Subscribe: Tajul Muluk
http://www.daisyteapot.blogspot.com/rss.xml
Added By: michaelbay123 Feedage Grade B rated
Language:
Tags:
adalah  allah  bin  dalam  dari  dengan  ini  islam  itu  kerana  mereka  oleh  orang  pada  tidak  undang  untuk  yang 
Rate this Feed
Rating: 2 starRating: 2 starRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Tajul Muluk

Tafsir MimpiBolehkah anda mengembara di dalam mimpi?Last Build Date: Sat, 17 Feb 2018 16:11:54 +0000

 Retaknya Dinding Masjid Al-Aqsa

Thu, 27 Jul 2017 14:05:00 +0000


APAKAH Masjid Al-Aqsa sekarang hanya tinggal menunggu roboh saja? Dari hari ke hari, menurut laporan Quds Press, dinding-dinding Al-Aqsa semakin retak, terutama di dinding sebelah utara. Quds Press menggambarkan situasi ini dengan menyebutnya sebagai sesuatu yang "serius."

Aqsa landasan untuk abadi dan warisan yang dapat memenuhi keperluan untuk tempat suci Islam di Palestin mendedahkan bahawa retakan besar terlihat di dinding utara Masjid al-Aqsa.

Apa penyebab keretakan itu? Para penganalisis dan pakar menyatakan bahawa retakan itu hasil dari terus berlanjutan dengan penggalian yang dilakukan oleh Israel di dekat dinding, terutama di bawah sekolah Omari, yang terletak di dalam zon masjid.  

Quds Press menekankan bahawa penggalian Israel sebenarnya lebih dari apa yang telah ditemui setakat ini, dan juga memberi amaran bahawa penerusan dari penggalian Israel telah menimbulkan ancaman langsung terhadap masjid, dan cepat atau lambat akan memberi kesan kepada kewujudannya. Walaupun demikian, Quds bersumpah akan mendedahkan amalan-amalan Israel terhadap Masjid. Sedangkan untuk memperbaiki masjid bukan sesuatu yang mudah seperti misalnya di Indonesia yang sering kali mendapatkan bantuan pendirian masjid dari negara-negara Arab. (Sa / pic)    IT

(image)

from Detik Islam http://ift.tt/2w3hXSFTUJUH MAHKOTA DUNIA AKHIRAT

Tue, 25 Jul 2017 11:39:00 +0000

Jejak Dakwah:

Allah Subhaanahuu wa Ta'aala berfirman: "Sungguh Kami telah menciptakan atas kamu semua tujuh buah jalan dan kami sama sekali tidak akan lengah terhadap ciptaan Kami." (Al-Mu'minuun, ayat 17)

1) MAHKOTA ZIKIR

لا إله الا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد وهو على كل شيء قدير

Laa ilaaha illallaahu wahdahu laa Syariikalahu lahul Mulku wa lahul Hamdu wa huwa 'alaa kulli syai'in Qodiir.

2) MAHKOTA TASBIH

سبحان الله وبحمده عدد خلقه ورضا نفسه وزنة عرشه ومداد كلماته

Subhaanallah wabihamdihi 'adada holqihi wa Ridha nafsihi wa zinata 'arsyihi wa midada kalimaatihi.

3) MAHKOTA DOA

ربنا اتنا في الدنيا حسنة وفي الاخرة حسنة وقنا عذاب النار

Rabbanaa aatinaa fid dunya hasanah wa fil aakhirati hasanah wa qinaa 'adzaaban naar

4) MAHKOTA ISTIGHFAR

اللهم أنت ربي لا اله الا انت خلقني وانا عبدك، وأنا على عهدك ووعدك مااستطعت،أعوذ بك من شر ما صنعت، ابوء لك بنعمتك علي، وابوء بذنبي، فاغفرلي فإنه لا يغفروا الذنوب إلا أنت.

Allaahumma Anta Laa ilaaha illaa Anta, Kholaqtani wa anaa abdiKa, wa ana 'alaa 'ahdiKa wa wa'diKa mas tatho'tu, a'uudzu biKa min syarri maa shona'tu, abuu'u laKa binikmatiKa 'alayya, wa abuu'u bidzanbiy, faghfirliy fainnahu laa yaufirudz dzunuuba illaa Anta.

5) MAHKOTA PERLINDUNGAN

بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في السماء وهو السميع العليم.

Bismillaahil ladzii laa yadhurru ma'asmihii syai'un fil ardhi walaa fis samaa' wa Huwas Samii'ul 'Aliim

6) MAHKOTA PELEPAS BENCANA

لا اله الا انت سبحانك اني كنت من الظالمين

Laa ilaaha illaa Anta SubhaanaKa innii kuntu minadz dzoolimiin.

7) MAHKOTA PENENANG HATI

لا حول ولا قوة الا بالله العلي العظيم

Laa haula walaa quwwata illaa billaahil 'Aliyyil 'Adziim.

Jadikanlah Mahkota-mahkota ini selalu menghiasi kepala dan membasahi lisanmu, sebagai amalan dan senjata kita...

Mudah-mudahan dengan mengamalkan salah satu Mahkota tersebut Allah mengangkat segala cubaan, menghindari dari musibah, mengampuni dosa kesalahan, dan memasukkan kita ke dalam Syurga-NYA. Aamiin

Bagikan amalan doa ini dengan niat baik agar lebih banyak lagi orang merasakan dan mendapatkan manfaatnya dan kita tidaklah menjadi seseorang yang menyembunyikan ilmu. Kerana kita semua tidak tahu pahala mana yang akan memasukkan kita ke dalam Syurga Allah Subhaanahuu wa Ta'aala.

SILA SHARE DAN SEBARKAN

(image)

from Detik Islam http://ift.tt/2v3G33tTujuh Keistimewaan Bumi Palestin

Mon, 24 Jul 2017 15:36:00 +0000

PALESTIN mempunyai kedudukan istimewa d ilubuk hati setiap muslim. Palestin adalah tanah suci yang diberkati sebagaimana disebutkan dalam Al Quran: Artinya: "Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat. "(QS. Al Isra:

Di sana terdapat Masjid Al Aqsa yang bagi umat Islam mempunyai beberapa keistimewaan:  

1. Kiblat pertama umat Islam

2. Masjid kedua yang dibina di muka bumi seperti dinyatakan di dalam hadis Abu Zar al-Ghifari ra. Berkata: "Aku bertanya kepada Rasulullah:" Wahai, Rasulullah, masjid sama ada yang pertama kali dibina di muka bumi? "Beliau menjawab:" Masjid al-Haram ". Lalu aku bertanya lagi: "Kemudian masjid apa lagi?" Beliau menjawab: "Masjid al-Aqsa". Aku bertanya lagi: "Berapa jarak pembinaan antara keduanya?" Beliau menjawab: "empat puluh tahun.Kemudian di mana sahaja kamu mendapati waktu solat telah tiba, maka solatlah (kamu di situ)". [Hadis sahih diriwayatkan oleh Bukhari, Muslim, Nasai dan Qazuwaini]

Rasulullah saw. Juga bersabda: "Shalat di masjid al-haram lebih utama seratus ribu kali ganda berbanding solat di masjid lain, dan solat dimasjidku (Masjid Nabawi) lebih utama seribu kali ganda (berbanding solat di masjid lain) dan solat di masjid Baitul Maqdis (masjid al -Aqsha) lebih utama lima ratus kali ganda (berbanding solat di masjid lain) ". [Diriwayatkan oleh at Thahawi] Dari Abu Hurairah ra. Rasulullah saw. Bersabda: "Tidak dianjurkan untuk melakukan perjalanan kecuali ke tiga masjid: masjid al-Haram, masjidku ini (Masjid Nabawi) dan masjid al-Aqsa". [Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim]  

4. Palestin adalah terminal akhir dari perjalanan Isra Nabi Muhammad saw. Dan sekaligus titik permulaan Mi'rajnya ke langit untuk menerima perintah solat lima waktu, seperti telah disebutkan dalam surat al-Isra ayat 1 di atas.

5. Negeri para Nabi, di mana banyak nabi-nabi dilahirkan, hidup dan dikebumikan di sana, seperti Nabi Ibrahim, Ishak, Sulaiman, Musa, Daud dan lain-lain.

6. Palestin juga adalah Negeri tempat dikumpulkan dan dihidupkan kembali semua umat manusia, dari sejak Nabi Adam hingga generasi akhir zaman. Tempat domisilinya Darul Islam. Orang yang teguh untuk tetap tinggal di sana kerana Allah, bagai seorang mujahid yang berjihad di jalan-Nya. Abu Umamah al-Bahili ra. Berkata: bahawasanya Rasulullah saw. Bersabda: "Sentiasa akan ada sekelompok orang dari ummatku yang memperjuangkan kebenaran dan memerangi musuh mereka. Mereka tidak peduli dengan orang-orang yang tidak selari dengan mereka sehingga ketentuan Allah swt. Menyambangi mereka dan mereka akan tetap seperti itu ". Mereka bertanya: "Ya Rasulullah, di manakah mereka itu?" Beliau menjawab: "mereka berada di Baitul Maqdis di Sekitar Baitul Maqdis".

