Subscribe: Springboers Agrofarm
http://springboersagrofarm.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Malay
Tags:
ada  akikah  anak  binatang  dari  dengan  goat  ini  itu  kambing  kami  kandang  nak  nih  pada  teeth  untuk  yang 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Springboers Agrofarm

Springboers Agrofarm



Just wanted to share our little experience in goat rearing industry



Updated: 2018-03-02T09:10:22.406-08:00

 



OPERASI DIHENTIKAN / CEASE OPERATION

2010-06-03T22:48:35.631-07:00

(image) KANDANG TELAH TUTUP BERKUATKUASA 01 JUN 2010. TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA SEMUA

OPERATIONS CEASED WIE 0N 01 JUNE 2010. THANK FOR YOUR SUPPORT



Pembaikan kandang

2010-02-08T07:49:25.994-08:00

ahad 7 februari, dibantu oleh 2 orang rakan adik, kami membetulkan tangga kandang..keadaan tangga boleh dikatakan agak tak selamat..tunggu masa jek nak bolos kaki..tak kira la kaki orang ke kaki kambing...kayu,papan mereput dek oleh encik anai-anai yang berleluasa di kawasan tersebut..dah tentu tempat dia sebelum ni..

kitaorang guna balik kayu, papan yang sedia ada kat kandang..yang masih dalam keadaan baik la..berkat usaha kami berempat, siap la tangga tersebut dengan sakses nya..walaupun kekurangan sumber..sebat jek apa yang ada..

jumpo laie !!



Rumput Guinea ( Panicum maximum ) part deux

2010-01-24T23:10:31.672-08:00

Pada ujung minggu baru-baru, benih rumput guinea telah disemai dengan di bantu oleh tuan CEO, dan adik saya..ada pembaikan di buat pada piping....tambah extension untuk senang nak siram rerumput..boer betina ada seko kat kandang semakin sarat..bila tah nak kuar la tuh...

jumpa lagik !!



Rumput Guinea ( Panicum maximum )

2010-01-14T00:39:45.597-08:00

Nak cerita sket pasal rumput nih..last post ada gambo padang ragut dah kena bajak..nak tanam rumput baru..(image) rumput guinea atau rumput gajah/rumput banggala/sarang sesak adalah salah satu pilihan penternak di serata dunia...ternakan akan dibiar bebas meragut ataupun kaedah cut-and-carry dilaksanakan..rumput guinea dengan penjagaan dan pembajaan yang konsisten, mempunyai jangka hayat yang panjang ( lebih dari 5 tahun) pengeluaran setahun untuk tanah seluas 1 ekar boleh mencapai hingga 5-7 tan..rumput ini juga sesuai untuk dijadikan silaj..untuk mendapat kuantiti dan kualiti yang baik, rumput ni dicadangkan dipotong / diragut ternakan selang 4 minggu..
(image) KELEBIHAN

-berdaun sangat lebat
-kandungan zat yang tinggi dan berkualiti
-pengeluaran yang tinggi
-sedia dimakan oleh ternakan
-sesuai untuk ragutan atau potong-dan-bawa (cut-and-carry)
-tahan lasak ketika musim kemarau

(image) KEKURANGAN

-memerlukan tanah yang subur (dirawat)
-air tidak boleh bertakung
-tidak berkembang jika ragutan melampau
-batang menjadi keras jika tiada ragutan/potongan



Resurface & Edisi Baru Jan 2010

2010-01-08T08:09:29.118-08:00

2010 suda maariiiii...ini adalah keadaan terkini di padang ragut kandang kami..resurface hahaha..aktiviti berlaku pada hari minggu lepas..apasal nak resurface..mau tanam rumput baru laaa..BENIH RUMPUTNi yang berbungkus dalam plastik nih, bukan kuaci yeeee...kedua duo nye adolah bonih rumput..bungkusan atas tuh namo bonih eh purple guinea ataupun dalam bahasa melayu benih rumput guinea ungu (rumput kan ijau????)Yang nih plak, pun bukan kuaci...namo eh stylo ciat 184 seed...agak eh rumput ni lobih style eh berbanding ghumput ghumput lain kek merato dunio nih...nanti akan ku kabarkan perihal kedua dua ghumput nih..2010 NEW EDITION (LIMITED)haaaaaaaaaa...bukan kereta tuan/puan..sebalik nya anak kambin daaa...nih hasil pencampuran baka boer dan ettawah..dapat la mamat nih..seekor jantan...beliau di dapati telah pun berdiri dan menyusu sewaktu di lawati oleh empunya kandang kambing pagi tadi...bila waktu kelahiran nya, tidak dapat dipastikan..berdasarkan pemerhatian petang tadik, kelihatan mamat nih sehat walafiat...welkam to the family brader !!![...]



