Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  andere  bij  die  door  hebben  hun  jaar  meer  mensen  met  naar  nederland  nog  turken  uit  veel  werd  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Sat, 24 Mar 2018 21:46:02 +0100

Copyright: Copyright NOS
 'Weet je wie ik ben? Ik ben je opa', zegt Houssein in voormalig IS-gebied

Sat, 24 Mar 2018 21:11:32 +0100

Waarom? Waarom trok mijn dochter naar het kalifaat? Het is de vraag die Houssein (57) haar het eerst wil stellen. Een vraag die al jaren in zijn hoofd zit. Jaren waarin zijn gezin uit elkaar viel, want ook zijn ex-vrouw reisde af naar IS-gebied. Net als zijn zoon. Van zijn vier kinderen, bleven er maar twee in Nederland.

Vijf weken geleden kreeg Houssein antwoord op de waarom-vraag. Hij zag zijn dochter, Meryem (29), weer voor het eerst in jaren. Ze zit opgesloten in een Koerdisch kamp in Syrië. Voor het eerst zag hij ook haar kinderen. Twee meisjes van 3 en 4 jaar oud.

Het schokte hem om het kapotgeschoten land te zien waar zijn kleindochters opgroeien. "Ik me niet voorstellen dat je er niets van meekrijgt als je opgroeit in een oorlogsgebied en alle ellende en misdaden van IS meemaakt."

Ontmoeting

Met zijn dochter sprak hij eindelijk over de reden van haar vertrek. "Ze zei: Ik ben hiernaartoe gekomen om de man van wie ik hield terug te halen, maar toen ik er was, kon ik niet meer weg," Houssein gelooft haar niet. "Nee, want dit is het antwoord dat bijna alle IS-vrouwen geven op de vraag waarom ze daar zitten."

De ontmoeting kwam tot stand na druk overleg met de Koerdische autoriteiten en is gefilmd voor de documentaire De Verloren Kinderen van het Kalifaat. Bij het weerzien lopen de tranen bij vader en dochter over de wangen.

In de video hieronder zie je de ontmoeting:

"Lieverd praat met me, behandelen ze je goed?", vraagt Houssein in de documentaire. Tegen de kinderen zegt hij: "Weet je wie ik ben? Ik ben je opa".

De ontmoeting in het Koerdische kamp duurde te kort voor Houssein. "Het was een onbeschrijfelijk zwaar moment om mijn kleinkinderen daar achter te laten. Elke stap die ik zette naar Nederland, was een stap verder van ze verwijderd."

Oppakken, vastzetten, vervolgen

Nu Houssein weer is teruggekeerd, is het terughalen van de kleinkinderen voor hem het belangrijkste. "Ze moeten er weg. Die hebben er niet om gevraagd. We vragen de politiek om ze terug te halen, het zijn tenslotte kinderen van Nederlandse vaders en moeders. Wij moeten ze niet nog een keer tot slachtoffer maken."

Ook zijn dochter ziet hij graag terugkomen. "Het gaat me ook om onze zonen en dochters, die moeten teruggehaald worden berecht worden: "Oppakken, vastzetten, vervolgen." Maar dat terughalen kan niet volgens de Nederlandse overheid, simpelweg omdat niet bekend is waar ze precies zitten.

"Dat is niet waar", zegt Houssein. "Mijn dochter zegt dat de MIVD [Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, red] hier is geweest en iedereen heeft ondervraagd. Dat geven ook de Koerden toe."

'Ik durf wel in die achtbaan'

Het verdriet over zijn dochter en kleinkinderen is maar een deel van het verhaal. Housseins tienerzoon zat ook in IS-gebied, maar hij zal nooit meer terugkomen naar Nederland. Ilyas overleed in 2015 door een bombardement.

"Je kan het niet aan iedereen kwijt, want als ik zeg dat mijn zoon is overleden vragen mensen: 'Hoe dan? Een ongeluk? Ziek?' Nee zei ik dan, hij is gesneuveld in Syrië. Je ziet de mensen dan letterlijk een stapje achteruit doen."

Hij zakte in het begin weleens door zijn knieën van de pijn. "Ik zou er alles aan doen om hem vijf minuten terug te hebben in mijn leven." Houssein durfde nooit met zijn zoon in de achtbaan en daar heeft hij spijt van. "Als hij er nu was, zou ik tegen hem zeggen: ja, ik durf wel in die achtbaan met jou."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461798/320x320.jpg
Lys Assia, de winnares van eerste Eurovisie Songfestival, overleden

Sat, 24 Mar 2018 20:54:09 +0100

Lys Assia, de winnares van het eerste Eurovisie Songfestival in 1956, is overleden. Ze won het festival in Lugano met het Franstalige Refrain. Aan de eerste editie van het Eurovisie Songfestival deden zeven landen mee.

Lys Assia was de artiestennaam van de op 3 maart 1924 in Rupperswil geboren Rosa Mina Schärer. Nadat ze het songfestival had gewonnen heeft ze geen grote successen meer gekend.

Haar naam bleef wel voor altijd verbonden aan het liedjesfestival, want ze deed ook in 1957 en 1958 mee, maar met minder succes. In 1957 eindigde ze als achtste en in 1958 als tweede achter Frankrijk.

Ook later liet het festival haar niet los. Op het songfestival van 2003 sprak ze het publiek toe in een videoboodschap en in 2005, bij de vijftigste verjaardag van het Eurovisie Songfestival, zong ze nogmaals Refrain.

