Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  die  door  hebben  hun  met  naar  nog  toen  trump  twee  uit  veel  volgens  werd  worden  zegt  zou 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Fri, 23 Jun 2017 04:16:20 +0200

Copyright: Copyright NOS
 Brandweer bestrijdt natuurbranden Oost-Brabant en Terschelling

Fri, 23 Jun 2017 03:50:57 +0200

In het Brabantse natuurgebied Mariapeel en op Terschelling zijn vannacht natuurbranden uitgebroken.

De brand in de Mariapeel is het grootst. Het vuur had rond 02.30 uur een omvang van 250 bij 50 meter en verspreidt zich verder. Inmiddels is er sprake van zeker twee brandhaarden. Met een groot aantal blusvoertuigen en tankwagens probeert de brandweer de brand onder controle te krijgen.

Moeilijk toegankelijk

De bestrijding van het vuur is lastig omdat het gebied moeilijk toegankelijk is en het niet eenvoudig is om bluswater naar de brandhaard te krijgen. Over de oorzaak is niets bekend. Gisteravond woedde al een kleinere brand in de nabijgelegen Grote Peel, die snel onder controle was. Daar was de oorzaak vermoedelijk een blikseminslag.

In het gebied geldt code rood, met een extra grote kans op natuurbranden. De regen die gisteravond viel heeft daar niets aan veranderd. "Dat was een druppel op de gloeiende plaat", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Op Terschelling brak rond 23.00 uur een duinbrand uit op de noordkant van het eiland. Er was een brandgeur geroken, maar de brandweer had enige tijd nodig om de plek van het vuur te vinden.

Er stond een gebied van 50 bij 50 meter in brand. Ook op die plek was de aanvoer van bluswater moeilijk. Met giertanks werd water aangevoerd.

Vliegtuig

De brandweer kreeg onder meer hulp van reddingsmaatschappij KNRM om de brandhaard te bereiken. Ook werd een vliegtuig van de kustwacht ingezet om de situatie in kaart te brengen en de hitte in het gebied te meten. Rond 03.00 uur was de brand onder controle.

Volgens een woordvoerder van de brandweer wordt het duingebied de komende uren goed in de gaten gehouden. "Met een beetje wind kan het vuur weer oplaaien en kan er nog meer natuur in brand komen te staan. Dat willen we voorkomen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/23/398229/320x320.jpg
Bill Cosby gaat lezingen geven over seksueel misbruik

Fri, 23 Jun 2017 02:25:32 +0200

Bill Cosby gaat lezingen geven aan jongeren over de risico's van misdragingen. De 79-jarige Amerikaanse komiek staat terecht voor seksueel misbruik. De 44-jarige Andrea Constand heeft hem aangeklaagd omdat hij haar zou hebben gedrogeerd en misbruikt.

Cosby wil jonge mensen waarschuwen voor het rechtssysteem en de risico's van seksuele beschuldigingen. "Het systeem is aan het veranderen", zei een woordvoerder in een interview met tv-station WBRC. "Alles kan tegenwoordig worden gezien als seksueel misbruik."

Een andere woordvoerder voegde daaraan toe: "Zulke dingen kunnen alle jonge mensen overkomen. Ze moeten weten wat ze te wachten staat als ze gaan feesten en dan bepaalde dingen doen die ze niet zouden moeten doen."

Cosby zou honderden telefoontjes van kerken en burgerorganisaties hebben gekregen met het verzoek om te spreken over het rechtssysteem. Een organisatie die zich inzet tegen seksueel geweld heeft gereageerd op de geplande lezingen. "Het zou nuttiger zijn als meneer Cosby tegen mensen zegt dat ze sowieso niemand seksueel mogen misbruiken."

Nietig

Cosby (79) heeft altijd gezegd dat het contact in 2004 met Constand met wederzijdse instemming heeft plaatsgevonden. De zaak tegen de komiek werd vorige week nietig verklaard, omdat de jury niet tot een unaniem oordeel kon komen. Het OM is van plan de zaak opnieuw aanhangig te maken.

Tientallen andere vrouwen hebben soortgelijke beschuldigingen aan het adres van Cosby geuit. Veel van die zaken zijn verjaard, maar een aantal vrouwen heeft een civiele zaak tegen Cosby aangespannen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2015/07/27/179367/m.jpg
Bekentenis neef uit 'Making a Murderer' opnieuw ongeldig verklaard

Fri, 23 Jun 2017 02:02:13 +0200

Brendan Dassey, de neef van de hoofdverdachte uit de documentaire-serie Making a Murderer moet volgens een hoger beroep-rechter in de Amerikaanse staat Wisconsin worden vrijgelaten. De bekentenis van Dassey is op een onrechtmatige manier tot stand gekomen.

