Subscribe: Presseurop | Media şi multimedia
http://www.presseurop.eu/ro/taxonomy/term/32/*/feed
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language:
Tags:
ale  care  cotidianul    din  este  europene  fost  mai  pentru că  pentru  scrie    în care  în  şi 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Presseurop | Media şi multimedia

VoxEeurop | Media şi multimediaThe talk of the continent Dreptul la informare: Informatorii, santinele fragile ale democraţiei

Mon, 19 Jun 2017 12:22:33 +0100

, – Îşi pun în pericol viaţa privată şi profesională pentru a denunţa abuzuri şi nereguli despre care află în desfăşurarea activităţilor, şi totuşi avertizorii de integritate nu se bucură de protecţia la care ar fi îndreptăţiţi. Dar ceva se mişcă în Europa. În plus.UE şi instigarea la ură: Luând la ţintă televiziunile ruse

Tue, 14 Mar 2017 08:13:18 +0100

Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa, Trento – Tensiunile între Uniunea Europeană şi Rusia modifică modurile în care UE defineşte şi combate actele de instigare la ură. Se acordă o atenţie din ce în ce mai mare rolului televiziunilor ruse în Europa de Est. În plus.Pentru că..

Tue, 18 Aug 2015 12:55:37 +0100

Blog

(image)

De ce aștept cu nerăbdare sa particip la festivalul Dilema Veche de la Alba Iulia? Din mai multe motive, și profesionale, și personale.

Pentru că Dilema Veche este primul jurnal românesc pe care l-am citit, străduindu-mă să înțeleg ceva. Încă păstrez o fotografie din anul 2009 în care, așezat la masă pe terasa unui restaurant pe malul lacului Snagov, răsfoiesc o ediție a ziarului care avea pe prima pagină un articol cu titlul “Moartea jurnalismului”.

Pentru că îmi place ceea ce scrie Mircea Vasilescu.

Pentru că am impresia că Dilema este într-un fel firul unei idei, de a face un tip de jurnalism asemănător aceluia pe care noi, cei de la Internazionale, încercăm să îl cultivăm.

Pentru că primul articol pe care l-am selecționat pentru a-l publica în Internazionale apăruse chiar în Dilema Veche. Era un reportaj superb și emoționant al Lilianei Nicolae dintr-o mică localitate din Delta Dunării, un sat „la capătul geografiei unde poți să cazi în mare”.

Pentru că sunt curios să înțeleg cum funcționează un festival de jurnalism în afara Italiei și în special, într-o fostă țară comunistă. Pentru că am o mulțime de întrebări de pus colegilor români: despre Victor Ponta, despre Klaus Iohannis, despre manifestațiile românilor din străinătate în timpul ultimelor alegeri prezidențiale, despre mobilizarea împotriva minei de aur de la Roșia Montană. Și, de asemenea, pentru că vreau să confrunt impresiile mele despre România cu cele ale altor jurnaliști pe care îi voi întâlni.

Sincer să fiu, de abia aștept să particip la festival și pentru faptul că nu am mai fost niciodată la Alba Iulia. Pentru că ideea de a trece din nou Carpații mă fascinează ca și atunci când am făcut-o pentru întâia oară, adică cu mai mult de douăzeci de ani în urmă.

Foto: Festivalul Dilema Veche 2014.

Textul integral pe site-ul Dilema Veche.

Cu sprijinul partenerului nostru, librăria online libris.ro, din Brașov.
Vae victis Europa

Sun, 05 Apr 2015 22:41:46 +0100

Blog

(image)

Intre Franţa şi Kenya tăcerea şi diferenţa, sau mai degrabă urletele şi indiferenţa nu au de străbătut decât câteva mii de ani de democraţie. Un secol de ruşine şi câteva specii umane de dezolare. Stupoarea este atât de palpabilă încât cu greu poate fi descrisă...

...iar tăcerea lor, a celor 147 de studenţi ucişi în masacrul perpetuat în superba Kenya, în numele Domnului, în 2 aprilie 2015, a devenit, amplificată de suflete devenite cutii de rezonanţă, un strigăt al disperării: dacă după acel 7 ianuarie care va fi devenit, în câteva ore, simbolul atacului terorist din redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo, luarea de poziţie a liderilor lumii a depăşit orice ne-am fi putut imagina ca amploare, vociferare dar şi ipocrizie, reunind câteva zeci de lideri mondiali la Paris, plus alte câteva sute de mii de parizieni în stradă, după acest 2 aprilie din Kenya, în care un alt atac terorist, perpetuat de gruparea Al-Shabaab, afiliată Al-Qaida, a pus capăt vieţii a 147 de studenţi creştini, absenţa de poziţie, întocmai, ne aruncă, subit, în epoca de piatră.

Oare Dumnezeu nu locuieşte şi acolo? Oare Paris e mai important şi "norocul" de a fi capitala Franţei şi nu a Kenyei înseamnă totul? Oare rugăciunile creştinilor din Africa valorează mai puţin decât cele ale creştinilor de pe oricare alt continent decât, să zicem, Asia sau Africa? Oare suntem, noi europeni, sau noi americani, atât de plini de noi înşine încât tot ceea ce trece dincolo de limitele geografice ale continentelor noastre nu ne atinge, nu ne interesează? Empatia, compasiunea, capacitatea de a realiza, camusian, că ceea ce se întâmplă, cu atât mai mult cu cât se întâmplă în numele unei valori în care credem, Dumnezeu, ne priveşte pe toţi, se opresc la frontieră? Oare toată această indiferenţă se justifică doar prin faptul că printre acele victime nu se afla niciun european, niciun român, francez, american, german etc.? Ar fi monstruos să fie aşa, şi, totuşi, nu am reuşit să găsesc un argument plauzibil pentru a justifica nu atât lipsa de reacţie cât indiferenţa.

Din punct de vedere al gestionării relaţiilor umane, este adevărat că nu ne putem permite, nici nu am putea, să vibrăm la orice catastrofă, accident, crimă, etc. Dar uman, într-o săptămână care precede sărbătoarea Paştelui, într-o lume în care mesajele de empatie vin aproape pe bandă rulantă, nu ar fi fost normal oare să vedem un asemenea mesaj, o preocupare suplimentară din partea serviciilor europene pentru o ameninţare care a devenit deja globală? Mi-e teamă să pun pariu că, dar cred că dacă printre acei creştini s-ar fi aflat şi un european sau un american, un evreu eventual, un personaj important, reacţia ar fi fost alta. Este trist că vibrăm, ca fiinţe umane, mai mult la moartea a 12 persoane ucise la Paris decât la moartea a 147 de persoane ucise în Kenya. Doar papa Francisc s-a rugat pentru ei...

Vae victis Europa...solidaritatea, toleranţa, pasiunea pentru umanism nu înseamnă nimic dacă liderii care ne conduc şi în mâna cărora ne-am lăsat destinele, vieţile, au uitat ce înseamnă preocuparea pentru cei care ne urmează paşii, care ne îmbraţişează valorile. Pe o altă scară, foarte apropiată, tot Uniunea Europeană lasă să se înece un popor care luptă sub steagul european. Dacă indiferenţa este la ea acasă în Ucraina, la poarta Europei, de ce nu ar fi şi în Africa? After all, Africa, Asia, celelalte continente, ne interesează doar când şi în măsura în care le putem exploata. Singura religie care ne mai pasionează, azi, este cea a banului.

De pe site-ul Adevărul.

Foto:scena atacului, după masacru. Catchy.ro
“Vin românii” şi controversa apare

Tue, 24 Feb 2015 11:47:54 +0100

Blog

O serie de documentare despre viaţa românilor în căutarea unui loc de muncă în Marea Britanie a creat o polemică din cauza modului în care sunt prezentaţi. Chiar dacă realizatorii filmului susţin că prezintă mai multe istorii printre care ale infirmierelor, studenţilor, romilor şi ale persoanelor deja integrate pe piaţa muncii, sute de oameni s-au mobilizat creând un grup Facebook pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră o insultă la adresa românilor, deoarece unul dintre episoade îi prezintă ca pe nişte răufăcători, hoţi sau cerşetori.

O manifestaţie având sloganul “Silent protest@Channel4” a fost organizată pe 22 februarie în faţa sediului canalului care difuzează documentarul, Channel4. Numeroşi tineri au venit în ţinută business pentru a lupta împotriva clişeelor.

