Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  die  door  hun  jaar  kunnen  meer  mensen  met  naar  planeten  politie  tot  uit  worden  wordt  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Wed, 22 Feb 2017 21:09:02 +01:00

Last Build Date: Wed, 22 Feb 2017 21:09:02 +01:00

Copyright: Copyright NOS
 Ezels in Zuid-Afrika afgeslacht; Chinezen vrezen represailles

Wed, 22 Feb 2017 20:40:42 +01:00

Dat Chinezen en andere Aziaten betrokken zijn bij de handel in ivoor en hoorns van neushoorns wisten we al, maar dat een Chinees misdaadsyndicaat grof geld verdient aan de huiden van ezels is minder bekend. Het vel van de dieren wordt gebruikt om medicijnen van te maken.

Volgens de Zuid-Afrikaanse dierenbescherming zijn daar de afgelopen maanden duizenden ezels gedood en zijn hun huiden verkocht aan China. "Elke week vinden we steeds meer ezels die zijn afgeslacht", zegt een woordvoerster. "We vinden karkassen op het land en bij invallen op boerderijen treffen we huiden aan. Het zijn er zeker duizenden, maar het is moeilijk te tellen."

De huiden worden gebruikt in traditionele Chinese medicijnen, zoals in een 'wondermiddel' voor een goede bloedsomloop en tegen de effecten van de menopauze. Dat middel is onder meer gemaakt van gelatine, die wordt onttrokken aan gekookte ezelshuiden. De medicijnen zijn in China zo gewild dat de prijzen voor ezelshuiden wereldwijd vertienvoudigd zijn.

De ezels worden gestolen of op grote schaal gekocht op veilingen, vertelt de woordvoerster van de dierenbescherming. "Hun huiden worden er hier afgehaald en dan naar China geëxporteerd."

Volgens haar is het heel makkelijk om in Zuid-Afrika aan ezels te komen en ze vervolgens te exporteren. "Onze wetten zijn niet zo streng als in andere landen. Maar we kampen niet alleen in Zuid-Afrika met dit probleem, het hele continent heeft er last van."

De Chinese gemeenschap in Johannesburg is niet zo blij met deze nieuwe Chinese manier van geld verdienen. Sinds een televisieprogramma er een reportage over maakte, wordt de hele gemeenschap bedreigd, vooral op internet.

Een woordvoerder van de Chinese gemeenschap spreekt van een lawine aan haatmails. Het is volgens hem zo erg dat veel mensen letterlijk voor hun leven vrezen. "De ergste reactie vind ik dat ze schreven: laten we achter hun kinderen aangaan, hen villen en dan zeggen dat het een medicijn is."

De hele Chinese gemeenschap wordt verantwoordelijk gehouden voor de handel, zegt hij. En dat terwijl hij er helemaal niet achter staat wat er gebeurt met de ezels. "We keuren het af en ondersteunen dit zeker niet."

"Voordat de bedreigingen kwamen, hebben mensen uit onze gemeenschap al artikelen gelezen over wat er met de ezels gebeurt. Zij vonden dat heel erg en hebben donaties gedaan om dit dierenleed tegen te gaan", zegt de woordvoerder. "Maar voor ons is de grens wel overschreden als mensen een groep, zoals wij, doelwit maken."

De Chinese gemeenschap in Johannesburg stapt naar een mensenrechtencommissie, om ervoor te zorgen dat mensen die zich schuldig maken aan de bedreigingen daarop aangesproken kunnen worden. "Want waar wij ons zorgen over maken, is dat de woede in haat omslaat."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355415/m.jpg
Jonge politici tekenen manifest voor duurzaamheid

Wed, 22 Feb 2017 20:39:59 +01:00

De voorzitters van de tien politieke jongerenorganisaties hebben een manifest opgesteld en ondertekend voor een duurzamer Nederland. Het manifest werd door oud-politicus Jan Terlouw gepresenteerd in De Wereld Draait Door.

In het stuk staan vijf punten die volgens de ondertekenaars moeten worden opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. De ondertekenaars zijn de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties van CDA, D66, VVD, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PvdA, DENK, PvdD en SGP. 

Het manifest was een initiatief van Jan Terlouw, die de jongeren bij hem thuis uitnodigde om het samen op te stellen. Vorig jaar kreeg een pleidooi van Jan Terlouw in De Wereld Draait Door voor onderling vertrouwen, met zijn veelbesproken opmerking over touwtjes uit de brievenbussen, veel aandacht. Precies dat soort vertrouwen was volgens de jongeren nodig voor de totstandkoming van het manifest.

Milieu

De eerste drie maatregelen in het manifest zijn gericht op het milieu. Zo willen de jongeren dat Nederland gaat behoren tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid. Het kabinet zal daarvoor concrete maatregelen moeten nemen die er met name op gericht zijn de temperatuurstijging onder de twee graden Celsius te houden.