Een lagere rechter had ook al geoordeeld dat de toen 16-jarige Dassey gedwongen werd een bekentenis af te leggen over zijn aandeel in de moord op de fotografe Theresa Halbach in 2005. Maar omdat de staat Wisconsin in hoger beroep ging, kwam Dassey niet vrij.

Vraagtekens

De Netflix-serie Making a Murderer uit 2015 gaat over de vervolging van Dassey en zijn oom Steven Avery, de hoofdverdachte in een moordzaak. Ze zouden samen de fotografe Halbach hebben vermoord. Maar in de documentaire worden grote vraagtekens gezet bij de bewijsvoering in de zaak.

Of Dassey door de uitspraak in hoger beroep nu vrijkomt, is nog onduidelijk. De staat Wisconsin kan nog naar het Amerikaanse Hooggerechtshof stappen. Zijn advocaten zeggen er alles aan te doen om hem vrij te krijgen en "hem na 4.132 dagen in de cel terug bij zijn moeder thuis te krijgen".


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/08/12/307517/m.jpg
Moment en plek van vrijlating Bolt en Follender blijven onduidelijk

Fri, 23 Jun 2017 00:49:34 +0200

Er is nog geen duidelijkheid over vrijlating van de Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender. De gouverneur van het Colombiaanse departement Norte de Santander, waar de twee door guerrillabeweging ELN zijn ontvoerd, zei gisteren aan het einde van de middag dat de vrijlating een kwestie van uren was.

Na deze uitspraken van de gouverneur zijn er geen nieuwe officiële mededelingen gedaan. Maar NOS-correspondent Marc Bessems heeft wel geruchten gehoord dat Bolt en Follender mogelijk pas later vandaag vrijkomen.

Ook over de gezondheidstoestand van de twee ontvoerde Nederlanders is nog geen duidelijkheid. "We moeten nu nog afgaan op de ELN die zegt dat ze in goede gezondheid zijn", zegt Bessems. "Maar als de guerrillabeweging de twee overdraagt, zullen ze waarschijnlijk snel door een dokter worden onderzocht."

Legerhelikopter

Vermoedelijk worden Bolt en Follender diep in het oerwoud door de ELN overgedragen en met een legerhelikopter naar een stad gebracht.

De twee werden zaterdag ontvoerd toen ze in het noorden van Colombia opnamen maakten voor het programma Spoorloos. Al snel werd ervan uitgegaan dat de ELN erachter zat. Dat werd in de loop van de week bevestigd.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/20/397754/320x320.jpg
Amerikaan verdacht van spionage voor China

Thu, 22 Jun 2017 23:18:53 +0200

Een voormalige Amerikaanse diplomaat wordt verdacht van het verkopen van topgeheime overheidsdocumenten aan China. Hij kan daarvoor de doodstraf krijgen.

De zaak kwam aan het rollen toen de 60-jarige Kevin Mallory eerder dit jaar terugkeerde uit Sjanghai. De douane op de luchthaven van Chicago ontdekte dat hij 16.500 dollar in contanten bij zich had. Hij kon daar geen verklaring voor geven.

Een maand later gaf hij in een ondervraging door de FBI toe dat hij twee leden van een Chinese denktank had ontmoet, die bij nader inzien spionnen bleken te zijn. Zij hadden hem een "speciaal communicatie-apparaat" gegeven dat hij kon gebruiken om informatie over te brengen.

Niet gewist

De man zegt dat hij de Chinezen alleen twee door hem zelf geschreven documenten over de Amerikaanse buitenlandse politiek had gegeven. Die waren niet geheim.

Onderzoek van het apparaat leverde op dat er berichten en geheime documenten op stonden, waarvan Mallory dacht dat hij ze had gewist. In een zo'n bericht schreef hij: "Jouw doel is informatie verkrijgen, mijn doel is betaald worden".

Mallory is een oud-militair die tussen 1987 en 1990 voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werkte. In de jaren daarna werkte hij voor verscheidene bedrijven en overheidsinstellingen. Hij had toestemming om zeer geheime informatie in te zien.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398227/320x320.jpg
Na de paus heeft het koninklijk paar tijd voor potje voetbal

Thu, 22 Jun 2017 23:14:10 +0200

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren in de ochtend voor een staatsbezoek in Vaticaanstad waar ze paus Franciscus ontmoetten. Daarna ging het paar naar Milaan voor een voetbalclinic van KNVB Worldcoach. Oud-internationals als Clarence Seedorf, Pierre van Hooijdonk en Edgar Davis gaven de workshop aan kinderen, midden op het Domplein.

