Subscribe: Presseurop | Sports
http://www.presseurop.eu/nl/taxonomy/term/17/*/feed
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language:
Tags:
die  door  euro  krant  meer  met  miljoen euro  miljoen  naar  nationale  ndash  spaanse  uit  voetbal  worden  zich  zou 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Presseurop | Sports

VoxEeurop | SportThe talk of the continent Voetbal en politiek (2/2): Orbán, gangmaker op de Hongaarse tribune

Thu, 14 Nov 2013 12:58:02 +0100

Magyar Narancs, Budapest – Het nationale team van Hongarije heeft zich niet gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap voetbal van 2014. Dat is een afgang voor de minister-president, die in die sport een middel ziet om zijn politieke waarden en zijn persoonlijke macht uit te drukken. Een socioloog uit de oppositie geeft zijn analyse. Meer....Voetbal: “Duitslands grootste liefde”

Wed, 13 Nov 2013 12:26:10 +0100

Het nationale voetbalelftal is “de vierde macht van het land”, schrijft Die Welt Kompakt naar aanleiding van een onderzoek genaamd ‘Wir sind Nationalmanschaft’ [‘Wij zijn het nationale elftal’] dat is uitgevoerd door het Instituut voor sport, zaken en maatschappij van de EBS Universiteit voor Economie en Recht in de deelstaat Hesse.

“Professor of arbeider, miljonair of werkloos, iedereen kan zich identificeren met het elftal […] dat een soort laatste grote brug vormt die de Duitsers met elkaar kan verbinden”, schrijft het dagblad dat zich verheugt dat er eindelijk “wetenschappelijk bewijs voor het belang van het nationale elftal is”:

94 procent van de ondervraagden vindt dat de prestaties van het nationale elftal voorbeeldig zijn. Terwijl de sociale en politieke instellingen aan invloed verliezen, blijkt het nationale team de rots in de branding te zijn. […] Bovendien telde ‘Die Mannschaft’ tijdens de studie 1,8 miljoen fans op de sociale netwerken. De partijen die in de Bondsdag zijn vertegenwoordigd, slechts 180.000.
Voetbal en politiek (1/2): Bosnië en Herzegovina eindelijk één, op het voetbalveld

Wed, 13 Nov 2013 12:09:39 +0100

Polityka, Warschau – Sinds het einde van de oorlog in 1995 probeert de internationale gemeenschap tevergeefs om een echte multi-etnische Bosnische staat tot stand te brengen. De FIFA daarentegen heeft wél bereikt dat er nu een echte nationale voetbalbond is. En het nationale elftal is ook nog eens gekwalificeerd voor het WK voetbal van volgend jaar. Meer....Spanje: “Madrid bevriest grote droom”

Mon, 09 Sep 2013 10:56:44 +0100

Het ziet ernaar uit dat de Spaanse hoofdstad zich niet kandidaat zal stellen voor de Olympische Spelen van 2024 nu het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op 7 september Tokio, en niet Madrid of Istanbul, heeft uitgekozen voor de organisatie van de Zomerspelen van 2020. Dat schrijft de Madrileense krant ABC.

Het is de derde keer op rij dat de Spaanse hoofdstad de Spelen aan zijn neus voorbij ziet gaan. Als het zich kandidaat zou stellen voor de organisatie van de Spelen in 2024, dan zou de stad het moeten opnemen tegen Parijs, Rome en Berlijn. “Ik pieker er niet over”, verklaarde de Madrileense burgemeester, Ana Botella.

ABC schrijft dat het overdreven zou zijn als Madrid het niet is geworden omdat het gefaald zou hebben in de aanpak van doping. Het dagblad voegt toe:

wat geëvalueerd zou moeten worden is de manier waarop het IOC te werk gaat en de strenge selectieprocedures.
Voetbal: Twee wedstrijden met politiek tintje

Fri, 22 Mar 2013 15:33:34 +0100

Vandaag worden in Europa twee WK Voetbal-kwalificatiewedstrijden gespeeld onder politieke hoogspanning, allebei om verschillende redenen.

De wedstrijd tussen Hongarije en Roemenië in Boedapest vindt plaats "achter gesloten deuren", kopt Népszabadság. Die sanctie is door de Fifa opgelegd na een vriendschappelijke wedstrijd tussen Hongarije en Israël op 15 augustus vorig jaar, waarbij Hongaarse supporters antisemitische leuzen riepen en met spandoeken zwaaiden.

