Subscribe: Presseurop | Onderwijs
http://www.presseurop.eu/nl/taxonomy/term/15/*/feed
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language:
Tags:
als  die  door  europese  jaar  krant  meer  met  naar  onderwijs  schrijft  studenten  uit  universiteiten  worden  wordt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Presseurop | Onderwijs

VoxEeurop | OnderwijsThe talk of the continent Rapport PISA: Europese scholieren zijn hekkensluiters

Wed, 04 Dec 2013 16:43:25 +0100

Europese scholieren zijn de afgelopen jaren slechter gaan presteren, leerlingen uit het Verre Oosten doen het daarentegen beter. Dat blijkt uit het PISA-rapport dat op 3 december is verschenen. Voor het onderzoek zijn de prestaties van 15- en 16-jarige scholieren op het gebied van leesvaardigheid, wiskunde en natuurwetenschappen bekeken. Vooral de Noord-Europese landen en Frankrijk scoren slecht. Finland heeft zijn eerste plaats op de lijst moeten inleveren aan Zuid-Korea en staat nu op de zesde plek. Het land is niet langer “het land met het beste onderwijs”, betreurt Helsingin Sanomat. Het Finse dagblad vindt het resultaat:

niet verrassend. Niemand heeft tot op heden een geloofwaardige verklaring [voor het succes, red.] kunnen geven. […] De Finnen denken dat het ligt aan de voortreffelijke opleiding van de leraren in Finland en, vooral, aan de kracht van het basisonderwijs dat negen jaar duurt.

In Denemarken schrijft Jyllands-Posten: “Het is niet genoeg”:

Wij hebben het duurste systeem van openbaar onderwijs in de wereld, maar is er geen enkel bewijs dat wij ook de stomste bevolking ter wereld hebben. Er is dus geen reden om niet te verwachten dat de duurste school ook de beste opleiding en dus de beste opgeleide bevolking oplevert.

De eveneens Deense krant Berlingske meent dat het “tijd wordt dat wij, de westerse verzorgingsstaten, ons onderwijssysteem onder de loep nemen”.

Het onderzoek heeft een schok teweeggebracht in Frankrijk, dat twee plaatsen op de lijst is gezakt en pas op de 25e plaats van de 65 onderzochte landen staat. In het hoofdartikel van Le Figaro staat dat het Franse onderwijs “onrechtvaardig en inefficiënt is”:

Het verschil tussen de goede en de slechte leerlingen wordt alleen maar groter. […] Wij zijn nog steeds in staat toekomstige winnaars van de Nobelprijs voor de Natuurkunde en Geneeskunde op te leiden, maar het systeem brengt ook steeds meer slechte leerlingen voort.

De conservatieve krant concludeert dat Frankrijk het voorbeeld van Duitsland moet volgen. In 2000 kreeg dat land een slechte PISA-beoordeling waarop het toen “meteen actie heeft ondernomen”. Duitsland plukt daar nu de vruchten van, aldus Le Figaro.

Het Duitse onderwijs is “rechtvaardiger geworden en de leerlingen behalen betere resultaten”, legt Der Spiegel met enige trots uit:

Een fysieke schok gaat meestal gepaard met een moment van verlamming, gevolgd door verwarring. […] Op een gegeven moment begint de verwerking en daarna komt de genezing, in die laatste periode is het Duitse onderwijs nu terechtgekomen. […] Het wordt tijd dat de “PISA-schok” wordt vervangen door de “PISA-vooruitgang”.
Crisis Griekenland: Studeren zonder toekomstperspectief

Tue, 26 Nov 2013 12:25:25 +0100

To Ethnos, Athene – Door de staking van Griekse universiteiten uit protest tegen de bezuinigingen, dreigt het studieprogramma van de studenten in gevaar te komen. Een schril contrast met hun studiegenoten die hun heil in het buitenland zijn gaan zoeken, en die het ene na het andere examen halen. Meer....Universiteit: Erasmusprogramma gered en verdubbeld

Thu, 07 Nov 2013 14:48:52 +0100

“Vergeet de ondergang, Erasmus wordt verdubbeld”, kopt Il Sole 24 Ore. Het Europese studentenuitwisselingsprogramma Erasmus, dat in zijn voortbestaan werd bedreigd nadat het in 2012 met een tekort van 90 miljoen werd geconfronteerd, heeft een flinke oppepper gekregen: op 7 november hebben de Commissie cultuur en onderwijs van het Europees Parlement en de Europese Raad overeenstemming bereikt over een nieuw plan genaamd Erasmus+.

In het akkoord staat dat voor de periode 2014-2020 het programma veertien miljard euro zal ontvangen, dat is veertig procent meer dan in de vorige zevenjarige begroting. Het aantal deelnemende studenten kan hier mee worden verdubbeld: vijf miljoen in totaal. Erasmus+ zal ook studiebeurzen verlenen en stages in het buitenland aanbieden voor personen onder de 30 jaar die geen universitaire studie volgen.

Vooral in de Zuid-Europese landen zal het besluit met gejuich worden ontvangen, meent het Italiaanse financieel-economische dagblad. Daar wordt het programma, dat nu 25 jaar bestaat, als “de goedkoopste en meest toegankelijke manier beschouwd om ervaring op te doen in het buitenland”.
Spanje: “Ministerie van Onderwijs trekt halverwege schooljaar duizenden Erasmusbeursen in”

Tue, 05 Nov 2013 12:02:49 +0100

De Spaanse minster van Onderwijs, José Ignacio Wert, had op 29 oktober bekend gemaakt dat hij om financiële redenen een limiet wil stellen aan de financiering van Erasmusbeurzen voor Spaanse studenten die reeds aan een Erasmusjaar zijn begonnen. Op 5 november is hij echter op zijn voornemen teruggekomen onder druk van zijn partij.

Zijn plan was “een onaangename verrassing” voor de veertigduizend Spaanse studenten die momenteel met een Erasmusbeurs in het buitenland zitten, schrijft El País, en dat terwijl “het studiejaar al begonnen is”.

Spanje subsidieert maandelijks tussen de 100 en 180 euro per student, de rest van de beurs wordt aangevuld met geld uit de EU-pot en van regionale overheden, licht het dagblad toe.

Van alle Europese studenten maken de Spaanse het meest gebruik van het Erasmusprogramma en binnen de EU is Spanje het meest populaire land voor een Erasmusjaar. Het geld dat de regering ter beschikking heeft om studenten in het buitenland te financieren is sinds 2011 met 71 procent gedaald, voegt El País toe.
Onderwijs: Oost-Europa trekt geneeskundestudenten aan

Tue, 20 Aug 2013 12:55:57 +0100

International New York Times, Parijs – Lager collegegeld, meer studieplaatsen en Engelstalig onderwijs trekken steeds meer buitenlandse studenten naar medische faculteiten in Oost-Europa. En dankzij EU erkende diploma’s en het vervagen van de Europese grenzen vertrouwen afgestudeerde studenten erop dat ze in heel Europa werk kunnen vinden. Meer....Roemenië-EU: “10 kandidaten voor één plaats voor een goed betaalde baan in de EU”

Tue, 23 Jul 2013 10:50:36 +0100

De Rijksuniversiteit voor geneeskunde en farmacie in Boekarest heeft dit jaar te maken met een extreem groot aantal inschrijvingen, ondanks het buitengewoon moeilijke toelatingsexamen, schrijft România liberă. Ter illustratie schrijft de krant dat er voor één plek voor de studie stomatologie zich tien kandidaten hebben ingeschreven en dat er voor één plaats voor algemene geneeskunde vijf inschrijvingen zijn.

