Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
aanslag  als  barcelona  bij  die  door  hebben  hun  meer  mensen  met  naar  nog  politie  uit  veel  worden  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Thu, 17 Aug 2017 23:48:21 +0200

Copyright: Copyright NOS
 Dader aanslag Barcelona nog voortvluchtig

Thu, 17 Aug 2017 22:52:26 +0200

De politie in Catalonië is nog steeds op zoek naar de dader van de aanslag in Barcelona van vanmiddag, waarbij zeker dertien mensen om het leven kwamen.

Op een persconferentie zei de politie vanavond dat geen van de twee verdachten die zijn opgepakt het busje heeft bestuurd waarmee de aanslag is gepleegd. Een man die vanmiddag door de politie werd doodgeschoten toen hij inreed op agenten bij een politiecontrole werd aanvankelijk ook als verdachte aangemerkt, maar de politie zegt nu dat nog niet vaststaat of hij in verband gebracht kan worden met de aanslag.

Paspoort gestolen

Een van de opgepakte mannen zegt dat hij niets met de aanslag te maken heeft. Driss Oukabir meldde zichzelf bij de politie toen hij zag dat er een foto van hem was verspreid.

Oukabir zegt dat zijn paspoort is gestolen. Hij zegt dat hij tijdens de aanslag in zijn woonplaats Ripoll was, zo'n 100 kilometer van Barcelona. Dat meldt de burgemeester van Ripoll tegen de Spaanse krant La Vanguardia.

Broer

Volgens Spaanse media is de man die vanmiddag door de politie werd doodgeschoten een jongere broer van Oukabir. Het zou gaan om Moussa Oukabir (18). Het busje dat is gebruikt bij de aanslag was gehuurd op naam van Driss Oukabir.

Op zijn naam zou ook een tweede busje zijn gehuurd, dat werd gebruikt als vluchtauto. De politie heeft die wagen teruggevonden in het plaatsje Vic. Dat ligt tussen Barcelona en Ripoll.

Ramblas

Vanmiddag reed een bestelbusje in op voetgangers op de Ramblas, een drukke winkelstraat in het centrum van Barcelona. Daarbij kwamen zeker dertien mensen om het leven en raakten er tachtig mensen gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

Explosie

De explosie in een huis in Catalonië van gisteravond, waarbij een dode is gevallen, houdt volgens de politie verband met de aanslag van vandaag.

Waardoor de explosie is veroorzaakt, heeft de politie niet bekendgemaakt. Wie de dode is en wat zijn betrokkenheid bij de aanslag was, is niet duidelijk.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410783/320x320.jpg
Rotterdamse experts vinden uniek fossielenkerkhof in Noordzee

Thu, 17 Aug 2017 22:40:55 +0200

Onderzoekers van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam hebben in de Noordzee - voor de kust van België - resten van oerwalvissen en - walrussen gevonden. Ook werden botfragmenten gevonden van wilde paarden, oerossen en een uitgestorven rundsoort.

Fossielen van de oerwalvissen zijn zeldzaam. Volgens het museum zijn de vondsten in West-Europa op een hand te tellen. De dieren waren tussen de acht en vijftien meter lang en leefden 40 miljoen jaar geleden.

De andere vondsten komen uit de periode van de laatste IJstijd. Toen woonde een grote kolonie walrussen voor de Nederlandse kust. Er zijn botten van vijftig tot honderd exemplaren gevonden.

Toeval

Nederlandse vissers vonden de afgelopen twintig jaar al skeletresten van onder meer de oerwalvis voor de kust van Zeebrugge. Medewerkers van het Natuurhistorisch Museum gingen daarna op zoek naar meer materiaal. RTV Rijnmond meldt dat het onderzoek voor de Belgische kust nog verder gaat.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410781/320x320.jpg
Foute standbeelden wankelen ook in het Amerikaanse Congres

Thu, 17 Aug 2017 22:18:06 +0200

De beeldenstorm die over de VS trekt, heeft nu ook het Amerikaanse Congres bereikt. Democratische politici willen dat standbeelden van leiders van het Zuiden worden verwijderd uit nationale eregalerij.

Elke staat mag twee standbeelden leveren voor de National Statuary Hall Collection van het Capitool. Er worden grootheden geëerd als Ronald Reagan, Thomas Edison en George Washington.

In het verleden hebben negen staten beelden gekozen van politici en generaals van de Geconfedereerde Staten, die zich in 1861 van de VS afscheidden om slavernij te kunnen behouden. Onder de gelauwerden zijn onder meer president Jefferson Davis van het Zuiden (gekozen door Mississippi), de bevelhebber van het leger Robert E. Lee (Virginia) en generaal Wheeler (Alabama), die laatsten nota bene in hun uniform.

De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, spreekt er schande van dat personen die vochten voor slavernij worden geëerd in het hart van de Amerikaanse democratie. "De beelden moeten de hoogste idealen vertegenwoordigen, waar wij als natie naar streven."

Om de beelden te kunnen verwijderen, hebben de Democraten de hulp nodig van de Republikeinen. Die partij heeft namelijk de macht in beide huizen van het Congres. "Als de Republikeinen racisme afwijzen, moeten ze meewerken", daagt Pelosi hen uit.

Of de partijgenoten van president Trump eraan willen meewerken, is de vraag. Trump zelf twitterde vanavond nog dat hij tegen een beeldenstorm is. "Je kunt de geschiedenis niet veranderen maar er wel van leren", schreef hij. "Ook zullen we al die schoonheid die uit onze steden en parken verdwijnt, gaan missen. Dat kun je nooit helemaal vervangen."

