Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  andere  bij  die  geen  hebben  meer  mensen  met  naar  nog  rechtbank  volgens  wilders  worden  wordt  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Sat, 10 Dec 2016 06:13:30 +01:00

Last Build Date: Sat, 10 Dec 2016 06:13:30 +01:00

Copyright: Copyright NOS
 CIA: Rusland wilde Trump in zadel helpen

Sat, 10 Dec 2016 04:46:47 +01:00

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA denkt dat Rusland geprobeerd heeft om via hacks de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Niet om ervoor te zorgen dat het Amerikaanse electorale systeem zou omvallen, maar de Russen wilden juist Donald Trump in het zadel helpen, meldt The Washington Post.

Dat zou allemaal blijken uit een geheim onderzoek van de CIA. De veiligheidsdiensten hebben verdachten op het oog die banden zouden hebben met de Russische overheid. 

Ze zouden onder meer WikiLeaks hebben geholpen aan duizenden mails van de Democratische partij. Hun werk was onderdeel van een grotere Russische operatie die de bedoeling had om Trumps kansen te vergroten, en die van Clinton te doen slinken, schrijft de krant.

Vooruit kijken

Trump heeft meteen al op de berichten gereageerd. "Deze mensen van de CIA zijn dezelfde mensen die zeiden dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had. De verkiezingen zijn al lang voorbij, laten we vooruit kijken."

President Obama kondigde gisteren aan dat er een onderzoek komt naar de cyberaanvallen rond de verkiezingen. Dat onderzoek moet voor de inauguratie van Trump, op 20 januari, zijn voltooid.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/10/338971/m.jpg
'Alarm op dodelijke hoogwerker Oosterwolde uitgezet'

Sat, 10 Dec 2016 04:01:18 +01:00

Het veiligheidssysteem van de hoogwerker die vorig jaar tijdens een oldtimerfestival in Oosterwolde omviel, was bewust uitgeschakeld. Volgens een vertrouwelijk politierapport dat in handen is van de regionale krant de Stentor was het alarm dat moest waarschuwen voor overbelading afgeplakt en was een speakerdraadje doorgeknipt.

Een bezoeker van het festival kwam bij het ongeluk in mei 2015 om het leven. De hoogwerker was ingezet om mensen een beter uitzicht op het festival te geven. In de bak zaten vijf volwassenen en acht kinderen toen het gevaarte omviel.

Te zwaar

De politie heeft de hoogwerker maandenlang onderzocht, meldt de Stentor. Het apparaat zou ruim 150 kilo te zwaar beladen zijn geweest en had nooit volledig uitgeschoven mogen worden, luidt de conclusie.

Het gerechtelijk onderzoek naar het ongeluk loopt nog. De bestuurder van de hoogwerker wordt vervolgd.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/10/338970/m.jpg
Weggestemde Gambiaanse president wil nieuwe verkiezingen

Sat, 10 Dec 2016 00:51:03 +01:00

De Gambiaanse president Jammeh die vorige week de verkiezingen in zijn land verloor, heeft de uitslag nu alsnog verworpen. Een dag na de stembusgang erkende hij zijn nederlaag, maar daar komt hij nu naar eigen zeggen "na grondig onderzoek" van terug.

In een toespraak op de televisie zei hij dat er bij de stembureaus onaanvaardbare onrechtmatigheden zijn geweest en eist hij nieuwe verkiezingen. "Ik roep op tot nieuwe en transparante verkiezingen, die worden bekrachtigd door een godvrezende en onafhankelijke kiescommissie."

Jammeh verloor de verkiezingen van de Gambiaanse zakenman Adama Barrow, die meer dan 45 procent van de stemmen kreeg. Daarmee zou het West-Afrikaanse landje na 22 jaar een andere president krijgen. Barrow sprak meteen van een "nieuw Gambia".

Het is nog onduidelijk of Jammeh bij machte is om inderdaad nieuwe verkiezingen uit te schrijven.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/10/338958/m.jpg
Broer terreurverdachte: hij is geen terrorist

Sat, 10 Dec 2016 00:22:59 +01:00

De terreurverdachte die woensdag werd opgepakt in Rotterdam is de 30-jarige Jaouad A. Dat meldt het AD. Journalisten van de krant zeggen dat ze de broer van de verdachte hebben gesproken.

Volgens Bilal A. heeft zijn broer niets met terreur te maken en wilde hij geen aanslag plegen. "Hij is wel gelovig. Hij bidt vijf keer per dag, maar hij is geen terrorist." Jaouad A. zou een vrouw en kind van 2,5 jaar oud hebben.

In het huis van de verdachte werd een kalasjnikov AK-47 met twee volle magazijnen gevonden, meldde het OM gisteren. De broer vindt het niet vreemd dat A. een automatisch vuurwapen thuis had. "Iedereen heeft toch een wapen?", zegt hij in de krant. 

