Subscribe: Pavel Nenkov
http://nenkov.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Bulgarian
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Pavel Nenkov

Pavel Nenkov

Updated: 2014-10-07T08:42:21.784+03:00

 Протест пред Парламента!

2009-01-14T17:31:11.242+02:00

За разлика от протеста преди Коледа, когато народните избранници малодушно избягаха от страх, днес бяха възприели друга тактика - беше мобилизирано де що има ченге, жандармерия и т.н. Железни огради, кучета, джипове, щитове, палки и противогази. Май само танковете бяха забравили...Пък премиерът избягал чак в Москва, да се скрие от народната любов :)С една дума когато става въпрос да се бият протестиращите граждани имаме супер организирана полиция, виж като трябва да се гонят мутрите изведнъж - "закона ни пречи, пък не можело да ги хванат, пък не трябвало да ги бият и т.н."Много интересно защо не биха своите колеги ченгета, когато пушиха и пиха вода???Ето малко снимки да добиете представа:Ето и малко видео:http://vbox7.com/play:7b4e2f1ahttp://vbox7.com/play:d5b6aa2dhttp://vbox7.com/play:9ac2648e[...]Протест!

2008-12-19T16:15:58.428+02:00

Преди малко ходих до Парламента. Ето снимки от протеста на Зелените, студентите и зърнопроизводителите. За съжаление полицаите бяха почти колкото протестиращите. Май затова сме на тоя хал - щото всеки си стои мирно и тихо и чака някой друг да свърши работата...


(image)
(image) (image)
(image) (image) (image)Граалът на слънчевата енергетика

2008-10-28T17:19:52.423+02:00

Слънцето е огромен и неизчерпаем източник на енергия намиращ се толкова близо до нас. На практика всички живи същества черпят от него - растенията чрез фотосинтезата, а другите организми ползват енергията която са съхранили в себе си растенията.

Хората сме създали начин да преобразуваме слънчевата енергия в електрическа, но за съжаление все още нямаме икономически изгоден начин да "складираме" и ползваме когато ни потрябва произведеното електричество. Затова и изнамирането на способ за съхранение на произведеното от фотоволтаичните системи електричество се приема като аналогия на легендите за откриването на Светия Граал.

Ето че учени от MIT (Massachusetts Institute of Tehcnology) може би са направили крачка в тази посока: MIT: Solar power storage discovery

Системата, която учените са създали имитира процеса на фотосинтезата при растенията, като разгражда чрез катализатори водата на кислород и водород, които могат да се обединят по късно в горивна глетка. Системата работи при стайна температура и не е сложна за изработка.

Според единият от изобретателите, това е само началото, като след 10 години всяко едно домакинство ще може да си произвежда елекричество за задоволяване на нуждите си."А не можем ли без държава?"

2008-08-27T15:29:24.281+03:00

Преди около 2 седмици се разхождах по малките улички в центъра на Пловдив и се натъкнах на сценка, която според мен илюстрира чудесно липсата на "държава" в държавата България.

Снимката представлява каруца, чинно паркирала на мястото за спиране на полицейски автомобил пред III РПУ Пловдив. Ето я и снимката:


(image)
Сядайки да пиша това, се сетих за заглавието на статия, която прочетох наскоро във в. Дневник. Тя се казва "А не можем ли без държава?" и също чудесно описва докъде сме се докарали.
Ако трябва да перефразирам един популярен соц-лаф: "Управляващите лъжат, че има държава, ние ги лъжем че им вярваме и че спазваме законите".

Това е играта на надлъгване в България. И нека не се оправдаваме само с фразата: ама те управляващите крадат и не спазват законите. Ние гражданите на страната правим същото всеки един ден. Да вземем за пример едно просто правило - спирането на пешеходна пътека. Колко от нас редовно спират, виждайки пешеходец да пресича. Почти никой, нали? Или пък потеглянето на зелен светофар, респективно спирането на жълт. Мен лично за 5 години шофиране в София са ме блъскали 2 пъти на кръстовище отзад, защото на жълто намалявам скоростта, вместо да дам мръсна газ. А колко от нас ще признаят с чиста съвест, че не са дали 5 лева на полицай, хванал ги да шофират я с превишена скорост, я говорейки по мобилният телефон?

Това си е българинът, едно същество което обича да нарушава правилата и закона, след което да отиде в кръчмата, да се напие и да псува другите, които нарушават правилата и закона.

Лошото е че на финала ние хората на България задължително губим."Кой уби електрическата кола?"

