Subscribe: Mitt liv som UFO
http://blogg.passagen.se/annieco/feed/entries/rss
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Swedish
Tags:
aring  att  auml  ett  för  han  här  inte  jag  lite  man  med  mig  och  ouml      till  var  är 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Mitt liv som UFO

Mitt liv som UFO

Last Build Date: Fri, 18 Apr 2008 12:11:26 +0200

Copyright: Copyright 2008
 Häng på UFO:t till Annieverse!

Fri, 18 Apr 2008 12:11:26 +0200

Kära läsare, det här är mitt sista inlägg på denna Passagen-blogg. Från och med idag hittar ni mig på ny adress: http://annieverse.wordpress.com.

Jag har varit missnöjd med Passagens Bloggfunktion under en längre tid, och tyvärr har inte "Nya" Passagen blogg blivit det lyft jag har hoppats på. Därför flyttar jag, och hoppas att mina kära läsare har lust att följa med till mitt nya hem.

Jag har företagit mig ett riktigt dårprojekt, nämligen att kopiera över allt innehåll härifrån till den nya bloggen. Annars skulle det kännas som att jag övergav mina kära "tillhörigheter" och flyttade in i något fruktansvärt tomt och opersonligt.

Så för den som vill läsa mer om t.ex. Sydkorea och mina upplevelser där - ni kan lika väl göra det på nya bloggen. Där är dessutom alla inlägg ordentligt kategoriserade, så att ni kan hitta det ni letar efter.

Tack för den här tiden *tår i ögonvrån*, hoppas ni hänger med UFO:t in i framtiden (image)
Oas bortom korvar och schnitzlar

Tue, 15 Apr 2008 13:52:16 +0200

2008-04-15   Nu har jag haft Korea-besök IGEN. Det är nästan sant. Så här är det: vi har haft besök av en kär, svensk vän som vi lärde känna i Seoul, och som flyttade hem till Sverige med sin familj något år innan vi själva drog vidare till Tyskland. Denna trevliga människa var nu på tjänsteresa i våra nejder, och tillbringade sedan helgen tillsammans med oss. Lördagen tillbringade vi med att lulla runt i stora delar av centrala delar i Düsseldorf och bese allt som man bör bese här. Och sen var det ju en sak som var speciellt viktig. Nämligen ett besök i en av stans japanska/koreanska supermarkets. (Som jag nämnt tidigare finns det en riklig mängd japaner och koreaner som är stationerade här i Düsseldorf. Därför finns det ett större antal butiker och restauranger som vänder sig till just detta klientel.) Vår vän, hon var jättesugen på kimchi, så klart. Och galbi-marinad. (Galbi = marinerade revbensspjäll) Och kanske kunde hon hitta barnens koreanska favoritgodis? Samt en burk sojabönspasta för att hotta upp diverse wokrätter? Vi drällde omkring i denna supermarket rätt så länge. Det var mycket kommentarer och utrop av typen ”men titta, där är ju DEN kryddan, den använde man ju nästan till allt”, ”kom hit och kolla, här finns ju de där jättegoda tjocka nudlarna”, ”hallå där, inlagd rättika, det smakade inget vidare, men nu skulle jag ändå kunna köpa ett paket, bara för att det är så koreanskt”, etcetera. Efter ett tag säger vännen till mig: ”Men du. Här går vi omkring och ojar oss och blir så varma i själen när vi får se allt det här igen. Hihi, vi är ju inte ens koreaner eller japaner! Hur tror du inte att resten av gänget här inne känner det?!?!”. Varpå hon gör en gest mot resten av kunderna i butiken. Som antingen är koreaner eller japaner. Bra fråga. Stackars människor. Strandsatta bland stinna korvar, färdigpanerade schnitzlar och konservburkar med ”konstigt” innehåll. Jojo. Det kan säkert vara kul i början, men av egen erfarenhet vet vi ju att man efter ett tag börjar hallucinera om ”normal” mat. Ut från butiken går vi med tunga kassar. Och enas om att vi nog måste jobba på att ta oss tillbaka till Asien en dag. Visst är det en snygg design på den här burken med bönpasta? [...]The Brevlåda - nu på bild i Korea

Fri, 11 Apr 2008 18:41:21 +0200

(image)

Vi har haft besök från Korea. En av min mans före detta kolleger i Seoul skulle på konferens i Sverige, och tog genvägen (?) via Tyskland, för att hälsa på oss.

Vår koreanske gäst anländer mycket sent på fredagskvällen. När vi möts till frukost på lördagsmorgonen frågar jag honom om han har kunnat sova något överhuvudtaget; jag vet ju hur det är med jetlag.

"Oh, no problem, I slept very well", säger stackarn och spärrar upp ögonen lite extra för att ge intryck av oerhörd pigghet.

