Subscribe: Forum WebHelp.pl
http://forum.webhelp.pl/feed.php?f=24
Preview: Forum WebHelp.pl

Forum WebHelp.pl



Najwieksze forum Webmasterskie w Polsce



Updated: 2018-03-03T18:55:10+02:00

 



Alternatywne technologie • Pobranie pliku na serwer nie na dysk

2018-03-03T18:55:10+02:00

WitamPróbuje pobrać plik na serwer ze strony GUS ogólnie udało mi się zrobić automat który pobiera plik na dysk ale chciałbym żeby zapisywał go na serwer ktoś może ma jakieś pomysły ???Code: Zaznacz cały
Alternatywne technologie • Re: NodeJS i job scheduler

2018-01-26T08:59:03+02:00

Tak, wykonalne bez problemu.

Statystyki: Napisane przez kuku — 26.01.2018, 08:59:03





Alternatywne technologie • NodeJS i job scheduler

2018-01-25T22:28:26+02:00

Witam, na razie myślę czysto teoretycznie i chciałbym orientacyjne dowiedzieć się, czy to ma prawo zadziałać.

Postawić bazę i sewer na NodeJS. Tam w bazie chciałbym przechowywać wynik spotkań pobieranych z third API za pomocą job'a - np. co 30 sekund będę aktualizował wpisy. Następnie za pomocą websocket będę fetchował je do widoku.

Zadziała?

Statystyki: Napisane przez XaooBBx — 25.01.2018, 22:28:26





Alternatywne technologie • Php(laravel), golang, java(spring)

2017-11-21T01:19:37+02:00

Witam mam dylemat "w jakim języku stworzyć strone" w php za pomoca framework Laravel tworzyłem już strone, w golangu tworzyłem małe api do aplikacji oraz w javie pisałem różne aplikacje, więc podstawy tych języków znam. Zastanawiam się której technologi używac by zrobić strone typu
"Panel administracyjny do serwerów dedykowanych". Plusem golangu i javy jest np utrzymywanie połączenia z bazą danych cały czas czy np non-blocking I/O. Nie wymieniłem wyżej javascriptu bo i tak bym go używał w springu np do różnych animacji etc.
Tak podsumowując chciałbym użyć innego języku do napisania strony niż php ale nie wiem czy ma to sens, co o tym myślicie?

Statystyki: Napisane przez Lenys — 21.11.2017, 01:19:37





Alternatywne technologie • Re: Logowanie przez facebooka

2017-10-14T13:30:08+02:00

No własnie też tak wyczytałem. Szkoda. Wiesz może jak zrobic swipe'a za pomocą JSa/JQuery? Osobiście wolałbym sam to napisać, ale jeżeli nie da rady, to trzeba będzie wykorzystać jakąś bibliotekę..

tutaj przykład co mam na myśli. To chciałbym własnie na mobilce przesuwać za pomoca palca.

Statystyki: Napisane przez XaooBBx — 14.10.2017, 13:30:08





Alternatywne technologie • Re: Logowanie przez facebooka

2017-10-14T13:10:13+02:00

Nie używałem react-native, ale z tego co rozumiem informacje ze strony projektu, react native ma z reactem wspólną tylko filozofię, ale implementacja jest już konkretnie pod daną platformę (android, iOS) i nie ma z Webem nic wspólnego, zatem nie da się stosować zamiennie.

Statystyki: Napisane przez kuku — 14.10.2017, 13:10:13





Alternatywne technologie • Re: Logowanie przez facebooka

2017-10-14T12:57:35+02:00

Znalazłem przyczynę. Wystarczyło odznaczyć w ustawieniach aplikacji 'Client OAuth Login'.

Teraz mam inne pytanie.
Czy mogę użyć komponentów react-native w aplikacji, gdzie używam zwykłego reacta? Chodzi o to, że robiąc wersję mobilną chciałbym mieć dostęp do komponentu z 'funkcją (?)' swipe. Mam listę poziomą, która nie zmieści się w 300px (najmniejsze urządznie) i chciałbym przesuwać ją i pokazywać kolejne elementy. Nie zagłębiałem się w react-native i nawet nie wiem, czy robi on osobną aplikację (coś ala android do pobrania), czy można to używać zamiennie i np. do wersji desktopowej użyć reacta, a mobilnej/tablety react-native..

EDIT:// Dobra, react native tylko jako osobna appka. Nie ważne :P

Statystyki: Napisane przez XaooBBx — 14.10.2017, 12:57:35





Alternatywne technologie • Re: Logowanie przez facebooka

2017-10-11T23:49:28+02:00

A próbowałeś dodać port do domeny w ustawieniach w Facebook Developers? Może to być problem z localhost - próbowałeś innych domen (np. .dev albo .local)?

