Subscribe: Varmt Välkommen
http://lappland-aventyret.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Dutch
Tags:
als  altijd  bij  deze  die  dit  door  dus  foto  haar  hier  jaar  met  naar  nog  sneeuw  uit  veel  wat  weer 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Varmt Välkommen

Een kijkje in Zweden

Updated: 2018-03-09T16:42:53.720+01:00

 Every end is a new beginning

2018-01-15T13:21:38.435+01:00

2008 - 2018  Dit is het laatste bericht op deze blog  Een kijkje in Zweden.  Het einde van een grote hobby, want dat was deze blog voor mij. Jaren en jaren met heel veel plezier en elan geschreven. Na deze lange periode van intens genieten op deze stek wordt het tijd voor iets anders. Omdat ik daar in gedachten al veel mee bezig ben lukt het niet zo goed hier nog te schrijven.Ons huis is vorig jaar al verkocht, maar de overdracht is in het komende vroege voorjaar, dus ook al druk bezig met voorbereiden op de verhuizing. En dan... op naar de volgende etappe in ons leven waarin we weer net zo veel hopen te genieten. Op naar een andere plek in een ander land.   Sim gaat uiteraard mee, haar maakt het niet veel uit waar we wonen, zolang wij tweeën er maar zijn.  Ook onze Rush gaat natuurlijk mee in haar urn, met haar foto('s) en haar lichtje.  Er kunnen geen reacties meer geplaatst worden op deze blog. Wil je graag nog iets zeggen, dan stel ik dat erg op prijs. Het kan via e-mail naar gonnetje2@gmail.com, op die manier zal het niet aan mijn aandacht ontsnappen!Of ik in de nabije toekomst weer een blog zal beginnen weet ik nog niet. Wil je ervan op de hoogte gesteld worden mocht ik er weer een beginnen, dan kan je dat ook kenbaar maken in een e-mail.Misschien blijf ik wel kerstverhalen schrijven, vond je die leuk dan kan je de link van die blog opslaan voor jezelf en daar volgend jaar tegen Kerstmis een kijkje nemen.Voorlopig blijft  Een kijkje in Zweden  gewoon online staan. Dus wie weet horen we elkaar nog via mail of zien we elkaar nog op een of ander blog. Bedankt dat jullie hier waren, want een blog zonder veel lezers houd je geen tien jaar vol!   Hieronder nog een kleine muzikale toegift. Gon  allowfullscreen="" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/81WrEKeAspE/0.jpg" frameborder="0" height="266" src="https://www.youtube.com/embed/81WrEKeAspE?feature=player_embedded" width="320">   [...]Kerstmis én het kerstverhaal 2017

2017-12-22T10:18:57.634+01:00


Nog even een blogpost zo vlak voor Kerstmis.
Wil jullie de link geven naar het kerstverhaal dat ik dit jaar weer heb geschreven. Het heet ELSA en je komt er door HIER te klikken.
Peter heeft een kort kerstverhaal, eigenlijk een korte mijmering teruggaand naar zijn kerst van 1964 geschreven. Om dit te lezen kun je HIER klikken.
Veel leesplezier!

Hieronder plaats ik een YouTube filmpje met het lied KYRIE ELEISON gezongen door Herman van Veen. Het liedje is oorspronkelijk van Willem Vermandere, als je wilt vergelijken kan je dan hier doen https://youtu.be/zVQ44MADSsw.
Dus blijf nog even, kijk en luister...


 
allowfullscreen="" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/frKRxpOU17A/0.jpg" frameborder="0" height="266" src="https://www.youtube.com/embed/frKRxpOU17A?feature=player_embedded" width="320">
 
 
 
Ik wens jullie een heel mooi en gezellig kerstfeest!
 
Ik steek alvast wat kaarsjes aan,
een voor een ieder die ik moet missen,
ze geven licht en warmte!
Onderwijl luister ik naar 'Kyrie Eleison'.


Gon
 
 
 
 
 
 
 
 Winterwende 2017

2017-12-20T16:14:16.419+01:00

Dit is vlakbij op de berg achter ons huis, 10 minuutjes lopen.Inderdaad een oudere foto, Rush staat er op.Mis haar nog steeds erg.  Eenentwintig december 2017 om 17:28 is officieel de zonnewende, in dit geval ook wel winterwende genoemd. Rond deze tijd komt de zon ten noorden van de poolcirkel niet meer boven de horizon uit. De zonnewende is niet elk jaar op dezelfde tijd en kan op 21 of 22 december vallen.Ik schat dat wij zo'n 350 km ten zuiden van de poolcirkel wonen, hier komt hij altijd nog wel even boven de horizon uit.Maar nu gaan de dagen weer lengen en in een maand tijd zal het 's middags al bijna twee uur langer licht zijn hier in Jämtland - Zweden. Dat gaat zo snel! Hier schijnt in de loop van de tweede helft van januari de zon weer op het erf, dan komt hij weer over de berg heen. We zien hem nu wel schijnen, maar op afstand."De winterwende wordt ook wel een Yule genoemd en valt op de langste nacht van het jaar. Nadat de langste nacht is geweest, worden de dagen alleen maar langer, de invloed van het licht wordt steeds groter. Daarom staat in dit feest de wedergeboorte van de zon centraal. Het is ook de periode dat Jezus werd geboren, en dat zijn licht snel de duisternis weer zal overheersen. Om de zon te helpen, worden overal ter wereld vuren aangestoken. De Yulevuren staan symbool voor de macht van de God op aarde. Zijn geboorte betekent leven, licht en warmte, en dat vieren we door het ontsteken van die vuren. In vroeger tijden werden de vuren op hoge heuvels aangestoken, zodat hun licht over het hele land zou schijnen. De mensen geloofden dat al het land dat door de Yule vuren werd verlicht, het komende jaar grote vruchtbaarheid zou hebben. Dat geloof leeft tot op de dag van vandaag nog in het Yulefeest door. Ook het in je huis halen van het leven staat centraal in dit feest. De ‘kerst’boom is hier een voorbeeld van. De sparboom staat symbool voor het eeuwige leven. Dit komt, omdat hij altijd groen is. De lichtjes staan symbool voor de zon, die opnieuw geboren wordt."(bron www. wicca-is-een-religie.nl).Tot vrijdag de 22e wanneer ik met mijn laatste bericht kom zo voor Kerstmis en natuurlijk met m'n kerstverhaal!Gon [...]Een heerlijk simpel "soepie"

2017-12-16T01:25:04.523+01:00


Ik maakte laatst een lekker "soepie" en bedacht me het recept met jullie te delen.
Het is een erg simpel recept met een heerlijk resultaat!
Prei-aardappelsoep met bacon

Nodig:

1 pond prei (twee flinke) schoongemaakt en in ringen gesneden
stukje roomboter om in te bakken
flinke snuf zout
6-7 ons aardappels, geschild en in kleine stukjes gesneden
8 dl groentebouillon (ik nam twee EKO blokjes groentebouillon)
1 dl room
1½ dl karnemelk
½ tl witte peper
gebakken bacon en/of verse bieslook geknipt

Zo doe je het:

Roerbak de prei op middelhoog vuur even in de soeppan met de gesmolten boter en het zout.
Draai het vuur laag en laat de prei even zacht worden onder af en toe roeren.
Voeg dan de aardappelblokjes en de groentebouillon toe en breng aan de kook.
Laat het daarna op een laag vuur garen met het deksel op de pan.
Bak ondertussen de bacon.
Neem de soep van het vuur wanneer de aardappels helemaal gaar zijn en maak mooi glad met een staafmixer.
Roer de room, de karnemelk en de witte peper erdoor.
Nog even proeven of er evt. nog zout bij moet, maar bedenk je dat de bacon ook zout is.
Opwarmen mag, maar niet meer aan de kook brengen i.v.m. evt. schiften.

Serveer met bacon en evt. geknipte bieslook.
Wil je liever vegetarisch dan laat je de bacon gewoon weg en is de soep ook heerlijk.
 
Eet smakelijk!
Gon
 
 
Sankta Lucia - 13 december

2017-12-13T11:30:18.206+01:00


 


Sankta Lucia

Vandaag is het Luciadagen.
Het Luciafeest is een typisch Zweeds lichtfeest dat wordt gevierd op 13 december, de naamdag van Sint Lucia (klik).
Vanaf vanmorgen 07.00 uur is de Lucia-viering vanuit Kungsholms kyrka uitgezonden op SVT2, maar zal vanavond om 18.00 uur herhaald worden. 
Je begrijpt misschien wel dat wij de herhaling van 's avonds verkiezen boven vroeg uit bed of later kijken op de Zweedse soort van "uitzending gemist".