SELAMAT TAHUN BARU 2010

2010-01-01T20:13:32.673-08:00

(image)
selamat tahun baru 2010 !!! hopefully this year will be much better !!!!



Pertanian adalah perniagaan ???

2009-12-22T00:49:07.035-08:00

tajuk pe tuh..saje saya usik tajuk nih..saya amik nih dari emel group yg saya subscribe..berkenaan nasib penternak kambing kat malaysia..tentang bagaimana cara mereka struggle nak idup dengan keadaan sekarang nih..rata rata mereka ni bermula sebagai menyahut seruan kerajaan..nak tolong negara sendiri..nak mengurangkan pengimpotan kambing dari luar(frozen)...

tetiap tahun bila tiba musim qurban, kambing mana yang paling laku di jual..?? kambing ostolia ex KLIA..kambing feral namanya...nak rolling cepat..kambing sendiri..ada terbiar kat kandang..

persatuan penternak kambing malaysia?? mana eh...ada ke...senyap sunyi jek..rasa nya masa isi borang kat MAHA dilengkapkan dengan no telefon, alamat emel,alamat kandang kalau nak jengok..

harga makanan sekarang..kita takde bahan mentah untuk proses..kita harus mengimpot dari luar barang mentah..itu kata orang atas la..tapi ada member sepenternak dia bagi sekam padi...sekam padi kan byk kat sini..takkan tak bleh proses..tak pun bagi je la pree..ko nak buat apa dgn sekam padi tuh??

hmmm apakah pendapatan anda...bagi saya AGI IDUP AGI NGELABAN !!



New Addition DEC 2009

2010-01-05T20:16:48.120-08:00

(image)
(image)



Y.E.S 2009 (YEAR END SALE 2009)

2009-12-15T08:42:28.629-08:00

(image)
(image)
(image)

















JUALAN AKHIR TAHUN 2009..SEKIRANYA TUAN/PUAN/SAUDARA/SAUDARI INGIN MENIKMATI KELAZATAN DAGING KAMBING DARI FARM KAMI SILA KONTEK

email : springboersagrofarm@gmail.com
telefon: +6019 617 5787 TUAN HAJI ABU BAKAR
+6017 319 1211 FAISAL



Kambin Tatak Mulih Kincin..

2009-12-07T08:14:06.973-08:00

Uroliths in cattle, sheep, and goats are common. Although uroliths can be found anywhere within the urinary tract, urethroliths are responsible for most clinical problems. Obstruction induced by urethroliths causes urine retention and leads to bladder distention, abdominal pain, and eventual urethral perforation or bladder rupture, with death from uremia or septicemia. It is an important disease of feeder animals but is also seen in mature breeding animals. Urolithiasis is seen most often during winter in steers and wethers on full feed, or on range during severe weather conditions with limited water intake, especially when the water has a high mineral content. Urolithiasis has no specific geographic distribution, and the different urolith types reflect the mineral distribution of the feed. Uroliths occur in either sex, but obstructive urolithiasis develops primarily in males because of anatomic differences. Etiology and Pathogenesis: Ruminant urolithiasis is considered primarily a nutritional disease. The prevalence of urolithiasis in the USA is highest in calves, lambs, and kids castrated at an early age and fed high-grain diets with roughly a 1:1 calcium to phosphorus ratio or a diet high in magnesium. Ruminants fed high-grain diets with a low calcium to phosphorus ratio are at increased risk of developing struvite uroliths, while ruminants grazing on silica-rich soil are predisposed to form silica uroliths. Diets high in calcium (eg, subterranean clover) may result in calcium carbonate uroliths, while plants such as halogeton or tops from the common sugar beet may be a factor in calcium oxalate formation. The mineral composition of water, in concert with dietary mineral imbalances, probably contributes more to initiating urolith formation than does the lack of water itself. A definitive diagnosis of urolithiasis in a single animal suggests that all males in the population are at risk for the disease. The distal aspect of the sigmoid flexure of cattle and the sigmoid flexure and urethral process of sheep and goats are the most common sites for uroliths to lodge. Irritation at the site of lodging causes inflammation and swelling that contributes to urethral occlusion. Castration of young males also predisposes to urolith-induced urethral obstruction by removing hormonal influences necessary for mature development of the penis and urethra. Clinical Findings: Clinical signs may be associated with partial or complete urethral occlusion. Animals with partial obstruction dribble blood-tinged urine after prolonged, painful (stranguria) attempts at urination; before complete occlusion occurs, urine may dry on the preputial hairs and leave detectable mineral deposits. Animals with complete urethral obstruction exhibit tenesmus, tail twitching, weight shifting, and signs consistent with colic. Inappetence, bloat, depression, and rectal prolapse may also be seen. Affected steers may elevate the tail and show urethral pulsations just ventral to the rectum. Goats may vocalize. Common sequelae of complete urethral obstruction include urethral perforation or urinary bladder rupture. Bladder rupture often results in death from uremia. The disease course may be 5-7 days. Although urethral perforation may also cause uremia and death, it is not uncommon for the ventral abdominal skin to necrose and slough, allowing the development of a pseudourethra. Diagnosis: Diagnosis based on the history, clinical signs, and physical examination is usually straightforward. Hypersensitivity in the region of the sigmoid flexure may be evident. Palpation may identify abnormal pulsations of the urethra and tissue swelling associated with the obstruction. Rectal palpation may reveal an enlarged, distended bladder, or the bladder may be nonpal[...]