Ook willen ze dat het principe 'de vervuiler betaalt' uitgangspunt wordt van het kabinetsbeleid en dat het kabinet bij elke nieuwe maatregel zal kijken wat het effect daarvan is op de kwaliteit van de aarde, nationaal, internationaal en in de toekomst.

In punt vier staan multinationals centraal. De jongeren willen dat het kabinet alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat multinationals niet minder belasting betalen dan het midden- en kleinbedrijf, zoals nu het in veel gevallen gebeurt.

Als laatste punt willen de jongeren dat menselijke maat de norm is in wetgeving, regelgeving en beleid.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355414/m.jpg
ABN Amro stopt relatie met bedrijf achter omstreden pijplijn

Wed, 22 Feb 2017 20:24:51 +01:00

ABN Amro stopt als financier van het Amerikaanse concern ETE dat via een dochterbedrijf betrokken is bij de aanleg van een omstreden oliepijpleiding in de Amerikaanse staat Noord Dakota. De oliepijpleiding loopt door het gebied van de Sioux-indianen die zeggen dat er veel schade wordt aangericht.

Na felle protesten van de indianen waren alle vergunningen ingetrokken. Er werd een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de milieuschade die het project zou veroorzaken. Maar president Trump liet kort na zijn aantreden weten dat hij de onderzoeken niet wil afwachten.

Lening

"De werkzaamheden zijn vorige week weer hervat", zegt een woordvoerder van ABN Amro. "Terwijl er geen instemming is van de Sioux-indianen. Dat druist in tegen ons duurzaamheidsbeleid. Daarom hebben wij ETE laten weten dat we de kredietfaciliteit met het bedrijf willen stoppen." De bank heeft een lening uitstaan van 45 miljoen dollar. Hoe de bank dat geld terug gaat halen, wil de bank niet zeggen. "Dat is iets tussen ons en de klant."

Het Amerikaanse Energy Transfer Equity (ETE) zelf is niet betrokken bij de aanleg van de Dakota-pijplijn. Dat doet dochterbedrijf Energy Transfer Partners (ETP). ABN Amro is zelf geen investeerder in de pijplijn, maar de link via het moederbedrijf is voor de bank dus voldoende om de relatie te verbreken.

ING

Concurrent ING is wel direct betrokken bij de financiering van de Dakota-pijplijn. De bank maakt deel uit van een consortium van zeventien banken dat een krediet van 2,5 miljard dollar ter beschikking heeft gesteld. ING heeft er 120 miljoen dollar in gestoken.

Voor ING is de situatie op dit moment niet veranderd. "Wij blijven praten met de partijen om onze invloed uit te oefenen", zegt een woordvoerder. "Het geld is al uitgeleend, daar kunnen we niets meer aan doen. Het is wel zo dat we geen nieuwe financiering meer zullen verstrekken."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/11/28/336325/m.jpg
'Lekkende agent heeft vertrouwen van hecht team beschaamd'

Wed, 22 Feb 2017 20:01:54 +01:00

"Je ziet ze nauwelijks, maar ze zijn er wel", schrijft de politie over de medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). De eenheid beveiligt politici en leden van het Koninklijk Huis. Een lastige taak, vertelt politiewetenschapper Jaap Timmer van de VU. "De mensen in deze eenheid zijn zeer gemotiveerd en werken nauw samen."

Het nieuws over de lekkende politieagent is dan ook een flinke domper, denkt Timmer. De medewerker zou opsporingsinformatie hebben doorgespeeld aan een criminele organisatie. "Hij heeft het vertrouwen van zijn collega's beschaamd."

De man werkte in het team dat onder anderen PVV-leider Geert Wilders beveiligt. Hij deed vooronderzoek op plekken waar politici, leden van het Koninklijk Huis of diplomaten heen gingen.

Ook keek hij welke mensen daar een bedreiging zouden kunnen vormen. "Daarvoor gebruikt de dienst verschillende technieken", zegt justitieredacteur Remco Andringa. "Een van de manieren is kijken wat bij de politie bekend is over bepaalde personen. De medewerkers kunnen dus bij gevoelige informatie."

Voordat agenten toetreden tot de DBB, doorlopen ze een zware selectie en pittige opleiding, vertelt Timmer. "Ze moeten scherp en psychisch stabiel zijn en snel kunnen schakelen in bedreigende situaties. De beveiligers moeten zichzelf kunnen wegcijferen. Het zijn teamspelers, met veel ervaring en kennis." 

"Het zijn echte professionals", zegt ook Jan Struijs, voorzitter van politiebond NPB. "Als er dan één tussen zit die de andere kant op loopt, dan komt dat heel hard aan." Dat terwijl de dienst volgens Struijs juist weer opkrabbelde na een lastige periode. 