7. Pusat berkumpulnya generasi kedua dari kumpulan yang ditolong Allah sampai hari kiamat. [] Sumber: al Haqaaiq wa ats Tsawabit fil Qadliyyah al Filisthiniyyah / Karya: Dr. Muhsin Muhammad Saleh / penterjemah: Heri Efendi, Lc(image)

from Detik Islam http://ift.tt/2eI0jjY50 Tahun Solat Subuh Dengan Wudhu Solat Isyak

Wed, 12 Jul 2017 00:34:00 +0000

MEMANG dia tidak begitu terkenal di kalangan khalayak umum, akan tetapi kerana kepakaran ilmunya dia terkenal di kalangan intelektual dan para cendekia.Nama LengkapnyaNama beliau adalah Said bin Al-Musayyib bin Hazn bin Abi Wahab bin Amru bin A'id bin Imran bin Makhzum Al-Qurasy Al-Mahzumi Al-Madani, panggilannya adalah abu muhammad al-madani beliau adalah salah satu pembesar para tabi'in.Lahir dan wafatnyaSaid bin Al-Musayyib dilahirkan dua tahun setelah berlalunya khilafah Umar bin Khattab. Sedangkan wafatnya, dari Abdul Hakim bin Abdullah bin Abi Farwah, dia berkata, "Said bin Al-Musayyib meninggal dunia di Madinah pada tahun 94 Hijriah pada masa pemerintahan khalifah Al-Walid bin Abdul Malik. Pada saat meninggal dunia, dia berumur 75 tahun. Tahun dimasa said meninggal dunia disebut sebagai sanah al-fuqaha '(tahun bagi ulama' fiqh) kerana pada masa itu banyak ahli fikih yang meninggal dunia. "ilmu PengetahuannyaSaid bin Musayyib adalah tokoh yang terkemuka di Madinah pada masanya dan yang sangat dihormati dalam bidang fatwa. Ada yang mengatakan bahawa dia adalah imam para ulama 'fiqh.Abu Talib berkata, "Aku penah bertanya kepada Imam Ahmad bin Hanbal," Siapakah said bin Al-Musayyib? "Dia menjawab," Siapa yang menandingi said bin Al-Musayyib? Dia adalah orang yang boleh dipercayai dan termasuk orang yang soleh.Aku bertanya lagi, "Apakah riwayat Said dari Umar bin Khattab boleh dijadikan hujjah? "Dia menjawab," Dia adalah hujjah bagi kita, dia pernah melihat Umar bin Al-Khattab dan banyak mendengar hadis darinya. Kalaulah riwayat Said dari Umar tidak diterima, siapa lagi yang boleh diterima? "Dari malik dia berkata, "sesungguhnya Al-Qosim bin Muhammad pernah ditanya seseorang mengenai suatu permasalahan, lalu dia berkata," Adakah anda telah bertanya pada orang selainku? "Orang itu menjawab," Ya, sudah, aku bertanya kepada Urwah dan Said bin Al-Musayyib, "Lalu dia berkata," Ikutilah pendapat Said bin Al-Musayyib kerana dialah guru dan pembesar kami. "Dari Abu Ali bin Al-Husain, dia berkata, "Said bin Al-Musayyib adalah orang yang paling luas wawasan ilmunya tentang hadis-hadis dan perkataan para sahabat di samping itu dia juga orang yang paling mumpuni pendapatnya."IbadahnyaDari Utsman bin Hukaim, dia berkata, "Aku pernah mendengar Said bin Musayyib berkata," Selama 30 tahun, setiap kali para muadzin mengumandangkan azan, pasti aku sudah berada di dalam masjid.Dari Abdul Mu'in bin Idris dari ayahnya, ia berkata, "Selama 50 tahun Said bin Musayyib melaksanakan solat subuh dengan wudhu 'solat isya'. Said bin Al-Musayyib berkata, "Aku tidak pernah ketinggalan takbir pertama dalam solat selama lima tahun (solat diawal waktu). Aku juga tidak pernah melihat punggung para jama'ah, kerana aku selalu berada di barisan terdepan selama lima tahun itu.Ia menunaikan haji kira-kira 40 tahun ia tidak pernah terlambat dari takbir pertama di masjid Rasul. Tak pernah diketahui darinya bahawa ia melihat tengkuk seseorang dalam solat sejak itu selama-lamanya, kerana ia sentiasa berada di saf pertama. Ia dalam kelapangan rizki, sehingga boleh berkahwin dengan wanita Quraisy mana-mana yang ia kehendaki. Namun, ia lebih memilih putri Abu Hurairah, kerana kedudukannya di sisi Rasulullah, keluasan riwayatnya dan keinginannya begitu besar dalam mengambil hadis.Sanjungan ulama 'mengenai beliauSaid bin Al-Musayyib adalah ulama 'yang sudah terkenal dengan kefaqihannya, maka banyak komen-komen para ulama' menganai beliau diantaranya:Adalah Sa'id bin Musayyib termasuk salah satu Al-Fuqahaa'u Sab'ah di Madinah (sebagaimana yang disebutkan oleh Ibnu Qoyyim), mereka itu adalah:Sa'id bin Al-Musayyab,'Urwah bin Az-Zubair,Al-Qasim bin Muhammad,Kharijah bin Zaid,Abu Bakar bin Abdurrahman bin Al-Harits bin Hasyim,Sulaiman bin Yasaar,'Ubaidllah bin Abdullash bin' Utbah bin Mas'ud [1]Qatadah berkata: Saya tidak mencari seseorang yang lebih pandai dalam masalah halal dan haram dari Sa'id bin Musayyib.Sulaiman bin Musa berkata: Said bin Musayyib adalah salah satu tabi'in yang terfaq[...]Makan Daging Babi Kerana Tak Tahu, Apa Hukumnya?

Tue, 11 Jul 2017 11:59:00 +0000

Mungkin sebahagian dari kita masih tidak tahu akan ciri-ciri makanan yang diharamkan oleh Allah, ataupun warung makanan yang kita makan tidak jujur ​​akan masakan yang dia masak. sehingga kita secara tidak sengaja memakan makanan yang diharamkan, contohnya adalah daging babi. bagaimana agama menyikapi hal tersebut berikut penjelasannya yang dikutip dari Muslim.or.idAllah maafkan kesalahan yang dilakukan kerana jahil. lupa dan tidak sengajaAllah Ta'ala Maha Bijaksana dan disucikan dari kezaliman. Diantara kebijaksanaan Allah adalah Dia tidak menghukum kesalahan yang dilakukan kerana tidak tahu, lupa atau tidak sengaja. Ia berfirman:لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Orang-orang beriman berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah" "(QS. Al Baqarah: 286).Dan doa orang-orang beriman ini telah dijawab oleh Allah, sebagaimana diriwayatkan oleh Imam Muslim dalam Shahih-nya:فأنزلَ اللَّهُ تعالى: لَا يُكَلِّفُ اللهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا قالَ: قَد فعلتُ"Allah menurunkan ayat 'Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Orang-orang beriman berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah ', lalu Allah berfirman:' telah aku kabulkan '" (HR. Muslim no. 126).Rasulullah Shallallahu'alaihi Wasallam juga bersabda:إن الله تجاوز لي عن أمتي الخطأ والنسيان وما استكرهوا عليه"Sesungguhnya Allah telah memaafkan ummatku yang berbuat salah kerana tidak sengaja, atau kerana lupa, atau kerana dipaksa" (HR Ibnu Majah, 1675, Al Baihaqi, 7/356, Ibnu Hazm dalam Al Muhalla, 4/4, di shahihkan Al Albani dalam Shahih Ibni Majah).Maka perbuatan yang hukumnya haram ketika dilakukan kerana murni tidak tahu, murni tidak sengaja atau murni lupa tidak terhitung sebagai dosa di sisi Allah. Maka untuk hal tersebut ia tidak dituntut untuk bertaubat, kerana tuntutan bertaubat itu berkaitan dengan dosa.Makan daging babi kerana tidak tahuDaging babi sudah jelas keharamannya. Allah Ta'ala berfirman:إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللَّهِ"Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi, dan binatang yang (ketika disembelih) disebut (nama) selain Allah" (QS. Al Baqarah: 173).Namun jika makan daging babi kerana sebab tertentu yang dibenarkan oleh syariat atau dimaafkan oleh syariat maka tidak ada dosa bagi pemakannya. Oleh kerana itu lanjutan ayat ini:فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَلَا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ"Tetapi barangsiapa dalam keadaan terpaksa (memakannya) sedang dia tidak menginginkannya dan tidak (pula) melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang "(QS. Al Baqarah: 173).Dalam keadaan darurat semisal sangat lapar dan tidak ada makanan lain selain daging babi, maka ketika itu syariat membenarkan dengan syarat tidak boleh berlebihan sekadar dapat m[...]Kaum Yang Mencari Makan Dengan Lidah Mereka

Sat, 08 Jul 2017 00:32:00 +0000

PEMBOHONGAN akhir-akhir ini bila kita renungi adalah sesuatu yang tidak boleh lepas dari kehidupan sehari-hari. Tanpa kita sedari, kadang-kadang tak satu hari pun kita lewati tanpa kebohongan kecil kepada suami, isteri, anak dan orang tua kita di dalamnya.Mungkin tidak semua dari kita yang berlaku demikian-hal ini patut kita syukuri bersama, namun apabila kita terlanjur terbiasa berbohong, hendaknya kita segera bertaubat dan berusaha dengan keras untuk menghilangkan tabiat buruk ini. Caranya adalah dengan senantiasa berdzikir dan beristighfar di sela-sela waktu kosong kita. Kerana tabiat berbohong ini apabila dibiarkan, dikhuatiri akan memudahkan kita untuk dapat berbohong dengan skala yang lebih besar. Apalagi jika profesi kita bergantung kepada kemampuan berbicara.Mencari rezeki atau memperoleh dunia dengan cara yang sesuai dengan syariat bukanlah perbuatan aib. Contohnya, mencari kehidupan dengan mengajar, memberi penjelasan kepada orang lain, atau berhujjah, seperti profesi seorang peguam, guru, dan yang lainnya yang memang bergantung kepada kemampuan berbicara.Walau bagaimanapun, apabila seseorang mencari makan dengan lisannya, baik dengan cara menjilat orang lain, bersumpah palsu dalam jual-beli atau pun berbohong, maka perbuatannya itu sungguh tercela.Suatu ketika, Umar ibn Sa'ad ibn Abi Waqqash punya keperluan dengan ayahnya, Sa'ad ibn Abi Waqqash. Ia lalu menyampaikannya kepada sang ayah melalui syair-syair berisi pujian dan sanjungan yang biasa disampaikan orang untuk meraih apa yang mereka inginkan. Sa'ad ibn Abi Waqqash belum pernah mendengar syair-syair seperti itu. Oleh itu, apabila anakanya itu selesai bicara, Saad bertanya, "Anakku, apa bicaramu sudah selesai?" Umar menjawab, "Ya, sudah."Sa'ad pun berkata, "Engkau tidak terlalu jauh dengan apa yang engkau perlukan. Aku sendiri tidak lebih zuhud darimu sejak aku mendengar apa yang engkau ucapkan tadi. Aku pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda, 'Kelak akan ada satu kaum yang mencari makan dengan lidah mereka, sebagaimana lembu makan dari tanah', "(HR Ahmad. Syaikh al-Arna 'uth menilai riwayat ini hasan.)Abdullah ibn Amr meriwayatkan, bahawa Rasulullah SAW bersabda,"Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah diangkatnya orang-orang jahat, disingkirkannya orang baik, kata-kata kotor mulai banyak diucapkan, amal dibagus-baguskan, dan kejelekan tersebar luas."Abdullah ibn Amr lalu bertanya kepada Rasulullah SAW, "Apa yang dimaksud dengan kejelekan?" Beliau menjawab, "Semua yang ditulis kecuali Al-Quran." (HR. Ath-Thabrani. Menurut al-Haitsamani dalam Majma 'az-Zawa'id, bahawa para penyampai riwayat ini adalah perawi hadith sahih.) []Sumber: Kimat Sudah Dekat? / Dr. Muhammad al-'Areifi / Penerbit: Qisthi Press / 2011from Detik Islam http://ift.tt/2sWBNgn[...]Isi Surat Umar Bin Khattab Untuk Sungai Nil