In het huis van de verdachte lagen ook vier dozen met zeer explosief illegaal vuurwerk, een groot schilderij met een IS-vlag en 1600 euro. De 30-jarige man wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/09/338847/m.jpg
Paul Cliteur: veel politici zullen nu beter gaan opletten

Fri, 9 Dec 2016 23:30:20 +01:00

Rechtsgeleerde Paul Cliteur is teleurgesteld over de veroordeling in het Wilders-proces. Volgens Cliteur, die optrad als getuige-deskundige voor de verdediging van Wilders, heeft de uitspraak gevolgen voor andere politici.

De rechtsgeleerde en filosoof had liever gezien dat de rechtbank de grenzen van de vrijheid van meningsuiting ruimer had getrokken, zei hij in Nieuwsuur. "Dit is een veroordeling op basis van opiniedelicten. Dat verhoudt zich heel moeilijk tot het ambt van politicus. Politici staan niet boven de wet, maar moeten wel opinies kunnen ventileren."

'Politici niet gemuilkorfd'

Volgens Cliteur zal het vonnis gevolgen hebben voor andere politici. "Vele politici zullen beter gaan opletten. Ik ben daar niet zo blij mee. Ook collega's van Wilders zullen hier de consequenties van ervaren en langzaam gaan inzien wat dat allemaal gaat betekenen."

Volgens jurist Esther Janssen, ook in Nieuwsuur, valt dat waarschijnlijk mee. "Ik denk niet dat politici gemuilkorfd zijn. Wel dat ze op hun woorden moeten letten."

Volgens Janssen, gepromoveerd op de verhouding tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie, hebben politici juist veel vrijheid in het debat, maar brengt dat ook verantwoordelijkheden met zich mee. "Omdat een politicus graag stemmen krijgt, moet hij juist bedacht zijn op welke uitlatingen hij doet. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn twee kanten van dezelfde medaille van de functie van een politicus."

Kritiek op rechters

Janssen noemde de kritiek die Wilders heeft geuit op de rechtbank "kwalijk". Cliteur heeft er minder problemen mee. "Wilders zal van mening zijn dat hij het functioneren van de rechterlijke macht ter discussie mag stellen. Waarom mag je rechters niet bekritiseren, zal hij zeggen. Er is niets mis mee dat rechters kritisch worden gevolgd en kritiek krijgen als ze iets verkeerd doen."


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/09/338954/m.jpg
Laatste nachttrein uit Nederland vertrokken naar Basel

Fri, 9 Dec 2016 23:21:05 +01:00

Na 115 jaar is het doek gevallen voor de dagelijkse nachttrein van Amsterdam naar Zuid-Duitsland en Zwitserland. 

Deutsche Bahn stopt in de nieuwe dienstregeling met het hele nachttreinnetwerk. De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB neemt de slaaptreinen deels over van DB, waarna de trein niet meer vanuit Amsterdam maar vanuit Düsseldorf zal vertrekken.

Daarmee komen ook de twee laatste rechtstreekse verbindingen met de nachttrein vanuit Nederland te vervallen. En komt een eind aan een lange historie van internationale nachttreinverbindingen vanuit Nederland.

In 2003 werden al veel klassieke nachttreinen vanuit Amsterdam geschrapt. Er bleef alleen een uitgekleed nachtelijk netwerk over dat Basel, Zürich, München en Kopenhagen aandeed. Ook die nachttreinen trokken te weinig reizigers. De concurrentie met prijsvechters in de lucht is te groot geworden.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/09/338953/m.jpg
Limburgs ziekenhuis beperkt geboortefotografie

Fri, 9 Dec 2016 22:46:47 +01:00

Het Zuyderland-ziekenhuis in Limburg wil de geboortefotografie aan banden leggen. Alleen fotografen die een contract hebben mogen vanaf volgend jaar bevallingen vastleggen. 

Regionale omroep 1Limburg sprak met een woordvoerder van het Zuyderland. "Het ziekenhuis wil de controle hebben over wie er de operatiekamers betreedt."

Fotografen die bevallingen in het ziekenhuis vast willen leggen, moeten straks kunnen voorleggen dat ze minimaal drie geboortereportages hebben gemaakt. Ook moeten ze bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan en meewerken aan een rondleiding om de operatiekamers te leren kennen. 

"We zien dat de vraag naar geboortefotografie ontzettend groot is en nog steeds groeit", zegt de woordvoerder.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/09/338949/m.jpg
'Verwerpelijke' trap in de rug schokt Duitsland

Fri, 9 Dec 2016 22:38:26 +01:00

Het zorgt voor grote ophef in Duitsland: bewakingscamerabeelden waarop te zien is hoe een vrouw van een hoge trap geschopt wordt door een man. 

De vrouw loopt de trap af in de metro in Berlijn en wordt vervolgens in haar rug getrapt door een man. Ze valt een paar meter naar beneden, met haar hoofd op de grond. De man is samen met vier andere mannen, maar die kijken niet op of om. De vrouw ligt vervolgens compleet verbaasd beneden aan de trap.

