Subscribe: културистика
http://kulturistikapismo.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade C rated
Language: Bulgarian
Tags:
ви  да  за  ми  много  на  не прави  не  от  по  се  си  това че  това  че не  че  ще 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: културистика

културистика

Updated: 2014-10-04T20:33:55.781-07:00

 Отворено писмо до едни затворени хора

2006-01-16T03:24:08.263-08:00

Г-да депутати и управници,

от около година се опитвам внимателно да следя нещата, с които помагате на креативните млади хора у нас, И знаете ли – като че ли не ми отнема много време . Просто, когато остане свободна минутка, проверявам дали все още тази помощ продължава да бъде равна на нула. Поне не мога да ви се сърдя, че ми губите времето, нали?! Единственото, за което малко ме е яд, е че ми губите живота. На мен и на всички млади творци у нас. Ама какво ти пука – нали кренвиршите не са поскъпвали вече година и половина? Значи няма място за безпокойство!

“Помагаме и то много!” – ще кажете вие. Дори ще ми споменете дузина проекти, чрез които финансирате млади творци. И аз сигурно ще се почувствам много затапен. Затова пък ще ви кажа, че вече повече от година правя “Културистика”. За това време съм се срещал с безброй много талантливи творци, които заделят от хляба си, за да творят. В повечето случаи спонсорските ви пари отиват при поредното поетче-символистче, което говори за луната и за звездите. Мерси! Дебелянов и Яворов си ги имам и у нас си! Не ми трябват преиздания с чужди имена на тях!

Когато обаче истинската ядосана улична поезия ви застигне, вие я обявявате за “просташка”. Щом е така, кажете ми кое е по-просташко – да използвам израза “майната му” в поезията си или да твърдя, че само аз знам какво е изкуство? А и кой по дяволите раздава разрешителни за “изкуство”, а? Че мен една строфа от текст на “Хората на изгрева” или “Spot” може да ме трогне много повече отколкото цялата стихосбирка на усмихнатия ви петнайсетгодишен лауреат, преписал Дебелянов с пет ката индиго. Значи ли това, че съм прост? Нека някой от вас, господа властващи, дойде и ми каже в очите, че съм прост, защото почитам “грешно изкуство”. После се обърнете и кажете на всички млади хора в България, че са прости. На дъщерите, синовете и внуците си. Кажете на бъдещето на страната ни, че е просто и без вкус, защото обича тръпката на неказионното изкуство!

Ходите на приеми в модните си частни галерийки и се тъпчете със сандвичи и разни розови неща на клечки, докато разглеждате поредната безвкусна изложба на някой самонабедил се за “творец” богаташ. Кой има правото да решава, че тези платна са по-изкуство от стените в Търговище?

Наскоро питах един от вас какво смята за графитие. Той отвърна с мъдрото: “Имената на глупците висят по стените!” Драги управници, нима доскоро не гледахме именно вашите малоумни и лицемерни физиономии , тиражирани на милиони плакати и разлепени на всяка читава стена в страната? И ако вие твърдите, че цапаме стените ви и трябва да спрем, ние ще се съгласим. Ще спрем да цапаме стените ви. Но при условие, че вие спрете да цапате държавата ни. Спрете да мърсите с малките си кални ръчички името на България. И спрете да ревече, че младото поколене е забравило за изкуството. Изкуството е чувство, не институция! Колкото до вашите чувства, мога да ви кажа три неща:
Това, че не е подвързана с кожа и обкована със злато, не прави нашата поезия боклук.

Това, че не е в скъпа рамка, не прави нашето изобразително изкуство по-малко ценно от това в частните ви галерийки.

Това, че не можете да се кълчите на нея, не прави нашата музика по-лоша от златните и според вас вечни хитове на вашето време.

С искрен сарказъм

Missues