Fri, 07 Jul 2017 00:32:00 +0000

KISAH ini bermula pada masa awal Islam berjaya menaklukan Mesir. Umar bin Khatab yang ketika itu menjadi pemimpin Islam kemudian melantik Sayyidina Amr bin Al-Ash ra sebagai Gabenor. Apabila sudah menjalani kepemimpinannya, penduduk Mesir datang untuk menemui sang guburnur baru.Mereka menyampaikan bahawa kala itu sudah memasuki bulan yang dianggap suci oleh penduduk Mesir. Mereka lantas mendedahkan kebiasaan suci yang selalu dilakukan ketika memasuki bulan ini. Jika tidak dilakukan, penduduk percaya bahawa Sungai Nil tidak akan dialiri air. 'Amr bin' Ash berkata: "Apa tradisi itu?"Tradisi tersebut adalah mencari anak gadis untuk dilemparkan ke Sungai Nil sebagai tumbal. Namun, ini hanya dilakukan kepada orang tua yang redha anak perempuannya dijadikan tumbal agar sungai Nil kembali meluap. Namun hal ini tidak diluluskan oleh Amr bin 'Ash. Baginya perbuatan itu dilarang oleh Islam dan Islam melenyapkan ajaran buruk sebelumnya.Penduduk kemudian mengikuti apa yang diperintahkan sang Gubernur. Namun kebimbangan penduduk akhirnya terjadi. Sungai Nil yang tadinya penuh dengan air sedikit demi sedikit mulai surut dan nyaris menyusut. Pada akhirnya, sungai yang terbentang di Afrika tersebut nyaris tanpa aliran. Akibatnya, keadaan ini menjadi ancaman kepada ekonomi negara tersebut. Kerana, selama tiga bulan Sungai Nil tanpa air.Penduduk Mesir mula resah dan bercadang untuk pindah. Melihat keadaan ini, Amr bin 'Ash menghantar surat untuk pemimpin tertinggi, Umar bin Khatab. Ia menerangkan tentang keadaan yang dialami masyarakat Mesir, serta kebiasaan suci yang menjadi rutin tahunan dimasa lalu tersebut.Kemudian 'Umar bin Khattab menulis surat kepada' Amr bin Ash yang di dalamnya ada nota kecil. Dalam surat 'Umar menulis: "penghadang benar. Islam memang menghapuskan kebiasaan buruk sebelumnya. Sesungguhnya saya telah menghantar kepadamu dalam suratku nota kecil maka lemparlah nota kecil itu ke sungai Nil. "Setelah membaca surat dari Umar, Amr bin ash kemudian penasaran dengan isi surat yang akan dilemparkan ke dalam sungai Nil. Ia kemudian membuka surat tersebut dan berisi sebagai berikut:"Dari hamba Allah, Amirul Mukminin, Umar bin Khattab untuk Nil penduduk Mesir. Amma ba'du. Jika engkau mengalir kerana kemahuanmu, janganlah engkau mengalir. Tetapi bila engkau mengalir kerana diperintah oleh Allah, maka aku meminta kepada Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa agar menjadikanmu mengalir. "Amru bin 'Ash kemudian melempar kertas tersebut ke dalam Sungai Nil yang sudah kering. Sementara penduduk Mesir tengah bersiap untuk hijrah kerana sungai yang menjadi sumber kehidupan mereka tidak lagi mengalirkan air.Setelah surat Umar dilempar, keesokan harinya, di pagi hari di hari raya Nasrani, air Sungai Nil telah mengalir dengan ketinggian 7 meter lebih hanya dalam masa satu malam.Sungai Nil kemudian terus melimpah dan tidak pernah surut hingga sekarang. Satu perkara yang pasti, tradisi menjadikan anak gadis sebagai tumbal juga hilang sejak Islam masuk ke negeri tersebut.Semoga maklumat ini memberi pengetahuan baru tentang dunia Keislaman dan semakin menambah Iman. Terima kasih kerna membaca.sumber islampos.comfrom Detik Islam http://ift.tt/2svyihw[...]Selama 65 Tahun, Abdullah Al Asiri Yang Cacat Selalu Solat Berjemaah Di Masjid

Thu, 06 Jul 2017 00:17:00 +0000

(image)

DI SEBUAH desa kecil terpencil di Arab Saudi, setiap hari seorang lelaki tua lumpuh merangkak ke masjid. Lelaki itu bernama Abdullah Al Asiri.

Sejak masih kecil, Abdullah Al Asiri tidak pernah melewatkan solat berjemaah dan berkeras melakukannya di masjid walaupun keadaannya seperti itu.

Asiri lahir cacat, termasuk orang tua, tiga saudara dan empat saudarinya.

Setiap hari Asiri merangkak ke dan dari masjid di kampungnya, di selatan Alaziza, lima kali sehari selama hampir 65 tahun. Ia menembusi panas gurun musim panas, dan cuaca sejuk di musim sejuk yang menusuk.

Anak saudaranya Abdul Aziz berkata ia sangat terinspirasi dari bapa saudaranya untuk "ketekunan, tekad dan kekuatan" -nya. Ia pun membuatkan filem tentang bapa saudaranya itu yang dimuat naik ke youtube.

Dia mengatakan filem yang dibuat dalam bahasa Arab Sabq, setakat ini telah dilihat oleh sekurang-kurangnya 600,000 orang.

sumber islampos.com
(image)

from Detik Islam http://ift.tt/2srfospKrisis Di Zaman Umar Bin Khattab

Wed, 05 Jul 2017 01:48:00 +0000

UMAT Islam ternyata sejak dari dulu memang sudah tidak asing dengan krisis ekonomi. Sekurang-kurangnya, sejak zaman Rasulullah, ada dua krisis ekonomi besar yang pernah dicatat oleh buku sejarah Islam.Pertama, ketika umat Islam diboikot oleh kaum Yahudi dalam masa awal penyebaran Islam. Yang kedua, pada zaman kekhalifahan Umar bin Khattab. Apa penyebabnya dan bagaimana Khalifah Umar bin Khattab mengentaskannya?Krisis itu berlaku tepatnya pada tahun 18 Hijriah. Peristiwa besar ini kemudian disebut "Krisis Tahun Ramadah". Pada masa itu di daerah-daerah terjadi kekeringan yang mengakibatkan banyak orang dan binatang yang mati. Orang-orang pun banyak yang menggali lubang tikus untuk mengeluarkan apa yang ada di dalmnya-saking langkanya makanan.Khalifah Umar yang berkulit putih, saat itu kelihatan hitam. Ia pun berdoa: "Ya Allah, jangan Engkau jadikan kebinasaan umat Muhammad pada tanganku dan di dalam kepemimpinanku."Beliau juga berkata kepada rakyatnya: "Sesungguhnya bencana disebabkan banyaknya perzinaan, dan kemarau panjang disebabkan para hakim yang buruk dan para pemimpin yang zalim ... Carilah redha Tuhan kalian dan bertaubatlah kamu serta berbuatlah kebaikan."Tidak lama kemudian berbagai krisis tersebut segera diatasi. Saking sejahteranya, tiap bayi yang lahir pada tahun kesatu, mendapat insentif 100 dirham (1 dirham perak kini sekitar Rp. 30 ribu, tahun ke-2 mednapatkan 200 dirham, dan seterusnya. Gaji guru pun per bulan mencapai 15 dinar (1 dinar emas kini sekitar Rp 1.5 juta).Pada tahun 20 hijriah, khalifah Umar juga mencetak mata wang dirham perak dengan ornamen Islami. Ia mencantuman kalimah thayibah, setelah sblmnya umat Islam menggunakan dirham dari Parsi yang di dalamnya terdapat gambar raja-raja Parsi.Adapun mencetak dinar emas berornamen Islami dikuatkuasakan pada masa kekhalifahan Abdul Malik bin Marwan pada tahun 75 hijrah.sumber islampos.comfrom Detik Islam http://ift.tt/2socOTX[...]Inilah Manfaatnya Pelihara Janggut

