Subscribe: Presseurop | Gezondheid
http://www.presseurop.eu/nl/taxonomy/term/14/*/feed
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language:
Tags:
als  bij  commissie  die  dit  door  europese commissie  europese  hebben  met  naar  schrijft  tot  uit  worden  zich 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Presseurop | Gezondheid

VoxEeurop | GezondheidThe talk of the continent Spanje: “Ebola. Verpleegkundige in Madrid eerst geïnfecteerde buiten Afrika”

Tue, 07 Oct 2014 14:57:26 +0100

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft op 6 oktober bevestigd dat een verpleegkundige in Spanje het ebolavirus heeft opgelopen, meldt ABC. De vrouw had de missionaris Garcia Viejo verzorgd, die op 25 september is overleden in het Madrileense ziekenhuis Carlos III nadat hij het het virus had opgelopen in Sierra Leona.

De Spaanse krant legt uit dat het "om het eerste besmettingsgeval van het virus buiten Afrika" gaat. Een dertigtal personen die contact hebben gehad met de vrouw, worden nauwlettend in de gaten gehouden om te kijken of zij ook geen ebola hebben.

In Spanje wordt nu gekeken of de beschermingsprotocollen wel juist zijn opgevolgd door het ziekenhuispersoneel. De Europese Commissie zou volgens bronnen in Brussel, zo schrijft ABC, aan Spanje:

om opheldering gaan vragen hoe de besmetting heeft kunnen plaatsvinden, gezien het feit dat de Europese ziekenhuizen zeer goed moeten zijn uitgerust om hun personeel te beschermen.
Medisch toerisme: “Gezondheidszorg Schengen”

Fri, 25 Oct 2013 10:47:50 +0100

Dankzij de EU-wetgeving voor grensoverschrijdende zorg, die vandaag van kracht gaat, kunnen alle EU-burgers in iedere lidstaat terecht voor medische zorg, schrijft Gazeta Wyborcza.

De nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat als een EU-burger ervoor kiest zich in een ander EU-land te laten behandelen, deze behandeling volgens de regels in eigen land vergoed wordt.

Sommige Tsjechische klinieken bij de Poolse grens, waar bepaalde medische behandelingen aanzienlijk goedkoper en toegankelijker zijn dan in Polen, maken zich op voor een “Poolse invasie”, aldus de krant.

Ondertussen is de Poolse regering op zoek naar een manier om het gebruik van de nieuwe Europese wetgeving te bemoeilijken, bijvoorbeeld door aanvullende voorwaarden toe te voegen.

Als een Pool kiest voor een land waar een medische ingreep duurder is, dan moet hij of zij zelf voor de extra kosten opdraaien.
Nederland: “VN-resolutie tegen Zwarte Piet?”

Wed, 23 Oct 2013 11:00:58 +0100

Zwarte Piet is dit jaar wederom het middelpunt van een maatschappelijke discussie wegens zijn rol en huidskleur, waar nu ook de VN zich over buigt, schrijft De Volkskrant.

Verene Shepherd, voorzitter van een werkgroep van deskundigen voor mensen van Afrikaanse afkomst, heeft gezegd dat ze het kinderfeest beschouwt als “een terugkeer naar de slavernij”. Het dagblad preciseert dat de werkgroep een rapport zal voordragen aan de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens, wat zou kunnen leiden tot een “‘aanbeveling’ aan Nederland om te stoppen met het Sinterklaasfeest”.
Tabaksrichtlijn: Een stap voorwaarts

Wed, 09 Oct 2013 13:46:58 +0100

“Mentholsigaretten gaan verdwijnen, elektronische sigaretten blijven”, kopt Rzeczpospolita. “Schrikbeelden om rokers angst aan te jagen”, bericht de Süddeutsche Zeitung op de voorpagina, terwijl de Financial Times opmerkt dat de producenten van de de elektronische sigaret “een zucht van verlichting” slaken. Het wetsvoorstel voor tabaksproducten waarover het Europees Parlement gisteren heeft gestemd omvat diverse aspecten.

Voor Polen, de “voornaamste producent van sigaretten in de Europese Unie”, is de uitslag van deze stemming “een stap in de goede richting”, aldus Rzeczpospolita. Want mentholsigaretten hoeven pas over acht jaar te verdwijnen, en de gezondheidsboodschappen hoeven niet meer dan 65 procent van de oppervlakte van de sigarettenpakjes in beslag te nemen, in plaats van de eerder voorgestelde 75 procent. Ten aanzien van het laatstgenoemde punt waarschuwt het dagblad dat het vervaardigen van uniforme pakjes de smokkel zal vergemakkelijken, terwijl nu al één op de vijf in het land verkocht pakjes van de zwarte markt komt.

Van zijn kant meent de Süddeutsche Zeitung dat de tekst die door de Europese afgevaardigden is goedgekeurd “een voorbeeld bij uitstek is van de problemen van de politiek”:

Roken is dodelijk, zegt men; in de Europese Unie sterven er jaarlijks 700.000 mensen aan, en dat drukt zwaar op de gezondheidszorg, met vele extra miljarden euro's. Maar er mag niet vergeten worden dat talloze manieren van leven gevaarlijk zijn, en kostbaar voor de samenleving. Niettemin staat de overheid de burgers toe om zo te leven, en terecht. Want het hoort bij een vrije samenleving dat de mensen – binnen bepaalde grenzen – zichzelf en de gemeenschap schade kunnen berokkenen. Bovendien verdient de samenleving ook veel geld aan de tabaksindustrie, door de tabaksaccijnzen die de rokers moeten betalen, met plezier te incasseren.

Hoe dan ook, onderstreept de Tagesspiegel, is “de verscherping van de regelgeving met het oog op de inspanningen van de tabakslobby” winst voor de gezondheid van de Europeanen, en vooral van de jongeren. Over het wetsvoorstel moet nog met de Europese Commissie en de Europese Raad worden onderhandeld, alvorens het aan een definitieve stemming wordt onderworpen.
Europees Parlement: “Tabak: Europa houdt zijn adem in”

Tue, 08 Oct 2013 10:44:50 +0100

Het Europees Parlement zal vandaag op 8 oktober stemmen over de nieuwe tabaksrichtlijn, bericht Le Soir.

De Europarlementariërs zullen zich uitspreken over 189 amendementen die zijn ingediend voor de wetstekst die afgelopen juli door de Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid van het Europees Parlement was aangenomen. In deze tekst staat onder meer dat er “een verbod komt op dunne sigaretten en op rookwaren met een smaakje zoals mentholsigaretten, producten die speciaal zijn ontwikkeld voor jonge gebruikers en vrouwen. […] Ook zullen de ‘afschrikwekkende foto’s’ vergroot worden tot driekwart van het sigarettenpakje. Elektronische sigaretten zullen worden gelijkgesteld aan medicijnen, waarvan de doeltreffendheid en de veiligheid moeten worden gecontroleerd en de verkoop aan banden moet worden gelegd”.

“De 189 amendementen zullen, indien aangenomen, deze vooruitgang uitwissen”, noteert Le Soir die in herinnering brengt dat de sigarettenlobby zich met de zaak heeft bemoeid. Enkele landen zijn door de lobbyisten “bang gemaakt door ze te laten geloven dat ze inkomsten zouden mislopen”, aldus een Belgische Europarlementariër in de krant.
Europese Unie: “EU bindt strijd aan tegen designer-drugs”

Wed, 18 Sep 2013 12:21:12 +0100

Gisteren heeft de Europese Commissie bekend gemaakt dat zij van plan is de aanval te openen op de verspreiding van “legale opwekkende middelen”. Dat zijn psychoactieve substanties die legaal worden verwerkt door de producenten van geneesmiddelen of cosmetica, maar dezelfde effecten kunnen hebben als illegale drugs als cocaïne of ecstasy. Deze middelen worden vooral via het internet verkocht, bijvoorbeeld in de vorm van badzout of wierook.

