Subscribe: Trädgårdsingenjören
http://grysigurdsdotter.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Swedish
Tags:
att jag  att  bara  efter  ett  för att  för  inte  jag  man  med  mig  när  och    ska    till  är 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Trädgårdsingenjören

TRÄDGÅRDSINGENJÖREN / LandskapsarkitektFormgivning av stadens gröna rumUpdated: 2016-09-29T00:49:18.077-07:00

 Nu lämnar jag min blogg för en ny!!

2012-03-30T07:44:27.583-07:00

Hej!
Nu är det dax att lämna bloggen! Jag får det inte att funka så nu flyttar bloggen! Följ mig på min nya sida http://tradgardsingenjoren.spotlife.se/

Kram TIDet funkar inte!!

2012-03-15T00:35:42.095-07:00

Inloggningen funkar fortfarande inte... detta är ett test!God morgon!

2012-02-24T00:08:20.088-08:00

(image)

Lyckas inte uppdataera min blogg så ofta då min privata dator fått för sig att inte låta mig logga in här, men på andra datorer går det! Känns som om våren visat sina första tecken, 2 dagar med sol och varma temperaturer! Vill bara ut och springa, leta vårblommor och lapa sol! Men här sitter man framför sin lilla dator och ilsket bläddrar i grönstrukturplaner. Håller på med en fallstudie angående kommunal framtidsplaneirng för gröna strukturer i staden. Förstå mig inte fel, det är roligt! Men när solen skiner där ute vill jag bara mest ut, köra händerna i jorden, eller planera för kommande perennplanteringar, för det finns nog inget bättre än det! Väntar på spänning för nästa projekt, en stor temalekplats till stadsparken. Men projektet går långsamt framåt och som alltid så är det ekonomin som hålls! Större lycka på annat håll! Dagisgården som jag gjorde i sommaras gick upp till 2 milj, trodde aldrig att den skulle byggas! Men, planerna är nu projekterade och byggstart beräknas börja när som! Himla kul!!! Nej, mina vänner! Nu måste jag återvända till min fallstudie! Kram på er!!Senaste projektet!

2011-11-30T02:21:08.490-08:00

(image)


(image) (image) (image) (image)

Sitter i lugn o ro och tittar igenom massa härliga trädgårdsbloggar och kom på vad jag saknar att jobba med handgjorda planer i akvarell. Det var så otroligt länge sedan jag verkligen fick göra en "vacker" plan i akvarell. Nu när man jobar finns det inte riktigt tid för det, allt blir datagjort och snabbt och tydligt ska det vara. Visst gillar jag att jobba i olika program oxå men ibland önskar jag att jag fick jobba på det gamla traditionella sättet! Detta är ett utdrag ur mitt senaste projet. Jag gör just nu ett projekt för ett större bostadsbolag som handlar om olika bostadsgårdar. Roligt projekt då man inte bara jobbar mot en beställare utan även de som bor i området. Då finns det lite mer tid till att skapa en mer trevlig layout som kan vara tilltalande och lite säljande!
Nu ska jag jobba vidare!


Kram!
Höst Ö

2011-11-24T02:36:59.629-08:00

(image) (image) (image)
(image)

Min Ö har fått sin höstskrud och planteringen funkar fortfarande exat som jag vill, en frost catcher. Tanken var att perennerna och gräsen ska stå kvar hela hösten och vintern, hålla sin form och bäddas in i frost och snö för att ge ett vackert uttryck även under det kalla halvåret. Perukbusken funkar även den som jag vill... på ett litet annorlunda sett. Det är egentligen inte riktigt anpassad för våran zon så det fryser ner på vintern. Men det röda stammarna står kvar. På våren kommer den igen vilkt gör att det håller sig "liten" och skir varje år och tar inte över för mycket bland perennerna. Så kan man oxå jobba ibland!
Äntligen....

