Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  bij  die  door  geen  hebben  jaar  meer  mensen  met  naar  nog  spicer  tegen  tot  trump  uit  volgens  wordt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Sat, 22 Jul 2017 00:45:03 +0200

Copyright: Copyright NOS
 Bewoners Heiloo vinden onbewaakte overgang veilig, gemeente niet

Sat, 22 Jul 2017 00:11:14 +0200

Volgens omwonenden zijn er genoeg waarschuwingssignalen bij de onbewaakte overweg in Heiloo waar gistermiddag een botsing was tussen een bestelbus en een trein. De gemeente wil toch onderzoeken of de onbewaakte overgang gevaarlijk is.

Bij de overweg staan knipperlichten, Andreaskruisen en waarschuwingsborden. Dat is volgens de omwonenden afdoende. "Bij een weg waar een stoplicht staat, stop je ook voor rood, dus waarom niet bij een rood knipperlicht voor het spoor", zegt een omwonende tegen regionale omroep NH.

"Ik woon hier 34 jaar en er is nog nooit zo'n ongeluk gebeurd. Godzijdank is het goed afgelopen. Ik begreep ook dat ze niet goed opgelet hadden, maar het komt niet doordat het onveilig is."

Gemeente wil spoorbomen

Volgens wethouder Rob Opdam (VVD) gebeuren ongelukken zoals die van gisteren eigenlijk nooit. Toch is de gemeente in gesprek met ProRail om te kijken of de drie onbewaakte overgangen in Heiloo veiliger kunnen. Ze hebben geen slagbomen, maar in sommige gevallen wel waarschuwingslichten.

De gemeente Heiloo wil het liefst spoorbomen hebben. "Maar wat het wordt, moet blijken uit het overleg met ProRail. We prijzen ons enorm gelukkig met deze afloop, maar het ongeluk van gisteren laat wel zien dat we met het veiliger maken niet te lang moeten wachten", zegt de wethouder.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/20/404458/320x320.jpg
Grote brand industrieterrein Deventer, zwarte rookwolk boven de stad

Fri, 21 Jul 2017 23:52:22 +0200

In Deventer woedt een grote brand op het industrieterrein Kloosterlanden. Boven de stad is een dikke zwarte rookwolk te zien. RTV Oost meldt dat omstanders een luide explosie hebben gehoord.

De brand woedt in een gebouw waarin meerdere bedrijven gevestigd zijn. Volgens de Veiligheidsregio gaat het om een garagebedrijf en een telecombedrijf. Er zouden geen mensen gewond zijn geraakt.

De brandweer is de komende uren nog bezig met blussen. Omwonenden wordt aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404826/320x320.jpg
Familie Mark de J. looft 40.000 euro uit voor tip die zijn onschuld bewijst

Fri, 21 Jul 2017 23:14:55 +0200

De familie van Mark de J., de tenniscoach die ervan wordt verdacht van de moord op zakenman Koen Everink, stelt een beloning beschikbaar voor een tip waaruit blijkt dat De J. onschuldig is. De tip die leidt tot het aanhouden van de dader levert 40.000 euro op.

Dat heeft Peter R. de Vries bekendgemaakt in RTL Boulevard. Tips kunnen worden doorgegeven via de speciaal voor dit doel opgezette website tipons.nu. Er is een onderzoeksbureau ingeschakeld om de tips na te gaan. De Vries spreekt van "een ultieme poging" om te proberen de onschuld van De J. aan te tonen. De voormalige coach van tennisser Robin Haasse ontkent elke betrokkenheid bij de moord.

Schuld

Het Openbaar Ministerie verdenkt De J. ervan dat hij Everink in maart 2016 met messteken om het leven heeft gebracht. Hij was als laatste bij Everink thuis in Bilthoven, in zijn auto zijn bloedsporen van Everink gevonden en hij heeft een mogelijk motief: hij had een schuld van bijna 28.000 euro bij de zakenman. Dat geld zou hij hebben gebruikt om te pokeren. Mogelijk hadden de twee ruzie over de afbetaling.

Hoewel hij de schijn tegen zich heeft (hij had ook zoektermen in zijn iPad staan die verwezen naar de moord, zoals 'wapen', 'Everink' en 'halsslagader', Everinks kostbare horloge lag verstopt bij De J.'s zus) houdt De J. vol dat hij onschuldig is. Hij stelt dat hij na vertrek uit Everinks woning is overmeesterd door drie of vier mannen, die volgens hem de moord moeten hebben gepleegd.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2016/03/28/269271/m.jpg
Trump brengt al-Qaida-verdachte voor gewone rechtbank in VS

Fri, 21 Jul 2017 22:58:51 +0200

President Trump breekt met een verkiezingsbelofte over het lot van terreurverdachten. In zijn campagne hamerde hij erop dat alle bad dudes (slechte gozers) naar de Guantánamo-gevangenis op Cuba zouden worden gestuurd om daar te worden berecht. Nu stuurt hij toch een al-Qaida-verdachte naar een federale rechtbank in de VS, schrijft The New York Times.

