Subscribe: Нашето общество
http://nasheto.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Bulgarian
Tags:
българия  гей  да  за  като  на гей  на  от  по  правата на  през  са  се  си   
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Нашето общество

Нашето общество

Updated: 2018-03-06T12:29:10.123+02:00

 Голата истина - кръгла двойка

2012-08-16T11:49:21.721+03:00

Голата истина - кръгла двойка:(Via dnevnik.bg Новините от начална страница) Два медала и 63-о място в класирането по нации – това е равносметката за представянето на българските спортисти на олимпийските игри в Лондон. Може да е тъжна, но е реалистична и очаквана. След петте медала и титлата на Румяна Нейкова в Пекин за всички непредубедени беше ясно, че в Лондон няма да има и толкова по много причини, които в крайна сметка идват от очевидната липса на състезателен потенциал. Сега е времето да се оцени какво се случи и какво трябва да се направи, но изводите вероятно няма да са по-различни от преди четири години. И оттук започват проблемите. А те са много.На първо мястокато се започне от хората, които управляват спорта в Българияи тяхната представа за нещата от живота. Неизвестно защо преди, по време и след края на олимпийските игри от "отговорните фактори" получаваме само бодряшки прогнози и неоснователни оправдания с липсата на спортен шанс. Преди заминаването Стефка Костадинова опровергаваше прогнозите на учените с оптимистичните "минимум шест медала". Там някъде виждаше нещата и спортният министър Свилен Нейков, а след края премиерът Бойко Борисов обяви, че всичко е наред, само късметът не бил на наша страна. Вероятно все пак някой трябва да му припомни, че късметът в спорта обикновено върви със силния. Но когато тяхната оценка коренно се различава с действителността, причината може да бъде или в крайната експертна некомпетентност, или простото желание да прикрият ръководните си провали.Цели четири години повтаряме, че българският спорт е обречен да чака титла единствено от Станка Златева, защото просто няма друг. Че с оттеглянето на Нейкова си отиват последните качествени и конкурентни спортисти. Казваме го отново – сега най-големите успехи идват от поколението на спортистите, родени през 1983 и 1984 г., които в момента са на 28 и 29 години.След четири години от тях медали и успехи едва ли могат да се очакватпросто защото възрастта си казва думата. Казва го по начин, по който Станка Златева го изживя болезнено – тя стана жертва на идващото след нея поколение на още по-силни физически и технически състезателки. Или пък например го почувства Петър Стойчев, който въпреки рекордното за себе си плуване на 10 километра трябв[...]Опера и гей култура

2008-08-26T18:57:42.618+03:00

Операта – еклектичен синтез на глас, драма, музика, костюм, визуално изкуство и „спектакъл“, играе важна роля в гей културата още от създаването си през 17ти век във Венеция.Тъй като операта съчетава в себе си възвишено и абсурдно, необуздани емоции, маниерност, мелодраматични и „невероятни“ завързани сюжети и обрати, тя се доближава до някой от основните „ценности“ на гей културата – комбинация от идеалистично и романтично себеопределяне и вулгарен, гротесков травестизъм и фарс.Отразявайки в алегорично огледало хаотичния начин на живот и противоречащите си една с друга емоции, операта се „забавлява“ с преобличания, забранени романси, интриги, размяна на ролите на половете, циклофренични редувания на триумф и отчаяние, смърт, страст и в особено голяма степен с култа към „Дивите”.Зараждане на жанра Операта („dramma per musica“), се появява в средата на 17ти век във Венеция, където комбинацията от ренесансов хуманизъм, анти-църковни (анти-клирични) настроения и най-вече – голямата и разнородна публика, готова да плаща за „прости и народни“ забавления, оформят и дават живот на жанра. Това осигурява на новото изкуство сравнителна независимост от църковната цензура и дори, до някаква степен – относителна финансова независимост от аристократични покровители (и цензури). Тази свобода води до появяването на сюжети и теми, занимаващи се с реалния живот, описващи реални битови ситуации с обикновени хора, вместо търсене на теми свързани с божественото, „възвишеното”....Обикновено историите са били изтъкани от интриги, неочаквани обрати, ужасяващи усложнения и пречки пред героите. Самите герои са били движени от силни страсти и емоции и са били идеализирана форма на романтичния героизъм. Докато много от либретите са включвали съвременни герои и събития, повечето теми са били базирани на гръко-римски източници, което е оправдало много от обратите в драматичното действие или отношения и/или качества на героите. Например в „Калисто“ на Франческо Кавали (1651), „Женствения Перикъл“ на Якопо Касторео (1653) и „Алкивиад“ на Аурелио Аурели (1680), се използват антични образи за да оправдаят мъжки или женски хомоеротични сцени, определяни от критиците често като „неморални“.Клаудио Монтеверди (1567-1643), най-изв[...]Унгария легализира гей браковете

2007-12-05T14:21:38.571+02:00

По време на среща на унгарското правителство преди две седмици е взето решение за легализиране на еднополовите съжителства в страната най-късно до есента на 2008 година. Еднополовите двойки ще се получат всички брачни права с изключение на правото да осиновяват деца. След влизането на решението в сила, Унгария ще стане първата екс-комунистическа държава, признала правата на ЛГТБ хората.
Фондация "Български център за джендър изследвания"

2007-08-25T15:54:33.020+03:00

Ето какво се казва на сайта на фондацията - http://www.bgrf.org/

"Фондация "Български център за джендър изследвания" БЦДИ е създадена през 1998 г. като независима неправителствена организация, регистрирана по ЗЛС, ф.д. № 8516/1998.


