Subscribe: Vammaisen vartalon kuvat
http://rampyla.vuodatus.net/synd/rssfeed
Added By: Feedage Forager Feedage Grade A rated
Language: Finnish
Tags:
että  joka  joku  josta  kaikille  kanssa  kiitos  koska  meccanoid  myös  näyttelyn  olla  sekä  sopii kaikille  tai  voi  yle 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Vammaisen vartalon kuvat

Vammaisen vartalon kuvat - Resitatiivi osallisuudelle 2017

Updated: 2017-11-19T09:27:32+02:00

 Hoivarobottielokuvan kuvausviikonloppu

2017-11-19T09:27:32+02:00

(image)

Hoivaroboteista ja vallankäytöstä kertova lyhytelokuva purkitetaan tänä viikonloppuna Järvenpäässä. Lauantaina hyvin sujuneista kuvauksista lämmin kiitos Uudenmaan kuntohoidolle, Marja Pelkoselle ja Jennalle. Sadekuuron aikaan juuri purettavan rakennuksen edessä kuvaamisesta tuli oma iloinen performanssinsa, josta klippi täällä.

(image)

Robotin pohjana on käytetty Meccanon itse koottavaa robottia, Meccanoid XL 2.0:aa. Sen ensimmäiseen kasaamiseen minulta meni noin 13 tuntia, viimeistelyyn ja ohjelmoinnin harjoitteluun sitten jo useampi viikko. Elokuvan kannalta pieni haaste on olka- ja kyynerpäämoottoreiden herkkyys painolle. Teetä tämä ihana hyypiö ei pysty tarjoilemaan. Toisaalta "oikea" hoivarobotti olisi yhä edullisimmillaankin täysin oman DIY tuotannon ulkopuolella. Mutta me teemme Marjan kanssa ihmeitä ja illuusioita.

(image)
Eläinkokeita resursseista ja väkivallasta

2017-11-08T09:21:56+02:00

Ensilumi saa pihalla aikaan vilskettä. Samalla kun viimeistelen hoivarobottia esiintymiskuntoon on kiva tarkkailla terassin tapahtumia. Annoin tänä vuonna linnuille ja oraville pohdittavaa ja ne vetivät roolinsa paremmin kuin uskalsin kuvitella. Tavallaan näissä välipalateoksissa on kyse samasta kuin tulevassa hoivarobottielokuvassa. Vallankäytöstä ja resursseista. Työn alla oleva lyhytelokuva kysyy, ketä varten ja keiden ehdolla robotiikka tulee hoivamarkkinoille. Palveleeko se ensisijaisesti arkista apua tarvitsevia ihmisiä vai hoivan tuottajia?

(image)

(image)
Chairwoman esitetään Uruguayn Montevideossa

2017-11-08T09:09:16+02:00

(image)

Tammikuussa 2017 Maija Karhunen ja Kristiina Puukko heittäytyivät ideoimaani ja kuvaamaani performanssiin Helsingin Aleksanterinkadulla. Tämä muutaman minuutin lyhäri ystävyydestä ja avunannosta esitetään marraskuun alussa Etelä-Amerikassa, Uruguayn Montevideossa, alunperin Sveitsin Gstaadista lähtöisin olevalla taiteilijavideoiden festivaaleilla. Kumpi on nopeampi - tuoli vai pyörätuoli?

(image)

 
Nimby keksejä konferenssiin

2017-10-02T15:51:29+03:00

Nyt Nimby keksejä saa kolmen kappaleen pakkauksessa lahjaksi, iloksi tai piikiksi ajatteluun. Ensimmäinen satsi lähtee loppuviikosta Narvaan ja Tallinnaan. Varoitus jo etukäteen seuraavalle paikkakunnalle, joka kunnostautuu Nimbyilyssä. Voi olla, että keksikauppias kolkuttelee ovella.

(image)
Meccanoid 2.0 XL on matkalla kotiin.

2017-09-25T12:29:26+03:00

2017 hankesuunnitelmani huipentuu lyhytelokuvaan hoivarobotista. Käsikirjoitus on valmis ja tällä viikolla pääsen toivottavasti jo tuunaamaan toista pääosan esittäjää, jonka pohjaksi valitsin Meccanoid XL 2.0:n. Kyseessä on itse koottava, 122 cm pitkä hyypiö, johon voi tallentaa puhetta ja liikettä usealla eri tavalla. Valintani perustui ohjausominaisuuksien lisäksi myös mecano leluista tuttuun rakenteeseen, joka mahdollistaa roolihenkilön tuunaamisen tekstiilin- ja kirjonnan keinoilla muovikuorisia robotteja helpommin.

(image)

YouTubessa on useampi video Meccanoid 2.0 XL:n kokoamisesta. Arviot siihen kuluvasta ajasta liikkuvat 7-14 tunnin välillä. Koska rakastan rakentelua - maltan tuskin odottaa. Toisaalta selkälihaksia kiristää jännitys siitä, etten töpeksisi pahasti yli 1000 työvaiheen kanssa. Harkitsen vielä, teenkö myös unboxingista oman pienen pätkän.