Musim Hujan La

2009-12-02T23:55:03.032-08:00

(image)
(image) Assalamualaikum dan salam sejahtera..alhamdulillah kita baru sahaja meraikan aidil adha 1430 Hijrah..camana sambutan kat tempat memasing..pasti meriah le gamaknye..
kami kat di sini tak tumbangkan ternakan untuk qurban..cuma tunaikan hajat orang nak buat aqiqah anak nya..bleh baca post sebelum ni..

Sekarang ni boleh di katakan hari hari hujan..kambing tak bleh la nak turun main main kat tanah..dok melepak jek dalam kandang..












Tapi masa rayaari tu, cuaca cantik..alhamdulillah..kami lepas kan suma 'anak-anak' angkat ke tanah..meregang otot la..asik dok dalam kandang jek..sambil meragut, jenjalan, luaskan pandangan..hahah cam orang la plak..
(image)
tak lupa pada pengikut blog nih..kami masih ada stok untuk aqiqah,kenduri,bbq..jika berminat boleh la kontek kami ye..

019 617 5787 Tuan Haji Abu Bakar

017 319 1211 Faisal

012 357 9084 Firdaus

012 921 6107 Fauzi
(image)
(image)



Salam Aidiladha 2009

2009-11-28T10:15:13.413-08:00

(image) Salam Aidiladha dan salam sejahtera..pa habaq suma yg dok ikuti perjalanan blog kambin kami yang tak seberapa ini..amacam raya? kami di kg simpang kendong meriah macam biasa..tak kira la raya ke merdeka ke cuti sekolah ke..
(image)
Nampak tak gambar yang bersusun kat sebelah ni..seperti yang di gembar gemburkan dalam sesawang nih, kami mengadakan khidmat penjualan kambing untuk aqiqah,qurban,kenduri kendara,bbq dan apa aje yang melibatkan tentang me'lauk'kan kambing..

Peristiwa di sebelah ni berlaku pada tanggal 27 November 2009..lepas semayang sunat aidil adha...saya tak sempat join (alasan nya kukuh !!)..ini bukan acara qurban..sebalik nya member adik, menempah 2 ekor kambing untuk di aqiqah kan ke atas anak nya..cuba ushar kambing kat sebelah tuh..ensem tak? ini adalah apa yang kami tawarkan kepada anda yang berminat untuk me'lauk'kan kambing...

(image)
ni dah setel 2 eko tumbang..nampak tak yang kecik kaler kuning tuh..itu kami saje saje tumbangkan..pasal ada acara lebih meriah malam tuh..kita orang pun nak jugak rasa lauk kambing hehe..


kelas melapah kambing buat kesekian kalinya..cuba mendapat manfaat sebaik mungkin..otai yang pakai baju biru tuh, ken main tere lagi kalau bab mengulit kambing nih..selamba jek kalau stakat 2 ekor tuh..cuma kesihatan tidak mengizinkan beliau bekerja kuat..kami yang muda muda nih lah akan jadi barisan hadapan nanti untuk mengulit kambing..

abih dah kami mengulit/melapah kambin nih..setel sebelum jumaat..sempat la kami hantar pesanan ke pihak yang berkenaan..untuk pengetahuan tuan/puan, 2 ekor kambing tersebut telah dihantar ke semenyih sebaik saja solat jumaat tamat..alhamdulillah kami dapat feed-back yang baik dari pihak tuan rumah..dagingnya lembut dan yang paling penting ianya TIDAK BERBAU HAMIS..




jadi jika tuan/puan berminat, sila drop message/sms/email ke
emel : springboersagrofarm@gmail.com
sms : +6017 319 1211 Faisal
+6012 357 9084 Firdaus
+6012 921 6107 Fauzi



Caseous Lymphadenitis (CLA)