Het koningspaar is sinds dinsdag op staatsbezoek in Italië. Eerder bezochten ze Palermo op Sicilië. Morgen komen ze weer naar Nederland.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398226/320x320.jpg
Niet iedereen mag na brexit in VK blijven

Thu, 22 Jun 2017 23:03:34 +0200

De Britse premier Theresa May heeft vanavond op de Europese top in Brussel haar eerste voorstel op tafel gelegd in de brexit-onderhandelingen. Ze stelt voor dat alleen mensen die op het moment van de brexit langer dan 5 jaar in Groot-Brittannië wonen gegarandeerd in het land mogen blijven.

De planning is dat de brexit in het voorjaar van 2019 een feit is. In dit voorstel van May zou daardoor iedereen die na maart 2014 in het Verenigd Koninkrijk is gaan wonen, z'n verblijfsstatus kwijt raken. Zij moeten na de brexit opnieuw een aanvraag doen voor een verblijfsvergunning.

Minder genereus

May heeft dit voorstel zojuist tijdens het diner op de top gepresenteerd. De premier kondigt al een aantal weken aan dat ze met een 'eerlijk' voorstel zou komen voor Europeanen in het Verenigd Koninkrijk. Ze biedt de blijvers na de brexit dezelfde gezondheidszorg, pensioenen, toeslagen en onderwijs aan als gewone Britten.

Toen deze plannen eerder al duidelijk werden werd er door Brusselse diplomaten terughoudend gereageerd. De EU eist bij de onderhandelingen dat alle EU-burgers na de brexit dezelfde status moeten houden als ze nu hebben.

Doorverwijzen

Premier Rutte laat weten dat hij het voorstel heeft gehoord, maar dat hij er niet inhoudelijk op gaat reageren. Rutte zegt dat de Europese regeringsleiders het plan doorverwijzen naar de brexit-onderhandelaar.

De Duitse bondskanselkier Merkel noemt Mays voorstel "een goede start". Ze benadrukt dat er nog veel geregeld moet worden, zoals wie de rekening gaat betalen van de brexit en "de kwestie Ierland".


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398223/320x320.jpg
EU handhaaft sancties tegen Rusland

Thu, 22 Jun 2017 22:49:55 +0200

De Europese Unie heeft de strafmaatregelen tegen Rusland met nog eens een half jaar verlengd, tot januari 2018. Dat is besloten op de Eurotop in Brussel. EU-president Tusk zegt op twitter dat Rusland zich nog altijd niet houdt aan het Akkoord van Minsk, de bestandsovereenkomst voor Oekraïne.

De EU-staten willen de Russische president Poetin dwingen de pro-Russische seperatisten in het oosten van Oekraïne in het gareel te krijgen. Moskou vindt de strafmaatregelen onrechtvaardig en boycot onder meer landbouwproducten uit Europa.

Lavrov

Ook de Verenigde Staten hebben sancties tegen Rusland afgekondigd vanwege de situatie in Oekraïne. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft daarover zijn ongenoegen uitgesproken tegenover de Amerikaanse minister Tillerson. Volgens Lavrov brengen de sancties de Amerikaans-Russische betrekkingen in gevaar.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398219/320x320.jpg
Schutter die vermeend seksnetwerk Clinton wilde opdoeken de cel in

Thu, 22 Jun 2017 22:02:42 +0200

De man die eind vorig jaar het vuur opende in een pizzatent in de Amerikaanse hoofdstad Washington omdat hij geloofde dat een nepnieuwsbericht waar was, is veroordeeld tot vier jaar cel.

De 28-jarige schutter had gezegd dat hij naar pizzeria Comet Ping Pong in Washington was gereisd toen hij had gelezen dat presidentskandidaat Hillary Clinton een netwerk van minderjarige seksslaven runde vanuit het restaurant.

De complottheorie werd op internet gedoopt tot 'pizzagate' en het nepnieuws ging snel rond. De hoax kreeg veel aandacht in de presidentscampagne. Extreem-rechtse sites probeerden er Clinton mee in diskrediet te brengen; het restaurant werd meerdere keren bedreigd.

Redden

De schutter besloot dat hij de kinderen moest 'redden' en reisde zo'n 600 kilometer vanuit North Carolina naar Washington. Hij liep zwaarbewapend de volle pizzeria binnen, bedreigde een medewerker en schoot op een gesloten kastdeur. Niemand raakte gewond, maar volgens de rechter heeft hij veel psychische schade veroorzaakt.

De dader verklaarde na de schietpartij dat hij op zoek was naar tunnels onder het pand, waar het misbruik zou plaatsvinden. Begin deze maand bood hij in een handgeschreven brief zijn excuses aan. "Ik kwam naar Washington om mensen te helpen. Het was nooit mijn bedoeling om mensen bang te maken, maar nu besef ik hoe dwaas en roekeloos ik was."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398208/320x320.jpg
'Wij zagen die internetoplichters zo veel geld binnenharken'

Thu, 22 Jun 2017 21:46:18 +0200

Nederlander Ruben Stolk weet maar al te goed hoe Indiase internetoplichters te werk gaan. Hij zat met zijn start-up een paar weken op dezelfde verdieping. "Er zat wel een wandje tussen, maar we konden goed horen wat ze deden."

