Subscribe: NOS.nl nieuws
http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  andere  bij  die  door  gaan  haar  hebben  hun  kinderen  kunnen  mensen  met  naar  nog  worden  wordt  zegt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: NOS.nl nieuws

NOS NieuwsNOS NieuwsPublished: Thu, 23 Mar 2017 21:29:49 +01:00

Copyright: Copyright NOS
 Formatie dag 8: de onderhandelingen gaan beginnen

Thu, 23 Mar 2017 21:25:47 +01:00

Volgende week beginnen VVD, CDA, D66 en GroenLinks onderhandelingen over een nieuw kabinet. Dat is het belangrijkste formatienieuws van donderdag. De dag stond verder in het teken van de beëdiging van de nieuwe Tweede Kamer. Alle 150 nieuwe Kamerleden legden de eed of belofte af. 

Vóór die plechtigheid ontving verkenner Schippers de fractievoorzitters van de vier partijen. Die spraken daar af dat ze verder willen praten, hoewel ze er bijna allemaal op wezen dat de verschillen groot zijn. 

Struikelblokken

Van de vier betrokken partijen heeft D66 zich na de verkiezingen steeds onomwonden voor deze coalitie uitgesproken, de andere drie uitten zich aanvankelijk gereserveerder. GroenLinks pleitte eerst voor een 'christelijk-progressieve' coalitie. Maar de vier gaan het nu dus samen proberen.

Verwacht wordt dat de partijen elkaar wel kunnen vinden op de hervorming van de arbeidsmarkt, investeringen in politie en justitie en extra geld naar verpleeghuizen. Het vluchtelingenbeleid, de inkomensverdeling, het klimaat en medisch-ethische kwesties lijken potentiële struikelblokken.

Alle partijen vaardigen twee mensen af naar de onderhandelingen: behalve de partijleiders zijn dat Zijlstra (VVD), Heerma (CDA), Koolmees (D66) en Buitenweg (GroenLinks).

Eerste Kamer

Als VVD, CDA, D66 en GroenLinks er samen uit komen, hebben ze een ruime meerderheid in de Tweede Kamer: 85 van de 150 zetels. Ook in de Eerste Kamer zouden ze over een meerderheid beschikken, maar die is daar veel krapper: 39 van de 75. 

Ook Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol werd vandaag ontvangen door Schippers. Broekers zei na afloop dat het nuttig is voor de stabiliteit van het kabinet als partijen ook in de senaat de meerderheid hebben. Maar ze voegde eraan toe dat de afgelopen jaren veel wetten door de Eerste Kamer zijn aangenomen, terwijl de coalitie daar niet de meerderheid had.

Verkenner Schippers brengt maandag verslag uit aan de Kamer. Dinsdag debatteert de Kamer erover. Waarschijnlijk gaan snel daarna een of meer informateurs aan het werk.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363397/320x320.jpg
'Burgers in West-Mosul al weken gebruikt als menselijk schild'

Thu, 23 Mar 2017 21:16:38 +01:00

In het westen van de Iraakse stad Mosul zijn tientallen doden gevonden onder de resten van ingestorte gebouwen. Door bombardementen van de coalitie tegen terreurorganisatie IS is een enorme explosie ontstaan. Ooggetuigen melden dat er zeker 100 lichamen zijn gevonden en een Koerdisch tv-station meldt zelfs zeker 230 doden. 

De doden zijn allemaal Iraakse burgers. Reddingswerkers zijn nog steeds bezig om lichamen onder de puinhopen vandaan te halen, al is er weinig zwaar materieel in de stad om het puin te verplaatsen. 

Menselijk schild

Mosul is het laatste IS-bolwerk in Irak. Door de aanvallen van de coalitie onder leiding van Amerika en door Iraakse gevechtstroepen op de grond kunnen de IS-strijders geen kant meer op, maar ze vechten door en gebruiken daarbij ook de honderdduizenden inwoners van de stad, vooral in het dichtbevolkte westelijk deel. 

"Ik hoor van mensen die ik in de stad ken en van andere betrouwbare bronnen dat IS de burgers daar gebruikt als menselijk schild en steeds met zich meevoert", zegt de Nederlandse journaliste Judit Neurink vanuit de Iraakse stad Erbil. 

"Hele groepen burgers worden steeds geëvacueerd naar de plekken waar IS zich schuilhoudt. Ze gaan van straat naar straat en als er dan luchtaanvallen komen, is zo'n hele straat verdwenen. Dit is al weken aan de gang."

Bommen van IS 

"Daarbij komt dat in het westen van Mosul ook grondgevechten met het regeringsleger aan de gang zijn. IS laadt daarom auto's vol met explosieven en zet die als bommen op scherp in gebied waar IS de militairen van het Iraakse leger verwacht", zegt Neurink. "Daardoor zijn er vaak grote explosies."

Rond de gebouwen waar nu de vele doden zijn gevonden, is de afgelopen dagen hevig gevochten door IS en Iraakse militairen. 


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363395/320x320.jpg
Tegenvaller voor Trump: stemming over 'Trumpcare' uitgesteld

Thu, 23 Mar 2017 21:04:59 +01:00

Er komt vandaag geen stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over 'Trumpcare'. De Republikeinse zorgwet moet de Affordable Care Act, in de volksmond Obamacare, vervangen. De wet is de eerste politieke horde die Trump moet nemen om een cruciale verkiezingsbelofte in te lossen.

Niet alle Republikeinen steunen de nu voorgestelde wet. Het uitstel laat zien dat het Trump niet is gelukt om genoeg steun te krijgen om de wet er bij een stemming doorheen te krijgen. Het uitstel wordt dan ook gezien als een flinke tegenslag voor de president. Een stemming vandaag was ook symbolisch geweest. Trumps voorganger Obama tekende de Affordable Care Act precies zeven jaar geleden. 

Het is niet duidelijk wanneer de stemming nu wel wordt gehouden. Sommige bronnen zeggen dat het pas maandag wordt, maar een hoge functionaris van het Witte Huis zegt dat er waarschijnlijk morgen al gestemd wordt.   