2008-08-13T15:35:04.786+03:00

Цитирам заглавието на този документален филм като начало на размислите относно ролята на автомобилният транспорт за Глобалното затопляне. Доколкото съм запознат автомобилите са сред основните виновници за този процес. Естествено е тогава с нарастване на заплахата за човечеството да нараства и търсенето на нови технологии, които да помогнат в борбата с Глобалното затопляне.Една технология, която беше като че ли отречена в началото на деветдесетте е електромобила. По това време той беше твърде тромав и бавен, а поради големината и теглото на акумулаторите изминаваше едва няколко километра с едно зареждане. За сметка на това времето за пълно презареждане беше почти денонощие. Оттогава изминаха две десетилетия, през които технологиите промениха нещата драстично. Сега вече е напълно реалистично да се произведе електромобил, изминаващ 200 и повече километра с едно зареждане, като при това е възможно да бъде презареден буквално за минути. Тайната се нарича литиево-йонни батерии. Да, същите тези които ползваме в лаптопите.В момента идеите за производство на електромобили са хит в автомобилната индустрия. В Щатите спортният електромобил Tesla roadster с цена около 100 000 USD е продаден за година напред. Норвежката компания Think Norway с неиният градски електромобил TH!NK беше звезда на тазгодишното автомобилно шоу в Детройт. Освен нови компании старите автомобилопроизводители също работят усилено в тази посока. Големите имена като Дженеръл мотърс с марките си Opel Flextreme и Chevrolet Volt са на прага на промишленото производство. Японските им конкуренти от Тойота пък отдавна са едни от пионерите в смесените бензиново-електрически двигатели, познати като хибридни, а от следващата година се каня да пуснат plug-in hybrid, т.е. хибриден двигател, който е способен да работи и само като електрически (в града например). Mitsubisi са почти готови с i-MiEV. Други големи японски производители - Subaru извадиха от торбата с фокусите R1 - малък градски електромобил, способен да измине около 100 км. с едно зареждане, като се презарежда за 15 мин. А компанията Smith Electric Vehicles продава даже електрически транспортни камиони!Естествено в момента електромобилите са скъпи и потребителите нямат стимул да ги купуват. [...]Езикът на триглавата ламя

2008-07-29T10:38:52.628+03:00

Както се казваше в популярна наскоро реклама "гледам и не вярвам на ушите си". Та слушам аз какво казват европейските чиновници и политици на българските си колеги, но после от отговора на нашите управленци, установявам че явно говорят на някакъв друг език, различен от официалният български. Ето например няколко фрази на книжовен български и на езика на тройната коалиция, на която май по й приляга прозвището триглавата ламя:

  • "Никой от управляващата коалиция не отрича критичните проблеми" - в превод означава, това че не отричаме, не значи че признаваме за каквито и да е било проблеми.
  • "Държавата има готовност и възможност да компенсира спрените пари по програмите на Европейската комисия" - т.е. след като ни хванана, че крадем от европейските данъкоплатци ние ще си крадем от българските, то и без това българина е свикнал да го крадат яко, а той да си мълчи.
  • "Коалицията не е само тройна, но и трайна" - да разбираме ще се краде до край, пък след нас и потоп.
  • "Въпреки желанието на Брюксел правителството не може да "прочисти" съдебната власт, защото тя си е такава" - правителството не може, не иска и няма никакво намерение да решава проблемите на съдебната власт, даже всъщност на крадливите властимащи една корумпирана съдебна система е много удобна - така си знаеш, че дори и да те хванат, ще си платиш и толкоз.
Ами това е. И на следващите избори, като пак не отидете да гласувате, много моля после да не се чудите защо на власт са мошеници, крадци и престъпници!Народно интернет творчество...

2008-07-10T15:30:11.252+03:00

Избрано от блога на Емел Етем:*

"6.28 часа сутринта - Нещо гръмна. Много важно. Да си гърми.

6.40 ч. - Пак се гърми. Аман бе, човек не може да си поспи!

7.00 ч. - Гърми и не спира. Досадно. Къде ми е законът, че да си почета, докато ми правят прическата, и да си подбера тоалета.

7.30 ч. - Фризьорката ми е притеснена нещо. Били гръмнали 2000 тона... нещо си там. Дреме ми, нали в моя си закон не го пише.

7.40 ч. - Сергей ми звънна. Нещо му съборило кафето. Пита знам ли нещо. Откъде да знам пък аз. Не знам, естествено.. И фризьорката нищо не знае. Пита ме мене. Лигла.

8.00 ч. - Някакъв военен ми звъни. Обяснявам му, че съм на фризьор и да не ме безпокои. А, началник-щабът бил. Не го знам тоя. Абе, проверих си в закона. Никъде не пише какво да правя. Пише какво да не правя. Уу... тези обувки не съм си ги носила още.

8.15 ч. - Сергей настоява да ида да видя защо му подскача кафето още. Да иде и да си види сам. Казах му го, ама го мързяло. Да ида аз, той бил шефът и се нуждаел от очи и уши. Добре де, тръгвам. И Ахмед нещо любопитства, ама и той зает. Е, все аз ли да ходя!?!!?

8.15 ч. - Отидох, видях, скъсах си чорапогащника. Нещо гори, нещо гърми, не е бедствие, не е авария. Не е природна катастрофа. Не е в моя ресор. В моя закон си пише много ясно "бедствие е земетресение от 10 по Рихтер нагоре, паднал астероид, всемирен потоп" и все такива неща. Бойко! Ти си виновен! Да ти го кажа в очите. Аз да не съм министър на всичко? Що ме разкарвате по никое време? И си скъсах чорапогащника и не можах да видя къде ще почивам през лятото. Досадници такива. Помолих Ахмед да ми прати актуалния списък на нашите фирми, които да се заемат с почистването.

