Subscribe: Fröken Fräken
http://frokenf.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Swedish
Tags:
att  ett  från  för att  för  här  inte  jag  lilla  lite  med  mig  när  och      till  var  är 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Fröken Fräken

Fröken Fräken

Updated: 2017-04-11T14:52:47.397+02:00

 Shelly

2014-06-24T16:33:40.264+02:00

Jag har under försommaren sytt mig två tröjor efter mönstret Shellyfrån Farbenmix. För en gång skull stämde mina mått riktigt skapligt med måttabellen så jag slapp trixandet med att försöka sy något som är mitt emellan två storlekar.

Jag har valt bort kragen och sytt en vanlig ringning och kort ärm så här till sommaren, men jag tycker annars kragen är snygg också. Åtminstone på andra. Jag tror aldrig jag har aldrig varit en kragmänniska.


(image)
(image)


Tygerna till båda tröjorna kommer från www.fabric.com och har legat till sig lite i tyghyllan i väntan på lämpligt projekt. Trikån är härligt mjuk och skön men jag ser nu efter några tvättar att den redan noppar sig lite. Hoppas att den håller sig skapligt ändå, för de här tröjorna har potential att bli riktiga favoriter.

-Posted using BlogPress from my iPad


Bilstickning

2014-06-22T14:19:57.104+02:00

Passar på med lite bilstickning idag under turen till svärmor i Örebro. Liten vante i en rest Debbie Bliss baby cashmerino som jag fått ärva av en fin vän.


(image)

- Posted from my iPhoneFavorit

2014-06-07T17:33:06.571+02:00

Jag har en favoritklänning (eller kanske är det en lång tunika) från Me & I som inte bara är snyggt turkos i färgen utan också väldigt bra i modellen. Den börjar dessvärre bli väldigt välanvänd och samma modell återfanns tyvärr inte i vårens kollektion. Alltså gjorde jag så fort ryggen tillät äntligen ett försök att rita av den.

(image)

Det var inte alldeles lätt att få till mönsterdelarna till omlottdelen. Tunikan är som sagt välanvänd och tyget uttänjt lite här och där. Jag hade också svårt att avgöra om omlotten var något lite rynkad i nederkant eller om framilonbandet bara satt i sömmen där för att ge stadga. Bollade lite med Ilsefin som också ritat av och sedan ritat om och sytt en egen klänning med utgångspunkt i den här modellen och fick veta att hon rynkat i omlottdelen. Titta på hennes superfina klänning här. Till sist bestämde jag mig iaf för att prova utan att rynka, hittade en meter tyg jag kunde offra i stashen, och såhär blev detta första försök:

(image)(image)

Klänningen funkar över bysten utan rynk, men den är en aning tight där så nästa gång ska jag åtminstone öka vidden något på hela överstycket. Jag gjorde inte några knytband på min klänning eftersom jag tycker det är ganska obehagligt att sitta lutad mot ryggstöd med en knut i ryggen. Dock tror jag att knytbanden hade varit bra för att förvilla lite just vid ryggslut/rumpa. Tycker att tyget i klänningen liksom vill lägga sig emot och liksom "fastna" lite snett på rumpan ibland. Kanske har det också lite att göra med att trikån jag använt är kraftigare och med lite mindre fall än den i min köpeklänning.

(image)

Axlarna blev inte riktigt bra. Efter att jag haft klänningen på mig en stund gled de liksom uppåt och sömmen stod upp som på fotot ovan. Fult och irriterande, men när jag fått sprätta och sy om lutningen på axelsömmarna samt ta bort lite tyg från ärmens övre del så rättade det till sig. Jag har nu korrigerat mönstret till nästa gång.

Lila är inte min favoritfärg, men klänningen har blivit använd flera gånger ändå.
Tror ni jag ska våga sy i fintyg nu?


Posted using BlogPress from my iPadPå rätt sida ryggen

2014-04-07T12:49:47.989+02:00

Efter ett antal mycket besvärliga veckor då jag i princip bara kunde ligga på vänster sida utan att få vansinnig ischiassmärta i högerbenet vaknade jag förra veckan (just i mitt vanliga vänsterläge) med en smärta som var fruktansvärd. Efter ett par misslyckade försök att röra mig och att dämpa det onda med värktabletterna jag fått utskrivna återstod inget annat än att ringa ambulans. Jag tackar min lyckliga stjärna för att min man var hemma, för annars hade jag fått be lilla N hämta telefonen och grannarna.

