Subscribe: /Hardono here
http://hardhono.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Malay
Tags:
adsense  anda  bisa  blog  click  dengan  drupal  google  ini  page  site  untuk  western union  wordpress  xampp  yang 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: /Hardono here

Catatan Blogger



menulis, promosi, dan dapat uang



Updated: 2017-11-15T19:28:50.723+07:00

 



Seorang Full Timer Blogger juga Perlu Berkerja Keras

2012-01-10T06:41:28.571+07:00

Secara ringkas seseorang yang mengaku dirinya sebagai seorang fulltimer blogger akan mendedikasikan waktu kerjanya untuk ngeblog; dengan kata lain pekerjaan orang itu ialah ngeblog. Kelihatannya sih mudah, apalagi kalau dia seseorang yang memiliki bakat menulis. Tapi tunggu dulu pekerjaan ini kelihatannya saja mudah namun kenyataannya tidak kalah repot dengan pegawai kantoran lainnya. Lho kok bisa?

Coba bayangkan, selain menulis, dia juga harus promosi agar blognya terkenal. Nah, tulisan tersebut tidak boleh asal-asalan. Ingat pembaca adalah raja. Jika mereka menemukan tulisan di sebuah blog yang kelihatan asal dibuat maka bisa dipastikan orang tersebut enggan kembali lagi. Sebaliknya kalau informasi yang ada sangat bernilai dan tulisannya enak dibaca maka ia dengan sukarela akan kembali lagi. Nah, untuk membuat tulisan yang bernilai tentu saja memerlukan suatu riset. Sedangkan untuk menghasilkan tulisan yang enak dibaca diperlukan latihan yang terus menerus; selain tentunya belajar untuk menulis.

Tantangan berikutnya yang harus ditaklukkan oleh seorang blogger adalah ide. Ide tersebut bukanlah sembarang ide, melainkan haruslah sesuatu yang unik dan kemungkinan banyak orang yang mencarinya. Mencari ide seperti ini akan lebih mudah bila blog yang dimiliki memiliki tema khusus yang dikuasai oleh blogger. Namun sebaliknya bila blog yang dikelola memiliki tema yang umum maka sudah dipastikan sang blogger akan lebih pusing dalam menemukan ide :) Ide tersebut diusahakan merupakan informasi sesuatu yang dicari oleh masyarakat dan jarang ada yang membahasnya. Nah, disitulah letak kesulitan menemukan ide.

Jika tulisan sudah di posting maka blogger juga dituntut untuk mempromosikan blognya. Hal ini bisa dilakukan dengan memasukkan ke situs jejaring sosial, jalan-jalan ke blog orang lain, atau yang paling brutal ialah dengan spam di forum, milis, atau blog orang lain. Nah, hal ini juga perlu kerja keras, kecuali bila menggunakan teknik cara-cara hitam SEO :)

Kesemuanya itu tidak mungkin dapat terlaksana bila seorang blogger tidak membuat perencanaa yang matang mengenai hal-hal apa saja yang akan dikerjakan hari ini. Hanya duduk di depan komputer justru akan membuat seorang blogger lebih banyak 'bermain' tanpa menghasilkan apa-apa. Sebaliknya sebuah perencanaan akan mampu menjadi 'peta' bagi seorang blogger ketika dia berada di depan komputer.

Jadi bagi Anda yang mendedikasikan hidupnya untuk nge-blog, yuk kita buat dulu perencanaan yang matang agar hasilnya memuaskan :)



Kembali Hadir dengan Catatan Seorang Fulltimer Blogger

2011-11-19T15:48:17.097+07:00

Setelah saya diamkan cukup lama akhirnya blog ini pun kembali saya gunakan dengan mengusu tema catatan perjalanan saya sebagai seorang fulltimer blogger. Semoga saya bisa berbagi apa saja yang saya alami, dapatkan, dan rasakan ketika (berusaha) menjadi seorang fulltimer blogger.

