Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  die  dit  door  geen  hebben  jaar  kunnen  mensen  met  moeten  naar  politie  volgens  worden  wordt  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Fri, 15 Dec 2017 14:06:07 +0100

Copyright: Copyright NOS
 Minister: aftapwet gaat niet over lukraak informatie verzamelen

Fri, 15 Dec 2017 13:35:20 +0100

De balans tussen veiligheid en privacy is goed geregeld in de nieuwe aftapwet, schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. "Er kan, mag en zal geen sprake zijn van het willekeurig en massaal verzamelen van gegevens van burgers."

De aftapwet WiV geeft de inlichtingen- en veiligheidsdiensten meer instrumenten om informatie over burgers te verzamelen. Veel mensen zijn bang dat hun privacy geschonden wordt. Op 21 maart wordt er een raadgevend referendum over gehouden.

Ollongren probeert de vrees in haar brief weg te nemen. Ze schrijft dat informatie van de AIVD en de MIVD niet zomaar uitgewisseld mogen worden met buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Ook zegt ze dat de evaluatie twee jaar na invoering wordt geëvalueerd door een onafhankelijke commissie van deskundigen op het gebied van privacy, veiligheid en techniek. Als uit die evaluatie blijkt dat extra waarborgen voor de privacy moeten komen, dan zal het kabinet daar voorstellen voor doen, schrijft Ollongren.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438082/320x180.jpg
Tegengif voor nepnieuws: een vergunning voor sociale media

Fri, 15 Dec 2017 13:01:33 +0100

Er is de laatste tijd veel te doen om de verspreiding van ongewenste content via sociale media. Het Centraal Planbureau heeft vandaag een advies uitgebracht waarin wordt beschreven wat Nederland en Europa daar tegen kunnen doen. Centraal daarbij staat een vergunningenstelsel.

"Tot nu toe nemen sociale media zelf stappen", zegt hoofdonderzoeker Bas Straathof van het CPB. "Een vergunning maakt dat officieel." Het is nog onduidelijk hoe zo'n vergunning zal moeten worden gehandhaafd: krijgt een bedrijf bijvoorbeeld een boete als de regels niet worden nagekomen?

Openheid bij de platforms

In het advies worden een vijftal maatregelen genoemd die samen volgens Straathof voorwaarden zijn om te voldoen aan de eisen van de vergunning. Allereerst vindt het CPB dat er meer transparantie moet komen over hoe de sociale media prioriteiten geven aan bepaalde berichten.

"Als gebruikers weten hoe het platform de berichten rangschikt en presenteert, kunnen zij de betrouwbaarheid inschatten." Dit zou volgens het rapport kunnen door te markeren of berichten afkomstig zijn van gebruikers, adverteerders of door het platform zelf worden aanbevolen.

Ook suggereert de organisatie dat platforms ongewenste of schadelijke berichten zouden kunnen markeren of filteren. Dit is al praktijk bij de platforms, al is hier ook regelmatig kritiek op. Het CPB adviseert daarbij dat de overheid "hierbij het beste precies kan voorschrijven welke informatie een platform mag filteren, of juist niet mag doorgeven". Het gaat volgens Straathof dan vooral om zaken die overduidelijk fout zijn, zoals kinderporno.

Daarnaast vindt het CPB dat de platforms gebruikers de mogelijkheid moeten bieden om feedback te geven op dat wat ze zien. Ook daar zijn de platforms al in bepaalde mate mee bezig. Zo kun je aangeven of je bepaalde advertenties wel of niet wil zien en of je een bericht niet vindt kunnen.

Iedereen een (blauw) vinkje

Een opvallend advies is verder dat alle gebruikers de mogelijkheid moeten krijgen om geverifieerd (een vinkje bij de naam) te worden, zodat hun identiteit vaststaat. Dit is tot nu toe bij zowel Twitter, Facebook, Instagram en Google voorbehouden aan een selectief gezelschap. Even leek het erop dat Twitter dit ging uitbreiden, maar het platform is alsnog vrij streng. Daarbij noemt CPB als suggestie een soort DigiD voor platforms, iets wat de overheid zou kunnen faciliteren in de ogen van de organisatie.

Ten slotte stelt het CPB voor de Zendtijd voor politieke partijen te moderniseren op sociale media. Dat zou duidelijk moeten maken wanneer iets van politieke partijen afkomstig is. Ook hier wordt in bepaalde mate al aan gewerkt door Facebook en Twitter, zij het in test-vorm in geselecteerde landen. Nederland zit daar nog niet bij. Een belangrijke opmerking is daarnaast dat politieke partijen niet meer verschillende advertenties aan verschillende doelgroepen zouden mogen tonen. Iets wat nu wel gebeurt.

Facebook en Google willen nu niet reageren op het adviesrapport, Twitter zegt dat het bedrijf het rapport gaat bestuderen en later misschien met een reactie komt.

Niet bindend

De hoofdonderzoeker benadrukt dat het een advies is en dus geen bindend geluid. "Het kan zijn dat andere instanties hier een andere mening over hebben."

