Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  die  door  kunnen  mensen  met  mugabe  naar  nog  tot  uit  vingerafdrukken  volgens  werd  worden  wordt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS Nieuws



NOS Nieuws



Published: Sun, 19 Nov 2017 23:41:26 +0100

Copyright: Copyright NOS
 



Dode door ongeluk met spookrijder bij de Roertunnel

Sun, 19 Nov 2017 23:10:21 +0100

Bij Roermond is een dode gevallen bij een ernstig ongeluk met een spookrijder. Ook is er zeker een persoon zwaargewond geraakt.

Het gaat om een frontale aanrijding net buiten de Roertunnel, op de rijbaan naar het zuiden. Vlak voor het ongeluk werd al gemeld dat er een spookrijder reed.

Brokstukken van de auto's kwamen terecht op de rijbaan richting Nijmegen. De A73 is daarom in beide richtingen afgesloten tussen Roermond-Oost en de Roertunnel. De politie gaat ervan uit dat de stremming nog uren zal duren.

Over de identiteit van de slachtoffers is nog niks bekend.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432454/320x320.jpg




Hoeveel man kan je kwijt op één motorfiets?

Sun, 19 Nov 2017 22:38:02 +0100

De 'Tornadoes' noemen ze zichzelf: een onderdeel van het Indiase leger dat al meerdere wereldrecords heeft gebroken.

Vandaag begonnen ze aan een nieuwe uitdaging: met zoveel mogelijk militairen een ritje maken op een motorfiets.

Op een militair vliegveld in Bangalore heeft de groep een speciale motorfiets neergezet.

De mannen stappen een voor een op de motor...

Maar de poging mislukt, de mannen vallen van de motor.

Wat er gebeurde is niet duidelijk. Misschien werd een van de twee kanten te zwaar of werd er een stuurfout gemaakt.

Ze proberen het opnieuw: deze keer is de poging wel succesvol.

Uiteindelijk weten 58 militairen op de motor te klimmen. Ze rijden 1200 meter in 2 minuten en 14 seconden.

De 'Tornadoes' zetten met hun poging een nieuw wereldrecord en zijn dolblij.

Het vorige record stond op naam van een ander onderdeel van het Indiase leger met de naam 'Daredevils'. Zij wisten in 2010 56 man op een motor te krijgen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432446/320x320.jpg




Duitse coalitie-onderhandelingen vermoedelijk weer nachtwerk

Sun, 19 Nov 2017 20:01:20 +0100

Het coalitie-overleg in Duitsland lijkt nachtwerk te worden. Er wordt al de hele dag onderhandeld tussen Merkels CDU, zusterpartij CSU, de liberale FDP en de Grünen. Voorman Kellner van de Grünen zei na het diner dat de partijleiders weer bij elkaar zitten "en dan kijken we niet op een uurtje".

De partijen zijn al een paar keer uit elkaar gegaan om in eigen kring verder te overleggen.

Vandaag gold als een beslissende dag voor de onderhandelingen, die zich al wekenlang voortslepen, maar er is geen harde deadline. Volgens CSU-leider Seehofer moet er de tijd worden genomen als dat nodig is. "Het gaat erom dat Duitsland een goede regering krijgt en dat die op een zorgvuldige manier tot stand komt."

Struikelblok

Om opnieuw te kunnen regeren, heeft CDU-leider Merkel de steun nodig van zusterpartij CSU, de Grünen en de liberale FDP. Het grote struikelblok is het vluchtelingenbeleid, maar ook over milieukwesties en klimaat wordt nog hard onderhandeld.

De Grünen zouden kunnen leven met een bovengrens van 200.000 vluchtelingen die Duitsland per jaar opneemt. Ze zouden dan wel eisen dat het grondrecht voor mensen om asiel aan te vragen niet wordt aangetast en dat de eisen voor gezinshereniging niet worden verscherpt. Daarvoor zouden ze steun krijgen van de FDP.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432426/320x180.jpg




Als 91-jarige paardrijden in de regen, koningin Elizabeth doet het

Sun, 19 Nov 2017 21:26:00 +0100

Het was rotweer, maar dat leek haar niet te deren. De Britse koningin Elizabeth werd vandaag gespot terwijl ze in de regen aan het paardrijden was op haar landgoed Windsor. Vergezeld door de opperstalmeester reed ze met de capuchon van haar regenjas over het hoofd door de tuin.