Kungsholms kyrka oftewel de Kerk van Kungsholm is dus waar de viering gehouden werd dit jaar. Deze mooie kerk staat in het centrum van Stockholm. HIER (klik) kan je lezen over deze kerk, wel Zweedstalig, ook foto's.
De viering die op TV wordt uitgezonden is elk jaar weer van een andere mooie locatie.
Wil je deze Lucia-viering ook zien, dan kan dat HIER (klik) bij SVT Play. Het staat online tot 12 januari 2018, dus een maand.

Gon
 
 Dat duurt maar...

2017-12-09T22:44:19.699+01:00

Inderdaad, ik beloofde dat mijn volgende bericht niet zo lang zou duren, maar ik kon geen woord houden. Gewoon teveel andere dingen te doen. Dan ook een 2e sneeuwstorm met natte sneeuw deze week, die heel veel sneeuw en heel veel werk bracht. Toen ik op 6 november schreef: Yeah, de winter is begonnen!, kon ik niet vermoeden dat we een maand later al twee (natte) sneeuwstormen achter de rug zouden hebben en dat er zulke hoge bergen geschoven sneeuw op het erf zouden liggen. Ik hoopte natuurlijk op een prachtig wit winterlandschap met mooie droge sneeuw en bomen die helemaal wit zijn van de sneeuw. De winter is nog maar amper begonnen en dan al zulke bergen sneeuw, enorm!Maar ik heb ook enige tijd nuttig besteed in die zin dat ik op veler verzoek toch weer een kerstverhaal ben gaan schrijven. Was het eerst niet van plan, maar toen bleek dat velen ernaar uitkijken ben ik toch begonnen en is het klaar. Ik plaats het in één keer op 22 december op m'n speciale kerstblog en geef hier dan de link daar naartoe.In Nederland is het niet gebruikelijk en is men nog in de ban van Sinterklaas wanneer  men elkaar hier een prettige advent wenst. Alles wat met kerst te maken heeft leeft hier enorm en begint al vroeg, kerst het feest van het licht! En overal zie je ook licht, de adventsterren, de (ik noem het maar) adventtrappetjes (elektrische advent kandelaars met vaak vijf of zeven kaarsjes), de marschaller (blikjes met kaarsvet voor buiten), kaarsen. De meeste huizen hebben echt voor elk raam  al iets staan. Onze buren hebben werkelijk voor elk raam een elektrische advent kandelaar staan als hierboven. Deze zijn nog altijd razend populair en overal te koop.  Hieronder plaats ik weer een bericht uit het verleden, een herinnering. Het wordt het bericht dat ik plaatste op 2 november 2013 omdat er twee verzoekjes kwamen voor "het bericht over die mooie Zweedse wanten". GonWauw, wat een mooie Lovikka wanten! En wat voor wanten! Laat ik maar bij het begin beginnen...Vrijdag zat er een pakje in de brievenbus, het was geadresseerd aan mij.Iemand wenste me heel veel plezier met de inhoud van het pakje, deze mooie gebreide Lovikka wanten. En die iemand heeft een naam, ik kreeg de wanten van EVA.Lieve Eva, ik ben er zo mee in mijn nopjes, nogmaals hartelijk dank! Klikklik op de foto en kijk eens hoe mooi!De meeste Zweden kennen de Lovikka wanten, ze zijn dik, warm en wollig. Maar de vrouw die de wanten ooit voor het eerst maakte, wie was zij? Het verhaal gaat ver terug in de tijd. Haar naam was Erika Aittamaa-Kruuka, geboren in het dorp Junosuando in het noorden van Zweden, nabij de grens met Finland. Ze was de vrouw van een houthakker met een groot gezin. In het dorp Lovikka waar ze woonde, werd ze "Riga" genoemd. Erika was een sterke en inventieve vrouw. Om wat extra geld te verdienen hielp ze met het werk in het dorp. Ze kon werken als een man!Ook deed ze aan breien op bestelling. Velen spraken over haar vaardigheid in het breien. Mensen brachten wol naar Erika, zodat ze wanten voor hen kon breien. Op een keer was er een klant ontevreden over de geleverde wanten, ze voelden stug en hard. Erika was erg creatief en liet het er niet zo bij zitten. Ze waste de wanten en ruwde ze op met een speciale kam voor het kaarden van wol. Je kunt je voorstellen dat de klant tevreden was met deze zachte wanten. Dit was in 1892 en de eerste Lovikka wanten waren een feit! Later werden de wanten versierd met veelkleurig borduurwerk. De vraag naar Erika's wanten werd zo groot dat ze andere vrouwen moest leren hoe ze werden gemaakt en zo werden de Lovikka wanten een grote bron van inkomsten voor de vrouwen in het gebied, vooral rond 1930. Erika overleed in 1952 toen ze 86 jaar was. In 1961 werd het Lovikka wanten merk geregistreerd. Helaas ging de fabriek Lovik[...]De sneeuwstorm en een cadeau

2017-11-24T20:49:23.817+01:00

Skräddartorpet Het lijkt een zwart-wit foto, maar het is toch een kleuren. Alles leek zwart, wit en grijs tijdens en na de sneeuwstorm van afgelopen donderdag. We wonen twee kilometer buiten Hoting, ten noorden ervan. We zijn met drie huizen. Clas, Åke & Wiveka en wij. Ergens in  zeventienhonderdzoveel stonden deze drie huizen hier natuurlijk nog niet, nee, alleen het huisje hierboven stond hier. Zo oud is het al en je ziet het, zulk oud hout, onbehandeld en nog altijd keihard! Dat doet het gematigde landklimaat hier met hout, heel wat anders dan het zeeklimaat in NL waar het bijna wegrot terwijl je kijkt :-). In dit huisje woonde en werkte zo heel lang geleden de kleermaker van het dorp. Vandaar ook de naam van het huis wat zoiets betekent als kleermakershuis (hoewel torpet vertaald wordt als "boerderijtje"). Nog altijd wordt deze plek zo genoemd door dorpelingen en ook in aanduidingen van bijv. koopaktes wordt de naam nog altijd genoemd. Zo rond 1960 kwam het in handen van de vader van Wiveka die het enorme perceel in drieën deelde en dus twee delen verkocht. Skräddartorpet is normaal dus vergrijsd, maar tijdens en na de storm zag het er zo uit. Dit is nog wel aan de luwe kant.  Het uitzicht tijdens de storm. Door de onderste helft van de ramen zag je weinig door de plaksneeuw die erop zat. Ook dit is aan de luwe kant, veel sneeuw waaide van het dak op de ramen en vensterbanken. Na de storm was het een gigantisch klus alles weer begaanbaar te maken. 's Morgens (hij was vroeg in de nacht al begonnen) kreeg ik de deur, die naar buiten draait, al bijna niet open. Dertig centimeter lag er voor en dus moest dat allemaal weggegraven worden. De sneeuw was erg zwaar omdat het maar net onder nul was. Je kon niets met een sneeuwblazer. Vanmorgen de laatste loodjes en zo kunnen de vogels her en der rond ons huis tenminste weer eten. Dit is bij het vogelhuis wat ook helemaal dicht gesneeuwd was. Vanmorgen kwam er een erg grote vrachtwagen van PostNord het erf op rijden. Dat had nog wat voeten in de aarde want toen hij op het weggetje hiervoor, dat nog niet gestrooid was door de gemeente, achteruit wilde rijden lukte dat niet, ook niet met zijn spijkerbanden. Uiteindelijk lukte het dan toch. De aardige chauffeur overhandigde me deze uit NL afkomstige doos.   Wat hebben jullie ons weer verwend Anneke en Adrie!!! Met liefde verpakt, een mooi gedicht erbij en ook nog (niet op de foto) alvast de kerstkaart met een mooie kerstversiering er bij. Ons heerlijk avondje kan alvast niet meer stuk. En qua lekkernijen de weken rond Sinterklaas ook niet. Ontzettend bedankt lieverds! GonHet zonnetje buiten bij de achterdeurbleef toch nog vriendelijk kijkenondanks de sneeuw. [...]Al bijna tien jaar!

