Subscribe: Hemma hos ME
http://blogg.passagen.se/cenedra/feed/entries/rss
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Swedish
Tags:
att  ett  för att  för  hade  här  inte  jag inte  jag  lite  med  och    sen  ska    till  var  är 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Hemma hos ME

Hemma hos MEBlandade lustar och sorger, renovering och mat.Last Build Date: Tue, 15 Apr 2008 08:59:37 +0200

Copyright: Copyright 2008
 Oj! Här har det hänt grejor...

Tue, 15 Apr 2008 08:59:37 +0200

Jag insåg att blogg.se håller på att byta plattform och dessutom är i konflikt med de som tillhandahållit den nuvarande/förra plattformen - alltså kanske allt i bloggen försvinner? Jag vet inte. Men jag tänkte jag skulle dubbelposta här ett tag så jag inte tappar bort allt jag skriver. Just in case.

Passagenteamet verkar inte ha legat på latsidan sen jag var inne sist, det är helt ny layout och det ser ut som om man kan göra en massa roliga saker. Stoppa in smileys (image)  och ändra typsnitt och teckenstorlek enkelt. Det är bra, då blir det en livligare blogg. En massa annat tjofs hittade jag också, men det är inte läge för exkursion just nu.

Jag undrar jag om de har gjort nåt åt spamskyddet också... *harkel*

 
Jag åker på semester!

Wed, 12 Dec 2007 12:24:58 +0100

Som ni kanske sett har spammandet gått över alla förnuftets gränser, jag vill inte mer nu.

Tills Passagen fått fason på spam-skyddet så får min blogg åka på semester.

Bokmärk om du, det här verkar ta ett tag.
Badrummet

Wed, 12 Dec 2007 12:04:30 +0100

Nu har jag fotat badrummet. Två av bilderna blev lite suddiga men det får ni leva med, jag gitter inte gå upp och göra om. ;)

(image)

Hoppla. Nåt hände med pixlarna här. Nåväl, ni ser att det är duschhörnan antar jag. Det tog ett tag att hitta en papperskorg som passade vid toan. Helst hade jag velat ha en svart eller vit, men denna fanns i bebisblått eller ljusgult med skav, så bebisblått blev det.

(image)

Skåpet är en såndär onödig detalj egentligen, men jag är väldigt förtjust i det. Fast man kan inte ha några grejor i eftersom de syns typ. :p Men det är bra att ha extra toapapper på, man når det när man behöver det.

(image)

Nu är äntligen hyllorna vid dörren uppe. Maken önskar sig ett minikylskåp till den kalla ölen och det ska stå där. Fast bastun är inte klar och själv får han ont i magen av kall öl, men det verkar kvitta. *s*

(image)

Det här skåpet, eller snarare utrymmet under, är en favoritdetalj i huset. Det är nämligen ett hål i golvet under. Petar man in smutstvätt där så bärs den upp tvättad och vikt dan efter. Det tror i alla fall mina barn. Ett mirakel!

(image)

Matchande hund är nödvändigt i ett sånthär badrum. Och här är badkaret, äntligen ett som är tillräckligt djupt för en långskånk som mig. Gediget i gjutjärn och emalj är det också, tungt som fn, men vem ska flytta på det?

(image)

Jag har bytt ut de taniga orkidéerna i fönstret mot mer insynsskyddande blomster och det blev över förväntan. Och jo, det är faktiskt alltid såhär undanplockat. Vi har varsin låda vi öser ner respektives grejor i. Där behöver ni inte titta. ;)
En klart bättre dag

Mon, 10 Dec 2007 21:22:20 +0100

Idag har jag haft en klart bättre dag än på länge och det känns lite skönt att kunna säga.

För andra gången i mitt liv har jag nämligen haft städhjälp här. Förra julen kom Hemfrid men de var så genomusla att de faktiskt inte fick fortsätta. Det var ju inte rent! Och vad sägs om när jag frågade vad de använt på parketten i köket eftersom den var så matt: "Du får väl skura med nåt annat då om du ska ha det blankt!". Eh?

Men idag har Gullan varit här. Gullan kan städa! Jädrar i havet vad hon kan städa! Det är t o m så att jag som inte har minsta lilla anlag för astma känner skillnad i luften. Jag måste ha glömt att damma det senaste halvåret eller nåt sånt.

Dessutom har vi avslutat kvällen med att äta julbord på Golfrestaurangen. Och de kan laga mat må jag säga. *burp* Dessutom var de familjevänliga nog att bjuda barn under 12 år på maten och dessutom ha ett rum med videofilmer. Gissa om det kommer bli tradition i vår familj att gå dit!

Gullan kommer hit och fortsätter imorrn, hon hann inte med huset på en dag fast hon kom klockan sju och gick efter sex. Inte underligt att jag inte hinner med huset själv... Och imorrn ska jag fota badrummet. Jag har insett att jag inte gjort det sen det blev färdigt, så nu ska ni snart få se hur det faktiskt ser ut när det är klart. :)
Pay It Forward

Fri, 07 Dec 2007 17:48:49 +0100

Jag gillar verkligen tanken med Pay It Forward. Det handlar om att du får nåt från nån, utan krav på prestation tillbaka. Istället ger du något åt nån annan - utan krav på prestation tillbaka. Som att stanna och hjälpa den som fått punka, kanske stannar då nån när du fått punka? Förmodligen inte samma, men nån annan? Fatta vilken skillnad det skulle bli i samhället om folk orkade tänka så lite mer!!

Nu halkade jag in på en blogg idag där det stod såhär:

I will send a handmade gift to the first 3 people who leave a comment on my blog requesting to join this PIF exchange. I don't know what that gift will be yet and you may not receive it tomorrow or next week, but you will receive it within 365 days, that is my promise! The only thing you have to do in return is pay it forward by making the same promise on your blog."

