Subscribe: Христос и Ние
http://drrossykoleva.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Bulgarian
Tags:
да  за  като  който  на  не  ни  от  по  са  св  се  си  това  църква  че  ще 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Христос и Ние

Христос и Ние

Updated: 2017-07-29T01:20:42.015-07:00

 
На Великден стартира нов православен сайт

2009-04-12T16:20:30.728-07:00

(image)
На Великден стартира нов православен сайт


В навечерието на Великден в електронното пространство стартира нов православен сайт, под названието “Всемирното православие”. Той възниква в момент, когато са поставени под въпрос православните ценности в българското общество и свободата на българина да се изрази като християнин. Ето защо “Всемирното православие” си поставя за задача да популяризира православните схващания, за да бъдат още по-близки и разбираеми за всеки българин. На свой ред авторите на сайта имат амбицията да осъществят един виртуален проект, който да предлага информация от православния свят извън България, а също и да представя българското православие на чуждестранния читател. В този смисъл, сайтът е замислен като среща на православните българи, живеещи в родината си и извън нея, а също и на православните вярващи от други страни. Подобна среща би засвидетелствала общочовешката същност на православието и нейните наднационални измерения. Наред с това, той предоставя възможност на съвременните православни християни да се почувстват съставна част от своята религиозна общност, дори и когато са далеч от България и да участват в един съвременен проект по начин, който би бил най-полезен за тях.


Сайтът може да бъде открит на адрес http://globalorthodoxy.com


Вяра и общество: 1.февруари 2009

2009-01-30T09:31:45.697-08:00

Св. Синод ще започне лични срещи с хората на Инокентий

Представител на Светия синод неочаквано разкри във „Вяра и общество" какво ще е поведението на Църквата след решението на съда в Страсбург по делото Инокентий

„В предстоящите си заседания Св. Синод ще вземе решение за лични срещи с отделилите се от единството на Църквата и аз мисля, че ще имаме положителни резултати, най-после да сложим край на проблемите и разделенията между нас" - това заяви най-неочаквано в предаването „Вяра и общество" Видинският митрополит Дометиан. Той заяви също, че не е оторизиран официално да съобщава това, но го прави като лична позиция, знаейки, че хората в Църквата се вълнуват какво ще стане, след като Страсбург даде тримесечен срок за постигане на споразумение между Държавата и хората на Инокентий относно 107-те църкви и други сгради, които бяха отнети от тях и върнати на БПЦ. Митрополит Дометиан е гост на предаването в качеството му на водач на делегацията за интронизирането на новия руски патриарх. На въпроса дали визитата в Москва ще бъде използвана и за търсене на подкрепа от православните църкви след решението на Страсбург, владиката заяви: „Това е решение на Св. Синод да запозная сестрите автокефални църкви с решението на съда. Ние го правим, за да имаме тяхната молитвена помощ и подкрепа чрез техните представители в Брюксел." С митрополит Дометиан разговаряме също за перспективите в българо-руските църковни отношения след избирането на митрополит Кирил за руски патриарх и за упреците към Св. Синод на БПЦ, че се намира под руско влияние.
Единствено зрителите на „Вяра и общество" ще видят в новия брой кадри от началото на поместния събор, който се проведе в московския храм „Христос Спасител", както и наши архивни материали, запечатили предишни гостувания в БПЦ на новоизбрания руски патриарх Кирил в битността му на архимандрит и епископ. Сред тях са и непоказвани снимки, запечатили младия епископ Кирил на богослужение в руската църква в София, предоставени специално на предаването от църковния изследовател Борис Цацов, част от които може да видите по-долу.
Критичен поглед към личността на новия руски патриарх ни предлага разговорът с известната руска журналистка и все още дисидентка Валерия Новодворска.
Основен материал във „Вяра и общество" тази неделя е и разказът ни за Сердикийския събор, завършил в древна Сердика, днешна София преди 1665 години.
Тази неделя (1.II.), ще може да проследите предаването по БНТ-1 от 10.25 ч и повторението му от 4.45 на 1 срещу 2 февруари. По БНТ-Сат може да ни гледате също в неделя, но от 11.30 часа. От идния понеделник предаването вече ще бъде и в сайта ни www.bnt.bg на страниците на „БНТ-Продукции" в раздел „Религия и История".