De politie zal in de hoogste staat van paraatheid worden gebracht tijdens deze wedstrijd tussen de beide buurlanden, wier onderlinge betrekkingen momenteel zeer gespannen zijn vanwege een conflict rond de Hongaarse minderheid in Roemenië. "Ultra's" en de extreemrechtse Jobbikpartij hebben concerten van skinheads georganiseerd en voor de gelegenheid zijn er ook "national rock"-concerten.

In Zagreb is het de confrontatie tussen Kroaten en Serven die de autoriteiten zorgen baart. Sinds het uiteenvallen van Joegoslavië, in 1990 ingeluid met een grote knokpartij tijdens een wedstrijd tussen Dinamo Zagreb en Rode Ster Belgrado, zijn de stadions het theater geworden van botsingen tussen de supporters van de twee landen. En na de vrijspraak van generaal Ante Gotovina door het Joegoslavië Tribunaal zijn de spanningen tussen Zagreb en Belgrado verder opgelopen.

Terwijl de tabloid 24 Sata, voor de gelegenheid in de Kroatische kleuren, roept "Laten we trots zijn!", en de Kroatische hoofdstad "in staat van beleg" verkeert, schrijft krant Jutarnji List dat er voor de wedstrijd 1500 lokale politieagenten zijn gemobiliseerd, die zullen worden bijgestaan door Servische collega's die ervaring hebben met de strijd tegen de ultra's. Om problemen te voorkomen zijn Kroatië en Servië, beide al door de internationale voetbalinstantie beboet wegen supportergeweld, overeengekomen dat supporters niet zullen worden vervoerd. De Kroatische politie heeft gewaarschuwd dat de wedstrijd op elk moment kan worden afgebroken als nationalistische liederen tegen de Serviërs worden gezongen. Daarvan zou vooral het Kroatische nationale elftal, dat (met België) in zijn groep aan kop gaat, de dupe zijn, aldus de Kroatische krant.
Spanje: “Iedereen met Madrid 2020”

Mon, 18 Mar 2013 11:20:40 +0100

Een delegatie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is voor vier dagen in Madrid om te evalueren of de Spaanse hoofdstad aan alle voorwaarden voldoet voor de organisatie in 2020 van de Olympische Spelen.

Madrid is voor de derde keer op rij kandidaat en doet er alles aan om het evenement binnen te halen. De organisatie wordt door de gemeente als een economische stimulans gezien voor de regio, die hard wordt getroffen door de economische crisis in het land.

De andere twee geselecteerde steden voor de Zomerspelen van 2020 zijn Tokyo en Istanbul. Op 7 september zal het IOC bekend maken welke stad het sportevenement mag organiseren.
Spanje: Financiering voetbalclubs onder de loep

Fri, 08 Mar 2013 15:38:25 +0100

Brussel onderzoekt Spaans voetbal”, kopt El País nu is gebleken dat de Brusselse concurrentiewaakhond een onderzoek is gestart naar de financiële steun van de regionale overheid aan drie verschillende voetbalclubs uit Valencia: Valencia, Hércules en Elche. De regionale regering, onder leiding van de centrumrechtse Volkspartij, stond garant voor 118 miljoen euro aan bankleningen. De clubs hadden dit geld geleend bij Bankia, Banco de Valencia en CAM, drie Spaanse banken die onlangs zijn genationaliseerd. Maar door de financiële problemen van de clubs zag de regering van Valencia zich genoodzaakt de leningen zelf terug te betalen.

Als de Europese Commissie concludeert dat de financiële hulp onrechtmatig was en in tegenspraak met de mededingingswet, dan moeten de drie clubs het geld terugbetalen, “waardoor ze failliet zouden kunnen gaan”, aldus het Spaanse dagblad. De totale schuld van alle Spaanse voetbalclubs bedraagt volgens El País bij elkaar 3,6 miljard euro.