De tre första som lämnar en kommentar till detta inlägg kommer att få ett paket med någonting som jag har gjort och som det står i texten ovan: Kanske inte imorgon eller om en vecka, men du kommer att få ett litet paket inom 365 dagar, det lovar jag och allt du behöver göra är att skicka vidare genom att lova samma sak på din blogg samt såklart lämna en kommentar här!

Jag blev kommentar tre, så jag ska få present!

Men inte bara det, jag ska få GE present!

De tre första som skriver kommentarer här ska få present av mig. Och jag lovar att den kommer före jul om jag får adressen senast den 14:e (adressen får du väl mejla eller nåt när du insett att du är bland de tre första). Och jag lovar att jag har gjort den själv. *s* Om det är bra eller dåligt får du fundera på. ;p Enda kravet är alltså att du har en blogg där du skickar PIF-utmaningen vidare. Och att du har kommenterat här, bland de tre första som kommenterar detta inlägg förstås. Bara en vinst per person. *flin*
Laga kinderägg med silvertejp

Fri, 07 Dec 2007 15:15:27 +0100

Det går faktiskt.

Tack för rara kommentarer i inlägget nedan. Det gör det lite lättare.

Det märkliga med det här året är att jag ändå tycker det varit ett bra år. Fan vet varför, men det känns som om det varit ett bra år trots allt. *knackar i bordet* Nåja. Det är ju inte slut än. :p

Men visste ni att det går att laga kinderägg med silvertejp? Joho.

Om det är så att man tagit bort en balkongdörr och ersatt den med ett fönster så kan det vara så att fönsterblecket inte är tillräckligt brett. Och det kan visa sig att man inte har vinklat upp kanterna på det heller, och då kan vattnet rinna ner invid väggen istället för att droppa ut på blecket. Då är det väääldigt nära ner in bakom pappen som slutar där under fönstret och fortsätter ut på taket där det en gång var balkong. Ungefär på samma ställe där det rann vatten under balkongdörren, förmodigen på rätt exakt samma sätt.

Är man då en liten neråtsträvande vattendroppe (ain't they all?) så kan man följa husets bärande bjälkar och rinna rätt rakt ner i en nybyggd hall när man inte orkar hålla sig i den horisontella balken längre.

Fast om man tar ett par meter byggplast och silvertejpar fast den i nederändan av fönstren, fast ett par decimeter bredare än de där för korta fönsterblecken, och sen nubbar fast den tillräckligt långt ner på panelen, så kan den envisa lilla vattendroppen inte ta sig in på hela långa blöta vintern.

Så lagar man kinderägg med silvertejp.
En nätt summering av 2007

Fri, 07 Dec 2007 10:11:43 +0100

Idag är jag ledsen.

Inte så lite heller.

Den 23 december *god jul* 2006 var maken lite blek när jag hade duschat. Han stod i köket, tittade upp i taket och sa "det regnar". Det ska inte göra det där. Det tog tre månader och blev ett helt nytt badrum. Hantverkarna råkade sabba lite i bastun och även om de torftigt rättade till det hela så beslutade vi att göra om bastun också. Badrummet var klart i mars.

I april gick tvättmaskinen sönder. Den var 4 år gammal och kretskortet hade brunnit och det skulle gå på 2700 att kanske laga den. Det fick bli en ny istället.

I juni gick hyresgästens spis sönder.

I juli gick vattenpumpen sönder. I värsta sommarhettan, med två brorsbarn boende här, hade vi inget vatten alls i nästan tre dygn. Tack och lov för 25-litersdunkar och goda grannar. Det kalaset gick på dryga 15000 om jag minns rätt.

I augusti skulle vi glasa in verandan. Det visade sig att den var rutten längst ner, så det var bara att såga loss från huset och bygga nytt. Det spräckte den rätt väl tilltagna budgeten (vi hade räknat och sen dubblat för att klara oss inom ramarna) med exakt 100%. Fyra gånger så mycket som vi hade tänkt oss från början med andra ord.

I oktober brakade kopplingen på min bil.

Idag regnar det. I skarven mellan huset och verandan. Det som är alldeles nybyggt och borde vara hur tätt och fint som helst.

Det känns inget vidare.
Vet ni vad jag pysslar med?

Thu, 06 Dec 2007 08:37:56 +0100

Jag kom på en grej... jag undrar om ni som läser vet vad jag egentligen gör på dagarna. Vad jag försörjer mig på, liksom. Och om det nu dyker upp intressanta svar bland kommentarerna, vill ni vara hyggliga och vara ärliga i ert eget svar då, även om ni misstänker att det är fel? Jag blev helt plötsligt jättenyfiken på vad ni egentligen tror...En lugn och fridfull dag i casa ME

Tue, 04 Dec 2007 20:20:18 +0100

NOT!!!!!

Svärmor ringde klockan sju och meddelade att inte bara R utan även J var hemma med feber. Hon skulle jobba och svärfar skulle iväg till 14, kunde vi hämta innan? Sure thäng, skulle bara hålla koll på fönsterputsaren (ankomst 0800) och sotaren (ankomst 9-13.30). Lite synd på J:s språjtans nya grickor, han hade kunnat få dem i julklapp istället för att det var tisdag - eller vad det nu var för torsdag i veckan jag köpte dem.

7.55 ringde sotaren. Han var sjuk. Ok. Ok-good. Ok-fine. En man mindre att hålla rätt på. 8.30 fortfarande ingen fönsterputsare i sikte. Ringde. Inget svar. 8.45 kom han och han hade försökt ringa men vid åtta hade det varit upptaget. Så rätt så rätt. Varsågod! En fin punschveranda åt dig att putsa, endast 96 små rutor på in- och utsida samt hela rutor därtill, 8 stycken. Och så övriga huset då.