Горан Благоев, автор и водещ на предаванетоШестнадесетият патриарх на Москва и цяла Русия стана митрополит Смоленски и Калининградски Кирил, съобщава руският вестник “Российская газета”.

2009-01-27T16:33:39.592-08:00

В подкрепа на неговата кандидатура гласуваха 508 участници в Архиерейския събор, а за митрополит Калужски и Боровски Климент гласуваха 169 делегати. Третият кандидат, издигнат от събора - митрополит Филарет – оттегли своята кандидатура, мотивирайки решението си с грижите около укрепването на единомислието сред участниците в събора. В своя доклад пред участниците в събора временно изпълняващият длъжността патриарх на Русия митрополит Смоленски и Калининградски Кирил представи виждането си за това, как трябва да изглежда Руската православна църква в близко бъдеще.


Как да бъдем здрави и щастливи и да се преборим с болестите и бъдещите злини?

2009-01-13T05:25:46.316-08:00

Когато отворите тази страница навярно ще очаквате да прочетете рецепта за вечно здраве и щастие. Всъщност, тя винаги е съществувала, но човекът в своето късогледство отказва да я прочете, а камо ли да я приложи. Особено съвременният човек, който е колкото цивилизован, толкова по-материален, но и болен и неспособен да се пребори дори със собственото си тяло. Защото още древните римляни са заключили, че здравото тяло се дължи на здравия дух. Тази мисъл е може би най-важното културно достижение на римляните, а днес с възможностите на интернет ние можем да открием тази идея  в различните митологии и религии. Да не говорим за философите, които повече от 2000 години се опитват да обяснят материята и духа и в какви отношения влизат те (гледните точки във философските системи всеки път се оказват различни и неповторими). Но ние, и без това днес сме претъпкани от информация и не ни е до философия, когато трябва да открием рецептата за здраве и щастие. Особено, след като сме прочели много много книжки за здравето или сме посетили някоя и друга гадателка и сме се простили с спестяванията си (знае се, че това са скъпи занимания), а в устата ни е останал горчив вкус, че това което ни казват, всъщност не е точно така. Какво да направим? Едва ли ще обърнете внимание на казаното, ако всичко ви е наред и всички около вас са здрави и доволни. Но знаем, че в живота тази ситуация е рядкост и не продължава завинаги. Християнството ни учи, че за да получим добро и щастие, самите ние трябва да бъдем добри и да помагаме на хората около нас. Подобно твърдение се среща не само в православието, но и в другите световни религии. Да не говорим за научните изследвания (вече на енергийно ниво), които го потвърждават и човек може да види отдавна положителната и отрицателната енергия и тяхното  въздействие върху човека. Сред всичкия хаос и стрес от българската действителност можем да си „осигурим” здраве и късмет като впишем името си, което ще бъде прочетено на литургията в някой български храм. По този начин името на човека бива включено в църковния ритуал, който наред с всичко[...]


Tържествената света литургия за Бъдни вечер

2008-12-25T13:14:12.659-08:00

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим отслужи в сряда надвечер отслужи тържествената света литургия за Бъдни вечер в храм-паметник "Свети Александър Невски". Патриархът беше в съслужение с Негово високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, други висши духовници на Българската православна църква.

Негово Светейшество пожела мир на земята и благоволение между хората. Друго послание беше Божието благоволение да съпътства всички миряни, нашата скъпа родина и благочестивия ни народ, каза патриарх Максим.

 

В четвъртък в 9.25 часа в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски" беше отслужена и тържествената литургия за Рождество Христово.

 

По материали от българския печат

Днес почина Алексей II – Предстоятел на Руската православна църква, Патриарх Московски и на Цяла Русия.