Väl inne på sjukhuset fick jag veta att ett diskbråck konstaterats vid en tidigare magnetröntgen och efter en ny magnetröntgen såg man att det  nu hade blivit lite större. Två dagar senare opererades jag akut och nu, två veckor senare mår jag bättre än på länge. Jag har fortfarande en del märkliga domningar och lite ont i benet och foten, en aning ont i operationssåret, och kommer behöva göra min sjukgymnastik ordentligt för att komma tillbaka fysiskt igen, men jag är kvitt den gräsliga nervsmärtan och kan gå och stå igen. Fantastiskt!

Snart kan jag börja sy lite försiktigt tror jag. Till och med när jag var dålig låg jag och nålade och sydde någon enstaka söm då och då, bara för att behålla en aning mental hälsa. En söm här och en där blir också ett plagg till sist. Här får ni se vad jag åstadkom på detta vis, med mycket vilja.Byxorna var det som var kämpigast. Att sy en ficka tog flera dagar. Mönstret till dem kommer från Helt spesiell och Jubels fina bok. Är så sugen på att sy fler plagg därifrån men försöker vara tålmodig. Tunikorna är sydda efter tröjmönstret Meedom form 1 som jag ställt ut. Ville egentligen ha fickor på stjärntunikan men gjorde det enkelt för mig och nöjde mig med en liten detalj vid namnlappen.


Jordgubbsglass

2014-03-13T11:15:29.983+01:00

I sommar ska en god vän gifta sig. Om jag börjar nu hoppas jag hinna sticka henne en Sweet Dreams Shawl. Garnet tog ett tag att hitta eftersom bruden ville ha ett lätt garn med lite lyster i och dessutom gällde det att få tag i en bra rosa färgton. Rosa, men inte FÖR rosa liksom. Till sist hittade jag det här Manos Lace-garnet med babyalpaca, silke och kashmir. Lyx!

(image)

Snälla Christina på Chrimano design skickade garnprov med turbofart och dagen efter min beställning låg sedan garnet i min postlåda. Superbra service!

Idag har jag nystat första härvan och när jag gick ut i vårsolen för att fota gick tankarna genast till jordgubbsglass. Mums!

- Posted from my iPhoneVarselfärg

2014-03-15T12:08:28.080+01:00

Mellan mina telefonsamtal till CSN och försäkringskassan idag kom jag på att jag borde namna den här tröjan. Och först då kom jag på att jag borde blogga den också, och således även fota den, varför jag gick ut på altanen och insöp frisk luft en minut eller så. Bra bieffekt!

(image)

Ända sedan jag sydde den här tröjan har jag velat sy en i samma modell till lilla N. Då mönsterstorlekarna var alldeles för stora för henne skulle jag "bara" rita ett eget mönster först. Det gjorde jag liksom aldrig, men när jag under julledigheten bläddrade igenom mina Ottobre insåg jag att minsta storleken nog inte alls var för stor längre och den här tröjan kom till. Det prickiga tyget är från Göken och det randiga från JNY. Färgerna är riktigt knalliga, kanske lite väl knalliga tom, men maken hävdar lika bestämt som vanligt att det är praktiskt med varselfärger på barn och han har faktiskt en poäng där. (Men ni kan ju föreställa er effekten när lilla N kombinerar tröjan med de här byxorna. :))
Tröst

2014-02-24T10:41:06.800+01:00

Jag är fortfarande sjukskriven och kan fortfarande inte sy, för jag kan fortfarande inte sitta eller stå eller gå någon längre stund. Jag tror dessutom jag kommer få mycket svårt att klara av mina studier, vilka bygger till stor del på uppgifter jag ska göra i min barngrupp (som just nu alltså är någon annans barngrupp). Det hela gör mig ganska ledsen.

Igår haltade jag i alla fall ut i trädgården och kunde plocka årets första bukett och det är ju härligt!!

(image)

Och förra veckan tröstshoppade jag det glad-blommiga tyget från Znok som jag så länge dreglat över. Passade på att beställa lite petrolfärgad trikå också, som kanske kan bli ett par leggings till mig själv eller en top till min mor någon gång i framtiden. Drömma man man alltid, eller hur?

(image)

- Posted using BlogPress from my iPadHoho!

2014-02-06T10:49:00.330+01:00


Kolla, kolla, jag har sytt!
(image)


Min svägerska som langat tyg från Göksäter flera gånger bad mig sy ett pannband till hennes uggleälskande dotter. Tyvärr ligger ugglorna ner, men det beror på att trycket var på fel ledd på tyget. Lurade ut (vuxna) dotterns huvudmått genom att ställa suspekta frågor till henne utifrån en "genetikuppgift jag fått på min kurs". Två sömmar med vänsterfoten, några stygn för hand, och nu ligger pannbandet i ett paket i min brevlåda och väntar på lantbrevbäraren.

