Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  die  dit  door  hebben  hun  jaar  meer  met  naar  nog  rusland  tot  uit  werd  worden  wordt  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Wed, 28 Sep 2016 21:29:05 +02:00

Last Build Date: Wed, 28 Sep 2016 21:29:05 +02:00

Copyright: Copyright NOS
 Meer toeristen, minder ruimte op Spitsbergen: de ijsbeer in de knel

Wed, 28 Sep 2016 21:24:50 +02:00

Op Spitsbergen, de archipel in de Noordelijke IJszee, wonen zo'n 2500 mensen, maar ook naar schatting 975 ijsberen. Vanwege de smeltende ijskappen en de toenemende drukte op de eilanden, vinden er steeds meer incidenten plaats met de gevaarlijke beren, stellen onderzoekers. Zo worden er normaal gesproken jaarlijks zo'n een à twee ijsberen geschoten. Dit jaar gebeurde het al vier keer, zegt een woordvoerder van de politie van Spitsbergen tegen persbureau Reuters. Hij denkt dat de kans steeds groter wordt dat mens en ijsbeer elkaar tegenkomen. Het toerisme op Spitsbergen is het afgelopen jaar met 14 procent toegenomen. En ook de universiteit van Spitsbergen doet het goed. De laatste vijf jaar is het aantal studenten zelfs verdubbeld, tot 800 studenten dit jaar. Dit zorgt voor steeds meer onderzoeksexpedities op het eiland. Het laatste half jaar zijn er verschillende incidenten geweest met de dieren: - In april werd een drie jaar oude mannetjesijsbeer gezien in de buurt van de grootste nederzetting, Longyearbyen. Het dier werd door de politie verdoofd en per helikopter naar een rustigere plek gebracht. - Dezelfde maand schoten vier Finse toeristen een ijsbeer, toen ze in het nauw werden gedreven door het dier. Ze kregen geen boete, want na onderzoek bleek dat ze de juiste procedure gevolgd hadden. - In juni schoot een jager per ongeluk een vrouwtjesijsbeer. Hij dacht dat hij rubberen kogels in zijn geweer had geladen. Hij kreeg een boete van ruim 2000 euro. De baby van de ijsbeer werd ook afgemaakt, omdat die zonder zijn moeder niet zou kunnen overleven. - Russische wetenschappers schoten vorige maand een twee jaar oude vrouwtjesbeer dood, die in de buurt van hun onderzoekskamp was gekomen. De politie onderzoekt de toedracht nog. De bevolking van Spitsbergen zelf heeft in de loop der jaren leren leven met de dreiging van de ijsberen, die overigens zelden een mens doden. Zo is in het noordelijke voormalige mijnwerkersdorp Ny-Alesund, waar nu zo'n 70 wetenschappers wonen, nooit de voordeur op slot, zodat vreemden in hun huis kunnen schuilen als het nodig is. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321428/m.jpg
Olieprijs stijgt door geruchten Opec-deal

Wed, 28 Sep 2016 21:16:03 +02:00

De OPEC-landen zouden overeen zijn gekomen om de olieproductie te gaan beperken. Dat melden verschillende persbureaus op basis van bronnen rond het OPEC-overleg in Algiers. De olie-exporterende landen, verenigd in de OPEC, zijn bij elkaar om te praten hoe de olieproductie omlaag kan, om de olieprijs weer omhoog te krijgen. Sommige OPEC-landen zijn voor hun begroting vrijwel helemaal afhankelijk van olie-inkomsten. Zelfs het steenrijke Saudi-Arabië moet de laatste jaren bezuinigen. Met name Venezuela zit door de lage olieprijs diep in de financiële problemen, daar lijden sommige mensen zelfs honger. Op basis van de geruchten over een op handen zijnde deal steeg de olieprijs van een vat Brent Olie snel met zo'n 5 procent tot ruim 48 euro. Eerder deze week zakte de prijs nog naar 45 euro omdat een deal juist ver weg leek. Overaanbod De OPEC-landen hebben al enkele jaren last van het overaanbod aan olie. Door dat grote aanbod is de olieprijs flink gedaald. Deels komt die overproductie doordat de vraag door economische en financiële crises is gedaald. Een andere verklaring is dat olielanden meer zijn gaan produceren, om allerlei redenen. Zo is Iran de productie flink aan het opschroeven, nu het weer olie mag exporteren na jaren getroffen te zijn een handelsboycot. Volgens de berichten over de deal zou het aantal geproduceerdevaten per dag met zo'n 750.000 stuks worden teruggeschroefd op een huidig totaal van 33,5 miljoen vaten. De details zouden pas in november worden bekendgemaakt. Het overleg in Algiers gaat donderdag verder. Dat zal er onder meer over gaan hoe Rusland kan worden bewogen om mee te doen met de productiebeperking. Dat land is geen lid van de OPEC.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/05/10/280952/m.jpg
Peres een vredesduif? 't Is maar wie je het vraagt

