewerkers van Arriva zijn snel naar de bus toegegaan om de buschauffeur te helpen. Zij hebben samen met twee passagiers de moeder en het kind opgevangen in afwachting van de hulpdiensten.

De baby is door hen in een sjaal gewikkeld. Op advies van de centralist van 112 bonden ze de navelstreng af met een schoenveter.

Trots

Een ambulance heeft de moeder en haar baby naar het ziekenhuis gebracht. Volgens Arriva maken beiden het goed.

De chauffeur is erg onder de indruk van wat er is gebeurd in zijn bus. "Als Arriva zijn we trots dat zowel onze chauffeur als onze toezichthouders zo professioneel gehandeld hebben tijdens deze unieke situatie", zegt het vervoersbedrijf tegen Omroep Brabant.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2015/10/10/199689/m.jpg
'Hoe kan het dat niemand mijn dochter heeft gezien?'

Mon, 22 May 2017 19:23:01 +02:00

Een paar minuten voor drie begint een vrouw aan haar baantjes in zwembad 't Gastland in Rhenen. Ze ziet iets onder water. Een pop, denkt ze. Ze roept een badjuf, die onmiddellijk in het water duikt. Ze haalt de 9-jarige Salam boven water. Reanimatie mag niet meer baten. Het Syrische meisje is verdronken.

"We zijn ons vaderland juist ontvlucht om een veilige plek voor onze kinderen te vinden", zegt de moeder van Salam. "We dachten dat Nederland veilig was, maar uitgerekend hier zijn we onze dochter verloren."

Salam overleed tijdens het schoolzwemmen, in september 2015. Vandaag begon de rechtszaak tegen drie zwembadmedewerkers en twee leerkrachten van haar basisschool in Rhenen. Volgens het OM hebben ze niet genoeg toezicht gehouden.

Salam zat pas een paar weken op school, kon niet zwemmen en sprak geen Nederlands. Toch werd ze na afloop van de les, tijdens het spelen, niet specifiek in de gaten gehouden. De badmeester die haar les had gegeven, had haar drijfkurkjes afgedaan en gezegd dat ze in het ondiepe bad moest blijven. Daar bleef het bij.

Kinderen uit haar klas zeiden later dat Salam toch naar het diepe was gegaan. Ze wilde van de duikplank. "Niet in het diepe springen, je kan niet zwemmen!" zou een van haar klasgenootjes nog hebben geroepen. Een kwartier later lag haar lichaam op de bodem van het zwembad, precies op de zwarte streep.

Niemand heeft gezien wat er met Salam is gebeurd. De kinderen niet, de toezichthouders van het zwembad niet, de leerkrachten niet. Ondanks haar opvallende felroze badpak en zwarte legging, heeft niemand haar tijdens het vrij zwemmen nog gezien. Pas toen alle kinderen waren aangekleed, werd Salam gemist.

Voor het toezicht tijdens het schoolzwemmen in Rhenen waren richtlijnen. De verantwoordelijkheid werd gedeeld door het zwembad en de school. Maar vrijwel geen van de vijf verdachten heeft de protocollen ooit gelezen. Hoe het toezicht precies moest worden ingevuld, hebben de badmeesters en leraren onderling ook nooit besproken.

"Mij is nooit verteld wat ik moest doen", zegt de juf van Salam. Toezicht verliep op gevoel, op onderling vertrouwen, op ervaring en routine. "Het ging altijd supergoed", aldus een badjuf. "We deden dit al jaren."

Alle vijf zijn ze ervan overtuigd dat ze goed hebben opgelet. "Ik denk dat wij de regels hebben uitgevoerd zoals die op papier stonden", zegt de badmeester.

"Hoe kan het dan dat niemand mijn dochter heeft gezien?", reageert de vader van Salam. "Jullie praten over regels, maar ik wil de waarheid. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?"

Het is een vraag die ook dag en nacht door de hoofden van de vijf verdachten spookt. "Ik zou zo graag willen zeggen waar het fout is gegaan, maar we weten het niet", zegt een van de leerkrachten. "Daar worstel ik enorm mee." De badmeester: "Het is een nachtmerrie. Ik voel de pijn van de ouders. Ik vind het heel erg."

De zaak wordt morgen vervolgd.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2015/03/25/143955/2.jpg
Wereldprimeur: voorwerpen in realtime van binnen bekijken

Mon, 22 May 2017 19:13:28 +02:00

Niet eerder was het mogelijk: in realtime en in kleur een object van binnen bekijken. Maar met een nieuwe scanner kan het. "Een uitvinding van wereldformaat" wordt het genoemd.

Nieuwe algoritmen en krachtige computers maken het mogelijk om sneller en met minder schadelijke röntgenstraling, meer uit scans te halen dan tot nu toe mogelijk was.

De nieuwe scanner staat in een net geopend lab bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. Door nieuwe rekenmethodes is het nu mogelijk om in realtime een beeld te genereren van het object. "Dat levert verschillende voordelen op", zegt Joost Batenburg, van het CWI, in het radioprogramma Nieuws en Co.

In ziekenhuizen wordt gebruik gemaakt van de oude CT-scanner. Het menselijk lichaam wordt van binnen bekeken door röntgenstraling door het lichaam te sturen. "Met die scans wordt naderhand gekeken naar het beeld dat is opgenomen. Met deze scanner kan je terwijl je aan het scannen bent al gaan kijken naar de 3D-beelden."

Daardoor is het ook mogelijk om realtime de beelden te analyseren. "Op basis van wat je ziet, kan je het scanproces bijsturen. Als je bijvoorbeeld een klein detail ziet waarin je geïnteresseerd bent, kan je inzoomen. Normaal moest je daarvoor een nieuwe scan maken."

Dat zorgt ervoor dat de nieuwe scans meer informatie bevatten en er minder schadelijke röntgenstraling door wordt gestuurd. Doordat er tijdens de scan geanalyseerd kan worden, is niet meer nodig om een tweede scan te maken.

Maar niet alleen in ziekenhuizen kan de scanner goed van pas komen. De nieuwe technieken kunnen ook ingezet worden in voor kwaliteitscontrole in de voedingsindustrie en bijvoorbeeld voor het restaureren van antieke topstukken. Met de scanner kunnen bijvoorbeeld kleine scheurtjes in een antieke vaas opgespoord worden.

"Wat heel leuk is dat we nu ook samenwerken met musea", vertelt Batenburg. "We werken bijvoorbeeld met het Rijksmuseum. Samen met hen kunnen we oude kunstobjecten scannen, om er zo binnenin te kunnen kijken. Het leuke van kunst is dat de buitenkant vaak heel mooi is, maar binnenin gaan geheimen schuil over hoe het gemaakt is. "

Kipfilets en lego

De nieuwe scanner is nog een prototype. Het is nog niet mogelijk om er scans mee te maken van het menselijk lichaam, daarvoor is hij te klein.

"We zullen er de komende tijd allerlei objecten in stoppen, zoals kipfilets en legobouwwerken", vertelt Batenburg. "Als we weten hoe je bepaalde objecten het beste kunt scannen, dan wordt het mogelijk om in de toekomst scanners voor die toepassingen te ontwikkelen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/05/22/385404/320x320.jpg