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Soffan
Crazy Horse och Crazy Leg

2014-01-26T00:09:50.419+01:00

Året har för min del börjat med ett bråkande ben, troligen pga en i sin tur bråkande disk i ryggen. Jag har därför varit sjukskriven ett par veckor och för all del haft mer tid, men i princip inte kunnat sy pga värken. Högerfoten domnar och har tappat muskelkraft så att den inte vill sköta symaskinspedalen. Nu är jag ju inte sysslolös ändå, men eftersom jag bara smygstartat pluggandet för terminen skulle jag rent teoretiskt ha någon timme över för sömnad varje kväll. Kan ni förstå min frustration? Innan benet blev som värst påbörjade jag iaf ett par projekt, som jag lyckats avsluta enligt principen "max en söm om dagen". Först ut en Crazy Horse (Ottobre nr 4, 2013) i Liandlos hästtyg. Lilla N har gått och blivit smått hästtokig så tyget har legat på vill ha-listan en tag. När det så fanns kvar på rean för 100 kr/m slog jag till.
(image)
Modellen var inte särskilt sugen på att modella som kanske synes, men hon trivs i alla fall bra i klänningen och väljer den gärna när hon vill vara fin.

Liandlo hade rea även på svantyg och velour så lite sådant fick det bli när jag ändå beställde.
Jag gillar den här färgställningen, men lilla N (som inte varit delaktig i beställningen), tittade knappt åt kläderna när jag visade dem. Håller tummarna för att det vanliga tricket "Nähä, vill du inte ha dem? Det var ju synd, men då ger jag dem åt någon annan istället!" funkar den här gången också.
Tunikan är sydd efter samma mönster (Ottobre nr 6, 2013) som kanintunikan. Byxorna är en förenklad variant på High Jump. Den senaste tiden är rymliga velourbrallor det enda som gått på lilla N. Jeans och tights är på tok för obekvämt, igen. Var tvungen att nödköpa ett par muddisar på Lindex när de andra fem paren befann sig i olika stadier av tvättprocessen. Nu drömmer jag såklart om att sy fler egna istället, med snygga fickor och dekorsömmar. Tur man kan klappa tyg och drömma!Årkrönika

2014-01-11T11:10:09.487+01:00

Tittar runt bland lite bloggar och ser att många skrivit en finfin årkrönika där de berättar i ord och bild om året som gått, samt reflekterar klokt utifrån det och blickar framåt mot 2014.Vackert så, men här lär jag inte få ihop något liknande utan nöjer mig med att konstatera att 2013 var året då jag sydde och stickade mindre än på länge, påbörjade mina förskollärarstudier vid sidan av jobbet, och därmed inte riktigt lyckades med ambitionen fördela min tid lika mellan arbete, vila och lek. Här kommer nu bilder på sådant jag gjort under året och ännu inte visat. Provade att sy ett nyckelband till en av lilla N:s fina förskolefröknar som slutade i somras. Kompiströjor till lilla N och granntjejen.   Fordonströja till O som älskar traktorer och gillar rosa. En modifierad "Ceciliaklänning" dvs Onion 2035 till mig. Fick korta av kjoldelen upptill för att få till lite mer vidd över magen. Tight vicosejersey gjorde sig liksom inte där. :) Lade även till knytband i ryggen. I somras hade lilla N en period då hon i princip vägrade kläder över huvud taget. Det enda som till nöds kunde accepteras var ärmlösa klänningar. Behovet av fler blev alltså akut. Ottobremönster, och tyg från fabric.com.Testade en ny modell på tights, efter ett Ottobremönster. Lilla N tycker de är ok, och jag tycker detsamma om man har något längre plagg upptill så att man slipper se den dåliga passformen över mage och rumpa. Återgår till Meedomtights! Mjuka byxor är ett måste här. Ficklösa High Jump med egna mått på muddarna. Lilla N gillade liksom jag Jofotex indantyg i den här färgkombinationen. Matchande pösiga byxor enligt beprövad modell.  Meedomtights, perfekt projekt för syträffssömnad, speciellt om man har barnet med sig. Fler syträffar, fler tights.Fredagstunika (dvs alternativ till fredagskjol/fredagsklänning) till lilla N efter Ottobremönster. Härligt tyg från JNY som jag köpte för att belöna mig efter första avslutade kursen på kompletteringsutbildningen till förskollärare. Fick för mig att jag var tvungen att sy något i färgkombinationen rosa/orange. En nyvunnen sykompis langade orange mudd från SOS och den här tröjan blev till. En något varmare mössa i velour fodrad med jersey. Fick gå upp precis en storlek jämfört med dubbel jersey för att få bra passform. Spontansydd mössa till en vän som absolut inte är någon fårskalle i vanliga fall. Inser nu att jag missat att fota en del som jag gjort, bla en Trollmortunika med matchande tights, ett par stjärnbyxor, två par muddbrallor, en muffinsklänning, mina flätvantar och säkert något mer. Får se om jag fotar dem så här långt efteråt eller ej. Idag är lilla N och jag hemma och skrotar så jag har en förhoppning om att i alla fall kunna sy den sista fållen på hennes beställda hästklänning. En söm i taget ni vet...[...]Mössdags igen