Wed, 28 Sep 2016 21:09:18 +02:00

De overleden Israëlische staatsman Shimon Peres is in westerse landen met lovende woorden herdacht, maar het contrast met de reacties in het Midden-Oosten kan bijna niet groter zijn. Waar premier Rutte het heeft over een groot staatsman en Bill Clinton over zijn "briljante vriend", herinneren ze zich in de Palestijnse gebieden en Libanon een heel andere Peres. De meeste mensen hebben daar geen goed woord voor hem over. Als minister en premier was Peres onder meer betrokken bij de bouw van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. "Hij was er misschien niet de grondlegger van, maar hij heeft er wel degelijk aan bijgedragen dat die nederzettingen er zijn", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. En dan was er het bloedbad in Qana. Daar, in het zuiden van Libanon, voerde het Israëlische luchtmacht in april 1996 een aanval uit op een post van de Verenigde Naties. Bij een gevecht met Hezbollah-strijders werden ook granaten afgevuurd op de VN-post, waar zo'n 800 Libanese burgers naartoe waren gevlucht. Meer dan honderd mensen kwamen om het leven. "De premier die daartoe opdracht gaf, was Shimon Peres", zegt Van Hoorn. "De hashtag 'de slager van Qana' was vandaag een tijdje trending topic in Libanon." In westerse reacties wordt Peres vooral in verband gebracht met de Oslo-akkoorden van 1993, en zijn streven naar vrede met de Palestijnen. Dat zijn ze ook in het Midden-Oosten niet vergeten, al is het nooit vrede geworden. Van Hoorn: "De reacties zijn nu anders dan toen de havik Ariel Sharon overleed. Toen vierden ze in de vluchtelingenkampen een klein feestje. Dat is nu niet gebeurd. Peres wordt dan toch niet gezien als de slechtste Israëliër". Wie komt er naar de begrafenis? Hoe in het Midden-Oosten over Peres wordt gedacht, zal ook duidelijk worden bij zijn begrafenis op vrijdag. Daar worden tal van Europese leiders verwacht, net als voormalig president Clinton. Mogelijk gaan ook president Obama en prinses Beatrix. Maar wie er uit de buurlanden komt, is nog zeer de vraag. "Als er al vertegenwoordigers gaan, dan vooral uit Jordanië en Egypte", zegt Van Hoorn. "Daar zal nu heel erg worden nagedacht of dat de premier moet zijn, of 'alleen' de ambassadeur." Uit Libanon komt niemand; Israël en Libanon onderhouden geen diplomatieke betrekkingen. Abbas Of de Palestijnse president Abbas komt, is nog onduidelijk. Volgens NOS-correspondent Monique van Hoogstraten worstelde Abbas met de vraag hoe hij op het overlijden van Peres moest reageren. "Pas rond het middaguur kwam er een persbericht, waarin stond dat Peres een partner voor de vrede is geweest. Maar of hij komt? Dat ligt heel erg moeilijk."


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321426/m.jpg
A2 richting Maastricht weer open

Wed, 28 Sep 2016 18:45:59 +02:00

De A2 van Eindhoven naar Maastricht is weer open. Door een ongeluk tussen een auto en een bestelauto was de weg een paar uur dicht. Omroep Brabant schrijft dat op parallelrijbaan bij Eindhoven 10 kilometer file stond.  Het ongeluk zorgde ook voor files op andere wegen. Op de N2 tussen Batadorp en Leenderheide stond tussen de aansluiting met de A2 en de A67 naar Leenderheide 12 kilometer file. Eerder vandaag was er op de A58 naar Eindhoven een ongeluk. Er stond een lange file tussen Moergestel en Best. Om 16.45 uur stond er volgens de ANWB 15 kilometer file op de A58, wat een vertraging van meer dan twee uur opleverde. De weg was rond 17.30 uur weer vrij.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321389/m.jpg
Twaalf vluchtelingen in Zeebrugge gered van vriesdood

