Subscribe: Bulgarian Emigrant's Blog
http://emigrantbg.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Bulgarian
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Bulgarian Emigrant's Blog

Bulgarian Emigrant's Blog

Updated: 2014-10-01T00:06:09.643-07:00

 До Чикаго и назад в нова версия

2008-10-24T08:46:46.342-07:00

В-к "Капитал", 10.10.2008Финансовата криза в САЩ кара все повече емигранти да обърнат поглед към родината си Кризата в САЩ принуди много емигранти да направят обратен завой към родинатаФотограф: Милена ПАВЛОВА Градът е Чикаго, мястото - кафе в "Шилър парк". Това едно от няколкото предградия, в които живее българската диаспора, известни на шега и като Малката България. В "Шилър парк" всичко е досущ като на главната в Пазарджик или Дупница. Oт надписите Astika по чадърите, през паркинга препълнен с лъснати, макар и по-старички модели BMW-та, до хората насядали по масите и обслужването на сервитьорките ("К'во шъ искъти"). Само разговорите са по-различни, някак по-тихи и унили. "Ами и аз се изнасям, какво да правя тук, никакви пари няма вече, само бачкане." Това е признанието на Спас, един от четиримата българи, седнали на по чаша бира и препълнен с фасове пепелник.Ако ги бях срещнала преди година, сигурно щях да чуя типичната история на "успели български емигранти в Чикаго". Кризата в САЩ обаче промени ситуацията и бизнесът на доскоро успешните предприемачи се изпари яко дим. За мнозина американци финансовите трудности са неприятно преживяване, за имигрантите има не по-малко драматични последствия. Тя не само променя начина им на живот, а го преобръща напълно. Особено ако са дошли с впечатлението, че в САЩ лесният успех може да продължи вечно или че няма особен проблем да станеш милионер дори и да не говориш английски. В същото положение са не само българите, но и поляци, сърби, босненци, албанци.Според данни на Полско-амриканската асоциация на строителните предприемачи и полско-американската асоциация на жените в Чикаго около 80 хиляди поляци са отпътували от Чикаго за Полша от началото на годината. В българското консулство в Чикаго нямаха данни за това колко български семейства са си тръгнали обратно за Европа, но със сигурност бройката не е никак малка. Според жуналист в един от българските вестници в Чикаго може би около 9-10% от 100-те хил. българи в града са поели обратно. Собственик на карго фирма пък твърди, че няма много напускащи, по-скоро нелегалните имигранти се изнасят, а многото контейнери за Европа са резултат на засилената търговия заради ниските цени в САЩ. Цветелина Бойновска, председател на Българо-Американска Асоциаци[...]Сайт за завръщащи се в България студенти

2008-11-12T23:21:30.784-08:00(image)

Стартира сайтът "back2bg.com", който помага на българските студенти зад градница да намерят престижни позиции в България, за да се завърнат и работят в страната.

Дискутирани са и възможности за финансиране по международни програми на самостоятелни бизнес проекти.


Пожелаваме успех на начинанието!