Men jag vet att han inte riktigt talar sanning. Min man har nämligen hört honom tassa runt i arla morgonstund. Innan gryningen.

Och stackarn avslöjar sig också. För efter frukost visar han stolt fram sin nya digitalkamera (men VARFÖR har han köpt en Sony?!?! Så opatriotiskt! När det finns så många kameror från Samsung och LG. Hrrrmpffff!!). Och sen säger han:

"I took some pictures this morning, I can show you".

Och så visar han sina bilder. Vilka är bevis på att han HAR varit uppe och tassat. Ty han har bland annat fotograferat vår gata och vår trädgård, och bilderna förevisar typ en extremt svag strimma av gryningsljus. Omgiven av nattamörker. Jojo.

Sen har han fotograferat vår brevlåda med (den syns riktigt bra, men han använde väl blixt). Det tyckte jag var lite lustigt. Vem fotograferar brevlådor, liksom, hur intressant är det på en skala? Men det är klart. Just såna brevlådor som vi har, de finns nog inte i Seoul.

Efter frukost ska vi åka iväg på lite sightseeing med vår gäst, är det tänkt. Men först ber han om att få gå ut några minuter. För att ta lite mer bilder i närområdet. Naturligtvis får han det.

När han har stängt dörren efter sig fnissar min man: "jag tror han har fått i uppdrag av de andra på kontoret att dokumentera vår vardag och närmiljö I DETALJ."

Efter 10 minuter är vår gäst tillbaka. Tyvärr glömmer jag att be honom visa bilderna han tog. Jag undrar vad han fokuserade på under sin lilla runda. Vad han fann intressant. Säkert inte samma saker som jag hade funnit intressant.

Kanske sitter - just i detta nu - kollegerna i Seoul och beundrar en bildkavalkad över några hundra brevlådor från vår lilla tyska by.

Vem vet.
Trots allt....

Tue, 08 Apr 2008 13:12:52 +0200

...så blomstrar det i den düsseldorfska kylan.

Plåtade lite blommande buskar och träd idag, när jag var på väg till affären. Är inte riktigt säker på vad det är för grejer, förutom magnolian och äppelkvisten.
Ur led är våren

Sun, 06 Apr 2008 18:46:33 +0200

(image)

Kolla här. Schloss Burg an der Wupper, söndagen den 6 april. Rena julstämningen när snöflingorna dalar över denna romantiska riddarborg, såhär på vårkanten.

Incredible.
Britney och jag

Thu, 03 Apr 2008 08:32:03 +0200

Jag vaknade sent i natt och hade svårt att somna om. Till slut lyckades jag dock knoppa igen, och då drömde jag...

...herreminje...

...att jag var Britney Spears tvillingsyster.

Och att jag hade en övernaturlig talang. Jag kunde få föremål att levitera från marken och fara upp i himlen bara genom att titta på dem.

Britney själv, hon bara fjantade sig. Och hade jättefult läppstift.

Vi hade en enormt stor familj och bodde i ett stort hus. Det knepiga var att det inte fanns några vettiga badrum, så vi fick duscha i en skokartong av plast. (Vi kanske var dvärgar?!?)

Just när jag hade vridit på duschen och vattnet började strömma så ringde väckarklockan.Varpå jag upptäckte att regnet strömmade ner över Düsseldorf.

Hmmmm.

Tror ni denna dröm har något samband (som i så fall ska tolkas hur?) med att min dotters fröken igår blev gravt chockerad över att min dotter inte visste vilka ABBA var?

Life. What a mystery.
Äääääntligen!!!

Tue, 01 Apr 2008 10:35:34 +0200

JAJAJAJAJAAAAAA!!!

JIPPELIDIPPELITJIPPELI-JIPPIII!!!

ÄNTLIGEEEEEN! TJOHOOOOOO!!!

*skuttar runt i vild glädjedans*

Nu har jag äntligen fått hem den!

(image)

The Panasonic Lumix TZ5.

Lite specifikationer:
- Objektiv motsvarande 28-280 mm
- 10 x optisk zoom
- 9 megapixlars upplösning
- Optisk bildstabilisering
- 3-tums LCD-skärm med autoreglering av ljusstyrkan
- Möjlighet att spela in rörliga bilder i HD-kvalitet
- och en massa annat lullull

Huuuu vad det ska bli kul att testa denna! Jag hoppas det blir en klar ökning av bildmaterialet på bloggen framöver!
Vetebröd till frukost...nej tack!

Fri, 28 Mar 2008 08:53:37 +0100

...med att vara tillbaka i Tyskland är nog att få äta det fantastiska tyska brödet.

Första dagen i Sverige satte jag tänderna i en klassisk limpmacka.

