Subscribe: Presseurop | Social
http://www.presseurop.eu/ro/taxonomy/term/22/*/feed
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language:
Tags:
care  cotidianul    din  este  euro  europene  locuri muncă  mai  muncii  muncă  pentru  sunt    în  şi  şomajului 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Presseurop | Social

VoxEeurop | SocialThe talk of the continent Libertatea de circulaţie: Românii îngraşă PIB-ul Marii Britanii...

Mon, 29 Dec 2014 16:15:50 +0100

....când pe vremuri procedau la fel cu PIB-ul României! Culmea este că toate acestea se petrec în timp ce primul ministru britanic, David Cameron, “a decis să intoneze un cântec anti-imigrare la modă, cel al 'turismului social'”, informează Le Point – pe scurt, o propunere şocantă destinată îndepărtării *“hordelor de barbari care sosesc din Europa Centrală” [adică, româneşte spus, români şi bulgari], şi anume ca aceştia să petreacă patru ani plini în Marea Britanie înainte de a putea cere ajutoare sociale.

Problema se pune oareşcum paradoxal, notează săptămânalul francez, mai ales venind din partea premierului unui stat care are o sănătate economică înfloritoare (3% creştere pentru 2014), un stat în care

cei 32 000 de români şi bulgari stabiliţi în ultimul an în Marea Britanie nu au reuşit nicicum să împiedice scăderea procentului de şomeri de la 8 la 5.9%!!!

Intr-adevăr, potrivit unui studiu realizat de doi economişti de la University College London, “imigranţii veniţi din Europa Centrală şi de Est contribuie pozitiv la finanţele publice britanice, plătesc cu 12% mai multe impozite decât alocaţii primite....”. Sincer, trage concluzia Le Point, Cameron ar trebui să le zică mersi.

Rezumând situaţia la nivel european, ei bine, ea rămâne tristă, din acest punct de vedere. Deşi 56% din europeni consideră că libera circulaţie este cea mai importantă realizare a UE, doar aproape 3% din europeni locuiesc şi lucrează în altă ţară decât cea în care s-au născut. Majoritatea erasmuşi...Mai mult, hebdomadarul parizian a publicat cifre care nu lasă niciun loc de îndoială: într-o UE în care şomajul este de 10%, 2 milioane de locuri de muncă îşi caută candidaţi.

Concluzia? Românii nu mai îngraşă PIB-ul României, acele vremuri s-au tot dus, banii lor folosesc acum creşterii economice unei entităţi statale care de fapt...nu-i vrea. Iar în ceea ce priveşte mobilitatea europeană, trăiască Marele Nord. Le Point este ironic:

cei mai dispuşi să-şi caute de lucru într-o altă ţară – gest normal în Statele Unite, de exemplu, unde niciun californian nu ezită să facă mai multe mii de kilometri pentru a munci într-un alt stat – sunt suedezii şi finlandezii. David Cameron ar trebui deja să se gândească la noi mijloace pentru a stăvili avalanşa de vikingi!
Portugalia: “Game over”

Fri, 20 Dec 2013 12:17:28 +0100

Curtea Constituţională a respins în unanimitate pe 19 decembrie, schimbările din sistemul de pensii, care ar fi dus la o tăiere de 10% a pensiilor din sectorul public, lăsând guvernul cu o gaură de 400 de milioane de euro în bugetul de stat pe 2014.

Curtea a decis că eforturile de a reduce cheltuielile de stat nu pot reprezenta o prioritate mai mare decât drepturile obţinute de funcţionarii publici de-a lungul carierei lor, şi a declarat legea drept neconstituţională pentru că “violează principiul protecţiei încrederii”.

Un răspuns al guvernului la decizia Curţii este aşteptat pe 20 decembrie.
Marea Britanie: “Tinerii vor ca ‘Marea Britanie să rămână în Europa’”

Mon, 16 Dec 2013 10:32:22 +0100

Un decalaj între generaţii a apărut printre britanici, cu 41% dintre cei având între 18 şi 24 de ani spunând că sunt în mod ferm în favoarea statutului de membru UE al Marii Britanii sau fiind înclinaţi să sprijine acest statut, comparativ cu 32% care sunt împotrivă, potrivit unui nou sondaj publicat în The Independent.

Între timp, 60% dintre cei peste 65 de ani spun că sunt puternic împotriva statutului de membru, comparativ cu 25% care spun că sunt pro-UE.

Tinerii britanici cred că o retragere din UE “ar pune în pericol perspectivele lor pentru un loc de muncă acasă şi pe continent”, scrie The Independent, în urma sondajului ISM Research comandat de think-tank-ul British Future, care va fi publicat în totalitate mai târziu săptămâna aceasta.

Rezultatele vin înainte de sfârşitul restricţiilor de imigraţie pentru români şi bulgari, care vor putea să lucreze liber în UE de la 1 ianuarie 2014.
Grecia: “Nu am o slujbă, nu plătesc”

Thu, 12 Dec 2013 10:25:35 +0100

În septembrie, 27,4% din populația activă din Grecia era în şomaj, adică 1 376 463 persoane, potrivit ultimelor cifre publicate în 11 decembrie. Acest lucru înseamnă că 60% dintre grecii ce au vârsta să lucreze nu au un loc de muncă, notează Eleftherotypia.

Cotidianul precizează că rata şomajului depăşeşte 27% pentru a şasea lună consecutiv şi notează că aceste cifre “vin să arate amploarea crizei economice şi problema pusă de memorandum” – măsurile de austeritate vizând reducerea datoriei Greciei.

O altă consecinţă a crizei economice, mai scrie ziarul,

500 000 de contribuabili au declarat că sunt în imposibilitate de a-şi plăti impozitele în 2013.
Locuri de muncă: “Lucrători detaşaţi – europenii gata să facă pe poliţiştii”

Tue, 10 Dec 2013 10:29:01 +0100

Miniştrii europeni ai Muncii s-au pus de acord, pe 9 decembrie, pentru a lupta împotriva abuzurilor atunci când se recurge la lucrători detaşaţi.