În timp ce ambasadorul român la Londra a trimis o scrisoare cerând producătorilor să prezinte în mod obiectiv situaţia românilor şi premierul Victor Ponta s-a declarat solidar cu protestatarii, acest punct de vedere nu este unanim la Bucureşti. Astfel, într-un editorial numit “Je suis Channel 4, reacţiile comunităţii româneşti sunt considerate “penibile”:

După reacţia diasporei şi a ambasadorului mai că îţi vine să crezi că suntem cel mai deştept popor de pe lume şi cu siguranţă singurii muncitori din Marea Britanie care au doar calificări înalte: medici, ingineri şi specialişti în fizică atomică. Nu putem accepta când englezii ne arată altfel decât îmbrăcaţi business şi lucrând cu spor prin Canary Wharf. Pentru că, nu-i aşa, românii nu cerşesc, nu muncesc la curăţat mizeria de pe străzile Londrei şi nu acceptă ajutoare sociale deoarece sunt mândri, deştepţi şi frumoşi. […]Dacă acest film este jignitor şi ofensator înseamnă că viaţa este de fapt ofensatoare şi jignitoare şi n-avem, ca români frumoşi şi deştepţi ce suntem, ce să căutăm în ea.
După atacurile împotriva lui Charlie Hebdo: “Totul este iertat”

Wed, 14 Jan 2015 12:27:25 +0100

La o săptămână după ce un grup de jihadişti a ucis 10 oameni din echipă, dintre care patru caricaturişti, şi şapte alte persoane, săptămânalul satiric Charlie Hebdo e din nou la raft. Coperta îl arată pe profetul Mahomed cu un afiş în semn de solidaritate “Eu sunt Charlie”. Echipa supravieţuitoare este găzduită de cotidianul Libération şi a primit echipamente de la grupul Le Monde. Cinci milioane de copii au fost imprimate pentru a acoperi cererea din toată lumea, în loc de obişnuitele 60 000. A fost de asemenea tradus în cinci limbi.

Între timp, Al Qaida în Yemen a revendicat atentatul pentru atacul de miercuri.

În editorialul său, săptămânalul mulţumeşte milioanelor de oameni care s-au declarat “Charlie” în ultimele zile, adăugând că respinge insinuările potrivit cărora prin provocarea musulmanilor, a cauzat cumva aceste probleme. Şi adaugă –

într-o săptămână, revista atee Charlie a reuşit mai multe miracole decât toţi sfinţii şi profeţii uniţi. Suntem mândri cel mai mult de faptul că ţineţi în mână revista pe care am făcut-o mereu, alături de cei care au făcut-o mereu.
Arestări în media turcă: “Zi neagră pentru democraţie”

Mon, 15 Dec 2014 11:17:20 +0100

31 de persoane – responsabili din media, directori şi producători de serii televizate şi înalţi gradaţi din poliţie – au fost arestate de poliţie” pe 14 decembrie în mai multe localităţi din ţară, scrie Zaman. Ele sunt acuzate “de a fi constituit, condus sau de a fi membre ale unei organizaţii teroriste, de fraudă şi de defăimare”, precizează cotidianul, al cărui redactor-şef, Ekrem Dumanlı, face parte dintre persoanele arestate, la fel şi Hidayet Karaca, director al grupului audiovizual Samanyolu.

Zaman şi Samanyolu “au criticat guvernul pentru cazuri de corupţie după ce două scandaluri au fost făcute publice, în decembrie 2013”. Operaţiunea de poliţie a intervenit în ajunul aniversării scandalului, pe 17 şi 25 decembrie şi “puţin după ce Parlamentul a aprobat legea care autorizează Parchetul să aresteze persoane în baza unei suspiciuni rezonabile”, precizează cotidianul, apropiat cândva de regimul islamic-conservator al lui Recep Tayyip Erdoğan, în prezent opozant al acestuia, în ediţia sa în engleză.

Pentru editorialistul Yavuz Baydar,

evenimentele de ieri nu lasă nicio îndoială asupra direcţiei autocratice a lui Erdoğan. Nu va exista loc pentru critică, dezacord sau responsabilitate. Arestările sunt fără îndoială o lovitură dură pentru ceea ce rămâne din jurnalismul liber şi independent.
Estonia: E-stonia şi o viaţă digitală pentru toţi

Fri, 05 Dec 2014 14:51:52 +0100

Datorită buletinului cu cip, scrie The New York Times, estonienii au acces la vreo 4 000 de servicii, de la bancă la depozit pentru firme, la permis de pescuit. Ei pot să-şi consulte dosarele medicale şi să ceară medicamente sub prescriere pe smartphone-uri. Aproape toată lumea îşi completează declaraţia de impozite online în câteva minute, şi aproape un sfert dintre alegători votează în prezent online. Din luna decembrie, toţi cetăţenii Uniunii Europene şi din ţări terţe pot cere un card de e-rezident în Estonia, explică Eesti Päevaleht, cu condiţia de a “merge cel puţin o dată în Estonia pentru a-şi demonstra identitatea la o instituţie naţională”. Apoi, ei vor putea accede la servicii prin intermediul portalului e-estonia.com. Jurnalul precizează de altfel că acest card de e-rezident este un document similar cărţii de identate. Dar spre deosebire de aceasta din urmă, pe care cetăţenii estonieni şi rezidenţii permanenţi ai acestei ţări o ţin în buzunar, fotografia nu există. Acest card nu permite deci să-ţi demonstrezi identitatea în lumea reală. În schimb, ea poate servi în lumea virtuală – pentru a se conecta cu e-serviciile estoniene şi a utiliza semnătura digitală. E-reşedinţa nu dă dreptul la vot străinilor la e-alegeri, deoarece acest drept, notează cotidianul, este “rezervat cetăţenilor estonieni şi rezidenţilor permanenţi”. Ziarul adaugă că e-reşedinţa va fi benefică mai ales antreprenorilor, muncitorilor sau studenţilor care au o legătură cu Estonia. Astăzi, oamenii care nu trăiesc în Estonia în mod permanent dar vin deseori în ţară, sunt privaţi de e-servicii. Dar, adaugă el, faptul că posedă o carte de identitate digitală “a cărei securitate este garantată de statul estonian” poate fi interesant şi pentru persoane care nu au nicio legătură cu Estonia, “de unde nebunia pentru e-reşedinţă”. Transformarea Estoniei prin dinamizarea e-guvernului s-a putut face “cu un buget redus”, scrie The New York Times : Decizia Estoniei de a se îndrepta către digital era dictată de faptul că nu avea de ales ţara cheltuie în jur de 50 de milioane de euro pe an pentru tehnologiile de informaţie. […] cei mai mulţi bani merg către companiile locale, aceleaşi care au demarat în centrele de cercetare lansate în timpul perioadei comuniste. În mare parte, decizia Estoniei de a se îndrepta către digital era dictată de faptul că nu avea de ales. Când a căzut Cortina de Fier, Estonia dispunea de resurse financiare şi de o populaţie redusă pentru a face să redemareze economia. Responsabilii estonieni şi-au dat seama că nu puteau să ofere servicii de tip occidental fără noile tehnologii, inclusiv web, pentru a menţine costurile mai scăzute. Sistemul are doi stâlpi, mai scrie cotidianul american: la 15 ani, toţi estonienii primesc o carte de identitate, cu informaţii personale şi care dă acces la serviciile publice şi comerciale. Pentru a proteja datele, fiecare utilizator are un cod personal pe care trebuie să-l introducă la fiecare operaţiune. Al doilea stâlp, sunt infrastructurile, numite X-Road, care leagă bazele de date publice şi private de serviciile digitale. Toate datele personale sunt stocate în servere separate protejate de bariere de securitate controlate de agenţii guvernamentale. Dar sistemul permite statului şi activităţilor comerciale precum băncile să schimbe datele dacă utilizatorii îi autorizează. “Voinţa estonienilor de a utiliza produse digitale îi diferenţiază de francezi şi nemţi”, mai scrie cotidianul, dat fiind că aceştia sunt ostili conservării de date online. Estonienii au adoptat-o cu atât mai uşor cu cât sistemelor informatice nu li s-a prea violat securitatea, pentru a se pierde încrederea cetăţeni[...]Spionaj: Investigarea atacurilor cibernetice duce la serviciile de informaţii britanice şi americane

Thu, 27 Nov 2014 13:10:23 +0100

Serviciile de informaţii britanice şi americane sunt suspectate de a fi în spatele atacurilor cibernetice asupra Uniunii Europene şi a unei companii de telecomunicaţii belgiene, scrie The Intercept.

Site-ul de ştiri arată că un malware (un virus avansat care fură date de la sistemele infectate şi se deghizează în software legitim Microsoft), numit Regin, “a fost găsit pe sistemele interne ale calculatoarelor infectate şi serverele de email la Belgacom, o companie de telefonie şi furnizor de internet din Belgia, parţial deţinută de stat”, care a fost anul trecut ţinta unei “operaţiuni top secret de supraveghere efectuată de agenţia britanică de spionaj GCHQ” şi că “a fost identificat de asemenea pe sistemele de calculatoare ale Uniunii Europene care au fost supravegheate de Agenţia Naţională de Securitate”.