Trump zei ook te vrezen dat andere staatsmannen zullen sneuvelen, bijvoorbeeld omdat ze zelf slaven hadden. "Zijn Washington en Jefferson dan aan de beurt? Wat dom..."

Een van de gewraakte standbeelden zal overigens binnenkort verdwijnen: Florida is bezig het brons van generaal Edmund Kirby Smith te vervangen. Er is alleen nog geen overeenstemming over wie zijn plaats moet innemen namens de staat.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410773/320x320.jpg
Gemeente Zaltbommel regelmatig bedreigd met explosieven

Thu, 17 Aug 2017 21:39:58 +0200

De gemeente Zaltbommel wordt sinds december 2015 regelmatig bedreigd met explosieven. Daarom zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen. Op het gemeentekantoor is regelmatig extra beveiliging en er ligt een dik betonblok voor de deur.

De extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen als gevolg van een algemene veiligheidsanalyse, maar ook door een aantal dreigtelefoontjes. Die komen van een man die in de regio bekend staat als 'de bommenman'. Omroep Gelderland schrijft dat de man dreigde met explosieven en regelmatig de woorden 'ik kom je vermoorden' in de mond nam.

De politie bevestigt dat het gaat om een verward persoon met criminele connecties en familie in Zaltbommel. "Wij weten precies wie deze man is", zegt een politiewoordvoerder. Hij zou momenteel in Marokko verblijven. De politie sluit niet uit dat hij wordt aangehouden zodra hij weer in Nederland is.

'Meerdere instanties slachtoffer'

De gemeente Zaltbommel deed al meerdere malen aangifte tegen de bommenman, zijn bedreigingen komen namelijk met vlagen. "Als we een telefoontje hebben gehad, scherpen we de beveiliging tijdelijk aan en doen we aangifte", licht een woordvoerder van de gemeente toe. "Het betonblok blijft tot oktober liggen, daarna worden ze vervangen door rampalen."

Instellingen in Tiel, Vught en Den Bosch waren volgens de berichtgeving van Omroep Gelderland eerder al slachtoffer van bedreigingen van de man. "De man bedreigde meerdere instanties en gemeenten. Het zijn telkens valse meldingen, maar veel mensen hebben er last van", laat de gemeente weten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410764/320x320.jpg
Eindhoven ontbreekt in Madurodam, lokale CDA boos

Thu, 17 Aug 2017 21:38:13 +0200

Het CDA in Eindhoven is kwaad op miniatuurstad Madurodam. De lokale afdeling vindt het niet te verdedigen dat in het populaire park niets te zien is van de grootste Brabantse stad. Eindhoven en omstreken heeft genoeg wat volgens de partij landelijke aandacht verdient.

"Er zijn echt iconische gebouwen die daar zouden kunnen staan", zegt CDA-raadslid Christo Weijs tegen Omroep West. Hij zegt dat het niet alleen om de stad Eindhoven gaat, maar meer om de 'Brainport' zoals hij de regio noemt.

"Bedrijven als ASML en Philips, het Evoluon en de DAF-fabriek, om maar wat te noemen. Maar ook het PSV-stadion en het Pieter van den Hoogenband zwemstadion." Het raadslid stelt daarom vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Hij wil dat de gemeente samen met Madurodam de mogelijkheden bekijkt voor een object in het park.

Te veel aandacht Randstad

Eerst stond er een model van het station van Eindhoven in Madurodam. Dat is in 2007 vervangen door het station van Utrecht nadat die in Eindhoven een flinke opknapbeurt had gekregen. Ook het Evoluon stond er ooit, maar het miniatuur was versleten en is daarom in 2012 weggehaald.

Het CDA kwam het ontbreken van Eindhoven op het spoor nadat een groep Eindhovenaren een bezoek had gebracht aan het park. Het viel hen op dat de vijfde stad van Nederland helemaal niet vertegenwoordigd was. Madurodam trekt jaarlijks enkele honderdduizenden bezoekers.

Hoewel er in het park enkele Brabantse miniaturen zijn te zien - zoals De Efteling, het Markiezenhof uit Bergen op Zoom en De Moriaan uit Den Bosch - is de Randstad veel meer terug te zien. Utrecht heeft acht gebouwen of objecten in het park staan. Amsterdam heeft er zelfs 23.

Weijs vindt dat buiten verhouding. "Nederland is meer dan de Randstad. We dragen in Eindhoven flink bij aan het bruto binnenlands product. Dan mag er best wat aandacht voor de Brainport zijn."

Wensenlijst

Madurodam geeft aan dat het park een natuurlijke evolutie kent en dat het moeilijk is om aan te geven waarom bepaalde gebouwen er wel staan en andere juist niet of niet meer. De miniatuurstad laat weten dat Eindhoven als top-5-stad ook zeker een plek verdient.

"Brainport is in die zin een goed voorbeeld en staat op onze wensenlijst: het staat symbool voor de Nederlandse innovatiekracht en vertelt daarmee een mooi verhaal over het hedendaagse Nederland", zegt een woordvoerder van Madurodam tegen Omroep Brabant.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410763/320x320.jpg
Het eierschandaal met fipronil: hoe het zover kwam

Thu, 17 Aug 2017 21:35:46 +0200

Kamerleden komen terug van reces voor een debat over de eiercrisis. De crisis zelf lijkt voorbij, nu alle eieren in de supermarkt weer veilig zijn. Maar politici hebben nog veel vragen over hoe het zover heeft kunnen komen.