2013-12-07T14:58:58.089+01:00

Idag har jag (och lilla N) varit på syträff med ett gäng glada sömmerskor. En tjej frågade i en facebookgrupp efter andra som var intresserade att träffas under lättsamma former för att sy tillsammans. Jag hängde på och under hösten har vi haft fyra lördagsträffar i samarbete med ett studieförbund vilket gör att vi får tillgång till lokal utan kostnad. Toppen!

Jag får sällan så väldigt mycket sytt under dessa träffar, speciellt inte eftersom jag haft lilla N med mig de flesta gångerna men det är härligt att träffa andra med samma intresse så jag se det som en social grej lika mycket som ett sömnadstillfälle.


(image)

Idag blev det tre mössor sydda. En lila till en vän, och en turkos med elefanter till mig själv (insåg igår att jag inte hade någon mössa som passade min turkosa alpacasjal) och så en som jag tänkt ha med i julklappshasarden med jobbarkompisarna. Lilla N tyckte dock att den passar henne perfekt så vi får väl se om jag får sy en ny till hasarden.


- Posted using BlogPress from my iPadMidsommar

2013-10-29T20:42:22.368+01:00

Vill fortsätta att visa lite av det jag sydde i somras. När det närmade sig midsommar fick jag bråttom att sy en midsommarklänning till lilla N. Jag valde ett tunikamönster från Ottobre som jag använt tidigare (trodde jag skulle hitta ett blogginlägg om den tunika i Bärgarntyg som jag sytt men tror att jag har jag missat att blogga om den), men förlängde det till en kort klänning.  Det underbara dalahästtyget med matchande band från Znok passade perfekt till midsommar.
Tightsen är sydda i Znoks enfärgade jersey, vilket var en trevlig bekantskap, och trots att det inte ser ut så på bilderna är det samma tyg på fickorna på tunikan.
Det blev regndans runt stången för vår del, men framåt kvällen klarnade det upp och vi kunde ha fotosession på mina föräldrars altantrappa.
Haboeffekten

2013-10-25T08:54:04.425+02:00

En god vän har efter helgen i Habo taggat sina senaste instagramfoton med #Haboeffekten. Jag insåg då att det är just den som drabbar mig också varje höst. Efter en helg omgiven av härliga stickerskor, vackra stickade alster och garn så liksom vaknar den där sticklusten igen. Jag skulle gärna vilja sitta hemma med en kopp te och sticka hela dagarna. Och surfa Ravelry. Och träffa likasinnade. Och klappa garn. Och bläddra i mina stickböcker. Och polera stickorna. Och..ja, ni förstår.

Nu har jag ju inte riktigt tid och möjlighet till det, men på något sätt är det skönt att känna att den finns där fortfarande, lusten! Om jag får ta en tur till Habo varje höst så kanske jag kan hålla liv i den tills jag har tid att uppslukas av stickvärlden igen. Nu ser jag dock en liten ljusning för mina hantverksmöjligheter inom kort. På måndag ska jag skicka in den sista uppsatsen för denna kurs i förskollärarutbildningen och sen, sen har jag ledigt från studierna tills i januari och ska bara jobba mina vanliga 75% istället för att ha 125% sysselsättning.  Jag får mina kvällstimmar tillbaka ett tag. Yey!!

Jaha, så vad blev det nu för Haboeffekt? Ganska nyligen maskade jag av det projekt jag startade i Habo i fjol, så i år kunde jag faktiskt använda min Dream Stripes.

 
Jag har länge varit sugen på ett par flätstickade vantar så i år satte jag (med mycket möda och visst besvär) med ett par.

Köpte mig också en härva underbar Colinette Jitterbugg från Magasin Duett som jag ska belöningssticka mig en knallig sjal med när kursen är klar!!Härlig Habohelg

2013-10-20T00:58:14.731+02:00

Jag är på Risbrogäddornas stickevent i Habo och har den här höstiga utsikten över Vättern från fönstret.

(image)

Jag stickar på mina Opalsockar, pratar och myser med finaste vännerna. Härliga tider!