Jarenlang bestond er een breed scala aan financiële middelen waardoor er, in Brusselse termen, ‘een Spaanse voetbalbubbel’ is ontstaan. […] Het prestige van het Spaans voetbal bevindt zich op z’n hoogtepunt, maar financieel zijn er serieuze twijfels over de toekomst van veel clubs. De gebleken paradox tussen het buitengewone succes van de clubs en hun desastreuze financiële situatie heeft voor argwaan in Europa gezorgd.
Voetbal: “De voetbal ligt vast”

Tue, 05 Feb 2013 11:58:11 +0100

Uit een speciaal onderzoek van Europol naar malversaties in de voetbalwereld is gebleken dat bij 680 voetbalwedstrijden, waaronder twee wedstrijden uit de Champions League en verschillende selectiewedstrijden voor het EK en WK, sprake is geweest van ‘matchfixing’. Dat is het omkopen van scheidsrechters, spelers en officials om voetbaluitslagen van te voren vast te kunnen stellen voor goksyndicaten. 400 personen uit de voetbalwereld, verspreid over dertig landen, hebben zich volgens het onderzoek laten ritselen door leden van een criminele bende uit Singapour, het brein achter het schandaal.

Corruptie met bookmakers is een compleet nieuwe vorm van fraude in de sportwereld en komt voort uit de technologische revolutie die het mogelijk maakt weddenschappen te organiseren voor sportevenementen die zich aan de andere kant van de wereld afspelen”, concludeert het dagblad.
Olympische Spelen: Is het dat allemaal waard?

Mon, 13 Aug 2012 12:33:14 +0100

La Vanguardia, Barcelona – Voorstanders van de Spelen zijn ervan overtuigd dat het olympische sportevenement kolossale geldbedragen oplevert en een positiever uitwerking heeft op toerisme, stadsvernieuwing en volksgezondheid. Maar als we terugblikken op Athene en Barcelona, dan blijkt de werkelijkheid anders te zijn. Meer....Verenigd Koninkrijk: Big Brother tijdens Olympische Spelen

Fri, 20 Jul 2012 15:40:49 +0100

The New York Times, New York – Terwijl atleten van over de hele wereld zich voorbereiden op de start van de Olympische Spelen op 27 juli, klagen de inwoners van Londen steen en been. Niet alleen over de enorme vertragingen in het verkeer en het openbaar vervoer, maar ook over de alom aanwezige veiligheidsfunctionarissen die zich als bullebakken gedragen. Meer....EK voetbal 2012: Polen, eindelijk cool?

Fri, 08 Jun 2012 11:57:24 +0100

Newsweek Polska, Warschau – Het Europese Kampioenschap voetbal 2012 wordt afgetrapt in de gloednieuwe stadions van Polen. Voor Newsweek Polska is dit toernooi, dat het land samen met Oekraïne organiseert, een gelegenheid om zijn nieuwe imago te vieren. Maar daar moet nog wel wat aan gebeuren. Meer....Voetbal: Duitsland nu al kampioen

Mon, 04 Jun 2012 14:27:13 +0100

**“Duitsland ís al kampioen van Europa… als je kijkt naar de economische efficiency van zijn eredivisie”, stelt Les Echos. Het Franse financieel-economische dagblad doelt op de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar de voetbaleconomie in Europa, de Deloitte Football Money League, uitgevoerd door de Britse tak van onderzoeksbureau Deloitte.

Vier dagen voor de aftrap van het Europees kampioenschap voetbal 2012, aanstaande vrijdag in Warschau, legt de krant uit waarom de Bundesliga in financieel opzicht zo gezond is:**

De Duitse voetballiga heeft haar economische macht opgebouwd op basis van grote stadia en trekt sinds 2005 jaarlijks de meeste toeschouwers in Europa (gemiddeld meer dan 42.000 toeschouwers per stadion in het seizoen 2010-2011). Bovendien heeft de Bundesliga de salarisuitgaven uitstekend onder controle. In Duitsland vertegenwoordigen deze salarissen gemiddeld 53 procent van de uitgaven, tegenover 75 procent in Italië en Frankrijk, 70 procent in Engeland en 58 procent in Spanje.

Deloitte beschrijft de financiën van de Bundesliga als een uitzondering onder de Europese voetballiga's, waar de financiële balans vaak sterk verstoord is. Dat geldt met name voor de Engelse Premier League “waarvan de gecumuleerde verliezen vóór belastingen, die in 2010-2011 slechts marginaal werden teruggedrongen tot 380 miljoen pond [472 miljoen euro, red.], nog altijd dringend aandacht vereisen”.
Oekraïne: Euro 2012 slachtoffer van machtsspel