Daarnaast valt op dat de bedachte maatregelen al deels door de platforms zelf worden uitgevoerd. Het is volgens Straathof niet het doel geweest om met een gestrekt been de discussie in te stappen, maar te kijken naar realistische oplossingen.

Het idee is volgens de hoofdonderzoeker dat een al bestaande instantie, bijvoorbeeld de Autoriteit Consument en Markt, toe gaat zien op de uitvoering van de vergunning. Een dergelijke instantie kan bij fouten dan ook bijvoorbeeld boetes opleggen. De ACM heeft nog niet gereageerd op vragen van de NOS.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/15/403352/320x320.jpg
Koningin Elizabeth bezuinigt: christmas pudding van de supermarkt

Fri, 15 Dec 2017 12:50:42 +0100

Als je 1500 man personeel hebt moet je je tijdig voorbereiden op Kerstmis, dus koningin Elizabeth heeft alvast het jaarlijkse kerstgeschenk voor haar hofhouding besteld. De Windsors hechten sterk aan tradities en die attentie is altijd hetzelfde: het meest Britse van alle desserts, de christmas pudding. Het was haar grootvader, George V, die daarmee begon.

Wel moeten de werknemers van de verschillende paleizen dit jaar genoegen nemen met een wat mindere kwaliteit. Normaal bestelt de Queen de christmas pudding bij gerenommeerde warenhuizen als Harrods of Fortnum & Mason. Dat laatste bedrijf mag zich trouwens hofleverancier noemen.

Maar dit jaar ging de order naar 's lands grootste supermarktketen, Tesco (slagzin: "Alle beetjes helpen"). Het gaat om precies te zijn om Tesco's Finest Matured Christmas Pudding (12 maanden gerijpt en bereid met cognac van Courvoisier), die in de winkel 8 pond per stuk doet. Ter vergelijking: de King George Christmas Pudding van Fortnum & Mason kost net geen 25 pond per stuk. Of het hof kwantumkorting krijgt is niet bekend.

Personeelsleden die al langere tijd in dienst zijn van het hof kunnen verder rekenen op een cadeaubon, die volgens het Amerikaanse roddelblad Hello wordt uitgedeeld terwijl men in rangorde staat opgesteld: eerste de belangrijkste functionarissen, de hoveniers het laatst.

Koningin Elizabeth viert Kerst elk jaar op Sandringham House, waar ze na het weekend naartoe gaat. Haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen komen op Kerstavond, waarbij ook de verloofde van prins Harry, Meghan Markle, aanwezig is. Dat is dan weer een breuk met de traditie, want tot nu toe moesten partners van de royals getrouwd zijn voor ze op Sandringham House aan de kerstdis (kalkoen, uiteraard) mochten aanschuiven.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438079/320x320.jpg
Rotterdam en Den Haag balen: 'Honderden meters graffiti, dat is toch geen visitekaartje?!'

Fri, 15 Dec 2017 12:43:25 +0100

Rotterdam en Den Haag ergeren zich aan de graffiti langs de snelwegen bij hun steden. Wethouders Eerdmans en Revis vragen daarom minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de geluidsschermen langs de invalswegen aan te pakken.

"Soms zie je honderden meters graffiti", stelt de Rotterdamse wethouder Eerdmans. "Ik vind het geen fraaie entree."

Zijn Haagse collega Revis zegt tegen Omroep West: "Je krijgt als stad maar één kans om een eerste indruk te maken. Het Prins Clausplein is een belangrijk visitekaartje van Den Haag en omgeving en moet een warm welkom uitstralen."

Nep-klimop

Rijkswaterstaat is de eigenaar en beheerder van de geluidsschermen langs de snelwegen. Eerder hadden de twee gemeenten al een gesprek met deze instantie, maar dat leverde geen concrete afspraak op. Daarom richten ze zich tot de minister.

De twee wethouders stellen voor om de geluidsschermen te bekleden met groen, nep-klimop, folie met een afbeelding van de stad of met street art. De ervaring leert dat dan minder snel eroverheen geklad wordt.

Rijkswaterstaat verwijdert graffiti alleen als deze kwetsend is. Verwijderen is duur en veroorzaakt oponthoud voor de automobilist: de weg moet worden afgezet zodat de poetsers veilig kunnen werken.

Het gaat om de geluidsschermen langs de A4, A13, A15, A16 en A20.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438076/320x320.jpg
Gevangenisstraf van acht jaar voor Russische oud-minister

Fri, 15 Dec 2017 12:31:41 +0100

De Russische oud-minister van Economische Zaken, Aleksej Oeljoekajev, is door een rechtbank in Moskou tot een celstraf van acht jaar veroordeeld omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie.

Oeljoekajev werd in 2016 gearresteerd, omdat hij twee miljoen dollar aannam van Igor Setsjin, topman van het olieconcern Rosneft. Oeljoekajev zou dat bedrag hebben geëist, in ruil voor zijn toestemming voor de verkoop van een ander oliebedrijf aan Rosneft.

In val gelokt

Oeljoekajev ontkent de aantijgingen en zegt dat hij in een val is gelokt. Dat gebeurde in het kantoor van Rosneft in Moskou. Hij zegt dat hij niet wist dat er geld in de tas zat die Setsjin hem daar gaf, maar een relatiegeschenk. Onmiddellijk daarna werd hij aangehouden.

