Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  die  door  jaar  mensen  met  naar  nog  obama  politie  president  twee  uit  veel  worden  wordt  zich 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Wed, 18 Jan 2017 23:44:15 +01:00

Last Build Date: Wed, 18 Jan 2017 23:44:15 +01:00

Copyright: Copyright NOS
 Transporteur Van der Lee overgenomen door Belgische Vervaeke

Wed, 18 Jan 2017 22:59:32 +01:00

Het Nederlandse transportbedrijf Van der Lee wordt overgenomen door de Belgische branchegenoot Vervaeke. Samen worden de bedrijven een van de grootste ondernemingen in het transport in de chemische en petroleumsector in West-Europa.

Familiebedrijf Van der Lee, opgericht in 1919, heeft ongeveer 400 mensen in dienst en een jaaromzet van 50 miljoen euro. De transporteur is gespecialiseerd in het vervoer van gevaarlijke stoffen. Vervaeke, ook een familiebedrijf, is marktleider in België.

Eigenheid

De precieze reden voor de overname is niet bekendgemaakt. Wel meldt Vervaeke dat het blij is met uitbreiding van de activiteiten in Nederland en Duitsland, waar Van der Lee ook een vestiging heeft. De bedrijven houden hun eigen karakter, meldt 1Limburg. Managing director Frans van der Lee stelt dat de samenvoeging hem geruststelt en zijn bedrijf zijn activiteiten hierdoor in de toekomst optimaal kan voortzetten. 

De nieuwe onderneming is goed voor een omzet van 110 miljoen euro. Er zijn dan 900 mensen aan het werk en 700 vrachtauto's op de weg.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347277/m.jpg
Al-Qaida eist aanslag op militaire basis in Mali op

Wed, 18 Jan 2017 22:43:35 +01:00

Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) heeft de verantwoordelijk opgeëist voor de aanslag in de Malinese stad Gao van vanochtend. De zelfmoordaanslag is een straf voor het meewerken met Frankrijk, staat in een verklaring van de terreurgroep. De aanslag is volgens AQIM uitgevoerd door een lid van de Noord-Malinese terreurgroep al-Mourabitoun, die banden heeft met al-Qaida.

Bij de aanslag op een militaire basis kwamen zeker zestig militairen om het leven en raakten er 115 gewond. De zelfmoordterrorist reed met een vrachtwagen vol explosieven het kamp van de militairen binnen. Een regeringswoordvoerder sprak eerder over vijf daders.

De slachtoffers zijn Malinese militairen en strijders die samen patrouilleerden om te controleren of het vredesakkoord dat onder leiding van de VN is gesloten, wordt nageleefd.  


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347275/m.jpg
In België zetten ze drones in bij verkeersongevallen

Wed, 18 Jan 2017 22:32:46 +01:00

De Belgische politie zet drones in om verkeersongevallen sneller in kaart te brengen. Door de drones over de plek van het ongeval te laten vliegen, krijgt de politie gemakkelijker in beeld wat er is gebeurd. De foto's van bovenaf kunnen later via de computer gebruikt worden bij de analyse van het ongeluk.

"Normaal duurt het zo'n twee uur voor we alles handmatig hebben onderzocht. Dankzij de drone doen we er maar een uur over", vertelt Benoit Godard van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

Volgens de Belgische politie besparen de drones niet alleen tijd in het onderzoek, maar zorgen ze er ook voor dat snelwegen eerder vrijgemaakt kunnen worden. "Daardoor worden de files na een ongeval korter en vermijden we nieuwe ongevallen."

Eerder werden drones al ingezet in Antwerpen, maar nu gaat ook Oost-Vlaanderen ermee aan de slag. Stef Willems, een van de initiatiefnemers, noemt België "een van de pioniers van Europa". De vliegtuigjes kosten tussen 10.000 en 15.000 euro.

De drones kunnen nog niet in elke situatie worden ingezet. Bij slecht weer of in tunnels zal de politie het zonder moeten doen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347273/m.jpg
Hotel in midden-Italië bedolven door lawine

Wed, 18 Jan 2017 22:32:29 +01:00

In het midden van Italië, dat wordt geplaagd door sneeuw en aardbevingen, is een hotel bedolven door een lawine. In het hotel waren twintig gasten en personeelsleden. Het is onbekend hoe het met hen gaat, melden Italiaanse media.

Het getroffen hotel is Rigopiano in het plaatsje Farindola aan de oostkant van het bergmassief Gran Sasso, schrijft de Italiaanse omroep RAI. Reddingswerkers proberen het hotel te bereiken, nadat enkele gasten alarm hadden geslagen. Het telefooncontact is inmiddels weggevallen.

Het bergmassief Gran Sasso omvat onder meer de Corno Grande, die met een piek van 2912 meter de hoogste berg van de Apennijnen is. De plaatsen Amatrice en L'Aquila, bekend van de verwoestende aardbevingen, liggen aan de westkant van het massief.