2011-11-24T02:00:47.618-08:00

Hej kära kära blogg!
Jag har inte lyckats logga in sedan i juni juli nån gång och så äntligen idag när jag nästan gett upp min lilla blogg ploppade allt igång igen... tack någon eller nått som fick min blogg att funka igen! O hej snart är det jul. Det har hänt mkt sedan sommaren. Jag har flyttat, fått ett intership på ett stort konsultföretag och min masterutbildning börjar närma sig sitt slut, bara masteruppsatsen kvar snart! Men annars rullar det på som vanligt. Jag jobbar och står i. Just nu håller jag på med en bostadsgård, men innan dess var det både dagisgårdar och en aktivitetspark. O senaste inlägget här på bloggen och Pilen, min lilla lekplats står nu snart klar. Jag lovar att uppdatera er med bilder och annat kul! Oj, vad glad jag är att kunna blogga igen!!!

Kram på er, ses snart igen!Var tar veckorna vägen?

2011-07-06T06:19:48.068-07:00

(image) Perspektiv till mitt senaste lekplatsprojekt


(image) Pilgångar leder runt hela lekplatsen.

(image) Balanslek
Var tar veckorna vägen? Kändes som om jag just kom tillbaka till kontoret efter ett år av studier och kan redan ana slutet på veckorna när jag åter ska vända neråt igen för att göra mitt sista master år. Första stora lekparksprojektet börjar nu bli klart, nu väntar bara all kostnadsberäkningar och skötselplaner, sånt som kanske inte all gånger är så kul men väldigt viktigt. Nu väntar nästa projekt och i efter middag kunde jag inte bärja mig utan tittade till planerna och började skissa. Det ska bli en helt nytt park område, med en önskan om all aktivitet. Fotbollsplan/basketplan/BMX åkning, grillning, mötesplatser, lekplats m.m. Stort projekt som ska bli spännande att sätta igång med. Måste bara räkna och kalkylera lite till!
Copyright perspektiv: TrädgårdsingenjörenPelargoner i alla dess sorter...

2011-07-05T05:20:08.850-07:00

Växthuset med utställning Vill ha!Vill oxå ha!....den med! Denna fick följa med hem!Min syster botaniserar bland växterna!För ett tag sedan tog min syster med mig till ett underbart ställe. Underbart om man älskar växter, speciellt pelargoner och stora pösiga bullar. Nybyn, en liten gömd pärla strax utanför Norrtälje. Om man som jag är tokig i pelargoner var det lätt att spendera 2 timmar i växthuset bara att titta och lukta på alla fantastiska sorter. Då känner man sig glad och lycklig igen![...]Arg, upprörd och så jäkla besviken...

2011-07-01T01:04:43.070-07:00

(image) Ön sommaren 2010Jag måste helt enkelt få skriva av mig. Kanske bästa sättet när man är arg, upprörd och så jäkla besviken. Att jobba med offentliga planteringar är ett underbart jobb, man når ut till en bred massa och ens ”verk” är synliga på offentliga platser. Man har en super bra parkpersonal som planterar sköter och fixar allt. Igår planterades det sista kompletteringarna till ön, efter den förstörelsen och stölder vi drabbats av. I morse när jag kom till jobbet fick vi veta att under natten hade allt blivit uppryckt, iväg slängt och förstört. Jag känner att här är min största brist som offentlig designer. Jag blir så otroligt arg, ledsen och besviken. Kanske beror det på att jag är ny, att efter åren vänjer man sig, man tar det helt enkelt inte så personligt. Utan det är bara nått man måste räkna med. Men hur gör man för att få dem att sluta, när ska de inse att de bara förstör för sig själva. Det är ju deras park, gjord för alla att vistas i. Någon som sitter på bra svar?Min Ö tar fart...

2011-06-16T03:10:07.401-07:00

(image) (image) (image) (image)

Första säsongen och växterna har verkligen utvecklats explosition artat. Det verkar verkligen trivas ute på ön bland vågor och solstrålar. Dett är min förtsa offentliga planteirng och jag måste säga att jag är så himla nöjd med resultatet redan nu. Trodde inte att perennerns skulle få sån fart redan första året. Men så klart som i alla offentliga planetingar roar sig folk med att dra upp plantor, springa i planteirngarna, trampa ner och förstöra. Så nu har jag gått över hela planteirngarna igen och nya växter som ska fylla luckorna är snart på väg in. Visst blir man så himla ledsen med all denna förstörelse men man får aldrig ge upp. Bara plantera nytt och kämpa vidare. Så här såg det ut för ett år sedan!


Bilder: TrädgårdsingenjörenHänder i Malmö...

