Subscribe: Немска Езикова Гимназия (ГПНЕ "Гьоте") - Бургас
http://goethegymnasium.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Bulgarian
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Немска Езикова Гимназия (ГПНЕ "Гьоте") - Бургас

Немска Езикова Гимназия (ГПНЕ "Гьоте") - БургасGoethe-Gymnasium, Burgas (Bulgarien) // German Language High School - BourgasLast Build Date: Fri, 20 May 2016 01:25:13 +0000

 Снимки в галерията на gpne-goethe.org!

Sat, 10 Sep 2011 07:54:00 +0000

(image)Не пропускайте снимките от училищния живот в галерията на официалния сайт на Немската:
www.gpne-goethe.org
(image)Chained Rose - новият дух на Немската гимназия

Tue, 30 Aug 2011 17:32:00 +0000

(image)


Традицията, Немската гимназия да има своя рок група, продължава благодарение на момичето и момчетата от Chained Rose. С представянето си в Несебър те дават сериозна заявка за бъдещи успехи на национално и може би международно ниво. Авторското им парче My Choice е страхотна балада, доказваща, че рокът от 80те е жив и има достойни наследници в лицето на младежите от "Окованата роза". Успех!

Страница на групата във Facebook
allowFullScreen='true' webkitallowfullscreen='true' mozallowfullscreen='true' width='320' height='266' src='https://www.youtube.com/embed/z5KGaD9lUNE?feature=player_embedded' FRAMEBORDER='0' />

(image)


Media Files:
http://www.youtube.com/watch?v=z5KGaD9lUNE&feature=related
Програмата за втория срок е обявена на официалния сайт

Wed, 02 Feb 2011 10:52:00 +0000

(image)

Програмата за втория срок е обявена на официалния сайт на ГПНЕ "Гьоте" (www.gpne-goethe.org):

Директна връзка към програмата (JPG)


(image)В Немската гимназия: на всеки учител - лаптоп, във всяка класна стая - проектор

Mon, 25 Oct 2010 09:38:00 +0000

(image)
в-к "Фактор-Бургас"
25.10.2010


Мултимедийната техника е осигурена от МОМН заради добрите резултати на Немската езикова гимназия в Бургас


С монтирането на мултимедиен проектор във всяка от класните стаи ще приключи проектът по преоборудване и обзавеждане на кабинетите в немската езикова гимназия в Бургас.

Така учениците и преподавателите от елитната гимназия ще получат необходимото за провеждане на съвременно образование оборудване.

Мултимедийната техника е осигурена от Министерството на образованието, младежта и науката. Министерството оцени труда на ученици и учители в гимназията и за постигнатите високи резултати на държавните зрелостни изпити през 2008 г. и подари на училището технически пособия на обща стойност над 100 000 лв - 40 мултимедийни проектори и 60 преносими компютъра за всеки от преподавателите.

След извършването на мащабния ремонт на сградата по спечелен от Община Бургас европейски проект през това лято, класните стаи са обособени като специализирани кабинети по различните учебни предмети.

Сега предстои въвеждането в експлоатация на мултимедиен проектор във всеки от кабинетите. Това ще направи образователно възпитателния процес още по-качествен и интересен и ще даде възможност на ученици и учители да приложат на практика придобитите умения в областта на информационните и комуникационни технологии.

Немската гимназия продължава да устоява реномето си на най-доброто езиково училище в Бургас. Качеството на своето обучение е доказала и с впечатляващите резултати на своите ученици. Това дава основание на гимназията да продължава да кандидатства и да печели нови проекти за финансиране.

Неотдавна гимназията за трета поредна година спечели проект, подкрепящ финансово обучението на талантливи ученици в подготовката им за участия в олимпиади и състезания, каза Генета Илиева, директор на ГПНЕ "Гьоте".

Сега гимназията е подготвила кандидатурата си и очаква да спечели още един стимулиращ проект на МОМН – за индивидуално обучение на ученици с ярко изявени способности „На крилете на желанието”.