Spagaat

President Trump zit binnen zijn eigen partij in een soort spagaat. Hij moet de gematigde Republikeinen, die sommige onderdelen van 'Obamacare' willen behouden, tevreden stellen. Maar aan de andere kant moet hij ook zorgen dat de conservatieve vleugel voor stemt, en die vinden dat de voorgestelde aanpassingen niet ver genoeg gaan. 

Door de wet van Obama werden burgers verplicht een zorgverzekering te nemen, anders moeten ze een boete betalen. Om het systeem betaalbaar te houden voerde hij een belasting in op hogere inkomens. 

Dat onderdeel willen ook de gematigde Republikeinen schrappen. Zij zien liever dat de zorgkosten aftrekbaar worden. Dat zal vooral voor rijke Amerikanan gunstig uitpakken.  

Een belangrijke groep conservatieve Republikeinen wil veel verder gaan. Zij willen dat de basisverzekering veel soberder wordt. Onder meer kraamzorg, verslavingszorg en eerste hulp zouden moeten worden geschrapt. Maar als Trump daarin meegaat, zullen de gematigde Republikeinen niet snel voor stemmen. 


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/16/361521/m.jpg
Politie vindt twee doden in voormalig hotel in Arnhem

Thu, 23 Mar 2017 20:49:43 +01:00

De politie heeft in een voormalig hotel in Arnhem twee doden gevonden. De straat is door de politie afgezet. De politie kwam volgens De Gelderlander af op een alarm dat afging in het hotel Rembrandt.

Er gaat nog steeds een alarm af in het pand. Er zou een steekpartij zijn geweest, maar daar heeft de politie nog niets over gezegd. 

De politie onderzoekt ook of het hotel mogelijk nog gebruikt werd. Het zou gesloten zijn, maar volgens buurtbewoners overnachtte er nog weleens iemand. 


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363393/320x180.jpg
Google glijdt weg op beurs na problemen met reclame op YouTube

Thu, 23 Mar 2017 20:35:30 +01:00

Investeerders kijken met toenemende zorgen naar het aandeel Google op de Amerikaanse beurs. Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google, heeft in een krappe week bijna 4 procent van zijn beurswaarde verloren. Dat komt neer op 25 miljard dollar. De daling van het aandeel heeft alles te maken met problemen op YouTube.

Google is eigenaar van de videowebsite. In de Britse media verschenen vorige week verhalen over extremistische video's op YouTube die voorafgegaan werden door reclamespotjes van de Britse overheid, maar ook van grote bedrijven als Unilever en L'Oréal. 

In een van de filmpjes was een voormalig voorman van de Ku Klux Klan te zien, in een ander filmpje riep een Egyptenaar op tot terroristische daden. De makers van de filmpjes verdienen geld dankzij de advertenties rondom hun video's.

Oplossing

Adverteerders zijn boos over het feit dat hun merk met de extremistische boodschappen in de filmpjes wordt geassocieerd. Van een aantal grote bedrijven als L'Oréal, AT&T, Verizon en de bank HSBC zijn voorlopig minder spotjes op YouTube te zien. Johnson & Johnson, een van de grootste bedrijven ter wereld als het gaat om verzorgingsproducten en eenvoudige medicijnen, is helemaal gestopt met adverteren op de website.

De verkoop van advertenties is de grootste inkomstenbron van Google. Het technologiebedrijf heeft belang bij een snelle oplossing voor de problemen met reclamespotjes op YouTube. Die oplossing is er echter nog niet, en dat maakt investeerders ongerust.

"Bij video's die door individuele gebruikers online worden gezet, is het moeilijk om met een algoritme te bepalen of de inhoud extremistisch is", zegt Garry Turkington van het Nederlandse bedrijf Improve Digital, dat ook in online advertenties doet. "Voor bedrijven maakt het natuurlijk niet uit dat een filmpje een onschuldige titel of beschrijving heeft. Als de inhoud fout is en dat is niet op tijd opgemerkt, is de schade al aangericht."

Een woordvoerder van Google zegt dat het advertentiebeleid momenteel "uitgebreid herzien wordt".


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363388/320x320.jpg
Urenlange vertraging door brandende truck op A8

Thu, 23 Mar 2017 17:06:27 +01:00

Een brandende vrachtwagen leidt al urenlang tot files op en rond de A8 bij Amsterdam. De brandweer had grote moeite het vuur in de buurt van de Coentunnel te blussen.

Op sociale media is te zien dat de brand vermoedelijk uitbrak in de cabine van de truck. De vlammen sloegen daarna over naar de oplegger met gordijnstoffen. 

Rond 20.00 uur gaf de brandweer het sein brandmeester. Van de vrachtwagen is weinig meer over. Een bergingsbedrijf heeft het wrak verwijderd. Het beschadigde wegdek door de brand wordt momenteel gerepareerd.

Gewonden

In tegenovergestelde richting van de vrachtwagen gebeurde volgens de regionale omroep NH in de file ook een ongeluk. Volgens Rijkswaterstaat vielen daarbij twee gewonden. De slachtoffers werden behandeld door ambulancepersoneel.

De brand heeft ook nog altijd gevolgen voor het verkeer op de Ringweg van Amsterdam. Vanaf de Zeeburgertunnel moeten automobilisten in de file aansluiten, maar ook vanuit andere richtingen is grote vertraging. 