Nieuwe drugs die zich steeds sneller in Europa verspreiden, moeten sneller worden verboden”, ook als de wettelijke procedures daarvoor nog niet afgerond zijn, dat wil zeggen binnen tien maanden en niet pas na twee jaar, zoals nu, merkt Süddeutsche Zeitung op. Een onmiddellijk verbod voor de duur van een jaar zou eveneens mogelijk moeten zijn.

Volgens het dagblad is het aanbod aan drugs van dit type “tussen 2009 en 2012 verdrievoudigd”. De maatregelen, die door Eurocommissarissen Viviane Reding (Jusititie) Antonio Tajani (Industrie) en Tonio Borg (Volksgezondheid) aan het Europees Parlement en de lidstaten zijn voorgelegd, voorzien erin dat de lidstaten een gevangenisstraf van maximaal drie jaar kunnen opleggen.
Polen: “De grens over om naar de dokter te gaan”

Mon, 16 Sep 2013 10:23:44 +0100

In overeenstemming met de EU-richtlijn voor grensoverschrijdende zorg kunnen ook Poolse patiënten vanaf 25 oktober naar een ander EU-land gaan voor medische zorg. Dat schrijft Gazeta Wyborcza.

Hoewel de behandeling naar Poolse richtlijnen vergoed zal worden door het Nationale Gezondheidsfonds (NFZ), is de regering bezorgd dat het budget van de NFZ snel op zal zijn als “duizenden boze patiënten [die momenteel maanden moeten wachten om een specialist te zien] naar het buitenland gaan”.

Om dit te voorkomen, wil de Poolse minister van Gezondheidszorg een aantal beperkingen invoeren om de Polen ervan te weerhouden zich massaal in het buitenland te laten behandelen. Patiënten zullen bijvoorbeeld een specifieke doorverwijzing van een Poolse arts nodig hebben, en alleen behandelingen en medicijnen die al worden vergoed door de NFZ komen in aanmerking voor vergoeding.

Het Poolse dagblad schrijft echter dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de wijzigingen zullen zijn aangenomen vóór 25 oktober, de uiterste datum dat alle EU-landen hun wetgeving aangepast moeten hebben. Volgens de krant kan “Brussel Polen een boete opleggen van meerdere duizenden euro’s per dag dat het land treuzelt”.
Tabaksrichtlijn: Rooklobby zegeviert opnieuw

Fri, 13 Sep 2013 17:22:46 +0100

, – Meer....Portugal: “Londen en Berlijn deden Portugese schuldpapier van de hand na ontslag Portas en Gaspar”

Wed, 04 Sep 2013 11:06:18 +0100

Duitse en Britse investeerders hebben in mei en juni respectievelijk meer dan 1,8 miljard en 450 miljoen euro aan staatsobligaties verkocht. Door deze verkoop liep de rente op de Portugese staatsleningen enorm op.

Halverwege mei stond de rente op 5,3 procent voor staatsobligaties, in juni was dat 7 procent, schrijft Diário de Notícias. De situatie werd verergerd door de zwakke Portugese economie van en de politieke crisis waarin het land belandde toen minister van Financiën Vitor Gaspar en minister van Buitenlandse Zaken Paulo Portas in juli hun ontslag indienden.
Polen: ”Duitsers worden in Polen behandeld, omdat het goedkoper en sneller is”

Mon, 19 Aug 2013 12:28:31 +0100

Polen wordt een bestemming voor medische toeristen nu steeds meer buitenlanders naar het land komen om zich op grond van de Europese Gezondheidszorgverzekeringskaart te laten behandelen.

In het eerste halfjaar van 2013 kregen buitenlanders ter waarde van 7,1 miljoen euro medische zorg in Polen, en namen Poolse ziekenhuizen zo'n 17.000 Duitse patiënten op, grotendeels in de provincies dicht bij de Pools-Duitse grens.

Volgens het dagblad is Polen aantrekkelijk voor Duitse en Oostenrijkse hartpatiënten, vooral diegenen die zich in hun eigen land niet extra hebben verzekerd. De ziekenhuizen klagen echter dat ze de kosten die gepaard gaan met de behandeling van buitenlandse patiënten niet volledig vergoed krijgen.
Rookverbod: Het verzet van de Tsjechen

Wed, 14 Aug 2013 16:38:42 +0100

Respekt, Praag – De EU levert een systematische strijd voor een rookverbod in openbare ruimten. En met succes. Alleen Tsjechië biedt weerstand: deze lidstaat is trouw aan zijn eigen idee van liberalisme en grijpt iedere mogelijkheid aan om de Europese regelgeving te torpederen. Meer....België: “Medisch toerisme uit buurlanden stijgt fors”

Tue, 06 Aug 2013 10:12:35 +0100

Het aantal Nederlanders, Duitsers, Fransen, Luxemburgers en Britten dat zich in Belgische ziekenhuizen laat behandelen is in vier jaar tijd gestegen met 18 procent, schrjft De Morgen.

Volgens onderzoek van het Observatorium voor Patiëntenmobiliteit, gaat het vooral om Nederlanders die de wachtlijsten in eigen land willen omzeilen. De krant merkt op dat steeds meer ziektenkostenverzekeraars contracten sluiten met Belgische ziekenhuizen, en citeert een dokter:

Het meest populair zijn orthopedische en cardiologische ingrepen. In Nederland moet je al snel zes maanden wachten op een nieuwe heup, hier kun je quasi meteen geholpen worden.
Hongarije: “Steeds minder gespecialiseerde artsen in het land”

Fri, 26 Jul 2013 10:52:58 +0100

Elk jaar verlaten bijna duizend artsen, voornamelijk medische specialisten, Hongarije om elders in Europa aan de slag te gaan, schrijft Népszava verontrust.

De krant legt uit dat artsen in Hongarije slechts anderhalf keer het modale salaris verdienen en benadrukt dat er te weinig middelen zijn om een goede gezondheidszorg te waarborgen en verder te ontwikkelen. In het buitenland hopen de artsen een hoger salaris te ontvangen en onder betere arbeidsomstandigheden te kunnen werken.

Voor een goed functionerende Hongaarse gezondheidszorg zouden er volgens officiële cijfers, zo preciseert Népszava, 1634 artsen en 3433 ander medisch personeel extra nodig zijn.
Verenigd Koninkrijk: “Honderden sterven door hittegolf”

Thu, 18 Jul 2013 10:14:55 +0100

Bijna 760 mensen zijn in Engeland overleden tijdens de eerste negen dagen van de nog steeds voortdurende hittegolf. Dat meldt de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Zes dagen lang steeg de temperatuur boven de 30 graden Celsius.

Het is onwaarschijnlijk dat er voor eind volgende week een einde komt aan de hittegolf die op 6 juli van start ging. Het dagblad concludeert dan ook dat het aantal doden “waarschijnlijk nog zal verdubbelen”.

Het nationale weerbureau van de regering heeft een gezondheidswaarschuwing uitgegeven voor het zuidoosten van het land. Kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen worden verzocht maatregelen te nemen om zich te beschermen tegen de hoge temperaturen.
Verenigd Koninkrijk: “Woedende families eisen onderzoek doofpotaffaire NHS”

Fri, 21 Jun 2013 12:06:23 +0100

Britse parlementsleden staan op het punt de huidige directeur en voorzitter van de Care Quality Commission (CQC), de toezichthouder op het nationale gezondheidssysteem NHS, ter verantwoording te roepen. Er is onrust ontstaan over een mogelijke doofpotaffaire rond sterfgevallen van baby's in een ziekenhuis in Cumbria in 2008.

Diverse hoge functionarissen van de CQC zijn onder vuur komen te liggen door een gisteren gepubliceerd onafhankelijk rapport over de verrichtingen van de CQC die sterfgevallen moeten onderzoeken in de gezondheidsklinieken die worden gecontroleerd door de universiteitsziekenhuizen van de Morecambe Bay Trust.