Източник:
factor-bs.com


Новината от Дарик: Отличен за Немската гимназия в Бургас

(image)Германски партньори на Немската посетиха Общината

Wed, 22 Sep 2010 19:34:00 +0000

(image)
Информация: Община Бургас, 22.09.2010

Зам.-кметът по евроинтеграция и екология Атанаска Николова и директорът на дирекция "Образование" Веселина Таралова посрещнаха в община Бургас директора на НЕГ "Гъоте" Генета Илиева, възпитаници на Немската и гости от гимназия "Агрикола" Кемниц, Германия. Двете учебни заведения поддържат партньорски връзки още от 90-те години на миналия век.

Немските гости бяха запознати с историята на Бургас, богатата му културна програма, с впечатляващите резултати на местни ученици при участието им в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади.

Домакините разказаха и за многобройните спечелени от община Бургас европроекти, в някои от които тя си партнира с немски градове.

Източник: http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/6753(image)Стани приятел на Немската във Facebook

Sat, 11 Sep 2010 18:46:00 +0000

(image)
От понеделник (13.09.2010) социалната мрежа nemskata.ning.com престава да съществува поради нова политика на доставчика на услугата.

Nemskata.Org ви препоръчва да свалите снимките, които евентуално сте публикували там, за да ги използвате повторно, например на страницата на гимназията във Facebook (facebook.com/goethegymnasium)

От днес вече можете да се "сприятелите" с любимото училище във Facebook:
facebook.com/nemskata.burgas

(а и да ни следите чрез Google Buzz: google.com/profiles/nemskata)(image)Честване на юбилея (покана от г-жа Каравасилева)

Sun, 25 Apr 2010 10:45:00 +0000

(image)
Съобщение от г-жа Каравасилева (музика):

На 29.04.2010 г. от 17 ч. в Бургаската опера ви каня на концерт по повод 50 г. на гимназията.

На 30.04.2010 г. в двора от 16ч. ще има и концерт на открита сцена + Мис Подготве + Фашинг...

Препратете на всички, които познавате от гимназията!(image)Ремонтът на немската гимназия започва през юни

Sat, 24 Apr 2010 21:41:00 +0000

(image)Ремонтът на английска и немска гимназии по проект „Подобряване на образователната инфраструктура” стартира през юни


На 1 юни стартират ремонтните дейности по проект "Подобряване на образователната инфраструктура в община Бургас" в делящите една сграда английска и немска гимназии. Това стана ясно днес по време на работна среща на зам.-кмета по Образование Йорданка Ананиева с директори на училища и представители на фирмата-изпълнител на строително-ремонтните дейности.

По време на срещата бяха обсъдени мерките, които ще бъдат взети, за осигуряване на нормалното протичане на учебния процес в двете гимназии. Занятията няма да бъдат прекъсвани, като учениците от ПГАЕ "Гео Милев" временно ще провеждат часовете си в СОУ "Добри Чинтулов" в к-с "Славейков", а тези от ПГНЕ "Гьоте" - в СОУ "Йордан Йовков" в к-с "Изгрев". Директорите на двете приемни училища днес потвърдиха готовността си да приемат учениците от английска и немска гимназии за времето на ремонтните дейности и наличието на необходимата база и капацитет за това.

По проект "Подобряване на образователната инфраструктура в община Бургас" ще бъде ремонтиран сградният фонд на общо седем учебни заведения в Бургас - ПГАЕ "Гео Милев", ПГНЕ "Гьоте", ПГСАГ "К. Фичето", СОУ "Иван Вазов", ПГЕЕ "К. Фотинов", ОУ "Елин Пелин" и ЦДГ "Ханс Кристиян Андерсен".

Проект "Подобряване на образователната инфраструктура в община Бургас" е на обща стойност 5 773 119,93 лева и се осъществява с финансовата помощ на ВФФР и националния бюджет по Оперативна програма "Регионално развитие" (2007-2013). Предвижда подобряване на енергийните характеристики на сградите - подмяна на дървена дограма с PVC стъклопакет, монтиране на топлоизолация; външни и вътрешни ремонтни работи; реконструкция на сградни електро, ВиК, отоплителни и вентилационни инсталации; изграждане на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания, доставка на компютърно оборудване и софтуер.