Tue, 15 May 2012 11:36:22 +0100

Polityka, Warschau – Nog geen maand voor de aftrap van het EK voetbal hebben de betrekkingen tussen de UE en Oekraïne, die samen met Polen Euro 2012 organiseert, door de kwestie rond oppositieleidster Julia Timosjenko flinke schade opgelopen. Achter de mensenrechtenkwestie gaan belangrijke economische belangen schuil. Meer....Wit-Rusland: Azarenka’s overwinning, Loekasjenko’s zegen

Wed, 01 Feb 2012 15:08:05 +0100

Gazeta Wyborcza, Warschau – Tennisster Victoria Azarenka won afgelopen zaterdag de Australian Open en is nu een van de weinige Wit-Russen die ook buiten haar vaderland bekend is. Een pr-buitenkansje voor de dictator uit Minsk. Meer....Litouwen: Basketbal, een liefdesgeschiedenis

Wed, 07 Sep 2011 16:34:36 +0100

Libération, Parijs – Op dit moment vindt in Litouwen EuroBasket, het Europees kampioenschap basketbal, plaats. Dat maakt een bijzonder enthousiasme bij de inwoners los omdat basketbal in het Sovjettijdperk een nationale sport is geworden en sindsdien onlosmakelijk deel uitmaakt van de Litouwse identiteit. Meer....Spanje : Nieuwe functie Ronaldo: bankgarantie Real Madrid

Tue, 26 Jul 2011 13:16:11 +0100

De duurste voetballer aller tijden zou nu kunnen worden ingezet ten behoeve van de solvabiliteit van de Spaanse banken. “Ronaldo in het reddingsfonds”, kopt Süddeutsche Zeitung, die uitlegt dat de Spaanse spaarbank Bankia, waarbij Real Madrid zich zwaar in de schulden heeft gestoken om de transfer van de Portugese speler te kunnen betalen, geld probeert te lenen bij de Europese Centrale Bank. Die vraagt om garanties en de bank komt op de proppen met… Ronaldo en de Braziliaan Kaka, die beiden bij de Madrileense club spelen. In 2009 heeft Real 76,5 miljoen euro geleend om 100 miljoen euro aan Manchester United en 60 miljoen aan AC Milaan te kunnen betalen.

Zou het zover kunnen komen dat de ECB beslag laat leggen op een van beide voetballers?” vraag het dagblad uit München zich af. “Theoretisch valt niets uit te sluiten. Eerst zou Bankia insolvabel moeten zijn en vervolgens zou Real niet meer in staat moeten zijn om zijn leningen, die worden gedekt door de inkomsten uit reclame en televisie, af te lossen. Real Madrid zit inderdaad voor ettelijke honderden miljoenen euro’s in de schulden, maar in Spanje zijn ze er al heel lang meester in om voetbalclubs, alsof het banken zijn, met overheidsgeld van de ondergang te redden.
Polen: Goedkoop blijkt duurkoop

Fri, 03 Jun 2011 11:09:26 +0100

"Armer, duurder, later” zo luidt de kop inRzeczpospolita boven een artikel waarin de problemen worden beschreven die de bouw van een nationaal stadion in Warschau en een belangrijke autosnelweg in de aanloop naar het Europese voetbaltoernooi van 2012 in Polen met zich meebrengen. In beide gevallen hebben bedrijven bodemprijzen geboden om de contracten in de wacht te slepen en komen ze er nu achter dat ze niet in staat zijn de deadline te halen of aan de kwaliteitseisen te voldoen. Nu het toernooi steeds dichterbij komt, hopen ze opnieuw te kunnen onderhandelen over de voorwaarden, aldus het dagblad uit Warschau. In wat een bruggenhoofd zou moeten zijn voor verdere investeringen in het Europese wegennet, heeft het Chinese Covec-consortium een bod uitgebracht van 330 miljoen euro op de bouw van een vijftig kilometer lang stuk autosnelweg tussen Warschau en Łódź, zo'n 106 miljoen euro lager dan andere biedingen. Worstelend om de Poolse onderaannemers te kunnen betalen zag Covec zich gedwongen de bouwwerkzaamheden te staken. Het consortium loopt nu het risico het contract te verliezen en Poolse beleggers een schadevergoeding van 186 miljoen euro te moeten betalen. “Deze problemen zijn het gevolg van het gunnen van contracten aan bedrijven die de laagste prijs bieden”, zegt vervoersdeskundige Adrian Frugalski. “In de meeste landen van de Europese Unie wordt de voorkeur gegeven aan 'de meest kosten-effectieve' biedingen, die lang niet altijd de goedkoopste zijn”, concludeert Rzeczpospolita.
Slowakije: Ijshockey moet betrekkingen Moskou ontdooien