Volgens het rapport zou voormalig plaatsvervangend uitvoerend directeur Jill Finney het personeel opdracht hebben gegeven een intern onderzoek van de CQC uit 2011 te vernietigen. Het onderzoek ging over het ongemerkt passeren van de sterfgevallen en zou volgens de directeur te kritisch zijn geweest.
Vrijhandelsverdrag EU-VS: De onderhandelingen kunnen beginnen

Mon, 17 Jun 2013 13:21:11 +0100

“Vrijhandelsverdrag: een gunstig groen licht”, schrijft Le Monde verheugd nadat de Amerikaanse president Barack Obama en de Europese leiders het op de G8-top in Noord-Ierland eens waren geworden over het begin van de onderhandelingen over een groot bilateraal handelsakkoord.

De toenadering tussen de twee handelsblokken aan weerszijden van de Atlantische Oceaan “is goed nieuws” na twintig jaar van vruchteloze pogingen, aldus het dagblad uit Parijs, dat evenwel de volgende nuance aanbrengt:

Het pleit is nog niet beslecht. De discussies zullen op z'n minst twee jaar gaan duren, want de meningsverschillen zijn talrijk: op het gebied van de financiële regelgeving, de bescherming van de persoonsgegevens tegen de achtergrond van het Prism-schandaal rond Amerikaanse elektronische spionage, de genetische modificatie van organismen, hormoonvlees, enzovoorts.

Voorzichtigheid is derhalve geboden, schrijft Le Monde, Ook al heeft Frankrijk dankzij zijn doorzettingsvermogen voorlopig zijn zin gekregen op het punt van een uitzonderingspositie voor de audiovisuele sector, er mag niet te vroeg worden gejuicht:

Karel De Gucht, de Eurocommissaris voor de Handel, die de onderhandelingen van Europese zijde zal leiden, verzekert dat de uitzonderingspositie van de audiovisuele sector nog niet definitief is. Hij is bang dat de regering-Obama in reactie hierop met andere uitzonderingen zal komen, op punten waar de Europeanen op concessies hopen: de openbare markten, labels met de plaats van herkomst van voedingsproducten, transport.

Volgens Die Tageszeitung is het feit dat de Fransen hun zin hebben gekregen niettemin een overwinning. “De cinema blijft nu beschermd en Frankrijk kan zijn films blijven subsidiëren om zich tegen de Hollywood-studio's te weren”, meent het Duitse dagblad.
Denemarken: “Cannabisdealers willen belasting betalen”

Fri, 31 May 2013 10:21:40 +0100

Terwijl de burgemeester van Kopenhagen met het plan speelt cannabis te legaliseren “wil 99 procent” van de dealers belasting betalen over hun handel, vertelt een van hen vandaag in Politiken.

Op deze wijze zouden de dealers in de Deense hoofdstad, met een totale jaaromzet van 1 miljard euro, beschouwd worden als volwaardige verkopers.

Minister Bødskov van Justitie, die van mening is dat de georganiseerde misdaad de controle heeft over de dealers in de wijk Christiania, heeft echter verklaard dat “ieder antwoord op het voorstel om cannabis te legaliseren in drie letters te verwoorden is: N-E-E”.
Voeding: Bijna 5% van het Europese rundvlees is paardenvlees

Wed, 17 Apr 2013 15:01:32 +0100

“Paardenvlees met ontstekingsremmers”, zo vat El Mundo de op 16 april gepubliceerde resultaten samen van het onderzoek van de EU naar paarden- en rundvlees in Europese producten. De aanleiding van de testen, uitgevoerd door verschillende nationale voedsel- en warenautoriteiten op verzoek van de Europese Commissie, was het Britse paardenvleesschandaal van begin dit jaar. Toen werd in een aantal diepvriesproducten, waarin volgens de verpakking rundvlees was verwerkt, paardenvlees aangetroffen.

Er zijn twee soorten testen uitgevoerd: een om vast te stellen of producten die als rundvlees werden verkocht, paardenvlees bevatten; de andere om sporen van fenylbutazon in paardenvlees op te sporen. Dat is een ontstekingsremmer die dieren wordt toegediend, maar die potentieel gevaarlijk is voor mensen en daarom niet in de voedselketen terecht mag komen.

El Mundo licht toe dat uit het onderzoek is gebleken dat “bijna 5 procent van het rundvlees dat de afgelopen maand in de EU is geanalyseerd, sporen van paardenvlees bevat. 0,51 procent van het paardenvlees bevatte sporen van fenylbutazon”. Verder schrijft de Spaanse krant dat volgens de onderzoekers “het paardenvleesschandaal meer aan het licht heeft gebracht over handelsfraude dan over de gevaren voor de voedselveiligheid”.

De landen die het slechtst hebben gescoord, zijn Frankrijk en Griekenland waar in respectievelijk 13 en 12,5 procent van de onderzochte monsters DNA van paarden werd aangetroffen. In het Verenigd Koninkrijk kwam geen enkele fraudezaak met vlees aan het licht, wel werd daar het grootste aantal gevallen (14 van de 16) van fenylbutazon in paardenvlees aangetroffen.

Om het vertrouwen van de consumenten te herstellen, heeft de Europese Commissie voorgesteld de komende maanden harder op te treden tegen fraude met de etikettering of met de handel in vlees. Ook pleit Brussel voor een paspoort voor paarden om controles binnen de EU te verbeteren.
Corruptie en transparantie: Geen onderzoek naar ‘Dalligate’ door EP

Fri, 12 Apr 2013 14:27:45 +0100

Nadat “Dalligate” de Commissie op zijn grondvesten had laten schudden, zou de affaire wel eens kunnen eindigen zonder dat de waarheid ooit boven tafel komt. Het Europees Parlement heeft geweigerd een parlementaire enquêtecommissie onderzoek te laten doen naar het ontslag van Commissaris van Gezondheid John Dalli, die er afgelopen oktober van verdacht werd betrokken te zijn bij een belangenverstrengelingskwestie, schrijft Mediapart.

Het besluit om geen enquêtecommissie in te stellen, die ook kwalijke institutionele praktijken op lobbygebied had moeten onderzoeken, werd op 11 april genomen door de grootste partijen uit het Europarlement: de PPE (rechts), de Socialisten & Democraten en de Liberalen. Dit heeft tot grote verbazing geleid van veel parlementsleden, vooral onder de Groenen, de initiatiefnemers voor het voorstel. Sommigen verdenken de Commissie (die weigert het rapport van het Europees Bureau voor fraudebestrijding, OLAF, over de kwestie te publiceren) en het Parlement ervan het dossier in de doofpot te willen stoppen. Volgens Mediapart:

zou de PPE alles doen om zijn kampioen [Commissievoorzitter, red.] José Manuel Barroso te verdedigen, terwijl de Socialisten koste wat kost Giovanni Kessler blijven steunen, de zwaar onder vuur liggende voorzitter van Olaf, voormalig Italiaans volksvertegenwoordiger, en lid van de (centrumlinkse) Democratische partij. De twee partijen zouden dus hetzelfde belang hebben: zorgen dat het schandaal vergeten wordt, en overgaan tot de orde van de dag. […] Ondertussen zal het afwijzen van die “speciale commissie” wel meer mensen verrassen, aangezien de zaak in de afgelopen zes maanden steeds duisterder werd en de verdedigende woorden van menigeen steeds ongeloofwaardiger en tegenstrijdiger leken.
Europese Commissie: “Dalligate”, complot van tabaksindustrie?