2011-05-27T14:46:13.491-07:00

(image)

Bild från Gunnars trädgård i Alnarp. Foto: Moi

Hej!

Tänkte bara påminna om att Malmö har blomsterfestival i helgen. Massa kul händer!
Alnarp, bästa växtbiblioteket...

2011-05-24T11:36:24.006-07:00

När mitt jobb består av att gå runt i en park och titta på växter känns livet ganska bra. Även om jobbet utfördes en lördag. Man får helt enkelt passa på när solen skiner och man har det bästa växtbiblioteket så nära tillhands.
I mitt jobb som trädgårdsingenjör innebär det att jag måste ha stenkoll på växter. Att gå ut och fota ca en gång i månaden och skapa ett bildbibliotek ger mig en bra bank att ha koll på när växterna är som finast, i vilka skeden de blommar och hur deras utseende skiftar efter månadernas gång.
Alnarp, med dess växtsortiment är en perfekt plats att skapa sin växtbildbank och jag fick passa på nu när det snart bär uppåt i landet igen för att återigen spendera sommaren på mitt kontor. Men det ska bli kul att komma hem. Massa spännande projekt väntar för sommaren!


(image)

Hosta fortunei 'Azurea'


(image) Sciurus vulgaris - ekorre

(image) Malus 'Profusion'


(image) Pulmonaria montana 'Azurea'

(image) Trollius europaues 'Superbus'

(image) Polygonum bistorta 'Superbum'


(image) Geranium cinerum 'Ballerina'
Brandsationen klar!

2011-05-24T10:11:44.964-07:00

(image) (image)(image)
Copyright: Trädgårdsingenjören
Hej på er!


Mycket dåligt på uppdateringsfronten, inga ursäkter! Lovade att visa resultatet av Gamla brandsatationen som jag skrev om tidigare på bloggen. Här kommer ett litet smakprov. Min första tanke var att skapa en eldsprakande rabatt, men när man jobbar med växter som ni vet är det ofta andra saker som ståndort som man måste ta hänsyn till före sina egan storslagna ideér. Och jag tycker om, speciellt när man jobbar i offentliga rum att inte "testa" mig fram utan gå helt efter regelboken, så man vet att resultatet blir vad man har sagt. Där för gick jag helt efter ståndort och skapade därefter, säkra kort på tung lerjord i en sprudlande kombination. Nästa vecka börjar det anläggas och ska försöka åka dit och se hur det blir. Nästa jobb är att skapa ett parkprogram för våran nya stadspark. Jag ska skapa en broschyr med riktlinjer för hur man ska tänka runt möbleringen av parkmöbler till parken. Ska bli spännande!Kram!
Palacio Real de la Granja de san Ildefonso

2011-03-24T00:17:59.324-07:00

En av det vackraste trädgårdarna jag någonsin sett och ändå stod den fortfarande i vinterskrud. Här hade inte våren kommit riktigt ännu för trädgården låg på högre höjder (1,191 m) lutandes mot den norra sluttningen av Sierra de Guadarrama. Trädgården har varit omtalad så tidigt som Henry III , som hade sin jakt marker här. Efter honom byggdes palatset ut av Henru IV, sedan donerades allt av The Carholic Monarch till El Parral Philip II vilka förvandlade jakt området till ett palats efter Alcázar i Madrid. Byggnaderna förstördes i en brand under regimen av Charles II. Sedan köptes allt av Philip V och då byggdes det nya palatset samt fontän innergården.Parken innehöll mängder av det mest fantastiska fontäner alla styrda enbart med trycket från vattnet från berget bakom trädgården. Underbara siktlinjer och det mest fantastiska gigantiska träd. Jag längtar till att se denna underbara trädgård i full blomm.[...]Green walls Caixa Forum in Madrid

2011-03-24T00:20:04.102-07:00

(image) (image) (image) .
Patric Blanc Vertical garden, Madrid 2011. Foto: Moi

Caixa forum ar ett av Madrids fantastiska museeum och var klart Februry 2008 i hjatrat av Madrid. Utanfor entreen till detta museum finner vi den grona vaggen skapad av Patric Blanc som ar varldskannd for sina vertikala tradgardar.
Vaggen bestar v 15000 plantor varav 250 olika sorter. Jag har sett manga vackra bilder av denna vagg, men kunde konstatera att det strikta linjer den en gang hade har nu forvildats till en djungel. Otroligt vackert!!
Soliga dagar ...(eller en text utan prickar)