Thu, 28 Apr 2011 11:17:24 +0100

"Nog maar één dag voor het WK ijshockey", bericht SME. In het kader van de wereldkampioenschappen ijshockey die op 29 april in Bratislava van start gaan merkt het dagblad uit de Slowaakse hoofdstad op dat deze competitie "als diplomatieke ijsbreker dient". Sinds zes maanden hopen Slowaakse diplomaten dat deze in Rusland zeer populaire sport de veelbewogen betrekkingen met Moskou kan verbeteren. Dankzij het kampioenschap zal de rechtstreekse luchtverbinding met Rusland worden hersteld die voor eind juni operationeel zou moeten zijn en zou het aantal visumaanvragen van Russische toeristen dit jaar met 70 procent toenemen. "Dit is een zeer nuttig communicatie-instrument om zowel de gewone burger als officiële vertegenwoordigers te bereiken. Daarnaast is het een uitstekende manier om het land te promoten. En we weten precies hoe we dit in ons voordeel kunnen aanwenden", vertrouwt Radomír Boháč, ambassadeur van Slowakije in Denemarken, SME toe.
Voetbal: Europeanen slachtoffer van de voetbalbusiness

Fri, 03 Dec 2010 10:54:16 +0100

Met bittere toon kopt Le Soir: "Russie-Qatar: één enkel doel: het geld!", nadat bekend werd gemaakt dat de WK’s van 2018 en 2022 respectievelijk door Rusland en Quatar georganiseerd zullen worden. Met deze berichtgeving gingen de andere kandidaten (België-Nederland, Engeland en Spanje-Portugal) teleurgesteld naar huis. Volgens de commentator van het Belgische dagblad komt deze beslissing "perfect overeen met de trend om ‘alles voor geld en buiten proporties’ te doen". En hij voegt daaraan toe: "Ongeveer twintig jaar geleden ontstond door de invloed van persoonlijkheden zoals Berlusconi en Bernard Tapie [oudvoorzitter van de Franse voetbalclub Olympique de Marseille] een waarachtig voetbalbusiness die zich alleen maar verder ontwikkelt, in het bijzonder in Engeland via Russische magnaten en olieprinsen uit de Golf (wat symbolisch!)".
Voetbal: Wordt China de eigenaar van Liverpool FC?

Thu, 05 Aug 2010 11:26:13 +0100

China staat op het punt om Liverpool te kopen”,kopt de Britse krant The Times. De krant meldt dat het mysterieuze bod dat was uitgebracht op de legendarische voetbalclub Liverpool FC afkomstig was van een door de Chinese regering gesteunde investeringsbank, de China Investment Corporation (CIC) van de Chinese zakenman Kenny Huang. Het Chinese bod moet het opnemen tegen onder andere een rijke familie uit Koeweit en een Amerikaanse beurshandelaar, maar schijnt de beste kansen te maken om de club binnen te halen. De voetbalclub, die zwaar in de schulden zit, wordt geschat op € 360 miljoen. “De aankoop zou slechts een klein stukje zijn van China’s enorme wereldwijde investeringsplan”, aldus de krant. CIC beschikt over een voorraad van bijna € 1,5 triljoen buitenlandse valuta en is reeds eigenaar van het Londense zakendistrict Canary Wharf. Het bedrijf zou zo’n € 251 miljard euro te besteden hebben.
België: WK voetbal 2018 zaait onmin

Tue, 03 Aug 2010 11:19:05 +0100

Kandidatuur Wereldbeker voetbal 2018 onder vuur”,kopt De Morgen. De krant doet verslag van de verdeeldheid over dekandidaatstelling, amper een week voordat deFIFA een bezoek brengt aan België en Nederland om te kijken of beide landen aan allevoorwaarden voldoen. Verscheidene politieke partijen verzetten zich tegen het feit dat het “bidbook”, waarin de landen aangeven hoe ze aan de criteria denken te voldoen, “eind april werd goedgekeurd door de ontslagnemende regering” van Yves Leterme. Ze vinden dat het bidbook door een meerderheid van het nieuwe parlement, dat op 13 juni is gekozen, moet worden goedgekeurd.
Sport: De gouden eeuw van Spanje

