Subscribe: Forum WebHelp.pl
http://forum.webhelp.pl/feed.php?f=40
Preview: Forum WebHelp.pl

Forum WebHelp.pl



Najwieksze forum Webmasterskie w Polsce



Updated: 2018-02-24T21:06:44+02:00

 



Standardy sieciowe • Re: Problem z zadanie clean w Grunt

2018-02-24T21:06:44+02:00

Nie napisałem, że w katalogu zostają pliki z rozszerzeniem css a znikają z min.css :)

Statystyki: Napisane przez pjotrek — 24.02.2018, 21:06:44





Standardy sieciowe • Problem z zadanie clean w Grunt

2018-02-24T20:00:07+02:00

Prosta rzecz a nie wiem czemu nie działa.
chcę wyczyścić pliki css oprócz plików min.css

Wygląda to tak:

Code: Zaznacz cały
   clean: {
            build: ["build/**/*"],
            css: ["build/css/*.css","!build/css/*.min.css"]
      },

   grunt.registerTask("css",["concat","cssmin","clean"]);
   grunt.registerTask("js",["concat"]);
   grunt.registerTask("build",["clean","css","js","targethtml"]);


Nie wiem... może ja już jestem zmęczony i czegoś oczywistego nie widzę. Może ktoś, coś pomoże... :)

Statystyki: Napisane przez pjotrek — 24.02.2018, 20:00:07





Standardy sieciowe • Re: atrybuty z klasą czy bez?

2018-01-23T00:12:12+02:00

sam sobie odpowiem. doczytalem ksiazke o html do konca i zrozumialem



kod



a w stylach:

[role=banner] { np. font-size: 0.222 em;}

Statystyki: Napisane przez lukasz2018 — 23.01.2018, 00:12:12





Standardy sieciowe • atrybuty z klasą czy bez?

2018-01-21T15:09:27+02:00

witam, który kod jest poprawny?




tekst1

tekst2

tekst3





czy też mógłbym atrybutowi od razu nadać klasę row:


tekst1

tekst2

tekst3



pytanie nie dotyczy wyłącznie head, ale i innych atrybutów, jak footer, nav search. z góry dziękuję i pozdrawiam!

Statystyki: Napisane przez lukasz2018 — 21.01.2018, 15:09:27





Standardy sieciowe • Jak wykonać, jakie technologie -> Mapka konturowa miasta?

2018-01-01T17:11:06+02:00

Witam,

[ Jeśli to nie ten dział, proszę moderatorów o przeniesienie ! ]

Potrzebuję zrobić mapkę konturową miasta, z podziałem na dzielnice. Każda dzielnica miała by granice oznaczone linią (grubość kilku pixeli). Mapka otwiera się na pełny ekran (lub wypełnia całe okno przeglądarki), a więc musi być skalowalna od starych monitorów po 4K.

Na środku obszaru dzielnicy miałyby się wyświetlać dwie wartości liczbowe, każda dzielnica klikalna i oczywiście kliknięcie myszką powoduje przekierowanie na stronę odpowiadającą danej dzielnicy.

Chyba wszystko jasne? Pytanie w jakiej technologii to wykonać?? Grafikę jako SVG? Chciałbym pozostać przy HTML5, CSS3 i JS, bez żadnych frameworków JS, ew. JQuery.

Co polecacie, jakie technologie?

Mapkę będę miał w JPG, jak nanieść granice dzielnic i jak najlepiej to obsłużyć w JS? (kiedyś takie rzeczy robiło się we Flash, SilverLight czy apletach Java, ale to już nie te czasy :D ).

Może jakiś tutorial, gotowy przykład do wykorzystania ? :)

Dzięki!

