Subscribe: freedom-bg
http://freedom-bg.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Bulgarian
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: freedom-bg

freedom-bgза индивидуалната лична и икономическа свободаUpdated: 2017-02-25T10:34:27.511+02:00

 Вие можете да вярвате и в камък, доколкото не го хвърлите по мен

2007-07-17T00:40:03.243+03:00

Сега ще стане въпрос за една героиня с американско-арабски произход. Тя се казва Вафа Султан.Живее в Америка от около 15год.Емигрирала е като мнозина други,за да се спаси от насилието в мюсюлманския свят.Тя е психолог,но не се е задоволила с постигнатото и спокойния живот който е намерила на запад.Вместо това, буквално се е поставя на ударите,поемайки по пътя на жестоко осъждане на мерзоста,средновековната изостаналост,убийствата и престъпленията в света от който е избягала. Това тя направи не в обстановката на относителна безопастност на американска телевизия,а в директен нажежен дебат,лице в лице и в реално време по телевизия Ал Джазира. Чест прави на Ал Джазира,че излъчи това интервю,което беше веднага повторено от всички големи медии по света.Не и по нашите,разбира се. Една жена със силата на словото и правдата,застави ислямските радикали буквално да онемеят.Явно в ислямския свят където жените нямат право на глас,това наистина е прецедент. Ето някои откъса от нейната реч – въпреки че те не могат да са адекватен заместител на визуалното усещане.Съзнавам че и моя превод е неточен,но не можах да намеря правен от професионален преводач.Малък откъс има във форума на Калдата,но и той е от някой неспециалист като мене. Вафа Султан: Сблъсъкът на който сме свидетели, не е сблъсък на религии, или сблъсък на култури. То е сблъсък между две противоположности,на две различни епохи. То е сблъсък между манталитета на средновековието, и друг манталитет, който принадлежи на 21-ия век. То е сблъсък между културата и изостаналото развитие, между цивилизованите и примитивните, между варварство и рационалност. То е сблъсък между свобода и тирания, между демокрация и диктатура.То е сблъсък между човешките права на човека, от една страна, и нарушаването на тези права, от друга. То е сблъсък между онези, които третират жените като животни и онези, които се отнасят с тях като с хора. Това, което ние виждаме, не е днес сблъсък на цивилизации. Цивилизации не воюват, те се конкурират помежду си. Водещия:Аз разбирам от вашите думи,че сега протича сблъсък между цивилизованоста на Запада и изостаналоста и невежеството на мюсюлманството? Вафа Султан:Точно това имах предвид. Водещия:Кой според вас е изразил мнение за стълкновение на две [...]0 коментара

2007-07-03T23:58:21.779+03:00

Technorati ProfileХАМАС съветват как да се възпитават децата

2007-07-01T21:40:22.537+03:00

На телевизионния канал „Ал-Акса”,спонсориран от групировката ХАМАС,всекидневно се излъчва детско предаване,в което участва приличащ на Мики Маус персонаж.Мишока на име Фарфур,който силно напомня героя на Дисни,разказва за НЕИЗБЕЖНОТО световно господство на исляма и възпитава децата в ненавист към САЩ и Израел/що ли ми хрумват разни асоциации с нашата действителност/.Помощник водещата на Фарфур,момиченцето Сараа,учи младите зрители,как да бъдат истински мюсюлмани.„Брата” на Мики Маус,постоянно напомня на децата,че е необходимо да се молят в джамията пет пъти на ден до тогава,докато не настъпи „световното господство на исляма”,а също и да се борят против „деспотичната и завоевателска окупация”.На свой ред Сараа напомня на децата,че „джамията Ал-Акса и палестинската „окупация” – това е отговорност на нашите плещи и Аллах ще ни пита в Деня на Страшния Съд,какво ние сме направили за тях”./превода ми е приблизителен.източник/Клонингът на Мики Маус учи палестинските деца на ненавист и ислямско превъзходство.Ал-Акс ТВ (Хамас), апр. 16, 2007Ф – Ние заедно с вас,ще положим основите на световния ред под ръководството на Исляма.C – Ние ви напомняме,че „великите хора”,са започнали тази програма за управление на света.Центърът,по волята на Аллах,ще бъде тук,в Палестина.Ф – Сара,ти какво разбираш под „Палестина”?Газа,Ерусалим,Рамала или цялата Палестина?С – Да,цялата Палестина.С – Много ни пишат,че ние в миналото сме били велики,имали сме култура и силата на мюсюлманите се е признавала от всички и се е ползвала с уважение.Ф – Ние строим бъдещето,верни на тази нация и нейната слава.Ние ще освободим Ал-Акс по волята на Аллах.Ние ще освободим ислямските страни,окупирани от убийци.С – Да деца от Палестина,окупирана от евреите,по волята на Аллах ние ще се борим и ще ги защитим от ционистка окупация.Ф – До тогава,докато не победим по волята на Аллах,ние ще се борим,докато не победим.Езраа,12 год,пее по телефона:Е – И ние ще се предадем...Ф – Не!!!С – Езраа,това е лоша песен.Знаеш защо?Е – Защото в нея се пее за капитулация.С – Ние нямаме намерение да се предаваме,ние възнамеряваме де се борим с враговете.Ф – По волята на Аллах!По волята на Аллах тази страна,тези деца,тези мъже,тези жени и тези стар[...]Как да биете съпругата си - правила

2007-06-25T17:28:46.489+03:00

„Как да биете съпругата си – правила” и „Само пръчката ще помогне” са двата клипа с които ще продължа темата за тоталитаризма на Шариата.Продължавам с по „невинните” страни на средновековната изостаналост и мракобесие в държавите управлявани по закони от преди повече от 1000 год.За повечето от нас отношението към жените и ограничаването на правата им се състои в задължителното носене на бурка.Има много повече ограничения в законите,които създават неравноправно отношение на жените.Според Шариата и традициите, съществуват три категории лица, които не се ползват с равни на мюсюлманите юридически и религиозни права: това са неверниците, робите и жените. Последните винаги са били най-онеправдани. Робът може да бъде освободен, неверникът може да приме правата вяра, но жената така и не може досега да измени своя статус. Тя е обречена да остане такава, каквато я описва Корана.В наши дни съвременния свят все повече се глобализира.Технологиите улесниха движението на хора,капитали и стоки,но заедно с това изостриха конкуренцията.В един все по-конкурентен свят старото и назадничавото си заминава,следвайки естествения ход на развитие.Именно модернизацията на ислямските държави,заплашва тоталитарните режими.Абсолютизма в тези държави се крепи на религията и на нрави,обичаи и закони от преди столетия.Различията със западните ценности,морал и начин на живот са много,но могат да се групират в две непримирими групи – роля на религията и човешки права.Съвременната демокрация се крепи на разделение между държава и религия. В християнските страни реалното разделение на църквата от държавата се извършва едва след Великата френска революция.Разбираемо е че свободата на вероизповеданието е недопустимо в страните в която духовната власт е и държавна. Ценностите, привнесени от западната глобализация, представляват заплаха за унищожение на този религиозен тоталитаризъм, а заедно с него и на авторитета на неговите проповедници. Ислямистите отричат и самата Всеобща декларация за човешки права на ООН, заменяйки я със собствен вариант. Нима е възможно в цивилизования 21 век да съществуват закони от най-мрачното Средновековие, които проповядват расизъм на религиозна и полова [...]Правете секс,а не терор