Elizabeth is 91 en rijdt al paard sinds haar vierde. De laatste jaren doet ze dat wel een stuk minder, al werd ze van de zomer ook nog paardrijdend op Windsor gezien. Het weer was wel een stuk beter toen.

Platina

Elizabeth en haar man, de 96-jarige prins Philip, vieren morgen hun 70-jarig huwelijk. Naar verwachting van Britse media wordt het platina huwelijk niet gevierd met publieke evenementen. Wel is er op Windsor Castle een privéfeest.

Eerder deze week bracht het Britse koningshuis al foto's naar buiten van Elizabeth en prins Philip.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432436/320x320.jpg




Spoorbrug met wat vertraging nu toch geplaatst

Sun, 19 Nov 2017 10:04:02 +0100

Het plaatsen van de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht is met een paar uur vertraging voltooid. De brug ligt er, maar moet nog wel worden vastgezet.

De waterstand was iets te laag om de brug te kunnen plaatsen. De ponton waarop de brug steunt, moest precies op de goede hoogte liggen en dat was niet het geval.

Op verzoek van de aannemer verhoogde Rijkswaterstaat de waterstand met 10 centimeter. Daarvoor werd de sluis bij Wijk bij Duurstede opengezet. "Het waterpeil in de rivier is hoger dan het kanaalpeil, dus het stroomt vanzelf het Amsterdam-Rijnkanaal in", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De brug is 170 meter lang, 15 meter breed en weegt ruim 3000 ton. Door de nieuwe spoorbrug kunnen er meer treinen tussen Utrecht en het westen van Nederland rijden. Vanwege de klus was het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag, Rotterdam en Leiden stilgelegd. Ook mochten er geen schepen varen. Aanvankelijk zou de stremming tot 14.00 uur duren, maar dat wordt middernacht. Dan wordt het scheepvaartverkeer hervat, maar er zal nog wel hinder zijn voor schepen. Er liggen meer dan twintig schepen te wachten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432293/320x320.jpg




Mugabe houdt in tv-toespraak poot stijf, geen woord over aftreden

Sun, 19 Nov 2017 17:54:27 +0100

President Robert Mugabe heeft in een verklaring die live op de televisie werd uitgezonden niet gezegd dat hij aftreedt. Lang leek het erop dat hij dat wel zou doen, maar de cruciale woorden sprak hij niet uit.

Zijn toespraak had veel weg van een soort van troonrede met allerlei beleidsvoornemens, zei correspondent Bram Vermeulen op NPO Radio 1. "Het leek wel of Mugabe een paar pagina's vergeten was."

De 93-jarige Mugabe excuseerde zich na het uitspreken van de verklaring. "Sorry", zei hij. "Ik hoop dat we dat kunnen corrigeren. Het is de verkeerde speech." Of daarvan inderdaad sprake is, is niet duidelijk.

Afzetten

Het enige dat nu overblijft is een afzettingsprocedure in het parlement, zei Vermeulen. Het leger kiest daarmee voor de legale route.

"De generaals willen niet de geschiedenis ingaan als een junta", zegt Vermeulen. "Ze willen dat de economie weer wordt opgestart, dat ze worden geaccepteerd door de internationale gemeenschap.

De legale route loopt via het parlement. Vermeulen verwacht dat daar morgen de afzettingsprocedure van start gaat.

Mnangagwa

De verwachting is dat de voormalige vicepresident Emmerson Mnangagwa Mugabe zal opvolgen. Daarmee is allerminst gegarandeerd dat Zimbabwe weer een democratie wordt.

Mnangagwa was onder Mugabe decennialang de tweede man van Zimbabwe en wordt nu door het leger naar voren geschoven.

ZANU-PF

De Zimbabwaanse legertop onderhandelt al dagen met Mugabe over zijn aftreden. Ook de katholieke kerk praat in op Mugabe. Eerder vandaag heeft het centrale comité van Mugabe's partij ZANU-PF hem afgezet als partijleider.

Toch zei Mugabe dat hij het partijcongres dat over enkele weken gehouden wordt, zal voorzitten. "Of hij wil de feiten niet onder ogen zien, of hij weet iets wat niemand hier in Zimbabwe kan overzien", zei Vermeulen in Nieuwsuur.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432438/320x320.jpg




Opvallend veel bootvluchtelingen naar Spanje

Sun, 19 Nov 2017 19:48:40 +0100

Afgelopen weekend hebben zo'n 500 migranten vanuit Noord-Afrika de oversteek gemaakt naar Spanje. Ze kwamen met circa vijftig boten uit Algerije. In de regio Murcia werden ongeveer 470 migranten onderschept door een patrouilleschip. Nog eens veertig migranten werden onderschept in twee boten in de Straat van Gibraltar.