Det kändes som att äta vetebröd till frukost. Den där sötsyrliga smaken....nä, jag vet inte. Det har aldrig varit riktigt min grej.

Och även om man hittar andra typer av bröd därhemma så saknar jag alltid det tyska tuggmotståndet. Alla dessa groddar och kärnor och fröer och gudvetvad. För att inte tala om den goda, hårda skorpan. Och det otroliga utbudet!

Danskarna älskar ju sina rågbröd har jag förstått, och visst är det tuggmoststånd även i dem, men de är alldeles för kompakta för min smak. Växer i munnen.

Men det tyska brödet, hörni. Direkt från ett lokalt Bäckerei. Perfekt. Så är det bara.
Både turbofart och eftertanke

Fri, 21 Mar 2008 11:36:06 +0100

När man bara är "hemma" i en vecka blir det en fulltecknad agenda. Förutom att fira påsk ska vi fira min mans och min svärmors födelsedagar, och så ska vi hinna med att träffa några släktingar och en del kompisar också. Det blir ju bara en bråkdel av alla man skulle vilja träffa, men det går inte att trolla med knäna (om vi inte ska börja träffa folk mitt i natten också, och det är det väl inte så många som är intresserade av...

Även om det blir småstressigt är det himla kul. Och så njuter jag av att vara här i mina föräldrars hus. På något sätt känns det som att de fortfarande är kvar här. Igår hann jag pilla lite i trädgården, och tänkte att "nu blir nog mamma nöjd". Nu har alla hennes miljarders miljarder vårlökar börjat prunka så smått. De ska ju få synas ordentligt och inte döljas av vissna växter och ogräs.

Nöjd konstaterar jag också att täckbarken verkar fungera. Det är inte mycket ogräs som sticker upp.

Det är verkligen en underbar lyx att ha ett eget hus här i Sverige. Även om jag inte har den minsta lust att flytta tillbaka permanent, så känns det så bra att ha en bas här "hemma". En trygghet, en del av mig, av mina rötter.
Hur svårt kan det va?

Tue, 18 Mar 2008 18:18:21 +0100

I ARLA morgonstund i morgon, onsdag, åker vi till Sverige. Idag har jag egentligen inte haft så mycket mer att göra än att packa väskan.

Men vilket företag DET blev nu då...

Det är larvigt. Vi ska bara vara borta en vecka. Och jisses, om jag glömmer något så är det ju bara att köpa nytt därhemma.

Ändå gör jag det så otroligt komplicerat för mig. Vilka kläder ska jag ha? Det får ju inte vara för mycket. Och det ska passa för temperaturen därhemma. Och allt måste matcha, av praktiska skäl. Grubbelgrubbelgrubbel. Dottern då? Äh, hon får slänga ner nåt själv. Men för säkerhets skull får jag ju hålla lite koll, så att det inte bara blir de supersnygga capribyxorna och nåt glitterlinne...

Har jag fått ner all god tysk påskchoklad nu då? Hmmm, låt se...

Mitt i alltihopa kommer jag på att jag nog måste städa lite i trädgården innan vi åker. Och helst också dammsuga. Inte kul att komma hem till ett skräpigt hus. Kanske jag skulle städa badrummen också?

Jisses, där ligger ju den kjolen jag bara måste ha med mig! Men vad skitig den är! In i tvättmaskinen, pronto! Hinner den torka?!?

Snacka om att vara oorganiserad och göra livet svårt för sig med alla dessa i-landsproblem.

Egentligen borde jag göra pedikyr innan vi åker. Kanske manikyr med. Det hinner jag nog. Eller?

Vänta nu...passet...var är DET nu då?

Hilfe!!!
For all you chocolate lovers out there...

Mon, 17 Mar 2008 15:49:29 +0100

I helgen var vi på ett av de trevligaste museer jag någonsin besökt - Schokoladenmuseum i Köln. Ett stort museum tillägnat CHOKLAD - kan det bli så mycket bättre?!?

(image)

Här kan man t.ex. lära sig om kakaobönans centralamerikanska ursprung och hur den kom till vår del av världen. Dessutom har man byggt upp en liten modern "chokladfabrik", inte minst kul för barnen att se hur chokladgodiset från affären tillverkas, från smet till färdig förpackning. En trevlig avdelning med vackra gamla pralinförpackningar, skyltar och skojiga godisautomater finns det också.

Naturligtvis hittar man här ett trevligt café med gigantiska chokladtårtor. Den som önskar kan givetvis dricka en kopp varm choklad till. Och så erbjuder man diverse workshops. Till exempel kan man lära sig göra läckra praliner själv, och gå på föredrag på temat "Vin och choklad". Barn kan få måla med choklad på ätbart papper.