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2014/10/31/3707/m.jpg
Achtergebleven vaders Syriëgangers: het blijven onze kinderen

Thu, 23 Mar 2017 20:30:49 +01:00

Hoessein zag zijn dochter, zoon en ex-vrouw naar Syrië vertrekken, waar zij zich aansloten bij Islamitische Staat. De dochter van Klaas vertrok ook naar oorlogsgebied. Zij bleven achter in Nederland. De mannen vinden dat de Nederlandse regering te weinig doet voor jihadisten en hun familie. "Nederland loopt achter de feiten aan", zegt Hoessein. Hoessein laat foto's zien van zijn kinderen. Van Meryem, een vriendelijk jong meisje met een grote hoed, en van zijn zoontje Ilyas, in judopak. Begin 2013 vertrok zijn dochter naar Syrië. Ze was geradicaliseerd in haar woonplaats Zoetermeer. Zijn ex-vrouw volgde in augustus 2014. Ze nam hun 14-jarige zoon Ilyas mee. Een half jaar later kwam hij om. Met een groepje jongens bewaakte Ilyas een wapendepot. Ze werden getraceerd en gedood. Hij hoorde het nieuws van zijn andere kinderen die nog contact onderhielden met hun moeder en zus in Syrië. De inlichtingendienst kwam een paar dagen later met de bevestiging. Toen hij zijn dochter vanuit Syrië aan de telefoon kreeg, zei ze dat Hoessein niet treurig moest zijn, maar trots. Omdat zijn zoon gestorven was voor de goede zaak en nu in het hiernamaals was.  Onbegrijpelijk en verbijsterend, vindt Hoessein. Hij vertelt zijn verhaal omdat hij hoopt anderen het leed te kunnen besparen dat zijn familie getroffen heeft. Klaas Ook Mandy, de dochter van Klaas, vertrok naar Syrië. Hij laat een oude foto van haar zien. Een mooi jong, stralend meisje. Ze trouwde en kreeg vier kinderen met haar man. Het ging goed met het gezin. Maar in een paar maanden veranderde alles. Ze bedekte zich volledig en sloot zich af van de buitenwereld. Ook met haar ouders verbrak ze het contact. In 2015 vertrokken ze. De jongste was nog maar 4 maanden oud. Met de kinderen. Klaas kan dat nog steeds niet begrijpen. Hij is boos op zijn dochter. Ouders horen ervoor te zorgen dat hun kinderen veilig zijn. En zijn dochter neemt haar kinderen mee naar een oorlogsgebied. Ondanks de woede, zal hij zijn dochter bijstaan als ze terugkomt. Wat dat doe je als ouder. Het blijft je kind. De vaders kennen elkaar via een lotgenotengroep van het samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, SMN. Dat organiseert bijeenkomsten waar familieleden van uitreizigers hun verhalen kunnen delen.  Van de overheid ondervonden ze geen steun. Er kwamen alleen wijkagenten aan de deur om te melden dat hun kinderen vertrokken waren. Nadat de mannen hadden meegewerkt aan een documentaire, veranderde er wel iets. Er zijn nu contacten met het ministerie. Maar de hulp van de overheid komt laat. Klaas en Hoessein proberen te begrijpen wat hun kinderen dreef om te vertrekken uit Nederland waar ze alle kansen hadden. Wat dachten ze te vinden? Te laat Het Nederlandse beleid loopt achter de feiten aan, zegt Hoessein. Nu zijn er allerlei programma's en maatregelen om te voorkomen dat mensen uitreizen. Maar er reizen nu geen mensen meer uit.  Het gaat slecht met IS en de werkelijkheid in het kalifaat valt velen tegen. Er zijn jongeren die zich dood willen vechten. Maar veel van hen willen terug naar waar ze begonnen: Nederland. En dus moet dat land met beleid komen voor terugkeerders. Ze handelen te laat, zegt Klaas. Mensen komen terug en daar moet Nederland zich op voorbereiden. Het beleid is erop gericht dat mensen daar blijven en sneuvelen. Mensen die terugkomen moeten worden berecht, vinden beide ouders. Maar er moet ook nagedacht worden over wat daarna moet gebeuren. Iedereen verdient een tweede kans, zegt Klaas. Ook moordenaars. Dus deze mensen ook. "Ze moeten terug kunnen komen", zegt Hoessein. En in een rechtstaat ga je dan naar de rechter. Daar wordt uitgezocht wat iemand precies gedaan heeft, waarna de rechter zijn vonnis velt. Maar de mogelijkheid iemand de Nederlandse nationaliteit te ontnemen is onrechtvaardig, vindt hij.  "Bij Jan kan het niet. En bij Mohammed wel. Terwijl het in veel gevallen om de derde genera[...]


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363387/320x320.jpg
Slachtoffers aanslag herdacht met minuut stilte op Trafalgar Square

Thu, 23 Mar 2017 20:17:31 +01:00

Op Trafalgar Square in Londen hebben honderden mensen de aanslag van gisteren herdacht. Tijdens de herdenking stonden inwoners van Londen en toeristen zwijgend op het plein, terwijl ze samen waxinelichtjes aanstaken. Op een podium, op de trappen van de National Gallery, werden drie kaarsen aangestoken voor de drie mensen die werden gedood door de aanslagpleger. 

Rond het plein was veel politie op de been en er vlogen helikopters boven de verzamelde menigte. De politiecommissaris, de burgemeester van Londen en de minister van Binnenlandse Zaken hielden toespraken. Ook was er een minuut stilte.

De Londense burgemeester Sadiq Khan beschreef in zijn toespraak het incident als een "aanslag op onze gedeelde waarden". Hij zei ook dat Londenaren, in tijden van tegenspoed, samen optrekken. "We staan voor onze waarden en laten iedereen zien dat Londen de beste stad van de wereld is."

Khan sprak ook zijn waardering uit voor de politiemensen en hulpverleners. Volgens hem hadden ze zich heroïsch gedragen door naar de plaats van de aanslag te gaan, hoewel ze nog niet wisten wat er aan de hand was.

'De terroristen zullen ons niet verslaan'

Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd benadrukte dat het belangrijk is de terroristen te laten zien dat ze "ons niet zullen verslaan". Dat kan volgens haar door samen te komen, door gewoon naar het werk te gaan en verder te gaan met de dagelijkse bezigheden. Ook zij sprak haar waardering uit voor de politie en de hulpdiensten.