Operaţiunile de hacking împotriva Belgacom şi UE au fost “dezvăluite mai întâi anul trecut prin documentele furnizate de Edward Snowden, adaugă The Intercept. Totuşi, identitatea virusului nu a fost dezvăluită înainte de duminica trecută, când existenţa sa a fost făcută publică de firma de securitate Symantec.

De Volkskrant scrie că Regin era ascuns în calculatoare din toată lumea de şase ani şi a fost folosit pentru a monitoriza furnizorul de telecom belgian Belgacom în septembrie anul trecut când milioane de emailuri au fost interceptate fără a se observa. Cotidianul olandez adaugă că Belgacom a fost “ţinta căutată pentru că se ocupă de sistemul de comunicaţii al Comisiei Europene şi – printr-o sucursală – de traficul provenind din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu”.
Manifestaţii în Ungaria: “Taxa Internet”, măsura care a depăşit limita pentru Orbán?

Wed, 05 Nov 2014 14:46:19 +0100

Manifestaţiile împotriva “taxei Internet”, pe care guvernul a intenţionat să o impună furnizorilor de acces la Internet (FAI) indică, potrivit Gazeta Wyborcza, că “maghiarii caută o alternativă la Fidesz, partidul primului ministru Viktor Orbán. Până acum, acesta, “în ciuda tuturor defectelor sale, era din ce în ce mai mult considerat ca fiind un rău suportabil pe marginea Dunării”.

Cotidianul din Varşovia explică faptul că numeroşi maghiari susţineau până în prezent guvernul conservator al Fidesze, căci se temeau de mişcarea de extrema-dreaptă Jobbik. Au ieşit în stradă doar când guvernul a încercat să limiteze libertăţile oferite de Internet. Totuşi, după cum precizează Gazeta Wyborcza,

Fidesz nu reacţionează la manifestaţii aşa cum nici primul ministru socialist Ferenc Gyurcsány nu reacţionase în 2006, atunci pe când în presă ajunseseră anumite interceptări în care recunoştea, foarte grosolan, faptul că îşi minţise electoratul şi că făcuse promisiuni pe care nu le putea onora. Ungurii erau furioşi, mai ales pentru că numise Ungaria ca fiind un rahat de ţară. Manifestaţiile fuseseră atunci chiar mai importante decât acum şi Gyurcsány, care devenise peste noapte inamicul public numărul unu, devenise mut. Şi-a cerut scuze doar după o săptămână, şi nicidecum pentru ceea ce spusese ci pentru limbajul pe care îl folosise.

Orbán, pe atunci şef al opoziţiei, preferase să nu se amestece, lăsându-l pe Gyurcsány să se scufunde de unul singur, câştigând astfel alegerile din 2010. Cât despre stânga, ea tot nu şi-a revenit de atunci. Gazeta Wyborcza trage astfel concluzia:

situaţia este diferită acum, dar există similitudini. Nu doar pentru că criza a avut loc la începutul celui de al doilea mandat al guvernului. Taxa Internet poate fi bulgărele de zăpadă care va provoca avalanşa care va permite apariţia unei alternative politice coerente. Că va fi sau nu o mişcare cetăţenească, centrul sau o nouă stângă – esenţialul este ca Jobbik să nu fie singura alternativă a lui Orbán în Ungaria.
Internet: La şcoala de piraţi

Wed, 29 Oct 2014 18:17:20 +0100

La Budapesta, “şcoala de hackeri”, una din diviziile Kürt Academy – liderul securităţii informatice din Ungaria –, formează “piraţi drăguţi”, arată cotidianul francez Libération :

în fiecare an, douăzeci de studenţi bine triaţi învaţă aici pirateria etică. Hacker Academy din Budapesta este unul dintre rarele stabilimente din Europa care să ofere un an întreg de cursuri repartizate în două sute cincizeci de ore. Timp de două semestre, viitorii “hackeri drăguţi” studiază tehnicile piraţilor care intră prin efracţie în sistemul informatic al unei firme sau al unui minister. Ei învaţă toate trucurile atacatorilor cibernetici. Adoptă false identităţi pentru a intra într-o reţea. Şi fac stagii practice înainte de a-şi lua “masterul în piraterie etică” care le va permite să protejeze mai bine o firmă sau o instituţie contra crimelor cibernetice.

Dacă şcoala atrage, nu ajunge însă aici oricine vrea, explică ziarul: “candidatul trebuie să aiba un cazier judiciar virgin şi să treacă un test de securitate naţională organizat de stat”.

Divizie a societăţii Kürt, creată oficial în 1989 de fraţii Sándor et János Kürti, şcoala de hackeri dă naştere la invidii, notează Libération. Mai ales Vietnamul şi statele din Golf. Imposibil totuşi să se facă o astfel de formare acolo, potrivit directoarei academiei Dea Frankó Csuba, citată de Libération, “din motive de securitate naţională”.
Ungaria: “S-a anunţat toleranţa zero”

Wed, 29 Oct 2014 13:06:31 +0100

Mai multe zeci de mii de persoane au manifestat din nou, marţi, la Budapesta, răspunzând astfel la chemarea organizaţiilor care se opun proiectului de introducere a unei taxe pe Internet, dar şi care cer demisia primului ministru Viktor Orbán.

Guvernul maghiar a prezentat la începutul săptămânii un proiect revizuit de lege, care prevede ca întreprinderile din sector să plătească o sumă de maximum 16 euro pe lună.

Mai multe asociaţii profesioniste “au publicat astfel un comunicat comun pentru a protesta împotriva Taxei Internet”, scrie Népszabadság, în care “ele afirmă că aceasta va avea consecinţe devastatoare directe pentru furnizorii de acces la Internet (FAI) şi indirecte pentru public”. Într-adevăr, subliniază ziarul,

aceste organizaţii arată că alfabetizarea digitală, difuzarea şi utilizarea Internetului şi a serviciilor online au fost mult timp o prioritate a guvernului. În trecut, FAI au făcut numeroase eforturi pentru ca publicul să poată beneficia de o ofertă largă de servicii, ceea ce a permis economiei maghiare realizarea unor câştiguri reale în eficacitate şi competitivitate. Taxa Internet va produce efecte inverse.

Cotidianul calculează că mai mult de o sută de mici FAI vor da faliment din cauza introducerii acestei taxe Internet” şi aminteşte în acelaşi timp sprijinul pe care fostul comisar european pentru Agenda digitală, Neelie Kroes, îl arătase, în opoziţie la această taxă Internet.
Criza din Ucraina: “Vladimir Putin îşi avansează pionii în Ucraina”

Tue, 02 Sep 2014 10:08:44 +0100

Preşedintele rus a multiplicat pe 1 septembrie, referinţele la cel de-al Doilea Război Mondial “pentru a-şi justifica strategia faţă de Kiev”, scrie La Croix.

Pentru cotidianul francez, “propaganda Kremlinului” este răspândită de o televiziune publică. Aceasta “nu încetează să-i arate pe soldaţii în uniformă sărbătorindu-şi ultimele victorii în regiunile separatiste din sud-estul Ucrainei.” Chiar dacă aceste imagini nu sunt însoţite de precizări referitoare la “cine sunt sau de unde vin”,

mesajul lor se încheie frecvent cu aceeaşi referinţă la al Doilea Război Mondial. “Până la Kiev”, scrie unul din aceşti soldaţi non-identificaţi pe tank – aluzie la legendarul “până la Berlin” a victorioaselor blindate sovietice în drum spre Germania în 1945.

Într-un editorial, ziarul observă că sprijinul armat al Rusiei pentru rebeli ar fi dovada că “Rusia nu se va mulţumi cu anexarea Crimeii ca ‘despăgubire’ pentru pierderea autorităţii sale asupra Rusiei”.
Telecomunicaţii: “Apeluri mai ieftine în vacanţă”

Tue, 01 Jul 2014 13:36:48 +0100

Preţul roamingului scade din nou, din 1 iulie, şi este pentru a treia oară din 2012 încoace, un rezultat direct al regulamentelor implementate de Comisia Europeană, informează Rzeczpospolita.

Preţul apelurilor telefonice în regim roaming se va reduce cu 20%, cel al mesajelor cu 24%, iar costul mesajelor multimedia sau al utilizării serviciilor Internet va fi redus la jumătate.

“Reducerea, şi, în curând, eliminarea tuturor taxelor de roaming pentru cei care călătoresc în străinătate vor oferi mai multă libertate în utilizarea acestor servicii”, afirmă, pentru Rzeczpospolita, Malgorzata Gaj, responsabila Oficiului polonez pentru Regularizarea Telecomunicaţiilor.