Nieuwe poging

In 2011 waagde de inmiddels hoogbejaarde zangeres nog een poging om Zwitserland op het liedjesfestival in 2012 te vertegenwoordigen, maar ze kwam niet door de nationale finale. Ook een poging om naar het songfestival van 2013 te gaan mislukte. Ze werd niet geselecteerd voor de nationale finale.

De zangeres overleed in een ziekenhuis in Zürich, waar ze een paar dagen geleden was opgenomen. Lys Assia is 94 jaar geworden.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461802/320x320.jpg
Turken zoeken heil in Nederland als kennismigrant

Sat, 24 Mar 2018 20:37:11 +0100

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije zoeken veel meer Turken hun heil in Nederland dan uit de asielcijfers blijkt. Er vroegen sinds de couppoging in 2016 zo'n 870 Turken asiel aan in Nederland. Maar nog meer Turken probeerden via een werkvergunning naar Nederland te komen.

De afgelopen drie jaar hebben in totaal 1730 Turken zo'n werkvergunning aangevraagd. In 2014 waren dat er nog 220.

Turken vragen de werkvergunning niet alleen aan voor de economische kansen maar ook om veiligheidsredenen, blijkt uit onderzoek van de NOS. Sommigen zijn aanhangers van Fethullah Gülen, die door president Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep.

De NOS sprak met Gülen-aanhangers die als kennismigrant naar Nederland kwamen. Zij vrezen voor hun veiligheid en willen daarom niet hun persoonlijke verhaal vertellen. Wel beschrijven ze dat de kennismigranten vooral vermogende mensen zijn met connecties in het bedrijfsleven. Wie dat niet heeft, is aangewezen op de asielroute.

Nederlandse migratieadvocaten zien de toename ook. Pieter Krop en Vera Kidjan zagen het aantal Turkse cliënten de afgelopen jaren toenemen. Of het om Gülenisten gaat, weet Krop niet. En als dat wel zo is, vermoedt hij dat hij het niet te horen zal krijgen.

Kidjan kreeg in een enkel geval wel te horen dat een cliënt een Gülen-aanhanger was. Het bedrijf waar de man werkte, besloot hem over te plaatsen naar een bedrijfsonderdeel in Nederland, omdat collega's zijn Gülen-sympathieën niet accepteerden.

Geheim

Volgens Kidjan is het goed voorstelbaar dat meer Gülenisten via een werkvergunning naar Nederland proberen te komen. Het aanvragen van een werkvergunning heeft twee voordelen, legt Kidjan uit. "Met een asielvergunning krijg je andere verblijfspapieren waardoor de buitenwereld makkelijker kan zien dat je gevlucht bent uit Turkije. Als je dat geheim wilt houden, is een werkvergunning een veiligere weg."

Een ander groot voordeel is dat de procedure veel sneller gaat, aldus Kidjan. "De Immigratie- en Naturalisatiedienst moet binnen twee weken een beslissing nemen over een werkvergunning. Bij een asielprocedure duurt dat veel langer. Iemand wordt eerst acht dagen lang verhoord, dan wordt de procedure meestal verlengd voor nader onderzoek met negen maanden. En dat kan dan nog een keer met zes maanden. Met het risico dat het vluchtverhaal niet wordt geloofd."

Het is onbekend welke bedrijven de kennismigranten in dienst nemen. Er zijn 9000 bedrijven in Nederland die kennismigranten mogen plaatsen. Volgens Kidjan en Krop gaat het in de gevallen van de Turkse kennismigranten vaak om Turkse bedrijven in Nederland.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/13/360753/m.jpg
Naar je vakantiebestemming smurfen met de Aerosmurf

Sat, 24 Mar 2018 20:19:43 +0100

Vanaf morgen kunnen passagiers van de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines door de smurfen naar hun bestemming worden gebracht. Op een toestel van het type Airbus A320 zijn in felle maar vooral blauwe kleuren de Grote Smurf, de Moppersmurf, de Brilsmurf en andere blauwe stripfiguurtjes te herkennen.

Ook binnenin het toestel ontbreken de smurfen niet. Kleine smurfenvoetstappen wijzen de reizigers de weg naar hun stoel, terwijl een smurfenvideo en aangepaste boardingmuziek de smurfenervaring compleet maakt.

Frieten en wafels

De Aerosmurf, zoals het toestel is genoemd, is het vijfde vliegtuig van Brussels Airlines dat in het teken staat van Belgische iconen. Het past in het beleid waarbij de vliegtuigen van de maatschappij de 'belgitude' of het 'belgendom' uitdragen, meldden Belgische media. De smurfen zijn bedacht door de Belgische striptekenaar Pierre Culliford (1928-1992), beter bekend als Peyo.

Het ontwerp van de Italiaanse studente Marta Mascellani bevat ook allerlei andere Belgische details, zoals een crewsmurf die Belgische frieten en wafels serveert aan smurfpassagiers, een muzieksmurf die de het volkslied de Brabançonne speelt op een saxofoon (uitgevonden door de Belg Adolphe Sax) en een andere smurf die harmonica speelt, een verwijzing naar jazzlegende Toots Thielemans.

Geheime passagiers

Voor vliegtuigspotters is er ook nog een grapje ingebouwd. Tijdens het opstijgen en landen is te zien dat de Aerosmurf ook nog twee geheime passagiers heeft. Het zijn de onder smurfenliefhebbers bekende bad guy Gargamel en zijn kat Azrael, die proberen te ontsnappen door een luik in de buik van het vliegtuig.