Volgens correspondent Suse van Kleef maakte vooral de minuut stilte veel emoties los. Het was voor veel aanwezigen een moment van reflectie, nadat ze hadden geprobeerd door te gaan met hun leven.

Suzanne, een vrouw van 31 uit Londen, vertelde dat ze geschrokken was en bibberig. Maar ze wilde hoe dan ook de rest van haar leven gewoon door de stad kunnen blijven lopen, zonder bang te zijn.

Bij de aanslag in de buurt van de Westminster Bridge kwamen drie mensen om het leven: een lerares, een Amerikaanse man die in Londen met zijn vrouw hun zilveren huwelijk vierde en een politieman. Ook raakten 40 mensen gewond. De dader, een man van 52, is doodgeschoten.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363386/320x320.jpg
Haven Rotterdam wil half miljoen huishoudens warm houden

Thu, 23 Mar 2017 20:08:08 +01:00

Het Rotterdamse havenbedrijf wil grote stappen zetten om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Via leidingen wil het de broeikasgassen afvangen en opslaan onder de grond. De restwarmte van de havenindustrie kan volgens onderzoek 500.000 huishoudens voorzien van warmte.

Het haven- en industriegebied is verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de uitstoot van Nederland. Dat komt omdat meer dan de helft van de handel in de haven om fossiele brandstoffen draait. 

Tijdens een congres over energietransitie presenteerden vijf Zuid-Hollandse partijen hun plannen. Opvallend is dat naast het havenbedrijf, de provincie, Eneco en het warmtebedrijf ook de Gasunie mee wil doen aan de zogenoemde Warmtealliantie. De Gasunie wil geld steken in een netwerk van pijpleidingen om de warmte van de fabrieken bij de huizen te krijgen.

Opvallend is dat vorig jaar op de Maasvlakte in Rotterdam nog twee nieuwe kolencentrales zijn geopend. Milieuorganisaties zijn boos over de extra CO2-uitstoot en vinden het onverenigbaar met het klimaatakkoord van Parijs. De nieuwe centrales zijn een gevoelig onderwerp voor het havenbedrijf, zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs. "Het havenbedrijf probeert buiten de discussie te blijven, want die zou de energietransitie juist in de weg staan."

De beheerder van de Rotterdamse haven benadrukt dat het de bedoeling was dat de CO2 van de nieuwe kolencentrales zou worden opgevangen onder grond. Maar dit plan komt maar niet van de grond. Dat komt onder meer doordat een deel van de Tweede Kamer wil dat de kolencentrales snel hun deuren sluiten.

Dinosaurus

Het havenbedrijf is het wachten zat en maakt zelf plannen voor een netwerk waar bedrijven hun CO2 kwijt kunnen. "We willen niet dat de Rotterdamse haven een dinosaurus wordt en uitsterft", zegt topman Allard Castelein van het havenbedrijf.

Onder andere de olieraffinaderijen zijn geïnteresseerd in de verduurzamingsplannen. De CO2 kan opgeslagen worden in een leeg gasveld of ook hergebruikt worden door de tuinbouwsector. Verder onderzoekt het havenbedrijf of schepen over kunnen stappen op biologisch LNG-gas.

Voor het havenbedrijf is het doel niet bedrijven die met fossiele brandstoffen bezig weg te krijgen. "Olieraffinaderijen mogen best blijven, maar dan moeten het wel de schoonste raffinaderijen ter wereld worden", zegt Casteleijn.

Volgens het onderzoek naar de energietransitie zijn alle technieken hard nodig om de doelstellingen van Parijs te halen. Ook in Rotterdam volgen ze de formatie van een nieuw kabinet op de voet. "Consistentie voor de komende decennia is daarbij belangrijker dan welke partijen er gaan regeren", zegt Castelijn.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363384/320x320.jpg
Honderden fruitkisten in brand in Zeeuwse Kapelle

Thu, 23 Mar 2017 19:50:30 +01:00

Bij een fruitbedrijf in Kapelle in Zeeland is brand uitgebroken. Het vuur ontstond in een stapel van honderden fruitkisten die volgens Omroep Zeeland in rijen van negen hoog opgestapeld stonden.

De vlammen sloegen over naar een aantal loodsen die bij de kisten staan. In de gebouwen zaten mensen, maar die konden op tijd wegkomen. Zij zijn ergens in de buurt opgevangen.

De brandweer probeert nu te voorkomen dat het vuur ook het woonhuis bereikt wat erbij staat. Daarom wordt de omgeving nat gehouden. 

Rookontwikkeling

Iedereen wordt door de brandweer opgeroepen ramen en deuren dicht te houden vanwege de rook. Ook luidt het advies om ventilatiesystemen uit te schakelen.

Behalve in Kapelle, gingen ook in omliggende plaatsen de sirenes af. Volgens de brandweer was dat niet de bedoeling. De waarschuwingen zijn alleen voor Kapelle.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363383/320x320.jpg
Net zo traditioneel als het Boekenbal zelf: gedoe over de gastenlijst

Thu, 23 Mar 2017 19:38:59 +01:00

Kort voor het Boekenbal plaatsvindt is er gedoe om de uitnodigingen die voor het bal zijn verstuurd. De succesvolle auteurs Lize Spit, Jelle Brandt Corstius en Walter van den Berg zijn namelijk niet uitgenodigd, omdat hun uitgeverij Das Mag niet is aangesloten bij de uitgeversbond. 

Toine van Donk, mede-oprichter van uitgeverij Das Mag, vindt dat een vreemde eis. "Elk jaar worden honderden mensen uitgenodigd op persoonlijke titel: journalisten, BN’ers, decorbouwers, maar óók schrijvers. Waarom dan niet Das Mag-schrijvers, vraag je je dan af", schrijft hij op het platform Medium. Hij vraagt of de schrijvers toch uitgenodigd kunnen worden.

Maar organisator van het Boekenbal CPNB blijft bij zijn standpunt. Uitgevers krijgen alleen Boekenbalkaarten wanneer ze zijn aangesloten bij de uitgeversbond, zegt persvoorlichter Peter Rosendaal tegen de Volkskrant. 

