Subscribe: Нумизматика
http://numizbg.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Macedonian
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Нумизматика

Нумизматика - МонетиБанкноти, Монети, Юбилейни монети, Евро монети, Долари, Roman coinsUpdated: 2016-01-17T00:30:34.345-08:00

 Очаквани монети през 2012 година

2013-12-14T03:29:15.809-08:00


Една от най очакваните монети през 2012 година е юбилейната монета  по случай "125 години от рождението на Димчо Дебелянов". Монетата ще бъде с номинал от 2 лева. Обявеният тираж е 6000 броя, интереса на тази монета е огромен от всички колекционери и любители в бранша. Изработката на монетата е стандартна тя ще бъде медна 999/1000 с тегло от 16.4 грама (0.53 унции) гурт гладък. 

Преди 125 лета в най-чудния от българските градове, Копривщица, се ражда най-нежният поет на Балканите  Той е доказателството, че в малка страна като България, се раждат и гении. Те са тези, които въздигат величието на народностния дух на такива висоти, на които може да ни забележи дори и светът. sourceМонетен Двор на България

2011-12-26T01:05:35.019-08:00

(image) (image) Монетен Двор използва модерни технологии при сеченето на висококачествени разменни и юбилейни монети, ордени, отличителни знаци, медали и плакети, ювелирни изделия, печати и най-различни изделия по поръчка на държавни и частни организации. По предоставени от клиента, или разработени от наш художник графични проекти, разработваме пластичните изображения, инструменталната екипировка и отсичаме заявения тираж изделия. Монетен двор притежава необходимите лицензи за работа с благородни метали и гарантира високо качество на изработка и на пробата сплав. Монетен двор има голям производствен опит и възстановява по запазени стари реликви и снимков материал екипировка за производството и възраждането на старите царски отличия, знаци и ордени. По заявка на БЧК е последния възстановен от нас знак на Червения кръст - Фердинандова емисия от 1892 година.Богородица Пътеводителка 999 златна монета 20 Лева

2011-12-23T04:53:11.849-08:00

(image)  От 19 декември 2011 г. Българската народна банка ще продава на касите си златната възпоменателна монета "Богородица Пътеводителка". Монетата е част от серията "Българска иконография". На нея е представена реплика на двустранната икона "Св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка)", съхранявана от 1939 година в Националния църковен музей - София.

Лице: На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината "1879", изписана върху лентата. Околовръст са изписани "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА" , номиналната стойност "20 ЛЕВА" и годината на емисия "2011".   Гръб:    На обратната страна на монетата е изобразен фрагмент от созополската икона "Св. Богородица Одигитрия" от църквата "Св. Йоан Богослов" и надпис "СВ. БОГОРОДИЦА ПЪТЕВОДИТЕЛКА".

Гръб: На обратната страна на монетата е изобразен фрагмент от созополската икона "Св. Богородица Одигитрия" от църквата "Св. Йоан Богослов" и надпис "СВ. БОГОРОДИЦА ПЪТЕВОДИТЕЛКА".Сребърна възпоменателна монета „Манастирът Зограф”

2013-12-14T03:28:58.249-08:00

От 21 март 2011 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Манастирът Зограф”, съобщиха от пресцентъра на банката.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ
Номинална стойност: 10 лева
Метал: сребро, проба 925/1000
Емисия 2011 г.d
Качество: мат-гланц, висше
Тегло: 23.33 г
Диаметър: 38.61 мм
Гурт: гладък
Тираж: 6000 броя

Монетата ще се продава на касите на БНБ за 66 лв. с ДДС.


(image)

На лицевата страна на монетата в лявата половина е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879”, изписана върху лентата. Под емблемата е номиналната стойност на монетата „10 ЛЕВА”, а до разделителната линия е изписана годината на емисия „2011”. В полукръг има надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”. В дясната половина е изобразена икона на Св. Георги Зограф, съхранявана в Зографския манастир в Света гора – Атон.

(image)

На обратната страна на монетата е изобразена старинна гравюра от ХІХ век, изобразяваща сградата на манастира „Св. Георги Зограф”, над която има надпис в полукръг „МАНАСТИР „СВ. ГЕОРГИ ЗОГРАФ”.Монетата е с тираж 6 хил. броя.

