Subscribe: Forum WebHelp.pl
http://forum.webhelp.pl/feed.php?f=12
Preview: Forum WebHelp.pl

Forum WebHelp.pl



Najwieksze forum Webmasterskie w Polsce



Updated: 2018-04-24T09:12:34+02:00

 



Początkujący webmaster • Re: Menu na stronie www nie rozwija się

2018-04-24T09:12:34+02:00

Masz ścieżki do plików w formie

Code: Zaznacz cały
js/jquery


będąc na stronie belevo.pl/systemy-normy/system-iso-9001-zarzadzania-audyt-aktualizacja.html
przeglądarka będzie szukać skryptów pod belevo.pl/systemy-normy/js/jquery a te pliki są pod belevo.pl/js/jquery

Najprościej będzie zacząć ścieżkę do plików od /

Code: Zaznacz cały
/js/jquery

Statystyki: Napisane przez kuku — 24.04.2018, 09:12:34





Początkujący webmaster • Menu na stronie www nie rozwija się

2018-04-23T20:23:52+02:00

Witam Kolegów

jestem średnio zaawansowanym projektantem stron - wypuściłem ich może ok 10 - głównie o kodowanie html.
Mam jednak problem z jedną ze stron

tworząc strony natrafiłem na problem, którego nie potrafię przeskoczyć i liczę na waszą pomoc ;)

problem dotyczy menu na stronie, na jednych stronach menu sie rozwija a na innych nie ?????
Sprawdzałem kod i nie widzę różnicy, nawet skopiowałem do folderu podrzędnego pliki css i js

Jako prawidłowo rozwijające się menu - http://belevo.pl/index.html.
Jako nie prawidłowo rozwijające się menu - http://belevo.pl/systemy-normy/system-iso-9001-zarzadzania-audyt-aktualizacja.html

Czy mogę liczyć na wasze wsparcie oraz ewentualnie uwagi jak można zoptymalizować ładowanie się wszystkich skryptów ?

Statystyki: Napisane przez andrzejap — 23.04.2018, 20:23:52





Początkujący webmaster • Jak to napisac w js -przypisanie klasy do elementu w konkret

2018-04-23T14:51:28+02:00

Cześć, mam taką zagwozdkę

wyobraźcie sobie sekwencję elementów : ... ; ... powtarzną wielokrotnie (wiadomo ile jest lelementów w takiej sekwencji i jest ich zawsze tyle samo.

Załóżmy że zawsze ostatnie dziecko zawiera pewną interesującą nas wartość, niech to będzie nazwa klasy

A my chcemy tę wartość przypisac naszemu który nie ma przypisanego ID. No, takie coś: document.getElementById().className = tuKlasa ...

Jak do tego podejść???

Statystyki: Napisane przez Kiszuriwalilibori — 23.04.2018, 14:51:28





Początkujący webmaster • Re: wczytanie pliku .json

2018-04-23T14:38:32+02:00

Widzisz, to była krótka wersja skryptu. Pełniejsza jest ta:

Code: Zaznacz cały
var tablica= [];
var mydata = [];

fetch("data.json")
    .then(response => response.json())
    .then(json=> {
      mydata = json;
      tablica = mydata.map(mydata=> Object.values(mydata));
     

console.log (tablica);
console.log (data);

class MyComponent extends React.Component {
  constructor(props) {
    super(props);
    this.state = {
      data: []
    };
  }



  render() {
    return (
     
     
        {this.props.data.map((item, index) => {
          return ;
        })}
     
{item[index]} {item[index]}{item[index]}{item[index]}{item[index]}{item[index]}

    );
  }
}



A problem, którego nie potrafię rozwiąząc jest taki, że jeżeli obejmę blokiem then cały skrypt, to dla pliku .html gdzie ten skrypt jest przypisany niewidoczny staje się MyComponent reacta. Jednym słowem jak nie urok to...
Dla mnie tak naprawdę liczy się również prostota, próbowałem dać po prostu
Code: Zaznacz cały
import data from './data.json';


