Subscribe: Presseurop | Lidstaten
http://www.presseurop.eu/nl/taxonomy/term/7/*/feed
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language:
Tags:
als  bij  die  door  europese  hebben  krant  met  naar  partij  premier  procent  regering  schrijft  tot  worden  wordt 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Presseurop | Lidstaten

VoxEeurop | LidstatenThe talk of the continent Na de Britse parlementsverkiezingen: Europa in gevaar in geval van ‘Brexit’

Mon, 18 May 2015 10:51:09 +0100

In navolging van de crises op de Middellandse Zee en in Oekraïne “doemt er een ander existentieel probleem op” aan de Europese westelijke grens, schrijft Natalie Nougayrède in The Guardian. Het succes van de Conservatieven tijdens de Britse parlementsverkiezingen afgelopen week stelt de Europese Unie voor grote problemen.

De Britse premier David Cameron, met een kleine meerderheid verkozen, heeft een grote invloed op een mogelijke Schotse afscheiding en een eventuele 'Brexit', meent Nougayrède. Cameron heeft zijn kiezers beloofd met de EU de voorwaarden van het lidmaatschap te willen heronderhandelen, maar zal mogelijk de eurosceptici teleurstellen bij het nationale referendum over de kwestie:

Niemand, niet in Berlijn, Parijs of ergens anders, wil een pijnlijk proces over het wijzigen van EU-verdragen opstarten. Dat wordt terecht gezien als een zeer risicovol spel voor Europa als geheel.

Het succes van Cameron bij de verkiezingen is een bewijs dat hij de storm van de economische crisis beter heeft doorstaan van bijna al zijn Europese collega’s. Samen met Angela Merkel is hij nu een van de “handvol politieke overlevenden’ in de EU, een positie die hem aanzienlijk politiek kapitaal zou moeten verschaffen. Desondanks heeft Cameron toegegeven aan de populistische eisen om het vrije verkeer van personen, “een van de steunpilaren van de EU” in te perken, wat zijn geloofwaardigheid op het Europees toneel flink heeft aangetast.

Europese beleidsmakers weten niet wat er nu zal gaan gebeuren. Het is onduidelijk wat voor invloed UKIP, een fanatiek eurosceptische partij, op Camerons standpunten zal hebben. Bovendien zijn er ongekend veel eurosceptici binnen zijn eigen partij. Daar komt bij dat de Britse bondgenoten:

geen idee hebben hoe het land de voordelen van de Europese onderneming opnieuw kunnen laten ontdekken en hoe het land een rol voor zichzelf in deze club op te eisen.

Nougayrède waarschuwt voor een al te enthousiaste houding ten opzichte van de Europese Unie die zo vaak tentoongespreid wordt tijdens verkiezingscampagne, aangezien “er zo veel op het spel staat en er zo veel te verliezen valt” als Groot-Brittannië, een belangrijke economische en politieke partner, uit de Unie zou stappen. Een eventuele Schotse afscheiding zou het risico op een Brexit bovendien aanzienlijk vergroten.

Als Europa Groot-Brittannië zou verliezen, dan bestaat de kans op zelfvernietiging [van de EU, red.]. Als Groot-Brittannië uit de EU stapt, komt het in onbekende wateren terecht en wordt het mogelijk een kleine, onbelangrijke speler in een geglobaliseerde wereld.

De Britse politieke klasse, met Cameron voorop, moet ervoor staan dat het binnenlandse debat over het EU-lidmaatmaatschap op een constructieve en informatieve manier plaatsvindt, zonder bangmakerij en chauvinisme die de Britse politiek al zo lang beheersen. Er kan niet meer op het spel staan, besluit Nougayrède.
Na de Britse parlementsverkiezingen: Europa in gevaar in geval van ‘Brexit’

Mon, 18 May 2015 10:49:10 +0100

In navolging van de crises op de Middellandse Zee en in Oekraïne “doemt er een nieuw existentieel probleem op” in West-Europa, schrijft Natalie Nougayrède in The Guardian. Door het succes van de Conservatieven tijdens de Britse parlementsverkiezingen afgelopen week is de Europese Unie namelijk in de problemen gekomen.

De Britse premier David Cameron, met een kleine meerderheid herkozen, heeft een grote invloed op de kwesties rond een mogelijke 'Brexit' (Groot-Brittannië uit de EU) en de eventuele afscheiding van Schotland, meent Nougayrède. Cameron heeft zijn kiezers beloofd met de EU de voorwaarden van het lidmaatschap te willen heronderhandelen, maar zal mogelijk de eurosceptici teleurstellen bij het nationale referendum over de kwestie:

Niemand, niet in Berlijn, Parijs of ergens anders, wil een pijnlijk proces over het wijzigen van EU-verdragen opstarten. Dat wordt terecht gezien als een zeer risicovol spel voor Europa als geheel.

Het succes van Cameron bij de verkiezingen is een bewijs dat hij de storm van de economische crisis beter heeft doorstaan dan bijna al zijn Europese collega’s. Samen met Angela Merkel is hij nu een van de “handvol politieke overlevenden’ in de EU, een positie die hem aanzienlijk politiek kapitaal zou moeten verschaffen. Desondanks heeft Cameron toegegeven aan de populistische eisen om het vrije verkeer van personen, “een van de steunpilaren van de EU”, in te perken, wat zijn geloofwaardigheid op het Europees toneel flink heeft aangetast.

Europese beleidsmakers weten niet wat er nu zal gaan gebeuren. Zo is het onduidelijk wat voor invloed de UKIP, een fanatiek eurosceptische partij, op Camerons standpunten zal hebben. Bovendien zijn er ongekend veel eurosceptici binnen zijn eigen partij. Daar komt bij dat de Britse bondgenoten:

geen idee hebben hoe ze de voordelen van het behoren tot de Europese onderneming opnieuw voor het voetlicht kunnen brengen en hoe het land een rol voor zichzelf in deze club op kan eisen.

Nougayrède waarschuwt voor een al te enthousiaste houding ten opzichte van de Europese Unie die zo vaak tentoon wordt gespreid tijdens verkiezingscampagne, aangezien “er zo veel op het spel staat en er zo veel te verliezen valt” als Groot-Brittannië, een belangrijke economische en politieke partner, uit de Unie zou stappen. Een eventuele Schotse afscheiding zou het risico op een 'Brexit' bovendien aanzienlijk vergroten.

Als Europa Groot-Brittannië zou verliezen, dan bestaat de kans op zelfvernietiging [van de Europese Unie, red.]. Als Groot-Brittannië uit de EU stapt, komt het in onbekende wateren terecht en wordt het mogelijk een kleine, onbelangrijke speler in een geglobaliseerde wereld.

De Britse politieke klasse, met Cameron voorop, moet ervoor staan dat het binnenlandse debat over het EU-lidmaatmaatschap op een constructieve en informatieve manier plaatsvindt, zonder bangmakerij en chauvinisme die de Britse politiek al zo lang beheersen. Er staat enorm veel op het spel, besluit Nougayrède.
Onderzoek: 30 miljoen euro voor gedoemd project

Thu, 14 May 2015 10:51:18 +0100

euobserver.com, Brussel – Een klein vliegveld dat in het verleden door de CIA werd gebruikt om gevangenen te transporteren naar de 'black sites' (geheime gevangenissen van de inlichtingendienst), heeft 30 miljoen euro van de EU ontvangen zodat het kan worden verbouwd tot een regulier internationaal vliegveld. Grote vraag is of het ooit rendabel zal worden, aangezien er weinig vliegverkeer wordt verwacht. Meer....Presidentsverkiezingen Polen: “Duda verslaat de president”

Mon, 11 May 2015 15:58:37 +0100

Andrzej Duda, de kandidaat van de conservatieve oppositiepartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), heeft op 10 mei de eerste ronde van de Poolse presidentsverkiezingen gewonnen. Een grote "verrassing", schrijft Gazeta Wyborcza. Duda kreeg 39,69% van de stemmen. De huidige president Bronisław Komorowski, die wordt gesteund door de centrumrechtse regeringspartij Burgerplatform en als favoriet werd genoemd, haalde 29,14% van de stemmen. De onafhankelijke kandidaat (en voormalige rockster) Paweł Kukiz moest het doen met 21,28%.

"Het is een serieuze waarschuwing voor de machthebbers", zei Komorowski die tegen Duda zal strijden in de tweede ronde op 24 mei. Het resultaat van de verkiezingen van zondag is voor de huidige president en zijn bondgenoten een "emmer ijswater", aldus de commentatoren, die menen dat er met de parlementsverkiezingen deze herfst in het vooruitzicht, een "politieke aardbeving" kan plaatsvinden.

Adam Michnik, directeur van de centrumlinkse krant Gazeta Wyborcza meent dat de uitslag van:

de eerste ronde erop wijst dat Polen opnieuw in handen kan komen van onverantwoordelijke en incompetente personen.
Hongarije: Extreemrechts versterkt zijn positie in het parlement

Tue, 14 Apr 2015 12:13:33 +0100

De extreemrechtse partij Jobbik heeft op 12 april de tussentijdse verkiezingen in de stad Tapolca gewonnen en heeft daarmee een nieuwe zetel in het parlement binnengehaald. Tijdens de verkiezingen van april 2014 behaalde de partij al 24 zetels in het parlement. De kandidaat van Jobbik, Rig Lajos, kreeg 35,3 procent van de stemmen en won daarmee nipt van de kandidaat van regeringspartij Fidesz van premier Viktor Orbán die bleef steken op 34,4 procent.