Het nieuws over de gifstof fipronil in eieren domineert het nieuws sinds begin deze maand. Mocht je door alle berichten de draad een beetje zijn kwijtgeraakt, hierbij een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

November 2016

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een anonieme tip over het gebruik van fipronil in de pluimveesector. De gifstof wordt gebruikt door het bedrijf Chickfriend uit Barneveld. De voedselwaakhond concludeert na onderzoek dat er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid. Het verboden middel zou alleen worden gebruikt voor het ontsmetten van de stallen en daardoor niet in de eieren zijn terechtgekomen.

Juni 2017

In eieren van een leghenbedrijf in België wordt fipronil aangetroffen. Het bedrijf legt de link met Chickfriend. België stelt Nederland eind juni op de hoogte van deze vondst.

7 juli 2017

De NVWA voert een inspectie uit bij Chickfriend, maar er wordt geen fipronil gevonden. Uit de administratie blijkt dat het antiluismiddel van het bedrijf waarin de stof zou zitten bij veel Nederlandse pluimveebedrijven is gebruikt. De NVWA neemt daarop monsters bij aantal bedrijven.

Eind juli

Uit de monsters blijkt dat de eieren van acht pluimveebedrijven besmet zijn met fipronil. De NVWA start uit voorzorg met het blokkeren van de pluimveebedrijven die ook het middel hebben gebruikt. Zij mogen geen eieren meer leveren. Uiteindelijk worden 180 bedrijven stilgelegd.

De voedselwaakhond waarschuwt voor eieren met fipronil. Eieren met de code 2-NL-4015502 zijn een acuut gevaar voor de volksgezondheid, die niet gegeten moeten worden.

Begin augustus

Supermarkten halen de besmette eieren uit de schappen. Honderdduizenden eieren worden vernietigd. Nog niet alle monsters van de 180 pluimveebedrijven zijn gecheckt, de NVWA versnelt het onderzoek.

Daaruit blijkt dat 138 pluimveebedrijven voorlopig dicht moeten blijven. Ook in eieren van deze bedrijven is het bestrijdingsmiddel fipronil aangetroffen.

De controleurs zetten een lijst online met schadelijke eiercodes, zodat iedereen kan nagaan of hij besmette eieren in huis heeft.

Augustus

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat ook in andere landen besmette eieren zijn terechtgekomen. Na België heeft het eierschandaal ook Duitsland bereikt en in Frankrijk worden bedrijven gesloten.

Later blijkt dat ook eieren met fipronil zijn gevonden in Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Denemarken en Zwitserland.

10 augustus

De twee bestuurders van Chickfriend worden aangehouden. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Het tweetal zit nog steeds vast.

14 augustus

De eierverkoop in de supermarkten is weer normaal. Hun schade loopt in de tientallen miljoenen.

16 augustus

Het kabinet heeft een onderzoek naar het eierschandaal ingesteld en hoopt dat dit eind van het jaar klaar is.

De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag over de crisis. Een meerderheid van de Kamer wil opheldering over de besmetting van Nederlandse eieren.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410761/320x320.jpg
Wooncorporatie pakt onveilige balkons in Steenbergen aan

Thu, 17 Aug 2017 21:35:02 +0200

Een wooncorporatie in het Brabantse Steenbergen gaat 39 balkons van woningen stutten. Uit onderzoek bleek dat de balkons niet meer voldoen aan de eisen. Er is geen direct gevaar, maar er zijn wel voorzorgsmaatregelen nodig.

Het gaat in totaal om 28 huurwoningen en elf particuliere woningen met zogeheten uitkragende balkons. Omroep Brabant meldt dat de huizen van wooncorporatie Stadlander aanstaande maandag worden gestut.

Na het instorten van negen balkons in Leeuwarden in 2011 droeg het ministerie van Binnenlandse Zaken eigenaren van appartementencomplexen op hun balkons te laten inspecteren. Het gaat landelijk om duizend galerijflats die in de periode 1950 - 1970 zijn gebouwd.

Balkons in heel Nederland

In heel Nederland wordt al lange tijd gewerkt aan onveilige balkons. Toch kan er altijd nog altijd iets misgaan. In Roosendaal brak afgelopen zondag een zijkant van een balkon van een flat af. De zijkant kwam neer op het dak van het winkelcentrum dat onder de flat zit. Niemand raakte gewond.

Ook in Bergen op Zoom is gebleken dat er balkons onveilig zijn. Bij het gebouwcomplex, bestaande uit 84 appartementen, bleek dat delen van de galerijen niet meer voldoen aan de minimumeisen.

Stadlander heeft ook in deze situatie besloten uit voorzorg de galerij op de eerste verdieping op korte termijn te ondersteunen. Daarnaast zullen een paar onderdelen op de derde verdieping worden gestut. Ook deze werkzaamheden starten komende maandag.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/26/405741/320x320.jpg
Kabinet: drie gewonde Nederlanders in Barcelona

Thu, 17 Aug 2017 21:22:15 +0200

Er zijn zover nu bekend drie Nederlanders gewond geraakt bij de aanslag in Barcelona. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ze buiten levensgevaar en is er al contact geweest met hun familie. Ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis.

Het gaat om een echtpaar en een vriendin van hun dochter, zegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in Jinek. Hij verwacht dat het aantal Nederlandse slachtoffers niet verder zal oplopen. "Maar ik kan niks uitsluiten", zegt hij. De ambassade onderzoekt of er meer Nederlanders in Spaanse ziekenhuizen liggen.