De Republikeinen, en Trump in het bijzonder, hebben Barack Obama altijd fel bekritiseerd om het berechten van terreurverdachten in de VS zelf. Ze noemden dat een teken van zwakte en van falend veiligheidsbeleid.

Terroristen hebben niet dezelfde rechten als gewone misdadigers en zulke processen zijn te gevaarlijk om op Amerikaans grondgebied te voeren, zei ook minister van Justitie Jeff Session bij herhaling.

Cartoonist

Maar verdachte Ali Charaf Damache komt dus toch voor een gewone rechter in de VS zelf. Het is een man van Algerijnse afkomst met een Iers paspoort. Hij wordt in verband gebracht met een moordplan tegen de Zweedse cartoonist Lars Vilks, die een spotprent maakte van de profeet Mohammed als hond. Dat moordplan mislukte overigens.

Damache zou ook via internet strijders hebben geworven voor het plegen van aanslagen in Europa en Zuid-Azië. Daarbij zou hij hebben samengewerkt met de Amerikaanse Colleen LaRose ('Jihad Jane'), die drie jaar geleden werd veroordeeld tot tien jaar cel voor het steunen van terrorisme.

Uitlevering

In 2010 werd Damache gearresteerd in Ierland, maar hij werd vrijgelaten nadat een Ierse rechter een uitleveringsverzoek van de Amerikanen had afgewezen. In 2015 werd hij opgepakt in Spanje. Toenmalig president Obama begon een uitleveringsprocedure en die is onder Trump voortgezet. Met succes, want Spanje heeft Damache inmiddels overgedragen.

Hij wordt zo snel mogelijk voor de rechter in Philadelphia gebracht.

Juridisch moeras

In Washington wordt de koerswijziging van Trump in verband gebracht met de kritiek van veel landen, ook van bondgenoten van de VS, op het voortbestaan van Guantánamo Bay. Critici spreken van een juridisch moeras en noemen de gevangenis een symbool van slechte behandeling van terreurverdachten door de Amerikanen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404817/320x320.jpg
Opnieuw buiten slapen op Kos: 'We durven het hotel niet meer in'

Fri, 21 Jul 2017 22:33:55 +0200

Tientallen Nederlandse vakantiegangers op Kos slapen vannacht opnieuw buiten. In de buurt van het Griekse eiland was vorige nacht een aardbeving. Veel hotels en appartementen zijn daardoor beschadigd.

Een Nederlandse vrouw slaapt daarom vannacht buiten met haar dochtertje. "Er liggen hier denk ik zo'n 60 mensen op ligbedden rondom het zwembad, de helft is Nederlander. Volgens de hoteleigenaar is het gebouw veilig, maar ik durf er niet meer in", zegt ze telefonisch tegen de NOS.

Ze heeft sinds vanmiddag niets meer gehoord van haar reisorganisatie Sunweb. "Eerder zeiden ze nog dat ze niets wisten. Het is best wel eng. De Griekse vrouw van receptie zei dat ze zelf echt niet binnen wil liggen."

Schoolpleintje

Een andere Nederlandse vrouw denkt ook dat ze opnieuw buiten moet slapen vannacht. "Er zitten hier zo'n 20 mensen op een schoolpleintje. De hoteleigenaar raadt ons af om naar binnen te gaan."

Via het alarmnummer van haar reisorganisatie Sunweb kreeg ze geen hulp. "Misschien komen ze nog langs, ik hoop het. Het liefst wil ik naar huis. Iedereen hier wil dat."

Ook op Twitter zeggen mensen dat ze hun hotel niet meer in willen, uit angst voor naschokken.

Sunweb zegt dat ze alle gasten hebben benaderd en dat niemand buiten hoeft te slapen. Volgens de reisorganisatie hebben sommige gasten een onveilig gevoel, maar zijn veel hotels eigenlijk gewoon veilig. Als het alarmnummer niet wordt opgenomen, raadt de reisorganisatie aan het later nogmaals te proberen. Ongeveer 3200 Nederlanders hebben via Sunweb een reis geboekt naar Kos.