Het dagblad legt uit:

De groeiende populariteit om medicijnen te studeren en de bereidheid om daar een moeilijk examen voor af te leggen (…) lijkt paradoxaal als je het salaris van een arts in Roemenië in beschouwing neemt [300 tot 400 euro per maand]. Maar de Roemeense faculteiten zijn bezig met EU-diploma’s die bijvoorbeeld geldig zijn in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noord-Europese landen.

Sinds Roemenië in 2007 toetrad tot de EU hebben 14.000 gespecialiseerde artsen het land verlaten terwijl de overheid ieder jaar 3,5 miljard euro aan onderwijs uitgeeft, schrijft de krant.
Denemarken: “Onze studiebeurzen kunnen worden beschermd tegen EU-burgers”

Fri, 19 Jul 2013 11:23:36 +0100

In spanning werd er in Denemarken gewacht op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de toewijzing van studiebeurzen in Duitsland. Daar opent Jyllands-Posten vandaag mee.

Het hof besliste gisteren dat Duitsland niet het recht heeft financiële hulp te weigeren aan Europese studenten die zich minder dan drie jaar in Duitsland bevinden. Het Hof baseerde zich hiermee op het principe van vrij verkeer van EU-burgers binnen de Unie.

Deze uitspraak kan gevolgen hebben voor Denemarken waar EU-studenten in tien jaar tijd minstens twee jaar in Denemarken hebben moeten gewoond om in aanmerking te kunnen komen voor een studiebeurs. Denemarken is bang dat het Hof jurisprudentie zal toepassen en dat het eist dat alle Europese studenten in Denemarken die daarom vragen, een beurs moeten krijgen.

Maar, vertellen deskundigen in Jyllands-Posten, het is mogelijk om het arrest te omzeilen:

De studiebeurzen kunnen bijvoorbeeld veranderd worden in leningen. Ook is het mogelijk te eisen van de studenten dat een van de ouders in het land werkt. (…) Als het Europees Hof van Justitie besluit dat het legaal is, dan kunnen we onze wet aanpassen.
Universiteiten: Erasmus-programma lijdt niet onder crisis

Tue, 09 Jul 2013 15:59:07 +0100

“De populariteit van Erasmus neemt toe met de crisis”, schrijft La Vanguardia. Volgens een rapport dat gepresenteerd werd door de Eurocommissaris voor Onderwijs Androulla Vassiliou, heeft het Europese uitwisselingsprogramma voor studenten de grens van 3 miljoen deelnemers sinds de start van het programma in 1987, overschreden.

Het programma “telde in slechts 4 jaar een miljoen extra deelnemers, een stijging die gelijke tred houdt met de verergering van de economische crisis”. Binnenkort wordt het programma hervormd. Een van de nieuwigheden is dat Brussel een minimum bedrag zal vaststellen voor de beurs die iedere student ontvangt, gebaseerd op het land van bestemming, en niet langer alleen een maximum. Want, zo legt La Vanguardia uit:

Erasmus-student zijn vanuit Spanje is niet hetzelfde als vanuit Letland: in de Baltische staat ontvangt iedere student 641 euro per maand. Spanje staat aan het andere uiterste van die lijst, met slechts 123 euro per maand per student, het laagste bedrag van de hele EU. Andere landen – vooral waar de inkomens lager liggen – kiezen voor het omgekeerde systeem: zij sturen minder studenten maar bieden betere beurzen. De Europese Commissie wil het systeem hervormen om af te rekenen met dergelijke verschillen en degenen de mond te snoeren die beweren dat het Erasmus-programma “een beurs voor rijken is”.

Spanje, dat vorig jaar 40.000 deelnemende studenten had, is het land dat de meeste studenten ontvangt en ook de meeste naar het buitenland stuurt, schrijft de krant, die daaraan toevoegt dat:

het budget voor Erasmus+ een van de zeer weinige budgetten is waarvoor in de komende communautaire begroting extra geld is uitgetrokken. Het programma vertegenwoordigt tussen 2014 en 2020 14,5 miljard euro, 40% meer dan in de afgelopen zeven jaar.
Universiteiten: Wenen wil minder buitenlandse studenten

Tue, 28 May 2013 14:34:54 +0100

“Wenen doet een beroep op de EU om het aantal Duitse studenten terug te dringen”, meldt de Süddeutsche Zeitung. De krant schrijft dat volgens cijfers van het Oostenrijkse Ministerie van Economische Zaken één op de negen eerstejaarsstudenten uit Duitsland afkomstig is. Voor sommige studierichtingen zoals psychologie op de universiteiten in Salzburg en Innsbruck, vlakbij de Duitse grens, bedraagt het aantal buitenlandse studenten meer dan 80%.

Daarom zou “minister van Wetenschap en Onderzoek Karlheinz Töchterle voorrang willen geven aan Oostenrijkse studenten”, kopt de Oostenrijkse krant Kurier.

Töchterle vraagt aan de Europese Commissie of Oostenrijk, dat net als Zweden, Denemarken, Nederland, België en andere Europese landen te maken heeft met een te grote toestroom van buitenlandse studenten, het recht heeft om maatregelen te nemen “om te voorkomen dat deze onevenwichtige situatie binnen de universiteiten een anti-Europese sfeer creëert”.

“Op dit moment is het nog niet duidelijk welke criteria gehanteerd zullen worden om onderscheid te maken tussen buitenlandse en binnenlandse studenten. Alleen voor geneeskunde bestaat er een quotum waarbij 75% van de plekken gereserveerd zijn voor Oostenrijkse studenten”, licht de Süddeutsche Zeitung toe.

Iedere beperking van studieplekken voor buitenlandse studenten wordt momenteel beschouwd als een inbreuk op het vrije personenverkeer binnen de EU, schrijft Kurier.
Kroatië: “’Geef weer seksuele voorlichting op school’”

Fri, 24 May 2013 10:28:06 +0100

De Kroatische Onderwijsraad verzet zich tegen de uitspraak van het Constitutionele hof dat op 22 mei besliste seksuele voorlichting op basisscholen en in het voortgezet onderwijs af te schaffen omdat het “ondeugdelijk” zou zijn.

Volgens het Hof had de regering eerst contact op moeten nemen met verenigingen van ouders voordat zij besloot de lessen in het onderwijsprogramma op te nemen. Maar de Onderwijsraad vindt dat het niet aan de ouders is om over de inhoud van de lessen of over het onderwijsprogramma te beslissen en dat de staat voorang moet geven aan de algemeen geldende waarden boven de individuele belangen.

Jutarnji List schrijft dat het beroep ingediend door katholieke verenigingen van ouders, ongebruikelijk snel was behandeld door het Hof. Volgens het Kroatische dagblad zou dit komen door de “conservatieve golf”, die wordt gesteund door de katholieke kerk. Katholieke verenigingen eisen een referendum over een grondwetswijziging. Zij willen dat grondwettelijk wordt vastgelegd dat het huwelijk alleen een verbinding tussen een man en een vrouw kan zijn. De initiatiefnemers van het voorstel hebben al 400 duizend handtekeningen opgehaald.
Tsjechië: “Zeman bedreigt vrijheid universiteiten”

Mon, 20 May 2013 13:20:36 +0100

De Tsjechische president Miloš Zeman heeft een golf aan kritiek over zich heen gekregen van academici, politici en journalisten omdat hij weigert de Tsjechische auteur Martin C. Putna te erkennen als universitair docent literatuurgeschiedenis. De Universiteit van Praag had hiervoor een aanvraag ingediend.