In de Spaanse enclave Ceuta in Noord-Afrika, kwamen vandaag twintig migranten per boot aan. De kustwacht haalde ook drie lichamen uit het water van vluchtelingen die waren verdronken.

Verrassend

Ook de kustwacht in Algerije heeft dit weekeinde illegale migranten van boten gehaald. Donderdag, vrijdag en gisteren zetten 286 migranten via de Middellandse Zee koers naar Europa. Dat is uitzonderlijk omdat het relatief weinig voorkomt dat migranten proberen de oversteek te maken vanuit Algerije. De meeste van de honderdduizenden Afrikanen die dat proberen, vertrekken vanuit Libië. Bovendien doen ze die pogingen meestal in de zomer, als het weer geschikter is.

Een mogelijk verklaring voor de opleving in het aantal oversteekpogingen is dat de economie in Algerije is geraakt door een sterke daling van de inkomsten uit brandstoffen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432422/320x320.jpg




Na ruim 50 jaar krijgt ruimtekat Félicette eindelijk erkenning

Sun, 19 Nov 2017 19:37:51 +0100

De kat Félicette, de eerste kat in de ruimte en ook de enige die een verblijf in de ruimte tot nu toe heeft overleefd, krijgt haar eigen monument. Met dank een inzamelingsactie, waarbij bijna 50.000 euro werd opgehaald.

Een campagne op Kickstarter van de Brit Matthew Serge Guy was dusdanig succesvol dat de zwart-witte kat nu een eigen monument krijgt. Het ontwerp staat nog niet helemaal vast, maar waarschijnlijk wordt het een bronzen beeld van zo'n anderhalve meter hoog. "Het wordt zeker iets met een kat en een raket", schrijft de initiatiefnemer op Kickstarter. Het moet komen in Parijs, de woonplaats van de kat.

Naar verwachting wordt het monument volgend jaar geplaatst, net op tijd om de 55ste verjaardag van Félicette's vlucht te vieren. Volgens initiatiefnemer Guy is het monument ook bedoeld voor alle andere dieren die naar de ruimte zijn gestuurd.

Ingeslapen

Félicette werd op 21 oktober 1963 door de Franse ruimtevaartorganisatie CNES de ruimte ingeschoten. Het dier was op het hoogtepunt zo'n 200 kilometer van de aarde vandaan en landde 13 minuten later. Of de kat was gekocht in een dierenwinkel of dat het een zwerfkat is niet duidelijk.

Wetenschappers kozen Félicette na een intensieve training, onder meer in een centrifuge. Vermoedelijk werd ze gekozen vanwege haar rustige karakter, maar het kan ook zijn dat ze werd gekozen omdat de 13 andere katten die getraind werden te zwaar waren.

Minder dan een week na haar landing wilde de CNES een tweede Franse kat naar de ruimte sturen, maar dat liep niet goed af. Door een technisch probleem explodeerde de raket kort na de lancering.

Ook met Félicette liep het niet goed af: na de landing werd ze naar een laboratorium gebracht en wetenschappers lieten haar inslapen, zodat het effect van de ruimtereis op de hersenen van het dier kon worden gemeten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432417/320x320.jpg




Franse politieman met relatieprobleem schiet drie mensen dood

Sun, 19 Nov 2017 19:17:03 +0100

In Frankrijk heeft een politieman met zijn dienstwapen drie mensen doodgeschoten en drie verwond en daarna met het wapen zelfmoord gepleegd. De 31-jarige agent uit Sarcelles bij Parijs had gisteravond van zijn vriendin te horen gekregen dat ze het uitmaakte. Daarop schoot hij zijn vriendin in haar gezicht. Zij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Daarna schoot hij op straat twee mannen van 30 en 44 dood. Of hij die kende, is nog onduidelijk. Vervolgens ging de politieman naar het huis van zijn schoonouders en schoot de vader van zijn vriendin dood. Ook verwondde hij haar moeder en zus en doodde de hond. De politieman zelf werd later dood in de tuin gevonden. Hij had met zijn dienstwapen zelfmoord gepleegd.