Reisorganisatie TUI heeft geen berichten ontvangen van mensen die hun hotel niet meer in durven. "Wij hebben alle ruim 2700 Nederlanders die via ons hebben geboekt een sms-bericht gestuurd. Ik kan niet garanderen dat iedereen die heeft ontvangen, omdat de telefoonverbinding soms overbelast was. We zijn ook alle hotels afgegaan om mensen gerust te stellen."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404811/320x320.jpg
Drie Israëlische burgers doodgestoken op Westelijke Jordaanoever

Fri, 21 Jul 2017 22:32:23 +0200

Op de Westelijke Jordaanoever zijn drie Israëlische burgers doodgestoken door een vermoedelijk Palestijnse man. Volgens Israëlische media gaat het om twee vrouwen van boven de zestig en zeventig en een man van in de dertig. Zij zouden in hun huis zijn aangevallen door de Palestijn. Een vierde slachtoffer raakte gewond.

Het leger heeft de dader neergeschoten. Of hij dat heeft overleefd, is niet bekend. Volgens een Israëlische radio-omroep is de dader een 19-jarige Palestijnse man.

Het was vandaag erg onrustig in Israël, nadat islamitische leiders een Dag van Woede hadden uitgeroepen als reactie op de detectiepoortjes die zijn geplaatst bij de Tempelberg in Oost-Jeruzalem. Vorige week doodden drie Israëlische Arabieren daar twee politieagenten, waarop Israël veiligheidsmaatregelen nam. Bij demonstraties tegen die maatregelen kwamen vandaag drie Palestijnen om het leven.

Abbas

Israël zegt dat het geweld het gevolg is van de oproep van de islamitische leiders. Volgens het land heeft ook president Abbas deels schuld. Hij schortte vandaag uit protest het diplomatieke verkeer met Israël op.

De Palestijnen wijzen de beschuldigingen aan het adres van de religieuze en politieke leiders van de hand. Volgens hen is de steekpartij het gevolg van woede over het Israëlische nederzettingenbeleid en de maatregelen bij de Tempelberg.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404808/320x320.jpg
Kans op vertraging bij A28 na start werkzaamheden

Fri, 21 Jul 2017 20:28:43 +0200

Automobilisten op de A28 tussen Groningen-Zuid en viaduct De Punt moeten vanaf vanavond rekening houden met vertraging. Rijkswaterstaat is tot en met begin oktober bezig met onderhoud.

Door het intensieve gebruik van de weg is het nodig om het asfalt te vervangen. Ook wordt de waterafvoer verbeterd en de voegen in de weg bij bruggen en viaducten worden hersteld.

Versmalde rijstroken

RTV Noord schrijft dat tijdens de werkzaamheden in beide richtingen twee rijstroken open zijn. Deze zijn versmald, daarom geldt er een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.

De oprit Groningen-Zuid en de afrit Haren zijn vanavond voor het eerst tussen 22.00 uur en 02.00 uur afgesloten voor verkeer. Ook op een aantal andere momenten - vooral 's avonds en 's nachts - zijn er tijdelijke afsluitingen van op- en afritten op de A28.

Utrecht

Ook bij Utrecht wordt dit weekend op de A28 gewerkt aan de asfaltlaag. De weg is tussen knooppunt Rijnsweerd en de afrit Den Dolder dit weekend in beide richtingen afgesloten.

De wegwerkzaamheden zijn vanavond om 20.00 uur begonnen. Maandagochtend gaat de snelweg weer open. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van een halfuur.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404774/320x320.jpg
FormatieVlog #18: onderhandelaars zijn elkaar zat en off the record

Fri, 21 Jul 2017 20:23:11 +0200

Het was deze week nog zweten voor de onderhandelaars in Den Haag. Nu hebben ze vakantie en gaan ze er drie weken tussenuit. Even geen overleg. "Het moet gewoon effe", zegt Rutte.

Maar is dat wel slim, zo'n moment van reflectie en rust? Vincent Rietbergen en Marleen de Rooy vragen het zich af.

Er gebeuren natuurlijk ook wat opmerkelijke dingen. Zo heeft Segers nieren geproefd en hij vertelt hoe ze smaakten. Rutte proefde juist teveel koekjes en is daarop aangesproken.

Tot slot is Marleen wat groter geworden, is Ron de nieuwe Joost en zit Xander er ook weer een beetje bij.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404773/320x320.jpg
Ruim 38.000 wandelaars lopen 101ste Vierdaagse uit

Fri, 21 Jul 2017 20:19:10 +0200

De Nijmeegse Vierdaagse is dit jaar door 38.409 wandelaars uitgelopen. 308 mensen hebben de laatste dag opgegeven. De tocht ging dinsdag van start met 42.036 lopers.

Volgens de organisatie lag het aantal uitvallers, net als het aantal deelnemers, hoger dan in voorgaande jaren. Vooral op woensdag, toen het tropisch warm was: toen moesten ruim 1500 wandelaars afhaken. Mogelijk heeft de zware regen op de derde dag ook invloed gehad op het aantal uitvallers.