Ongenoegen

Veel schrijvers zoals James Worthy en Sylvia Witteman uiten op Twitter hun ongenoegen en ook de gedupeerde schrijvers reageren. "Dat ik als enige een Boekenweekessay schreef dat bijgedrukt moest worden doet er ook niet toe voor CPNB", schrijft Brandt Corstius. "Chic."

Gedoe om de lijst met genodigden is een terugkerend fenomeen in boekenland. Het Boekenbal vindt sinds 1946 plaats en door het beperkte aantal plekken op de gastenlijst wordt de organisatie jaarlijks bestookt met verzoekjes voor uitnodigingen. Dat nam een vlucht in de jaren 80, toen het Boekenbal veranderde in een waar mediaspektakel. Vanaf dat moment is er regelmatig kritiek op het uitnodigingsbeleid.

Bal der Geweigerden 

Die kritiek leidde in 2002 tot het Bal der Geweigerden, een alternatief Boekenbal voor de mensen zonder uitnodiging. Op deze tegenhanger van het Boekenbal waren alle schrijvers en lezers welkom en sindsdien wordt het bal om de paar jaar georganiseerd.

Het Bal der Geweigerden wordt vaak georganiseerd in Paradiso, vlak bij het Boekenbal, dat in het verleden in de Stadsschouwburg in Amsterdam werd georganiseerd. Opvallend is dat het Boekenbal dit jaar voor het eerst plaatsvindt in Paradiso, de plek die normaal gebruikt wordt door de geweigerden.

Of Spit en Brandt Corstius een alternatief feestje opzoeken is niet bekend. Naar het alternatieve bal kunnen ze in ieder geval niet, daarvan was de laatste editie in 2014.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363381/320x320.jpg
Een coalitie van asfalt en geitenwollensokken lijkt best haalbaar

Thu, 23 Mar 2017 19:08:37 +01:00

Door politiek redacteur Mieke van der Valk

Een kabinet met uitersten als 'autopartij' VVD en 'geitenwollensokkenclub' GroenLinks hadden weinig mensen voor de verkiezingen bedacht. Toch leidt de uitslag van de verkiezingen naar onderhandelingen over een coalitie met deze partijen.

De partijen namen de afgelopen week de tijd om elkaar, maar vooral hun eigen achterban, duidelijk te maken dat dit eigenlijk de best haalbare combinatie is. Hoe onwaarschijnlijk dat ook op het eerste gezicht lijkt.

Uitkeringen

Want de verschillen zijn groot. Op het gebied van klimaat: alleen GroenLinks wil een verpakkingsbelasting en een hoge belasting op CO2-uitstoot. En op het gebied van inkomensverdeling: de VVD wil de uitkeringen verlagen, GroenLinks ze juist verhogen.

Dan zijn er nog de verschillen van mening tussen CDA en D66 over ethische en maatschappelijke kwesties als 'voltooid leven', de maatschappelijke dienstplicht en de legalisering van softdrugs. 

Maar op andere onderwerpen zitten de partijen best dicht bij elkaar. Zo willen ze alle vier het belastingstelsel vereenvoudigen en de inkomstenbelasting verlagen. Ze willen meer investeren in defensie en veiligheid. Ze hebben alle vier meer geld over voor de zorg van ouderen, en voor innovatie.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Daar komt bij dat de economie aantrekt, en dat het nieuwe kabinet naar alle waarschijnlijkheid nog meer te besteden heeft dan gedacht. Er gaat nu een bedrag rond van 10 miljard euro extra, in plaats van 7 miljard. Dat maakt het dus makkelijker elkaar wat te gunnen."

Een regeerakkoord kun je het niet noemen, maar de NOS is met een optimistische bril door de verkiezingsprogramma's van VVD, CDA, D66 en GroenLinks gegaan, om te zien wat mogelijkheden zijn. 

Bereidheid groot

Wat de bereidheid van de partijen ook groot maakt, is dat andere combinaties om verschillende redenen niet zo aantrekkelijk zijn. Voor D66 is de ChristenUnie als partner geen echte optie. Door de verschillen op ethisch vlak, maar ook omdat D66 in dat geval last krijgt van concurrent GroenLinks in de oppositie.

Het CDA vindt echt dat de partijen de verantwoordelijkheid hebben met een antwoord op de problemen in de samenleving te komen.

Ervaren regeringspartijen zeggen verder dat als onderhandelingen stuklopen, de volgende ronde alleen maar lastiger wordt. Een nieuwe partij die dan mee mag doen, stelt nog hogere eisen, en "gaat voor de hoofdprijs", zoals een ingewijde zegt.

"Wat verder een bij-effect is van mislukte onderhandelingen, is dat degene die ze laat mislukken, of daar de schuld van krijgt, in een zwakkere positie terechtkomt. Mogelijk ook in het beeld van de eigen achterban", zegt Fresen.

Deze coalitie kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer van 85 zetels, en in de Eerste Kamer van 39 zetels. Genoeg om niet in elkaar te zakken als er een Kamerlid dwarsligt, ziek is of opstapt. 

Met de ChristenUnie, de enige andere partij die nu een serieuze kandidaat lijkt, is het aantal zetels respectievelijk 76 en 38. In beide Kamers de kleinst mogelijke meerderheid.

"De vier partijen voelen er niets voor om voortdurend door één Kamerlid gegijzeld te kunnen worden" zegt Fresen. "Dat gaat ten koste van de daadkracht van een kabinet."

Ondertussen kijken alle vier de partijen met een schuin oog naar elkaar. Want waar ze allemaal rekening mee houden zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Die zijn al op 21 maart 2018. En als hun kiezers de deal niet goed vinden, of vinden dat hun partij onterecht niet meedoet aan een kabinet, dan wordt dat lokaal afgestraft.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363378/320x320.jpg
Onderzoekers Erasmus MC vinden middel om te verjongen

Thu, 23 Mar 2017 18:50:13 +01:00

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een middel gevonden om veroudering terug te draaien. Het middel is nog niet getest op mensen, alleen op muizen. Die werden fitter, alerter, kregen een vollere vacht en hun organen gingen weer beter werken.