Sinds de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en Saint-Denis hebben Franse politiemensen het recht hun dienstwapen permanent bij zich te hebben. De moordpartij van gisteren heeft geleid tot discussie daarover. Volgens Franse media hebben dit jaar al 46 politieagenten met hun eigen wapen zelfmoord gepleegd.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432413/320x320.jpg




Geld verdienen aan CO2 kan en is ook nog goed voor het milieu

Sun, 19 Nov 2017 19:12:45 +0100

Broeikasgas CO2 gebruiken als grondstof in plaats van het laten vrijkomen als nutteloos afval. Het is mogelijk. We kunnen er mee bouwen, er brandstof van maken of zelfs asbest mee afbreken. Bedrijven en onderzoekers zijn al druk bezig met het ontdekken en ontwikkelen van commerciële toepassingen. Bouwbedrijf RuwBouw Groep heeft bijvoorbeeld een bouwsteen ontwikkeld die bestaat uit zand, reststoffen uit de staalindustrie en CO2. Vijf jaar geleden reed Frans Temmermans van RuwBouw met een collega op de snelweg in de buurt van Harderwijk en sprak voor de zoveelste keer over zijn idee om CO2 op te slaan in bouwsteen. De collega vond het welletjes, zette de auto aan de kant en pakte een stuk papier. Op het dak van de auto werd het plan uitgetekend. En nu worden de eerste CO2 bouwstenen ook daadwerkelijk gemaakt op de voormalige kalkzandsteen fabriek in het Overijsselse Kloosterhaar. Van los zand tot keiharde stenen: De stenen worden een zeecontainer ingereden die wordt gevuld met CO2. Na een paar uur is het gas opgenomen. Het is een verbinding aangegaan met de staalslak in het zand, waardoor het als bindmiddel voor de stenen fungeert. De CO2-stenen worden nu nog gebruikt voor de tussenwanden van een appartementencomplex in Amsterdam. Het bedrijf wacht op een licentie om met CO2-stenen dragende constructies te kunnen gaan bouwen. Bij de Ruwbouw Groep twijfelt niemand eraan dat dit gaat gebeuren. Minder broeikasgas Met zo'n vergunning kan het bedrijf op grote schaal stenen gaan produceren. Dat kan op de huidige locatie zijn of dicht bij de plaats waar veel CO2 wordt gecreëerd. Denk dan bijvoorbeeld aan een kunstmestfabriek. Volgens Temmermans is voor een gemiddelde gezinswoning die met deze steen gebouwd wordt 5000 kilo CO2 nodig. De woningen kunnen naar verwachting vanaf volgend jaar worden gebouwd. De productie van deze steen haalt niet alleen CO2 uit de atmosfeer, maar leidt ook tot een flinke reductie van het broeikasgas. Voor de traditionele steenproductie is heel veel energie nodig. Om kalkzandsteen te verharden is nu nog aardgas nodig en daarbij komt veel CO2 vrij. 'Prachtig voorbeeld' Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat reageert positief. "Zo moet het. Innovatieve bedrijven zien kansen en komen met producten en diensten waarmee de CO2-uitstoot kan worden verminderd. Daardoor ontstaat nieuwe werkgelegenheid. Deze onderneming laat zien dat dat heus kan zonder aanmoediging of ondersteuning van de overheid. Een prachtig voorbeeld." Ook bij TNO worden producten ontwikkeld die gemaakt worden met CO2. Volgens Earl Goetheer van TNO kunnen we over vijftien tot twintig jaar wel zes megaton hergebruiken. Dat is een derde van wat het kabinet als afval onder de grond wil stoppen. Volgens Goetheer kan een kleine tien procent van die zes megaton daarvan in bouwmateriaal terecht komen. En die gaat er nooit meer uit, ook niet bij sloop. Brandstof Een andere manier om CO2 te hergebruiken is door er brandstof van te maken. Die wordt gemaakt door CO2 te laten reageren met waterstofgas. Waterstofgas kan geproduceerd worden door de elektrolyse van water met behulp van stroom. Dat is vooral handig op dagen dat er teveel zonne- of windenergie wordt geproduceerd. Die energie kan dan met behulp van CO2 worden omgezet in brandstof. Ook op andere plekken wordt onderzoek gedaan naar hergebruik van CO2. Bijvoorbeeld door onderzoeksbureau CE Delft. Dat onderzoekt in opdracht van haven- en industriële bedrijven in Rotterdam wat er mogelijk is qua CO2 hergebruik in de Rotterdamse regio. Het is optimistisch over de verwerking van asbest tot een onschuldig product door gebruik van CO2. Een ander mogelijk rendabele toepassing is het gebruik van CO2 om bij de productie van polyolen, een grondstof voor polyurethaan. Dat is een soort schuim, dat in allerlei producten wordt gebruikt. Twee procent[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432412/320x320.jpg