De regio in het midden van Italië werd vandaag getroffen door een reeks aardbevingen. Vanochtend waren er in één uur tijd drie bevingen met een kracht van meer dan 5, die tot in Rome te voelen waren. Vanmiddag was er nog zo'n beving. Tussendoor waren er tal van lichtere schokken.

De afgelopen dagen was er al een enorme hoeveelheid sneeuw gevallen en het sneeuwt er nog steeds. Dat bemoeilijkt de hulpverlening; veel plaatsen zijn afgesneden van de buitenwereld.

Gebouwen ingestort

Voor zover bekend is er vandaag één dode gevallen: een 82-jarige man overleed toen het dak van zijn boerderij bezweek onder het gewicht van de sneeuw in combinatie met een aardschok. 

Ook op andere plaatsen zijn gebouwen ingestort. De meeste stonden leeg, maar in het plaatsje Castiglione Messer Raimondo kwamen een vrouw en haar baby vast te zitten onder het puin. De brandweer heeft hen bevrijd. Ze zijn met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347272/m.jpg
'Ontsnapte gevangene liep tussen auto's over A20'

Wed, 18 Jan 2017 22:18:22 +01:00

De ontsnapte verdachte Elias Adahchour is vanmiddag in Rotterdam 2,5 uur na het begin van zijn vlucht tussen de auto's door de A20 overgestoken. Daarna is hij bij de Gordelweg voor het laatst gezien, meldt de politie. 

De politie denkt dat de vuurwapengevaarlijke man mogelijk de stad is ingegaan, omdat hij daar meer kans heeft om zich anoniem op te houden.

Adahchour ontsnapte vanmiddag om 13.30 uur op het terrein van het Franciscusziekenhuis, waar hij voor een behandeling was. Het ziekenhuis ligt aan de A20, tegenover de Gordelweg. Het lijkt er dus op dat hij zich lang bij het ziekenhuis schuil heeft gehouden.

De politie heeft de hele avond gezocht en gaat daar mee door. Wel neemt de intensiteit van de zoektocht af. Hoeveel agenten er nu nog meezoeken, wil de woordvoerder niet zeggen. De zoektocht concentreert zich op Rotterdam, maar agenten uit heel het land kijken mee, benadrukt hij.

Meteen na de ontsnapping heeft de politie een foto van Elias Adahchour verspreid. "Er zijn veel veel tips binnengekomen, maar de kwaliteit daarvan loopt uiteen", zegt de woordvoerder.

Adahchour zat vast omdat hij verdacht wordt van twee schietpartijen in december in Rotterdam. De politie waarschuwt dat hij mogelijk bewapend is.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347269/m.jpg
Schipper Grave botste eerder op Duitse brug

Wed, 18 Jan 2017 22:04:13 +01:00

De Slowaakse schipper die eind december tegen de stuw bij Grave botste, had twee maanden eerder met hetzelfde schip ook een ongeluk. Toen ramde hij een brug bij Oberhausen in Duitsland. Onderzoek wees uit dat een technisch probleem de oorzaak was, geen menselijke fout. 

De 52-jarige schipper ramde met de Maria Valentine op 22 oktober een brug over het Rhein-Herne Kanal, bevestigde de Duitse rederij Gefo tegen Omroep Brabant. 

Stuurhut

Volgens de rederij is het ongeluk veroorzaakt door een defect aan het hydraulisch systeem dat de stuurhut omhoog en omlaag laat gaan. De stuurhut moet omlaag kunnen bij lage bruggen of hoge waterstanden. Een uitgebreid onderzoek door de Duitse autoriteiten bevestigde het technisch mankement. "Het had niet te maken met menselijk handelen", aldus de autoriteiten.

Het schip voer op 29 december tegen de stuw in de Maas bij Grave. De oorzaak van dat ongeval is nog niet bekend. Wel is bekend dat de schipper niet had gedronken.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/12/31/343440/m.jpg
Den Haag stopt voorlopig met particulier bouwtoezicht

Wed, 18 Jan 2017 21:43:33 +01:00

De gemeente Den Haag stopt voorlopig met een pilot, waarbij de bouwsector zelf toezicht houdt op de kwaliteit van de bouw. De gemeente vindt dat er niet genoeg zekerheid is over de kwaliteit en veiligheid van nieuwe woningen. Dat gaat de gemeente nu eerst laten onderzoeken.  

Den Haag doet sinds 2014 mee met een landelijke pilot. Een tussentijdse evaluatie was kritisch. Om te kijken of particulier toezicht werkt, keek de gemeente mee bij de bouw van 437 woningen. Bij vier op de tien projecten moest de gemeente alsnog ingrijpen. Bij twee projecten was zelfs sprake van instortingsgevaar. 

Oppervlakkiger

De rapporten van de commerciële controleurs zijn oppervlakkiger dan de gemeente gewend was. Ook kreeg de gemeente geen opleverdossiers, waardoor bij 102 woningen niet bekend was in hoeverre de panden veilig bewoond konden worden.