Statystyki: Napisane przez toszcze — 11.10.2017, 23:49:28





Alternatywne technologie • Logowanie przez facebooka

2017-10-08T17:35:38+02:00

Witam, mam problem.
Do logowania używam passportjs. W siteurl (facebook developers) ustawiłem localhost:3000, a w app domain http://localhost. Niestety podczas próby przejścia pod adres localhost:3000/auth/facebook dostaję komunikat:

Warning
Nie można załadować adresu URL: Domena tego adresu URL nie jest uwzględniona w domenach aplikacji. Aby można było załadować ten adres URL, dodaj wszystkie domeny i poddomeny aplikacji w polu „Domeny aplikacji” w ustawieniach aplikacji.

Statystyki: Napisane przez XaooBBx — 08.10.2017, 17:35:38





Alternatywne technologie • Re: Jak powinno się pobierać dane z backendu?

2017-10-04T11:24:50+02:00

Mam zamiar robić apkę w react+redux. W taki razie napisanie API będzie dobrym rozwiązaniem. Dzięki.
//W sumie jak człowiek przemyśli i chce się pozbyć przeładowania strony to tylko API zostaje i AJAX..

Statystyki: Napisane przez XaooBBx — 04.10.2017, 11:24:50





Alternatywne technologie • Re: Jak powinno się pobierać dane z backendu?

2017-10-03T07:08:41+02:00

Wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć. Jeśli tworzysz SPA (Single Page Application), to tak naprawdę nie masz wyboru i musisz stworzyć sobie API, z którego później będziesz pobierać dane (tak jak to opisałeś). Jeśli masz w planach oddzielić całkowicie frontend od backendu albo udostępniać dane gdzie indziej (np. do aplikacji mobilnej), to również API będzie dobrym pomysłem. Jeśli natomiast nie potrzebujesz tego wszystkiego, to z powodzeniem możesz zrobić to w pierwszy sposób.

Statystyki: Napisane przez toszcze — 03.10.2017, 07:08:41





Alternatywne technologie • Jak powinno się pobierać dane z backendu?

2017-09-29T12:18:47+02:00

Witam, mam proste pytanie.
Jak w 'prawdziwym świecie' ludzie pracują? Tutaj mam na myśli jak pobierane są dane wyświetlane na stronie. Oczywiście chodzi mi o środowisko Node.

Załóżmy, że mamy następujący route:
http://www.examplepage.com/news/123/title

- bezpośrednio z bazy
Code: Zaznacz cały
app.get('/news/123/title', async (req, res) => {
//i tutaj dają po prostu zapytanie do bazy np:
try {
const article = await Article.findOne(id: req.body.id)
} ...


Czy może jednak mają API (np. youtube api/twitter api) gdzie po prostu za pomocą AJAX'a/fetch pobierają sobie określone dane z odpowiednich routeów, które dane mają już pobrane i w odpowiedzi od naszego requesta dają obiekt JSON (w sumie tak samo jak mongodb -.-)?

Czy może jednak wszystko popieprzyłem i wystarczy pierwszy sposób?

Statystyki: Napisane przez XaooBBx — 29.09.2017, 12:18:47





Alternatywne technologie • Re: serwowanie plików img - express

2017-07-31T13:39:54+02:00

Dobra.. zabrakło assets/

Statystyki: Napisane przez XaooBBx — 31.07.2017, 13:39:54





Alternatywne technologie • serwowanie plików img - express

2017-07-31T12:48:44+02:00

Witam,
mam problem z plikami statycznymi, a dokładnie obrazkami.

Code: Zaznacz cały
app.use('/assets', express.static('public'));

W pliku style.css korzystam w następujący sposób:
Code: Zaznacz cały
background: url(../img/logo.png) no-repeat;

Wszystko działa, ale kiedy chcę mieć dostęp do zdjęcia w pliku html
Code: Zaznacz cały
(image)

To nie widzi obrazka. Tak wygląda to w drzewku. http://prntscr.com/g2h1yl

Statystyki: Napisane przez XaooBBx — 31.07.2017, 12:48:44





Alternatywne technologie • Re: Cache w pliku .htaccess

2017-04-10T11:23:22+02:00

toszcze napisał(a):
Nie ma czegoś takiego jak "cache w pliku .htaccess" - to, co pokazałeś, to kompresja GZIP i ustawianie nagłówka Expires dla różnych typów dokumentów. Nagłówki te mówią przeglądarce, jak długo powinna trzymać w swoim cache określone typy plików, ale nie ma to nic wspólnego z cache strony po stronie serwera.

Przede wszystkim niepotrzebnie robisz kompresję za pomocą mod_deflate i mod_gzip - wybierz jeden z tych modułów (nie wiem który jest zainstalowany na Twoim serwerze, ale stawiam na ten pierwszy).

Jeśli chodzi o ustawianie nagłówków Expires, to ja zwykle korzystam z tego gotowca: https://paulund.co.uk/set-expire-headers-in-htaccess


Dokładnie, najlepiej napisać do zarządzających hostingiem. A dla użytkowników skryptów wtyczki, która załatwia sprawę po całości.

Statystyki: Napisane przez Jarumare — 10.04.2017, 11:23:22