De staatsleider verklaarde dat hij aarzelde de auteur van het in Tsjechië populaire boek Homoseksualiteit en katholicisme de promotie toe te kennen vanwege zijn liberale ideeën en zijn deelname aan de Gay Pride.

“De rol van de president in de benoeming van docenten is puur ceremonieel. De ondertekening van de decreten (…) is een erfenis van de Habsburgse monarchie”, benadrukt Lidové noviny. Het Tsjechische dagblad vindt dat de president zijn boekje te buiten is gegaan.
Spanje: “Onderwijzers publieke scholen de straat op uit protest tegen hervormingen onderwijs”

Fri, 10 May 2013 11:35:57 +0100

Onderwijzers van publieke scholen hebben op 9 mei gedemonstreerd tegen de plannen van de minister van Onderwijs José Ignacio Wert. Die zou zijn onderwijshervormingen vandaag tijdens de ministerraad voorstellen, maar die is uitgesteld. Volgens de organisatoren waren 72 procent van de onderwijzers en 90 procent van de studenten bij de demonstratie aanwezig, volgens de overheid ging het slechts om 20 procent van de onderwijzers. El País schrijft in het hoofdartikel dat er onder de ministers geen consensus is en dat “hervormingen [onder meer bezuinigingen van 6,7 miljard euro, red.] waar zo’n weerstand tegen bestaat, niet moeten worden doorgevoerd”.
Hongarije: “Wanhoop op straat”

Tue, 12 Feb 2013 10:23:44 +0100

Studenten hebben gisteren verschillende universiteiten bezet uit protest tegen het regeringsplan om studenten met een studiebeurs te verplichten in Hongarije te blijven na afloop van hun studie. Als zij toch naar het buitenland willen vertrekken, dan moeten zij eerst hun studieschuld aflossen. De regering van Victor Orbán wil dit nieuwe voorschrift doorvoeren via een grondwetswijziging.

Tegelijkertijd werd er ook voor het parlement in Boedapest geprotesteerd. Duizenden betogers kwamen daar bijeen om een versoepeling van de arbeidswet te eisen. Deze wet schrijft nu onder meer voor dat Hongaarse werklozen verplicht zijn werk dat de overheid hun oplegt aan te nemen, terwijl de werkomstandigheden vaak zwaar en vernederend zijn.
Verenigd Koninkrijk: Te ‘positief’ onderwijs over EU geschrapt

Fri, 08 Feb 2013 14:13:58 +0100

De EU is verdwenen uit het nationale onderwijspakket "vanwege de angst dat de huidige methode te veel neigt naar Europese integratie”, schrijft The Daily Telegraph zwaar ontstemd op zijn voorpagina. Het artikel verschijnt naar aanleiding van het nieuws dat in de Britse aardrijkskundemethode alle verwijzingen naar de economische en politieke unie zijn geschrapt. Het nieuwe lesmateriaal vervangt het programma zoals dat onder de vorige Labourregering werd ingevoerd en waarbij leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs de EU moesten bestuderen. De krant schrijft dat regeringsambtenaren blijkbaar van mening zijn dat de EU een politiek en economisch blok is en daarom niet thuishoort in de aardrijkskundeles.

In nieuwe leerboeken over geschiedenis en burgerschap wordt er wel verwezen naar de relatie van het Verenigd Koninkrijk met Europa, maar wordt de EU zelf niet genoemd. Deze onthulling is waarschijnlijk koren op de molen van conservatieve Eurosceptici, nu ook David Cameron een paar weken geleden heeft beloofd dat wanneer de Tories de volgende algemene verkiezingen winnen, hij een referendum zal organiseren over de vraag of de Britten in Europa moeten blijven, of willen vertrekken.
Onderwijs: Kloof tussen Azië en Europa wordt groter

Wed, 12 Dec 2012 15:06:37 +0100

Dat Aziatische scholen beter presteren dan Europese scholen was al bekend. Maar nu lijkt de kloof nog groter te worden, zo blijkt uit de TIMSS- en PIRLS-onderzoeken van 2011, die op 11 december door de Internationale Vereniging voor de Evaluatie van het onderwijsrendement (IEA) zijn gepubliceerd. Met TIMSS worden 600 duizend 8-jarige leerlingen in 63 landen getoetst op hun rekenkennis, terwijl PIRLS de taalvaardigheid van 300 duizend kinderen van 9 en 10 jaar in 49 landen beoordeelt. Op de TIMSS-ranglijst eindigen de scholieren uit Singapore, Zuid-Korea en Hong Kong bovenaan, en in het PIRLS-klassement nemen Hong Kong, Rusland en Finland de eerste drie plaatsen in. In veel landen uiten de media hun teleurstelling over de behaalde resultaten.

Met een eindscore onder het EU-gemiddelde stellen de prestaties van de Spaanse leerlingen dusdanig teleur dat dagblad La Vanguardia boven zijn hoofdartikelop de voorpagina kopt: “Spaanse onderwijs blijft steken in middelmatigheid”. De Catalaanse krant schrijft: "Het meest zorgwekkend [...] is wel dat de vaardigheden van onze scholieren stagneren of zelfs achteruitgaan.

In Nederland schrijft NRC Handelsblad:

De achteruitgang in reken- en taalvaardigheid van Nederlandse scholieren is de afgelopen vier jaar tot staan gebracht. Maar Nederland zakt op de ranglijsten omdat leerlingen in het buitenland beter zijn gaan presteren. […] Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederland er van alle landen het best in slaagt kinderen die niet goed kunnen leren toch een voldoende niveau te laten bereiken. De keerzijde hiervan is dat Nederland nauwelijks excellent presterende leerlingen heeft.

NRC veroordeelt in zijn hoofdredactioneel commentaar de Nederlandse “dominerende neiging tot elitarisme” die er volgens de krant voor zorgt dat “slechte leerlingen in groep zes van de basisschool relatief goed presteren [terwijl] de beste leerlingen het verhoudingsgewijs juist slecht doen”.