Автори на художествения проект са Иван Тодоров и Тодор Тодоров.
Намираме монетата ‘Манастирът Зограф’ за оригинална и различна от повечето други наскор издадени Български монети. Особено красиво е лицето на монетата, където в допълнение на традиционните символи на БНБ този път е добавено едно истински майсторско изображение на иконата Св. Георги Зограф. Нашите комплименти за авторите Иван Тодоров и Тодор Тодоров! Красиво допълнение за всяка колекция. source

С цена от 66 лева предполагаме, че това ще е последната 'по-евтина' Българска сребърна монета и следващите издания през тази и следващата година ще се появят на по-висока цена.БНБ пусна в обращение сребърната монета Гена Димитрова

2011-12-19T10:10:49.491-08:00

Трета от серията Бележити Български гласове пусната в обръщение на 2 Май 2011. Изненадата е 4,000 бройки тираж вместо обявените 5,000 броя. Цената от 109 лева с ДДС е значително по-ниска от тази на другите монети от серията Бележити Български Гласове и по-ниска от нашите очаквания. Очакваме монетата да се разпродаде бързо и цената на цялата монетна серия да се покачи скоро! И един скромен и коментар от нас: В момент, в който глобалната финансова система буквално се разпада пред очите ни, но все още почти никой не забелязва това, тази монета е отлична възможност за защита на вашите спестявания. Препоръчваме на всеки колекционер и инвеститор!

(image)
Сребърната Монета Гена Димитрова

Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване „Хан Крум”Първата монета от новата серия монети посветена на Българските народни приказки

2011-12-19T09:41:18.786-08:00

Първата монета от новата серия монети посветена на Българските народни приказки. Всяка монета е правена ръчно и е уникална сама по себе си. Повечето от монетите имат малки капки и подливания на оцветителните материали. Поздрави за автора за оригиналния дизайн.

(image)
На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, номиналната стойност „5 ЛЕВА“ и годината на емисията „2011“.

(image)
На обратната страна на монетата е изобразено цветно композиционно решение на приказката „Косе Босе“. Околовръст е изписано „БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ“ и „КОСЕ БОСЕ“.

Считано от 12 септември 2011 г., БНБ пуска сребърна възпоменателна монета с нанесено оцветяване „Косе Босе“ от серията „Български народни приказки“ със следното описание:

Технически параметри:

номинална стойност – 5 лева;
метал – сребро с проба 500/1000 с нанесено оцветяване;
тегло – 23.33 г;
диаметър – 38.61 мм;
гурт – гладък;
качество – мат-гланц, висше;
година на емисията – 2011;
тираж – 6000 броя.

Графични елементи:
Автор на художествения проект е Васил Попов.

Монетата е от серията "Български народни приказки" и ще се продава на касите на БНБ за 50 лв. с ДДС.
"Тази монета цели да събуди опознавателен и колекционерски интерес сред подрастващите чрез подбрана тема от приказките. Популярните и обичани български приказки са съхранили през вековете народната мъдрост. Възпитаването в морални ценности и норми може да бъде осъществявано и чрез събирането на монети, посветени на теми, свързани с хубавите и обичани български народни приказки. "Косе Босе" може да е добро начало на детска нумизматична колекция", пише в съобщението.Какво представлява Нумизматиката като наука?

2011-10-19T23:41:54.586-07:00

Нумизматика  е наука, изучаваща историята на монетите и платежните средства като цяло. Думата също означава и наука за монетите като исторически извори и пс това е помощна наука на историята и археологията.

Обект на нумизматиката са също и банкноти, ордени, медали и значки. Нумизматика се нарича също и колекционирането на монети като хоби, което пък е направило редките монети много скъпи и е превърнало нумизматиката в сериозен бизнес.

Нумизматика се нарича също и колекционирането на монети като форма на хоби. Колекционирането като хоби и търговията с монети са най-развити в САЩ и въпреки кратката история на Съединените щати, американските монети са особено ценни. Цените им в идеално качество варират от десетки хиляди долари до милиони в случай на голяма рядкост. Ценни и търсени са монетите сечени в Римската република и особено тези сечени по време на Римската империя, поради техната рядкост и многообразие. За историята на българските земи са важни както тези сечени в Рим, така и сечените във Византия и Европа през средновековието. В България наличието на много антични монети и черен пазар, е причина за иманярство, което унищожава важни археологични обекти.