2017-11-21T22:32:18.376+01:00

  Onlangs realiseerde ik me dat deze blog al bijna tien jaar bestaat en daar keek ik zelf van op eigenlijk. Zo lang al?!Het was in het voorjaar van 2008 dat wij een huis kochten in Zweden en vrij snel daarna begon ik de blog.Had ik dit jaar wat meer m'n best gedaan dan had ik in die 10 jaar 1000 berichten geschreven, oftewel gemiddeld 100 berichten per jaar. Het zou nog kunnen want dit is de 942e blogpost. Maar toch, of ik dat ga redden valt te betwijfelen. Om verschillende redenen heb ik besloten tot het voorjaar met enige regelmaat (dus niet alleen maar) berichten uit de afgelopen (bijna) 10 jaar opnieuw te plaatsen. Berichten die ik zelf heel mooi vind, het onderwerp dus. Dat kan een filmpje zijn, muziek, foto's, onderwerp, noem maar op. Ook jij mag je stem laten horen als je een blogpost in je herinnering hebt waarvan je denkt dat die de moeite waard is om nog eens te plaatsen. In dat geval graag een mailtje (kan via link in de rechterkolom) met de exacte titel van dat bericht met de plaatsingsdatum. Ook graag de reden waarom je je juist die blogpost herinnert.Omdat het de laatste twee weken al behoorlijk wintert hier (vroeg), er al een paar weken sneeuw ligt, het vanmorgen -24°C was buiten toen ik opstond, er nu een berg sneeuw aankomt en ik dus helemaal in de "wintermood" ben, dacht ik aan een blogpost uit 2011. Die plaats ik hieronder. Wij gaan ons opmaken voor de verwachte 30 cm sneeuw, mogelijk plaatselijk 50 cm. Ook harde wind. Dus ik weet wat ons te doet staat de komende dagen, vooral donderdag. In mijn volgende bericht zal ik het resultaat laten zien van het zware weer dat nu op komst is. Gon   Koppången is een heel mooi winterlied, HIER gezongen door Helen Sjöholm. Het is een Zweedse traditional, ook vaak met kerst gezongen.Koppången is een natuurreservaat in Dalarna. Zet je koptelefoon op, want dan klinkt het veel mooier, doe je ogen dicht en geniet...Of lees mee met de Zweedse tekst, wat is het een mooie taal! Ik heb hier een vrije vertaling onder gezet.  Er is stilte om me heen in deze rustige winternachtVan de kerk beneden in het dal zie ik het kaarslichtEn ik stopte voor een moment in dit winterparadijsToen ik een koor hoorde zingen door de duisternis en het ijsEn de stralen van de lichten achter de gewelfde ramenHebben de zielen verenigd in de hoop dat er iets groots staat te wachtenEn ik weet dat degenen die ons hier hebben achtergelatendezelfde gedachten hadden als ikWe zijn als vlammen in de duisternis en sterren aan de hemelEn ik zie hoe ze schitteren en ze vervagen voor mijn ogenEn de waarheid komt dichterbij als een wonder in vermommingWe zijn hier voor een moment gevangen als een afdruk van een handOp een oud bevroren raam of een voetafdruk in het zandHeel even ben ik eeuwig, dat is het enige dat ik weetIk ben hier en we delen onze dromen over onze bestemmingHet is koud hier buiten, de sneeuw is wit, maar ik ben warm diep van binnenIk ben warm omdat ik weet dat mijn geloof mijn gids zal zijn [...]Country living...

2017-11-14T15:32:40.651+01:00

 Vorige keer had ik jullie twee recepten beloofd die ik zondag de 5e maakte terwijl het buiten sneeuwde. Maar eerst even een inleiding... Al toen ik een jaar of zestien à zeventien was begon ik te dromen over huizen, houten huizen. Stenen huizen vond ik gewoon helemaal niks. M'n ouders hadden een bloemen- en plantenkwekerij, dus best veel land. Mijn droom was om daar, helemaal aan het eind van de akker aan het water, ooit een houten huis te laten bouwen.Hoe jong ik ook was, ik verzamelde al allerlei informatie en foldermateriaal van Zweedse en Finse houten huizen, maar ook van Amerikaanse loghomes. Het zou wel een normaal formaat huis worden en het moest in elk geval over de hele breedte een overdekte veranda hebben, in Amerika wel "porch" genoemd. En dan met zo'n schommelstoel weet je wel.Jaren later kochten we gewoon een stenen huis. Een vergunning om te bouwen op het land van mijn ouders zouden we nooit en te nimmer krijgen. Ik was er wel op uit geweest, zelfs bij de burgemeester van Aalsmeer, maar er kon geen sprake van zijn natuurlijk, het moest "agrarisch" blijven. Maar de voorliefde bleef en ging nooit meer weg. Ik kocht jaren en jaren lang Amerikaanse woonbladen, de diverse bladen hadden in elk geval allemaal het woord "country" in hun naam.Ik bleef ook altijd dromen van een Zweeds huis op de plek waar ons oude stenen huis stond. Kon toen nog niet weten dat het ooit eens Zweden zelf zou worden.Afijn, ik ben weer bezig met ontspullen, ruimen en vond dat al die tijdschriften, inmiddels aangevuld met wel 100 Zweedse woonbladen, uitgezocht moesten worden en zei tegen mezelf dat ik van zowel de Amerikaanse als de Zweedse 10 - 15 bladen mocht houden. Dat is gelukt. Was niet makkelijk, maar wat moet je er allemaal mee. De meest aansprekende heb ik dus bewaard waaronder tussen de Amerikaanse bladen een exemplaar van winter 1982-83. Nu 35 jaar later kwam het er dan eindelijk eens van twee van de recepten (er staan er best veel in) uit dit tijdschrift te proberen. Ik zag al wel dat er veel suiker in moet, ben helemaal niet van veel suiker. Maak nagenoeg nooit dingen met suiker, laat staan veel suiker. Helemaal niet goed voor de mens. Maar ach, voor een keertje... en deels uitdelen kan ook.De recepten zijn natuurlijk beschreven met Engelse/Amerikaanse maten. Met behulp van internet (zat uitleg) heb ik de maten omgerekend naar wat wij gewend zijn en dat weer in een mok gedaan zodanig dat het precies paste, dus tot de rand. Dus neem een kop (mok) met de maat van exact drie deciliter (of neem een maatbeker, of Zweedse maatschep van 1 deciliter). De Zweden meten altijd met deciliters trouwens. Dus een kop is 3 dl.Foto uit het blad van 1982 IRISH SODA BREAD (het grote ronde brood met rode strik) Nodig:3½ kop bloem½ kop suiker1 tl. zout½ tl. baking soda (bicarbonaat)2 tl. bakpoeder2 eieren geklutst½ ltr. zure room*1 kop rozijnen (ik heb ze even in kokend water geweld)2 tl. karwijzaad*Zo doe je het:1. Meng de droge ingrediënten. Voeg de geklutste eieren en de room toe. Daarna de rozijnen en het karwijzaad. 2. Vet een springvorm of ronde bakvorm Ø 23 cm in of bekleed hem met bakpapier. Doe het deeg erin, maak met een mes een kruis op de bovenkant, strooi er wat bloem over en bak ongeveer een uur op 175°C. * zure room had ik niet in huis en ik gebruikte yoghurt, ging ook prima.* karwijzaad vonden wij niet echt iets toevoegen.Het brood blijft lang vers en volgens mij kun je er naar hartelust mee variëren wat toevoegingen betreft, zoals bijv. sucade of gedroogde abrikozen, pruimen, noem maar op.   En dan het tweede recept: Foto uit het blad van 1982APRICOT BREAD(de twee rechts in de mand)Nodig: 2 koppen gedroogde abrikozen*1 kop kokend water4 el. boter1½ kop suiker (vinden wij erg (te) zoet)2 eieren geklu[...]Yeah, de winter is begonnen!