Dit verwijt kan ook aan het Duitse onderwijs worden gemaakt. Zo schrijft Die Tageszeitung dat het Duitse onderwijssysteem “niet uitblinkt in rechtvaardigheid”. Volgens het linkse dagblad “hebben kinderen uit gezinnen die tot de lagere sociale klassen behoren, minder kans om naar het gymnasium te gaan dan kinderen met ouders die gestudeerd hebben. […] Kinderen die afkomstig zijn uit een milieu dat ‘ver van onderwijs afstaat´, moeten de laatste jaren steeds grotere obstakels overwinnen om naar een hogere vorm van voortgezet onderwijs te kunnen. Zij moeten veel beter presteren dan hun klasgenootjes uit de hogere, ontwikkelde kringen om hun leraren ervan te overtuigen dat zij naar het gymnasium kunnen."
Onderwijs: Faillissement dreigt voor Erasmus

Thu, 04 Oct 2012 13:56:32 +0100

“EU kan Erasmus-beurzen niet langer betalen”, schrijft La Vanguardia. Brussel zou de lidstaten om een extra bijdrage hebben gevraagd om het succesvolle studentenuitwisselingsprogramma te redden. Daarnaast is er hard geld nodig voor andere projecten zoals het Europees Sociaal Fonds, de Europese Structuurfondsen en onderzoeksprogramma’s. De uitkeringen hiervoor worden in de laatste maanden van het jaar gedaan. De Spaanse krant schrijft dat Brussel:

… de symbolische waarde van Erasmus verdedigt door bij de EU-hoofdsteden en Europarlementariërs de aandacht te vestigen op de problemen die eerdere en toekomstige bezuinigingen met zich meebrengen. Die zijn vooral voor landen met economische problemen groot, zoals in Spanje, waar de meeste EU-studenten met een beurs naartoe gaan.

Op Eubusiness.com wordt Alain Lamassoure geciteerd. Het hoofd van de begrotingscommissie van het Europees Parlement waarschuwt dat:

… het Europees Sociaal Fonds bankroet is en het de lidstaten niet kan terugbetalen. Volgende week is het de beurt aan het studentenprogramma Erasmus en aan het eind van de maand zal het doek vallen voor het Fonds voor Onderzoek en Innovatie.

Lamassoure schat de omvang van de tekorten op € 10 miljard. Waarschijnlijk zal begrotingscommissaris Janusz Lewandowski daarom de lidstaten binnenkort vragen om “een paar miljard euro” extra om het gat te dichten, schrijft Dziennik Gazeta Prawna.

Hoewel de Europese Commissie de cijfers van Lamasourre niet wil bevestigen, kondigt La Vanguardia aan dat er een “substantiële” wijziging op de begroting zal worden doorgevoerd op 23 oktober om te voorkomen dat de betalingen worden stopgezet. Ondertussen heeft de Commissie al € 420 miljoen uitgetrokken om de meest dringende rekeningen te betalen. Volgens Dziennik Gazeta Prawna is het zeer onwaarschijnlijk dat de lidstaten het extra geld zullen overmaken. De problemen waarmee de sociale programma’s te kampen hebben, zijn immers het resultaat van de bezuinigingsmaatregelen die dit jaar 4 miljard euro bedragen en die door de nettobetalers aan de EU-begroting zijn voorgedragen.
Roemenië: Scholen krikken niveau op

Mon, 12 Sep 2011 14:22:58 +0100

Roemenië stuurt vandaag een nieuwe generatie astronauten en piloten in spé naar school”,schrijft het Roemeense dagblad Jurnalul Naţionalin een hoofdartikel op ironische toon. Een “onwaarheid” waaraan het ministerie van Onderwijs nu “een eind aan lijkt te willen maken” door vernieuwingen door te voeren. Dit jaar zal het “middelbaar onderwijs tot 15 jaar een jaar langer duren en het middelbaar onderwijs vanaf 15 jaar drie jaar duren, in plaats van vier jaar”. Volgens de krant is dit een bewijs dat de Staat lering heeft getrokken uit derampzalige eindexamens van 2011 [meer dan de helft van de leerlingen was gezakt]. Voortaan zullen er "aanwezigheidscontroles worden gedaan voor leerlingen en leraren, wordt het volkslied op school gezongen, en zullen er speciale spellingslessen worden ingevoerd op de middelbare school om de gebrekkige kennis van de Roemeense leerlingen aan te vullen”. Want “alle testen wijzen uit dat de gemiddelde Roemeense leerling wel leest, maar niet begrijpt!"
Hoger onderwijs: Oxford in de polder

Tue, 30 Aug 2011 15:46:41 +0100

De Volkskrant, Amsterdam – Lagere studiekosten, praktische opleidingen en colleges in het Engels. Het is nog steeds 'avant-garde', maar steeds meer Britse studenten ontdekken Nederland als alternatief voor een studie in eigen land waar het collegegeld aankomend schooljaar verdrievoudigd wordt en het steeds moeilijker is om aangenomen te worden op een universiteit naar keuze. Meer....België: ‘Zwarte vlucht’ bedreigt basisonderwijs

Tue, 30 Aug 2011 13:15:17 +0100

Marokkanen willen niet met Oost-Europeanen in de klas”, meldt De Morgen op zijn voorpagina. Volgens de Vlaamse krant "vluchten kinderen van allochtone middenklassegezinnen massaal weg uit de concentratiescholen in de Vlaamse steden”. Hoogleraar Paul Mahieu die aan de Universiteit Antwerpen segregatie in het basisonderwijs onderzoekt, beschrijft het fenomeen als “een zwarte vlucht” die te vergelijken is met “de witte vlucht”, veroorzaakt door autochtone ouders die hun kinderen op een school met minder allochtone kinderen zetten.

Het is een psychologische zaak. Ze denken dat onderwijs in de witte scholen per definitie beter is dan in de concentratiescholen”, vertelt Mahieu in de krant. Hij licht toe dat “voor autochtone ouders een tolerantiedrempel bestaat van 30 procent gekleurde kinderen. Bij allochtonen ligt die drempel op 50 procent". Volgens de hoogleraar zorgen de herschapen klassen voor problemen en moet de overheid "duidelijk maken dat concentratiescholen niet noodzakelijk slecht zijn”. De commentator van de krant schaart zich achter dit idee en voegt eraan toe: “Naast verscheidenheid in de afkomst van de jongeren, zijn ook scholen met een gezonde sociaaleconomische mix nodig. Tenzij we het idee van het onderwijs als motor van sociale mobiliteit opgeven.”
Roemenië: ‘Google-generatie’ massaal gezakt

Mon, 04 Jul 2011 11:40:27 +0100

“De echte waarde van de 'Google-generatie': een afslachting tijdens de eindexamens”, betreurt Evenimentul Zilei. Uit cijfers is gebleken dat de helft van de eindexamenleerlingen, meer dan honderdduizend scholieren, gezakt is. Volgens de krant is dat de slechtste uitslag sinds de revolutie 21 jaar geleden. “Wie is de schuldige?”, vraagt Evenimentul Zilei zich af, die zowel het ministerie van Onderwijs, de leerkrachten en de leerlingen schuldig acht aan het debacle. Zo klagen de ouders van de scholieren niet alleen over de te moeilijke onderwerpen maar ook over de extreme controles tijdens de examens: in alle examenruimtes hingen videocamera’s. Daarentegen menen de leerkrachten dat “het niveau van de leerlingen de afgelopen vijf jaar dramatisch is gedaald”. Ook zien zij een verandering van waarden en normen onder jongeren als een groot probleem en zou deze 'Google-generatie' bovendien geen besef hebben van belangrijke zaken als de voldoening van het leren. De onderwijsinspectie meent van haar kant dat de resultaten een reflectie van de slechte voorbereiding van de leerlingen is.
Schengen: Terug naar nationale beschouwelijkheid

Fri, 13 May 2011 15:39:39 +0100

Die Presse, Wenen – Denemarken baart momenteel opzien door op eigen houtje grenscontroles in te voeren en maakt daarmee een begin met een terugtrekkende beweging uit de EU, terug naar nationale staten. In dat geval komen er weer grenscontroles, invoerbeperkingen en transitovereenkomsten, maar geen buitenlandse studenten meer. Klinkt toch goed? Meer....Nederland: Hbo onder vuur door gesjoemel diploma’s