2013-05-06T07:39:53.874+03:00

Посланието е ясно и не се нуждае от коментар.
Не е обаче толкова просто.Аз не вярвам че „любовта ще спаси света”.Не съм привърженик и на тезата,че като ти ударят едната буза,трябва да си обърнеш и другата.

Поствам този клип заради всички които ни „сродяват” и оправдават терористите.На пръв поглед това е „пришита” тема и не съвпада с темите от блога ми – лична и икономическа свобода.

Световната левица мрази свободата.Там където държавата се управлява от законите на Шериата,също не обичат свободата.Световната левица ронеше сълзи когато един кървав диктатор увисна на въжето. Във войната със средновековното мракобесие е готова да оправдае „патриотите” които се взривяват и убиват невинни жени и деца.До къде може да стигне омразата против свободомислието?
За сблъсъка между свободата и демокрацията със силите на средновековния мрак,ще цитирам Вафа Султан.Тя е мюсолманка,доктор по арабо-американска политикология и живее в САЩ.

„Сблъсъкът на който сме свидетели, не е сблъсък на религии, или сблъсък на култури. То е сблъсък между два опонента, между две ери. То е сблъсък между манталитет, който принадлежи на средновековието, и друг манталитет, който принадлежи на 21-ия век. То е сблъсък между цивилизация и назадничавост, между цивилизованите и примитивните, между варварство и рационалност. То е сблъсък между свобода и тирания, между демокрация и диктатура.То е сблъсък между човешките права на човека, от една страна, и нарушаването на тези права, от друга. То е сблъсък между онези, които третират жените като животни и онези, които се отнасят с тях като с хора. Това, което ние виждаме, не е днес сблъсък на цивилизации.
Цивилизации не воюват, те се конкурират помежду си”.

Терористите подклаждат войната,като не воюват само срещу друговерците.Те воюват и помежду си.Демокрацията зачита свободата на вероизповеданието,но Шериата повелява че трябва да има само една вяра. Джихад и вяра може да са основание за тях, да продължават да воюват срещу цивилизования свят,но нима трябва да седим безучастни?
Нима трябва да си подложим и другата буза?

Пак ще цитирам Вафа Султан:

„Братко, Вие можете да вярвате и в камъни, доколкото не ги хвърляте по мен.
Вие сте свободни да боготворите когото си искате, но убежденията на другите хора не са ваша грижа - дали те смятат, че месията е бог, син на Мария или онзи дявол е бог, син от Мария. Оставете хората да имат свои собственни убеждения”.


Наскоро гледах една жълта телевизия по която един креслив партиен Гуру,разправяше за ислямизацията на Родопите.Същия Гуру и семейната му партия изливаха тонове помия срещу хората свалили един кървав диктатор и донесли на един изстрадал народ – демокрация.Същата телевизия наскоро защитаваше радикалните ислямисти от Хизбула и „громеше” световните господари и техните еврейски „слуги”.

В следващите постинги ще напиша и с кого и какво ни сродяват.Сега за на края един клип и хубава музика.


PS. За мене лично е по-интересно,че клипа е правен от руснак.В Русия в последните години,заедно с антиамериканизма,се засили пропагандата оправдаваща до голяма степен ислямистките терористични групировки в Близкия Изток.Обратно на отношението им към проблемите в Чечня.

Нататък клипа да „говори”:
(object) (embed)Защо ще плащаме за сестрите след като са невинни?

2007-06-19T06:51:24.760+03:00

Европейският съюз и семействата на заразените със СПИН либийски деца водят дискретни преговори за лечение и финансово обезщетение.

Според източници от Триполи двете страни са близко до споразумение. То предвижда децата да получават медицинска помощ през целия си живот както в Либия, така и в чужбина, а семействата им да получат финансова компенсация. Това може да се смята за изплащане на кръвнина и присъдите да бъдат отменени.

Да припомня и неотдавнашното изявление на Саркози:

Сестрите в Либия са заложници и ние трябва да се борим за тях, както се борим, когато има военни пленници в Афганистан, каза Саркози на френските журналисти. Знам всичко за трагичната история на вашите майки и ви гарантирам, че ако бъда избран, тяхното спасяване ще бъде приоритет №1 в моята външна политика, обеща Саркози на близките на медиците. Той подчерта, че сестрите в Либия трябва незабавно да бъдат освободени. Дори ако се наложи, готов съм да отида и да ги изведа лично от затвора, гарантира кандидат-президентът. Той заяви, че не приема мъчителната агония зад решетките, защото тя е равна на смърт.

Към това прибавям принципната позиция на ЕС за неплащане откупи и суми на изнудвачи.Ако сестрите наистина са невинни,това „финансово обещетение” е просто сума която ще се плати на един изнудвач.

Защо така се промени позицията на ЕС и защо така охотно нашите медии съобщават за „разрешаване на проблема” чрез заплащане на кръвнина?
Само преди няколко месеца позицията беше,че не трябва да се плаща,защото това би било признаване на вината.

Къде и коя е истината?

Този процес още от самото начало беше обвит с мъгла.Аз не съм видял никъде обстойно изнесено становището на Либийската страна.Нима това трябва да се крие от народа,който застана зад освобождаването на сестрите.

То не беше тиха дипломация,то не бяха врътки,само и само да не се отговори на редица въпроси.Никога не съм вярвал безрезервно на нашите политици.Нямам основание да им вярвам и сега.

От друга страна вярвам на международната експертиза,но и тя не беше представена в пълен вид.Явно също си има причина.

Говореха ни,че като влезем в ЕС присъдата срещу сестрите ще е присъда срещу граждани на съюза.Изведнъж същия този съюз решава,че изхода е да платим кръвнина.
И нашите политици се радват на „решението” на въпроса,защото други са го взели и на тях няма да им се наложи да отговарят на неудобни въпроси.Ами то така и баба знае.