Een busje reed vanmiddag in Barcelona in op mensen in de drukke straat de Ramblas. Zeker dertien mensen kwamen om het leven, tachtig mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De ambassade en de honorair consul in Barcelona staan Nederlandse gewonden bij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met hun familie.

Zwarte dag

"Een zwarte dag", zegt premier Rutte. "Afschuwelijke beelden vanaf de Ramblas in Barcelona na een laffe aanslag tegen onschuldige mensen. Een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen. Onze gedachten zijn bij de vele slachtoffers en gewonden. We volgen de zaak op de voet. En Nederland staat klaar als hulp nodig is."

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben eveneens hun medeleven betuigd. "Wij leven mee met hen die zijn getroffen door de aanslag in Barcelona en voelen ons verbonden met allen in Spanje en daarbuiten die zich keren tegen terreur en zich inzetten voor een samenleving zonder angst."

Het Spaanse koningshuis gebruikt sterke bewoordingen. "Het zijn moordenaars, maar wij laten ons niet terroriseren", heeft het koningshuis op Twitter gezet. "Heel Spanje is Barcelona." De tweet is al ruim tienduizend keer geliket en gedeeld.

"De terroristen zullen een verenigd volk niet kapot kunnen maken", zegt de Spaanse president Rajoy. "Heel Spanje is met de slachtoffers en hun familieleden."

Ook de Amerikaanse president Trump heeft gereageerd. "De VS veroordeelt de terroristische aanslag in Barcelona. We zullen alles doen wat nodig is om te helpen. Wees sterk, we houden van jullie!", schrijft hij op Twitter.

Namens de EU hebben Europese Commissievoorzitter Juncker en EU-president Tusk hun medeleven betuigd aan de slachtoffers en de nabestaanden. "Met diepe zorg en beklemming heb ik kennisgenomen van de terroristische aanval die het hart van Barcelona vanmiddag heeft geraakt. We zullen ons nooit laten intimideren door dergelijke barbaarse daden", zegt Juncker.

"Heel Europa staat zij aan zij met Barcelona", twitterde Tusk.

"We blijven verenigd en vastberaden", zegt de Franse president Macron. Hij toont zich solidair met Barcelona. "We staan aan jullie zijde", schrijft hij in het Spaans op Twitter.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410758/320x320.jpg
Toerisme is zegen en vloek voor inwoners historisch Dubrovnik

Thu, 17 Aug 2017 20:34:46 +0200

Net als Venetië en San Sebastian zucht ook Dubrovnik onder het groeiende toerisme. De Kroatische kuststad die op de Werelderfgoedlijst staat, neemt nu maatregelen om de toestroom van bezoekers in te perken.

Stapvoets lopen drommen toeristen achter elkaar over de middeleeuwse stadsmuur die Dubrovniks oude stad omsluit. Ruimte om te genieten van het weidse uitzicht is er nauwelijks. Als er één persoon stopt om een foto te maken, ontstaat er meteen een opstopping.

Op een drukke dag komen er 10.000 bezoekers. Dat zijn er te veel, zegt loco-burgemeester Jelka Tepšić. "De inwoners hebben er last van. Het is te veel van alles, te veel mensen, te veel vuilnis, te veel lawaai."

Een nieuw camerasysteem moet nu in kaart brengen hoeveel mensen er precies in de oude stad rondlopen. Zes camera's, verspreid over de poorten van de stad, leggen de mensenstroom vast. Een computerprogramma telt automatisch hoeveel mensen er langs komen.

Via een openbare website zijn de aantallen in realtime te volgen. Als er dan te veel mensen binnen zijn, kan de gemeente in actie komen door bijvoorbeeld tijdelijk de toegangspoorten te sluiten. Vanaf volgend seizoen wil Dubrovnik niet meer dan 4000 mensen tegelijkertijd binnen de muren hebben. "We zijn nu bezig met het analyseren van de data, zodat we voor volgend jaar kunnen bepalen hoe we te werk gaan", zegt Tepšić.

Er zijn meer maatregelen. De gemeente Dubrovnik heeft met de haven afgesproken dat het aantal cruiseschepen omlaag moet, van nu soms vijf naar hooguit twee per dag. Met een paar duizend passagiers per schip, die met bussen naar de oude stad worden gebracht, zorgen die cruises voor de grootste problemen.

"Cruisetoeristen eten niet in de restaurants en slapen niet in de hotels, maar creëren wel één grote chaos", klaagt reisleider Zoran.

Dubrovnik is een van de laatste middeleeuwse steden die nog in oorspronkelijke staat verkeren. Tot begin jaren 90 woonden er zo'n 5000 mensen binnen de muren van de oude stad, nu zijn het er minder dan duizend.

"Iedereen is kamers gaan verhuren aan toeristen", zegt Darko Butigan, advocaat en inwoner van Dubrovnik. Hij groeide zelf binnen de stadsmuren op, maar woont er nu buiten. Zijn familiehuis is omgebouwd tot restaurant, en de kamers verhuurt hij. Als de toeristen weg zijn na het zomerseizoen is het uitgestorven. "In de winter is dit een spookstad."

De Kroatische economie drijft op het toerisme. Maar er moet nu een grens worden getrokken, vindt loco-burgemeester Tepšić. "We zijn bereid om inkomsten te verliezen als dat betekent dat onze inwoners weer rustig kunnen leven."