De stof proxofim, die door de onderzoekers zelf is ontwikkeld, pakt de cellen aan die een rol spelen bij veroudering. Die cellen zijn gestopt met delen maar blijven wel eiwitten uitscheiden, waaronder ontstekingsstoffen. Die laten weefsels sneller verouderen en organen slechter werken. 

Deze zogenoemde senescente cellen spelen ook een rol bij kanker. Ze maken kanker bijvoorbeeld minder gevoelig voor chemokuur en kunnen de groei van tumoren versnellen. Proxofim doodt deze cellen, het zou daarom kunnen helpen bij sommige vormen van kanker.   

Bijwerkingen

Het was wetenschappers eerder wel gelukt om veroudering te vertragen. "Maar de tijd terug te draaien bleek erg lastig", zegt verouderingsbioloog en onderzoeker Peter de Keizer van het Erasmus MC. Bij het onderzoek op muizen bleek dat het middel geen nadelige bijeffecten had op de gezondheid van de dieren. 

De onderzoekers hopen het onderzoek over een jaar of twee uit te breiden naar patiënten met agressieve vormen van kanker. Later moeten ook ouderdomskwalen onderdeel worden van het onderzoek. 

Maar eerst worden de veiligheid en de werkzaamheid van het middel nog verder onderzocht. De onderzoekers benadrukken dat ze "niet streven naar het eeuwige leven" maar dat "een langer leven zonder kwalen en in een uitstekende gezondheid", prachtig zou zijn.       


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363376/320x320.jpg
Fleur kan maar net rondkomen: als de kinderen het maar niet merken

Thu, 23 Mar 2017 18:16:53 +01:00

"We hebben geen geld om naar de Efteling of een dierentuin te gaan, dat vind ik erg jammer voor de kinderen." De 32-jarige Fleur uit Velp en haar vriend Patrick hebben twee kinderen: Danté van 9 en Chloë van 4. Zij is werkloos en haar vriend werkt bij een bouwmarkt. Ze moeten rondkomen van wat hij daar verdient en dat lukt maar net. 

De Sociaal-Economische Raad (SER) kwam vandaag met een advies dat er echt iets gedaan moet worden aan de kinderarmoede in Nederland, omdat die maar niet wil dalen. Een op de negen kinderen leeft in een gezin dat amper kan rondkomen en waar al helemaal geen geld is voor 'extraatjes' als schoolreisjes of lidmaatschap van een sportclub.

"Als wij als gezin eropuit willen, gaan we dus niet naar de Efteling, maar naar het bos of een park, wat fietsen of wandelen", zegt Fleur. "Maar als de kinderen wensen hebben qua speelgoed of kleren, dan probeer ik er wel voor te zorgen dat ze het krijgen. Desnoods vraag ik hulp van familie of vrienden. Ik wil de kinderen niet het idee geven dat ze niks hebben."

Om geld te besparen op boodschappen let ze heel erg goed op aanbiedingen. Ze gebruikt daarvoor de Reclamefolder App en maakt iedere zondagavond een weekplanning en een boodschappenlijstje. "Daarna fiets ik langs drie tot vier supermarkten om eten met korting te kopen. Zo hoef ik niet elke dag naar de supermarkt en kom ik niet in de verleiding om wat extra's mee te nemen."

Er zijn allerlei regelingen en potjes voor arme gezinnen, maar volgens de SER is het aanbod te complex en zijn de aanvraagprocedures te ingewikkeld. Dat ervaart Fleur ook zo. "Het is heel moeilijk om erachter te komen waar je geld vandaag kunt halen, je moet dit echt van mond tot mond te horen krijgen. Waarom heeft de gemeente of de school geen lijst van instanties en sociale voorzieningen waar je terecht kunt om dingen te vragen?"  

De zoon van Fleur heeft autisme en adhd. "In sommige gevallen heb je dan recht op dubbele kinderbijslag. Ik wist niet dat die regeling bestond en ben daar pas een jaar geleden achter gekomen. Mijn vriend hoorde dat toen van iemand op het werk. Zo zijn we dus jarenlang geld misgelopen."

Hulpgroep Soos de Krent in Velp hielp Fleur met het aanvragen van een Gelrepas. Mensen met een laag inkomen kunnen daarmee korting krijgen op sport- en cultuuractiviteiten. "Daardoor kan mijn zoon nu toch op schaakles en zit mijn dochter op ballet."

Doordat ze de aandoening fibromyalgie heeft, is het voor Fleur moeilijk om werk te vinden. "Ik heb hierdoor vaak pijn en ik slaap slecht. En mijn zoon heeft ook veel begeleiding nodig. Als ik zou gaan werken, zou ik geen volle week kunnen werken. Werk zou mij dan weinig opleveren, want als we iets meer gaan verdienen raken we de Gelrepas kwijt, krijgen we minder aan toeslagen en zijn we geld kwijt aan bijvoorbeeld kinderopvang."

Ook de SER ziet dat een baan in de praktijk soms onvoldoende loont en vindt dat daar iets aan gedaan moet worden. Zo zou een nieuw kabinet de belasting op arbeid moeten verlagen, zodat vooral lagere inkomens meer geld overhouden als ze gaan werken. 


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363372/320x320.jpg
Aanslag in Londen: de slachtoffers

Thu, 23 Mar 2017 18:12:21 +01:00

Een dag na de aanslag bij de Westminster Bridge in Londen is meer bekend geworden over de drie mensen die daarbij om het leven kwamen. Het gaat om een Britse lerares, een toerist en een agent. Hij werd neergestoken door de aanslagpleger, die daarna zelf werd doodgeschoten.

