Subscribe: Forum WebHelp.pl
http://forum.webhelp.pl/feed.php?f=24&mode=topics
Preview: Forum WebHelp.pl

Forum WebHelp.pl



Najwieksze forum Webmasterskie w Polsce



Updated: 2018-04-23T00:40:55+02:00

 



Początkujący webmaster • wczytanie pliku .json

2018-04-23T00:40:55+02:00

Cześć, natrafiłem na problem, który mnie trochę przerasta ( jestem jeszcze bardzo zielony).
Mam plik data.json, który zawiera poprawne dan w formacie JSON.

Pytanie, jak pobrać jego zawartość?

Na razie, trochę metodą prób i błędów a trochę miedzy podpowiedziom, mam tyle:

Code: Zaznacz cały
var mydata = {};

fetch("data.json")
    .then(response => response.json())
    .then(json=> {
       
       
        mydata = json;
     
       var tablica = mydata. map(mydata=> Object.values(mydata));
       
       console.log(mydata[0].firstName);
       console.log (tablica);
       
    });

    console.log (tablica);

[code]

Problem polega na tym, że o ile w pętli pomiędzy .then(json=> { a }); mam dostęp do danych z jsona, to juz poza nią nie sprawdzam to prze console.log(tablica) - w pętli listuje dane a poza nią wywala bład.
Jestem naprawdę świeży w tym temacie i nie do końca ograniam jak te wczytywanie działa. Czy musze cały skrypt objąć pętlą żeby t obyło widoczne w każdym miejscu? Trudno mi sobie wyobrazić, żeby nie było prostszego sposobu.

plik. html który przywołuje ten skrypt i data.json są w tym samym katalogu. Jeżeli wyślę je na serwer http będzie tak samo.

Ktoś ma pomysł, bo mi już ręce opadają

Statystyki: Napisane przez Kiszuriwalilibori — 23.04.2018, 00:40:55 — Odpowiedzi 0 — Wyświetlone 3





Początkujący webmaster • wyśrodkowanie dwóch div które są obok siebie

2018-04-22T09:38:43+02:00

mam taki kod prosty, dwa bloki obok siebie i nie mogę ich normalnie wyśrodkować na stronie aby zawsze były na środku, margin:auto nie pomoga, bloki są obok siebie ale są przesunięte do lewej strony, oczywiście jak zabiorę float:left i dam np. float:center to bloki są naśrodku stronu ale jeden pod drugim

index.html






plik.css
.cos{
margin:auto;
width:300px;
height:400px;
border:1px solid;
float:left;
}

Statystyki: Napisane przez djszaki — 22.04.2018, 09:38:43 — Odpowiedzi 0 — Wyświetlone 25





Początkujący webmaster • Problem ze stopką

2018-04-21T19:26:21+02:00

Witam,
Chce stworzyć stronę, w której dla rozdzielczości mniejszej niż 768 pikseli nie wyświetli się stopka. Tworzę stronę w bootstrapie, kod stopki wygląda tak:
Code: Zaznacz cały

       

      Copyright ©]
      



po ustawieniu col-xs-offset-12 znika stopka już na dużej rozdzielczości

Statystyki: Napisane przez aniewiemco — 21.04.2018, 19:26:21 — Odpowiedzi 0 — Wyświetlone 39





Hosting WWW i domeny • 50% zniżka na hosting mydevil.net

2018-04-21T16:16:42+02:00

50% zniżka na hosting mydevil.net

Zapraszam do skorzystania z mojego kodu polecającego: 5Q2YWSPJ18
dającego 50% rabat na nowe konta hostingowe w mydevil.net.

W mydevil mam kilka stron, głównie oparte o nodejs+mongo, django+pgsql i coś w php, większych problemów nie miałęm - a jak się coś pojawiło to support działa naprawdę szybko.

Gdy skorzystasz z mojego kodu ja otrzymam 50% twojej wpłaty więc wszyscy skorzystamy (do końca miesiąca 50% a poźniej promocja się kończy i będzie 20%).

reflink:
http://www.mydevil.net/pp/5Q2YWSPJ18

Statystyki: Napisane przez michkul — 21.04.2018, 16:16:42 — Odpowiedzi 0 — Wyświetlone 28





Początkujący webmaster • Problem z importem bazy phpmyadmin

2018-04-21T01:12:39+02:00

Witam, mam problem z importem bazy na serwer lokalny. Wyświetla mi się następujący komunikat:

Błąd

Zapytanie SQL:



MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja

#1064 - Something is wrong in your syntax obok ' "http://www.w' w linii 1

Czy ktoś wie jak to naprawić ?