Източник:

http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/5776

петък, 23 април 2010
Автор: Кристина Вълчева


(image)Половин век немска гимназия - Бургас

Thu, 22 Apr 2010 18:46:00 +0000

Първото езиково училище в Югоизточна България - гимназията за преподаване на немски език „Гьоте”- Бургас навърши 50 години.Половин вековния юбилей ще събере бивши и настоящи възпитаници на гимназията по време на юбилейната седмица, започваща от 26-ти април. На специална пресконференция с участието на училищното ръководство, председателите на училищното настоятелство и ученическия съвет бе представена програмата, с която гимназията ще отбележи своя първи половин век. Всички желаещи ще могат да се запознаят с училището по време на деня на отворените врати, предвиден за следващия понеделник. В благотворителна изложба ще бъдат показани творби както на ученици, така и на живеещи в едно от защитените жилища в Бургас.Председателката на ученическия съвет г-ца Златка Димова обясни, че в немската гимназия освен на любов към науката са ги научили и на любов към хората, затова няколко пъти вече огранизират благотворителни акции. Социалната ангажираност на младежите от елитното училище, сякаш напук на днешната бездуховност и липса на ценности, затвърждава убеждението, че учебното заведение не е просто място за предаване на знания, но и място, където децата се учат на морал и хуманизъм. Това е и една от причините ученици от цялата страна всяка година да идват в Бургас, провокирани от доброто име в национален мащаб, което има гимназия „Гьоте”.През годините немската гимназия е доказала качеството на своето обучение с впечатляващите резултати на възпитаниците си на национални и международни конкурси, състезания и олимпиади във всички сфери на научната дейност, със спечелването на стипендии за обучение в немски училища, участия по европейски проекти и семинари. Проектът „Коменски” в Трабен- Трибех, обмените с гимназия „Гьоте” в Дюселдорф и гимназия „Аваши” в Мишколц, Унгария, участие в Европейския конвент в Страсбург, проект на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг „Младите хора пишат” са само малка част от богатото портфолио на гимназията. Делегирани немски преподаватели запознават с майчиния си език учениците на „Гьоте”.Талантите на гимназията блестят на сцена с музика, танц и театър. Това е пър[...]Немската гимназия иска нов училищен корпус

Fri, 12 Mar 2010 21:20:00 +0000

Немската гимназия иска нов училищен корпуспетък, 12 март 2010Новият бюджет на елитното бургаско училище бе представен публично пред кмета на Бургас, заместник - кмета по образование, Съвета на настоятелите, учители, родители. Парите, които учебното заведение получава тази година от държавата са 970 776 лева, което е с близо 50 000 лв. повече от миналата. Това се дължи на увеличения брой новопостъпили ученици. Немската гимназия в Бургас продължава да пази реномето си на най-доброто езиково училище не само в областта, но и в източна Европа. Средствата, които се отпускат за нуждите на училището се изчисляват по специална формула, в която основен фактор е броя на възпитаниците. Така с увеличените средства през 2010 година ще има пари за заплати, за здравеопазване, стипендии, учебни пособия, ремонти на някои амортизирани помещения и др.Бюджет 2010 дава усещане за развитие и перспектива на тази гимназия. На фона на закриващите или едва оцеляващи училища в страната е радостно, че в Бургас ГПНЕ „Гьоте” пази достойно името си на най-доброто място за образование и това му дава възможност за допълнителни възнаграждения, извънкласни дейности, сподели кметът Димитър Николов. Увеличеният брой ученици и обитаването на една сграда в съжителство с друго училище създават сериозни проблеми на учебния процес. Години наред Немската гимназия търси възможност да получи самостоятелна сграда и да предостави модерни и комфортни условия на своите възпитаници. Този болезнен проблем бе отворен за дискусия пред кмета на Бургас, поради внесения иск на Общината към държавата за възвръщане собствеността над бившето Немско училище. Според ръководството на Немската гимназия това е една възможност да бъде възкресена традицията на Немското училище. В ГПНЕ „Гьоте” се чувстват правоприемници на духовното и материално наследство на училището, съществувало в Бургас още от началото на миналия век. Специалисти обаче твърдят, че около 3 милиона и половина лева са нужни, за възстановяване на порутената сграда в центъра на града. Освен това парцела там е по-малък, отколкото този на съществуващата сграда и няма да има мяст[...]Нова страница на Немската гимназия