11.00 преди обед - Пресконференции, досадно. Гладна съм...

23.00 преди полунощ - Сергей настоява да ходя по телевизиите и да обяснявам какво пише в закона ми. Неграмотници! Да си го прочетат сами! Какво има да обяснявам. Още ме е яд за чорапогащника!"

*източник ИнтернетПротест за Младост

2008-06-17T11:03:19.374+03:00

Кметът на Младост спечели изборите преди по-малко от година с обещания, че ще спре вандалското застрояване на игрищата и детските площадки. Само след половин година от спечелването на изборите обаче избирателите както винаги се оказахме излъгани.

Сега нещата се обръщат на 180 градуса и общината предлага Подробен устройствен план, предвиждащ масово строежи върху градинки, горички, детски съоръжения и междублоковите пространства.

И без тези планове животът в "Младост 1" вече е ад. Проблемите с инфраструктурата са много тежки. Улиците са тесни, с огромни дупки, трафикът е ужасно натоварен, бул. Малинов сутрин е тотално задръстен, местата за паркиране са наполовина по-малко и колите паркират по тревните площи и тротоарите. Децата, които нямат наблизо площадка или училищен двор, играят между спрелите коли или направо на улицата, което е крайно опасно.

Предлаганите промени ще задълбочат тотално съществуващото положение. Квартал Младост (както и всички останали) се нуждае от спешно довършване на метрото, нов излаз към Цариградско шосе, хиляди нови паркоместа (но не за сметка на зелени площи), нормални улици (кърпенето на пътя, без след това да се постави маркировка, не е нормален път!).

Общинарите естествено не им пука как ще живеят хората, евентуално ще се сетят преди следващите местни избори да открият 2-ра пешеходна пътека над бул. Малинов. Само дето 1 пътека на 4 години не е достатъчно!!!

На мен лично ми писна да си мълча, докато едни хора вземат едни пари и после се чудим защо живеем в такъв зле организиран, презастроен и мръсен град!

На сайта: http://savemladost.ludost.net/ има призив за протест пред общината срещу идеите за унищожаване на малкото останали зелени площи.

Дали ще има смисъл от протеста? Не знам! Но знам, че ако не направим нещо, догодина градинката пред блока ми ще стане бетонен изкоп. А след две години ще гледаме кмета на снимка как реже лента пред пешеходна пътека №2. Така де, две пътеки за четири години - стига ви толкова...
Тъмната страна на силата на медиите

2008-05-19T10:42:18.425+03:00

Всички знаем, че медиите са четвъртата власт. Чрез разгласяваната от тях информация гражданите основно съставят своето мнение по този или онзи въпрос, който ги вълнува.

Вчера се проведе учредителната конференция на партия "ЗЕЛЕНИТЕ". В Инициативния комитет на партията виждам основно лицата от еко протестите от последната година. Това са млади хора, които нямат "съмнителни" бизнес интереси, а нещо повете - почти всички от години работят за различни "зелени" каузи.

Ето как обаче беше отразена конференцията от някои медии:


вестник Монитор

"Зелени учредители сгазиха закона...
...Запознати твърдят, че зад проекта за партията стои самият Прокопиев, който използва екологичните акции за прикритие на строителния си бизнес. В допълнение бизнесменът имал амбициите да се кандидатира за президент и смятал зелената идея за подходящо за целта средство."

Dariknews.bg

"Учредяват официално партия "Зелените" - статията е илюстрирана със снимка от строеж на плаж.
Текстът под снимката гласи: "Една от кампаниите на "Зелените" беше унищожаването на Иракли" ???!!!
Предполагам че става въпрос за техническа грешка, може би са искали да напишат - ПРОТИВ унищожаването на Иракли, ама знае ли човек...

в. Дневник

"В България има нова еко партия - "Зелените". Тя бе учредена в София от изявени еко активисти, застава твърдо срещу ядрената енерегетика и обеща да не се коалира с други формации "

За сведение на медията, партията има Програма, в която се описват основните приоритети:
-Опазване на околната среда
-Устойчиво развитие
-Развитие на демокрацията
-Общество
-Здравеопазване
-Образование и наука

и да има и

-Енергетика от ВЕИ и постепенно отпадане на ядрената енергетика

Как точно от Дневник стигнаха до извода, че основната цел на партията е: "застава твърдо срещу ядрената енергетика", не е ясно? Горният цитат е явно собствена интерпретация на в.Дневник.
А пък въпросът за коалиране с други партии въобще не е дискутиран на Конференцията, нито присъства в Програмата...