Oeljoekajev staat bekend als een liberaal en behoorde niet tot Russische elite. Setsjin is een vertrouweling van president Poetin en net als Poetin een ex-KGB-agent.

Setsjin weigerde te komen toen hij als getuige moest optreden. Namens hem voerde een andere voormalige geheim agent het woord.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438072/320x320.jpg
Ambassadeur Rusland: MH17-onderzoek partijdig

Fri, 15 Dec 2017 12:14:42 +0100

De onderzoekers van het het Joint Investigation Team (JIT), die onderzoek doen naar het neergeschoten passagiersvliegtuig MH17, nemen door Rusland aangeleverde informatie minder serieus dan die van amateurspeurders. Dat zegt ambassadeur Sjoelgin van Rusland in een gesprek met de NOS.

Sjoelgin noemt als voorbeeld de conclusie van onderzoekscollectief Bellingcat dat mogelijk de Russische generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov betrokken is.

"Zodra Bellingcat dit rapport vrijgaf zei het JIT meteen dat ze het zorgvuldig zouden behandelen", zegt Sjoelgin. "Maar waarom wordt de door Rusland geleverde informatie niet hetzelfde behandeld? We wachten al een jaar op een reactie."

Volgens de ambassadeur heeft Rusland nog geen enkele reactie ontvangen op de geleverde radardata en andere informatie. De transparantie van het onderzoek laat te wensen over, vindt hij.

"Al die jaren hebben we geprobeerd behulpzaam te zijn door de Nederlandse onderzoekers allerlei noodzakelijke elementen aan te leveren, zoals het experiment 'op ware grootte' uitgevoerd door de fabrikant van de buk-raketten."

Sjoelgin zegt dat het voor zich spreekt dat ook Rusland wil dat de schuldigen verantwoordelijk gesteld worden. Als dat mensen met de Russische nationaliteit zijn, kunnen zij volgens de Russische grondwet niet worden uitgeleverd.

Rusland is ook niet gebonden aan besluiten van buitenlandse rechtbanken. Volgens Sjoelgin zijn er wel wat juridische mogelijkheden, maar het eindoordeel van Rusland zal gebaseerd zijn op Russisch strafrecht.

Of Rusland een Russische veroordeelde in de gevangenis zal zetten, wil Sjoelgin niet zeggen. "Dit is nogal een hypothetische vraag", zegt hij. "Uw vraag gaat uit van een Russische schuldige, maar er zijn nog geen beschuldigingen of aanklachten geweest richting een Russische verdachte. Zelfs de Nederlandse openbare aanklagers hebben hier niets over gezegd. Dus laten we niet op de zaken vooruitlopen."

Rusland blijft tegenstander van een speciaal internationaal tribunaal voor de MH17-zaak, mede omdat het over burgerluchtvaart gaat. Sjoelgin noemt als voorbeelden het Joegoslaviëtribunaal en het Rwandatribunaal. "Wij zijn sceptisch over internationale tribunalen. Ze zijn duur, weinig effectief en gepolitiseerd. "

De NOS heeft de uitspraken van ambassadeur Sjoelgin voorgelegd aan het JIT.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2015/03/02/137151/m.jpg
'Kijkers moeten niet zeuren over anticlimax Gordon'

Fri, 15 Dec 2017 12:07:14 +0100

De teleurstelling en woede bij de kijkers van het RTL-programma Gordon Gaat Trouwen waren enorm. Gordon die op het laatste moment in Zuid-Afrika besloot tóch met niemand te trouwen. Tv-recensent Arjen Fortuin van het NRC maakt er gehakt van. "Kijkers moeten niet zeuren", zegt hij tegen de NOS.

Ruim 2,1 miljoen mensen zaten gisteravond aan de buis gekluisterd. Maar na acht afleveringen liep het voor de kijker dus uit op een deceptie. "Ik kan het niet", zei Gordon vrij onverwacht aan het einde van de serie. Hij voelde te weinig vlinders in zijn buik. "En geloof me: er is niemand zo teleurgesteld als ik."

Veel kijkers reageren verbijsterd op de anticlimax. Vaak zelfs boos. Ze voelen zich voorgelogen. Al helemaal nu achteraf blijkt dat de 49-jarige Gordon op de helft van het programma al wist dat zijn droomman niet tussen de kandidaten zat, zo geeft hij zelf toe.

"Het was natuurlijk wel een geweldige ontknoping", zegt de tv-recensent. "Maar als de programmamakers of Gordon zelf écht de moed hadden gehad, hadden ze op de helft de boel al stopgezet." Maar de opnames gingen door. Gordon op zoek naar zijn droomman. En kijkers die massaal meeleefden.

Dat kijkers nu dan teleurgesteld en boos zijn is jammer, vindt Arjen Fortuin. "Je moet niet gaan zeuren dat amusement als amusement wordt gemaakt. Het kan nou eenmaal anders lopen dan je hoopt. De vraag is of je de kijker moet geven wat 'ie wil."