In Nieuws & Co op NPO Radio 1 deed de 35-jarige zijn verhaal. Hij contacteerde de NOS nadat hij las dat 800 mensen dit jaar slachtoffer zijn geworden van de zogenoemde Microsoft-scam. Zo werd gedupeerde Agnes voor ruim 3000 euro opgelicht.

Ruben werkte op een kantoor in de Indiase miljoenenstad Pune. Hij is medeoprichter van een softwarebedrijf gespecialiseerd in, ironisch genoeg, veiligheid op de werkvloer. Tegenover hem in het gebouw zat een ander bedrijf, dat al snel een frauduleus callcenter bleek te zijn.

De Nederlander hoorde niet alleen hoe de oplichters te werk gingen, hij zag het ook. Samen met zijn collega's. Op een whiteboard bij de buren stonden de targets - bedragen die medewerkers moesten behalen. "We zagen dan 's ochtends dat ze de nacht ervoor weer zo veel geld hadden binnengeharkt, best wel bizar."

Het team bestond volgens de Nederlander uit twintig à dertig jonge mannen en vrouwen. "Het was gewoon een professioneel bedrijf en stond geregistreerd." Nieuwe medewerkers kwamen netjes op sollicitatiegesprek. Zodra ze werden aangenomen, kregen ze eerst een training om verstaanbaar Engels te spreken.

Ruben denkt dat de medewerkers niet gelijk wisten waar ze aan begonnen. "In het begin deed het bedrijf zich voor als callcenter, maar uiteindelijk werd hun taak steeds schimmiger."

Door de dunne muren was te horen hoe slachtoffers te grazen werden genomen. De medewerkers deden zich voor als John of Mike van Microsoft en belden mensen op in Europa en de Verenigde Staten. Ze kregen te horen dat er iets mis was met hun computer. "Mensen werden bang gemaakt en verteld: als je nu naar deze website gaat en iets downloadt is het opgelost."

In werkelijkheid kregen de oplichters toegang tot creditcardgegevens.

Volgens de Nederlander werd zo per dag een paar duizend euro verdiend. Enorme bedragen als je bedenkt dat het een callcentermedewerker in India gemiddeld zo'n 250 euro per maand verdient. "De winstmarge moet gigantisch zijn geweest", zegt Ruben.

Heb je er aan gedacht ze aan te geven?

"Daar heb ik wel over nagedacht en ook aan mijn collega's voorgelegd", bekent de 35-jarige. Maar hij had zijn handen naar eigen zeggen ook vol aan zijn bedrijf. Ruben was toen net verhuisd naar India samen met zijn vrouw en twee kinderen. "En ik dacht: als ik me hier nu mee bemoei, dan kom ik misschien in de problemen."

Het frauderende callcenter was volgens Ruben al na twee of drie weken verdwenen. Het verhuisde naar een andere plek in India. "Geen idee of ze nog hetzelfde werk doen, maar waarschijnlijk wel want het was erg lucratief."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398211/320x320.jpg
Jongen van 13 verdrinkt in Waal, derde dode in vijf dagen

Thu, 22 Jun 2017 21:39:07 +0200

In de Waal bij Tiel is het lichaam gevonden van een 13-jarige jongen die daar eerder op de dag was verdwenen. Het is al de derde keer deze week dat er in de rivier een dode zwemmer wordt aangetroffen.

De jongen uit Tiel raakte vanmiddag vermist toen hij met een groep vrienden aan het zwemmen was. De brandweer begon een zoekactie met duikers en een helikopter, maar kon de jongen niet vinden. Vanavond werd zijn lichaam aangetroffen met behulp van sonarapparatuur.

"Zwemmen in rivieren en kanalen is gevaarlijker dan mensen denken, door de scheepvaart, maar ook door wisselende temperaturen in het water", waarschuwt een politiewoordvoerder bij Omroep Gelderland.

Wamel

Gisteravond werd in de Waal ook al een lichaam gevonden bij Wamel. Het slachtoffer was een man uit Andelst, die de dag daarvoor tijdens het zwemmen voor de ogen van zijn gezin door het stromende water werd meegesleurd.

Zondag verdween een zwemmer bij het dorp Oosterhout, in de gemeente Overbetuwe. Later werd vermoedelijk zijn lichaam teruggevonden in de Waal bij Rossum.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398200/320x320.jpg
Van 35 graden en zon naar onweer: het weer van vandaag in beeld

Thu, 22 Jun 2017 21:27:07 +0200

Het was vandaag een bijzondere dag op gebied van het weer. De dag begon heel warm en met veel zon, en eindigde op veel plaatsen met onweer en harde wind. Dat leverde natuurlijk mooie plaatjes op.

