Subscribe: Дъщерята на Огъня
http://serenabook.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Bulgarian
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Дъщерята на Огъня

Дъщерята на ОгъняИсторията на Серена и нейното превръщане в Дъщеря на ОгъняUpdated: 2015-09-16T22:04:58.803-07:00

 Интервю за БГ Толкин форум

2005-10-19T14:48:29.030-07:00

Ето и обещаното интервю с Miro по повод излизането на дебютния му роман. Взех го по чата и ми беше много интересно да си поразпитам този бъбрив интелигент. Надявам се да разберете повече неща за книгата, света му и самия него от отговорите, които той ми даде. Приятно четене F: Чувстваш ли творческият си потенциал разгърнат в дебютния си роман "Дъщерята на Огъня"? М: Чак разгърнат не. Чувствам, че е развит в много силна степен. Но знам, че има какво още да усъвършенствам и развивам. Засега това е една добра основа, на която се надявам да стъпя. Все пак 4 години труд и писане малко или много са довели до създаването на един стил. По него има още да се работи, но важното е че основните идеи за света ми са заложени. Което е важно за всеки един литературен свят и автор. F: Запознай ни със самото написване на книгата. Обмисляна дълго ли е или идеите идваха спонтанно?M: Ще започна от там как се роди идеята за самата книга. Това беше в един горещ ден на лятото на 2000 година. Тoгава внезапно си зададох въпроса какво ли ще бъде ако се напише книга с главен герой жена. След това измина годината и в началото на 2001 г. вдъхновението ме връхлетя - след като видях рисунката, която направи на Серена един приятел. Започнах да пиша и така измислих първия разказ [първоначално книгата е замисляна като цикъл от разкази с обща героиня- бел. Fairy]. Но впоследствие, почвайки да пиша, установих, че е прекалено добра историята и идеите много да се свърши толкова бързо. А и непрекъснато се раждаха нови и нови идеи. В разговори с приятели, както си вървях по улицата, ми хрумваше нещо, на което после му търсех мястото. Така именно в един такъв приятелски разговор се роди образа на Веан - любимият на Серена. Но самите идеи не са нищо, ако не се обмислят в даден момент. Понякога не съм писал дни, докато се опитам да изчистя дадена ситуация или да вържа определени събития. Но после като седнех и не ми се ставаше от пишещата машина. F: Пишел си на машина?M: Да, и подлудявах майка си. F: Какво е творческото ти кредо ?M: Странен въпрос. Никога не съм си поставял някаква цел или прочие. Почнах да пиша заради самото писане, заради удоволствието да създавам вълшебни светове и създания, да се отдам на нещо, което ми доставя удоволствие и което си беше един вид бягство от действителността. Щ[...]Ревю за книгата в Шадоуданс

2005-10-06T12:05:25.863-07:00

Заглавие: Дъщерята на огъняАвтор: Мирослав ПоповИздател: Авангард - РусеРевю: Гибли Доста се чудих как да започна това ревю. Накрая реших, вместо да се впускам в разсъждения на тема може ли млад българин да напише добро фентъзи и да го издадат с успех, просто да пиша за самата книга, защото тя е достатъчно добра. Не искам да звуча твърде ентусиазирано, книгата си има и недостатъци, за които ще спомена по-долу, но като цяло е приятна изненада за скептично настроения към нашите автори читател. Историята е за вълшебни камъни, разпръснати по света, и момиче с древна драконова кръв, което трябва да ги открие и събере, за да попречи на злото. Изглежда стандартна, но всъщност книгата се чете леко и е далеч от скуката. Интриги, приключения, чист екшън, малко любов... от всичко по малко, без да се прекалява и с досатъчно вкус. Светът е интересен и по мое мнение съчетанието на познати елементи е оригинално и реализирано добре. И, както се казваше във вица, има атмосфера :) По нещо ми напомня на Шалион – спестена е епиката за сметка на реалистичността на всекидневието, но магията все пак я има. Не на последно място сред добрите страни на книгата е фактът, че главното действащо лице е жена и на преден план имаме повече ярки женски образи от обикновено. Асоциацията, която неизбежно се натрапва, е с патките (при липса на по-добра прилична дума) от Колелото на времето, само че за щастие на читателя дамите в Дъщерята на огъня имат мозък в главите си и са интересни персонажи. Това важи за всички герои и по този показател книгата ми направи много добро впечатление. Нито един не се слива с останалите, всеки е достатъчно ярък и привлича вниманието със собствена индивидуалност. Освен това авторът се е справил достатъчно добре в разкриването на характерите и мотивите им. Психологизмът не е като при руските класици, но за фентъзи е на достатъчно високо ниво. Искам да кажа две добри думи и за стила, който ми хареса (особено диалогът и хуморът тук-там), и за особената кинематографичност на книгата – имам предвид не само, че от нея би се получил чудесен приключенски филм, а и че повечето моменти си представях много ярко, което не винаги ми се случва и според мен е показателно за качествата на четивото. Много е важно да се отбеле[...]Как се издава книга в България!