Pozdr. Garem

Statystyki: Napisane przez Garem2018 — 01.01.2018, 17:11:06





Standardy sieciowe • Re: Czy istnieją jakieś standardy jak powinien wyglądać kod

2017-12-18T15:39:27+02:00

Przede wszystkim czytelność, żebyś Ty sam wiedział o co Ci chodzi. Oprócz tego stosuj dużo komentarzy, w razie jakbyś miał zapomnieć jak coś działa. Wcięcia są również bardzo pomocne ^^ To takie odemnie, ale są też "wytyczne" jak to robić profesjonalnie, jak nazywać klasy, zmienne itp. Z czasem samo to w Ciebie wejdzie ;)

Statystyki: Napisane przez kartky — 18.12.2017, 15:39:27





Standardy sieciowe • Re: Czy istnieją jakieś standardy jak powinien wyglądać kod

2017-12-15T06:18:01+02:00

Tak,istnieją. Po pierwsze czytelność. Jeśli robisz coś większego i spodziewasz się że inny programista zanurzy tam nos,warto dopilnować by bez problemu odnalazł klamry i nawiasy.Komentarze nie powinny zlewać się z kodem, a już w szczególności wtedy gdy wyznaczają daną sekcję. Czy sobie komentujesz po polsku, czy po angielsku (zależnie od tego kto tam będzie zaglądał), oznacz rozpoczęcie i zakończenie danej sekcji kodu. Jak to zrobisz - twoja rzecz byle było logicznie i czytelnie./*========ROZPOCZĘCIE x ========*/kod/*========ZAKOŃCZENIE x ========*/to całkiem ładny nawyk który po pierwsze tobie samemu uprości późniejszą modyfikację kodu, po drugie zaoszczędzi czas współtwórcom / innym programistom.Zresztą jeśli zabieram się za pisanie czegoś większego, to najpierw rozpisuję sobie schemat, a później przygotowując plik zaczynam od podzielenia sekcji komentarzami. Tak po postu jest łatwiej i nie "dopisuje mi się" przypadkowa treść w przypadkowym miejscu, bo oto coś dodałam ;) Na tym etapie również staram się ustalić ile i jakich plików będzie wczytywanych w główne pliki projektu, i tworzę sobie czystą wersję takiej nowej podstrony. Znów gdy trzeba coś dodać, nie gdybam, nie uczę się od nowa schematu własnego projektu i po prostu dopisuję w wybranej sekcji wybrane linie. Oszczędzam czas swój i współautora jeśli takowy uczestniczy.Jeśli chodzi o html i odsuwanie od krawędzi proporcjonalnie do zagnieżdżenia elementu, stawiaj na wygode, estetykę i logikę - bo nieraz przeglądając sprzedażowe templaty widziałam że tak dalece się tym przejęto, że body zaczynało się na środku monitora, nie mówiąc o zawartości. Ani to dobrze nie wygląda ani nie jest dla nikogo wygodne, ale za to jak bardzo pro :D Ja CSS'ów nie komentuję jeśli ma łącznie mniej niż 1000 linii, choć faktycznie staram się pilnować wizualnego porządku. Podobnie żaden znajomy tego nie robi. Chyba że to produkt sprzedażowy w którym klient będzie szperał.Rzecz kolejna. Nie komentuj wszystkiego. Skoro masz w body sekcję header, nie pisze się że oto jest właśnie header, i ten header robi za nagłówek na górze strony. Nie ma sensu w css zamieszczać nad a:link informacji że oto jest link bo każdy wie że to nie kapusta. Dosyć zabawne są komentarze na początku pliku nad powiedzmy include 'conn.php' /*wczytujemy plik do polączenia z bazą*/ - bez komentarza z całą pewnością nikt by się tego nie domyślił :) echo $zmienna //Wyświetla $zmienną. No kto by przypuszczał? A niestety takie kfiatki widuje się dosyć często -zapewne zasugerowane pomocami z forów, gdzie faktycznie początkującym zostawia się tego typu komentarze, by właśnie wiedzieli że to nie kapusta.Nie dziel plików przypadkowo. Uporządkuj je pod kątem funcjonalności bądź rejonów strony za które odpowiadają, ale nie na zasadzie "W tym pliku mam już dużo to część napiszę w innym". Wówczas ty będziesz wiedział o co chodzi, twój klient będzie wiedział o co chodzi,a jeśli akurat pojedziesz na Karaiby i utopisz tam telefon - zatrudniony programista też będzie wiedział o co chodzi :) A miałam już przypadek gdzie firma która stawiała stronę... nie była w stanie określić o co chodzi bo pracownik -autor skryptów akurat był na urlopie.Zawsze włączaj zwracanie błędów (chyba że szukanie po 30 plikach niedoklepanej klamry to wyzwanie ambicjonalne), sprawdzaj działanie kodu na każdym określonym do zamknięcia etapie prac, wówczas oprogramowanie nie jest jak świątynia - gdzie najpierw budujesz, budujesz a później się modlisz.Jeśli chodzi o optymalny css, prosta zasada mówi "im mniej tym lepiej". Przy możliwości łączenia klas nie ma sensu bawić się w 200 klas dla 200 przycisków, skoro można to zrobić 2 klasami. W ostateczności 4. Czasem jeszc[...]