Fri, 22 Mar 2013 16:05:20 +0100

“Is José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, al dan niet bewust, door de tabaksindustrie gebruikt toen hij zijn commissaris voor Volksgezondheid op 16 oktober op beschuldiging van corruptie keihard uit zijn functie ontsloeg?" vraagt Libération zich af nu de zaak tegen John Dalli "steeds zwakker lijkt te worden". De Brusselse correspondent van het Franse dagblad is in het bezit gekomen van een opname waarin "Swedish Match, het Zweedse bedrijf van snus waarmee de zaak aan het rollen kwam, erkent dat de Olaf, het fraudebestrijdingsbureau van de Commissie, zou hebben gevraagd om te volharden in een volstrekt onjuiste versie van de feiten".

De krant schrijft dat er twijfel is over een bijeenkomst die op 10 februari 2012 zou hebben plaatsgevonden en die de sluitsteen vormt van dit dossier:

Volgens Swedish Match is er [die dag, red.] een deal gesloten tussen Silvio Zammit, een vriend van Dalli, en de Maltese advocate Gayle Kimberley: 10 miljoen euro voor een ontmoeting van het Zweedse bedrijf met de eurocommissaris en 50 miljoen extra als snus zou worden toegestaan. Die bijeenkomst en de ontmoeting tussen Dalli en Kimberley op Malta een maand eerder, toen ze hem drie pagina's zou hebben overhandigd waaruit zou blijken dat de snus niet gevaarlijk is, vormen de basis van de beschuldiging. Dalli heeft toegegeven dat die ontmoeting inderdaad heeft plaatsgevonden, maar heeft de bijeenkomst van 10 februari altijd ontkend.

"Met andere woorden, het voornaamste bewijsstuk in dit dossier berust op een dubbele leugen, namelijk van Kimberley en van de Olaf", aldus Libération. De krant citeert José Bové, vice-voorzitter van de landbouwcommissie van het Europees parlement, voor wie "deze hele zaak steeds dubieuzer wordt".
Europa: Levensverwachting verschilt per land

Wed, 13 Mar 2013 15:22:16 +0100

"Volksgezondheid in Europa laat tweedeling zien", schrijft El País na de publicatie van het Europees rapport volksgezondheid 2012 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De krant uit Madrid benadrukt dat "Spanjaarden tot de langst levende Europeanen behoren". Die lange levensduur kan deels worden verklaard door het mediterrane dieet en het geringere alcoholgebruik ten opzichte van veel Europeanen. Van alle Europese vrouwen leven Spaanse vrouwen het langst, met een levensverwachting van 85 jaar, 12 jaar langer dan vrouwen uit Moldavië of Kirgizië", wier levensverwachting het kortst is van heel Europa.

Dit is nog maar een van de indicatoren voor de nog altijd grote verschillen tussen de 53 Europese landen. Oost-Europa blijft ondermaats scoren als het gaat om sterftecijfers, ziekten en toegang tot drinkwater. Op dit vlak is duidelijk sprake van een tweedeling binnen Europa.

Niettemin "worden we in Europa steeds ouder", aldus El País. Een paradox die ook de Süddeutsche Zeitung waarneemt:

De levensverwachting neemt merkbaar toe: in 2010 werden Europeanen gemiddeld 76 jaar oud, 5 jaar ouder dan in 1980. Maar er bestaat een enorme kloof tussen de landen met de hoogste en de landen met de laagste levensverwachting. In Zwitserland, IJsland en veel mediterrane landen bereikt de bevolking een gemiddelde leeftijd van 82 jaar. Russen daarentegen hebben een levensverwachting van slechts 69 jaar.

Het dagblad uit München wijst erop dat een hartaanval de voornaamste doodsoorzaak is en dat het sterftecijfer als gevolg van hart- en vaatziekten in Oost-Europese landen dertien keer hoger ligt. El País merkt op dat in het rapport geen rekening wordt gehouden met de gevolgen van de economische crisis voor de volksgezondheid en meent dat "deze cijfers kunnen worden verbeterd als door de politiek meer aandacht wordt besteed aan volksgezondheid".
Tsjechië: ‘Honderden artsen staken werk en ontspannen’

Fri, 01 Mar 2013 12:06:28 +0100

Tsjechische artsen houden vandaag, op 1 maart, een “gezondheidsdag” uit protest tegen het gebrek aan overheidsinvesteringen in de gezondheidszorg en tegen een nieuw betaalsysteem waardoor hun salaris erop terug zou kunnen gaan. Als voorbeeld geeft Mladá Fronta DNES het salaris van een internist dat met 25 procent gekort kan gaan worden.

Ze sluiten hun praktijken en gaan lekker uitrusten of voor een check-up naar een arts”, schrijft de Tsjechische krant. Het dagblad schrijft ook dat door nieuwe vergoedingsregels minder verzekeringsmaatschappijen zullen betalen voor behandelingen van patiënten.

Twee jaar geleden zetten duizenden ziekenhuisartsen ook een grote protestactie op touw. De campagne Bedankt, wij zijn weg mondde toen uit tot een groot succes.
Voeding: Roemenen verteren paardenlasagne slecht

Wed, 27 Feb 2013 12:24:16 +0100

Revista 22, Boekarest – Het eerste slachtoffer in de fraudezaak met paardenvlees in kant-en-klaargerechten is gevallen. Het gaat om Roemenië, dat ten onrechte als de veroorzaker van het schandaal wordt beschouwd. De hele landbouwsector in het land moet nu in actie komen om het vertrouwen van de rest van Europa terug te winnen. Meer....Voeding: “Luidere oproep EU voor duidelijkere etikettering vlees”

Mon, 25 Feb 2013 11:00:33 +0100

Tijdens de vergadering vandaag in Brussel van de Europese ministers van Landbouw zal de Oostenrijkse minister Nikolaus Berlakovich zijn voorstel voor “een voedingspaspoort” uit de doeken doen. Dit ‘paspoort’ moet voor betere transparantie zorgen van de herkomst en de ingrediënten van kant-en-klaarmaaltijden die in de EU worden verkocht.

Berlakovich gaat proberen om samen met zijn Duitse, Franse en Britse ambtsgenoten Europees verzet uit de weg te ruimen. Met name de voedingsmiddelenindustrie zou niet zitten te wachten op een dergelijke verplichting omdat dit extra bureaucratie met zich meebrengt.
Duitsland: “Fraude met biologische eieren”

Mon, 25 Feb 2013 10:31:59 +0100

Het Openbaar Ministerie van de Duitse gemeente Oldenburg onderzoekt de biologische eieren van 150 bedrijven in Nedersaksen en 50 bedrijven in andere deelstaten.

Deze bedrijven worden ervan verdacht de afgelopen jaren miljoenen eieren te hebben verkocht met een bio-keurmerk terwijl ze afkomstig waren uit legbatterijen.

Het onderzoek, dat al in 2011 is gestart, is afgelopen weekend pas onthuld door Der Spiegel. Volgens het Duitse tijdschrift riskeren de bedrijven geldboetes dan wel gevangenisstraffen van maximaal een jaar.
België: “Euthanasie bij kinderen gebeurt al”

Thu, 21 Feb 2013 10:49:03 +0100

We weten allemaal dat er vandaag al euthanasie op kinderen gebeurt. Actieve euthanasie, ja”. Dat verklaarde medisch specialist Dominique Biarent, afdelingshoofd intensive care in het Brusselse Fabiolaziekenhuis, gisteren in de Belgische senaat naar aanleiding van een hoorzitting van de commissie Justitie en Sociale Zaken.

Euthanasie op kinderen is verboden in België, maar “er groeit een brede consensus om de euthanasiewet uit te breiden”, schrijft de Vlaamse krant. Deze wet “werd in mei 2002 in het leven geroepen en is tot nog toe beperkt tot volwassen die ondraaglijk en uitzichtloos fysiek en psychisch lijden”.
Verenigd Koninkrijk: “Falende Britse gezondheidszorg kost ieder jaar 1.600 kinderlevens”

Tue, 19 Feb 2013 11:33:26 +0100

De dood van een kwart van alle kinderen die ieder jaar in het Verenigd Koninkrijk overlijden is te wijden aan “aantoonbare fouten” die in de zorg gemaakt worden en bij 43 procent van de gevallen is sprake van “potentieel vermijdbare factoren”. The Times meldt dit op de dag dat het Britse parlement debatteert over nieuwe plannen om kindersterfte terug te dringen.