В България все още нумизматиката не е достатъчно разпространена и българските монети могат да се намерят сравнително лесно и на добри цени. Най-редките български монети са сребърните монети от 1916 година, които са разпространени много малко като средство за плащане, а останалите са претопени. Ако тези монети бяха американски, щяха да струват не няколкостин долара, а няколкостотин хиляди. Затова нумизматиката и колекционирането на монети може да се превърне от хоби в доходна професия.Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване „Хан Крум”

2011-10-19T23:33:38.889-07:00

Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване „Хан Крум”. Монетата ще се продава на касите на БНБ за 84 лв. с ДДС.
Това е първата монета от новата серия на историческа тематика Средновековни български владетели”.
На лицевата страната на монетата са изобразени: фрагмент от миниатюра от Манасиевата хроника – хан Крум вдига наздравица със славянските владетели; емблемата на Българската народна банка с изписана върху лентата „1879” година; номиналната стойност „10 ЛЕВА” и годината на емисия „2011”. Околовръст по външния пръстен е изписан текстът „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”.
На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е изобразен фрагмент от миниатюра в Манасиевата хроника – хан Крум преследва ромеите. Околовръст по външния пръстен са изписани текстовете „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ” и „ХАН КРУМ”.
Художествения проект за монетата е Иван Тодоров и Елена Тодорова, а тиражът й е 5 000 броя.
Техническите параметри на възпоменателната монета са:
Емисия: 2011 г.
Номинална стойност: 10 лева
Метал, проба: Ag 925/1000 с нанесено частично позлатяване
Качество: мат-гланц, висше
Тегло: 23.33 г
Диаметър: 38.61 мм
Гурт: гладъкБНБ пуска сребърна монета от серията "Български занаяти"

2013-12-14T03:28:35.192-08:00


Сребърна възпоменателна монета от серията "Българските занаяти" беше представена пред журналисти в сградата на Българската народна банка. Монетата е посветена на занаята килимарство и ще бъде пусната в обращение от 23 октомври, каза подуправителят на БНБ Цветан Манчев, цитиран от БТА.Монетата, която ще бъде с тираж 7000 броя, е с номинална стойност от 5 лева и от утре ще може да бъде купена във всички каси на БНБ на цена от 28 лв. Тя е изработена от сребро, проба 500/1000 и е с нанесено оцветяване, поясни главният касиер на БНБ Стефан Цветков.
На лицето на монетата е емблемата на БНБ с годината "1879", номиналната стойност на монетата "5 лева" и годината на емисия "2007", а на гърба й е изобразен мотив от български килим, оцветен в червено, жълто, кафяво и зелено. Всеки от цветовете е нанесен ръчно,посочи Цветков.Авторският колектив, изработил монетата – художниците Иван Тодоров и Пламен Джерманов, бе избран с конкурс, а за избора на цветния детайл се консултирахме с експерти, каза Цветан Манчев.Монетата "Килимарство" е втората от поредицата сребърни монети с нанесено оцветяване, тя следва тематиката и дизайна на първата монета от серията, която бе посветена на лозарството и винопроизводството и получи голямо одобрение от клиентите ни, каза още Манчев. sourceПървата монета от новата серия посветена на Българските народни приказки.

2011-10-18T23:03:56.694-07:00

Първата монета от новата серия монети посветена на Българските народни приказки. Всяка монета е правена ръчно и е уникална сама по себе си. Повечето от монетите имат малки капки
 и подливания на оцветителните материали. Поздрави за автора за оригиналния дизайн.


Година на издаване:2011 
Серия:Български Народни Приказки 
Метал:Сребро 500/1000 
Тегло:23.33 грама (0.75 унции) 
Съдържание на Сребро: 11.67 грама (0.38 унции)
Обявен Тираж:6,000  
Деноминация:5 Лева 
Диаметър:38.61 мм 
Гурт:Гладък 
Автор:Васил Попов 
Лице:На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, номиналната стойност „5 ЛЕВА“ и годината на емисията „2011“.  
Гръб:На обратната страна на монетата е изобразено цветно композиционно решение на приказката „Косе Босе“. Околовръст е изписано „БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ“ и „КОСЕ БОСЕ“.  Сребърна Монета за Свети Валентин 2010