Standardy sieciowe • Re: Czy istnieją jakieś standardy jak powinien wyglądać kod

2017-12-14T15:48:22+02:00

Istnieją::

1. KISS
2. W3C
3. UDN (w PL nie honorowany)

Statystyki: Napisane przez pixelplus — 14.12.2017, 15:48:22





Standardy sieciowe • Re: Czy istnieją jakieś standardy jak powinien wyglądać kod

2017-10-02T10:43:36+02:00

Dla CSS opracowano różne konwencje (głównie w notacjach selektorów, ale zdarzają się też reguły formatowania kodu), żadna z nich nie stała się tym jedynym obowiązującym standardem, więc warto się zapoznać z kilkoma i wybrać tę, która przyniesie najwięcej korzyści twojemu projektowi/zespołowi.

Poczytaj o BEM, OOCSS, SMACSS, ACSS, oCSS. http://clubmate.fi/oocss-acss-bem-smacs ... uld-i-use/

Statystyki: Napisane przez kuku — 02.10.2017, 10:43:36





Standardy sieciowe • Czy istnieją jakieś standardy jak powinien wyglądać kod ?

2017-10-01T20:13:24+02:00

Hej. To moj pierwszy post na tym forum... szukalem na forum ale nie znalazlem tematu

Czy istnieją jakieś standardy żeby kod był przejrzysty/czytelny dla innego programisty ?

Macie może pomysły gdzie można o tym poczytać... może być inglisz werszyn...

Czy np CSS powinien wygladac tak i tak... a czesc body tak i tak...

pozdrawiam
Marcin

Statystyki: Napisane przez mzmartin — 01.10.2017, 20:13:24





Standardy sieciowe • Mail ŹLE wygląda

2017-06-13T12:08:50+02:00

Hej,Na Linuksie wysyłam przez sendmail taką zawartość (zmienna $mb):Subject: CheckFrom: MyScript Content-Type: multipart/mixed; boundary="-Q1w2E3#r4T5_JuT77@j&k&dKurzyca&JZS"\n---Q1w2E3#r4T5_JuT77@j&k&dKurzyca&JZSContent-Type: text/htmlContent-Disposition: inline
 This is an automatic message (sent by Cron). 

Best regards,
Jacek
(image)
---Q1w2E3#r4T5_JuT77@j&k&dKurzyca&JZSContent-Type: image/jpg; name="_nowy_art.png"Content-Transfer-Encoding: base64Content-Disposition: inline; filename="_nowy_art.png"iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAB8AAAAQCAYAAADu+KTsAAAKT2lDQ1BQaG90b3Nob3AgSUNDIHByb2ZpbGUAAHjanVNnVFPpFj333vRCS4iAlEtvUhUIIFJCi4AUkSYqIQkQSoghodkVUcERRUUEG8igiAOOjoCMFVEsDIoK2AfkIaKOg6OIisr74Xuja9a89+bN/rXXPues852zzwfACAyWSDNRNYAMqUIe[............ ucięte ............]FYuL8Kl28+y2nQVnQ4vCCREoLEakduAC3IDbZyn/Z3WDL6xYGntXSkwArbFPnPRuf33bvIZwRIZFKgNvqTQ4AmytSYrUzm+svNyAK3uOk/vRm1erK4LxKkC2dXpObP507pGBIePq6LULydv+vwsUFgNQWlxE/rwSA4ImhHypDpr5eSVGsKRohvb/1D98HvrA+xdd2QAAAABJRU5ErkJggg==---Q1w2E3#r4T5_JuT77@j&k&dKurzyca&JZS--w taki sposób:Code: Zaznacz całycat $mb | /usr/bin/sendmail me@my_mailNiestety GMail pokazuje mi takiego maila:---Q1w2E3#r4T5_JuT77@j&k&dKurzyca&JZSContent-Type: text/htmlContent-Disposition: inline
 This is an automatic message (sent by Cron). 