Gordon die trouwt in een televisieprogramma en de overstap maakt van de glamour naar een normaal burgerlijk leven. Een idioot format, vindt Fortuin. "Er wringt iets. Het is idioot, omdat Gordon leeft in een glamourwereld waarin vrijwel alles nep is. En dan probeer je hem in het niet-neppe burgerlijke leven te krijgen."

De presentator zelf zegt in een reactie dat hij geen 'tv-huwelijk' in scène wilde zetten. "Dat is oprecht nooit mijn bedoeling geweest." Hij wilde het échte gevoel. "Wellicht wat naïef om te denken dat ik dat zou vinden in een tv-programma, maar hé: niet geschoten is altijd mis."

Volgens Arjen Fortuin was de wereld ook te klein geweest als Gordon nu bijvoorbeeld wel met kandidaat Rogier was getrouwd en dat dat huwelijk over een maand of drie op de klippen zou zijn gelopen. "Het belang van de echte mensen gaat natuurlijk voor het belang van de kijker."

"De kans dat dit goed af kon lopen was miniem", zegt de recensent. Al is Fortuin wel bereid om te geloven dat het echt is gelopen zoals op tv te zien was. "Maar ik houd ook rekening met de mogelijkheid dat Gordon nog gaat vertellen dat het allemaal in scène is gezet."

Los van de enorme hoeveelheid kritiek kreeg Gordon ook bijval. "Goed dat je voor jezelf hebt gekozen! Liefde laat zich niet dwingen", reageert iemand. En een ander schrijft: "Jammer dat je niet trouwde blijft toch een grote stap en die vind je niet in een programma!!! Jammer maar veel geluk..."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438064/320x320.jpg
Willem Holleeder: ik wil graag verklaren

Fri, 15 Dec 2017 12:03:01 +0100

Willem Holleeder gaat bij de rechtszaak tegen hem volledige opening van zaken geven, zeggen zijn advocaten. Vandaag was de laatste voorbereidende zitting.

Holleeder zit nu drie jaar vast op verdenking van betrokkenheid bij een reeks moorden in de Amsterdamse onderwereld. Het proces voor de Amsterdamse rechtbank begint 5 februari en gaat naar verwachting maanden in beslag nemen.

De rechtbank wil beginnen met het verhoren van Holleeder, maar hij vindt dat zijn zussen en zijn ex eerst aan de beurt moeten komen. Dat voorkomt volgens hem dat zij hun verhaal aanpassen aan wat hij vertelt.

Vierde rechter

"Telkens als ik hier iets zeg, stapt Astrid naar de politie om te zeggen hoe ze mijn verklaring moeten zien", zei Holleeder op de zitting. Zijn advocaten willen de zussen kunnen confronteren met zaken waarover zij zouden hebben gelogen, voordat Holleeder zelf een boekje opendoet in de rechtszaal.

Volgende week bepaalt de rechtbank hoe de planning van de rechtszaak er precies uit gaat zien. Opmerkelijk detail is nog de aanstelling van een vierde rechter in de zaak. Dat is een soort 'reserverechter', voor het geval een van de andere drie rechters uitvalt tijdens het langdurige proces. Dan hoeft de zaak niet opnieuw behandeld te worden, zoals de wet voorschrijft.

Bizar ongeval

Het onderzoek naar Holleeder is bijzonder omvangrijk en zal ook tijdens de rechtszaak blijven voortduren, verwacht het Openbaar Ministerie. In totaal moeten nog zo n twintig getuigen gehoord worden.

Een van mensen die tegen Holleeder hebben verklaard, overleed onlangs bij een bizar ongeval in Oost-Europa. Hij zat in een getuigenbeschermingsprogramma. Het Openbaar Ministerie heeft zijn dood vandaag officieel bevestigd.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438062/320x320.jpg
Slob verbaasd over mogelijke betaling No Surrender-baas door PowNed

Fri, 15 Dec 2017 11:52:40 +0100

Minister Slob deelt de verbazing over het nieuws dat No Surrender-baas Henk Kuipers zou zijn betaald voor zijn deelname aan een serie over hem bij PowNed. Slob zegt dat de Publieke Omroep regels en codes heeft voor het betalen van deelnemers aan programma's. Hij laat uitzoeken of die zijn geschonden.

De Telegraaf schrijft dat Kuipers voor elke aflevering van Captain Henk duizend euro zou hebben gekregen. "Het roept veel vragen op", zegt Slob. Hij wijst erop dat de NPO hier zelf een verantwoordelijkheid heeft en dat die inmiddels ook aan PowNed om opheldering heeft gevraagd.

Veel vragen

Slob vindt het terecht dat het nieuws dat een publieke omroep geld betaalt aan een verdachte van criminele feiten veel vragen oproept, "ook bij mij". Hij zegt dat hij eerst meer informatie over de zaak wil hebben, voordat hij een oordeel geeft.