2017-11-07T00:09:02.857+01:00

Vanmorgen vroeg vanuit een raam. Ook het meer ligt dicht en dus sneeuw er op.Het zou erom hangen zeiden de weerberichten, het zou of sneeuw of regen geven. Hier werd het sneeuw, grote vlokken, het begon zondagochtend en ging door tot maandagochtend een uur of drie. Tussendoor was het ook wel eens even een poosje droog. Het ging niet over in regen, wat ook nog had gekund. Vandaag sprak ik Tineke, hemelsbreed woont zij 50 km naar het oosten, bij haar viel het in de vorm van regen en noemde ons 'mazzelaars'. Ja, zo zien wij dat hier, heerlijk dat er sneeuw ligt. Veel beter dan het voortdurende saaie herfstweer. Het is zo prachtig en ook geeft zoveel meer licht in huis.   We hadden al een keer eerder een beetje sneeuw gehad, maar dat stelde niet veel voor en was na een dag weer weg. Zag er ongeveer zo uit:  Een afbeelding van werk van Lennart Helje Ik gebruik nog eens een afbeelding van Lennart Helje, niet eens een van de mooiste, maar deze past in m'n verhaal. Wil gewoon nog eens de aandacht vestigen op deze geweldige kunstenaar waar ik al eens over schreef, dat kan je HIER (klik) nog lezen. Of geef zijn naam in bij Google afbeeldingen om een idee te krijgen van zijn werk. Ik ben er in elk geval helemaal weg van. Jammer nu voor de eekhoorns deze laag sneeuw, de hele week maakten ze ruzie hier voor het huis op en om de voederplank. De hele week verstopten ze massa's zonnepitten in het gras. Omdat het 's nachts al vroor was ik een dag of tien geleden begonnen zonnepitten te verstrekken. Voor de vogels eigenlijk. Het zijn echter drie eekhoorns die de baas willen spelen over de zonnepitten. Voor de vogels heb ik maar een pijp met pitten opgehangen, anders komen ze niet aan bod. Het lijkt wel een voorstelling met de eekhoorns die ik de pitten natuurlijk ook best gun. En ruzie dat ze maken om wie er op de voederplank mag! En dan met bolle wangen naar de grasmat en de pitten verstoppen. Echt zo'n schattig gezicht. Ik vergat eens een dag bij te vullen en toen zag je ze zoeken in het gras. Ik weet van alle drie inmiddels in welke boom ze wonen. Dit omdat ze regelmatig achter elkaar aan zitten en de verliezende vlucht dan in "zijn" of "haar" boom.Afijn, al die zonnepitten in het gras liggen nu dus onder zo'n 10 - 12 cm sneeuw. Zullen de woelmuizen weer blij mee zijn komende winter, die maken hele gangenstelsels onder de sneeuw.Toen ik vanmorgen de foto maakte uit het raam was een van de eekhoorns erg boos dat ik voor het raam stond. Ik kon het zien aan zijn opgewonden houding (staart) en ik weet dat ze er dan ook geluid bij maken. Waar is de schuwe eekhoorn gebleven :-).   Dag boze eekhoorn :-) Afgelopen zomer is er tijdens een storm een eekhoornnest uit Pinus (klik) gevallen. Erg sneu voor de eekhoorn(s), maar nu kon ik zo'n nest eens heel goed bekijken. Wat een mooi bouwwerk en wat groot! Zeker zo'n 40 cm groot en enigszins rond. Gemaakt van dode takjes en baardmos (wat hier veel in de bomen groeit/hangt). Afijn, zondag ben ik lekker aan het bakken geslagen terwijl de sneeuw viel. Ik was erg in m'n sas.  Omdat dit bericht wel erg lang wordt als ik hier ook nog recepten ga delen, bewaar ik die tot het volgende bericht. Dat bericht zal niet zo lang op zich laten wachten als dit bericht, dat beloof ik. Gon  [...]Ingezakt brood en Lapplandsporten

2017-06-29T17:12:12.718+02:00

Wat hebben ze met elkaar te maken, een ingezakt brood en Lapplandsporten (Lapporten)?Is het gezegde niet: De wens is de vader van de gedachte? Wel, ik bak altijd zelf ons volkorenbrood. Die lukken altijd, behalve afgelopen weekend, toen was een brood helemaal ingezakt. Ik snapte niet hoe dat kon, maar het was afschuwelijk weer, met veel regen. Volgens Peter kan een sterk lagedrukgebied dan best zoiets als een ingezakt brood veroorzaken. Goed, daar houden we het dan maar op. Het brood smaakte er niet minder om, het was zelfs erg lekker. Scheelt ook nog beleg, dus beter voor de lijn 😊 En toen gebeurde het, toen er een boterham op mijn bord lag. Ik zag in mijn boterham de poort van Lapland; Lapplandsporten.    Abisko is een kleine plaats in Kiruna Kommun.Ongeveer twee kilometer ten westen van Abisko ligt Abisko turiststation van de Zweedse toeristenvereniging (STF) waar ook een treinhalte is. Het bekende uitzicht op Lapplandsporten of Lapporten, wat je zou kunnen vertalen als de poort van (of naar) Lapland, met de toppen Tjuonatjåkka en Nissuntjårro van respectievelijk 1540 en 1721 meter boven de zeespiegel, is een symbool voor de bergwereld gezien vanaf Abisko.Het is een gebied in Zweden waar ik nog altijd heel graag een keer naartoe wil.   Lapporten (Lapplandsporten).  In het westen van Abisko, nabij Abisko turiststation, komt de rivier Abiskojåkka uit in Torneträsk.De rivier stroomt via Abiskokanjonen (de kloof van Abisko), die een van de attracties is in de omgeving van het dorp.  Abiskokanjonen, de kloof van Abisko.  De 450 km lange Kungsleden (klik) begint bij Abisko en loopt naar het zuiden tot Hemavan. Wat zou ik graag nog een stuk jonger zijn, het lijkt me geweldig om dit langeafstandspad, of een flink deel ervan, te kunnen lopen! Het kan nu thuis in de stoel via streetview van Google (klik), echt waar! Maar ja... dat is wel heel erg behelpen, je wilt het voelen, ruiken, horen, beleven!  En nogmaals.  De geschiedenis van Abisko begint met de bouw van Malmbanan van 1899 tot 1902. Deze spoorlijn was nodig voor het vervoer van malm (erts). De tunnel voor deze spoorlijn onder de berg Nuolja door, was een groot project en daardoor woonden de arbeiders hier meerdere jaren. Toen de spoorlijn klaar was kocht de Zweedse toeristenvereniging STF een van de huizen en begon hier met het onderbrengen van toeristen. Daarna werd het toerisme belangrijk voor de verdere ontwikkeling van Abisko.  En alweer.  Abisko is een van 's werelds beste plaatsen om het noorderlicht te kunnen aanschouwen. Het klimaat zorgt 's winters voor wolkenvrije heldere sterrennachten. Op de berg Nuolja is nu het Aurora Sky Station gebouwd, te bereiken per kabelbaan. Wanneer je een biljet koopt voor de kabelbaan krijg je een warme overall aan, bij de prijs inbegrepen. Je kunt er, behalve je te verwonderen over de schoonheid van het noorderlicht, ook dineren. Als ik naar Abisko zou gaan dan zou het 's zomers zijn. Waar we nu wonen in Hoting is het noorderlicht ook wel geregeld te zien, dus daar zou ik niet voor gaan. Nee, het berggebied lijkt me van overweldigende schoonheid, daarvoor zou ik gaan.Het komt er vast nog wel een keer van.  Abisko in het rood en Hoting in het geel bij de ster.Dus Hoting waar we wonen lijkt nu ook weer niet zo heel ver van Abisko.Toch is het evengoed nog zo'n 760 km enkele reis.   Nou, misschien begrijpen jullie aan de hand van de foto's dat mijn gedachten naar de poort van Lapland gingen toen de ingezakte boterham op mijn bordje lag.  Gon Omdat ik nog nooit in Abisko ben geweest, komen de foto's van internet.   Aurora Sky Station - AbiskoKlik maar op[...]Stuiven en reuze bedankt!

2017-06-19T16:00:12.537+02:00

  Stuivende dennen Het is een geweldige tijd hier in Jämtland. Het verbaast ons altijd hoe het hier in vier tot zes weken van (laatste) sneeuw en ijs, zo groen en bloeiend kan zijn. Echt onvoorstelbaar gewoon deze explosie. Het is mede door het lange licht dat het zo snel gaat. De bomen zijn nu uitgebloeid, maar de dennen bloeien nog volop. Alles is buiten bedekt met een geel laagje. Vandaag waaide het nogal en zag je hele wolken uit de dennen komen. Tja, we wonen nu eenmaal in een gebied met dennen en sparren. Ook PINUS (klik) doet weer vrolijk mee. Toen we vroeger altijd naar Zuid-Frankrijk gingen zaten we in juni (lekker vroeg, nog niet zo heet) bij het huis ook altijd met het stuifmeel van de dennen. Echt alles was bedekt met een laagje geel stof. De daken zijn geel, de tuinmeubelen zijn geel en zelfs de strandjes aan de meren hier zijn geel, alles geel. Af en toe maar even met de stoffer aan de gang, in elk geval beslist voor je op een tuinstoel gaat zitten.     De sparren hebben ook hun nieuwe uitlopers alweer. Wat je daarvan kunt maken schreef ik een paar jaar geleden. Als je het leuk vindt kun je dat HIER (klik) nog nalezen.    Het bos is nog steeds bezaaid met deze prachtige bloemetjes, de zevenster.  "Dit mag toch wel, of niet?"In een vakantiehuisje op Ameland.   En dan wil ik er nog een keer op terugkomen, op Rushy. Vandaag 19 juni is het alweer een maand geleden dat ze overleden is. Onvoorstelbaar, want het lijkt maar een week, dit omdat het nog steeds zo vers voelt. Afgelopen dinsdag kreeg ik een telefoontje van de dierenarts in Solberg-Hammerdal dat ik de urn van/met Rushy op kon halen. Daar was ik blij om, vond het zo lang duren.Het was geen makkelijke rit, maar nu staat de urn hier met een foto erbij. Het geeft me wat rust.  Maar vooral ook wil ik iedereen bedanken voor de lieve reacties.Ik schreef op 1 juni in het vorige bericht: "Waar een kleine hond groots kan zijn, gewoon door er te zijn!" Het is gebleken dat ze vele harten had gestolen door mijn blog of door haar te kennen. Ik had niet kunnen vermoeden dat er zoveel reacties zouden komen op het overlijden van Rush. Via de blog, Facebook, Messenger, maar vooral ook via e-mail, telefoon en kaarten. Ongelooflijk.Wil jullie allemaal zo ontzettend bedanken! En nu op naar midzomer. Het is bijna zo ver. Komend weekend zijn hier de festiviteiten. Hopelijk goed weer. Vooralsnog wacht ons, in tegenstelling tot o.a. Nederland, een kille week. Gon [...]Bedankt lieve Rush!