Wed, 28 Sep 2016 20:39:46 +02:00

In de Belgische havenplaats Zeebrugge zijn twaalf vluchtelingen gered uit een truck waar ze al zeker zes uur bij een temperatuur van min 25 graden op een lading diepgevroren broodjes lagen. De vrachtwagen was onderweg naar Noorwegen, maar zou pas vrijdag met een boot meegaan. Een van de vluchtelingen in de laadruimte deed met zijn telefoon een noodoproep. Daarin sprak hij over "doden". De politie ging op zoek naar het koeltransport en vond daarin negen mannen uit Eritrea en drie uit Syrië.  Onderkoeling Ze zaten verstopt in een ruimte van nauwelijks een halve meter tussen de lading en het dak. Als de politie ze niet had gevonden, hadden ze het transport zeker niet overleefd. Een van de vluchtelingen werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht, waaruit hij later werd ontslagen. De vluchtelingen waren in België door smokkelaars in de laadruimte geholpen. Het gebeurt steeds vaker dat mensensmokkelaars gebruik maken van koeltransporten om vluchtelingen te verstoppen. Die worden minder vaak gecontroleerd. Van de risico's voor de slachtoffers lijken ze zich weinig aan te trekken.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321417/m.jpg
Chemische vloeistof lekt bij illegale opslag Helmond

Wed, 28 Sep 2016 20:37:48 +02:00

Bij een illegale opslag in Helmond lekt een chemische vloeistof weg. Volgens de provincie liggen in een loods lekkende vaten met ongeveer 350.000 liter aan vloeistoffen.  De vaten werden op 9 augustus al ontdekt vanwege een eerste lek, maar de eigenaar heeft sindsdien geen actie ondernomen. De omgevingsdienst Zuidoost-Brabant is daarom begonnen met het dichten van de lekkende vaten.  Omroep Brabant schrijft dat niet bekend is om welke chemische stoffen het gaat. Wel is het volgens de provincie ‘niet wenselijk dat ze in de bodem terecht komen’. In augustus ging het om salpeterzuur.  Meer lekken De chemische vloeistof is via de vloer naar een naastgelegen pand gelekt. Toch zou er geen gevaar voor de omgeving zijn.  Veel vaten zijn van slechte kwaliteit, waardoor er meer lekken kunnen ontstaan. Doordat de vaten dicht bij elkaar staan kunnen ze moeilijk worden verplaatst. Het gaat naar verwachting nog zo'n vier weken duren tot alles is opgeruimd.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321416/m.jpg
Den Haag noemt plein naar oud-minister Borst

Wed, 28 Sep 2016 19:56:11 +02:00

Den Haag noemt een plein naar oud-minister Borst. Het Els Borst-Eilersplein komt voor de hoofdingang van het HagaZiekenhuis aan de Leyweg. Vrijdag onthullen nabestaanden en de Haagse wethouder Boudewijn Revis het straatnaambord, schrijft Omroep West. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een straat naar haar vernoemd wordt. Els Borst was namens D66 minister van Volksgezondheid van 1994 tot 2002. Ze was ook vice-premier in het tweede paarse kabinet met Wim Kok als premier. Borst werd met name bekend als voorvechter voor legalisering van euthanasie. Daartoe diende ze een wetsvoorstel in dat in 2012 in werking trad. Messteken Kern daarvan is dat de arts die euthanasie pleegt zich aan wettelijk vastgelegde zorgvuldigheidseisen moet houden en dat achteraf evaluatie plaatsvindt of de regels goed gevolgd zijn. De oud-bewindsvrouw werd in 2014 op 81-jarige leeftijd dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Ze bleek met messteken om het leven gebracht. Begin dit jaar bleek dat Bart van U. haar had omgebracht, naar zijn zeggen omdat stemmen hem daartoe een "goddelijke opdracht" gaven.  Van U. is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de doodslag op Borst en voor die op zijn zus. Het Openbaar Ministerie is tegen dit vonnis in beroep gegaan.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/02/04/254022/m.jpg
Geheim Amerikaans kamp langzaam zichtbaar onder ijslaag