"De strategie van de regeringspartij is mislukt, en dat is niet te wijten aan een linkse, maar aan een rechtse partij", meent de Hongaarse krant Magyar Nemzet. De krant, die op de voorpagina "De verandering die van rechts komt" kopt, gelooft dat er een "machtsverandering in de lucht hangt". In de race naar de parlementsverkiezingen van 2018 ziet Fidesz nu al zijn machtspositie bedreigd worden door Jobbik die bij vorige verkiezingen nooit meer dan 20 procent van de stemmen kreeg.

De krant, een tamelijk trouwe aanhanger van Fidesz, meent dat:

zelfs als de kritische massa van het electoraat ontevreden is over de huidige maatregelen van de regering (internetbelasting, corruptie, de toenadering tot Rusland, dan nog heeft zij nog niet volledig vertrouwen in Jobbik. Maar we moeten erkennen dat, nu de stem van extreemrechts een zekere weerklank heeft gekregen, de rechtse regeringspartij niet in staat is geweest [de kiezers, red.] te mobiliseren.
Hongarije: “Poetin hijgt in onze nek”

Wed, 18 Feb 2015 16:32:58 +0100

Het Hongaarse blad Magyar Narancs heeft deze maand op het voorblad een afbeelding van de Russische beer die premier Viktor Orbán van achteren vasthoudt, een verwijzing naar de verhouding van de Hongaarse premier met de Russische president Vladimir Poetin, die op 17 februari een bezoek aan Boedapest bracht. Het tijdschrift legt uit dat de "Hongaarse regering het bezoek van de Russische leider niet kon weigeren", maar dat we niet moeten vergeten dat "Moskou Hongarije ook nodig heeft". Poetin wilde namelijk, zo schrijft het blad, met dit eerste bezoek aan een Europese leider sinds het ingaan van de sancties tegen Moskou,"aan de wereld laten zien dat Rusland nog gesteund wordt door een Europees land".

Orbán benadrukte dat "hoewel Hongarije de sancties niet steunt, vrede in Oekraïne een voorwaarde voor het herstellen van de relaties tussen de EU en Rusland" is. Poetin, die op internationaal niveau geïsoleerd staat en die moeilijkheden heeft nieuwe afzetgebieden voor zijn land te vinden, heeft meerdere economische akkoorden met Boedapest gesloten op energie, nucleair, universitair en medisch gebied.

Lees meer over het Hongarije van Viktor Orbán in ons dossier.
Redding van Griekenland: “Het ultimatum van de eurogroep”

Tue, 17 Feb 2015 13:37:03 +0100

"De eurogroep geeft Griekenland maar een paar dagen extra", hierna moet het land de verlenging van het reddingsplan ondertekenen, schrijft I Kathimerini in zijn Engelstalige uitgave. De Griekse regering heeft tot vrijdag 20 februari de tijd om te besluiten of zij de voorwaarden van het plan van de eurogroep accepteert. Is dat niet het geval, dan riskeert het land "de resterende tegoeden te verliezen" aangezien de ministers van Financiën van de eurozone die maandag bijeen zijn gekomen, "niet overtuigd zijn van Griekenland". Het dagblad blijft ondanks alles optimistisch en hoopt dat de lidstaten in de komende dagen een overeenstemming weten te bereiken. De Griekse minister van Financiën, Janis Varoufakis, denkt:

dat hij een akkoord met de partners zal kunnen sluiten zodat Griekenland – op bepaalde voorwaarden – de beloofde leningen voor de komende vier maanden kan krijgen. De regeringscoalitie, die geleid wordt door Syriza, meent dat Griekenland en zijn schuldeiser nog genoeg tijd hebben om over een grotere overeenkomst te onderhandelen, waarin het belangrijkste punt een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schuld zal zijn.
Griekenland en het bezuinigingsbeleid: De tandenloze revolutionairen van Athene

Tue, 10 Feb 2015 13:24:48 +0100

Hij mag dan z’n jongste zoon Ernesto genoemd hebben en tot voor kort een Che Guevara-poster aan de muur in zijn kantoor hebben gehad, Tsipras is niet van plan het revolutionaire vuur aan te wakkeren, betoogt Newsweek Polska. Hij is niet ”verblind door ideologie maar Tsipras is een formidabel strateeg die van politieke spelletjes houdt”, voegt het weekblad toe, benadrukkend dat de nieuwe Griekse leider vakkundig de politieke leegte heeft gevuld die was ontstaan door het instorten van het lang bestaand hebbende tweepartijensysteem. De Griekse historicus en socioloog Iannis Carras legt uit:

Zijn belangrijkste troef is het feit dat veel Grieken hem zien als een politicus die opkomt voor het landsbelang. Dit is waarom Tsipras door zal gaan met het gebruik van nationalistische retoriek, iets dat momenteel de linkse en rechtse partijen verenigt.

Maar hij zal niet in staat blijken de ”onrealistische verkiezingsbeloften” waar te maken, hoewel hij begonnen is met het terugdraaien van hervormingen van zijn voorganger. Zo heeft Tsipras het privatiseringsproces van de Piraeushaven en energiebedrijf DEI opgeschort, heeft hij het minimumloon verhoogd en is hij van plan om ontslagen ambtenaren weer in dienst te nemen. Deskundigen beramen de kosten van Tsipras’ beloften op 10 miljard dollar, een bedrag dat Griekenland simpelweg niet heeft.

Cruciaal voor overlevingskansen regering

Hiervoor, schrijft Gazeta Wyborcza, is de nieuwe Griekse Minister van Financiën Yanis Varoufakis met een 'vierpuntsherstelplan' gekomen dat cruciaal is voor de overlevingskansen van de regering. Het behelst de koppeling van rente over de staatsschuld aan groei van het bbp, de voortzetting van hervormingen maar met ”de laser in plaats van het slagersmes”, het stimuleren van investeringen door de Europese Investeringsbank, niet alleen in Griekenland maar in heel Europa, en als laatste het creëren van een sociaal hulpprogramma in de eurozone.

Sleutelelementen van het plan hangen af van overeenstemming met EU-partners en Brussel, reden waarom Tsipras en Varoufakis onvermoeibaar door het continent reizen op zoek naar steun en bondgenoten. Toen Varoufakis onlangs gevraagd werd naar het scenario waarin de EU-leiders en de Commissie zijn voorstellen verwerpen, bekende hij dat hij ”de dood beter vond”.

Het kleine wonder Tsipras heeft zijn revolutionaire retoriek afgezwakt voor het laatste treffen met de Duitse Bondskanselier. Maar Newsweek Polska onderstreept dat Angela Merker minder bereid is tot compromissen vergeleken met 2012, toen ze vreesde dat het onderuit gaan van Griekenland het uiteenvallen van de Eurozone zou veroorzaken.

Momenteel is de Duitse Bondskanselier meer geneigd de theorie van de zwakste schakel te accepteren: de eurozone ontdoen van het zwakste lid zou de euro alleen maar ten goede komen. De onderhandelingen tussen Athene en Berlijn zullen extreem moeilijk zijn. Een Duitse journalist zei botweg: ”Merkel heeft afgerekend met al haar binnenlandse en buitenlandse vijanden, te beginnen bij Helmut Kohl. Ze zal Tsipras rauw lusten.”

Vertaling van Emiel van den Toorn.
Griekenland: “Tsipras zet Europese president Tusk te kijk”

Wed, 28 Jan 2015 12:28:09 +0100

"Griekenland onder premier Alexis Tsipras zou niet alleen economisch, maar ook op politiek vlak de luis in de pels van de Europese Unie kunnen worden" nu de Griekse leider zich verzet tegen extra EU-sancties tegen Rusland, schrijft De Standaard.

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk werd gisteren "in een lastig parket gebracht" toen de regering in Athene aankondigde dat het zij niet achter zijn verklaring stonden over het conflict in Oekraïne en de aanval op Marioepol van afgelopen weekend waarbij minimaal honderd doden zijn gevallen en waar de EU de pro-Russische verantwoordelijk voor houdt. Griekenland meent dat het land op de hoogte van deze verklaring had moeten komen voordat die verzonden was. Tusk had de dinsdagochtend de EU-ministers van Buitenlandse Zaken verzocht met voorstellen op donderdag te komen voor nieuwe sancties tegen Rusland.

Volgens de Belgische krant is Tsipras een "potentiële bondgenoot van Poetin": de eerste persoon die hij ontmoette na zijn benoeming als premier op maandag, was de Russische ambassadeur in Griekenland.
Parlementsverkiezingen in Griekenland: “Nieuw hoofdstuk in Griekse geschiedenis”

Tue, 27 Jan 2015 07:26:22 +0100

(image)

”Syriza 36,3%. Griekenland slaat de bladzijde om”, kopt het dagblad Ta Nea. 1 732 dagen na de ondertekening van het memorandum over de financiële redding van het land, komt links aan de macht. In het hoofdredactioneel commentaar, gewijd aan de overwinning, beschouwt de krant de verkiezing als de eerste electorale uiting van een ‘nee’ tegen de reddingsoperaties en een ‘ja’ voor een alternatief beleid dat het volk niet naar ellende voert:

Syriza, dat zich slechts korte tijd voor het memorandum met grote moeite een plek in het parlement wist te verschaffen, heeft geprofiteerd van de aversie tegen de bezuinigingen. De partij is gemuteerd, is volwassen geworden en is er in geslaagd de belangrijkste beweging vóór verandering te worden.