Att göra-listan var galet lång men att praliner skulle trillas var det ingen tvekan om, en låda skulle iväg till en vän och måste åka idag för att hinna fram innan hennes kalas i helgen. Så där satt jag med choklad upp till armbågarna när svärfar ringde. Var var jag? Kunde jag komma? Eh, klockan var kvart i tio..?

Ah, nej, det hade blivit nån miss i kommunikationen. Det var inte 14 han skulle iväg, det var 10.40. Låt mig säga såhär: Om jag ingenting säger om tidsuppfattningen i min nya familj så har jag ingenting sagt, men jag bjöd maken på första dejten till klockan SJUTTON, säger SJUTTON, och han dök upp lite efter SJU. Det _är_ nåt med tidsuppfattningen i den här familjen... Nu var det bråttom. Byta pralinsort, packa praliner (helvete vad praliner överallt) och på vä...nej. Inte alls på väg. Där kom nämligen bokbussen *truddilutt* och jag fick rusa ner med korgen med böcker medan jag sjöng lovsånger över mitt organisatoriska jag som har en speciell korg för bokbussböcker så det bara är att rycka den, hoppa i skorna och rusa. Personalen i bokbussen såg lite lätt förvirrade ut när jag dammade in, jag brukar inte löpa till bokbussen. Men jag välte ur böckerna, flämtade "hinner inte låna, god jul på er!!!!" och rusade ut igen medan de vrålade nästa datum efter mig, det är ju dags för ny turlista.

Så iväg med pralinerna, hämta ugnarna, packa ur ungarna ett halvt kvarter senare och in på posten, ner med pralinerna i kartong och väga. 2330 gram = paket = minst 3 dagars leveranstid. Nu började jag säga saker på franska. Eller nåt annat språk. Ur med pralinerna, fram med två mindre lådor, ner med pralinerna, väga. Brev. Jag tyckte de såg misstänkt ut som paket, men paket är inte form och fason utan blott och bart vikt på posten. Adjö, breven. Frakta pralinerna väl. Tills imorrn!!!!

Tittar på klockan och inser att jag inte varit ute i 45 minuter som jag sa till fönsterputsaren utan mer en timme och 45 minuter. Jäv...*franska igen* Kvickt in på ICA, dagens kalender var nämligen att baka pepparkakor och det hade jag glömt att ordna. Tjurrusning på ICA, hittade äggfri deg *hurra* och rusade ut igen och hem. Insåg väl där att jag glömt att ställa om nyckelringsklockan till vintertid. Så himla brått hade det inte varit...

Alltså, allvarligt, resten av dan har fortsatt ungefär likadant. Jag har fått ett nytt skrivjobb att-göra-tills-i-förrgår, jag har fått en förfrågan på långliggare till stugan *hurra* men måste räkna på pris till dem. Och tar de det så kommer de på måndag. Fiiint. Jag har ju ändå inget för mig i helgen.

Eller nåt.
Dagens kalender

Mon, 03 Dec 2007 07:15:42 +0100

Idag är det faktiskt en present i kalendern! Varsitt litet paket med en klistermärkesbok ligger nerpackade i övernattningsväskan tillsammans med lilla boken där dagens uppgift är att titta på stjärnorna.

Om Gud vill och brallorna håller kommer nämligen barnen att sova över hos farmor och farfar inatt. Sess är krasslig och får vara hemma från dagmamman men farmor brukar inte banga snoriga barn så vi hoppas på en barnfri kväll ett tag till. Det vore väldigt mysigt, för det är sällan vi är helt barnfria. Så ikväll tänkte vi äta god mat, dricka ett larvigt dyrt rödvin (129 för en halvflaska eller om det var den för 179 jag tog *minns inte*), tända ljus och titta varandra i ögonen. Sen ska vi nog slå in barnens julklappar för det går inte riktigt att göra med dem i huset så fasligt svårt som de har att somna.

 
Mamma bulldeg och får

Sun, 02 Dec 2007 19:17:19 +0100

Dagens lucka i aktivitetskalendern var att baka lussebullar. Vi ska ha kalas på lördag och en av gästerna är äggallergisk, så det skulle till äggfria bullar. Adventsbullarna innehåller ju både ägg och nötter, så de var helt uteslutna. Jag tog mamma Bulldegs recept och rackarns vad bra det är! Vet inte vem som gjort det, men det sägs att det är nån som tagit en bunt bra saffransbrödsrecept och joxat ihop och jag kan bara säga - det funkar! MAMMA BULLDEGS SAFTIGA & FLUFFIGA LUSSEBULLAR50 gr jäst150 gr riktigt smör5 dl gammeldags mjölk250 gr kesella 2 pkt saffran2 dl vit brödsirap0,5 tsk saltdrygt 18 dl vetemjöl3 tsk bakpulverrussinägg till penslingLägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.   Ja. Så ser receptet ut. Fast så gjorde ju inte jag. ;p   Jag hade ingen kesella, så jag tog grekisk yoghurt istället. Och så gillar jag när saffransbröd smakar saffran, så jag tog tre påsar. Och så läste jag lite illa i början, så jag smälte allt smör först och pytsade ner saffranet i det och det gick också alldeles utmärkt. Och så hade jag i ett par deciliter socker i vätskan, tillsammans med sirapen. Det skulle man ju inte heller men det blev jättebra.   Sen gjorde jag väl ungefär som det stod, fast jag gillar inte russin i lussebullar så dem hoppade jag över. Och så kokade jag en sockerlag som jag penslade bullarna med istället för ägg. Och helsike vilka goda bullar!!! Jag tror jag ska fortsätta med sockerpensling istället för uppvispat ägg, det blev precis hur gott som helst.   Dagens pyssel i lilla boken var att prata om vad en herde är och sen rita ett får och klippa ut det. R ritade både får, lamm och herde. Tyvärr fick jag ingen bra bild och sen satte hon verkligen saxen i skapelsen, så ni får hålla tillgodo med den här lite suddiga:    [...]Halå ja vakar!