Henk Kuipers, de 53-jarige leider van de motorclub No Surrender, is eerder deze week aangehouden. Hij wordt beschuldigd van mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/12/437352/320x320.jpg
Politie pakt gezochte crimineel op in Amsterdam

Fri, 15 Dec 2017 11:39:34 +0100

De politie heeft gisteren in Amsterdam een crimineel opgepakt die op de Nationale Opsporingslijst stond. Het is Soufyan M., die dit jaar veroordeeld is tot vier jaar cel voor een gewelddadige woningoverval in Rotterdam en sinds die tijd spoorloos was. Bij de overval kwam vorig jaar de bewoner om het leven.

Soufyan M. werd herkend tijdens een verkeerscontrole. Hij zat bij een vrouw in de auto die voor enkele vergrijpen werd gezocht. Toen haar auto aan de kant werd gezet, herkende een agent de voortvluchtige crimineel.

Eerst ontkende Soufyan M. dat hij het was, maar later gaf hij dat toe. Volgens de politie zei hij dat hij opgelucht is dat hij nu niet meer achterom hoeft te kijken.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/11/18/431985/320x320.jpg
Vliegbasis Soesterberg wordt natuurlandschap: 'het moet groen blijven'

Fri, 15 Dec 2017 11:33:08 +0100

Er leven reeën, boommarters, dassen, vossen, bijna alle roofvogels die er in Nederland zijn en nog veel meer andere dieren op vliegbasis Soesterberg. Om te voorkomen dat het ooit bebouwd wordt, heeft de stichting Utrechts Landschap het perceel van 375 hectare aangekocht. De stichting heeft het gebied vanaf vandaag in beheer. Het doel: een gebied dat groen blijft en het erfgoed in stand houden.

"We hebben deze week 4,7 miljoen euro overgemaakt. We zijn nu heel arm maar tegelijkertijd ook veel rijker", zegt Saskia van Dockum, directeur van Stichting Utrechts Landschap op NPO Radio 1. "We hebben veel gespaard, we wisten dat zo'n aankoop flink wat zou kosten."

Dat het tot die aankoop is gekomen, is deels te danken aan de achterban van de stichting: zo'n 25.000 mensen hebben bijgedragen aan de aankoop.

Boswachter Martijn Bergen zegt dat het goed gaat met de flora en fauna rond de vliegbasis. "We ontdekten dat overal waar rommel lag, tapuiten hun nest gingen bouwen." Tapuiten zijn zangvogeltjes, die volgens de boswachter een "een enorm bedreigde soort" zijn. Maar het afgelopen jaar zat de vogelsoort op vijf verschillende plekken in het gebied.

De vliegbasis is een belangrijke spil in de Utrechtse Heuvelrug, vindt directeur Van Dockum. "Dit gebied verbindt de natuur uit het noorden en zuiden aan elkaar. Daar wordt de natuur robuust van. Het is ook goed voor mensen, omdat ze hier van stilte kunnen genieten."

"We bootsen nu zoveel mogelijk het beheer na zoals dat al ging", vertelt boswachter Martijn Bergen. "Alleen is nu de reden anders. Voorheen werd dat beheer gedaan voor de veiligheid van het vliegverkeer. Nu doen we er drie maanden over, sommige stukjes maaien we of laten we begrazen."

Dat heeft zo zijn voordelen. "Zo heb je bloeiende planten waar vlinders langer van profiteren. En je bent niet één keer je voeding, nectar of stuifmeel kwijt. Dus dat is voor vogels ook perfect."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438052/320x320.jpg
Hoekstra vindt kans op EU-topfunctie uitstekend nieuws

Fri, 15 Dec 2017 11:24:13 +0100

Minister Hoeksta vindt het "uitstekend nieuws" dat de Nederlander Vijlbrief nog de enige kandidaat is voor een topfunctie bij de Europese Unie. Het ziet ernaar uit dat hij de nieuwe voorzitter van Eurogroep Werkgroep (EWG) in Brussel wordt.

De Nederlandse minister van Financiën wil niet op de zaken vooruitlopen. Er wordt in januari over de benoeming besloten. "Het ziet er heel goed uit", vindt hij. Maar hij waarschuwt dat er in de politiek altijd nog onverwachte dingen kunnen gebeuren.

Geen ruilhandel

Hoekstra beaamt dat Nederland de verlenging van de termijn van Jeroen Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter niet heeft gesteund. Hij zegt dat het om een verlenging van een korte periode zou gaan. "We hadden ons op zich kunnen vinden in zo'n korte verlenging. Maar wij zijn tegen een vaste Eurogroepvoorzitter en een heleboel landen hebben gezegd dat zij dolgraag die functie willen hebben."

Dijsselbloem is Eurogroepvoorzitter sinds januari 2013. Hij blijft tot 13 januari 2018 in functie.

Volgens de minister is er geen sprake van dat Nederland Dijsselbloem heeft laten vallen om zo de functie van Vijlbrief in de wacht te slepen. ""Die twee dossiers hebben niks met elkaar te maken." De NRC meldde onlangs dat er een soort ruilhandel had plaatsgevonden.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/14/437937/320x320.jpg
Megavarkensstal komt er na tien jaar overleg toch niet

Fri, 15 Dec 2017 11:07:19 +0100

De gemeenteraad van Meierijstad heeft gisteravond de plannen voor de bouw van een megastal voor 18.000 varkens in Nijnsel definitief afgekeurd.