In het Britse parlement werd vanochtend al een minuut stilgestaan bij de dood van Keith Palmer, Aysha Frade en Kurt Cochran.

Kurt Cochran

De Amerikaan Kurt Cochran was samen met zijn vrouw Melissa op vakantie in Londen. Ze maakten een rondreis door Europa om hun 25-jarige huwelijk te vieren. Het echtpaar liep op de Westminster Bridge toen ze werden aangereden door de aanslagpleger.

De twee zouden eigenlijk vandaag terugkeren naar de Verenigde Staten, waar ze in de staat Utah woonden. Op Facebook schrijft de familie van Cochran verdrietig te zijn over de dood van hun geliefde. "Kurt was een goede man en echtgenoot." 

Zijn vrouw, Melissa Cochran, raakte zwaargewond bij de aanslag. Zij ligt nog in het ziekenhuis in Londen met een gebroken been en rib en een hoofdwond. De verwachting is dat ze volledig herstelt. "We bidden voor haar", aldus haar familie.

Aysha Frade

Ook Aysha Frade kwam om het leven nadat de aanslagpleger haar op de Westminster Bridge had aangereden. De vrouw van 43 woonde met haar echtgenoot en twee dochters in Londen. 

Frade had zelf de Britse nationaliteit, maar haar familie is afkomstig uit Spanje. Ze was lerares Spaans op het DLD College, een onderwijsinstelling op enkele honderden meters van de Westminster Bridge. Ze zal enorm worden gemist, liet een decaan weten tegenover de BBC.

Keith Palmer

Politieman Keith Palmer (48) werd neergestoken bij het Britse parlement. Hij probeerde de aanslagpleger tegen te houden. Volgens Britse media werkte Palmer al zo'n vijftien jaar bij de politie in Londen. Hij was lid van het team dat parlementariërs en diplomaten beveiligt, werk waarbij hij geen wapen droeg.

De agent was getrouwd en had twee kinderen. "Hij was een geliefd persoon", schreef de Britse parlementariër James Cleverly op Twitter. Cleverly zat met Palmer in het leger voordat die bij de politie ging werken. "Een echte vriend. Mijn hart is gebroken."

Op sociale media wordt de politieman ook door andere politici geprezen. Premier Theresa May stond bij een ceremonie in het parlement stil bij de dood van Palmer. "Hij is een echte held. Zijn daden zullen nooit worden vergeten."

Een politiecommissaris schreef een eerbetoon voor zijn omgekomen collega. "Hij verliet vanochtend zijn huis in de verwachting na zijn dienst weer thuis te komen. Hij stierf terwijl hij moedig zijn werk deed."

Gewonden

Na de aanslag werden ook 29 mensen gewond naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is de Roemeense Cristea. Zij was met haar vriendje in Londen om zijn verjaardag te vieren. Cristea sprong in de rivier de Thames om de auto van de aanslagpleger te ontwijken. 

Volgens Britse media is ze zwaargewond. Ze zou meerdere verwondingen aan haar hoofd hebben en ook haar longen zijn zwaar beschadigd. De Roemeense ligt nog in het ziekenhuis in Londen. 

Verder werden ook drie Franse schoolkinderen aangereden. Twee van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De andere leerling ligt ook in het ziekenhuis, maar maakt het beter. De ouders van de tieners zijn naar Londen gevlogen om hen bij te staan.

Premier May heeft laten weten dat de Britse regering nauw samenwerkt met de landen waar de slachtoffers vandaan komen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363369/320x320.jpg
Wethouder Best weg vanwege relatie met wethouder

Thu, 23 Mar 2017 18:03:51 +01:00

In Best bij Eindhoven is een wethouder opgestapt die een relatie had gekregen met een ambtgenoot in dezelfde plaats. In een verklaringen zeggen de twee bestuurders zich te realiseren dat dit geen wenselijke situatie is binnen het college van burgemeester en wethouders.

PvdA'er Bert van Drunen heeft per direct zijn functie neergelegd. Volgens Omroep Brabant heeft hij deze beslissing samen met wethouder Peet van de Loo (D66) genomen, met wie hij de relatie heeft.

Van Drunen is getrouwd, Van de Loo is gescheiden. Allebei hebben ze kinderen. De wethouders willen verder niet op de kwestie ingaan.

Beide bestuurders hebben hun fractie geïnformeerd over de relatie. Alle leden van de gemeenteraad zijn op de hoogte gebracht.

Het is nog niet bekend wie Van Drunen opvolgt. Het college van burgemeester en wethouders bespreekt dinsdag wie zijn portefeuille moet waarnemen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363368/320x320.jpg
Eisen tegen Amsterdamse bende die krokodillen drugsgeld liet bewaken

Thu, 23 Mar 2017 18:01:53 +01:00

Het OM heeft tot drie jaar gevangenisstraf geëist tegen zeven mannen en drie vrouwen die worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en drugshandel. De hoogste straf is geëist tegen een man van 56 uit Amsterdam. Het OM ziet hem als leider van de criminele organisatie.

De tien zijn in februari vorig jaar aangehouden in een onderzoek naar synthetische drugs. In een loods van een verdachte in Amsterdam-Oost vond de politie ruim twee ton in drie koffers. Het geld lag in een bassin dat werd bewaakt door drie krokodillen.

Bij andere huiszoekingen vond de politie ook wapens en munitie. In de woning van een van de verdachten was bovendien een hennepplantage.

Klantenservice

Het Openbaar Ministerie heeft acht van de tien mensen beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie. Volgens het OM was de groep professioneel georganiseerd en werkten de leden nauw samen bij de handel in drugs.

Zo hield de leider de voorraad drugs op peil, onderhield hij contacten met klanten en voorzag hij koeriers van drugs. Ook een man van 30 en een vrouw van 34 namen bestellingen aan en stuurden vervolgens koeriers naar de klanten. De vrouw zou bovendien een klachtentelefoon hebben beheerd.