Господа журналисти. Напомням Ви, че Вашето призвание е да отразявате информацията коректно, а не да заблуждавате обществото!!! Не че манипулирането на общественото мнение е ново явление, особено що се отнася до вестник Монитор, закупен миналата година от бившата шефка на "тото-то" ( С какви пари държавен служител си купува медия е отделен въпрос? ), но поне за в.Дневник имах по-добро мнение...

Да не бъдем пасивни свидетели на унищожаването на квартала ни!

2008-05-10T09:23:40.648+03:00

Очевидно е че властите тихо и мълчаливо работят най-вече в полза на джоба си и против нашите граждански интереси. Нека не бъдем мълчаливи свидетели на това. Ето един интересен сайт където може да получите информация за предвидените за строеж сгради в квартал Младост (естествено предимно в зелените междублокови пространства). На сайта е дадено и примерно протестно писмо до общината. Мисля че колкото и да е малко, това е едно добро начало на опитите да научим администрацията да си върши работата съвестно и в интерес на гражданите (което всъщност и е работата).

ето линк: http://sofia-mladost.com/ML-pup.htmlКак се "бори" престъпност в България...

2008-05-10T07:01:01.154+03:00

Първата работа на новият министър на вътрешните работи бе да обяви, че в България няма мафия ??? !!!

Ашколсун, дет се вика, бравос!!!

Ей така се решава проблема кардинално - отричаме че съществува, после си свиркаме, а когато от Европа пак ни напомнят за поетите от нас ангажименти можем да обявим всичко за проблем с комуникацията, хахаха...

Всъщност, не е смешно!Какво стана със завода за боклук?

2008-04-15T14:00:26.256+03:00

Покрай натовареното ежедневие и връхлитащите ни един след друг проблеми, много често забравяме за наистина важни неща, а после когато в обществото почне дискусия по проблема си казваме - еййй, вярно бе, това го бях забравил, брей кога мина времето и пак нищо не е свършено...Мисълта ми е за завода за преработка на отпадъците на София, който и тази година е не по-малко виртуален от преди. Обвит в мистификация на границата на реалното, аха аха да го пипнеш и...Проблемът има и друго измерение - конкретна информация относно въпросният завод трудно, а да не кажа невъзможно може да бъде открита. Пробвах в сайта на Столична община. Там открих например Програма за управление и развитие на Столична община (ето линк ), където от точка 5.1 се вижда следното решение:- да се изготви инвестиционен проект "Управление на отпадъците на Столична община"; със срок 2009 г.- да се подготвят тръжни документи за инсталациите за предварително третиране и компостиране, инсталациите за термично третиране (ако е необходимо); със срок 2008 г.- да се извърши оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и да се даде комплексно разрешително на инвестиционното предложение за управление на битовите отпадъци на СО; със срок 2008-2009 г.Какво излиза: документите за търг за инсталациите ще се направят преди проекта за управление на отпадъците, а вероятно и преди оценката за въздействие на околната среда (ОВОС)!И това ако не е абсурд!!!Друго което ми направи впечатление, е как в началото се говори за инсталации за предварително третиране и компостиране, после се промъкват инсталации за термично третично (ако е необходимо), а накрая има точка:5.1.10. Работно проектиране и строителство на инсталация за термично третиране: (в случай, на доказана необходимост от изграждане в ППП) ; със срок на проектиране 2008 – 2009 г.Пак излиза, че преди и без да бъде взето принципното решение как ще се събира и обработва боклука на София, вече ще имаме едно напреднало проектиране, а най-вероятно и подготвени тръжни документи за завод за термична обработка (разбирай изгаряне).Т.е. слагаме каруцата пред коня и правим квот [...]За кожата на едно ченге

2008-03-28T17:11:07.911+02:00

"На сватба на син на висш служител в МВР попитали: "А сега как да сядат гостите?"
"Много ясно", отговаря домакина, "редите се така - мутра, милиционер, мутра, милиционер..."

Оказа се, че така разказан вица всъщност не е май много далеч от истината. В безочието си другаря Румен Петков така се оплете в лъжите си, че вече не е ясно кой кого кога е посетил и по чия покана...

Всъщност аз имам един конкретен прост въпрос - в коя друга нормална и демократична страна Министъра на вътрешните работи лично извършва оперативни задачи??? Както и да го погледне човек, няма никаква причина за среща на министър с престъпни елементи.

Но защо се учудваме, след като властта в България е на практика недосегаема и безконтролна, че почти всеки един министър / шеф на агенция / ръководител отдел / до последния чиновник в цялата бюрократична машина се е заел предимно с две неща - (А) да вземе подкуп (Б) да открадне нещо

Не знам какво трябва да направим за да се променят нещата. Отсега е ясно, че следващите които дойдат на власт след това тотално корумпирано правителство (ГЕРБ вече примляскват сладко-сладко) ще направят абсолютно същото. Пак ще се почнат едни сделки на тъмно в последният момент, търгове с предопределен победител, роднини на всеки километър...