2005-09-10T00:00:42.550-07:00

В последните дни много приятели и познати, на които показвам книжката си ми задават въпроса - Как стана това, как се издава книга и прочие. Затова в редовете по-долу ще ви разкажа по-подробно затова - издавенто на българска книга. Първото условие, което е най-важно за да издадеш е да си достатъчно луд и упорит. Нарочно слагам двете под общ знаменател, защото ако не си луд няма да се захванеш да пишеш /казано в най-добрия смисъл на думата/, а ако не си безкрайно упорит и храниш надежди колкото безумни и да са, че книгата ти ще види бял свят един ден няма изобщо да успееш. Както неведнъж съм казвал в началото не вярвах, че книгата ще излезе. Пишех в голяма степен за удоволствие. Но благодарение на много хора, които ме сръчкваха от време на време и казваха, че от това можело да излезе книга аз продължавах напред. Предполагам, че горите от любопитство да разберете как наистина се издава книга, затова спирам с празните приказки. Един от въпросите е свързан с финансирането на продукта. Всъщност то това е май най-важния въпрос. Обикновено повечето български автори, които издават книги се самофинансират. Това е масово наложила се практика, поради факта, че българските издатели гледат с подозрение и неверие на родната литература. Аз естествено нямах тази възможност - сам да издам книгата си и затова потърсих другия вариант - да си намеря достатъчно луд колкото мен издател, който да издаде книгата. Е сигурно щях и да си търся досега, ако един приятел, който тепърва започва да се занимава с издателска дейност не реши да пробва с моя ръкопис. Всъщност той реши да заложи на българското за нчало и така аз се захванах да дооформям и коригирам ръкописа. Та сега както се казва двамата с него сме сложени на топа на устата. Тази моя първа книга ще покаже дали той след това ще продължи да се занимава с тази дейност, а аз дали ще продължа да писателствам. Пак казвам всичко зависи от читателите. Ако те ни харесват добре, ако не... излишно е да споменавам какво следва нали. Относно въпроса дали съм продавал ръкописа - тук нещата не стоят толкова просто. Като продукт на авторското право той си е моя собственост. Аз само преотстъпвам определен вид права върху него за определен срок.Например в случая съм отстъпил права за тр[...]Къде ни има!

2005-09-07T23:00:29.250-07:00

Както сигурно сте се досетили от заглавието тук ще стане дума за това къде може да се намери книгата. Пускам тази тема понеже се уморих да обяснявам :) Който иска да погледне блога и ще разбере. Стига да го посещавате разбира се :)
Та така от Понеделник 5 септември романа вече официално се разпространява от верига книжарница "Пингвините".
А в София - книгата освен в "Пингвините" може да се намери и на площад "Славейков" - 6 маса и в магазина на Magic Worlds.
Водят се преговори с други книжарници и разпространители, така че скоро очаквайте актуални новини и допълнения в тази темичка.
МироИнтервю за Цитаделата!