Cotidianul mai scrie că Bruxelles urmează să elimine taxele de roaming până în 2015, conducând astfel, potrivit estimărilor Comisiei Europene, la o creştere a numărului de utilizatori de telefonie mobilă în regim de roaming până la 300 de milioane.
Concurenţă: “Facebook cere Europei să dea ‘like’ la acord”

Thu, 29 May 2014 11:14:41 +0100

Pentru a evita o anchetă asupra eventualelor violări ale regulilor concurenţiale în Europa, “Facebook a cerut autorităţilor pentru concurenţă din UE să examineze acordul în valoare de 19 miliarde de dolari [13,9 miliarde de euro] referitor la cumpărarea WhatsApp”, scrie The Wall Street Journal Europe. Cotidianul adaugă că

iniţiativa este neaşteptată, deoarece acordul a fost aprobat în Statele Unite şi nu se credea că va fi examinat de Comisia Europeană. Dar, având în vedere posibile anchete din partea anumitor autorităţi din diverse ţări europene, Facebook preferă un audit unic care să acopere toate cele 28 de state membre.
Întreruperea Presseurop: “Se închide o fereastră asupra vieţii europenilor”

Thu, 19 Dec 2013 14:28:55 +0100

În momentul lansării Presseurop, în 2009, "comisarul însărcinat cu Relaţii instituţionale şi strategii de comunicare, Margot Wallström, descria Presseurop ca fiind 'expresia dorinţei noastre de a facilita, încuraja şi susţine crearea unui forum public european, pentru comunicare, discuţie şi dezbatere'", aminteşte Lettra 43. Astăzi, remarcă site-ul italian de informaţii,în ciuda atestaţiilor de consideraţie şi a dovezilor de recunoaştere din partea specialiştilor, cu doar câteva luni înainte de alegerile europene din mai 2014, când cetăţenilor li se cere să se informeze, să voteze şi să decidă asupra viitorului instituţiilor, Bruxelles preferă să reducă mijloacele de informare."Se închide o fereastră asupra vieţii europenilor", constată La Croix. "Ea fusese larg deschisă de către Presseurop", aminteşte cotidianul francez, care regretăo pierdere pentru cunoaşterea reciprocă a locuitorilor celor Douăzeci şi opt de state membre, cu doar şase luni înainte de alegerile europene, anunţate deja ca fiind cele care vor deschide era pătrunderii euroscepticilor."Timp de patru ani, Europa a avut o frumoasă şi independentă media transnaţională", notează VillaMedia, în Olanda. Site-ul profesional de informaţii asupra presei crede căPresseurop părea să fie o excelentă modalitate de a instaura un dialog şi discuţii între UE şi cetăţenii săi. [...] În loc să aibă timp să se maturizeze, acest proiect atât de preţios este eliminat."Când am adăugat [Presseurop] la site-urile favorite, nu-i cunoşteam nici utilitatea, nici prestigiul, nici repercusiunile", povesteşte blogerul european Nacho Segurado.Îl păstram doar ca sursă pentru că mi se părea a fi o publicaţie esenţială, embrionul unei mari media paneuropene, care lipseşte multora dintre noi. Dacă Europa vrea să devină o naţiune, - aceasta înseamnă exact ceea ce înseamnă - este vital să-şi aibă propria presă.[[Presseurop ne face să credem "că 'visul european' e tangibil"]], adaugă Mircea Vasilescu, redactorul-şef al Dilemei vechi, într-un editorial publicat în Adevărul:prin posibilitatea oferită cititorilor din toată Uniunea Europeană de a comenta, fiecare pe limba lui, temele importante, [*Presseurop*] a făcut un pas mare spre crearea unui spaţiu public european. Adică ceea ce, de atâta timp, Comisia Europeană zice că vrea, dar nu poate. [...] Bineînţeles, nu se va prăbuşi lumea fără *Presseurop*. Dar decizia de a închide acest site e încă un semn prost pentru viitorul european. [...] Fără *Presseurop*, idealurile construcţiei europene devin, tot mai mult, simplă retorică. După patru ani şi jumătate de activitate şi mai multe luni de incertitudine asupra destinului site-ului nostru, "ceea ce dezvăluie această pierdere reprezentată de dispariţia Presseurop este izolarea de care suferă problemele europene în presă", analizează, la rândul său, blogul Décrypter la communication européenne :între media europene, concentrate pe maşinăria din Bruxelles şi reduse la o audienţă expert/specializată, şi presă naţională îndepărtată de inima puterii europene, condamnându-şi corespondentul la porţii limitate, Presseurop este inclasabil, explorează un teren necunoscut, şi, din acest motiv, deranjează. [...]Presseurop, o sinteză a cărei dispariţie semnează de fapt moartea unei anumite idei de media informative asupra Europei pentru europeni. [...]Informatică: Microsoft şi UE, o căsătorie de douăzeci de ani

Tue, 17 Dec 2013 13:18:45 +0100

Mediapart , Paris – Deşi sunt partizane ale concurenţei şi adversare îndârjite ale cartelurilor şi monopolurilor, instituţiile europene rămân legate prin contracte opace de uriaşul american al software-ului. Trecerea la software-uri “open source”, pe care totuşi le încurajează, ar fi prea complicată şi costisitoare. În plus.Jurnalişti răpiţi în Siria: “Un SMS este ultima pistă”

Wed, 27 Nov 2013 10:09:38 +0100

Doi jurnalişti suedezi – reporterul Magnus Falkehed, bazat la Paris, şi fotograful independent Niclas Hammarström – "au fost răpiţi de necunoscuţi, în timp ce părăseau o zonă de conflict", în 23 noiembrie, între oraşul Yabroud, în Siria, şi frontiera libaneză, informează Dagens Nyheter.

"Ultima lor pistă este un SMS trimis dintr-o localitate necunoscută, dar în care spun că totul este în regulă", în 22 noiembrie, scrie cotidianul suedez. Falkehed şi Hammarström “au intrat în Siria în 18, dinspre Liban”, precizează Dagens Nyheter,

ei trebuiau să realizeze portrete ale doctorilor care lucrează în zonă, în condiţii foarte dificile. [...] Experţii poliţiei naţionale din Stockholm sunt mobilizaţi în găsirea ziariştilor.
Interceptări americane: Bruxelles avertizează SUA în privinţa colectării datelor cetăţenilor europeni

Tue, 26 Nov 2013 13:29:14 +0100

Agenţii guvernamentale din SUA au obligat în mod inadecvat companii americane din domeniul tehnologiei informaţionale să predea date ale clienţilor europeni, iar aceste practici trebuie să înceteze, în caz contrar firmele din SUA, active în spaţiul comunitar, vor fi forţate să implementeze noile reglementări europene în domeniul protejării datelor personale, se arată într-un raport al Comisiei Europene dezvăluit de cotidianul Financial Times.

Raportul, care urmează să fie prezentat pe 27 noiembrie, constituie o revizuire a actualului acord UE-SUA, privind protejarea datelor personale, pactul denumit “Safe Harbour”, care le permite companiilor din domeniul tehnologiei informaţionale precum Google, Facebook şi Microsoft, să opereze în Europa fără a fi monitorizate de instituţiile comunitare; documentul sugerează că Uniunea Europeană ar putea “merge în direcţia” renunţării la acest acord, dacă Washingtonul nu modifică procedurile de tratare a datelor cetăţenilor UE, continuă publicaţia britanică. FT adaugă –

renunţarea la acordul privind protejarea datelor personale reprezintă una dintre cele mai eficiente arme de care dispune Uniunea Europeană pentru a sancţiona administraţia Barack Obama, după dezvăluirile referitoare la spionarea europenilor de către Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA). O astfel de manevră ar afecta serios orice companie americană din domeniul tehnologiei informaţionale, care are afaceri în Europa.
Republica Cehă: “Babiš vrea să-şi întărească influenţa în presă”

Wed, 20 Nov 2013 11:09:04 +0100

Deja proprietar, din iunie trecut, al principalelor cotidiene din Cehia, Mladá Fronta Dnes şi Lidové noviny, miliardarul şi politicianul ceh Andrej Babiš se pregăteşte să cumpere Radio impuls, cel mai popular canal de radio din ţară, cu mai mult de un milion de ascultători pe zi.

Deţinând cea de a doua avere a ţării, lider al noului partid populist ANO, care a terminat pe locul doi la alegerile legislative din 25-26 octombrie, cel pe care anumiţi critici îl numesc "un Berlusconi ceh" nu-şi ascunde dorinţa de a crea propriul său imperiu mediatic, scrie Hospodářské noviny:

ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva un întreprinzător al cărui partid politic a câştigat aproximativ 20% în timpul ultimelor alegeri electorale, care va fi probabil unul din cei care va contribui la formarea viitorului guvern ceh, nu vede [în achiziţionarea postului de radio] doar un proiect comercial, sau dacă presa nu va fi mai devreme sau mai târziu un simplu instrument al scopurilor politice ale domnului Babiš.
Interceptări americane: “Să protejăm mai bine cetăţenii UE”

Tue, 19 Nov 2013 10:22:43 +0100

Comisarul european pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, l-a întâlnit pe Eric Holder, ministrul american al Justiţiei, la Washington, în 18 noiembrie. Scopul a fost discutarea consecinţelor dezvăluirilor asupra spionajului practicat de NSA, informează Luxemburger Wort.