2010-01-26T07:55:22.111-08:00

Сребърна Монета за Свети Валентин 2010

По повод наближаващия празник на любовта Свети Валентин Първа инвестиционна банка, в качеството си на официален представител за България на Новозеландския монетен двор, предлага нова специална сребърна монета за влюбени.
Тя е с многоцветно изображение, изработена е от 1 тройунция сребро с най-високата проба 999/1000. Монетата е с диаметър 40,7 мм, а тиражът й е 20 000бр. Продава се за 96 лв. с ДДС в луксозна кутийка под формата на сърце, украсена с кристали „Сваровски”.
Монетата е посветена на празника на любовта – Свети Валентин, с нея бихме могли да отпразнуваме любовта и по всеки друг повод - годеж, сватба или годишнина от сватба.Златна монета 20$ американският "двоен орел"

2009-12-06T09:13:31.496-08:00

Златна монета 20$ американският "двоен орел"Най-скъпата златна монета в света е американският "двоен орел" от 1933 г. на стойност 7,59 млн. долара, която беше продадена на търг от "Сотбис" през юли 2002 г. в Лондон. Дотогава рекорда за най-скъпа монета - $4,14 млн. - принадлежеше на сребърен долар от 1804 г. Историята на "двойния орел" започва с треската за злато в Калифорния, в резултат на която в средата на 19 в. започва отсичането на първите златни монети. Те са с номинал 20 долара и са наречени "двоен орел", тъй като стойността им е два пъти по-висока от тази на обикновената 10-доларова монета. През 1907 г. скулпторът Огъстъс Сент-Годънс прави нов дизайн на монетата – на лицевата страна се вижда скален орел и надписа "IN GOD WE TRUST", а на обратната страна женска фигура, символизираща свободата. В този вид монетите биват отсичани до 1933 г., когато президентът на САЩ Франклин Рузвелт спира отсичането им заради световната икономическа криза. С решение на правителството златният стандарт в страната е премахнат, което означава, че хората трябва да обменят златните монети в друг вид ценности или валута.През 1933 г. са отсечени 445,500 монети. Повечето от тях нигога не са пуснати в обръщение и до края на 1934 г. са претопени. Две от тези монети са предоставени от монетния двор на Смитсъновия национален музей на американската история. Тези две монети трябвало да бъдат единствените "оцелели" златни монети от 1933 г. Оказало се, обаче, че липсвали монети – най-вероятно 20 на брой, които били откраднати от Джордж Маккен, който бил касиер в монетния двор. Той ги продал на своя приятел бижутер Израел Суит, който от своя страна бързо намерил купувачи за 9 от тях. Монетите били собственост на частни колекционери, докато тайните служби не ги иззели обратно до края на 1952 г. През август 2005 г. американските тайни служби обявяват, че са намерили още 10 златни монети. Те са предоставени доброволно от дъщерята на бижутера - Джоан Лангборд. В момента монетите се пазят във Форт Кнокс в щата Кентъки, където се съхранява една част от златния резерв на САЩ и редица банки.TWENTY DOLLARS 1933Единствената монета "двоен орел", която офици[...]Австралийската лунна серия 2008-2019