In november vorig jaar stapte het hoofd van de DBB op na een kritisch rapport van een extern bureau. Daar stond in dat er op een intimiderende manier leiding werd gegeven en er slechte omgangsvormen heersten, zoals vrouwonvriendelijk gedrag. Er was sprake van een angstcultuur en hoge werkdruk, zeiden de medewerkers.

Ondanks de problemen binnen de dienst kwam de veiligheid van de beveiligde personen nooit in gevaar, benadrukte de DBB destijds. Volgens Timmer stellen de politiemensen de zorgen van de 'VIP', de persoon die wordt bewaakt, altijd voorop. "Het belangrijkste is dat diegene zich veilig voelt, maar geen last heeft van de beveiligers."

Toch laten ook deze professionals wel eens een steekje vallen. In december 2015 liet een bewaakster van prinses Amalia een geladen pistool liggen op de meisjes-wc van een middelbare school. De dienst betreurde het incident, maar nam geen verdere maatregelen tegen de bewaakster. 

De agent die informatie lekte, is opgepakt. De nationale recherche en het integriteitsbureau van de politie zijn een onderzoek naar hem gestart. Dan moet duidelijk worden hoeveel schade de man heeft aangericht. 

Binnen het hechte team van de DBB zal dit nog wel even doorwerken, denkt Timmer. "Zijn collega's vragen zich waarschijnlijk af waarom ze nooit iets hebben doorgehad."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/04/22/276094/m.jpg
Ernstig zieke Nicolette Kluijver stopt met presenteren

Wed, 22 Feb 2017 19:37:00 +01:00

Nicolette Kluijver legt haar werkzaamheden bij RTL per direct neer wegens ziekte. Bij de 32-jarige presentatrice is een beginnende vorm van longkanker ontdekt.

Kluijver kreeg gisteren de uitslag van een medisch onderzoek. "De uitslag is niet goed", zegt ze. "Alles wijst nu op een voorstadium van longkanker." Een gedeelte van haar linker long wordt binnenkort verwijderd.

Wonder

In een verklaring blijft ze positief. "Het is slecht nieuws, maar ik ben ergens heel dankbaar dat ik er in dit stadium achter ben gekomen." De presentatrice noemt dat een wonder en zegt dat de ontdekking is te danken aan het werk van haar artsen. "De kans op genezing is groot, maar het zal nog een lange weg worden."

Kluijver werkt sinds drie jaar bij RTL. Ze presenteert daar de programma's Expeditie Robinson en Adam Zkt. Eva. Daarvoor werkte ze bij BNN waar ze onder meer Spuiten en Slikken presenteerde.  


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355400/m.jpg
Grote heroïnevangst in bakmachines uit Iran

Wed, 22 Feb 2017 19:29:20 +01:00

De landelijke recherche heeft in samenwerking met douane en politie in Antwerpen ruim 1100 kilo heroïne onderschept. Ook werden zes mensen aangehouden.

De drugs zaten verstopt in twee bakmachines uit Iran die in een container in de haven van Antwerpen waren aangekomen. De heroïne is uit de container gehaald en daarna is de container weer dichtgedaan zodat de politie het transport kon volgen.

Bakmachines

Een bedrijf uit Rotterdam haalde de container op en leverde hem af in de Limburgse plaats Heijen. In het pand werden twee Amsterdammers aangehouden die bezig waren de bakmachines te openen. Een derde man, uit Sittard, had even daarvoor het pand verlaten, maar hij kon op de snelweg worden aangehouden.

Ook bij het transportbedrijf werden mensen opgepakt: een chauffeur, zonder verblijfplaats, en twee mannen uit Rotterdam en Amersfoort.

Recordvangst

De partij van 1131,7 kilo heroïne is voor België een recordvangst. In Nederland is door de Landelijke Recherche al eens een partij van 1200 kilo in beslag genomen.

De politie schat de straatwaarde van deze partij op zo'n 68 miljoen euro.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355399/m.jpg
Rutte neemt 'alle nodige maatregelen' rond beveiligingslek Wilders

Wed, 22 Feb 2017 11:58:10 +01:00

Premier Rutte zegt het bericht over het beveiligingslek rondom de beveiliging van PVV-leider Wilders zeer serieus te nemen. Op zijn Facebook-pagina gaat hij vanavond uitgebreid in op het bericht dat een medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) wordt verdacht van het lekken van informatie naar criminelen. De verdachte zat in het team dat de beveiliging van onder anderen Wilders in goede banen moet leiden.

Rutte noemt het "verschrikkelijk" dat Wilders al jarenlang beveiliging nodig heeft. "Politici moeten hun werk kunnen doen. Altijd en overal. Dat is de bottomline", schrijft hij.

Gesprek

Vandaag hebben Rutte en minister Blok van Veiligheid en Justitie een gesprek gehad met Wilders op diens kamer in de Tweede Kamer. Er zijn van afloop geen mededelingen over de inhoud gedaan, maar zo goed als zeker ging het over de beveiliging van Wilders. 