(image)

Voor I Kathimerini ontstaat er door de overwinning van Syriza nu een nieuw politiek speelveld. De krant beschrijft de drie pijlers van het programma van Alexis Tsipras: opzegging van het memorandum, herstructurering van de schulden en hervormingen. De nieuwe regering zal tijd vragen om te overleggen met nationale instellingen alvorens te onderhandelen met de leiders van de eurozone en het IMF:

Alexis Tsipras is als een verzoener naar voren gekomen door de overwinning te presenteren als overwinning van alle Grieken. Voor de komende dagen heeft hij met het oog op de wonden van de crisis het herstel van volksheerschappij, herstel van rechtvaardigheid, afwijzing van het ‘pathologische acquis’ en bevordering van radicale hervormingen als prioriteit aangemerkt.

(image)

"Een overwinning zwaar als de geschiedenis. Het lot van het land is in de handen van links”, kopt Efimerida Ton Syntakton, de krant van redacteuren. Voor dit dagblad is de politieke overwinning van links in Griekenland van groot belang voor heel Europa. In een tijd waarin de Europese integratie ondermijnd wordt door extreemrechts en euroscepticisme, hebben de Griekse kiezers een krachtige boodschap tegen de bezuinigingsplannen afgegeven: ”De twee partijen van de [opstappende] coalitie, Nieuwe Democratie en PASOK zijn gestraft voor hun beleid”, schrijft de krant. Het dagblad merkt op dat het nu de beurt is aan Syriza om te bewijzen dat het kan regeren:

Links is de grootste en neemt de verantwoordelijkheid om te regeren. Het is een onbetwiste overwinning die een nieuw hoofdstuk opent in de moderne Griekse geschiedenis.
Italië: “Een nieuwe president voor het einde van de maand”

Thu, 15 Jan 2015 10:59:02 +0100

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft op 14 januari zijn ontslag ingediend, meldt La Repubblica. Napolitano, die bijna 90 is, zei tijdens zijn laatste nieuwjaarstoespraak dat hij zich ervan bewust was dat het uitvoeren van zijn taak steeds lastig wordt door "het toenemende aantal beperkingen en problemen" die veroorzaakt worden door zijn hoge leeftijd. Hij gaf toen ook al aan dat hij zijn functie aan het eind van het Italiaanse EU-voorzitterschap op 13 januari zou neerleggen. Napolitano, inmiddels senator voor het leven, werd in 2006 verkozen en in 2013 herkozen, een primeur in Italië.

Op 29 januari zal het parlement met de vertegenwoordigers van de twintig Italiaanse regio's beginnen met het stemmen over een opvolger. Tot er een nieuwe president is gevonden, zal de voorzitter van de senaat, Pietro Grasso, de taken van Napolitano tijdelijk overnemen, schrijft de Romeinse krant.
Presidentsverkiezingen Kroatië: “Kolinda in presidentieel kantoor”

Mon, 12 Jan 2015 10:21:13 +0100

De kandidaat van de nationalistische partij Kroatische Democratische Unie (HDZ), Kolinda Grabar-Kitarović, heeft met 50,74 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen gewonnen. Het is een nipte overwinning: haar tegenstander, de huidige president Ivo Josipović, kreeg slechts twintigduizend stemmen minder, meldt 24 Sata uit Zagreb. Het is de eerste keer dat een vrouw staatshoofd van Kroatië wordt. Kolinda Grabar-Kitarović is voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oud-ambassadeur in Washington. Zij is tussen 2011 en 2014 tevens assistent secretaris-generaal van de VN geweest.

Vooral de Kroatische kiezers woonachtig in het buitenland hebben voor haar gekozen: meer dan 91 procent van de buitenlandse stemmen gingen naar Grabar-Kitarović. De opkomst bij de verkiezingen was 59,06 procent.
Aanslag Charlie Hebdo: “Franse 11 september”

Fri, 09 Jan 2015 15:18:22 +0100

Le Monde wijdt zijn gehele voorpagina aan de aanslag op het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo op woensdag 7 januari waarbij 12 doden zijn gevallen. In het hoofdartikel schrijft de krant geëmotioneerd:

Het is nauwelijks te beschrijven hoe groot de schokgolf is die de dag na de terroristische aanslag op Charlie Hebdo door Frankrijk gaat. Een schok die ons doet denken [...] aan die die door de aanslagen van 11 september 2001 werd veroorzaakt.

De krant prijst het werk van de vermoorde collega's en benadrukt:

jaren, zelfs decennia lang, hebben zij weerstand geboden met hun karikaturen, humor en onbeschoftheid aan alle vormen van fanatisme, hebben zij het conservatisme bestreden, onnozelheid aan het licht gebracht en de instellingen bespot.

Hoewel de redactie van Charlie Hebdo meerdere malen was bedreigd, "is zij niet teruggedeinsd, heeft zij niet opgegeven en geen kik gegeven". Le Monde veroordeelt de aanslag, maar waarschuwt voor een "valstrik": de aanslagplegers willen "tweedracht zaaien, verdenkingen en wantrouwen aanwakkeren in de Franse samenleving". De krant roept de samenleving op de "aanslagplegers en de moslims niet over een kam te scheren". De spontane samenkomsten die op de dag van de aanslag hebben plaatsgevonden, worden door de krant geprezen. Le Monde sluit af met de woorden die op al deze bijeenkomsten hebben geklonken: "Nous sommes tous Charlie." [Wij zijn allemaal Charlie, red.]
Vervroegde verkiezingen in Griekenland: Brede coalitie aan het eind van de rit

Mon, 05 Jan 2015 18:27:19 +0100

I Kathimerini, Athene – Hoe de uitslag van de vervroegde parlementsverkiezingen op 25 januari er ook uit zal zien, Griekenland zal uiteindelijk worden bestuurd door een brede coalitie. Het is de enige manier waarop Athene zijn schuldeisers tegemoet kan treden, meent I Kathimerini. Meer....Immigratie: Pegida biedt een platform voor angst

Fri, 19 Dec 2014 14:29:04 +0100

Bij een recente demonstratie in Dresden, de bakermat van de anti-immigratiebeweging, waren meer dan 10.000 mensen aanwezig. Aangezien er meer protesten zijn gepland in andere Duitse steden, vraagt de Duitse pers zich af wat de betekenis is van de beweging van 'Patriottische Europeanen Tegen de islamisering van het Westen’ (Pegida). ”De politiek noch de pers heeft de opkomst van de beweging in de gaten gehad” schrijft Claus Christian Malzan in Die Welt. Overal in het land wordt de betekenis van de gebeurtenissen in Dresden besproken: sommigen zien er extreemrechts verzet in, anderen slechts bezorgde burgers. Maar op één punt is men het eens: Pegida is meer dan alleen een lokaal fenomeen. Sommige politicologen zien de protesten zelfs als een historische cesuur, als een symptoom van de verbroken relatie tussen politiek en volk. In Die Zeit probeert een groep van negen journalisten de mensen achter Pegida te duiden. Zij worden omschreven als ”mensen met bestaanszekerheid maar zonder grote levensdoelen”, behorend tot de lagere middenklasse. "Er lijkt een verband te bestaan tussen de organisatoren van de protesten in Dresden en voetbalhooligans. Maar deze veronderstelling van de inlichtingendiensten is nog niet bewezen” schrijven ze. De journalisten voegen er aan toe dat hoewel sommige organisatoren en demonstranten duidelijk banden hebben met rechtse groeperingen zoals de NPD, Pegida niet uitsluitend een forum van extreemrechts is. Er is echter een ”vloeiende overgang” tussen Pegida en de anti-Europapartij Alternative für Deutschland (AfD), ook al is er binnen de AfD officieel geen eenduidige positie ten aanzien van Pegida. In de Frankfürter Allgemeine roept redacteur Berthold Kohler het politieke establishment op de Pegidabeweging serieus te nemen. Hij schrijft: ”De protestbeweging weigert zich in de extreemrechtse hoek te laten duwen. Het gegeven dat de demonstranten in Dresden en andere steden niet slechts tot de rechtsradicalen behoren, heeft Berlijn bereikt. Echt serieus nemen betekent de protesten niet alleen als tijdelijk verschijnsel voor de kerst te beschouwen; het betekent een immigratiebeleid nastreven dat samenhangt met de belangen van het land. Zelfs in Duitsland is het legitiem om immigranten te vragen hun wens en interesse in integratie te tonen.” Zelfs als zo’n hardere lijn de radicale anti-immigratiedemonstranten niet zou overtuigen, schrijft Kohler, dan zou het de steun voor hen in het politieke centrum wegnemen en hun derhalve marginaliseren. Volgens een recente opiniepeiling steunt 49 procent van de Duitsers de protesten, terwijl slechts 29 procent de standpunten ervan verwerpt. 26 procent beziet de protesten met gemengde gevoelens. De steun wordt volgens Die Zeit en YouGov, die de peiling uitvoerde, vooral gevoed door de angst jegens radicale moslims in Duitsland. ”73 procent van de bevolking zegt te vrezen dat de radicale islam aan invloed wint”, schrijft Die Zeit. Aangezien het aantal moslims in Dresden beperkt is, vraagt Malzahn zich af of dergelijke extreemrechtse protesten en groeperingen ”op een bepaalde manier volkomen normaal” zijn, vergelijkbaar met het Franse Front National, UKIP in het Verenigd Koninkrijk, het Hongaarse Jobbik en het Oostenrijkse FPÖ, die alle aanzienlijke winst geboekt hebben bij de laatste Europese verkiezingen. Desalniettemin waarschuwt Jacques Schuster in Die Welt voor hysterische reacties als het gaat om Pegida: Denken over Pegida als rechtse groepering is dom en verkeerd. […] Angstgevoelens en problemen verdwijnen niet simpelweg omdat ze worden geuit door de verkeerde kant. Maar het is ook dwaas om te spreken van vreemde overheersing in Duitsland[...]Griekse presidentsverkiezingen: Griekse positie in eurozone in gevaar

Fri, 12 Dec 2014 14:29:12 +0100

De Griekse premier Antonis Samaris en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, luiden de noodklok over de presidentsverkiezingen die op 17 december worden gehouden in het parlement. Gevreesd wordt dat er geen meerderheid kan worden gevonden voor één van de kandidaten en dat dit zal leiden tot de val van de regering en de bailoutovereenkomst met de EU in gevaar zal brengen.