Game of Thrones en Star Wars

Ivan Vukovic geeft al dertien jaar rondleidingen door de oude stad. Eerst historische stadswandelingen, nu steeds vaker filmtours langs locaties waar de serie Game of Thrones en films als Star Wars zijn opgenomen. Hij verdient er genoeg mee om elke winter een paar maanden de wereld over te reizen. Toch vindt ook hij als inwoner van de oude stad dat het wel een tandje minder mag.

"De infrastructuur kan deze aantallen niet aan. Op drukke dagen kan ik niet eens bij mijn huis komen", zegt hij. "Het is een vloek en een zegen tegelijk. Sommigen zeggen dat we ten onder gaan aan ons eigen succes."

Maar de straat op gaan om te demonstreren, zoals in Venetië en San Sebastian, doen de Kroaten nog niet, zegt Vukovic. "Hier demonstreert niemand. Omdat bijna iedereen leeft van dit toerisme."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410748/320x320.jpg
Dertien doden bij aanslag met busje in Barcelona, IS eist aanslag op

Thu, 17 Aug 2017 17:20:00 +0200

In Barcelona is een busje ingereden op voetgangers. De politie spreekt van een terroristische aanslag.

Er zijn zeker dertien doden gevallen. Zeker honderd mensen raakten gewond, melden de Catalaanse autoriteiten. Vijftien van hen zijn er slecht aan toe. Naar verwachting loopt het dodental nog op.

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Dat is bekendgemaakt door Amaq, een persbureau dat is gelieerd aan IS.

Zoekactie

Volgens Spaanse media is de bestuurder van het witte busje er na de aanslag te voet vandoor gegaan. De politie heeft twee mannen opgepakt. Wat hun rol is bij de aanslag, is niet bekend. Een derde verdachte is bij een politiecontrole doodgeschoten door agenten.

Spaanse media melden dat er twee gehuurde busjes zijn gebruikt: een voor de aanslag en een om te vluchten. Het andere voertuig werd anderhalf uur later gevonden bij de plaats Vic, 60 kilometer van Barcelona.

Het incident gebeurde kort na 17.00 uur. Het busje raakte voetgangers op de Ramblas, een drukke winkelstraat in het centrum van Barcelona.

Honderden omstanders vluchtten na de aanslag de winkels in, die daarna de deuren sloten. De politie heeft de mensen na enkele uren uit de winkels begeleid.

Afgesloten

Meerdere metrostations in de omgeving en Plaça de Catalunya zijn afgesloten. De politie van Barcelona verzoekt mensen om foto's en video's niet te delen op internet. Ook roept de politie mensen om weg te blijven bij het afgezette gebied en de hulpdiensten niet in de weg te lopen.

Volgens correspondent Edwin Winkels is het zomers heel druk op de Ramblas. "Er lopen op dit soort dagen zo'n 300.000 mensen per dag. Winkeliers hebben de opdracht gekregen om hun luiken te sluiten."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410766/320x320.jpg
'Verdachte aanslag Barcelona doodgeschoten', twee andere opgepakt

Thu, 17 Aug 2017 19:58:19 +0200

De Spaanse politie heeft in een vuurgevecht een van de verdachten van de terroristische aanslag in Barcelona doodgeschoten. Dat meldt de Spaanse krant La Vanguardia. Twee andere verdachten zijn opgepakt.

Even buiten Barcelona reed een witte Volkswagen Golf in op politieagenten die de auto wilden controleren. Drie agenten raakten daarbij gewond.

Daarna volgde een vuurgevecht tussen de bestuurder van de auto en politieagenten, schrijft de krant. De verdachte is daarbij om het leven gekomen.

Broer

De doodgeschoten man is volgens Spaanse media een broer van een van de twee mannen die eerder werden opgepakt in verband met de aanslag, Driss Oukabir. Die zou het busje hebben gehuurd dat is gebruikt bij de aanslag.

De politie heeft een foto vrijgegeven van Driss Oukabir. Het is een Spanjaard van Marokkaanse afkomst die in 1989 geboren is. De man was bekend bij de politie: hij heeft enkele jaren geleden in de gevangenis gezeten, waarom is onduidelijk.

De opgepakte man zou ook een tweede busje hebben gehuurd, dat werd gebruikt als vluchtauto. De politie heeft die wagen teruggevonden in het plaatsje Vic. Dat ligt tussen Barcelona en Ripoll, waar de man is gearresteerd.

Eerdere berichten dat de daders zich hadden verschanst in een restaurant, blijken niet te kloppen. De politie spreekt tegen dat verdachten in het restaurant zijn geweest.

Op de Ramblas in Barcelona reed eind van de middag een busje in op voetgangers. Daarbij zijn zeker dertien doden gevallen. Ook zijn er zeker honderd gewonden.

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Dat is bekendgemaakt door Amaq, een persbureau dat is gelieerd aan IS.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410783/320x320.jpg
Waarom 0 procent werkloosheid ook niet goed is

Thu, 17 Aug 2017 19:17:45 +0200

De werkloosheid blijft maar dalen. Goed nieuws: hoe lager, hoe beter, zou je zeggen. Maar er bestaat ook zoiets als te weinig werkloosheid, zeggen economen.

Ton Wilthagen van de Universiteit Tilburg en Rob Witjes van het UWV leggen uit hoe dat zit, en waarom 0 procent werkloosheid eigenlijk niet echt 0 procent is.

Hoe zit het nu?