Statystyki: Napisane przez Pau — 21.04.2018, 01:12:39 — Odpowiedzi 1 — Wyświetlone 50





Początkujący webmaster • Skripal poisoning: Salisbury residents told area is safe

2018-04-20T13:16:22+02:00

Salisbury remains "safe for residents and visitors", government officials have insisted, after warnings traces of the poison used against an ex-spy and his daughter could still be present.
Cordons are in place to avoid any potential risk, and people do not need to take extra precautions, they said.
The nerve agent Novichok is believed to have been used in liquid form to target Sergei and Yulia Skripal.
It comes after a warning toxic hotspots of the agent may still exist.
Former Russian double agent Sergei Skripal and his daughter Yulia were found unconscious on a bench in the Wiltshire city on 4 March.
The British government says a military-grade Novichok nerve agent of a type developed by Russia was used in the attack, although Moscow denies any involvement.
What happened to Sergei and Yulia Skripal?
Who is Sergei Skripal?
Yulia Skripal: No-one speaks for me
The man who made Novichok
A multi-million pound operation to decontaminate nine locations across the city is getting under way and is expected to take months.

Bitdefender Contact Number

Officials from the Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra), as well as council, police and health representatives, updated Salisbury residents on Thursday evening.
Asked whether the chemical remained at a "lethal" level, Defra's chief scientific adviser Ian Boyd said it was still present at "hotspots" around the city.
"We have to make an assumption that in certain circumstances there will be relatively high concentrations, probably in very, very specific locations, which could be at levels that could be toxic to individuals."
"We already know there are some high concentrations within those locations," he said.

HP Printer Support Number UK

Statystyki: Napisane przez Jennyshah — 20.04.2018, 13:16:22 — Odpowiedzi 0 — Wyświetlone 56





Inne • [praca/etat].NET Developer Kraków

2018-04-20T09:21:02+02:00

Lokalizacja: Kraków

Wynagrodzenie: 9 000 - 14 000 PLN netto

Pirios - to zespół kilkudziesięciu wysoko wykwalifikowanych Ekspertów w dziedzinie nowoczesnych systemów teleinformatycznych, którzy pracują wg uznanych metodologii tj. Prince2, SCRUM . Firma ma na celu zapewnić przedsiębiorstwom i instytucjom publicznym skuteczną komunikację z Klientami za pośrednictwem różnych kanałów komunikacji, ze szczególnym uwzględnieniem automatyzacji obsługi procesów masowych.

-73% mieszkańców Polski korzysta z tych rozwiązań,
-systemy projektowane przez Firmę obsługują jedną z największych linii alarmowych w kraju: 991,
-Klienci Firmy to m.in. ENEA, Tauron, Ministerstwo Finansów oraz DHL.

Wykorzystywane narzędzia:
-Visual Studio 2015/2017, Resharper, GIT, TFS, Confluence, JIRA, White, SSMS.

Wymagania:
-bardzo dobra znajomość C#, .NET 4,5,
-podstawowa znajomość WPF,
-podstawowa znajomość T-SQL, Entity Framework,
-podstawowa znajomość ASP.NET (Web API, SignalR, etc),
-praktyczna umiejętność stosowania wzorców projektowych oraz zasad programowania obiektowego, SOLID, kontenerów DI/IoC,
-praktyczna znajomość GIT-a,
-rok doświadczenia w programowaniu aplikacji na platformę .NET .

Mile widziane:
-umiejętność rozwijania projektów zgodnie z TDD ,
-umiejętność tworzenia testów wyższego poziomu,
-znajomość narzędzi testujących np. White Box,
-Prism ,
-Angular 2, HTML, CSS, JS ,
-ASP.NET Core ,
-SIP .

Atuty firmy:
-zachowywanie dobrych praktyk programowania, czyli korzystanie z programowania obiektowego SOLID , utrzymywanie czystości kodu oraz wysokie pokrycie testami (TDD + testy wyższego poziomu),
-firma bardzo wysoko ceni sobie wszelkie inicjatywy mające na celu ciągłe poprawianie komfortu i jakości pracy. Dlatego możesz mieć realny wpływ na stosowany w firmie zestaw narzędzi/metodyk pracy,
-pracownicy firmy Pirios przewodzą w organizacji i prowadzeniu spotkań grupy KGD.NET , dlatego będziesz miał pierwszeństwo w rejestracji oraz wpływ na dobór prelekcji.