Ekathimerini schrijft dat premier Antonis Samaris, wiens "coalitie nog niet kan rekenen op de steun van de benodigde 180 parlementariërs" om het presidentschap veilig te stellen, heeft de parlementsleden van de oppositiepartijen gewaarschuwd dat hun stem een "geschenk" voor de linkse partij Syriza kan zijn. De partij wordt er door Samaris van beschuldigd "investeerders af te schrikken en de positie van Griekenland in de eurozone in gevaar te brengen".

The Economist meent dat Syriza (die een einde wil maken aan het bezuinigingsbeleid en de Griekse schulden wil laten kwijtschelden) bij parlementsverkiezingen meer zetels zou halen dan elke andere partij, maar voegt daaraan toe dat het onduidelijk is hoe het economische beleid zou moeten worden gefinancierd of hoe het "verenigbaar met het Griekse eurolidmaatschap" kan worden gemaakt.

In Brussel schrijft *EUobserver dat Jean-Claude Juncker heeft laten weten de voorkeur te geven aan "bekende gezichten" boven "extreme krachten" en dat hij hoopt dat het land "geregeerd zal worden door mensen met hart voor de gewone man in Griekenland die ook begrip hebben voor de noodzaak van een Europees proces".
Estland: E-identiteitskaart voor iedereen

Fri, 05 Dec 2014 20:28:21 +0100

The New York Times schrijft dat Esten met hun identiteitskaart die voorzien is van een microchip toegang hebben tot zo'n 4.000 diensten, variërend van het bankwezen tot aan het registreren van een onderneming en het aanvragen van een visvergunning. Met hun smartphone kunnen de Esten hun medische dossiers inzien en medicijnen op recept bestellen. Bijna iedereen doet zijn belastingaangifte in slechts een paar minuten online, en ongeveer een derde van de kiezers stemt tegenwoordig online. Sinds begin december kunnen alle burgers van de Europese Unie en van derde landen een e-verblijfskaart in Estland aanvragen, meldt het Estse dagblad Eesti Pävaleht, op voorwaarde dat “zij zich ten minste een keer naar Estland begeven om hun identiteit bij een nationale instelling aan te tonen”. Daarna hebben zij toegang tot de diensten via het portaal e-estonia.com. De krant voegt eraan toe: De e-verblijfskaart is een document dat vergelijkbaar is met de identiteitskaart. Het verschil is dat op de identiteitskaart, die de burgers en vaste ingezetenen van Estland bij zich dragen, een pasfoto staat, en op de e-verblijfskaart niet. Je kunt er in de echte wereld dus niet je identiteit mee bewijzen. Maar in de virtuele wereld is de kaart handig om bijvoorbeeld gebruik te maken van Estse online diensten of om een digitale handtekening te plaatsen. Veiligheid door staat gegarandeerd De e-verblijfskaart verleent buitenlanders geen stemrecht bij e-verkiezingen, want dit recht, zo schrijft de krant, is “voorbehouden aan de burgers en vaste ingezetenen van Estland”. Eesti Pävaleht schrijft verder: De e-verblijfskaart zal vooral gunstig zijn voor ondernemers, werknemers en studenten die een link hebben met Estland. Deze mensen, die niet permanent in Estland wonen maar er wel vaak komen, zijn nu nog verstoken van e-dienstverlening. Maar het bezit van een digitale identiteitskaart “waarvan de veiligheid door de Estse staat wordt gegarandeerd” kan volgens de krant ook interessant zijn voor mensen die geen directe band met Estland hebben, “vandaar dat er een run is op de e-verblijfskaart”. Estland heeft zich tot wegbereider van de e-overheid kunnen ontpoppen “met slechts een klein budget”, schrijft The New York Times: Het land besteedt jaarlijks ongeveer 50 miljoen euro aan informatietechnologie. […] Het grootste deel van dat geld gaat naar lokale bedrijven, waarvan sommige begonnen zijn in lokale onderzoekscentra die tijdens het sovjettijdperk waren opgezet. Het besluit van Estland om digitaal te gaan, was voor een groot deel ingegeven door het simpele feit dat het land geen andere keuze had. Toen het IJzeren Gordijn viel, had Estland maar weinig financiële middelen en een teruggelopen aantal inwoners tot zijn beschikking om de economie weer aan te zwengelen. Bovendien realiseerden de Estse beleidsmakers zich al snel dat zij geen diensten naar westers model zouden kunnen aanbieden zonder nieuwe technologieën, inclusief internet, om de overheidskosten zo laag mogelijk te houden. Weinig veiligheidsinbreuken Het systeem berust nog altijd op twee pijlers, vervolgt de Amerikaanse krant: Ten eerste krijgen alle Esten als ze 15 worden een identiteitskaart met een microchip die persoonlijke informatie bevat en toegang biedt tot commerciële en overheidsdiensten. Ter bescherming van zijn gegevens heeft iedere gebruiker een persoonlijke code die bij elke transactie moet worden ingevoerd. De tweede pijler is de technologische infrastructuur, genaamd X-Road, die publieke en particuliere databanken aan de digitale diensten koppelt. Alle persoonlijke informatie wordt opgeslagen op a[...]Parlementsverkiezingen Moldavië: Pro-Europese partijen houden stand

Mon, 01 Dec 2014 17:00:24 +0100

De regerende pro-Europese en centrumrechtse meerderheid heeft met 44 procent van de stemmen nipt de parlementsverkiezingen van 30 november gewonnen in Moldavië, meldt Adevarul. 40 procent van de kiezers kozen op pro-Russische partijen.

Wanneer naar de partijen apart wordt gekeken, dan is de Socialistische Partij met 21,6 procent van de stemmen de grote winnaar van deze verkiezing. De Moldavische Democratisch-liberale Partij eindigde als tweede (19,3 procent) en de Communistische Partij als derde (17,83 procent). Maar, zo schrijft Ziarul National:

wat telt is dat de liberale pro-Europese partijen (de Moldavische democratisch-liberale Partij, de Democratische Partij en de Liberale Partij) samen de meerderheid in handen hebben.

De Russischtalige site Panorama meldt dat geen enkele onafhankelijke partij de kiesdrempel van 6 procent heeft weten te halen. Wat betreft de pro-Europese partijen:

is het duidelijk dat zij vanaf heden moeten nadenken over een nieuwe coalitie, want geen van deze partijen heeft de 51 zetels (van de in totaal 101) die nodig is om een een absolute meerderheid te halen. Tezamen hebben zij 57-58 zetels.

Op de site europalibera.org schrijft Iulian Ciocan dat de huidige coalitie gestraft lijkt te worden voor de vele corruptiezaken waarin ze verwikkeld is:

Ik ben bang dat onze gang naar de geciviliseerde wereld nog een eeuw op zich laat wachten als de leiders hun gewoontes niet aanpassen. Ik hoop dat 2015 het jaar zal zijn waarin de Moldavische justitie uit zijn winterslaap komt.
België: “Systeemfout België. Herstart het land opnieuw”

Mon, 24 Nov 2014 12:30:25 +0100

“De wegen zijn kapot, justitie gaat failliet en er dreigt een tekort aan stroom. België is een land vol problemen”, somt NRC Next op nu het land met grote stakingen te maken heeft. Voor de volgende weken staan nog meer werkonderbrekingen gepland.

De vakbonden protesteren tegen de plannen van premier Charles Michel om op de overheidsuitgaven te korten en de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar. Coalitiepartner Bart De Wever van de Vlaamse nationalistische partij N-VA denkt dat het land "volledig op de schop moet". "Een buitenstaander die een Belgische krant openslaat, vindt het niet raar dat de regering flink wil ingrijpen", aangezien het "geld op is" en er veel "mankementen" zijn. Maar, zo zegt een Belgische socioloog in de krant:

De ingrepen gaan te hard en te snel. Shocktherapie is nu de boodschap van de regering, maar die komt niet aan, ook niet bij Vlamingen. In de laatste massabetoging liepen ook veel N-VA-stemmers mee.”
Lokale verkiezingen in Groot-Brittannië: “EU moet veranderen of we stappen eruit”

Thu, 20 Nov 2014 12:36:58 +0100

Nadat Mark Reckless, de volksvertegenwoordiger van Rochester en Strood, was overgelopen van de Conservatieven naar de eurosceptische UKIP-partij, moest in dit district op 20 november een nieuw parlementslid worden gekozen. Het ziet ernaar uit dat Reckless zijn zetel in het parlement kan behouden, meent The Daily Telegraph. "Uit een opiniepeiling is gebleken dat 44 procent van de stemmen naar UKIP is gegaan, 32 procent naar de Conservatieven en 17 procent naar de Labourpartij".