2008-12-05T05:25:58.356-08:00

Руските информационни агенции (ИТАР ТАСС) днес съобщават за внезапната кончина на Алексей II – Предстоятел на Руската православна църква, Патриарх Московски и на Цяла Русия। Алексей II е избран за патриарх през 1990 г. На Поместен Събор на Руската православна църква. С името на Алексей втори се свързва православното възраждане на Русия. По време на неговото управление, Руската църква е започнала да провежда свободно религиозна, образователна и благотворителна дейност. Той е инициатор на много нови епархий, на възстановяването и построяването на хиляди храмове и мaнастири, на стотици духовни учебни заведения.

БОГ ДА ПРОСТИ ПАТРИАРХ АЛЕКСЕЙ!
Вградиха мощи на св. Мина Приехме мощите на Свети Климент Охридски и на св. Параскева Римска

2008-12-03T02:47:20.442-08:00

С уникален каноничен ритуал на 21। 11. 2008 г в новоизградения параклис –храм Свети Мина” във В. Търново, който са вградени мощите на св. Мина. По мнение на Великотърновския митрополит Григорий, подобен църковен ритуал за вграждане на мощи не е извършван в България през последните 100 години. По време на ритуала метрополитът е бил със специално ушита за целта дреха, която в края на службата е разрязана на парчета и раздадена на присъстващите миряни. Тайнството на ритуала и църковният ред не позволяват да се направи известно откъде мощите са пренесени във В. Търново, уточняват от Великотърновската митрополия. Стенописите и иконите в новопостроения параклис “Свети Мина” са направени от шестима иконографи при пълно спазване на всички канонични изисквания и съобразенис традициите на търновската живописна школа. Ще припомним, че Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296. Множество чудеса са ставали пред ликовете на св. Мина, сред които и чудотворната икона на светеца в обрадовския манастир „Свети великомъченик Мина”, който се намира на 10 км от София.


Този месец станахме свидетели и на друго богоугодно събитие - На 24।11.2008 г. с литийното шествие в Пловдив бяха посрещнати мощите на Свети Климент Охридски. Ковчежето с частица от светинята беше донесено лично от владиката на Охрид Дебърско-Кичевския митрополит Тимотей, придружен от щипския митрополит Иларион. Мощите на светеца са дар от Македонската православна църква, която откликна на искането на пловдивския владика. Те се пазят в манастира „Св. Панталеймон” ” в Охрид, а в Пловдив са положена в специално ковчеже пред олтара на новопостроения в район “Западен” храм „Св. Климент Охридски”.
Друга важна инициатива осъществена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. На единадесети ноември 2008, на празника на св. Мина, във Варна беше посрещната частица от мощите на св. Параскева Римска от Гърция. Мощите са дар от Гръцката православна църква и ще останат в храм "Св. Параскева Римска" - гр. Варна.Честито Въведение Богородично, православни християни!

2008-11-21T07:57:22.023-08:00

(image)
Нека и ние следваме стъпките на божията майка и да не забравяме, че вечността може да бъде постигната единствено, ако житейския ни път включва и църковния храм. Нека не изпадаме в заблуда, че без църквата можем да постигнем духовно извисяване и пречистване. За това свидетелства и житието на Света Богородица, пред която всички ние се прекланяме. Днес, повече от всякога, ние имаме нужда от напътствията, които ще чуем в храма, защото изкушенията „на бъдещето” са чудовищни и все по изкусителни, в сравнение с тези от библейското минало. Защото всеки от нас е обречен повече от всякога да се лута в търсенето на „Смисъла”, но божествената светлина и истинския ориентир са постижими само в православния храм! Защото там е благословението на новия живот, на истинската любов, ключа към всички несгоди, там е знанието за упокоя на душата „отвъд”, знанието за края като ново възраждане.
Не е случайно, че днес българската православна църква празнува и деня на християнското семейство, което има основополагащо място в православната религия। Защото семейството ни дарява с любов, хармония, учи ни да бъдем себе си, така, както никаква школа не би могла да ни научи на това. Нека си спомним, че светостта в Библията се обвързва с родословието и никога безроден не може да постигне духовна извисеност. И Христос, Богородица, Йоан Кръстител и пр. и пр. – всички те имаха свое семейство, свои родители, вярващи истински в Бога.