Dat vindt de gemeente Den Haag onverantwoord.  "Bewoners moeten er altijd op kunnen vertrouwen dat hun huis deugdelijk gebouwd is", zegt wethouder Joris Wijsmuller tegen Omroep West.

Het experiment is een idee van minister Blok voor Wonen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/07/05/296879/m.jpg
'Het kan toch niet de bedoeling zijn dat een meldkamer overbelast raakt?'

Wed, 18 Jan 2017 21:20:10 +01:00

Tijdens de stroomstoring in Amsterdam gisteren belden zoveel mensen het noodnummer 112 dat de meldkamers het niet aan konden. "Als iemand belt en aan de andere kant helemaal niets hoort, dan is dat echt heel erg", zegt Guus Schrijvers, oud-hoogleraar Public Health en deskundige in de spoedzorg.

De gemeente en de nationale politie onderzoeken de rol van de landelijke en regionale meldkamer tijdens de stroomstoring. Een vrouw overleed toen haar zoon 112 niet kon bereiken, omdat het systeem overbelast was. 

Schrijvers hoopt dat er lessen uit worden getrokken. "Het kan niet de bedoeling zijn dat een alarmcentrale overbelast raakt bij een stroomstoring. Hopelijk is het eens maar nooit meer."

Overloop

Dat de meldkamer van het alarmnummer overbelast raakte, verbaast hem niet. Schrijvers legt uit dat de 112-oproepen van mobiele telefoons altijd bij de landelijke meldkamer in Driebergen terechtkomen. Die verbindt vervolgens het telefoontje door naar een regionale meldkamer die de politie of een ambulance op pad stuurt. Belt iemand met een vaste lijn, dan komt hij direct bij de regionale meldkamer terecht.

Schrijvers pleit voor een 'overloop', zodat bij drukte de mobiele gesprekken automatisch worden doorverbonden naar een meldkamer waar het rustiger is.

Daarnaast vindt hij het vreemd dat er nog niet op basis van zendmasten wordt gekeken waar iemand is, zodat de landelijke meldkamer er niet meer tussen hoeft te zitten. "De techniek hiervoor ligt klaar. Het verbaast me dat dit er nog niet is."

Een grote stroomstoring zoals die in Amsterdam van gisteren, komt niet heel vaak voor. Toch maakt Schrijvers zich zorgen. "Als we de kranten lezen, weten we dat er in Europa wel vaker calamiteiten zijn zoals stroomuitval, een terroristische aanslag of een groot treinongeluk. Dat creëert enorm veel telefoontjes, iedereen gaat meteen met zijn mobiel het alarmnummer bellen."

Een ander punt waar de deskundige zich druk om maakt, is dat de inzet van de hulpdiensten soms wordt bepaald door het aantal telefoontjes dat binnenkomt. "Soms wordt er bij een vrij klein verkeersongeluk wel veertig keer de politie gebeld, vroeger was dat één of twee keer. Het is dan belangrijk dat er goed geluisterd wordt, zodat ze niet naar een klein incident drie politieauto's en vier ambulances sturen, alleen omdat er veel telefoontjes binnenkwamen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2015/04/01/145688/m.jpg
Obama: te vroeg voor einde aan sancties tegen Rusland

Wed, 18 Jan 2017 21:17:34 +01:00

President Obama vindt het nog te vroeg om de sancties tegen Rusland te verlichten, zei hij op zijn laatste persconferentie als president. Zijn opvolger Trump wil de sancties heroverwegen, maar volgens Obama moet Rusland zich dan eerst aan het internationale recht houden, met name in Oekraïne.

Een constructieve relatie met Rusland is in het belang van de VS en de rest van de wereld, zei Obama. Hij heeft naar eigen zeggen geprobeerd daaraan te werken, maar toen Poetin in 2012 opnieuw president werd, kregen de anti-Amerikaanse sentimenten in Rusland de overhand. 

Door de crisis in Oekraïne werd de relatie nog moeilijker, zei Obama. "Poetin is Oekraïne binnengevallen. Dat gaat in tegen de internationale regels. Als hij daarmee ophoudt, heffen we de sancties op."

Als groot en machtig land wil de VS het goede voorbeeld geven en laten zien dat je kleinere landen niet zomaar kan binnenvallen, zei Obama.

Verder wees Obama erop dat er tijdens zijn presidentschap flink is gewerkt aan het verminderen van de voorraden kernwapens in de VS en Rusland, maar dat Rusland een verdere vermindering tegenhoudt. Hij zei te hopen dat de onderhandelingen over kernwapenreductie verder kunnen gaan.

Huwelijksjubileum

Op de vraag of er in de toekomst nog eens een zwarte president kan komen, zei Obama dat hij ervan overtuigd is dat allerlei soorten mensen president van de VS kunnen worden: "latino, jood, man, vrouw, noem maar op". Het zei dat het de kracht is van Amerika dat er zoveel verschillende mensen wonen die van alles kunnen. Dat zie je bij de Olympische Spelen, zei hij, waar bij alle sporten Amerikaanse talenten te vinden zijn.