Аз искам сестрите да се върнат.Още повече искам да знам истината.Искам и тези които крият истинското положение,да понесат отговорност.Явно обаче ще си остана само с искането.

Моят блог,не е официална медия и тук аз мога да си пиша личното мнение.Не се притеснявам да кажа че съм пристрастен.От една страна,не обичам управляващата ни върхушка,от друга страна за мене страните управлявани по законите на шериата,са ислямо-фашизъм.Ислямските верски държави/има разлика от светска Турция/,са едни от последните бастиони на тоталитаризма.Може би след изборите ще напиша няколко постинга на тая тема.

И по този повод,още една лъжа на управляващите.Продъниха ни ушите,че мъченията били незаконни.

Мъченията са съвсем законен начин на разпит,съгласно законита на Шериата.

Както и още много други „правораздавателни приоми”,нямащи нищо общо нито с демокрацията,нито с цивилизованоста.Всъщнос „демокрация” и „ислям” са несъвместими понятия.Постоянно сме свидетели на проблемите,между ислямисти и привържениците на светската държава в съседна Турция.

Защо ни лъжат,всеки сам да си отговори.Аз обаче искам да знам истината,независимо каква е.Калин Манолов-кандидат за генерален директор на БНР

2007-04-11T17:09:04.078+03:00

Калин Манолов е журналист, магистър по журналистика и масови комуникации, СУ ”Св. Климент Охридски”, квалификационен курс във Висбаден, Германия.Калин Манолов има дългогодишен опит като репортер, водещ, и анализатор в Българското национално радио, Дарик радио, Радио “Свободна Европа”, Радио “Нова Европа” и печатни медии. Той е един от водещите журналисти на Радио “Свободна Европа”, където работи от 1990 г, и на наследника му Радио “Нова Европа”.През 1991-1992 г. е политически съветник на премиер Филип Димитров в първото демократично правителство на България.Работи в областта на наследството на комунизма и развитието на гражданското общество. През 2003 г. публикува брошурата “Комунизмът”. Роден 1962 г.Освен това е Председател на управителния съвет на Балгарското общество за индивидуална свобода/БОИС/.Публикувам обръщението с предложение за партньорство с неправителствените организации.До българските неправителствени организацииПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВОУважаеми колеги, На 11 май 2007 г. Съветът за електронни медии ще избере нов генерален директор на Българското национално радио. Кандидатирам се за този пост, защото вярвам, че ще мога успешно да ръководя Българското национално радио през следващите три години на базата на 20-годишния ми професионален опит в областта на журналистиката.Имам и идея, за осъществяването на която ви предлагам да работим заедно. В основата на моята концепция е залегнало превръщането на БНР. в първия национален радиомултиплекс до 2012 г. Цифровото разпространение позволява едновременното излъчване на до 8 програми на една честота. Затова през следващите три години БНР ще инвестира в производството и разпорстранението на пакет от 5 програми с разнообразен профил: информационно-политическа, културно-образователна, музикална, младежка и регионална. Това ще осигури на БНР ролята на лидер в социалния, политическия и културен дебат на България. В същото време ще е и първа стъпка към изпълнението на препоръка № 9 от 2003 г. на Комитета на министрите на Съвета на Европа, която призовава правителствата на страните-членки „да гарантират плурализъм на услугите за радио и телевизонно разпръскване и дос[...]След 223год европейски заплати,а след 43год на 100работещи,123пенсионери

2007-02-24T23:20:55.156+02:00

Кофти заглавие,ама не съм ги измислил аз тези цифри.През изминалата седмица се проведе конференцията под мотото „Българската стратегия по заетостта - бъдещи предизвикателства".Данните са изнесени от Евгения Георгиева, представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.Прогнозните изчисления на Института за пазарна икономика, включени в презентацията на Георгиева, показват, че при годишен ръст на БВП от 3 процента на човек, заплатите в България ще се изравнят с европейските в 2230 година.При ръст от 5 или 8 процента това ще стане съответно през 2080 и 2043 година.Икономическия растеж е зависим от индекса на икономическа свобода.Вече писах че левичарите обикновенно оглушават на въпроса:Трябва ли ни по-голям икономически растеж?Казано с други думи”Трябва ли ни по-голяма икономическа свобода”?Не знам за тях,но на мене ми се иска поне децата ми да доживеят и то в собствената си страна,достигането на европейския стандарт.Няколко думи за индекса на икономическа свобода.България заема 62-о място в класацията на най-свободните икономики в света за 2007 г., изготвена от фондация Херитидж. Класацията се публикува всяка година от базирания във Вашингтон мозъчен тръст - фондацията Херитидж и от “Уолстрийт джърнъл“.Оценявани са 157 икономикиот цял свят по 10 показателя за икономическа свобода. За 13-та поредна година първото място печели Хонконг с най-високи оценки по четири показателя (свобода на търговията, свобода на инвестициите, финансова свобода и права на собственост) и с общ резултат 89,3 от максимум 100 пункта. Следват Сингапур с резултат от 85,7, Австралия - 82,7, САЩ - 82 и Нова Зеландия - 81,6. Като цяло, европейците се радват на по-високо от средното ниво на икономическа свобода, но рестриктивните политики в сферата на труда бавят растежа на региона, сочи класацията на Херитидж. Общото равнище на икономическа свобода в Европа е 67,5 пункта, което е доста над средното за света (60,6) и прави Европа най-свободният регион в икономическо отношение в света.Най-свободната икономика в ЕС и шеста в света е Великобритания, която дължи челната си позиция на облекчените процедури за регистриране и закриване [...]Вся власть советам” и пролетарията да духа таратора