Fri, 29 Apr 2011 11:37:31 +0100

"Waarde hbo-diploma ter discussie", kopt de Volkskrant daags na de publicatie van het rapport Alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau door de Inspectie van Onderwijs. Toen in juli 2010 bleek dat de opleiding Media & Entertainment van Inholland een alternatief afstudeertraject aanbood waarvan de kwaliteit onder de maat was, werd besloten alle instellingen voor hoger onderwijs met een dergelijk afstudeertraject onder de loep te nemen. Uit het rapport bleek dat bij vier van de vijf onderzochte opleidingen van Inholland onterecht diploma’s zijn uitgedeeld. De inspectie oordeelde: "Het lijkt alsof iedereen over zijn of haar hobby een eindwerk mag maken", via een alternatief afstudeertraject is het namelijk mogelijk om in plaats van tentamens te maken via vervangende opdrachten die buiten school gedaan kunnen worden studiepunten te behalen en zo af te studeren. De Volkskrant meldt tevens dat “ook het niveau van hbo-opleidingen elders 'zorgelijk'” zijn. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Hoger Onderwijs heeft aangekondigd het toezicht op het hoger onderwijs te verscherpen. Bovendien zullen de “zwakke opleidingen van Inholland” een boete opgelegd krijgen.
Polen: Scholieren krijgen pc van de staat

Mon, 28 Mar 2011 12:37:01 +0100

“Wie wil er een laptop?” kopt Gazeta Wyborcza spottend op zijn voorpagina. De Poolse krant zet vraagtekens bij het plan van de regering om alle leerlingen die naar de basisschool te gaan een draagbare pc en elektronische boeken te geven (zo’n 350.000 kinderen gaan in september voor het eerst naar school). Het idee om “de onderwijskansen van kinderen in kleine steden en dorpen te vergroten en te voorkomen dat ze van de digitale wereld worden buitengesloten”, zou de Poolse begroting maar liefst een miljard zloty (ongeveer 250 miljoen euro) kunnen kosten. In 2008 had de Poolse premier Donald Tusk al een “informaticarevolutie” en een pc beloofd voor iedere middelbare scholier, maar kort na de start van het project was het plan alweer teruggedraaid vanwege de wereldwijde economische crisis. Deze keer, zo bericht het dagblad, zal de operatie gefinancierd worden uit de negenhonderd miljoen zloty die de aanbieders van mobiele telefonie tot 2020 aan de staat zullen betalen voor 3G-licenties. Bijna negentig procent van de gezinnen met een schoolgaand kind beschikt over ten minste één computer thuis. De krant vraagt zich dan ook af “of het grootste probleem niet eerder een internetverbinding dan een pc is”.
Onderwijs: Slowakije, topbestemming PhD-studenten

Fri, 25 Mar 2011 11:32:18 +0100

Steeds meer buitenlandse promovendi gaan "naar Slowakijke voor een doctorstitel", meldt SME. Het Slowaakse dagblad legt uit dat ongeveer 10 procent van de promovendi in het land buitenlanders betreft. De specialisaties verschillen per nationaliteit: Duitsers specialiseren zich vooral in managementonderzoek, Tsjechen kiezen eerder voor een rechtenpromotie, Oostenrijkers houden van economie en Polen promoveren vooral op theologieonderwerpen. Volgens het dagblad komen de meeste promovendi uit Duitsland en schrijft het overgrote deel hun proefschrift op afstand. Het collegegeld op jaarbasis bedraagt tussen de drie- en vijfduizend euro en is een belangrijke inkomstenbron voor de Slowaakse universiteiten. In het hoofdcommentaar van SME wordt kritisch geschreven over het feit dat het zo eenvoudig is om in Slowakije een diploma te halen, studenten zouden ze gewoon kunnen kopen, hetgeen PhD-toerisme bevordert.
Tsjechië: Scholieren moeten tegen China zijn opgewassen

Tue, 01 Mar 2011 11:16:52 +0100

De economische raad van de Tsjechische regering heeft haar nieuwste plan gepresenteerd: "Leer kinderen op school hoe ze China kunnen verslaan". Mladá Fronta DNES legt uit dat het nieuwe onderwijssysteem de Tsjechische kinderen beter voorbereidt op de concurrerende ambities van Chinese of Zuid-Koreaanse kinderen. Het accent zal worden gelegd op een betere kennis van één vreemde taal, het Engels, op informatietechnologie, wiskunde en financiële basiskennis. "De regering wil het onderwijssysteem zo snel mogelijk aanpassen", meldt het Tsjechische dagblad. "De eerste generatie kinderen die te maken zal krijgen met wereldwijde concurrentie gaat nu naar school", merkt een door de krant geciteerde econoom op, waarbij hij benadrukt dat in Azië onderwijs "prioriteit nummer één" is.
Nederland: Kwaliteit belangrijker dan zwart-witte scholen

Mon, 07 Feb 2011 11:24:48 +0100

"Kabinet accepteert zwarte scholen", kopt de Volkskrant naar aanleiding van een vraaggesprek met minister Bijsterveldt van Onderwijs dat het dagblad die zelfde dag publiceert. In het interview zegt de christen-democraat: “Het gaat om kwaliteit van het onderwijs. Wit of zwart is minder belangrijk.” Volgens het dagblad betekent dit een “ingrijpende koerswijziging” van het kabinet omdat bij vorige regeringen de bestrijding van segregatie in het onderwijs “steevast op de agenda” stond. In sommige stadsdelen zijn ouders verplicht hun kind naar een school in hun postcodegebied te sturen, hetgeen nu dus haaks staat op de nieuwe prioriteit van de minister. De minister verklaarde dat gedoogpartner PVV, die niets ziet in het mengen van leerlingen, geenszins haar visie heeft beïnvloed en voegde daaraan toe: “Veel wetenschappers geven ook aan dat het hem niet zit in de kleur.”
PISA 2009: Niet alle Finse kinderen zijn bollebozen

Wed, 08 Dec 2010 11:22:59 +0100

Een op de tien jongens leest te slecht”, meldtAamulehti. Met deze krantenkop probeert het dagblad te onderstrepen dat ondanks de positieve resultaten van het PISA-rapport van 2009 het Finse schoolssysteem niet perfect is. Uit dit onlangs gepubliceerde rapport over schoolprestaties van 15-jarigen, bleek namelijk dat binnen de OESO-landen Finland als Europese referentie beschouwd kan worden. “10% van de leerlingen die slecht lezen en schrijven, ondervinden later problement bij het vinden van een baan”, constateert Aamulehti. De krant legt uit dat de schoolresultaten van het land afgenomen zijn ten opzichte van het laatste klassement uit 2000 dat over lezen en schrijven ging. “Het succes van Finland in het PISA-klassement is te danken aan de meisjes: een op de vijf meisjes blinkt uit in lezen en schrijven ten opzichte van een op de zes jongens”, voegt de krant toe.
Italië: Strijd om hervorming universiteiten

Wed, 01 Dec 2010 12:30:31 +0100

Groen licht voor hervorming, universiteiten in opstand’, kopt de Italiaanse krantLa Repubblica nadat het Italiaanse parlement de wet Maria Stella Gelmini had aangenomen, vernoemd naar de minister van Onderwijs. De wet scherpt toelatingseisen aan, inclusief voor onderzoekers met tijdelijke contracten en is bedoeld om het systeem meer meritocratisch te maken. Op 30 november gingen studenten in bijna elke universiteitsstad van Italië de straat op en blokkeerden auto- en spoorwegen. Zij werden bijgestaan door solidaire Erasmus-studenten die in verschillende Europese steden hun protest duidelijk maakten, schrijft La Repubblica. Oppositiepartijen steunden hun beweringen dat deze wet een verlammende werking zou hebben op wetenschap en onderzoek. Irene Tinagli beweert in haar column van de Italiaanse krantLa Stampa echter dat “deze hervorming op zich geen schade toebrengt aan de universiteiten, maar een gebrek aan middelen wel. De strijd tegen de bezuinigingen is een volledig andere strijd, die niet zou moeten worden gebruikt als een politieke voetbal”.
Universiteiten: Onderwijs voor iedereen, maar wie betaalt?