Best regards,
Jacek
(image)
---Q1w2E3#r4T5_JuT77@j&k&dKurzyca&JZSContent-Type: image/jpg; name="_nowy_art.png"Content-Transfer-Encoding: base64Content-Disposition: inline; filename="_nowy_art.png"iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAB8AAAAQCAYAAADu+KTsAAAKT2lDQ1BQaG90b3Nob3AgSUNDIHByb2ZpbGUAAHjanVNnVFPpFj333vRCS4iAlEtvUhUIIFJCi4AUkSYqIQkQSoghodkVUcERRUUEG8igiAOOjoCMFVEsDIoK2AfkIaKOg6OIisr74Xuja9a89+bN/rXXPues852zzwfACAyWSDNRNYAMqUIe[............ ucięte ............]FYuL8Kl28+y2nQVnQ4vCCREoLEakduAC3IDbZyn/Z3WDL6xYGntXSkwArbFPnPRuf33bvIZwRIZFKgNvqTQ4AmytSYrUzm+svNyAK3uOk/vRm1erK4LxKkC2dXpObP507pGBIePq6LULydv+vwsUFgNQWlxE/rwSA4ImhHypDpr5eSVGsKRohvb/1D98HvrA+xdd2QAAAABJRU5ErkJggg==---Q1w2E3#r4T5_JuT77@j&k&dKurzyca&JZS--Wiecie może, co mam źle, iż mail nie wygląda poprawnie?Statystyki: Napisane przez blackhole — 13.06.2017, 12:08:50 [...]



Standardy sieciowe • Re: Zdjęcie-background nie chce pozostać na miejscu

2017-05-24T16:35:01+02:00

prześlij kawałek kodu, zobaczymy co jest. :)

Statystyki: Napisane przez robnrol — 24.05.2017, 16:35:01





Standardy sieciowe • Re: Problem z wyświetlaniem tabeli w Chrome i Operze

2017-05-13T18:58:57+02:00

Niestety nie widzę możliwości edycji pierwszego posta.
Problem tkwił w danych przeglądania(cache etc). Wystarczyło wyczyścić i tabela wyświetla się poprawnie:) Temat można zamknąć.

Statystyki: Napisane przez Amakesh — 13.05.2017, 18:58:57





Standardy sieciowe • Problem z wyświetlaniem tabeli w Chrome i Operze

2017-05-12T18:35:59+02:00

Witam!Mam tabelę wyświetlającą rekordy z bazy generowaną przez php. Problem w tym, że w przegłądarkach: Edge, Firefox i Safari wyświetla się poprawnie(załącznik s1) a na Chrome(Chromium) i Operze wyświetla się źle - wszystkie komórki mają zbyt dużą wysokość(załącznik s2). Dlaczego tak się dzieje i jak to naprawić? Może chodzi o parametr line-height?Code: Zaznacz cały      Opcje
  while($row = mysql_fetch_array($resultSet)) {      $id= $row['id'];    $type= $row['type'];    $pricefor=$row['pricefor'];    $range =$row['child_range'];    $room =$row['room_type'];        $price =$row['price'];     ?>         

    

    
">
           ">
        
">
        
">
        
"><[...]



Standardy sieciowe • Zdjęcie-background nie chce pozostać na miejscu

2017-04-03T15:30:41+02:00

Zdjęcie ustawione na samym dole jako background czasami chowami mi się pod zdjęcia wyżej, które z reszta tez są ustawione jako background. Żeby to oddzielić wprowadziłam "entery". Dodam, że chodzi o szablon do Allegro.

Jak można jakoś profesjonalnie oddzielić warstwy div, żeby jedno zdjęcie nie wchodziło pod drugie i żeby nie bawić się enterami?

Statystyki: Napisane przez BlondKelly — 03.04.2017, 15:30:41