Subscribe: Presseurop | Transport
http://www.presseurop.eu/nl/taxonomy/term/24/*/feed
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language:
Tags:
als  die  door  europa  europese  hebben  krant  meer  met  naar  schrijft  tot  tussen  uit  volgens  worden  wordt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Presseurop | Transport

VoxEeurop | TransportThe talk of the continent Spoorwegen: Madrid-Brussel: 12 uur reistijd

Thu, 04 Jun 2015 08:03:29 +0100

De afstanden op de kaart (de cijfers zijn afkomstig van Swiss Transport API) zijn niet alleen fysiek, maar zijn gedeeltelijk ook cultureel. Aan de ene kant is te zien hoe het institutionele hart van Europa goede verbindingen heeft met Frankrijk, Duitsland en Zuid-Engeland. Aan de andere kant toont de kaart ook de enorme afstand tussen Brussel en de regio's in het zuiden en oosten van de EU.

Door Lorenzo Ferrari.
Spoorwegen: Eindstation voor de nachttrein?

Thu, 13 Nov 2014 10:00:15 +0100

De nachttrein, die generaties Europese jongeren heeft ingewijd in de wereld van het reizen (wie herinnert zich niet de beroemde Interrailpas?), wordt mogelijk verleden tijd. Het Franse economische én ecologische tijdschrift Terra eco meldt dat het aantal nachtverbindingen in Europa de afgelopen tijd flink is afgenomen. Als voorbeeld noemt het tijdschrift:

Elipsos dat afgelopen december besloot te stoppen met het aanbieden van reizen in de nacht tussen Frankrijk en Spanje. Later werd besloten de diensten tussen Zwitserland, Spanje en Italië op te heffen.

Begin oktober kondigde het Engelstalige International Railway Journal aan dat ook Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegmaatschappij en een van de grootste aanbieders van nachttreinen, de slaaptreinen tussen Frankrijk en Duitsland en tussen Zwitserland, Duitsland en Denemarken gaat afschaffen.

Veel spoorwegmaatschappijen heffen de nachttreinen op vanwege de verminderde rentabiliteit op de verbindingen die sterk te lijden hebben onder de concurrentie van lowbudgetvliegtuigmaatschappijen, het verouderde materieel (vervanging is geen optie vanwege de hoge kosten), de onderhoudskosten en interoperabiliteitsproblemen. Maar ook Europese spoorwegwetgeving en de liberalisering van de markt hebben geleid tot het einde van veel verbindingen. Het International Railway Journal legt uit dat:

Hoewel de Europese Commissie miljarden euro investeert in de internationale spoorweginfrastructuur, de internationale verbindingen wegkwijnen vanwege een gebrek aan visie over hun behoud. Dat gaat in tegen het EU-beleid over 'modal split' [de verdeling van de (personen)verplaatsingen over de verschillende vervoersmogelijkheden, red.] en het terugbrengen van de CO2-uitstoot aangezien treinreizigers nu worden gedwongen het vliegtuig voor korte afstandsreizen te gebruiken.

Volgens het tijdschrift is er een "gemeenschappelijke toekomstvisie" nodig om de nachttrein in Europa, die over een "enorm toeristisch potentieel" beschikt, te redden. Gelukkig vinden de spoorwegmaatschappijen zelf ook "steeds meer manieren om elke slaapplaats te vullen", bijvoorbeeld door het aanbieden van extra services zoals luxueuze compartimenten, aanbiedingen en het vergemakkelijken van de reserveringen.

Momenteel, zo schrijft Terra eco, lijkt alleen spoorwegmaatschappij Thello zwarte cijfers te boeken met een nachttrein:

Volgens directeur Albert Alday "verwelkomde de lijn Parijs-Milaan-Venetië (tot 2010 door Artesia beheerd) voor onze komst 200.000 bezoekers per jaar. Sinds 2012 is dat meer dan 300.000 reizigers. In 2014 zullen we niet minder dan 340.000 passagiers vervoeren".

In het Franse tijdschrift brengt econoom Yves Crozet wel in herinnering dat de "nachttrein van Thello tussen Parijs en Venetië een bijzondere is, een heel romantische". Hij voorspelt dat deze treinen een niche- of luxeproduct worden: "Ze behoren tot het verleden, net zoals de schepen die destijds de Atlantische Oceaan overstaken".
Terrorisme: Verwarring over terugkerende Europese jihadisten

Wed, 01 Oct 2014 23:13:28 +0100

Het conflict met IS "verstoort" de onderhandelingen tussen EU-lidstaten over een overeenkomst hoe om te gaan met de dreiging van mogelijke aanslagen van Europese burgers die zijn teruggekeerd uit Syrië en Irak, schrijft The Guardian.

De krant meldt dat de 28 ministers van Binnenlandse Zaken half oktober bijeenkomen in Luxemburg, tezamen met "de directie van grote sociale medianetwerken, waaronder Twitter, Facebook en Google", in de hoop dat de maatregelen waar zij de afgelopen achttien maanden over hebben gediscussieerd, van kracht worden:

Over meerdere opties wordt gesproken, vooral over een Passenger name record-systeem voor al het luchtverkeer in de EU waardoor aan de hand van vijftien verschillende factoren snel kan worden bekeken of iemand een mogelijke verdachte is. Dit systeem stuit op verzet van het Europees Parlement vanwege de schending van burgerrechten aangezien miljoenen gewone reizigers ook worden gecontroleerd.
Vliegtuigramp MH17: “Europa heeft er genoeg van”

Wed, 23 Jul 2014 15:59:33 +0100

Naar aanleiding van de ramp met vlucht MH17 op 17 juli in Oost-Oekraïne hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken op 22 juli de Europese Commissie gevraagd met voorstellen voor strengere economische sancties tegen Rusland te komen, schrijft Gazeta Wyborcza. De sancties zullen gericht zijn op de defensiesector, de financiële dienstverlening – mogelijk wordt Rusland de toegang tot de financiële markten in de EU ontzegd – en geavanceerde technologie, waaronder de energiesector.

Sinds maart zijn er al economische sancties tegen Rusland van kracht, maar de "woede van de Europeanen heeft regeringen van veel EU-landen ertoe gezet een hardere houding ten opzichte van Poetin in te nemen", schrijft de krant. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radosław Sikorski zei dinsdag dat "Rusland veel rode lijnen heeft overschreden" en:

Als het ontwerp van het sanctieplan vandaag klaar was geweest en als het aan de ministers van Buitenlandse Zaken had gelegen, dan geloof ik dat de sancties vandaag zouden zijn opgelegd.
Vliegtuigramp MH17: “Drama vlucht MH17 is onze 9/11”

Wed, 23 Jul 2014 09:29:13 +0100

“Het drama van vlucht MH17 dwingt ons belangrijke lessen te trekken over onze veiligheid in de turbulente 21e eeuw”, schrijft Jonathan Holslag, professor Internationale Politiek aan de Vrije Universiteit in Brussel, in NRC Handelsblad. Een krachtig nabuurschapsbeleid zou de oplossing kunnen zijn voor de toegenomen onveiligheid in Europa.