De Britse regering wil dat er een nationaal onderzoek gehouden wordt naar zorg voor kinderen. Daarnaast wil zij een werkgroep oprichten om de gezondheid van kinderen in de gaten te houden en pleit ze voor een betere uitwisseling van patiëntgegevens.

De plannen van de regering komen een week nadat bekend werd gemaakt dat tussen 2005 en 2008 1.200 patiënten in het ziekenhuis in Stafford zijn overleden door verwaarlozing.
Voeding: “Gegarandeerd met paard”

Tue, 19 Feb 2013 11:05:51 +0100

De goedkope lasagne waarin paardenvlees in plaats van rundvlees is aangetroffen, is slechts het topje van de ijsberg. Dat stelt Die Welt.

Sinds de voedingsautoriteiten en distributeurs meer kant-en-klaarmaaltijden onder de loep nemen, lijkt het erop dat er niet alleen met diepvrieslasagne is gefraudeerd.

De Duitse overheid werkt aan een actieplan om harder op te kunnen treden tegen bedrijven die sjoemelen met voedingsetiketten.
Gezondheid: “EU wil proeven op mensen vereenvoudigen”

Mon, 18 Feb 2013 10:41:12 +0100

De Europese Commissie werkt aan een regelgeving om klinisch farmaceutisch onderzoek op mensen te vereenvoudigen. Zo wil Brussel bijvoorbeeld af van de betrokkenheid van onafhankelijke ethische commissies bij de autorisatie van proeven.

Ook stelt de Commissie voor dat in de toekomst slechts één lidstaat (nota bene voorgesteld door de farmaceutische industrie) de risico’s van proeven onderzoekt en dat het oordeel van dit land in alle andere lidstaten geldig zal zijn.

Medische specialisten en filosofen vrezen dat de lidstaten die het meest kritisch zijn op farmaceutisch gebied vermeden zullen worden en dat de grenzen minder duidelijk zullen zijn dan bij dierproeven.

Het voorstel wordt in juni in het Europees Parlement besproken.
Verenigd Koninkrijk: “De dikke man van Europa”

Mon, 18 Feb 2013 10:22:56 +0100

Britse dokters willen dat de prijs van koolzuurhoudende frisdrank met 20 procent omhoog gaat en pleiten voor regelgeving om het aantal snackbars in de buurt van scholen in te perken. Hiermee willen ze de “Britse spiraal van de obesitascrisis” te lijf gaan.

Volgens een onlangs verschenen rapport van de Academy of Medical Royal Colleges kampt één op de vier volwassenen in Groot-Brittannië met overgewicht. Specialisten verwachten dat dit aantal in 2050 opgelopen zal zijn tot 60 procent bij de mannen, 50 procent bij de vrouwen en 25 bij kinderen. Geschat wordt dat de gevolgen van obesitas, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en kanker, de Britse schatkist 5,1 miljard pond (5,9 miljard euro) per jaar kosten.
Voedsel: “Vlees: van fraude tot gezondheidswaarschuwing”

Fri, 15 Feb 2013 10:11:55 +0100

“Er zijn vanaf heden twee paardenvleesaffaires in Europa”, meent het Belgische dagblad na de ontdekking van sporen van fenylbutazon, een verboden ontstekingsremmer, in Britse paardenkarkassen die naar Frankrijk zijn geëxporteerd.

De zaak onderstreept dat lokale autoriteiten op het gebied van controles voor volksgezondheid hebben gefaald. In Frankrijk heeft de minister van Landbouw de vergunningen voor het bedrijf Spanghero ingetrokken. De vleesverwerker was op de hoogte van de fraude: de karkassen die bij hen werden afgeleverd hadden een douanelabel met “paardenvlees” erop. Spanghero verkocht het vlees echter als rundvlees.
Voeding: Prijsvechters hebben hun grens bereikt

Thu, 14 Feb 2013 16:33:01 +0100

Financial Times, Londen – Het vervangen van rund- door paardenvlees is een spectaculair teken dat pogingen om de prijzen zo laag mogelijk te houden nu hun grens hebben bereikt, schrijft een columnist van de Financial Times. Meer....Voeding: “Waarschuwing: paard”

Thu, 14 Feb 2013 09:42:08 +0100

Het schandaal van diepvriesvoedsel dat paardenvlees bevat in plaats van rundvlees, heeft zich naar Duitsland uitgebreid. In Noordrijn-Westfalen hebben de autoriteiten in meerdere lasagna’s DNA van paarden aangetroffen. Discounter Real en de supermarktketen Tengelmann hebben inmiddels de lasagna’s uit hun schappen gehaald.

De krant benadrukt dat Duitsers, net zoals Britten, om historische en emotionele redenen geen paardenvlees eten. In het laatste kwartaal van 2012 zijn 14.929.600 varkens en slechts 3.400 paarden geslacht in Duitsland.
Voeding: Gebruik paardenvlees is een Europees probleem

Wed, 13 Feb 2013 12:29:32 +0100

NRC Handelsblad, Amsterdam – Het paardenvleesschandaal dat in het Verenigd Koninkrijk begon, is een voedselschandaal op Europees niveau geworden. Terwijl de verschillende Europese landen elkaar de zwarte piet toespelen blijft onbesproken dat door de economische crisis grote gezinnen met een laag inkomen niet genoeg geld hebben om vlees van goede kwaliteit te kopen. Meer....Voeding: “Paardenvleesschandaal dijt uit”

Wed, 13 Feb 2013 11:58:28 +0100

Ook elders in Europa groeit de onrust in de voedingssector toe” schrijft het Vlaamse dagblad De Standaard. Gisteren werd bekend dat ook in Frankrijk paardenvlees is aangetroffen in diepvrieslasagne, waar eigenlijk rundvlees in had moeten zitten. Het gaat om producten van het merk Picard, die eveneens in België worden verkocht. Het bedrijf, dat zich bezighoudt met de vervaardiging en distributie van diepvriesproducten, heeft – net als het Britse Findus – zijn vlees gekocht bij de Franse leverancier Comigel, licht de de krant toe.
EU-begroting: Françoise-Antoinette

Tue, 12 Feb 2013 17:41:05 +0100

The Times, Londen – Cartoon. Meer....Roemenië-Verenigd Koninkrijk: “Roemenen niet schuldig aan paardenvlees dat beland is in Groot-Brittannië”

Tue, 12 Feb 2013 10:24:20 +0100

Het paardenvlees dat teruggevonden is in de rundvleeslasagne, die vorige week in Groot-Brittannië uit de schappen werd gehaald, komt uit Roemenië. Maar, zo meldt het Roemeense dagblad Evenimentul zilei, dit vlees is “naar alle waarschijnlijkheid” in een ander land verwerkt.

Door het Britse vleesschandaal is de Roemeense vleesindustrie in diskrediet geraakt op de Europese markt, schrijft de krant.
Roemenië: Aan schandpaal door vleesschandaal

Mon, 11 Feb 2013 16:01:41 +0100

Opnieuw is er een schandaal aan het licht gekomen dat het imago van Roemenië binnen de EU aantast. Volgens het etiket zou de lasagne van een bekend merk in Europa louter rundvlees moeten bevatten. Dat er niettemin paardenvlees afkomstig uit Roemenië in is aangetroffen, bewijst eens te meer “dat wij niet in staat zijn ons te houden aan een minimum aan regels, dat voor iedere gemeenschap onontbeerlijk is om te kunnen functioneren”, schrijft România liberă.