Не казвам че на запад от нас не се краде и няма корупция. Разликата е че когато някой бъде хванат не се ослушва ами си подава оставката. На момента. Тук при нас всичко става не "со кротце, со благо", а предимно со много кютек.Акция за природата в петък

2008-03-26T08:57:34.001+02:00

От сайта saverila призовават по случай посещението на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу в София, да излезем и да защитим българската природа от безразборното и незаконно строителство. Явно е че държавата е абдикирала от задълженията си и даже по-лошо - стиснали са си ръцете с престъпността, всеки е грабнал по една голяма лъжица и бърка яко в кацата с меда, на принципа след мен и потоп...

ето линк: http://saverila.ludost.net/„Нормална практика” или за лудия и зелника….

2008-03-13T13:27:20.217+02:00

Според премиера Станишев блокирането на средства било "нормална европейска практика, когато има съмнения за целесъобразността на една или друга операция". Много интересно, защо премиера чака да му се каже от друго място, че има „съмнения” вместо да се гледа работата, която май беше Министър-председател на Република България. Излиза че задълженията му се изпълняват от други. В такъв случай няма смисъл да заема този пост. Естествено другаря Станишев ще стиска зъби и няма да си подаде оставката докато не бъде принуден от силата на обстоятелствата. На всички е ясно че приказките на нашите политици за морал са чиста проба замазване на очите на хората

Май стана нормална практика, престъпленията и безхаберието на управляващите да се обявяват за „нормална европейска практика” (справка - Доган и купуването на гласове или обръчите от фирми). Това което на запад наричат корупция и престъпления у нас бива омаловажавано и замазвано с умалителното „корупционни практики”.

Нека се разберем – няма такова животно „корупционни практики” има КОРУПЦИЯ и ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Както за една жена не може да се каже, че е „малко бременна”, така и няма малки конфликти на интереси например.

Крайно време е да почнем да наричаме нещата с истинските им имена. Защото осъзнаването на един проблем е първата стъпка от решаването му.

За господата на власт, които очевидно така са се ояли и самозабравили, може и да е нормално. Само че за мен не е нормално да търпим такива управници, които крадат така че да остане и за правнуците им, след което да ни обясняват благо, че това било… ”нормално”


Идея за развитие на "слънчева" енергетика в България

2008-03-10T11:10:43.403+02:00

Според последните изисквания на Европейският съюз, страните членки на ЕС, в това число и България се задължават да произвеждат 20% от своето електричество от ВЕИ. В момента у нас този процент е около 8%, като основните мощности са от водно-електрически централи, малка част е от вятърни и нищожна част от слънчеви (фотоволтаични). Производството на електроенергия от ВЕЦ-ове е доста добре развито в България, поради наличието на сравнително гъста речна мрежа. Производството на електричество от вятъра, което стана хит през последните няколко години за съжаление страда от един основен недостатък – местата където има вятър, достатъчен да се строят и експлоатират такива съоръжения, са ограничени предимно до морските и планинските райони на страната. За разлика от вятъра обаче, слънце има на цялата територия на България, като разликата между „най-силната и „най-слабата” част не надхвърля 10%. Това дава основание да се мисли за сериозното развитие на този вид енергетика у нас. Производството на електроенергия от слънцето не е евтино, но ако сравним стойността на 1000 MW “слънчева” централа със същата „атомна” не мисля че разликата ще е голяма. За сметка на това атомната централа, каквото и да говорим, си е технически една контролирана бомба, като отработеното гориво остава в "наследство" на поколенията, докато фотоволтаичните системи са напълно безвредни, не изискват гориво и дори нямат нужда от почти никаква поддръжка. Тези системи естествено произвеждат енергия само през деня, но тогава е и пикът в използването на електроенергия, така че ползата от тях е безспорна.За да се подпомогне развитието както на промишленото, така и на „домашното” въвеждане на фотоволтаични системи в страната се изискват сериозни законови и финансови ангажименти от страна на парламента и правителството. Понастоящем нормативното подпомагане на производството на електроенергия от слънцето е уредено чрез въвеждането на преференциална цена за изкупуването на тази енергия от 718 лв на мегават, т.е. около 72 ст. на кило[...]Големи сме овце...

2008-02-18T14:47:25.791+02:00

Референдумът за Бургас - Александропулис не успя да събере 20% избирателна активност? Какво ще рече това - че така нареченото гражанско общество в България на практика липсва. Щом като по такъв важен за целия регион въпрос, касаещ до голяма степен туризма и бъдещето на местните жители, излизат да гласуват едва 20% от избирателите... сами си правете изводите. Вярно е че хората нямат вяра на правителството, но пък да си стоиш в къщи, да лющиш ракия и да псуваш властта, а след това да се чудиш що в България сме толкова зле, а в Румъния строят завод на Нокиа например...
Искам да кажа, че е крайно време да спрем да обвиняваме за положението си "другите" - било то партии, администрация и т.н. Истината е че нищо няма да се оправи от самосебеси или пък някой друг ще ни го свърши, а пък ние в това време ще си дремуцаме сладко пред телевизора.
За съжаление този тип мислене е до голяма степен пропито в нас, както се вижда и от въпросната избирателна активност. И естествено всеки сам за сабе си си е намерил оправдание защо не бил гласувал - на един му било студено, друг разбрал че референдумът няма правна стойност, трети... Но след години ако недай боже стане някоя еко катастрофа всички ще ревнат в един глас - "ония нашите управници" са виновни. Само дето когато трябваше да ревете, си стояхте в апартаментите, вечерта попсувахте гледайки новините, а сега ревете "след дъжд - качулка", както се казва в народната мъдрост.
Както се казва - всеки народ получава управници каквито заслужава! Така че много моля не се учудвайте защо нас ни управлява коалиция от двама крадци и един глупак (може и да са трима крадци но е трудно за доказване).Толкова малък, а вече "писател" :) :) :)