2011-03-11T00:00:43.786-08:00

Segovia, fran mitt fonster. Det viktigaste malet pa dagen. Vitblommande prunus overallt.En stralande sol stiger langsamt upp over vitkladda toppar. Med henne vaknar manniskorna i staden och ljud och dofter sprider en foraning om att en ny dag grytt och att det nu ar dags att ta sig upp fran sin varma sang och ut... ut pa gator och torg, ut i berg och dalar, se nytt, uppleva nytt. Jag befinner mig i Segovia, Spanien.Har har min alskade sina rotter och vi ar har for att traffa hans familj. Redan nu efter nagra dagar har jag redan foralskat mig i den spanska kulturen. Manniskorna, cervesan, siestan, tempot, staderna. Har ar underbart vackert med blommnde Prunus, Forsythia och Camellior. Tanken var att stanna e n vecka for att sedan aka hem och ta tag i studierna. Men jag andrade mina planeroch stannar nu en vecka till med forhoppning om studiero aven har. Bara att jag inte sitter i ett gratt skane, utan pa ett torg, i solen, med laptopen i knat, cervesan i ena handen, ost och chorizo i den andra.Kram TT[...]Gula, oranga, röda perenner...??

2011-03-02T08:23:03.229-08:00

(image) Bara för att jag nu bestämt mig för en karaktär till Brandstationen kan jag inte komma på några perenner med härliga sprakande röda, oranga, gula färger som passar ståndorten! Hitills har jag hittat dessa (bilden). Men jag vill ju ha en urval, mixtra och trixa! Har fått total hjärnsläpp!

Hjälp! Har nån bra förslag på tåliga perenner i denna färgskala?Brandstation i nytt ljus

2011-03-01T00:30:01.283-08:00

(image) Brandstationen 1935
Foto: Sven Sundberg 1935 Kommunarkivet
(image) Nu har brandstationen fått nytt syfte. Renoverad istället för riven och hyser nu diverse kontor och butiker. (image) Vackra färger på byggnaderna men planteringarna var inte mycket att hurra för.
(image) En av entréerna på framsidan ska få en ny sprakande perennplantering.


Snö, snö, snö! Det var inte lätt att få nån direkt uppfattning om rådande växtförhållanden på platsen för mitt nya uppdrag för kommunen. Men efter samtal med stadsarkitekten som ritat de nya husen fick jag en ganska bra uppfattning om vad jag kan förvänta av platsen i ståndort, sol, skugga och vad för typ av karaktär de eftersträvande. Funderar på att plocka upp väggens färg och göra nått riktigt varm, sprakande glödande planteringar Eld liknande, kanske lite ironiskt med tanke på att det är en gammal brandstation men då har jag knutit in lite historia i planteringarna med tanke och karaktär.
Så, nu väntar GIS och networkanalysis!

1 kommentarer

2011-02-23T06:16:22.881-08:00

(image)
(image) Bild: crocus.co.uk
Ki fick jag med mitt förra inlägg om ingen snö i Skåne, i morse vaknade jag till ett vitt landskap och så åter försvann drömmen om vår. Lider med de stakars snödroppar som nu fryser i vinter kylan, men kan trösta mig med att väderrapporten spår om varmare vindar. Så utan vår ute får man återvända till att njuta av blommor och blader på diverse bloggar. Crocus, UK stora plantstolthet har en fantastisk hemsida med diverse bloggar bla en som följer Chelsea flower shows minsta steg där man kan få inspiration från världens bästa. Bara kolla bilden ovan, vilken underbar kombination!
Ingen snö i Skåne...

2011-02-20T03:52:58.046-08:00

(image) Man glömmer lätt bort när Vintergäcken börjar titta fram här nere i Skåne att övriga landet ligger fortfarande under snö. På fredag åker jag åter upp i landet för att ta tag i nästa jobb, ett mindre parkområde mellan några kontorskomplex som har fått en ansiktsupplyftning och så skall även parken. Tanken på fredag var att jag skulle göra växtinventeringar, alltså titta på befintligt växtmaterial, kolla om det som finns behöver kompletteras och vilket skick det är i. Hade även tänkt fotta för att kunna göra lite roliga fotomontage men allt detta jobb blir nu hemskt svårt när allt är gömt i ett snötäcke på 1 m. Jag får väl ta med en spade!