Saya sendiri sebenarnya masih berusaha untuk meraih gelar fulltimer blogger. Kenapa? Karena selama ini saya memang lebih fokus ke bidang pembuatan website daripada ngeblog. Ngeblog hanya saya lakukan ketika ada waktu luang walaupun itu juga salah satu pekerjaan saya selama ini.

Alasan utama kenapa saya mau meraih gelar tersebut ialah karena dulu saya senang menulis. Namun, hobby tersebut lenyap seorang dengan kegiatan saya sebagai pengrajin website. Saya berganti haluan dari menulis artikel menjadi penulis kode pemrograman hehe. Nah, sekarang saya ingin kembali menajamkan kemampuan menulis saya dengan ngeblog.

Semoga gelar ini bisa saya raih dan bermanfaat bagi saya dan keluarga :)



Temporary Solve WP Hive Problem on Wordpress 3.1

2011-02-25T13:56:58.531+07:00

Today I want to update my wordpress blog from Wordpress 3.0.5 to wordpress 3.1. I did this automatic from dashboard as I usually update plugin or wordpress version. Unfortunatelly, something unusual happen, my blog can't be accesed again, and I didn't backup my blog before update Wordpress. This a big mistake for me.

My blog only show

"fatal error: Call to a member function suppress_errors() on a non-object in .../ wp-content/plugins/wp-hive/includes/class.wphive.php on line 69"


I search on google and find no solutions about this. Almost every wordpress user who face problem like me said that the problem is on WP Hive. The conclusion WP-Hive is incotimple with Wordpress 3.1

In fact WP Hive status now is for sale. It means the author will not update WP Hive anymore. We can't wait until there is new owner of WP Hive

So the solution is deactive WP Hive and use multisite feature in Wordpress 3.1 to replace WP Hive. Another solutions is do not update your wordpress to Wordpress 3.1

But what should I do if I've update to Wordpress 3.1 and I didn't create backup? In my experience the solutions is very easy. You must downgrade your Wordpress 3.1 version. Fortunatelly the database has not been updated when you did automatic update into Wordpress 3.1.

Please note: Altought this trick work for me but I can't guarantee if there is no error when you do this. Be wise to backup your wordpress files and database. Otherwise you can try first on localhost


  1. Download previuos Wordpress installation

  2. Upload into your server to replace Wordpress 3.1

  3. Run your site again, it should be fixed.



Now your site, include my blog is running again.



Shellmanager Database Is Corrupt Or Missing on Nero 7

2009-04-28T00:10:51.042+07:00

I want to re-install Nero 7 on my laptop because the old program is failed to start. But when I install again, the installer will be stop on the middle and said "Shellmanager Database Is Corrupt Or Missing"

I try to remove unused registry using CCleaner tool and RegCleaner and run installer again. But it still said that "Shellmanager Database Is Corrupt Or Missing".

Then I ask google how to solve my problem. Thanks to google and internet technology so I can get the answer so quickly.

What you need (if you have same problem with me) is just download Nero Clean Tool. Run this program and clean all option. For your information the option is just for cleanning any program from Nero only. After cleaning then restart your computer.

If the method doesn't work for you (but it work for me) so what you should do are delete regedit and file that related with Nero.

Delete Regedit
1. Click start -> run and type regedit
2. On Regedit registry windows click Edit -> Find or click Ctrl + F then type nero
3. It will start searching the registry for the entries related to nero, if it finds any entry related to nero delete it. Press F3 to find the next entry, if it finds delete it. Press F3 and delete again until it say 'finished searching through the registry'

Delete File
1. Delete folder and all its contain C:/Program Files/Ahead or any drive that you installed previous Nero.

After that method (using tools or manual) then try to install Nero 7 again and see that "Shellmanager Database Is Corrupt Or Missing" popup doesn't appears again.

Have a nice to try!