2008-02-13T16:35:55.551+02:00

Днес се порових в нета и намерих един разказ който съм писал на 10 годинки. Прочетох го, порадвах му се, посмях се и сега го публикувам:

ГРАДЪТ НА МАЙСТОРСТВОТО

В една далечна галактика, в шестия звезден куп, в третата планетна система, на най-хубавата планета имало една страна, в която хората си помагали взаимно и били щастливи. Там царели дружба, мир и разбирателство. В най-хубавия град, наречен Градът на майсторството, имало много красиви цветя, дълги и прави булеварди, статуи и къщи.
Къщите били много разнообразни. Имало къщи като спагети, имало сплескани като домати, високи и дълги като краставици.
Един ден в града дошъл страшният космически магьосник Албумар-2. Той поискал от старейшината на града да построи там големи заводи. След голям размисъл старейшината се съгласил. От комините на заводите започнал да излиза страшен черен дим, с който магьосникът бил погубил много планети. Този дим се превърнал в огромен Кисел дъждл От зъбите му изскачала отровна вода и където паднела, всичко ставало на мъртва, нажежена пустиня.
А през това време едно малко момче тръгнало на път, да спаси града. То си помислило: “Ако тръгна по планетата, не ще намеря човек, който да ми помогне. Затова трябва да си построя пегас, който да ме отнесе до съседната галактика.” Момчето дълго време строило звездния пегас, накрая го яхнало и полетяло към нови здездни светове. По пътя три пъти пропадало в звездни дупки, докато измине 18 парсека. И най-накрая то стигнало до съседната галактика, където живеел звездният елен. Той не можал да му помогне, но му казал, къде живее неговият по-голям брат – галактическият лебед. И момчето отново се отправило на път. Дълго летяло, но накрая стигнало до царството на лебеда. Лебедът го изслушал и казал: “ Аз ще ти помогна, ако си смел, умен и упорит. Първо трябва да отидеш в ъгъла на галактиката, да откриеш хиперзвукогалактическия змей и да донесеш яйцето от гнездото му.” Тогава момчето приготвило пегаса за далечен път и отлетяло до ъгъла на галактиката, преборило се с хиперзвукогалактическия змей, взело яйцето му и се върнало при лебеда. Той направил голяма магия и превърнал яйцето във вълшебна флейта.
Момчето се върнало на своята планета и засвирило. То свирило дълго време, докато планетата се превърнала отново в рай. Благодарните майстори построили паметник на момчето и всеки път, когато в страната идва лош човек, камъкът оживява, момчето засвирва с флейтата и прогонва злите намерения на неканения гост.1984 по Оруел или как МВР ни прави на маймуни...

2008-02-11T13:49:00.366+02:00

(image)

След като онзи ден четох в медиите за новата "Наредба за категориите данни и реда, по който се съхраняват и предоставят от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, за нуждите на националната сигурност и за разкриване на престъпления", и разбрах за предвидените в нея възможности за тотално следене на интернет трафика и телефонните разговори първоначално се посмях, после обаче се размислих: то така се почва – първо уж в името на сигурността следене на интернет, после нещо друго и докато се усетиш и не можеш до тоалетната да отидеш без да си попълнил молба в 3 екземпляра…

Мисълта ми е за демокрацията, правата на гражданите и по точно нарушаването на последните, което се оправдава с разтегливи понятия от типа на „национална сигурност”.
За да не бъда голословен по-долу давам текста на въпросната Директива с която МВР обяснява поредното нарушаване на правата на гражданите:

Директива 2006/24/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 година
за запазване на данни, създадени или обработени, във връзка с предоставянето на обществено достъпни електронни съобщителни услуги или на обществени съобщителни мрежи

Чл.(21) Тъй като целите на настоящата директива, а именно да хармонизира задълженията на доставчиците да запазват определени данни и да гарантират, че тези данни са достъпни за целите на разследването, разкриването и преследването на СЕРИОЗНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, както това е определено в националното законодателство на всяка държава-членка, не могат да бъдат задоволително постигнати от държавите-членки и могат следователно поради обхвата и последствията от настоящата директива, да се постигнат по-успешно на общностно равнище, Общността може да приеме мерки в съответствие с принципа на субсидиарност, предвиден в член 5 от Договора. В съответствие с принципа на пропорционалност, предвиден в посочения член, настоящата директива не се простира по-далеч от необходимото за реализирането на тези цели.