2017-06-02T17:15:20.507+02:00

Bedankt voor de prachtige jaren!Een mooie herdenkingsblog voor lieve Rush op haar geboortedag, eigenlijk herinneringen ophalen vanaf 5 september 2008:Morgen is het twee weken geleden dat Rushy is overleden, dertien dagen voor haar 18e verjaardag. Het was erg zwaar deze dagen door te komen. Rushy was altijd in mijn nabijheid, alleen daar voelde ze zich fijn. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid te maken hebben gehad met haar verleden.Omdat ze altijd in mijn nabijheid was mis ik haar ook in alles. Het zal dan ook nog wel een poos duren eer ik weer mascara kan dragen. Maar ik ben ook heel erg blij omdat ik/wij haar zo'n mooie tweede helft van haar leven mochten geven.Om te vieren dat ze bijna achttien jaar mocht worden, om te vieren dat ik zo lang van haar mocht genieten, om te vieren dat ik zoveel van haar hield en houd maak ik deze herdenkingspost juist op deze dag; 1 juni, haar geboortedag/verjaardag.  Deze post maak ik vooral ook voor mezelf, het helpt een beetje bij de verwerking. Als je het leuk vindt kijk en lees je lekker mee... Na het overlijden van onze vorige hond Cayan werd het na een poosje weer tijd voor een hond.Op 5 september 2008 mochten we Rush ophalen bij het asiel in Amstelveen. Daarvoor was ik er al een keer alleen heen gereden en had met haar een wandeling gemaakt. Ze negeerde mij toen totaal en was helemaal gek van haar verzorgster. Slechts één persoon dus. Ik moest nog een keer met Peter komen om te kijken hoe ze op hem zou reageren. Dit omdat ze mishandeld was door een man. Omdat ze dus niet (meer) van mannen hield en al (net) negen jaar was, zat ze al bijna anderhalf jaar in het asiel. Een deel van die periode had ze in een Belgisch asiel doorgebracht, Rushy kwam uit België. Asiel Amstelveen heeft destijds honden overgenomen van het asiel in België, omdat dat overvol zat."Ik gun het Rush zo!" zei de verzorgster in Amstelveen. Rushy deed niet lelijk tegen Peter, maar eenmaal in Oudesluis, waar we toen nog woonden, hing ze het eerste jaar geregeld in zijn broekspijpen of beet naar zijn schoenen als ze die (uiteraard ten onrechte) als bedreiging zag. Dit deed ze ook wel bij andere mannen. Gelukkig is het over gegaan en kreeg ze weer vertrouwen.   Rushy was een kruising Fox terriër.Ze was alleen flink groter dan een Fox terriër.Dit wordt geschreven over het karakter en dat past ook precies bij Rush:"De Fox Terriër is een blije hond, voor niets bang en een toegewijde vriend."maar bijv. ook:"De Fox Terriër is steeds vrolijk, speels, actief, wendbaar, vol energie, is een leider, maar kan ook geduldig wachten. Is vriendelijk en aanhankelijk, eist steeds aandacht en profiteert van zwakheden."Klopt exact, alleen echt speels was Rushy niet, ze wist niet wat een bal was toen we haar kregen.Je weet verder niets van haar verleden, maar er was weinig met haar gedaan.Ze heeft bij ons ontzettend veel bijgeleerd.   Net thuis op 5 september 2008 en gelijk een lekkere bullenpees gekregen in de hal. Man, wat is dat lekker!   Daarna liep ze de kamer in, zag de mand en ging er gelijk in liggen."Zo, die is van mij!"   Ze deed niet lelijk tegen Peter en drie maanden later sprong ze op z'n schoot.Maar als hij liep zag ze zijn benen in het begin dus nog wel vaak als bedreiging.   De eerste kerst van Rush in Oudesluis, tevens de laatste want we zouden naar Zweden!Deze foto bij de kerstboom gebruikte ik voor een kerstkaart naar het asiel in Amstelveen.In  de kerstkaart stond geschreven: Deze kerstgroet is voor alle medewerkers en vrijwilligers van dierentehuis Amstelveenen een beetje extra voor... René[...]Mijn hart huilt tranen met tuiten

2017-06-02T12:32:39.634+02:00

 
Ik ben even helemaal kapot, even ontroostbaar.
 
 
(image)
Deze foto is van september 2009 toen ik met haar op
de achterbank zat in een heel oude Volvo van iemand anders.
 

Ik weet, je mag niet klagen als je hond zo'n mooie leeftijd heeft bereikt, maar toch, het doet zo verschrikkelijk zeer. Al worden ze nog zo oud, de pijn is er niet minder om als je ze moet laten gaan.
 
Rushy ging de laatste week snel achteruit en gisteravond kreeg ze (waarschijnlijk) een hersenbloedinkje. Ze was daarna zo slecht dat het voor haar ondraaglijk lijden zou worden en dat is toch iets dat je beslist niet wilt. Het werd daarna ook niet meer beter.
Zo lang het leuk was voor haar gingen we door, maar nu hebben we toch de onvermijdelijke beslissing moeten nemen en haar vanmiddag in Hammerdal - Zweden in laten slapen. Zo vlak voor haar 18e verjaardag. Ze was echt op.
De arts nam de tijd, deed het met veel liefde en respect. We zijn tevreden hoe het gegaan is.
En daarna thuiskomen zonder haar, de mand blijft leeg, haar voerbak nog in de vaatwasmachine, brrrrrr.

Ik kan niet beschrijven hoe kapot ik hiervan ben.

Gon
 
 


Voorjaar

2017-05-10T22:49:17.737+02:00

 Wat doet er hier aan voorjaar denken?    De viooltjes voor het gastenhuis...  Rondje erf met Rushy vorige week, bijna alle sneeuw was al weg.  Het heerlijke weer van vorige week met op 't laatst wel 15 graden.De hele week hele dagen buiten, koffie buiten, lunch buiten...Lekker rommelen in de tuin.Een beetje kleur opdoen, het ergste winterwit van je huid.  Keep*Keep*"Gewone" vink (foto internet)  Het geluid van tientallen keepen en vinken.Je hoort ze de hele dag, heerlijk!Er landen altijd groepen in het voorjaar, meestal om even op krachten te komen na een lange vlucht.Veel kilo's zonnepitten gaan er dan weer doorheen.Ach, zestig tot tachtig kilo per winter gaat er toch altijd al minstens doorheen.Maar nu zijn ze hier al wel bijna een week die kepen en ik hoop dat ze blijven en hier zullen nestelen.Evenals de kramsvogels, waarvan er eergisteren tientallen aan het wroeten waren in het gras.Ze broeden hier altijd, meerdere paren.  Kramsvogel   Ik schreef al vaak over de kramsvogels die ik vaak schijtlijsters noem.Dit zijn ze dan ook letterlijk.Lees nog maar eens HIER (klik). Het geluid van de kraanvogels stemt me ook altijd erg blij...  Kraanvogels, ze zijn er ook al!  Nu nog wachten op echtpaar wilde zingzwaan dat elk jaar broedt op/aan het meer hier tegenover.Meestal maar één of twee jongen.    Het checken van de vogelhuisjes hier rondom.Afgelopen winter was er tijdens een storm een naar beneden gekomen.Ik had hem ooit zelf opgehangen en verbaasde me erover dat dit kon gebeuren.Als je wist wat voor schroeven ik destijds gebruikte!Gelukkig niet terwijl er een nest in zat.Ik heb het nu op een andere manier gedaan, er een lat achter gemaakt die op verschillende plekken vastgeschroefd kon worden.  Ook weer in orde voor gebruik Dus tja, dit alles stemt mij goed en vrolijk. Het was dan ook wel weer even vreemd vandaag: Het zal wel weer snel weg zijn dit dunne laagje.Foto van rond zes uur vanavond uit het slaapkamerraam.Van mij mag het snel weg, wil nu zomer! En wat nog meer aan het voorjaar doet denken is het lange licht.Om twaalf uur is het nog niet echt donker.Nog een paar weekjes, dan is het 24 uur licht en dan...doet de natuur hier z'n inhaalslag.Alles kan dan 24 uur groeien en bloeien! Gon  * De foto's van de keep komen van de blog van Mohamed Idrissi en heb ik met zijn toestemming geplaatst.[...]Bijgeloof

2017-04-14T22:59:44.641+02:00

 
 
allowfullscreen="" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/j3JFuZ2wSUE/0.jpg" frameborder="0" height="266" src="https://www.youtube.com/embed/j3JFuZ2wSUE?feature=player_embedded" width="320">
 
 
In Zweden is of was Pasen omgeven door bijgeloof. Er vliegen heksen rond.
Kijk maar naar bovenstaand filmpje.
 