Wed, 28 Sep 2016 19:30:33 +02:00

Sinds de jaren 60 ligt er een geheim Amerikaans kamp verscholen diep onder het ijs van Groenland. Door het smeltende ijs lijkt het kamp nu aan de oppervlakte te komen.  Tot twintig jaar geleden had nog niemand gehoord van Camp Century, zoals het kamp werd genoemd. Het was onderdeel van Project Iceworm, een missie opgezet tijdens de Koude Oorlog.  Wetenschappers deden in het kamp onderzoek naar klimaat en ijs. Maar de voornaamste missie was het bouwen van een lanceerinstallatie die raketten naar de Sovjet-Unie kon afvuren. Camp Century werd acht meter diep onder het ijs gebouwd en bevindt zich 200 kilometer van de kust van Groenland. Het kamp bestaat uit een groot ondergronds netwerk, met bij elkaar drie kilometer aan tunnels.  Voor het 'personeel' was er een winkel, diverse laboratoria, een bioscoop en een kapel. Het kamp werd van energie voorzien door de eerste mobiele nucleaire generator. Het project was zo geheim, dat zelfs de Deense regering er niet van op de hoogte was (Groenland is een autonoom gebied binnen het Deense koninkrijk). In 1967 werd de missie definitief afgebroken en keerden de wetenschappers en soldaten terug. Project Iceworm werd in 1995 openbaar gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat het ijs in Groenland de afgelopen jaren sneller smelt dan verwacht als gevolg van klimaatverandering. De wetenschappers die deelnamen aan het project hadden gehoopt dat het kamp voor altijd verborgen zou blijven. Maar het zichtbaar worden gaat langzaam: naar verwachting duurt het negentig jaar voordat het kamp volledig aan de oppervlakte ligt. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321396/m.jpg
En zo staat ineens Tom Hanks in je trouwalbum

Wed, 28 Sep 2016 19:30:24 +02:00

Ze moesten vast even knipperen met hun ogen. De pasgetrouwde Elisabeth en Ryan waren in Central Park in New York aan het poseren voor hun huwelijksfoto's, toen een onaangekondigde gast de fotosessie onderbrak. Niemand minder dan acteur Tom Hanks was aan het hardlopen in het park en hij sprak het poserende stel aan om ze te feliciteren. "Hij liep naar ons toe, nam zijn pet en bril af en en zei: hé, ik ben Tom Hanks", vertelt de bruidsfotograaf na afloop.  De bijzondere ontmoeting werd op film vastgelegd. Welke foto's uiteindelijk het huwelijksalbum hebben gehaald, dat weet voorlopig alleen het kersverse bruidspaar zelf.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321395/m.jpg
Karrenvrachten MH17-bewijs in zeven hoofdpunten

Wed, 28 Sep 2016 19:22:26 +02:00

Vanmiddag kwam het Joint Investigation Team (JIT), het internationale team dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, met bewijsmateriaal naar buiten. Het leidde tot reacties en vervolgvragen. Dit zijn de hoofdpunten: 1. De conclusies De MH17 is volgens JIT neergehaald door een Buk-raket van Russische makelij, die vanuit Rusland naar Oekraïne is gebracht. Na de lancering ging het Buk-systeem terug naar Rusland. De lanceerplek was in handen van pro-Russische rebellen. Het onderzoeksteam sluit uit dat een ander vliegtuig de MH17 heeft neergehaald. 2. Het bewijs Het JIT heeft karrenvrachten bewijs verzameld: foto's, video's, telefoontaps en getuigenverklaringen. Daarmee is onder meer de route van het Buk-systeem en de lanceerplek vastgesteld. Het JIT heeft "geen enkele twijfel over de juistheid van de conclusies die we vandaag presenteren". 3. De verdachten Er zijn ongeveer honderd mensen in beeld. Niet per se verdacht, maar ze vervulden wel een actieve rol bij het bemachtigen, vervoeren en lanceren van de Buk-raket. Hun identiteit is bij het JIT bekend. Onderzoeksleider Fred Westerbeke is optimistisch dat de daders worden berecht. "Het gaat ons lukken." 4. De reacties in Den Haag Premier Rutte denkt dat vervolging van de verantwoordelijken dichterbij is gekomen. Hij wil niet zeggen of hij Rusland verantwoordelijk houdt. In de Tweede Kamer raakt het geduld met Rusland wel op. Kamerleden zeggen dat betrokkenheid van Rusland nu overduidelijk is. 5. De reacties in Moskou Rusland houdt vol dat het niets te maken heeft met de ramp. Volgens de woordvoerder van president Poetin is de zaak omgeven "door een enorme hoeveelheid speculaties". Rusland blijft wijzen naar Oekraïne en wil dat er een nieuw onderzoek komt. 6. De nabestaanden Nabestaanden reageren veelal opgelucht op de conclusies. De hoeveelheid bewijsmateriaal en de stelligheid waarmee dat is gepresenteerd, geeft ze hoop. "Dit is een mijlpaal." 7. De toekomst Het onderzoek van het JIT is nog lang niet klaar en gaat nog veel tijd kosten. "Het aanwijzen van concrete verdachten, zal de meest complexe stap zijn", zegt hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321393/m.jpg
Rusland verwerpt conclusie en wil nieuw MH17-onderzoek