2005-08-31T09:30:52.580-07:00

1 Здравей, Миро, радвам се, че се съгласи да дадеш интервю за “Цитаделата”. Стандартния въпрос, с който почвам е кога се запали по жанра фентъзи?Здравей! И аз много се радвам, че имам възможността да дам интервю за едно от най-посещаваните електронни списания в българското фентъзи пространство.По жанра фентъзи се запалих още като ученик – може би някъде около 4 -8 клас. Първия ми сблъсък с него бяха филмите за Конан Варварина и разбира се магичния филм приказка „Уилоу”. Немалка роля изиграха и комиксите в „Дъга” за Билбо Бегинс и Властелина на пръстените.Никога няма да забравя първата си истинска фентъзи книжка, която прочетох. Това беше едно малко сборниче с разкази за Конан. Излишно е да казвам, но от него ден мрачния кимериец се превърна в един от любимите ми герои.Малко по-късно вече като ученик в техникума започнах да си търся различни книги на съответната тематика. Тогава не се намираха много. Издателствата все още залагаха на доказала се литература – класически приключенски романи, криминални и прочие. Но постепенно взеха да се появяват и фентъзи книжки. „Хобитът”, „Властелинът на пръстените”. Излезе дори и „Уилоу” – книгата по едноименния филм. Когато се озова в ръцете ми бях много щастлив. Тази книга сигурно съм я чел и препрочитал поне около 15 пъти J2 А кога започна да пишеш?Захванах се с писане през 2000 год. „Виновника” да пропиша и до ден днешен си остава Тери Пратчет с неговата книжка „Интересни времена”. Когато ми попадна в ръцете просто бях очарован от начина, по който описва Света на диска. И след като я прочетох си зададох въпроса, защо да не седна да пробвам и аз да пиша.Така в един ден хванах пишещата машина, сложих бял лист и започнах да пиша. За два часа и половина се роди „Приказка за дракона Флоуъренгоу” – моята първа история по моя свят. Самия аз бях изненадан колко леко се е получила. И веднага се захванах да пиша нови истории J3 На пазара скоро излиза твоя книга – “Дъщерята на Огъня”. Разкажи нещо повече за нея.„Дъщерята на Огъня” е един вълшебен роман, разкриващ на читателите част от моя свят – който е доста огромен след последната дискусия за него с въображението ми J.Сюжета е класически – Серена – млада и красива жена – но[...]Мнения, коментари, въпроси

2005-08-28T22:27:05.820-07:00

Тук може да питате за всичко свързано с книгата и около нея, за което няма отворени конкретни теми. И тъй като такива към настоящия момент няма :), значи засега това е мястото.
С удоволствие ще отговарям на поставените въпроси и ще изслушвам мненията ви. И да, нося на критика, стига да не прекалявате с нея :)
До скоро!
МироС благодарности към...

2005-08-28T22:25:56.096-07:00

Тук е мястото да изкажа горещите си благодарности и признателността си към онези, които ме подкрепиха през годините и повярваха, че книгата един ден ще види бял свят, дори в миговете, когато на мен това ми се струваше невероятно и недостижимо.

Благодаря от все сърце на:

Димитър Лазаров (Хазалад) - изключително добър приятел и невероятен художник. Неговата рисунка на Серена вдъхна живот на героинята ми и ми даде онзи стимул, който ме накара да напиша този роман.

Полина Калмукова - създателката на този блог :) и художничката на картата на книгата. Тя никога не ми спестява критика, нито ме хвали излишно. :)

Светослав Христов - художника на корицата :) Затова че се захвана с нейната изработка и изтърпя да го тормозя толкова много време :)

Elomira - която направи първата цветна рисунка на Серена, сътворявайки едно вълшебство. Надявам се ефирна приятелко, че тази книга ще стигне до теб, където и да си!