2007-02-24T23:20:37.703+02:00

КГБ тръгва от комисия за борба със спекулатаТова е заглавие от в.Стандарт.Може би по-младите,на които старите руски филми са им непознати, не знаят че чрезвичайна комисия (ЧК), а после Комитет за държавна сигурност (КГБ) започва като РуменОвчаровата „комисия за контрол на цените” и борба с гадните спекуланти.Много се изписа и изговори за безмислената и популистка РуменОвчаровата идея.Аз самия докато пишех „Законно ли е една кифла да струва 10 лв?”,си мислех че това е поредната безсмислица за хвърляне прах в очите на „червените бабички”.Явно обаче, БСП съвсем сериозно са решили да да налага цени и да диктува условията на търговците,обезмисляйки едва прохождащата ни пазарна икономика.Вълкът козината си мени но нрав,не.БСП пък не забравя основните постулати завещани от чичко Маркс-„Пазара е зло и източник на експлоатация и ограбване на пролетарията”.Всъщност дреме им на върхушката на БСП за пролетарията.Творческата интерпретация на Лениновия девиз” Вся власть советам”,е превърната в познатата от близкото минало, власт на малка група номенклатурчици.Дали защото капитализма към който сме се запътили,намалява власта на управляващите,или защото лакомията е прекалено голяма,по върховете поставят и стария въпрос”Колко дявола могат да се поберат на върха на една игла”.Въпроса творчески е интерпретиран до „Колко вожда могат да водят бащина дружина?”.РуменОВЦИТЕ се подритват под масата,Гоце мъмри съвета на тройната управляваща коалиция и всички заедно се борят със зъби и нокти да ограничат свободата на обикновенния българин.Няма нищо необяснимо.Колкото народа е по-свободен,толкова властимащите са по ограничени.А власта е пари и то мнооого пари.Вальо Топлото е мъничка прашинка в огромната машина ограбваща народа.Ами София да не е единственния град с „Топлофикация”?Ами застреляния кмет на Елин Пелин и проверката за 11 млн. лв. изтекли в частни джобове?Ами Старозагорския кмет покрай който гърмяха две бомби и групичката около Емилия Масларова избрана от Стара Загора?Творческото прекрояване на девиза роди „Вся власть советам и пролетарията да духа таратора”,като под „советом” се разб[...]До кога ще ни дават Германия за пример?

2007-02-24T23:20:16.739+02:00

Любимите примери на левичарите са Франция и Германия.Даже в едно предизборно студио Татяна Дончева се изцепи:”Разбира се че ще запазим преразпределението,защото така правят в Европа”.Стария фокус дето все по-малко върви:”Така е в Европа.Това ни го налагат от ЕС”.Аз обикновенно питам:-В коя Европа?Ирландия в Африка или Азия е?Не може ли да гледаме Ирландия или поне Англия?Следва внезапно оглушаване и никакъв отговор.Веднъж само ми бяха извадили някаква стара таблица за средствата които отделя ЕС за по-слабите икономики.-Ето виждаш ли?Ирландия е „напред” заради помощите от ЕС.И наистина Ирландия и Гърция бяха с най-големи помощи./не си спомням точно годината/.-А защо сега Ирландия е пример за икономически растеж,а Гърция достолепно по ориенталски, клепа на опашката?-питам пак аз.И отново оглушаване.Намаляването на данъците и „регулациите” ускоряват икономическия растеж.Дори и най-праволинейните левичарски икономисти обикновенно не го оспорват .Те този въпрос,обикновенно го прескачат.Нали си знаят песничката.Едно си баба знае-едно си бае.Но високите данъци и регулациите предизвикват редица изкривявания които левите Гурута,също премълчават.Примерно за огромния процент безработни сред младите във Франция,следствие на един закон забраняващ да се уволнява човек на определена възраст по-рано от две години.Хе,че то хората за две години се женят,развеждат и пак се женят.Ако имаш „късмета” да наемеш някой некадърник и кръшкач,е по-лошо от това да си се оженил за негоJ)Лисабонската стратегия предвижда редица мерки за ускоряване на икономическия растеж и за премахване на някои от изкривяванията.Тя дава насока по която волю-неволю ще се движат страните в ЕС.Нашите политици не гледат обаче целта и пътя нито в близко,нито в далечно бъдеще.Това че някои страни все още имат голямо преразпределение,не значи че в близките 10 год ще е същото.Най-елементарно е да се види как са се променяли тези параметри в годините, за да се добие представа за тенденциите.Ето една извадка от News.bg:Промените в данъчните ставки са неизбежни, коментират от KPMG. През миналите 14 години в 86 страни, включени в изс[...]Законно ли е една кифла да струва 10 лв?

2007-02-24T23:19:59.759+02:00

Снощи по БТВ гледах поредния репортаж за „гадните спекуланти”, които ще вдигат цените и Смелите Държавни Рицари, дето ще упражнят контрол и ще наложат санкции.Безумния репортаж даваше щандовете на един хранителен магазин.И нали телевизията не е радио,явно посланието беше насочено именно към независим от държавата сектор.Колкото и тъп да е зрителя,трябва да разбере че пълненето на бюджета с вдигане акциза на горивата не е спекула.Не е спекула и увеличението цената на тока или пък на топлото тъй като дружествата имат разходи.Явно е нормално, разходите от загуби и неплатени сметки да се поемат от редовните платци.Тия не са „спекуланти”, а честни и съвестни монополисти.Спекулантите са на свободния пазар,където държавата няма никакво отношение към ценообразуването.И до някъде са прави.Само до някъде,обаче.Какво обаче означава думата „спекулация” и какво е спекула?Има няколко значения, но основното икономическо значение е покупката, задържането и продажбата на акции, стоки,валута и други активи с цел печалба от движението в тяхната цена, за разлика от покупката им за употреба или доход (от дивиденти, наем и т.н.). Основната характеристика на спекулацията е, че тя търси промените на цената във времето за разлика от арбитража, който търси промените на цената по място на търгуване.Може да спечелиш,ама може и да загубиш.Спекулация се употребява/според мене не съвсем правилно/ когато се заобикаля закона и плащането на данъци с цел да се получи по-голяма печалба. "Спекулация" означава търговия, която разчита на бърза и лесна печалба, или продажба на непозволени от закона цени; "спекулирам" е злоупотребявам/нарушавайки закона/ с нещо за своя изгода. Може би по-точни изрази са контрабанда,черна борса и т.н но пишештата интелигенция тая думичка я „шляпа” за щяло и не щяло,пък и не са дошли да ме попитатJ))Друга употреба е когато се ползва метода на полуистината.Когато се поставя акцент на несъществен довод,а другите се скриват.Примерно ако за ЕС се говори само за парите които ще влезат в страната.Или обратното.Когато се разправя колко фирми ще фалират,без да се обясни че ни[...]Ганьо Балкански стана Ганьо Европейски

2007-02-24T23:19:49.185+02:00

Членството ни в ЕС разпали много страсти през изминалата година.
Каквото било, било.

Ганьо вече е Европеец.

Бай Ганьо е литературен герой,който предизвиква твърде противоречиви мнения.От възхищение за таланта с който Алеко го е описал,до пълно отрицание за това че ни срами пред света.Той обаче не е и не може да бъде събирателен образ описващ цял един народ.

Аз познавам индивиди от гръцки и италиански произход пред които бай ви Ганьо ще трябва да седи мирно и да си води записки.Гърция и Италия обаче са европейски държави и никой не поставя под съмнение принадлежноста на народите им към европейското семейство.

Народа ни е като всеки един народ на стария континент и определено мястото ни е в голямото семейство.Забавянето на приемането ни не е заради народа.Забавянето ни е по политико-икономически причини.Главна вина за това имат политиците.