Vingerafdruk in paspoort wordt nooit gecontroleerd

Sun, 19 Nov 2017 18:05:19 +0100

Hoewel burgers al sinds 2009 verplicht zijn vingerafdrukken af te staan voor in hun paspoort, worden die op Schiphol, bij de grens en in het buitenland nooit gecontroleerd. Dat blijkt uit navraag van de NOS bij de marechaussee en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. De verplichting komt voort uit Europese afspraken, die werden gemaakt in reactie op onder meer de aanslagen in de VS op 11 september 2001. Alleen bij gemeenten wordt er in incidentele gevallen wel eens naar vingerafdrukken gekeken. Andere autoriteiten, zoals op Schiphol, kunnen de vingerafdrukken door technische oorzaken of politieke redenen niet eens lezen. Volgens biometrie-expert Max Snijder moeten we vooralsnog concluderen dat het project met vingerafdrukken "volledig is geflopt". 20 miljoen afdrukken De invoering van de vingerafdruk in het paspoort heeft de samenleving ondertussen al tientallen miljoenen gekost. Alleen al het aanschaffen van ongeveer 4800 vingerafdrukscanners werd voor de invoering geschat op 32 miljoen euro. Een deel van die scanners is inmiddels al weer vervangen. "Dat we wel vingerafdrukken moeten afgeven maar niet gebruiken, is eigenlijk niet uit te leggen", vindt Snijder. Toch verbaast hem het niet. Hij schreef in 2010 in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid al een kritisch rapport over het biometrisch paspoort. "Het is een Europese afspraak, waar we lelijk aan vast zitten." Sinds 2009 zijn er ongeveer 20 miljoen vingerafdrukken afgenomen bij Nederlandse burgers. Het idee voor een beter paspoort ontstond na de aanslagen op het World Trade Center in 2001. Een maand na de aanslagen kondigde het toenmalig kabinet al aan dat er vingerafdrukken in paspoorten moesten komen. Vanaf 2009 werd dat verplicht in Nederland en de hele Europese Unie. Sindsdien moet elke burger bij een aanvraag van een Nederlands paspoort twee vingerafdrukken afgeven, die worden opgeslagen in een chip op het paspoort. Maar na de invoering is er niets meer mee gedaan. Het doel was om 'look-alike-fraude' - waarbij iemand reist op een paspoort van iemand die erg veel op hem lijkt - tegen te gaan. Ook moest het helpen om in Nederland identiteitsfraude beter op te sporen, schreef Justitie-minister Donner in 2003 aan de Tweede Kamer. Van beide toepassingen is niets terechtgekomen, zo blijkt uit een rondgang langs betrokken partijen. Bij de marechaussee op Schiphol is de apparatuur nog niet eens geschikt om vingerafdrukken te controleren. Al bij de invoering in 2009 werd duidelijk dat de marechaussee bij grenscontroles de vingerafdrukken van inreizende passagiers op dat moment niet kon controleren. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde bij de invoering aan dat "binnen afzienbare tijd deze apparatuur wel beschikbaar is". De marechaussee laat desgevraagd weten dat de apparatuur inmiddels aanwezig is, maar "niet is gecertificeerd" om de chip op het paspoort te ontsleutelen. Met andere woorden: de beveiliging van de apparatuur is nog niet goedgekeurd. Ook in het buitenland kan niemand de Nederlandse vingerafdrukken uitlezen. Nederland heeft de sleutel die daarvoor nodig is nog met geen een enkel ander land gedeeld, erkent het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is opvallend, omdat de invoering van vingerafdrukken op het paspoort mede werd ingevoerd onder druk van de Verenigde Staten. Amerika kondigde na 9/11 aan dat dat alleen mensen met een biometrisch paspoort vrij naar de VS konden reizen. Maar in Amerika kunnen ze dus nog altijd niet de Nederlandse vingerafdrukken uitlezen. Nog opvallender: de Verenigde Staten zagen zelf af van het gebruik van vingerafdrukken in het eigen paspoort. Overigens geldt dat ook andersom: Nederland heeft van geen enkel ander land de cryptografische sleutel. Dus ook al zou de apparatuur van de marec[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/07/401114/320x320.jpg