“De geopolitiek is terug van nooit weggeweest”, schrijft Holslag. “Maar nu pas begint het te dagen dat de afstand tussen Kiev en Katwijk […] niet zo groot is. Alle Europese landen tussen deze twee steden […] zijn voor hun veiligheid op elkaar aangewezen.” En voegt daaraan toe:

Als u denkt dat we ons een terugkeer naar de knikkerzak van botsende Europese ministaatjes kunnen veroorloven, dan komt de aanslag op vlucht MH17 als een pijnlijke confrontatie met die nieuwe realiteit.

De crisis in Oekraïne was blijkbaar onvoldoende om de Europese lidstaten tot meer samenwerking in de energiesector te bewegen.

Poetin zal moeten boeten, schrijft hij, als er een verband wordt gevonden tussen de ramp met vlucht MH17 en het Kremlin. “Maar het gaat hier om meer dan Poetin. De crisis in Oekraïne was blijkbaar onvoldoende om de Europese lidstaten tot meer samenwerking in de energiesector te bewegen. Overleg in Brussel om de onafhankelijkheid van Russisch gas terug te dringen, liep op niets uit. “

Holslag spreekt dan ook over “kortzichtigheid en opportunisme bij onze leiders”. En voegt daaraan toe: “Natuurlijk is de kans groot dat, na de periode van opportunisme, nu de periode van paniek aanbreekt onder een groot aantal Europese leiders. Dan scharen zij zich achter de Verenigde Staten en drijven ze zo Rusland in het nauw.”

De politicoloog vindt echter dat we onze eigen verantwoordelijkheid niet uit het oog mogen verliezen. Hij meent dat Europa een “machtsvacuüm langs zijn hele buitengrens” heeft gecreëerd en heeft nagelaten “stevige partnerschappen met de regionale grootmachten op te bouwen”.

De oplossing ziet hij in een krachtig nabuurschapsbeleid en een nieuwe Europese invloedssfeer die voor meer veiligheid in Europa moet zorgen. Ook wijst hij erop dat de bedreiging niet alleen komt uit het oosten van Oekraïne, maar ook uit de Sahel bijvoorbeeld, waar het “bulkt van de zware wapens”. En niet alleen de vliegtuigen lopen gevaar, met wat “knutselwerk” kunnen raketten ook worden ingezet tegen onze koopvaardijschepen die op de Rode Zee en de Straat van Gibraltar varen.

Holslag meent dat het tijd wordt dat Europa het voortouw neemt in de “strijd tegen de tomeloze proliferatie van raketten. Een conventie over luchtdoelraketten is het minste wat we de slachtoffers van MH17 verplicht zijn.”

Hij besluit met: “Dit zou Europa’s 9/11 moeten zijn, een scharnierpunt in ons strategisch denken”, waarbij vergelding én de veiligheid van de vijfhonderd miljoen Europeanen voorop moet staan.

Geertje Teunissen
Vliegtuigramp MH17: “Geef niet toe!”

Tue, 22 Jul 2014 14:17:00 +0100

Rzeczpospolita roept de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, die vandaag bijeenkomen in Brussel om te spreken voer de ramp van vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne, op om "besluitvaardig" op te treden tegen Rusland.

“Niemand heeft nog illusies. Rusland heeft als een staatsterrorist gehandeld”, schrijft het Poolse dagblad waarmee het zinspeelt op steun van Moskou aan de separatisten die ervan worden beschuldigd het Maleisische vliegtuig met aan boord 298 mensen te hebben neergeschoten. Rzeczpospolita spoort de EU-ministers aan om:

Niet in een verzoenende of begripvolle geest met Rusland te spreken. Er moeten duidelijke eisen worden gesteld aan [de Russische president Vladimir] Poetin.
Vliegtuigramp MH17: “Rusland is bang voor Europa”

Mon, 21 Jul 2014 12:53:38 +0100

Zal het neerschieten van het vliegtuig van Malaysia Airlines boven Donetsk leiden tot een standvastiger houding van de EU ten opzichte van Rusland, vraagt Gazeta Wyborcza zich af. Hoewel sommige Europese leiders Moskou een "laatste kans" willen geven, benadrukt de Poolse krant benadrukt dat een groep "haviken" in de EU – waaronder het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zweden en de Baltische landen – de sancties tegen Rusland uit te willen breiden. Zij beschuldigen Poetin ervan de pro-Russische separatisten, die ervan worden beschuldigd het Maleisische vliegtuig op 17 juli met aan boord 298 personen uit de lucht te hebben geschoten, te steunen. De ramp heeft tot woedende reacties in de wereld en heeft tot harde kritiek op Rusland geleid. Volgens GW is Moskou geschrokken van Europa's reactie:

Tot nu toe reageerden de Russen altijd snel in dit soort situaties. [...] Nu houden de Russische politici zich stil omdat ze verbaasd zijn over Europa's collectieve protest richting Rusland en het verwijt dat het land schuldig is aan de ramp boven Donetsk. En zij hebben altijd zo'n gezamenlijke gezindheid gevreesd.
Vliegtuigramp Oekraïne: “Terreuraanslag op vlucht MH017: 298 doden”

Fri, 18 Jul 2014 10:22:21 +0100

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines met aan boord 298 mensen die op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur is op 17 juli geëxplodeerd toen het op 10.000 meter hoogte boven Oost-Oekraïne vloog. Het vliegtuig is neergestort vlakbij de Russische grens. De Amerikaanse autoriteiten hebben bevestigd dat het was neergeschoten door een luchtdoelraketsysteem. De Oekraïense regering en pro-Russische rebellen beschuldigen elkaar van de aanslag. Onder de slachtoffers bevinden zich minimaal 154 Nederlandse burgers, meldt De Telegraaf. Hiermee is het de grootste vliegtuigramp uit de Nederlandse geschiedenis.
Wegvervoer: “Tolwegen – Europa’s twistappel”

Fri, 29 Nov 2013 11:06:25 +0100

“In meerdere EU-landen bestaan al vignetten, andere overwegen om ze in te voeren”, schrijft Luxemburger Wort naar aanleiding van de aankondiging van de 'grote coalitie' in Berlijn om een tolvignet te introduceren voor buitenlandse kentekens die gebruik maken van de Duitse Autobahn.