“Nu era o partidă câştigată, pentru că divergenţele din sânul Uniunii Europene păreau profunde”, notează La Tribune, care aminteşte că se înfruntau două tabere: Marea Britanie şi ţările din Europa Centrală şi de Est pe de-o parte; Franţa şi Germania, cărora în sfârşit li s-a alăturat Polonia, de pe alta. Şapte ţări au votat de altfel împotriva acestui compromis ale cărui detalii nu sunt cunoscute încă.

Cotidianul economic explică spiritul noilor amendamente:

ţările vor putea să fixeze liber lista de documente cerute unei companii străine care doreşte să detaşeze salariaţi pe teritoriul său iar cei care fac comenzile şi se ocupă de subcontractare vor avea o responsabilitate solidară în caz de fraudă.
Lucrătorii detaşaţi: O reglementare mai strictă va dăuna Europei

Mon, 09 Dec 2013 16:27:36 +0100

Dziennik Gazeta Prawna, Varşovia – Miniştrii Muncii din UE se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a se pune de acord în privinţa modificării Directivei din 1996 referitoare la detașarea lucrătorilor. Polonia, care nu este de acord cu propunerile de executare a Directivei, a fost acuzată de către unele state membre de dumping social. În plus.Piaţa muncii europene: “Vor veni ei cu adevărat?”

Mon, 09 Dec 2013 10:42:24 +0100

Înainte de deschiderea pieţei muncii a Uniunii Europene pentru muncitorii români şi bulgari, pe 1 ianuarie 2014, NRC Handelsblad se întreabă dacă Olanda trebuie să se aştepte la un “tsunami” de români şi bulgari, precum dau de înţeles anumiţi politicieni.

Cotidianul, care notează că această teamă este mai ales alimentată de marele număr de polonezi veniţi în Marea Britanie din 2004, constată că experţii sunt divizaţi dar par să cadă de acord asupra faptului că “tsunamiul” nu va avea loc.

Pentru sociologul Godfried Engbersen, citat de NRC Handelsblad:

munca este ceea ce îi atrage cel mai mult pe lucrătorii imigranţi, dar din cauza crizei există mai puţin de muncă. [...] Iar în Olanda, bulgarii şi românii de obicei nu au legături de familie sau prieteni care să se ocupe de ei.
Olanda: “Sărăcia este în creştere puternică în Olanda”

Tue, 03 Dec 2013 10:31:48 +0100

Olanda a înregistrat în 2012 “cea mai rapidă creştere a sărăciei de la recesiunea care a început în 2008”, relatează De Volkskrant. Conform Oficiului Naţional de Statistici, 1,2 milioane de olandezi sunt consideraţi ca fiind săraci (dintr-o populaţie de aproape 17 milioane). Adică, după deducerea costurilor fixe, nu le mai rămân suficienţi bani pentru a se îmbrăca, a cumpăra aparatură pentru casă, a plăti transportul public şi a-şi oferi distracţii.

Această creştere ar trebui să fie mai puţin accentuată în 2013, datorită “măsurilor fiscale şi creşterilor salariale care ar trebui să fie benefice pentru puterea de cumpărare”, scrie De Volkskrant. Dar cotidianul constată faptul că

numărul copiilor săraci a crescut deosebit de mult. Unul din zece sunt afectaţi. [... ] În plus, din ce în ce mai multe persoane sunt afectate de sărăcia pe termen lung: 381 000 de oameni sunt săraci de peste 3 ani.
Franţa: “Întoarcerea instalatorului polonez”

Mon, 02 Dec 2013 09:49:04 +0100

Cu o săptămână înainte de un consiliu al miniştrilor europeni ai Muncii şi Locurilor de Muncă, ce va avea loc pe 9 decembrie, guvernul francez cere Comisiei Europene să revadă directiva care permite companiilor să deplaseze salariaţii în funcţie de condiţiile de angajare, denunţând creşterea dumpingului social în sânul Uniunii Europene.

Libération aminteşte elementele discordiei care le divizează pe cele Douăzeci şi Opt:

puse în practică în 1996, regulile ce permit unui cetăţean al UE să meargă să lucreze într-o altă ţară sunt astăzi folosite diferit: de la obiectivul de a încadra deplasările salariaţilor în sânul Uniunii, această directivă – numită a lucrătorilor detaşaţi – a devenit, în perioadă de criză, un instrument de scădere a costurilor de care unele companii abuzează. Mai ales în construcţii şi în domeniul agroalimentar.

În editorialul său, cotidianul aminteşte că

încă o dată se demonstrează nu doar că Europa economică nu mai este viabilă fără o Europă socială, ci mai grav, că Europa a devenit cel mai mare pericol pentru ideea însăşi de Europă politică şi pentru multe naţiuni care o compun.
Polonia: “Salarii de mizerie”

Mon, 18 Nov 2013 11:21:28 +0100

În Polonia ar trebui să fie introdus un salariu minim orar, pentru a ajuta milioanele de oameni ale căror salarii sunt “o încălcare a demnităţii umane”, scrie Gazeta Wyborcza, care subliniază că până şi salariaţii din Grecia, ţară puternic lovită de criză, câştigă minim 4 euro pe oră. În Polonia, unii angajatori oferă locuri de muncă “atractive” care sunt plătite doar 0,5 euro pe oră. Potrivit cotidianului,

angajatorii polonezi sunt dornici să plătească salariaţilor un tarif orar, pentru a ocoli reglementarile privind salariul minim brut pe ţară, fixat în prezent la 1600 de zloţi (400 de euro).

Potrivit estimărilor Ministerului Muncii, peste 900 000 de angajaţi din Polonia, inclusiv studenţi şi cei care se află în imposibilitatea de a găsi un loc de muncă mai bun, sunt plătiţi la un tarif orar, şi prin urmare nu sunt protejaţi de reglementările pieţei muncii.
Slovacia: “Statul va crea 15 000 de locuri de muncă pentru tineri”

Mon, 18 Nov 2013 10:34:48 +0100

Ministerul slovac al Muncii va acorda 100 de milioane de euro pentru crearea de 15 000 de posturi subvenţionate în sectorul particular, provenind din fonduri europene, între 2014-2015, informează Pravda.

Angajatorul care va oferi un post unui tânăr de mai puţin de 25 de ani, aflat în şomaj de mai mult de 3 luni, ar putea obţine ajutoare mergând până la 456.57 de euro lunar.