Het Rode Kruis, dat met 700 vrijwilligers aanwezig was bij de Vierdaagse, heeft dit jaar 16.551 blaren doorgeprikt. Vorig jaar waren dat er nog 12.645. Verder zijn mensen geholpen aan klachten als schaaf- en snijwonden, insectenbeten, krampen, kneuzingen en flauwtes.

Gouden kruisje

Bert van der Lans (85) uit Nijmegen kreeg een veertienkaraats gouden Vierdaagsekruisje, omdat hij er als eerste in is geslaagd om zeventig keer mee te lopen. Sinds 1947 miste hij slechts één editie. Hij weet nog niet of hij volgend jaar weer meeloopt.

Van der Lans was niet de oudste deelnemer die dit jaar het einde haalde. Dat was was de negentigjarige Jurjen Pal uit Heerenveen, die voor de dertigste keer meeliep. De 94-jarige Amsterdammer Herman Dubie was de alleroudste deelnemer, maar hij viel op de tweede dag uit.

Ook het Syrische meisje Loujein (12) haalde haar Vierdaagsekruisje. Zij is met haar familie naar Nederland gevlucht en wilde de tocht afmaken om te laten zien "dat ze gewoon een Nederlandse is".

Een televisieoptreden leverde haar bekendheid op, die ze inzette om geld op te halen voor Stichting Vluchtelingenwerk en de Nierstichting. Loujein vroeg mensen 50 cent per selfie en haalde zo een paar honderd euro op voor de goede doelen.

Marsleider Johan Willemstein, die dit jaar voor het laatst die functie had, spreekt van een prachtige editie zonder incidenten. Willemstein is tien jaar marsleider geweest. De oud-militair wordt opgevolgd door hoogleraar strafrecht Henny Sackers. Volgend jaar wil Willemstein zelf meelopen met de Vierdaagse.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404771/320x320.jpg
Opgestapte Spicer steeds vaker zelf onderwerp van het nieuws

Fri, 21 Jul 2017 20:10:02 +0200

Sean Spicer, de opgestapte woordvoerder van president Trump, stond vooral bekend vanwege de onbedoeld komische persconferenties waarin hij geagiteerd het beleid van Trump verdedigde, ook als zijn beweringen aantoonbaar onnauwkeurig of tegenstrijdig waren.

Spicer was vanaf dag één omstreden. Op de dag na de inauguratie, tijdens zijn eerste persconferentie als de woordvoerder van Trump, raakte hij al verzeild in een welles-nietes-spelletje met de verzamelde pers over de bezoekcijfers bij de inauguratie.

"Dit was het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft aanschouwd, punt uit", zei Spicer tegen de journalisten, terwijl hij daarvoor geen enkel bewijs kon overleggen en het op foto's duidelijk zichtbaar was dat er minder mensen waren dan bij de vorige inauguratie.

Daarnaast noemde hij het "schandelijk" dat Amerikaanse media meldden dat er minder bezoekers waren dan bij de inauguratie van president Obama en hij stormde daarna de perskamer uit zonder verdere vragen van de pers te beantwoorden.

Ook in de zes maanden daarna had hij geregeld heftige woordenwisselingen met de pers. Dat leidde tot een hilarische persiflage door komiek Melissa McCarthy in het satirische programma Saturday Night Live.

Spicer raakte in april in opspraak toen hij tijdens een persconferentie een vergelijking maakte tussen de Syrische president Assad en Adolf Hitler. Over het gebruik van chemische wapens door Assad zei hij: "Zelfs Hitler verlaagde zich niet tot het gebruik van chemische wapens".

Later probeerde hij zijn vergissing goed te maken door te zeggen dat Hitler geen chemische wapens tegen zijn eigen mensen had gebruikt, zoals Assad volgens hem deed. Dit maakte het natuurlijk alleen nog maar erger en de volgende dag moest hij hiervoor diep door het stof.

Bosjes

Spicer verbood steeds vaker het maken van video-opnames bij zijn gesprekken met de pers. Als ludiek protest stuurde nieuwszender CNN toen een tekenaar naar de persconferentie.

Ook verstopte de woordvoerder zich in mei in de bosjes in de tuin van het Witte Huis om vragen van journalisten over het plotselinge ontslag van voormalig FBI-directeur James Comey te ontlopen.

Stuntelig

Door zijn stuntelige optreden tijdens persconferenties werd Spicer steeds vaker zelf onderwerp van het nieuws. In mei gingen er dan ook geruchten dat Trump hier genoeg van zou hebben en dat Spicer zou moeten opstappen.