Daarmee komt een einde aan tien jaar overleg tussen de veehouder en de gemeente. Eerder had het college groen licht gegeven, maar burgemeester en wethouders krabbelden terug. Ze worden daarbij dus gesteund door de raad.

Strenger mestbeleid

In eerste instantie vond de gemeente dat de megastal voldeed aan de duurzaamheidseisen. Inmiddels is de provincie met strengere regels gekomen om het mestprobleem in Brabant aan te pakken.

Boer Thomas Verhagen wilde de stal in Nijnsel (bij Sint-Oedenrode) gaan bouwen. Hij heeft nu 2500 varkens en wil uitbreiden. De veehouder is teleurgesteld.

"Wij zijn door de gemeente benaderd om dit - vrijwillig - te doen. Wij gaan ons bedrijf in Mariahout dicht bij de bebouwde kom beëindigen. Dat wordt gesloopt. In ruil daarvoor zouden we verhuizen naar een nieuwe locatie."

Naar de rechter

Na tien jaar is hij wel zijn bedrijf kwijtgeraakt en heeft hij veel kosten gemaakt. De veehouder heeft al 5 hectare grond aangekocht in overleg met Meierijstad. Hij wil naar de rechter als de gemeente geen vergunning geeft, schrijft Omroep Brabant.

In de aanloop naar het besluit werd tegen de komst van de stal actiegevoerd. Vorig jaar kreeg de gemeente meer dan 10.000 protestmailtjes, in mei werden 15.000 handtekeningen aangeboden.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/06/10/393544/320x320.jpg
'Nederland wel degelijk slachtoffer heimelijke Russische beïnvloeding'

Fri, 15 Dec 2017 10:55:33 +0100

Minister Ollongren is niet verbaasd dat de Russische ambassadeur ontkent dat zijn land aan nepnieuws verspreidt of andere vormen van politieke beïnvloeding doet. "Ik had niet verwacht dat de Russische autoriteiten zouden zeggen: ja, wij zijn bezig met heimelijke operaties in het Westen."

De minister van Binnenlandse Zaken blijft geloven dat dit wel degelijk het geval is. Niet alleen in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. "Ik denk dat we ons er bewust van moeten zijn dat dat gewoon gebeurt", zegt ze. Dat Nederlandse burgers dat niet direct merken komt volgens haar doordat "het kenmerk nou juist is dat het heimelijke beïnvloeding is".

Onjuiste tweets

Ollongren zegt dat ze voortdurend alert is op bijvoorbeeld tweets met nepnieuws. "Ook met het oog op de aanstaande verkiezingen." Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Kort na haar aantreden waarschuwde ze in een brief aan de Tweede Kamer ook al voor de Russische inlichtingendiensten.

Ze wijst erop dat onjuiste Russische tweets soms toch in een journalistieke producties opduiken. "Hoewel ik vind dat we fantastische Nederlandse journalistiek hebben, gebeurt dat toch af en toe."

Volgens de minister wordt de relatie tussen Nederland en Rusland zeer bepaald door de afhandeling van de ramp met de MH17. "En ik denk dat de relatie met Rusland om die reden zou kunnen worden gekwalificeerd als niet al te best."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438061/320x320.jpg
Hoogleraar op de vingers getikt om onderzoek burgemeester Bussum

Fri, 15 Dec 2017 10:44:22 +0100

De vooraanstaande hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer krijgt een waarschuwing opgelegd van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), vanwege een onderzoek dat hij heeft gedaan naar het declaratiegedrag van een oud-burgemeester van Bussum.

De door Pheijffer getrokken conclusies zijn zonder nadere toelichting niet begrijpelijk en missen een deugdelijke grondslag, vindt het college in een beroepszaak die was aangespannen door twee lokale partijen. De accountantskamer, die in eerste instantie oordeelde over het onderzoek, had vastgesteld dat het wel deugde.

Dubbele woonlasten

Burgemeester Heijman trad in juni 2015 af. De CDA'er stond toen al op non-actief omdat tegen hem op eigen verzoek een onderzoek was ingesteld wegens mogelijk onterechte vergoedingen voor dubbele woonlasten.

Heijman had onduidelijkheid laten bestaan over zijn woonadres. Het beeld ontstond dat hij dubbele woonlasten had omdat hij zijn huis in de Achterhoek, waar hij burgemeester was geweest van Oost-Gelre, moest verkopen. Dit bleek een huurhuis te zijn, dat hij bovendien had onderverhuurd, maar hij declareerde wel onkosten en reiskostenvergoedingen.

Accountant Pheijffer, hoogleraar aan Nyenrode Business University en de Universiteit Leiden, concludeerde in zijn onderzoek dat de burgemeester weliswaar slordig was geweest, maar dat hij niet onrechtmatig had gehandeld. Toen het onderzoek verscheen was Heijman al opgestapt, omdat hij vond dat hij beschadigd was door de publiciteit over de kwestie.