(image)

- Posted from my iPhoneStudieflykt

2013-09-12T22:48:26.542+02:00

En av anledningarna till att jag inte hantverkar nämnvärt just nu, och än mindre bloggar, är att jag håller på att komplettera min utbildning så att jag får behörighet som förskollärare. I och med införandet av lärarlegitimationen är det bara att inse att min lärarutbildning inte duger för arbete i förskolan. Eller jo, men inte om jag vill behålla förskollärarrollen. Helt rätt naturligtvis, och jag är på sätt och vis väldigt glad över att flera kurser nu tagits fram för att hjälpa oss som är "fel ute" att läsa in det som behövs. Det kämpiga är att kurserna går på halvfart, och att man får bekosta studierna själv, vilket innebär att jag inte kan gå ner nämnvärt i arbetstid under studietiden. 125% är inte riktigt den arbetsbelastning jag är gjord för. (Vem är väl det?) Lägg sedan en fyraårig tös och en resande make till ekvationen så förstår ni varför jag nyss somnade några sidor in i en kursbok igen.

Har hämtat mig mer kaffe, men inser att det inte ger mycket att försöka ta sig an kurslitteratur nu. Studieflyktar alltså med att visa några saker som jag sydde i början av sommaren.

Min lillebror fyller år då och vi brukar inte ge varandra födelsedagspresenter längre men när en meter av ankartyget från Liandlo kom hem till mig fick jag för mig att det skulle kunna bli ett lite roligt linne till honom. Kanske att använda under sommarens båtturer?
Jag letade mönster utan resultat och fick till sist låtsas att jag skulle sy ett linne till en bekant och bad att få rita av ett av lillebrors favoritlinnen. Så här blev det till sist:
Jag har haft en del problem med bandkantning i ärmslut och ärmhål tidigare. Kanten har gärna velat vika in sig. Jag bad om råd i en Facebookgrupp jag är med i, och fick veta att jag nog kunde klippa mudden så lång som till 90% av ärmhålets omkrets. Testade, och jodå, fastän det inte såg helt bra ut under själva sömnaden blev det mycket bättre än med de ca 75-80% jag provat förut.
Av det tyg som återstod fick jag ut en t-shirt till lilla N också. Helst ville hon också ha ett linne, men solskyddsmedvetna mamman satsade på lite ärm. Det skulle jag få ångra senare under sommaren när lilla N under några veckor VÄGRADE ta på sig något som ens kunde nudda armarna... Men, men ganska fin blev den med trosresår i halsen, och nu i september har hon hunnit använda den flera gånger. Känns gott, för snart är det väl långärmat som gäller.

Nu: Sömn!Dream stripes

2013-08-31T11:36:20.763+02:00

Oj! Idag blockar jag en sjal. Det var länge sedan.

(image)

Det är min Dream stripes som legat färdig sedan i vintras. Hittade den när jag skulle ta fram en stickning till eftermiddagens stickmys hos en vän.

Posted from my iPhoneHej katten!

2013-08-26T23:10:32.582+02:00

Jag har aldrig förstått mig på det fantastiska med Hello Kitty. Inte förrän jag sydde de här jeansen till lilla N i början av sommaren.
Min dotter är en tjej som (i likhet med sin mamma) bara vill ha bekväma kläder. Det innebär att hon i princip bara använder mjukisbyxor av olika slag. Ibland är dock något mer tåliga byxor att föredra, åtminstone på förskolegården. När det blir för varmt för tights+överdragsbyxor men ännu för fuktigt eller svalt för att bara ha tights är någon typ av jeans faktiskt att föredra. Lilla N har ett par rymliga muddjeans från Kameleont design som hon faktiskt accepterar att ta på sig om än bakochfram så att den fina stjärnan på bakfickan syns ordentligt. Jag ville sy henne ett par i liknande modell, rymliga och med mudd i midjan, men i något tunnare tyg och gärna med något tjusigt framtill istället.

Det var då jag insåg Hello Kittys potential. Eftersom de flesta andra flickorna (och en pojke) på förskolan har ett flertal kläder med denna katt på står kläder med Hello Kitty på högt på lilla N:s önskelista. Ett modifierat Ottobremönster, mjukt stretchjeanstyg och mudd från Stoff och stil, lite ficktyg från Annika och en bit Hello Kitty-band var det som behövdes. Vips, ett par jeans som dottern gladeligen tar på, åt rätt håll dessutom.
Att de sedan skulle varit snyggare utan de där kattbanden på är en bagatell i sammanhanget, det inser alla som försökt tvinga på en snart 4-åring kläder hen inte alls vill ha.

Singoallabody

2013-07-10T10:44:28.181+02:00

I Ottobre nr 3 2012 fanns det ett mönster på en kortärmad body med raglanskärning. Just när den kom tänkte jag sy något åt en liten tjej på sisådär tre månader så jag såg min chans att försöka mig på att göra en singoallabody. Tack snälla Fru Ylva för att du delat med dig av hur du gör.