Tue, 04 Jul 2017 01:48:00 +0000

Janggut adalah sejenis rambut yang berada di bawah dagu, yang memang untuk sebahagian orang dianggap sebagai tanda lanjut usia, Namun tahukah anda sangat banyak sekali manfaat dari mempelihara janggut yang merupakan salah satu Sunnah Nabi.Berikut ini adalah salah satu hadis mengenai keutamaan memelihara janggut bagi kaum muslim seperti dikutip dari Majalah Ummi:Dari Ibnu Umar radhiyallahu 'anhuma, Nabi shallallahu' alaihi wa sallam bersabda,"Potong pendeklah kumis dan biarkanlah (peliharalah) jenggot." (HR. Muslim no. 623)Ppakah manfaat di sebalik memelihara janggut bagi kaum lelaki? Berikut ini 6 hikmah memelihara janggut:1. Mengurangkan ruam akibat mencukurMasalah yang biasa dialami seorang lelaki adalah ruam yang diakibatkan dari mencukur atau disebut folikulitis barbae. Keadaan ini akan membuat kulit sering gatal kerana ada bakteria staphylococcus aureus yang menjangkiti kulit. Ruam terjadi akibat bulu janggut yang baru tumbuh dicukur sehingga membentuk benjolan yang tumbuh ke dalam dan meradang. Dengan memelihara janggut, masalah ruam ini dapat dielakkan.2. Kurangkan risiko kanser kulit andaSeperti kita ketahui, kesan jika terkena sinar UV secara berlebihan boleh mengakibatkan kanser khususnya kanser kulit. Sebuah kajian terbaru yang dilakukan di Universiti Australia of Southern Queensland mengungkap manfaat janggut pada lelaki. Laporan yang diterbitkan dalam Journal of Radiation Protection dosimetri ini mencatat, janggut boleh mencegah kanser kulit kerana dapat melindungi kulit daripada pendedahan kepada matahari antara 90 hingga 95 peratus.3. Melambatkan kedutanPendedahan langsung kepada cahaya matahari adalah punca utama penuaan dan kerosakan kulit sehingga masuk akal bahawa jika wajah yang ditutupi oleh janggut boleh melambatkan penuaan dan timbulnya keriput. Ini bermakna lebih sedikit kedutan dan pengurangan bintik-bintik penuaan (liver spots) yang biasa ditemui pada wajah.4. Mencegah jerawatMencukur boleh memburukkan lagi keadaan kulit orang yang berjerawat. Terutama jika sudah mempunyai jerawat teruk yang meninggalkan bekas luka. Jerawat terjadi apabila folikel kecil di dekat permukaan kulit tersumbat. Inilah yang membuat kemunculan bintik hitam. Dan keadaan umum ini boleh diburukkan lagi dengan mencukur.5. Membantu mengurangkan gejala alergi dan asmaJanggut boleh membantu menapis zarah - zarah kecil ketika kita menghirup nafas. Janggut juga mampu menghalagi hawa dingin yang akan masuk ke hidung. Selain itu, dapat juga menghangatkan bahagian dagu dan leher.6. Memberikan kesan maskulinBeberapa fakta mendedahkan bahawa ternyata kewujudan janggut mampu memberikan kesan lebih maskulin, mandiri, dan matang atau dewasa berbanding dengan wajah laki-laki yang dicukur bersih. Sebuah kajian yang dilakukan oleh Doktor Freedman dalam bidang psikologi sosial menunjukkan bahawa kehadiran janggut di wajah lelaki itu membuatnya lebih menarik secara seksual bagi perempuan.Para pembaca Islampos yang dirahmati Allah, mudah-mudahan para ikhwan sekalian dapat mengikuti salah satu Sunnah Nabi yakni memelihara janggut yang cukup banyak manfaat memelihara janggut bagi kaum ikhwan, Semoga semakin memantapkan kaum muslim untuk mengikuti anjuran memelihara janggut. Aamiin Allahumma aamiin.sumber islampos.comfrom Detik Islam http://ift.tt/2sksIyN[...]Abu Hurairah, Sahabat Nabi Dengan Ingatan Yang Luar Biasa

Mon, 03 Jul 2017 15:48:00 +0000

ABU Hurairah adalah salah satu sahabat Nabi yang masuk Islam sesudah masa hijrah. Kecintaannya pada kebenaran telah membawanya kepada Islam setelah perang Khaibar, pada tahun 7 Hijrah sehingga menuntunya untuk bersahadat dihadapan Nabi Muhammad SAW.Abu Hurairah berjumpa dengan Rasulullah hanya dalam kurun waktu yang cukup singkat. Selama empat tahun. Namun empat tahun ini tidak disia-siakan. Ia pergunakan masa tersebut untuk menjadi pelayan Rasulullah SAW dan dengan setia mengikuti kemana sahaja Rasulullah pergi.Abu Hurairah tak pernah absen dari majlis yang Rasulullah laksanakan. Abu Hurairah tidak hanya belajar langsung dari sumbernya, namun juga merakam kata demi kata yang terucap dari mulut Nabi SAW. Ia juga menyimpan setiap momen persoalan yang Rasulullah selesaikan. Dimana nantinya akan berguna jika terjadi permasalahan yang sama.Sebenarnya ada satu keistimewaan yang dimiliki oleh Abu Hurairah tetapi tidak dimiliki oleh sahabat yang lain. Abu Hurairah terkenal dengan ingatannya yang kuat. Abu Hurairah dapat mengingat dengan mudah, termasuk semua perkataan dengan terperinci betapa panjangnya. Dan ingatan itu dapat ia pertahankan hingga akhir hayatnya. Subhanallah sungguh kurnia yang patut disyukuri oleh sesiapa yang mendapatnya.Abu Hurairah sedar bahawa ia amat tertinggal oleh sahabat lain yang sudah masuk Islam lebih dulu. Padahal ia begitu mencinai kebenaran, begitu mencinti Nabi SAW dan begitu mencintai dakwah. Ia ingin memberi andil dalam perjuangan Islam sesuai dengan apa yang ia mampu. Namun, kesempatan berjihad di jalan Allah tidak selalu tersedia, lagipula semua sahabat pun mampu melakukannya. Berinfak di jalan Allah pun tidak selalu dapat ia lakukan kerana ia hanya seorang yang miskin yang tidak mempunyai kebun, ternakan dan perniagaan.Maka ia memutuskan untuk menjadi jalan dakwah dengan menjadi penyambung dakwah Nabi. Ia akan menyampaikan segala sesuatu yang didengar, dilihat dan difahami dari segala sisi kehidupan Rasulullah SAW.sumber islampos.comfrom Detik Islam http://ift.tt/2uCsYJR[...]Hakim Paling Adil

Mon, 19 Jun 2017 00:11:00 +0000

Sahabat dunia islam, Secara keseluruhan dalam Al-Quran disebutkan bahawa Sang Khalik telah melantik Nabi SAW sebagai seorang hakim. Pelantikan itu disenaraikan dalam surah An-Nisa '[4] ayat 61, 65, dan 105; surah As-Syura '[42] ayat 15; dan surah An-Nur ayat [24] 51.Surah An-Nur [24] ayat 51 menunjukkan bahawa kedudukannya sebagai hakim tidak dapat dipisahkan dari kedudukannya sebagai rasul. Beliau bertindak sebagai hakim sekaligus utusan Allah SWT.Nabi Muhammad SAW diiktiraf sejarah sebagai pengasas undang-undang yang paling besar kerana beliau tidak saja menghakimi kes secara adil dan imparsial, tetapi juga menetapkan asas undang-undang yang universal dan seimbang bagi seluruh umat manusia.Tentu saja meliputi seluruh aspek kehidupan: perlindungan hidup, harta benda, kehormatan, dan melindungi hak-hak peribadi, sosial, undang-undang, sivil dan beragama setiap individu. Apa pun peranan yang beliau jalankan dalam kapasitinya sebagai penggubal undang-undang merupakan teladan abadi yang menunjukkan kebesaran dan keadilannya bagi seluruh generasi akan datang.Muhammad SAW menegaskan bahawa undang-undang Allah bersifat universal dalam maslahat dan lingkupnya, imparsial dan adil dalam penerapannya, serta abadi sifatnya. Oleh itu, beliau menekankan bahawa undang-undang tersebut perlu berada di atas seluruh undang-undang dan peraturan buatan manusia.Rasulullah mengajarkan bahawa seluruh manusia harus memasrahkan, baik secara individu maupun bersama-sama, seluruh hak dan pembuatan undang-undang kepada-Nya. Sebab, manusia tidak diberi hak membuat undang-undang apa pun tanpa kuasa-Nya.Sebagai manusia, Nabi Muhammad SAW pun tunduk pada kedaulatan Ilahi seperti manusia lain. Kerana itu, beliau tidak mempunyai hak untuk memerintah orang-orang menurut kemahuannya sendiri agar melakukan atau tidak melakukan sesuatu.Afzalur Rahman dalam Ensiklopedi Muhammad Sebagai Hakim, menerangkan, dalam menegakkan kedaulatan undang-undang, Nabi SAW selalu merujuk kepada sistem undang-undang bahawa Allah SWT merupakan sumber seluruh undang-undang. Seluruh asas undang-undang Islam adalah bahawa Tuhan sajalah pemegang kedaulatan dan kekuasaan yang sejati, sedangkan manusia bertindak sebagai wakil-Nya atau khalifah-Nya di muka bumi.Nabi Muhammad dengan jelas telah menggambarkan aspek undang-undang Islam melalui banyak cara. Beliau menegaskan kewajipan umat Islam untuk mematuhi Al-Quran. Kemudian, mengenai kedudukan Sunah di hadapan Al-Quran, Nabi menyatakan, Perintahku tidak boleh membatalkan perintah Allah, namun perintah Allah boleh membatalkan perintahku. "(HR Daruquthni).Penggubal undang-undang Islam pertamaDi dalam kitab suci Al-Quran terdapat beberapa ayat yang berkaitan dengan masalah hukum. Ayat-ayat tersebut meliputi masalah waris, perkahwinan, mahar, perceraian, gratifikasi (pemberian hadiah), wasiat, jual beli, perlindungan, jaminan dan jenayah.Namun, di dunia yang sentiasa berubah dan berkembang, beberapa masalah undang-undang ini tidak boleh merangkumi seluruh situasi dan masalah-masalah baru. Oleh itu, Al-Quran telah memerintahkan kepada para penggubal undang-undang di masa depan untuk menyusun hukum-hukum sesuai dengan keperluan masa dan tempat di bawah arahan prinsip-prinsip asas Islam, memastikan semuanya sesuai dengan semangat undang-undang Islam, dan tidak melanggar prinsip-prinsip dasarnya.Dalam hal ini, Nabi SAW adalah penggubal undang-undang Islam pertama. Beliau menafsirkan undang-undang Al-Quran dan memberikan komentar terhadapnya dan menjelaskan tata cara penerapan Al-Quran ke dalam masalah-masalah praktikal kehidupan. Beliau tidak boleh menukar atau mengubah undang-undang Ilahi mana pun yang terkandung dalam Al-Quran. Beliau bertindak hanya sebagai penafsir dan pengulas, kemudian menerapkannya dalam pelbagai situasi.from Detik Islam h[...]10 Pengajaran Dari Jibril