De eenheidsmarkt maakt het mogelijk "dat een Roemeens slachthuis vlees exporteert naar een grossier op Cyprus, die het doorverkoopt aan een onderneming in Luxemburg, die het vervolgens verkoopt aan een Zweeds bedrijf, dat het via zijn Franse dochtermaatschappij in het Verenigd Koninkrijk op de markt brengt”, aldus de Roemeense krant. Deze handelwijze betekent een voordeel “als alle landen zich op een verantwoordelijke manier van hun taak kwijten”, voegt het dagblad toe. “Maar als de vertrouwensketen tussen de instellingen en de Europese landen wordt verbroken – al is het maar door één klein schakeltje -, dan doet dit het Europese project op zijn grondvesten schudden.”

Het dagblad schrijft:

Deze toestand is koren op de molen van de Britse xenofoben, maar ook van al diegenen die tot op heden blijven volhouden dat Roemenië niet tot de EU had mogen worden toegelaten.

Volgens een andere Roemeense krant, Adevărul, zou het lijstje met verdachten moeten worden aangevoerd door het bedrijf dat “het vlees heeft verpakt en geëxporteerd, maar in de praktijk zijn alle ogen gericht op Roemenië, omdat het vlees hier vandaan komt. Het voorstel van een Brits conservatief parlementslid om beperkingen te stellen aan onze export, en vervolgens aan alle ingevoerde producten uit de Europese Unie, toont eens te meer aan dat het onze schuld is, dat al het kwaad dat het Verenigd Koninkrijk treft, zijn oorsprong heeft in Roemenië.”

România liberă merkt tot slot op:

Zelfs als blijkt dat niemand in Roemenië een fout heeft gemaakt in dit schandaal, dan zal daar geen aandacht voor zijn. Dat is het ironische en trieste aan dit verhaal. Aangezien iedereen eraan gewend is dat wij liegen en bedriegen, maakt het niemand iets uit als wij voor één keer ten onrechte beschuldigd zouden worden.
Verenigd Koninkrijk: Zorg schandalig onder de maat

Thu, 07 Feb 2013 15:44:55 +0100

“Patiënten door het hele land lopen gevaar door wijdverbreide misstanden die tot een van de grootste schandalen uit de geschiedenis van de Britse nationale gezondheidszorg [NHS] hebben geleid”, schrijft The Times op zijn voorpagina. Het artikel volgt op de publicatie van een rapport over het staatsziekenhuis van Stafford, waar ongeveer 1.200 patiënten tussen 2005 en 2008 overleden als gevolg van ontoereikende behandeling door het medisch personeel. Het onderzoek beschrijft gevallen waarin patiënten zo’n dorst hadden dat ze geen andere keus hadden dan bloemwater uit vazen te drinken en waarbij receptionisten in plaats van de verpleging moesten besluiten welke patiënten er met voorrang behandeld moesten worden. Toen het nieuws uit het rapport bekend werd, werd er in vijf andere ziekenhuizen onmiddellijk gelast tot verder onderzoek omdat er ook daar sprake was van ongebruikelijk hoge sterftecijfers.

Arts en programmamaker Phil Hammond schrijft in The Times dat het tijd wordt een eind te maken aan het “anonimiteitscomplot” waarbij medisch personeel onder zijn verantwoordelijkheid voor mishandeling probeerde uit te komen, en de zwarte piet doorschoof naar het hogere management. Hij bekritiseert daarnaast de auteur van het rapport, advocaat Robert Francis, die de schuld niet ronduit wil neerleggen bij de verantwoordelijken.

In 2006, toen de NHS halverwege het jaar al op een tekort van £600 miljoen zat, trad topman Nigel Crisp terug. Maar als er 1.200 mensen onnodig sterven in een enkel ziekenhuis, is er niemand die ontslag neemt. Sir David Nicholson, de huidige topman van de NHS was in 2005 hoofd van de West Midlands Strategic Health Authority, het instituut dat verondersteld werd toezicht te houden op de standaarden in het ziekenhuis van Stafford. Hij zou zijn ontslag moeten indienen.
Samenleving: “België is drugsparadijs”

Mon, 04 Feb 2013 11:40:05 +0100

Volgens een “verontrustend rapport” van Europol en het Europese Centrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA), dat vorige maand is gepubliceerd, is België het Europese land met de “zuiverste” en “goedkoopste” drugs. Met name heroine, cocaine, cannabis en amfetamines worden veel verhandeld in België.

De oorzaak hiervan is onder meer dat België “fungeert als verdeelcentrum voor Europa”, aldus de krant die zich baseert op het rapport. Daarin staat onder andere dat cocaïne in België "een van de laagste prijzen en een van de hoogste zuiverheidsgraden in Europa heeft" omdat het "aan begin van de ketting ligt".
Drugs: Wanhopige Europese smokkelaars in Peruaanse cel

Fri, 11 Jan 2013 12:29:33 +0100

Le Figaro, Parijs – Julia, een Spaanse grootmoeder, en Jérémy, een Franse bakker... ze hadden zoveel moeite de eindjes aan elkaar te knopen dat ze zwichtten voor het snelle geld: cocaïne smokkelen uit Peru. Maar in plaats van geld te verdienen, zitten ze nu te verkommeren in een gevangenis in Lima. Meer....Europese Commissie: Groenen willen onderzoek “Dalligate”

Thu, 10 Jan 2013 13:19:28 +0100

“Brengt de val van oud-EU-commissaris John Dalli nu ook commissievoorzitter Barroso in de problemen?”, vraagt De Morgen zich af. De fractie van de Groenen in het Europees Parlement wil een speciale commissie om de “geheime ontmoetingen tussen de tabaksindustrie en topmedewerkers van José Manuel Barroso” uit te zoeken. De Groenen hopen op 10 januari bij een vergadering met andere EP-fractievoorzitters steun te krijgen voor hun voorstel.

Het dagblad brengt in herinnering dat  Barroso op 16 oktober het ontslag van Dalli had geëist naar aanleiding van een klacht van een Zweedse tabaksfabrikant waaruit belangenverstrengeling zou blijken. Dalli ontkent de beschuldigingen maar geeft wel toe dat hij één ontmoeting met de tabaksindustrie niet had gerapporteerd. Dit is “volgens de Europese Commissie een duidelijke schending van zijn gedragscode en van de Wereldgezondheidsorganisatie”. Maar de Commissie zelf heeft “minstens zes contacten gehad met de tabaksindustrie die niet werden gerapporteerd”, volgens Europarlementariër voor de Groenen José Bové. “Als Dalli al moest aftreden, moeten andere verantwoordelijken [die de regels overtreden] dat ook doen”, is zijn mening. De Morgen voegt eraan toe:

de Groene Europarlementariërs Bart Staes en José Bové stellen dat de tabaksindustrie er dankzij intensief lobbyen bij Barroso’s diensten in slaagde sinds 2010 de invoering te vertragen van de nieuwe, strengere, Tabaksrichtlijn. Zo stelde [de algemeen secretaris Catherine] Day tot twee keer toe cruciaal overleg over de Tabaksrichtlijn uit.

De EVP (Europese Volkspartij, rechts), de grootste fractie in het Europees Parlement, sluit zich grotendeels aan bij het voorstel van de Groenen, maar vreest dat “*er tijd verloren gaat met de samenstelling [van een onderzoekscommissie, red.]. Volgens de EVP is het topprioriteit om inzage te krijgen in het rapport van het onafhankelijke Toezichtscomité op OLAF dat onregelmatigheden zou hebben gevonden in het onderzoek van de anti-fraudedienst naar Dalli.
Europese Commissie : Het geneesmiddel waar Brussel niet van wil weten

Wed, 09 Jan 2013 14:31:07 +0100

"Zou de Europese Commissie liever de belangen behartigen van een Amerikaans farmaceutisch bedrijf dan zich bekommeren om de overlevingskans van enkele tientallen patiënten die lijden aan een ernstige en zeldzame leveraandoening?". Dat vraagt Libération zich af Het Franse dagblad schrijft in een uitgebreid artikel:

De Commissie verzet zich al drie jaar met hand en tand tegen het op de markt brengen van het medicijn Orphacol, dat door CTRS, een klein Frans laboratorium, wordt geproduceerd. Het medicijn kan patiënten die aan een zeldzame leveraandoening lijden van een zekere dood redden [...] Deze bureaucratische verbetenheid kan niet worden geweten aan enig gevaar voor de volksgezondheid, want zowel wetenschappers als de 27 lidstaten hebben unaniem positief geadviseerd over dit geneesmiddel waarvan is bewezen dat het werkt. Het Amerikaanse bedrijf Asklepion Pharmaceuticals, een laboratorium dat in handen is van de zevendedagsadventisten, blijkt echter bij het in Londen gevestigde Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) een vergunning te hebben aangevraagd voor het op de markt brengen van een concurrerend medicijn – dat nog niet eens bestaat – en is in zijn nopjes met de weigering van de Commissie om Orphacol toe te staan.