Всеки народ си има характерни особености в манталитета.Това което най не ми е харесвало е лековерието.Българина е лъган и въпреки всичко продължава да вярва на Водачи,Фюрери,Месии и Гурута.Докато мързела е индивидуален и носи вреда само на мързеливеца и семейството му,то „вярващите” в поредния Месия докарват на власт грабители и измамници дошли да управляват в името на личния си интерес.Това вече за разлика от мързела оказва влияние върху всички.Та заради лековерните докарващи на власт измислени политици,за малко да не се разминем с ЕС и Ганьо да си остане „Балкански”.Не че има лошо в това „Балкански”.Въпроса е названието да се свързва с Обединена Европа,а не с Анадола.

Честито на всички Европейци и дано влизането ни в Европа повлияе малко поне и на начина ни на мислене.
Нова година,нов късмет.За нас късмета е във вид на „нов път”.
А пътя дори и „славен” едва ли е посипан с цветя и рози.


БОИС
Блогът на Калин Манолов
Блогът за икономика
Блогът на Мартин Димитров
FreedomЩе видим ли края на тройната коалиция?

2007-02-24T23:19:26.739+02:00

01.01.2007год. безспорно ще е едно ново начало за България.До къде ще се разпрострат промените?Дали началото на членството ни в ЕС,ще е и началото на края на управляващата ни коалиция?Като че ли отговорите на тези въпроси бяха съвсем ясни веднага след изборите.Всички политически сили,къде официално,къде не,заявиха позицията си за предсрочни избори.И ето,остават броени дни до заветната дата,а от лагера в дясно-тишина.Къкво се случи?Къде бяха гръмогласните антикомунисти?Може би десницата очакваше повишаване на рейтинга?Имаше възможност,при положение че паниката от космическото увеличение на цените и масовите фалити на малки фирми,беше успяла да завладее ума на хората.Това обаче не се случи въпреки масираната платена пропаганда от някои бизнес среди.Този път пазара,който „десните” пренебрегваха им подложи динена кора.Хубаво е мечтите да се сбъдват,но пазара си има своя логика.Пазара реагира на слухове и очаквания,стига да има с какво.При ниската покупателна способност на хората,очакваните скокове в цените просто не се състояха.Не се състоя и бленуваното недоволство на хората от лявото управление.Резултатите пък от президентските избори,направо нокаутираха последните останали надежди за обрат в настроенията.Залагайки на една бита карта десните пропуснаха шанса за малко PR,разяснявайки какво точно хората могат да очакват.Тази работа свършиха отделни икономисти, които имат значително по-малък достъп до медиите в сравнение с действащите политици.Лично аз с изключителен интерес наблюдавам от години писанията на тази тема.Като се почне от това как ще дойдат чужденците и ще ни изкупят земята,а нас ще превърнат в роби,до прогнозите за скок в цените на жилищата.Все едно цял Париж ще се премести в панелките ни.Оказа се, че пика в цените на недвижимите имоти, е изконсумиран,а някои стоки дори ще поевтинеят.И все пак къде бяха платените анализатори,политолози,социолози и цялата клакьорска агитка,която се занимава с „моделиране” на общественното мнение?За какво са получавали парите си,след като не успяха да намерят пътя?Ами то да говориш [...]Досиетата и „нечия” сигурност

2007-02-24T23:19:13.898+02:00

Темата за досиетата беше най-предъвкваната през изминалите дни..Този въпрос не трябва да се разглежда само като „новина”.Медиите в голямата си част така подходиха.В старата информация няма „далавера”.Важно е да има сензация на първа страница.За някои остана като всяко „чудо за три дена”.Случилото се не е стария виц в който журналист ухапал куче.Закона тепърва ще дава отражения върху събитията около нас/та да не си мисли някой че съм спал цяла седмица или тъкмо падам от клона/.Сега някои неща се изясниха,но се появиха редица въпроси,на които бъдещото развитие на събитията вероятно ще даде отговор.Преди окончателното гласуване беше внесена и поправка, която на практика в още по-голяма степен предоставя сигурност на онзи, който може да се опасява от последствията на приемането на лустрационен закон.Народните представители гласуваха да не се разсекретяват досиетата на дадени личности, когато има заплаха за националната сигурност на България или за живота на даденото лице. Няма да бъдат проверявани за принадлежност към бившата ДС лица, заемали или заемащи длъжността началник на отдел или сектор в служба “Военна информация” към министъра на отбраната или в Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 година.Множеството въпроси започват от това с какво точно е заплашена „националната сигурност”.Какви точно тайни ще издадем,които другите не знаят?Може би ще успеем да скрием бившите ченгета от партньорите в ЕС и НАТО?Те там яно рупат доматите с коловeте или си вадят картофите с динамит.:-))Ами нали основния натиск за лустрация идва именно от ЕС.В много от областите свързани с разпределение на пари,ЕС ще си постави наблюдатели.Смешно е да се мисли че няма да изискат информация за хората които стоят срещу тях.Друга теза беше за разузнавачите които работят в Турция.Още 19992г обаче Доган изнесе почти 1300 имена – от посланици до шофьори, служители на Външно.Историята беше позната като „ония списък”.Аз нямам намерение да преразказвам всичко но тези които искат да си опреснят паметта,могат да погледнат тук.Едва ли мно[...]11 начина по които държавата извлича максимално пари от населението

2007-02-24T23:19:00.497+02:00

Всъщност заглавието не е съвсем точно защото това са методи описани преди един век.В сегашно време са се усъвършенствали не само престъпниците,крадците и измамниците.Развили са се и нови методи на банкиране,комуникации но и нови техники за самофинансиране на държавата извън това което е записано като данъчни закони.И въпреки всичко методите са класически е действат и днес.

За какво става дума?

Преди около един век една група от блестящи италиански учени се заема да изследва естеството на държавата и на нейните финансови дела. Един от тях, Амилкаре Пувиани, се опитва да отговори на този въпрос: “Ако държавата иска да се опита да извлече максимално възможното количество пари от своето население, какво ще направи?” Той стига до единадесет стратегии, които такава държава би използвала. Заслужава си да ги видим:

1. Използване на непреки, вместо на преки данъци, така че данъкът да е скрит в цената на стоките.

2. Инфлация, чрез която държавата снижава стойността на парите на всички хора.

3. Заеми, за да отложи непосредственото облагане с данъци.

4. Данъци върху дарения или луксозни стоки, където данъкът се налага върху получаване или покупка на нещо специално, което намалява раздразнението от данъка.

5. “Временни” данъци, които никога не биват отменяни след преминаване на временната ситуация.