Steeds meer leden van de Conservatieve partij van premier David Cameron zijn eurosceptisch. Volgens de Britse krant:

menen de verkiezingsdeskundigen dat David Cameron "mogelijk zal aanraden om uit de EU te stappen als er geen betere voorwaarden voor het Verenigd Koninkrijk kunnen worden onderhandeld. [...] Belangrijke leden in de partij willen dat de bedreiging van UKIP wordt aangepakt en zeggen dat zij persoonlijk klaar zijn om uit de EU te stappen als Brussel zich verzet tegen de belangrijke hervormingen waardoor de regering de immigratie kan inperken.
Gemeenteraadsverkiezingen in Polen: “Gemeenteraden voor Burgerplatform”

Wed, 19 Nov 2014 13:52:23 +0100

De conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) is de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 november. In totaal kreeg de partij van Jarosław Kaczynski 31,5 procent van de stemmen, bericht Gazeta Wyborcza op 19 november. De uitslag liet op zich wachten vanwege computerproblemen bij het tellen van de stemmen.

De overwinning, zo schrijft de krant, is "erg belangrijk voor PiS" die sinds 2005 geen enkele verkiezing meer heeft gewonnen. Echter, het lijkt erop dat het Burgerplatform (PO) van premier Ewa Kopacz in de meeste regio's aan de macht kan blijven dankzij de goede resultaten die zijn geboekt door coalitiepartner PSL, de Poolse Volkspartij. Bovendien "heeft PO een meerderheid gehaald in de meeste grote steden van Polen". De krant preciseert dat "PiS slechts in vier [van de zestien, red.] regionale hoofdplaatsen het bewind zal voeren".
Demonstraties in Boedapest: “Eén ding is zeker: ze zullen het weer doen”

Wed, 19 Nov 2014 11:40:32 +0100

Ongeveer duizend mensen hebben op 17 november in Boedapest en andere Hongaarse steden gedemonstreerd tegen de regering van Viktor Orbán. Ook in Londen, Stockholm en Berlijn gingen mensen de straat op. De demonstranten, door de Hongaarse krant Népszabadság "de nieuwe oppositie" genoemd, eist het ontslag van de premier en zes hoge ambtenaren, waaronder het hoofd van de belastingdienst, Ildiko Vida. Op 5 november heeft laatstgenoemde toegegeven dat deze groep functionarissen op een Amerikaanse lijst van corruptieverdachten staat en daarom een inreisverbod voor de VS heeft. Washington ging over tot het opstellen van deze lijst toen Orbán weigerde de verdachten voor de rechter te brengen.

Het is de tweede keer in minder dan een maand dat de tegenstanders van de premier de straat op zijn gegaan. Volgens Népszabadság staan "nieuwe acties en initiatieven gepland".
Tsjechië: “Zemans november”

Tue, 18 Nov 2014 12:59:55 +0100

President Miloš Zeman is op 17 november in Praag door honderden tegenstanders uitgejoeld en met eieren en tomaten bekogeld tijdens de 25e herdenking van het einde van het communistische regime. De aanwezige staatshoofden uit Slowakije, Hongarije, Polen en Duitsland werden daarentegen met applaus ontvangen, schrijft Lidové noviny.

Zeman wordt er door zijn tegenstanders van beschuldigd de ideeën van de "vader van de Fluwelen Revolutie", Václav Havel, te verloochenen door zijn steun aan het beleid voor Oekraïne van de Russische president te steunen en zich te verzetten tegen de punkgroep Pussy Riot en ook tegen China, schrijft de Tsjechische krant.
'Gouden visums' in Portugal: “Passos moet regering wijzigigen na vertrek Miguel Macedo”

Mon, 17 Nov 2014 11:24:06 +0100

Het aftreden van de minister van Binnenlandse Zaken, Miguel Maco, op 16 november zal premier Pedro Passos dwingen om zijn ministersploeg te wijzigen, meent Público.

Macedo, die in een lastig parket was gebracht door de affaire rondom de 'gouden visums', heeft gezegd dat hij met zijn aftreden "de regering wil beschermen" en ontkent dat hij iets te maken heeft met het toekennen van visums aan grote investeerders. De krant voegt daaraan toe dat Macedo:

heeft verklaard dat zijn gezag als minister was aangetast door de betrokkenheid van enkele naaste medewerkers in het lopende onderzoek.
LuxLeaks: “Belastingparadijzen zetten solidariteit op het spel”

Wed, 12 Nov 2014 14:59:02 +0100

"Belastingparadijzen mogen we niet langer tolereren in Europa. Bepaalde landen stelen op deze wijze namelijk inkomsten van andere landen ", benadrukt Rzeczposopolita naar aanleiding van het financiële schandaal LuxLeaks dat vorige week aan het licht kwam. De verliezen die lidstaten lijden door belastingontwijking door bedrijven worden geschat op 150 miljard euro per jaar.

Volgens het Poolse dagblad moet het fiscale belang van de hele EU prevaleren boven het belang van een enkel land. De krant licht toe dat "met name Polen moet eisen dat de strijd tegen belastingontduiking aangescherpt wordt door middel van een agressieve fiscale optimalisering". Tegelijkertijd benadrukt de krant:

In West-Europa wordt Polen vaak gezien als een belastingparadijs vanwege de belastingaftrek waar bedrijven van profiteren die investeren in bepaalde zones. Maar vergeten wordt dat als je in ons land weinig belasting wilt betalen (die verreweg niet de minst hoge is in Europa), je een bedrijf moet opzetten, kapitaal erin moet pompen en risico's moet nemen. In Luxemburg hoef je alleen maar een jurist in de arm te nemen.
Catalonië: “Mas gaat door, ondanks tweede nee van Constitutionele Hof”

Wed, 05 Nov 2014 15:35:05 +0100

Het Constitutionele Hof heeft op 4 november het verbod van de Spaanse regering voor het houden van een "informele volksraadpleging" die voor 9 november gepland stond, bevestigd. Deze niet-bindende raadpleging over de onafhankelijkheid van Catalonië was door de Catalaanse regering georganiseerd, nadat hetzelfde Hof eerder al een referendum over dezelfde kwestie had verboden. De president van Catalonië, Artur Mas, heeft aangekondigd tegen de beslissing in beroep te gaan, dat hij vasthoudt aan het informele "participerende proces" op 9 november en dat hij de regering in Madrid heeft gevraagd om de "vrijheid van meningsuiting" van de Catalanen te respecteren, schrijft La Vanguardia.
Roemenië: “Ponta en Iohannis spelen in presidentiële finale”

Mon, 03 Nov 2014 15:04:19 +0100

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 2 november was "voorspelbaar", schrijft Adevărul: de centrumlinkse premier Victor Ponta en zijn liberale tegenstander Klaus Iohannis, allebei favoriet in de peiling, ontmoeten elkaar in de tweede ronde die op 16 november plaatsvindt. Volgens de officiële uitslagen hebben zij respectievelijk 40,33 procent en 30,44 procent van de stemmen gekregen. 53 procent van de stemgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht.

De verkiezingsdag werd gekenmerkt door de woede van de Roemenen in het buitenland, van wie drie miljoen mensen stemgerechtigd zijn, maar van wie slecht 161.000 hun stem konden uitbrengen. Sommigen "hebben vier uur in de rij moeten staan om te kunnen stemmen", schrijft ook Adevărul. In Parijs heeft zelfs de politie moeten ingrijpen om te voorkomen dat Roemenen die nog niet hun stem hadden kunnen uitbrengen, de ambassade probeerden binnen te dringen toen het stemlokaal werd gesloten.

In Boekarest gingen honderden mensen de straat op om te demonstreren tegen deze "vernedering" van de in het buitenland woonachtige Roemenen. Een analist van de krant meent dat

de stem van de diaspora veel zwaarder weegt dan de stempel die zij niet [op hun stemkaart, red.] hebben gekregen. De onzichtbare Roemenen zijn een zichtbare kritische massa geworden.
Frankrijk: “Total geschokt”

Wed, 22 Oct 2014 14:00:57 +0100

Christophe de Margerie, de president-directeur van de Franse oliemaatschappij Total, is in de nacht van 20 op 21 oktober om het leven gekomen bij een vliegtuigongeluk in Rusland, meldt Les Echos. Zijn privé-vliegtuig werd geraakt door een sneeuwschuiver bij het opstijgen van het vliegveld van Vnoekovo. Margerie (63) en de drie bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Mogelijk was de bestuurder van de sneeuwschuiver dronken.

Frankrijk heeft "geschokt" gereageerd op het nieuws, schrijft de krant:

Werknemers, managers, politici van allerlei pluimage in Frankrijk en het buitenland hebben gedurende de hele dag hun medeleven betoond nadat zij verschrikkelijke nieuws hadden gehoord. Velen roemden de menselijkheid, de jovialiteit en de openhartigheid van deze atypische baas die in de ogen van veel Fransen sympathiek overkwam.
Catalonië: “Vaarwel aan de raadpleging”

Tue, 14 Oct 2014 14:20:35 +0100

De Catalaanse president Artur Mas heeft op 13 oktober aangekondigd dat hij afziet van het organiseren van een volksraadpleging over de onafhankelijkheid van de regio. Het referendum stond voor 9 november gepland en werd eerder al opgeschort door het Constitutionele Hof. "Mas had hierop besloten het onafhankelijkheidsreferendum te vervangen door een 'participerend proces', dat een einde heeft gemaakt aan de eenheid binnen het blok van de soevereiniteitsvoorstanders", legt El Periódico uit.