Dit hardnekkig weigeren is "onbegrijpelijk", erkent een ambtenaar van de Commissie. Immers, schrijft Libération, "in de regel verschanst de Commissie zich achter de wetenschappelijke adviezen van de verschillende Europese agentschappen".

De krant wijst beschuldigend naar Patricia Brunko van de Europese Commissie. Zij staat aan hoofd van de afdeling die gaat over medicijnen voor menselijk gebruik en "lijkt vastbesloten om Orphacol uit te schakelen". De krant legt een verband met de zaak Dalli en licht toe:

iedereen weet dat Brunko onder voormalig commissaris John Dalli viel, die in oktober door Commissievoorzitter Barroso de laan uit is gestuurd op verdenking van omkoping door tabaksfabrikanten. "De zaak is echter nog niet aangekaart bij Olaf, het antifraudebureau van de Commissie", aldus de berichtgeving uit Parijs.
Handel: Gifcontainers in de Europese havens

Thu, 03 Jan 2013 14:29:08 +0100

Containers met gif” arriveren in de Europese havens. Dit alarmerende bericht stond gisteren in Le Monde. Het Franse dagblad schrijft dat van de miljoen containers die iedere week worden uitgeladen “15 tot 20 procent gassen bevat die extreem gevaarlijk, kankerverwekkend of schadelijk voor het zenuwstelsel zijn” en dat deze stoffen “een bedreiging vormen voor een hele keten van werknemers […] tot aan de consument zelf”.

De vraag is hoe deze gassen in de containers terecht zijn gekomen. Gedeeltelijk door het gebruik van bestrijdingsmiddelen om “schimmels en schadelijke dieren tijdens het transport te elimineren". Een andere oorzaak is dat de handelswaren zelf gassen en dampen afgeven. Kleding die in Azië is gefabriceerd, bevat vaak oplosmiddelen op basis van benzeen en tolueen, die kankerverwekkend zijn.

Al sinds 2011 worden in Frankrijk maatregelen genomen (zoals een verplichte ventilatieperiode en het gebruik van maskers, handschoenen en veiligheidsbrillen) om het risico van blootstelling aan deze giftige stoffen te voorkomen. Maar deze maatregelen worden “door de vakbonden als ontoereikend en ongeschikt beoordeeld”, merkt Le Monde op. De krant vergelijkt de Franse situatie met die in België en Nederland:

De protocollen tussen de werkgevers en de vakbonden verplichten om systematisch maatregelen te treffen zodra de aanwezigheid van gassen wordt vermoed. De Nederlandse douane eist een verklaring van de afwezigheid van giftige stoffen die niet ouder is dan twee uur voordat zij een container in behandeling neemt. Jan de Jong, bestuurder van FNV Bondgenoten, wil dat de regeringen nog verder gaan door het probleem bij de bron aan te pakken en door bepaalde producten wereldwijd te verbieden.
Zweden: Brussel moet van ‘snus’ afblijven

Thu, 20 Dec 2012 15:29:32 +0100

Het voorstel voor herziening van de tabaksrichtlijn, dat op 19 december in Brussel is gepresenteerd, heeft in Zweden tot felle reacties geleid. In deze tekst staat namelijk dat het verbod op pruimtabak, zoals de in Zweden zeer geliefde snus, wordt gehandhaafd. Bovendien moeten doosjes pruimtabak een zichtbare “gezondheidswaarschuwing" krijgen, net als bij pakjes sigaretten, en is het verboden er aroma's aan toe te voegen. Zweden heeft weliswaar een vrijstelling voor de productie en verkoop van snus, maar mag dit belangrijkste product van zijn tabaksindustrie nog altijd niet exporteren. Aftonbladet beschuldigt de Zweedse regering ervan de vrijstelling voor snus in gevaar te hebben gebracht, omdat zij onder druk van de tabakslobby “volledig gefocust was op het verkrijgen van een exportvergunning”. Zoals het er nu voorstaat, zal Fredrik Reinfeldt de geschiedenis ingaan als de premier die de Zweden hun snus heeft afgepakt. […] Als de Zweedse politici in de toekomst meer succes willen hebben, dan moeten ze hun strategie veranderen. Het verdedigen van de Zweedse vrijstelling moet vooropstaan. De wens van de tabaksindustrie om nieuwe markten aan te boren, moet op het tweede plan komen. In Expressen hekelt de filosoof Lars Gustafsson “de autoritaire taal van de Europese Commissie”, die wil voorschrijven “welke smaak snus moet hebben en waarheen het mag worden geëxporteerd”. Volgens Gustafsson is dit zelfs “een cruciale kwestie van democratie”. “Maar daar gaat het niet om”, schrijft hij: Het gaat evenmin om de filosofische vraag of een organisatie die niet in staat is een coherent beleid te voeren om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zich wel moet bemoeien met hoe consumenten in de lidstaten hun snus gebruiken. Nee, waar het om gaat, is dat wij Barroso [de voorzitter van de Europese Commissie, red.] moeten laten weten dat hij niets anders is dan een lakei. En dat hij niet voorbij kan gaan aan onze minister van Handel, die – anders dan hij zelf – over democratische legitimiteit beschikt. Waaraan ontleent Barroso zijn legitimiteit? "Pierre Schellekens is hoofd van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Stockholm. En hij gebruikt snus", schrijft het dagblad in zijn hoofdartikel: Schellekens kan dus binnenkort een rapport aan Brussel sturen over de scepsis tegenover de EU, die in Zweden alleen maar toeneemt, en over het negatieve beeld van de EU-bureaucraten, die alles tot in detail willen reglementeren en het aroma van onze snus willen verbieden. De Europese samenwerking is in veel opzichten een fantastische uitvinding. Maar het zijn juist dit soort idiote voorstellen die ervoor zorgen dat de betrokkenheid van de bevolking bij de Unie afneemt. Dit uitzonderlijke onvermogen om onderscheid te maken tussen grote en kleine problemen. [...]Tabak: Pakjes sigaretten nog onaantrekkelijker