Mon, 26 Jul 2010 11:22:00 +0100

Rood en geel” : ook de autocoureur Fernando Alonso en de wielrenner Alberto Contador doen de Spaanse vlag eer aan. Op 25 juli hebben zij respectievelijk de Formule 1 Grand Prix van Duitsland gewonnen en de Tour de France. “In juli 2010 is de gouden eeuw voor de Spaanse sport aangebroken”,schrijft de Spaanse krant El Mundo. Twee weken na de Spaanse overwinning bij het WK voetbal “wapperen de vlaggen nog steeds in de straten”. Formule 1, motorcross, tennis… wat is het geheim van “de meest briljante generatie topsporters uit de Spaanse geschiedenis?” Vraagt de krant zich af. Het antwoord: “Positieve en hedendaagse waarden” zoals discipline, inspanning en eenheid, “het beste recept om de recessie het hoofd te bieden en het gebrek aan een groots gemeenschappelijk nationaal plan”, aldus El Mundo.
Tsjechië: Sportcomplexen in de verkoop

Tue, 20 Jul 2010 10:48:41 +0100

Tsjechische sportcomplexen ter waarde van verscheidene miljarden euro’s in de verkoop”,meldt de Tsjechische krant Lidové Noviny. De krant legt uit dat hetministerie van Onderwijs, Jeugd en Sport, dat van plan is 2,2 miljard kronen (86 miljoen euro) te korten op de sportbegroting, een audit heeft aangekondigd van alle sportcomplexen van het land en de verkoop van de complexen die de sportfederaties niet meer kunnen onderhouden. Tsjechië telt een groot netwerk sportzalen waarvan de meerderheid in slechte staat verkeert. De totale waarde van dit onroerend goed wordt geschat op 250 miljard kronen (10 miljard euro).
WK 2010: Elftal is metafoor voor wat Spanje moet zijn

Mon, 12 Jul 2010 15:59:11 +0100

ABC, Madrid – Het winnen van het WK voetbal bevestigt dat de Spaanse topsport in een goede staat verkeert, nota bene in een land dat op andere vlakken aan zichzelf twijfelt. De conservatieve krant ABC vindt dat deze kans aangegrepen moet worden om de nationale eenheid te versterken. Meer....Voetbal: Nog steeds geen kampioen

Mon, 12 Jul 2010 11:26:24 +0100

"Weer niet",koptDe Volkskrant met een foto van de middenvelder Wesley Sneijder die languit op de grond ligt na de nederlaag tegen Spanje bij de finale van het WK voetbal. Het is de derde keer dat Nederland de WK-finale verliest, na 1974 en 1987. Volgens de krant "past de finale [...] in een onnavolgbare aaneenschakeling van rariteiten, oprispingen, karakter, veerkracht, inzinkingen en soms ook vuig spel”.
Voetbal: Italië treurt, Lega Nord geniet

Fri, 25 Jun 2010 12:19:03 +0100

“Azzuri: verloren en beschaamd”, meldt Corriere della Sera. Na de schokkende eliminatie van Frankrijk, finalist van het WK 2006, heeft nu ook titelverdediger Italië, zonder zelfs maar een wedstrijd te hebben gewonnen, het kampioenschap moeten verlaten. De Italiaanse pers is niet te spreken over het slechtst behaalde resultaat van het land ooit tijdens een WK Voetbal en noemt de spelers “weekbenige miljonairs”. Voor de politieke partij Lega Nord, die zich afzet tegen alle symbolen van nationale eenheid, is het verlies van 3-2 tegen Slowakije op 24 juni echter koren op de molen. Minister Roberto Calderoli, lid van de xenofobe partij, wijt het verlies aan het “belachelijke sportsbeleid” in Italië. Als voorbeeld noemt hij Inter Milan dat voor de Champions League-finale alleen maar buitenlanders opstelde. “Onze teams zouden alleen Italiaanse spelers in dienst moeten nemen”, meent hij.
Voetbal: Europa verliest glans, ook op het veld

Tue, 22 Jun 2010 14:02:02 +0100

La Stampa, Turijn – Ook op het voetbalveld zijn we de “Oude Wereld” geworden, net als in de politiek, de economie en de maatschappij. Oude ideeën, oude gewoonten, oude fouten die bij iedereen bekend zijn maar waaraan we angstvallig vasthouden. Hebt u goed naar ze gekeken op uw televisiescherm, naar Marcello Lippi, Fabio Capello en Raymond Domenech, de trainers van respectievelijk Italië, Engeland en Frankrijk? Hadden zij niet verbazingwekkend veel weg van de aftakelende politieke leiders van hun landen na een Europese top over de crisis? Meer....Voetbal: De schande van 'les Bleus'