Sun, 18 Jun 2017 00:11:00 +0000

Datangnya malaikat yang paling mulia, menemui Nabi yang paling mulia disaksikan para sahabat yang mulia tentulah merupakan hal yang istimewa. Pastinya banyak sekali faidah yang ada di sana. Kali ini kita akan mengambil beberapa faedah tentang ilmu dari kisah tersebut.Pertemuan yang IstimewaDatangnya malaikat yang paling mulia, menemui Nabi yang paling mulia disaksikan para sahabat yang mulia tentulah merupakan hal yang istimewa. Pastinya banyak sekali faidah yang ada di sana. Kali ini kita akan mengambil beberapa faidah tentang ilmu dari kisah tersebut.Diriwayatkan oleh Imam Muslim, dari sahabat 'Umar bin Khaththab radhiyallahu' anhu, beliau mengisahkan,بينما نحن جلوس عند النبي صلى الله عليه وسلم إذ طلع علينا رجل شديد بياض الثياب, شديد سواد الشعر, لا يرى عليه أثر السفر, ولا يعرفه منا أحد, فجلس إلى النبي صلى الله عليه وسلم فأسند ركبتيه إلى ركبتيه, ووضع كفيه على فخذيه"Ketika kami tengah berada di majelis bersama Rasulullah pada suatu hari, tiba-tiba muncul di hadapan kami seorang laki-laki yang berpakaian sangat putih, berambut sangat hitam, tidak terlihat padanya tanda-tanda bekas perjalanan jauh dan tidak seorangpun diantara kami yang mengenalnya. Lalu ia duduk di hadapan Rasulullah dan menyandarkan lututnya pada lutut Rasulullah dan meletakkan tangannya di atas pahanya sendiri "(H.R Muslim).Selanjutnta Jibril bertanya kepada Nabi tentang makna islam, iman, dan ihsan serta perkara tentang hari akhir dan dijawab oleh Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam.Faedah dari Sebuah KisahDalam kisah datangnya Jibril ini kita boleh mengambil beberapa faedah tentang ilmu:1. Anjuran untuk aktif menghadiri majlis ilmu.Tatkala Jibril 'alaihis salam datang, para sahabat sedang duduk bermajelis bersama Nabi shallallahu' alaihi wa sallam. Demikianlah kebiasaan para sahabat. Mereka datang kepada Nabi untuk mendapatkan ilmu dan meminta nasihat kepada beliau. Mereka adalah orang yang semangat untuk mencari ilmu. Hendaknya kita boleh mengambil pelajaran dari kisah ini, dan menjadi motivasi bagi kita untuk aktif mendatangi majelis ilmu. Seseorang tidak akan boleh mendapat ilmu jika tidak datang menghadiri majlis ilmu, sebagaimana perkataan Imam Malik rahimahullah,العلم يؤتى ولا يأتي"Ilmu itu didatangi, dia tidak akan datang sendiri."2. Anjuran bagi para pendakwah untuk aktif mengajarkan ilmu.Datangnya Jibril 'alaihis salam tujuannya adalah untuk mengajarkan ilmu kepada para sahabat. Kedatangan beliau bukan kerana diminta oleh Nabi dan para sahabat. Demikianlah semestinya seorang dai dan juru dakwah, adakalanya dia harus aktif dan punya inisiatif sendiri untuk mengajarkan ilmu tanpa harus diminta oleh muridnya atau harus menunggu dijemput oleh panitia pengajian. 3. Memakai pakaian yang bagus ketika menghadiri majlis ilmu.Jibril 'alaihis salam datang menggunakan pakaian yang sangat putih, yang menunjukkan pakaian yang beliau pakai adalah pakaian yang bersih dan bagus. Baju putih juga adalah warna yang disukai oleh Rasul shalllahu 'alaihi wa sallam. Dari Ibnu 'Abbas radhiyallahu' anhuma, Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,الْبَسُوا مِنْ ثِيَابِكُمُ الْبَيَاضَ فَإِنَّهَا مِنْ خَيْرِ ثِيَابِكُمْ"Pakailah oleh kalian pakaian yang putih kerana itu termasuk pakaian yang paling baik" (HR. Abu Daud 4061, hasan).Oleh kerana itu, seyogyanya bagi penuntut ilmu untuk berhias diri dengan pakaian dan penampilan yang baik tatkala akan menghadiri majlis ilmu.4. Hendaknya murid mengambil kedudukan yang dekat dengan guru.Dalam kisah tersebut diceritakan,فجلس إلى النبي [...]Mengapa Dinamakan Malam Lailatul Qadar?

Sun, 18 Jun 2017 00:11:00 +0000

MALAM kesepuluh di bulan ramadhan merupakan momen yang paling ditunggu-tungu oleh umat islam, di mana pada malam sepuluh ini terdapat malam Lailatul qqdar, malam yang lebih baik dari seribu bulan. Lantas, mengapa malam ini dinamakan malam Lailatul Qadar?Malam itu dinamakan Lailatul Qadar kerana keagungan nilainya dan keutamaannya di sisi Allah Ta'ala. Juga, kerana pada saat itu ditentukan ajal, rezeki, dan lain-lain selama satu tahun, sebagaimana firman Allah: "Pada malam itu dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah," (Ad-Dukhaan: 4).Kemudian, Allah berfirman mengagungkan kedudukan Lailatul Qadar yang Dia khususkan untuk menurunkan Al-Qur'anul Karim: "Dan tahukah kamu apakah Lailatul Qadar itu?" Selanjutnya Allah menjelaskan nilai keutamaan Lailatul Qadar dengan firman-Nya: "Lailatul Qadar itu lebih baik dari pada seribu bulan. "Beribadah di malam itu dengan ketaatan, shalat, tilawah, dzikir, do'a dsb sama dengan beribadah selama seribu bulan di waktu-waktu lain. Seribu bulan sama dengan 83 tahun 4 bulan. Lalu Allah memberitahukan keutamaannya yang lain, juga berkahnya yang melimpah dengan banyaknya malaikat yang turun di malam itu, termasuk Jibril 'alaihis salam. Mereka turun dengan membawa semua perkara, kebaikan maupun keburukan yang merupakan ketentuan dan takdir Allah. Mereka turun dengan perintah dari Allah. Selanjutnya, Allah menambahkan keutamaan malam tersebut dengan firman-Nya: "Malam itu (penuh) kesejahteraan hingga terbit fajar," (QS. Al- Qadr: 5).Maksudnya, malam itu adalah malam keselamatan dan kebaikan seluruhnya, tak sedikit pun ada kejelekan di dalamnya, sampai terbit fajar. Di malam itu, para malaikat -termasuk malaikat Jibril mengucapkan salam kepada orang-orang beriman. Dalam satu hadis sahih, Rasulullah shallallahu'alaihi wasallam menyebutkan keutamaan melakukan qiyamul lail di malam tersebut. Beliau bersabda: "Barangsiapa melakukan shalat malam pada saat Lailatul Qadar kerana iman dan mengharap pahala Allah, nescaya diampuni dosa-dosanya yang telah lalu," (Hadits Muttafaq 'Alaih).Mengenai waktunya, Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Carilah Lailatul Qadar pada (bilangan) ganjil dari sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan," (HR. Al-Bukhari, Muslim dan lain-lain).Yang dimaksud dengan malam-malam ganjil iaitu malam dua puluh satu, dua puluh tiga, dua puluh lima, dua puluh tujuh, dan malam dua puluh sembilan. waallahu'alamfrom Detik Islam http://ift.tt/2snuobx[...]Perang Arab Israel Bulan Ramadan Tahun 1973

Sat, 17 Jun 2017 00:11:00 +0000

Sebahagian orang menyangka, negara-negara hanya bergerak dengan munculnya negara Yahudi Israel. Orang-orang Arab Islam takut. Mereka tak berupaya dan tak bersimpati atas Palestin. Benarkah demikian?Perang yang terjadi pada tahun 1973 antara Arab (majoriti negara Arab terlibat secara langsung atau tidak langsung) lawan Israel ini adalah perang keempat yang mereka terlibat. Perang ini mempunyai banyak nama. Perang Ramadhan, kerana terjadi pada 10 Ramadhan 1339 H. bertepatan dengan 6 Oktober 1973. Oleh itu, perang ini juga dikenali dengan perang Oktober 1973. Perang ini juga disebut dengan perang Yom Kippur. Kerana serangan pakatan Arab dilakukan pada masa Yahudi merayakan hari yang paling agung dalam tradisi mereka, hari Yom Kippur.Perang ini bermula dengan serangan Mesir dan Syria terhadap kedudukan Israel di sepanjang Dataran Tinggi Golan dan Terusan Suez. Mesir dan Syria ingin merebut kembali wilayah mereka yang diduduki Israel pada tahun 1967. Perang yang berlangsung selama 19 hari ini awalnya dimenangi oleh orang-orang Arab.Pada tarikh 10 Ramadhan 1339 atau 6 Oktober 1973, pasukan Mesir melintasi Terusan Suez. Pasukan Mesir berjaya menguasai kembali Daratan Sinai. Israel menderita kekalahan. Di Ambang Mesir ke Sinai bermula dengan satu serangan udara dan gempuran meriam. Lebih dari 200 tan peluru meriam berdaya ledak tinggi yang disembunyikan di bukit-bukit pasri pesisir Terusan Suez berjaya menghentam sasaran-sasaran yang sudah disasarkan. Pesawat-pesawat MiG Mesri meraung-raung di atas Suez. Menukik. Membomi. Memberondong. Dan melonjak kubu-kubu Israel di Garis Bar Lev. Belum lagi letupan-letupan yang dipasang Pasukan Katak Mesir juga berjaya diletupkan.Kemudian pasukan penyerang Mesir akan bergerak dengan perahu-perahu motor mereka. Dalam masa beberapa minit mereka berlari menuruni Terusan dan menyalakan perahu motor untuk menyeberangi perairan selebar 180 meter. Selepas itu, mereka mendirikan sebuah landasan serbu sebagai titik awal untuk serangan seterusnya. Pasukan berikutnya pun tiba. Mereka berjumlah 10,000 askar dan disokong oleh 1,350 kereta kebal serta 150 senjata anti pesawat. Pasukan Mesir berjaya memenangi pertempuran di hari pertama.Kemenangan ini bukanlah tanpa perlawanan dan pengorbanan. Mesir perlu membayar kemenangan mereka dengan gugurnya 64 orang tentera Mesir. 420 cerdera. 17 tank mereka mengalami kerosakan. 26 kereta kebal dan 11 pesawat pejuang dan helikopter mengalami kerosakan.Sementara pihak Israel mengalami kerugian dengan 2838 orang tewas. 2800 cerdera 508 tawanan kabur. 840 kereta kebal, 400 kenderaan lapis baja, 109 pesawat pejuang dengan helikopter, dan satu kapal perang hancur.Penderitaan Israel tidak berhenti sampai di situ. Pada pukul 14.00 di hari yang sama, gantian Syria menghajar mereka. 60 pesawat pejuang Syria terbang membomi sasaran-sasaran Israel. Sementara meriam-meriam mereka membuka gempuran gencar untuk melemahkan tentera Israel. 800 kereta kebal Syria pun masuk ke kawasan darat negara Yahudi itu.Hari-hari awal Perang Yom Kippur ini menjadi milik bangsa Arab. Sampai akhirnya, Israel dengan sokongan negara kuasa besar, Amerika, berjaya memutar balikkan keadaan. Hingga kemudian dibuatlah perjanjian damai. Antara negara-negara Arab dengan Israel.sumber kisahmuslim.comfrom Detik Islam http://ift.tt/2rArmU1[...]Adakah Ada Tanda Hitam Pada Dahi Nabi?