Marathonlopers trotseren deken van smog in New Delhi

Sun, 19 Nov 2017 17:20:54 +0100

De smog in de Indiase hoofdstad New Delhi is deze maand zo ernstig dat artsen spreken van een noodsituatie, maar dat heeft duizenden mensen er niet van weerhouden vandaag mee te doen aan een halve marathon door de stad.

De Indiase gezondheidsdienst stapte drie dagen geleden naar de rechter om de marathon te laten opschorten. De dienst vond het onverantwoordelijk mensen te laten hardlopen in de smog. Mensen die gewoon door New Delhi lopen hebben al last van branderige ogen en keelpijn, dus artsen verwachten ernstige gezondheidsschade voor hardlopers. Het Indiase gerechtshof besloot echter groen licht te geven voor de wedstrijd.

De smog was tijdens de wedstrijd wel wat minder erg doordat het gisteren had geregend en het parcours 's ochtends was natgespoten tegen het stof. Zo'n 35.000 hardlopers verschenen aan de start.

De Ethiopiër Berhanu Legese won bij de mannen in 59 minuten en 46 seconden en zijn landgenote Almaz Ayana was met 1 uur, 7 minuten en 11 seconden de snelste bij de vrouwen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/10/430419/320x320.jpg




Steunactie voor deelnemers blokkade anti-Zwarte Piet-betogers

Sun, 19 Nov 2017 17:06:40 +0100

Op internet is een voorstander van Zwarte Piet een actie begonnen om geld in te zamelen voor actievoerders die mogelijk een boete krijgen voor het blokkeren van de snelweg. Het geld is voor eventuele boetes die mensen krijgen die gisteren op de A7 bij Joure een blokkade opwierpen tegen bussen met anti-Zwarte Piet-betogers die op weg waren naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Er was vanmiddag om 16.30 uur volgens informatie van de website doneeractie.nl al meer dan 20.000 euro opgehaald.

De initiatiefnemer noemt de deelnemers aan de blokkade helden. De supporters van Zwarte Piet veroorzaakten met hun blokkade een aantal aanrijdingen. De politie hield niemand aan, om zo snel mogelijk de weg weer te kunnen vrijmaken.

Wel noteerde de politie de kentekens van de automobilisten die meededen aan de blokkade. Er is overleg tussen politie en OM over eventuele vervolging.

Vertrouwen

Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zegt vanavond tegen de NOS verontwaardigd te zijn: "Wij hebben alles precies volgens het boekje gedaan toen wij wilden protesteren, en dan is dit de reactie van de autoriteiten. Het zet je aan het denken, heeft het wel zin om een actie van tevoren te melden?" Dat wil volgens hem niet zeggen dat er onaangekondigde acties komen. Of er de komende periode nog nieuwe acties komen, wil hij niet zeggen. "Het is nu aan de autoriteiten om ons vertrouwen terug te winnen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/18/432190/320x320.jpg




Waar is de vermiste Argentijnse onderzeeër gebleven?

Sun, 19 Nov 2017 16:36:20 +0100

In Argentinië groeit de bezorgdheid over het lot van het marineschip ARA San Juan. Van de onderzeeër is sinds woensdag niets meer vernomen. Wel werden signalen opgevangen die mogelijk van het schip zijn, maar zekerheid daarover is er niet. En dus is de vraag of de 44-koppige bemanning nog leeft. De zoektocht wordt bemoeilijkt door slechte weersomstandigheden.

Volgens Argentinië is er mogelijk een stroomstoring aan boord, waardoor het niet meer kan communiceren. Hoofdredacteur Jaime Karremann van Marineschepen.nl is niet gerust op een goede afloop. "In Argentinië is het probleem dat er heel weinig geld is", legt hij uit. "En dat heeft dan weer gevolgen voor het onderhoud en voor de training van de bemanning. Technische problemen aan boord kun je alleen maar oplossen als je goed getraind personeel hebt."