Koeriers

De overige verdachten hebben volgens het OM koerierswerkzaamheden verricht, drugs in voorraad gehouden of ingepakt. Tegen twee van hen zijn boetes geëist van bijna 14.000 euro. Vier verdachten hoorden gevangenisstraffen van vier tot twintig maanden tegen zich eisen.

Naast de gevangenisstraffen heeft het OM de rechtbank ook gevraagd om geld en een auto af te pakken. Bij de man van 56 zou het gaan om ruim 266.000 euro. Bij vier andere verdachten gaat het om bedragen tussen de 6000 en 22.000 euro per persoon.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363367/320x320.jpg
Bellen met klantenservice wordt goedkoper

Thu, 23 Mar 2017 17:59:27 +01:00

Bellen naar de klantenservice van een bedrijf waar je al klant bent wordt goedkoper. Minister Kamp wil de wet wijzigen, zodat bedrijven nooit meer kunnen rekenen dan het normale beltarief. Het gaat om telefoonnummers die beginnen met 090.

Nu kunnen bedrijven boven op het standaardtarief nog maximaal 1 euro per gesprek in rekening brengen. Het Europees Hof verbood dat onlangs en Kamp geeft met zijn wetswijziging uitvoering aan dat vonnis.

De wetswijziging moet op 1 juli ingaan en geldt dus alleen voor bellen met de klantenservice van een bedrijf waar je al klant bent. Ook andere 090-nummers vallen erbuiten, zoals spelletjes- en sekslijnen.


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/02/27/356847/m.jpg
Duitse transportbedrijven claimen 100 miljoen van vrachtwagenfabrikanten

Thu, 23 Mar 2017 17:22:25 +01:00

De Duitse branchevereniging van logistieke bedrijven eist 100 miljoen euro schadevergoeding van vrachtwagenfabrikanten die betrokken waren bij een kartel.

DAF, Volvo/Renault, MAN, Daimler en Iveco maakten geheime prijsafspraken. Logistieke bedrijven die vrachtwagens van deze merken kochten, betaalden meer dan nodig was. Voor het vormen van een kartel kregen de vrachtwagenmakers vorig jaar al een boete van in totaal 2,9 miljard euro, opgelegd door de Europese Commissie.

Zo'n tweehonderd Duitse transportbedrijven zijn betrokken bij de claim. In Nederland bereidt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) een soortgelijke claim voor. Die kan oplopen tot zo'n 1,2 miljard euro: de extra kosten die gemoeid waren met de aankoop van 240.000 vrachtwagens in de veertien jaar dat het kartel actief was.

"Of we dat bedrag daadwerkelijk gaan claimen is de vraag. We moeten een heleboel bedrijven bij elkaar krijgen, en er zijn ook andere claimorganisaties mee bezig", zegt een woordvoerder van TLN. Wanneer de brancheorganisatie met de claim komt, is nog onduidelijk. "We zijn bedrijven aan het werven om mee te doen. We vertegenwoordigen nu de eigenaren van enkele tienduizenden vrachtwagens en we verwachten een verdubbeling van dat aantal."


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2015/08/18/184656/m.jpg
Varkensvlees uit 'horrorslachthuis' ook in Nederlandse slagerijen

Thu, 23 Mar 2017 17:17:58 +01:00

Varkensvlees uit het Vlaamse slachthuis waar dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights ernstige misstanden heeft geconstateerd, gaat ook naar Nederland. Volgens directeur Robert Molenaar van Animal Rights krijgen zestig keur- en kwaliteitsslagerijen in heel Nederland het vlees geleverd. 

Animal Rights kwam vandaag met onthullingen over het grootste slachthuis van België. Dat staat in Tielt, in West-Vlaanderen, en hoort bij de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België. 

Voedselveiligheid

Volgens directeur Klaver van de Vereniging van Keurslagers is het bedrijf geen leverancier van de slagersketen. "Maar keurslagers hebben de vrijheid om ook elders te kopen. Als er slagers zijn die hier inkopen, zullen wij ze sommeren om hier direct mee te stoppen. Dit bedrijf besodemietert de boel langs alle kanten."

Verschillende slagers bevestigen tegenover de NOS dat ze varkensvlees van Debra verkopen. Ze zijn geschrokken door het bericht over de misstanden. Zeker één slagerij heeft meteen besloten te stoppen met de verkoop van het vlees. 

Er zou geen gevaar zijn voor de voedselveiligheid. Als dat wel zo is, moeten de Belgische autoriteiten als eerste aan de bel trekken. Zij informeren dan hun Europese collega’s, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt dat er nog geen aanwijzingen zijn dat de voedselveiligheid in het geding is. 

Onverwachte onthulling

Uit beelden die Animal Rights in het geheim maakte in het slachthuis, blijkt dat de dieren ernstig worden mishandeld. Medewerkers schoppen en slaan de varkens en trekken ze mee aan hun oren om ze richting de slachtbank te krijgen. Ook snijden ze de oormerken weg bij de levende dieren, om zo te verhullen dat ze uit het buitenland komen. Het bedrijf ontduikt daarmee de exportwetgeving. 

Een medewerker van Animal Rights werkte een maand lang undercover in het bedrijf en slaagde erin om beelden te maken van de wantoestanden. 

Volgens de Nederlandse directeur van de dierenwelzijnsorganisatie waren er geen concrete aanwijzingen voor misstanden in het slachthuis. Medewerkers hadden verdenkingen en wilden eens de proef op de som nemen, maar waren geschokt door het resultaat. 

Permanent cameratoezicht

De organisatie is bang dat de misstanden wijdverbreid zijn. "De slachthuizen worden alsmaar groter en de dieren worden bijna industrieel verwerkt. In Tielt worden 6 à 7000 varkens per dag geslacht en ze willen de capaciteit nog opdrijven", zegt Nadine Lucas van Animal Rights. Ze pleit samen met andere dierenwelzijnsorganisaties voor permanent cameratoezicht in alle slachthuizen. 


Media Files:
https://nos.nl/data/image/2017/03/23/363375/320x180.jpg