Wed, 24 Feb 2010 18:42:00 +0000

 

(image)
 

 

 

 

 

Случайно, при едно търсене в Интернет попаднехме на нов проект за страница на Немската гимназия: http://www.gpne-goethe.org. Съвсем пресен е, а поводът за появата му, изглежда, е 50-годишнината от създаването на НЕГ. Дано този път гимназията наистина се сдобие с работеща официална страница, на която да се поддържа актуална информация от преподавателите и самите ученици.(image)Бургаски ученици представиха града си на свои връстници от Европа

Wed, 16 Sep 2009 22:23:00 +0000

(image)
сряда, 16 септември 2009

Автор: Стефан Минчев


Зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева взе участие в среща на партньорите в инициативата "Еврокамп", която се проведе в сградата на Общината. В нея участваха 45 ученици от България, Полша и Германия, сред които и възпитаници на ГПНЕ «Гьоте» - Бургас.

Гостите от чужбина се запознаха с историята, актуалното състояние и потенциала на Бургас, чрез мултимедийна презентация на проект, подготвен от бургаските ученици, на които предстои изпит за немска езикова диплома. Чрез него те демонстрират ангажираност към проблемите на своя град.

Подбраните теми са свързани с реалностите и проблематиката на Бургас и региона - замърсяването на морето, сметосъбирането в града и възможностите за оптимизирането му, социални дейности, организация на градския транспорт и паркирането, здравеопазване и др.

(image)


Писмо от родител до Nemskata.Org

Tue, 15 Sep 2009 12:38:00 +0000

(image)


Получено по електронната поща:

Здравейте,
аз съм майка на ученичка от ГПНЕ „Гьоте” – Бургас. Не знам кой поддържа сайта на гимназията, но мисля, че ние родителите бихме били значително улеснени ако в края на ваканциите бъдат публикувани списъците с учебниците на отделните класове. Освен това би могло да се помисли за публикуването и на друга актуална информация – оценки през годината, брой на отсъствията за отделните ученици, така че да бъдем информирани своевременно, а не да чакаме родителските срещи. Работното време на голяма част от нас за съжаление не ни дава възможност за среща с учителите.

Пожелавам на всички успешна учебна година и се надявам да помислите над предложенията ми.

И. Ж.(image)Немската в Twitter

Thu, 03 Sep 2009 18:30:00 +0000

(image)
Новостите от Немската гимназия вече могат да бъдат следени и в Twitter. Открий ни на адрес:
http://twitter.com/nemskata(image)Международен литературен конкурс "Изкуство против дрогата" 2009

Mon, 22 Jun 2009 17:56:00 +0000(image)Международен литературен конкурс

„Изкуство против дрогата” – 26 юни 2009, Бургас,

проведен под егидата на Областния управител на Бургас г-н Любомир Пантелеев

и със съдействието на Министерство на културата и Община Бургас


Кратка историята на литературния конкурс:

Първото му издание е през 2003 г. на 26 юни – Международния ден за борба с наркоманиите – в рамките на проект “Градове срещу дрогата”, който се изпълнява от Асоциацията на българските черноморски общини. Тогава читалище “Л. Каравелов” и Синдиката на българските учители са сред съорганизаторите. През 2005 г. двете организации поемат инициативата конкурсът да стане постоянен, доработват регламента и привличат нови партньори. Той разширява границите си на Балканите, а в третото си издание – вече е международен, благодарение на активното участие в популяризирането му на Детския и младежки парламент в Бургас.

От 2007 г. конкурсът се провежда под егидата на Областния управител на област Бургас

(тогава – г-н Иван Витанов).

В настоящото – четвърто издание на конкурса участват 186 автори на възраст от 12 до 25 години от България, Република Беларус, Молдова, Сърбия и Турция с над 300 творби – стихотворения, разкази и есета.