Eerst even de cijfers op een rijtje. Op dit moment staan 436.000 mensen als werkloos geregistreerd. Dat is 4,8 procent van de beroepsbevolking, een mooi cijfer.

Het is ook weleens anders geweest: begin 2014 was de werkloosheid bijvoorbeeld nog 7,9 procent.

Wat is het ideaal?

Maar zou het niet het mooist zijn, als iedereen werk heeft? Nee, zegt Wilthagen. Niet voor niets maken bedrijven zich nu zorgen over krapte op de markt. Ze zeggen dat ze niet voldoende mensen kunnen vinden.

"Werklozen heb je nodig, omdat er mensen beschikbaar moeten zijn voor nieuwe banen." Voor elke vacature moet immers iemand gevonden worden die hem kan opvullen. Zo voorkom je dat de markt op slot zit, dat bedrijven bijvoorbeeld niet kunnen groeien terwijl er wel geld voor is.

Hoeveel precies genoeg is, daarover verschillen de meningen. Volgens Wilthagen is het voldoende als 3 procent van de beroepsbevolking zonder werk zit, en dus is in te zetten.

Witjes sluit zich daarbij aan, maar vindt rond de 4 procent realistischer. "Vlak voor de crisis hadden we 3,7. Als we daarop terug kunnen komen, mag de vlag uit."

Is dan iedereen blij?

Nee, zeggen beide economen. Niet iedereen die werkloos is, schuift op den duur weer door naar een nieuwe baan.

En er is een ander probleem: dat mensen niet geregistreerd staan als werkloos, betekent niet dat ze niet meer zouden willen werken. Dat heeft te maken met de definitie.

Internationaal is afgesproken: als je 1 uur of meer werkt, ben je niet meer werkloos, legt Wilthagen uit. "Maar er zijn veel mensen die meer willen werken. Ze hebben immers geld nodig om hun boodschappen te kunnen doen."

Op dit moment zijn er 1,3 miljoen mensen die (meer) zouden willen werken, liet het CBS eerder deze week weten. Dat is dus een veel grotere groep dan alleen de officieel werklozen.

Wilthagen: "Daar vallen ook alle mensen onder die op enige manier een uitkering ontvangen en wel zouden willen werken. Denk aan mensen die in de Wajong zitten. Die zijn niet meteen beschikbaar, en tellen dus niet mee als werkzoekend."

Dat betekent dat zelfs 0 procent werkloosheid niet betekent dat er geen werkloosheid ís. Er zijn dan namelijk nog steeds mensen in Nederland met onvoldoende werk.

Wat is er nog nodig?

Training is the new recruitment, zeggen ze in Amerika. Met andere woorden: "we moeten kijken hoe we de mensen die we hebben beter kunnen inzetten", zegt Wilthagen.

Als mensen te weinig vaardigheden in huis hebben voor een baan, moeten ze de kans krijgen om bij te leren. Zodat ze wel geschikt zijn. Daarmee zou een grote groep mensen die nu buiten de boot valt weer in aanmerking komen voor een baan, denkt Wilthagen.

Net zo belangrijk als werkloosheid oplossen, is werkloosheid voorkomen, vindt Witjes. Er zijn nou eenmaal beroepen die zullen verdwijnen door automatisering of door vergrijzing. Zo is over twee jaar één op de twee volwassenen 50-plus, waarschuwt hij. Voor ouderen die hun baan kwijtraken, is het vaak moeilijker om aan de bak te komen. "Denk aan mensen die hun hele leven bij V&D gewerkt hebben. Dan gaat de leeftijd meespelen."

Witjes sluit zich dan ook aan bij Wilthagen. "Als je het ideaal van 3 procent werkloosheid wilt halen, dan moet je sterk investeren in scholing en opleiding."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/05/18/283027/m.jpg
China maakt 'racistisch' filmpje, Indiase media boos

Thu, 17 Aug 2017 19:03:22 +0200

Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft zich met een propagandafilmpje de woede op de hals gehaald van de Indiase media. De video gaat over het conflict bij de grens tussen India en China.

In het Engelstalige filmpje is een Chinese acteur te zien met een sikh-tulband die een Indiaas accent nadoet. India wordt door de presentatrice van Xinhua beschuldigd van het begaan van zonden.

The Hindustan Times spreekt van een "racistische video waarin een loopje wordt genomen met Indiërs" en India Today zegt dat Chinese media weer een stap verder gaan in het belachelijk maken van India.

Buiten de media om lijkt de woede in India wel mee te vallen. Op Twitter lachen veel Indiërs om de video. "Xinhua heeft niet door of ze nou een parodie maken of een propagandafilmpje", schrijft een oud-kolonel.

Doklam-plateau

De spanningen tussen China en India lopen de laatste maanden op door een conflict over het grensgebied in de Himalaya. Het gebied, dat het Doklam-plateau heet, ligt op de strategisch belangrijke grens tussen India, China en Bhutan.

China begon afgelopen juni met de aanleg van een weg op het plateau. Het land beschouwt dat als zijn grondgebied. India zag de aanleg van de weg als een provocatie.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410736/320x320.jpg
Bezoeker expositie wandelt per ongeluk door kunstwerk

Thu, 17 Aug 2017 18:19:26 +0200

Een bezoeker van een kunstexpositie in België was zo onder de indruk van de tentoonstelling dat hij door een kunstwerk is gelopen. De bezoeker stapte door het werk Droog blauw pigment, van de Franse kunstenaar Yves Klein.