Sat, 01 Dec 2007 18:51:57 +0100

Idag har vi börjat aktivitetskalendern. Dagens uppgift var en godis-skattjakt med enbart skrivna ledtrådar, så J fick briljera med sitt läsande litegrann. Grymma mor hade dessutom skrivit med gemener, han som påstår att han bara läser versaler. My ass, det var ju godis som stod på spel. Ungen kan numera officiellt läsa även små bokstäver.

 Dessutom har jag hittat en liten bok på AdLibris, där det är en superkort bibeltext varje dag, ett ämne att prata om, ett enkelt pyssel att göra och en lucka att öppna. Jag är väl inte världens mest jättereligiösa människa men jag tycker nog att det åtminstone är god allmänbildning att lära sina barn bibelhistorierna och tanken bakom julen, så den där boken verkade vara ett bra komplement till det allmänna pysslet.

Idag handlade texten om att ängeln Gabriel dök på Maria och talade om att hon skulle ha barn. Pysslet gick ut på att rita en ängel och klippa ut den, så det har vi gjort. J ville dekorera sin lite extra och den fick en pratbubbla:

-HALÅ JA VAKAR

(image)

Den ska vi hänga upp i hans sovrumsfönster. Det känns skönt att veta att det finns nån som vakar.
Får man sova nu?

Sat, 01 Dec 2007 15:49:41 +0100

Såhär trött har jag inte varit på...asch, jag vet inte när!

Igår var man ju tvungen att kolla idolsemifinalen och sen skulle jag bara packa alla tomtekläder jag sålt på tradera så jag kunde skicka ut vinnarmejl, folk vill ju ha tomtekläderna till nästa vecka helst. Och då var klockan nästan 12. Sen satte jag den på 01.30 för då var det en traderaautktion som jag tänkte vinna snorbilligt istället för att trissa priset redan vid elva. Tack och lov att jag gjorde så, för med tio sekunders marginal vann jag den till exakt samma pris som en annan stolle som satt och budade emot i sista sekunden. Inte blev det billigt men jag får en hääärlig blus till ett ändå rätt vettigt pris. Men gissa om jag hade puls och adrenalin då!

Det är inte jättefiffigt att ha sån puls och sån adrenalinnivå när man ska sova och klockan är lite i två på natten. Jag somnade nog inte förrän framåt tre. Och ungefär då kom sonen och knölade ner sig i sängen, så jag vaknade igen. Vet inte när jag somnade efter det, men jag vaknade halv sex och sex och sen halv sju, och då gav jag upp. Egentligen hade jag satt klockan på sju, men det var ju mackmyrakö. Inte riskera nåt här!

Tjugo över sju var jag vid Bolaget och fick könummer 16 av 36 - helt okej men med mindre marginal än jag förväntat mig, klart mindre. Så gick tiden ganska långsamt och när COOP öppnade vid 8 så stödshoppade jag lite för att hålla mig varm. Sista timmen fram till 10 var LÅNG kan jag tala om. Sen förbi ÖB och shoppa nåt på beställning och sen hem för att byta om, baxa in familjen i bilen och köra mot Stockholm för att gå på dop.

Kvart i tolv var vi på väg mot hottahejti insåg vi, och försökte ringa modern i familjen. Ingen telefon på. Ring eniro då!!! Paniken spred sig, man kommer INTE försent till ett dop! Vi chansade och tvärvände och eniro...hittade ingenting. Och sen bröts samtalet! Men det kom ett mms med en kartbild. Fint. Jag har inte mms på min telefon... Men tack för försöket, jag är imponerad!

Inte för att jag vet riktigt hur det gick till (och maken och jag tvistar fortfarande om ifall familjen väntade på oss eller om de bara råkade vara de fyra minuter sena som vi behövde som marginal) men vi hittade kyrkeländet och hann faktiskt sätta oss innan ceremonin började. Det var rart och söta psalmer och dopbarnet ville helst bada i dopfunten. Skulle haft med en badanka åt honom! Vidare till lokal och äta goood smörgåstårta och bullar och saffransskorpor och mingla lite medan vi försökte få våra telningar att inte riva stället, men strax före halv tre gav vi upp. Det är inte lätt för en fyraåring och en sexåring att hålla sig i skinnet tre timmar i sträck...

Och nu är vi hemma. Jag är så trött att jag ser i kors, jag vill inte prata med nån, jag vill inte se nån, jag vill banne mig ingenting.

Får man gå och sova nu?
Ni är söta! :)

Fri, 30 Nov 2007 23:43:00 +0100

Det är lite skönt att ni förstår! :)

Nu har jag faktiskt suttit rätt gott i soffan, logistiken höll i stort sett och jag har utfört små mirakel under dagen. Och dessutom röstade jag tre gånger på Marie Picasso idag och blev alldeles alldeles lycklig för att hon fick vara kvar. Nu sitter jag och försöker ta reda på hur mycket jag ska ta betalt för min traderaauktion, den ska nämligen till Danmark. Jag tror jag kryssar i att jag bara säljer inom Sverige nästa gång, tusan vad krångligt det här var.

Huttar har det inte blivit så många idag, glöggen har jag inte ens börjat lukta på. Men granntanten var här och hjälpte mig avsluta baileysflaskan genom att hiva den i varm choklad med vispgrädde och flagad vit choklad på toppen. Sämre fredagseftermiddagar kan man ha. Fast nu får jag ställa klockan så jag kan stå utanför systemet och köa vid åtta imorrn, Baileysen är ju slut.

Och så är det visst mackmyrasläpp imorrn igen... :p
Det är lite mycket nu.

Fri, 30 Nov 2007 11:35:25 +0100

Jag vet.