De vrouw is in het ziekenhuis behandeld aan haar verwondingen maar mocht daarna naar huis.

Verwerpelijke daad

De video zorgt voor ophef onder de Duitse bevolking. "Het was een verwerpelijke daad", zegt een woordvoerder van de politie. "En ook zeer verraderlijk, omdat het slachtoffer volkomen onvoorbereid was en heel hard in de rug geraakt werd."

Ook politici reageren op de schokkende beelden. "Jonge mannen worden steeds brutaler en dat is te wijten aan alcohol, drugs en slecht onderwijs", zei SPD-politicus Heinz Buschkowsky. 

De politie doet onderzoek naar de zaak. Ze zijn op zoek naar getuigen. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/09/338945/m.jpg
'Gemeente Amsterdam betaalt koranlessen van minima'

Fri, 9 Dec 2016 22:12:35 +01:00

Moslimouders in Amsterdam hebben vorig jaar voor zo'n 285.000 euro bij de gemeente gedeclareerd voor koranlessen voor hun kinderen. Het geld kwam uit een regeling voor minima. De Volkskrant en het AD berichten hierover op basis van informatie van het klokkenluidersplatform Publeaks.

De regeling voor minima is bedoeld voor scholieren, die er onder meer schoolboeken, bijles, sport en danslessen van kunnen betalen. De gemeente gaat nu onderzoeken hoe het kan dat er ook godsdienstlessen in moskeeën van worden betaald, en of dat wenselijk is. Nu worden declaraties alleen steekproefsgewijs gecontroleerd.

SP-wethouder van Sociale Zaken Arjan Vliegenthart zegt in de Volkskrant dat hij wil weten hoe het zit, maar dat hij zich inhoudelijk niet te veel wil bemoeien met waar ouders de scholierenvergoeding aan uitgeven. Hij gaat met moskeeën praten over de kosten van de koranlessen, ook al omdat hij van religies verwacht dat ze onderwijs in de geloofsleer uit eigen zak betalen. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2015/02/26/135873/m.jpg
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Dit gebeurde vandaag

Fri, 9 Dec 2016 21:41:28 +01:00

Goedenavond! Uitspraak Wilders, Peter van Straaten overleden, Asscher tegen Samsom, terrorismeverdachte in Rotterdam, een aanslag in Nigeria en dan ook nog doping in Rusland, een verdwenen Nobelmedaille en verdwenen vluchtelingen in Aleppo. Geen tijd gehad om het allemaal te volgen of kon je gewoon door de bomen even het bos niet meer zien? Dit is een overzicht van het belangrijkste nieuws van vandaag. Wat heb je gemist? Wilders schuldig aan groepsbelediging, maar geen straf PVV-leider Geert Wilders is deels schuldig bevonden in het 'minder Marokkanen'-proces. Volgens de rechtbank heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie bij zijn uitspraken op de verkiezingsavond in 2014. Van enkele andere aanklachten, waaronder het aanzetten tot haat, werd hij vrijgesproken. Op straat in Volendam en Den Haag liepen de reacties op de uitspraak scherp uiteen. "Hij bedoelde criminele Marokkanen", zei een man. "Dat had hij natuurlijk beter moeten zeggen. Maar ik denk dat het gros van de mensen net zo denkt." Tegenstanders van Wilders waren er ook. Een 83-jarige Haagse dacht dat het vonnis weinig zal veranderen. "Of hij nou gestraft wordt of niet, die man gaat toch zijn gang."  Wilders reageerde in een PVV-filmpje op YouTube op zijn veroordeling door de rechter in de 'minder minder'-zaak. Terrorismeverdachte met kalasjnikov opgepakt in Rotterdam De politie heeft eergisteren een terrorismeverdachte opgepakt in Rotterdam. In zijn woning werd een kalasjnikov AK-47 met twee volle magazijnen gevonden, meldt het OM. De 30-jarige Nederlander die is opgepakt, wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Wat de man van plan was, is niet bekend. Ook is niet duidelijk of hij banden had met andere terroristische netwerken of dat hij handlangers had. Het onderzoek naar hem is nog in volle gang. Het lijkt erop dat de man alleen handelde en niet als onderdeel van een terreurnetwerk. Wat kunnen opsporingsdiensten doen tegen eenlingen? Asscher wint lijsttrekkersverkiezing PvdA, Samsom stapt op Lodewijk Asscher wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. De partijleden verkiezen hem boven de huidige PvdA-leider Diederik Samsom. Asscher kreeg 54,5 procent van de stemmen, Samsom 45,5 procent. Partijleider Samsom zei in een speech dat het een enorme eer was om partijleider van de PvdA te zijn en dat hij elke dag alles heeft gegeven, maar dat er nu een einde komt aan die periode. Hij is per direct geen partijleider meer en heeft besloten dat hij naar aanleiding van de uitslag aanstaande maandag ook het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Tweede Kamer neerlegt, en tegelijkertijd uit de Kamer gaat.  Tientallen doden bij aanslag door meisjes in Nigeria In Nigeria zijn tientallen doden gevallen bij twee zelfmoordaanslagen in de noordoostelijke stad Madagali. Twee jonge vrouwen bliezen zichzelf tegelijkertijd op aan weerszijden van een markt. Volgens persbureau Reuters vielen er 56 doden en 57 gewonden. De daders zouden schoolmeisjes zijn. Madagali werd afgelopen jaar bevrijd van Boko Haram, nadat het gebied maandenlang in hun handen was geweest. Het regeringsleger heeft zich de laatste tijd gericht op het terugdringen van de islamitische terreurbeweging. "Het probleem Boko Haram is absoluut nog niet voorbij", vertelde correspondent Koert Lindijer. "Door de aanpak van het Nigeriaanse leger heeft Boko Haram de controle over veel gebieden verloren, maar aanslagen zijn er nog steeds." Tekenaar Peter van Straaten (81) overleden  Cartoonist Peter van Straaten is overleden. Hij maakte politieke tekeningen, cartoons en andere strips en werkte onder meer voor de Volkskrant en Het Parool. Van Straaten is 81 jaar oud geworden. Hij was al een tijd ziek. Van Straaten stond bekend om zijn wat krasserige tekeningen, die vaak over menselijk ongemak e[...]