Dat gebeurde niet, maar hij werd wel afgehaald van de persbriefings waarin hij Trumps beleid toelichtte. Die werden voortaan door iemand anders gedaan, terwijl Spicer zich toelegde op de taken van de opgestapte directeur communicatie Mike Dubke.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404767/320x320.jpg
Ook in hoger beroep 3 jaar cel voor Curaçaose oud-premier Schotte

Fri, 21 Jul 2017 20:03:18 +0200

Oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao is ook in hoger beroep veroordeeld voor onder meer omkoping en valsheid in geschrifte. Hij kreeg drie jaar cel, wat ook de eis was van het Openbaar Ministerie.

Het hof acht bewezen dat Schotte geld heeft aangenomen van Francesco Corallo, een casinobaas op het eiland. Het geld werd gebruikt voor een verkiezingscampagne.

In ruil voor het geld zou Corallo zeggenschap in de regering krijgen. Zo bleek bij de eerdere rechtszaak tegen Schotte dat Corallo besliste wie er minister werd. Volgens het OM diende Schotte meer de Italiaanse casinobaas dan het volk.

Het OM zag Schotte het liefst onmiddellijk achter de tralies, maar die tekende meteen cassatie aan tegen het vonnis. Dat betekent dat de straf nog niet onherroepelijk is en dat de Hoge Raad in Nederland zich nu over de zaak gaat buigen.

Schotte sprak na het aanhoren van het vonnis van een politiek proces. Volgens hem wordt de rechterlijke macht op Curaçao aangestuurd door de Nederlandse politiek en "heeft Nederland zijn poppetjes hier".

Movementu Futuro Korsou

Een rechter veroordeelde Schotte vorig jaar bij de eerdere rechtszaak ook tot drie jaar cel. Hij was van oktober 2010 tot eind september 2012 premier namens de MFK, de Movementu Futuro Korsou (Beweging voor de Toekomst van Curaçao).

Het hof bepaalde ook dat Schotte vijf jaar niet gekozen mag worden in het parlement. Zijn vrouw werd veroordeeld tot 15 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk, onder meer voor witwassen. Zij werd vrijgesproken van valsheid in geschrifte.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/04/28/375507/320x320.jpg
Massale stembusfraude in VS? Commissie Trump zoekt het uit

Fri, 21 Jul 2017 19:45:02 +0200

Zijn er inderdaad drie tot vijf miljoen illegale stemmen uitgebracht tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zoals Donald Trump beweert? Er is geen enkel bewijs voor, maar het weerhoudt de president er niet van om een speciale onderzoekscommissie aan te stellen. Gisteren was de eerste vergadering. De Adviescommissie voor Verkiezingsintegriteit moet tot op de bodem uitzoeken hoe vaak er tijdens verkiezingen wordt gesjoemeld. President Trump vindt dat nodig, omdat hij naar eigen zeggen slachtoffer is geworden van de grootste stembusfraude in de Amerikaanse geschiedenis. Volgens hem zijn er miljoenen illegale stemmen uitgebracht op zijn tegenstander Hillary Clinton. Daardoor wist zij en niet Trump de zogeheten 'popular vote' te winnen. "Er zijn biljetten van illegale immigranten gevonden, zelfs van dode mensen", beweert de president in meerdere interviews sinds de verkiezingen. "Ook stemden mensen in twee of zelfs drie staten tegelijk. We moeten dat allemaal uitzoeken." Totale nonsens, meent Allegra Chapman. Haar organisatie Common Cause zet zich al jaren in voor eerlijke een transparante verkiezingen: "Er is geen enkel bewijs dat fraude op grote schaal plaatsvindt. De regering van George W. Bush hield al eens eenzelfde onderzoek en heeft nooit iets kunnen vinden." Ook academici en onderzoeksbureaus trekken dezelfde conclusies. Als er al iets mis zou zijn, dan lopen fraudeurs meteen tegen de lamp, en wat er gevonden wordt, is kleinschalig. Bij hooguit 0,00004 procent van de uitgebrachte stemmen is er een mogelijkheid dat er gefraudeerd is. Dus van miljoenen valse stembiljetten, zoals Trump beweert, is al helemaal geen sprake." Sacraal principe Maar Jason Smead maakt zich wel zorgen. Namens de invloedrijke conservatieve Heritage Foundation houdt hij een dossier bij van fraudegevallen in Amerika. Vaak vindt hij ze in lokale kranten of rechtbankverslagen. Zijn boek telt inmiddels duizend zaken, waarvan er negenhonderd tot een veroordeling hebben geleid. "Bijvoorbeeld deze man in Virginia, die achttien onrechtmatige kiezers heeft geregistreerd." Smead wijst op de zaak van dit jaar. "De man werkte voor de Democratische Partij. Sommige mensen die hij registreerde waren al overleden. Van anderen had hij gegevens vervalst, zodat hij geen toestemming meer hoefde te vragen." Voor Smead is dit het bewijs dat elke verkiezing vervalst kan worden. Hij ergert zich dan ook aan het afzwakken van de cijfers. "We zouden een beetje bankfraude nooit accepteren. Waarom dan wel een beetje stembusfraude? Zeker als het gaat om zo'n heilig principe als de democratie? We moeten zeker weten dat verkiezingen correct verlopen en geen doorgestoken kaart zijn." Smead geeft toe dat van miljoenen frauderende kiezers, zoals zijn president beweert, geen sprake kan zijn. "Er kunnen retorische en politieke motieven zijn waarom iemand overdrijft. Ik betwijfel of de fraude zo ernstig is als de president zegt, maar dat het bestaat is duidelijk. Hoe ernstig? Dat gaan we onderzoeken." Smead en de Heritage Foundation zullen intensief samenwerken met de onderzoekscommissie van de president. Op veel andere steun hoeft die commissie overigens voorlopig niet te rekenen. Gouverneurs zijn beledigd omdat in hun ogen incorrect de indruk gewekt wordt dat de verkiezingen in hun staten niet fraudebestendig zijn. 'Prima springplank' Ook zette de commissie kwaad bloed door de staten te vragen om persoonsgegevens van hun burgers. Daar zaten ook verzoeken bij om vertrouwelijke informatie als burgerservicenummers en stemgedrag. Liefst 44 van de vijftig staten weigerde die informatie vrij te geven, omdat dat in strijd is met de wet op privacy. Zelfs een ultra-Republikeinse staat als Mississippi, waar veel Trump-supporters wonen, was niet gediend van het verzoek en liet in een[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404759/320x320.jpg
Mexico sluit verzekering af voor koraalrif