Re4: ех, хубава си е България

2005-08-01T06:02:39.476-07:00

Ау че хубава дискусия генерираме..нямам време всичко да кача в интернет :))Ще качвам на части.. :)> Ако следвам твоят ред на> мисли, всъщност е по-добре за младите българчета да дойдат и да > видят колко е зле тук, за да не съжаляват цял живот, че тайно са > искали, но не са се престрашили да опитат.А, идеално си хванала моите мисли... и понеже при 90 процента от българите (които аз познавам) се случва точно това, само че с различна продължителност на процеса..аз искам да им помогна с обратния ход (при които наистина има много съпротива от средата тук, от майки и бащи в България, лични страхове и несигурност, че постъпваш правилно - ти още не си минала в тази фаза, но ще го усетиш тогава :)) ) и по-възможност това да се развие бързо, без губене на излишно време.. Защото много хора се отчайват, че са остарели за тези 5 години моткане в Германия и ще е срамно да учат в БГ тепърва с малките.. Това ги кара да прахосват още години в депресия тук или да останат без образование в БГ..(реални случаи..)Нямам против (и не мога да имам) всеки да следва личния си път на развитие където и да е по света.. това, с което аз се опитвам да се боря се описва в социологията като "натиск на социума" (има един много добър автор Ерих Фром - всичко от него е издадено и се чете много в БГ, дано да ти попадне, ако вече не си го преглеждала де :)) ).Когато човек дойде тук, види, опита се да живее, не му хареса (което става в огромната част от случаите) и иска да се върне в БГ, където смята, че съществуването му ще е по-смислено - в този момент се задействат социалните спирачки (включтелно в собствената му глава) - "Ама как ще пропилея всичките тези възможности, които имам тук?", "Тук може и да постигна много и да стигна далеч..знаеш ли?", "Нима в България повечето хора не си мечтаят да дойдат на Запад, пък аз ще се прибирам, аз наред ли съм?!". Всъщност това не са нашите мисли, а императивите на социума, от които идваме. Ние просто ги бъркаме с това, което ние самите искаме и чувстваме и затова сме объркани и трудно вземаме решение. Всички тези гласове в главата ни са приказките от семейната среда, от учителите в гимназията, познатите..хора на 40-45-50 години, на които им е било забранявано 50 години да напускат България и за които "заминаването" на Запад е най-висша цел в ж[...]Re3: ех, хубава си е България

2005-08-01T05:48:41.183-07:00Браво, мотивирай хората да остават верни на себе си! Но ако това да бъдат верни на себе си означава да заминат за чужбина, където да пропилеят 5 години от живота си и след това да се върнат в България или да заминат за Занзибар, нека го направят! Човек се учи най-добре, когато му е трудно и се справя сам, така че може би пътят на много български студентчета е минал през чужбина, за да ги направи по-силни, за да ги накара да заобичат повече родината си или пък, за да ги направи граждани на света:-)

Ако следвам твоят ред на мисли, всъщност е по-добре за младите българчета да дойдат и да видят колко е зле тук, за да не съжаляват цял живот, че тайно са искали, но не са се престрашили да опитат. Но и двамата знаем, че да оцелееш в чужбина не е въпрос на родоотстъпничество, а на адаптивност. Не е лесно да си далеч от семейството, езика, природата, храната, с които си свикнал и обичаш, но това калява.
И ако след това се завърнеш в България, не е знак на поражение, а просто продължение на пътя, които си поел. За мен престоят ми тук не е асимилация в Германия, а начин да отстоявам България по свои начин (две години пях и танцувах в българската група "Перун" в Leipzig и на концертите ни ръкопляскаха почти само немци:-)

А, за невероятните ни университети, в които не пожелах да уча, просто нямам думи. Как да имам мотивация да продължа образованието си в България, след като изпитите не струват знания, а пари? Жалко за добрите ни професори, които са поставени в тази пазарна среда, когато всеки взема, вземаш и ти (дори и в АУБГ, за Софийският не съм сигурна). Жалко и за съвестните студенти като теб. Такова нещо, тук дори и да има (няма как да няма) е по-скоро изключение, отколкото правило. Бях отвратена и си тръгнах, мисля, че няма смисъл да добавям как се отразява това на ценностите на младите и на желанието им да се трудят. Много се надявам образователната система да поеме друг ход, защото много от разочарованието на подрастващити идва от там. За политическата ситуация е безмислено да коментирам:-)

IrenaRe2: ех, хубава си е България

2005-08-01T06:24:18.920-07:00Ми така си е.. :)) Аз открих за себе си колко е готина България (хората най-вече) още в немската гимназия с всичките загубени даскали-германци там, а и преди това имах по-дълго ходене Германия..
Така че още в детските годинки бях преживял това "пречупване" на илюзиите за лъскавия Западен свят.. и заради това много бързо и много категорично се върнах от там и никога не съжалих, че съм продължил да уча в България. :) Със страничката, която ти показах, се опитвам да помогна на нашите ученици по-бързо и безболезнено да преживеят тази фаза на разочарованието и преориентирането към БГ (депресивният период продължава при много български млади хора по 3-4 години, преди да осъзнаят откъде им идват тея настроения и защо уж са в "по-добрия" свят, а се чустват все по зле..).
И между другото има реални резултати - получавам много мейли от хора, които решават да се върнат в БГ още след 1-вата или 2-рата година и да си учат там.. Когато чуеш и прочетеш, че не си единственият, които преживява тези неща..някак си се успокояваш - играе ролята на катализатор: рационализираш причините и можеш по-смело да вземеш решение.. Вече знаеш, че не правиш нещо кой знае колко еретично като си идваш в БГ, а че и преди теб хора са минали по този път и явно е нещо нормално..