Mon, 21 Jun 2010 10:40:11 +0100

Het is "le footoir” [een samentrekking van ‘foot’, voetbal en ‘foutoir’, bende], kopt Libération. De Franse pers schrijft dat het nationale voetbalelftal “enorm is afgegleden” na het verlies tijdens het WK op 17 juni tegen Mexico. De krant noemt de affaire zelfs een klucht: een speler heeft de coach beledigd, het team weigert te trainen, een lid van de Franse voetbalbond is inmiddels afgetreden en het ministerie van Sport bereidt zich voor om ter plaatse in te grijpen. Voor sommigen is deze crisis echter meer dan alleen een 'klucht', het zou een weerspiegeling zijn van de malaise waarin de Franse samenleving zich bevindt.
Voetbal: Het WK: meer dan sport, een uitweg uit de malaise

Fri, 11 Jun 2010 15:19:01 +0100

ABC, Madrid – Het WK voetbal dat vandaag, 11 juni, van start gaat is veel meer dan een serie sportwedstrijden. Het is een maatschappelijk verschijnsel geworden dat de werkelijkheid doet vergeten. Bijvoorbeeld in Spanje, een land dat in nood verkeert maar op de grasmat tot de favorieten wordt gerekend. Meer....Voetbal: 'Hand van God' kost Ierland miljarden

Fri, 20 Nov 2009 15:13:58 +0100

Nicolas Sarkozy heeft gezegd dat het hem “spijt, Le Figaro heeft het een "staatsaangelegenheid” genoemd, en Libération heeft alle artikelen in de krant van vandaag betekenisvol geïllustreerd met handen in allerlei soorten en maten… De ophef over de kwalificatiewedstrijd van 19 november waarbij Frankrijk Ierland elimineerde met een overduidelijk staaltje “hands” door Thierry Henry is nog verre van voorbij. The Irish Independent meldt dat de FAI, de Ierse voetbalfederatie de FIFA heeft verzocht een nieuwe wedstrijd af te kondigen. De FAI wordt hierin gesteund door de Ierse premier Brian Cowen en de ministerraad die maar al te graag de morele autoriteit van hun ongeliefde regering willen herstellen. Later op de dag heeft de FIFA het verzoek van de FAI afgewezen, waardoor deze het opneemt voor de belaagde Zweedse scheidsrechter die, in tegenstelling tot de rest van de wereld, de actie van Henry niet had gezien. The Irish Independent gaat zelfs zo ver dat het Henry de economische ellende in Ierland in de schoenen schuift: “Het oogluikend toestaan van het vals spelen van de Franse aanvoerder kost de economie van ons land misschien wel miljarden”, hekelt de krant.
Voetbal: “Hand van God” weer terug op het veld

Thu, 19 Nov 2009 13:20:22 +0100

Frankrijk heeft zichzelf gekwalificeerd voor het WK voetbal, maar erg trots zijn de Fransen daar niet op, aangezien aanvaller Thierry Henry de bal vlak voor het enige doelpunt met zijn hand had aangeraakt. De sportkrant L’Equipe kopt “de hand van God” en de foto op de voorpagina laat weinig twijfel bestaan over het incident. De uitspraak komt van de Argentijnse voetballer Diego Maradona die op een dag met zijn hand een goal had gemaakt, en is voor Franse voetbalfans synoniem geworden aan kwade trouw. “Na twee uur voetballen is bescheidenheid op zijn plaats bij “les Bleus”: ze vormen geen sterk team. Vormen ze eigenlijk wel een team?” vraagt L’Equipe zich af na de omstreden wedstrijd waarbij de Ieren uitgeschakeld zijn. Volgens de Irish Independent was er sprake van een “gewapende overval”...
Frankrijk: Voetballers hebben imagoprobleem