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/09/338955/m.jpg
Giuliani wordt geen minister van Buitenlandse Zaken

Fri, 9 Dec 2016 21:35:42 +01:00

De voormalig burgemeester van New York, Rudy Giuliani, wordt niet de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Volgens Donald Trump heeft Giuliani zelf besloten de functie niet meer te ambiëren.

Giuliani was een van de eerste prominente Republikeinse politici die hun steun uitspraken voor Trump. De oud-burgemeester werd steeds gezien als een belangrijke kandidaat voor de hoogste diplomatieke post. 

Wie dan wel de opvolger wordt van de huidige minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is nog niet duidelijk. Er zijn nog een aantal kandidaten over, onder wie Mitt Romney, de voormalige Republikeinse presidentskandidaat, oud-generaal en ex-CIA-directeur David Petraeus en ExxonMobil-directeur Rex Tillerson.

De minister van Buitenlandse Zaken is de belangrijkste kabinetspost die Trump nog moet invullen. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/09/338929/m.jpg
Week van records op de effectenbeurzen

Fri, 9 Dec 2016 21:13:20 +01:00

Het was een week van records op de beurzen. De AEX in Amsterdam sloot vandaag op 469,77 punten, de hoogste stand van het jaar.

Beleggers in Nederlandse aandelen bleken gelukkig met het besluit van de Europese Centrale Bank van gisteren. De ECB besloot toen om in afgezwakte vorm door te gaan met het opkopen van obligaties. Ook andere Europese beurzen zagen de koersen oplopen.

Een zwakkere yen hielp mee aan een stijging van de Japanse Nikkei. Die bereikte eveneens een hoogtepunt voor 2016. De lagere wisselkoers is gunstig voor bedrijven die hun waren in het buitenland verkopen.

De Trump Bump

In Amerika was het optimisme op de beurs deze week nog groter. De koersen van zowel de industriële Dow Jones-index, als die van de technologische Nasdaq en de algemenere S&P bereikten een nieuw record.

De Amerikaanse beurzen zijn al langere tijd aan een opmars bezig, sinds duidelijk is dat Donald Trump de nieuwe president van Amerika wordt. Beleggers zijn enthousiast over zijn plannen om belastingen te verlagen en meer te investeren in infrastructuur.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/11/09/331748/m.jpg
VN: honderden mannen uit Aleppo vermist