Naast de Aerosmurf kunnen passagiers van Brussels Airlines ook reizen met andere naar Belgische symbolen verwijzende toestellen, zoals de 'Rackham' waarop Kuifje is afgebeeld, de 'Magritte' met een afbeelding van de Belgische surrealistische kunstschilder, de 'Trident' die verwijst naar het Belgische nationale voetbalelftal de Rode Duivels en de 'Amare' die het Belgische dance-event Tomorrowland als thema heeft.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461774/320x180.jpg
Minder verkeersdoden en meer vitamine D: het is (bijna) weer zomertijd

Sat, 24 Mar 2018 20:00:09 +0100

Het is het laatste weekend van maart. En dat betekent dat de zomertijd vannacht weer ingaat. Om 2.00 uur gaat de klok een uur vooruit, daardoor is het vanaf morgen 's avonds een uur langer licht.

Al jaren is er discussie over de zomertijd. Vorige maand stemde het Europees Parlement er zelfs over. Uitkomst van die stemming: de zomertijd blijft voorlopig, maar er moet wel goed onderzoek komen naar de voor- en nadelen ervan.

Want er zijn zowel voor- als nadelen, beweren wetenschappers. Zo heeft het verzetten van de klok onder meer invloed op het aantal verkeersdoden en het gebruik van de airco. Ook zouden sommige planten, dieren en mensen weken last hebben van de tijdsverandering.

Hoe dat precies zit, zie je in de video hieronder:

In de nacht van 28 oktober is de zomertijd weer voorbij. Dan gaat de klok een uur terug en geldt de wintertijd, ook wel standaardtijd, weer.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461770/320x320.jpg
Grapperhaus: mogelijk controle passagierslijsten touringcars

Sat, 24 Mar 2018 19:56:43 +0100

Nederland wil in navolging van België gaan bekijken of het haalbaar is om passagierslijsten van touringcars van te voren te controleren, net zoals dat bijvoorbeeld bij vliegtuigen gebeurt. Wie er per bus door Europa reizen is nu vaak onzichtbaar, terwijl bekend is dat terroristen zich ook op die manier verplaatsen.

Ten zuiden van Antwerpen was vandaag een grote controle van Nederlandse bussen, waar ook minister Grapperhaus en zijn Belgische collega Jambon bij waren, evenals Nederlandse agenten. In Nederland is zo'n brede controle, zonder concrete verdenkingen, niet toegestaan.

"Het is natuurlijk duidelijk, dat als we in Europa steeds opener grenzen hebben, we dan ook moeten zorgen dat we politioneel goed kunnen samenwerken", zegt Grapperhaus.

Bij de actie werden diverse mensen opgepakt: iemand die illegaal in Europa is, drie mensen met een vals paspoort, drie reizigers die drugs bij zich hadden en twee dieven, mét hun buit ter waarde van 125.000 euro.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461768/320x320.jpg
Ex-president Peru moet zijn paspoort inleveren

Sat, 24 Mar 2018 19:08:20 +0100

De onlangs afgetreden president Kuczynski van Peru heeft zijn paspoort moeten inleveren. Hij wordt beschuldigd van fraude en mag gedurende het onderzoek naar hem het land niet verlaten.

De 79-jarige Kuczynski wordt ervan beschuldigd dat hij heeft gelogen over een bedrag van 782.000 dollar, dat zijn ingenieursbureau tien jaar geleden zou hebben ontvangen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.

Dat bedrijf is het middelpunt van een groot omkoopschandaal. Het heeft toegegeven dat het voor zo'n 800 miljoen dollar in heel Latijns-Amerika mensen heeft omgekocht, onder wie Peruaanse politici.

Volgens de aanklager in het anti-corruptieproces heeft Peru een treurige geschiedenis wat betreft presidenten en ex-presidenten die het land zijn ontvlucht om aan berechting te ontkomen. "Dat is het historische gedrag waar wij, rechters, rekening mee moeten houden."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461761/320x320.jpg
Turken vluchten naar Griekenland: voor 250.000 euro ben je binnen