De in 1962 overleden kunstenaar werd bekend met een eigen kleur blauw genaamd International Klein Blue, waarop hij een patent had. Een zaal was gewijd aan deze unieke blauwtint: aan de muren hingen schilderijen en schermen, op de grond lag een geïmpregneerd zandtapijt.

Herstel

Waarschuwingsbordjes en een bewaker konden niet voorkomen dat het misging. Een bezoeker was zo geïntrigeerd door wat zich op de schermen afspeelde dat hij niet keek wat er op de grond lag, en stapte de bak in. Medewerkers hebben de geschrokken bezoeker direct geholpen, zegt een woordvoerder van de expositieruimte.

Omdat het werk uit zand bestaat kon het direct worden hersteld. "Het gaat niet om een uniek onherstelbaar werk, maar een tijdelijke presentatie. Je zou dus kunnen stellen dat de presentatie beschadigd is, maar het werk an sich kent geen schade", zegt de woordvoerder.

Foutjes

Het gaat vaker mis in musea. Een vrouw sloopte vorige maand nog een kunstwerk van 200.000 euro. Zij wilde een selfie maken met het kunstwerk, dat bestaat uit zuilen met kronen erop, maar dat ging mis. Ze stootte een zuil om, wat een domino-effect veroorzaakte.

Een vrijwilliger van een expositie in Haarlem ging vorig jaar de mist in. Hij gooide een propje papier weg. Het bleek het werk Work no. 88: A sheet of A4 paper crumpled into a ball van de Engelse kunstenaar Martin Creed, ter waarde van 500 euro.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410722/320x320.jpg
Ooggetuige Ramblas: ik zag ineens iets op me afkomen

Thu, 17 Aug 2017 18:03:46 +0200

De Nederlandse Amber de Bruin was op de Ramblas toen de aanslag plaatsvond. Ze kon nog net op tijd wegkomen, vertelt ze.

"Ik steek de Ramblas over en op het middenstuk waar de verkopers staan hoor ik achter me ineens een enorme knal. Iedereen begint te gillen en te rennen. Ik draai me om en ik zie iets op me af komen. Toen ik begon te rennen vloog er een lijf langs me heen, het vloog echt door de lucht."

Amber de Bruin werd meegesleurd door haar man en samen renden ze een gebouw binnen. "Toen zagen we politie, ambulances en mannen met geweren."

Schuilen

De Nederlandse journaliste Carlijn Teeven houdt zich schuil in een kledingwinkel in de buurt van de Ramblas in Barcelona, waar vanmiddag een wit busje op mensen is ingereden. "De hele straat is afgezet en de winkels zijn dicht. Een van de medewerkers liet me hier binnen".

Volgens Teeven lijkt het alsof de hele stad even stilstaat. "Normaal gesproken is het hier in deze tijd van het jaar heel druk met toeristen en nu is er niemand op straat, alleen hulpdiensten. Ambulances, helikopters in de lucht, veel agenten met een kogelvrijvest".

De Nederlandse zit met andere mensen in de winkel te schuilen: "Ik voel wel angst en dat geldt ook voor anderen: huilende mensen die op hun telefoon kijken wat er aan de hand is."

Nieuwsgierig

Annebeth Vis woont dicht bij de Ramblas, in een straatje parallel aan de beroemde boulevard. "Ik ben even gaan kijken maar werd teruggestuurd."

Vis ziet vanuit haar appartement dat nieuwsgierige toeristen wel proberen bij de Ramblas te komen om een glimp op te vangen van wat er is gebeurd, maar niemand mag het gebied in. "Ik ben thuis en hoor de politiehelikopters boven het appartement vliegen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410740/320x320.jpg
Giftig schuim vult de straten van Bangalore

Thu, 17 Aug 2017 17:36:37 +0200

Inwoners van de Indiase stad Bangalore zijn druk bezig met het schoonvegen van hun straten. De weg wordt namelijk opnieuw overspoeld met een giftig wit schuim na hevige regenval van de afgelopen dagen.

Het goedje komt uit het Bellandur-meer in de stad. Fabrieken lozen afvalwater met gevaarlijke chemicaliën in het meer, waardoor het al jaren is bedekt met het giftige schuim.

Wanneer het langere tijd heeft geregend, komt het water van het meer omhoog. Daardoor spoelt het schuim de straten op en dat leidt tot gevaarlijke situaties voor weggebruikers.

Twee jaar geleden was de situatie bij het meer zo ernstig dat het schuim spontaan vlamvatte. Volgens de lokale milieucontroledienst hoopte methaangas zich snel op en dat is zeer brandbaar.

De premier van de deelstaat Karnataka belooft beterschap. Tegen Indiase media zegt hij dat het probleem binnen één of twee jaar is opgelost.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410705/320x320.jpg
Drie inbrekers gepakt in maïsveld langs A58, file tot gevolg

Thu, 17 Aug 2017 17:16:56 +0200

De politie heeft vanmiddag drie inbrekers uit een maïsveld gejaagd en opgepakt. Vier inbrekers werden eerder op de middag betrapt bij een woninginbraak in het Brabantse Dinteloord en vluchtten daarna weg. Na een achtervolging stopte de auto met inbrekers.

De bestuurder van de auto kon direct worden aangehouden. De andere drie verstopten zich in een maïsveld langs de snelweg A58 bij Heerle. Het veld was binnen korte tijd omsingeld met een flink aantal agenten en zeven politiehonden. Omroep Brabant meldt dat een inbreker door een politiehond werd gebeten in zijn arm of hand. De andere twee gaven zich vrijwillig over.