Fri, 9 Dec 2016 21:09:34 +01:00

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties is zeer bezorgd over het lot van honderden Syrische mannen in Aleppo. Hun familie zou al dagen niets meer van ze hebben gehoord nadat ze naar regeringsgebied waren gevlucht.  De VN vreest dat het Syrische regime wraak neemt op mannen die de opstandelingen hebben gesteund en dat ze worden vastgehouden, gemarteld of geëxecuteerd. Het Syrische leger ontkent dat dit gebeurt. Of de mannen burgers zijn of strijders is niet helemaal duidelijk, tekent een woordvoerder van de VN-commissaris erbij aan. In de afgelopen dagen zouden duizenden tot tienduizenden mensen Oost-Aleppo zijn ontvlucht, maar dat is niet onafhankelijk te verifiëren.  Er zijn ook berichten dat mannen gescheiden zouden worden van vrouwen en kinderen als ze gebied bereiken dat onder controle staat van de regering. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk. Rebellen De VN heeft ook berichten ontvangen dat strijders van twee rebellengroepen hebben geschoten op burgers die wilden vluchten, wat een oorlogsmisdaad is. De rebellen ontkennen dat ze vluchtende burgers hebben tegengehouden. Ook zijn er berichten dat rebellen burgers zouden hebben ontvoerd en gedood uit wraak. Het gaat dan om burgers die er bij de opstandelingen op aan hadden gedrongen om uit eigen beweging te vertrekken zodat de strijd zou ophouden en meer burgerslachtoffers zouden worden voorkomen.  Wapenstilstand Van de gisteren door de Russische minister Lavrov aangekondigde eenzijdige wapenstilstand in Oost-Aleppo door het Syrische leger lijkt weinig terecht te komen. Er wordt volgens berichten uit de stad nog steeds hevig gevochten.  Vandaag zei Lavrov volgens het Duitse persbureau DPA dat hij nooit had gesproken over een volledig staakt-het-vuren en dat er wordt doorgevochten tot alle "bandieten" de stad hebben verlaten.  Volgens de hulpverlenersorganisatie Witte Helmen in Aleppo zijn bij een luchtaanval 25 mensen om het leven gekomen. Bij aanvallen van de rebellen op regeringswijken zouden acht mensen zijn gedood. 93 procent Rusland stelt dat het Syrische leger en daaraan gelieerde milities inmiddels 93 procent van het rebellengebied in Aleppo in handen hebben. Naar schatting zitten er nog zo'n 100.000 mensen vast in een steeds kleiner wordend gebied, zegt de woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Omdat zoveel mensen zich in een klein gebied bevinden, neemt de kans op een toenemend aantal burgerdoden bij luchtaanvallen toe, zegt een westerse diplomaat.   De humanitaire situatie in de stad is schrijnend. Er zijn grote tekorten aan voedsel, water, medicijnen en brandstof en er is geen enkel functionerend ziekenhuis. Kerry in Parijs  De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken is morgen in Parijs om te praten over de situatie in Aleppo. In Genève praten Amerikaanse en Russische experts weer verder over een wapenstilstand. Lavrov zegt dat hij hoopvol is over het bereiken van een akkoord, tenzij de Amerikanen op het laatste moment weer iets nieuws bedenken. Dat was volgens hem de laatste dagen steeds het geval. De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft het overleg zeer belangrijk genoemd, omdat volgens hem de slag om Oost-Aleppo in een beslissende fase lijkt beland. Er moet nu volgens hem een oplossing worden gezocht zodat "vernietiging op grote schaal" uitblijft. Voorkomen moet worden dat de slag om het laatste deel van de stad eindigt in een bloedbad, zegt De Mistura. Als alternatief noemde hij het evacueren van burgers en opstandelingen uit dat deel van de stad. Palmyra De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam vandaag een motie aan die oproept tot een bestand in heel Syrië. Ook moeten de belegeringen van burge[...]


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/09/338922/m.jpg
Roermonds raadslid stapt op vanwege benoeming Asscher

Fri, 9 Dec 2016 20:46:55 +01:00

Het Roermondse gemeenteraadslid Selami Coskun stapt uit de PvdA. Dat doet hij omdat hij het niet eens is met de benoeming van Lodewijk Asscher tot de nieuwe partijleider. 

Asscher zei in 2014 verontrust te zijn over Turks-Nederlandse jongeren. Zij zouden Syriëgangers als helden beschouwen. Sindsdien is het raadslid niet meer gecharmeerd van de voorman. In een verklaring schrijft hij: "Met Asscher als partijleider kan ik mijn belofte aan de kiezer niet waarmaken."

Coskun zegt dat hij aan zijn kiezers heeft beloofd dat hij zou gaan werken aan eerlijke kansen voor iedereen. Met Asscher zou de kloof tussen "Henk en Hassan" groter worden, in de woorden van het Roermondse raadslid.

Volgens regionale omroep L1 gaat Selami Coskun verder als eenmansfractie, hij geeft zijn zetel in de Roermondse raad niet terug aan de PvdA.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/11/11/332212/m.jpg
Hoe hou je zicht op potentieel gevaarlijke eenlingen?

Fri, 9 Dec 2016 20:26:34 +01:00

Lone wolves, mensen die in hun eentje een aanslag plegen, zijn het grootste gevaar, zeggen terrorisme-experts al maanden. De politie heeft eergisteren een terrorismeverdachte opgepakt in Rotterdam. Het lijkt er vooralsnog op dat de man een eenling was, en geen onderdeel van een terreurnetwerk. Wat kunnen opsporingsdiensten doen tegen deze lone wolves?

Potentieel gevaarlijke eenlingen worden in de gaten gehouden door veiligheidsdiensten, maar dit is vrij ingewikkeld. Autoriteiten kunnen verdachten niet 24 uur per dag in de gaten houden. Dat kost ontzettend veel mankracht. Daarom moet er gekozen worden wie er wel en wie er niet wordt geobserveerd. 