Het is Mas niet gelukt om overeenstemming te bereiken over zijn voorstel met de andere onafhankelijkheidspartijen en binnen zijn eigen partij. Bepaalde partijen, zoals Esquerra republicana de Catalunya (ERC), hebben voorgesteld dat het "Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitroept" om zo het "grondwettelijke proces in gang te zetten".
Verenigd Koninkrijk: “Ik zal de Tories helpen de macht te houden in ruil voor EU-stemming”

Mon, 13 Oct 2014 10:28:57 +0100

UKIP-leider Nigel Farage heeft gezegd dat hij de Conservatieven zal helpen een meerderheid te vormen na de parlementsverkiezingen volgend jaar als de partij van de huidige premier David Cameron akkoord gaat met een versneld referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk, schrijft de Daily Mirror. De tabloid vervolgt dat:

Cameron al heeft beloofd dat er een referendum over Europa in 2017 wordt gehouden, mochten de Tories de volgende verkiezingen winnen. Maar Farage heeft gezegd dat dit naar voren moet worden gehaald indien UKIP genoeg zetels haalt om invloed te kunnen hebben op de machtsverdeling in het geval van een 'hung Parliament' [geen van de partijen heeft in dat geval een absolute meerderheid, red.].

De krant brengt in herinnering dat Farage in het verleden heeft gezegd dat hij "nooit een deal zou sluiten met de Conservatieven", maar dat hij een andere toon aanslaat sinds zijn eurosceptische partij tot het parlement is toegetreden dankzij een overwinning tijdens een tussentijdse verkiezing op 9 oktober. Uit een onderzoek, zo schrijft de Daily Mirror, is gebleken dat "een op de vier kiezers nu zegt dat ze een anti-Europese partij zouden steunen" die "tussen de 12 en 128" van de 650 zetels in het parlement zou krijgen.
Bulgarije: “GERB wint verkiezingen, maar niet de macht”

Mon, 06 Oct 2014 11:30:59 +0100

GERB, de partij van voormalig premier Bojko Borisov, gaat aan kop in de vervroegde parlementsverkiezingen van 5 oktober, maar, zo blijkt uit de exitpoll, heeft geen absolute meerderheid weten te behalen.

Bulgarije krijgt "met de aanwezigheid van zeven tot acht partijen een zeer gefragmenteerd parlement", schrijft Sega. De krant verwacht dan ook "grote problemen bij de formatie van een nieuwe regering".

GERB zal tussen de 85 en 100 van de in totaal 240 zetels in het parlement krijgen. Rivaal BSP (socialisten) heeft "het grootste verlies sinds de transitie geleden. De partij heeft minder dan vijftig zetels". De etnisch-Turkse partij DPS zal tussen de 20 en 35 parlementsleden mogen leveren. Van vier andere kleinere partijen wordt verwacht dat ze de kiesdrempel van 4 procent hebben gehaald. Volgens de krant heeft:

het volk, in de zoektocht naar een alternatief, de grote partijen gestraft door op de kleinere te stemmen.
Groot-Brittannië: “Einde aan krankzinnigheid mensenrechten”

Fri, 03 Oct 2014 12:15:04 +0100

De Britse regering komt op 3 oktober met een voorstel om het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te degraderen tot een "adviesorgaan". Met deze zet willen de Britten "een einde maken aan het bemoei met onze zaken" van het Hof, schrijft Daily Express.

De Europese rechters zullen in de toekomst niet meer de mogelijkheid hebben zich te mengen in Britse aangelegenheden als de nieuw wet wordt aangenomen waardoor de toepassing van de mensenrechtenwetten wordt aangepast. De conservatieve krant schrijft dat in het wetsvoorstel staat dat:

Als de rechters deze zet [dat het Hof een 'adviesorgaan wordt, red.] verwerpen, Groot-Brittannië het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens zal verlaten. Het gevolg daarvan zal zijn dat het land niet langer onder jurisdictie van het Hof zal vallen. [...] Dit zal leiden tot woede van de Lib Dems, de Labourpartij en mensenrechtenactivisten. Maar de zet kan op veel steun rekenen [...] van Tory-parlementariërs die zeggen dat hun achterban klaar is met ongekozen buitenlandse rechters die partij kiezen voor illegale immigranten, terreurverdachten en criminelen.
Spanje: “Expressblokkering”

Tue, 30 Sep 2014 14:03:39 +0100

"Het Constitutionele Hof heeft in een recordtijd de 9-N opgeschort", schrijft El Periódico nadat de regering in Madrid gisteren met succes naar het Hof was gestapt om het raadplegende referendum, dat voor 9 november gepland staat, te laten verbieden. Het Hof heeft in zo snel een beslissing genomen vanwege "'de grondwettelijke en politieke betekenis' van de Catalaanse uitdaging 'voor de Spaanse samenleving in zijn algemeenheid en Catalonië in het bijzonder", schrijft de krant. Het hof, zo meent El Periódico:

stemt in met het opschorten van de genomen maatregelen [van de Catalaanse regering, red.] en geeft de regering, het Catalaanse parlement en het nationale parlement vijftien dagen de tijd om hun opmerkingen over deze beslissing te presenteren. De Catalaanse regering heeft al aangegeven in hoger beroep te zullen gaan.
Servië: “Goede dag voor tolerantie”

Mon, 29 Sep 2014 14:35:26 +0100

De Gay Pride in Belgrado heeft gisteren "zonder incidenten" plaatsgevonden, schrijft Danas. De ongeveer vijftienhonderd deelnemers konden gisteren zonder problemen door de straten van de Servische hoofdstad wandelen. Het was voor het eerst sinds 2010 dat er weer een Gay Pride in Belgrado werd georganiseerd. Vier jaar geleden werd de manifestatie verstoord door extreem-conservatieve groeperingen en daarna verboden.

"Meerdere ambassadeurs, vertegenwoordigers van ngo's en buitenlandse media" namen deel aan de mars, schrijft de krant. EUobserver meldt dat de Europese Commissaris voor EU-uitbreiding heeft verklaard dat de Gay Pride "een mijlpaal in de moderne geschiedenis van democratisch Servië" is. Volgens de site wordt:

de beslissing van Belgrado om de parade van zondag toe te staan door sommigen als een tactische zet gezien om de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie te vergemakkelijken.
Catalonië: “Staatsoffensief van start om raadpleging te blokkeren”

Mon, 29 Sep 2014 14:07:45 +0100

"De regering heeft gisteren snel haar politieke en institutionele antwoord gegeven op de wet van het Catalaanse parlement die oproept tot een volksraadpleging" over de onafhankelijkheid van de Catalonië, schrijft La Vanguardia daags nadat de Spaanse Raad van State, de hoogste adviserende staatsinstantie, unaniem de strategie van Madrid had goedgekeurd om het referendum tegen te houden. De Raad kwam bijeen op de dag dat de Catalaanse president, Artur Mas, een decreet had uitgevaardigd waarin officieel werd opgeroepen tot de volksraadpleging op 9 november.

De krant legt uit dat volgens de Spaanse regering de stemming in Catalonië een verdekt referendum is, iets dat in Spanje volgens de wet alleen mag worden georganiseerd als álle Spanjaarden mogen stemmen. De regering zal op 29 september in een spoedvergadering de zaak aanhangig maken bij het Constitutionele Hof om de raadgeving te proberen te verbieden. Mocht het Hof de de zaak in behandeling nemen, dan zal de raadpleging worden uitgesteld tot er een uitspraak ligt, voegt La Vanguardia daar aan toe. Mas heeft als reactie daarop in een televisie-interview gezegd dat "de stembussen op 9 november klaar zullen staan".
Polen: “Nieuwe regering na toestemming partij”

Fri, 19 Sep 2014 17:07:47 +0100

Ewa Kopacz, de aangewezen nieuwe premier van Polen, zal hoogstwaarschijnlijk vrijdag 19 september haar nieuwe regering presenteren. Grzegorz Schetyna, haar belangrijkste opponent in het regerende Burgerplatform (PO) zal minister van Buitenlandse Zaken worden, bericht Gazeta Wyborcza. Schetyna vervangt Radosław Sikorski, die voorzitter van de Sejm (het Poolse lagerhuis) wordt. Teresa Piotrowska wordt genoemd als minister van Binnenlandse Zaken. Het zal dan de eerste keer zijn dat een vrouw die post bekleedt in Polen. Gazeta Wyborcza schrijft dat Cezary Grabarczyk op Justitie komt en Andrzej Halicki op Bestuurlijke Zaken.
Referendum in Schotland: Schotten zeggen ‘nee’ tegen onafhankelijkheid