Bloggen är astråkig just nu. Jag har bara så himla mycket att göra!

Jag har bilder i kameran, både på utebordet i mörker och på Anthony Robbins. Men jag hinner tusan inte ens ladda ner dem till datorn!

Snart hoppas jag det blir lite lite Vinterliv här inne. December börjar imorrn och nånstans finns det en aktivitetskalender som ska genomföras. Den är genomtänkt så det inte ska bli en belastning utan en planeringshjälp. Vi får väl se om det funkar. Men tanken är att jag nästan varje dag ska göra nåt med barnen och det torde vara foto- och bloggvänligt det mesta.

Logistik är en skön konst. Dagen idag är ett pussel, ett logistiskt pussel. Och allra mest önskar jag mig en lugn fredagkväll i soffan och en to do-lista som är prydligt avbockad. Fan trot, men jag ska försöka.
Nu testar jag att ta bort

Wed, 28 Nov 2007 06:48:45 +0100

Det är två inlägg som hela tiden råkar ut för att få de där spamkommentarerna, jag testar att ta bort det ena. Ni som kikat (om det är nån) vet att det ena är ett två år gammalt pralinrecept som ändå inte går att använda för den som inte har pralinskal och det andra ett utrop om att det äntligen blivit vår. Håll tummarna att det funkar och att spammen slutar när jag tar bort dem...DONK, donk, donk, donk!

Tue, 27 Nov 2007 18:26:34 +0100

Gissa vad det är?

Det är listerna!!! Vi...nej, maken och hans löss, håller på att spika upp listerna på verandan. Ikväll ska det silikonas. Imorrn ska det slutmålas och sen ska röda linnegardiner upp. En smal kappa blir det för att inte stjäla ljus men ändå rama in. Jag har köpt röda klassiska adventsstakar också. I resten av huset kör vi med vitt-vitt-vitt men på verandan slår det röda över och det blir jättefint.

Återkommer med kort!
Är det riktigt rimligt?

Tue, 27 Nov 2007 12:30:02 +0100

Alldeles nyss knackade en kund på dörren. Han hade hört att vi hade rum&frukost och undrade vad det kostade. Jag tar trehundra kronor per person och natt. Det tyckte han var alldeles för mycket. Kunde jag inte nöja mig med 150:-?

Nej, det kan jag inte. Hur skulle jag kunna det? Stugan måste städas ur efter varje gäst. Det tar åtminstone en halvtimme, 45 minuter, eftersom vi har separat toa/dusch till gäststugan. Byta lakan, tvätta dem (och som du fattar räknar jag bara verkligen effektiv tid, inte den tid maskinen snurrar), dammsuga, våttorka. Dessutom ska gästen ha frukost som ska inhandlas, läggas upp, bäras ut och disken efteråt ska diskas. Stugan är på 30 kvadrat, från 1700-talet men helt nyrenoverad. Ni som varit här vet att den är fräsch! Är det verkligen rimligt att det ska kosta 150 kronor att bo här för en natt? På 150 kronor är det nätt och jämnt att jag får igen vad gästen kostar i el till stugan, el till toan, el och tvättmedel till tvättmaskinen, bensin till bilen, frukost, el och diskmedel till diskmaskinen. Ska man räkna med slitage på stugan, sängkläder, porslin och annat, då går jag back på 150 kronor.

Han tyckte jag var dyr. Inne i stan går ett hotellrum på närmare tusenlappen. Det är inte från 1700-talet och du har inga 30 kvadrat.

Det känns inte rättvist.
Utmanad!

Fri, 23 Nov 2007 17:28:20 +0100

Jag blev utmanad av MariaN och jag är ju inte den som är den, så jag antar utmaningen!

Vad gjorde du för tio år sedan?
Det sista på min fantastiskt intressanta C-uppsats om textförenkling i EU-broschyrer.

Vad gjorde du för ett år sedan?
Slet som en gris inför julmarknader.

Fem snask jag gillar:
Choklapraliner (haha, det är ju massor med sorter!! :p), Käck, ostbågar, pistagenötter och torkade tranbär.


Fem sånger som du kan hela texten till:
En liten båt, Imse Vimse Spindel Wow, Blinka lilla stjärna, Bä bä, Gubben Noa. Men allvarligt, har man småbarn... :p Seriösa? Okej, Välkommen till jorden, Away in a manger, Härlig är jorden, Båtlåt, Uti Kalmare stad.


Vad skulle du göra om du var miljonär?
Betala bort de sura studielånen och byta fönster i hela huset. *knycker MariaN:s svar rakt av* och lägger till: bygga om lagårn till stall. Sen skulle jag inte vara miljonär mer.


Fem saker som du gillar att göra:
Halsband, finlir-laga mat, planera kalas, läsa pocketar i badkaret, rejsa med islandshäst i skogen.


Fem saker som du aldrig skulle klä dig i eller köpa:
Axelbandslöst, orange, string, galonbyxor eller keps.


Fyra favorit saker:
Datorn vill jag verkligen inte vara utan. Sen har jag väl vackra grejor men inget jag inte kan klara mig utan... Min stora klara Aalto-vas gör mig glad. Kökslampan likaså. Kan man ha en kökslampa som en favoritsak? I så fall är badrummet en favoritsak också.