Fri, 16 Jun 2017 00:31:00 +0000

DALAM sebahagian masyarakat terdapat stereotaip yang mengaitkan antara kesolehan seseorang dengan tanda hitam di kening atau dahi.Tanda hitam pada kening tersebut seringkali dikaitkan dengan seringnya seseorang melakukan sujud atau sujudnya lama.Persepsi semacam ini boleh-boleh saja, bahkan boleh dikata sebagai anugerah dari Allah yang patut untuk disyukuri.Akan tetapi jangan tertipu dulu, belum tentu semua orang yang mempunyai tanda hitam di kening, adalah orang yang banyak sujud. Boleh saja tanda hitam di kening itu terjadi kerana terbentur tembok, kerana bekas luka, atau kerana dibuat-buat agar orang lain menganggap dirinya sebagai ahli sujud.Namun hendaknya husnudz-dzan lebih kita dahulukan, bahawa orang yang mempunyai tanda hitam di kening itu adalah orang rajin solat, atau rajin sujud, kerana husnudz-dzan bukan hal yang buruk, bahkan merupakan sesuatu yang wajib kepada siapa pun, apatah lagi kepada sesama muslim.Firman Allah:مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ تَرَاهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا سِيمَاهُمْ فِي وُجُوهِهِمْ مِنْ أَثَرِ السُّجُودِ"Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan Dia adalah keras terhadap orang-orang kafir, tetapi berkasih sayang kepada sesama mereka. kamu Lihat mereka ruku 'dan sujud mencari karunia Allah dan keridhaan-Nya, tanda-tanda mereka tampak pada muka mereka dari bekas sujud "(Q.S. al Fath: 29).Berdasarkan ayat di atas, maka sepintas lalu kita akan membuat kesimpulan bahawa persepsi sebahagian masyarakat seperti di atas adalah benar.Ketika menafsirkan ayat ini, ada sebahagian ulama seperti Al-Imam Malik dan juga Sa'id bin Jubair, yang mengatakan bahawa bekas sujud itu adalah warna kehitaman yang nampak di dunia ini.Ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu serta Al-Hasan dan juga Az-Zuhri berpandangan lain. Mereka mengatakan bahawa yang dimaksudkan dengan tanda bekas sujud dalam ayat di atas ialah cahaya sujud yang terbesit di wajah, iaitu tanda sujud yang terus menerangi wajah mereka hingga di alam barzakh dan di hari kiamat. Jika yang dimaksud dengan tanda hitam itu adalah tanda hitam di kening maka tanda tersebut pasti akan hilang setelah badan dikebumikan.Rasulullah -shallallahu alayhi wa sallam-sendiri tidak mempunyai tanda hitam itu. Dalam buku-buku sirah, baik sirah ataupun kitab-kitab hadits tidak dijumpai penjelasan adanya tanda hitam pada kening nabi.عَنْ مَنْصُورٍ قَالَ قُلْتُ لِمُجَاهِدٍ (سِيمَاهُمْ فِى وُجُوهِهِمْ مِنْ أَثَرِ السُّجُودِ) أَهُوَ أَثَرُ السُّجُودِ فِى وَجْهِ الإِنْسَانِ؟ فَقَالَ : لاَ إِنَّ أَحَدَهُمْ يَكُونُ بَيْنَ عَيْنَيْهِ مِثْلُ رُكْبَةِ الْعَنْزِ وَهُوَ كَمَا شَاءَ اللَّهُ يَعْنِى مِنَ الشَّرِّ وَلَكِنَّهُ الْخُشُوعُ.Dari Manshur, Aku bertanya kepada Mujahid tentang maksud dari firman Allah, 'tanda-tanda mereka tampak pada muka mereka dari bekas sujud' apakah yang dimaksudkan adalah bekas di wajah? Beliau menjawab, "Bukan, bahkan ada orang yang 'kapal' yang ada di antara kedua matanya itu bagaikan 'kapal' yang ada pada lutut unta namun dia adalah orang bejat. Tanda yang dimaksudkan adalah kekhusyu'an "(Riwayat Baihaqi dalam Sunan Kubro no 3702).Syeikh Ahmad ash Showi dalam kitab tafsirnya mengata[...]Siapa Para Pengikut Dajjal Di Akhir Zaman?

Thu, 15 Jun 2017 00:31:00 +0000

DAJJAL sudah kita pahami bersama adalah fitnah terbesar di akhir zaman. Dajjal ini punya pengikut sebagaimana disebutkan dalam berbagai hadits yang shahih. Siapa saja mereka?Pengikut Dajjal adalah dari Yahudi, non Arab dan bangsa Turk. Yang menjadi pengikutnya pula beraneka ragam, ada juga orang Arab dan wanita.Beberapa riwayat yang membuktikan hal ini.Dari Anas bin Malik, Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,يَتْبَعُ الدَّجَّالَ مِنْ يَهُودِ أَصْبَهَانَ سَبْعُونَ أَلْفًا عَلَيْهِمُ الطَّيَالِسَةُ"Yang mengikuti Dajjal adalah orang Yahudi dari Ashbahan (Iran) dan jumlahnya ada 70,000 orang dan mereka memakai thilsan (yang menutup bahu dan badan)" (HR. Muslim no. 2944).Di kalangan orang Yahudi, Dajjal dikenali dengan Al Masih bin Daud (Lihat Al Yaumul Akhir-Al Qiyamatush Shugro, 244).Syaikh Salim bin I'ed Al Hilali berkata, "Mengapa Nabi menyebutkan Yahudi Ashbahan (Iran) secara khusus ?! Jawabnya, kerana hubungan yang amat erat antara Yahudi dengan Syiah. Sejarah mencatat bahawa kaum Syi'ah sepanjang masa selalu membantu kaum Yahudi untuk menghancurkan kaum muslimin, tidak seperti yang sering digambarkan oleh media-media penyesat sekarang yang menggambarkan bahawa kaum Syi'ah mengusir Yahudi dan memerdekakan negara dari Yahudi. Demi Allah, semua itulah politik dan dusta ". (Kaset Syarh Ushul Sunnah Ahmad bin Hanbal no. 9)Dalam hadis Abu Bakr As-Siddiq, Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,الدَّجَّالُ يَخْرُجُ مِنْ أَرْضٍ بِالْمَشْرِقِ يُقَالُ لَهَا خُرَاسَانُ يَتْبَعُهُ أَقْوَامٌ كَأَنَّ وُجُوهَهُمُ الْمَجَانُّ الْمُطْرَقَةُ"Dajjal itu keluar dari bumi sebelah barat yang disebut Khurasan. Dajjal akan diikuti oleh kaum yang wajah mereka seperti tameng yang dilapisi kulit ". Kata Ibnu Kathir, "Nampaknya wallahu a'lam- mereka adalah bangsa Turk yang menjadi penolong Dajjal nantinya." (An Nihayah Al Fitan wal Malahim, 1: 117).Yang menunjukkan pula bahawa pengikut Dajjal adalah orang bukan Arab, dapat dilihat dari dua riwayat berikut.Dari Abu Hurairah, Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,لاَ تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى يُقَاتِلَ الْمُسْلِمُونَ التُّرْكَ قَوْمًا وُجُوهُهُمْ كَالْمَجَانِّ الْمُطْرَقَةِ يَلْبَسُونَ الشَّعَرَ وَيَمْشُونَ فِى الشَّعَرِ"Tidak akan terjadi hari kiamat hingga kaum muslimin memerangi bangsa Turk, iaitu kaum di mana wajah-wajah mereka seperti tameng yang dilapisi kulit, mereka memakai (pakaian) yang terbuat dari bulu dan berjalan (dengan sandal) yang terbuat dari bulu" (HR. Muslim no. 2912).Dalam riwayat Bukhari, dari Abu Hurairah, Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,لاَ تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى تُقَاتِلُوا قَوْمًا نِعَالُهُمُ الشَّعَرُ ، وَحَتَّى تُقَاتِلُوا التُّرْكَ ، صِغَارَ الأَعْيُنِ ، حُمْرَ الْوُجُوهِ ، ذُلْفَ الأُنُوفِ كَأَنَّ وُجُوهَهُمُ الْمَجَانُّ الْمُطْرَقَةُ"Tidak akan terjadi hari kiamat hingga kalian memerangi satu kaum yang sandal-sandal mereka terbuat dari bulu, dan kalian memerangi bangsa Turk yang bermata sipit, berwajah merah, hidungnya pesek, wajah-wajah mereka seperti tameng yang dilapisi kulit" (HR. Bukhari no . 3587).Namun pengikut Dajjal juga ada yang berasal dari bang[...]Umat Islam Di Iceland Berpuasa Selama 22 Jam

Wed, 14 Jun 2017 00:46:00 +0000

(image)

Di ibu kota Iceland, Reykjavik, umat Islam berpuasa selama hampir 22 jam selama bulan Ramadhan. Demikian menurut penuturan seorang imam tempatan seperti dikutip World Bulletin, Jumaat (09/06/2017) kemarin.

Pulau Atlantik utara diduduki oleh kira-kira 1,500 warga Muslim. Selama Ramadhan, mereka mula berpuasa kira-kira jam 2 pagi waktu tempatan hingga sampai kira-kira tengah malam. Meski demikian, hal itu tak menyurutkan niat mereka untuk melaksanakan kewajiban puasa tersebut.