Cara Curang Mendapatkan Uang melalui Google Adsense

2009-04-04T10:41:53.768+07:00

Anda mungkin sudah jenuh ketika earning di Google Adsense tidak segera dapat dicairkan. Jangankan dicairkan bertambahpun tidak. Berbagai metode sudah dicoba namun selalu gagal dan gagal. Padahal uang yang dikeluarkan untuk membangun bisnis ini semakin bertambah. Terus Anda kepikiran kalau begini terus kapan aku bisa dapat uangnya. Curang aja ah.... hehehe.

Nah, jika Anda sudah mantab untuk bermain curang, berikut beberapa cara curang yang bisa Anda ikuti:

- Klik Iklan Sendiri
Daripada bingung ngurusi promosi yang belum jelas benar efeknya sebaiknya klik aja iklan Adsense di situsku. Dapat untung kan?

- Ajak Teman atau Saudara Nge-klik Iklan Anda
Nah, kalau kebetulan Anda punya teman atau saudara yang hobinya ngenet pengaruhi aja mereka supaya ikut ngeklik iklan Adsense Anda. Balasannya ntar kalau uang sudah diterima Anda traktir mereka. Kalau Anda termasuk orang yang pelit ya pasang aja wajah memelas sambil bilang kalau uang Adsense nanti mau kupakai bantu ortu atau memenuhi kebutuhan sehari-hari.

- Tambahkan Kalimat yang Mengajak Orang Nge-klik Iklan Anda
Contohnya, klik iklan di atas untuk membantu saya kuliah, atau klik iklan ini sebagai bentuk sedekah, dll Kalimat ajakan tersebut dapat mempengaruhi pengunjung untuk sukarela nge-klik iklan Anda.

- Buat Network untuk Nge-klik Adsense
Anda ajak beberapa teman untuk saling ngeklik iklan temannya yang lain minimal satu kali klik.

Itu hanya beberapa contoh saja, cara lainnya masih buanyak lagi. Tapi segala sesuatu kan ada resikonya. Nah, demikian juga kalau Anda mau bermain curang di Google Adsense. Resikonya account Adsense Anda akan di ban alias ditendang dari Adsense.

Sudah ngumpulin dollar dalam jumlah yang banyak, eh begitu hampir $ 100 account langsung di tutup. Apa tidak rugi? Bisa rugi biaya bisa juga rugi waktu

Belum lagi kalau banyak adsense publisher dari Indonesia yang di-ban tentu akan semakin memperburuk nama Indonesia di mata Google. Mereka yang bermain dengan cara yang benar pun juga bisa ikut terkena dampak buruknya. Entah ikut di ban atau dipersulit pengiriman penghasilannya. Lebih buruk lagi kalau nama Indonesia dicoret dari formulir pendaftaran Adsense. Dengan kata lain orang dari Indonesia tidak bisa lagi ikut Adsense. Kacau kan?!

Nah, daripada begitu sebaiknya bermain benar saja. Tunjukkan kalau orang-orang Indonesia tidak suka bermain curang. Banyak kok Adsense publisher dari Indonesia yang sudah sukses dengan penghasilan ribuan dollar perbulan.

Tapi tunggu dulu mereka sukses bukannya tanpa usaha. Saya sendiri sampai saat ini juga terus berusaha mengais dollar dari Adsense

Selamat bekerja!



Mencairkan Uang di Agen Western Union

2009-03-03T12:39:08.587+07:00

Setelah menunggu sekitar satu bulan akhirnya (Minggu, 1 Maret 2009) aku mendapat payment issue yang diterbitkan oleh Google Adsense untuk accountku. Segera kubuka halaman tersebut dan disitu tertulis Money Transfer Control Number (MTCN) yang akan digunakan sebagai nomor untuk mengambil uang di agen Western Union. Ah akhirnya bisa juga mengambil uang melalui Western Union.

Aku memang memilih untuk menerima uang menggunakan Western Union karena (yang kudengar) prosesnya cepat dan tidak dikenakan biaya tambahan.