2009-11-24T19:25:05.565-08:00

Salam & selamat sejahtera.. Kali ini saya nak berkongsi tentang masalah ternakan yang dinamakan Caseous Lymphadenitis. Siapa rakan ternak yang pernah menghadapi masalah ini ? Petikan ini saya dapat dari laman web http://www.merckvetmanual.com/mvm/index.jsp?cfile=htm/bc/10801.htm Banyak informasi mengenai masalah,penyakit dan kaedah penyembuhan. Layan jek la yeee.. Caseous abscessation of lymph nodes and internal organs caused by Corynebacterium pseudotuberculosis occurs worldwide and is widely distributed throughout North America. It is an important endemic infection in regions with large sheep and goat populations. Economic losses result mostly from condemnation and trim of infected carcasses and devaluation of hides. Caseous lymphadenitis is also a cause of ill-thrift and sudden death in animals with internal abscesses. However, producers often report that the major impact in the flock is from disagreeable aesthetics, which may result in loss of breeding stock sales as well as early culling. Although principally an infection of sheep and goats, sporadic disease also occurs in horses and cattle ( see Corynebacterium pseudotuberculosis Infection of Horses and Cattle), camelids, water buffalo, wild ruminants, primates, pigs, and fowl. It rarely causes regional lymphadenitis in humans. Etiology and Pathogenesis: The small gram-positive rod is a facultative intracellular parasite that is found on fomites and in soil and manure contaminated with purulent exudate. Two biotypes have been identified based on the ability of the bacteria to reduce nitrate: a nitrate-negative group that infects sheep and goats, and a nitrate-positive group that infects horses. Isolates from cattle are a heterogeneous group. All strains produce an antigenically similar exotoxin with enzymatic activity (phospholipase D) that appears to be leukotoxic and that can damage endothelial cells and promote spread from the initial site of infection to regional lymph nodes and visceral organs. The chemical composition of its cell wall (high lipid content) enables the organism to resist being killed by phagocytes and to maintain chronic infection despite a good immune response. Infection occurs after C pseudotuberculosis penetrates through unbroken or abraded skin or through mucous membranes. Most infections occur through wounds contaminated with purulent exudate from ruptured external and pulmonary abscesses. Contaminated dipping vats and shearing, handling, and feeding equipment are responsible for spread of the organism, along with confinement housing at high stocking densities. The pus contains large numbers of bacteria that can survive for months in hay, shavings, and soil. The disease is most often introduced into a flock by entry of an apparently healthy carrier from an infected flock, by contact on shared pastures, or via contaminated fomites such as shearing equipment. Clinical Findings: Caseous lymphadenitis is a chronic, recurring disease. A slowly enlarging, localized, and nonpainful abscess may develop either at the point of entry into the skin or in the regional lymph node (superficial or external form), from which it may spread via the blood or lymphatic system and cause abscessation of internal lymph nodes or organs (visceral or internal form). Initial infection may cause no clinical signs or may be accompanied by high fever, anorexia, anemia, and cellulitis at the infection site. Superficial abscesses enlarge and may rupture and discharge infectious pus. In sheep on range, most superficial abscesses develop in the prescapular and prefemor[...]



Jenjalan

2009-11-22T09:13:58.832-08:00

Salam & selamat sejahtera..

Hari yang menseronokkan tengok kambing orang..22 november 2009, ahad bertolak dari kediaman saya menuju ke Jenderam, Dengkil..Tanpa arah tujuan yang spesifik, kami dicadangkan ke kawasan ini oleh isteri saya..Beliau menggunakan route ni untuk pegi keje..

Pit stop pertama, masuk simpang salah dan bertanya pada org yg salah..( berdasarkan pemerhatian mata kasar ada kandang kambing kat situ)

Aku : Kambing tada ka aci..?
Aci : Tada la, sana bawah la ada..sini tada la..
Aku : Tuh ada kandang tuh..
Aci : Tada la adik..sana bawah la (sambil jegil mata)
Aku : Okeh okeh salah rumah la

Ini baru pit stop nomor satu..nama nye ramesh..kandang nye betol betol sebelah ghumah..kambing nye pun ok la..sihat,cergas,gebu..tapi dah tak banyak yang ada..suma dah kena sapu..

Nest stop, kandang tepi jalan..dari jauh nampak macam best..tapi bila masuk jek..terkedu..kambing yang ada macam tak terjaga..kesian beb..ada yang sakit mata hingga hampir buta..kurap lagik..huhu menakutkan..blah blah kang menjangkit..

3rd stop..atas bukit sebelah kilang..sayup mata memandang..cam naik sekolah aku dedulu..kandang nye besau..ada 2 bijik..puluh-puluh kali ratus-ratus la agaknye keluasan kandang nye..kambing nye cantik-cantik..sesuai untuk buat baka..baka boer..menurut kata penjaga nye la..seorang bangla..keseluruhan besar nya tapak projek ni..54 ekar...toke nya somebody..huhu

Seterusnya ke ladang haji ihsan..bila sampai depan pagar..takde orang..pagar nya berkunci..hon punya hon..keluar 2org manusia naik motor dai kejauhan..depa tgh bagi lembu haji ihsan mamam..haji tak buat breeding...dia cuma trade kambing..hmmm lembu menarik tuh..