 
De Zweden liefhebbers weten het al wel en ook mensen die hier al jaren lezen, want ik heb het al vaker verteld, zelfs vorig jaar nog uitgebreid.
Daarom ben ik hier nu alleen om jullie heel fijne en gezellige paasdagen te wensen!
Voor wie over het bijgeloof nog niet heeft gelezen kan dat HIER (klik) alsnog doen.
 
 
Gon

 
Hieperdepiep...

2017-04-07T16:51:42.057+02:00

 
 
(image)
Natte oren van het zwemmen
 
Vandaag is Sim jarig, 11 jaar alweer!
Bij ons gekomen in juli 2014, toen 8 jaar, dus bijna drie jaar alweer.
 
Lieve, lieve Sim...
Voor haar zijn er maar twee belangrijk,
dat zijn Peter en ik en ook in die volgorde.
Sim, onzeker naar vreemden.
Sim, erg kleinzerig.
Sim, olijk en vrolijk, bijzonder grappig ook.
Heel lief en heel gehoorzaam (meestal).
We zijn blij met je!!!
 
Gon
 
 
 
 Eindelijk geen stank meer, brrrrrr

2017-03-28T17:03:28.657+02:00

Nee, het is niet plotsklaps zomer geworden, integendeel, het duurt nog wel even eer alle sneeuw weg is. Neemt niet weg dat je vaak al lekker lang buiten kunt zijn en zitten.Op deze foto hangt een wasje buiten aan de droogmolen. Heerlijk om de was buiten te drogen! Lekker fris! Ik heb nooit een hekel aan de was, helemaal niet. Wassen, ophangen, strijken, ik heb er beslist geen hekel aan. Niet dat ik het zo leuk vind dat ik het ook bij jou wil doen hoor, dat je daar niet mee aan komt :-). Net als mijn moeder houd ik van lekker heldere frisse was. Een handdoek waarmee je met plezier je gezicht afdroogt en denkt: 'Wow, wat ruikt ie heerlijk naar buiten!'Ik ben nog net uit een tijdperk dat de witte was wel 'op de bleek' werd gelegd. Uitstervend was het toen al wel.     Maar de laatste tijd vond ik mijn 'schone' was niet meer fris, Peter en ik vonden zelfs dat het water dat afgepompt werd niet lekker rook, een beetje stonk zelfs. Nog nooit meegemaakt!Op een gegeven moment las ik ergens (ja, bij jou Mien M. op Fb) dat je zelf wasverzachter kunt maken. Ik gebruikte het al een tijd niet omdat ik heb gelezen wat erin zit en dat dus niet wil. De zelf te maken wasverzachter bevat o.a. azijn en daarmee kwam het balletje aan het rollen.Na dat een paar keer gebruikt te hebben werd de was zichtbaar vies, zwarte vlekjes en ook vond ik de handdoek waar ik na het douchen mijn neus in stak gewoon vies ruiken! Bah! Na een aantal weken gaf ik de azijn de schuld en stopte ermee. De was bleef vies. Er kwamen ook met het was- en spoelwater telkens kleine zwarte stukjes mee. De afvoer leegt hier in een Zweedse speciale roestvrijstalen wasbak met een soort wasbord. Zat al in het huis en bijna iedereen heeft zo'n ding. Daarom kon ik dus precies zien wat eruit kwam.Na zoeken op internet kwam ik erachter dat het vastgekoekt vuil was. Het loskomen was in gang gezet door de azijn in de zelfgemaakte wasverzachter. Bah, vetluis noemen ze dat aangekoekte in de wasmachine! Zijn geen diertjes hoor, het is slechts een benaming die dat doet vermoeden. Ik las ergens een tip om een draai (zonder wasgoed) op 60 graden te doen met een liter azijn.Gedaan, en er kwam toch een viezigheid mee!De was rook daarna nog steeds en er kwamen ook nog steeds stukjes mee.Verder zoeken op internet.Een andere tip, een draai zonder wasgoed maar met een flinke hoeveelheid soda op 95 graden. Gedaan en nu eindelijk een frisse wasmachine en een frisse was. Er komen ook geen stukjes meer mee. Het blijkt dat, nu we op veel lagere temperaturen wassen, de boel aankoekt. Je trommel ziet er blinkend uit, maar als je de buitenkant zou zien:  Foto van internet Dus het devies is om regelmatig een draai op een hoge temperatuur te doen. Een lichte handdoeken was kan je best heet wassen. En anders dan maar met een lege machine. Maar dit zal me niet weer gebeuren. HIER (klik) vind je de uitleg op Wikipedia.  Ik heb hier nooit eerder last van gehad.En jullie? Hebben jullie dit probleem ook wel eens gehad? Gon[...]Hornborgasjön en de kraanvogels, een jaarlijks wederkerend fenomeen

2017-03-24T17:53:07.232+01:00

Prachtig die kraanvogels Kraanvogels bij HornborgasjönWie hier al langer leest weet al wel dat ik het elk jaar over de komst van de kraanvogels heb, altijd rond deze tijd.Een jaarlijks terugkerend moment van grote blijdschap.Er kwamen alweer grote aantallen kraanvogels aan bij Hornborgasjön, daar waar dus enorme aantallen neerstrijken voor ze zich verder over het land verspreiden. Hornborgasjön ligt tussen de grote meren Vättern en Vänern. De kraanvogels worden nabij Hornborgasjöns fältstation altijd geteld en gisteren waren er zo'n 16.000!Het is ook altijd mooi andere trekvogels te zien, zoals bijv. de wilde (zang-)zwanen, waar ook elk jaar een 'echtpaar' van broed op/aan het meer tegenover onze stek hier.Er zijn meer grote verzamelplekken, maar ik volg deze altijd.Hornborgasjön met kraanvogels "Nou beste kraanvogels, blijf nog maar even daar voor jullie naar moerasgebieden in het noorden komen.  Hier ligt nog een beste sneeuw-/ijslaag. Ik kan jullie zeggen, van ons mag dat nu ook wel weg. Smelten met die handel nu. Als jullie er zijn is het immers voorjaar!"Klik maar op de foto's voor veel mooier beeld!We hadden ze ook eens hier op bezoek in onze tuin toen ze onze pootaardappels allemaal opgegeten hebben. Dat kan je HIER (klik) nog zien en lezen. Zoals elk jaar plaats ik hieronder ook nu het mooie filmpje over de kraanvogels bij aankomst in Zweden in het voorjaar. Dit voor degenen die het nog niet kennen en wel graag willen zien.Ook kun je kijken op de webcamera's bij Hornborgasjön. Zie ze live door HIER (klik) te klikken.Er zijn meerdere camera's (genummerd) dus je kunt ook via andere camera's kijken. Wel bij daglicht natuurlijk :-). Alle foto's hierboven komen van de Facebookpagina van Hornborgasjöns Fältstation. allowfullscreen="" frameborder="0" height="281" mozallowfullscreen="" src="https://player.vimeo.com/video/4204873" webkitallowfullscreen="" width="500">Ik wens iedereen een heel mooi weekend!Gon [...]Hoting - 1 maart 2017

2017-03-01T19:12:49.061+01:00

Vanmorgen vroeg na een etmaal met hevige sneeuwval dat 30 - 40 cm gaf... De trap naar de voordeur maar weer schoonmaken.Had ik in de vroege avond ervoor nog gedaan en het is nog wel aan de luwe kant.Er was aardig wat wind bij waardoor het minder dik op de daken ligt. Klik maar op de foto voor groter beeld, is veel mooier...Van dezelfde plek naast het huis genomen, maar dan richting gastenhuis, werkplaats en het bos.  Dit juist van de andere kant, rechts gastenhuis en werkplaats, links achterkant huis.Morgen komt de schoorsteenveger, dus de trap op het dak naar de schoorsteen moest ook nog schoongemaakt worden anders maakt hij rechtsomkeerd. Is gelukt.Morgen nog een dag met sneeuw en daarna wordt het toch nog weer koud met veel zon. Hoe is het weer bij jullie deze week? Gon[...]Even vårvinter, maar de echte winter ligt weer op de loer...