Esoknya Senin, 2 Maret 2009 aku segera menuju ke kantor Bank Rakyat Indonesia (BRI) cabang Bendosari untuk mengambil uang dari Western Union. Kenapa aku memiliki BRI itu karena aku lihat ada logo Western Union di situ. Namun, sayangnya tellernya bilang kalau saat ini di sini tidak bisa karena belum online.

Tidak putus asa aku segera pergi ke Bank Tabungan Negara (BTN) Sukoharjo yang juga ada tanda Western Unionnya. Awalnya teller mengatakan bisa namun setelah bertanya ke yang mengurusi ternyata tidak bisa karena koneksi bermasalah. Pencarian berlanjut ke Bank Jateng yang terletak di depannya. Di situ juga tidak bisa (sedang ada perbaikan sistem, kata teller) padahal sudah terpampang logo Western Union di depan kantor Bank. Ia menyarankan untuk ke kantor pos saja.

Ya sudah daripada puter-puter lagi akhirnya aku ke kantor pos dan ternyata bisa. Yang ikut mengambil uang dari Western Union pun juga banyak kok, walau gak sampai antri.

Untuk mengambil uang Western Union di kantor pos Sukoharjo syaratnya cukup mudah. Aku tidak tahu apakah semua cabang kantor pos menerapkan kebijakan yang sama. Syaratnya ialah
- Membawa identitas diri asli dan fotokopi (KTP/SIM/Kartu Pelajar). Pastikan nama yang dikirimi sama dengan nama identitas.
- Membawa nomor Money Transfer Control Number (MTCN). Untuk Google Adsense dapat dilihat di bagian Payment -> Payment Issue

Setelah itu petugas akan memproses dan dalam waktu kurang dari 10 menit uang sudah ada di tangan. Semuanya ini gratis jadi kita tidak harus mengeluarkan uang sepeser pun. Tapi agar tidak 'dikibuli' sebaiknya tanya dulu ke petugasnya ada biaya tambahan apa tidak sebelum memberikan nomor MTCN. Untuk pengambilan uang Western Union sendiri seharusnya tidak dikenakan biaya tambahan. Kecuali mungkin untuk materai surat pernyataan. Tapi untuk surat ini setiap agen menerapkan standar yang berbeda-beda. Buktinya di kantor pos, surat itu tidak diperlukan.

Ada pengalaman lain seputar Western Union, bagi-bagi donk lewat komentar di bawah ini.




Membaca Report Pada Google Adsense

2009-02-24T20:06:46.151+07:00

Saat login di Google Adsense, Anda akan mendapatkan laporan (report) tentang penghasilan Anda. Defaultnya laporan perolehan hari ini. Namun, Anda juga dapat menampilkan laporan sesuai dengan rentang waktu yang Anda pilih.

Di laporan tersebut terdapat 5 hal yaitu: Page Impressions, Clicks, Page CTR, Page e-CPM, dan Earnings. Sebagai catatan kelima hal ini muncul jika Anda memilih Inggris sebagai default bahasa akun Google Adsense Anda. Di bahasa Indonesia mungkin kata-katanya lain. Tapi pengertiannya sama kok.

Terus apa makna setiap bagian tersebut bagi kita? OK mari kita bahas satu persatu

Page Impressions
Merupakan jumlah berapa kali iklan Adsense muncul. Kalau sebuah halaman di pasangi 3 iklan adsense dan dikunjungi sebanyak 10 kali maka page impressionsnya ialah 3x10 = 30. Jadi page impressions beda dengan page view sebuah website.

Clicks
Sederhana saja, ini menunjukkan berapa kali iklan adsense di klik.

Page CTR
Kepanjangannya ialah Rage Click-thru Rate. Artinya prosentase dari jumlah klik dibagi dengan jumlah impresi. Sebagai contoh kalau impresinya sebanyak 1000 sedangkan kliknya sebanyak 27 maka Page CTRnya ialah (27 x 100%) : 1000 = 2,7%.