Lepas tuh ke seven farm plak..perjalanan ke ladang ni nyaman jek rasa..letak le agak ke dalam...di kelilingi pepohon ijau..baru lepas ujan plak tuh..syahdu beb..kambing brader nih pun cun-cun..banyak boer..jamnapari pun ada gak..

Keluar dari utan ujan tropika, meneruskan perjalanan konon nya nak ke bukit pelanduk, ternampak kandang dari tepi jalan..tapi tak naik pun kandang..keadaan persekitaran yang agak 'bersih'..huhu

Apa yang saya nak kongsi kat sini bukan nya apa pun..cuma keadaan di Jenderam nih meriah la dengan penternak kambing..jarak antara satu kandang/ladang dengan yang lain agak hampir la..6 kandang dalam jarak kurang dari 15 km..yang membezakan mereka cuma harga dan baka..sambutan untuk untuk daging kambing boleh di katakan hangat..rata-rata semua kandang clear..( kecuali kandang kedua yang dilawati)..apa lagi mari memerah buah fikiran camna aku nak bagi kambing kat kandang kendong nih berdaya saing macam depa tuhh..GAMBATE !!!!




POSTPONED LAGIK !!!

2009-11-28T10:17:15.168-08:00

(image)
TEMPAHAN KAMI WALAUPUN TAK BANYAK POSTPONED LAGI..DARI 10HB NOV KEPADA 20HB NOV..MALAM TADI KONTEK PEMBEKAL,, POSTPONED PULAK KE HARI SELASA 24HB..HUHU SABAU JEK LA..BANYAK TOL DUGAAN NYE



Lembu Gila/Sakit/Lapar/Amuk?

2009-11-16T18:52:58.855-08:00

Assalamualaikum & Salam sejahtera..nak kongsi sedikit info dari apa yang di baca dari akhbar The Star 17 NovemberVET OFFICERS PUZZLED BY BITING COWEXPERT : IT USUALLY ONLY GORES TARGETKUALA TERENGGANU : The incident of a cow biting an odd-job labourer has baffled the Terengganu Veterinary Department officera who described it as a rare phenomenon. So bewildered are that they are eager to examine the cause of such behaviour in a domesticated animal. Department Director Dr Azizol Mohd Sharun said such ferocious behaviour does not happen even if the cow was inflicted with the mad cow or anaplasmosis diseases. " We are talking about a herbivorous species here; its totally unlikely for an infuriating cow or bull go to the extent of biting. Usually it would only gore its target. From our (veterinarian) point of view, this could probably be the first case in the world. We are interested to explore what caused the animal to behave in such manner," he said here yesterday. Dr Azizol said he will send a team of veterinarians to Kampung Chalok Rahmat in Setiu by today to sedate the cow and conduct a laboratory test to examine what provoked the animal to bite a person. " We want to see whether there is a new type of animal disease that has developed. This is something we are keen in researching," he added. On Saturday, odd-job labourer Jaafar Basok,56, was attacked by a cow when he was clearing an oil-palm plantation.ANAPLASMOSIS A disease caused by a rickettsial parasite of ruminants, Anaplasma spp. The organism occurs in the white blood cells and is transmitted by natural means through by a number of haematophagous species of ticks. It can also be transmitted iatrogenically by the use of surgical, dehorning, castration, and tattoo instruments and hypodermic needles that are not disinfected between uses. Although the term is often associated with animal infection, it is also used to describe infection in humanssource : http://en.wikipedia.org/wiki/Anaplasmosis [...]