Op Facebook zegt hij terughoudend te zijn met mededelingen naar buiten vanwege de veiligheid. "Maar zeker is, we nemen altijd alle maatregelen die nodig zijn."

Wilders wilde na afloop van het gesprek vanmorgen ook weinig kwijt. Hij twitterde dat hij niet reageert op de kwestie over zijn veiligheid en de actualiteit. De PVV-voorman voegde er wel aan toe dat het een serieuze zaak is die gelukkig ook serieus door het kabinet wordt opgepakt.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355316/m.jpg
Aarde-achtige planeten ontdekt, mogelijk mét oceanen vol water

Wed, 22 Feb 2017 19:00:50 +01:00

Astronomen hebben buiten ons zonnestelsel zeven nieuwe planeten ontdekt ter grootte van de aarde. Het klimaat is op drie van deze planeten zodanig dat er vloeibaar water zou kunnen voorkomen, een voorwaarde voor leven.

Nog nooit is in een planetenstelsel zo’n groot aantal planeten ter grootte van de aarde ontdekt waar leven kan bestaan. Al deze planeten zijn gedetecteerd terwijl zij voor hun moederster, de dwergster TRAPPIST-1, langstrokken.

Volgens een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature bevindt een aantal van deze planeten zich in de leefbare zone van TRAPPIST-1. Er zouden oceanen vol water op hun oppervlak kunnen zijn. Hoewel de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de ontdekking in een persconferentie bekendmaakte, heeft een onderzoeksgroep uit Luik de ontdekking gedaan en niet NASA zelf.

Vorig jaar ontdekte een internationale groep astronomen, onder leiding van de Belg Michaël Gillon, al drie planeten van het formaat aarde bij een ster. Die had de weinig inspirerende naam 2MASS J23062928-0502285. De ster werd omgedoopt tot TRAPPIST-1, vernoemd naar het TRAPPIST-telescopennetwerk waarmee Gillon en collega's op zoek zijn naar planeten waarop leven mogelijk zou kunnen zijn. 

Belgische bieren

Met het formaat van Jupiter en een temperatuur van 2277 graden Celsius is TRAPPIST-1 veel kleiner en koeler dan de zon, die een temperatuur van 5505 graden Celsius heeft.

Na de eerste drie planeten ontdekte de onderzoeksgroep uit België nog vier hemellichamen die op de aarde lijken.

Tijdens de persconferentie werd astronoom Gillon gevraagd of de planeten al een naam hebben. "Er is een hele serie namen van Belgische bieren voorbij gekomen", antwoordde hij. "Echt namen zijn er nog niet."

De omlooptijd van de zeven planeten rond TRAPPIST-1 is bijzonder kort. Een jaar duurt er 1,51 tot 13 dagen. Dat betekent dat de planeten dicht bij de ster staan. Omdat de ster veel koeler is dan de zon hebben de planeten een gemiddelde temperatuur die vloeibaar water mogelijk maakt.

De zes binnenste planeten zijn bovendien waarschijnlijk rotsachtig. Daarmee zijn ze serieuze kandidaten voor de ontdekking van buitenaards leven. Bovendien laat het onderzoek zien, dat er veel meer aardeachtige planeten in de Melkweg moeten zitten dan gedacht.

Te ver

Vervolgonderzoek moet meer inzicht geven in de samenstelling van de atmosfeer van de zeven planeten bij TRAPPIST-1. Mocht er leven zijn, dan is de kans bijzonder klein dat we ooit kennis maken met deze galactische buren. Want hoewel de ster relatief dichtbij staat in het sterrenbeeld Waterman, is 39 lichtjaar vooralsnog een onoverbrugbare afstand.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355398/m.jpg
Gestolen hek terug bij concentratiekamp Dachau

Wed, 22 Feb 2017 18:38:02 +01:00

De poort van concentratiekamp Dachau in Duitsland staat weer op zijn plek. Het ijzeren hek met de beruchte tekst Arbeit macht frei werd twee jaar geleden gestolen. De herstelde toegangspoort werd teruggeplaatst tijdens een ceremonie.

De ijzeren constructie weegt zo'n 100 kilo en werd in november 2014 's nachts weggehaald bij de ingang van het huidige herdenkingscentrum. Volgens de politie waren de dieven mogelijk neo-nazi's. 

Vorig jaar vond de politie de poort na een anonieme tip terug in de stad Bergen in Noorwegen. De daders zijn nog steeds niet gepakt. De president van het internationale Dachau-comité riep de politie op het onderzoek voort te zetten.

Het Dachau-kamp ging open in 1933, ongeveer twee maanden nadat Adolf Hitler aan de macht was gekomen. 'Dachau' was het eerste concentratiekamp in Duitsland.