Viviane Reding, "una dintre persoanele care critică cel mai acerb Statele Unite, în scandalul legat de spionaj", cere o mai eficientă protecţie a datelor cetăţenilor europeni, explică acest cotidian. "Protecţia datelor este un drept fundamental în Europa, care nu poate fi negociat", afirmă Reding, care cere ca cetăţenii europeni din Statele Unite să beneficieze de aceeaşi protecţie juridică pe care o au americanii în Europa, independent de naţionalitatea lor, precizează cotidianul :

guvernul american ştie că Reding este cea care, în ciuda excitaţiei lipsite de consecinţe a opiniei publice, poate dăuna cel mai mult intereselor americane.
Lituania: “Căror generali a jurat credinţă soldatul justiţiei?”

Tue, 12 Nov 2013 11:02:20 +0100

Judecătorul Gediminas Viederis a generat o vie polemică în Lituania, atunci când a somat un jurnalist al agenţiei de presă baltice BNS să-şi dezvăluie sursele, după publicarea unui document intern al serviciilor secrete lituaniene.

Jurnalistul, al cărui nume nu a fost dezvăluit de cotidian, a afirmat că Rusia se pregăteşte să lanseze o campanie pentru discreditarea preşedintei lituaniene, Dalia Grybauskaitė, în apropierea sumitului Partenariatului Estic, care va avea loc la Vilnius la sfârşitul lunii noiembrie, explică Lietuvos rytas.

Aceste dezvăluiri au fost confirmate de principala interesată.

"Cei care au lăsat să se scurgă această informaţie au încercat să obţină ceea ce s-ar fi întâmplat dacă informaţia ar fi fost dată publicităţii [de guvern]: protejarea preşedintei de consecinţe dezagreabile", notează cotidianul, constatând totuşi că "agitaţia provocată a fost cu mult mai dăunătoare statului decât însuşi conţinutul notei informative". Pentru Lietuvos rytas, motivul principal este "principiul care vrea clasificarea tuturor celor spuse sau scrise de serviciile secrete".
Consiliul European : Protecţia datelor nu e pentru azi

Tue, 29 Oct 2013 13:10:18 +0100

"În ciuda revelaţiilor lui Edward Snowden [...] şi a mâniei deputaţilor europeni, care cer măsuri de retorsiune împotriva Washingtonului, membrii Uniunii Europene continuă să tergiverseze", regretă Le Monde. Consiliul European din 24 şi 25 octombrie a amânat pentru 2015 punerea în aplicare a celor mai constrângătoare reguli posibile... Cu alte cuvinte, scrie ziarul, o acţiune împotriva giganţilor Internetului, mai ales americani, este amânată până "după alegerile europene din primăvara 2014; după alcătuirea unei noi Comisii şi a unui nou Parlament...":

pe termen scurt, datele cu caracter personal ale cetăţenilor europeni riscă, în ciuda insistenţei Comisiei şi Parlamentului European, să nu fie mai bine protejate de modul în care sunt folosite de către giganţii americani ai Internetului şi, prin intermediul acestora, de către serviciile de informaţii, mai ales de cel al SUA, National Security Agency (NSA).
New Media şi prostituţia presei tipărite

Tue, 29 Oct 2013 12:50:07 +0100

BlogAm ales acest titlu şi nu ceva legat de titlul simpozionului internaţional de la Cluj-Napoca, din 23-26 octombrie 2013 – "Media Convergence" – pentru că numitorul nostru comun a fost identic: presa tipărită, dorind să ţină pasul cu progresul presei digitale, New Media, cum o numesc à l'anglaise românii, s-a prostituat, a încercat să fie axată pe imediat, pe real, pe fapt divers, şi-a abandonat profunzimea, spiritul de contextualizare... Nu mai vorbesc despre deontologie, obiectivitate şi calitate, căci mă voi pierde. Şi a devenit proastă, mediocră, suficientă sie-însăşi. Acum, în cădere liberă, a vânzărilor, a procentului de publicitate, a proporţiei de jurnalişti care ar mai dori să facă parte dintr-un proiect muribund, presa pe hârtie se teme că va fi aruncată la gunoi... Ei bine, Paris, Bucuresti, Georgia, Cluj, New York...distanţa nu contează, si nici locul unde ne aflăm. Ceea ce contează, o scrie şi Lavinia Balulescu, pe site-ul Adevărul, este că avem aceeaşi idee: presa tipărită nu va putea fi înlocuită, în calitate, acolo unde o are, de nimic. Nu de presa digitală, în orice caz. O altă paradigmă este posibilă. Într-adevăr, dar cu o singură condiţie: să încetăm să privim 'conversia digitală' (după cum o numesc Patrick de Saint-Exupéry şi Laurent Beccaria, fondatorii Revistei XXI) ca pe o bombă cu efect imediat, să începem să o vedem ca pe o formidabilă oportunitate. Poate suna bancal, dar ceea ce declarau cândva, în spaţii publice diferite, José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi Viviane Reding, vice-preşedinta Comisiei, fostă jurnalistă, 'criza economică nu este o catastrofă ci o formidabilă oportunitate', este adevărat. Noi, românii, o spunem altfel: fiecare picior primit în spate este un pas înainte. Este adevărat şi la propriu şi la figurat. Dacă ne impunem condiţia enunţată anterior şi dacă ne însuşim convingerile exprimate de Manifestul pentru un alt jurnalism (din câte ştiu singurul care a apărut în presa mondială referitor la această adevărată problemă, dihotomia presă scrisă – presă digitală): 'New Media nu este responsabilă de criza actuală a presei, doar a accentuat-o; pe hârtie sau pe ecran, jurnalismul are nevoie înainte de orice altceva, de a efectua o revoluţie coperniciană; recrearea unei prese post-Internet, concepută pentru cititori, şi nu plecând de la dorinţele companiilor care fac publicitate, este posibilă'. Este un fragment din ceea ce am spus la Cluj, pentru că Presseurop a fost prezent la Cluj aussi, iar lucrarea cu titlul "New Media, un dictat care provoacă mutaţia (obligatorie) şi perfecţiunea versiunii tipărite" va fi parte din volumul care urmează să apară foarte curând. În fine, revenind la Cluj, conferinţa care marchează 20 de ani de existenţă ai facultăţii de jurnalism din Cluj, organizată cu mult suflet şi devotament de o mână de entuziaşti, dintre care îi amintesc doar pe profesorul (şi modelul meu) Ilie Rad, şi pe Elena Abrudan, profesor doctor şi director al catedrei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a fost un regal al exemplelor şi pledoariilor pentru viitorul presei tipărite (căci de exemplu un invitat a cerut ca toţi să facem distincţia între presă scrisă şi presă tipărită): Henry Jenkins, de la Universitatea de stat din Michigan, Peter Gross, directorul Scho[...]După Prism: Europa trebuie să creeze un Web 3.0 responsabil

Wed, 23 Oct 2013 16:34:53 +0100

Le Monde, Paris – În faţa interceptărilor NSA şi a colectării masive de date ale utilizatorilor de către giganţii Internet, de UE depinde să pună bazele unui Web al viitorului. Deoarece doar ea poate garanta un mediu “responsabil şi împărtăşit”, unde fiecare ar gestiona informaţiile care îl privesc, consideră un filosof francez. În plus.Italia: “Telecom trece la spanioli”

Tue, 24 Sep 2013 11:30:38 +0100

Pe 23 septembrie, Telefónica a încheiat o afacere de 800 de milioane de euro pentru a-şi creşte participaţia la Telco, holdingul care controlează Telecom Italia, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Italia, de la 46% la 66%, scrie Il Messaggero.

Telecom Italia, fostul operator de stat privatizat în 1997, avea mari datorii de ani de zile şi se străduia să găsească nou capital, totuşi vânzarea a fost interpretată ca un semn prevestitor al declinului economic al Italiei şi al pierderii suveranităţii.

Pentru a contracara aceste afirmaţii, Telefónica a acceptat să-şi limiteze dreptul la vot la 46,2%, lăsând majoritatea teoretică pentru acţionarii italieni.
Croaţia: “Neelie Kroes suprimă ‘roamingul croat’”

Mon, 16 Sep 2013 11:22:27 +0100

Comisarul european pentru Agenda digitală, Neelie Kroes, a prezentat în 11 septembrie proiectul său de piaţă unică a telecomunicaţiilor. Acesta va fi cu atât mai bine primit în Croaţia, notează Polsovni Dnevnik, cu cât clienţii operatorilor croaţi au descoperit că ei nu erau deloc incluşi în scăderea tarifelor pentru roaming. Aceasta fusese introdusă deja în interiorul UE în iulie trecut, chiar în momentul în care Croaţia se alătura Uniunii.