Page eCPM
Kepanjangannya effective cost per thousand (M = mill = thousand in Latin) atau harga per 1000 impresi. Rumus yang digunakan untuk menghitung eCPM ialah penghasilan/impresi kalikan dengan 1000. Sebagai contoh bila penghasilanmu ialah $1 dengan 100 impresi maka eCPMnya ialah 1/100 x 1000 = $10.

Earnings
Apalagi kalau bukan penghasilan.

Lalu apa makna dari setiap informasi tersebut?

Tentu saja jumlah penghasilan Adsense kamu akan ditentukan oleh jumlah orang yang mengiklik iklan Adsense. Namun jangan salah, bila jumlah klik besarnya hampir separo atau bahkan mendekati jumlah impresi bisa-bisa Google akan menendang keanggotaan kamu dari Adsense. Kenapa? Karena mereka akan menyangka kamu melakukan click sendiri atau cara curang lainnya untuk mendapatkan uang melalui Adsense?

Nah untuk menaikkan jumlah klik maka jumlah impresi juga harus ikut dinaikkan. Caranya tentu saja dengan promosi.

Jangan harap meraih penghasilan $10 perhari jika page impresinya cuma 100. Kecuali situs Anda memiliki keyword dengan harga yang tinggi atau Anda bermain curang hehe.

Nah kalau page impresinya sudah tinggi tapi penghasilan masih pas-pasan, yang ngeklik masih sedikit maka perlu dilihat page CTRnya. Ingat pengertian page CTR. Kalau page CTRnya kurang dari 1% maka page CTRnya perlu diperbaiki. Caranya dengan membuat tampilan iklan Adsense seolah-olah merupakan bagian situs dan isinya juga harus sesuai dengan isi situs tersebut

Semoga postingan ini bisa membantu Anda.



Mengaktifkan PHP filter Input Format di Drupal 6

2009-02-24T20:03:39.617+07:00

Secara default drupal 6 memang tidak mendukung input format PHP untuk memasukkan isi. Hal ini berbeda dengan Drupal 5 yang secara default mendukung fungsi ini. Lalu bagaimana? Apakah perlu tambahan module atau memang fungsi ini sudah dihilangkan?

Tenang saja, Anda tidak perlu meninggalkan Drupal 6 hanya karena masalah ini. Kita masih bisa mengisi content dengan PHP melalui drupal 6. Caranya tinggal aktifkan module PHP filter pada halaman module

Site Building => Module


Setelah itu Anda dapat menggunakannya seperti biasa

Selamat mencoba!



Western Union untuk Publisher Adsense Indonesia

2009-02-24T20:03:49.734+07:00

Beberapa hari yang lalu saya menerima email dari Google Adsense yang mengatakan kalau pendapatan dari Google Adsense ini bisa diperoleh menggunakan Western Union alias WU. Hal ini tentu saja dapat memberikan alternatif bagi publisher di Indonesia mengenai bagaimana pembayaran dari Adsense akan diterima.

Selama ini publisher di Indonesia hanya diberikan pilihan untuk menerima pembayaran dalam bentuk cek. Konsekuensinya:
- Cek diterima dalam jangan waktu yang lama (sekitar 30 hari lebih)
- Pencairan cek juga memakan waktu yang lama (sekitar 30 atau sesuai dengan ketentuan setiap bank)
- Fee untuk pencairan cek yang sangat besar (biasanya lebih dari $10 atau sesuai ketentuan setiap bank)

Pengalamanku kalau earning November baru akan terima cek akhir Januari dan selesai dicairkan akhir Februari. Alamak lama sekali.

Dengan Western Union kita bisa memangkas waktu dan fee tersebut. Begitu pihak Google Adsense mengeluarkan pembayaran yang muncul dalam payment History maka pengambilan uang melalui agen Western Union sudah dapat dilakukan.