In totaal zaten ruim 200.000 mensen vast in het kamp in de buurt van München. Ruim 40.000 van hen overleefden het verblijf in Dachau niet.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355385/m.jpg
Londense politie krijgt voor het eerst een vrouw aan het roer

Wed, 22 Feb 2017 18:37:18 +01:00

Cressida Dick wordt de nieuwe hoofdcommissaris van de Londense politie. Het is voor het eerst sinds de oprichting in 1829 dat de Metropolitan Police, in de volksmond vaak Scotland Yard genoemd, door een vrouw geleid wordt.

De 56-jarige Dick heeft al een lange loopbaan achter de rug bij de Londense politie. Ze begon er in 1983 als agent en werkte zich langzamerhand op tot chef anti-terrorisme. In die functie was ze onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012.

Dick is populair bij haar collega's van de Yard en staat in hoog aanzien. In 2005 kwam ze in de problemen toen onder haar leiding een onschuldige burger door de politie werd doodgeschoten die werd aangezien voor een zelfmoordterrorist.

Er volgde een rechtszaak waar de politie verantwoordelijk werd gehouden voor de dood van de 27-jarige Braziliaan. Dick zelf was volgens de rechter niet schuldig aan de dood van de man.

Trump

Twee jaar na het incident werd Dick benoemd tot plaatsvervangend adjunct-commissaris. In die functie was ze verantwoordelijk voor de bescherming van de koninklijke familie. Een paar jaar later werd ze benoemd tot hoofd van de anti-terrorisme-afdeling. In 2015 stapte ze over naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dick volgt Bernard Hogan-Howe op, die de afgelopen vijf jaar leiding gaf aan de Metropolitan Police.

In haar nieuwe functie moet Dick onder meer bepalen hoe de politie te werk moet gaan tijdens het staatsbezoek van president Trump aan Groot-Brittannië, waartegen veel weerstand bestaat.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355384/m.jpg
150 banen weg bij scheepsbouwer Damen

Wed, 22 Feb 2017 18:29:15 +01:00

De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards Group gaat 150 medewerkers ontslaan. Het gaat om personeel dat reparaties uitvoert aan schepen op werven in Rotterdam en Vlissingen. Bij Damen werken wereldwijd 6000 mensen, van wie 3000 in Nederland.

 "Net als veel andere bedrijven in de maritieme sector ontkomen wij nu ook niet meer aan maatregelen" zegt woordvoerder Arold de Vries van Damen Shipyards Group. "De lage olieprijs zorgt ervoor dat er minder schepen in de vaart zijn. Dat betekent dat er dus ook minder vraag is naar onderhoud en reparatie van schepen. En in die onderdelen van ons bedrijf nemen wij nu deze maatregel."

Daarmee sluit het concern aan in een rij bedrijven in de maritieme sector. Door de lage olieprijs wordt er minder geïnvesteerd in oliewinning. Er worden geen nieuwe boorplatforms geïnstalleerd en er wordt veel minder olie vervoerd. "Wij zien voorlopig ook geen verbetering", zegt De Vries.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2015/05/07/155916/m.jpg
Noordoostpolder hoeft raadsvergoeding niet te betalen aan SP

Wed, 22 Feb 2017 18:25:37 +01:00

De gemeente Noordoostpolder hoeft de raadsvergoeding aan gemeenteraadsleden van de Socialistische Partij niet te betalen aan de landelijke partijorganisatie. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten.

Binnen de SP is het gebruikelijk dat de raadsvergoeding rechtstreeks in de landelijke partijkas wordt gestort. De partij betaalt het raadslid salaris, maar houdt een deel van de vergoeding zelf.

De gemeente Noordoostpolder weigerde het geld aan de partij over te maken, maar de SP-raadsleden wilden het geld ook niet op hun eigen rekening ontvangen. De raadsleden stapten daarom in maart vorig jaar naar de rechter, meldt Omroep Flevoland. Het is onduidelijk hoe de raadsleden dan nu betaald worden.

Conflicten

Een raadslid moet niet door de partij worden betaald, want dan worden gekozen volksvertegenwoordigers te afhankelijk, vindt de rechter. De overheid moet raadsleden daarom rechtstreeks betalen.

De regeling van de SP heeft vaker tot conflicten geleid, meestal door toedoen van partijleden die van de regeling af willen. In december vorig jaar werd een wethouder uit Rijswijk om die reden uit de partij gezet. In 2014 was er een Brabants Statenlid dat de SP-fractie om die reden verliet. In 2004 kreeg het vorig jaar overleden Tweede Kamerlid Ali Lazrak ook al een conflict met de partij over de vergoeding. Hij verliet daarop de SP en ging verder als eenmansfractie in de Kamer.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/10/14/325187/m.jpg
Nieuwe foto's Februaristaking opgedoken, nu uit Zaandam

Wed, 22 Feb 2017 17:50:31 +01:00

Er zijn opnieuw foto's opgedoken van de Februaristaking. Vrij Nederland stuitte per toeval op vier foto's in een album dat aan het blad was opgestuurd. De foto's zijn gemaakt op 25 februari 1941 in Zaandam en laten een volksoploop in het centrum zien.