Cotidianul aminteşte că este vorba de cel de al doilea program de sprijinire a inserţiei tinerilor pe piaţa muncii. Între 2012-2013 au fost astfel angajaţi aproximativ 11 000 de tineri. Această iniţiativă a guvernului slovac, remarcă Pravda, este anunţată la câteva zile după reuniunea a 24 de lideri europeni, în 12 noiembrie, la Paris, asupra şomajului tinerilor. Aproximativ 81 000 de tineri cu vârste sub 25 de ani nu au un loc de muncă în Slovacia, numărul lor fiind de 5.6 milioane în toată Uniunea Europeană.
Şomaj : Mare dezbatere europeană în privinţa locurilor de muncă pentru tineri

Tue, 12 Nov 2013 14:52:31 +0100

În acest 12 noiembrie, şefii de stat şi de guvern din 24 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi lideri ai instituţiilor europene şi miniştri ai Muncii, se întâlnesc la Paris pentru un al doilea summit consacrat luptei împotriva şomajului tinerilor, un fenomen care afectează 7.5 milioane de europeni între 15 şi 24 de ani, reaminteşte Le Monde.

Lansată tot la iniţiativa Germaniei şi a Franţei, prima conferinţă de acest tip s-a desfăşurat la Berlin, în luna iunie, şi a condus la crearea unui fond dedicat ocupării forţei de muncă şi formării profesionale a tinerilor din ţările cele mai greu lovite de criză.

Obiectivul iniţiativei europene, observă Le Monde,

este de a face tot posibilul pentru ca niciun tânăr sub 24 ani să nu stea mai mult de patru luni fără muncă sau formare, mizând pe ucenicie şi meseriile de viitor (sectorul digital şi creşterea ecologică). Cu toate acestea, sunt puţine şanse ca vreo măsură să fie anunţată marţi. Liderii întruniţi la Paris se vor mulţumi probabil cu un simplu bilanţ, nespectaculos, al măsurilor care sunt pe masă de luni de zile. Este vorba mai ales de a incita statele să folosească cum trebuie cele 6 miliarde de euro de ajutoare pentru tinerii şomeri, în ţările cele mai greu lovite, şi anume Franţa, Grecia, Italia şi Spania. Singura problemă este că aceste fonduri nu sunt disponibile, fiindcă nu au fost încă adoptate liniile bugetare.

Miza este mare, deoarece, potrivit ziarului,

cu câteva luni înainte de alegerile europene din mai 2014, mobilizarea este importantă, întrucât liderii europeni se tem de ascensiunea extremismului, din cauza tensiunilor sociale şi a şomajului masiv care persistă, în ciuda unei redresări firave.

Un al treilea summit ar trebui să fie organizat în primăvara anului 2014, în Italia sau Grecia.
România-Marea Britanie: “Cum scorneşte Daily Mail ştiri cu invazia românilor”

Tue, 12 Nov 2013 10:41:01 +0100

"Din ianuarie, doar capra va mai rămâne", astfel începe un reportaj publicat de Daily Mail în 10 noiembrie. Potrivit acestuia, "jumătate din locuitorii" comunei Sacoşu Turcesc "aşteaptă cu nerăbdare 1 ianuarie 2014, pentru a se muta în Marea Britanie", şi a profita astfel de liberalizarea pieţei muncii pentru români şi bulgari.

"Este un scenariu fabricat!", se revoltă Adevărul, care dă asigurări, după ce a vizitat comuna, că

jurnaliştii s-au prezentat ca fiind angajatori, au reinterpretat vorbele sătenilor, i-au ispitit cu joburi tentante în Marea Britanie şi au inventat chiar, ca personaj, 'o capră a vecinului', pe care au mutat-o în curtea romilor-eroi ai reportajului.

Jurnaliştii britanici "uită realitatea în reportajul lor. Englezii au venit de la Londra cu tot cu un scenariu bine pus la punct şi defăimător pentru ţara noastră", consideră cotidianul, care trage concluzia : “ei au făcut deja o tradiţie din a scrie articole denigratoare la adresa imigranţilor români".
Germania: Munca nu aduce fericirea

Thu, 31 Oct 2013 11:28:18 +0100

“Calmaţi-vă! Germania este naţiunea oamenilor stresaţi”, titrează Die Welt Kompakt. “Mai mult de jumătate dintre germani se simt sub presiune: la locul de muncă, în cadrul familiei sau din cauza problemelor financiare”. Femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani suferă de faptul că sunt prea exigente cu ele însele şi că nu pot ajunge la o poziţie de echilibru între copii şi cariera profesională, conform rezultatelor unui sondaj realizat de Institutul Forsa publicate pe 30 octombrie.

“Munca a devenit principalul factor de stres”, explică Die Welt, în timp ce Handelsblatt salută “miracolul locurilor de muncă”: 42,2 milioane de germani au în prezent locuri de muncă, cel mai mare număr de la unificarea celor două Germanii până acum. Aproximativ 1,5 milioane de locuri de muncă au fost create în ultimii cinci ani şi, conform unui studiu al institutului pentru studii economice Ifo, dezvoltarea locurilor de muncă va continua, explică publicaţia.

În contextul acestor cifre, ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung nu înţelege îngrijorarea germanilor:

doar germanii ar putea proceda în acest fel: pentru prima dată, 42 de milioane de persoane au locuri de muncă în Germania şi, cu toate acestea, opinia publică nu încetează să se plângă de condiţiile de pe piaţa muncii. Orice guvern din lume ar schimba imediat condiţiile din Germania cu cele din ţara sa. Dar, în timp ce jumătatea ţărilor din lume încearcă să copieze “miracolul muncii din Germania”, creatorii acestui model pierd din vedere tot acest sistem.
Belgia: “Nicăieri în altă parte străinii nu lucrează atât de puţin”

Tue, 29 Oct 2013 10:43:25 +0100

În 2012 doar două treimi (62%) din imigranţii neeuropeni care trăiesc în Belgia aveau un loc de muncă în 2012, notează De Standaard, citând cifrele Eurostat analizate pentru acest cotidian.