Mon, 15 Nov 2010 15:20:47 +0100

Dagens Nyheter, Stockholm – De gewelddadige studentenprotesten op 10 november in Londen hebben niets onschuldigs in zich, schrijft het Zweedse dagblad Dagens Nyheter. Want de discussie over de verhoging van het collegegeld werpt de vraag op van de financiering van de massa-universiteit. Meer....Verenigd Koninkrijk: Woede van studenten teistert Londen

Thu, 11 Nov 2010 11:02:27 +0100

Dit is nog maar het beginkopt the Guardian, nadat meer dan vijftigduizend studenten op 10 november de straat opgingen in de Britse hoofdstad om te protesteren tegen de verdrievoudiging van het collegegeld tot wel 9000 pond (ca. 10.572 euro) en de gelijktijdige bezuinigingen van 40% op universitair onderwijs. Het protest, “verreweg het grootste en meest indrukwekkende in reactie op de bezuinigingsmaatregelen van de regering”, liep uit de hand toen een groep demonstranten het hoofdkwartier van de conservatieve partij bestormde. “De demonstranten gooiden ruiten in een zwaaiden met anarchistische vlaggen vanaf het dak van het gebouw, terwijl gemaskerde activisten tot handgemeen kwamen met de politie onder het scanderen van kreten als 'Tory scum'” – een uitdrukking die dateert uit de tijd van het bittere protest in de Thatcher-jaren. In het Londense dagblad reageert een universitair docent dat “Dit protest – zowel de vreedzame als de gewelddadige vorm – een teken is van een land dat voor het eerst in lange tijd niet bang is terug te vechten.
KU Leuven: Kopzorgen met een hoofdletter K

Thu, 07 Oct 2010 11:38:40 +0100

"Koerswijziging voor KU Leuven" staat er vandaag op de voorpagina van De Standaard. De eerste letter van de naam van de katholieke universiteit zorgt voor kopzorgen omdat het bestuur “een probleem heeft met de leiding van de rooms-katholieke kerk.”. De pedofilieschandalen hebben ervoor gezorgd dat de universiteit bang is voor haar reputatie en “de negatieve uitlatingen van het Vaticaan over de Nobelprijs voor ivf-pionier Robert Edwards stuitte bij biomedicus Waer (de rector) ook op kritiek” die vindt dat “de katholieke boodschap verloren gaat in het instituut. Dat mag zich niet tegen ons keren”. Een vijfde van de studenten komt uit het buitenland, zij moeten weten dat “het Vaticaan niets te zeggen heeft over ons beleid” en dat de universiteit een kritisch denkcentrum is met ambities op gebied van biomedisch onderzoek.
Verenigd Koninkrijk: Britten laten talen links liggen

Wed, 25 Aug 2010 10:54:21 +0100

Non. Nein. No – de taalcrisis op Britse scholen”,kopt The Independent. Voor de allereerste keer onthult de krant dat “Frans niet meer bij de 10 favoriete vakken zit van het GCSE” (het General Certificate of Second Education, dat op 16-jarige leeftijd wordt afgenomen). Slechts een op de vier jongeren kiest nog Frans, een daling van 341.604 leerlingen in 2002 naar 177.618 tegenwoordig. Ook Duits is veel minder geliefd geworden: het aantal leerlingen dat Duits kiezen is gezakt van 130.976 naar 70.619, een daling van bijna 50%. “Het verlies aan interesse voor talen begon aan het begin van het decennium en kwam in een stroomversnelling toen de regering besloot het er een keuzevak van te maken voor 14- tot 16-jarigen”, aldus The Independent. De enige positieve tendens is een toegenomen interesse voor Spaans. Deze taal neemt nu op school de plaats in van het Duits als de op één na meest geliefde taal, na het Frans.
Duitsland: Scholen verschillen per deelstaat

Mon, 05 Jul 2010 11:13:22 +0100

"Schluss mit dem Schul-Chaos!"*, oftwel "het moet afgelopen zijn met de school-chaos":* Der Spiegel houdt een pleidooi voor een uniform Duits schoolsysteem. De federale republiek Duitsland, die evenveel onderwijssystemen telt als Länder of deelstaten (16), zit vastgekluisterd aan de lokale eigenaardigheden van het onderwijs, en brengt haar belangrijkste capaciteiten, namelijk vernuft en deskundigheid, in gevaar, schrijft het Duitse weekblad. Want tussen het voortgezet onderwijs in het altijd goed presterende Beieren en dat van Berlijn, dat de vijftiende plaats inneemt op de ranglijst, zitten grote verschillen als het gaat om de opleiding van de leraren en de kwaliteit, inhoud en duur van het onderwijs. Het gevolg daarvan is dat veel ouders die in een deelstaat wonen die slecht aangeschreven staat, hun kinderen naar school sturen in een deelstaat met een hogere klassering of kiezen voor een privéschool.
Duitsland / Oostenrijk / Zwitserland: De slag om de leraren

Thu, 24 Jun 2010 10:28:18 +0100

Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk leveren “de slag om de leraren”, kopt Die Presse. De Oostenrijkse krant maakt zich zorgen over het dalende aantal onderwijzers in de drie landen. Tussen nu en 2025 zal de helft van alle leraren met pensioen gaan en “of er voldoende opvolging is, is nodig onzeker.” Volgens de krant is dat te wijten aan de te lage starterssalarissen waardoor meer en meer net afgestudeerde leraren aan de slag gaan op privéscholen. Wenen, Berlijn en Bern proberen nu uit elkaars vijvers te vissen. En Oostenrijk, dat de laagste starterssalarissen biedt, heeft daar het zwaarst onder te lijden.
EU / Latijns-Amerika: Gaan Erasmusstudenten de oceaan over?