En daaraan schort het volgens Karremann. Een groot verschil met de bemanning van de Europese of Amerikaanse onderzeeërs. "In Nederland en binnen de NAVO kent ieder bemanningslid van een onderzeeër het schip helemaal van binnen en buiten. Zelfs de kok weet hoe 'ie het schip uit het water moet halen. Daarnaast wordt er binnen de NAVO regelmatig op noodsituaties geoefend. In Den Helder is een speciale ontsnappingstoren in een zwembad. En eens in de zoveel tijd is er een grote NAVO-oefening, waarbij een onderzeeboot op de bodem wordt gelegd."

Volgens Karremann kunnen moderne onderzeeboten een dag of zeven zonder stroom onder water blijven, voor er problemen ontstaan met de zuurstofvoorziening. Daarnaast zijn er speciale kaarsen aan boord, die zuurstof kunnen aanmaken. "Een van de mogelijkheden is dat het schip problemen heeft, maar wel wil doorvaren. Het is er namelijk heel slecht weer. Tussendoor proberen ze dan wellicht contact te krijgen. Dat verklaart misschien dat er nog geen noodbakens of noodvuurwerk zijn waargenomen."

In noodsituaties kan namelijk een van de oranje boeien van een onderzeeboot worden losgelaten. Is zo'n boei eenmaal aan de oppervlakte gekomen, dan zendt die een noodsignaal uit. Dat is in dit geval nog niet gebeurd of niet waargenomen. Bovendien schrijft het protocol voor dat onderzeeërs naar boven moeten komen, als er problemen zijn met de communicatie.

Schip doormidden

En dus is Karremann er niet gerust op. "Er is met vliegtuigen in het gebied gezocht en er is niets gezien. De bemanning zal bij communicatieproblemen een mast opsteken en kijken wat er gebeurt. Het komt vanuit de Argentijnen een beetje over van: 'we willen de gemoederen niet in paniek laten raken'. Het komt heel soms voor dat een schip, met bemanning, zinkt zonder een signaal af te geven."

Misschien is er wel iets misgegaan met de San Juan, een 33 jaar-oud schip van Duitse makelij. Een paar jaar geleden is de onderzeeër gerenoveerd. Karremann: "De modernisatie duurde enorm lang, het was een ingrijpende klus. Bij de bouw van een onderzeeboot wordt alles in stukjes gebouwd en aan elkaar gelast. Maar hier is het schip doormidden gezaagd om de dieselmotoren te vervangen. En het hangt er dan van af of dat wel op een goede manier is uitgevoerd."

Overigens is het schip maar een paar jaar ouder dan de Nederlandse onderzeeërs, die tussen 1990 en 1994 in de vaart werden genomen. In de Tweede Kamer is brede steun voor de aanschaf van nieuwe schepen, die rond 2025 de vier Walrusklasse-onderzeeërs moeten vervangen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432349/320x320.jpg




Vijftien doden bij uitdelen voedsel in Marokko

Sun, 19 Nov 2017 16:13:26 +0100

Bij het uitdelen van voedsel in een dorp in het zuiden van Marokko zijn zeker vijftien doden gevallen. Ze kwamen om in het gedrang. Vijf mensen raakten gewond, hun toestand zou kritiek zijn. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en ouderen, zeggen plaatselijke media.

De uitdeling was in het dorp Sidi Boualaam, op zo'n zeventig kilometer van de kustplaats Essouaira. Er waren meer dan duizend mensen op afgekomen. De regering stelt een onderzoek in.

Voedseluitdelingen zijn vrij normaal in Marokko, vooral nu de landbouw als gevolg van droogte weinig voortbrengt. De producten die wel op de markt komen, zijn voor veel mensen te duur.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432336/320x320.jpg




Op een kameel of schimmel: Sinterklaas is weer in 't land

Sun, 19 Nov 2017 15:47:06 +0100

Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land, het kan je niet ontgaan zijn. Dit weekeind zijn ze overal feestelijk welkom geheten, van Dokkum tot Kerkrade en van Castricum tot Emmer-Compascuum. Een overzicht:


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432359/320x320.jpg




Mugabe geen partijleider meer, afzetting als president ophanden

Sun, 19 Nov 2017 08:58:19 +0100

Het centraal comité van ZANU-PF, de partij van Robert Mugabe, heeft hem afgezet als partijleider. De recent ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa wordt de nieuwe partijleider. Als het aan het partijbestuur ligt wordt Mnangagwa Mugabes opvolger als president.