Untuk mengetahui daftar lokasi agen Western Union terdekat dapat dilakukan dengan mengunjungi halaman Agent Locator. Pilih nama negara (misalnya Indonesia) terus tulis nama kota Anda. Hasilnya akan menunjukkan daftar agen Western Union di wilayah yang Anda cari.

Sebagai informasi biasanya yang menjadi agen Western Union ialah Bank Rakyat Indonesia (BRI) dan Kantor Pos. Selain itu jika memilih pembayaran melalui Western Union Quick Cash maka uang harus diambil dalam waktu 60 hari setelah Google Adsense melakukan pembayaran. Jika tidak maka uang tersebut akan dikembalikan ke account Google Adsense.

Berdasarkan blognya maseko berikut beberapa hal yang perlu disiapkan untuk mengambil uang di agen Western Union.

* Kartu identitas seperti KTP, SIM, atau paspor.
* Informasi pengirim, dalam hal ini adalah Google dengan identitas: Google Inc. 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, California 94043, USA. Phone Number: 650-253-4000
* Jumlah uang yang akan diambil yang informasinya dapat ditemukan pada halaman Payment History Google Adsense.
* Kode unik MTCN sebagai nomor referensi atau kode transfer.

Setelah semua siap, selanjutnya datang langsung ke agen Western Union, membayar bea materai yang diharuskan, dan seharusnya pembayaran sudah dapat diterima pada saat itu juga.


By the way, saya sendiri sedang mencoba pilihan pembayaran melalui Western Union. Kita lihat saja nanti bagaimana hasilnya.



Bolak-balik Gak Jelas

2009-02-09T14:54:44.822+07:00

Itu mungkin kata-kata yang pas untuk menggambarkan blog ini. Bagaimana gak jelas? Dulu blog ini kubabtis sebagai blog pribadi. Isinya berbagai catatan harian plus aneka pengetahuan yang ingin kubagikan ke orang lain mulai dari ponsel sampai dengan php. Isnya ditulis dalam bahasa Indonesia. Nah, setelah pindah ke hardono.melesat.com, blog ini berganti menjadi informasi seputar blog dan webmaster yang di sajikan dalam bahasa Inggris. Tapi kini blog ini akan kembali hadir dalam bahasa Indonesia dengan tema yang sama + sedikit penambahan hehe

Kok ganti lagi?

Ceritanya begini. Sewaktu masih berbahasa Indonesia, blog ini termasuk sering dikunjungi dan dikomentari. Gak buanyak buanget sih, tapi pengunjungnya ada. Yang tidak kusangka, ternyata pageranknya mencapai nilai 3. Lumayan nih. Bisa buat ikutan Paid To Review.

Nah, karena aku sudah punya blog pribadi dan eman-eman kalau blog ini dibiarkan begitu saja maka kuputuskan untuk menghubahnya berbahasa Inggris. Harapanku pengunjungnya bertambah banyak, bukan hanya orang berbahasa Indonesia saja tetapi mereka yang gape bercas-cis-cus. Tapi ternyata oh nyatanya pengunjungnya kok tambah dikit dan blog ini jadi sepi peminat hehe.

Beberapa hari yang lalu aku diskusi dengan partnerku untuk membuat blog berbahasa Inggris tentang dunia perwebmasteran di Javasweb. Javasweb sendiri adalah jasa pembuatan situs yang bersama-sama kita kembangin.

Nah, daripada membuat dua blog dengan tema yang sama akhirnya blog ini kukembalikan lagi berbahasa Indonesia. Selain tentu saja alasan lain yang kusebutkan di atas. Tema yang akan diusung yaitu semua hal yang berkaitan dengan blog, webmaster, monetisasi, dan celuler.

Harapanku semoga blog ini bisa memberkati banyak orang dan semakin terkenal hehe.