Fem personer som jag gärna vill se göra den här utmaningen... om de själva vill:
Nina, Emla, Caroline, Milena och Julia.
Vinterträdgård

Tue, 20 Nov 2007 15:48:55 +0100

Det är lite lurigt att fota i trädgården. Egentligen skulle jag vilja ta det här fotot i skymning, med lyktan tänd, men det handlar om minuter då ljuset är rätt och jag har inte möjlighet att passa och pricka den tiden exakt. Men såhär ser det ut när vi låtit en av trädgårdsgrupperna stå kvar ute:

(image)

Tittar du till vänster om bordet men till höger om den vänstra stolen, så ser du mosskransen jag gjorde efter en bild i nån av årets jultidningar. Den hade kunnat göras med tjockare ståltråd som grund och kanske lite mer och lite noggrannare uppsatta pärlor, men såhär ser den ut nu:

(image)

Nån dag ska jag rätta till den.
En skvätt lycka

Mon, 19 Nov 2007 14:31:16 +0100

I ett kräksjukt hem krävs inte så mycket för att man ska bli riktigt glad. En skvätt lycka kan vara att få veta att Tony Robbins kommer till Sverige (tror det är första gången) och att biljetterna av nån anledning är precis ohemult billiga jämfört med vad de brukar vara. I våras var han i Danmark och jag tror de billigaste biljetterna gick på närmare 7000 kr - här kostar de från 1500 till  4400...

Det är en hel massa pengar för en föreläsning, men som jag ser fram emot att få lyssna på den där karln live kan jag säga! Sverige har inte riktigt förstått hans storhet men han är en mogul på personlighetsutveckling.

(image)

Har du möjlighet att pallra dig iväg till Kungliga Tennishallen på söndag, så gör det!!
Jag låser ett tag.

Sun, 18 Nov 2007 12:21:36 +0100

Passagen har uppenbarligen stängt på helgerna och jag har annat för mig än att sitta här och redigera bort sexlänkar, så jag stänger av kommentarerna ett tag. Funderar allvarligt på att byta blogg faktiskt.Jahaja, Passagen Blogg,

Fri, 16 Nov 2007 19:57:39 +0100

ska vi ta och göra nåt radikalt åt spamskyddet? Det känns lite märkligt att vissa av de spammade kommentarerna är märkta "spam" när jag ska redigera bort dem, kan ni inte helt enkelt bara ge tusan i att publicera såna? Och göra såna bokstavsbilder att skriva av kanske, det verkar vara krångligare att ta sig förbi än 0+2...
En dag på jobbet

Fri, 16 Nov 2007 18:48:13 +0100

Förkyld eller inte, konsult och egenföretagare kan tyvärr inte ta hänsyn till såna petitesser. Här ska det vara klart smittsamt för att jag inte ska jobba och eftersom jag inte gossar med mina kunder (dagens språkelev var väl i stort sett svettig av farten på lektionen istället) så jobbar jag trots en ond hals. Så dagen idag har sett ut såhär:

7.30-8 - lämna sonen till grannen som kör honom till skolan, samt dottern till dagmamman next door.

8-9.30 - bråttom bråttom förbereda lektionen för idag. Jag jobbar inte utifrån kursplan utan på ett helt annat sätt efter elevernas individuella önskningar och behov, vilket gör att jag aldrig kan veta riktigt vart en lektion tar vägen - och framför allt inte vad som ska ske lektionen efter. Just denna elev träffade jag dessutom igår eftermiddag, så jag har inte direkt haft nån tid på mig emellan heller...

9.30-10 - dumpa hunden på hunddagiset, hämta dottern hos dagmamman och sonen på skolan.

10-11.15 - köra till makens jobb

11.15-12 - äta lunch med två hooligans och en make på ett kombinerat sushi-/kinahak, det finns ett helhärligt ställe i Märsta. Tyvärr vet jag inte vad det heter eftersom jag glömde titta och jag vet ju var det ligger... men om du kör förbi centrum och pendeltågsstationen och sen tar första vänster så ligger det i andra kvarteret till höger. Ifall du skulle åka förbi, menar jag.

12-12.15 - få med hooligans till makens jobb

12.30-14 - hålla lektion för språkelev, tempo som sagt så han blev svettig. Och jag totalt hes.

14-14.25 - jaga rätt på hooligans och make, baxa in barn i bilen och åka till Arlanda

14.25-16.30 - möta mormor som kommit från Sydafrika, viftandes med skyltar, till stor glädje och gamman eftersom hon inte hade en aning och eftersom jag glatt knep käft om var jag befann mig när hon ringde mig fem minuter innan hon kom ut i ankomsthallen *hehe* samt titta på flygplan *kära barn, VET ni vad parkeringen på Arlanda kostar? KAN det räcka med fjorton plan? PLIIIZ?*

(image)

16.30-17.45 - åka hem, förbi McD för att hämta fredagens gourmetmat.

...och nu. Titta på bloggen, konstatera att det dykt upp fler nick jag inte sett förut (extra hjärtligt välkomna ur garderoben, det är jätteskoj att se er!) och sen inse att jag inte alls är ledig i helgen som jag tänkt, utan att jag nog har minst tio timmars jobb att knöla in.

Jag tror jag skiter i att kolla om jag har nån feber. Jag tar en Bailey's istället...
Adlibris på skämthumör?

Thu, 15 Nov 2007 20:02:02 +0100

Tack för alla kommentarer på förra inlägget, det får en genomförkyld, hårt arbetande kvinna att må myyycket bättre! :)

Igår fick jag en leveransavisering från Adlibris 05.31. De beklagade att en av de böcker jag beställt var sen från förlaget men att de restat den och den skulle komma senare ASAP. Övriga böcker var packade och skickade med PrivPak.

06.30 kom nästa mejl. Den restade boken hade nu kommit från förlag och var skickad som A-post.

???

*harkel*

Hur som helst så har jag idag varit både i brevlådan och på Statoil (tacksam över att slippa otrevliga OKQ8 här i stan, dit de flesta av mina paket tyvärr levereras fast jag ihärdigt försöker byta bort stället) och hämtat böcker:

(image)

Om ni råkar finnas med på listan över ställen som Riksutställningars utställning Nattpäron besöker, så se för sjuttan hakar till att gå dit och titta om ni har minsta lilla litteraturintresse. Skitfräck mobil utställning där skaparna måste haft magisk fantasi. Och kan ni inte pallra er dit men vill utveckla ert kreativa skrivande så har Adlibris boken. Helst ska man väl se utställningen, men eftersom jag inte kan ha den här på gårn (eller vänta, kan man köpa gamla utställningar billigt?) så får jag nöja mig med boken. Det finns en del skrivtips på utställningens hemsida också, för den som hellre laddar hem gratis pdf:er.