Wed, 19 Dec 2012 15:38:56 +0100

“Europa legt pakket maatregelen op tafel om rokers te ontmoedigen”, kopt de Belgische krant La libre Belgique op de voorpagina. De krant verwijst naar de richtlijn voor “de productie, verpakking en verkoop van tabak” die de Europese Commissie op 19 december heeft gepresenteerd. Verscheidene media hebben inzage gehad in de te nemen maatregelen. Pakjes sigaretten en shag moeten in het vervolg aan beide zijden voor 75% bedekt zijn met teksten of foto's die waarschuwen voor gezondheidsschade, tegen 40% nu. Les Echos vergelijkt “dit salvo van antitabaksmaatregelen” van de Commissie echter met wat er op 1 december aan de andere kant van de wereld werd besloten: Het is hier nog geen Australië, waar alle pakjes er voortaan hetzelfde uitzien en geen merklogo's bevatten, maar de richtlijn stelt lidstaten wel in staat hun maatregelen verder aan te scherpen. Vier landen, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië en België, zouden al hebben aangegeven het Australische voorbeeld te willen volgen. De richtlijn beoogt ook om bepaalde aroma's (zoals menthol) of extra dunne sigaretten te verbieden, omdat die tot roken zouden aanzetten. Genoeg reden om de woede te wekken van de zeer machtige tabakslobby, die er alles aan heeft gedaan om betrokken te worden bij het opstellen van de maatregelen. Zo werd eurocommissaris voor Volksgezondheid John Dalli in oktober 2012 gedwongen om af te treden, op verdenking van het aannemen van steekpenningen. La Stampa vindt de furieuze reactie van de “big tobacco”, tabaksproducenten en sigarenhandelaars, niet volkomen onterecht: Afgezien van het feit dat deze slechte gewoonte de gezondheid in gevaar brengt, wat niemand zal ontkennen, zijn hun argumenten niet geheel ongefundeerd. De deur te ver dichtgooien leidt tot smokkel en vergroot de kans op namaak, waardoor er pakjes op de markt komen die vol zitten met allerlei troep. De strijd van de lobbyisten is “nog lang niet gestreden”, concludeert Les Echos, want De tekst moet nu zowel door het Europees Parlement als door de lidstaten worden goedgekeurd. Stockholm zou moeten terugkomen op de uitgaven voor snus. En Duitsland heeft ook al laten weten niet zonder meer voorstander te zijn van het idee om pakjes voor 75% te bedekken. [...]Tsjechië - Duitsland: Gesjoemel aan de grens

Thu, 06 Dec 2012 15:17:10 +0100

Benzine de ene kant op, drugs naar de andere: over de Duits-Tsjechische grens heen wordt steeds meer gesmokkeld, en de politie en douane van beide landen hebben er hun handen aan vol.

“De niet-belaste benzine stroomt van Duitsland naar Tsjechië”, stelt Hospodářské noviny vast. Iedere dag, schrijft de krant, verlaten 40 à 50 met brandstof gevulde tankauto’s de raffinaderij van Ingolstadt in Beieren, die deels in handen is van een Russisch bedrijf, naar Tsjechië waar ze de benzinestations tegen ongekend lage prijzen bevoorraden: 1,32 euro per liter in plaats van de gangbare 1,42 euro.

Politie en douane zijn een onderzoek gestart naar een mogelijke belastingontduikingszaak met een omvang van tientallen miljoenen euro’s. Het gaat om 50 tot 60 miljoen liter per maand, dat is een vijfde van de Tsjechische benzineconsumptie. […] De Tsjechische distributeurs kopen de brandstof op legale wijze en betalen de accijnzen. Maar vervolgens verdwijnt de benzine binnen een paar dagen in een ondoorzichtig systeem van tussenpersonen. Daarvan doet er een aangifte bij de autoriteiten om zijn BTW te betalen, en gaat vervolgens failliet [zodat hij aan de btw ontsnapt, red.]

Ook op het gebied van drugs zijn er in het grensgebied problemen. Mladá Fronta Dnes schrijft dat “Duitsers houden Tsjechische meth tegen” en legt uit dat de Duitse politie vaker controleert en het grensgebied en de Vietnamese markten die daar worden gehouden, streng bewaakt om de handel in methamfetamine te bestrijden:

Soms worden er zelfs onschuldige automobilisten geïntimideerd of worden alle auto’s die van de markt afkomen, gecontroleerd. Berlijn laat weten dat het aantal Duitse drugsverslaafden flink is uitgedund door de meth uit Tsjechië. Bovendien vindt Duitsland het Tsjechische drugsbeleid te liberaal. Experts zijn het daar niet mee eens, want hoewel er op het bezit van een kleine hoeveelheid meth slechts een boete staat, de productie en distributie van de drugs zijn, net als overal, strafbaar.
Europese Commissie: De macht van de tabakslobby

Fri, 30 Nov 2012 16:38:35 +0100

Der Spiegel, Hamburg – Sinds het terugtreden van de Eurocommissaris voor de Volksgezondheid John Dalli hopen de vragen over de invloed van de tabakslobby binnen de Europese Unie zich op. Werd Dalli werkelijk door Commissie-voorzitter Barroso gedwongen op te stappen? En welke rol speelt het Europese Bureau voor Fraudebestrijding OLAF in deze affaire? Veel wijst erop dat de macht van de tabaksindustrie in Brussel veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen. Meer....Europese Commissie: “Dalligate”, machtsmisbruik of complot?

Fri, 26 Oct 2012 15:59:46 +0100

La Tribune, Parijs – Een week na het aftreden van John Dalli lijkt het er steeds mee op dat er sprake is van een complot tegen de eurocommissaris die op het punt stond een verscherpte tabaksrichtlijn te presenteren. Naast het vermeende machtsmisbruik is er nu ook een inbraak gepleegd op het kantoor van de anti-tabaksactivisten. Meer....Europese Commissie: ‘Dalligate’ verspreidt zich als olievlek

Thu, 25 Oct 2012 15:15:09 +0100

Het ontslag van Eurocommissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming John Dalli, die genoemd wordt in een fraudeonderzoek naar machtsmisbruik van het Europese Antifraudebureau (OLAF), had snel geregeld moeten zijn. Nu lijkt de zaak echter een politiek-juridische wending te nemen die steeds beschamender wordt voor Brussel. De nieuwe feiten over wat in de pers inmiddels tot “Dalligate” werd gebombardeerd, worden op de voorpagina van de Times of Malta als volgt samengevat: “Waarschuwing van Barroso aan Dalli, terwijl de procureur-generaal het EU-rapport aan de politie overdraagt. Een lid van het comité van toezicht van het OLAF neemt ontslag na overtreding van een procedure”. Op 24 oktober heeft de voorzitter van de Europese Commissie een brief aan Dalli geschreven waarin hij hem “sommeert zich integer te gedragen en te stoppen met de ‘insinuaties’ over zijn ontslag” [dat op 16 oktober plaatsvond, red.], schrijft het dagblad. De krant denkt verder dat “de Commissie het officiële ontslag van de voormalige Maltezer commissaris aan het voorbereiden is. Daarmee zouden hem ook zijn vorstelijke uitkering en pensioen door de neus worden geboord". De brief van José Manuel Barroso volgde op de aankondiging van Dalli, die de aantijgingen blijft ontkennen, dat hij zijn ontslag wil aanvechten bij de Maltese of Europese rechtbank. Dalli zou van mening zijn dat hij door de Commissievoorzitter gedwongen werd ontslag te nemen. De krant voegt daaraan toe dat het ook op 24 oktober was dat de procureur-generaal van Malta zijn bevindingen overdroeg aan de Maltezer politie zodat die haar eigen onderzoek kan uitvoeren. Daarnaast nam op dezelfde dag ook de voorzitter van het comité van toezicht van het OLAF, Christiaan Timmermans, ontslag. Hij wilde daarmee protesteren tegen het feit dat de OLAF informatie over Dalli heeft overgedragen aan de Maltese justitie zonder het comité daarover te informeren, zoals de Frankfurter Allgemeine Zeitung op 23 oktober heeft onthuld. "John Dalli naar de Europese Commissie sturen was een riskante onderneming. Er bestond een kans van 99,9% dat dit zich tegen Malta zou keren”, schrijft commentator Daphne Caruana Galizia in The Malta Independent. Volgens haar had de voormalige Commissaris “nooit benoemd mogen worden op een post die zo belangrijk is": Door hem plaats te laten nemen in de Europese Commissie gaf blijk van een ernstig gebrek aan respect ten opzichte van de Commissie en de functie zelf. […] Hij heeft zich getransformeerd tot symbool van nationale schaamte. Hij bleef zijn ontluistering maar voeden en aantonen dat hij geenszins geschikt was voor de baan door zich als clown te gedragen. […] Kan iemand voorkomen dat Dalli zich nog verder in de nesten w[...]