Както всички ценности днес институцията на семейството е подложена на разпад – внушават ни се идеи за еднополови или половинчати семейства, и тези идеи се представят като естествени, модерни и радикални. Всъщност, истината е тази, че всеки човек е създаден, за да постигне любовта на другия до себе си, защото „нямаш ли любов – нищо не си” (Апостол Павел). Наистина, семейството изисква жертви, болка, себеотдаване – но нали усмивката и сълзите вървят редом на земята, както живота и смъртта, оптимизма и песимизма, вярата и неверието! И кой ни е казал, че имаме право на пълното щастие в един свят, който стене от страдание и болка?!

Честити празници!Свещен дар за българските православни вярващи

2008-11-20T11:52:09.432-08:00

От брой २० на Църковен вестник - официоза на Българската православна църква - научаваме за посещението в Москва на църковната делегация, водена от Българския патриарх Максим. При това посещение българската делегация е получила безценен дар ­- частица от мощите на св. княз Александър Невски Великият руски княз се прославил като смел защитник на православната вяра и своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си пожелал да приеме монашество. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където извършват много чудеса. На 18.10.1998 г., след св. Литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца бе пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".ЛИЦАТА НА НЕВЕРИЕТО

2008-08-01T07:24:56.181-07:00

Росица КолеваВсеки от нас идва на този свят неосъзнал себе си и света и без да иска бива въвлечен в най-голямото приключение – това да живееш, да бъдеш Себе си, да преминеш през света тук и сега। Всъщност – ти нямаш никаква представа за приключението си, за неговото начало и край, дори не знаеш какво те очаква на следващия завой от пътя ти и накъде ще поеме следващата отсечка। Все се мъчиш да разбереш за това, което ти предстои и едва, когато то отдавна е отминало, разбираш че е имало смисъл и е трябвало да се случи। Всеки от нас неизбежно се замисля за Смисъла на пребиваването си Тук и Сега। При някой това се случва още в юношеството, при други – след като се е сблъскал с хиляди премеждия, при трети – чрез духовен потрес след лична жестока трагедия। Но много са тези, които не изпитват потребност да си задават подобни въпроси и са доволни, след като имат пържоли за грила и кола, паркирана пред апартамента си। За такива хора думите вяра, Бог и религия са мръсни думи, а вярващият човек е някакво болно същество।Започнах работа като асистент във факултет и неизбежно в периодите между Коледа и Великден отказвах на колегите си различни почерпки, тъй като постех и не трябваше да приемам храна с животински произход. Трябваше ми време, за да разбера, че на моето отношение към религията се гледа с недобро око и се коментира това че „постя”. Много бях озадачена, тъй като това беше единствения знак, с който бях показала че вярвам – не бях коментирала никога убежденията си, нито бях влизала в спорове с някого. Причината бе тази, че никой от колегите ми не вярваше, а и аз имах много работа, за да успея да създам с някой близки отношения. Всъщност, самите ми колеги се пазеха да дружат с хора, от които не можеха да имат някаква изгода. Колкото и смешно да звучи, след няколко години попаднах на гости у колежка и беше последната седмица на великденския пост. Тя с тържествен тон ми заяви, че пости, но когато седнахме на масата си сипа бира. Аз съвсем тактично [...]
2008-07-11T05:57:18.089-07:00

Митрополит Христофор, православен първойерарх на Чехия и Словакия днес ще посети Пловдив по повод празника на митрополитския храм "Света великомъченица Марина" на 17 юли 2008 г. Владиката е поканен от пловдивския митрополит Николай, който по решение на Светия Синод бе на официално посещение на Чешката и Словашката църква на 24 май - деня на светите братя Кирил и Методий. Вестители на Вярата в Бога и на ценностите на християнството в чешките земи светите равноапостоли Кирил и Методий. Те покръстват Великоморавия през IX век. Двамата владици - митрополит Николай и митрополит Христофор ще отслужат света литургия на 17 юли от 9 ч. в митрополитския храм "Света МаринаИзпратихме чудотворните икони

2008-07-10T03:43:59.233-07:00

(image)
(image)