Obama heeft er vertrouwen in dat rassenverschillen minder belangrijk worden en dat er minder discriminatie komt van homoseksuelen en transgenders. Hij ziet dat bij zijn dochters en andere jonge mensen. Dat zulke verschillen er niet toe doen, is al helemaal verankerd in hun visie, zei Obama. 

Trump

Over zijn opvolger Donald Trump zei Obama dat hij hem naar beste eer en geweten adviezen heeft gegeven op binnen- en buitenlands beleid. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat Trump goede mensen om zich heen verzamelt, een goed team. Als Trump grote beleidsveranderingen doorvoert, hoopt Obama dat hij goed nadenkt over de consequenties. 

Een aantal bekende Democratische politici heeft gezegd de inauguratie van Trump te boycotten. Op de vraag wat hij daarvan vindt zei Obama dat hij en Michelle in elk geval gaan en dat het minder koud wordt dan bij zijn eigen inauguratie in 2009.

Op de vraag wat hij gaat doen zei Obama dat hij zich voorlopig nergens kandidaat voor stelt en rustig gaat nadenken. Verder wil hij wat gaan schrijven, meer tijd doorbrengen met zijn dochters en zijn 25-jarig huwelijksjubileum vieren met Michelle.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347259/m.jpg
Inauguratie van Trump is een veiligheidsoperatie waar je u tegen zegt

Wed, 18 Jan 2017 20:57:53 +01:00

"Verdacht pakketje gesignaleerd op Pennsylvania Avenue."  Op een groot scherm in het hoofdkwartier van de binnenlandse veiligheidsdienst in Washington stromen de meldingen binnen over verdachte personen en pakketjes. "We ontvangen op het moment zo'n 200 meldingen per dag", zegt Chris Geldart, die de veiligheidsoperatie leidt rond de inauguratie van Donald Trump. "We zijn in opperste staat van paraatheid. Hoewel het meestal loos alarm is, danken we de oplettende mensen die dit doorgeven." De Amerikaanse hoofdstad maakt zich op voor de inauguratie van komende vrijdag. Terwijl de wereld op die dag toekijkt hoe Donald Trump zijn eed aflegt op de trappen van het Capitool, houden de federale veiligheidsdiensten aan de andere kant van de Anacostia-rivier alles wat daaromheen gebeurt nauwlettend in de gaten. Zuidoost-Washington verandert voor even in het zenuwcentrum van D.C. Verzamelen en verspreiden Geldart wijst naar de nog lege zaal met tientallen computers. "Daar komen vanaf donderdag onze veiligheidspartners te zitten: de FBI, de Secret Service, de politie en het Federale Bureau voor Rampenbestrijding, maar ook plaatselijke diensten en overheden die een rol spelen in de inauguratie." "We houden de bewakingsbeelden voortdurend in de gaten en controleren alle meldingen die binnenkomen, bijvoorbeeld via alarmnummer 911 of autoriteiten die ter plaatse zijn", legt Geldart uit. "Eigenlijk hebben we twee doelen: informatie verzamelen en controleren, om deze vervolgens door te geven aan de diensten die dat nodig hebben."  Dat is, simpel gezegd, nodig om de mensenmassa rond de inauguratie in goede banen te leiden. Crisiscoördinator Lauren Stienstra verwacht dat ongeveer een miljoen mensen de inauguratie van Donald Trump als 45ste president bijwonen. Dat is een stuk minder dan het recordaantal mensen dat voor Obama's eerste inauguratie naar Washington kwam. "In 2009 kwamen er 1,8 miljoen mensen naar de stad, maar vergis je niet. Het was toen met -2 graden, veel kouder dan nu. Vrijdag wordt het 14 graden. Mensen zullen met het warme weer eerder spontaan de deur uitgaan." Het bezoekersaantal kan daardoor hoger uitvallen, verwacht Stienstra. Demonstraties Mensen gaan niet alleen de straat op om de inauguratie te vieren, maar ook om te protesteren. Stienstra vertelt dat zo'n 75 groepen een vergunning hebben gekregen om te demonstreren. "Dat varieert van kleine groepen van ongeveer honderd man, tot enorme protesten waar 200.000 mensen bijeenkomen." Dat laatste betreft de Women's March on Washington, op zaterdag. Toch blijft het gissen: "Het is natuurlijk altijd afwachten hoeveel mensen uiteindelijk komen opdagen." Die mensenmassa brengt onvermijdelijk risico's met zich mee. Hoewel Chris Geldart benadrukt dat er geen concrete dreigingen zijn voor eventuele ongeregeldheden of aanslagen, bereiden de veiligheidsdiensten zich voor op allerlei scenario's. Veel geleerd van Parijs en Nice "We zoeken bijvoorbeeld naar mogelijke manieren waarop aanvallen kunnen plaatsvinden. Zo hebben we veel geleerd van de aanslagen in Parijs en Nice", vertelt hij. "We hebben daar agenten naartoe gestuurd en gekeken wat voor maatregelen we moeten nemen om dergelijke terreur te voorkomen." Zo is het gebied rondom de National Mall, waar de inauguratie plaatsvindt, in het weekend afgesloten voor verkeer. "Maar het blijkt gewoon erg moeilijk om je tegen een aanval met een vrachtwagen te verdedigen." Geldart heeft eerder de veiligheidsoperatie rondom een inauguratie gecoördineerd, maar dat maakt hem niet minder zenuwachtig voor deze keer. "Ik ben altijd nerveus, dat hoort bij mijn werk", zegt de directeur van Homeland Security in de hoofdstad van de Verenigde Staten. "Mensen vragen me wel eens wat me slapeloze nachten bezorgt, maar ik kan ze beter vertellen wat me nog in slaap wiegt", grapt hij. "Er zijn te veel zorgen d[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347254/m.jpg
Oud-president George H.W. Bush (92) op intensive care