Van zonsopgang tot zonsondergang: het weer in beeld, met júllie foto's.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398189/320x320.jpg
Psychiatrisch centrum Venray vernietigt kunstwerk

Thu, 22 Jun 2017 21:09:31 +0200

Een psychiatrisch centrum in Venray heeft een kunstwerk vernietigd. Het gaat om een werk van het kunstenaarsduo Les Deux Garçons dat in 2012 voor een tentoonstelling was gemaakt. Volgens de organisator van die tentoonstelling had het werk een waarde van 35.000 euro.

De kunstenaars hadden voor het werk enkele tientallen vrouwenschoenen opgehangen in een ruimte van psychiatrisch centrum Vincent van Gogh. Die ruimte werd vroeger gebruikt om hersenen van dode patiënten te onderzoeken. Het kunstwerk was een ode aan de vrouwelijke patiënten.

Volgens de organisator van de tentoonstelling in 2012 was de afspraak toen dat het kunstwerk zou blijven hangen. Maar toen de organisator onlangs vroeg om het werk te gebruiken voor de nieuwe tentoonstelling Artshoes, bleek het te zijn verdwenen.

Afspraken

Psychiatrisch centrum Vincent van Gogh ontkent volgens de regionale omroep L1 dat er afspraken waren. De organisator zou de afgelopen jaren ook niet meer hebben omgekeken naar het werk.

Voor de tentoonstelling Artshoes die zaterdag in Venray opent, heeft het kunstenaarsduo een nieuwe versie van Les Deux Garçons gemaakt.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398183/320x320.jpg
Van Rijn: rechtszaak om 'maaltijdrel' gaat veel te ver

Thu, 22 Jun 2017 20:44:52 +0200

Staatssecretaris Van Rijn vindt het veel te ver gaan dat het bestuur van een serviceflat ouderen voor de rechter daagt die zelf maaltijden bestellen. Van Rijn reageert op de 'maaltijdrel' in Groningen. De Tweede Kamer wilde dat de staatssecretaris naar Groningen zou gaan om in te grijpen.

Dat heeft Van Rijn niet gedaan, maar hij laat weten dat hij vindt dat de partijen om de tafel moeten. "Ik snap best dat er afspraken gelden in een serviceflat. Maar als er onenigheid is, moet je daar samen in goed overleg uit zien te komen, zonder gang naar de rechter,"

'Hoofd koel houden'

Het bestuur van Stichting Service Vondelflat, wil twee flatbewoners voor de rechter dagen omdat ze eten bestellen dat niet van de vaste leverancier van de serviceflat afkomstig is. Veel senioren bestellen elders eten omdat ze het eten van de huisleverancier niet lekker vinden. Het bestuur eist dat ze de maaltijden van de serviceflat afnemen zoals in hun contract staat en wil met het aanpakken van de twee een voorbeeld stellen.

Van Rijn zegt nu met de betrokkenen contact te hebben gehad. "Mij is verzekerd dat het niet te doen is om een boete of een dwangsom. Betrokkenen moeten gewoon weer met elkaar om tafel. En laten we daarbij het hoofd koel houden."

De staatssecretaris heeft met de Groningse zorgwethouder Ton Schroor contact gehad. Hij zal op korte termijn bemiddelen om te kijken of er een oplossing kan worden gevonden zonder rechtsgang.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398179/320x320.jpg
Republikeinen in Senaat komen met aangepaste zorgwet

Thu, 22 Jun 2017 20:33:51 +0200

De pogingen van de Republikeinen om een eigen zorgwet in te voeren ter vervanging van Obamacare zijn een nieuwe fase ingegaan. Na wekenlang beraad achter gesloten deuren kwamen zij vandaag met hun eigen wetsontwerp. Dat is volgens kenners milder dan de variant waarmee het Huis van Afgevaardigden begin vorige maand instemde. Dat plan gold als kansloos in de Senaat.

Afschaffen van Obamacare was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Donald Trump. In het nieuwe plan zijn Amerikanen straks niet langer verplicht een zorgverzekering te nemen. Ook voorziet het in belastingverlaging voor de rijken, en er wordt gesneden in Medicaid voor de laagste inkomens.

"Ruimhartig"

President Trump heeft hoge verwachtingen van het voorstel. Hij noemde het een "ruimhartig" plan. Hij zei ook dat zijn partijgenoten graag wat Democratische steun zouden krijgen.

Bij de behandeling moeten de Republikeinen alle zeilen bijzetten. Zij hebben in de Senaat een krappe meerderheid van twee zetels. Zeker vier Republikeinse senatoren, onder wie oogarts Rand Paul, hebben al gezegd dat ze deze versie niet kunnen goedkeuren. Wel staan ze open voor onderhandelingen.