wywalala jakiś błąd nt. require

Statystyki: Napisane przez Kiszuriwalilibori — 23.04.2018, 14:38:32





Początkujący webmaster • Re: wczytanie pliku .json

2018-04-23T09:10:41+02:00

Wczytywanie danych za pomocą fetch jest asynchroniczne, dlatego logikę swojego skryptu powinieneś kontynuować wewnątrz callbacka then().
Jeśli chcesz, żeby pobrane dane były przechowane "na później", to zdefiniuj zmienną tablica tam gdzie masz zmienną mydata a w .then() po prostu do tej zmiennej przypisz

Statystyki: Napisane przez kuku — 23.04.2018, 09:10:41





Początkujący webmaster • Jeden dokument - dwie strony

2018-04-23T09:09:16+02:00

Cześć, problem niby prosty ale nie dla początkujących.

Mam mieć stronę składającą się z dwóch "części" Chodzi o to, żeby te części zachowywały się trochę jak osobne byty: będąc na jednej, można było przejść na drugą tylko przez jakiś przycisk - żadne przewijanie itd. analogicznie druga - na pierwszą tylko przyciskiem. Zdecydowanie muszę to być strony w ramach tego samego HTML - a, nie ma że wczytam sobie osobną podstronę.

Jak to najprościej ogarnąć? Zasadniczo wydaje się to tak proste i typowe, że ktoś musiał kiedyś mieć podobne zadanie

Statystyki: Napisane przez Kiszuriwalilibori — 23.04.2018, 09:09:16





Początkujący webmaster • wczytanie pliku .json

2018-04-23T00:40:55+02:00

Cześć, natrafiłem na problem, który mnie trochę przerasta ( jestem jeszcze bardzo zielony).
Mam plik data.json, który zawiera poprawne dan w formacie JSON.

Pytanie, jak pobrać jego zawartość?

Na razie, trochę metodą prób i błędów a trochę miedzy podpowiedziom, mam tyle:

Code: Zaznacz cały
var mydata = {};

fetch("data.json")
    .then(response => response.json())
    .then(json=> {
       
       
        mydata = json;
     
       var tablica = mydata. map(mydata=> Object.values(mydata));
       
       console.log(mydata[0].firstName);
       console.log (tablica);
       
    });

    console.log (tablica);

[code]

Problem polega na tym, że o ile w pętli pomiędzy .then(json=> { a }); mam dostęp do danych z jsona, to juz poza nią nie sprawdzam to prze console.log(tablica) - w pętli listuje dane a poza nią wywala bład.
Jestem naprawdę świeży w tym temacie i nie do końca ograniam jak te wczytywanie działa. Czy musze cały skrypt objąć pętlą żeby t obyło widoczne w każdym miejscu? Trudno mi sobie wyobrazić, żeby nie było prostszego sposobu.

plik. html który przywołuje ten skrypt i data.json są w tym samym katalogu. Jeżeli wyślę je na serwer http będzie tak samo.

Ktoś ma pomysł, bo mi już ręce opadają

Statystyki: Napisane przez Kiszuriwalilibori — 23.04.2018, 00:40:55





Początkujący webmaster • wyśrodkowanie dwóch div które są obok siebie

2018-04-22T09:38:43+02:00

mam taki kod prosty, dwa bloki obok siebie i nie mogę ich normalnie wyśrodkować na stronie aby zawsze były na środku, margin:auto nie pomoga, bloki są obok siebie ale są przesunięte do lewej strony, oczywiście jak zabiorę float:left i dam np. float:center to bloki są naśrodku stronu ale jeden pod drugim

index.html






plik.css
.cos{
margin:auto;
width:300px;
height:400px;
border:1px solid;
float:left;
}