Wed, 28 Sep 2016 14:14:23 +02:00

Rusland verwerpt de bewijzen die het internationaal onderzoeksteam heeft gepresenteerd in verband met het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne in juli 2014. "Er zijn geen Russische raketsystemen, dus ook geen Buk-raketsysteem, vanuit Rusland de grens met Oekraïne overgestoken", laat generaal-majoor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie weten. "De gegevens die vandaag zijn gepresenteerd komen uit twee bronnen: internet en de geheime dienst van Oekraïne. Daarom is de objectiviteit van deze gegevens, en dus ook de daarop gebaseerde conclusie, twijfelachtig", zegt Konasjenkov. Speculaties Volgens de woordvoerder van president Poetin moet de ramp met vlucht MH17 "transparant en volledig" worden onderzocht. Rusland wil een onafhankelijk onderzoek naar het neerhalen van de Maleisische Boeing 777, zei de woordvoerder. "Deze zaak is omgeven door een enorme hoeveelheid speculaties en onprofessionele informatie. Enkele landen weigeren bovendien informatie te geven, zoals radargegevens." Het Kremlin herhaalt dat Rusland uitvoerige informatie heeft gegeven over de crash in het oosten van Oekraïne. 'Verzonnen' Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou heeft geen goed woord over voor de resultaten van het internationale onderzoeksteam. Volgens de woordvoerder zijn de bevindingen zelfs goeddeels verzonnen.  De onderzoekers hebben Oekraïne de vrije hand gegeven om de bevindingen zó te verdraaien dat het land vrijuit gaat, aldus de officiële reactie. Rusland beweert dat Oekraïense troepen de Boeing van Malaysia Airlines hebben neergehaald.     "Dat blijven ze hier volhouden", zegt correspondent Kysia Hekster. De fabrikant van de wapenfabriek waar de Buk-raketten vandaan komen, verwerpt eveneens de voorlopige uitkomsten van het onderzoek. De technische bewijsvoering klopt niet, zegt de wapenproducent.   


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321307/m.jpg
Nederlander die ritueel verstoorde in Myanmar heeft spijt

Wed, 28 Sep 2016 18:56:58 +02:00

De Nederlandse toerist die in Myanmar vastzit voor heiligschennis omdat hij een boeddhistisch ritueel had verstoord, zegt dat hij spijt heeft. Hij zegt dat hij niet wist dat hij een religieuze ceremonie verstoorde, toen hij vorige week de stekker uit een versterker trok die werd gebruikt door monniken bij hun preken. Volgens de aanklacht liep de man met schoenen aan de heilige plek op en verstoorde hij het gebed. De Nederlander, Klaas H., heeft zijn excuus aangeboden. Er hangt hem een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd voor heiligschennis.  Correspondent Michel Maas zegt dat hij niet verwacht dat de Nederlander een gevangenisstraf krijgt. Wel is de toerist aangeklaagd door de immigratiedienst en wordt hij mogelijk het land uitgezet. Belediging H. verklaarde dat hij niet wist dat het gebouw iets te maken had met het boeddhisme. Hij zei dat hij moe was en was gaan slapen. Toen hij werd gewekt door de gebedsteksten, werd hij boos. Ruim negentig procent van de inwoners van Myanmar is boeddhistisch. Het dragen van schoenen op heilige plaatsen geldt als een ernstige belediging. Officieel mag het gebruik van versterkers bij religieuze rituelen niet storend zijn voor de omgeving, maar volgens media in Myanmar wordt deze regel zelden gehandhaafd. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321388/m.jpg
Achterblijver van vermiste krijgt vooral praktische hulp