2013-12-14T03:29:42.947-08:00

Австралийската лунна серия 2008-2019Първата част на Австралийската Лунна Серия (1996-2007), вдъхновена от Китайският Лунен календар, е произведена от Пърт Минт, и е изключително популярна сред инвеститори и колекционери. Монетите от Австралийската Лунна Серия II (2008-2009) са направени от 99,99% чисто злато, което ги прави изключително надеждни и удобни средства за инвестиция в благородни метали. Също така Австралийското правителство гарантира за теглото и чистотата им. Успеха на дизайна базиран на Китайският Лунен календар, подтиква цената на емисията далеч извън рамките на инвестиционната и стойност. Фина изработка съчетана с ограничени емисии, придават голяма нумизматична стойност върху цената на тези монети. По-голямата част от тези монети са изсечени от преси с по-голям диаметър от нормалното, което допълнително добавя към престижният им вид. ДизайнЗадна Част: 2008 - Австралийските златни монети датиращи от 2008 имат изобразена мишка свита върху легло от камъни, на фона на стрък лют червен пипер. В дизайна е включено и логото на Пърт Минт, надпис "Година на Плъха", както и Китайски символ за "Плъх". 2008-Година на Плъха2009 - Австралийските златни монети датиращи от 2009 имат изобразен вол, който лежи на тревата под сноп бамбукови клонки. В дизайна е включен и на Китайският символ за "говедо". 2009-Година на Говедо2010 - Австралийските златни монети датиращи от 2009 имат изобразена Тигровата глава. В дизайна е включен и на Китайският символ за "Тигър", както и логото на съответният емитетен двор. 2010-Година на ТигърЛицева:Емитирани като законно платежно средство според Австралийският Валутен Закон (1965г.), всяка лицева част представя статуята на Нейно Величество Кралица Елизабет II. Също така в дизайна са включени страната производител, година на производство, деноминацията, теглото и сертификат за съответствие. sourceСечене на монети В Монетният двор на Пърт ще се произведат не повече от 30000 златни монети от 1oz . Производството ще се прекрати или в края на серията или когато емисията е напълно продадена, което се случи първо. Няма емисионно ограничение за следните[...]Titus, 24 June 79 - 13 September 81 A.D.

2009-12-06T09:16:25.675-08:00

(image) Titus Flavius Vespasianus was the hero of the Judean rebellion (from the Roman perspective) and a very popular emperor. He presided over the empire during the cataclysmic eruption of Vesuvius, which buried half the towns of the Bay of Naples, including Pompeii. He was described as handsome, charming and generous. Titus once complained that he had lost a day because twenty-four hours passed without his bestowing a gift. He was, however, generous to a fault, which depleted the treasury. If he had ruled longer, he might have brought the empire to bankruptcy and lost his popularity. He died of illness in 81 A.D., succeeded by his brother Domitian.Trajan, 25 January 98 - 8 or 9 August 117 A.D.

2009-12-06T09:17:13.934-08:00

Marcus Ulpius Traianus, a brilliant general and administrator was adopted and proclaimed emperor by the aging Nerva in 98 A.D. Regarded as one of Rome's greatest emperors, Trajan was responsible for the annexation of Dacia, the invasion of Arabia and an extensive and lavish building program across the empire. Under Trajan, Rome reached its greatest extent. Shortly after the annexation of Mesopotamia and Armenia, Trajan was forced to withdraw from most of the new Arabian provinces. While returning to Rome to direct operations against the new threats, Trajan died at Selinus in Cilicia.(image) Trajan's "bridge reverse" is normally linked with the monumental bridge built across the Danube by the famous architect Apollodorus of Damascus, an amazing example of Roman engineering. But Apollodorus' bridge is believed to have differed greatly from the bridge on coin and some scholars doubt any connection between the two. G.F. Hill suggested the bridge is the Pons Sublicius, a revered ancient wooden structure in Rome, often damaged by floods and presumably restored under Trajan. We could argue that the Danube Bridge is still a possible subject, since architecture is notoriously schematized on ancient coins.
While Apollodorus' own writings on the bridge are lost, it is depicted on Trajan's Column, and discussed in the writing of Cassius' Dio and Procopius of Caesarea, among others. The bridge, constructed with wooden arches set on twenty masonry pillars, is estimated to have been 1135 meters long and the river about 800 meters wide. Each gateway was protected by a castrum. Procopius tells us that during construction the river was diverted and about half of the pillars were built on dry land. Cassius Dio tells us that Hadrian removed the wooden arches to protect Moesia from northern invasions. Since Dacia continued to be a province for about the next 150 years, the bridge must have been rebuilt. Aurelian likely demolished it when he abandoned Dacia. In 1856, when the Danube was at a record low, all twenty pillars were seen out of the water. In 1906 two were demolished to ease navigation. In 1982 archeologists could only find the remains of twelve pillars. Both end pillars are still standing on the Serbian and Romanian shores.Caligula, 16 March 37 - 24 January 41 A.D. Germanicus Reverse

2009-12-02T04:55:09.931-08:00

(image) Caius Caesar was born in 12 A.D., the son of Germanicus and Agrippina Sr. He was nicknamed Caligula, meaning "little boots," by the legions because as a child his mother dressed him in military uniforms (including little boots). Initially he was very popular, succeeding Tiberius in 37 A.D. and for a few brief months ruling very well. However, an unknown disease drove him mad and his reign soon degenerated into debauchery and murder. He was murdered by the Praetorian Guard in 41 A.D.Caracalla, 28 January 198 - 8 April 217 A.D.