Wed, 18 Jan 2017 20:44:46 +01:00

Voormalig president George H.W. Bush (92) is overgebracht naar de intensive care van het Houston Methodist ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van de familie had Bush sr. een longontsteking opgelopen en hebben artsen zijn luchtwegen weer vrijgemaakt. De toestand van de oud-president zou stabiel zijn.

Zijn vrouw Barbara (91) is uit voorzorg opgenomen in hetzelfde ziekenhuis. In een verklaring staat dat ze oververmoeid was en moest hoesten. Ze voelde zich al een paar weken niet goed.

Ingreep

Bush sr. werd zondag opgenomen met ademhalingsproblemen. In het ziekenhuis raakte hij nog benauwder, waarna de artsen een ingreep hebben gedaan om zijn luchtwegen weer vrij te maken.

De woordvoerder van de familie heeft laten weten dat Bush ter observatie op de intensive care blijft. 

Bush sr. heeft al langer problemen met zijn gezondheid. Hij heeft de ziekte van Parkinson en zit in een rolstoel. In december werd Bush ook al opgenomen in het ziekenhuis met ademhalingsmoeilijkheden.

Huwelijk van 72 jaar

Bush en zijn vrouw Barbara waren op 6 januari 72 jaar getrouwd. Ze zijn de ouders van oud-president George W. Bush en de voormalige Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush.

George Herbert Walker Bush was de 41ste president van de Verenigde Staten. Hij is de oudste, nog levende oud-president. Bush sr. was vicepresident onder Ronald Reagan. In 1988 werd hij gekozen tot president. Hij verloor de verkiezingen daarna van de Democraat Bill Clinton.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347251/m.jpg
Gewonden bij ernstig ongeluk Hoogeveen, snelweg twee uur dicht

Wed, 18 Jan 2017 19:53:00 +01:00

Bij een ernstig ongeluk op de A28 bij Hoogeveen zijn vier mensen gewond geraakt. Twee van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht, voor zover bekend zijn ze niet in levensgevaar. Twee andere gewonden konden ter plekke worden behandeld. 

Bij het ongeluk waren een vrachtwagen en drie personenauto's betrokken. De rijbaan in de richting van Zwolle was ruim twee uur afgesloten. Nadat de beschadigde voertuigen waren geborgen, werd de weg weer vrijgegeven. Dat was rond 21.15 uur. 

De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk. Ook is niet bekend of gladheid een rol heeft gespeeld. Er was nog geen gladheidswaarschuwing van kracht; in het noorden geldt voor vannacht en morgenochtend wel code geel.

Gestrooid

Rijkswaterstaat heeft de weg voordat die werd vrijgegeven, opnieuw gestrooid. Op alle snelwegen ligt nog zout van de afgelopen tijd, legt een woordvoerder uit, maar als het wegdek na een ongeluk wordt schoongemaakt, verdwijnt die zoutlaag.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347243/m.jpg
Overvaller slaat grote slag bij juwelier in Cannes

Wed, 18 Jan 2017 19:51:58 +01:00

Bij een overval op een juwelier in Cannes is voor 15 miljoen euro aan sieraden buitgemaakt. De getroffen zaak ligt aan de bekende Boulevard de la Croisette in de Franse badplaats.

Een man, een dertiger met een zonnebril, deed zich voor als klant. Hij vroeg of hij voor een sponsor wat ornamenten met diamanten mocht zien. De vrouw die hem hielp vertrouwde het niet helemaal en liet hem een catalogus met voorbeelden zien.

Daarop haalde de man een pistool en een granaat tevoorschijn en beval hij de vrouw de vitrinekasten te openen. Een bewaker werd gedwongen op de grond te liggen. Niemand raakte gewond tijdens de overval, die ongeveer acht minuten duurde.  

Het is niet de eerste grote juwelenroof aan de met palmen omlijste strandboulevard. In juli 2013 stal een man juwelen ter waarde van 103 miljoen euro van een tijdelijke expositie in het Carlton Hotel. De dader en de juwelen zijn nooit gevonden.  