Sat, 24 Mar 2018 18:26:54 +0100

In Griekenland meldt zich een nieuwe categorie immigranten: Turken. Niet alleen stijgt het aantal asielaanvragen door Turken, ook het aantal Turken dat op een andere manier probeert voet aan de grond te krijgen in Griekenland neemt toe. Eenzelfde trend is zichtbaar in andere landen in Europa. Sinds de mislukte militaire coup in juli 2016 is in Turkije een grootschalige zuivering aan de gang. Tienduizenden mensen zijn ontslagen of worden vervolgd. De zuivering richt zich op verboden organisaties en Gülenisten, die verantwoordelijk worden gehouden voor de coup, maar heeft zich ook uitgebreid naar bredere groepen critici van de regering. Uit cijfers van het ministerie van Immigratie in Athene blijkt dat vorig jaar 1829 Turken asiel aanvroegen in Griekenland. In 2015 waren dat er nog 43. Omdat Turkije zelf geen cijfers vrijgeeft van het aantal mensen dat vertrekt, zijn de Griekse cijfers de eerste concrete getallen. Ook kiezen steeds meer Turken voor de route van het Griekse Golden Visa. Tijdens de economische crisis stelde Griekenland een systeem in waarbij mensen van buiten de Europese Unie een verblijfsvergunning kunnen krijgen als ze investeren in vastgoed in het land. Na Russen en Chinezen zijn Turken de grootste groep die hier gebruik van maakt. De Griekse overheid maakte een uitlegfilmpje over het Golden Visa: "Zeker de laatste zes maanden zie ik een hele scherpe stijging van Turken die willen investeren in Griekenland," vertelt makelaar Selcan Turk in een leegstaand appartementje in de wijk Exarcheia in Athene. Zij is Turkse en werkt al twintig jaar in de Griekse hoofdstad. Het appartementje is net gekocht door een van haar Turkse klanten. "Vorig jaar werd ik twee keer per maand gebeld door een Turkse klant, nu vier of vijf keer per week," zegt Turk. Het zijn overwegend mensen die niet direct zelf in het aangekochte huis gaan wonen. "Ze verhuren het, maar creëren door de aankoop wel een alternatief voor hun toekomst." Want wie minimaal 250.000 euro investeert in vastgoed in Griekenland, krijgt een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Zolang de eigenaar het vastgoed in bezit houdt, kan die steeds met vijf jaar verlengd worden. Ook het gezin van de eigenaar krijgt een verblijfsvergunning. Turken die bang zijn voor vervolging in eigen land, of de toekomst niet meer zien zitten, hebben zo voet aan de grond in de EU. Maar lang niet iedereen heeft 250.000 euro over en kan legaal naar Griekenland komen. Het alternatief: net als Syrische, Iraakse of Afghaanse vluchtelingen illegaal de grens over en dan asiel aanvragen, gebeurt dus ook steeds vaker. Zij worden door de Griekse asieldienst behandeld als politieke vluchtelingen, zegt Vassilis Papadopoulos van de Griekse Council for Refugees. "Ze weten bij de asieldienst dat deze mensen een serieus probleem hebben in Turkije." "We hebben academici, rechters, maar ook bijvoorbeeld hoge ambtenaren en bestuurders van vakbonden. Mensen die bang zijn voor vervolging in Turkije," zegt Papadopoulos. Veel Turken die tijdens de zuiveringen van de afgelopen anderhalf jaar hun baan verloren, moesten ook hun paspoort inleveren. Dat is de reden dat ze illegaal naar Griekenland komen en asiel aanvragen. Papadopoulos: "Het is een nieuwe categorie vluchtelingen. Er zijn altijd perioden geweest dat Turkse journalisten en leden van de oppositie vluchtten naar Griekenland. Nu gaat het behalve die groep ook om veel mensen uit het staatsapparaat." Volgens makelaar Selcan Turk zien sommige Turken de aankoop van een huis in Athene ook gewoon als een goede investering. En met het Golden Visa hebben ze meteen een ingang op de Europese markt. Maar de meeste van haar klanten zien het Golden Visa vooral als een plan B; voor als ze in Turkije in de problemen komen. "Ze vinden dat dingen in hun land dramatisch zijn veranderd. Ik denk dat mensen hun geloof in de toekomst aan het verliezen zijn." Bekijk hieronder de telev[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461755/320x320.jpg
Recordaantal vrijwilligers rapen afval op Landelijke Opschoondag

Sat, 24 Mar 2018 18:11:02 +0100

Een recordaantal van 133.000 vrijwilligers is vandaag op pad gegaan om zwerfafval op te ruimen tijdens de zestiende editie van de landelijke Opschoondag. Het aantal deelnemers steeg ten opzichte van vorig jaar met 17 procent. Opvallend is volgens de organisatie dat steeds meer jongeren meedoen.

Een woordvoerder van de stichting Nederland Schoon verklaart de hoge opkomst doordat "steeds meer mensen zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun omgeving".

Op, om en in het water

Het startschot voor de Landelijke Opschoondag werd gegeven in Oss, maar ook in veel andere steden werd opgeruimd. Door het hele land vonden meer dan 2500 opruimacties plaats, met steeds meer initiatieven op, om en in het water.

Dit jaar werd er volgens de organisatie meer dan ooit samengewerkt tussen bedrijven, scholen, verenigingen, gemeenten en buurtbewoners. Ook sommige BN'ers hielpen mee. Zo raapte rapper Yes-R samen met kinderen blikjes en peuken in Almere.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461750/320x320.jpg
Bibian Mentel ereburger van Loosdrecht

Sat, 24 Mar 2018 17:45:11 +0100

Tweevoudig gouden medaillewinnaar Bibian Mentel is vanmiddag onder luid applaus van honderden toeschouwers gehuldigd in haar woonplaats Loosdrecht.

De 45-jarige atlete is door waarnemend burgemeester Freek Ossel ook uitgeroepen tot ereburger van het dorp, meldt NH Nieuws.

Mentel won op de Paralympische Winterspelen in PyeongChang twee gouden medailles bij het para-snowboarden. Ze prolongeerde haar titel op de cross en voegde een tweede titel toe op de slalom. De Loosdrechtse is in 1993 begonnen met snowboarden. Sindsdien behaalde ze zes wereldtitels.

Mentelity Foundation

Bibian Mentel richtte tijdens haar lange loopbaan ook de Mentelity Foundation op. Dat is een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking de mogelijkheid wil geven om te sporten. De burgemeester heeft vanmiddag namens de gemeente een geldbedrag gedoneerd aan de Mentelity Foundation.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461746/320x320.jpg
Honderdduizenden scholieren VS de straat op tegen wapenwet