Binatang Aqiqah Serta Syarat-Syaratnya

2009-11-08T09:22:23.509-08:00

Binatang yang sah disembelih untuk aqiqah itu sama seperti binatang-binatang yang sah dibuat korban. Untuk lebih jelas lagi disebutkan syarat-syarat binatang yang sah untuk dibuat aqiqah itu ialah: Binatang aqiqah itu hendaklah binatang ternakan (na‘am) seperti unta atau yang sejenisnya, lembu atau yang sejenisnya seperti kerbau dan kambing atau yang sejenisnya seperti biri-biri dan kibasy. Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala: Tafsirnya: "Dan bagi tiap-tiap umat telah kami syari‘atkan ibadat menyembelih korban supaya mereka menyebut nama Allah sebagai bersyukur akan pengurniaanNya kepada mereka daripada binatang-binatang ternak yang disembelih itu". (Surah al-Hajj: 34) Seekor unta, lembu atau kerbau itu boleh dikongsi oleh tujuh orang sama ada daripada keluarga yang sama atau yang lain walaupun tidak semuanya bermaksud aqiqah, misalnya ada di antaranya bermaksud aqiqah dan yang lainnya kerana mahukan dagingnya sahaja ataupun daging korban. Ini dijelaskan dalam sebuah hadis: Maksudnya: "Kami keluar bersama Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam (dari Madinah) mengucapkan tahlil (Lailahaillallah), dengan berniat untuk mengerjakan haji, maka Baginda Shallallahu ‘alaihi wasallam menyuruh kami berkongsi pada unta dan lembu, setiap tujuh orang daripada kami bagi seekor badanah". (Hadis riwayat Muslim) Seekor kambing pula hanya untuk seorang sahaja tidak boleh dikongsikan. Jika dikongsikan seekor kambing itu untuk dua orang atau lebih, maka tidak sah aqiqah tersebut. Afdhalnya binatang yang dibuat aqiqah itu yang berwarna putih, kemudian yang berwarna kuning, kemudian yang putih tetapi yang tiada bersih putihnya, kemudian yang sebahagian badannya berwarna putih, kemudian yang sebahagian berwarna hitam, kemudian berwarna hitam semuanya, kemudian yang berwarna merah semuanya. Binatang aqiqah itu hendaklah cukup umur, sebagaimana disyaratkan di dalam korban. Sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam: Maksudnya: "Jangan kamu menyembelih korban melainkan yang telah musinnah kecuali jika kamu sukar mendapatkannya, maka sembelihlah anak daripada biri-biri." (Hadis riwayat Muslim) Adapun musinnah itu ialah ats-tsaniy (yang gugur gigi hadapannya) daripada binatang ternakan unta, lembu dan kambing. Maka ukuran umur bagi binatang aqiqah itu ialah: a.Unta yang gugur gigi hadapannya ialah yang telah sempurna umurnya lima tahun dan masuk tahun keenam. b.Lembu dan kambing yang gugur gigi hadapannya ialah yang telah sempurna umurnya dua tahun dan masuk tahun ketiga. c. Manakala kambing biri-biri dan kibasy memadai yang berumur cukup satu tahun atau yang gugur gigi hadapannya walaupun belum cukup umurnya satu tahun dengan syarat telah melimpasi umurnya enam bulan. (Al-Majmu‘ 8/286-287 dan I‘anah ath-Thalibin 2/518) 3. Binatang aqiqah itu hendaklah sihat (tidak berpenyakit) dan selamat daripada kecacatan atau aib yang boleh mengurangkan daging atau lemaknya atau anggota lain yang boleh dimakan. Sabda Ras[...]



Tawaran Akikah dan Qurban

2009-11-04T11:44:06.104-08:00

Salam sejahtera kepada semua

Buat kali pertama pada tahun ini, kami di Kg Simpang Kendong Alor Gajah akan menawarkan kambing untuk acara korban dan akikah. Harga yang di tawarkan adalah amat menarik. Memandangkan ini adalah kali pertama kami melakukanya, maka tawaran harga adalah amat rendah. Sekiranya berminat sila kontek 019 617 5787 Haji Abu Bakar



Kambing oh Kambing

2009-10-12T10:33:41.082-07:00

Salam kepada pengikut laman blog ini..takde apa yg istimewa cuma nak load gambau jek..peristiwa ini berlaku pada 12 Oktober 2009 kurang lebih jam 1630 LT..Saja gatal tangan amik gambau kambing..ada update skit..sesiapa berminat nak mendapatkan kambing, kami ada beberapa eko nak jual..kalau berminat,sambau le..kami nak carik anak dara ettawah/jamnapari..berdasarkan kepada experimen yg dah ada kat kandang tu,memang dogheh kambing ni punya tempoh untuk kembali bersedia untuk mengawan..Jadi, kalau sedara sedara ada info tentang sapa yang nak tolak kambing dara ettawah ni, sila la drop msg cbox tu ye..kalau harga cantik,kena pada budget..Insya Allah boleh la kita berurus niaga..Sehingga di lain masa..babaiNih 2 eko yg posing depan pintu kembar..tapi satu bantut..dilahirkan pada 06 June 2009FOR SALE !!!1 EKOR JANTAN KACUK KAMPUNG (3 TAHUN)RM 1500 SAHAJATELAH TERBUKTI KEJANTANANNYA !!!!5 EKOR KAMBING KAMPUNG DARARM 1500 SAHAJADAN1 EKOR KAMBING JANDA+ ANAKNYAHARGA YANG DI CANANG DI SINI UNTUK SEMUA SKALIK1 JANTAN + 5 DARA + 1 JANDARM 3500 SAHAJAHARGA NEGOTIABLESILA KONTEK CEO TUAN HAJI ABU BAKAR MAJID DI TALIAN019 617 5787[...]