Lelle Printers Julens snapsvisor kan nog höja stämningen här i jul, vi brukar vara tämligen usla när vi sjungit Helan och Måsen. Och i övrigt ser ni vilken högtid som är på ingång va? Det är okej att börja smygfira nu, halva november har faktiskt passerat.

Imorrn ska barnen gå jättekorta dagar på skolan/hos dagmamman och sen ska de få följa med på pappas jobb en sväng. Jag ska försöka se till att kameran följer med också...
Det händer ju inget!!!

Wed, 14 Nov 2007 18:34:45 +0100

Nej jag vet.

Jag kollade igenom kameran för att se vad jag skulle kunna skriva om, men jag hade faktiskt redan tankat ner allt som fanns där - så ni får ännu ett bildlöst inlägg. Aptrist.

Men allvarligt, den här veckan... den ÄR aptrist. I fredags skulle jag försiktigt försiktigt köra min fina bil eftersom kopplingen höll på att rasa. Kompis Bilmek skulle ta hand om den på kvällen. Fyra minuter innan jag kom hem så lade vindrutetorkarna av bara sådär. Har du funderat på hur långt du hinner köra innan du sätter på vindrutetorkarna såhär års? Gör det imorrn om du inte funderat tidigare. Alla som hinner ut från parkeringen ropar "jaaag!"...

Måndagen klarade jag utan bil tack vare god granne som körde J till och från skolan samt att R råkade vara stationerad hos dagmamman vi bor granne med. Tisdagen bjöd på hyrbil och Kompis Bilmek skulle komma på kvällen och fixa torkarna. Det var bara det att torkarhelvetet inte passade. Sajten som säljer beg. bildelar verkar ha svårt att skilja på årsmodell -01 och årsmodell -91, så länkarmen vi fått var tio år för gammal. Och tio centimeter för kort. En gammal länkarm kan jag leva med, även om jag tycker det är hutlöst med över sjuhundra för en bit metall, men en för liten länkarm går faktiskt inte att använda. Onsdagen bjöd följdaktligen också på hyrbil. Och eftersom nya delar kommer imorrn så gör även torsdagen det. Hej och hå. Tur att det är en rolig bil jag fått hyra...

Tisdagen jobbade jag rumpan av mig. Insåg att en förkylning kryper upp bakifrån och försöker övermanna mig, men jag tänkte att om jag jobbar på och stressar runt lite så hinner den inte ikapp.

Tjena.

Det gjorde den idag. Så idag har jag haft en språkelev här och sen en annan kund, sen har jag suttit i koma. Med pashminasjal om halsen två varv och varma sockar på och förmodligen snor i hela skallen (det känns så, det är en ny resonans i ekot och jag känner hur segt tankarna rör sig, det måste vara snor...) så sitter jag och mest väntar på att det ska gå över. Lite bättre kommer det vara mellan nio och tio ikväll när det är Heroes. Sen ska jag sova och sen vill jag verkligen att det är borta för imorrn har jag träff med mina båda favoritkunder, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Och förhoppningsvis ska vi till goda vänner och äta middag på kvällen.

Jag ska försöka släpa med mig kameran resten av veckan så ska vi se om jag inte kan bjuda på nåt skoj framåt helgen.
Det brinner!

Mon, 12 Nov 2007 07:21:18 +0100

Godmorgon och välkommen till måndagen.

Vissa dagar vaknar man långsammare, andra fortare. Jag är varken morgon- eller kvällsmänniska och vaknar följdaktligen långsammare för det mesta. Idag vaknade jag fortare. Visserligen hade jag både fått fotmassage av maken (efter att ha väckt honom till min väckarklockas pipande, hans egen hade snoozat orörd i en timme) och duschat, men inte hade jag vaknat till riktigt redigt.

Det ordnade hårtorken.

Ni som träffat mig vet att jag har en rätt redig hårman. Den fönar jag inte, jag nöjer mig med att blåsa luggen rak så jag inte ser ut som en nyskrämd, oklippt pudel i skallen. Så ock denna morgon. Sen vände jag skallen upp och ned för att blåsa en smula stuns i hårbottnen framtill, resten brukar få självtorka. Då svajade hårtorken i motorljudet lite, så jag tänkte att den kanske glappade. Jag stängde av och satte på och sen såg jag hur det tokrök där sladden fäster i handtaget och det stank kan jag säga!

Slå av apparaten, ur med sladden ur vägguttaget och släpp! Jag stod och stirrade på det onda svarta ringlande som om vore det en orm - fast det var det ju inte. Sen sansade jag mig och greppade eländet i svansen och slängde ut det på gårn där den nu ligger, fullständigt stendöd.

Fan.

Den var SÅ bra!

Nu måste jag åka och köpa en ny BaByliss-tork, de är de enda som pallar med min kalufs de gånger jag får för mig att torka hela. Jag kan kanske göra det samtidigt som jag hyr en bil medan jag väntar på att vi får hem torkararmslänken till bilen - för vindrutetorkarna slutade funka tio minuter innan mekarkompisen kom för att byta kopplingen som höll på att rasa.