Цялата наредба може да прочетете оттук: Директива 2006/24/ЕО

Значи според Европа, може да се подслушва когато говорим за сериозни престъпления. Да обаче в българската наредба думата сериозни е „мистериозно” изчезнала. Така вече МВР може да подслушва който си иска, а не само лица заподозрени да речем в трафик на наркотици, хора или други подобни наистина ТЕЖКИ престъпления.

Друг е въпросът че Директивите на ЕС имат по-голяма правна стойност от нашите наредби, т.е. ако има противоречащи си моменти, важи написаното в директивите (ако термините които използвам не са правно издържани, моля да ме извините). Сега остава да разберем къде и как трябва да се оплачем за да може подобни безобразия да бъдат прекратени. Ако някой има идеи, моля нека да пише в коментарите…Най-после!

2008-02-06T10:58:04.754+02:00

Народното събрание реши целият текст на "Държавен вестник" (dv.parliament.bg) да се публикува в интернет. Все още в момента ако имате нужда да прочетете даден закон и свързаните с него наредби, правилници и т.н. може да го направите… срещу заплащане чрез някоя частна фирма, издател на юридическа литература. Нито в интернет страницата на Парламента, нито в тази на Държавен вестник, нито в „е-портал”-а на правителството, не може да се докопате до така нужното законодателство. България е единствената държава в ЕС, чието официалното издание не е достъпно за нейните граждани безплатно в мрежата.
Това би трябвало да се промени от 1-ви юли според промени в Закона за "Държавен вестник", според които последният следва да поддържа сайт със свободен и безплатен достъп!
Оставам леко скептичен все пак, имайки предвид безхаберието и анархията царяща в държавата, предполагам че този срок няма да бъде спазен поне с година . Дотогава ако все пак имате нужда от някой закон, може да проверите на www.lex.bg. Там има безплатна секция със закони, правилници и кодекси. Най-важната част обаче – Наредбите към различните закони липсва, а всеки който се е занимавал със четене на закони знае, че най-важните неща биват по правило описвани в наредбите…Добри новини за Иракли

2008-01-31T11:49:25.798+02:00

Вчера прочетох, че от РИОСВ Бургас са издали заповед за спиране на започналото строителство в Иракли :) :) :)

Това показва, че разлайването на кучетата върши работа... т.е. има шанс да спасим малкото останала незастроена природа в България. Естествено в момента в който позатихнат нещата инвеститорите ще “изпълзят” отново и ще се лее бетон :(

Както знаем чиновниците са готови да вземат парите и да подпишат всякакви разрешителни документи в момента в който усетят, че “жегата” е отминала, така че нека бъдем нащрек (уффф много соц прозвуча, ама нейсе – Венсеремос! :) )

Кучетата си лаят, кервана си върви...

2008-01-28T16:59:24.045+02:00

Днес прочетох в "Дневник", че строителството в Натура 2000 зоната "Иракли-Емине" е започнало. Ето и снимка, която взех от сайта на "Дневник":
(image)

А по-долу публикувам текст взет от сайта на фирмата инвеститор (www.swissproperties.net):

"Swiss Properties Ltd. е българска компания за инвестиции в недвижими имоти и строителство с конкретен фокус върху строителството на първокласни луксозни жилищни имоти и ваканционни курорти край Черно море. В основата на нашия бизнес лежи строителството, изграждането и въвеждането в експлоатация на ваканционни селища с цел продажбата на отделни имоти за жилищно ползване или за персонални инвестиционни цели.

С гордост ви представяме нашия нов проект - “Riverside Village”. Разположено в райско кътче в околностите на курорт Иракли, селището се състои от 16 самостоятелни къщи и 35 апартамента в 3-етажна жилищна сграда. Всички от тях са с великолепни гледки към морето или реката."

Очевидно е че правителството не може (или не иска) да постави спирачка пред алчността на българските инвеститори. Затова моля всеки който иска да остане някаква природа за нас и децата ни да пише протестен имейл на Ставрос Димас, комисар по околната среда в ЕК: stavros.dimas@ec.europa.eu . Засега не мога да предложа готов вариант на текст, нито на български нито на английски, моля всеки който му хрумне нещо да пише в секцията коментари.

Пак казвам - не съм против туризма, както и построяването на хотели или ски-писти, еко-пътеки и т.н. Но когато всеки един инвеститор почне да строи където и каквото си поиска погазвайки българските закони и европейските директиви не ни чака нищо хубаво в дългосрочен, а и не толковва период.
За здравната вноска и здравето

2008-01-18T16:20:58.427+02:00

В сряда прочетох за поредната готвена ни от правителството "балтия" - решили да се увеличи здравната вноска с още 3% . И тези допълнителни проценти да се плащали само от работещите лица. Срещу тази безумна глупост мога да възразя с няколко аргументи:

1) При неработещата ни здравноосигурителна вноска и 30% увеличение ще потънат в
нечии джобове но хората няма да видят по-добро обслужване. Т.е. ако една каца е с дупка в дъното, не 3 а 300 кофи вода да налееш - все тая.