Akikah Syawal

2009-10-04T10:13:43.977-07:00

Salam pada semua,

Pada hari Sabtu 26 September 2009 bersamaan dgn 7 Syawal 1430 H, telah berlangsung ibadah akikah untuk anak sulung saya iaitu Muhammad Adam Haris. 2 ekor kambing yang hensem telah terpilih untuk akikah tersebut. Kedua kambing tersebut di breed secara total dari kandang kami. Hasilnya, dgn kepakaran beberapa org yang ahli baik dari segi penyembelihan, pelapahan, masakan, umang ai sodap eh jadi kari kambing tuh. Daging eh superb, takde bau, lembut. Memang sodap la. Jadi kalau ada di antara saudara/saudari yang berminat dengan kambing dari kandang kami, sila lah kontek kami tanpa rasa bimbang dan ragu. Insya ALLAH permintaan tuan akan cuba di laksana sebaik mungkin.

+6019 - 617 5787 CEO Tuan Haji Abu Bakar

gambar telah di upload

(image)





no 1

(image)

ni tunggu turn

(image)

satu dah setel

(image)

lapah time

(image)



Salam Aidilfitri 1430Hijrah

2009-09-20T21:04:37.809-07:00

(image)
Salam pada semua yang masih mengikuti blog ini. Sempena bulan Syawal yang mulia ini saya menyusun 10 jari memohon ampun maaf sekiranya ada salah dan silap kiranya penulisan saya secara langsung atau tidak langsung menyebabkan pembaca merasa kurang senang. Insya Allah, jika di beri kesempatan atas umur ini, blog ini akan di aktifkan semula dari masa ke semasa.


SELAMAT AIDILFITRI





Kambing Kami Mati

2009-06-30T00:34:47.916-07:00

(image) Gambar di snap semasa kambing nih maseh sehat

(image) Di asingkan dari kandang. Kurus gila.
(image) A week after that. RIP 30 May 2009
(image) Adik saya jadik doktor ayam. Perut kambing tadi

(image) Bahagian peparu

(image) Bahagian jantung

(image) Blood Clot..??
Sesapa yang expert kambeng, bisa beri pendapat.????









Penyakit Ternakan Kambing : Puru

2009-06-30T00:06:14.857-07:00

(image)




Penyakit puru juga dikenali sebagai CONTAGIOUS ECTHYMA. Penyakit ini disebabkan oleh virus. Ianya amat mudah menyerang pada anak kambing. Apabila anak ini dijangkiti penyakit ini, ianya akan menjadi kurus dan lemah. Kadang-kala akan menyebabkan ternakan mengalami kesukaran untuk makan.




Rawatan




1. Bersih & ubat luka kesan daripada gelembung pecah dengan iodin / gentian violet / krim akriflavin

2. Sapu Krim Mepyramine pada gelembung


Kawalan


Asing yang berpenyakit, jauhkan jangkitan daripada gelembung yang pecah











Gambar di bawah antara contoh ubat untuk penyakit puru


(image)

Tetravet




(image)