Wed, 02 Jun 2010 12:20:36 +0100

Zou de “European Higher Education Area”, het project voor mobiliteit en promotie van het hoger onderwijs in Europa, zich kunnen uitbreiden naar de Nieuwe Wereld? De Spaanse krant El País schrijft over initiatieven om de doelstellingen van het Bologna-Proces om de mobiliteit van docenten en studenten uit te breiden naar Latijns-Amerika. “Het proces is langzaam en moeizaam geweest”, meldt de krant. Zoals een voormalige Chileense minister van Onderwijs uitlegt in de krant, was het idee van een gemeenschappelijke zone voor de diverse en autonome universiteitsstelsels in Latijns-Amerika vooralsnog “ondenkbaar”. Maar nu heeft het project de wind in de rug dankzij de “II Rectors Meeting” die door Universia georganiseerd is (een universitair samenwerkingsverband dat gesponsord wordt door de Santander Bank) in de Mexicaanse stad Guadalajara. Het doel is een Erasmusprogramma op poten te zetten tussen Europa en Latijns-Amerika op basis van gelijkwaardigheid en samenwerking van onderwijssystemen.
Estland: Politie haalt spion van universiteiten

Thu, 06 May 2010 14:02:13 +0100

"Afgelopen maand is een conferentie van jonge etnologen en folkloristen in de stad Tartu plotseling verstoord door politieagenten”, meldt het Estische dagblad Eesti Päevaleht. Het dagblad schrijft dat de agenten op zoek waren naar een folklorist van Indische origine die zojuist was gepromoveerd aan de universiteit van Tartu. De Estische autoriteiten zijn namelijk op zoek naar jonge buitenlandse onderzoekers die beschuldigd worden van “spionage-activiteiten” op het gebied van Estisch “onderzoek en productie”. Het zouden voornamelijk Chinese, Indische en Russische studenten zijn; zij komen in steeds grotere getale en zijn vooral geïnteresseerd in biotechnologie, militaire technieken en nieuwe technologieën. Het ministerie van Onderwijs probeert in kaart te brengen in hoeverre deze studenten toegang hebben tot gevoelige onderzoeksterreinen. “Het gaat om wetenschappers die op Estische universiteiten hebben gestudeerd, daar dingen hebben ontdekt en vervolgens in het buitenland bedrijven hebben opgezet, die een gevaar vormen”, aldus Rein Raud, de rector van de universiteit van Tallinn.
België: Hof erkent quota buitenlandse studenten

Wed, 14 Apr 2010 13:51:44 +0100

"Het Europees Hof van Justitie bekrachtigt de quota voor buitenlanders aan universiteiten", kopt de Duitse krant Der Standard. Het Hof in Luxemburg heeft daarmee een antwoord gegeven op het verzoek van het Belgische Grondwettelijk Hof waarbij Europese studenten een rechtszaak hadden aangespannen tegen de limiet van 30% voor buitenlandse studenten op Franstalige hoge scholen en universiteiten. Ze waren van mening dat het recht op hoger onderwijs, het non-discriminatiebeginsel en het vrije verkeer van studenten in het geding was. De Franstalige krant Le Soir legt uit dat België desalniettemin de quota mag hanteren op voorwaarde dat de overheid kan bewijzen dat de kwaliteit van de opleidingen gevaar loopt en het zogenaamde "risico voor de gezondheidszorg" hard kan maken.Der Standard juicht de uitspraak van het Hof toe: elk jaar worden de Oostenrijkse geneeskundefaculteiten overstroomd door Duitse studenten, net als de Belgische faculteiten door Franse studenten, omdat in hun eigen land strengere toelatingseisen gelden of een numerus fixus wordt gehanteerd.
Universiteiten: Crisis is ook in het hoger onderwijs voelbaar

Tue, 30 Mar 2010 14:58:37 +0100

Adevǎrul, Boekarest – In Europa wordt de onderwijssector hard geraakt door de bezuinigingen op personeel en investeringen. Sommige scholen voor voortgezet onderwijs, zoals in Groot-Brittannië, dreigen eenvoudigweg failliet te gaan. En onze beste onderwijsinstellingen kunnen zomaar uit de internationale top tien verdwijnen. Meer....Tsjechië: Nieuw schoolvak dankzij crisis

Thu, 21 Jan 2010 13:31:21 +0100

“Vorm een koppel en stel je voor dat je samen met duizend euro per maand moet rondkomen”, zo begint een opdracht uit een nieuw Tsjechisch schoolboek voor basisschoolleerlingen. De oefeningen moeten leerlingen helpen met geld om te leren gaan en voorkomen dat ze in de toekomst in de schulden maken. De Tsjechische krant Lidové noviny kopt dan ook: "Dankzij economische crisis nieuw vak op school.”

“Jongeren kunnen al heel vroeg in de problemen komen door schulden”, aldus Eva Zamrazilová, directrice van de Nationale Bank van Tsjechië, die bijeenkomsten organiseert voor leraren Economie en Financiën. Volgens de minister van Onderwijs Miroslava Kopicová wordt door de economische crisis het belang van het behandelen van dit onderwerpextra benadrukt. In Tsjechië wordt de groep met de grootste schulden gevormd door jongeren tussen de 20 en 35 jaar. Lagere en middelbare scholen kunnen voor het vak subsidie ontvangen van de Europese Unie, aldus de Tsjechische krant.
Frankrijk: Groot geld voor topuniversiteiten

Tue, 15 Dec 2009 13:28:33 +0100

Nicolas Sarkozy heeft op 14 december de oprichting aangekondigd van tien universitaire topcentra. De kosten zijn geraamd op 35 miljard euro, waarvan 10 miljard euro door een staatslening zullen worden gefinancierd. Het dagblad Libération kopt dan ook: “University of Sarkozy”, en verwijst naar de ambitie van de Franse president om de Franse universiteiten te laten wedijveren met Harvard of Berkeley. Het dagblad juicht het voornemen toe om de centra te financieren met semi-publieke middelen, aangezien de centra “innovatie en werkgelegenheid zullen genereren”, maar vreest dat het kopiëren van modellen zoals de Silicon Valley, die geografisch geconcentreerd zijn, niet zal werken in Frankrijk. “Geen enkele [van deze centra] is opgericht op initiatief van een staatsbesluit”, aldus Libération. Bovendien hebben de centra een “erg wetenschappelijk, economisch, kortom utilitaristisch karakter”. De krant had dan ook graag een soortgelijk initiatief gezien voor universiteiten op het gebied van sociale wetenschappen, psychologie, literatuur of geschiedenis.
Tsjechië: Scholen houden discriminatie Roma in stand

Tue, 08 Dec 2009 15:43:29 +0100

Respekt, Praag – Een derde van de Tsjechische Roma-kinderen zit op scholen voor verstandelijk gehandicapten. Deze situatie, die al door vele organisaties is gehekeld, zal zich uiteindelijk tegen de staat keren die de sociale en economische gevolgen hiervan moet dragen. Meer....Universiteiten: 
Bolognaproces voor uni's heeft nare bijsmaak

Thu, 26 Nov 2009 17:28:12 +0100

Presseurop, Parijs, Rome, Warschau, Lissabon – De Europese hervormingen zorgen regelmatig voor onrust op universiteiten. Sinds een paar weken komen Duitse studenten in het geweer tegen een te zware studiebelasting en onacceptabele omstandigheden. En in de Duitse kranten woedt een stevig debat over de deugdelijkheid van het "proces van Bologna". Meer....Verenigd Koninkrijk: "Goed" onderwijs wordt een recht