Sat, 24 Mar 2018 17:42:28 +0100

Er had nog geen spreker het podium beklommen, maar de straten in Washington DC waren al stampvol. Tienduizenden demonstranten, vooral scholieren, gaven op zaterdag tijdens de 'Mars voor ons leven' gehoor aan het protest van de overlevenden van de schietpartij in Parkland, Florida. Ze willen een strengere wapenwet. Hun boodschap: genoeg is genoeg. "Het was afgrijselijk, er zijn geen woorden voor", zegt Yaell Livini. "Het was de zwaarste tijd die mijn familie ooit heeft gehad." Haar zusje zat op de tweede verdieping van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland toen de schietpartij plaatsvond. '17 angels' Samen met haar moeder deelt ze tijdens de mars armbandjes uit met de naam van de school. Aan de binnenkant staat '17 angels' gedrukt, ter nagedachtenis aan de 17 slachtoffers die vielen bij de schietpartij. "De afgelopen maand is er veel veranderd in het wapendebat, maar het is niet genoeg. Daarom zijn we hier en we proberen zoveel mogelijk lawaai te maken." Betogers gaan niet alleen in de hoofdstad de straat op: er wordt vandaag gedemonstreerd in 800 steden in Amerika, waaronder Boston, Houston, Miami en New York. In een park bij de school waar de schietpartij plaatsvond hebben zich ruim 20.000 scholieren verzameld. Ze dragen spandoeken met leuzen als "Waarom zijn jullie wapens belangrijker dan onze levens?". Politieke aardverschuiving Een van de demonstranten in Washington DC is Jay Feltman. Hij komt ook uit Parkland en haalde een paar jaar geleden zijn diploma op dezelfde school, die het toneel was van één van de ergste schietpartijen op een school in de VS. "Als er ooit iets verandert aan de wapenwetten, dan is het nu. Ik heb nog nooit zo'n protest gezien." Jay verheft zijn stem terwijl de menigte luid "Vote them out" schreeuwt. Het is een centraal thema in de beweging, want de scholieren die zich nu inzetten voor verandering zijn erop gebrand over een paar jaar politici weg te stemmen die zich nu verzetten tegen hervormingen. Ze hopen op een politieke aardverschuiving. Terwijl overlevenden van de schietpartij de mensen in Washington DC toespreken, zingen artiesten als Demi Lovato de menigte moed in. Er zijn weinig mensen die niet persoonlijk te maken hebben gehad met wapengeweld in de VS. "In de week na de schietpartij in Florida was er een incident op de school van mijn dochter," zegt David Griffith uit Illinois. "Gelukkig waren er geen gewonden, maar er werden wel twee jongens gearresteerd. Na Parkland waren er ongeveer 300 van dat soort incidenten op scholen." David kijkt zijn dochter Tara aan. Tijdens het incident ging haar school in lockdown. "Je beseft niet hoe eng het eigenlijk is totdat je er middenin zit", zegt ze. "Nu wordt er gezegd dat we docenten moeten bewapenen, maar daardoor wordt de school een soort gevangenis. We willen gewoon af van de wapens, zodat we ons veilig kunnen voelen." Toch is er al veel veranderd sinds de schietpartij in Florida. "We hebben hier winkels waar je melk en brood koopt en in het volgende schap kun je een wapen kopen", zegt Gabrielle uit Maryland. "Veel van die winkels hebben die wapens uit hun assortiment gehaald." Samen met een aantal medescholieren organiseerde Gabrielle gastgezinnen voor studenten die alleen naar Washington DC zijn gereisd. "Veel van hen zijn nog geen achttien en kunnen dus geen hotelkamer boeken. Wij wonen zelf heel dichtbij DC, dus we stellen ons huis open voor mensen die een slaapplek nodig hebben." Miljoenen Amerikanen werden geïnspireerd door de emotionele reacties van scholieren als Emma González, want veel mensen hebben persoonlijk ervaring met wapengeweld. Zoals Liam uit Maryland: "Tijdens de jaarwisseling is er een meisje van mijn school doodgeschoten toen iemand haar huis was binnengedrongen. De veranderingen sinds de schietpartij in Florida zijn goed, maar het is[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461783/320x320.jpg
Een uur het licht uit: zo 'viert' de wereld Earth Hour

Sat, 24 Mar 2018 17:24:56 +0100

Om 20.30 uur vanavond ging op veel plaatsen in Nederland het licht uit, en bleef het een uur lang uit. Voor de twaalfde keer wordt Earth Hour gehouden, een internationale actie om aandacht te vragen voor het milieu.

Het evenement werd in 2007 voor het eerst gehouden op initiatief van het Wereldnatuurfonds in Australië. Tegenwoordig doen duizenden steden in meer dan honderd landen mee.

Kijk hieronder hoe het licht op de Erasmusbrug in Rotterdam uitging:

In Australië en delen van Azië de wereld was Earth Hour eerder vandaag al. Bekijk hieronder de foto's, met en zonder licht:


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461737/320x320.jpg
Jongste raadsleden Nederland moeten nog even wachten

Sat, 24 Mar 2018 16:58:55 +0100

Nog ruim een week en dan mag Tom de Nooijer aanspraak maken op zijn raadszetel in de gemeenteraad van Oldebroek. De 17-jarige SGP-kandidaat werd afgelopen week met voorkeursstemmen gekozen, maar de wet is duidelijk: je mag pas de gemeenteraad in als je achttien bent.

De Nooijer is één van de vier minderjarige Nederlandse kandidaat-raadsleden die met voorkeursstemmen zijn verkozen. De andere drie zijn Thirsa van der Meer (CDA) in Aalsmeer, Ebie Peeters (ook CDA) in de gemeente Peel en Maas en Linda van Dijk van Gemeente Belang Kampen.

En nu is het wachten totdat ze achttien zijn. Ebie Peeters wordt dat pas op 20 januari 2019. Wat dat betreft heeft Tom de Nooijer het een stuk gemakkelijker: hij wordt al op 5 april aanstaande achttien. Dan kan hij dus aanspraak maken op de zetel. Vandaag doet hij het in ieder geval nog even rustig aan. "Ik heb de hele zaterdag eigenlijk vrijgehouden na alle hectiek en mijn hele agenda leeggegooid. Wat ik ga doen? Ik ben van plan de hele dag FIFA te gaan spelen op de Playstation."