"Walaupun jam-jam yang panjang, umat Islam di sini tidak merasakannya kerana mereka berkumpul di sini," kata Abdul Aziz Ulvani, seorang imam di Islamic Foundation of Iceland.
(image)

from Detik Islam http://ift.tt/2rYkC0KAnjing Pun Menggigit Penghina Nabi

Tue, 13 Jun 2017 00:46:00 +0000

Dinukil dari catatan Al Haafidz Imam Ibnu Hajar Al Asqolany dalam kitab "AdDurarurl Kaaminah Fi A'ayaanil miati Tsaaminah" Jilid 4 halaman 153. "قصة الكلاب الذى انقض على النصراني الذى شتم النبيابن حجر العسقلانيأَن بعض أُمَرَاء الْمغل تنصر فَحَضَرَ عِنْده جمَاعَة من كبار النَّصَارَى والمغل فَجعل وَاحِد مِنْهُم ينتقص النَّبِي صلى الله عَلَيْهِ وَسلم وَهُنَاكَ كلب صيد مربوط فَلَمَّا أَكثر من ذَلِك وثب عَلَيْهِ الْكَلْب فخمشه فخلصوه مِنْهُ وَقَالَ بعض من حضر هَذَا بكلامك فِي مُحَمَّد صلى الله عَلَيْهِ وَسلم فَقَالَ كلا بل هَذَا الْكَلْب عَزِيز النَّفس وَآل أُشير بيَدي فَظن أَنِّي أُرِيد أَن أضربه ثمَّ عَاد إِلَى مَا كَانَ فِيهِ فَأطَال فَوَثَبَ الْكَلْب مرّة أُخْرَى فَقبض على زردمته فقلعها فَمَاتَ من حِينه فَأسلم بِسَبَب ذَلِك نَحْو أَرْبَعِينَ ألفا من الْمغلابن حجر العسقلاني، الدرر الكامنة في أعيان المائة الثامنة، ت محمد عبد المعيد ضان، مجلس دائرة المعارف العثمانية، صيدر اباد – الهند، الطبعة الثانية 1392هـ/ 1972م ج 4 ص 153.“Al Imam Ibnu Hajar Al-Asqalani rahimahullah bercerita Dalam Kitabnya:Pernah suatu hari ada sekumpulan orang dari kalangan pembesar Nashrani menghadiri sebuah perayaan seorang pemimpin Mongol yang telah murtad (menjadi Nasrani).Dan pada perayaan itu ada seorang pendeta yang menghina Nabi SAW, sedangkan di sana ada seekor anjing pemburu yang terikat.Maka apabila si penyembah salib yang dengki ini mula mencela Nabi SAW anjing tersebut menyalak dengan keras lalu kemudian menerkam si Nasrani itu dan mencakar wajahnya.Maka orang-orang yang melihatnya terkejut dan segera berusaha menyelamatkannya. Lantas sebagian orang yang hadir berkata:Itu diakibatkan hinaanmu kepada Muhammad SAW.Lantas si Nasrani berkata:Tidak, Anjing ini hanya spontan kerana melihat isyarat tangan dan disangkanya aku ingin memukulnya.Namun kemudian Si Nasrani ini mengulang kembali celaannya terhadap Nabi SAW dengan perkataannya yang sangat keji. Maka si anjing pun berjaya lepas dari ikatannya dan terus saja menyambar leher si Nasrani itu dan merobek hingga bahagian dadanya yang paling atas.Orang itu pun mati seketika.Kerana kejadian ini, ada kira-kira 40,000 orang Mongol masuk Islam.Di zaman kita, apakah anjing lebih mulia dan lebih berani daripada manusia?Jgn Sampai Seekor Anjing Masih Lebih Mulia Kerana Membela Kehormatan Nabi SAW, jika dibandingkan Yg Mengaku Muslim Tapi Membela Penghina Al-QuranImam Ibnu Al-Mundzir berkata,"Para ulama telah berijma '(bersepakat) bahawa orang yang mencaci maki Nabi shallallahu' alaihi wa salam harus dibunuh. Di antara yang berpendapat demikian adalah Imam Malik (bin Anas), Laits (bin Sa'ad), Ahmad (bin Hanbal) dan Ishaq (bin Rahawaih). Hal itu juga menjadi pendapat Imam Syafie. "(Al-Jami 'li-Ahkamil Qur'an, 8/82)sumber eramuslim.comfrom Detik Islam http://ift.tt/2shfnKg[...]Sejarah Tarikh 3 Ramadan

Mon, 12 Jun 2017 00:46:00 +0000

Tarikh 3 Ramadan menjadi hari kelam bagi umat Islam setelah puteri kesayangan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wassalam kembali ke sisi Allah Subhanahu Wata'ala.Siapakah puteri yang dimaksudkan? Dia adalah Fatimah AzzahraFatimah binti Muhammad bin Abdullah meninggal di kota Madinah pada tanggal 3 Ramadhan tahun 11 Hijriyah, atau enam bulan selepas wafatnya Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam.Pada umur 15 tahun 5 bulan Sayyidah Fatimah dinikahkan oleh Nabi Muhammad dengan Ali bin Abi empat bulan setengah selepas kemenangan umat Muslimin di perang Badar.Dari pasangan ini Nabi Muhammad dikaruniai cucu yang kita kenal saat ini dengan Hasan dan Husein.Para ulama berbeza pendapat mengenai berapa umur sebenarnya Sayyidah Fatimah Az Zahra ketika meninggal dunia? Ada yang mengatakan bahawa beliau meninggal dunia pada umur 27, 28 dan 29 tahun.Tahkim Antara Ali Dan MuamiyahSetelah perang besar antara Ali Radiyallahu 'anhu dengan Muawiyah yang menewaskan antara 50 hingga 70 ribu sahabat dan tabiin akibat salah faham setelah terjadinya pembunuhan Usman, akhirnya kedua belah pihak sepakat untuk mengadakan perdamaian yang dicadangkan oleh Sahl bin Hanif.Pada tarikh 3 Ramadhan kedua-dua belah pihak yang bertelagah sepakat untuk menghantar delegasinya untuk membicarakan usaha perdamaian damai.Pada masa itu Ali mengutus 400 orang delagasinya yang dipimpin oleh Abu Musa, dan pihak Muawiyah mengirim delagasinya yang diketuai oleh Amr ibn 'Ash.Usaha perdamaian tersebut berakhir dengan Ali bin Abi Talib tetap menjadi Amirul Mukminin meliputi wilayah Hijaz, Iraq, Yaman, dan Mesir, sedangkan Muawiyah tetap menjadi pemimpin di wilayah Syam. (Almasryalyoum / Ram)sumber eramuslim.comfrom Detik Islam http://ift.tt/2tb09n4[...]Persatuan Ulama Islam Antarabangsa: Haram Hukumnya Boikot Qatar

Sun, 11 Jun 2017 00:22:00 +0000

(image)

Persatuan Ulama Islam Antarabangsa (al-Ittihaad al-'Aalami li 'Ulama'i al-Muslimin) menyatakan bahawa haram hukumnya memutuskan hubungan dengan Qatar dan memboikotnya.

Kenyataan ini dikatakan Setiausaha Agung Persatuan Ulama Islam Antarabangsa, Ali al-Qurrah Daghi maklum balas aksi pemutusan hubungan diplomatik disertai boikot yang dilakukan Arab Saudi Cs kepada Qatar sejak hari Isnin (5/06) kemarin.

Ali al-Qurrah Daghi menekankan pentingnya persatuan, persaudaraan dan perdamaian untuk memutuskan rantai fitnah yang berlaku di kawasan Dunia Arab, serta mengingatkan wajibnya menjaga persatuan umat diatas kepentingan tertentu.

"Boikot sangat tidak dibolehkan dalam Islam, terutama jika diantara mereka mempunyai hubungan nasab dan darah," ujar Setiausaha Agung Ali al-Qurrah Daghi dalam satu kenyataan.

Sementara itu wakil Persatuan Ulama Islam Antarabangsa, Dr. Maghribi Ahmed Raissouni, dalam kenyataan bersama dengan dai asal Kuwait, Hamed bin Abdullah Al-Ali, mengatakan bahawa wajib bagi ahli imu untuk menjelaskan haramnya undang-undang pemboikotan atas warga Qatar. "Mereka yang diam tentang hal ini adalah syaitan bisu, yang hanya boleh diam dan tidak dapat menjelaskan kebenaran."

Krisis Teluk bermula dari pernyataan palsu yang dibuat oleh penggodam melalui media rasmi Qatar News Agency. Kenyataan yang dikaitkan kepada Emir Qatar itu dengan cepat menyebar ke sejumlah media-media rasmi milik negara di Timur Tengah terutama saluran TV Al-Arabiya, milik Saudi, dan Sky News Arabia milik UAE, serta media Barat lain. (Cnnarabic / Ram)

sumber eramuslim.com

(image)

from Detik Islam http://ift.tt/2sg2zVbBerhati-hatilah Kepada Siapa Anda Bercerita

Sat, 10 Jun 2017 14:52:00 +0000

Dalam beberapa hari ini Deni-bukan nama sebenarnya- kelihatan murung. Wajahnya tidak secerah biasa. Ia lebih banyak diam dan sering bersendirian di bilik. Bahkan kadang-kadang dalam diamnya itu Deni sering menitiskan air mata. Ia seolah-olah ada beban berat yang dipikul hatinya. Ada masalah yang mengganggu fikirannya. Tapi Deni tidak bercerita pada yang lain. Ia lebih memilih berdiam diri.Esoknya adalah hari perkahwinan Ust. Harun-bukan nama sebenarnya-. Salah seorang senior yang sering membantu Deni. Beliau adalah orang terdekat dengan Diana. Tempat Deni bercerita dan menumpahkan segala keluhan jiwanya selama ini. Ust. Harun dikenali sangat baik, perhatian dan suka membantu.Pada masa ini beliau sedang menempuh jenjang S2, di Fak. Tafsir, Universiti Al-Azhar, Kaherah. Teman-teman yang satu rumah dengan Deni menjadi heran, kerana sikap Diana yang berbeza dari sebelumnya, apakah kerana ia belum dapat kiriman ataukah ada masalah lain. Beberapa orang sudah cuba bertanya pada Deni tentang permasalahan yang sedang beliau hadapi. Tapi Deni selalu menolak untuk bercerita.Keesokan harinya, majlis akad nikah Ust. Harun dilangsungkan di Wisma Nusantara dan sekaligus walimahan. Banyak tetamu yang memadati bilik. Bagaimana tidak, Ust. Harun adalah seorang aktivis di Kaherah. Ia punya banyak teman dan kenalan. Namun Deni tidak kelihatan batang hidungnya. Ust. Harun juga sempat bertanya tentang Deni, tapi teman-teman yang satu rumah dengan Deni mengatakan bahawa mereka tidak mengetahuinya. "Tadi ia sudah siap-siap dan lebih dahulu keluar dari kami. Kami kira ia datang ke tempat ini, "kata salah seorang rakan yang serumah dengan Diana.Hari pun sudah larut malam, jam hampir menunjukkan pukul 12. Tapi Deni belum juga pulang. Teman-teman yang se rumah dengan Deni jadi cemas. Hp Deni sudah berkali-kali dihubungi tetapi tidak ada jawapan. Kira-kira jam 2 malam Deni pulang ke rumah. Rakan yang sebilik dengan Deni, Rasyid-bukan nama sebenar-belum tidur.Sesampai di rumah, Diana masih kelihatan murung dan banyak diam. Rasyid cuba mendekat dan bertanya lembut, "Deni, apa yang boleh saya Bantu?""Tidak ada, makasih.""Tadi petang Antum kemana? Kok nggak kelihatan di acara walimahannya Ust. Harun? ""Tadi petang saya ke masjid Al-Azhar, mencari ketenangan.""Sebenarnya apa permasalahan yang mengganggui fikiran Deni, kalau boleh saya tahu?"Deni terdiam sejenak, ia menarik nafas dan menundukkan pandangan matanya. Air matanya kembali berderai."Diana, apa sebenarnya yang terjadi?" Rasyid kembali bertanya sambil merangkul tangannya."Sebenarnya saya tidak mahu bercerita pada sesiapa. Ini permasalahan yang sangat peribadi. Tapi, mudah-mudahan dengan bercerita pada Akhi, hati saya lebih tenang, beban akan terasa ringan dan mungkin akhi nanti boleh memberi saya cadangan, nasihat dan menghiburkan hati saya. ""Insya Allah, semampu saya", kata Rasyid."Akhi, sejak dulu, ketika masih di pesantren hati saya telah terpaut pada seorang wanita, saya sangat menyukainya. Saya suka kerana agama dan kebaikan budi pekertinya. Sayapun mengenal baik orang tuanya. Perasaan itu tidak berhenti dan terus berlanjutan sehingga saya tiba di Mesir.Besar harapan di hati saya wanita tersebut juga ikut ke Mesir. Sehingga di sini saya ingin memulakan hubungan ini dan mengajaknya untuk berkahwin. Saya datang lebih awal ke Mesir sedang ia datang kemudian. Ia datang dengan biasiswa Depag. Sedangkan saya berangkat dengan kos peribadi. Selama disini saya tetap menjaga hubungan baik dengannya. Dalam batas-batas yang tidak keluar da[...]AKU MEMELUK ISLAM TANPA BERTEMU SEORANG MUSLIM