2017-02-26T17:21:47.061+01:00

Heb je even, dit is een wat langere kwebbel...Ik schreef het als eens eerder, vårvinter is hier het vijfde en speciale seizoen. Het is de tijd tussen de winter en de lente, wanneer er nog sneeuw ligt, er heel veel zonnige dagen zijn en de dagen ook al beduidend langer zijn. Het betekent dus zoiets als het vroege voorjaar en  kan zo eind februari beginnen.Letterlijk betekent vår - voorjaar en vinter natuurlijk winter. Het is zo'n beetje de periode maart en april.In de winkels merk je het ook als het vårvinter is! In sommige supermarkten zijn zelfs speciale hoekjes ingericht met spullen en etenswaren waarmee je buiten kunt picknicken in de sneeuw. Je ziet het overal en veel. Men gaat erop uit met sneeuwscooter, auto, op de lange latten en/of te voet. Vuurtje maken, worstjes grillen, warme soep in de thermosfles en ga zo maar door, bedenk het maar. Maar in elk geval grillen en/of eten in de natuur! Deze blik naar buiten is zeer uitnodigend en daar geef ik dan ook aan toe natuurlijk! We hadden gisteren en meerdere dagen afgelopen week ook vårvinter. Wat een geweldig zonnig weer, zo heerlijk gelijk. Wat een kracht heeft de zon al!  Ook de honden genieten ervan en voelen zich heerlijk buiten bij dit weer. Ik laat ze nog altijd apart uit omdat ze elkaar niet zo liggen en dus veel aandacht voor elk, één op één dus.Sim gaat pontificaal voor me zitten en kijkt naar me op nadat ik haar riep."Ik krijg toch zeker wel een knoepje nu ik zo braaf gekomen ben?!"Sim moet eigenlijk nodig getrimd worden, maar we vinden het nu nog even lekker warm voor haar.En dan met onze Rushy, al bijna achttien jaar, maar een spurtje zit er elke dag nog in, nog zoveel plezier in het leven. Af en toe eens een "ongelukje" in huis mag de pret niet drukken. Met plassen nog 100% zindelijk, maar een keuteltje vind ik een enkele keer wel. Gelukkig gladde, makkelijk te reinigen vloeren. "Als ik nu eens een pootje optil, zou dat helpen voor een knoepje?Ik volg je immers braaf!"Nu denken jullie misschien dat ze buiten constant knoepjes krijgen. Ze krijgen vaak iets omdat we in het begin hiermee de honden geleerd hebben op eigen terrein te blijven. Dat doen ze 100% en dat is een groot voordeel voor zowel hen als voor degene die met hen buiten is. Nu is het niet zo dat ze al die knoepjes als extra krijgen, neeeee, dan zouden ze veel te dik worden. 's Morgens meet ik hun brokjes (graanvrije) voor die dag af in hun eigen maatbeker en daar neem ik een klein handje van mee. Het gaat dus gewoon van hun maaltijd af, weten zij veel :-). Buiten dat krijgen ze natuurlijk ook wel eens een "echte" traktatie.Lekker de dekbedden in de sneeuw en in de zon!Op de achtergrond het gastenhuisje en de werkplaats. Vrijdag legde ik de dekbedden weer lekker in de droge sneeuw in de zon. Waarom ik dit graag doe schreef ik vorig jaar al, dat kan je HIER (klik) nog lezen.Dus ja, eigenlijk door dit mooie weer (te vroeg) het voorjaar in de bol.Zullen we ook gaan grillen buiten in de sneeuw? Of zo'n sneeuwbankje maken zoals de Zweden wel doen? Of gewoon maar weer lekker op ons eigen vertrouwde bankje in de sneeuw gaan zitten? Even een lekker kussen erop en dan genieten?!Ik denk dat ik het al weet!  Maar dan niet met "Wienerbröd", die heerlijke bladerdeeg dingen met soort pudding in het midden zoals op bovenstaande foto, maar met die overheerlijke Semlor die we gisteren in Edsele kochten. Zelden aten we zulke goed gevulde en heerlijk smakende als deze. Daar[...]Over de Samen, de rendieren en het antwoord op de vraag over bijvoeren

2017-01-26T21:57:15.228+01:00

 Samen familie bij hun tent,door de Zweedse kunstschilder Johan Tiren 1853 - 1911Klik maar op de foto voor een vergroting...  Oorspronkelijk waren de Samen nomaden, ze woonden in tenten in de zomer en in meer stevige hutten tijdens de koudere seizoenen. Tegenwoordig wonen de Samen in moderne huizen en gebruiken alleen tenten als tijdelijke verblijfplaats tijdens migraties van rendieren als ze niet zelf in de bergen en bossen wonen. Vroeger noemde men de Samen, ook wel Sami, Lappen. Vandaar ook de naam Lapland natuurlijk. Tegenwoordig willen ze niet meer zo genoemd worden, voelen het als scheldwoord. Vraag me niet waarom...Op mijn fotoblog staat een bericht over een bezoek aan het verlaten Samen dorp Sutme nabij Borgafjäll, hier niet ver vandaan. Je komt er door HIER te klikken.Ik in de deuropening van een oude Samen hutwaar we een oude 'draadloze' bakelieten telefoon vonden.De meeste Samen wonen in het noorden, maar er zijn Samen in heel Zweden. Samen komen voor in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Ze hebben een eigen parlement en een nationale feestdag die op 6 februari is. Het parlementsgebouw dat in Karasjok in het noorden van Noorwegen staat.Het parlement van binnen.De Samen parlementsleden 2013-2017.De Samen vlag.Vandaag de dag voorziet slechts 10% van de Zweedse Samen in zijn levensonderhoud door de rendieren. Velen combineren hun familiebedrijven met toerisme, visserij, ambachten en andere beroepen. Ze lopen, net als bij ons in bijv. Volendam, natuurlijk ook niet meer aldoor in klederdracht. Dit is inmiddels vooral bij toeristische aangelegenheden.Zoals bijvoorbeeld Per Kuhmunen die elk jaar mooie sier maakt op bijvoorbeeld de grote wintermarkt in Jokkmokk.Per Kuhmunen  Er zijn ongeveer zo'n 250.000 rendieren in Zweden. Natuurlijke vijanden zoals bijvoorbeeld de wolf worden door de eigenaren van de rendieren als een grote bedreiging gezien.Rendieren eten paddenstoelen, mossen, gras en kruiden.Suovas is een beschermde benaming voor gerookte rendiervlees filets. Rendiervlees is behoorlijk aan de prijs.Melk van rendieren smaakt zoet en ziet eruit als gesmolten vanille-ijs.Er zijn 51 Samen dorpen, het grootste is Sirkas in Jokkmokk.De schoenen en handschoenen (bij klederdracht) van de Samen zijn vaak gemaakt van rendiervel.Aan het kostuum / de klederdracht van een Same kun je zien uit welke regio hij/zij komt.Het volkslied van de Samen (klik voor YouTube) is geschreven door Isak Saba.Typische voornamen zijn Ante, Ristin, Sunna en Aslak. Dubbele namen bijvoorbeeld Per-Anders, Lars-Nila en Elle-Marit.In maart-april is de grote verhuizing van de rendieren naar de bergen want de sneeuw zal weldra verdwenen zijn, daar zullen de vrouwtjes kalven.Dit is een filmpje van zo'n migratie van een grote kudde rendieren naar de zomerweiden in de bergen. Bij het filmpje hoor je zingen, dit is een JOIK, de traditionele zang van de Sami (of Samen). allowfullscreen="" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/M8Gp6RSFYH8/0.jpg" frameborder="0" height="266" src="https://www.youtube.com/embed/M8Gp6RSFYH8?feature=player_embedded" width="320"> Immens grote kuddes. In juni-juli worden de rendierkalveren gemerkt aan hun oor. Liever gezegd door een stukje uit het oor te snijden, voor elke rendierhouder een bepaalde plek uit het oor. Ze doen dit vaak 's nachts omdat het dan koeler is, dit kan natuurlij[...]Steeds die extremen en dan ook de droogte