Tom de Nooijer heeft de politiek zeker niet van huis uit meegekregen, vertelt hij aan Omroep Gelderland. "Nee. Mijn ouders zijn eigenlijk helemaal niet politiek geïnteresseerd. Ik heb het echt van mezelf. Toen ik 15 was begon het eigenlijk al. Toen werd ik voorzitter van SGP-jongeren Elburg/Oldebroek, en daarmee was ik de jongste voorzitter aller tijden van een lokale commissie. Toen is het begonnen, en heb ik kennis gemaakt met het politieke spel."

Zelf niet stemmen

Voor alle duidelijkheid: zélf mochten de 17-jarigen dus niet stemmen. Ook dat is in Nederland voorbehouden aan 18-plussers. Wel stelde D66-leider Alexander Pechtold al in 2006 voor om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen tot 16 jaar. Hij was toen minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en zei dat "veel issues ook jongeren aangaan".

In 2009 onderzocht de Universiteit Twente de praktijk in Oostenrijk, waar de stemgerechtigde leeftijd bij alle verkiezingen op 16 jaar ligt. De onderzoekers concludeerden "dat men zich van de verwachte gevolgen van het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd waarschijnlijk niet te veel moet voorstellen. Noch in negatieve, noch in positieve zin zal die verlaging waarschijnlijk veel consequenties hebben."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461732/320x320.jpg
Tweede MH17-monument memoreert vooral terugkomst lichamen

Sat, 24 Mar 2018 16:53:16 +0100

Na het Nationaal Monument MH17, het herdenkingsbos met 298 bomen, is vanmiddag een nieuw monument voor de vliegramp onthuld. Het gedenkteken op Vliegbasis Eindhoven is gewijd aan de repatriëring van de slachtoffers van de crash boven Oekraïne, die op 17 juli 2014 aan 298 mensen het leven kostte. Het grootste deel van hen was Nederlander.

"We hebben al het herdenkingsbos waar nabestaanden kunnen stilstaan bij hun dierbare. Voor ieder slachtoffer is daar een boom geplant. Het gedenkteken op vliegbasis Eindhoven is er voor iedereen; voor nabestaanden, maar ook voor de hulpverleners", zegt Ronald Rutten van stichting Walk-for-298, die het initiatief nam van het nieuwe monument.

De Verbinding

Het nieuwe gedenkteken is een bronzen aardbol, die staat op een sokkel van 298 stenen. Het monument heet De Verbinding. "Op het moment dat de eerste kist uit het vliegtuig kwam op Vliegbasis Eindhoven, was er een enorme verbinding voelbaar", zegt Rutten, die destijds als hulpverlener de aankomstceremonie ondersteunde. "Nabestaanden, hulpverleners, militairen en hoogwaardigheidsbekleders; alles kwam samen op deze plek. Het was heel intiem."

Bij de ceremonie waren zo'n 750 mensen uit de hele wereld, onder wie veel hulpverleners. Militair Gerard van de Wetering is blij met het gedenkteken. "Ik zie het als wederzijds respect tussen nabestaanden en hulpverleners. Het geeft een warm gevoel als blijkt dat je iets waardevols hebt gedaan."

Respect terug

Van de Wetering was bij alle aankomsten van de kisten op Vliegbasis Eindhoven aanwezig. "Nabestaanden zeiden na de terugkeer van de eerste kisten dat ze eindelijk het respect weer terugzagen. Tot dan toe zagen ze vooral die tv-beelden uit Oekraïne, waar mensen met stoffelijke resten en spullen van overledenen aan het slepen waren."

Het gedenkteken is onthuld door de Brabantse commissaris van de koning in Noord-Brabant Wim van de Donk en burgemeester John Jorritsma van Eindhoven.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461731/320x320.jpg
Week in beeld: stemmen, huldigen en een fatale gijzeling

Sat, 24 Mar 2018 16:49:19 +0100

Het was een week die voor een groot deel in het teken stond van de gemeenteraadsverkiezingen. Er waren veel debatten met politici en afgelopen woensdag konden we naar de stembus. Er werd in 335 van de 380 Nederlandse gemeenten gestemd voor een nieuwe gemeenteraad. Vooral de lokale partijen deden het goed.

In een supermarkt in het Zuid-Franse Trèbes is vrijdag een gijzeling geweest. Daarbij vielen twee doden. Ook een vrouw die haar auto moest afstaan aan de gijzelnemer kwam werd gedood. En een politieagent die zwaargewond raakte door een schot in zijn hals heeft de volgende ochtend niet gehaald. De 25-jarige dader werd doodgeschoten, hij was volgens president Macron een terrorist.

En de olympische en paralympische medaillewinnaars zijn vrijdag in de Grote Kerk in Den Haag gehuldigd. Vicepremier Hugo de Jonge sprak ze toe. De sporters die in Pyeongchang goud wonnen kregen een lintje. Na de huldiging vertrokken de medaillewinnaars naar Paleis Noordeinde voor een traditionele groepsfoto met de koning en de koningin.

Dat en meer in de week in beeld.

We hebben deze week ook in video gevat, bekijk het hieronder:


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461723/320x320.jpg
Heineken over misbruik promotiemeisjes: 'te weinig aandacht voor gehad'

Sat, 24 Mar 2018 16:31:54 +0100

Heineken zet in Afrikaanse landen duizenden promotiemeisjes in, van wie velen worden lastiggevallen onder werktijd, meldt NRC. De auteur van het artikel, Olivier van Beemen, deed onderzoek naar de activiteiten van de bierbrouwer in Afrika en schreef daar een boek over. Volgens Van Beemen verwachten leidinggevenden van de meisjes dat die met hen naar bed gaan.