De krant schrijft in zijn Franstalige versie: “Er staan ons tolwegen en vignetten te wachten”, en licht toe:

Frankrijk, België, Duitsland: drie landen waar wij gezamenlijke grenzen mee delen en waar wij op de snelwegen geen tolvignet nodig hebben. […] Een situatie die mogelijk niet eeuwig zal duren…
Thalys Brussel-Parijs: Lobbyen op grote snelheid

Fri, 25 Oct 2013 12:12:13 +0100

Les Echos, Parijs – De eerste klas van de hogesnelheidstrein die Parijs met de Europese hoofdstad verbindt, zit vol met lobbyisten, eurocraten, parlementariërs en advocaten. De coupés vormen de Brusselse wandelgangen in het klein waar het makkelijk is een boodschap door te geven, maar waar ook vele oren meeluisteren. Meer....Infrastructuur: HSL van Baltische staten komt niet van de grond

Mon, 21 Oct 2013 13:10:35 +0100

The Economist, Londen – Rail Baltica, een hoge snelheidslijn tussen Litouwen, Letland en Estland, zou de economie van Oost-Europa meer leven kunnen inblazen, de banden met de EU aanhalen en de afhankelijkheid van Rusland verkleinen. Maar onenigheid tussen de Baltische staten zorgt ervoor dat de tenuitvoering van het project op zich laat wachten. Meer....Italië: “De ingewikkelde berging van de Concordia”

Tue, 17 Sep 2013 11:54:40 +0100

Na een ingewikkelde operatie die 19 uur in beslag heeft genomen en waarbij technische problemen voor vertraging zorgden, gingen vanochtend om 4 uur de sirenes af in de haven van het eiland Giglio om te vieren dat de Concordia weer overeind is, schrijft Corriere della Sera. Het 289 meter lange cruiseschip heeft ruim anderhalf jaar op zijn kant onderwater gelegen nadat het op 12 januari 2012 kapseisde voor de kust van het Italiaanse eiland.

Een van de redenen dat de berging gevierd wordt, is dat er geen vervuilende stoffen uit het cruiseschip zijn gelekt, hetgeen men vreesde.

De boot zal nog tot het voorjaar voor het minuscule eiland blijven liggen voordat het wordt weggesleept om gesloopt te worden. De rivaliserende havens van Piombino, Civitavecchia, Napels en Palermo vechten allemaal om het miljoenencontract in de wacht te slepen om de sloop uit te voeren.
Immigratie: Doorreisland Marokko wordt eindbestemming

Tue, 10 Sep 2013 13:19:08 +0100

The Guardian, Londen – Voor veel migranten uit landen beneden de Sahara die de EU trachten binnen te komen, eindigt de reis naar Europa in een semipermanent verblijf in Marokko, waar politiebeambten die door EU-programma’s worden gefinancierd, de mensenrechten schenden, schrijft een undercoverjournalist. Meer....Spanje: “Het traject naar de rechtbank”

Wed, 21 Aug 2013 11:38:36 +0100

De rechter die onderzoek doet naar het treinongeluk van 24 juli bij Santiago de Compostela heeft personeelsleden van Adif, het Spaanse staatsbedrijf dat de spoorweginfrastructuur van Spanje beheert, opgeroepen te getuigen over de veiligheidsmaatregelen op het traject waar het ongeluk zich voordeed.

Adif heeft laten weten dat het gebruikelijk is in een dergelijk geval te worden opgeroepen om te getuigen. Het bedrijf benadrukt niet beticht te zijn van een of andere overtreding, schrijft de Spaanse krant La Gaceta. Maar op grond van de Spaanse wet kan het bedrijf wél iets ten laste worden gelegd na het afleggen van een verklaring voor de rechter.

Uit het vooronderzoek van de rechter blijkt namelijk niet alleen dat het ongeluk “verband houdt” met de excessieve snelheid van de trein, maar wordt ook betwijfeld of de veiligheid op het traject wel afdoende was.
Luchtvaart : Boycot Ryanair en red onze waardigheid

Fri, 09 Aug 2013 14:34:29 +0100

Sydsvenskan, Malmö – Onder leiding van zijn excentrieke oprichter maakt Ryanair de meeste vreemde sprongen om zijn concurrenten voorbij te streven. Dit bedrijfsmodel doet denken aan het de uitwassen van het kapitalisme uit de 19de eeuw en moet niet worden getolereerd, schrijft journalist Per Svensson. Meer....Luchtvaartcontrole: “Onenigheid remt gesprekken VS en EU over luchtvaart”

Tue, 06 Aug 2013 10:06:25 +0100

De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn in een ruzie verwikkeld geraakt over de ontwikkeling van nieuwe luchtverkeerscontrolesystemen. Het doet vrezen voor soortgelijke onenigheden in de huidige besprekingen over de transatlantische handelsovereenkomst.

Amerikaanse en Europese deskundigen zijn het oneens over het tijdschema voor de opbouw van een revolutionair nieuw systeem voor de controle van vliegtuigen, zowel in de lucht als op de grond. Dit systeem zou de vrucht zijn van jarenlange succesvolle samenwerking op dit gebied.

De Wall Street Journal schrijft:

Betrokkenen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan zijn bang dat het conflict de jarenlange en miljarden dollars kostende pogingen kan ondermijnen om tot wereldwijd geldende standaarden te komen, hoewel de onenigheid over technische kwesties gaat en compromissen nog steeds mogelijk zijn.
Italië: “Bus verloor op de weg al onderdelen”

Tue, 30 Jul 2013 10:36:32 +0100

De bus die gisteren in Zuid-Italië bij Avellino over de vangrail gleed en een ravijn in stortte was buiten controle en viel al uit elkaar voordat het naar beneden stortte. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten. Bij het ongeluk kwamen 38 mensen om het leven waaronder een groep scholieren en hun familieleden die terugkwamen van een bezoek aan Napels.

Hoewel het onderzoek nog in volle gang is, bekritiseert La Stampaeen land zonder regelgeving voor onderhoud” van bussen. De Italiaanse krant wijst erop dat de bus al sinds 1995 in gebruik is. Het dagblad voegt toe dat het cruciaal is te begrijpen wat er gebeurd is om “de echte schuldige aan te kunnen wijzen en ervoor te zorgen dat dit soort ongelukken niet meer voorkomen”.

De regering heeft voor vandaag, 30 juli, een dag van nationale rouw afgekondigd.
Spanje: “Front om AVE te beschermen”

Tue, 30 Jul 2013 10:18:16 +0100

De Spaanse minister van Spoorwegvoorzieningen en –industrie bereidt een “gemeenschappelijk front” voor om de betrouwbaarheid van de Spaanse hogesnelheidstreinen (AVE) te waarborgen. Deze is in het geding gekomen door de treinramp vorige week bij Santiago de Compostella.

De Spaanse regering en de industriële sector zijn bang dat de ramp een negatieve uitwerking heeft op de uitvoer van de Spaanse hogesnelheidstrein AVE, een belangrijk Spaans exportproduct. Volgens Cinco Días staan er handelscontracten op het spel met onder meer Brazilië, de VS en Rusland.