Het is bijzonder materiaal. Tot nu toe was er pas één andere foto naar buiten gekomen van het protest tegen de Duitse bezetters. Die foto dook vorig jaar op en toont een groep mensen die zich tijdens de staking heeft verzameld in Amsterdam.

De foto's uit Zaandam zijn gemaakt vanuit het huis van Dirk en Elisabeth Wijdenes. Het echtpaar woonde sinds 1935 in het centrum van Zaandam en keek uit op het standbeeld van tsaar Peter op de Dam. Op die betreffende 25 februari heeft een van hen foto's gemaakt toen er rond het beeld rumoer was ontstaan.

Behalve in Amsterdam was het ook in de Zaanstreek onrustig, in de dagen voorafgaand aan de Februaristaking. Het bericht dat alle inwoners van Joodse afkomst zich tegen betaling moesten laten registreren, vergrootte de al aanwezige verontwaardiging over het optreden van de bezetters, schrijft Vrij Nederland.

Uiteindelijk legden op 25 februari 1941 ruim 3000 Zaanse arbeiders het werk neer. Een groot aantal stakers trok vervolgens naar het centrum van Zaandam. En dat is het moment dat het echtpaar Wijdenes vanuit hun woning heeft vastgelegd.

Zoon Gerard Wijdenes (80) nam vorig jaar contact op met Vrij Nederland over het album van zijn ouders. Het had jarenlang op zolder gelegen bij zijn zus. "Toen ze bezig was met een grote schoonmaak wilde ze het album bij het vuilnis gooien", zegt hij in het blad.

Wijdenes stuurde het op naar Vrij Nederland, samen met een pakket oude oorlogskranten. Dat er uniek materiaal van de Zaanse Februaristaking in het album zat, was toen nog niet duidelijk. 


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355373/m.jpg
'Honderd bedrijven willen naar Nederland door brexit'

Wed, 22 Feb 2017 17:30:06 +01:00

Zo'n honderd buitenlandse bedrijven overwegen op dit moment om zich in Nederland te vestigen vanwege de brexit. Dat zegt ondernemersorganisatie VNO-NCW tegen de NOS. De belangstelling voor Nederland als alternatief voor het Verenigd Koninkrijk zou daarmee veel groter zijn dan tot nu toe gedacht. 

Voorzitter Hans de Boer is vandaag in Londen om met verschillende bedrijven uit met name de financiële sector te overleggen over de gevolgen van een Brits vertrek uit de Europese Unie. "Ze willen weg uit Groot-Brittannië, niet alleen vanwege de brexit, maar vooral ook omdat het steeds duidelijker wordt dat het proces meerdere jaren van grote onzekerheid gaat geven."

Financieel toezichthouder AFM bevestigt de belangstelling. Volgens een woordvoerder zijn er tot dusverre enkele tientallen gesprekken gevoerd met buitenlandse bedrijven in de financiële sector zoals effectenhandelaren, vermogensbeheerders en partijen die handelen in financiële data.

De AFM benadert ondernemingen niet actief, maar ziet dat andere toezichthouders in andere Europese landen dat wel doen.

"Uit onze internationale contacten weten wij dat er circa honderd bedrijven zijn die Nederland op dit moment als serieuze vestigingsplaats beschouwen." Volgens De Boer zorgen de bedrijven direct en indirect voor 5000 tot 10.000 'goedbetaalde' banen. "En dan hebben we het niet over die buitenlandse bedrijven die hier al zitten, en vanwege de brexit hun aanwezigheid willen uitbreiden." 

Concrete namen van bedrijven die zich in Nederland willen vestigen wil De Boer niet noemen. Veel buitenlandse ondernemers kijken nog even de kat uit de boom, zegt hij, met het oog op de verkiezingen op 15 maart. "Nederland heeft op dit moment ijzersterke troefkaarten als het gaat om zijn vestigingsklimaat. Maar hoe gaat de politiek daar mee om?" 

Expats

Volgens VNO stellen de bedrijven veel vragen over mogelijke aanpassingen in de winstbelasting en de regeling voor expats. "Gaat de winstbelasting meer in de richting van bijvoorbeeld Ierland? Of gaat ze juist omhoog?" Hoogopgeleide buitenlandse werknemers, expats, hoeven de eerste jaren na vestiging in Nederland minder inkomstenbelasting af te dragen. 

En het gaat niet alleen om geld. Er moeten meer internationale scholen komen in de grote steden, stelt De Boer. "Nederland moet zijn scoringskansen nog wel verzilveren."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/07/14/299845/m.jpg
Kamerleden over beveiligingslek: schokkend en zorgelijk

Wed, 22 Feb 2017 17:05:28 +01:00

In de Tweede Kamer is geschrokken gereageerd op het lek in de organisatie die onder anderen PVV-leider Wilders beveiligt. Een medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen wordt verdacht van het lekken van informatie naar een criminele bende. Korpschef Akerboom van de Nationale Politie denkt overigens dat de veiligheid van Wilders niet in het geding is geweest. 