Een andere maatregel is het innemen van paspoorten van terrorismeverdachten. Maar dat leidt tot de vraag: is het juist niet gevaarlijker als een verdachte verder radicaliseert in Nederland? 

Ook worden mensen en gebouwen die risico's lopen extra beveiligd.

De straffen voor iemand die zich bezighoudt met terrorisme zijn hoog. Niet alleen voor mensen die aanslagen plegen, maar ook voor mensen die een aanslag beramen. Het voorbereiden van een aanslag of het deelnemen aan een terroristische training is ook strafbaar.

Grotere dreiging

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wordt de dreiging in Nederland groter als het IS-kalifaat valt. Als het kalifaat van IS wordt verslagen, willen waarschijnlijk meer Nederlandse jihadisten terugkeren naar ons land. Een toenemend aantal van hen zal zich vermoedelijk aansluiten bij een binnenlandse jihadbeweging en daarmee de dreiging vergroten.

De NCTV zegt dat het voorstelbaar is dat in Nederland wonende jihadisten gehoor geven aan oproepen om in eigen land aanslagen te plegen. Maar doordat ze grotendeels communiceren via gesloten kanalen is daar nauwelijks zicht op. Wel ziet de NCTV sinds deze zomer meer jihadistische activiteit online. 

Uit onderzoek gedaan tussen 2012 en 2014 bleek dat eenlingen vaker kampen met psychische aandoeningen. Hij of zij heeft vaker moeite met intieme relaties, is niet sociaal en slim en niet stressbestendig.

Arrestaties in Rotterdam

Eerder dit jaar zijn in Rotterdam al drie mannen aangehouden die verdacht werden van het leveren van munitie aan terroristen.

De Franse Anis B. werd in maart gearresteerd op verzoek van Frankrijk. In zijn appartement vond de politie 45 kilo munitie, voornamelijk voor kalasjnikovs. In zijn ouderlijk huis in Frankrijk werden jihadistische video's en handleidingen voor het maken van bommen gevonden.

Daarnaast werden twee Algerijnen aangehouden. Hun vingerafdrukken zaten op de tas met 45 kilo munitie van B. De drie mannen worden verdacht van banden met terroristen die in Molenbeek woonden. Anis B. is inmiddels uitgeleverd aan Frankrijk. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2015/04/30/153890/m.jpg
Roger van Boxtel nu echt de topman van NS

Fri, 9 Dec 2016 20:20:38 +01:00

Roger van Boxtel is benoemd tot president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. De 62-jarige Van Boxtel was sinds augustus 2015 interim-topman van NS. De raad van commissarissen wil hem graag houden en droeg hem voor bij minister Dijsselbloem. Zijn contract loopt nu tot augustus 2019.

De voormalige D66-senator Van Boxtel moest NS in rustiger vaarwater brengen en het vertrouwen in de organisatie herstellen na de mislukking met de Fyra, en de onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Hij verving Timo Huges, die terecht moet staan voor de onregelmatigheden.

Volgens de raad van commissarissen is hij daar goed in geslaagd en is hij de aangewezen man om verder te bouwen aan NS. De reizigersorganisatie Rover is blij dat Van Boxtel aanblijft. Volgens voorzitter Arriën Kruyt heeft Van Boxtel het vertrouwen in NS "op briljante wijze hersteld".


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2015/08/01/180379/m.jpg
'Wilders blijft Wilders, dat gaat zeker niet veranderen'

