Subscribe: Discussion board
http://chatandtea.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade C rated
Language: Macedonian
Tags:
блоговете  да  като  може би  може  на блоговете  на  не  от  по  са  се  че   
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Discussion board

Discussion board

Updated: 2014-10-02T22:09:38.351-07:00

 Блоговете като алтернативна публична сфера

2007-12-05T10:16:17.271-08:00

Казват, че нуждата ражда решението. Може би това е и логиката, довела до създаването на блоговете и тяхната популярност напоследък. Началото им ми убягва като времева специфика, но явно проблемът е в моя телевизор, тъй като в момента, в който разбрах за съществуването на блоговете, установих, че сред голяма част от интернет потребителите четенето и писането по блогове се е превърнало в ежедневен навик. Но да се върнем към началото – кое налага появата на „блог-културата” и защо тя придобива такава масовост? На какво са алтернатива блоговете и с какво имат предимство пред други медии, ако ги съотнесем към т.нар. гражданска журналистика? Популярни на първо време са като че ли, защото са удобни – лесно се създават, достъпни са за всички, които ползват интернет, разнообразни са, не струват пари или ако има финансова бариера, тя е незначителна. Стремежът към информацията в качеството й на зелен сфетофар или коз в живота, от друга страна, също е нещо като Vо на блог-модата. На трето място, нуждата от дискусии, макар и виртуални, от изказване на мнение или коментар, изобщо идеята да знаеш, че можеш по всяко време и без обективни пречки да споделиш мнението си, дава значително предимство на блоговете пред останалите медии. Блогове се списват от всякакви хора – тийнейджъри, хора без работа, експерти, критици и т.н. Съответно, информацията в тях може да бъде всякаква – и може би това му е хубавото – защото нямаш ограничение откъм редакция („това не е политиката на нашия вестник, бай-бай”), нямаш ограничение откъм знаци („не повече от 1500 знака, иначе ти орязваме писанията”), няма ограничение откъм достъпност („съжаляваме, но не можем да публикуваме Вашия коментар, защото..защото...” или просто няма обратна реакция на подадено мнение). От тук възниква и голяма част от силата и влиянието на гражданската журналистика, намерила израз чрез блоговете. Много фирми се страхуват от анти-реклама именно по блоговете, значителен дял от блоговете се превръща в поле за лобиране със забележим последващ ефект. Блоговете са се превърнали в сериозен коректив на структури от политическите, социалните, икономическите и културните среди. Човек трябва да може да отсее сериозните от безцелните блогове, ако иска да оцелее сред цел[...]Нека да си побъбрим на чаша горещ чай... бисквитите са по желание :)

2007-12-05T03:30:14.276-08:00

(image)
Бисквитките вече бяха взети от някого другиго, но пък чаят и разговорите остават... нека спазим руската традиция (може и английска, според "географските" убеждения), и обикнем дискусиите, докато се наслаждаваме на чаша ароматен чай с мед и лимон.. ако не сте любители на чая и ви е писнало от кафе, което аз по принцип не одобрявам като вкус, и водата ще свърши работа, стига да не е студена :)

С малко размисли и страсти по една блог-тема поради зависещи от мен/нас обстоятелства :) би трябвало да започна блога.. (съвсем скоро)...Подробностите не биха били интересни, освен може би фактът, че в рамките на две седмици близо 50 блога ще се появят в блогосферата, водени от една единствена цел и желание. Спирам до тук, за да не потискам въображението.