Lyhytelokuva käsittelee hoivateknologiaa käyttäjän näkökulmasta. Käsikirjoitukseen olen poiminut ideoita ja kyseenalaistuksia erityisesti psykodraamaohjaaja Marja Pelkosen kanssa käydystä keskustelusta aikoinaan Imatran Ilo ja Woima - vammaisten naisten viikonloppuleirillä sekä Demos Helsingin, Kaute Säätiön, Koneen Säätiön ja Teknologiateollisuuden järjestämistä robottiakatemioista 2016. Tarinan sivujuonteena on vammaisten ihmisten kuntouttamisen tavoitteet ja mielekkyys sekä kuntouttamiseen liittyvä vallankäyttö.

Lasten mielestä Meccanoid 2.0 XL:n on jäätävä kuvausten jälkeen meille asumaan. Tämä jää vielä nähtäväksi.

(image)

Kuvat on lainattu netistä. Alakuvaan liittyvä video on presenter newtech:n YouTube kanavalta.
Tickle the Crippled kupla lähdössä Narvaan ja Tallinnaan

2017-09-17T22:40:52+03:00

 6.-7.10.2017 Narvassa ja Tallinnassa järjestetään kaksipäiväinen saavutettavuuskonferenssi osana Viron EU puheenjohtajuuskautta. Rapsuta rampaa - Tickle the Crippled -performanssi on kutsuttu molemmiksi päiviksi ilahduttamaan ja hämmentämään konferenssivieraita. Kuplalaboratorio on toteutettu #koneensäätiö tuella.

Yksi ihmisoikeustyötä hidastava asia on eläminen kuplissa. Kuvataiteilija Titta Aaltosen kanssa pohdimme ilmiötä aikoinaan ideointitilaisuuden jälkeen, jossa etsittiin puhujia suureen tapahtumaan. Tunnettujen esiintyjien lisäksi lavalle toivottiin "joku vammainen", "joku maahanmuuttaja", "joku syrjäytynyt", "joku köyhä", "joku mielenterveyskuntoutuja" jne. Mutta "kukaan" ei näyttänyt tuntevan ketään "joku ihmistä" - saati osannut nimetä heitä.

Kuplalaboratoriossa on mahdollisuus koskettaa steriilisti ihmistä, joka elää perinnöllisen sairauden kanssa. Ominaisuuden, joka herättää pelkoa varsinkin raskausaikana. Laboratorio on kuin kemianluokan vetokaappi tai sairaalan keskoskaappi, jossa ollaan kosketuksissa vaarallisen aineen tai hauraan ihmisen kanssa - eikä kuitenkaan ihan olla. Varmuuden vuoksi. Tai koska se tuntuu kiusalliselta. Pysytellään pienen turvallisen matkan päässä uudesta ja tuntemattomasta.

(image)
Kuva: Maija Koivisto

P.S. Jos haluat auttaa ja osaat kääntää oheisen teoksesta kertovan tekstin (n. 120 sanaa) saksaksi tai venäjäksi, ota pian yhteyttä!
Piipahdus Puolassa vammaiskulttuurifestareilla

2017-09-17T19:14:46+03:00

(image)

Viime viikolla piipahdimme koko perhe Puolassa, Kosalinin kaupungissa, jossa Ronja Ojasta kertova lyhytelokuvani Illusionist´s Visions esitettiin 14. kertaa järjestettävillä European Film Festival Integration You and Me -festareilla. Elokuvien lisäksi ohjelmassa oli musiikkia, teatteria, performanssia,näyttelyitä sekä muista maista saapuneiden ohjaajien ja vammaiselokuvafestivaalien järjestäjien paneeli. Sateesta huolimatta ehdimme tutustua myös hiukan kaupunkiin ja lähiympäristöön.

(image)

(image)

(image)

(image)

(image)

(image)

(image)

(image)
Taiteella voi vaikuttaa ihmisoikeusongelmiin

2017-09-17T18:52:55+03:00

Verkkojuttu työskentelystäni ja tavoitteista Koneen Säätiön sivuilla. On ollut etuoikeus saada tehdä toista vuotta kantaaottavaa vammaispoliittista taidetta kokovuotisella apurahalla. Näyttelyn huikea kävijämäärä 1301 ihmistä 22 päivässä osoitti, että vammaiskulttuurin yleisö on nälkäistä. Että meillä on aivan liian vähän kulttuuria, josta vaikeavammaiset, syntymävammaiset, kehitysvammaiset ja kaikki tahdostaan tai tahtomattaan diagnosoidut löytävät samastumiskohteita tai tarttumapintaa elämäänsä.