Tetravet



Ibadah Akikah

2009-04-19T08:54:45.271-07:00

HIKMAH AKIKAHAkikah mengandungi beberapa hikmah, antaranya:-Sebagai tanda kesyukuran kita kepada Allah kerana telah mengurniakan anak.-Untuk mengisytiharkan kepada masyarakat umum tentang anugerah yang dikurniakan oleh Allah.-Untuk memulakan kehidupan anak dengan perkara-perkara kebaikan. -Mengeratkan hubungan silaturrahim antara ahli-ahli masyarakat dengan keluarga yang dikurniakan anak.-Melahirkan rasa kegembiraan kerana mendapat zuriat yang menepati sunnah Rasulullah.PENGERTIAN AKIKAHPengertian akikah ialah sembelihan binatang an'am yang dilakukan kerana menyambut kanak-kanak yang baru dilahirkan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah.Hukum akikah ialah sunat muakad bagi orang yang menanggung sara hidup kanak-kanak tersebut. Jika anak itu lelaki disunatkan menyembelih dua ekor kambing, manakala jika anak itu perempuan disunatkan menyembelih seekor kambing. Binatang seperti lembu, kerbau atau unta boleh dibahagikan kepada tujuh bahagian.PERBEZAAN ANTARA KORBAN DAN AKIKAHTerdapat beberapa perbezaan antara korban dengan akikah:Akikah tidak terikat pada masa tertentu, sedangkan korban dilakukan pada masa-masa tertentu, iaitu selepas sembahyang dan khutbah Hari Raya Aidiladha hingga 13 Zulhijah.aging akikah boleh diberi milik kepada orang kaya manakala daging korban hanya boleh diberi kepada fakir miskin.Akikah dilakukan sempena menyambut kelahiran anak sebagai tanda kesyukuran kepada Allah, manakala korban dilakukan kerana memperingati peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim dan anaknya, Ismail.Daging korban sunat disedekahkan secara mentah, sedangkan daging akikah sunat disedekahkan setelah dimasak.Waktu akikah adalah dari hari kelahiran kanak-kanak itu sehinggalah ia baligh. Masa yang paling afdal untuk melakukan akikah adalah pada hari ketujuh kelahiran kanak-kanak itu. Sabda Rasullullah s.a.w.: Yang bermaksud: "Setiap bayi itu tergadai dengan akikahnya. Disembelih untuknya pada hari ketujuh dan dicukur kepalanya dan diberi nama." Syarat-syarat akikah:Berniat akikah ketika menyembelih.Hendaklah binatang tersebut tidak ada cacat yang boleh mengurangkan dagingnya serta sampai umur. CARA MELAKUKAN AKIKAHBerdoa semasa hendak menyembelih: Yang bermaksud: "Dengan nama Allah, Allah Maha Besar. Ya Allah, binatang ini daripada-Mu dan kembali kepada-Mu, ini akikah …" (menyebut nama anak).-Menyembelih ketika matahari sedang naik. -Daging akikah dimasak terlebih dahulu sebelum disedekahkan. -Tidak mematah-matahkan tulang-tulang daripada binatang akikah, hanya mencerai-ceraikan sendi-sendinya.-Menyedekahkan daging akikah kepada fakir miskin.-Memasak daging akikah dengan cara gulai manis untuk dihidangkan kepada tetamu.Perkara-perkara yang perlu dilakukan ketika menyambut kelahiran anak:-Membaca azan di telinga sebelah kanan anak yang baru lahir.-Membaca qamat di telinga sebelah kirinya. -Membaca doa di kedua-dua belah telinganya, contohnya membaca surah Al-Ikhlas. -Menyapu lelangit kanak-kanak tersebut dengan benda-benda yang manis seperti buah tamar atau pisang.-Menamakan kanak-kanak tersebut dengan nama-nama yang baik pada hari ketujuh kelahirannya. -Mengadakan jamuan dan doa kesyukuran sempena kelahirannya.-Mencukur rambut kanak-kanak tersebut selepas menyembelih akikah untuknya. -Memberi sedekah emas atau perak seberat rambut kanak-kanak yang dicukur itu atau wang yang sama nilai dengan emas atau perak tersebut. -Menyedekahkan daging akikah kepada fakir miskinSumber : http://muslimaidasia.com/en/main/ibadah-akikah.[...]



Umur Kambing Berdasarkan Pada Gigi

2009-04-19T08:29:09.982-07:00

(image)




Determining the age of a goat is easy to do for the first few years of its life. The procedure is called toothing a goat.
A goat has no teeth in the upper front of its mouth, but it has eight teeth in the lower front. The size and condition of these eight teeth is the best gauge to determine the goat's age.
A goat is born with eight baby teeth in the lower front gum. All eight teeth are similarly small sized. When the goat approaches a year of age, give or take a few months, the two center front baby teeth are replaced by two permanent teeth. Therefore, a goat with only two permanent teeth is called a two-toother and is considered at least one year old.
The same procedure occurs again as the goat approaches two years of age. The next two baby teeth, one on each side of the two permanent teeth, are replaced by two more permanent teeth. This goat is called a four-toother and is two years of age. A goat who is between one year of age and two years old is called coming two's.
At three years of age, the third set of two teeth, one on each side of the permanent teeth, is replaced by permanent teeth, and this goat is now a six-toother. Soon it will be coming three's, age-wise. And the last two baby teeth become permanent teeth as the goat approaches four years of age, hence the animal is an eight-toother.
From age four onward, the process for determining the goat's age becomes less precise and an exact age is difficult to determine. As the goat grows older, the teeth begin to buck out and spread. By the time the goat is ten years old, the teeth are generally pretty worn . . . . depending upon what the goat has been fed or how tough its forage has been or whatever injuries the goat may have sustained to its mouth during its lifetime.
Summary:
One year old = two permanent teeth (two-toother)
Two years old = four permanent teeth (four-toother)
Three years old = six permanent teeth (six-toother)
Four years old = eight permanent teeth (eight-toother)
Older than four years of age is pretty much a guess.
By the way, don't assume that because a goat has no teeth in the upper front gum that there are no grinding teeth in the upper jaw. A goat has some ferocious grinding teeth in both upper and lower jaws. Stick your fingers in there and that goat will make mincemeat of them!