Det var en del pill med att få till mönstret så det tog sin lilla tid att få den klar, men jag tror (har inte sett den på) att den blev bra.
 
Sydde ett par halvlånga byxor (mönster i samma Ottobrenummer) att ha till men de var allt lite små i storleken och blev enligt rapport en aning tighta i midjan på lilltjejen.
Tyget till singoallan kommer från JNY och byxorna är sydda av Jofotex ekologiska jersey. Muddväv från Stoff och stil.
Vårsömnad

2013-07-10T10:23:10.361+02:00

Jag fortsätter blogga ikapp. I våras ritade jag upp nästa storlek, 4T, av singoallamönstret Playdaye Peasant Dress och sydde den här klänningen av Ernst-trikå.
Jag har gjort ärmarna lite, lite smalare än i origin:almönstret eftersom jag tycker de kan bli lite VÄL puffiga annars. Jag har inte dragit åt resåren i ärmsluten så mycket eftersom lilla N avskyr allt som sitter åt, speciellt under/på armarna. Annars kunde man gott dra åt dem lite mer, men jag får istället glädjas åt att denna accepteras för det mesta.

En dag i våras när mina föräldrar förbarmade sig över mig och tog med lilla N på utflykt hann jag förutom ett antal mössbeställningar även sy dessa tights, tänkta att matcha en köpt stjärntunika från Kameleont design.

Jo, för jag köper faktiskt tex Kameleontkläder på rea då och då, när kläderna säljs för samma pris som tyget ungefär. Då kan jag lägga min sytid på andra saker tycker jag.

Jag har sett många som syr så fina topar och klänningar som de kantar med trosresår så jag fick lust att testa själv. Det gick riktigt bra med hjälp av Syfrökens tutorial. Självklart tycker min dotter att jag borde gjort halshålet större, men det tycker hon i princip alltid.
 Nyckelpigetyget är köpt från USA för flera år sedan och har tidigare blivit en tunika till en mindre lilla N.
Nu är hon inte så liten längre minsann utan fyller fyra år om några veckor!Massa mössor

2013-07-05T14:52:46.150+02:00

I våras fick jag plötsligt lite panik över alla fina lite mindre och lite större tyger som låg hemma och inte blev använda. En del av dem hade jag redan sytt något av till lilla N, och det kändes inte så troligt att jag skulle sy fler i precis samma tyg. Slängde dock ihop en mössa till henne. Sedan sydde jag en hel hög på beställning till vänner och bekanta.Den mössa som nog var roligast att sy har jag tydligen glömt att fota. En god vän behövde en lite större storlek på mössa så jag ritade ett nytt mönster och sydde en färgglad violmössa till henne. Kul![...]Det är inte februari fröken!

2013-07-04T21:56:00.103+02:00

Tänker att det är hög tid att blogga lite. Tittar till mitt senaste inlägg och ser att det är gjort i FEBRUARI. Sockan i inlägget har både hunnit bli färdig, gå sönder, repas upp en bit och färdigställas igen för länge sedan. Jag själv har hunnit jobba, sy, plugga (försöker skaffa mig behörighet som förskollärare) och greja lite i trädgården. Jag har sovit för lite och köpt för mycket tyg (eftersom jag inte hunnit sy av det). Någonstans har jag försökt få till en slags balans även om jag inte alltid lyckats. Nu i semestertid har jag dock lyckats sticka några varv igen. Det, om något, är nog ett tecken på lite balans i frökenlivet.Men nu, tillbaka i tiden till mars: Lilla N har haft två par långlivade favoritbyxor som jag sytt efter ett Ottobremönster (nr 1, 2010) De var pösiga och kanske lite långa från början, de blev något mindre pösiga och något kortare vartefter, men hon har kunnat använda de första byxorna i nästan två år, från det att hon var två år tills nu när hon snart fyller fyra. De långa benmuddarna är och den rymliga modellen är toppen! När jag i vintras insåg att det nog var dags att sy nya brallor insåg jag också att mönstret bara gick till storlek 98. Jag fick alltså lov att förstora till storlek 104. Rymliga blev de, så de måste vara stora i modellen, men de funkar, och kommer räcka ett bra tag igen. De vänstra byxorna är sydda i tyg från www.fabric.com om jag minns rätt, de högra i Ernsttrikå langad från Göksäter av min svägerskas mamma.I mars fick jag också ,via en gammal kollega, en förfrågan från en förälder på den förskola jag jobbade på innan lilla N föddes. Yngsta dottern, som vägrar kjol men ändå vill vara fin, hade växt ur sina verkliga favoritbyxor i pösig haremsmodell och några liknande stod ingenstans att finna. Kunde jag möjligen sy nya i en större storlek? Jag fick hem de gamla brallorna, sprättade (varvid byxorna i princip exploderade - det var en hel del tyg i dem må jag säga), ritade av, förstorade och förlängde, knåpade och provsydde i stretchfrotté från Jofotex.Det här provexemplaret fick sedan tjejen av mig. De ser verkligen inte kloka ut så här på bild, men enligt mottagarens mamma är de fina på och enligt mottagaren är de bajsbruna och går synnerligen bra att åka rutschkana med på Busfabriken. Eftersom de blev flitigt använda trots sin färg beställdes senare ett par byxor till. Dessa fick bli något längre och i ljunglila velour istället.  Nej, nu ska jag baske mig sticka ett varv innan sängdags. I morgon får jag titta till aprilbilderna.[...]Lyxhelg