De minister van Spoorwegvoorzieningen heeft overigens verklaard dat de ramp heeft plaatsgevonden op een stuk dat niet een hogesnelheidsspoorlijn was, maar een “reguliere, verbeterde” spoorlijn, zoals het geval was in 1998 tijdens een treinramp in het Duitse Eschede waarbij 101 doden vielen.
Spanje: HSL-wonder komt tot stilstand

Mon, 29 Jul 2013 16:38:21 +0100

El País, Madrid – Spanje heeft na China het grootste hsl-netwerk ter wereld. Het was een ambitie, van zowel linkse als rechtse regeringen, die in een obsessie is veranderd. Maar nu wordt het hele economische model van de hsl ter discussie gesteld. Meer....Spanje: “Heel Galicië huilt”

Fri, 26 Jul 2013 11:24:46 +0100

Het dodental van het ongeluk met de Alvia-hogesnelheidstrein eergisteren in de buurt van Santiago de Compostela is opgelopen tot tachtig. 94 gewonden, waarvan 35 in een kritieke toestand, liggen nog in het ziekenhuis. Uit gegevens van de zwarte doos is gebleken dat de trein inderdaad te snel reed: 190 kilomer per uur op een stuk waar de maximumsnelheid 80 kilometer per uur is.

“De pijn van Galicië is immens”, schrijft La Voz de Galicia. De krant onderstreept dat direct na het ongeluk veel inwoners hulp hebben geboden aan de slachtoffers:

De Galicische burgers hebben eergisterennacht zulk goed werk verricht dat de overheidsinstellingen niet anders konden doen, dan wat ze gedaan hebben: buigen voor hen en ze toejuichen.
Spanje: “Tragedie in Santiago de Compostela”

Thu, 25 Jul 2013 09:57:18 +0100

Bij de ontsporing van een Alvia-hogesnelheidstrein in de buurt van het station van Santiago de Compostela zijn gisteren zeker 77 doden gevallen en bijna 120 mensen gewond geraakt.

ABC schrijft dat volgens onderzoekers de trein, die onderweg was van Madrid naar Ferrol, veel te hard zou hebben gereden.

Het ongeluk gebeurde aan de vooravond van de viering van Sint-Jacob, de beschermheilige van Santiago de Compostela en Spanje. Alle festiviteiten die vandaag in de regio zouden plaatsvinden, zijn afgelast. De krant meent dat het ongeluk “de ergste spoorramp is van de afgelopen decennia in Spanje”.
Treinreis: Berlijn–Tallinn, vier dagen afzien!

Fri, 05 Jul 2013 15:27:49 +0100

Eesti Päevaleht, Tallinn – Per trein van de Duitse hoofdstad helemaal naar die van Estland reizen: het kan. Een Estische journalist heeft het gedaan maar wat hem het meest bijbleef, zijn niet zozeer de landschappen als wel de duur van die reis en de noodzaak tot harmonisering van de Europese spoorwegen. Meer....EU-lidmaatschap Kroatië (2/6): De angst voor de Kroatische invasie

Tue, 25 Jun 2013 12:12:30 +0100

Novi List, Rijeka – Vooral in Duitsland en Oostenrijk laait de angst voor een invasie van Kroatische arbeiders op door de toetreding van Kroatië tot de EU. De clichés over de Oost-Europeaan die de banen van westerlingen inpikt, kunnen weer uit de kast worden gehaald. Meer....Single European Sky: “Eén luchtruim voor Europa”

Tue, 11 Jun 2013 11:26:50 +0100

Brussel probeert opnieuw tot één gemeenschappelijk luchtruim boven Europa te komen”, schrijft het Poolse conservatieve dagblad Rzeczpospolita.

Eurocommissaris voor Transport Siim Kallas zal de 27 lidstaten van de Europese Unie vandaag waarschuwen dat hij formele, juridische procedures kan beginnen wegens hun onvermogen om de bestaande indeling van het luchtruim te herzien. Dat luchtruim is nu opgedeeld langs nationale grenzen, met een kleiner aantal grote gemeenschappelijke gebieden, die bekend staan als 'functionele zones'.

Het plan maakt deel uit van het Single European Sky (SES-project, dat ten doel heeft de luchtverkeerscontrolesystemen in heel Europa te ontlasten. Rzeczpospolita merkt op:

Het Europese luchtruim wordt momenteel gecontroleerd door 27 nationale organisaties, die toezicht uitoefenen op zestig luchtverkeerscontrolecentra. Een even groot luchtruim boven de VS, met ongeveer hetzelfde aantal vluchten en luchthavens, wordt door één enkele organisatie beheerd. Dit toezicht kost [in de VS] de helft van wat het in Europa kost […] Ieder jaar verliest de Europese economie 5 miljard euro door het gebrekkige beheer van het luchtruim.
Vliegverkeer: “Choquerende arbeidsomstandigheden Ryanair”

Wed, 05 Jun 2013 12:53:08 +0100

Het Deens dagblad Jyllands-Posten heeft de hand weten te leggen op de getuigenis van een stewardess van Ryanair, die heeft besloten een klacht in te dienen tegen de Ierse luchtvaartmaatschappij.

De stewardess legt uit dat de werknemers van Ryanair zelf hun uniform moeten betalen, dat ze geen vergoeding krijgen voor het feit dat ze overuren draaien en dat ze tweehonderd euro moeten betalen als ze ophouden met werken binnen vijftien maanden na het indienen van hun ontslag.

Het dagblad merkt op dat deze arbeidsomstandigheden in strijd zijn met bepaalde nationale wetten en het Europees recht. Volgens een Deens arbeidsmarktdeskundige die door de krant is geïnterviewd, bevindt de luchtvaartsector zich “in een dalende lijn”.
Benelux: "Kamer wil Fyra-enquête, Belgen onderzoeken fabrikant"

Wed, 05 Jun 2013 12:38:07 +0100

Gisteren heeft een grote meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met een parlementaire enquête naar het debacle met de Fyra. Een dag eerder hadden de NS aangekondigd te stoppen met de Fyra. Dit besluit volgde op die van de Belgische spoorwegen (NMBS) die op 31 mei al hadden aangegeven het contract te willen verbreken met AnsaldoBreda, de Italiaanse leverancier van de hogesnelheidstrein. De NMBS ziet hiermee af van drie treinstellen die zij hadden besteld voor een bedrag van 20 miljoen euro per trein.

Ondertussen hebben de NMBS de Belgische “justitie gevraagd een strafrechtelijk onderzoek te doen naar de Italiaanse bouwer van de Fyra”, schrijft Trouw. De Belgen beschuldigen AnsaldoBreda ervan “zich niet aan de wet te hebben gehouden, volgens NMBS-directeur Marc Descheemaecker zijn er namelijk “aanwijzingen van onregelmatigheden” in het aankooptraject. Het Italiaanse bedrijf verwerpt echter alle aantijgingen.
Italië: “Verschrikkelijke nacht in Genua”

Wed, 08 May 2013 11:26:40 +0100

Het containerschip Jolly Nero is gisterenavond om elf uur bij het verlaten van de haven van Genua tegen de controletoren opgevaren. De toren stortte vervolgens in.