Bör inte missas om ni hamnar i Köln någon gång. Blunda och spring fort när ni ska gå ut från museet, för annars lär plånboken tömmas i den enorma chokladshopen vid entrédörrarna...
Frukost med bubbel på IKEA

Tue, 11 Mar 2008 17:34:02 +0100

Vi var på IKEA i lördags. (Lite lustigt är att vi här i Tyskland har jättenära till inte mindre än tre IKEA-varuhus. Tyskarna måtte verkligen gilla IKEA).

Vi kom vi lunchtid och stillade hungern i restaurangen. Till och med semlor fanns det! Klart vi klämde i oss varsin sådan efter de obligatoriska köttbullarna.

Bäst jag mumsar semla faller blicken på en skylt på väggen:

"Beställ vår gourmet-frukosttallrik så får du ETT GLAS RIESLING-SEKT på köpet."

Jo jag tackar! Ett glas riesling till frukost! Det lär ju lätta upp stämningen när man sedan står där och grälar med sin partner om vilket tyg man ska ha på soffan.

Något för IKEA Bulltofta därhemma i Skåne kanske? Nja, det kan jag nog se mig i stjärnorna efter.
"Vänligen kom i nyktert tillstånd"

Thu, 06 Mar 2008 19:07:12 +0100

Hihihi.

Idag var jag på en läkarmottagning för att beställa tid för en undersökning.

Det gick alldeles utmärkt. Och så fick jag ett litet kort med tiden angiven, så jag inte ska glömma.

På baksidan av kortet står mottagningens kontaktuppgifter. Samt diverse förhållningsregler, med rutor doktorn kan kryssa i om de är aktuella. En av dessa är:

"Bitte nüchtern erscheinen"

"Jamen vafalls?!?" tänkte jag.

Det är väl klart att man är nykter när man går till doktorn.

För "nüchtern", det betyder ju nykter.

Jag grunnade en stund på om tyska läkare har mycket problem med att patienterna är på lyset när de ramlar in.

Fast sen tänkte jag ett steg längre. Och erinrade mig att "nüchtern" faktiskt kan betyda "på fastande mage".

Vilket NOG snarare är vad som åsyftas här.

Men doktorn är säkert glad om man dessutom inte är yr i plymen.
Såpa hela dagen lång

Fri, 29 Feb 2008 17:45:45 +0100

Det bästa med att vara sjuk är att man faktiskt får ligga i soffan och kolla på film hela dagen. Just nu njuuuuuuter jag av min koreanska favoritsåpa "A second proposal". Köpte hela lååååååånga serien på dvd innan vi åkte från Seoul. Serien handlar om en otroligt naiv hemmafru som blir brädad av en rådjursögd yngre kvinna, tillika stjärnförsäljare på en tv-shoppingkanal. Den otroligt naiva hemmafruns man inleder skilsmässoförhandlingar. Hans erbjuder sin fru kontraktet till deras nya fina lägenhet samt alla gemensamma besparingar, och vårdnaden om de två barnen. Efter mycken vånda går hon med på denna deal. Den otroligt naiva, nyskilda och extremt tårögda hemmafrun gör nu något extremt dumt. Hon investerar alla pengarna i ett nytt byggprojekt, en shoppingmall som ska byggas på attraktivt läge i stan. Naturligtvis uppdagas en korruptionsskandal kring det här projektet, och vår otroligt naiva hemmafru blir blåst på alla pengarna. Nu är hon än mer tårögd än någonsin. Dessutom får ex-maken och rådjursögonen ta över vårdnaden om barnen, eftersom hon inte kan försörja dem. Sen får man följa den otroligt naivas tämligen skumpiga väg från total ruin till...ja, jag ska väl inte avslöja för mycket. Låt mig säga så här mycket: det är tur att hon är så himla bra på att laga kimchi-potatisgryta! Och det skadar inte heller att någon håller ett öga på henne. Bland annat en ung,manlig granne med mystiskt förflutet och en maffiaboss. Den sistnämnde fattar tycke för damen och erbjuder henne gentilt en position som...hrmmm...hålldam. Den otroligt naiva fattar dock aldrig galoppen så maffiabossen får ge sig, men han är ju så charmerad av hennes naivitet att han håller lite koll på henne även fortsättningsvis - dock under helt anständiga former. Den här serien är otroligt underhållande. Den innehåller faktiskt det mesta jag tycker bör vara med i en koreansk såpa, bland annat då: - Vyer över klonade höghusområden i Seoul (alla ser exakt likadana ut) - Ett rejält kimchi-kylskåp i var mans kök - med broderade handtagsskydd - Små gatustånd där man kan dricka soju och äta intressanta rätter hela natten lång - Nyförälskade par som klär sig i partner-outfit med matchande seriefigurer - Folk som mangrant hasar omkring i alldeles för stora innetofflor i sina hem - Vuxna barn och deras äkta hälfter bugar djupt för föräldrarna - Ett evigt slaskande med små papperskoppar innehållandes instant green tea - Små barn som går klädda i fejkade Burberry-rutor från topp till tå - Folk som gör sig en glad kväll på norebang (i Sverige mer känt som karaoke) - 95 procent av all mat som serveras är illröd. När serien hotar trilla in i melodramfällan har dessutom manusförfattarna haft vett att hux-flux kasta in diverse inslag av crazy komedi, och medan vissa roller är hur seriösa som helst är andra riktiga Mr. Bean-karaktärer. Dessutom kan man träna lite koreanska. SÅ komplicerad är ju inte dialogen (inte hela tiden i alla fall). Nu kan jag nästan säga: "Men jag sa ju att han är allergisk mot svamp!!!" för att inte tala om... "Hur understår du att göra detta mot din egen moder?!?" "Töm glaset och sjung!!!" "Sätt på dig ett förkläde innan du börjar skära upp rättikan" och naturligtvis: "Du är solen i mitt hjärta" It all just might come in handy. [...]The UFO ist krank