Create Block for Specifik Page on Drupal

2009-01-14T14:19:49.788+07:00

My friend asked me to put his link on specifik page on my site that I build my site with Drupal. I thought it's very easy. Then I did that not more than minutes. His link doesn't appears to all page but only on specific page that he asked to me. So how can I do that?

For example if you want add some html script on certain term so here are what you must do. As note I use Drupal 5.xx another version maybe have same way.

First thing you must know ID (number) of the term If you don't know then let's do this.

1. Login to your drupal site
2. Go to Admin > Content Management > Categories > Choose list term on the categories that be mother of the term > Highlight or Click Edit
3. Then you will see number or ID of the term. Remember it

If you have get the ID than create a block

1. Go to Admin > Site Building > Block > Add Block
2. Save the block and edit again by click configure
3. Scroll down your browser and on the bottom you can see menu "Page specific visibility settings"

There are 3 option that you can use to show block on specific pages.
- Show on every page except the listed pages.
- Show on only the listed pages.
- Show if the following PHP code returns TRUE (PHP-mode, experts only).

If you just want show the block on specific page so choose option number 2 "Show on only the listed pages" Then on the textarea pages submit this

taxonomy/term/8

8 is ID of term. Because term located under category (taxonomy) so you must write taxonomy/term/8

4. Click Save
5. Now you can publish the block if it's not publish. It's mean you can locate block on specific section on your drupal site.

See if this is working.

Have a nice try!



Set Xampp Security

2009-01-08T18:16:53.628+07:00

To check how secure your XAMPP application go to you localhost http://localhost/security/ That page gives you a quick overview about the security status of your XAMPP installation. There are five item on that page.

1. Password for MySQL
2. Password for PhpMyAdmin
3. Password for FileZilla FTP
4. Safe Mode on PHP
5. newuser username on POP3 Server (Mercury Mail)

To fix the problems for mysql, phpmyadmin and the xampp directory just go to
=> http://localhost/security/xamppsecurity.php
But remember, it's only allowed for localhost only.

And how to set the other if it's mark as unsecured?

FileZilla FTP
First you need to install FileZilla as service. You can do that from XAMPP Control Panel. Check on Module FileZilla then follow the instruction. If your FileZilla server have started then click on Admin. You will ask for password that you must submit 'wampp' and click OK.

(image)

If success you will see FileZilla server interface.
Click on menu Edit > Users
Choose newuser on Users column
Change the password with your new password
Click Rename to rename username
Click OK after finish.

Now you can check on http://localhost/security/xamppsecurity.php to see if your FileZilla server get secure now.

PHP Safe Mode
Safe mode configuration is useful if you don't want to offer PHP executions for outside persons
But remember if you set safe mode some important functions will not working then. Click here to see more information about safe mode.

To set safe mode go to php.ini. Usually it located on %xampp installation folder%\apache\bin\php.ini.
Find safe_mode = Off and change to safe_mode = On
Find safe_mode_gid = Off and change to safe_mode_gid = On
Then restart your apache and check if your PHP is secure now

Mercury Mail
Usually newuser doesn't exist so you don't need to remove it.

Some Important Notes
1. If your computer is not online or blocked by a firewall or not running, your servers are SECURE against outside attacks so you can ignore the setting except your computer is public.
2. Use firewall to block access from outside and just open some function that need to be open.

Here The XAMPP default ports:
ftp 21/tcp # File Transfer [Control] (XAMPP: FTP Default Port)
smtp 25/tcp mail # Simple Mail Transfer (XAMPP: SMTP Default Port)
http 80/tcp # World Wide Web HTTP (XAMPP: Apache Default Port)
pop3 110/tcp # Post Office Protocol - Version 3 (XAMPP: POP3 Default Port)
imap 143/tcp # Internet Message Access Protocol (XAMPP: IMAP Default Port)
https 443/tcp # http protocol over TLS/SSL (XAMPP: Apache SSL Port)
mysql 3306/tcp # MySQL (XAMPP: MySQL Default Port)
AJP/1.3 8009 # AJP/1.3 (XAMPP: Tomcat AJP/1.3 Port)
http-alt 8080/tcp # HTTP Alternate (see port 80) (XAMPP: Tomcat Default Port)

Have a nice try!