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347242/m.jpg
Zeven jaar cel voor dodelijke steekpartij Reek

Wed, 18 Jan 2017 19:46:50 +01:00

Een 45-jarige man uit het Brabantse Reek is in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs voor een dodelijke steekpartij in 2013. Dat is drie jaar meer dan de rechter hem in 2014 oplegde.

Vally V. stak in april 2013 zijn vrouw en hun 12-jarige zoon thuis neer. Ze overleed korte tijd later. De zoon raakte zwaargewond; zijn zusje bleef ongedeerd.

Verward

Omroep Brabant schrijft dat het hof doodslag bewezen acht, net als de poging tot doodslag op het zoontje. De uitspraak van het hof is gelijk aan de eis van justitie. De man uit Reek moet ook een schadevergoeding van 55.000 euro betalen aan zijn kinderen en de zus van zijn vrouw.

De familie is tevreden met de straf die het hof heeft opgelegd. Ze zijn vooral blij met de tbs, zodat zeker is dat de man niet vrijkomt zolang hij een gevaar vormt voor de samenleving.

De man had een delier (acute verwardheid) toen hij tot zijn daad kwam.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/01/12/247464/m.jpg
Politie rolt grote hennepstekkerij op in Breda

Wed, 18 Jan 2017 19:43:33 +01:00

De politie heeft in Breda een grote hennepstekkerij opgerold. Er stonden 13.000 stekjes, volgens de politie een veelvoud van wat er in een gemiddelde stekkerij staat. Er zijn zes mensen opgepakt, van wie er nog vier vastzitten.

Een hennepstekkerij kweekt de planten waar wietkwekerijen later mee aan de slag gaan. Een doorsnee stekkerij heeft volgens de politie zo'n 2000 planten. 

Agenten vielen volgens Omroep Brabant drie loodsen en een bedrijf in Breda binnen. In loodsen aan de Terheijdenseweg vond de politie de 13.000 stekken. Hiervoor zijn twee mannen uit Breda aangehouden van 31 en 59 jaar. Bij  een bedrijf aan de Nieuwe Bredase Baan werd onder meer een tas met hennep gevonden. Daar werden vier mensen aangehouden, van wie er twee na verhoor zijn vrijgelaten.

"85 kwekerijen voorkomen"

De inval bij de stekkerij is bedoeld om de wietteelt dwars te zitten. Een gemiddelde wietkwekerij draait met 150 planten, zegt de politie. Met de 13.000 stekken hadden dus 85 kwekerijen bevoorraad kunnen worden. 

Volgens de politie wordt steeds geprobeerd de hennepteelt al vroeg in het proces te verstoren. Een inval bij een stekkerij past in dat beleid. 


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347241/m.jpg
Ook vorig jaar weer wereldwijd temperatuurrecord

Wed, 18 Jan 2017 19:36:35 +01:00

2016 was wereldwijd het warmste jaar sinds het begin van de officiële metingen in 1850, zegt NASA. Het is het derde jaar op rij dat het warmterecord wordt gebroken.

Berekeningen van de Amerikaanse organisaties NASA en het oceaaninstituut NOAA komen uit op een temperatuurstijging van 0,10 tot 0,12 graden Celsius.

Weerkundigen van de World Meteorological Organisation (WMO) zijn iets voorzichtiger in hun berekeningen, maar zeggen dat de gegevens in ieder geval aantonen dat de temperatuur 0,07 graden hoger lag dan een jaar eerder. Daarbij houden ze rekening met een foutenmarge.

Dr. Gavin Schmidt (NASA) zei tegen de BBC dat hij niet verwacht dat vanaf nu elk jaar het record wordt gebroken, “maar op de lange termijn is de trend van opwarming duidelijk."

CO2 en El Niño

Wetenschappers noemen als de belangrijkste factor van de temperatuurstijging op de lange termijn de uitstoot van CO2.

Dit keer was ook de invloed El Niño groot. Het natuurverschijnsel veroorzaakt de opwarming van zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Dit heeft effect op het weer in grote delen van de wereld.

Door de sterke invloed van het natuurverschijnsel in de eerste maanden van vorig jaar verwachtten klimaatwetenschappers in mei al een temperatuurrecord over 2016. Maar weerkundigen zeggen dat het wereldwijde temperatuurrecord niet volledig door El Niño kan worden verklaard.

Professor Ellie Highwood van de Universiteit van Reading zegt dat ook zonder het effect van El Niño 2015 en 2016 de warmste jaren zijn uit de recente geschiedenis. Volgens haar kan dat niets anders betekenen dan dat de temperatuurstijging komt door de wereldwijde opwarming en de uitstoot van broeikasgassen.

Poolgebied

Het was afgelopen jaar ook ongewoon warm in het noordpoolgebied. Het kwik bleef hoog en daardoor is er nu een ongekend kleine hoeveelheid ijs in het gebied voor de tijd van het jaar. De wereldwijde organisatie van meteorologen zegt dat ook in het zuidpoolgebied veel minder ijs is dan gebruikelijk. Ze maken zich grote zorgen.