(image)На 7 07 2007 трите чудотворни икони на Света Богородица бяха изпратени с молебен в храма "Св Александър Невски"। Иконите пристигнаха в храма "Св। Александър Невски" на 3 юли в 17.30 часа. Хиляди вярващи се поклониха пред чудотворните светини на България и вярваха,че силата на Бога и Пресвета Богородица ще ги води по правия път.За Гей парадите или пиршеството на злото над душите

2008-06-25T04:15:29.795-07:00

Секуларната култура е култура на злото и греховността। Не че по времето на Давид на земята е имало повече знаещи и вярвящи в Бога и злото се е ширило по-малко в нашия земен свят। Един от най-големите грехове, според християнството, е мъжеложеството। Ето какво пише Архимандрид Лазар по въпроса за хомосексуалността:
Публикуван от д-р Росица Колева в 3:440 коментара

2008-06-25T04:22:01.950-07:00

Грехът на блудстващитеСедмата Божия заповед гласи» «Не прелюбодействувай!» Този грях е много разпространен, заразителен, силно поразява душата и тялото и затова е най-опасен। Чувствеността дълбоко е проникнала в падналата природа на човека и може да се проявява в най-разнообразни и изострени форми. Блудът е неосветено от благодатната сила на брачното тайнство съединяване на неженен мъж и неомъжена жена или нарушаване на целомъдрието на юношите и девойките преди брака. Прелюбодеянието е нарушаване на съпружеската вярност от страна на единия от съпрузите. Кръвосмешението е плътска връзка между близки роднини. Противоестествените полови връзки са мъжеложство, лесбийство, скотоложство, малакия (ръкоблудство, онанизъм). Отвратителността на тези грехове е очевидна, ясна е тяхната недопустимост — те водят към духовна смърт още преди физическата кончина на човека. За голямо съжаление, днес повече от всякога светът е заразен от разврата, от духа на блуда. Навсякъде се създава атмосфера, която разпалва плътската похот. Особено пагубно действа влиянието на западната «култура»: гнусни списания, филми, срамни фотографии, картини, бесовска музика (за самото начало на рок-музиката е характерно преди всичко с отчаяния бунт против всякакви задръжки по отношение на половите връзки, против нормите на морала и нравствеността, религиозните, обществените и семейните закони), развращаващи романи, стихове и др. под. Общо взето, човеконенавистните демони на блуда сега имат на разположение всички видове средства, които проникват дълбоко в душите на хората, за да влияят, пленяват и погубват. Блудният грях започва още преди телесното падение — с гледането на съблазнителни зрелища, увлечението от спомени за видян грях, блудни картини, когато човек не отсича и не прогонва от душата си попадналата там зараза на греха. Блудните помисли, възникнали в резултат на такъв невнимателен живот ос[...]СИМВОЛ НА ВЯРАТА

2008-07-09T14:16:09.493-07:00

(image)


Символът на вярата (на църковнославянски вярвам) е текст, с който се изповядва християнската вяра। Той съдържа нейните основни правил।Първата част е съставена от светите Отци на Първия вселенски събор в Никея (325 г.), а втората на Втория вселенски събор в Цариград (381 г.). В Православната църква се нарича Никейско-Цариградско Верую (на латински Nicеno /Nicene /-Konstantinopolitanum) като остава в литургията непроменено от 381 г. до днес. Прочитането и признаването му при кръщение на възрастни е задължително. Първични форми на Веруюто произлизат от Йерусалим. При произнасянето му по време на литургията от край време се очаква некръстените да не присъстват) Римокатолическата църква Символът на вярата е Credo, но тя добавя едностранно текст, където се говори за произхода на Св. Дух и Св. Троица латинската дума filioque. В превода от латински това означава: “и от Сина”, според което Св. Дух изхожда не само от Отца, но и от Сина. За неизкушените от християнството тази подмяна може да е незначителна, но всъщност това е един от неговите генерални постулати. Всеки опит за демократизация на християнското учение всъщност подменя неговото изконно съдържание и значение.
Повече за историята на Символът на вярата виж bg.wikipedia.org/wiki/Символ_на_вярата
СИМВОЛ НА ВЯРАТА
1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.
3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.
4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.
5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.
6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.
7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.
10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.
11. Чакам възкресение на мъртвите.
12. И живот в бъдещия век! Амин.