6. Данъци, които използват социални конфликти, като поставяне на по-високи данъци върху непопулярни групи (като богатите, или пушачите, или получателите на големи наследства).

7. Заплаха от обществен срив или прекратяване на монополни държавни услуги, ако данъците бъдат намалени.

8. Събиране на общата данъчна сума на относително малки суми (данък продажби, или данък върху доходите) с течение на времето, вместо на годишна сума.

9. Данъци, чието точно въздействие не може да бъде предвидено, и така данъкоплатецът не осъзнава колко много плаща.

10. Извънредна сложност на бюджета за скриване на бюджетния процес от общественото съзнание.

11. Употреба на обобщени разходни категории, като “образование” или “отбрана,” за да стане трудно за външни хора да оценят индивидуалните съставни части на бюджета.

Изглежда ли ви познато?

Прилича ли на „събиране на средства за необходимите функции за функциониране на държавната администрация”?

От къде идваше излишъка/преизпълнението/ на бюджета?

Може би по всяка точка трябва да се пише по отделно.Нашата действителност е богата с примери.И всичките са „оправдани” в името на „благото на народа”.Всеки опитал се да напише нещо против „безплатните кифли” е враг на народа,фашист и агент на „зелените човечета”J

Новата „мода” пък е да се оправдават с ЕС.Примерно за смяната на номерата на колите.Е пред тоя номер,писалите горните 11 точки могат само да стоят мирно и да отдават чест.


БОИС
Блогът на Калин Манолов
Блогът за икономика
Блогът на Мартин Димитров
FreedomЗа Платон,придворните писачи и колективизма

2007-02-24T23:18:45.156+02:00

Хиляди години след Платон,идеала на колективизма не напуска левичарската идеология.Идеята че всички трябва да работят според възможностите си и да потребяват според потребностите е един от „пироните” на марксизма.Хубаво звучащи думички но невъзможни.В преследването на този идеал са избити повече хора от колкото във цялата Втора Световна Война.Поради дискредитирането на марксизма,световната левица се опитва да извади нови лозунги.Придворни писачи се надпреварват да ни убежадат,в това че държавния грабеж и пренасочването на парите от управляващите в посока на „целевите групи” е морално.За това дали е морално живеещите от бюджета та призовават за увеличаване на държавното харчене,вече писах.За практиката партиите да привличат допълнително избиратели чрез харчене парите на данакоплатците за преференции на т.н. „целеви групи” също има доста писано.По интересно е защо придворните интелектуалци избягват редица въпроси.То не е от сега.Първообраза на на тази прослойка са придворните шутове.Управляващите винаги са наемали жреци,магьосници и интелектуалци за да държат хората доволни.Обикновенно тази прослойка се е ползвала с редица привилегии.Живеели са в двореца и са участвали в живот, недостъпен за простосмъртните.Други пък били наемани на високи държавни постове.Защо го пиша това?Дали нещата са се променили примерно от обкръжението на Людмила Живкова?Така, както и тогава,има хора които с пяна на уста защитават власта и се противопоставят на елементарните свободи на индивида.От многобройните сблъсъци в НЕТа с такива „моралисти” съм забелязъл няколко теми които или се премълчават,или са обект на яростна атака от страна на леви и десни „антикапиталисти”.Една е темата за несъстоятелноста на колективизма.Наскоро попаднах на една статия от Велико Димитров публикувана на сайта на ИПИ.Статията е един от многобройните примери за краха на колективистичната утопия.Кой знае пък,може някой от придворните да са позамисли малкоJ)Истинската история за “Деня на благодарността”В сред[...]Пазарния призрак от сънищата на Бюрократа

2007-02-24T23:06:49.242+02:00

Един блог тия дни, ме накара да се посмея но и ме наведе на някои мисли.Блога съдържаше брътвежи познати от учебниците по „Научен комунизъм” в недалечнато ни минало.Някои още помнят басните за това как при гадните капиталисти,трудещия се пролетарий, когато се разболее и няма пари да плати/защото естествено експлоататорите са му ограбили труда/ умира като куче на улицата.Подобна картинка беше описана и за образованието,което не можел всеки да си позволи,защото било платено.Мина време обаче и се оказа че хората не искат да допуснат рабфаковски доктори да ги лекуват.Не искат „специалисти” влезли без приемен изпит само поради това че спадат към някоя измислена „целева група”.А в това, време българина дава мило и драго децата му да могат да получат различно от „безплатното образование”Но да не се отклонявам от темата.Въпросния „писател” завършва с извод,какво е нужно на икономиката и обществото: „Нужна е Регулация, Регулация и пак Регулация”.Че пък и с главна буква!!!Какво сънуват,бюрократите?Какви картини им рисува Феята на Сънищата?Бюрократа вижда един Оруеловски свят във който държавната машина „бди” над всяко действие на поданниците си.Тази машина се управлява естественно от армия бюрократи които не е необходимо да доказват възможности и знания или да се състезават с другите./егати гадните думички-състезание,конкуренция и т.н./В тази безкрайно регулирана държава,от бюрократа се изисква единственно вярност към Големия Брат.Вярноста пък се възнаграждава с разстеж по стълбицата.Повече години вярна служба,по-голяма заплата и длъжност/подобно на исканията на нашите синдикати/.Как живее народа в тази Безкрайно Регулирана Държава?Това естественно не са въпроси които се появяват в съня.Този сън е от „розовите”.В този сън се разказва за моща и власта която малкото човече получава заедно с правото да Регулира живота на другите.Човечето в него седи зад голямо бюро а пред него се вие опашка от молители,чинно наредени в редичка.От своето бюро човечето може по собственна[...]Увод към “Капитализмът: непознатият идеал"