А много хора имат нужда от подкрепа защото в емигрантските среди непрекъснато се раздухват фаталистични приказки - колко е зле в България и все по-зле става и как е абсолютно безумие да се върнеш, след като веднъж "си избягал" (странно от какво) - много бързо хора на по 21 години забравят, че 20 години са живели щастливо в БГ и решават, че не могат да се върнат, защото ще загинат в България?! :)
И когато някои реши да изкаже на глас мислите да се върне (както стана с мен 1998-1999 година) - всички се нахвърлят върху него и му казват, че е луд.. Просто така разклащаш и без това крехката мотивация на хората да висят в DE и естествената реакция е агресия към такова мнение.. От дистанцията на годините само можеш да видиш безсмислието на тези понякога 5-6 години, прекарани в Германия с по 1 взет изпит на година, с малко спестени евро.. когато трябва да се върнеш в БГ без завършено образование и да започнеш наново. (вашият случаи с Halle не е типичният - имате си зададена програма по години и е реално да се завърши за 4, но в редовните немски унита...). Аз аз познавам десетки мои приятели, които минаха по този път.. :))

Това накратко за идеята на страничката де.. ;)) Даже и тва мейлче може да го сложа там :))

BG
Re1: ех, хубава си е България

2005-08-01T08:30:41.970-07:00Да, аз съм чела и други подобни мейли. Веднъж отговорих на едно момче и го попитах дали ще се върне в Бг, a той ми каза, че не знае. На въпроса защо работи за немците, а не подпомага родината, така и не получих отговор.

Лесно е да пишеш когато си далече и не, защото нещата, който е написал не са верни (напротив!), и не защото наистина не вярва в тях, а защото, когато си в България вече не ги забелязваш или просто не ти правят впечатление. Тогава се набиват на очи негативите, които са част от ежедневието и не защото са повече от положителните неща, а защото с хубавото се свиква по-лесно и то се забравя. Мисля, че и Георги е преоткрил България в чужбина, както и аз. Желая му успех, би могъл да стане поет ако се върне. А иначе, мили ми BG, красотата на България е необятна и несравнима и всеки един от нас я носи в себе си:-) Ние сме България, някои дори пишат стихове...

IrenaSubject:Re: ех, хубава си е България

2005-08-01T03:57:48.056-07:00


Subject:Re: ех, хубава си е България


Е-мейл на човек, който е учил в Германия и сега работи в голяма и известна немска банка:

From: xxxxx.xxxxxxx@gmx.net29/06/2005 21:58To: хххSubject Re: ех, хубава си е България


... Наистина! ...

А прави ли ви понякога впечатление следното:

- че българските деца (момичета и момчета) са обикновенно по красиви!

- че храната в България е по-вкусна (водата, плодовете, зеленчуците etc.)

- че Вие сте доста често по умни от останалите около вас! Поне това е моят опит работейки с хора от цял свят.

- че Вдявате нещата по бързо от другите.

- че Виждате неща, които другите не са способни да прозрат лесно.

- че Климатът в БГ е много по-здравословен и по-добър от повечето места където сте били.

- Не си ли задавате понякога и въпроса, че тези хора няма да са толкова богати, ако няма наивници като нас да им работят!

- Не ви ли се струва абсурдно да изработвате парите, с които хората от запад изкупуват родната ви земя.

Отидете иначе в Geschichtsmuseum във Frankfurt и надявам се да разберете защо е богат.

Погледнете следното представяне: http://www.imo2003.com/ http://www.imo2004.gr

Но въпреки това единственото, което не мога да разбера е казано мого, много отдавна:

"О неразумни . . . "

... И по хубава сте става!