Tue, 26 Feb 2008 12:10:34 +0100

När ett UFO är förkylt, då är det extraordinärt ömkligt.

Det är så SYND om mig, med min hosta och rinnande näsa.

Nyss ringde brevbäraren på och levererade ett paket. När jag gick för att packa upp det råkade jag kasta en blick i spegeln.

Åfytusan. Mörka ringar och röda påsar under ögonen, och en illröd (söndersnuten) näsa som verkar ha växt några storlekar. Stackars brevbärare som tvingades åse denna nuna!

Jag är så fåfäng att jag nu har satt på concealer, trots att jag inte ska hasa mig ut idag. Det kan ju hända att jag går förbi en spegel till under dagen.

Det är förresten rätt sjukt i bekantskapskretsen för tillfället. Här har vi fall av körtelfeber, scharlakansfeber, öroninflammation, influensa och vinterkräksjuka.

Otroligt. Här går jag och gnäller. Jag är ju bara förkyld (än så länge, pepparpeppar...)

Men när ett UFO är förkylt, då tappar hon sitt sinne för proportioner. Om hon nu någonsin haft något.
Fashion - Kiev style

Tue, 19 Feb 2008 17:16:14 +0100

Hjärtligt välkomna till min modevisning från Kiev!

Det är väl en mild underdrift att säga att ukrainskorna inte klär sig riktigt lika foträt som svenskor, eller som tyskor för den delen. Nejnejnejnej. I Kiev är det stilettklackar och höga stövlar och kortkorta kjolar och guld och glitter och juveler som gäller för hela slanten. Till och med koreanskor framstår som helylle-kusiner från landet i jämförelse.

Karlarna däremot...pfffft. Tämligen beige. I pälsmössa eller skinnkebba. Jahajaså, liksom.
Äsch då

Mon, 18 Feb 2008 15:27:45 +0100

Nu har jag äntligen bestämt mig för att köpa den nya (och dessvärre dyrare) varianten i Panasonics Lumix TZ-serie (se inlägget "Kameraval och -kval" nedan).

Och då får jag veta att den inte kommer att finnas i butikerna förrän mitten av mars/början av april.

Jag vill ha den NU.

Tja.

Intet är väl som väntans tider. Stentråkigt, med andra ord.
Melodifesten del 2

Sun, 17 Feb 2008 15:39:10 +0100

Nejmen det här var väl en Herrans försyn. Att Carola åkte ut, menar jag. Lite synd om Andreas, han gjorde en fin insats, men det var en dussinlåt som försvinner i mängden - ett enda stort gäsp. Det tyckte jag för övrigt om Sanna Nielsens låt också, oavsett hur många som höjer den till skyarna (misstänker att det är söta Sanna de egentligen höjer till skyarna).

Jag höll på de två charmigaste bidragen: de svängiga Rongedalarna med glimten i ögat (grattis till Globen-placeringen!!) och Andra generationen. När jag hörde deras kebabpizzalåt kände jag mig som förflyttad till den uzbekiska restaurangen vi var på i Kiev, där just den här typen av musik framfördes. (Tack än en gång vännen C för reklam-cd:n därifrån ? den går varm på spelaren här hemma!)

Dessutom gillade jag att Andra generationen var ett gäng tämligen ostylade medelålders herrar. Lite omväxling till alla glittriga blondiner och unga killar med sammetsögon.

Slivovitza är ett helskönt ord.
Intryck och avtryck i Kiev

Thu, 14 Feb 2008 21:43:59 +0100
Kiev 1

Mon, 11 Feb 2008 11:19:26 +0100

(image)

Här kommer första bilden från Kiev.