Fri, 19 Sep 2014 16:56:49 +0100

De Schotten hebben tijdens het historische referendum ervoor gekozen bij het Verenigd Koninkrijk te willen blijven. Een geschatte 55,3 procent stemde 'nee' tegen onafhankelijkheid, 44,7 procent zou vóór hebben gestemd. The Herald, die voor onafhankelijkheid is, schrijft dat met een opkomst van 84,5 procent, een recordaantal mensen heeft gestemd. "De hoogste opkomst ooit in een Britse verkiezing was 83,9 procent tijdens de parlementsverkiezingen in 1950". Volgens columnist Andrew McKie is het hoge opkomstcijfer een overwinning op zichzelf voor Schotland: De uitslag is doorslaggevend genoeg om te voorkomen dat de kwestie gedurende een generatie terug op tafel komt, op één voorwaarde. Holyrood [het Schotse parlement, red.] moet meer bevoegdheden krijgen. [...] Schotland mag trots zijn op een debat dat voor het grootste deel partijpolitiek heeft vermeden, waarin oprecht kwesties werden besproken en dat mensen heeft gemobiliseerd die zich voorheen ver van het politieke leven hielden. Dagblad The Scotsman, die tegenstander van onafhankelijkheid is, zegt dat het referendum bewijst dat "onder de juiste omstandigheden politiek kan enthousiasmeren en energie kan geven". De krant meent dat het een wijs besluit is geweest 16- en 17-jarigen te betrekken bij het referendum: Opvallend was [...] de energie en het enthousiasme waarmee deze groep de kans heeft gegrepen om deel uit te maken van het nationale debat, zo hebben scholen bericht over de interesse onder alle groeperingen. En natuurlijk hebben de jongere leerlingen dit allemaal gadegeslagen, die hopelijk zo de smaak te pakken hebben gekregen wanneer zij met zulke belangrijke staatszaken te maken krijgen. [...] Het is altijd een aanfluiting geweest dat deze groep wel mocht werken, belasting betalen, trouwen, scheiden en zich mocht aansluiten bij het leger, maar niet mocht participeren in de besluitvorming van het land. Het is nu tijd dat dezelfde rechten worden uitgebreid naar andere verkiezingen. Het politieke tijdschrift New Statesman schrijft dat de leider van de Schotse Nationale Partij, Alex Salmond, zijn nederlaag heeft erkend door te zeggen dat Schotland besloten heeft "momenteel" nog niet onafhankelijk te willen worden. Volgens het tijdschrift: een nauwelijks verhulde verwijzing naar het "neverendum" [vrij vertaald: een referendum zonder einde, red.]. Nu is gebleken dat de uitslag er meer om heeft gehangen dan twee jaar geleden werd voorspeld, heeft Salmon gezegd dat hij gelooft dat er in de toekomst ruimte is voor een nieuw stemming. De Britse premier David Cameron hoopt echter dat dit referendum het debat voor een hele lange tijd gesloten zal zijn, schrijft The Times. De krant denkt dat de volgende stap "grote constitutionele veranderingen" voor de gehele unie zijn: De premier zei dat hij zou pleiten voor het overdragen van volledige bevoegdheden op het gebied van belastingen, sociale zekerheid en geld lenen. In november moeten deze wetsvoorstellen klaar zijn. Voor de unionisten in Engeland betekent de 'nee' van de Schotten een erkenning dat deze concessies moeten worden gemaak[...]Referendum in Schotland: Lastige terugkeer naar de EU

Tue, 16 Sep 2014 09:56:20 +0100

Wat zal er gebeuren met het EU-lidmaatschap van Schotland als de Schotten tijdens het referendum op 18 september vóór onafhankelijkheid kiezen? Toekomstig voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft al laten weten dat “het niet zeker is dat een onafhankelijk Schotland zich bij de EU kan aansluiten”, schrijft Christian Oliver in de Financial Times.

EU-juristen en grondwetdeskundigen twijfelen er niet aan dat de toetreding tot de Unie mogelijk is, maar het zal Edinburgh heel moeilijk worden gemaakt, vooral door Spanje dat vreest dat een Schots ‘Ja’ de Catalaanse onafhankelijkheidsdroom kan bespoedigen. Schotland moet ook de vraag beantwoorden of het zich wil aansluiten bij de euro, dat nu in theorie verplicht is voor nieuwe leden. Het enige waar de verdragsdeskundigen in Brussel het over eens zijn is dat de Schotse aansluiting bij de EU niet zo vanzelfsprakend zal zijn of naadloos zal verlopen zoals de Schotse Nationale Partij beweert.

Schotland moet, als het (weer) lid wil worden van de EU, een aanvraag voor lidmaatschap indienen. Daarbij moeten nog wel wat hindernissen worden genomen, schrijft Oliver. Zo moet Schotland eerst worden erkend als een nieuw land:

Zodra het erkend is door Londen, zal hetzelfde moeten gebeuren door de andere lidstaten voordat het een verzoek voor aansluiting bij de EU kan indienen. […] Het erkenningsproces kan gecompliceerd zijn en parlementaire debatten en stemmingen vereisen.

Daarna zal Schotland zich moeten inzetten voor invoering van de euro, zoals de andere EU-landen (“Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken konden hier van afzien, iets dat niet geldt voor nieuwe aanvragers”, schrijft de FT).

Ook zal er waarschijnlijk een “overgangsovereenkomst” met de EU voor Schotland worden opgesteld, “een ongekend compromis voor een ongekende situatie”, schrijft de Financial Times. Gedurende de duur van deze overeenkomst zal het nieuwe land dezelfde status als niet-EU-leden als Noorwegen en Zwitserland hebben, die “zich vaak moeten neerleggen bij grote delen van het gemeenschapsrecht van de EU”.

De krant besluit met de opmerking dat indien een onafhankelijk Schotland “nog steeds zes wetgevers naar het Europees Parlement mag sturen”, het land “zeker geen gebruik meer mag maken van de contributiekorting van Groot-Brittannië voor de EU”.
Verkiezingen in Zweden: “Machtswisseling”

Mon, 15 Sep 2014 09:02:09 +0100

De Sociaaldemocratische Partij van Stefan Löfven heeft op 14 september met 31,2 procent van de stemmen de parlementsverkiezingen in Zweden gewonnen. Zijn partij krijgt 113 zetels in het parlement. Volgens Svenka Dagbladet moet Löfven "spoedig in overleg treden met de Groenen en de andere centrumlinkse partijen" om een regering te kunnen vormen. Het centrumlinkse blok heeft met slechts 43,7 procent van de stemmen en 158 van de 349 zetels in het parlement echter geen absolute meerderheid. Löfven zal dan ook een minderheidskabinet gaan leiden, schrijft de krant. De leider van de huidige centrumrechtse coalitie, Frederik Reinfeldt, heeft inmiddels, na acht jaar premierschap, zijn ontslag als minister-president van Zweden ingediend.

De extreemrechtse Zweedse Democraten behaalden tijdens de verkiezingen 12,9 procent van de stemmen. Met 49 zetels "verdubbelden zij hun aanwezigheid in het parlement" en zijn zij de de derde partij van Zweden geworden, schrijft Svenka Dagbladet.
Onafhankelijkheidsreferendum: “Schotland richting de uitgang”

Mon, 08 Sep 2014 09:28:57 +0100

"Tegenstanders van de Schotse onafhankelijkheid doen een laatste wanhoopspoging om afscheiding met het Verenigd Koninkrijk te voorkomen", schrijft The i nu uit een opiniepeiling van YouGov is gebleken dat er voor het eerst een meerderheid van de stemmers (51 procent) vóór onafhankelijkheid wil gaan stemmen tijdens het referendum op 18 september.

Volgens de krant heeft minister van Financiën George Osborne:

in een poging stemmers uit het ja-kamp te trekken, beloofd dat er de komende dagen speciale plannen zullen worden aangekondigd die Schotland meer macht zal geven in het geval het 'nee' stemt.
Topbanen EU: Tusks niet zo ongelooflijke opkomst

Sat, 06 Sep 2014 13:50:22 +0100

Do Rzeczy, Varsovie – Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad is goed nieuws voor Polen en een omineus voorteken van het lot dat zijn eigen partij te wachten staat, schrijft een Poolse columnist. Meer....Topbanen EU: “Einde van een tijdperk”

Mon, 01 Sep 2014 13:15:43 +0100

"Nog nooit eerder heeft een Pool zo'n prominente positie in Europa bekleed", schrijft Dziennik Gazeta Prawna nadat bekend was geworden dat de Europese Raad de Poolse premier Donald Tusk had benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Europese Raad.

Het financieel-economische dagblad benadrukt dat sinds Tusk in 2007 aan de macht in Polen kwam, het Poolse bnp met twintig procent is gestegen, het begrotingstekort van 1,9 tot 4,3 procent is toegenomen, het aantal werklozen met 400.000 personen is gegroeid en het gemiddelde salaris met 959 zloty (€240) is gestegen. Bovendien werd 821 km aan snelweg aangelegd. Tusks vertrek naar Brussel, zo meent DGP, zal leiden tot een "herschikking van de regering".

Ewa Kopacz, de huidige voorzitter van de Sejm [het parlement, red.] of Tomasz Siemoniak, de minister van Defensie, zal hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier worden.

Donald Tusk wordt door zijn critici gezien als een politicus met een gebrek aan een langetermijnvisie die zich concentreert op het hier en nu. Zijn voorstanders prijzen hem om zijn doeltreffendheid en pragmatisme. Zal hij slagen in Brussel? Volgens Jean Techau, directeur bij Carnagie Europe, zal dit van hemzelf afhangen:

De EU-leiders moeten in Tusk een eerlijk iemand zien die niemand voortrekt. Als hij dat goed doet, zal zijn termijn een succes worden.
Schotland: “Engelsen zeggen dat Schotten hoge prijs voor referendum zullen betalen”

Wed, 20 Aug 2014 10:10:28 +0100

Een meerderheid van de Engelse bevolking wil dat Schotland een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk blijft, maar veel Engelsen denken ook dat hun noordelijke buurman een deel van de staatsfinanciering en invloed zal verliezen als het onafhankelijkheidsreferendum op 18 september plaatsvindt, schrijft de Schotse krant The Herald naar aanleiding van een onderzoek.