Clienţii companiilor croate plătesc uneori mai mult decât dublul tarifului maxim preconizat de Comisia Europeană pentru convorbirile telefonice efectuate din Croaţia spre alte ţări ale UE. Operatorii croaţi afirmă că aceste scăderi iniţiale nu privesc acest tip de apel, ci doar apelurile efectuate din străinătate.
Uniunea Europeană : O putere atonică

Mon, 09 Sep 2013 16:44:47 +0100

Rue89, Paris – Că vine vorba de exprimarea unei poziţii comune în privinţa conflictului sirian sau de apărarea cuceririlor sale în domeniul noilor tehnologii, Europa pare incapabilă să mai răspundă provocărilor pe care i le prezintă lumea. Va mai fi ea vreodată în stare să iasă din această inerţie? În plus.Olanda: “Avertizorii de integritate au propriul lor teren de desfăşurare”

Mon, 09 Sep 2013 10:14:14 +0100

Olanda va avea "un 'WikiLeaks' naţional", anunţă Trouw : în acest 9 septembrie, cincisprezece media olandeze lansează un site web, Publeaks.nl, care va permite avertizorilor de integritate să transmită, protejaţi de anonimat, documente, înregistrări viedo sau imagini care dezvăluie practici sau fapte care ţin de interesul public.

Fişierele puse pe Internet nu vor putea fi deschise decât de acele instituţii de presă alese în mod explicit de avertizorul de integritate, precizează Trouw, potrivit căruia caracteristica principală a Publeaks.nl este că

aproape toată media olandeză importantă cooperează cu acest site. În alte ţări, fie presa nu oferă un acces securizat avertizorilor de integritate, fie şi-a lansat deja propriul site.
Telefonie mobilă: “Oamenii care au vândut Nokia”

Wed, 04 Sep 2013 09:47:49 +0100

Noul patron al Nokia, Timo Ihamuotila, preşedintele companiei, Risto Siilasmaa, ca şi fostul patron, Stephen Elop, au anunţat în 2 septembrie cesiunea ramurii de telefonie mobilă a celebrului producător finlandez de piese în telecomunicaţii, către societatea americană de programe Microsoft, pentru suma de 5.44 miliarde de euro.

"Nokia produce deja mai mult de 80% din smartphone-uri cu aplicaţie Windows Phone, sistemul operaţional al Microsoft", notează Helsingin Sanomat, potrivit căruia

Microsoft a încercat, în van, timp de mai mult de zece ani, să pătrundă pe piaţa telefoniei mobile. Fără Nokia, acest lucru ar fi fost aproape imposibil.
Finlanda: Nokia predă ştafeta lui Microsoft

Tue, 03 Sep 2013 15:01:48 +0100

Producătorul de echipamente de telefonie Nokia, una dintre companiile emblematice ale industriei finlandeze, a anunţat pe 2 septembrie că va vinde activităţile de telefonie mobilă şi brevetele asociate gigantului american de software Microsoft, pentru suma de 5,44 de miliarde de euro. Divizia de telefonie mobilă a Nokia ar trebui să fie închisă în primul trimestru al anului 2014, precizează Helsingin Sanomat.

Ziarul adaugă faptul că “aproape 32 000 dintre salariaţii Nokia ar trebui să treacă la Microsoft, dintre care 4 700 în Finlanda”. Telefoanele Nokia utilizează deja sistemul de operare Windows Phone 8, de la Microsoft, pentru care reprezintă 80% din vânzări.

Cotidianul anunţă că fostul lider mondial în telefoanele mobile, care a ratat introducerea de smartphone-uri,

se va concentra pe furnizarea de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii, alături de partenerul său german Siemens, precum şi pe serviciile de cartografie digitală.

Helsingin Sanomat consideră, de asemenea, că

Nokia a reuşit să vândă divizia de telefoane mobile în momentul în care aceasta era aproape în stare de faliment, în ultimul moment şi la un preţ bun.
Telecomunicaţii: Bruxelles va încerca să pună capăt serviciului de roaming

Fri, 30 Aug 2013 14:53:34 +0100

Uniunea Europeană nu mai pledează pentru “desfiinţarea serviciului de roaming”, ci “pentru stimulente în vederea desfiinţării”, relatează La Vanguardia, potrivit detaliilor unui plan al comisarului european pentru Agenda digitală, Neelie Kroes, care urmează să fie prezentat guvernelor statelor membre şi Parlamentului European pe 11 septembrie.

Potrivit cotidianului catalan, se speră că planul va putea fi implementat până în 2014, dat fiind că au fost înregistrate deja progrese în această privinţă. Comisia Europeană a încercat să abordeze această problemă din 2007, iar o scădere a tarifelor a fost acceptată în 2012.

State membre ale Uniunii Europene precum Belgia, Luxemburg şi Olanda deja au pregătit un plan pentru eliminarea tarifelor de roaming, noile măsuri urmând să intre în vigoare din toamnă.
Olanda: “Cumpărarea KPN este blocată”

Fri, 30 Aug 2013 10:39:16 +0100

În timp ce achiziţionarea companiei olandeze de telecomunicaţii KPN de către gigantul de telefonie mexican América Móvil părea încheiată, acţionarii au blocat procedura prin emiterea de acţiuni suplimentare în proporţie de 50%, “pentru a păstra un cuvânt de spus” relatează Volkskrant.

América Móvil, companie aparţinând miliardarului Carlos Slim, deţine deja aproape 30% din acţiunile KPN; la începutul lunii august, a făcut o ofertă publică de achiziţie (OPA) pentru restul acţiunilor, în valoare de 7,2 miliarde de euro. Acţionarii au considerat că OPA-ul iniţiat de América Móvil a fost o acţiune “ostilă”, şi suma propusă insuficientă. Prin urmare, au decis să-şi exercite dreptul de alegere şi doresc ca América Móvil să renegocieze oferta cu KPN şi cu statul olandez.

Pe 30 august, Slim a anunţat că este gata să-şi retragă oferta în cazul în care “KPN îşi menţine blocajul”.
Portugalia: “Şi Microsoft a dat date personale autorităţilor”

Thu, 29 Aug 2013 10:57:32 +0100

După ştirea că Facebook a oferit informaţii poliţiei despre utilizatorii săi, în mai multe ţări, Diário de Notícias dezvăluie că anul trecut şi Microsoft a dat informaţii despre utilizatorii săi poliţiei portugheze şi autorităţilor judiciare.

Investigatorii portughezi au făcut 548 de cereri legate de 710 utilizatori ce aveau conturi de e-mail Outlook/Hotmail sau Messenger, potrivit raportului unei companii văzut de ziar.

Ambele companii au asigurat utilizatorii că toate cererile în privinţa datelor erau în concordanţă cu legea şi că viaţa privată şi securitatea informaţiilor personale ale oamenilor au fost în întregime respectate.
Internet: “Facebook şi Google au transmis autorităţilor datele a o mie de portughezi”

Wed, 28 Aug 2013 10:31:33 +0100

Facebook şi Google furnizează frecvent poliţiei portugheze (cel puţin 1000 de persoane pe an) informaţii despre persoanele care au conturi de e-mail, pe YouTube sau pe reţelele sociale, scrie Diário de Notícias.

Portugalia este una din cele 71 de ţări care au obiceiul să ceară aceste informaţii de la firmele care operează pe Internet. Facebook a primit 25 000 de cereri de informaţii din statele din întreaga lume privind aproximativ 38 000 de utilizatori în primele şase luni ale anului 2013, potrivit statisticilor publicate pe 27 august de către Facebook, în primul său raport pe această temă: “Raport cu privire la solicitările guvernamentale globale”.