De lichamen van vier mensen, waaronder twee kustwachten en een havenmeester, zijn al uit de ravage geborgen, en minstens zes anderen worden nog vermist. De burgemeester van Genua, Marco Doria, heeft een dag van rouw afgekondigd.

De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend, maar volgens sommige analisten kunnen de motoren van het 40.000 ton wegende schip hebben geweigerd, waardoor het onbestuurbaar zou zijn geworden.
Europese Unie: “Meer rechten voor vliegtuigpassagiers”

Wed, 13 Mar 2013 12:02:57 +0100

De Europese Commissie wil de rechten van passagiers tegenover luchtvaartmaatschappijen versterken, die in geval van oponthoud schadeloos willen worden gesteld.
De Commissie wil een lijst met voorwaarden opstellen, waarin wordt gedefinieerd wanneer er sprake is van 'overmacht', een excuus dat de luchtvaartmaatschappijen dikwijls aanvoeren ter rechtvaardiging van de vertraging. In ruil daarvoor wordt de lengte van het oponthoud, waarna de passagiers pas om compensatie mogen vragen, opgerekt tot 5 uur voor een traject van 1500 kilometer en 9 uur voor een traject van 3500 kilometer.  
Dit voorstel, waarover de Commissie vandaag zal vergaderen, is een reactie op het toenemende aantal eisen tot schadeloosstelling in de luchtvaartsector, aldus het dagblad.
Roemenië: “Wie zijn de favorieten voor de bruidsschat van het bedrijf CFR Marfă?”

Thu, 07 Feb 2013 10:42:19 +0100

De Roemeense regering is van plan binnen nu en eind juni het Roemeense spoorwegbedrijf voor goederentransport (CFR Marfă) voor 50 procent te privatiseren. De reden hiervoor is de schuldenberg van het staatsbedrijf die is opgelopen tot 450 miljoen euro. Bovendien maakt CFR Marfă jaarlijks een verlies van 50 miljoen euro.

România liberǎ geeft een lijst van potentiële aandeelhouders zoals de Roemeense Spoorweggroep (GFR) en de Oostenrijkse Staatsspoorwegen (ÖBB).
Duitsland: “Het duurste gat van Duitsland"

Wed, 06 Feb 2013 10:56:44 +0100

Het paradepaardje van Baden-Württemberg, het nieuwe station Stuttgart 21, zou tot elf miljard euro kunnen gaan kosten. Dat is aanzienlijk meer dan de 2,45 miljard die was begroot tijdens het ontwerp ervan in 1995, merkt Handelsblatt op. Volgens de Duitse krant is het daarom mogelijk dat dit controversiële ondergrondse project nooit het daglicht zal zien.

De staat overweegt momenteel om zich terug te trekken uit het project, dat door Angela Merkel wordt gesteund. Dit zou een mislukking betekenen voor de bondskanselier hetgeen, in aanloop naar de verkiezingen, in haar nadeel kan werken.
Spoorwegen: High-speed fiasco in de Benelux

Tue, 22 Jan 2013 16:41:10 +0100

NRC Handelsblad, Amsterdam – Amper zes weken na de lancering en een opeenstapeling van technische problemen, is de hoge snelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Brussel van de rails gehaald. Deze blamage roept onder meer vragen op over internationale aanbestedingsprocedures. Meer....Luchtvaart: Piloten luiden noodklok over werkduur

Mon, 07 Jan 2013 14:02:48 +0100

“Piloten vallen nu al in slaap”, luidt een artikel in De Standaard. De krant citeert een woordvoerder van de European Cockpit Association (ECA). Volgens deze vereniging van piloten zal de harmonisatie van hun werk- en rusttijden binnen de Europese Unie tot langere werktijden leiden. Zo zouden Belgische piloten langere nachtshifts moeten vliegen, van elf tot twaalf opeenvolgende uren in plaats van de huidige tien uur. De woordvoerder van de ECA zegt:

Vier op de vijf piloten klagen nu al geregeld over te weinig slaap en het komt bij tweederde van hen voor dat zowel captain als copiloot in slaap is gesukkeld terwijl de computer het werk doet.

Het slaapgebrek is niets nieuws: een paar dagen geleden kwam de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair in opspraak na klachten over de veiligheid aan boord:

Piloten getuigden dat ze “ziek of oververmoeid in de cockpit zitten” want “als we niet vliegen, krijgen we niet betaald” [volgens hen]. Een week eerder stelden piloten dat ze “onder druk worden gezet om te vliegen met zo weinig mogelijk brandstof aan boord”. Ryanair spreekt beide beschuldigingen tegen.

In een opiniestuk schrijven twee leden van de Dutch Expert Group on Avaition Safety dat de nieuwe Europese regels “uit de slechtste elementen van de huidige nationale regelingen bestaat”:

Je moet jezelf de vraag stellen hoe verstandig het de voorgestelde Europese werk- en rustregeling en de huidige Europese passagiersrechten zijn. Is het verstandig extreem lange werktijden structureel mogelijk te maken? En waarom zou je passagiers recht geven op vergoeding als een gezagvoerder voor hun eigen veiligheid tot een tussenlanding besluit?
Luchtvaart: Omstreden CO2-taks opgeschort

Tue, 13 Nov 2012 14:22:56 +0100

Europees Commissaris voor het Klimaat Connie Hedegaard heeft op 12 november een bevriezing van een jaar aangekondigd van de CO2-belasting voor niet-Europese luchtvaartmaatschappijen, voor vluchten van en naar de Europese Unie. Nadat zij begin dit jaar van kracht was geworden, hield deze belasting in dat de maatschappijen 15 procent van hun uitstoot aan broeikasgassen moesten compenseren door CO2-emissierechten te kopen op de Europese markt.

Hedegaard “geeft de internationale luchtvaartorganisatie ICAO tot september de tijd om met een mondiaal alternatief te komen voor het Europese systeem", aldus de Volkskrant, die eraan toevoegt dat de heffing “van kracht blijft voor interne Europese trajecten”*, dat is “*ongeveer 40% van het oorspronkelijke plan.

Als er geen akkoord wordt bereikt tijdens de Algemene Vergadering van de ICAO “*zal de Europese Commissie terugkeren naar de huidige situatie**,”* constateert op zijn beurt El País. Volgens het Madrileense dagblad “*heeft de druk effect gehad,”* want het besluit van de Europese Unie om zijn CO2-belasting ook op te leggen aan buitenlandse luchtvaartmaatschappijen was in internationale kringen zeer slecht gevallen:

De Verenigde Staten hebben gereageerd door Amerikaanse maatschappijen te verbieden de belasting te betalen; India heeft daarnaast gedreigd iedere mogelijkheid van een akkoord te zullen torpederen op de VN-klimaattop top. China heeft gedreigd met een handelsoorlog met de EU. Vergelijkbare reacties zijn gekomen uit landen als Rusland en Brazilië. Europa geeft er nu de voorkeur aan de strijdbijl te begraven en hoopt een mondiaal akkoord te kunnen bereiken.