Жури в състав: Димитър Христов, България, София – председател и членове: Бранко Цветкоски, Република Македония, Скопие и Роза Боянова, България, Бургас отличи с награди 13 млади автори, а с диплом за постижение – още петима.

Издаден е сборник с наградените и отличените с диплом за постижение творби.(image)Среща на випуск 1994

Sun, 22 Mar 2009 19:12:00 +0000(image)

На 2 май 2009 випуск 1994 ще отпразнува 15 години от завършването на НЕГ. По първоначална информация празненството ще се състои в заведението на Емил - бившия Военен стол (сега "Джани" - Бургас), до входа на пристанището (където е било събирането по повод на десетгодишнината). Нека всеки, който има информация за съученици, да ги информира, както и да пише на Атанас Димитров (може също в скайп или във Фейсбуук).

(image)"Изкуство против дрогата"

Thu, 05 Mar 2009 20:36:00 +0000(image)
МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

Провежда се под егидата на Областния управител на Област Бургас
г-н Любомир Пантелеев


Организира се през една година по повод
Международния ден за борба с наркоманията – 26 юни.
Първото му издание е през 2003 г.

В конкурса могат да участват деца и младежи на възраст от 12 до 25 години
в две възрастови групи:
от 12 до 17 години;
от 18 до 25 години.

Участниците представят стихотворение, есе или разказ, написани специално за този конкурс, непубликувани в други издания и без право на участие в други конкурси.
Обемът на творбите, изпратени по e-mail или по Български пощи е до 3 компютърни страници (6 000 знака) на български език (или на руски и английски за чуждестранните участници), формат WORD, шрифт 12.
Необходимо е авторите да посочат трите си имена, рождена дата и година, учебно заведение, пълен адрес, е-mail и телефон за връзка.
Крайният срок за получаване на творбите е 15 май 2009 г.
Компетентно жури от писатели и преводачи ще оценява творбите.

Ще бъдат раздадени следните награди:

Първа възрастова група (12-17 години)
За стихотворение / За есе или разказ
І награда – 80 € / І награда – 80 €
ІІ награда – 60 € / ІІ награда – 60 €
ІІІ награда – 40 € / ІІІ награда – 40 €

Втора възрастова група (18-25 години)
За стихотворение / За есе или разказ
І награда – 130 € / І награда – 130 €
ІІ награда – 80 € / ІІ награда – 80 €
ІІІ награда – 50 € / ІІІ награда – 50 €

Резултатите ще бъдат обявени по интернет на 11 юни 2009 г. на сайта на организаторите: www.chitalishte.bg/news.php
Номинираните творби ще бъдат издадени в сборник.

Отчитането на конкурса ще се проведе в гр. Бургас на 26 юни 2009 г.

Организатори на Литературния конкурс ”Изкуство против дрогата”са:
Областна управа Бургас, Община Бургас, Читалище „Любен Каравелов”, Синдикат на българските учители – Бургас.

Партньори: Училище за чуждоезиково обучение „Биг-Бен”

Медийни партньори: в. „Учителско дело”, Дарик Радио, вестник „Компас”


Творбите изпращайте на адрес:
Читалище „Любен Каравелов”
ул. „Калоян” № 24
гр. Бургас, 8000
България
E-mail: chitaliste_lk@abv.bg
Телефон: 056 84 44 69


(image)Кабинет по химия за 40 хиляди евро бе открит в гимназия „Гьоте”

Thu, 22 Jan 2009 09:57:00 +0000


(image)
Кабинет по химия на стойност 40 хиляди евро бе открит в бургаската немска езикова гимназия на 11 ноември 2008. Партньори на учебното заведение по проекта са Консултативният отдел към Посолството на Република Германия и община Бургас. Откриването на кабинета е заключителен етап по проекта. Със сумата от 40 хиляди евро кабинетът е преоборудван и обзаведен с необходимите за съвременно обучение по химия пособия. В него ще могат да се провеждат и виртуални експерименти в часовете по химия и биология, а също така обучителни семинари за учителите от цялата страна по предмети, преподавани на немски език.