Wed, 18 Nov 2009 11:45:33 +0100

Wat is een goed onderwijs? Is het iets wat wetenschappelijk bepaald is, waardoor men een baan kan vinden of gezond opgroeit? De meningen variëren op dit punt, maar volgens The Daily Telegraph heeft de Britse regering besloten om het wettelijk vast te leggen. In de gebruikelijke troonrede van de koningin Elizabeth II zal ze een plan van de regering uit de doeken doen waarin een aantal “garanties” zullen staan voor kinderen en ouders, waaronder “gezonde voeding, een actieve levenswijze en mentaal welzijn”. Ouders "zullen een klacht kunnen indienen bij de Lokale Ombudsman van de Regering als een school of andere instantie niet aan de garanties voldoen", schrijft de krant. Ze zullen "in het ergste geval" een school voor de rechter kunnen dagen. De Britse Onderwijsbond (de ASCL) heeft het plan onder vuur genomen. "Schooldirecteuren zijn erg bezorgd dat deze "garanties" een handvest voor zeur-handvest wordt voor ruziezoekende ouders”.
Universiteiten: De anarchistische ambities van studenten

Fri, 13 Nov 2009 16:56:18 +0100

Cafébabel.com, Parijs – De hervormingen van de Franse universiteiten in 2007 heeft veel protest veroorzaakt en stonden aan de wieg van alternatieve leerprojecten. Een voorbeeld uit de Franse stad Lyon waar een zelfbesturende faculteit zich staande probeert te houden. Meer....Oostenrijk: Studiefinancieringstekort van een miljard

Fri, 06 Nov 2009 13:46:42 +0100

De studentenbeweging begint aan haar derde actieweek. Op 6 november zijn Oostenrijkse studenten opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de slechte studeeromstandigheden en de hervormingen van de diploma’s die de Bologna-processenvoorschrijven. De autoriteiten zijn “op zoek naar een miljard voor de universiteiten”, zoals de kop in de krant Die Presse luidt. De krant publiceert een fotomontage van de voornaamste spelers: de rector van de universiteit van Wenen, de kanselier Werner Faymann, en de ministers van Onderzoek, Financiën en Economische Zaken. Het budget van de universiteiten is het enige dat verhoogd is in 2009 en de sociaal-democratische kanselier belooft daarom pas in 2020 een nieuwe verhoging, meldt Die Presse. De krant waarschuwt dat als het conflict lang voortduurt, de sympathie van de publieke opinie voor de studentenbeweging wel eens zou kunnen uitmonden in een beweging die de hele maatschappij op de been brengt.
Oostenrijk: Studiefinanciering is broodnodig

Fri, 30 Oct 2009 15:57:12 +0100

Der Standard, Wenen – Sinds half oktober bezetten Oostenrijkse studenten de universiteiten in Wenen in hun strijd om gratis en kwalitatief hoger onderwijs voor iedereen. Volgens de econoom Andreas Schibany hoort de financiering van het hoger onderwijs geen taboe te zijn, schrijft hij in Der Standard. Meer....Rechtspraak: Wanneer mag je je Joods noemen?

Wed, 28 Oct 2009 14:04:59 +0100

Het Hooggerechtshof heeft als taak gekregen “om te bepalen wie voor Jood mag doorgaan”, aldus The Guardian in een hoofdartikel. Aanleiding: gesteggel over het toelatingsbeleid van de Jews’ Free School (JFS) in Kenton, Londen. De school heeft geweigerd een kind toe te laten omdat zijn moeder, die zich weliswaar tot het Jodendom heeft bekeerd, geen Joodse voorouders heeft. Aangezien de Britse gelijkheidsbeginselen Joden niet alleen als een religieuze minderheid beschouwen, maar ook als een etnische, was de Britse justitie in een eerdere uitspraak van mening dat het criterium van Joods-zijn door een Joodse moeder gelijkstond met onacceptabele rassendiscriminatie. Het Hogerrechtshof zal ook moeten uitmaken of het wel juist is dat “wetgeving die bedoeld is om minderheden te beschermen” gebruikt wordt om Joodse tradities te veroordelen. The Guardian vraagt zich af of het niet “beter zou zijn om het toelatingsbeleid op scholen geheel los te maken van geloofskwesties, en de wet te bevrijden van religie”.
Denemarken: Højskole, een vrije school op z'n Deens

Fri, 16 Oct 2009 17:03:17 +0100

Cafébabel.com, Parijs – Geen examens, elke student zijn eigen ritme, een vrij rooster : de Højskole bieden een onderwijssysteem zonder competitie en zonder diploma’s waardoor de leerling zijn creativiteit kan uiten en in een gemeenschap kan leven. Een educatief laboratorium, ”made in Denmark”. Meer....Universiteiten: Wenen heeft stormloop Duitse studenten

Thu, 15 Oct 2009 13:20:10 +0100

Oostenrijk maakt zich zorgen over een nieuwe "golf" immigranten, maar deze keer niet uit zuidelijke regio’s. Het gaat om 18.000 Duitse studenten die zichzelf hebben ingeschreven bij Oostenrijkse universiteiten, meldt de Süddeutsche Zeitung. In Duitsland worden steeds strengere toelatingscriteria gehanteerd, waardoor Duitse “numerus clausus vluchtelingen” uitwijken naar buurland Oostenrijk. In sommige Oostenrijkse universiteiten zijn wel 50% van de studenten van Duitse komaf. Ook is Oostenrijk aantrekkelijk wegens het feit dat zij “het inschrijfgeld heeft afgeschafd”, legt dit Duitse dagblad uit. “Kan men van de Oostenrijkse belastingbetaler verwachten dat hij zijn universiteitssysteem openstelt aan een groot deel van Midden-Europa, die ons overspoelt sinds de universiteiten gratis zijn?” vraagt de rector van de Universiteit van Innsbruck zich af in een onderhoud met de Süddeutsche Zeitung. Ook in andere streken doet het fenomeen zich voor, zoals in Wallonië waar veel Franse studenten studeren of Berlijn dat voorstelt een “Europese” oplossing voor het probleem te vinden. Ook Wenen is naarstig op zoek naar en oplossing: vanaf 2011 zullen zelfs twee jaargangen hun weg naar de universiteiten vinden, omdat het Duitse middelbaar onderwijs dan een jaar korter zal worden.
Hoger Onderwijs: Europa scoort goed in universiteiten top-100

Fri, 09 Oct 2009 13:14:56 +0100

Europa heeft het stokje van de VS overgenomen als beste plek om te studeren, meldt de Poolse krant Dziennik Gazeta Prawna. In de top-100 van beste universiteiten die wordt gepubliceerd door het blad Times Higher Educationstaan voor het eerst meer Europese universiteiten (39) dan Amerikaanse (36). Nog maar een jaar geleden lag de VS op kop (42 tegen 36). Bovendien kwamen er in 2009, volgens gegevens van de UNESCO, bijna 800.000 studenten van buiten Europa om aan een Europese universiteit te studeren, terwijl de VS maar 620.000 buitenlandse studenten hadden weten te trekken. Waarom?

Europese universiteiten zijn goedkoper dan hun Amerikaanse tegenhangers en richten zich op wetenschappelijke domeinen waar nu het meeste vraag naar is: biologische en digitale ontwikkelingen. Daarbij komt dat de strenge visa-regelingen die geïntroduceerd zijn na 11/9 jongeren ontmoedigen om in Amerika te komen studeren. Het is waar dat Harvard nog altijd op nummer 1 staat, maar deze wordt op de voet gevolgd door Cambridge University, met het beroemde Yale (VS) erachter aan. Bij de eerste vijf zitten ook twee Londense universiteiten: University College en Imperial College, dat zijn plaats deelt met de Oxford University.