Fri, 21 Jul 2017 19:43:30 +0200

Een koraalrif in Mexico krijgt een eigen verzekeringspolis. Vanaf januari volgend jaar moet een strook van 60 kilometer voor de kust van het schiereiland Yucatan verzekerd zijn tegen stormschade.

Het koraalrif beschermt de toeristische kust bij de stad Cancun tegen hoge golven. Als bij zo'n storm het rif zelf beschadigd raakt is een snelle reparatie belangrijk, anders sterft het rif af.

Het is de eerste keer dat een verzekeringsmaatschappij een natuurlijk object zoals een koraalrif verzekert, schrijft persbureau Bloomberg.

Het koraalrif maakt deel uit van het 1000 kilometer lange Meso-Amerikaanse Barrièrerif. Dat is het op een na grootste koraalrif ter wereld. Alleen het Groot Barrièrerif voor de kust van Australië is nog groter.

De verzekeringspremie gaat waarschijnlijk een aantal miljoen euro per jaar kosten en wordt betaald door hoteleigenaren. De Mexicaanse overheid staat garant voor de bedragen. Na een storm wordt geld uitgekeerd voor reparatie aan stranden en het rif.

De verzekeringsmaatschappij in kwestie, het Zwitserse Swiss Re, noemt de polis een doorbraak en hoopt dat het een nieuwe verzekeringsmarkt voor schade door natuurrampen kan openen. Nu wordt schade door natuurrampen nog vaak door overheden vergoed.

Door de verzekering worden bedrijven en overheden actief betrokken bij natuurbehoud, zegt natuurorganisatie Nature Conservancy tegen de Britse krant The Guardian. "Het is goed toe te passen over de hele wereld."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404757/320x320.jpg
Hiswa: overlast door waterplanten loopt uit de hand.

Fri, 21 Jul 2017 19:36:54 +0200

De brancheorganisatie voor de watersport, Hiswa, vindt dat er meer gedaan moet worden aan de overlast door waterplanten. Volgens de organisatie moeten de waterplanten vaker en op meer plaatsen worden weggemaaid.

Door het warme voorjaar en het heldere, schone water groeien in Nederland steeds meer waterplanten. Daardoor gebeurt het steeds vaker dat boten vastlopen en zwemmers verstrikt raken.

Delen van onder meer het IJsselmeer, het Markermeer, de Randmeren en het IJmeer dreigen onbevaarbaar te raken.

Vaargeul

Rijkswaterstaat maait de waterplanten alleen in de vaargeul, daarbuiten moeten de gemeenten dat doen, maar dat gebeurt volgens de Hiswa nauwelijks. Maar de pleziervaart kan volgens een woordvoerder beter niet uitwijken naar de vaargeul, omdat dat te gevaarlijk is.

Fonteinkruid

De grote boosdoener is volgens de Hiswa de hooggroeiende waterplant fonteinkruid. Die vormt vaak grote velden, waardoor zwemmen en varen onmogelijk wordt.