De aankondiging komt een paar weken voor de klimaattop van de VN in Doha”, merkt El País echter op, “en dat zou kunnen duiden op een verandering – ten goede – aan de vooravond van de onderhandelingen.”

Het is geen verrassing dat het Europese besluit is bekritiseerd door milieuorganisaties. Volgens De Volkskrant vinden sommigen dat Hedegaard “te snel heeft gecapituleerd”, in het licht van “de vage belofte van de ICAO”. Hedegaard zelf lijkt ook niet erg overtuigd te zijn van het toekomstige voorstel van de organisatie. Volgens het Nederlandse dagblad zou zij hebben erkend dat ze “geen garanties” heeft dat de ICAO met een acceptabel alternatief zal komen.
Italië: Zwarte markt benzine floreert door crisis

Thu, 18 Oct 2012 13:52:43 +0100

Doordat de brandstofprijzen recordhoogtes hebben bereikt, gooien steeds meer Italianen hun tank vol op de zwarte markt, schrijftLa Repubblica. Het Italiaanse dagblad baseert zich op een ontdekking van de Guardia di Finanza, de Italiaanse fiscale politie, die onlangs haar vinger legde achter een illegale brandstofmarkt waarbij “36 bedrijven betrokken zijn waarvan 11 in het buitenland en 25 in Italië; 20 miljoen kilo [circa 27 miljoen liter] illegaal geïmporteerde brandstof [is verhandeld] en de overheid is 8 miljoen euro aan belastinggeld is misgelopen”. De krant legt uit dat de brandstof vanuit Griekenland de haven van Ancona (midden Italië) ingevoerd werd en Italiaanse truckers maar een derde van de officiële benzineprijs betaalden omdat ze de brandstof direct uit de tankwagens pompten.

Een ander onderzoek wijst uit dat door de overheid gesubsidieerde landbouwdiesel die voor boeren bedoeld is, door distributeurs ook direct aan particulieren wordt verhandeld die de brandstof gebruiken voor transport en verwarming.

De oorzaak van deze illegale handel is volgens La Repubblica de stijgende benzineprijzen, die fors zijn toegenomen door de verhoogde belasting die de regering heeft moeten doorvoeren om de overheidsfinanciën op orde te krijgen:

2012 was een annus horribilis voor de brandstof. De accijns werd tot vier keer toe verhoogd, de prijs voor loodvrije benzine is boven de 2 euro uitgekomen, dat is een record. Volgens de Unione petrolifera, de Italiaanse unie voor petroleum, is de consumptie gedaald met 14 procent ten opzichte van vorig jaar en zal de btw-verhoging opgenomen in de begroting van 2013 voor een nieuwe prijsstijging zorgen.
Spoorwegen: Hsl Lissabon-Kiev: vertrek vertraagd

Wed, 06 Jun 2012 11:55:13 +0100

La Repubblica, Rome – Het was de bedoeling dat deze hogesnelheidslijn de Atlantische Oceaan en de Russische steppen met elkaar zou verbinden. Maar het project voor een Europese spoorwegcorridor tussen Portugal en Oekraïne is vleugellam. Obstakels: de crisis en protesten tegen het voorgenomen traject. Meer....Luchtvaart: China deelt eerste klap uit tegen EU-belasting

Mon, 06 Feb 2012 14:03:43 +0100

"China sluit luchtvaartmaatschappijen uit van EU-heffing",kopt de Britse krant Financial Times. De krant verwijst naar de oproep van de Chinese regering aan de Chinese luchtvaartmaatschappijen om de belasting die de Europese Unie wil gaan heffen op CO2-uitstoot, niet te betalen. De controversiële heffing, die deel uitmaakt van het Emissiehandelssysteem van de EU (ETS), heeft al geleid tot een hevig debat tussen de Verenigde Staten en de Europese Commissie. Ook heeft de regering een verbod uitgevaardigd om de belasting door te berekenen in de passagierstarieven of andere heffingen voor passagiers. Volgens staatsfunctionarissen zou deze situatie wel eens kunnen "uitmonden in een handelsoorlog”. In dit verband schrijft het Britse dagblad:

"Het is nog onduidelijk welk effect dit heeft op Chinese luchtvaartmaatschappijen die op Europa vliegen. Hoewel het emissiesysteem voor luchtvaartmaatschappijen per 1 januari in werking is getreden, is Brussel nog niet begonnen met het innen van de heffing. Wel zijn alle luchtvaartmaatschappijen die vliegen op EU-bestemmingen al in kaart gebracht in het systeem. De maatschappijen die de heffing niet betalen krijgen een boete opgelegd, en hardnekkige overtreders zouden van de EU-vliegvelden kunnen worden geweerd".

De Financial Times schrijft dat de luchtvaartsector "niet meer dan ongeveer drie procent van de totale uitstoot aan kooldioxide voor zijn rekening neemt", maar desalniettemin is "de EU van mening dat dit emissiehandelssysteem een belangrijk onderdeel vormt in de strijd tegen klimaatverandering".
Luchtvaart: Conflict tussen Washington en Brussel hangt in de lucht

Tue, 20 Dec 2011 15:47:23 +0100

**1 januari 2012 komt steeds dichterbij en daarmee ook de datum waarop de luchtvaartmaatschappijen in het Europese emissiesysteem moeten worden geïntegreerd. De strijd tussen Europa en de Verenigde Staten “escaleertaldus de Financial Times Deutschland (FTD). Volgens het Duitse financiële dagblad hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de Amerikaanse minister van Verkeer Raymond LaHood vorige week “een brief aan de vertegenwoordigers van de Europese Commissie [gericht], waarin beiden de voornemens van de EU in duidelijke bewoordingen afwijzen”. Verder zouden “gepaste maatregelen” worden getroffen als de EU haar plannen wil doorzetten.

Een dreiging en een woordkeuze, die de FTD “opmerkelijk” vindt. “Dat de minister van Buitenlandse Zaken zich met een verkeersprobleem bemoeit, wijst er bovendien op hoe gepolitiseerd de strijd is,” zo heet het verder.