Vammaispoliittiselle taiteelle ei ole markkinoita, koska yleisö joutuu venyttämään matkakorttiaan ja pennosiaan päästäkseen edes paikalle. Tarjotakseni tulijoille parasta, kutsuin puhujiksi myös muita vammaiskulttuurin tekijöitä, emännöin yksityistilaisuuksia ja yritin olla paikalla lähes joka päivä. Keskustelemassa, kohtaamassa ja inspiroitumassa. Jos voisin muuttaa asioita, ehdottaisin esim. KELA:aa ja TAIKE:a budjetoimaan yhdessä "Näyttelyiden/esitysten saavutettavuusapupisteen" vastuuntuntoisille taiteilijoille. Paikan, josta yksittäinen järjestöjen ja yritysmaailman ulkopuolella toimiva taiteilija voisi tilata viittomakielentulkin tai kuvailutulkin avajaisiin/paneelikeskusteluun/opastukselle, kun sille on perusteltu tarve. Tai teettää näyttelyteksteistä pistekirjoitustulosteet. Tällä hetkellä esim. tulkkien korvaukset ovat yksittäisille taiteilijoille liian suuret, mutta on todella kurjaa joutua sanomaan vieraille, että heidän on käytettävä omia niukkoja tulkkituntejaan. KELA:n budjetissa muutaman näyttely/performanssi yms. tulkkauksen lahjoittaminen taiteilijoille tuskin edes tuntuisi.

(image)
Vammaisuus sopii kaikille -näyttelystä YLE:llä

2017-08-24T08:51:17+03:00

YLE nosti eilen monella kanavalla esiin 13.8. päättyneen näyttelyn teemoja ja viestejä. Olen otettu ja haluan myös kiittää kaikkia palautteesta illan ja yön aikana. Jussi Mankkinen kysyi hyviä ja vaikeita kysymyksiä ja otti hienoja kuvia.

YLE TV1:n juttu on katsottavissa Areenassa kohdasta 19 min eteenpäin.

Nettiversio on luettavissa täällä.

(image)

Tällaisten juttujen jälkeen moni miettii, mitä voisi tehdä ihmisoikeustilanteemme hyväksi. Jos haluat olla Ally ja tukea kaikkein hiljaisinta ja puolestapuhutuinta vähemmistöä - käy samantien allekirjoittamassa kansalaisaloite, jolla halutaan estää vammaisten ihmisten asumisen ja välttämättömän hoivan kilpailuttaminen. Pakkomuutot ja henkilökunnan vaihtuminen säästösyistä aiheuttavat suurta inhimillistä kärsimystä eivätkä vammaiset henkilöt tai heidän perheensä voi valittaa asiasta, koska eivät edusta myyjää eivätkä ostajaa. Sinä voit vaikuttaa antamalla kolme minuuttua aikaasi allekirjoittamalla kansalaisaloitteen ja jakamalla sitä somessa. Yhä uupuu liki 40 000 nimeä! Kiitos avustasi!
Galleria K:n näyttely on paketoitu

2017-08-23T15:15:24+03:00

Disability Works for All - Disrupting Purity
Vammaisuus sopii kaikille - Täydellisyyden häirintää

-näyttely on purettu ja pakattu työhuoneelle. Lämmin kiitos kaikille 22 aukiolopäivän 1301:lle kävijälle (Gallerian laskurin mukaan). Kiitos Meridian X eli Riitta Skytt ja Jaakko Mäkikylä kutsun suunnittelusta, näyttelyarkkitehtuurista ja pystytyksestä. Kiitos Galleria K upeista tiloista ja päivittäisestä avusta. Kiitos Jorma Heimonen 2,5 vuoden ajan arjen ja perhe-elämän joustamisesta tämän näyttelyn eteen. Kiitos puhujille Sanni Purhonen, Sylvi Sarapuu ja Saara Särmä. Kiitos videoteoksissa itsensä likoon laittaneille upeille malleille. Kiitos näyttelykävijöille, karuselliin ikuistetuille, ämpäritekstien lukijoille, kauempaa saapuneille ryhmille, tanssileiriläisille ja aktiivisille somettajille. Kiitos Koneen Säätiölle tuesta 2016 ja 2017. Kiitos Taiteen edistämiskeskukselle vuoden 2015 työskentelystä.

Näyttelyn FB sivu on elossa ja päivittyy vielä kuvilla.

Näyttelystä muualla:

https://yle.fi/uutiset/3-9776597

https://suomenkuvalehti.fi/rajalla/2017/08/07/vammaisuus-sopii-kaikille-taydellisyyden-hairintaa/

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/542519-nyt-puhutaan-vammaisuudesta-tekstiilitaiteilija-ei-kaari-asioita-pumpuliin

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/paakaupunkiseudulla-on-kesalla-runsas-taidetarjonta-nahtavissa-myos-kantaaottavien-vammaistaiteilijoiden-toita

(image)

Musiikki äänitetty Tiksi Block Partyssa kansanmusiikkiyhtye "Sukutila ja perinnön vaarat" -esityksestä sekä Sylvi Sarapuun ja Erika Tamppereen laulusta karusellin kyydissä.