Heineken geeft tegenover de NOS toe dat dergelijke misstanden voorkomen. Het wil samen met andere biermerken, promotiebureaus en andere partijen stappen zetten om de misstanden aan te pakken.

Het bedrijf noemt daarbij "duidelijke regels, training, kledingvoorschriften, verbod op drinken van alcohol tijdens het promoten, toezichthouders van het promotiebureau in bars en vervoer naar huis van werk".

Volgens Van Beemen spelen de problemen al jaren en heeft de bierbrouwer tot nu toe weinig tegen de misstanden gedaan. In zijn artikel refereert hij aan vergelijkbare misstanden in Zuidoost-Azië, achttien jaar geleden. Daarop volgden een onderzoek en nieuwe richtlijnen.

"We maakten in eerste instantie de fout het als een medische kwestie te beschouwen, terwijl het een maatschappelijk probleem was", zegt oud-personeelsmanager Hans Wesseling. "Heineken ging die meisjes vertellen hoe ze veilig seks konden hebben, terwijl uit onderzoek bleek dat ze werden verkracht."

Provocerende uniformen

In 2007 bleek uit een intern onderzoek van Heineken dat het bedrijf in ruim honderd landen 15.000 promotievrouwen inzette. Zeventig markten zouden als riskant zijn gewaardeerd, omdat er sprake was van "seksueel misbruik, onderbetaling, verplicht meedrinken of provocerende uniformen", aldus NRC. Het onderzoek werd volgens de krant uitgevoerd door een stagiair. Sommige vrouwen gebruiken overigens een baan als promotiemeisje om klanten te werven als prostitué.

Een jaar later kwam uit een onderzoek van de humanitaire organisatie CARE naar voren dat meer dan de helft van de promotiemeisjes in Cambodja seksueel werd lastiggevallen. Dat was acht jaar nadat de misstanden in Cambodja aan het licht waren gekomen.

Heineken zegt nu in een reactie op het krantenbericht dat "maatregelen hebben bijgedragen aan het terugdringen van het probleem daar en in andere markten".

Katinka van Cranenburgh, tot 2014 actief bij Heineken en destijds betrokken bij het dossier, suggereert in de krant dat er na het interne onderzoek weinig is verbeterd. "In sommige landen hebben waarschijnlijk enkele verbeteringen plaatsgevonden, maar het hoofdkantoor heeft zijn handen er vanaf gehaald en houdt het niet meer in de gaten. Het viel me op dat de richtlijnen niet meer online staan tussen de andere policies, alsof het geen issue meer is."

Heineken gaat niet direct in op de kritiek van Van Cranenburgh, maar erkent: "Dit probleem verdient meer aandacht dan het de afgelopen jaren van ons en van andere belanghebbenden heeft gekregen. De praktijken zoals door Olivier van Beemen beschreven, druisen volledig in tegen waar we als bedrijf voor staan en we veroordelen deze misstanden dan ook ten zeerste."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461720/320x320.jpg
Nooit gebruikte 220 meter hoge tv-toren opgeblazen

Sat, 24 Mar 2018 16:23:50 +0100

In de Russische stad Jekaterinenburg is een 220 meter hoge oude televisietoren opgeblazen. De beslissing om de toren neer te halen werd vorig jaar al genomen; een jaar voor het WK voetbal in Rusland. Jekaterinenburg is een van de steden waar tijdens het WK wordt gespeeld. Regionale autoriteiten wilden de toren neerhalen omdat hij "het uitzicht over de stad verpest."

Vanuit verschillende hoeken werd het opblazen gefilmd:

In 1984 werd begonnen met de bouw van de toren die 400 meter hoog had moeten worden. Maar na de val van de Sovjet-Unie was er geen geld meer om de toren af te bouwen. De bouw werd gestaakt en de toren werd dus nooit gebruikt. Er zijn wel verschillende plannen geweest om een nieuwe bestemming voor het bouwwerk te vinden, maar die werd nooit gevonden.

Protesten

Veel inwoners van Jekaterinenburg hebben geprotesteerd tegen het neerhalen van de toren. Ze noemen de toren een icoon. Tijdens een protest vorige maand vergelijkt een van de demonstranten de toren zelfs met de Eiffeltoren. "Ik denk de hele tijd: wat als ze in Parijs besluiten om de Eiffeltoren neer te halen? Wat zou er met de stad gebeuren? Parijs zou zijn gezicht verliezen. Datzelfde geldt voor onze toren."

Bij het neerhalen van de televisietoren was veel publiek aanwezig. "De toren is net zo oud als ik, dus ik zag hem iedere dag", zegt een van de inwoners. Ook zijn er mensen die het helemaal niet erg vinden dat de oude televisietoren er nu niet meer is. "Hij is al die jaren niet gebruikt."

Het opblazen van de televisietoren heeft bijna drie miljoen euro gekost. Er zijn plannen om op de plek van de toren een ijsbaan te bouwen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461688/320x320.jpg
Giraffe dood door beklemming, dierentuin deels dicht

Sat, 24 Mar 2018 15:54:27 +0100

In dierentuin GaiaZOO in Kerkrade is een giraffe met de kop klemgeraakt in een boom. Het dier heeft dat niet overleefd.

Vermoedelijk is de giraffe vanochtend gestruikeld en toen met het hoofd klem komen te zitten, zegt directeur Rob Huppertz van het park tegen L1.