Wed, 28 Sep 2016 18:38:08 +02:00

Achterblijvers van vermissing krijgen voorlopig vooral praktische hulp bij hun problemen met ambtelijke instanties, verzekeraars en banken. Minister Van der Steur wil vermiste personen voorlopig geen aparte status geven in de wet. Voor de wet zijn mensen nu of dood of levend. 'Langdurig vermist' bestaat niet. "Aan snelle en praktische oplossingen zullen de achterblijvers nu meer hebben", zei de minister van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer. Wel komt er een onderzoek. Oppositiepartijen SP, CDA en PVV willen wel dat vermiste personen een wettelijke status krijgen. Voor de familie levert het gebrek aan een officiële status vaak grote problemen op. Het salaris of pensioen van de vermiste wordt stopgezet, abonnementen kunnen niet worden opgezegd of de verzekeraar en bank doen lastig. Obstakels Inger de Vries' vader was acht maanden vermist en zij verzamelde vorig jaar 40.000 handtekeningen om in de Kamer te vertellen over alle obstakels. Ook pleitte zij voor een wettelijke status voor vermiste personen.  De minister zegt mee te leven met de achterblijvers, maar vraagt zich af of een nieuwe wet de oplossing is. "Dan zijn de achterblijvers nu blij maar kan zo'n wet nog wel een jaar duren. We moeten een snelle route kiezen." Van der Steur heeft zijn hoop vooral gevestigd op de protocollen die hij met negen instellingen heeft afgesproken. Met onder meer verzekeraars, zorginstellingen, banken, pensioenfondsen, burgemeesters en de Belastingdienst zijn afspraken gemaakt om de achterblijvers zo veel mogelijk te helpen. Ook kunnen achterblijvers vanaf 1 december naar het centraal register bij de politie om een verklaring van vermissing te krijgen. Terecht Van der Steur benadrukt dat het probleem beperkt is. De politie krijgt jaarlijks zo'n 40.000 meldingen van vermissingen binnen, maar binnen een week is zo'n 90 procent al weer terecht. In totaal telt Nederland 20 tot 25 langdurig vermisten. Het WODC, het onafhankelijk wetenschappelijke bureau van het ministerie, komt voor de zomer met de resultaten van het onderzoek naar consequenties van zo'n wettelijke verankering van de status 'vermist'. De regeringspartijen PvdA en VVD en ook de oppositiepartijen steunen het "tweesporenbeleid" van Van der Steur.  De minister gaat ook nog praten met Inger de Vries, zei hij in de Tweede Kamer. Haar vader werd uiteindelijk dood gevonden in zijn uit het water gehaalde auto in Zeewolde.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321385/m.jpg
Ziekenhuizen Aleppo onbruikbaar door bombardementen

Wed, 28 Sep 2016 18:28:33 +02:00

Door de zware bombardementen van het Syrische leger vannacht op het oostelijk deel van Aleppo zijn twee ziekenhuizen zo ernstig beschadigd dat ze niet meer bruikbaar zijn. Artsen zonder Grenzen meldt dat er in het gebied met 250.000 mensen nog maar twee klinieken met operatiekamers over zijn.  Volgens verschillende medische bronnen zijn er nog zeven artsen in Oost-Aleppo die operaties kunnen uitvoeren. "We weten niet meer met welke woorden we dit nog moeten zeggen: dit moet ophouden", zegt Carlos Francisco van Artsen zonder Grenzen, dat de ziekenhuizen in Oost-Aleppo ondersteunt.  VN-resolutie Frankrijk bereidt een VN-resolutie voor die volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault moet leiden tot een staakt-het-vuren. "Wie niet voor deze resolutie stemt, lopen het risico om verantwoordelijk te zijn voor oorlogsmisdaden." Die zinsnede is overduidelijk bedoeld voor Rusland, dat permanent lid is van de VN-Veiligheidsraad. De Russen steunen de Syrische regering actief bij de bombardementen op gebieden die in handen zijn van de rebellen, zoals Oost-Aleppo. Die zijn verhevigd nadat een staakt-het-vuren deze maand na een week mislukte.   De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft zijn Russische ambtgenoot Lavrov gebeld en gezegd dat de Amerikanen Rusland verantwoordelijk houden voor de situatie in Aleppo. Officieel praten beide landen nog over de burgeroorlog in Syrië, maar Kerry heeft gedreigd te stoppen met deze gesprekken.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321384/m.jpg
Gehackte foto's van prins George mogen niet worden gepubliceerd

Wed, 28 Sep 2016 18:19:23 +02:00

Gehackte foto's van de Britse prins George en zijn zusje Charlotte mogen van de rechter niet worden gepubliceerd. Een hacker had de foto's gestolen uit het iCloud-account van Pippa Middleton, de schoonzus van van prins William. De hacker, die de naam Crafty Cockney gebruikt, zou zo'n 3000 foto's hebben buitgemaakt die hij aan diverse media probeerde te verkopen. Hij vroeg bijna 60.000 euro voor de foto's.  Naaktfoto's Hij zou niet alleen foto's van prins George en prinses Charlotte hebben, maar ook van Pippa Middleton zelf en haar verloofde James Matthews. Daar zouden ook enkele naaktfoto's van Matthews bij zitten. De mediabedrijven die benaderd werden om de foto's te kopen, schakelden de politie in. Die hield zaterdag een 35-jarige man aan in verband met de hack. De man is op borgtocht vrijgelaten, maar blijft wel verdachte in de zaak. Middletons advocaat noemde de hack een "grof misdrijf" dat "veel ellende" heeft veroorzaakt voor Pippa Middleton.