Fri, 9 Dec 2016 20:03:45 +01:00

Wat is het effect van de rechterlijke uitspraak in het Wilders-proces? Op straat in Volendam en Den Haag lopen de reacties scherp uiteen. Over een ding zijn velen het eens: de veroordeling zonder straf geeft een dubbel gevoel. In een Haags winkelcentrum staan sommige voorbijgangers achter de PVV-leider, maar ze vinden wel dat hij zijn woorden beter moet kiezen. "Hij bedoelde criminele Marokkanen", zegt een man. "Dat had hij natuurlijk beter moeten zeggen. Maar ik denk dat het gros van de mensen net zo denkt." Een andere winkelende man vindt dat Wilders voortaan beter moet nadenken over hoe hij zijn uitspraken formuleert. "Keihard, maar wel de waarheid." Een andere voorbijganger weet nog niet of hij in maart op Wilders gaat stemmen. "Maar het is natuurlijk wel zo dat hij de enige is in de politiek die laat zien dat het niet goed gaat. De rest zit alleen maar zoete broodjes te bakken." Tegenstanders van Wilders zijn er ook in Den Haag. Een 83-jarige Haagse denkt dat het vonnis weinig zal veranderen. "Of hij nou gestraft wordt of niet, die man gaat toch zijn gang." Een andere voorbijganger beaamt dat. "Wilders blijft Wilders, dat gaat zeker niet veranderen." Sommigen vinden het vooral vreemd dat de rechter geen straf heeft gekoppeld aan de veroordeling. "Ik denk dat als iemand die niet in de Kamer zit dezelfde dingen had gezegd, we een hele andere uitspraak hadden gezien. Die had waarschijnlijk wel een boete moeten betalen."  In Volendam, waar de PVV al sinds 2009 bij de landelijke verkiezingen steevast de grootste partij is, vertelt een voorbijganger aan een verslaggever van EenVandaag: "dus hij is wel schuldig, maar krijgt geen straf? En dan? Het proces heeft miljoenen gekost en ze wilden hem 5000 euro boete opleggen. Dat slaat toch helemaal nergens op? Dat moeten wij allemaal betalen." Voor een andere Volendammer maakt het vonnis weinig verschil. "Wilders heeft ook goede dingen, vind ik. Ik ben het er ook wel mee eens dat het te veel wordt. Te veel buitenlanders, te veel zogenaamde vluchtelingen." Een dorpsgenoot noemt Wilders "een vakman". "Hij heeft verschrikkelijk veel verstand, alleen gebruikt hij het niet goed. Dat vind ik jammer. "  'Alleen een labeltje' Een verslaggever van het radioprogramma Nieuws & Co trok de Haagse Schilderswijk in om met Marokkaanse Nederlanders over de uitspraak te praten. In jongerencentrum Het Multicultureel Jongerengeluid hebben ze naar de uitspraak gekeken. Younes Achahboun, een vaste bezoeker, heeft er een dubbel gevoel bij. "Hij is wel veroordeeld maar heeft geen straf gekregen. Maar ik en verschillende andere mensen hier in de wijk wisten al dat hij aan het discrimineren is. Nu krijgt hij alleen maar het labeltje, dat hij dat deed, maar geen strafmaatregel. Wat voor impact heeft dat? Wat zijn de gevolgen?" Achahboun heeft veel jongeren in de wijk gesproken die blij zijn met de uitspraak, maar hijzelf is is bang dat het proces de PVV alleen maar meer stemmen op zal leveren. "Ik denk: geef hem nou niet zo veel aandacht, anders wordt hij nog groter en krijgt hij nog meer macht. Voor hetzelfde geld wordt hij de nieuwe premier, en dat moeten we al helemaal niet hebben." Ook Mohammed Ghay, een van de mensen die aangifte deden tegen Wilders na de Minder-Marokkanen-uitspraak, heeft gemengde gevoelens. "Ik vind het deels een overwinning maar ik vind dat er ook een straf aan gekoppeld dient te worden. Vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, er zijn ook andere grondrechten. Die waren hier in het geding. Vandaar dat ik vind dat er echt een voorbeeld gesteld moet worden." Maar één persoon is voor de microfoon echt blij met de veroordeling zonder[...]


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/03/21/266959/m.jpg
Europol rolt bende Somalische mensensmokkelaars op

Fri, 9 Dec 2016 19:57:40 +01:00

De Europese opsporingsinstantie Europol heeft een bende mensensmokkelaars opgerold. De bende wordt ervan verdacht zo'n 500 Somaliërs naar landen in de Europese Unie hebben gesmokkeld, waaronder Nederland. 

Een van de hoofdverdachten is deze week opgepakt in Geleen. Tegen hem was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Acht andere verdachten werden aangehouden in de Franse steden Parijs, Straatsburg en Modane. 

Europol kreeg bij het uitschakelen van de bende hulp van de autoriteiten in Nederland en Frankrijk. Eerder dit jaar zijn er ook meerdere verdachten opgepakt in Italië, die bij dezelfde groep mensensmokkelaars zouden horen. 

Valse reisdocumenten

De bende bestaat uit Somaliërs die merendeels in Frankrijk en Italië wonen. Ze worden ervan verdacht dat ze de 500 Somalische migranten van Italië naar andere Europese lidstaten hebben gesmokkeld met de auto, trein of bus. Ze werden naar Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en andere Noord-Europese landen gebracht. 

Sommige Somaliërs zijn ook rechtstreeks vanuit Afrika naar Europa gesmokkeld. Dat gebeurde met valse reisdocumenten. Ze vlogen daarmee eerst naar Azië, om vanuit daar door te reizen naar Europa. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2015/04/09/147791/m.jpg
Turkije werkt verder aan verzoening met Israël

Fri, 9 Dec 2016 19:15:48 +01:00

Turkije maakt geen werk van een rechtszaak over de dood van tien Turkse activisten die in 2010 door de Israëlische marine werden doodgeschoten. Het schrappen van de rechtszaak is het gevolg van een overeenkomst die Turkije en Israël afgelopen zomer sloten om hun relatie te herstellen.

De betrekkingen werden bevroren nadat de Israëlische marine tien pro-Palestijnse Turkse activisten had doodgeschoten die met een boot probeerden de Gazastrook te bereiken. Ze wilden daarmee de Israëlische blokkade van de Gazastrook doorbreken.