Thu, 03 Sep 2009 13:30:33 +0100

De euforie van het WK 1998 is meer dan bekoeld. Vlak voor een belangrijke kwalificatiewedstrijd Frankrijk-Roemenië voor de Wereldkampioenschappen die volgend jaar in Zuid-Afrika zullen plaatsvinden, vraagt de Franse sportkrant L'Equipe zich af of de Franse spelers “onuitstaanbaar” zijn geworden. De verhoudingen tussen “les Bleus” en de publieke opinie nemen soms de vormen van een soap aan. Trainer Raymond Domenech is een omstreden persoonlijkheid, maar ook de spelers zijn “duidelijk verantwoordelijk”, meent L’Equipe. De krant haalt uit naar de spelers "die na een wedstrijd snel uit het stadion wegglippen verscholen achter een pet en zonnebril, zonder een woord of een gebaar voor de supporters”. De Franse voetbalfederatielanceert communicatiecampagnes, maar tot zover hebben die weinig succes gehad”. In de laatste ranglijst van favoriete bekendheden in Frankrijk “was de meest geliefde voetballer een gepensioneerde voetballer: Zinédine Zidane. Daaruit blijkt maar weer dat het Franse publiek boven alles houdt van winnaars”.
België: Sportduiven zijn groot wild

Mon, 31 Aug 2009 17:32:41 +0100

De Morgen, Brussel – Duivensport is een sport waarbij de prijzen kunnen oplopen tot miljoenen euro's. Belgische duiven hebben een zeer goede reputatie in deze wereld en zijn steeds vaker het doelwit van mafieuze praktijken. Meer....Armoede: Voetbal kan je leven veranderen

Mon, 24 Aug 2009 17:25:57 +0100

Evenimentul Zilei, Boekarest – De zevende editie van de Homeless World Cup, het WK-straatvoetbal voor dak- en thuislozen, wordt dit jaar in de Italiaanse stad Milaan gehouden. Dit initiatief, waaraan 48 teams uit de hele wereld aan meedoen, is bedoeld om daklozen de kans te bieden een baan en een dak boven hun hoofd te vinden. En dat werkt, aldus de Roemeense krant Evenimentul Zilei. Meer....Atletiek: De doping-erfenis van de DDR

Thu, 20 Aug 2009 15:52:39 +0100

Der Spiegel, Hamburg – Bij de Duitse eenwording heeft de Bondsrepubliek de atleten met hun wonderbaarlijke prestaties van de voormalige DDR geërfd, maar ook het op anabolen drijvende systeem dat talrijke records mogelijk maakte. Twintig jaar later heeft Duitsland nog steeds niet echt schoon schip gemaakt. Meer....Oostenrijk: Wenen, dopinghoofdstad van Europa

Tue, 11 Aug 2009 16:56:55 +0100

Le Soir, Brussel – De toename van dopingschandalen omtrent Oostenrijkse topatleten en de bekentenissen van wielrenner Bernard Kohl in juni laten er geen twijfel meer over bestaan: Oostenrijk is de nieuwe draaischijf voor doping. Het anti-dopingagentschap heeft de strijd geopend tegen het laboratorium Humanplasma, de vermeende spil in dopingzaken. Meer....Voetbal: Roemeense voetballers gaan naar school

Wed, 17 Jun 2009 14:06:13 +0100

"Het stereotype van de domme voetballer zal voorgoed tot het verleden behoren!” Cristi Chivun, Roemeens voetbalinternational van Inter Milaan sinds 2007 en erevoorzitter van de AFAN (Roemeense vereniging voor amateur- en beroepsvoetballers) steekt zijn vreugde niet onder stoelen of banken, schrijft Cotidianul. Dankzij het project “Sociale zekerheid en beroepsscholing voor sporters” heeft de AFAN ondanks de crisis 450.000 euros weten los te peuteren van het ministerie van Jeugd en Sport. Dankzij een extra 5 miljoen euro eigen vermogen en Europese fondsen heeft de AFAN “besloten voetballers naar school te sturen”, zegt dit Roemeense dagblad. Deze “virtuele [web]universiteit voor voetballers biedt de spelers de mogelijkheid allerlei studies te volgen, zoals marketing, economie of bedrijfskunde”.
Transfers: Voetbalgekte...met recht

Fri, 12 Jun 2009 20:46:31 +0100

Financial Times, Londen – Na een jaar lange geruchten, is Manchester United uiteindelijk accoord gegaan met de transfer van zijn sterspeler Cristiano Ronaldo naar Real Madrid voor het recordbedrag van 93 miljoen euro. Maar zoals Simon Kuper onderstreept in de Financial Times hebben soortgelijke transfers een beperkte invloed op de winstgevendheid van de club, en maar zelden prestatieverbeteringen van het team tot gevolg. Meer....