Acest procentaj este cu mult inferior mediei europene (73%), şi el se explică mai ales prin declinul industriei ţării şi prin cerinţele lingvistice ale angajatorilor belgieni. Însă imigranţii suferă în acelaşi timp de "discriminare persistentă", consideră un expert citat de ziar:

angajatorii au o prejudecată potrivit căreia persoanele care provin din imigraţie ar fi mai puţin eficace ca angajaţi. În consecinţă, aceste persoane aterizează în posturi pe care băştinaşii nu le mai doresc, gen posturi interimare sau meserii din domeniul întreţinerii clădirilor. În ţările cu o rată ridicată de "proaste" posturi, persoanele imigrate au un procent de activitate mai ridicat.
Polonia: Noi suntem chinezii Europei

Wed, 23 Oct 2013 12:08:42 +0100

Wprost, Varşovia – Amazon va deschide trei mari centre logistice în Polonia. Veste bună? Nu chiar, pentru că locurile de muncă vor fi precare şi prost plătite. Şi ţara ar greşi dorind să devină competitivă încurajând această tendinţă. În plus.Uniunea Europeană: “880 000 de sclavi în UE”

Mon, 14 Oct 2013 09:46:42 +0100

În jur de 800 000 de persoane trăiesc în condiţii considerate drept sclavie în Uniunea Europeană, potrivit cifrelor recente ale comisiei pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani (CRIM) din Parlamentul European.

Este vorba mai ales de “copii forţaţi să cerşească, de bărbaţi care muncesc precum ocnaşii pentru un salariu de mizerie, şi de femei obligate să se prostitueze”, explică De Morgen.

Potrivit cotidianului, CRIM cere statelor membre să aplice directiva asupra traficului uman, şi cere Comisiei Europene să pună în practică strategia pentru eradicarea traficului de fiinţe umane. Deputaţii europeni reuniţi în şedinţă plenară vor studia recomandările CRIM în 23 octombrie.
Social: “Conducerea UE doreşte implementarea unui fond pentru şomerii din zona euro”

Thu, 03 Oct 2013 10:58:34 +0100

Imediat după alegerile din Germania şi din Austria, "comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, a făcut noi propuneri [din 2 octombrie] pentru a adăuga o dimensiune socială uniunii monetare", mai ales asupra creării unei asigurări europene de şomaj, informează Der Standard.

Aceste măsuri, aprobate de comisarul pentru Afaceri economice şi monetare şi moneda euro, Olli Rehn, şi de preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, prevăd crearea unui fond pentru a ajuta ţările aflate în criză să onoreze indemnizaţiile de şomaj, explică acest cotidian:

Comisia doreşte să limiteze scăderea puterii de cumpărare generată de măsurile de austeritate care au provocat o spirală [spre sărăcie].

Însă cotidianul precizează că o asemenea măsură ar necesita modificarea tratatelor UE, pentru care este nevoie de unanimitatea Consiliului European. Potrivit experţilor, proiectul are deci foarte puţine şanse de reuşită.
Austria: Cu bunăstare, dar nemulţumiţi

Wed, 02 Oct 2013 17:20:55 +0100

The New York Times, New York – În urma alegerilor parlamentare din 29 septembrie, marea coaliţie din Austria se va menţine la putere, în ciuda scăderii sprijinului acordat celor două mari partide politice ale ţării. Acestea din urmă nu au reuşit să capitalizeze voturi de pe urma gestionării cu succes, de către guvern, a crizei financiare şi a şomajului. În plus.Portugalia: “ Întreprinderile obligate să reangajeze salariaţii concediaţi pentru ‘inadaptare’”

Fri, 27 Sep 2013 13:12:39 +0100

În 26 septembrie, Curtea Constituţională a respins şase amendamente ale Codului Muncii, introduse în 2012 cu scopul de a flexibiliza piaţa muncii, deoarece sunt contrare Constituţiei, informează Diario de Notícias.

Întreprinderile care concediaseră deja salariaţii care nu mai corespundeau anumitor posturi – o clauză introdusă prin aceste amendamente – vor trebui să îi reintegreze.

Curtea a aprobat în schimb alte măsuri destinate creşterii competitivităţii întreprinderilor, cum ar fi anularea a patru zile libere.
Zona euro: FMI propune o uniune fiscală şi o indemnizaţie comună de şomaj

Thu, 26 Sep 2013 12:56:42 +0100

În ultimul său Buletin, publicat pe 25 septembrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI), “împinge Uniunea Europeană spre o uniune fiscală”, după cum titrează pe prima pagină Die Presse.

Pentru a “ancora încrederea în sistemul bancar”, FMI propune astfel să stabilizeze zona euro ameliorând supravegherea politicilor naţionale, efectuând o “împărţire predeterminată a riscurilor”, lansând “împrumuturi centralizate” – adică euroobligaţiuni – şi susţinând băncile din zona euro.

Totuşi, notează Die Presse, aceste remedii riscă să displacă Berlinului, care a refuzat până acum să aplice măsuri precum euroobligaţiunile sau punerea în comun a riscului bancar.

Pe de altă parte, El Periódico subliniază că FMI

a propus ca Europa să stabilească o indemnizaţie comună de şomaj în interiorul zonei euro, pentru a minimiza impactul crizei economice asupra populaţiei. [...] Un grad mai mare al împărţirii riscurilor între ţările membre, inclusiv crearea unui fond de urgenţă comun, un sistem european de protecţie în caz de şomaj şi un buget comun, ceea ce va reduce costurile unor eventuale planuri de salvare.
Puncte de vedere: Proteste şi protestatari

Mon, 23 Sep 2013 15:46:40 +0100

, – În plus.Grecia: Până unde vor scădea salariile?