Sat, 03 Jun 2017 00:27:00 +0000

Alan Rooney berasal daripada Scotland berkongsi kisah tentang perjalanannya memeluk Islam. Hebatnya, perubahan besar itu terjadi pada dirinya berlaku tanpa pernah bertemu dengan seorang muslim pun. Berikut ini adalah kisah yang ia sampaikan sendiri:Bagaimana perjalanan seorang lelaki Scotland paruh baya, berkulit putih, tinggal di dataran tinggi Scotland boleh menjadi seorang Muslim - apatah lagi dia belum bertemu dengan seorang muslim pun dalam hidupnya?Kisah ini bermula ketika aku mendengar seruan untuk solat dari masjid tempatan pada masa bercuti di pantai di Turki. Panggilan ini membangkitkan sesuatu dalam diriku. Mengilhamiku untuk memulakan pencarian spiritual.Pulang ke rumah di Inverness, aku pergi ke kedai buku tempatan. Membeli Al-Quran dan mula membacanya. Apabila membaca, aku selalu meminta kepada Tuhan untuk membimbingku dalam perjalanan yang telah ku jalani ini.Banyak berdoa. Banyak berlutut.Al-Quran benar-benar mengguncangkanku. Buku ini cukup menakutkan untuk dibaca. Kerana menceritakan banyak perkara mengenai diri anda. Aku menjumpai beberapa perkara tentang diriku yang tidak kusukai. Dari sini putuskan untuk membuat beberapa perubahan.Aku tahu, boleh saja kuhentikan membaca Al-Quran pada bila-bila saja. Tapi aku sedar, hal itu bererti melepaskan sesuatu yang sangat penting.Dan aku sedar akhir dari proses yang sedang kujalani ini: Aku akan menjadi seorang muslim.Jadi, aku terus membaca. Ku baca Al-Quran tiga kali, agar boleh mencari sesuatu yang kurang. Namun, selepas tiga kali tamat, tidak juga ada celah yang kutemukan. Aku berasa cukup selesa dengan segala hal yang dijelaskan Al-Quran.Bahagian yang paling sukar dalam perjalanan ini adalah aku bertanya-tanya seperti apa aku nantinya. Adakah aku jadi seorang yang aneh. Berpakaian dan bercakap berbeza di mata orang lain?Apa yang akan difikirkan keluarga, teman, dan rakan kerja tentangku?Dan yang terpenting, apa yang akan saya fikirkan tentang diriku sendiri? Jadi seperti apa aku nanti?Aku akan meluangkan masa, melayari di dunia maya, mencari tahu cerita orang-orang yang telah lebih dulu melalui pengalaman ini. Yakni sendirian memeluk Islam. Ia seolah-olah tak ada yang sama dengan saya. Perjalanan masing-masing orang tentu saja unik dan berbeza-beza. Bagaimanapun penting bagiku untuk mengetahuinya. Menyusuri jalan yang sama. Secara ringkasnya, aku beralih membaca dunia dalam talian -dari membaca Alquran- kerana aku takut kelihatan aneh.Media dalam talian juga sangat bagus untuk mengetahui bagaimana solat dipraktikkan dalam bahasa Arab, untuk mendengar Al-Quran dibacakan dengan suara keras atau mungkin untuk mendengar beberapa muzik Islami. Bagiku, muzik juga baik untuk memberi inspirasi kepada beberapa ungkapan yang mula ingin kugunakan.Pada dasarnya, semua ini penting. Aku mempersoalkan semuanya. Dan memang pelbagai maklumat itu mutlak diperlukan dalam berpindah agama. Anda mempersoalkan diri sendiri. Anda mempersoalkan apa yang anda dengar, dan apa yang anda baca.Jika ada sesuatu yang tidak beres menurutmu, tentu ini indikasi jelas bahawa hal ini bukan untuk anda. Anda harus mendengar dengan baik dengan gerak hati dan hati anda.Proses ini kulalui kira-kira 18 bulan. Beberapa orang, butuh waktu lebih sedikit. Tapi ada juga yang lebih. Sementara aku melakukan semua ini sendirian, tanpa ada yang membantu. Semasa proses ini, aku belum pernah bertemu seorang muslim pun.Selepas 18 bulan, saya menganggap diriku adalah seorang muslim. Aku solat lima kali sehari, berpuasa di[...]Ketika Ibu Bukan Muslim Membawa Masuk Anaknya Ke Dalam Masjid

Fri, 02 Jun 2017 00:29:00 +0000

(image)

SEORANG ibu bukan muslim membawa masuk anaknya dalam sebuah pengajian di salah satu masjid di Paris.

Masuklah sang anak ke dalam masjid sendirian. Sang imam masjid bertanya: "Di mana ibu bapa kamu?"

Anak: "Ibu saya menunggu di seberang jalan sana."

Lanjut si anak: "Ibu saya ga mungkin masuk kerana beliau bukan muslimah."

Buru-buru sang imam keluar masjid dan menemui ibu tersebut di seberang jalan.

Ibu tersebut paham sang imam butuh penjelasan. Ibu ini mengatakan pada Imam: "Tetangga saya muslim. Setiap berangkat sekolah anaknya mencium tangan kedua ibu bapanya. "

Lanjut si ibu: "Saya melihat setiap hari kebahagian bersama keluarga tersebut."

"Di negeri ini saya ga pernah melihat muslim sanggup memasukkan ibu bapa mereka ke rumah orang tua."

"Mohon imam terima anak saya belajar keislaman di masjid ini."

"Semoga anak saya melayan saya nanti seperti anak-anak muslim lain melayan ibu bapa mereka.". 
(image)

from Detik Islam http://ift.tt/2rqCtLY8 Tahun Pasang Kamera CCTV, Hasilnya Menakutkan!

Thu, 01 Jun 2017 23:49:00 +0000

Dua orang jurugambar professional yang dikenali sebagai Adam LeWinter dan Jeff Orlowski. telah merakamkan gambar perubahan glasier di Kutub Utara dengan menggunakan teknik time-lapse menerusi lensa kamera mereka.Kamera-kamera itu kemudiannya dibiarkan di sana selama tujuh tahun untuk tujuan dokumentari mengenai pemanasan global.Di dalam filem dokumentari yang berjudul Chasing Ice ini, sebuah bongkah glasier yang besar telah dirakamkan runtuh secara tiba-tiba di hadapan mata mereka.Filem dokumentari yang dikeluarkan pada tahun 2012 itu menceritakan, bagaimana dahsyat dan mengerikannya kesan dari runtuhnya glasier di Kutub Utara yang membuat Bumi menjadi semakin panas.Semasa di Greenland Barat pada tahun 2008, mereka telah merakamkan saat-saat yang akhirnya menjadi sejarah besar tentang pemanasan global.LeWinter dan Orlowski berhasil merakam apa yang dikatakan sebagai runtuhan glasier yang terbesar dalam sejarah yang pernah dijadikan filem.Proses runtuhan glasier yang bernama Ilulissat Icefjord itu tidak berlaku di dalam sekelip mata, sebaliknya ia memakan masa hampir 75 minit lamanya. Ianya menjadi runtuhan glasier yang terbesar di dalam sejarah kerana pencairan glasier merangkumi sehingga 1.6 kilometer dari tepi laut.Dengan isipadunya yang mencapai sehingga 7.4 kubik kilometer, ketebalan 910 meter dan puncak setinggi 120 dari paras laut, ianya memang merupakan sebuah glasier yang paling besar pernah dilihat mencair di hadapan mata mereka. allowfullscreen="" frameborder="0" height="372" src="https://www.youtube.com/embed/eIZTMVNBjc4?feature=oembed" style="background: transparent; border-style: solid; border-width: 0px; height: 372px; left: 0px; margin: 0px; max-width: 100%; outline: 0px; padding: 0px; position: absolute; right: auto; top: 0px; vertical-align: baseline; width: 662px;" width="662"> allowfullscreen="" frameborder="0" height="372" src="https://www.youtube.com/embed/hC3VTgIPoGU?feature=oembed" style="background: transparent; border-style: solid; border-width: 0px; height: 372px; left: 0px; margin: 0px; max-width: 100%; outline: 0px; padding: 0px; position: absolute; right: auto; top: 0px; vertical-align: baseline; width: 662px;" width="662">Filem dokumentari Chasing Ice ini telah berjaya mendapat lebih dari 30 penghargaan di pelbagai festival, termasuk Award of Excellence in Cinematography di Festival Film Sundance 2012 dan The Best Documentary dari International Press Association.[...]