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321381/m.jpg
Vrouwen kunnen tot 50e ivf-behandeling met donoreicel krijgen

Wed, 28 Sep 2016 18:18:39 +02:00

Vrouwen kunnen voortaan tot hun 50e een ivf-behandeling krijgen met een donoreicel. Minister Schippers had daarover om advies gevraagd aan de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Nu is de grens nog 45 jaar. Voor vrouwen die in aanmerking willen komen voor ivf met hun eigen eicellen blijft de leeftijdsgrens overigens 43. Maar de grens gaat wel omhoog voor vrouwen van wie eicellen voor hun 43e zijn 'geoogst'. De betrokkenen kunnen de cellen voortaan dus nog tot hun 50e laten terugplaatsen. Schippers wil recht doen aan de wens uit de samenleving om de mogelijkheden uit te breiden tot op hogere leeftijd, zonder dat onverantwoorde risico's worden genomen voor de gezondheid.  Aan de Tweede Kamer schrijft ze dat er dan meer kansen zijn voor vrouwen om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. De noodzaak om zich in het buitenland te laten behandelen, wordt zo ook kleiner. In sommige landen is de leeftijdsgrens nu hoger dan in Nederland.  Risico-inschatting Of wel of niet begonnen wordt met een ivf-behandeling, hangt af van een inschatting van de risico's en de kans op een succesvolle zwangerschap.  Schippers benadrukt dat de veranderingen geen gevolgen hebben voor de vergoeding uit de basisverzekering tegen ziektekosten. De behandeling wordt vergoed tot en met 43 jaar en dat blijft zo. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/27/321142/m.jpg
MH17-bewijs is opmaat naar vele vervolgvragen

Wed, 28 Sep 2016 18:09:23 +02:00

Het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17, is nog lang niet klaar, zegt het Joint Investigation Team (JIT). Er zijn zo'n honderd personen in beeld die mogelijk betrokken waren bij het afvuren van de raket. Maar waren zij getuigen? Of daders? Het Joint Investigation Team (JIT) wil daarom nog meer onderzoek doen, bijvoorbeeld naar de bevelstructuur van de manschappen die de raket hebben vervoerd en gelanceerd. Twee vragen: heeft de bemanning van de lanceerinstallatie zelf de beslissing genomen om de raket af te vuren? Of kregen zij het bevel van bovenaf?  Lange weg te gaan Hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops denkt dat er nog wel een lange weg te gaan is voor de verdachten terechtstaan. "Er zijn twee belangrijke bouwstenen gepresenteerd: het type raket en de locatie", zegt Knoops, "maar de fases hierna, zoals het aanwijzen van de verdachten, zijn nog belangrijker voor het strafrecht." Tijdens de persconferentie riep het JIT getuigen op zich te melden. Dat betekent volgens Knoops dat er nu nog te weinig getuigen zijn.  "Voor het aanwijzen van verdachten en het aantonen dat zij wisten dat ze een burgervliegtuig zouden raken, heb je getuigen nodig", zegt Knoops. "Dan kun je niet volstaan met radarbeelden, foto's of afgetapte telefoongesprekken." Knoops zegt dat er verschillende mogelijkheden zijn om de daders te berechten, variërend van een internationaal tribunaal tot een normale rechtszaak in een van de betrokken landen.  Volgens Knoops is het verstandig om nog even te wachten met de keuze van een bepaald berechtingsmodel. "Het is goed om eerst je bewijspositie te kennen en de verdachten te identificeren. Pas dan kun je beoordelen welke rechtsgang het meest kansrijk is." Het onderzoeksteam gaf vandaag ook al aan dat de berechtingsvraag pas de laatste is die beantwoord moet worden. Maar welk vervolgingsmechanisme ook gekozen wordt, er blijft een groot probleem, zegt Knoops. "In bijna alle gevallen is vrijwillige medewerking van Rusland nodig. En dat lijkt op dit moment niet erg waarschijnlijk."  Rusland heeft al meerdere keren aangegeven geen verdachten uit te willen leveren. 


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321379/m.jpg
'Bijzondere inktvis met 90 armen moet beschermd worden'