Petteri Taalas (WMO): "Het noordpoolgebied warmt twee keer sneller op dan het wereldwijde gemiddelde. Daardoor verdwijnt er telkens veel zee-ijs. Dit proces beïnvloedt het weer, het klimaat en de circulatie van het oceaanwater in andere delen van de wereld."

De meteoroloog waarschuwt ook voor het mogelijk vrijkomen van methaan uit smeltend permafrost, de permanent bevroren bodem in de buurt van de polen en in het hooggebergte. 

Klimaatakkoord

De jongste cijfers tonen volgens wetenschappers nogmaals aan dat het op de aarde meer dan 1 graad Celsius warmer is dan in het pre-industriële tijdperk. De temperatuurstijging gaat snel naar 1,5 graad, het maximum dat is gesteld in het klimaatakkoord van Parijs.

Ze zijn bezorgd over het beleid van de aanstaande Amerikaanse president Trump. Hij heeft gezegd dat hij snel af wil van het klimaatakkoord, al heeft Trump dat ook weer enigszins genuanceerd.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347240/m.jpg
Onderzoeker met banden met farmaceut positiever over geneesmiddelen

Wed, 18 Jan 2017 19:12:31 +01:00

Geneesmiddelen worden vaker positief beoordeeld als onderzoekers banden hebben met de producenten ervan. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die de Britisch Medical Journal heeft gepubliceerd. 

Driekwart van de hoofdonderzoekers van studies met positieve resultaten heeft persoonlijke financiële banden met de farmaceut waarvan het middel werd onderzocht. Bij negatieve resultaten had net iets minder dan de helft van de hoofdonderzoekers zulke banden. 

Onderzoekssubsidies van farmaceuten zijn buiten beschouwing gelaten omdat die doorgaans aan instellingen zoals universiteiten worden gegeven. Eerder bleek uit Nederlands onderzoek dat betalingen van de farmaceutische industrie het voorschrijfgedrag van artsen beïnvloeden. 

Waarschuwing

De auteurs van de BMJ-studie concluderen dat er een samenhang is tussen positieve studieresultaten en financiële relaties tussen hoofdonderzoekers en farmaceuten. Ze waarschuwen dat dit mogelijk invloed heeft op de kwaliteit van de bewijsvoering van de studies. 

Ze achten niet bewezen dat de positieve onderzoeksresultaten het gevolg zijn van de financiële banden. 

Advieswerk

De groep Amerikaanse onderzoekers heeft 190 Engelstalige wetenschappelijke artikelen uit 2013 bekeken, waarin verslag werd gedaan van 195 studies. Bij ruim twee derde van de studies was sprake van financiële banden tussen de hoofdonderzoekers en de farmaceutische bedrijven die het onderzochte geneesmiddel produceerden. 

Van de bijna 400 hoofdonderzoekers die bij alle onderzochte studies betrokken waren, ontving 58 procent betalingen van de farmaceutische industrie.  Het ging vooral om honoraria voor advieswerk en spreekbeurten, maar soms ook om salaris en het bezit van aandelen of patenten met betrekking tot het onderzochte geneesmiddel. 


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/09/02/313792/m.jpg
TomTom wil zelfrijdende auto's straks de weg wijzen

Wed, 18 Jan 2017 18:59:55 +01:00

"De volgende straat naar rechts."

We kennen TomTom als de maker van navigatiekastjes. Maar in het tijdperk waarin Google gratis navigatiesoftware aanbiedt op smartphones, zoekt de kaartenmaker naar andere manieren om relevant te blijven.

Het bedrijf heeft nu de Duitse start-up Autonomos overgenomen. Dit door studenten in Berlijn opgezette bedrijf heeft software en sensoren ontwikkeld om auto's zelfstandig te laten rijden.

Daar is TomTom al een paar jaar mee bezig, zonder dat daar veel over naar buiten komt. We kennen vooral de verhalen over de zelfrijdende auto van Google zonder stuur en de Tesla, waarvan een auto met autopilot aan het eerste dodelijke ongeluk met een zelfsturend voertuig veroorzaakte.

TomTom maakt 3D-kaarten, een belangrijk onderdeel van het 'brein' van de zelfrijdende auto. "Wij zorgen ervoor dat de auto weet dat daar een zebrapad ligt", zegt topman Harold Goddijn in gesprek met de NOS.

"Dit moet de zelfrijdende auto’s een stuk veiliger maken", vervolgt hij. "Het is bedoeling dat we met de technologie van Autonomos onze kaartendienst voor zelfrijdende auto’s op de weg kunnen gaan testen."

Niet onderschatten

Volgens Maarten Steinbuch, hoogleraar Automotive aan de TU Eindhoven, is TomTom een belangrijke speler op de kaartenmarkt. "Je moet hun rol absoluut niet onderschatten. Er zijn niet veel fabrikanten die doen wat TomTom doet. Daarbij zijn kaarten enorm belangrijk voor de navigatie van de zelfrijdende auto."

Toch zal het bedrijf met name drie andere spelers goed in de gaten gaan houden: 

- Google, dat met Google Maps zijn eigen goede kaartendienst heeft en al jaren werkt aan zelfrijdende technologie.