Idag lyser solen från en blå himmel, en snabb kaffe nere i Hamnen innan jag åter sätter mig framför dator med studierna!


(image)

Årets perenn 2011

2011-02-19T07:35:03.993-08:00

Årets perenn är en av mina favoriter. Starka friska gröna blad bjuder blomster funkian en perfekt partner som jag tycker borde finnas i allas trädgårdar! Bra val till årets perennis!(image)Titta in här....

2011-02-19T06:41:25.173-08:00

Ibland är det härligt att leta inspiration hos andar trädgårdsbloggare och då hittade jag denna hemsida trädgårdsbloggar.se, kolla in!Sommarblommor

2011-02-19T07:50:59.178-08:00

Samtidigt som mina studier forsätter mitt arbete på kommunen. Nu är sommaren 2011's sommarblomsplanteirngar klara. En litet smakprov på vad som komma skall till torg och gator!(image) (image) (image) (image)

Copyright: Trädgårdsingenjören
Low density of blogging...

2011-02-04T02:37:59.495-08:00

(image)
Det här med en uppdataerad blogg är väl inte riktigt min grej just nu. Mastern suger all ork ur en och blogginläggen blir sällsynta. Men så kommer man till en punkt då man vill titta in igen, skriva av sig lite. Uppdatering sen senast: Kumla Sjöpark har nu get ut en bok om byggnationen av parken och jag har fått gjort flera illustrationer till boken. Senaste förslaget till parkens amfiteater planteringar har blivit godkännda och kommer anläggas till våren, det blir man andra stora plantering i stadsparken, känns otroligt spännande. De lekplatser jag ritade i sommras är alla på väg upp och det ska bli kul att se dem i verkligenheten till sommaren. Sommarblommsplanteringarna för kommunen ritade och klara för 2011 och nu väntar jag bara på besked om de ska bli verklighet! Annars roar jag mig mest med GIS och analyserar kartor för byggnation av vindkraftverk, det är spännande med ny kunskap men det känns långt från design och frodig grönska. Saknar att sita med pennen och perennböckerna i högsta hugg, men hoppas att fler perennjobb ska rulla in från kommunen.


Nu väntar en god fisk till lunch med min käraste!Tiden bara rullar och går...

2010-11-10T02:35:25.034-08:00

... och så vaknar man till och märker att jag helt glömt min lilla blogg. Livet tog sig nya vändningar här i augusti när jag fick reda på att jag kommit in på en Internationell master, Urban Landscape Dynamics. O livet bjuder så mkt spännande saker och lärdommar att jag inte kunde tacka nej till detta erbjudande. Så nu är jag åter på plats i Skåne med en klass från hela världen. Iran, Kina, Nepal, Egypten, Pakistan m.m. det är bara jag och en tjej till som är svenskar. På nått sett kan jag säga att min värld "krympte" på ett possetivt sätt. Allt som känns långt bort och stort, känns nu nära, kännabart och fantastiskt att få vara en del av.
Utbildningen handlar om allt mellan husen - infrastruktur, grönområden, mötesplatser... stadsplanering helt enkelt. O jag trivs helt underbart även om jag saknar kollegorna på kommunen. Men jag har inte släppt arbetet helt utan fortsätter att rita för dem fast nu på distans. Jag far upp kollar igenom projketområdena, får alla kartor, allt material och så far jag ner igen och designar, ritar, formar. Två nya projekt är på väg att förverkligas. En stor lekplats samt ännu en av de stora planteringarna i stadsparken. Så spännande. Sen jobbar jag med illustrationer till en bok som ska handla om utvecklingen av stadsparken, samt en del mindre planteringar inne i staden. Plus skolan... de där med fritid..... nej! Men, jag stortrivs!

Mitt ända lilla problem är att jag fortfarande inte har nån stanns att bo. Just nu bor jag hos en gamal klasskompis men letar efter lägenheter överallt. Men ingen lycka än!

Så mina vänner en lätt update! Nu väntar skrivbordet!