De Democratische leider in de Senaat, Schumer, noemt het wetsontwerp "harteloos" en een "wolf in schaapskleren".

Doorrekenen

Het Congressional Budget Office - een groep onafhankelijke accountants - gaat het nieuwe wetsvoorstel doorrekenen. Het kantoor kwam eerder tot de conclusie dat door de versie van het Huis van Afgevaardigden zo'n 23 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering zouden verliezen. Begin volgende week wordt de doorrekening van het nieuwe plan verwacht. De Republikeinen willen dat er vlak daarna over het voorstel wordt gestemd.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398176/320x320.jpg
Geen opnames van gesprekken met Comey, twittert Trump

Thu, 22 Jun 2017 20:25:31 +0200

President Trump zegt dat hij geen opnames heeft gemaakt van zijn gesprekken met de voormalige FBI-directeur James Comey.

"Ik heb geen idee of er 'banden' of opnames zijn van mijn gesprekken met James Comey, maar ik heb ze niet gemaakt, ik heb zulke opnames niet", twitterde hij.

Als die opnames zouden bestaan, moest Trump die uiterlijk morgen inleveren bij een onderzoekscommissie van het Amerikaanse parlement. Die doet onder meer onderzoek naar de contacten tussen het Trump-kamp en de Russische regering.

De tweet van Trump volgt op een publicatie van Bloomberg News. Daarin zegt een goed ingevoerde bron dat die opnames er niet zijn.

Trump heeft de suggestie dat de gesprekken zijn opgenomen zelf in de wereld geholpen. "James Comey moet maar hopen dat er geen 'tapes' bestaan van onze gesprekken voordat hij naar de pers lekt", dreigde hij op Twitter. Dat was kort na het ontslag van de FBI-directeur door Trump.

Volgens de bron van Bloomberg wilde Trump met deze tweet voorkomen dat Comey details over het gesprek naar buiten zou brengen. Trump zei dat hij Comey had ontslagen, omdat hij slecht functioneerde.

Volgens Comey zette Trump hem in de gesprekken onder druk om het FBI-onderzoek te staken naar de Russische contacten van Trumps voormalige veiligheidsadviseur Flynn. Als dat klopt heeft Trump mogelijk de rechtsgang belemmerd.

Aantekeningen

Eerder deze maand bleek dat Comey aantekeningen van zijn gesprekken met Trump via een vriend had doorgespeeld aan de pers. Hij vertelde daarover tijdens een ondervraging door een Senaatscommissie.

Comey zorgde er zo voor dat zijn versie van wat er besproken was openbaar werd. Kort daarna werd speciaal aanklager Robert Mueller aangesteld. Mueller onderzoekt de banden van het Trump-kamp met Rusland en probeert vermoedelijk ook vast te stellen wat er zich precies tussen Trump en Comey heeft afgespeeld.

Als Trump Comey vroeg om het onderzoek naar contacten van Flynn met de Russen stop te zetten, heeft hij geprobeerd een lopend justitieel onderzoek te beïnvloeden. Dat geldt als belemmering van de rechtsgang en is verboden. Trump ontkent dat hij Comey onder druk wilde zetten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398175/320x320.jpg
Schade en gewonden bij aanval op Surinaamse goudmijn

Thu, 22 Jun 2017 20:23:47 +0200

Bij een aanval van ruim honderd gewapende illegale goudzoekers op de grootste Surinaamse goudmijn zijn gewonden gevallen. Een groep mannen richtte vernielingen aan en stak een speciale bulldozer in brand. Ook een onderkomen van de veiligheidsmensen moest eraan geloven. De politie vuurde waarschuwingsschoten af en verrichtte twee arrestaties.

De productie van de mijn werd na de aanval onmiddellijk stopgezet en de politie was snel ter plekke om samen met andere veiligheidsdiensten in te grijpen. Eén van de bezetters raakte gewond door een politiekogel. Werknemers van Iamgold raakten gewond door rondvliegende glassplinters.

Volgens Iamgold-woordvoerder Sandra Bihari is het niet alleen de economische schade die het bedrijf parten speelt. "Onze mensen zijn door de aanval getraumatiseerd en lijden er mentaal onder."

Het is niet de eerste keer dat het onrustig is bij de mijn. Drie jaar geleden waren er rellen met inwoners uit het dorpje Nieuw Koffiekamp, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Maar Bihari vertelt dat het nu om een andere groep gaat. "We zijn permanent in gesprek met de bewoners van Nieuw Koffiekamp en zij hebben ons verzekerd dat zij niet bij de aanval betrokken zijn", aldus Bihari. "We weten nog niet wie de aanvallers zijn en ook niet wat de reden van hun actie is."