2013-02-24T09:10:07.699+01:00

Lilla N och jag tillbringar ett par dagar hos mina föräldrar och blir bortskämda som vanligt.

(image)

Jag passar på att krypa omkring på vardagsrumsgolvet och rita av lite mönster iklädd obloggade sock-tofflor. Mönstret heter Arwen Slipper Socks och de är stickade i sextrådigt Opalgarn. Tyvärr är färgåtergivningen dålig på fotot för sockorna är knallturkosa och indigo-/lilafärgade egentligen.


- Posted from my iPhoneKlädkavalkad

2013-02-16T14:19:56.340+01:00

Jag trivs så himla bra i mitt syrum och tillbringar en och annan kvällstimme där. Tar mig dock som vanligt inte tid att blogga. Idag får det bli en kavalkad av sådant jag sytt fram till nu sedan före jul någon gång. Har visst inte fotat riktigt allt, men det mesta är nog med. Klicka på bilderna om du vill se lite bättre! Vippkjol efter Gekkos mönster. Lilla N var med till Jofotex och valde själv ut tyget. Rosa skulle det vara denna gång!Tja, en mössa. Oklart dock om just den jag fotat var till ett julklappsspel eller en beställd av grannen som ville ge bort en mössa i födelsedagspresent. Lilla N:s äldre kusin fyllde år och lilla N tyckte att vi skulle sy henne en apkjol. Självklart ville hon ha en likadan själv också. Leggings kan man knappast inte ha för många av. Helst skulle dottern ha ett par i varje färg så det går lätt att matcha ihop förskoleoutfiten. (Haha, som om JAG fick vara med och matcha.) Nu går det dessutom åt ett extra par varje söndag då det är barngympa i grannbyn. När mitt syrum var färdigt och jag sorterat in mina tyger i skåp och hyllor kom lilla N in och klev rakt fram till tigertyget, tog ut det och sa "Jag vill ha en tigerklänning, mamma!". Tyget är ett interlocktyg som jag köpt från Crazy Kidz. Interlock passar ju alldeles utmärkt till klänning, bara man ser till att inte göra den alltför för kort (Interlock kan ha en tendens att töja sig lite på bredden och krympa en aning på längden.) så det var ju bara att sätta igång. Efter ett visst övervägande bestämde jag mig för att sy en ärmlös klänning eftersom användningstiden blir så mycket längre när man kan variera vad man har under. Jag utgick från ett Allasmönster jag använt mycket, men har först förstorat det och sedan tagit av det i livet och breddat nedre delen. Tycker det blev fint med lite rynk.  Lilla N är nöjd!   Att sortera sina tyger kan vara väldigt inspirerande. Plötsligt fick jag se att det här påfågeltyget som jag köpt på Stoff och Stil förra sommaren passade jättebra ihop med det rosa, prickiga tyget från fabric.com. I senaste Ottobre fanns sedan det perfekta tunikamönstret "Lucky cat", som gjort för att kombinera olika tyger, och då var det återigen bara att ta fram rullkniven ock köra igång. (I wish, för först kommer ju det där förhatliga mönsterritandet, men det försöker jag inte låtsas om så här i efterhand.) Tunikan är fin i modellen, men faktiskt lite pillig tycker jag som sytt alla rynkningar med rynktråd. Egentligen är det meningen att man ska sy dem med framilonband, men jag är tyvärr inte riktigt kompis med dem. Leggingsen är sydda efter Meedom form 0.Några samlingspåsar till jobbet. I den rosa har det redan flyttat in en brun Ikea-mus, ett alfabet och en musramsa.En tjej som ofta vikarierar på mitt jobb har varit jättegullig tagit med sig kläder som hennes flicka växt ur så att lilla N kan få ärva dem. Flera av plaggen har dessutom Hello Kitty på sig till lilla N:s stora lycka. Sydde ett par mössor till hennes barn som tack. Förstorade också vippkjolsmönstret och sydde den här kjolen till flickan. Håller tummar och tår för att den kan funka även för en några år äldre Hello Kitty-tjej.  I måndags hälsade lilla N och jag på vänner från tiden på öppna förskolan. De väntar småsyskon bokstavligen vilken dag som helst, så när vi idag var och lämnade tillba[...]Bättre sent än aldrig