2017-01-16T18:53:55.370+01:00

  Zo'n vreemde winter als deze hebben wij hier nog niet meegemaakt. Dit is de 9e winter waarover we kunnen meepraten. Deze winter is niet normaal gezien de wisselingen telkens, de extremen zelfs.Zo is het een aantal dagen rond -30°C en zo kan het in een paar uur omslaan naar +4°C. Dat is best vervelend, maar voor mezelf vind ik het echt niet erg. Pas mijn kleding aan en dat is dat. Ik heb niets van -30°C  en als het dan in ene +4°C is, voelt het alsof het voorjaar is aangekomen.Voor onze honden is het ook niet echt erg, bij temperaturen kouder dan ongeveer -15°C krijgen ze elk hun eigen jas aan. Geven ze niks om en hebben evenveel plezier buiten. Nee, de vogels en de wilde dieren, daar is het heel vervelend voor. Zo wennen ze niet aan de kou, als het steeds zo wisselt.     Bovendien verandert de bovenste sneeuwlaag tijdens dooi in een laag ijs waarop later dan weer sneeuw valt. Zo ligt er nu een laag sneeuw die door nu en dan dooi tussendoor ingeklonken is door die ijslagen ertussen.     Door de ijslagen kunnen dieren als reeën en rendieren bijna geen voedsel vinden. Als er alleen maar sneeuw valt en het dooit niet tussendoor dan kunnen ze blijven zoeken en wroeten naar voedsel, al ligt er meer dan een halve meter, de sneeuw is dan erg droog en erg licht. Maar nu zijn ze echt in de problemen, zelfs zo dat het 't nieuws haalt.    Voor de dieren zal het fijn zijn als de definitieve dooi komt, in deze omgeving pas in april.Dan kunnen ze weer naar hartenlust eten van o.a. dit rendiermos. En natuurlijk warmt de aarde op, maar nu dan telkens dat geklets op het nieuws dat dit daardoor komt deze winter, nee, dat geloof ik niet. Ik heb hier wel over gesproken met mensen die hier geboren en getogen zijn en nu een leeftijd hebben van ergens in de tachtig jaar. Ze vertelden dat vroeger de winters kouder waren, maar ook dat ze in hun jeugd ook wel eens een groene kerst hebben meegemaakt. Wel dat is ons nog niet overkomen, de sneeuw was er altijd al in november.Ik heb in mijn achterhoofd altijd nog het verhaal over El Niño en La Niña (klik) dat ik lang geleden op school leerde. Over hun sterke wisselingen en wat die allemaal kunnen veroorzaken.  Moet ik ook gelijk aan 2016 denken, een zeer droog jaar. Ik denk dat het woord grondwaterpeil wel het meest gebruikte woord is geweest in het journaal hier in 2016. In grote delen van Zweden is dat peil in de loop van het jaar veel te laag geworden en is dat op veel plaatsen nog steeds. Vooral in het zuid-oosten (vanaf Stockholm naar het zuiden en dan de oostelijke helft) van Zweden is dit het geval, maar ook in grote delen van Västerbotten en Västernorrland. Deze veel te lage grondwaterstand geeft grote problemen.     Om dicht bij huishoudens te blijven... mensen die niet in stedelijke gebieden wonen, maar op het platteland en dus een eigen drinkwatervoorziening hebben door een eigen bron, zaten afgelopen zomer vaak zonder water. Bomen hadden slap blad en planten hingen deze zomer met grote regelmaat helemaal slap en de regen bleef maar uit.Als er dan eens een buitje viel zette dat geen zoden aan de dijk, leefden de planten weer een klein beetje op om de volgende dag weer slap te hangen. Maar een te laag grondwaterpeil veroorzaakt voor nog veel meer andere zaken problemen.Het smelten van de sneeuw in het voorjaar lost dit probleem ook n[...]Kerstmis 2016 komt eraan...

2016-12-24T00:49:53.565+01:00

   Kerst komt eraan en allemaal zijn we druk. Het is hier in de omgeving veel drukker dan normaal, allemaal mensen uit het zuiden die hierheen komen voor wintersport richting de bergen. Gelukkig ligt er sneeuw al is de bovenlaag hard geworden door dooi tussendoor. Maar zaterdag, zondag en maandag zullen bij elkaar wel zo'n 20 cm verse sneeuw geven, dus mooi! In de bergen heeft het al eerder gesneeuwd na de dooi tussendoor.In de winkels was het de laatste dagen ook erg druk voor hier.Kerst komt eraan en kerstavond, dus morgenavond 24 december, is voor de Zweden kerst. Dan is het Julafton  en dan komen ze allemaal bij elkaar, kijken 's middags steevast naar Kalle Anka (Donald Duck) op tv om klokslag drie uur, een jaarlijks terugkerende traditie en daarna aan de glögg gevolgd door het julbord oftewel het kerstbuffet. Kerst komt eraan en voor mij is kerstavond meer een avond van overdenkingen. Bijvoorbeeld terugdenken aan kerstfeesten met geliefden die er niet meer zijn. Aan al die mensen die niet uitkijken naar kerst, elk met zijn of haar reden. Je hoeft maar aan het nieuws te denken. Kerst komt eraan, voor ons een witte kerst met lekker samenzijn, met kaarsjes en hapjes. Misschien wel even erop uit, "A sleigh ride in the snow" :-).Een poosje wegduiken met een mooi boek. Bijlezen bij de blogs die ik volg, ik loop nogal achter.Voor morgenavond heb ik geen Zweedse glögg gekocht, beetje slappe hap, 'k ga lekker zelf bisschopswijn maken.Zorgt voor lekker rode wangen.  Kerst komt eraan, ieder zijn of haar ding, weinig mensen in bloggenland. Ik zal er waarschijnlijk ook niet zijn morgen, kerst... Oh ja, het kerstverhaal dat ik dit jaar weer geschreven heb, het beloofde vervolg op dat van vorig jaar, vind je HIER (klik). Heb je het eerste deel vorig jaar niet gelezen? Natuurlijk spreekt het tweede deel veel meer als je het eerste deel ook gelezen hebt, de link naar het eerste deel staat boven het tweede deel.Veel leesplezier! Als het net zo vaak gelezen wordt als vorig jaar en net zo gewaardeerd wordt, ben ik dik tevreden.  Hieronder, als elk jaar, een traditioneel Zweeds kerstlied. Deze keer "Gläns över sjö och strand", met daaronder de Zweedse tekst. Het wordt hier gezongen door Sofia Karlsson.   Een heel mooie warme en gezellige kerst wens ik jullie!God Jul!Gon allowfullscreen="" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/IANbyuFpjgw/0.jpg" frameborder="0" height="266" src="https://www.youtube.com/embed/IANbyuFpjgw?feature=player_embedded" width="320">  Gläns över sjö och strand, stjärna ur fjärran,du som i Österland tändes av Herran.Stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem.Barnen och herdarna följa dig gärna,strålande stjärna, strålande stjärna. Natt över Judaland, natt över Sion.Borta vid västerrand slocknar Orion.Herden, som sover trött,barnet, som slumrar sött,vakna vid underbar korus av röster,skåda en härligt klar stjärna i öster; Gånga från lamm och hem, sökande Eden.Stjärnan från Betlehem visar dem ledenfram genom hindrande jordiska fängselhän till det glindrande lustgårdens stängsel,Hän till det glindrandelustgårdens stängsel. Armar där sträckas dem, läppar där viska,viska och räckas dem, ljuva och friska:Stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem.Barnen och he[...]Winterwende 2016

2016-12-20T19:49:44.625+01:00

Op de berg achter ons huis met sneeuw op komst (klik op foto).Eenentwintig december 2016 om 10:44 is officieel de zonnewende, in dit geval ook wel winterwende genoemd. Rond deze tijd komt de zon ten noorden van de poolcirkel niet meer boven de horizon uit. De zonnewende is niet elk jaar op dezelfde tijd en kan op 21 of 22 december vallen.Ik schat dat wij zo'n 350 km ten zuiden van de poolcirkel wonen, hier komt hij altijd nog boven de horizon uit.Maar nu gaan de dagen weer lengen en in een maand tijd zal het 's middags al bijna twee uur langer licht zijn hier in Jämtland - Zweden. Dat gaat zo snel! Hier schijnt in de loop van de tweede helft van januari de zon weer op het erf, dan komt hij weer over de berg heen. We zien hem nu wel schijnen, maar op afstand."De winterwende wordt ook wel een Yule genoemd en valt op de langste nacht van het jaar. Nadat de langste nacht is geweest, worden de dagen alleen maar langer, de invloed van het licht wordt steeds groter. Daarom staat in dit feest de wedergeboorte van de zon centraal. Het is ook de periode dat Jezus werd geboren, en dat zijn licht snel de duisternis weer zal overheersen. Om de zon te helpen, worden overal ter wereld vuren aangestoken. De Yulevuren staan symbool voor de macht van de God op aarde. Zijn geboorte betekent leven, licht en warmte, en dat vieren we door het ontsteken van die vuren. In vroeger tijden werden de vuren op hoge heuvels aangestoken, zodat hun licht over het hele land zou schijnen. De mensen geloofden dat al het land dat door de Yule vuren werd verlicht, het komende jaar grote vruchtbaarheid zou hebben. Dat geloof leeft tot op de dag van vandaag nog in het Yulefeest door. Ook het in je huis halen van het leven staat centraal in dit feest. De ‘kerst’boom is hier een voorbeeld van. De sparboom staat symbool voor het eeuwige leven. Dit komt, omdat hij altijd groen is. De lichtjes staan symbool voor de zon, die opnieuw geboren wordt."(bron www. wicca-is-een-religie.nl).Tot vrijdag de 23e wanneer ik met mijn laatste bericht kom zo voor kerst en natuurlijk met m'n kerstverhaal!Gon[...]