Om de Europese luchtvaartmaatschappijen niet te benadelen verlangt Europa sinds 2008 dat de richtlijnen over de emissiehandel betrekking hebben op alle vluchten van en naar Europa, dus ook op niet-Europese luchtvaartmaatschappijen en op trajecten die buiten het Europese luchtruim vallen. Niet alleen de VS, maar ook China zien daarin een schending van de soevereiniteit in het eigen luchtruim.**
Vaarwegen: De Donau verdampt

Wed, 26 Oct 2011 15:42:43 +0100

NRC Handelsblad, Amsterdam – De Donau is de op een na langste rivier van Europa en een van de slechtst bevaarbare rivieren van ons continent. Ondanks de Donau-Strategie heeft de droogte van afgelopen zomer voor een extra lage waterstand gezorgd met een enorme verkeerinsfarct ten gevolge. Meer....Europese Commissie : 37 miljard euro voor het spoor

Thu, 20 Oct 2011 14:44:29 +0100

De Europese Commissie heeft op 19 oktober een project voor de integratie van de Europese transportnetwerken gepresenteerd. Vergezeld van een envelop, gevuld met 37,7 miljard euro, voorziet het project in de modernisering van de infrastructuur en de “optimalisering van het grensoverschrijdende transport” van nu tot 2030, aldus een persbericht van de Europese Commissie.

Meerdere Europese kranten schrijven over de betekenis van het project op nationaal niveau. Zo meldt La Vanguardia op zijn voorpagina dat “Europa voor de Middellandse Zee heeft gekozen”. Daarmee wordt gedoeld op de spoorwegverbinding langs de kust, die van de Frans-Spaanse grens naar Algéciras in het zuiden van Spanje loopt. Het dagblad onderstreept dat door de aansluiting op het transeuropese transportnetwerk twintig procent van de financiering van het project, waarvan de totale kosten worden geraamd op 19 miljard euro, door de EU zal worden gefinancierd. "De mediterrane corridor is een overwinning”, staat in het redactionele commentaar van het Catalaanse dagblad, dat terloops opmerkt dat het principe dat iedere Spaanse spoorlijn langs Madrid moet lopen, “afgeserveerd is”. “Het gezond verstand heeft gezegevierd”, voegt La Vanguardia daar nog aan toe: veertig procent van het bruto binnenlands product van het land wordt immers voortgebracht door de regio’s die aan de Middellandse Zee liggen.

In Estland ziet Eesti Pävaleht “een duidelijk groen licht” voor de nieuwe “Baltische spoorweg”, de lijn die Estland moet verbinden met de grens tussen Polen en Litouwen, dwars door Letland heen. Dit project, dat wordt gesteund door Estland en Litouwen, “lijkt op maat gesneden om te voldoen aan de door Brussel geëiste voorwaarden”, schrijft het Estse dagblad, dat zijdelings opmerkt dat het “de eerste keer is dat de Europese Unie zulke grote sommen geld besteedt aan transportprojecten die niet uitsluitend voldoen aan de behoeften van één enkele lidstaat”. Voor de krant markeert de concretisering van de “Baltische spoorweg” evenzeer het einde van het project van de hogesnelheidslijn tussen Riga en Moskou, dat wordt gepropageerd door de Letse ex-president Valdis Zatlers en wordt betwist door de huidige premier Valdis Dombrovskis. De krant meent dat dit tevens bewijs vormt dat Letland zich verder losmaakt uit de invloedssfeer van Rusland.
Groot-Brittannië: Regering wil maximumsnelheid verhogen

Fri, 30 Sep 2011 12:36:02 +0100

In sneltreinvaart”, kopt The Times. De krant verwijst naar het plan van de Britse minister van Transport om de maximumsnelheid op snelwegen te verhogen naar 80 mijl per uur (128 km/u). De regering voert als argument aan dat 49% van de automobilisten tegenwoordig de snelheidslimiet van 70 mijl per uur (112 km/u) negeert en dat auto’s dankzij technologische vooruitgang veiliger zijn geworden, “hetgeen heeft bijgedragen aan een daling van 75% in het aantal verkeersdoden sinds 1965”. Volgens de minister “zou de verhoging van de maximumsnelheid naar 80 mijl per uur een economisch voordeel opleveren van honderden miljoenen ponden wegens kortere reistijden”. Milieuactivisten zijn uiteraard niet blij met het voornemen. Volgens een Greenpeace-activist “zal de minister van Aardolie van Saoedi-Arabië in zijn handen wrijven als hij het nieuws verneemt. De olieproductie in de Noordzee vertoont een daling en we hebben, om onze tanken te kunnen blijven vullen, te maken met onstabiele regimes en een kwetsbaar milieu. Het besluit van de minister van Transport zal de olieconsumptie en de CO2-uitstoot verhogen en dat terwijl we beide juist moeten verlagen.
België: Sociale dumping door truckers Oost-Europa

Thu, 18 Aug 2011 12:57:08 +0100

"Op de baan. Het harde leven van Oost-Europese truckers”. Met deze kop luidt De Morgen een reportage in over vrachtwagenchauffeurs uit Bulgarije, Roemenië, Polen, maar ook Moldavië die werken voor Belgische transportbedrijven die, om gebruik te kunnen maken van goedkopere loon- en arbeidsvoorwaarden, zich hebben gevestigd in Oost-Europa. “Een plaag voor de Belgen”, die bang zijn dat werkgevers zich alleen nog maar richten op goedkopere buitenlanders, “een oplossing voor truckers uit Oost-Europa” die meer verdienen bij Belgische transportbedrijven dan bij Oost-Europese bedrijven. Toch is het leven van deze truckers uit Oost-Europa “weinig benijdenswaardig”, schijft De Morgen. Ze brengen drie weken in hun vrachtwagen door – die vaak ook dienst doet als keuken, woon-en slaapkamer – en hebben dan één week verlof waarin ze naar huis kunnen.

Hoewel de transportbedrijven in kwestie “benadrukken dat ze ‘geen onwettige praktijken ondersteunen’ die de concurrentie vervalsen” is de inzet van Oost-Europeanen voor de Belgisch TransportarbeidersBond (BTB) “reden genoeg om naar de rechter te stappen”. De BTB wil tevens dat de lonen van Oost-Europeanen gelijkgesteld worden aan die van Belgen, “om zo het nut van buitenlandse chauffeurs teniet te doen”, aldus de krant.
Reizen: Europa volgens Ryanair (3/3)

Fri, 15 Jul 2011 15:05:25 +0100

Le Monde, Parijs – Negen landen voor 500 euro. Twee journalisten van Le Monde brengen hun reis door Europa tot een einde en komen tot de conclusie dat de Ierse luchtvaartmaatschappij je overal en nergens brengt. Meer....Reizen: Europa volgens Ryanair (2/3)

Thu, 14 Jul 2011 15:13:49 +0100

Le Monde, Parijs – Na Beauvais, Trapani en Frankfurt zetten twee journalisten van Le Monde hun reis in de wereld van de low-cost voort. Een universum waarin verrassende ontmoetingen plaats kunnen vinden… Meer....Reizen: Europa volgens Ryanair (1/3)

