Subscribe: I am blogging
http://lariboss.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade C rated
Language: Bulgarian
Tags:
блог  да се  да  за  какво  като  което  към  на  от  се  това  трябва да  трябва 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: I am blogging

I am blogging

Updated: 2014-10-05T01:29:58.508-07:00

 Блоговете като алтернативна публична сфера

2007-12-02T10:30:38.015-08:00

Здравейте!
Като първи пост в моя блог ще се опитам да обясня какво представлява той, как се ползва и за какво служи.
В самото начало блогването звучи доста сложно отколкото в действителност е.
Създаването на блог е съпроводено от няколко лесни стъпки. Всичко което трябва да знаем за създаването му е, че трябва да притежаваме google акаунт, след което трябва да се извърши регистрация по избор в един от блоговете (пр. blog.bg, blogger.com, wordpress.com) ; да се наименува блога и да се избере подходящият дизайн.
След като необходимите стъпки към създаването на блога са изпълнени, ние сме готови да постваме личните си мнения и да разсъждаваме публично.
Самата дума “blog” произлиза от английското “weblog”, което е вид уебсайт, където предимно се пише в него.Като цяло този вид уебсайтове наблягат главно върху текста, но има и такива, които наблягат върху фотографията, аудио или видео файлове. Има блогове, изцяло написани в рими, други разглеждат само някаква определена тема;трети са под формата на личен дневник и др. Не съществува някакво строго правило за това, какво трябва да съдържа самият блог по-конкретно. Това е въпрос на личен избор.
Това което трябва да се вземе под внимание е, че повечето от информацията съдържаща се в различните блогове, не трябва да се приема за факт, тъй като тя е продукт на самите автори, които споделят личните си убеждения и коментари.
От думата „блог” естествено произлиза и думата „блогър”- това е човекът, който „блогва”, „блогира” или „блогува”, т.е. човекът, който пише блог.
Преди да създам моят блог си зададох въпроса: „ами добре... каква е разликата между блога и останалите форуми, където също мога да изразя личното си мнение и да дам своя коментар?”. Разликата е там, че във форумите предимно се дискутира. Всеки един може да напише своя коментар, като се представи под различен прякор, без да носи отговорност за написаното, към участниците в дискусията или за самата дискутирана тема.
Що се отнася до блоговете, те са свързани помежду си. Основната цел тук е да се споделя, да се публикува онова, което се счита за интересно от самият автор към своите читатели. При всяка публикация в блога, автора е известен, по този начин той е ангажиран и отговорен за това което публикува. Всеки притежател на блог, малко или много се съобразява със съдържанието на текста, за да не премине границата на допустимото.
Блогът може да бъде и средство за комуникация и информация. Може да се превърне в медия, ако искаме да популяризираме идеи, събития, проекти, личности и какво ли още не...?!
В крайна сметка, аз лично считам, че блогът е едно прекрасно място за себеизява, защото то отразява своя създател. Това е личният свят на самите автори на блогове, които решават какво да бъде споделено и публикувано. Личните блогове са ориентирани първо към самите им създатели, а след това и към широката аудитория.