Михаел Хабенбахер - координатор по немски език за България: „ Това е единствената лаборатория от този вид в източна Европа и тя се направи в Бургас. За Германия е много важно този вид училища да бъдат подпомагани.” Според Михаел Хабенбахер не е важно само да се осигурят средствата, а и България да поеме инициативата в свои ръце. Той допълни, че немската страна е много заинтересована занятията по немски език да се провеждат в добри стаи.

„Освен езиковите кабинети, това е единственият кабинет по предмети, който може да бъде ползван по химия и по биология”, каза Генета Илиева- директор на ГПНЕ “Гьоте”- Бургас. Десетокласничката Яна Петрова сподели: „Голяма гордост е ,че ние сме единственото училище в България, което има такъв кабинет и това, че ще имаме възможност да правим виртуални опити също е много хубаво.”

Специална камина позволява в кабинета да се провеждат опити, при които се отделят вредни газове. Ученици от 10 клас демонстрираха наученото с помощта на ефектни химически реакции.

Източник:
www.bszone.info/?p=4687
(гледай видео от откриването)

(image)ЕС дава 6000 евро за младежки комикс

Fri, 05 Dec 2008 17:23:00 +0000(image)

Получено по е-пощата:

„Европейски съюз и гражданство“ е заглавието на конкурса, който бе обявен на 28 ноември 2008 г. Целта му е да позволи на младите хора да изразят личните си преживявания, свързани с обществения живот в Европейския съюз. Участниците трябва да са най-малко на 16 години и да са граждани или жители на Европейския съюз. Те се приканват да изготвят комикс от една страница без текст относно понятието гражданство в Европейския съюз.
На европейско равнище 27-те национални лауреата ще бъдат поканени в Брюксел от 9 до 11 май 2009 г. и измежду тях ще бъдат избрани трима победители за Европа. На председателстваната от заместник-председателя Жак Баро церемония по връчване на наградите победителите ще получат съответно по 6 000 евро (първа награда), 4 000 евро (втора награда) и 2 000 евро (трета награда).
Повече информация можете да намерите на адрес www.eurocartoon.eu , който дава достъп до страницата на конкурса.
Съревнованието за България се координира от сдружение "Отворена Младеж". Организацията обявява и специална награда от 500 евро за любимец на публиката. Всички младежи, които искат да участват с творбите си за тази награда, трябва да се регистрират и да качат комикса си във фотогалерията на http://people.youthforeurope.eu където всички членове на страницата могат да го видят и да гласуват за него.
Допълнителни награди ще бъдат дадени и на трите комикса от България с най-висок резултат. Техните създатели (ако са между 16 и 25 години) ще могат да участват в международен младежки обмен на организацията през 2009 г. без такса за участие, т.е. всички разходи ще им бъдат поети без джобни пари.

Daniel Vankov
chairman(at)open-youth.org

(image)Европейско младежко турне

Fri, 07 Nov 2008 12:55:00 +0000(image)Получено по е-пощата:


До Директора на
Немска езикова гимназия "Гьоте" - Бургас

Уважаема г-жо Директор,

След като посети Румъния и Германия, информационната кампания на Европейската комисия “Европейското гражданство… не само думи, а конкретни права!” идва и в България! Кампанията, която е под формата на презентационно турне, ще обиколи 20 български града за периода от 11-ти до 22-ри ноември 2008 година. Пътуващото Роудшоу ще премине през Северна и Южна България, съответно през: северна дъга - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Добрич, Варна; южна дъга – София, Перник, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас. Тя има за цел да даде на младите български граждани информация относно техните права като граждани на Европейския съюз, дефинирани в Хартата на основните права на Европейския съюз. Всеки млад човек, които дойде на щанда и участва във викторините, ще си тръгне с подаръци и информационни материали за ЕС.

Ако учители и ученици от Немска езикова гимназия "Гьоте" - Бургас имат желание да участват, могат да сформират групи от 15 човека и да си запазят час за викторина. Това могат да направят на адрес http://roadshow.open-youth.org като Вашата парола e ....