Klient oferuje:
-projekty o bardzo dużej rozpoznawalności w Polsce ,
-elastyczne godziny pracy,
-szkolenia (dostęp do Pluralsight.com),
-możliwość pracy z najnowocześniejszymi technologiami,
-prywatną opiekę zdrowotną, kartę multisport,
-laptopa, dodatkowe monitory i akcesoria potrzebne do pracy.

Osoby zainteresowane prosimy o przesłanie CV na adres katarzyna.kuzniak@makemymind.pl

Statystyki: Napisane przez Make My Mind — 20.04.2018, 09:21:02 — Odpowiedzi 0 — Wyświetlone 44





PHP i bazy danych • Zadanie z baz danych

2018-04-20T00:11:18+02:00

Witam
Jeśli ktoś by miał chwilę czy mógłby zrobić to zadanie z pdf. Bo ja nie mam pojęcia jak za to się zabrać.

PDF:
https://www18.zippyshare.com/v/FRESQSpi/file.html

Statystyki: Napisane przez szen2 — 20.04.2018, 00:11:18 — Odpowiedzi 1 — Wyświetlone 57





JavaScript • Kombinacja

2018-04-18T16:47:50+02:00

Witam, potrzebuje skryptu który z wybranych znaków zapisuje wszystkie kombinacje do obiektu, np.

Chce mieć takie znaki:
Code: Zaznacz cały
"abcz0123"

i chce żeby maksymalna długośc kombinacji była równa 3, a minimalna 2, czyli:
np:
Code: Zaznacz cały
"aa","ab","...","a22","a23","a3a","...","333"

Do tego chce żeby co np. 50 wykonanych kombinacji robiło przerwę 5 sekundową.

A wszystkie te moje zachcianki chce mieć w zmiennej config
np
Code: Zaznacz cały
var config = {
   min: 2, // minimalna długość kombinacji
   max: 3, // maksymalnadługość kombinacji
   timeOut: 50, // przerwa co ile
   timeNext: 5 // sekundy
}


Nie jest to łatwe, ale nie jest to też ciężkie, więc myślę że ktoś mi pomoże.

Statystyki: Napisane przez venekus — 18.04.2018, 16:47:50 — Odpowiedzi 2 — Wyświetlone 48





PHP i bazy danych • Zewnętrzny CMS, do edycji artykułu na stronie.

2018-04-18T07:45:00+02:00

Witam, szukam rozwiązania dla mojego problemu z edycją strony, założenie jest tylko jedno ma to być jak najlżejsze i najprostsze rozwiązanie.

Mianowicie, mam stronę resposnywną, zrobioną na czystym htmlu i css, ilość plików jest ograniczona do minimum i strona to prosta wizytówka firmy i składa się dosłownie z jednego pliku html i css. Zależy mi żeby znaleść rozwiązanie na szybką edycję treści na stronie, tzn szukam jakiegoś pomysłu na edytor który który instaluje na koncie i to na przykład wewnątrz edytora tworze użytkownika który miałby możliwość edycji tekstu zawartego w danym divie, no bo sama strona nie ma możliwości zakładania kont itp ponieważ niema absolutnie takiej potrzeby.

Sam edytor miałby mieć możliwość tylko zmiany tekstu, bez możliwości formatowania żeby nie mieszać w stylach, to wszystko jest sformatowane w kodzie i chodzi tylko o samą edycję tekstu, najlepiej w taki sposób aby zapisywał się on bezpośrednio w tym pliku html (poprostu go podmieniał) a nie było potrzeby zapisywanie tego jako bazy danych. Dzięki temu łatwo jest przenieść stronę czy zrobić jej backup bo składa się ona dosłownie z 2plików, dlatego chciałbym uniknąć jakiś skomplikowanych baz w php które wszystko utrudnią i zrobią tylko zamieszanie.

Mówiąc najprościej mamy stronę z przypisanym już formatowaniem tekstu i szukam rozwiązanie gdzie w konkretnym divie np o nazwie "txt" będzie możliwość edycji samego tekstu. Zastanawiałem się też żeby zrobić to od strony serwera tzn, wchodzę na serwer obsługiwany w "Direct Admin" i edytuje stronę w programie który ma możliwość edycji w podglądzie html, tak jak kiedyś w aukcjach na allegro było, że mieliśmy przełącznik w edytorze jako kod html oraz podgląd, bo w tej chwili jest tam tylko możliwość edycji ale w kodzie bez podglądu.

Proszę o wasze sugestie i pomysły, jak to najprościej wykonać ?
Odrazu zaznaczam że wszystkie rozwiązania w stylu joomla itp odrazu odpadają.

Statystyki: Napisane przez manoa — 18.04.2018, 07:45:00 — Odpowiedzi 0 — Wyświetlone 63