Illegale goudzoekers

De plaatselijke leider, Ludwich Wijnerman, bevestigt dat de inwoners van Nieuw Koffiekamp niet betrokken zijn bij de aanval. Hij betreurt de recente gebeurtenissen. "Hier staan we helemaal buiten. De contacten met Iamgold zijn uitstekend, helemaal nu het bedrijf een deel van de concessie aan onze goudzoekers beschikbaar heeft gesteld", zegt Wijnerman. "De mannen die dinsdag de aanval hebben uitgevoerd zijn illegale goudzoekers uit andere delen van Suriname die hier hun geluk komen beproeven."

De leiding van de Rosebel-mijn heeft de regering ondertussen gevraagd om meer politie in het gebied. Dat verzoek is gehonoreerd. Volgens het bedrijf moet er op korte termijn gezocht worden naar een structurele oplossing voor de problemen met de illegale goudzoekers.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398174/320x320.jpg
'De top is niet het probleem bij het meten van Everest'

Thu, 22 Jun 2017 20:15:53 +0200

Al vanaf de eerste meting is er gedoe over de hoogte van de Mount Everest. Britse landmeters kwamen in 1856 uit op precies 29.000 voet (8839,2 m), maar telden er 2 voet bij op, omdat het ronde getal te veel op een schatting leek. Nu organiseert Nepal een nieuwe expeditie om de hoogste berg te wereld opnieuw te meten. Er wordt 2 jaar en 1,3 miljoen euro uitgetrokken om te kijken of Everest nog altijd 8848 meter hoog is. Mogelijk is de berg gekrompen door de aardbeving van 2015 en smeltend ijs, of juist omhoog gedrukt door botsende continentale platen. Met gps-stations kunnen de moderne landmeters tot op de centimeter nauwkeurig meten. Dat gebeurt door satellieten die in een vaste baan rond de aarde cirkelen. De tijd dat een signaal erover doet kan worden vergeleken met die van vaste referentiepunten in de buurt. "Maar het probleem bij Mount Everest is niet het meten van de top - hoewel dat ook nog wel even een dingetje is", zegt geodetisch ingenieur Jochem Lesparre van het Kadaster. "Het grootste probleem is waar de 0 ligt. De zee kabbelt immers niet direct aan de voet van de Everest." Het zeeniveau is niet overal op aarde gelijk. Door verschillen in de samenstelling van de aardlaag wijkt ook de zwaartekracht daar af en wordt het water meer of minder aangetrokken. Vooral bij bergketens is de afwijking aanzienlijk. Door de zwaartekracht nauwkeurig te meten, kunnen landmeters het verschil compenseren. "Om een zinnige hoogte te krijgen moet je niet alleen de meters hebben boven een ideale bolvorm, maar moet je ook iets weten over of er water zou kunnen stromen tussen twee dezelfde punten. Daar moet je ook nog zwaartekrachtmetingen voor doen. Ik vermoed dat dat de grootste kosten van het project zijn." Hoe fout het kan gaan met zeeniveau bleek wel bij de aanleg van de Hochrheinbrücke tussen Duitsland en Zwitserland, die vanaf twee oevers werd gebouwd. Er werd wel gecompenseerd voor het feit dat de Duitsers uitgaan van het Noordzeeniveau en de Zwitsers dat van de Middellandse Zee gebruiken, een verschil van 27 centimeter. "Maar ze hadden per ongeluk de verkeerde kant op gerekend. Die 54 centimeter was een dure grap." Dergelijke praktische problemen zullen bij Everest geen probleem zijn. "Het is meer de symbolische waarde", erkent Lesparre. "Maar we willen wel van ieder punt op aarde weten hoe hoog het is. Er zijn allerlei toepassingen, bijvoorbeeld bij klimaatsimulaties. Daarbij wil je voor luchtstromen weten hoe hoog het is en wat de bodembedekking is." Ook de eerste keer dat de Mount Everest werd gemeten was in het teken van een algemeen geografisch onderzoek. Voor de Great Trigonometrical Survey (GTS) van India trokken tussen 1802 en 1871 duizenden mensen door het subcontinent om metingen te verrichten. De berg werd in 1847 voor het eerst genoemd als mogelijk de hoogste, wat toen officieel nog de berg Kangchenjunga was (8586 m). Vanaf 150 kilometer afstand werd door driehoeksmeting de hoogte van 'Peak XV' bepaald. "Daarbij worden vanaf verschillende punten in de omgeving hoeken gemeten, zowel horizontaal als verticaal", legt Lesparre uit. "Je maakt een netwerk van driehoeken waarvan je alle hoekjes en één afstand meet. Als de aarde plat was zou je dan met eenvoudige trigonometrie zoals op de middelbare school kunnen uitrekenen wat de hoogte is." De Britten zaten er destijds maar 8 meter naast. Net als toen zal ook bij de nieuwe meting de ijslaag boven op de berg worden meegerekend, vermoedt Lesparre. "Een landmeter gaat altijd uit van het maaiveld. Menselijke toevoegingen, bomen of tijdelijke sneeuw worden niet meegerekend, maar een permanente ijskap over het al[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398078/320x320.jpg
Spaanse huurt haar eigen huis op Airbnb en weigert te vertrekken