Det gamla och det nya. Pastellfärgade, milda helgon och uppseendeväckande, nymodigt rumpglitter (jeansmodet).

Bilden tagen utanför katedralen Mykhailivska ploscha.
Kamerakval och -val

Sun, 10 Feb 2008 20:15:14 +0100

Har ägnat åtskillig tid att inventera digitalkameramarknaden. Vill ha en liten, kompakt sak av god kvalitet och bästa möjliga prestanda (vem vill inte det?!?).

(image)

Har kommit fram till att denna passar mina önskemål bäst: Panasonic Lumix TZ3. 3 tums display, optisk bildstabilisering, 10 x optisk zoom, från 28 mm vidvinkel till 280 mm tele, Leica-optik och riktigt bra resultat i diverse fototester. Den kostade typ 4500 kr när modellen lanserades förra året, nu kan man få den för runt 3000 spänn.

Grejen är att Panasonic kommer med en efterföljare, modellen TZ5, som släpps typ i mars. Och frågan är om jag borde vänta och köpa den istället. Den lär väl gå loss på ungefär samma pris som TZ3:an hade som ny, och frågan är ju om det priset är motiverat för mig att betala, eller om den gamla varianten uppfyller mina behov och önskemål. Jag är ju ingen proffsfotograf, men ingen total nybörjare heller.

Tror jag får masa mig ner till byns fotohandlare för lite insider-info. Hohoho, det kan ju bli en intressant utmaning att försöka snacka kamera-specifikationer på tüschka!
Melodifestivalen, första deltävlingen

Sat, 09 Feb 2008 22:19:50 +0100

Men va faaaaeeeeeen är detta?!?!?

Christer Sjögren i final till Globen. Det här måste vara en sammansvärjning av ett stort gäng EU-lobbyister. Kan inte förklaras på annat sätt. Hur mycket har de pröjsat för att få Christers seger i hamn, tro? Hrmmmm...

Jag tycker att Velvet skulle ha glidit in i Globen. Hon hade åtminstone gått hem i Eurovisionsschlagerfestivalen 2007:s mest spektakulära deltagarland - The Land of the Dancing Diskoboll : Ukraina. Av fyra skäl: hon är blond (naturligt blond dessutom - exotiskt!!), hon var klädd i något guldglittrande, hon var urringad OCH hon framförde den typ av traditionell, lite småsentimental discoschlager som går hem i de ukrainska stugorna. Trust me. Jag har i och för sig bara vistats några dagar i Ukraina, men jag har bildat mig en MYCKET god bild av vad som faller de ukrainska musikvideo-tittarna på läppen.

Rent personligen hejade jag på pudlarna och E-Type.

Och bara så ni vet det, så uttalas inte Ukraina som "Ukrajna". Utan som "U-kra-iiiii-na". Så det så.
I väntan på bilder...

Fri, 08 Feb 2008 18:22:57 +0100

Ni som väntar på Ukraina-bilder får vänta lite till, men de kommer! Grejen är att jag tappade min kamera i Kiev. Jag fick jag låna min förtjusande värdinnas kamera för att plåta på, men det dröjer lite innan jag får över bilderna till min dator och kan greja med dem. Förhoppningsvis fixar det sig under helgen.

I övrigt är det bara bra, men jag har inte gjort mycket mer än jobbat den här veckan. Uppdragen står som spön i backen och det är bara att hänga på, för snart nalkas väl lågkonjunkturen...

Av någon obegriplig anledning har solen STRÅLAT över Düsseldorf i två dagar nu. Exotiskt!!! Temperaturen ligger runt 10 grader och krokusen prunkar hejvilt.
Kolossalt kul i kalla Kiev

Tue, 05 Feb 2008 11:16:32 +0100

Äntligen har UFOt fått känna sig som ett riktigt UFO igen! Kiev var som ett annat universum. En blandning av stalinistisk arkitektur och guldglänsande lökkupoler. Ett okänt språk, okända skrifttecken. Annorlunda kulturella koder. Nya, okända maträtter.

Eftersom vår värdfamilj också har bott i Seoul (det var där vi lärde känna varandra) gick vi omkring och drog paralleller med Korea, den koreanska kulturen och Seoul. Det finns faktiskt en hel del likheter! Faktiskt kändes Kiev mer besläktat med Seoul än med någon svensk storstad, trots att Ukraina ligger i Europa.

En kort, kylslagen men naggande god resa som känns som rena vitamininjektionen!

Återkommer med bildbevis...
Konsument-Helmut - ny favorit i rutan

Thu, 31 Jan 2008 16:56:24 +0100

Nu har jag hittat Nordrhein-Westfalens svar på Sverker Olofsson. Han heter Helmut Rehmsen och är programledare för konsumentprogrammet Markt (marknad) på kanalen WDR.