2007-02-24T23:17:29.139+02:00

Тази книга не е трактат по икономика. Тя е сборник от есета за моралните аспекти на капитализма.Нашият подход най-добре може да бъде обобщен с моето изложение в първия брой на бюлетина “Обджективист Нюзлетър” (януари 1962 г.):“Обективизмът е философско движение; понеже политиката е дял от философията, обективизмът се застъпва за определени полически принципи – по-специално тези на капитализма от типа laissez-faire – като последствие и основно практическо приложение на неговите фундаментални философски принципи. Той не разглежда политиката като отделна или първична цел, тоест като цел, която може да бъде постигната без по-широк идеологически контекст.Политиката се основава на три други философски дисциплини: метафизика, епистемология и етика – на теорията за природата на човека и взаимотношенията на човека с битието. Само на такава основа може да бъде формулирана и реализирана в практиката последователна политическа теория... Обективистите не са “консерватори”. Ние сме радикали за капитализъм; ние се борим за тази философска база, която капитализмът не притежаваше и без която е обречен на гибел.”Бих искала да обърна внимание, че нашият основен интерес са не политиката или икономиката сами по себе си, а “природата на човека и взаимоотношенията на човека с битието” – и ние пропагандираме капитализъм, защото това е единствената система, приспособена към живота на рациоционалния човек.В това отношение е налице фундаментална разлика между нашия подход и подходът на класическите защитници на капитализма и на неговите модерни апологети. С много малко изключения те са отговорни за разрушаването на капитализма. Тяхната грешка се изразяваше в неспособността или нежеланието им да водят битка там, където трябваше: в морално-философските аспекти.Нито една политико-икономическа система в историята не е доказвала стойността си толкова убедително и не е носила толкова голяма полза за човечеството както капитализма – и нито една не е била толкова яростно, погреш[...]“КАПИТАЛИЗМЪТ:НЕПОЗНАТИЯТ ИДЕАЛ”

2007-02-24T23:17:09.287+02:00

(image) Айн Ранд

Издател: Издателска къща “МаК” ООД и Издателство „Изток -
Запад”Година на издаване:2006Серия: „Колекция Айн Ранд”

Основите на капитализма са подкопани от потопа на алтруизма. Това според Айн Ранд е причина за колапса на модерния свят. Гледната й точка е толкова радикално различна от общоприетия начин на мислене, че предизвиква философска революция. В този сборник есета Ранд развенчава най-разпространените заблуди за капитализма, категорично се противопоставя на преследването на едрия бизнес и осъжда алтруизма като морален кодекс на човешкото жертвоприношение.
Сборникът “Капитализмът: непознатият идеал”(1967) съдържа 26 есета, публикувани в издавания през 60-те години на ХХ век “Бюлетин на обективизма”. С изключение на три есета на Алън Грийнспан, две на Натаниъл Брандън и едно на историка Робърт Хесен, останалите есета в сборника синтезирано представят разбиранията на Ранд за капитализма. Тази книга нарушава мълчанието за истинската същност на капитализма, подложен от противниците си на линч, с който обявилите се за негови „защитници” мълчаливо са се съгласили.
Една от най революционните и силни книги за капитализма и политиката, публикувани някога в България.

http://mak-knigi.blog.co.uk/


БОИС
Блогът на Калин Манолов
Блогът за икономика
Блогът на Мартин Димитров
FreedomЛекарство против „заплес”!!!

2007-02-24T23:16:51.191+02:00

От началото на месеца сме длъжни да караме с включени фарове.Вече почнаха и глобите.Ще има доста главоболия до като си създадем нови навици.

Всъщност как се създават навиците?

Или в млада възраст или „силово”.
В това отношение младите шофьори с току що изграждащи се навици са по-добре.Другите ще платят някоя глоба,ще поносят тежкия акумулатор за да го заредят,ще търсят кой да ги „бутне” и ще свикнат.Аз вече имах възможност да си пробвам зарядното.
Не ми е приятно да си създавам нови навици,но е наложително и полезно.

Всъщност какви са плюсовите и минусите от нововаведенията?

Има пренибрежимо малко увеличение на разхода на гориво за отделния автомобил.Въпреки това изчислено към икономиката на страната,това не е съвсем малка цифра.Има и полза за продаващите „пищялки” за светнати фарове.:-))Вече са дефицит.Една забравена от Татово време думичка.

Статистиката обаче говори за около 15% намаляване на произшествията по пътищата в страните въвели това изискване.Отнесено към нашата действителност,това са стотици спасени живота и стотици инвалиди по-малко.

Какво значение имат няколко литра бензин пред живота на едно дете?Не можеше ли тази практика да се въведе по рано?

И няколко думи за психологическия ефект от светлините.
Това че се забелязват по-добре и много отплеснати пешеходци ще „отърват кожуха” е едно.По важно е психологическия ефект който създава светещия фар.Получава се илюзия за по-малко разстояние то източника на светлина.Автомобила със светнати фарове изглежда по-близо от колкото е в действителност.Това стреска „смелите” пешеходци и любителите на опасни изпреварвания.Естественно това важи за тези в чиято глава тече поне малко мисловна дейност.Това едва ли ще повлиае особенно на многото безмозъчни убийци по пътищата ни.


БОИС
Блогът на Калин Манолов
Блогът за икономика
Блогът на Мартин Димитров
FreedomНегово Величество Бюрократа

2007-02-24T23:17:48.062+02:00

В медиите се появяват материали относно използването на кирилица върху банкнотите.Кирилицата „влиза” заедно с нас в ЕС съгласно договора за присъединяване.Въпреки договора,възниква проблем от страна на Европейската централна банка.Царя дава,пъдаря не дава.Познат до болка от родната ни действителност.Няма да преразказвам историята.Писано е из всички медии./примерно Стандарт/.Просто се замислям кое ще се промени и кое е „болка” не само за нас.И в Европа има корупция ,бюрокрация и престъпност.Както отбелязва моя виртуален приятел Зе Мария,марксистката теза за битието като определящо съзнанието е доказала своята несъстоятелност.Битието не определя съзнанието,но интереса... Интереса клати феса,както казва народа ни.Битието е различно,интереса на бюрократа обаче е един и същ.Няма значение дали получава 4000лв годишна заплата или 4000 евро месечна.Няма значение и дали живее в Обеля и гази с ботушите в калта или е в лъскав парижки квартал.Интереса на бюрократа е да си спести усилията и времето,пък за другите...Ако може пък заедно с това да демонстрира власт и величие,още по-добре.Тия приказки че шефа е данакоплатеца,са като комунистическите за собственоста на пролетарията.Това с евробюрокрацията е само едно от проявленията.В България всеки на когото се е наложило да виси по гишетата,може да разказва легенди.Преди време при личния ми лекар, не ми излизаха плащанията към здравната каса.От както съм завършил нямам един ден в който да не съм плащал данъци и осигуровки.Отидох да проверя и се оказа че счетоводителката когато е превеждала парите е забравила ЕГНто.А кой в България работи,плаща,а няма ЕГН?Естествено чуждестранен работник който не е роден тук.И така станах чужденец.Поисках да го поправят,но се оказа,че не могат да променят нищо без писмо от министерството.След две писма и около година чакане,оправиха нещата със стара дата.Добре че съм здрав защото за една година човек може да ритне камбаната докато ги чака.Или [...]10 ноември

2007-02-24T23:16:33.217+02:00

За едни 10 ноември 1989-а бе дворцов преврат, за други - контрареволюция, за трети - мирен преход. Истината е, че на 10 ноември демокрацията у нас своите първи стъпки.