Bijna alle Kamerleden benadrukken dat veiligheid altijd de belangrijkste prioriteit is en dat politici hun werk moeten kunnen doen. In hun reacties vallen woorden als 'zorgelijk', 'schokkend' en 'vreselijk'. Ze wijzen erop dat het spannende verkiezingen zijn en dat er ook bij andere politici dan Wilders "een oogje in het zeil wordt gehouden". 

Media

D66-leider Pechtold vindt dat ook medewerkers van de politie door de gebeurtenissen zijn getroffen. "Ik kan me goed voorstellen dat als je collega een rotte appel blijkt te zijn, je je afvraagt: 'Wat gebeurt me nu?'" Hij wil opheldering van premier Rutte en verbaast zich erover dat het nieuws over het lek via de media naar buiten is gekomen. "Zelfs direct betrokkenen wisten van niks."

CDA-leider Buma noemt het niet acceptabel "dat de politicus die het het meest nodig heeft een probleem blijkt te hebben in de beveiliging". Ook hij wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en hij vindt dat het lek moet worden gedicht.

Rotte appels

SP-leider Roemer vindt dat "beveiligers het maximale moeten doen om te bekijken of er dreiging is en ze moeten ingrijpen waar nodig is. Politici moeten zich daar zelf niet druk over hoeven te maken". Ook hij wil weten of er nog meer "rotte appels" zijn.

Lijsttrekker Segers van de ChristenUnie zegt dat "de eerste ring rond een gekozen politicus veilig moet zijn. Een politicus heeft vrijheid en veiligheid nodig." Ook hij vindt dat het kabinet moet nagaan of er nog meer zwakke schakels zijn. 

Wilders wilde er vandaag weinig over kwijt. Hij twitterde dat hij niet reageert op de kwestie over zijn veiligheid en de actualiteit. De PVV-voorman voegde er wel aan toe dat het een serieuze zaak is die gelukkig ook serieus door het kabinet wordt opgepakt.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/19/354697/m.jpg
Terug in Oost-Aleppo: de kinderen hier zijn veranderd

Wed, 22 Feb 2017 17:03:03 +01:00

Na een allesverwoestende oorlog tussen rebellen en het Syrische leger zijn ze teruggekeerd naar waar ooit hun huis stond: Mahmoed, Sanaa en Mohammed. Voorzichtig proberen ze de draad weer op te pakken. Correspondent Sander van Hoorn sprak met de drie Syriërs.

Mahmoed

Kapper Mahmoed al Ablagh knipt buiten, op straat. Tijdens de oorlog vluchtte hij naar West-Aleppo. Het deel van de stad dat in handen bleef van president Assad en waar het relatief rustig was. Nu is hij weer terug in het oosten en heeft goede hoop voor de toekomst.

Sanaa

Lerares Sanaa Salmo vertrok uit Oost-Aleppo toen het in handen kwam van de rebellen. Als ambtenaar was ze niet meer veilig. Ze merkt dat de oorlog haar leerlingen heeft veranderd.

Mohammed

Mohammed Rahamani komt oorspronkelijk uit Oost-Aleppo. Maar vijf jaar geleden vluchtte ook hij naar West-Aleppo. Voor het eerst is hij terug, om te zien wat er van de beroemde citadel is overgebleven. Het historische fort op de berg is tijdens de oorlog zwaar beschadigd.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355367/m.jpg
Zware varkens vaak hartpatiënt

Wed, 22 Feb 2017 16:56:26 +01:00

Zwaarlijvige varkens hebben vaak hartproblemen die veel overeenkomsten vertonen met hartfalen bij mensen. Dat blijkt uit onderzoek onder 300 fokvarkens door dierenarts Gerard van Essen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Bij zeugen van meer dan 150 kilo neemt de pompcapaciteit van het hart af en stijgt de bloeddruk. "Daardoor kunnen ze in de problemen komen tijdens stressvolle en fysiek belastende gebeurtenissen zoals het werpen van 14 à 15 biggen", vertelt Van Essen op NPO Radio 1.

Parallel

Volgens Van Essen is de oorzaak van hartfalen bij mensen niet bekend. Wel bekend is dat er een aantal risicofactoren is, zoals overgewicht, te weinig beweging en hoge bloeddruk.

Varkens van meer dan 150 kilo kun je volgens Van Essen ook beschouwen als zwaarlijvig. Daarnaast hebben ze meestal ook een te hoge bloeddruk en ze krijgen in een stal meestal te weinig lichaamsbeweging. "Ik zie dus een hele duidelijke parallel met hartfalen bij de mens."