Ziarul aminteşte unele dintre ţările care au făcut cel mai mare număr de cereri: Portugalia 213, Spania 479, Franța 1 547, Marea Britanie 1 975, Germania 1 886 şi Grecia 122. Statele Unite au făcut cel mai mare număr de cereri, peste 11 000 în această perioadă de şase luni.
Spionaj american: Ziarele scandinave în apărarea libertăţii presei

Mon, 26 Aug 2013 12:39:47 +0100

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului britanic, publicată pe 24 august, directorii a patru mari cotidiene scandinave – Aftenposten (Norvegia), Dagens Nyheter (Suedia), Helsingin Sanomat (Finlanda) şi Politiken (Danemarca) – acuză guvernul lui David Cameron că ameninţă libertatea presei în lume. Această afirmaţie, preluată în Marea Britanie de către The Observer, intervine în urma reţinerii soţului jurnalistului Glenn Greenwald, de la The Guardian, care a dezvăluit spionarea mai multor aliaţi ai Statelor Unite de către Agenţia Naţională de Securitate americană (NSA). În scrisoarea lor, cei patru estimează, printre altele, că evenimentele desfăşurate în ultimele săptămâni în Marea Britanie provoacă o îngrijorare profundă. [...] Putem să nu fim de acord cu privire la zona în care se situează linia de demarcaţie şi punctul de echilibru [între securitate şi protecţia libertăţii], dar nu ar trebui să fim în dezacord cu privire la determinarea noastră de a proteja o dezbatere deschisă referitoare la aceste chestiuni esenţiale. De asemenea, ar trebui să fim uniţi pentru a proteja persoanele implicate în aceste dezbateri. “Să apărăm libertatea presei!”, protestează astăzi, 26 august, Dagens Nyheter, la Stockholm. Pentru cotidianul suedez, faptul că serviciile britanice de informaţii au cerut directorului de la The Guardian să distrugă hard-disk-urile care conţineau informaţiile trimise de către fostul agent NSA, Edward Snowden, este un lucru “grav” şi “ameninţă să submineze libertatea presei în întreaga lume”. Ziarul consideră, pe de altă parte, că faptul că Statele Unite şi Marea Britanie sunt printre cele mai puternice state din lume şi “principalii apărători ai libertăţii şi democraţiei din istoria modernă” agravează şi mai mult atitudinea acestora. Când regimurile din China şi Iran procedează la distrugerea hard-disk-urilor aparţinând ziarelor şi persecută jurnaliştii, se datorează faptului că aceste ţări sunt dictaturi. Când noi facem acelaşi lucru, se spune că este pentru apărarea democraţiei. Un sentiment împărtăşit de Aftenposten, la Oslo: “suntem profund dezamăgiţi”, scrie într-un editorial, “că o ţară cu o mândră tradiţie a libertăţii îşi aruncă practic peste bord toate principiile, în numele combaterii terorismului”. Cotidianul norvegian consideră, de asemenea, că acţiunile guvernului britanic seamănă uimitor de mult cu cele pe care regimurile autoritare le iniţiază – fără a întâmpina opoziţie – împotriva mass-media, a organizaţiilor şi a persoanelor fizice, atunci când acestea contestă monopolul autorităţilor asupra puterii. [...]Scandalul PRISM: Comisia Europeană este sesizată

Tue, 20 Aug 2013 12:37:11 +0100

Instituţiile de tip “CNIL [Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés] europene sesizează Comisia Europeană” relatează Le Monde după ce, pe 19 august, G29, un organism consultativ european independent privind protecţia datelor şi a vieţii private, a trimis o scrisoare comisarului european pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding.

G29 “a decis să sesizeze vicepreşedintele pentru a evalua impactul programului de supraveghere american PRISM cu privire la protecţia datelor cetăţenilor europeni.

Cotidianul explică faptul că G29 iniţiază această acţiune “chiar în momentul în care a fost înfiinţat un grup de lucru Statele Unite-Uniunea Europeană referitor la accesul serviciilor secrete americane la datele cetăţenilor europeni”. Organizaţiile europene de protecţie a vieţii private doresc să se asigure că acest grup de lucru va evalua “în mod independent” încălcările potenţiale ale legislaţiei europene.

Le Monde afirmă că “G29 doreşte, de asemenea, să identifice şi să analizeze sistemele de supraveghere europene comparabile cu PRISM”.
Actualitate: Murături de sezon

Fri, 16 Aug 2013 10:04:07 +0100

SME, Bratislava – Cartoon. În plus.Telecomunicaţii: “Apel pentru un organism telecom paneuropean în timp ce viziunile diferă la Bruxelles”

Wed, 14 Aug 2013 09:57:34 +0100

Un raport al comisarului european pentru Consurenţă arată că propunerile pentru o piaţă unică de telecom “sunt lipsite de ambiţie”, şi propune crearea unui organism de supraveghere paneuropean, scrie Financial Times.

În ceea ce ziarul numeşte “critică deschisă neobişnuită” faţă de propunerea pentru o piaţă unică a telecom a comisarului European pentru Agenda digitală, Neelie Kroes, biroul comisarului Joaquín Almunia spune că înlocuirea regulatorilor naţionali din cele 28 de state membre cu un singur organism ar fi “cea mai eficientă soluţie pentru a rezolva divergenţele naţionale”.

Dar după cum observă Financial Times

asemenea reforme avansate ale industriei ar putea fi controversate dat fiind dorinţa unor ţări din Europa de a păstra controlul asupra infrastructurii naţionale şi a veniturilor profitabile deseori generate de licitaţiile organizate în acest domeniu.

Ziarul scrie că o piaţă unică ar permite operatorilor să lucreze liber pe continent, să obţină un acces la reţelele disponibile pentru serviciile mobile şi să taie tarifele pentru roaming.
Criminalitate informatică: “Belgia lipsită de apărare în faţa hackerilor”

Wed, 07 Aug 2013 10:02:30 +0100

Belgia trebuie câteodată să facă apel la “marele frate american” pentru a contra atacurile cibernetice. Este ceea ce reiese dintr-un interviu acordat de adjunctul şefului de stat major, generalul Eddy Testelmans, revistei MO, informaţie preluată de Le Soir.

Cotidianul explică astfel că, la începutul lui 2013, Serviciul General de Informaţii belgiene, incapabil să facă faţă unui virus, a “recurs la ajutorul serviciilor de informaţii americane”, Cyber Command, o sucursală a Agenţiei Naţionale de Securitate americane (NSA). În trecut, NSA ar fi intervenit deja de trei ori pentru a “împărtăşi informaţii privind o ameninţare teroristă în Belgia”.

Pentru Le Soir:

declaraţiileadjunctului şefului de stat major sunt cel puţin revelatoare în privinţa unui lucru: serviciile de informaţii belgiene nu au fost mereu capabile să se apere singure împotriva atacurilor cibernetice şi a ameninţărilor teroriste.
Comerţ UE-China: Disputa panourilor solare se încheie dar se întrevăd noi probleme

Tue, 06 Aug 2013 13:53:22 +0100

Un acord pentru care s-a luptat din greu între China şi UE, în privinţa importurilor de panouri solare chinezeşti, care intră în vigoare în 6 august, va însemna o bătălie “aprigă” între manufacturierii ţării asiatice, în timp ce ei încearcă să ducă la îndeplinire limitele de export şi cele minime de preţ, scrie China Daily.

Înţelegerea, aprobată de liderii UE pe 2 august, permite Chinei să vândă până la 7GW din capacitate Europei dar la un preţ minim de 56 eurocenţi per watt, şi evită introducerea unei taxe punitive de 47% pe importurile chineze, ca urmare a reclamaţiilor UE potrivit cărora firmele chineze primesc subvenţii de la stat şi vând panouri la preţuri mai mici decât costul producţiei, o practică cunoscută drept “dumping”.

Ziarul laudă mecanismul de reconciliere spunând că ar trebui să fie introdus un sistem permanent pentru a rezolva viitoarele probleme comerciale.

Recenta hotărâre în privinţa panourilor solare […] s-a dovedit a fi un bun exemplu al dezamorsărilor fricţiunilor comerciale prin comunicare la nivel înalt, astfel încât experţii cer acum un mecanism regulat pentru a rezolva disputele în creştere.

Între timp, Financial Times scrie că UE e pe cale să amâne o altă anchetă în privinţa controversatelor afaceri chinezeşti, de data aceasta în sectorul telecom, până când furnizorul de telecomunicaţii deţinut de stat, China Mobile, va atribui contracte către firme internaţionale, pentru o actualizare imensă a reţelei sale de wireless. Cotidianul continuă –

Karel De Gucht, comisarul european pentru Comerţ, înclină să lase baltă cazul, potrivit oficialilor, dacă firmele europene primesc o parte importantă dintr-un proiect care se aşteaptă să valoreze jumătate din investiţiile globale din telecom de anul viitor.
Telecomunicaţii: “Un nou gigant pe piaţa telefoniei mobile”

Wed, 24 Jul 2013 09:49:42 +0100

“Mare fuziune pe piaţa telefoniei germane: compania de telecom olandeză KPN îşi vinde filiala E-plus pentru 5 miliarde de euro cash către O2 Germania, care aparţine spaniolilor de la Telefónica”, anunţă Süddeutsche Zeitung.

Cu 43 de milioane de clienţi, O2 doreşte astfel să devină numărul unu în Germania. Acţionarii şi autorităţile europene şi germane din domeniul concurenţei trebuie totuşi să aprobe această fuziune, notează cotidianul.