2) Когато преди около 2 години бяха намалени вноските по социалното осигуряване се оказа, че приходите не само не намаляват, ами точно обратното - бележат сериозен ръст. Близко до акъла е че увеличаването на здравната вноска просто ще накара повече хора да минат или да си стоят в сивата икономика за да си спестят новото бреме на "любимото" ни правителство. Бленуваните от министър Гайдарски пари ще останат на хартия, а здравеопазването на принципа "пари в плик, брой или на ръка".

3) Писна ми правителството да ми взема парите и да ги харчи вместо мен. Смятам че аз като най-заинтересован ще успея достатъчно правилно да определя как и в какви проценти да си ги харча.

Така че вместо да вдига вноската, по-добре министър Гайдарски да се опита да премахне монопола на НЗОК (държавната здравна каса) и да остави конкуренцията да си свърши работа. Нали уж сме пазарна икономика...

Иначе ако правителството продължава да "твори" предимно гафове и откровени глупости (например 30 см. сняг - бедствие), бленуваните от Бойко Борисов предсрочни избори може и да станат факт. Както казва моят колега (на шега - за сведение на МВР) единственият начин да се оправим е да подпалим Министерски съвет от три страни, а от четвъртата да ги чакаме със сопите.Правителството... няма работа

2008-01-04T12:32:28.891+02:00

Каква е същността на държавата? Според Българската Уикипедия: "Държавата (или страната) е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство ...". Според нашенската действителност държавата е сбор от институции, които когато нещо се обърка, обикновено не са отговорни защото:
- това е работа на някоя "друга" институция;
- при така възникналите обстоятелства това е всичко, което може да се направи, т.е. тука е така;
- бяхме подготвени, но останахме изненадани;
- при бюджета с който разполагаме, правим всичко по силите си, т.е. за тия пари - толкова (друг е въпросът, че при непрозрачното управление на парите от правителството, ако ще 100% от доходите на данъкоплатеца да отидат в бюджета, надали ще има видима разлика);
- вина има, виновен няма;

Т.е. към който и представител на администрацията да се обърнете (в случай, че успеете да го извадите от дълбоката конспирация в която е потънал), ще разберете че за проблемите на страната е отговорна:
а) ситуацията
б) липсата на пари
в) международното положение/конюктура/пазари и т.н.
г) някой друг
А чиновникът - целия в бяло...

Не случайно при настъпилото през последните дни бедствие по пътищата на страната, правителството не видя смисъл да организира едно извънредно заседание и да се опита да въведе някакъв ред сред хаоса от прехвърлящи си вината за положението служби. То така и така е ясно, че вината е колективна, т.е. никой не носи такава - има фирми за почистване, кметове на села и градове, областни управители, областни пътни управления, фонд "Републиканска пътна мрежа", Гражданска защита, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на бедствията и авариите, Министър председател на Република България... ето колко много хора и "органи" се грижат за вашето "благоденствие", пък вие и негодувате на всичкото отгоре. Е като завали сняг/дъжд, като има суша - проблема е... виж по-горе. Вина има, виновни не! (съжалявам че се повтарям, но рефрена за общата безотговорност, с който ни приспиват от години ме е заразил...)

Очевидно е че докато обществото смята това за нормално, нещата ще продължават да се случват по същият начин. Докато не бъде ефективно осъден, поне един висш (министър, зам. министър, шеф на агенция) чиновник за негово действие или бездействие, държавата ще продължава да "функционира" по нашия си начин. Ще продължава да се краде, корумпира, крие, прехвърля вината и манипулират фактите за да се стигне до официалното съобщение на правителствената информационна служба: "правителството... няма работа".Трафика в София - няколко идеи (безплатно)

2007-11-26T15:00:36.444+02:00

Кмета на София и главния архитект предложиха програма срещу задръстването в София, която според тях щяла да струва над 3 000 000 000 лв. (ТРИ МИЛИАРДА ЛЕВА)!?
На мен 3 млрд. лв. си ми изглеждат като ужасно много пари. А на всичкото отгоре самата програма, не може да се намери току така в интернет, има само медийните коментари по нея. Т.е. не е много ясно за какво точно ще се харчи въпросната сума, камо ли как точно е сметната (освен ако не е на принципа „на око плюс нещо отгоре”).
Има едно съвсем просто нещо, което може да се направи незабавно и което няма да струва кой знае колко, а именно да се забрани на товарни коли да зареждат обекти между 08:00 и 19:00 часа. Същото ограничение да важи и за камионите събиращи сметта от кофите за боклук. За да има ефект, обаче трябва да се контролира спазването на забраната, а не да остане само на хартия. Но защо нашите уважавани управници да си мърдат пръста и да вършат работа, в която няма „келепир”. А виж, в харченето на едни 3 млрд. лв. има мнооооого възможности да се „припечели нещичко”.