De lokale partijen Hart voor Bussum Naarden Muiden (BNM) en Gooise Ouderenpartij waren boos over het onderzoek van Pheijffer en de rol van de opdrachtgever, commissaris van de koning Remkes. Zij dienden een tuchtklacht in tegen de accountant bij de accountantskamer. Maar die zag geen reden voor maatregelen tegen Pheijffer, waarop de lokale partijen in beroep gingen bij het CBb.

Dat legt de accountant nu dus wel een waarschuwing op. "Van Pheijffer mocht een bijzondere zorgvuldigheid verwacht worden, nu hij wist dat zijn bevindingen van belang waren voor het openbare debat in Bussum over het functioneren van de (voormalige) burgemeester." De hoogleraar brengt de uitspraak op de website accountant.nl onder de aandacht en schrijft: "Het tuchtrecht is bedoeld om ervan te leren. Ik zal de opmerkingen van het CBb in deze dan ook ter harte nemen."

"Weggegooid gemeenschapsgeld"

De lokale partijen zijn blij met de uitspraak. "De accountantskamer durft kennelijk een autoriteit op het gebied van accountancy niet aan te pakken. Gelukkig heeft het onafhankelijk College van Beroep voor het bedrijfsleven wel gehakt gemaakt van dit onderzoek en durfde zij een hoogleraar die fraude recht praat een waarschuwing op te leggen."

Wel haalt Hart voor BMN in een verklaring nog uit naar Remkes, die "Heijman altijd een hand boven het hoofd heeft gehouden en zonder overleg met de Provinciale Staten van Noord-Holland opdracht heeft gegeven tot dit onderzoek van ruim 50.000 euro. Weggegooid gemeenschapsgeld blijkt nu."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438046/320x320.jpg
Ziekenhuis Alkmaar mag uitbreiden, protesten gaan verder

Fri, 15 Dec 2017 10:38:01 +0100

De gemeenteraad van Alkmaar heeft gisteravond ingestemd met plannen voor de uitbreiding van het ziekenhuis. Daarvoor moet ruim 5000 vierkante meter groen van stadspark De Hout wijken. In het park staan 35 bomen van meer dan 100 jaar oud.

Voorafgaand aan de raadsvergadering was er een protestmars tegen de plannen. Ruim honderd tegenstanders liepen met spandoeken naar het stadhuis. Ze vinden het gek dat de parkeerplaats niet wordt gebruikt voor uitbreiding en willen het monumentale groen behouden.

Ondanks de protesten hebben alle partijen, op GroenLinks na, voor de uitbreidingsplannen gestemd. Ze noemen het een noodzakelijk offer; langer uitstellen kost volgens hen miljoenen. Volgens het ziekenhuis is vergroting nodig om goede zorg te blijven leveren.

Actiegroep Red De Hout gaat naar de Raad van State om de uitbreiding tegen te houden, desnoods wil ze door tot aan het Europese Hof. De hoop is onder andere gevestigd op de vleermuis die in het stadspark leeft, schrijft NH Nieuws.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438045/320x320.jpg
Dubbelzinnige slogans slechtste van het jaar

Fri, 15 Dec 2017 10:35:27 +0100

"Voor iedere gleuf een doos" stond er dit jaar in enorme letters langs de A6. Reclame voor een bedrijf dat verpakkingsmateriaal levert. De slagzin maakt kans tot slechtste slogan van het jaar te worden verkozen.

"Van kop tot kont, worst in de mond" van een Brabantse worstenbroodjesmaker is een andere kanshebber, evenals "Alles om uw poes mee te verwennen. Ook als u een kater heeft", van een kattenspeciaalzaak uit Amsterdam. De drie eindigden boven aan de top-10.

In totaal brachten 7757 mensen een stem uit. Welke slogan de meeste stemmen kreeg, maakt de organisatie zaterdag 30 december bekend, tijdens het NTR-programma De Avond van Taal op NPO 2. Daar maakt ook Het Genootschap Onze Taal het Woord van het Jaar bekend.

De slechtstesloganverkiezing wordt sinds 2012 gehouden. Vorig jaar won "Zit je haircut" van een kapperszaak, het jaar daarvoor kreeg "Iedere paal gaat erin" van een heibedrijf de meeste stemmen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438044/320x320.jpg
Beerput kindermisbruik Australië geopend door commissie

Fri, 15 Dec 2017 10:08:19 +0100

Tienduizenden kinderen in Australië zijn de afgelopen decennia misbruikt en de verantwoordelijke instanties hebben ernstig gefaald om dat te voorkomen. Dat is de conclusie van een Australische onderzoekscommissie. Hoewel misbruik op veel plekken voorkomt, is de Rooms-Katholieke Kerk de hoofdschuldige: 60 procent van het seksueel misbruik vond daar plaats.

Misbruik binnen de katholieke kerk was vijf jaar geleden ook de aanleiding het onderzoek in te stellen. In de conclusies wordt de kerk nu een "bijna onbegrijpelijk gebrek aan inlevingsvermogen" verweten; slachtoffers konden vaak nergens heen.

De commissie sprak in totaal met 8000 mensen, daaruit volgden 2500 aangiften en meer dan 400 aanbevelingen. De belangrijkste aanbevelingen raken aan de basis van het katholicisme. Zo wil de commissie dat het biechtgeheim wordt afgeschaft wanneer het gaat om kindermisbruik. Ook wil ze dat het celibaat voortaan vrijwillig wordt.