Gevaarlijk "Het is geen prettig gezicht", aldus Huppertz. Hij heeft het deel van het park rondom het giraffenverblijf afgesloten voor bezoekers.

Het was voor medewerkers van de GaiaZoo lastig om de gewonde giraffe te bereiken, zo lang er nog andere dieren in het hok rondliepen. Rond 15.00 uur lukte dat uiteindelijk wel.

Begripvol Bezoekers werd uitgelegd waarom een deel van de dierentuin was afgesloten. "Iedereen is heel begripvol", stelt Huppertz. Er zijn gratis kaartjes voor mensen die hun bezoek hebben afgebroken en een andere keer willen terugkomen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461718/320x320.jpg
Stikstofuitstootnorm vanwege mestfraude twee jaar verlengd, niet vier

Sat, 24 Mar 2018 15:39:59 +0100

De huidige norm voor stikstofuitstoot in de landbouw in Nederland wordt door Europa waarschijnlijk met twee jaar verlengd in plaats van met vier jaar. Dat is vanwege de mestfraude die eind vorig jaar aan het licht kwam. Toen bleek dat boeren in het zuidoosten van het land op grote schaal deden alsof ze mest afvoerden, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was.

Veehouders mogen maar een deel van hun varkens- en koeienmest op hun eigen land uitrijden om ervoor te zorgen dat er niet te veel fosfaat en stikstof in de grond terechtkomen.

De rest moet worden afgevoerd, maar dat gebeurde niet altijd. Dat kost namelijk geld: 1000 euro per vracht. Samen met transporteurs en verwerkers deden veehouders alsof ze de mest vervoerden. Op papier werd alles kloppend gemaakt, maar in de praktijk reden vrachtwagens leeg heen en weer.

Kwaliteitskeurmerk

Minister Schouten van Landbouw nam de zaak hoog op en kwam met maatregelen om de sector beter te controleren. Er werd een kwaliteitskeurmerk ingesteld voor mestverwerkende bedrijven en het toezicht werd verscherpt. Ook werden de mestregels vereenvoudigd en kregen frauderende bedrijven geen subsidie meer.

De Europese Commissie heeft positief gereageerd op deze maatregelen en voorgesteld om de huidige norm met twee jaar te verlengen. In die twee jaar moet Nederland nog strenger gaan toezien op het naleven van de regels. Daarna kan opnieuw een verzoek voor verlenging worden ingediend. Op 4 april komt het voorstel in stemming in het Nitraatcomité van de Europese Commissie.

Ondanks de beperkte verlenging wordt door Europarlementariërs voorzichtig positief gereageerd.

Minister Schouten is "opgelucht", zei ze tegen boerderij.nl. "Het plan van aanpak dat Nederland heeft toegelicht aan de Europese Commissie heeft er blijkbaar toe geleid dat er voldoende vertrouwen was om de derogatie toe te kennen voor twee jaar."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/10/26/427187/320x320.jpg
Uittocht in Oost-Ghouta zet door na opmars Syrische leger

Sat, 24 Mar 2018 15:30:48 +0100

Duizenden strijders in het Syrische Oost-Ghouta zullen naar verwachting vandaag het gebied verlaten en op weg gaan naar het noordwestelijke Idlib, een van de laatste machtscentra van de opstandelingen. Gisteren sloot de op een na sterkste islamitische rebellengroepering in Oost-Ghouta, Faylaq al-Rahman, een akkoord met Rusland, een cruciale bondgenoot van het Syrische bewind.

Volgens dat akkoord geven de rebellen een geïsoleerd gebied op in Oost-Ghouta, waar onder andere de plaatsen Zamalka, Arbin, Ein Terma en Jobar onder vallen. Eerder gaven rebellen Harasta, verder in het noorden, al op. Daar zijn inmiddels duizenden strijders en hun families met bussen vertrokken.

Daarmee is alleen de stad Douma nog in handen van rebellen in Oost-Ghouta. Die is onder controle van de sterkste rebellengroep in de regio, het Leger van de Islam (Jaish al-Islam). Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de ontwikkelingen in Syrië vanuit Engeland via een lokaal netwerk volgt, wordt er met deze groepering ook onderhandeld, onder meer over de vrijlating van gevangenen.

Met de overgave door de rebellen komen ook duizenden Syrische militairen vrij. Syrië laat op zijn beurt opgepakte rebellen gaan.

In Idlib, waar de rebellen naartoe gaan, is het overigens allerminst rustig. Ook daar voert Syrië met hulp van Rusland geregeld bombardementen uit. Ook liggen rebellengroeperingen onderling er overhoop. Vandaag ontplofte een bom bij het hoofdkwartier van een groepering die voorheen al-Qaida vertegenwoordigde. Er vielen zeven doden en tientallen gewonden.

Chloorgas

Syrië begon met Rusland ruim een maand geleden aan een nieuw offensief om Oost-Ghouta te heroveren op rebellen. Dat ging gepaard met een van de zwaarste bombardementen in de oorlog. Volgens activisten zijn de afgelopen weken meer dan 1500 mensen omgekomen. Inwoners en mensenrechtenorganisaties beschuldigen het Syrische bewind ervan vatbommen uit helikopters te gooien. Ook zou chloorgas zijn ingezet bij de strijd, wat Damascus ontkent.

Voor het offensief begon waren er naar schatting 400.000 mensen in Oost-Ghouta. Volgens Syrië en Rusland zijn inmiddels meer dan 100.000 mensen vertrokken uit het gebied.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2018/03/24/461715/320x320.jpg