Model

"We denken zelfs dat die zware varkens ook model kunnen staan voor hartfalen bij de mens." Onderzoek naar deze dieren zou dus een bijdrage kunnen leveren aan het verklaren van de oorzaak van hartfalen bij mensen en het vinden van een effectieve behandeling hiervoor.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355366/m.jpg
Koninklijk paar op staatsbezoek naar Italië en Vaticaanstad

Wed, 22 Feb 2017 16:52:22 +01:00

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan op staatsbezoek naar Italië en naar Vaticaanstad. Ze zijn in Italië uitgenodigd door president Mattarella. Het is de bedoeling dat het paar naast Rome ook de financiële hoofdstad Milaan bezoekt en Palermo, de hoofdstad van Sicilië.

Tijdens het staatsbezoek aan de Heilige Stoel in Vaticaanstad zal het paar worden ontvangen door paus Franciscus. Het bezoek is gepland van 20 tot en met 23 juni dit jaar.

De minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, vergezelt koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Parallel aan het staatsbezoek is er een brede economische missie, onder leiding van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen.

1985

Het is het eerste staatsbezoek aan Italië sinds 1985. Toen werd koningin Beatrix ontvangen door de toenmalige president Pertini. In 2012 bracht president Napolitano een staatsbezoek aan Nederland. 


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355364/m.jpg
NS zet morgen minder treinen in wegens storm

Wed, 22 Feb 2017 16:47:04 +01:00

In het hele land rijden morgen minder treinen. De NS en ProRail passen hun dienstregeling aan in verband met een storm die wordt verwacht in de loop van de middag.

Bij de storm wordt windkracht 9 verwacht met aan de kust zeer zware windstoten tot 130 kilometer per uur. "De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen en takken op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden", zegt de NS.

Met de aangepaste dienstregeling ontstaat volgens de vervoerders meer ruimte om problemen op het spoor op te lossen. De NS wil waar mogelijk langere treinen inzetten, maar laat weten dat dat niet altijd lukt. De vervoerder verwacht dat het morgen drukker zal zijn in de trein en mensen vaker moeten overstappen.

Reizigersorganisatie Rover roept de NS op om groter materieel in te zetten. "Als NS besluit om minder treinen te laten rijden, moet er wel gezorgd worden voor langere treinen. Doet NS dat niet, zijn ze fout bezig en jagen ze passagiers weg."

De NS meldt dat reizigers geen compensatie krijgen voor de aangepaste treinreizen, omdat de planner ook wordt aangepast.

Avondspits

Weerplaza waarschuwt dat de gevolgen van de storm merkbaar zullen zijn in de spits. "De timing en de kracht geven aanleiding voor een gevaarlijke avondspits." 

Vrachtwagens en automobilisten met aanhangers worden in het bijzonder gewaarschuwd, maar ook personenauto's en fietsers kunnen verrast worden door windstoten. "Let ook goed op in stedelijke gebieden. In de luwte van een gebouw lijkt het misschien veilig, maar om de hoek kan de wind vreemde dingen doen".

De wind is het sterkst in het westen van het land, maar kan in het hele land overlast veroorzaken.

Vliegverkeer

Vanwege de storm is er morgen ook een aantal vluchten geannuleerd. "Schiphol neemt voorzorgsmaatregelen in overleg met de luchtvaartmaatschappijen. Donderdag zullen zo'n honderd vluchten worden geannuleerd. Op basis van de weersvoorspelling verwachten we vanaf 14.00 uur hinder", zegt een woordvoerder.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/10/14/325143/m.jpg
Rusland zet factcheckdienst op Engelstalige media

Wed, 22 Feb 2017 16:40:03 +01:00

De Russische overheid heeft een website gelanceerd waarop Engelstalige artikelen met wat wordt beschouwd als leugens over Rusland worden gekwalificeerd als 'Fake'. Sinds eergisteren zijn al vijf artikelen van een rood stempel voorzien.

Het is een site van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De bewuste artikelen gaan over de dood van de diplomaat Vitali Tsjoerkin (Santa Monica Observer), het mogelijke hacken door de Russen van de Franse presidentskandidaat  Macron (op de site van Bloomberg), het schenden van een raketverdrag door de Russen (The New York Times), een poging van de Russen om de regering van Montenegro omver te werpen (The Telegraph) en een verhaal van NBC News waarin wordt gesteld dat Rusland erover denkt om klokkenluider Edward Snowden naar Amerika terug te sturen.

Liegende media

De site behandelt uitsluitend Engelstalige artikelen. Ze zetten er dus een stempel op dat het 'fake' is, maar de Russen leggen niet uit wat er niet klopt aan de verhalen. In de Volkskrant legt woordvoerder Maria Zacharova de bewijslast bij de betrokken journalisten. "Het is belangrijk dat we liegende media en journalisten bij naam gaan noemen."

De Russische media worden niet gecontroleerd op mogelijke fouten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/22/355360/m.jpg