(image)
Helmut: NRW-konsumenternas trogne riddare. Foto: WDR.de

Markt ägnar sig åt att sätta åt skumma företag och snoka upp usla produkter, precis som Sverker gör i Plus i Sverige. Fast jag tycker att Markt är lite mer mångsidigt. Till exempel ägnar man mycket tid åt att förklara för gemene tysk hur hon/han ska agera i diverse tvister med den ökända tyska byråkratin. Finns enorma mängder pedagogisk info om detta upplagt på Markts hemsida. Och i förra programmet tog man upp den skrämmande personalbristen på stora sjukhus i regionen (det inslaget hade väl snarare hamnat i Agenda i Sverige).

Men såklart ägnar man sig, liksom Plus, även åt diverse tester. Senaste testet handlade om öl i engångsfat - ett HYPERAKTUELLT tema i dessa karnevalstider! Frågan var om faten verkligen var fyllda med så mycket Bier som angavs. Sen testade man raclette-grillar. Jag blev jättesugen på raclette, faktiskt.

Helmut är lite lik Sverker, fast ändå inte. När Sverker blir röd i ansiktet av uppbragdhet, och gällt ilsken som en terrier, då blir Helmut avmätt syrlig och ironisk. Och med ena ögonbrynet lätt höjt häver han ur sig väl avvägda spydigheter mot diverse konsument-lurare. Måste säga att jag gillar Helmuts stil mer. Sverker blir liksom lite för mycket ibland. Helmut biter lika bra - han himlar med ögonen utan att himla med ögonen, om man säger så.

Hmmm...kanske skulle ta mig en tur ner på stan och kolla utbudet av raclette-grillar? Nej, jag får tåla mig till nästa vecka. Nu är det bäst att jag börjar packa lite inför vår Kiev-resa.

Är tillbaka i stan på tisdag - vi hörs!
Karnevalsdax

Wed, 30 Jan 2008 10:04:29 +0100

Nu stundar karnevalstider här i Rhenlandet, och egentligen borde jag väl skriva en del informativa inlägg om hela spektaklet. Men eftersom jag inte kommer att uppleva någon karneval i år, på grund av att jag istället ska åka till the Land of the Dancing Diskoboll, och besöka den här trevliga människan, så är jag måttligt inspirerad. Det får anstå till nästa år.

Helt kort kan jag väl säga att det drar igång på torsdag, vilket är Weiberfastnacht, den dag då kvinnorna ska överta makten. Vilket bland annat yttrar sig i att kvinnor ägnar sig åt att klippa av karlarnas slipsar (for real!!). Vidare är det lite inofficiellt halvledigt denna dag, många smiter från jobbet efter lunch. Till exempel för att gå på Kneipe och dricka Bier.

På måndag är det Rosenmontag, vilket bland annat firas med ett karnevalståg. Här i Düsseldorf är varuhusen till bristningsgränsen fyllda med karnevalsutstyrslar för stora och små. Den skojigaste såg jag på Kaufhof - en ilsket gul, fyrkantig dress som skulle föreställa en brevlåda, komplett med brevinkast! Det går dock bra att klä ut sig till cowboy, prinsessa, häxa, ekorre, Amor, gris eller fågelskrämma också.

Det finns till och med UFO-kostymer...något för mig att tänka på nästa år, kanske!
Drömskt och pinsamt

Mon, 28 Jan 2008 09:14:47 +0100

Nu drömmer jag sådär konstigt igen. Men i natt var det åtminstone lite lustigt.

Jag var i England. Promenerade vid The white cliffs of Dover med en nyskild amerikanska som skulle köpa ett lyxhus i ett nytt bostadsområde direkt vid stranden (ehhhh...som om de skulle ge byggnadslov där...). Vi kikade runt i en massa halvfärdiga hus och sen begav vi oss till närmsta närbutik för att köpa något läskande. Det var nämligen en väldigt varm dag.

Utanför träffar vi på en kille som ser ut som Niklas Rådström såg ut på 1980-talet. Fast det var inte Niklas Rådström, för han pratade engelska. Vi presenterar oss och talar om vart vi kommer ifrån.

The Niklas Rådström-lookalike har köpt ananasbitar som är paketerade i små portionsförpackningar av plast. Tänk er en ananasring, uppdelad i fyra bitar, och varenda bit paketerad för sig! Vilket tokigt resursslöseri...vilket jag också säger till "Niklas Rådström".

Då...

...vänder "Niklas Rådström" ena förpackningen upp och ner och synar den. Och så ger han mig en syrlig-ironisk blick och säger:

"Ehhh, du ska nog inte säga för mycket. Det här är en Tetra Pak-förpackning. Är inte Tetra Pak typ ett SVENSKT företag?!?!"