2013-01-03T21:57:48.515+01:00

Tack för alla fina kommentarer om mitt syrum. Jag är nästan avundsjuk på mig själv som äntligen fått till en alldeles egen yta. I går skaffade jag en kontorsstol också så jag liksom kan rulla emellan maskinerna och tyger och trådar. Testade mitt rum en liten stund igår och insåg ganska snart att jag kommer behöva hitta en bra plats att förvara både mönster och WIP:s/UFO:n på. Är dock nöjd med grundfunktionerna och längtar nu efter att få till lite ordentlig sytid också. (Vet inte hur det ska gå till, men drömma kan man ju, och bör man ju, alltid.)Ligger lååångt efter med bloggandet så jag tänkte bara snabbt visa er några saker jag faktiskt sytt under hösten, innan jag bommade igen rummet för renoveringen.Jag älskar det blålila violtyget från Znok och kunde inte låta bli att köpa på mig lite gröngult också när det reades ut. En bra bastunika (något utställd och förlängd Meedom-tröja) och matchande velourbrallor fick det bli. Är inte jättenöjd med fickorna på byxorna (sydda efter ett Ottobremönster som jag just nu glömt namnet på), men det beror på att jag missuppfattade sömnadsbeskrivningen. De syns dock inte när tunikan är över så vad gör väl det!? Velouren i byxorna är riktigt knallgrön, lite mer knallgrön än jag tänkte mig när jag valde ut tyget i halvdunklet en kväll. Maken tycker dock att det är praktiskt med varselfärger på små barn och lilla N lär inte så lätt försvinna i mängden på förskolan i den här utstyrseln.När senhösten kom blev det lite för kyligt med mössa i dubbel trikå. De fleecefodrade mössor jag sydde ifjol var jag inte helt nöjd med. I år testade jag därför att sy en mössa med fleecefoder som i ett brett pannband mellan trikålagren. Funkade bättre! Den randiga trikån är från Jofotex och jag tycker mycket om den.Deltog ju även i höstas i det sk höstbytet där man syr en överdel, en underdel och en accessoar till en annan sytok och får tillbaka ett set från ytterligare en annan sytok. Jag skulle sy ett set till en pojke i strl 98. Till sist fick jag köra på säkra kort efter ett antal bedrövelser i form av konstiga mönster och storleksmissar. Så här blev det: Lilla N fick förstås ett finfint set i höstbytet, men det får jag visa er en annan gång.[...]Lycka i ett litet rum!

2013-01-01T22:54:52.152+01:00

Alltså. Ibland är man ju bara sådär löjligt lycklig. För ett drygt år sedan när vi var och tittade på det här huset såg ett av de minsta sovrummen ut såhär:Det skulle nog kunna bli ett helt okej syrum tänkte jag. Sedan vi flyttade in i huset i april i fjol (Jo, för det är ju ifjol. Idag är det ju första dagen på det nya året.) har jag och mina symaskiner kamperat där inne. Rummet har varit belamrat med lådor av olika slag, tygerna legat i flyttkartonger, sömnaden skett vid ett inte alls optimalt datorbord. Ingen idé att packa upp och inreda ordentligt eftersom jag ändå absolut ville bli av med den gula (ännu mer lejongula i verkligheten) tapeten, bården och de femtiotal häftmassekluttarna som satt i taket.Det tog lite tid innan ork fanns för att ta tag i projektet, och ärligt talat drog jag mig för att behöva ställa undan mina symaskiner och inte kunna sy ordentligt under tiden renoveringen pågick. Någon gång i november började jag iaf att riva ner tapeterna och efter mycket om och men och mycket hjälp från min man, och även min pappa är rummet nästan klart nu.Kolla: Det är förstås en del småfix kvar. Trådrullehållare ska upp på väggen och något slags matta vore mysigt att ha (att samla alla trådar och nålar i tex). Behöver också sätta upp en sådan där köksstång att hänga burkar på, så jag kan ha saxar och sådant nära till hands vid sybordet. Ser också att jag behöver skaffa en garnkorg (för turkost garn?!) att ställa borta vid fotöljen. Vill också gärna ha nytt överdrag till strykbrädan. Men nu ska jag boa in mig, och provsy lite så snart jag hinner. Lycka, som sagt!Ps. Färgåtergivningen på bilderna är inte sådär jättebra. Tapeten är minsann inte ljusblå, utan ljusTURKOS. Lite mer såhär. Men det förstod ni väl ändå. Ds [...]