In lijn met de overeenkomst betaalt Israël compensatie aan de families van de doodgeschoten Turken. Daarmee is een bedrag van 20 miljoen dollar (zo'n 18,58 miljoen euro) gemoeid. In ruil voor de compensatie worden de officieren die schoten niet vervolgd.

Humanitaire hulp

Verder is afgesproken dat Turkije ondanks de blokkade humanitaire hulp en andere niet-militaire producten naar de Gazastrook mag brengen.

Nadat Hamas Fatah in 2007 had verdreven van de Gazastrook, stelde Israël een blokkade in om te voorkomen dat Hamas aan wapens kan komen en dat Hamas-strijders Israël binnendringen. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/09/338900/m.jpg
Dit zeggen de rechters over Geert Wilders

Fri, 9 Dec 2016 18:45:20 +01:00

PVV-leider Wilders is wel veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie, maar niet tot het aanzetten van haat. En zijn recht op vrijheid van meningsuiting ging in deze zaak niet op. Hoe zit dat? Zes vragen over de uitspraak in de zaak tegen Geert Wilders.

Wat zegt deze veroordeling over de vrijheid van meningsuiting?

De uitlatingen van Wilders hebben niets met vrijheid van meningsuiting te maken, zegt de rechtbank. Ze zijn strafbaar en daarom mag niemand deze uitspraken doen, ook een politicus niet. In een democratie mag je choquerende of kwetsende uitspraken doen, maar je moet je wel houden aan de wet. Die schrijft onder meer voor dat je niet mag discrimineren of daartoe mag aanzetten. Dat laatste deed Wilders volgens de rechtbank wel. Daarmee was hij strafbaar en kan hij geen beroep doen op de vrijheid van meningsuiting. 

Waarom krijgt Wilders geen straf, als hij toch schuldig is bevonden?

Omdat deze zaak zó uitzonderlijk is dat hij met geen enkele andere te vergelijken is. De rechtbank wilde vooral principieel bepalen of een politicus zulke uitspraken kan doen met een beroep op de vrijheid van meningsuiting. Nee dus. De vaststelling dat Wilders als politicus over de schreef is gegaan, is dan ook genoeg volgens de rechtbank. Straf is niet meer nodig. 

Waarom is Wilders niet op alle punten veroordeeld?

De rechtbank acht niet bewezen dat Wilders met zijn ‘minder, minder’-uitspraak ook heeft aangezet tot haat. In dat geval zou Wilders zijn publiek moeten hebben opgehitst of hebben opgeroepen actie te ondernemen. Dat deed hij niet. Zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak een week eerder, tijdens een interview op een markt in Den Haag, deed hij waarschijnlijk ondoordacht. Daarom is Wilders voor dit feit vrijgesproken. 

Was dit een politiek proces?

Ja, zegt Wilders. Volgens hem stelde hij als PVV’er slechts een vraag aan zijn achterban (‘wilt u meer of minder Marokkanen?’) en had hij hiervoor nooit vervolgd mogen worden. Het OM heeft volgens hem dan ook een politieke agenda. Zeker niet, zegt de rechtbank. De zaak is weliswaar politiek gevoelig, maar van een politieke agenda is volgens de rechtbank niets gebleken. De vraag die Wilders stelde was volgens de rechtbank minder onschuldig dan hij zelf doet voorkomen. Het was een van tevoren uitgedacht plan. Het publiek was namelijk geïnstrueerd om te reageren met ‘minder, minder, minder’. Het was volgens de rechtbank dus niet zomaar een vraag, maar een manier om zijn boodschap nog krachtiger over te brengen. 

Wat vindt de rechtbank van de houding van Wilders in dit proces?

Daar was de rechtbank niet over te spreken. Dat Wilders niet bij zijn rechtszaak verscheen en alleen gebruik maakte van het laatste woord, is zijn goed recht. Maar zijn reacties buiten de rechtszaal noemde de rechter “een volksvertegenwoordiger onwaardig”. 

Zo sprak Wilders over een ‘neprechtbank’ die het vonnis al van tevoren klaar lag had liggen. Onbehoorlijk, vindt de rechtbank, want daarmee tornt Wilders aan de rechtsstaat. Wilders trekt zich daar overigens weinig van aan: vlak na het vonnis zette hij de drie rechters neer als ‘PVV-haters’. 

Waarom krijgen de mensen die aangifte hebben gedaan geen schadevergoeding?

Zij hebben geen rechtstreekse schade opgelopen. De uitspraak van Wilders was niet specifiek op hen gericht, maar op de hele groep ‘Marokkanen’. Daarom krijgen de 40 benadeelde partijen in deze zaak, die vorderingen van 1 cent tot 500 euro hadden ingediend, geen geld toegewezen. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/12/09/338774/m.jpg