Wed, 28 Sep 2016 17:57:39 +02:00

Het gaat niet goed met de nautilus, een zeldzame inktvissoort die in een schelp leeft in de diepzee. "Het is een levend fossiel, dat in honderden miljoenen jaren nauwelijks veranderd is", vertelt onderzoeker Auke-Florian Hiemstra van Naturalis in het radioprogramma Nieuws & Co. Deze week vindt in Johannesburg een conferentie plaats over de handel in bedreigde planten- en diersoorten. Ook de nautilus wordt daar besproken. Vroeger vingen vissers in de Filipijnen zo'n 75 exemplaren per dag, tegenwoordig nog maar 3 of 4. Hiemstra wil voorkomen dat deze bijzondere diersoort uitsterft. De nautilus leeft dus in een schelp en heeft veel armen. Ter vergelijking: een octopus heeft acht armen, een zeekat tien en de nautilus negentig. "Het is een bijzonder beest. Hij leeft in de diepzee op honderden meters diepte. Hij komt voor in de Filipijnen, Indonesië en Australië. Het is echt een apart geval." Omhoog naar de garnaaltjes De schelp is zeer geliefd en er wordt veel in gehandeld. Mensen vinden de schelp er mooi uitzien, bijvoorbeeld als decoratie in de woonkamer. Het onderkomen van de nautilus is voor het dier erg functioneel. "In de schelp zitten allemaal kleine kamertjes, daarin kan hij lucht pompen of lucht eruit laten", vertelt Hiemstra. "Overdag zit hij diep in de diepzee, maar 's nachts begint hij honger te krijgen. Dan laat hij wat lucht in de schelp en gaat hij omhoog. In ondieper water eet hij wat garnaaltjes, wat krabbetjes en als zijn buik vol zit, laat hij weer wat lucht ontsnappen en zakt hij dus weer veilig de diepzee in." Wat hem ook bijzonder maakt, is dat de inktvissoort honderden miljoenen jaren oud is. Hiemstra noemt hem een levend fossiel. "In Naturalis hebben we een fossiele schelp liggen van 500 miljoen jaar oud en hij is in al die tijd eigenlijk nauwelijks veranderd. Dus als je kijkt naar de nautilus, kijk je eigenlijk terug de tijd in." Het treurige van het verhaal is dat het dier al 500 miljoen jaar van alles overleefd heeft, zoals klimaatsveranderingen en rampen, maar dat hij het nu moeilijk heeft, stelt Hiemstra. "Alles heeft hij dapper doorstaan, maar de laatste miljoenen jaren is er een naakte aap ontstaan. Dat zijn wij, de mensen, die hem zo mooi vinden dat we hem massaal uit de diepzee trekken". Lijst met beschermde dieren Op de conferentie is een voorstel ingediend om de nautilus een beschermde status te geven en de komende dagen wordt erover gestemd. Hiemstra hoopt dat het dier op de lijst geplaatst kan worden, zodat de handel tijdelijk kan worden stilgelegd. "Dan kunnen we kijken hoe het gaat met het dier en hopelijk kunnen we hem dan beschermen. Het zou zo zonde zijn als hij uitsterft." "Het is een prachtig beest, maar als je er allemaal eentje thuis op de plank wil hebben, is het einde verhaal. Dan is het levend fossiel niet meer levend."


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321376/m.jpg
The Series: the Donald is een ouwe rocker

Wed, 28 Sep 2016 17:52:08 +02:00

Luister naar mijn favoriete muziek, en je weet wie ik ben. De campagnes van de Amerikaanse presidentskandidaten laten horen door wie zij zich laten inspireren. En misschien niet zo verrassend, er zit behoorlijk wat verschil tussen Trump en Clinton. Bekijk (en beluister) hierboven de muzikale voorkeuren van Donald Trump. Later vanavond de Spotify-lijst van Hillary Clinton. Alle afleveringen van NOS The Series bekijk je hier:


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321342/m.jpg
Veiling schilderijen Hitler en Himmler gaat niet door

Wed, 28 Sep 2016 17:45:22 +02:00

De veiling van drie schilderijen van nazi-kopstukken in Enschede gaat niet door. Dat heeft het Twents Veilinghuis besloten. Het veilinghuis wilde half oktober portretten veilen van Adolf Hitler en SS-leider Heinrich Himmler. Gisteren reageerde het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) woedend op de geplande veiling. Nu heeft het veilinghuis besloten om de werken toch niet te veilen. "Dat was een moeilijk besluit", reageert directeur Laurens ten Vergert. "Wij zien het als kunstwerken. Maar uit respect voor mensen die aanstoot aan de werken nemen trekken we de drie portretten terug uit de veiling." CIDI-baas Hanna Luden reageert verheugd op het besluit. "Dit is precies wat we gevraagd hebben. Het zijn niet zomaar schilderijen, maar werken uit een periode waar we heel zorgvuldig mee om moeten gaan." Niet terug Wat er nu met de kunstwerken gaat gebeuren, weet het veilinghuis nog niet. "Misschien gaan ze naar een museum of een documentatiecentrum", zegt directeur Ten Vergert. "Daar moeten we de knoop nog over doorhakken."


Media Files:
http://nos.nl/data/image/2016/09/28/321373/m.jpg