Dacă operaţiunea este aprobată, clienţii trebuie să se aştepte la o creştere de preţuri iar pentru cei doi furnizori germani Deutsche Telekom şi Vodafone, O2 ar reprezenta un “nou concurent puternic”, explică SZ.
Uniunea Europeană: “Din umbră, Statele Unite pun presiune pentru a limita reglementarea protecţiei datelor personale”

Mon, 22 Jul 2013 11:31:31 +0100

"Cea mai importantă campanie de lobby cunoscută vreodată de Bruxelles" este purtată de Washington şi de "marile întreprinderi americane (Google, Microsoft, Facebook...etc.)", şi are ca scop ca "reglementările europene să nu frâneze principala lor rezervă de comerţ: interceptarea datelor celor care navighează pe Internet şi exploatarea lor în scopuri comerciale", afirmă El País.

Potrivit acestui cotidian spaniol, Statele Unite au organizat deja nenumărate reuniuni, prânzuri de lucru şi ateliere în scopul de a influenţa orientarea proiectului de reglementare asupra căruia Uniunea Europeană lucrează din decembrie 2011. În ciuda urgenţei, el "riscă de fapt să nici nu fie gata înainte de viitoarele alegeri europene", dezvăluie El País.

Alte metode de influenţare a documentului, cum ar fi recentul scandal dezvăluind spionarea de către Statele Unite a partenerilor săi demonstrează ceea ce deputatul european Jan Philipp Albrecht a dezvoltat deja – şi anume considerabila presiune exersată asupra legislatorilor europeni pentru a încerca să mai nuanţeze oareşcum poziţia europeană asupra protecţiei datelor şi a vieţii private.
Uniunea Europeană: “UE percheziţionează sediul Deutsche Telekom”

Fri, 12 Jul 2013 13:48:48 +0100

În ultimele zile, “anchetatorii Comisiei Europene au percheziţionat birourile din Bonn ale Deutsche Telekom, ale Orange din Franţa şi Telefónica din Spania”, scrie Rheinische Post. Cele trei companii sunt bănuite că ar fi abuzat de poziţia lor pe piaţa comunicaţiilor punându-se de acord asupra condiţiilor de utilizare ale Internetului propuse clienţilor importanţi.

În spatele acestei anchete se joacă “o luptă dură între societăţile Internet americane precum Google, Apple, Facebook şi Cogent şi societăţile de telefonie din Europa”, spune cotidianul din Düsseldorf.

Astfel, se apără de exemplu, Deutsche Telekom, companiile americane propun conexiuni gratuite sau cu preţ foarte scăzut pe reţelele europene, pentru dezvoltarea cărora operatorii europeni sunt cei care au investitit miliarde de euro.
Danemarca: “Politicienii doresc studieze îndeaproape Facebook”

Tue, 09 Jul 2013 12:10:42 +0100

Până la sfârşitul verii, Parlamentul danez ar putea discuta asupra felului în care să demareze un “dialog politic”cu Facebook, anunţă Berlingske.

“Valorile acestui mass-media nu corespund cu valorilor daneze tradiţionale, cum ar fi libertatea de exprimare”, consideră Mogens Jensen, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (la putere) pentru cultură şi mass-media, aflat la originea aceastei iniţiative. Se face referire, în special, la suprimarea fotografiilor cu nuduri de pe reţeaua socială. Dacă demersul său va eşua, deputatul va încerca să convingă publicul, ONG-urile, mass-media şi politicienii să nu folosească Facebook.

La rândul său, partidul liberalul Venstre consideră că ţine de responsabilitatea UE să facă presiune asupra Facebook.Cotidianul îl citează pe Peter Nedergaard, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Copenhaga, conform căruia UE este în măsură să reglementeze activităţile de Facebook, “în special deoarece compania are un statut de cvasi-monopol”.
Belgia: “Operatorii vor trebui să înregistreze e-mailurile”

Mon, 08 Jul 2013 10:07:23 +0100

Guvernul belgian a cerut Parlamentului să voteze de urgenţă un proiect de lege prezentat la sfârşitul lunii iunie, conform căruia operatorii de telecomunicaţii vor fi obligaţie să stocheze timp de un an datele e-mailurilor trimise prin intermediul reţelelor lor, notează De Standaard.

Cotidianul precizează că aceste informaţii, care nu se referă la conţinutul mesajelor, vor fi la dispoziţia Securităţii statului şi a Justiţiei, în conformitate cu directiva europeană din 2006 pe care o revizuieşte la ora actuală Comisia Europeană.

Până în prezent, doar informaţiile referitoare la SMS-uri şi apeluri telefonice (emiţător şi destinatar, data, ora şi durata apelului) erau înregistrate.
Interceptări: Şi Franţa are urechi mari

Thu, 04 Jul 2013 14:09:05 +0100

“Dezvăluiri privind Big Brother francez”, titrează Le Monde, care difuzează rezultatele frapante ale unei investigaţii, în plin scandal al interceptărilor americane: “toate comunicaţiile noastre sunt spionate”. Ceea ce explică de ce “Franţa a protestat doar foarte puţin pe fondul indignării generale din Europa: [...] Parisul era deja la curent. Şi face acelaşi lucru”.

Ancheta ziarului parizian explică modul în care funcţionează “sistemul de colectare generală a semnalelor electromagnetice emise de calculatoarele sau de telefoanele din Franţa, precum şi fluxul de comunicaţii dintre cetăţenii francezi şi străinătate”, un sistem creat de Direcţia Generală franceză pentru Securitatea Externă (DGSE).

“Stocarea ani întregi a acestui volum de date” este ilegală, precizează Le Monde, care adaugă un element suplimentar:

Celelalte servicii de informaţii [...] furnizează constant DGSE datele care ar fi de interes. În discreţie totală, la limita legalităţii şi în afara unui control serios. Politicienii cunosc perfect situaţia, dar secretul este regula.

Şi, chiar dacă oficial acest

Big Brother francez, frăţiorul serviciilor secrete americane, este clandestin, existenţa sa figurează discret în documente parlamentare, [care] propun chiar un plan mai amplu, [de consolidare] a accesului altor servicii la baza de date comună a DGSE.
Interceptări americane: “Europa – Statele Unite: reţelele furiei”

Tue, 02 Jul 2013 10:21:46 +0100

“Franţa şi mai multe ţări europene” au ameninţat pe 1 iulie cu “blocarea negocierilor cu Washington asupra Tratatului de liber-schimb (TTIP), după dezvăluirile asupra ascultărilor sistematice practicate de Statele Unite”, scrie Libération.

În editorialul său, cotidianul afirmă că

spionarea ambasadelor ţărilor europene aliate şi a birourilor UE simbolizează în mod caricatural slăbiciunea Bătrânului Continent. […] Europa pare să-şi interzică să se gândească la ideea de “suveranitate digitală”, în timp ce aceasta din urmă este de acum o parte esenţială a puterii statelor. Şi se impune, de fapt, drept subiect etic, politic, economic, internaţional major al epocii.
Interceptări americane: “Viena nu l-ar preda pe Snowden”

Tue, 02 Jul 2013 09:58:34 +0100

Potrivit unor surse diplomatice, Statele Unite au cerut mai multor guverne europene să-l predea pe Edward Snowden dacă se găseşte pe teritoriul lor scrie Die Presse.

Fostul agent al Agenţiei Naţionale de Securitate americană (NSA), căutat pentru că ar fi divulgat interceptările făcute de Statele Unite, se găseşte în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şerementievo din 23 iunie. El şi-a depus prin intermediul WikiLeaks cereri de azil în 21 de ţări, printre care Austria, Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda şi Polonia.

În timp ce Varşovia a refuzat că îi acorde azil lui Snowden, ministerul austriac de Interne a anunţat că i-ar acorda acestuia din urmă dreptul de a depune o cerere de azil politic dacă nu se lansează un mandat de arestare internaţional împotriva sa.
Interceptări americane: “Merkel pe teren necunoscut”

Tue, 02 Jul 2013 09:49:21 +0100

“Interceptarea convorbirilor între prieteni este inacceptabilă. Nu se poate. Nu mai suntem pe vremea Războiului Rece”. Cancelarul german a criticat deschis spionajul din partea Statelor Unite.

“Este prima dată când se pronunţă atât de clar” pe acest subiect, se bucură Die Tageszeitung. Acest ton dur este cu atât mai “remarcabil” cu cât el vine din partea unui lider a cărui “caracteristică este să evite orice conflict”, aminteşte cotidianul

Dar acesată “chemare la ordine transatlantică” exprimă înainte de orice neputinţa Angelei Merkel, subliniază cotidianul:

serviciile secrete sunt universuri paralele şi guvernele nu au deloc influenţă asupra lor şi aici se pune o întrebare arzătoare pentru Angela Merkel: conducerea securităţii externe germane nu era deloc la curent cu atacurile de spionaj ?