Поздрави, Г.Re8: В Европа ли е България?

2005-08-01T03:38:27.416-07:00Едно бързо предварително обобщение на резултатите от дискусията:
Bсички можем да помиришем, че има нещо гнило на Запад.
Някои още се колебаят относно следващата логична стъпка - живота в нашето си родно село (цялата България погледната отвън изглежда като задушевно провинциално местенце, въпреки напъните на софиянци :)) ), други го намираме за много чаровен и нямаме търпение пак да се гмурнем в него :))

BGRe7: В Европа ли е България?

2005-08-01T03:31:49.220-07:00

Sorry за закъснението...Добре си пофилософствал и даваш интересна интерпретация на ситуацията. Хубаво е, че има хора като теб, които определят България като "сърцето на "православната цивилизация" след Цар Борис и Кирил и Методий" (въпреки, че ми звучи малко пресилено като се има предвид руската мощ, малцинствата в БГ и доста ориенталският ни манталитет, които разбира се има и своят чар:-). Това което мога да добавя към твоето изчерпателно описание е прекрасният ни фолклор (носещ корените си от времето на траките) и богатата душевност на хората, които все още четат стойностни книги, отглеждат вкусни плодове и зеленчуци и умеят да се забавляват дори и когато има защо да са тъжни (това май даже ни е черта от братята цигани, мен ако питаш:-).Въпросът сега обаче не опира да това как да се запази българската култура (до някъде и до това опира, но към това ще се върна по-късно), пред нас стои въпрос за оцеляване и запазване на българската нация. Ти много загадъчно казваш, че българите трябва да сменят чипа и отправната точка, но кой ще го сменя тоя чип, питам се аз?Много от заминалите казват, че ще се върнат и сигурно ще го направят (аз също искам да се върна), но дали ще им харесат боклуците и вунята в София, не знам. Е, може да имат късмет и да попаднат някъде в провинцията, където пък с удоволствие ще седят на топлите си, почти западно платени постчета (имат шанс да ги получат, нали са учили в чужбина, а и все трябва да има и кадърни кадри сред паплачта назначена по чичовия начин), ще гледат безработните хорица наоколо, ще им се налага да прибират по някое подкупче от време на време, може даже да влязат и в политиката и от там ще цъкат с език на пенсионерите, които ровят в кофите за боклук "Ех, ако бяхте учили и вие в чужбина..." Да не споменавам за семействата с деца и родители на уж нормална работа, които изнемогват. И ако ситуацията наистина е такава, и ако бившите студентчета са все пак свестни, ще си тръгнат или ще отидат някъде в Пирин или Родопите да си балансират кармата, щото на запад не беше така...Радвам се, че си тръгнах от тази люлка на славянска цивилизация, защото, колкото и да не ми е в природата, щях да я намразя. А [...]Re6: В Европа ли е България?