Thu, 19 Sep 2013 13:22:33 +0100

I Kathimerini, Atena – Că sunt tineri absolvenţi sau lucrători mai în vârstă care-şi regăsesc un loc de muncă după o perioadă de şomaj, grecii trebuie să accepte salarii din ce în ce mai mici. În plus.Alegeri germane 2013: Prosperitate cu costuri reduse

Wed, 18 Sep 2013 12:27:16 +0100

Le Monde, Paris – În Saxonia Inferioară, "centura de prosperitate" a Germaniei (regiune cu multe abatoare), condiţiile de muncă ale lucrătorilor din industria cărnii ilustrează reversul medaliei succesului ţării. În centrul dezbaterii, introducerea unui salariu minim: cerere mai veche a social-democraţilor, astăzi evocată şi de partidul Angelei Merkel. În plus.Republica Cehă: “Plan de salvare pentru regiunea Ostrava”

Fri, 13 Sep 2013 12:20:06 +0100

Confruntat cu riscul unei "catastrofe sociale" în regiunea industrială a Estului Republicii Cehe, guvernul pregăteşte un plan, informează Mladá Fronta DNES. Potrivit ziarului,

deja afectată de un şomaj de lungă durată, record [9.68 % faţă de 7.5% pentru media naţională], regiunea este ameninţată de un alt val de concedieri. Aproximativ 71 000 de persoane şi-ar putea pierde locul de muncă.

Guvernul a evocat deja mai multe măsuri posibile: scăderea tarifelor de electricitate pentru marile întreprinderi metalurgice, siderurgice şi miniere, foarte afectate de o scădere a competitivităţii provocată de avântul gazului de şist american; naţionalizarea unei mine aflate în faliment sau chiar posibile ajutoare venite din partea statului.
Italia: Bun venit acasă şi în şomaj

Tue, 03 Sep 2013 12:59:40 +0100

Süddeutsche Zeitung, München – Mulţi italieni se întorc în aceste zile din concediu şi descoperă că locul lor de muncă a dispărut şi compania la care lucrau şi-a închis porţile. Falimentele pe perioada vacanţelor sunt un lucru obişnuit în Italia, dar anul acesta au devenit chiar o regulă, scrie Süddeutsche Zeitung. În plus.Grecia: “Obscuritate”

Tue, 03 Sep 2013 11:13:29 +0100

Previziunile pentru economie sunt sumbre, potrivit unui studiu al sindicatului Confederaţiei generale a muncitorilor greci (GSEE), care reprezintă salariaţii din mediul privat. Potrivit studiului, care va fi publicat la sfârşitul lunii şi ale cărui concluzii sunt preluate de Eleftherotypia, şomajul va atinge 33% în luna decembrie, în timp ce pensiile şi veniturile ar trebui să scadă din nou în 2014. Din 2009, arată el, “salariaţii au pierdut aproape un sfert din puterea lor de cumpărare”.

Tot potrivit studiului, 4 şomeri din 10 supravieţuiesc datorită susţinerii familiei, pentru că doar 12% beneficiază de indemnizaţii. Familiile care sprijină 70% dintre şomerii celibatari sărăcesc. 55% dintre greci sunt gata să lucreze pentru orice remuneraţie.

În acelaşi timp, cele 50 de companii cele mai solide de la bursă înregistrează o scădere de 17% în beneficiile lor. “Și ce e mai rău”, spune Eletherotypia,

este că va fi nevoie de 20 de ani şi o rată a creşterii de 4 până la 5% pentru a recupera un milion de slujbe pierdute după 2009 şi a reveni la nivelul şomajului de anul acesta.
Polonia: “Programul de lucru flexibil nu înseamnă exploatare”

Fri, 23 Aug 2013 12:26:44 +0100

Astăzi va intra în vigoare o modificare a legislaţiei muncii, care introduce dreptul la un “program flexibil” pentru angajaţii polonezi, scrie cotidianul, subliniind avantajele unor astfel de contracte pentru angajaţii cu copii mici.

Amendamentul privind programul de lucru flexibil este salutat de către angajatori, care consideră că în felul acesta companiile vor putea fi mai reactive la condiţiile de piaţă. Este în schimb contestat de sindicate, care se tem că acesta va duce la exploatarea angajaţilor, mai ales că “perioada de vechime minimă” – perioada în timpul căreia un angajat trebuie să lucreze înainte de a obţine dreptul la concediu – a crescut la 12 luni.

În opinia lui Wojciech Konecki, şeful organizaţiei Producătorilor polonezi de echipamente casnice,

o perioadă de vechime lungă, dar nu neapărat de 12 luni, va ajuta la evitarea disponibilizărilor personalului calificat.

Sindicatele consideră că situaţia ar putea fi îmbunătăţită permiţând utilizarea unei perioade de vechime atât de lungi doar în cadrul contractelor colective de muncă.
Slujbe: Scăderea salariilor nu este un panaceu

Mon, 12 Aug 2013 17:51:31 +0100

El País, Madrid – Pentru a relua creşterea, Madrid trebuie să facă precum Irlanda şi Letonia: să reducă salariile. O propunere care a provocat o revoltă în Spania şi care, acolo unde a fost pusă în practică, nu a avut doar efecte pozitive. În plus.Locuri de muncă: “Salariu minim: Belgia în top”

Fri, 09 Aug 2013 10:34:28 +0100

Cifrele publicate la sfârşitul lunii iulie de Eurostat arată că salariul minim legal în Belgia este mai ridicat decât în majoritatea ţărilor europene, notează Le Soir.

Cu ai săi 1 502 de euro impozabili pe lună, Belgia se clasează într-adevăr pe locul doi în Europa, în spatele Luxemburgului (1 874 de euro) şi precedând Olanda (1 478 de euro), Irlanda (1 462 de euro), Franţa (1 430 de euro) şi Marea Britanie (1 190 de euro). La coada clasamentului regăsim Bulgaria (159 de euro). Cotidianul remarcă faptul că doar o singură ţară din Europa "nu are un salariu minim: Germania".

În ceea ce priveşte problema "presupusului efect devastator al salariului minim asupra locurilor de muncă", cotidianul consideră în editorialul său că este vorba de "o falsă dezbatere şi de un scop serios", că în Belgia

ceea ce este adevărat [...] este că diferenţa dintre salariul minim (1 502 de euro) şi indemnizaţiile de şomaj [...] este foarte mică.
Marea Britanie: “Carney pariază pe bancă: un plan revoluţionar ţinteşte lipsa slujbelor”

Thu, 08 Aug 2013 10:30:34 +0100

Noul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney, a anunţat că banca centrală îşi va modifica, pentru prima data în istorie, politica economică pentru a reduce nivelul şomajului.