2009-12-06T09:18:27.269-08:00

Marcus Aurelius Antoninus, better known as Caracalla, was the son of Septimius Severus and Julia Domna, born in 188 A.D. He was named Caesar in 196 and Augustus in 198. Shortly before his death, Severus advised his sons, "Agree with each other, give money to the soldiers and scorn all other men." But the brothers hated each other and soon Caracalla had Geta murdered and massacred thousands suspected of supporting him. Although a capable military commander, the actual running of the government was left to his mother. He gradually slipped more and more into paranoia and delusions of grandeur before being murdered on his way to an Eastern campaign aimed at fulfilling his belief that he was the reincarnation of Alexander the Great.(image) Issued to commemorate victory in Britain. Compared to the Antonine period, the Severan base metal coinage lost most of its importance; it was replaced by the devalued silver denarius even for smallest daily transactions. As a result the coins are quite uncommon, especially the as, and an attractive example such as this British victory commemorative is quite rare. Between 208 and 210 A.D. Septimius Severus and his son Caracalla campaigned into Scotland (then Caledonia) and also restored Hadrian's Wall. The victories in the north pacified the island for the remainder of the century, but the aged Septimius died at Eburacum (York) in 211 A.D.Alexander the Great Coins

2009-12-06T09:18:53.262-08:00

(image) Alexander the Great gold stater, silver tetradrachm, and bronze hemiobol
Today, two rulers from ancient times stand out above all others: Alexander the Great and Julius Caesar. Alexander III was the greatest conqueror of all time. He never lost a battle, and at his premature death at about the age of 33 in 323 BC, he ruled over lands from Egypt to India.

These were powerful coins. They not only influenced the future of all subsequent coinage on three continents, they also depicted some powerful symbols, most notably Herakles (Hercules to the Romans), the ancient world's most powerful mythological hero, Zeus, king of the Olympian gods, Athena, the goddess who combined within her sphere both wisdom and warfare, and Nike, goddess of victory.

The following is a site on Alexander the Great coinage. Included are coins whose minting Alexander authorized during his lifetime, coins minted in his name and of his style after his death, and coins, medals, and tokens (and paper money) minted through the years depicting his portrait.Инвестиционно злато и монети

2009-12-06T09:20:31.857-08:00

"Трябва да изберете между вярата в естествената стабилност на златото и честността и интелигентността на членовете на правителството. С цялото ми уважение към тези господа ви съветвам, докато има капиталистическата система да гласувате за златото." Тези думи на Джордж Бърнард Шоу много точно описват статута на благородния метал като най-безопасната инвестиция във време на глобална икономическа криза и най-добрата защита срещу инфлация, валутни сривове и войни. Цитатът на Шоу не случайно е избран за мото и на естонската компания за търговия с инвестиционно злато Tavid. Тя отвори в България поредния си международен офис под името Tavex Gold & Exchange. Всеки желаещ вече може да закупи и най-вече да продава благородния метал на пазарни цени - нещо почти невъзможно досега в страната. Tavid e основана в Естония през 1991 г. (Tavex се казват всички международни офиси на компанията). Първоначално се занимава основно с валутни операции, а от 2004 г. навлиза и на пазара за инвестиционно злато, като започва да търгува с него по курс купува/продава подобно на валута. Tavid има свои клонове във Финландия, Латвия, Швеция, а вече и България. През 2008 г. обемът на продаденото злато от компанията е над 2 тона (виж графиката), което я прави най-голямата от този род в Северна Европа. За високото търсене през миналата година "помогна" най-вече глобалната криза, като данните показват, че пикът на продажбите е през октомври. От лесно по-лесно Бизнес моделът на Tavid е създаден с цел да улесни максимално покупко-продажбата на златни монети и кюлчета от клиентите. Компанията има свои обекти в търговски центрове, наподобяващи валутни бюра, в които всеки желаещ може да бъде обслужен за минути в зависимост от транзакцията. Фирмата предлага и услуги като обмяна на валута, експресни преводи между държавите, в които фирмата има офиси, както и теглене на пари в брой и други финансови операции.За да се продава златото на нормални цени, е нужно постоянно да се следи курсът на борсата и да се изчисляват котир[...]СЪОБЩЕНИЕ