De gemeente Gooise Meren zegt in een reactie dat het onderwerp de aandacht heeft, maar dat er vaak tegenstrijdige belangen spelen. Zo zijn waterplanten goed voor de waterkwaliteit en dus voor zwemmers, maar waterplanten zijn juist storend voor de pleziervaart.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404756/320x320.jpg
Justin Bieber mag niet optreden in China

Fri, 21 Jul 2017 18:54:56 +0200

De Canadese popzanger Justin Bieber mag China niet in, althans niet om er op te treden. Het Staatsbureau voor Cultuur heeft hem op de zwarte lijst gezet vanwege "slecht gedrag", meldt de BBC. Vier jaar geleden kreeg hij nog wel toestemming voor een serie concerten.

Op een vraag van een fan van het tieneridool op de website van de regering kwam het antwoord dat Bieber weliswaar een getalenteerde jonge artiest is, "maar ook controversieel. We hopen dat hij zich volwassener gaat gedragen in woord en gedrag".

De fan had gehoopt dat Bieber dit jaar naar China kon komen. In september begint hij aan een tour die hem naar Azië brengt. Er staan optredens gepland in Japan, Hongkong, de Filipijnen, Singapore en Indonesië.

Een specifieke misstap van Bieber wordt niet genoemd, er wordt alleen gehint naar een reeks incidenten.

Oorlogsmisdadigers

Wat in China in elk geval kwaad bloed zette, was dat Bieber in 2014 een foto van zichzelf postte bij de Yasukuni-schrijn in Tokio, die is gewijd aan militairen die sneuvelden in dienst van de keizer van Japan, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is sterk omstreden omdat er ook veroordeelde oorlogsmisdadigers worden geëerd.

Na kwade reacties uit China trok Bieber de foto schielijk in en bood hij excuses aan, maar de woede zit in Peking kennelijk zo diep, dat hij zelfs met het zingen van zijn hit Sorry niet onder de boycot uitkomt.

Anne Frank

Bieber, die dit jaar op Pinkpop stond, had in Nederland ook een akkefietje. In 2013 bezocht hij het Anne Frank Huis in Amsterdam. Na afloop schreef hij in het gastenboek dat hij hoopte dat Anne Frank ook een fan (Belieber) zou zijn geweest. Velen noemden dat respectloos en arrogant.

De Canadees staat op de zwarte lijst overigens niet naast de minsten. De bands Oasis en Maroon 5 staan er ook op, al is dat niet vanwege slecht gedrag, maar vanwege politieke uitlatingen. En boven aan de lijst staat natuurlijk de dalai lama.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/15/353694/m.jpg
Kattenbeul slaat toe in Hellevoetsluis

Fri, 21 Jul 2017 18:23:51 +0200

In Hellevoetsluis is een kattenbeul actief die de dieren met een stomp voorwerp toetakelt. Inmiddels zijn zeven katten zwaar mishandeld, waarvan er vier zijn doodgegaan.

Inwoners noemen de dader meedogenloos, omdat hij zowel 's nachts als overdag de katten mishandelt. Dat is vermoedelijk al ruim een maand aan de gang, toen kwam de eerste melding binnen van een mishandelde kat.

De politie heeft een signalement van de dader, maar dat wordt met het oog op het onderzoek voorlopig niet bekendgemaakt. Volgens RTV Rijnmond wordt ook bewoners gevraagd om niets te zeggen.

Tot nu toe hebben twee inwoners een verdachte situatie en mogelijk ook de dader gezien. Bij de signalering zag een van de getuigen iemand vlak bij een zwaargewonde kat in de bosjes leggen. "Toen hem gevraagd werd wat er aan de hand was, zei hij dat hij zijn vrouw ging halen. Daarna is hij niet meer gezien."

Op heterdaad betrappen

De buurt heeft een WhatsApp-groep met zo'n vijftig leden, maar er zijn zorgen dat de dader ook in die groep zit en zo op de hoogte is van de plannen van de wijk. De politie gaat extra surveilleren en neemt elke melding serieus.

Een buurtbewoner vreest dat ze de dader op heterdaad zullen moeten betrappen: "Dat kost misschien een kattenleven, maar dan hebben we hem wel."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2015/10/22/219142/m.jpg
Ambtenaar gemeente Vlissingen filmde damestoiletten stadhuis

Fri, 21 Jul 2017 18:18:02 +0200

Een ambtenaar van de gemeente Vlissingen is opgepakt omdat hij vrouwen filmde die op het stadhuis naar het toilet gingen. De man van 57 had op twee damestoiletten camera's met een geheugenkaartje opgehangen.

De camera's werden deze maand toevallig gevonden. Daarna zijn alle toiletten gecontroleerd, maar er zijn niet meer camera's aangetroffen. De ambtenaar is direct geschorst.