El a promis că rata dobânzii va fi menţinută la 0,5% până când şomajul va scădea la 7 procente, ceea ce este puţin probabil să se realizeze până în 2016, într-un efort de a reasigura mediul de afaceri că împrumuturile vor rămâne ieftine pentru cel puţin trei ani. Se speră că astfel se va încuraja mediul de afaceri să investească şi se va stimula creşterea economică şi crearea de slujbe.

Noua abordare, descrisă de Bancă drept “îndrumare pentru viitor”, contrastează cu aceea a predecesorului său, Lord King, care a refuzat să ofere orice detalii despre direcţia ratei dobânzii, scrie The Independent.
Portugalia: “Șomajul începe să scadă”

Wed, 07 Aug 2013 11:26:47 +0100

Potrivit cifrelor pe care Institutul Naţional de Statistică portughez trebuie să le facă publice pe 7 august, şomajul în Portugalia a scăzut în al doilea trimestru, trecând de la 740 062 persoane în căutare de un loc de muncă, la 689 933 în iunie.

Este vorba, notează Jornal de Notícias, de cea mai importantă scădere din 2000, în timp ce rata şomajului nu a încetat să crească de la venirea troicii, în aprilie 2011, notează cotidianul, depăşind acum 17%.

Mai mulţi economişti chestionaţi în cursul ultimelor săptămâni de Jornal de Notícias au subliniat că, de fapt, semnele de ameliorare a economiei portugheze sunt mai ales legate de exporturi şi privatizări, precum şi de turism.
Slujbe: “Viitor negru pentru tinerii europeni”

Tue, 06 Aug 2013 10:32:49 +0100

Svenska Dagbladet începe o serie consacrată “generaţiei pierdute” a tinerilor europeni din Sud fără slujbă. În afară de cazurile Spaniei sau al Greciei, binecunoscute, în Balcanii Occidentali se găseşte “inima crizei şomajului în rândul tinerilor”, scrie jurnalul :

în Kosovo, peste 70% dintre tineri sunt în şomaj. În Croaţia, peste jumătate nu au un loc de muncă.

Pentru editorialista Therese Larsson Hultin,

în spatele cifrelor, există persoane, şi o societate bogată care nu este capabilă să dea de muncă tinerilor, devine automatic una săracă. […] Învăţarea şi formările sunt lăudate, dar nu sunt suficiente: companiile europene trebuie să îndrăznească să înceapă să angajeze. […] şi tinerii europeni trebuie să fie gata să se mişte.
Franţa: “Pensii, locuri de muncă: FMI cere Franţei să se reformeze”

Tue, 06 Aug 2013 09:24:08 +0100

"Nicio creştere fără reforme, avertizează FMI", scrie Le Figaro, a doua zi după publicarea, în 5 august, a raportului anual asupra Franţei.

Căci, dacă FMI confirmă faptul că "economia [franceză] este într-o fază de reluare a creşterii", el consideră totuşi că revenirea la o veritabilă creştere este frânată de lipsa de "încredere şi competitivitate".

Astfel, organizaţia internaţională propune guvernului francez mai ales accelerarea reformelor sale structurale. Ea cere Franţei să reformeze pensiile, să avanseze reforma pieţei muncii şi să deschidă pieţele de bunuri şi servicii către concurenţă.

FMI consideră că Franţa ar trebui să încetinească ritmul reduceririi deficitului, pentru a sprijini mai mult reluarea creşterii economice, destul de ezitante în continuare.
Uniunea Europeană : Mai puţine concedii pentru mai multă creştere economică?

Mon, 05 Aug 2013 16:53:13 +0100

Slate.fr, Paris – Pentru a trece de criză, multe ţări europene se gândesc mai mult sau mai puţin serios să reducă concediile de odihnă. O idee tentantă, dar care s-ar dovedi a fi contra-productivă. În plus.Şomajul tinerilor: Care va fi destinul generaţiei pierdute?

Mon, 05 Aug 2013 12:26:01 +0100

NRC Handelsblad, Amsterdam – Criza economică actuală şi disoluţia politică au creat premisele unui conflict între generaţii. Cum se va revolta oare generaţia care a cunoscut declinul?, se întreabă un editorialist olandez. În plus.Şomajul în Europa: Ne priveşte pe toţi

Thu, 01 Aug 2013 16:18:09 +0100

International New York Times, Paris – Cartoon. În plus.Belgia: “Numărul persoanelor defavorizate atinge culmi nebănuite pe litoral”

Tue, 30 Jul 2013 09:58:27 +0100

"Criza şi-a făcut culcuş de-a lungul coastelor: în familiile defavorizate se nasc din ce în ce mai mulţi copii", constată De Morgen, citând cifrele publicate de organismul public flamand de ajutor pentru tineret, "Kind en Gezin" (Copil şi familie).

La Ostende, 26.7 % dintre copii erau în cauză în 2012, faţă de 15.7% în 2010. "Aceasta înseamnă că acest oraş de litoral depăşeşte până şi metropola Anvers, unde 25.1% din copii se nasc într-o familie săracă", precizează cotidianul. Această creştere se explică prin "atracţia exercitată de mare asupra persoanelor aflate în dificultate", care speră să găsească astfel un nou loc de muncă, poate în domeniul restaurantelor şi al hotelurilor:

sunt soluţii temporare, dar numărul contractelor este de fapt în scădere, iar veniturile sunt foarte mici. [...] Mai mult, din cauza crizei, din ce în ce mai multe persoane slab calificate se trezesc peste noapte la şomaj.
Locuri de muncă: Nicio vacanţă pentru şomeri

Mon, 29 Jul 2013 17:03:43 +0100

, – Cartoon. În plus.Germania: Job imposibil

Wed, 24 Jul 2013 15:54:56 +0100

L’Echo, Bruxelles – Cartoon. În plus.Slujbe: “Şomajul în rândul tinerilor a scăpat de sub control”

Wed, 17 Jul 2013 11:45:54 +0100

Potrivit ultimului raport al OCDE, sfârşitul crizei nu se vede încă. Mai ales în Portugalia şi în Grecia, unde aproape 60% dintre tinerii fără loc de muncă “plătesc scump”, scrie De Morgen.