2005-08-01T03:17:07.530-07:00Ти на есеистски мейл отговаряш със Stichpunkten :)) Не е честно :))
Чакай да върна топката по някои точки за спорта..:)) (В БГ има едни клубове "Дебати".. знаеш ли ги? :)
Гърция - все пак Хънтингтън изглежда прав :) Дежурна реплика от западноевропейците е "Гърция може и да е люлка на европейската цивилизация, но Гърция вече не е в Европа".. Същото може да се каже за България - "България може да е от първите и най-могъщи държави в Европа през Средновековието, но България вече не е в Европа"..Две причини: 1. Историческата съдба на България и Гърция (ориенталското влияние на турското робство), обаче и2. Европейската култура тръгва от средиземноморието (Гърция, после източната Римска империя - Византия - когато и ние "прихващаме" европейското), но тя метаморфозира през вековете след това в нещо съвсем различно - с папите, готиката, барока, като скъсва всякакви връзки с първоначалното източно влияние - там се оформя западноевропейската-католическа цивилизация с нейната специфика, за която Изтокът остава чужд и екзотичен. По време на големите "европейски стилове" България и Гърция са затиснати от Турция и остават там, където ги заварва робството.. като то прибавя допълнително азиатски елемент към културата.След освобождението на двете нации - те вече са част от различна от европейската (в смисъла на западноевропейско-католическо-протестантска) цивилизация.
В този смисъл и "православна" цивилизация, въпрески, че вече не всички българи са православни.. или "християнски свят" въпреки че западният свят отдавна е е наистина християнски.. понятията показват влиянието при историческото оформяне на светогледа..
Капитализмът като форма на обществено устройство (в комбинация с либералната демокрация) си е западноевропейска рожба (Макс Вебер в "Протестантската етика и духът на капитализма" разказва еволюцията от Мартин Лутер и Калвин до Адам Смит..)
А ако Гърция ни създава комплекси за стандарт - мисля, че някои места в България вече имат по-висок станарт от средния в Гърция. Разликата се дължи само на наливането от години на европейски пари в Гърция, а не на някаква гръцка напредналост в капитализма.. Видимите стандарти ще се изравнят веднага, когато фондовете текнат и към България.
Да, България вече трудно може да се бори с цивилизационно-центристките амбиции на Русия (нали така го беше писал Хънтингтън - Москва като новият Константинопол :) ), но поне може да се замисли към коя цивилизация принадлежи в действителност. Разликите с руския манталитет съвсем не са толкова големи, колкото със западния.
Тук темата можем да я продължим към "цивилизационната шизофренност" на България - в която едни хора са избрали в живота си западни ориентири и модели на поведение и се сърдят на другите, които се опитват да ги съботират (с чалга, pro-руски настроения, турско влияние, шоу в парламента? :)) ). Другите пък са бесни, че някои иска да ги "вкара в Европа", където те въобще не се чувстват добре и правят всичко напук.. :))

BGRe5: В Европа ли е България?

2005-07-29T09:11:22.566-07:00Брей, ти много хубаво си можел да пишеш бе! :)
Значи сасвем не искам да продължавам спора, но:

- съвсем не мисля че капитализмът е "измислен" в западна европа, той не е измислян, него винаги си го е имало, иначе китайците са измислили всичко 1000 години преди европейците

- европейската култура тръгва от средиземноморието, така че ние не може да сме и чужди

- според Хънтигтън и Гърция принадлежи към православния свят, но тамстандартът на живот май, че е по-различен отколкото при нас,или?

- ние не може да сме водещи в православния свят, защото братята руснаци са много, и са много надути и непросветени! а и от тях сме различни като манталитет.

- и последно: колко от българите са наистина православни?

А че сегашната западна цивилизация не е здрава, това е ясно.

EvgeniRe4: В Европа ли е България?

2005-07-29T08:54:23.933-07:00

А това е един друг философско-исторически въпрос дали винаги сме били и дали сега сме в Европа.. :))Тъкмо тук съм си донесъл да чета двата дебели тома "Залезът на Запада" на Освалд Шпенглер (1923 година).. Много подходящо - докато съм в Германия. Но човекът си е описал нешата точно и е предвидил тогава цялото развитие на западния свят - даже EU-то :))
Ние не сме били и не сме част от тази Европа - на католицизма, готиката, барока, протестантизма, която роди и капитализма.. Когато ние сме били в Европа (преди турците да дойдат) - сме били част от византийска Европа и досега си оставаме чужди на Запада - с православието, средиземноморското изкуство, светогледа, а после и след турците - с кухнята, нравите..Даже и Самюел Хънтингтън в "Сблъсъкът на цивилизациите" говори за отделна православна цивилизация.. и споменава България в средата (с Гърция, Сърбия, Румъния, Русия и страните около нея..)
Чалгата какво е? Чалгата си е несъзнателна съпротива срещу позападнияването и поевропейчването, опит на хората да се изолират и да се окопаят в една друга култура, в която се чустват свойски и топло, а от Запада чустват да навлиза хлад, липса на емоция, отчуждение, големи безлични градове, кариеризъм, всички ставаме болтчета в огромни машини за пари..
Та в този ред на мисли - нашите политици са продукт на тази култура или цивилизация..и са единствените, които можем да имаме. Просто няма смисъл да се равняваме по Запада, защото това само изкривява представата ни за себе си.. все едно да измерваш координати на една точка в две различни координатни системи :) В едната имаме отрицателни стойности, в другата - съвсем нормални :) Българите трябва да си сменят отправната точка за самоопределяне (чипа :-)) ), за да имат самочувствие и да се радват на живота.. :)) Едно е да си основна нация сред една цивилизация и винаги да си бил исторически водещ в тази група държави (България е сърцето на "православната цивилизация" след Цар Борис и Кирил и Методий), друго е да си в задния двор на чужда култура и вечно да се питаш, "защо не сме като тях"? Е ми не сме.. :) И по-добре да не ставаме.. защото това, което са те сега не е никак приятно, здраво и жизнеспособно.. И тъкмо като българи на Запад можем да го усетим много точно..