Normaal is er maar één politiehond in een bepaald gebied, maar de politie was toevallig met honden in de buurt van Dinteloord aan het oefenen. Toen agenten de melding hoorden, is de oefening afgebroken en zijn ze de collega's gaan helpen.

Rond 15.30 uur was de actie klaar en werd de rechterrijstrook weer vrijgegeven. De politieactie trok veel bekijks waardoor er files van een paar kilometer zijn ontstaan.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410694/320x320.jpg
Ongebruikt drugslab ontdekt in loods in Heijningen, één aanhouding

Thu, 17 Aug 2017 17:15:00 +0200

In het Brabantse Heijningen is vanochtend op een industrieterrein een drugslab ontdekt. Het lab - vermoedelijk een xtc-lab - was compleet voorzien van nieuwe apparatuur en nog ongebruikt. De politie heeft een man aangehouden.

Het lab was niet groot, maar wel in staat om veel te produceren. Er stonden grondstoffen en materialen om drugs mee te maken. Volgens eerste onderzoek gaat het om xtc en mdma. Omroep Brabant meldt dat het lab werd ontdekt dankzij een anonieme tip.

Het laboratorium is gevonden in een loods achter een woning op het industrieterrein. Volgens een politiewoordvoerder hebben de bewoners van de woning niets te maken met het lab. De verdachte die is aangehouden, meldde zichzelf bij de politie en is vermoedelijk de verhuurder.

Medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) onderzoeken het lab.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410693/320x180.jpg
Saudi-Arabië heropent grens met Qatar voor hadj

Thu, 17 Aug 2017 17:07:07 +0200

Saudi-Arabië heropent de grens voor Qatarese pelgrims die op bedevaartstocht willen naar Mekka. Het Saudische staatspersbureau zegt dat Qatarese pelgrims voor de hadj op kosten van de Saudische koning naar Mekka kunnen vliegen.

Begin juni verbraken Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein de diplomatieke banden met Qatar, omdat het land terroristen in de regio zou steunen. Ook de nieuwszender Al Jazeera in Qatar zou bijdragen aan de onrust. Saudi-Arabië sloot daarop de grenzen met Qatar.

De vier Arabische landen dienden een lijst met eisen in waaraan Qatar zou moeten voldoen om de crisis te beëindigen, maar daar weigert de Qatarese regering op in te gaan.

Einde

De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken zegt dat hij blij is met het openen van de Saudische grens voor pelgrims, maar eist dat het hier niet bij blijft; hij wil een einde aan alle boycotmaatregelen.

Dat de spanningen tussen Qatar en de vier andere Arabische landen nog niet voorbij zijn, blijkt wel uit een aankondiging van Bahrein dat het land een telefoongesprek onderzoekt tussen de premier van Qatar en een oppositieleider in Bahrein die een celstraf van negen jaar uitzit voor zijn rol bij protesten in 2011.

De hadj in Mekka begint eind volgende week. Er komen jaarlijks miljoenen islamitische pelgrims op af.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/09/15/317795/m.jpg
Belgische burgemeester wil af van straatnaam collaborateur

Thu, 17 Aug 2017 16:35:02 +0200

De burgemeester van de Belgische plaats Lanaken wil een straatnaam af omdat deze verwijst naar een schrijver die de kant van de nazi's koos tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om de Cyriel Verschaevestraat. Die kreeg zijn naam in de jaren 70 en ligt in een wijk waarin de straten vernoemd zijn naar schrijvers. Verschaeve kreeg een straat vanwege zijn verdiensten tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen hij kritische brieven naar koning Albert I stuurde namens Belgische soldaten die zich niet gehoord voelden door de koning.

Vlucht naar Duitsland

In de jaren 30 en 40 sympathiseerde hij met nazi-Duitsland. In 1940 schreef hij daarover in zijn werk Het Uur van Vlaanderen. In 1944 werd hij door de SS geëvacueerd naar Duitsland, waar hij adviseur werd van de Vlaamse Landsleiding. Dat was een alternatieve Vlaamse regering die de toekomst ontwierp voor een nationaalsocialistisch Vlaanderen, dat mogelijk zou zijn ontstaan als Duitsland de oorlog had gewonnen.

Verschaeve werd in 1946 in België bij verstek tot de doodstraf veroordeeld wegens collaboratie. Verschaeve keerde nooit meer terug naar België. Na de oorlog vestigde hij zich in Oostenrijk, waar hij in 1949 overleed.

"Verschaeve schreef mee aan de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog", zegt burgemeester Marino Keulen op de Vlaamse radio. "Hij zat helemaal in het foute kamp tijdens de oorlog. Daarmee wil de gemeente Lanaken niet geassocieerd worden."

Beelden VS

Ook in de VS is een discussie gaande over vernoemingen naar mensen met een verleden in de Amerikaanse burgeroorlog. Steeds meer standbeelden van generaals worden weggehaald, omdat ze volgens tegenstanders herinneren aan het slavernijverleden in de VS.

In Durham, North Carolina, haalden activisten een standbeeld neer van een soldaat uit de burgeroorlog. De protestactie was georganiseerd naar aanleiding van het racistische geweld in Charlottesville van afgelopen weekend. Het protest daar was gericht tegen de voorgenomen verwijdering van een standbeeld van Robert E. Lee, een generaal van de zuidelijke staten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/08/17/410683/320x320.jpg