62 procent van de ondervraagde Engelsen heeft ook aangegeven dat als Schotland 'nee' tegen onafhankelijkheid stemt, zij toch willen dat Schotse parlementariërs geen besluiten meer mogen nemen over wetten die Engeland betreffen. Ook vindt 56 procent dat er minder geld uit de staatskas naar Schotland moet vloeien, wat volgens de krant zou neerkomen op een korting van "tien procent" op het Schotse budget.

Mochten de Schotten 'ja' stemmen, dan willen de meeste Engelsen dat Schotland de pond niet meer mag gebruiken. Volgens de krant gaat dit tegen:

de bewering van de SNP [de Schotse Nationale Partij, red.] in dat de meeste mensen in het Verenigd Koninkrijk zouden willen dat er een muntunie zou komen als Schotland voor onafhankelijkheid zou kiezen.

De krant schrijft ook ook dat "26 procent vóór en 36 procent tégen steun van het Verenigd Koninkrijk aan een onafhankelijk Schotland voor een EU- en NAVO-lidmaatschap is".
Hongarije: Orbán droomt van "niet-liberale staat"

Fri, 01 Aug 2014 06:02:13 +0100

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft deze week tijdens een bezoek aan de Roemeense stad Tusnad verklaard dat hij droomt van een "onliberale staat", een neologisme dat voor ophef in de pers zorgt. In een persdossier van Courrier International dat verschenen is op de site van het weekblad, worden de zorgen van EUobserver gemeld: "De Hongaarse leider wil een "niet-liberale" staat oprichten die uitgaat van een nationale aanpak en daarvoor neemt hij Rusland en China als voorbeeld."

De Hongaarse premier, uitgenodigd op de zomeruniversiteit van Tusnad, ontvouwde voor een "enthousiast" publiek zijn politieke droom van een nieuw soort staat, schrijft de Roemeense nieuwssite Gândul. "Gezien het feit dat het liberalisme nooit het nationale idee kan dienen of vooral de Hongaren kan helpen hun wens te verwezenlijken om hun rijkdom en ideeën te behouden, is het tijd om nu de waarheid onder ogen te zien", aldus Orbán.

De reacties in de Hongaarse pers zijn wisselend. De conservatieve filosoof Péter Béndek vraagt zich op zijn blog af "waarom Orbán heeft gelogen over het liberalisme". Het regeringsgezinde dagblad Magyar Hírlap schrijft dat "er niets verrassend is aan de voorstellen [van Orbán, red.], die geen bedreiging vormen". Als Orbán spreekt over een niet-liberale democratie, "spreekt hij spaarzaam, de liberale democratie is niet meer dan een vermomde vrije dictatuur. Een wereldwijde constructie gemaakt voor het opleggen van een lokale dictatuur."
Economisch herstel: "Verenigd Koninkrijk heeft snelst groeiende economie"

Fri, 25 Jul 2014 13:25:20 +0100

De Britse economie herstelt sneller dan die van andere ontwikkelde landen, schrijft The Daily Telegraph naar aanleiding van de gisteren gepubliceerde prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF verwacht dat de economische groei in het Verenigd Koninkrijk dit jaar 3,2 procent bedraagt en 2,7 procent in 2015.

Volgens het conservatieve dagblad zijn de cijfers "een rechtvaardiging" van de economische hervorming van de Britse minister van Financiën, George Osborne. Terwijl het IMF de conservatieve minister vorig jaar nog waarschuwde dat hij "met vuur speelde" vanwege de bezuinigingen op de begroting en hij met een plan B moest komen om de groei aan te wakkeren.

Maar volgens sommige critici is er weinig reden tot vreugde. In The Guardian, stelt 'schaduwkanselier' Ed Balls dat het “nog wel drie jaar kan duren voordat bnp per hoofd van de bevolking het niveau van hiervoor heeft bereikt". Hij spreekt over " een verloren decennium voor de levensstandaard".

Hopen dat belastingverlagingen van bovenaf naar beneden zullen doorwerken, een race van dalende lonen, het verzet van de schatkist voor een echte industriële strategie, en lonken naar een EU-uitstap. Dat kan niet het juiste recept zijn voor Groot-Brittannië. We hebben een andere benadering nodig om de diep gewortelde crisis van het levensonderhoud het hoofd te kunnen bieden, het economische herstel moet sterker en evenrediger zijn en we moeten het toekomstige overheidstekort van de volgende regering aanpakken.
Verenigd Koninkrijk: “Cameron versnelt EU-hervormingen met ingrijpende herschikking”

Wed, 16 Jul 2014 13:32:33 +0100

De Britse premier David Cameron heeft op 15 juli, na het terugtreden van minister van Buitenlandse Zaken William Hague, een grote kabinetswissel doorgevoerd. Hague is vervangen door de minister van Defensie Philip Hammond, "die heeft gezegd dat hij zou stemmen voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU als die niet wordt hervormd" en wiens missie "het voorbereiden van de heronderhandelingen van het Britse EU-lidmaatschap" zal zijn, schrijft de Financial Times. Een andere wijziging vond plaats op het ministerie van Onderwijs waar Michael Gove is vervangen door minister van Financiën Nicky Morgan. Lord Jonathan Hill, voorheen de leider van de Conservatieven in het Hogerhuis, is door Cameron aangewezen als de volgende Britse Europese Commissaris.

Volgens de Britse krant staan, ondanks het "eurosceptische randje" van de nieuwe regering van Cameron:

zijn medewerkers erop dat Hammond de EU-heronderhandelingen op een positieve manier zal benaderen en dat hij vastbesloten hervormingen door moet voeren die Groot-Brittannië ervan zullen overtuigen 'Ja' te stemmen tijdens het voorgestelde referendum in 2017.
Slovenië: “SMC behaalt een derde van stemmen”

Mon, 14 Jul 2014 09:36:28 +0100

SMC heeft op 13 juli met 34,61 procent van de stemmen de Sloveense parlementsverkiezingen gewonnen, schrijft Delo. De partij van jurist Miro Cerarvan is daarmee ver voor de Sloveense Democratische Partij (SDS) van oud-premier Janez Janša (20,69%) en de Alliantie Alenka Bratušek (ZaAB) (4,34%), geleid door de huidige premier, geëindigd.

De krant schrijft:

voor de tweede keer op rij blijken de Sloveense kiezers met de traditionele partijen te willen breken: in het nationale parlement gaat bijna de helft van de zetels naar nieuw opgerichte partijen.
EU-voorzitterschap: Matteo Renzi, de anti-Merkel ?

Mon, 14 Jul 2014 09:19:40 +0100

Adevǎrul, Boekarest – Volgens de jonge Italiaanse premier straalt de Europese Unie “vermoeidheid en berusting” uit. Hij pleit daarom voor een urgente koerswijziging tijdens het Italiaanse voorzitterschap van de EU. Maar is dat ook mogelijk? Meer....Verenigd Koninkrijk: “Schotland, eerste stap in slag om toekomstig grondgebied Europa”

Mon, 07 Jul 2014 15:02:00 +0100

"De twijfels nemen twee maanden voor het referendum over onafhankelijkheid in Schotland toe", schrijft El País. Op 18 september stemmen de Schotten over een eventuele afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de krant zullen andere onafhankelijkheidsbewegingen zoals in Catalonië "hun geval als voorbeeld nemen".

In Spanje heeft de regionale regering in Barcelona een onafhankelijkheidsreferendum voor 9 november aangekondigd, die door de nationale regering in Madrid als "illegaal" is verklaard. De Madrileens krant schrijft:

Deze vuist op de tafel in het Verenigd Koninkrijk zal gevolgen hebben in de Europese Unie, vooral in Spanje gezien de manier waarop de nationalisten daar te werk gaan.
Frankrijk: “Complotretoriek”

Thu, 03 Jul 2014 10:55:19 +0100

De oud-president van Frankrijk Nicolas Sarkozy is aangehouden in een onderzoek naar "actieve corruptie" en "machtsmisbruik". Volgens de rechters zou hij in ruil voor de promotie van een hoge magistraat informatie hebben ontvangen over een ander onderzoek waarin hijzelf werd genoemd. Sarkozy is in de tegenaanval gegaan door tijdens een televisie-interview op 2 juli zich een slachtoffer te noemen en beschuldigde hij de Franse justitie ervan een politieke agenda te volgen. Een klaagzang die "niemand werkelijk kan geloven", meent de linkse krant Libération:

De oud-president valt nu juist een onafhankelijk rechtssysteem aan. [...] Deze bespottelijke argumentatie, waaruit nog maar eens de minachting van het voormalige staatshoofd voor het gerechtelijk instituut blijkt, openbaart vooral de zwakheid van zijn argumenten ter behoeve van zijn verdediging. Nicolas Sarkozy heeft geen enkel concreet antwoord gegeven op de zeer zware corruptiebeschuldigingen.

Als de affaire tot een proces leidt, kan Sarkozy tien jaar celstraf en een verbod krijgen om zich verkiesbaar te stellen, wat de "weg naar een eventuele terugkeer van Sarkozy voor de presidentsverkiezingen in 2017 zal versperren", aldus Libération.