Varpå jag rodnar.

Sen vaknar jag och kan inte låta bli att fnissa.
Bort med tjocka feta lyxen! Bort!!!

Wed, 23 Jan 2008 19:05:58 +0100

Jag är inte normal. Verkligen inte.

För vet ni. Jag ryyyyyyser när jag ser annonser i stil med "tjocka, lyxiga frottéhanddukar, nu till nedsatt pris".

För jag gillar INTE tjocka, lyxiga, nya frottéhanddukar.

Jag förstår inte hur de fungerar. Jag förstår inte finessen med dem. Hallå, kan någon förklara? What's the point? Jag blir ju förbanne mig inte TORR av att torka mig med dem!

Det känns som att den tjocka lyxen bara svabbar runt vattnet på min kropp. Den suger inte upp för fem öre.

Kanske är det något som är fel med min hud? Kanske de där fina nya handdukarna torkar alla andra förbannade människor i ett nafs? Jag kanske är muterad på något specifikt sätt?

*grubblar i affekt*

Jag vill ha gamla, tunna, trådslitna handdukar. Gärna med apfula mönster på, då har jag något att irritera mig en liten smula på, så att adrenalinhalten stiger alldeles lagom på morgonkvisten.

Av handdukar som inte torkar ordentligt stiger adrenalinhalten dessvärre till rent ohälsosamma nivåer, känns det som.
Varningstext

Tue, 22 Jan 2008 12:33:29 +0100

(image)

Den här kassen fick jag med mig från bokhandeln häromsistens. Tycker den är lite skojig!

För er som inte kan tyska: precis som i Sverige finns det även i Tyskland varningstexter på ciggpaketen. Det brukar stå "Rauchen gefährdert die Gesundheit", alltså "Rökning äventyrar hälsan".

På kassen från bokhandeln står det "Lesen gefährdert die Dummheit" - typ "Läsning äventyrar dumheten".

Hihi.
Tysk hjärta och smärta i Peking

Sat, 19 Jan 2008 10:53:54 +0100

Mein Gott. Sannerligen, sannerligen säger jag eder: det finns tyska filmer som är...som är...ja, vad SKA jag säga....tja, som är väldigt speciella.

(image)
Foto: ARD.de

Tyskar verkar till exempel älska riktigt smörig romantik. Tevekanalerna sänder ett flertal sådana, tyskproducerade, i veckan. Särskilt poppis verkar så kallade "Heimat"-filmer vara. "Heimat" betyder typ hembygd. Och "Heimat"-filmer utspelar sig företrädelsevis i pittoreskt bergsmiljö, där rollinnehavarna med fördel går omkring i Dirndl och Lederhosen och fjäderprydda hattar och sånt. Någon av er kära läsare som minns "Schwarzwaldklinik" som gick på svensk teve för flera år sen?!?

Men igår kväll såg jag något riktigt wild and crazy. Ett romantiskt epos som handlade om en tysk tjej som av någon anledning hamnat i Peking och blivit kär i en kinesisk läkare. Ja, det i sig är väl inget att orda om. Men allt runtomkring, people! Allt runtomkring!

För det första var samtliga kinesiska rollinnehavare DUBBADE till tyska. Otroligt komiskt!
För det andra verkade allt utspela sig i Förbjudna staden (vad faen gjorde läkaren där hela tiden? Mig veterligen finns det inget sjukhus i Förbjudna staden..).
För det tredje var Förbjudna staden nästan folktom, sånär som på huvudrollsinnehavarna och en massa kinesiska statister som idkade tai chi iklädda färgstarka sidenkläder.
För det fjärde var himlen över Förbjudna staden alltid blå. Det var faktiskt nästan det grövsta. BLÅ himmel över Peking?!?!

Jag kunde inte slita mig från eländet. Min man råkade springa förbi teven, spärrade upp ögonen och sa "vad i hela friden är DET DÄR?!?", ruskade på sig och lämnade snabbt rummet igen.

Det fanns några side stories också. En dam som ägde en tysk antikvitetsaffär anlände till Förbjudna staden (givetvis) för att få hjälp med att restaurera något antikt kärl (hur i helskotta hade hon lagt vantarna på det?), och förälskade sig där i en asocial tysk expert som verkade ha huvudansvaret för att renovera Förbjudna staden (HAHAHA!! Jamen självklart måste kineserna kalla in folk från Tyskland för att klara detta...).
Och hennes rullstolsbundne son blev mirakulöst botad från sin förlamnning av en doktor i traditionell kinesisk medicin, som för övrigt var pappa till han läkaren i början, som kärade ner sig i den tyska tjejen,

Hohoho, what a way to spend a Friday evening! Jaja, han den kinesiske läkaren var rätt snygg i alla fall.