2009-11-30T07:24:42.069-08:00

Във връзка с проведения анонимен конкурс за изработване на художествени проекти за сребърна възпоменателна монета "125 години от Съединението на България", емисия 2010 г., БНБ обявява следното класиране на представените проекти:
  • І място – проект с автори Симеон Кръстев и Иван Чолаков;
  • II място – не се присъжда;
  • III място – проект с автори Красимир Ангелов, Развигор Колев и Борислав Кьосев.

Сребърна възпоменателна монета "125 години от Съединението на България", емисия 2010 г., ще бъде отсечена по проекта с автори Симеон Кръстев и Иван Чолаков.
СЪОБЩЕНИЕ

2009-11-30T07:21:49.803-08:00

Във връзка с проведения анонимен конкурс за изработване на художествени проекти за сребърна възпоменателна монета "Белоградчишки скали", емисия 2010 г., БНБ обявява следното класиране на представените проекти:
  • І място – проект с автор Ваня Димитрова;
  • II място – проект с автор Пламен Чернев;
  • III място – проект с автори Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Сребърна възпоменателна монета "Белоградчишки скали", емисия 2010 г., ще бъде отсечена по проекта с автор Ваня Димитрова.
Златна възпоменателна монета „Св. Димитър Чудотворец”

2009-12-06T09:20:55.950-08:00

(image) Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета "Св. Димитър Чудотворец", съобщиха от БНБ. Цената, на която монетата ще се продава на касите на БНБ, е 640 лева без ДДС.
На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ с година "1879", изписана върху лентата. Околовръст е изписано "Българска народна банка" и номиналната стойност "100 лева", а годината на емисия "2009" е разположена над емблемата.
На обратната страна на монетата е представена съвременна реплика на черно-бяла гравюра върху дърво от 1870 г. на художника Никола З. Клинков. Околовръст е изписано "Свети Димитър Чудотворец".
Автори на художествения проект са Красимир Ангелов, Борислав Кьосев и Развигор Колев.

Грънчарство

2009-12-06T09:21:15.407-08:00

(image) БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета "Грънчарство". Цената, на която монетата ще се продава на касите на БНБ, е 38 лева с ДДС. Номинална стойност на парата е 5 лв. и тежи 23,33 г. На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ, а на обратната страна керамични съдове. Снимка Георги ПашковMонета по повод 130-годишнината на БНБ

2009-12-06T09:22:14.307-08:00

(image) Сребърна възпоменателна монета с нанесен силикатен емайл "130 години Българска народна банка" ще бъде пусната в обращение от 18 май, съобщи на пресконференция днес подуправителят на БНБ, управление "Емисионно", Цветан Манчев.
Цената, на която монетата ще се продава на касите на БНБ, е 60 лв., а номиналната й стойност е 10 лв.
Тя е изработена от сребро, качество мат, висше, тежи 23.33 грама и ще бъде в тираж 4000 броя, посочиха от Централната банка.
На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ с години "1879" и "2009", изписани върху лентата. Околовръст са изписани "Българска народна банка", номиналната стойност на монетата и годината на емисия - "2009".
На обратната страна на монетата е изобразен фрагмент от витраж в сградата на БНБ. Автори на художествения проект са Развигор Колев и Борислав Кьосев.110 години от рождението на Дечко Узунов

2009-12-06T09:24:13.626-08:00

(image) Българската народна банка пуска в обращение от медна възпоменателна монета, посветена на 110 г. от рождението на художника Дечко Узунов, съобщиха от институцията. Монетата е част от серията "Бележити български творци". Автор на художествения проект е Петър Стойков.
На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ с година "1879", изписана върху лентата. Околовръст са изписани "Българска народна банка", номинална стойност "2 лева" и годината на емисия "2009". На обратната страна е изобразен художникът Дечко Узунов и надпис околовръст "110 години от рождението на Дечко Узунов".
Монетата тежи 16,40 грама, в диаметър е 34,20 мм, качество - мат-гланц, висше, тиражът й е 8000 броя. Цената, на която монетата е 18 лева с ДДС.