Костадин Боянов (Паладин) - задето ми оказа неоценима помощ при преработката на романа. Прекрасните стихове са негово дело, както и редица свежи допълнения.

Десислава Брендьорфер - която първа повярва, че от ръкописа може да излезе нещо :)

Иван Крумов - главния редактор на "Квазар" - който ме покани да участвам в конкурса на неговото Издателство за фантастичен роман и благодарение на който увереността ми, че нещо може да се получи започна да укрепва.

Иван Атанасов - страхотен човек и приятел, благодарение на който не се отказах от писането. :)

Красимир Вълков (Берик) - един страшно добър приятел и понастоящем мой издател :) Аз бях достатъчно луд да напиша книгата, а той два пъти по луд да ме издаде :)

И още благодаря на:

Михаил, Соня, Ася, Ралица, Феанор и Цвети, Риналдо, Александър Мануилов (CityHunter)

и всички останали, които са се докосвали до романа, по времето когато беше огромен куп печатни листи, наблъскани в една зелена папка :)

Благодаря ви приятели! Без вас тази книга нямаше да е това, което е!

МироНачалото!

2005-08-28T22:14:38.470-07:00

Идеята за написването на тази книга ми хрумна още в края на 2000г. Тогава, четейки различни фентъзи романи, и особено произведенията за Конан Варварина на любимия ми писател Робърт Хауърд се запитах, какво ли ще бъде ако се напише история за жена-воин, история в която всичко е така да се каже обърнато, и която е малко по-нестандартна.

Така се роди Серена - моята жена воин и виновницата за книгата "Дъщерята на огъня". В началото имах идеята да напиша няколко разказа за нея и така да приключа. Преди обаче да почна да творя за Серена я видях как изглежда - благодарение на моя добър приятел Димитър Лазаров - който направи и нейната първа рисунка. И така захванах се с първия разказ за Серена :) и след около месец той беше готов. Последва втори. Когато се захванах с третия ми стана ясно, че историята става прекалено сложна за цикъл разкази. така реших да пиша книга.

Това признавам си беше в него момент една лудост :) Поне аз си мислех така. Но странното е че писането потръгна. Е друг е въпроса, че доста дълго време работех на пишеща машина и хммм по него време все още бях така да се каже в началото на своята творческа кариера.

Постепенно поразвих стила си, следвайки немалко критики и отхвърляйки други :) Списъка на онези, за които има за какво да благодаря по времето, когато писах книгата, и когато търсих начини да я издам е прекалено дълъг. Затова на тях съм отделил специално място. И именно за тях е и онова пожелание в началото на романа - на всички онези които повярваха в това начинание.

Така беше поставено началото на това голямо приключение - фентъзи романът "Дъщерята на огъня". Надявам се той да достави удоволствие на всички читатели :), които се докоснат до него!

МироДобре дошли, приятели!

2005-08-28T22:18:17.973-07:00

Поздравявам с добре дошли всички приятели и на онези, с които за в бъдеще надявам се ще станем такива.
На страниците на това чудо - блог :) за което ме светна съвсем наскоро една много добра приятелка (пак на нея дължа направата му), аз ще ви представя моята скромна особа, и ще ви разказвам различни нещица за мен - къде интересни, къде не :)
Пък който иска да ги чете :)

Така, това в кръга на шегата. Основната причина за създаването на този блог беше излизането на моята първа книга в стил фентъзи "Дъщерята на огъня".

Смятам тази страничка да я превърна в така да се каже електронен подлистиник към романа си, където ще публикувам неща, за които в книгата не се е намерило място и да отговарям на редица въпроси които тя безспорно ще породи у вас.

Приемам с охота критики от всевъзможен род и разбира се похвали :)

А сега стига съм приказвал празни приказки. Време е да се захващам сериозно за работа! Предстои ми да разкажа доста неща :)

Пожелавам ви приятно прекарване на страниците на това сайтче :) - все не мога да свикна с думата блог :)

С поздрави към всички посетители


Миро