În următoarele 18 luni, situaţia ar trebui să se înrăutăţească. Rata şomajului global va ajunge la 11% în Franţa, până la 12,5% în Italia, şi 28,2% în Grecia. Doar Germania se descurcă bine, cu o rată a şomajului care ar trebui să scadă sub 5% în lunile următoare.

OCDE cere mai multă intervenţie din partea statelor şi propune ca guvernele să subvenţioneze companiile care angajează tineri.

Ziarul descrie propunerea de a crea un think-tank format din 34 de ţări occidentale drept una “surprinzătoare”, din moment ce OCDE a fost întotdeauna “un avocat al dereglementării şi al unei diminuări a intervenţiei statelor”.
Polonia: “Guvernul abandonează tinerii”

Tue, 16 Jul 2013 09:29:30 +0100

Ministrul Muncii şi Politicii Sociale polonez, Władysław Kosiniak-Kamysz, a propus să ridice la 30 de ani limita de vârstă pentru persoanele care au dreptul de a beneficia de fondurile UE destinate reducerii şomajului în rândul tinerilor, scrie Dziennik Gazeta Prawna.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene stabileşte limita la 25 de ani. Cu toate acestea, notează cotidianul,

nu este decât o altă strategie de pe lunga listă a planurilor menite să combată şomajul în rândul tinerilor. Până în prezent, toate s-au dovedit a fi ineficiente, având în vedere faptul că aproape un sfert din cetăţenii UE în vârstă de 15-24 de ani nu au locuri de muncă.

Dziennik Gazeta Prawna subliniază faptul că şomajul în rândul tinerilor din Grecia a atins recent cota record de 55%, se învârte în jurul valorii de 53% în Spania, şi este de 28% în Polonia.
Belgia: “Salariile minime ridicate împiedică crearea de locuri de muncă”

Thu, 11 Jul 2013 10:07:36 +0100

Potrivit unui raport al Înaltului Consiliu pentru Forţa de Muncă publicat pe 10 iulie, salariile minime belgiene – 9,20 euro pe oră în medie – sunt un obstacol pentru angajarea şomerilor necalificaţi.

Doar 38% dintre persoanele fără diplomă de studii medii (Bacalaureat sau diplomă inferioară) au un loc de muncă, faţă de 82% dintre persoanele absolvente ale învăţământului superior, arată De Standaard.

Salariul minim în Belgia variază de la 7 la 18 euro pe oră în funcţie de sectoarele de activitate. Într-un editorial, cotidianul cere adaptarea unor salarii minime pentru a relansa angajările, fără ca astfel să se “creeze ‘minijoburi’ germane […] care să-i ducă pe oameni spre o nouă clasă socială, a ‘working poor’, noul proletariat. Cei care muncesc nu ar trebui să trăiască sub pragul sărăciei”.
Şomaj în rândul tinerilor: “Este doar începutul”

Thu, 04 Jul 2013 14:56:45 +0100

Optsprezece şefi de stat şi de guvern, 28 de miniştri ai Muncii, preşedinţii Comisiei şi Consiliului European: invitându-i pe toţi aceşti lideri la Berlin pentru o conferinţă pe tema reducerii şomajului în rândul tinerilor europeni, pe 3 iulie, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a vrut să “arate clar că germanii nu rămân indiferenţi la catastrofa socială din ţările aflate în criză”, remarcă Die Welt. Dar cotidianul avertizează: Succese rapide în demersul de combatere a şomajului masiv sunt imposibile. [...] Noile locuri de muncă nu pot fi create prin decret, ele sunt generate de economie, atunci când condiţiile generale permit creşterea. Astfel, fiecare ţară trebuie să găsească propria cale de ieşire din criză. [...] Dar esenţial este să fie eliminate structurile care blochează dezvoltarea economiei. În Spania, La Vanguardia salută “marea impulsionare” în favoarea angajării tinerilor. Cotidianul de la Barcelona reaminteşte că s-a trecut de la cele 8 miliarde de euro decise la Bruxelles pe 28 iunie la 24 de miliarde, care, potrivit Germaniei, vor putea fi mobilizate în următorii doi ani. Există numeroase iniţiative pentru contracararea şomajului tinerilor, devenit principala prioritate în Europa. După reuniunea de ieri, o alta este programată la Paris în august, iar, în toamnă, Berlinul va prezenta măsuri mai concrete în această privinţă. La următoarele reuniuni, accentul ar putea trece de la resursele financiare puse la dispoziţie la alte aspecte, fie că este vorba de mobilitatea pe piaţa europeană a muncii sau de “schimbul de bune practici”, care ar permite ţărilor aflate în dificultate să se inspire de la statele cu pieţe ale muncii mai eficiente. Este doar începutul. Diário Económico apreciază că stimulentele pentru combaterea şomajului tinerilor sunt doar o modalitate de distragere a atenţiei: Generoasele instituţii europene au suplimentat bugetul în scopul combaterii şomajului tinerilor. [...] Dar de ce tinerii, mai ales cei din ţările sud-europene, au dificultăţi în găsirea primului loc de muncă? Oare pentru că lipsesc aceste măsuri? Nu. Tinerii se lovesc de un sistem al muncii menit să îi protejeze pe cei care lucrează deja. [...] Ţările sud-europene, mai ales Portugalia, solicită subvenţii, în loc să adopte reforme pentru flexibilizarea pieţei muncii. [...] După ce guvernele, mediile de afaceri şi organizaţiile de tineri vor înceta să mai salute cu atâta solemnitate acest pachet de măsuri, va rămâne doar proiectul pe hârtie şi nu se va mai rezolva nimic; în pofida întregului spectacol la care asistăm. [...]Grecia: “Merkel : ‘datoria voastră va rămâne viabilă’”

Wed, 03 Jul 2013 11:04:08 +0100

"Nu va fi necesară o nouă restructurare a datoriei greceşti", afirmă cancelarul german într-un interviu acordat unor cotidiene europene.

În acest interviu publicat de Le Monde, La Stampa, El País, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, cu ocazia conferinţei asupra locurilor de muncă pentru tineri, organizată la Berlin în acest 3 iulie. Angela Merkel adaugă că "nu va exista o generaţie pierdută" şi că "problema şomajului nu se poate rezolva cu bani, este nevoie şi de reforme".
Locuri de muncă: “Dumpingul social explodează la Bruxelles”

Wed, 03 Jul 2013 09:52:37 +0100

Libera circulaţie a forţei de muncă în UE are "efecte perverse" care "cangrenează anumite sectoare" ale economiei ţării, consideră Le Soir.