Thu, 22 Jun 2017 19:41:55 +0200

Toen de Spaanse Montse Pérez haar eigen huis voorbij zag komen op Airbnb, wist ze niet wat ze zag. Een paar dagen eerder had ze haar huis verhuurd aan een 26-jarige man. De huurder trok zelf niet in de woning, maar verhuurde het op de vakantiewebsite met vele duizenden euro's winst per maand. De vrouw nam het heft in eigen handen. Pérez huurde haar eigen huis via Airbnb en bezet nu haar woning.

De 26-jarige man zou Russisch-Chileens zijn, in Engeland wonen en voor zijn werk als financieel adviseur naar Barcelona gaan. Pérez en de huurder sloten een huurcontract af van 950 euro per maand.

Maar al snel kregen Pérez en haar man argwaan. Het stel nam contact op met de man om een aantal contracten af te sluiten, maar via WhatsApp liet de man weten in het buitenland te zijn. Vervolgens liet hij niets meer van zich horen.

Duiventil

Toen Pérez een kijkje ging nemen bij het appartement, zag ze de ramen openstaan. Volgens de buren was hun huis een 'duiventil' geworden, waar de toeristen in en uit liepen. De woning was op Airbnb gezet, voor zo'n 230 euro per nacht (ongeveer 7000 euro per maand).

Pérez en haar man gingen verhaal halen bij Airbnb, maar het bedrijf kon weinig doen. De huurder had een contract getekend, maar niet het deel dat onderhuur verbood. Zolang de man netjes zijn huur betaalt, kan het contract daarom niet ontbonden worden. Het zou volgens hun advocaat wel een jaar duren om hun woning terug te krijgen.

Toeristen

Dus ondernam Pérez zelf actie. Montse huurde haar eigen appartement terug op de enige dag die in juni nog vrij was. Ze verving de sloten en gaat niet meer weg. Nog regelmatig komen er toeristen langs bij hun appartement.

Toch is het nog maar de vraag hoe lang het stel in hun woning kan blijven zitten, omdat ze daar geen recht op hebben. "We voelen ons onbeschermd", zei de vrouw tegen de Catalaanse krant La Vanguardia. "We moeten maar zien wat er gebeurt, want de mensen laten ons niet zomaar gaan." In een reactie zegt Airbnb de zaak actief te onderzoeken.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/22/398170/320x320.jpg
Pittige buien zorgen voor afkoeling en problemen

Thu, 22 Jun 2017 15:56:12 +0200

Onweer, wind en veel regen in korte tijd. De warmte heeft plaatsgemaakt voor felle buien, die op verschillende plekken overlast hebben veroorzaakt.

Door blikseminslag zijn een aantal huizen met een rieten dak in brand gevlogen. Bij een inslag in Sassenheim in Zuid-Holland moesten omwonenden hun ramen en deuren sluiten toen het dak van een boerderij in brand vloog. En in een woning in Putten werd een houten overkapping geraakt door de bliksem.

Ook de avondspits heeft last gehad van de buien. De Verkeersinformatiedienst sprak van een veel drukkere avondspits dan normaal. Zo moest het verkeer op de A28 langs een aantal brandweerauto's, die waren uitgerukt voor een grote natuurbrand langs de weg. Ook in natuurgebied de Peel op de Limburgs-Brabantse grens ontstond een heidebrand.

En op de S114 bij Amsterdam vielen de verkeerslichten uit na blikseminslag. Dat veroorzaakte flinke files op de A1 en de A10, meldde de VID.

Ook het spoor kampte met vertraging door onweer. Zo reden er tussen Dordrecht en Roosendaal geen treinen na een blikseminslag. Ook reden er minder treinen van en naar Schiphol en waren er problemen rond Den Bosch.

Schiphol liet weten dat er vluchten uit konden vallen of vertraging hebben. De luchthaven heeft gefilmd hoe de bliksem insloeg op de luchthaven.

Warm

Het was vandaag uitzonderlijk warm. Opnieuw sneuvelde er een weerrecord. In het Limburgse Arcen bereikte het kwik de 35,2 graden.

Sinds het begin van de metingen is het op 22 juni nog niet zo heet geweest. Het oude landelijke record op 22 juni stond op naam van Vlissingen met 31,7 graden. Deze temperatuur is op veel plaatsen ruim overschreden. In Limburg, Noord-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen was er sprake van een regionale hittegolf.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/06/26/294127/m.jpg