Wed, 13 Jul 2011 15:09:47 +0100

Le Monde, Parijs – Met hun stunttarieven zijn low-cost luchtvaartmaatschappijen een essentiële rol gaan spelen in het leven van reislustige Europeanen. Maar hoe zit het Europa van de low-cost er eigenlijk uit? Twee journalisten van Le Monde trokken de stoute schoenen aan en deden in vijf dagen tijd negen landen aan voor in totaal 500 euro. Een reisverslag. Meer....Infrastructuur: Gaten in het Europese netwerk

Wed, 06 Jul 2011 15:15:07 +0100

La Stampa, Turijn – De Europese Commissie heeft tien infrastructuurprojecten geselecteerd die eerder zullen worden uitgevoerd. Doel: het vereenvoudigen van de groeiende toestroom passagiers en goederen en het versnellen van de Europese integratie. Politieke tegenstanders en inwoners zorgen echter voor frictie. Meer....Italië: Aanleg HSL Lyon-Turijn gaat gewoon door

Tue, 28 Jun 2011 11:17:59 +0100

"Na de strijd kan de HSL vertrekken", kopt La Stampa, daags na de vechtpartijen tijdens de opening van de bouwplaats voor de aanleg van de hogesnelheidslijn Lyon-Turijn in de Susavallei in het noordwesten van Italië. Bij de incidenten raakten vier demonstranten en vijfentwintig politieagenten gewond. Duizenden sympathisanten van de groep No TAV ("nee tegen de hogesnelheidslijn") hadden op de wegen naar de bouwplaats barricades opgeworpen en waren op de politie gestuit, die de doorgang wilde vrijmaken, aldus de krant. Het dagblad is blij dat "de illegale muur rondom de bouwplaats" is geslecht, maar erkent wel dat de zorgen die de bewoners over de gevolgen van de bouwplaats voor de vallei hebben geuit, legitiem zijn. "Dat de werkzaamheden nu beginnen, is een eerste positieve reactie op de ultimatums van de Europese Unie, die de Italianen heeft aangezegd de afgesproken termijnen te respecteren": La Stampa wijst erop dat de werkzaamheden absoluut voor eind juni moeten beginnen, anders dreigen de Italianen 600 miljoen euro aan Europese subsidies mis te lopen voor de lijn Lyon-Turijn, die de reistijd tussen Parijs en Milaan moet terugbrengen van zeven tot vier uur.
Polen: Cultuurclash om aanleg van autosnelweg

Thu, 16 Jun 2011 15:19:45 +0100

Polityka, Warschau – Met de aanleg van de autosnelweg A2 door de Covec-groep zou de komst van de Chinese bouwgigant naar Europa worden ingeluid. Maar het concern heeft de Poolse aanbestedingsmarkt verkeerd ingeschat en heeft de werkzaamheden tot nader order moeten stilleggen. Meer....Luchtvaart: CO2-krachtmeting tussen China en Europa

Tue, 07 Jun 2011 13:09:57 +0100

"De handelsoorlog tussen China en Europa zal geen gevolg zijn van de tegenstellingen op het gebied van de maakindustrie, belastingheffingen, dumping of de wisselkoers van de yuan, maar vanwege een onderwerp waar niemand aan gedacht had: de lucht", schrijft La Stampa de dag nadat de Chinese vertegenwoordiger op het congres van wereldluchtvaartorganisatie IATA dreigde het Chinese luchtruim eenvoudigweg af te sluiten "als de EU, zoals ze al besloten heeft, vanaf 1 januari 2012 een belasting te heffen op de CO2-uitstoot van alle intercontinentale vluchten van en naar de EU". De Commissie heeft inderdaad een speciaal emissierecht ingevoerd dat vergelijkbaar is met de emissierechten die op andere industriesectoren al van toepassing zijn. Iedere luchtvaartmaatschappij die in Europa actief is, heeft zo'n recht toegewezen gekregen. Le Monde legt uit: "hoewel 82 procent van deze rechten gratis is, moet 8 procent op de 'markt voor emissiehandel' worden gekocht". Dit vertegenwoordigt volgens de IATA een winstderving van 1,5 miljard dollar voor alle luchtvaartmaatschappijen samen. "Tussen Europa en de rest van de wereld is daarmee een strijd losgebarsten", merkt Le Monde op. Volgens de krant zal vliegtuigbouwer Airbus, dat "meestal het doelwit is van handelsconflicten waarbij Europa betrokken is, daar opnieuw het slachtoffer van worden".
Spoorwegen: Snelle treinverbinding Berlijn-Moskou

Tue, 26 Apr 2011 14:21:16 +0100

"Moskou dichter bij Parijs dankzij trein". Met deze woorden introduceert Gazeta Wyborcza een plan om een nieuwe spoorverbinding tussen Moskou en Berlijn te openen, die loopt via Polen en vanaf volgend jaar zou kunnen worden doorgetrokken naar Parijs. De officiële start van het project staat gepland in juni tijdens het Derde Forum van de Russische en Poolse Regio's in de Russische hoofdstad. De Russische spoorwegen (RZD) willen de trip naar Berlijn (momenteel 27 uur) aan het eind van dit jaar met twee uur inkorten en met nog eens acht uur in 2013 wanneer er een hogesnelheidslijn komt tussen Moskou en Berlijn. Deze kortere reistijden zijn ook mogelijk dankzij nieuwe rijtuigen die zijn uitgerust met het Spaanse Talgo-systeem waarbij automatische aanpassing aan de spoorwijdte plaatsvindt (momenteel kost het bijna twee uur om de draaistellen van passagiersrijtuigen aan de Pools-Wit-Russische grens te vervangen).

Ondertussen hopen de Poolse spoorwegen (PKP) aan het Russische project te kunnen deelnemen, hoewel functionarissen van het staatsbedrijf erkennen dat daarover nog geen "besprekingen" zijn gevoerd. Gazeta Wyborcza denkt na over de vraag of de nieuwe spoorverbinding "economisch gezien verstandig" is. Volgens schattingen is het spoor namelijk "concurrerend tot afstanden van maximaal 750 kilometer" (op langere trajecten blijft het vliegtuig goedkoper). De afstand tussen Moskou en Berlijn is meer dan 1600 kilometer. Er moeten dan ook andere redenen zijn voor de nieuwe spoorverbindingen met het Westen. "De Russen willen laten zien dat ze geld hebben en dat ze niet bang zijn om in infrastructuur te investeren", stelt Adrian Furgalski, directeur van het Poolse Railway Business Forum.
Luchtvaart: Europees Luchtruim nog ver weg

Fri, 15 Apr 2011 15:33:33 +0100

Der Spiegel, Hamburg – Een jaar na de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull simuleren luchtvaartmaatschappijen en Europese autoriteiten een nieuwe aswolk met als doel een betere coördinatie in geval van een ramp in het Europese luchtruim. Eenvoudig is het niet. Meer....