BGRe3: В Европа ли е България?

2005-07-29T07:14:12.423-07:00

Евгени, ти си сериозен като политик Иначе - прав си че изчезват много от добрите неща в манталитета - позападнияваме се, какво да правиш. С това идва и оправянето. София въобще не прилича на България вече като настроение, но пък и безработицата е 1% и икономиката върви добре. Разменяш едното за другото..Хората са заети по 12 часа на ден, търчат сериозни, въртят бизнес, бачкат.. Аз съм опозиция .. не искам големи пари, стандарт, кариера.. искам хората да са отпуснати, готини, по шорти и джапанки.. да ги интересува как изглеждат и как върви любовта, а не колко пари правят и на кое стъпалце са в работата.. Това е бургаският идеал за мен :) Ако и там се позападним - ше емигрирам в Украйна или по на изток :))

BGRe2: В Европа ли е България?

2005-07-29T07:11:53.496-07:00Абе сметни кога ще се изравним по БВП с германия ако тук има 1% годишен растеж, а при нас 5%. мисля че беше около 70години... а за пистолетите по улицата, много правилно казваш "още" иначе нещата в манталитета и културата, заради които искам да се върна в БГ, ми се струва че изчезват и че просто в тия области много бързо настигаме запада. за съжаление.

Evgeni
Re1: В Европа ли е България?

2005-07-29T07:09:55.123-07:00Като се разходиш до New York, Лос Ангелис и тн. и като видиш вмирисаните клошари, които са покрили цели улици.. и България ше ти се стори рай на земята ) Дори и с бедните пенсионери ) А за пребиването - сещаш се, че пак тръпката е много по-малка при нас. Поне мангалчетата още на развяват пищаци и не стрелят по хората ... Аз след бригадите в САЩ съм супер оптимист за България ) А като гледам Германия - пак съм супер оптимист - в другите оношения - манталитет, рахат А и материалните са на път да се срутят в Германия.. Те и самите германци винаги това ми разказват: еех, вие..сега всичко върви нагоре при вас, а тук може само надолу да отива. Доволни няма на света ) А от Гърция и Португалия не сме много далече.. В момента, в които влезем в EU, ще бъдем същите като тях :)


BG
Re: В Европа ли е България?

2005-07-29T07:05:25.726-07:00

aбе не е точно така. какво става като се разболее човек и няма пари за лекарства? какво става като те пребият на улицата? а как живеят сираците? а старите хора, на които децата им не могат/ не искат да им помагат. не знам, просто аз съм бил свидетел в БГ на много неща които не могат да се случат в западна европа. иначе за селата, ракийката и т.н. ... мислиш ли че в италия, испания, португалия, гърция не си живеят така? виждам че се опитваш да го обърнеш на майтап, но на мен просто не ми е смешно, иначе и аз обичам черния хумор

EvgeniВ Европа ли е България?

2005-07-29T06:54:25.763-07:00Българите мърморят, щото не знаят всъщност, че не живеят никак зле..) Вярно, не могат да си купят кола за 50 хил евро, ама и не живеят в гадни урбанизирани градове - пият си ракийката от село с туршийката..рахат, лаф-мохабет и само мърморене ) Мен ако ме питате, ако се подобри положението, само ще се развали...

BG