În 2011, în Belgia se aflau 337 189 muncitori detaşaţi, adică trimişi de către angajatorul aflat în ţara de origine pentru a lucra pe o perioadă determinată, deci cu 120 000 mai mulţi decât în 2009. Cotidianul explică faptul că, în aşteptarea unei noi directive europene care va reglementa sistemul detaşărilor, această practică "seamănă cu dumpingul social":

statul belgian este lezat de trei ori. În primul rând, angajaţii detaşaţi nu cotizează la profitul securităţii sociale belgiene. În al doilea rând, lucrătorii belgieni sunt în şomaj economic, munca fiind efectuată de un personal "importat". Tertio, întreprinderile care respectă legea sunt confruntate cu concurenţa acelora care, mai puţin scrupuloase, uzează şi abuzează de detaşări [...].
Şomaj în rândul tinerilor: O ploaie de miliarde

Tue, 02 Jul 2013 15:47:03 +0100

L'Hebdo, Lausanne – Cartoon. În plus.Italia: “Şomaj de 12,2%, record după 1977”

Tue, 02 Jul 2013 10:17:53 +0100

Rata şomajului în Italia a atins un record în luna mai cu 12,2% din populaţie fără o slujbă, cel mai ridicat nivel de când a început să fie măsurat în 1977, potrivit cifrelor Institutului Naţional de Statistică, scrie Il Sole 24 Ore.

Rata şomajului în rândul tinerilor a înregistrat totuşi o mică scădere de 1,3% faţă de aprilie, ajungând la 38,5%, adică sunt 647 000 de persoane sub 25 de ani care îşi caută un loc de muncă. Această cifră reprezintă 10,7% din populaţia între 15 şi 24 de ani.

Tendinţa este aceeaşi în Europa, cu o rată a şomajului care atinge 12,1% pe continent, faţă de 12% în luna aprilie. Asta înseamnă că 67 000 de persoane s-au alăturat în mai celor 19,2 milioane de şomeri din zona euro, potrivit datelor Eurostat.
Spania: “Guvernul anunţă astăzi cele mai bune cifre ale şomajului în iunie din istorie”

Tue, 02 Jul 2013 09:35:14 +0100

Rata şomajului în Spania, printre cela mai ridicate din UE (27%), "începe să dea semne de ameliorare", constată El Economista.

În acest 2 iulie, ministrul Muncii a anunţat o scădere a numărului de şomeri cu 127 000 de persoane în iunie faţă de luna precedentă. Este vorba de a patra lună de scădere consecutivă, şi prima scădere semestrială de la un an la altul de la începutul crizei din 2008, arată cotidianul economic. 4,76 milioane de persoane rămân înscrise la Institutul Naţional pentru Locuri de Muncă (INEM).

Rata şomajului scade în general în iunie, deoarece este începutul sezonului estival, ceea ce înseamnă angajări în sectorul turistic. Dar, în acest an, şomajul a scăzut în toate sectoarele, mai ales în industrie şi construcţie, mai puţin în agricultură.
Consiliul European: “Multe discuţii, puţini bani”

Fri, 28 Jun 2013 16:20:29 +0100

Un alt subiect aflat pe agenda summitului – adoptarea bugetului UE pentru perioada 2014-2020 – a fost suspendat până în ultimul moment din cauza ameninţării Londrei că nu va vota dacă vor fi afectate facilităţile de care beneficiază la contribuţiile financiare europene.Ziarul Les Echos salută cele “şase miliarde de euro” puse la dispoziţie “de Europa pentru angajarea tinerilor”. Cotidianul reaminteşte condiţiile care le-au permis liderilor europeni să îşi asume “cu seninătate un angajament transformat într-o prioritate”:Voinţa de moderaţie asumată de partea franceză, după o săptămână de tensiuni cu Executivul Uniunii Europene; un compromis de ultim moment asupra bugetului european după luni de negocieri dure; un acord in extremis între miniştrii de Finanţe asupra regulilor aplicate în cazul falimentului bancar, după mai mult de un an de discuţii. La Lisabona, în cotidianul Público, editorialistul José Manuel Fernandes critică summiturile repetate ale Uniunii Europene care pretind “salvarea monedei euro şi evitarea apocalipsei”, începând din 2010:Din nou luna iunie, un alt summit european. Plus, câteva măsuri echivalând aproape cu zero. Programul de contracarare a şomajului în rândul tinerilor nu doar că este ridicol de limitat din punctul de vedere al fondurilor puse la dispoziţie, ci, în primul rând, reprezintă o nouă tentativă menită să ofere puţine rezultate în contextul eşuatei “Strategii Lisabona”. Totuşi, se pare că aceste măsuri sunt tot ce poate face Europa actuală. “După un an şi în contextul creşterii cu 1,7 milioane a numărului de şomeri, Europa propune aceeaşi reţetă”, regretă El País, care consideră că decizia de acordare a şase miliarde de euro creării de locuri de muncă în perioada 2014-2015 şi a încă două miliarde până în anul 2020 este “parţială şi relativ modestă”, constând doar în “stimulări de amploare limitată”:La şase ani de la izbucnirea crizei, 27 de milioane de europeni nu au locuri de muncă. Este ca şi cum populaţia totală din Belgia, Austria, Danemarca şi Irlanda ar sta degeaba, fără a avea posibilitatea de a munci. [...] Dintre aceşti şomeri, aproape jumătate de milion au apărut în Spania, un veritabil producător de şomaj al continentului. Iar creşterea economică se lasă aşteptată.“Locuri de muncă pentru tineri în cadrul UE: discuţii multe, bani puţini”, scrie Gazeta Wyborcza. Cele şase miliarde de euro care vor fi cheltuite în perioada 2014-2020 nu vor fi suficiente, declară André Sapir, de la Institutul Bruegel Centre, pentru cotidianul polonez:Proiectele destinate exclusiv tinerilor nu vor face “o mare d[...]