*tittar djupt i plånboken*

Åh. Det är en sån vecka igen.
Kambing my way

Sun, 11 Nov 2007 15:07:47 +0100

Jag hade ju tänkt att jag skulle försöka laga lite mat efter recept och det var Bergenström&Bergenströms Kärlek, oliver och timjan som skulle användas. Det sket sig big time. Direkt. Egentligen gillar jag inte lamm, men jag hittade ett recept som såg överlevnadsbart ut; Sallad Kambing. Det var bara det att priset på lammytterfilé inte var överlevnadsbart, 269 kr kilot för nåt som inte ens är riktig filé och som jag dessutom förväntar mig inte tycka om, det funkar inte. Sen var det förvånansvärt lite sallad i receptet för att rätten skulle heta sallad och jämfört med hur den såg ut på bilden, så sallad lade jag till. Och så är det det där med måttsatser, jag är ju inget vidare förtjust i dem, så jag höftade lite. Och så glömde jag visst lite också, soja hade jag hemma men glömde ha i och färsk chilipeppar hade jag glömt av redan i affären. Koriander och thaibasilika fick jag med mig, aversionen mot koriander till trots. Jag har verkligen försökt men jag kan inte riktigt med tvålsmaken helt enkelt. Såhär blev det: Igår stekte jag tre kycklingfiléer med skinnet kvar, lätt klappade med olivolja, saltade och pepprade. Sen gjorde jag en dressing av ett par matskedar limejuice, en skvätt (2 msk?) rapsolja och sådär 1½-2 tsk sesamolja. I med 2 msk vatten, en rågad tesked riven ingefära från burk (Blue Dragon), en matsked socker, en svätt salt (½-1 tsk?), 3/4 finhackad (inte pressad!!!) solovitlök, en finhackad röd paprika och ett paket salladslök skuren på tvärsen samt nån dryg deciliter grovhackade cashewnötter. När dressingen var ihoprörd och kycklingen svalnat lite, så flyttade jag undan grönsakerna och tryckte ner kycklingfiléerna i dressingen och lade grönsakerna ovanpå, och så fick det stå i kylen till idag. Då tog jag upp kycklingen och skar den på skrå och lade tillbaka ovanpå grönsakerna och värmde det hela ljummet i micron. På tallrikar lade jag en salladsblandning - provençale var det rea på i veckan så den blev det. En kruka koriander (går fullständig lysande att hoppa över kan jag meddela) skattades på bladen som fördelades över tallrikarna, thaibasilikan gick samma väg. Sen strösslade jag ett paket blandade groddar över och lade kycklingskivorna där ovanpå. Till sist toppade jag med grönsakerna ur dressingen och så dressingen själv, det som var kvar i skålen. Lite sesamolja och svartpeppar som dekoration och så var det klart. Det där var lagom till två vuxna och två barn, varav den ena åt och njöt och den andra talade om att han inte var hungrig ända tills jag frågade om han inte tyckte om maten, varpå ungen rodnade. Då fick han pannkakor från frysen istället. Jag kommer nog försöka igen nån annan gång, förmodligen inte förrän det är rejält mycket varmare ute, men ändå. Fast då har jag pannkaka i beredskap även åt mig själv... Vi har fått fason på garderoberna i helgen också: Det är svårt att fota dem vettigt, verandan är lite för grund för det. Men visst blev det bra? Det är IKEAs köksluckor Duvbo som blivit målade och man måste titta rätt noga för att se att de "brädorna" är smalare än väggarna runtomkring. Attans bra blev det och jag är jättenöjd att vi valde att köpa dörrar och köksskåp istället för att försöka[...]Hur??

Sat, 10 Nov 2007 08:49:21 +0100

Caroline, hur i hela friden gjorde du?? Hur det än var så funkade det...

(image)

Skulle du kunna slänga hit en liten tanke vid lunchtid också möjligen, så snön får ligga kvar?
Madicken was back

Fri, 09 Nov 2007 18:35:43 +0100

Caroline, din önskan om snabbt tillfrysande funkade. Tyvärr var det lite kortvarigt för jag hann inte ens iväg på ett kort litet förmiddagsjobb innan det hade töat bort igen. Men det var en rasande grann morgon vi fick, Madicken was back om än bara för ett ögonblick. Kan du tänka dig att göra om det? Och tänka på det sådär tre gånger per dygn så snön ligger kvar? Inte det nej... ;p

Det var i vart fall hårt och o-lerigt på vägen ett par timmar.

(image)

Snöade gjorde det också, den här bilden är tagen 20 meter åt höger jämfört med den ovanför.

(image)

Men den allra vackraste fick jag i trädgården:

(image)

Det var inte helt lätt att få med snöfallet på bild, men på några gick det ju som synes.

Idag har vi fått upp garderobsdörrarna på plats, fast det fattas några handtag. På juniors inrådan har vi satt dem på diagonalen och det blev faktiskt skitfräckt. Mycket mycket lättare att öppna och den gamla IKEA-looken förkom helt. Bra idé!

Förhoppningsvis blir det lite mer joxat med bänkarna i helgen och väggarna är i stort sett slutmålade nu. Imorrn ska vi en vända till Det Stora Möbelvaruhuset och köpa gardinstänger och fler handtag bland annat. Så senast på söndag bör det finnas klart bättre bilder på verandan.

Vi ska också förbi Silvàn imorrn och köpa en blandare till badkaret. Vi har fortfarande inte bestämt hur den ska upp, om det ska byggas en låda för rören eller om vi ska låta tillverka en fristående ställning. Hur som helst ska vi i vart fall ha en bra blandare, sen fattar vi nya beslut. Men blandarens ingång tillsammans med det enkla lilla faktum att hallbänkarna ska vitlackas i samma lack som den där förbenade hyllan som aldrig blir klar i badrummet, gör att det faktiskt finns hopp om att den blir klar. Sen ska en ljuslykta upp och lite krokar och sen är det faktiskt dags att ta en vända till i badrummet med kameran. Det har hänt en del sen jag visade det sist men när det nu aldrig blev riktigt färdigt så tappade jag sugen lite. Men de där små detaljerna pockar på, och då får kameran gå en ny vända. Snart!