Als Mugabe niet voor 12.00 uur morgenmiddag aftreedt als president, begint de partij een afzettingsprocedure.

ZANU-PF heeft verder Mugabes vrouw Grace (52) uit de partij gestoten. Zij leidde de vrouwenafdeling van de partij. Grace Mugabe had haar man willen opvolgen, zeer tegen de zin van het leger.

Dominospel

"Het proces lijkt al weken geleden in gang gezet door militairen en ZANU-PF", zegt correspondent Bram Vermeulen in het NOS Radio 1 Journaal. "Mugabe heeft daar lucht van gekregen, dat is waarschijnlijk de reden geweest om Mnangagwa te ontslaan. Daarna volgde dit hele dominospel."

In de straten van hoofdstad Harare is het rustig, een dag nadat tienduizenden mensen de straat op gingen om het vertrek van Mugabe te eisen. "Bij het hoofdkwartier van ZANU-PF staan nu meer journalisten dan betogers", zegt Vermeulen. Wel is een grote gebedsbijeenkomst voor burgeractivisten aangekondigd. "Zimbabwe is een buitengewoon conservatief en religieus land."

Afzetting

Om Mugabe te laten stoppen als president, zijn er volgens Vermeulen twee opties. Hij kan de eer aan zichzelf houden en aftreden als staatshoofd, maar het is onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. De 93-jarige Mugabe ziet zichzelf nog steeds als de wettige president en is volgens een neef bereid te sterven voor "de rechtvaardige zaak". De andere mogelijkheid is een afzettingsprocedure in het parlement.

De Zimbabwaanse legertop praat op dit moment opnieuw met Mugabe over zijn aftreden als president, vijf dagen nadat het leger de macht heeft gegrepen en Mugabe onder huisarrest heeft geplaatst. De katholieke priester Fidelis Mukonori bemiddelt, meldt de Zimbabwaanse staatsomroep.

De generaals en Mugabe spraken elkaar vrijdag ook al, maar dat gesprek liep op niets uit.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432278/320x320.jpg




Alle lhbt-evenementen in Ankara verboden

Sun, 19 Nov 2017 14:02:27 +0100

In Ankara zijn voor onbepaalde tijd alle lhbt-evenementen verboden. De gouverneur van de stad zegt dat veel inwoners van de Turkse hoofdstad zich storen aan uitingen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Onder het verbod vallen ook theatervoorstellingen, filmvertoningen, exposities en paneldiscussies. Woensdag werd al een gayfilmfestival in Ankara verboden uit angst voor ongeregeldheden.

Homoseksualiteit is in Turkije niet strafbaar, in tegenstelling tot in veel andere moslimlanden. Wel krijgen homo's er geregeld te maken met vijandigheid en discriminatie.

Provocatie

Volgens de gouverneur van Ankara is het verbod nodig voor de openbare orde en veiligheid. "We hebben te maken met zekere sociale gevoeligheden. Lhbt-evenementen kunnen voor sommigen provocerend zijn en leiden tot wrijving of vijandigheid tussen bevolkingsgroepen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432312/320x320.jpg




De Limburger wint internationale prijs voor vormgeving

Sun, 19 Nov 2017 13:29:57 +0100

De Limburger is vandaag uitgeroepen tot de best vormgegeven krant van Europa. De krant kreeg de European Newspaper Award in de categorie regionale dagbladen.

De krant van Media Groep Limburg wordt geprezen om de nieuwe vormgeving die mei vorig jaar werd ingevoerd. De jury prijst het dagblad omdat het een "uitermate moderne en visueel vormgegeven voorpagina presenteert".

Ook varieert de krant (130.000 abonnees) zijn opmaak en vermijdt zo een eentonig uiterlijk volgens de jury. Er deden 185 kranten mee uit 27 landen. Vorig jaar won Het Parool de award in de categorie regionaal, schrijft 1Limburg.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432287/320x320.jpg




Correspondent Bram Vermeulen in Zimbabwe: wat nu?

Sun, 19 Nov 2017 13:13:00 +0100

President Mugabe is de steun kwijt van de mensen die hem jaren gesteund hebben. Het centraal comité van ZANU-PF heeft hem afgezet. Correspondent Bram Vermeulen is in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare en legt uit wat het voor Mugabe en Zimbabwe betekent nu ZANU-PF hem heeft afgezet.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/19/432282/320x320.jpg