С уважение,

Даниел Ванков
Председател


Сдружение „Отворена Младеж”

www.open-youth.org

(image)Архив: Пета научно-практическа конференция за ученици

Wed, 29 Oct 2008 11:10:00 +0000

(image)


От онлайн архивите:

На 27-28 април 2006 г. в зала 207 на Бургаския свободен университет се проведе Петата научно-практическа конференция за ученици от девети до дванадесети клас. Съорганизатори на конференцията и домакини са Регионалният инспекторат по образованието, Бургас и Гимназия с преподаване на немски език “Гьоте”, Бургас. Официални гости на конференцията са доц. д-р Таня Борисова, началник на Регионалния инспекторат по образованието, директорът на ГПНЕ “Гьоте”, председателят на Училищното настоятелство към ГПНЕ “Гьоте”, и преподаватели по български език и литература от БСУ и училища от Бургас и региона.

Заседанието откри г-жа Милка Харизанова – инспектор по български език и литература към Регионалния инспекторат по образованието. Приветствия към участниците в конференцията и гостите поднесоха последователно началникът на РИО и директорът на НЕГ. След официалната част по откриването, г-жа Харизанова разясни регламента на пленарните заседания на конференцията, обяви водещите в съответните секции. Докладите на общо 42 участника в конференцията са разделени на Пленарно заседание и три секции, съответно І секция – “Творчеството на българските поети и писатели като част от европейската култура. Традициите на Европа и националната самобитност на българската литература”, ІІ секция – “Културният диалог между Европа и България” и ІІІ секция – “Приносът на българските творци, литературоведи и езиковеди за развитието на българския език и българската литература”.

Пълният текст на докладите от конференцията, издадени в отделен сборник от издателство “Либра Скорп”.

Източник:
http://www.meridian27.com/Mer27/Vol3/p19.htm

(image)


Media Files:
http://www.belschool.net/files/dokladiot/1.pdf
Коста Шатров от НЕГ- капитан на националния отбор в състезание на "National Geographic"

Wed, 29 Oct 2008 00:53:00 +0000

От онлайн архивите:Коста Дониславов Шатров учи в клас със засилено изучаване на немски език за получаване на DSD (Deutsches Sprachdiplom) в ГПНЕ „Гьоте“ – Бургас. Освен немски, владее и английски език. Член е на училищния съвет в гимназията и на отбора по баскетбол. Участник в олимпиади по немски и английски език и математика. През 2005 и 2007 г. се класира за националния кръг на олимпиадата по география и икономика, като т.г. се класира пети на финалния кръг за старша възраст (VIII-ХII кл.). Капитан е на националния отбор в световното състезание на „National Geographic“ в Сан Диего (август, 2007). Освен към географията, има интереси към икономиката и финансите. ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ СВЕТОВНО СЪСТЕЗАНИЕ НА „NATIONAL GEOGRAPHIC“ В САН ДИЕГО, САЩ (2007 Г.) Преди два месеца, от 5 до 10 август, в най-хубавия американски град (както е известен в САЩ) Сан Диего аз и момчета от отбора – Марин от Казанлък и Младен от София, изживяхме сбъдването на една мечта. Всичко започна с участието ми в националния кръг на олимпиадата по география и икономика в края на април тази година във Велико Търново, където се класирах на финала в старшата възрастова група (от 8 до 12 клас). След олимпиадата стана ясно, че националният отбор за участие в международното състезание на „National Geographic“ ще бъде сформиран допълнително в края на учебната година от най-добре представилите се участници в областния и националния кръг на олимпиадата. Тази допълнителна класация се наложи поради възрастовото ограничение според регламента на международния конкурс до 16 години. След една седмица на тестове и подготовка отборът стана ясен – Коста Шатров (16 г.) от ГПНЕ „Гьоте“ в Бургас (избран за капитан), Марин Бакърджиев (14 г.) от ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък и Младен Бербатов (16 г.) от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ в София. Координатор на отбора стана Мариана Султанова - учителка по география в 164 гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ в София. След обсъждане на нашите пре[...]Борба за занималните!