- Taxidienst Uber maakt nu nog onder meer gebruik van TomTom's kaarteninformatie, maar als we dit bericht van de Financial Times mogen geloven werkt het bedrijf aan zijn eigen kaartendienst. 

- En wat dacht je van de drie Duitse autofabrikanten BMW, Audi en Daimler die Nokia’s kaartendienst Here hebben gekocht om hun eigen navigatiesysteem te ontwikkelen.

Niet bang

De topman van TomTom is niet bang dat zijn bedrijf door deze reuzen, die beschikken over een flinke 'oorlogskas', van de markt wordt gedrukt. "Die is in onze ogen nog niet vol en daarnaast zullen er niet zo heel veel partijen zijn die kaarten gaan leveren", denkt Goddijn.

De investeringen die TomTom doet zullen niet direct geld gaan opleveren, zegt de topman. "Ik verwacht dat we rond 2019 of 2020 voor het eerst geld gaan verdienen aan deze technologie. Vanaf dat moment zullen er op grotere schaal auto’s op de weg komen die bijvoorbeeld op de snelweg zelfstandig kunnen gaan rijden."

Met welke fabrikant TomTom gaat samenwerken om de technologie op de markt te brengen wil Goddijn niet zeggen. Daar is het volgens hem nog te vroeg voor.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347237/m.jpg
KLM-toestel maakt vergeefs tussenlanding: passagier overlijdt

Wed, 18 Jan 2017 18:35:08 +01:00

Een Boeing 777 van de KLM heeft in Brazilië een tussenlanding gemaakt omdat een passagier onwel was geworden. Het toestel was onderweg van Amsterdam naar Buenos Aires en landde tussentijds in Curitiba, ongeveer duizend kilometer voor de eindbestemming.

De passagier, een 69-jarige Zweed, werd in Curitiba naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij, volgens lokale media als gevolg van hartfalen. Na een oponthoud van meer dan twee uur kon het toestel zijn reis, vlucht KL701, naar Buenos Aires vervolgen. 

Een woordvoerder van de KLM kan niet zeggen hoe vaak er om medische redenen een tussenlanding wordt gemaakt, maar zegt dat het vrij uitzonderlijk is. Een jaar geleden maakte een KLM-vlucht naar Singapore een noodstop in Roemenië vanwege een ziek kind, voor zover bekend met goede afloop.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/18/347230/m.jpg
'Lieve meneer de president': 700 brieven per dag voor Obama

Wed, 18 Jan 2017 18:33:48 +01:00

Met nog maar twee dagen als president komt het afscheid van Obama steeds dichterbij. Dat voelt ook het postteam van de Amerikaanse president: zij krijgen veel afscheidsbrieven, wel 700 per dag, en moeten die allemaal lezen. 

De meeste brieven krijgen ze van kinderen, vertelt een van de medewerkers aan het Amerikaanse NPR.

Alle brieven moeten voor vrijdag 12.00 uur (lokale tijd) zijn gelezen. Daarna is Trump officieel president, en is de postkamer niet meer in beheer van Obama's personeel. Dus worden alle brieven, een beetje gehaast, doorgenomen.

"Na de verkiezingen kregen we opeens meer brieven van kinderen", vertelt Fiona Reeves, directeur van de presidentiële correspondentie. "Dat waren vooral afscheidsbrieven. Maar soms ook bedankbrieven van oudere kinderen, die vertelden over hoe ze met Obama waren opgegroeid."

Een van de favoriete brieven van Reeves kreeg Obama van een jong meisje dat schreef dat ze het moeilijk vond om vrienden te maken. "Obama reageerde met: wees aardig en gul, of vindt een kunst of sport waar je mensen met gemeenschappelijke interesses kan ontmoeten." 

Dat was niet zijn enige reactie. "Maak je niet druk, schreef hij ook. Je gaat genoeg vrienden krijgen in je leven, en ik ben er nu een van."

Strenge Obama

Maar Obama moest soms ook streng zijn. Zo kreeg hij een brief van een meisje dat per se een neuspiercing wilde en klaagde dat dat niet mocht van haar ouders. "Ze zei dat het haar recht als Amerikaanse was om een neuspiercing te nemen als zij dat wilde. Hij schreef: dit wordt inderdaad ooit jouw recht, maar dat is het nu nog niet."

De laatste tijd krijgt Obama veel brieven over hoe hij zijn pensioen moet gaan doorbrengen. "Word mijn basketbalcoach, zeggen sommigen. Anderen vragen of hij een nanny wil worden, of een golfcoach voor hun vader."

Hartverscheurende verhalen

Reeves vertelt dat haar werk ook moeilijk is. "Je leest hartverscheurende verhalen. Over gezondheidsproblemen, daklozen, scheidingen." 

Aan het einde van de dag selecteert de postkamer tien brieven die Obama te lezen krijgt. Van kinderen, maar ook van volwassenen. "En hij reageert bijna altijd."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/14/346288/m.jpg