De gemeente heeft vanmiddag alle medewerkers op de hoogte gebracht. Op de beelden zijn volgens de politie geen gezichten te zien.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/21/404734/320x320.jpg
Trumps woordvoerder Sean Spicer vertrekt na onenigheid

Fri, 21 Jul 2017 18:11:22 +0200

Sean Spicer, de woordvoerder van de Amerikaanse president Trump, legt zijn functie neer. The New York Times meldt op basis van een anonieme bron dat hij het oneens was met de aanstelling van Anthony Scaramucci als hoofd communicatie van het Witte Huis.

Op Twitter bevestigt Spicer dat hij vertrekt. Hij schrijft dat hij tot eind augustus door blijft werken. Spicer noemt het een eer en een voorrecht dat hij onder Trump heeft mogen dienen.

Spicer wordt opgevolgd door Sarah Huckabee Sanders, die al plaatsvervangend woordvoerder was. Ze werd al langer genoemd als opvolger van Spicer, wiens relatie met Trump naar verluidt snel verslechterde na het ontslag van FBI-directeur Comey.

Trump stelde de investeerder vanmiddag aan in de functie van hoofd communicatie. Spicer zou daarop direct hebben gezegd dat dat een "grote vergissing" is. Spicer lag regelmatig onder vuur in de media, recent nog toen hij camera's verbood bij persconferenties. Hij baarde opzien met zijn soms stuntelige optredens, waar komieken graag mee aan de haal gingen.

Scaramucci, die Trump al langer steunt en geld voor de Republikeinse Partij ophaalde, werkt nu nog bij de Export-Import Bank op Wall Street in New York. Hij begint in augustus in het Witte Huis als opvolger van Michael Dubke, die in mei opstapte. Spicer combineerde de baan sindsdien met zijn werk als woordvoerder.

Parijs

Behalve Spicer had ook Trumps stafchef Reince Priebus kritiek op de aanstelling. Priebus, die Trump er ooit van overtuigde om Spicer aan te nemen als woordvoerder, vindt Scaramucci volgens The New York Times niet ervaren genoeg.

De communicatiebaan is niet de eerste functie die Trump heeft aangeboden aan Scaramucci. Eerder wilde hij hem ambassadeur maken bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/20/362756/m.jpg
Verdachten diamantroof Schiphol mogen strafproces thuis afwachten

Fri, 21 Jul 2017 17:36:40 +0200

De vijf verdachten van de geruchtmakende diamantroof in 2005 op Schiphol komen vrij. De rechtbank in Haarlem heeft het verzoek van de advocaten gehonoreerd om de vijf in afwachting van de behandeling van hun proces, in oktober, op vrije voeten te stellen. Justitie verzette zich er fel tegen.

In het onderzoek naar de overval werden in januari, bijna twaalf jaar na de roof, zeven verdachten aangehouden. Van de vijf die nog vastzaten, werden er drie kort na de diamantroof ook al gearresteerd, maar destijds kreeg justitie het bewijs niet rond.

De twee andere verdachten kwamen later in beeld. Zij werkten op Schiphol en zouden hebben geholpen bij de roof, waarbij voor 75 miljoen euro aan diamanten werd buitgemaakt. Een groot deel is nooit teruggevonden.

Nieuwe impuls

Het onderzoek kreeg een nieuwe impuls toen de politie in 2013 een telefoongesprek aftapte tussen een verdachte in een andere zaak en Erik P., een van de mannen die in 2005 al in beeld waren voor 'Schiphol'. Hij zei in dat gesprek iets wat de agenten in verband brachten met de diamantroof.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/01/21/347896/m.jpg
Bewoners studentenflat Diemen mogen nog niet terug naar huis

Fri, 21 Jul 2017 17:33:50 +0200

De bewoners van de studentenflat in Diemen waar in de nacht van dinsdag op woensdag brand woedde, kunnen nog altijd niet terug naar hun woning. In het gebouw vinden nog steeds herstelwerkzaamheden plaats.

De flat is niet bewoonbaar zo lang er herstelwerkzaamheden bezig zijn. De noodtrappenhuizen zijn schoongemaakt en er is een begin gemaakt met het vervangen van de verlichting. Verder controleren experts de gasleidingen en krijgen alle kamers nieuwe rookmelders.

Er komt een onderzoek naar de rol van de brandweer. Reden is dat na het sein 'brand meester' nog een dode en een zwaargewonde in de flat werden gevonden. De gemeente vermoedt dat de brandweer de appartementen in de flat niet goed heeft gecontroleerd, schrijft de regionale omroep NH.

De brand kostte het leven aan een 27-jarige man. Vier mensen raakten gewond. De politie denkt dat de brand is aangestoken.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/07/19/404329/320x320.jpg