'Kerk komt nauwelijks tot inkeer'

"De reactie van de katholieke kerk op het rapport onderschrijft tragische conclusies alleen maar", zegt correspondent Robert Portier. "Al vrij snel legde de kerk alle reacties naast zich neer."

"De bisschop van Melbourne stelde dat de biecht vertrouwelijk moet blijven, omdat priesters bij het breken van het biechtgeheim worden geëxcommuniceerd. Hij zou mensen daarom aansporen buiten de biecht om naar de politie te gaan. De bisschop dacht ook dat het vertrouwen in de kerk niet was beschadigd."

Meer bescherming

Meer in het algemeen wil de commissie het strafbaar maken als instanties er niet in slagen kinderen beter te beschermen. Er is bij scholen, sportclubs en kerken vaak geen beleid dat voorschrijft hoe instanties moeten omgaan met kindermisbruik.

Ook hier wordt de katholieke kerk genoemd als slecht voorbeeld, benadrukt Portier. "Directeuren van scholen waar misbruik plaatsvond, vallen soms onder het gezag van een katholiek geestelijke, waardoor kinderen vaak nergens terechtkonden met hun verhaal."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438041/320x180.jpg
Politie achterhaalt illegaal vuurwerk met nep-Instagramaccount

Fri, 15 Dec 2017 10:04:48 +0100

Ruim 300 mensen die op Instagram illegaal vuurwerk aanbieden, zijn de afgelopen weken ongemerkt gevolgd door de politie. De politie gebruikte daarvoor het nep-account Grapje100.

Vandaag maakte de politie bekend achter dit account te zitten; het account heet nu @politie_vuurwerk_internetteam. De verkopers die het nep-account volgden, kregen bericht en de opdracht hun account te verwijderen.

Via het politie-account wijst de politie mensen erop dat het aanbieden van illegaal vuurwerk strafbaar is en dat de verkoper vervolgd wordt. De verkopers moeten hun Instagram-account verwijderen.

Oorworm

De Instragram-actie hoort bij het project Oorworm. Een team speurt sinds oktober op internet naar mensen die illegaal vuurwerk willen (ver)kopen. Ruim 1200 personen kwamen de afgelopen weken in beeld.

De politie probeert de werkelijke identiteit van al deze mensen te achterhalen. Bij zo'n 300 mensen is dat inmiddels gelukt. Zij krijgen bezoek van agenten. Treffen die vuurwerk aan, dan maken ze proces-verbaal op. Ging iemand al eerder in de fout, dan wordt hij aangehouden.

Wie zijn account na de waarschuwing verwijdert, kan nog steeds worden vervolgd, schrijft NH Nieuws.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438039/320x320.jpg
Verdachte steekpartij Maastricht aangehouden in moskee

Fri, 15 Dec 2017 08:22:59 +0100

Een 37-jarige man die gisteravond in een Maastrichtse moskee werd aangehouden, wordt verdacht van betrokkenheid bij twee dodelijke steekpartijen in de stad. Daarbij vielen twee doden en drie gewonden, onder wie de verdachte.

Wat zijn rol en motief is geweest wordt op dit moment onderzocht, schrijft de politie. De politie heeft nog niet met hem kunnen spreken en ook niet met de andere gewonden. Daardoor is niet duidelijk wat de relatie tussen de verschillende betrokkenen is.

De identiteit van de overledenen en gewonden wordt later bekendgemaakt, omdat er nog familieleden moeten worden geïnformeerd.

Syrisch gezin

Het eerste incident speelde zich af in de Botsaartstraat. Daar werd om 21.00 uur een man omgebracht met een steekwapen. Tien minuten later werd in de Joseph Postmesstraat een vrouw vermoord.

Volgens buurtbewoners is zij de moeder van een Syrisch gezin dat daar al anderhalf jaar woonde. Een buurmeisje hoorde dat daar hard op de voordeur werd gebonkt. Toen zij ging kijken, zag zij dat de vrouw opendeed en werd neergestoken. Een overbuurman die haar wilde helpen, raakte ook gewond, net als een onbekende tweede persoon.

De verdachte werd later die avond aangehouden in een moskee in hetzelfde stadsdeel. Omdat hij ook gewond was werd hij na zijn aanhouding overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens de politie is er op dit moment geen reden om te denken dat de gebeurtenissen iets met terrorisme te maken hebben. Vanaf de EU-top in Brussel liet ook premier Rutte weten dat er geen sprake is van een terroristisch motief.

De drie gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hun toestand is onbekend.

De Maastrichtse burgemeester Penn zei tegen 1Limburg dat ze enorm geschrokken is door de gebeurtenissen van gisteravond. Ze zei dat ook zij even aan een terroristische aanslag heeft gedacht en daar gisteravond laat met Rutte contact over heeft gehad.

Als de nabestaanden haar willen ontvangen, zal Penn hun haar medeleven betuigen. Mogelijk neemt ze vandaag ook contact op met buurtbewoners.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/12/15/438036/320x320.jpg