Тогава всичко ни изглеждаше лесно,а целта близка.

Пътят обаче се оказа дълъг и трънлив.Тато падна,но комунизма беше здраво вкоренен във всички области на обществото.

Оказа се че народа ни ще трябва да извърви своите дълги години в търсене на Обетованата земя,докато не остане и един роден в робство.

Честит празник на всички които за които премахването на комунистическата диктатура е повод за празнуване.


БОИС
Блогът на Калин Манолов
Блогът за икономика
Блогът на Мартин Димитров
Freedom„Ети” ли е десния гласоподавател?

2007-02-24T23:16:20.965+02:00

Нямам навик да обръщам внимание на всякакви глупости изписани в медиите,но този път ще си „почеша пръстите” по клавиатурата.Повода е една статия в днешния „Монитор”, „Защо Йети не гласува” от Даниел Смилов, Център за либерални стратегии.Няма да разглеждам ред по ред написаното.То и без това е доста объркано.Ту няма „десен човек”,ту има и на предните избори се е появил и е гласувал/включително за НДСВ /.Една от многото разделителни черти между разбиранията, е отношението към преразпределението.Неправилно е твърдението,че „в бедна страна не може да има десни”.Бедна или богата,преразпределение съществува.Щом съществува има хора и от двете му страни.Такива които получават от бюджета и такива които го пълнят.Да отречеш че това създава различия във вижданията е меко казано нелепо.Получават от бюджета,пенсионери,социално слаби,държавни служители и хора от съответните партийни обръчи.Тези хора имат интерес да получават повече,т.е. от увеличаване на преразпределението.Другата група са всички работещи.Предприемачи,наемни работници в частните фирми хора взели съдбата си в свои ръце,включително и емигранти.Всички те имат интерес държавата да намали грабежа на собственния им труд.Да кажеш,подобно на автора че „десния човек” няма полза от намаляването на преразпределението защото видите ли трябвало да ходи с гумени ботуши из дупките и нямало кой да изхвърли боклука,е общо взето смехотворно.Това е решено дори и в страни с малко преразпределение и голям индекс на икономическа свобода като Ирландия.Това обаче е друг въпрос.Колкото и пари да се отпускат за тези дейности,без контрол от страна на данакоплатеца,средствата просто ще си потъват във „партийния обръч от фирми”.По-важното е че като всеки популист,автора не разглежда възможните вариянти.След като толкова са загрижени десните да плащат големи данъци защо да не ги увеличим още?Щом при над 40% газим из боклук и кал и щом всички са с[...]НАЙ-ТЪМНО Е НА ЗАЗОРЯВАНЕ

2007-02-24T23:16:04.999+02:00

Калин Манолов„Утре ще бъде още един срамен ден за България - писа ми ден преди втория тур на изборите за президент приятелка – университетски преподавател. „Загубих надежда, че нещо може да стресне и събуди нашего брата. Заминавам за Полша”. Чух се с друг познат по мобилния телефон от „края на света”, и той ми каза, че предопчита да не се връща. На мен самият никак не ми е приятно, че човек като Първанов още пет години ще бъде легитимен държавен глава, защото принадлежа към онези две трети от българите, които не го избраха. Но една трета го направиха, и това се оказа достатъчно посткомунизмът напълно и окончателно да победи.Точно година след като позорно загубиха предсрочните избори за столичен кмет, „десните” се сринаха окончателно при редовните избори за президент. Не разбраха защо ги прегази Бойко Борисов, не забелязвам да са разбрали и защо ги разгроми Георги Първанов. Съмнявам се и че някога ще разберат. Поне в този вид и с тези лидери начело. И преди година, и сега партийните ръководства на СДС, на ДСБ, и на другите още по-маргинални десни партии, просто бавят неизбежната развръзка. Сега няколко месеца ще правят анализи, най-значимият резултат от които (ако изобщо стигнат до него!), ще бъде насрочването на висш партиен форум, които да гласува ново доверие на старото ръководство. Досега това беше печелвша тактика, защото времето работеше за тях. Сега то вече не е тяхно – нито в партиите им, нито в обществото. Скоро няма да са техни и постовете, които почти две десетилетия заемат – постовете на кметове, общински съветници и депутати (министри „десните” нямат и скоро няма да имат). Сегашното „дясно” просто ще бъде изтрито от политическата карта на България – то не може да се промени. Догодина това ще стане на местно ниво, след още две – на национално. Тогава никой „десен” вече няма да е никакъв. Може би тогава ще има ново, автентично дясно. Но не и сега. Не и преди следващи[...]Филип Димитров пред телевизия Европа

2007-02-24T23:15:20.467+02:00

Моите съболезнования на всички,които също като мене са си загубили времето да слушат изтърканите глупости на ФД.
Не че съм очаквал кой знае какво,но поне намек за посоката по която ще поеме десницата след кифладжийската излагация.Намек за вина!?Неееее!!!
Естественно че другите са виновни.Особенно един такъв черен и несговорчив,дето не им ходи по свирката.

А посоката?
Мън,мън.Евроинтеграция,корупция,усвояване на еврофондовете.

Абе аланкоулу, какво усвояване,какви еврофондове.Дрън дрън че пляс.
Ако не се вземете у ръце,при следващите избори,няма да минете 4 процентната бариера и парламента ще го гледате по телевизията.

Нямам „партия любима”.Нямам и претенции коя партия ще управлява.Имам обаче претенции КАК ще управлява.Дали ще изтисква работещите и ще раздава на мързеливите и некадърните,или ще се занимава предимно с въвеждане на ред и законност.Дали ще налага власта на бюрократа или индивидуалните права.Дали ще работи за ускорен икономически растеж и конкурентно способна икономика или ще въвежда групови правила при които всички са равни,а пък някои по-равни.
В този смисъл,не чакам нищо добро от левичарските партии.Те и не обещават подобни неща.По света това са послания на десните.По света,но не и у нас.

Ако аз съм единствения който чака най-сетне самонареклите се „десни” да излезнат най-накрая с истински десни послания,майната му.Резултатите от изборите обаче показаха две неща.

Десният избирател не се е изгубил.
Дясномислещите не припознават т.н десни партии.

Всъщност дали на „старите муцуни” в дясно им пука какво мислят гласоподавателите!?
И преди съм писал.Дясномислещия е индивидуалист.Ако колективистичните девизи „Кой не скача е червен” са вършели работа в началото на прехода,то сега е необходимо нещо малко повече от запалянковското „Айде наште” и „И да паднем и да бием...”


БОИС
Блогът на Калин Манолов
Блогът за икономика
Блогът на Мартин Димитров
Freedom