Wed, 29 Oct 2008 00:30:00 +0000

Езиковите гимназии в бой последен с делегирания бюджет в-к "Черноморски Фар"29.01.2008 05:57Автор: Александър ИНДЖОВ Преподавателите са единодушни, че занималните са изключително важни за осмокласниците в овладяването на чуждия език, а наученото тогава е здрава основа за надграждане на познания и уменияСамо узаконяване на статута им може да запази качеството на чуждоезиковото обучение Всеки момент делегираните бюджети ще се стоварят с пълна сила върху училищата. Едни от първите му жертви се очаква да бъдат занималните, които или ще изчезнат завинаги, или поне ще бъдат силно редуцирани. И процесът ще бъде най-болезнен за бургаските езикови гимназии. Почти петдесет години след създаването на първото езиково училище в Бургас – Немската езикова гимназия през 1960 г. - все още никой не може да си представи интензивното чуждоезиково обучение без т.нар. полуинтернатни групи или занимални. Това е формата, която в първия гимназиален клас /тогава “осми - подготвителен”, днес просто “осми”/ помага на учениците да натрупат лексикален запас, да затвърдят знанията си за структурата и граматичните особености на напълно непознатия език, да се адаптират към по-високите изисквания в горния курс на средното образование. Големите натоварвания - от 4 до 6 часа дневно занимания по езика след редовните занятия, с лихвата се изплащат десетилетия по-нататък. Примерът на тогавашната НЕГ /днес Гимназия с преподаване на немски език “Гьоте” - е поет през годините от следовниците на интензивното чуждоезиково обучение - Гимназията с преподаване на английски език “Гео Милев” и Гимназията за романски езици “Г. Ст. Раковски”. Руската езикова гимназия /днес Гимназия за чужди езици “Васил Левски”/, създадена през 1963 г. ги въвежда последна – в началото на 90-те години, защото дотогава всички деца учат руски от четвърти клас и имат основа. Единствено в цялата страна занималните в тях оц[...]До Чикаго и назад в нова версия

Fri, 24 Oct 2008 14:46:00 +0000

Рубрика ЕмигрантВ-к "Капитал", 10.10.2008Кризата в САЩ принуди много емигранти да направят обратен завой към родината Градът е Чикаго, мястото - кафе в "Шилър парк". Това едно от няколкото предградия, в които живее българската диаспора, известни на шега и като Малката България. В "Шилър парк" всичко е досущ като на главната в Пазарджик или Дупница. Oт надписите Astika по чадърите, през паркинга препълнен с лъснати, макар и по-старички модели BMW-та, до хората насядали по масите и обслужването на сервитьорките ("К'во шъ искъти"). Само разговорите са по-различни, някак по-тихи и унили. "Ами и аз се изнасям, какво да правя тук, никакви пари няма вече, само бачкане." Това е признанието на Спас, един от четиримата българи, седнали на по чаша бира и препълнен с фасове пепелник..... "На мен ли ми разправяш, един приятел в Англия, и той като мен в строителството, на ден прави 200 евро, за какво си говорим, а събота и неделя ходи до морето в България", включва се в разговора друг от мъжете, който пуши нервно и гледа в чашата с недопита Astika. Всъщност групата приятели се е събрала, за да измисли спасителен план за Спас. В джоба му е сгънато писмо от банката, уведомяващо го за просрочени вноски по ипотеката му. Следващото, което го очаква е посещение от съдия-изпълнител.Иначе къщата на Спас е хубава, в скъп квартал на Чикаго. Той и жена му идват в САЩ на бригада преди шест години и остават. Преди две години се нанасят в големия си нов дом. Друг българин - Жорето, е брокерът, който прави ипотеката му (и не само неговата, а на доста хора от диаспората). Успокоил го, че не били важни доходите, а как ще "представиш" документите на банката, и понеже той бил добър, "работата щяла да стане". И станала. А Спас и жена му се захванали с подреждането - нови мебели, нова ограда за двора, подновили градината, тревата, купили си (както подхожда на уважаващи себе си гастарбайтери от България) и нови BMW-та. Всичко си вървяло, както п[...]