От създаването си през 1998 г. Фондация "БЦДИ" работи в областта на изследвания, наблюдение, анализ и разработване на проектозакони; провеждане на кампании и лобиране за законодателни промени; работа в мрежи и с професионалисти-юристи; намиране на връзка между необходимостта от промяна на социалните практики и предлагане на законодателни промени.


Фондация "БЦДИ" има филиали в Пловдив, Хасково, Силистра и Горна Оряховица.
От 2001 г. Фондацията създаде "Младежка програма", чиято дейност се ръководи и е насочена към ученици и студенти.


Нашата основна цел е:
1. постигане на равенство между половете, като основна и неделима част от икономическото, социално и демократично развитие на страната ни чрез:
2. законодателни промени гарантиращи равнопоставеност на половете при упражняването на социално-икономически права в периода на преход;
3. защита на жените от насилие в различните му форми - домашно насилие, трафик на жени, сексуално насилие на работното място;
4. приемане на национална политика, с висока степен на ангажираност по проблемите на балансираното участие на двата пола в областта на политическия живот;
5. идентифициране, защита и лобиране за изработване и прилагане на политика за младите хора;
6. популяризиране на информация с цел повишаване знанията и чувствителността на обществото по проблемите на равнопоставеността на половете."
БГО "Джемини" - фактите

2007-08-24T20:37:51.212+03:00

Ето какво се казва за организацията на официалния и саит - http://www.bgogemini.org/

"БГО „Джемини” е демократична гражданска организация, която приветства хора, добронамерени и непредубедени спрямо различната сексуална ориентация и полова идентичност.


Мисията на БГО „Джемини” е да изгради по-добро общество за лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални в България."


БГО "Джемини" е най-старата неправителствена организация за защита на правата на ГЕЙ обществото в България - създадена е на 9ти септември 1992 г. В началото, организацията работи главно в сферата на сексуалното образование и превенцията на ХИВ и други полово предавани заболявания сред ГЕЙ общността. Мерките се състоят главно от раздаване на информационни материали в клубове, улична агитация, раздаване на презервативи и откриване на "горещ" телефон за консултации.

През 2001 година организацията разширява дейността си, като в целите и вече се включват защита на правата на хомосексуалистите, борба с хомофобията и юридическа (законотворческа) инициатива за защита от дискриминация. През същата година Парламента приема поправка в чл. 157 от НК - повече информация в отделна статия.

През 2004 година се организира първата в страната конференция по проблемите на ГЕЙ общността. През 2006 стартира първото радио предаване на ГЕЙ тематика - съвместно с Радио "Net". През същата година БГО "Джемини" завежда и няколко съдебни иска за дискриминация.


На 9ти септември 2007 година, организацията навършва 15 години от основаването си.Гей права в България

2007-08-25T15:53:45.908+03:00

Превод от
http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Bulgaria

България, както повечето страни в източна Европа, е в голяма степен консервативна що се отнася до обществени проблеми като хомосексуализма. Въпреки това, в момента, частните медии в България разпространяват новини на гей теми, а националната и частните телевизии излъчват филми с гей тематика. Като допълнение, някой публични фигури в България декларираха открито хомосексуалната си ориентация. Като цяло, обществените нагласи спрямо хомосексуалистите, транссексуалните и бисексуалните се подобряват.

Правна рамка
Хомосексуалните контакти са легализирани през 1968, като по този начин България става една от първите страни в Източна Европа, която разрешава хомосексуалния секс. През 2002 г. възрастта за съгласие при полов акт се изравнява за хетеро и хомо контактите, а през 2003 г. се приема и антидискриминационен закон, който включва текстове за правата на хомосексуалистите. Не съществуват закони против хомосексуалистите.

Еднополови партньорства
В България не се признава семейното партньорство при еднополовите двойки. През 1999 г., група от няколко десетки български хомосексуалиста депозират петиция, изискваща да им се даде правото да имат легални съжителства. Петицията не е уважена.


Българският Върховен съд приема решение, даващо право на дългогодишни партньори да наследяват половината имущество на починал партньор.

Гей живот
В страната има само няколко гей клуба – главно в София и Варна. През 2002 проучване на „Pew Global Attitudes Project” показва, че 37% от българите приемат хомосексуалистите в обществото, а ново проучване на ЕС показва, че 15% от българите подкрепят хомосексуалните бракове.

На територията на България действат няколко неправителствени организации, защитаващи правата на хомосексуалистите – БГО „Джемини”, „Куиър” - България и т.н. Те ще бъдат разгледани в отделни статии.Вместо увод...

2007-08-20T02:55:25.848+03:00


 

НЕ съм доволен. Имам прекрасна професия, която обичам и в която съм добър, имам добри приятели, които ме обичат, изглеждам нормално и се забавлявам редовно и сравнително добре!

Обаче НЕ съм доволен. Може би имам нужда от психоаналитик, а защо не и психиатър. Така и така вече пия антидепресанти… само изобщо няма причина да съм депресиран. Живота ми е прекрасно "среден", нито много бял, нито много черен, нямам прекалено големи проблеми, нямам и прекалено големи радости - сигурно съм неблагодарник!

Все още НЕ съм доволен. Всъщност ставам все по-недоволен, незадоволен и самотен. Самотен на улицата, самотен в леглото, самотен сред приятелите ми, сред семейството ми. Самотен в обществото ни.

БЕЗСИЛЕН

Не ме разбирайте погрешно – нямам намерение да мрънкам или да се оплаквам – просто искам да подредя кашата в главата ми като я излея на листа (естествено – електронен). Надявам се да открия причините за НЕдоволството и за безсилието. Надявам се и на коментарите Ви.

О, забравих – ХОМОСЕКСУАЛИСТ съм! В България! Гадно!


 

До скоро!