Statystyki: Napisane przez djszaki — 22.04.2018, 09:38:43





Początkujący webmaster • Problem ze stopką

2018-04-21T19:26:21+02:00

Witam,
Chce stworzyć stronę, w której dla rozdzielczości mniejszej niż 768 pikseli nie wyświetli się stopka. Tworzę stronę w bootstrapie, kod stopki wygląda tak:
Code: Zaznacz cały

       

      Copyright ©]
      



po ustawieniu col-xs-offset-12 znika stopka już na dużej rozdzielczości

Statystyki: Napisane przez aniewiemco — 21.04.2018, 19:26:21





Początkujący webmaster • Re: Problem z importem bazy phpmyadmin

2018-04-21T17:15:13+02:00

już nieaktualne

Statystyki: Napisane przez Pau — 21.04.2018, 17:15:13





Początkujący webmaster • Problem z importem bazy phpmyadmin

2018-04-21T01:12:39+02:00

Witam, mam problem z importem bazy na serwer lokalny. Wyświetla mi się następujący komunikat:

Błąd

Zapytanie SQL:



MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja

#1064 - Something is wrong in your syntax obok ' "http://www.w' w linii 1

Czy ktoś wie jak to naprawić ?

Statystyki: Napisane przez Pau — 21.04.2018, 01:12:39





Początkujący webmaster • Skripal poisoning: Salisbury residents told area is safe

2018-04-20T13:16:22+02:00

Salisbury remains "safe for residents and visitors", government officials have insisted, after warnings traces of the poison used against an ex-spy and his daughter could still be present.
Cordons are in place to avoid any potential risk, and people do not need to take extra precautions, they said.
The nerve agent Novichok is believed to have been used in liquid form to target Sergei and Yulia Skripal.
It comes after a warning toxic hotspots of the agent may still exist.
Former Russian double agent Sergei Skripal and his daughter Yulia were found unconscious on a bench in the Wiltshire city on 4 March.
The British government says a military-grade Novichok nerve agent of a type developed by Russia was used in the attack, although Moscow denies any involvement.
What happened to Sergei and Yulia Skripal?
Who is Sergei Skripal?
Yulia Skripal: No-one speaks for me
The man who made Novichok
A multi-million pound operation to decontaminate nine locations across the city is getting under way and is expected to take months.

Bitdefender Contact Number

Officials from the Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra), as well as council, police and health representatives, updated Salisbury residents on Thursday evening.
Asked whether the chemical remained at a "lethal" level, Defra's chief scientific adviser Ian Boyd said it was still present at "hotspots" around the city.
"We have to make an assumption that in certain circumstances there will be relatively high concentrations, probably in very, very specific locations, which could be at levels that could be toxic to individuals."
"We already know there are some high concentrations within those locations," he said.

HP Printer Support Number UK

Statystyki: Napisane przez Jennyshah — 20.04.2018, 13:16:22





Początkujący webmaster • Podświetlanie tekstu

2018-04-15T13:25:29+02:00

Witam mam pytanie.
Otóż mam prostą stronkę i mam małe menu
1. coś
2.inne
3.aluminium
Potrzebuje zrobić tak aby po kliknięciu na coś lub inne lub aluminium tekst się podświetlił na jakiś kolor i cały czas się świecił do puki nie nacisnę na inny?
Pomocy?

Statystyki: Napisane przez masteryanki — 15.04.2018, 13:25:29





Początkujący webmaster • Re: brak ladowania php

2018-04-11T13:57:00+02:00

moze index sie nie pzreniosl i stad tu problem wystepuje

Statystyki: Napisane przez Mityka10 — 11.04.2018, 13:57:00





Początkujący webmaster • Re: Backup serwera.

2018-04-11T13:56:30+02:00

nie lepiej sasmemu zrobic na jakies spore dyski ssd?

Statystyki: Napisane przez Mityka10 — 11.04.2018, 13:56:30