XL Award 2008 Competition

2009-01-05T16:56:45.155+07:00

I take this photos to follow XL Award 2008 Writing and Photo Competition. I just realize that photography is not easy than I imagine


(image)
Pakai yang mana, tergantung situasinya (Which one to use is depend on the situation)

(image)
Halo Papa (Hello Papa)

I hope I can win with this photo



Where I can find Wordpress API?

2008-12-27T11:58:00.366+07:00

Wordpress API usually is used with Akismet modules to prevent spam. You will get wordpress API when you've registered with wordpress.com hosting. The wordpress API key will be sent into your gmail.

But what if my email that contain wordpress API has been deleted? Should I need to register with wordpress.com hosting again?

You don't need to do that if you still can login the wordpress hosting. After login go to your blog then your profile or you can go to

http://[yourname].wordpress.com/wp-admin/profile.php

Change [yourname] with your blog name. On that page, under Profile you will see
Your WordPress.com API key is: ....... Don't share your API key, it's like a password.

That's your wordpres.com API

If you can't login and your email that contain wordpress API has been deleted so the solution is register again with wordpress.com hosting and write down your wordpress API on a paper.



Write PHP and MySQL Code on Drupal

2008-12-26T11:50:01.030+07:00

Drupal give us ability to write PHP and MySQL script on the content or when we create block. For me this is killer facility by drupal. Until now I don't find the facility like this on other content management system or blog script.

With this ability you can write your PHP with MySQL from web without scripting. You don't need do hardcode on drupal's script file.

So this is little example on how to write PHP and MySQL code on drupal. This script will call latest submitted stories that have been publish.


    $query = "select nid, title from node where status = 1 order by nid desc limit 10";
    $result = mysql_query($query) or die("Query failed");
    while ($line = mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC)) {
    $url = "node/".$line['nid'];
    echo "
  • ".$line['title']."
  • ";
    }
    ?>



If you want to test it or create another PHP and MySQL code, make sure that on Input format you've choose PHP Code and remember you should include tags on every PHP and MySQL that you've writen.

Have a nice try!



How to Create VirtualHost on Xampp

2008-12-24T20:15:01.194+07:00

Create virtualhost on Xampp that installed on windows computer is very eazy. You just need what the name of virtualhost and where folder you want use as document root. You need to do two part to create virtualhost on xampp

The first part is editing httpd-vhosts.conf on xampp server. This is to redirect server on the right configuration when browser call virtualhost. Second part is editing hosts file on windows. Configuration on this file contains the mappings of IP addresses to host names. It will allow you to call virtualhost from web browser

Editing httpd-vhosts.conf

1. Open %xampp folder%\apache\conf\extra\httpd-vhosts.conf with your favorites text editor. Usually the location is C:\xampp\apache\conf\extra\httpd-vhosts.conf
2. Uncomment #NameVirtualHost *:80 so it will be look
NameVirtualHost *:80

3. Uncomment all configuration script that located between . Or copy paste to create more than one virtualhost. Remember the first configuration is used for all requests that do not match a ServerName or ServerAlias in any block.

This is the example of virtualhost. First configuration is used for all requests that do not match a ServerName or ServerAlias in any block.


ServerAdmin test@test.com
DocumentRoot C:/xampp/htdocs
ServerName xampp
ErrorLog C:/xampp/htdocs/access_error.log



ServerAdmin test@test.com
DocumentRoot C:/xampp/htdocs/example
ServerName example.com
ServerAlias www.example.com
ErrorLog C:/xampp/htdocs/example/access_error.log


Below explanation of each configuration

: virtualhost configuration according to NameVirtualHost
ServerAdmin: email administration
DocumentRoot: Docoment root folder for the virtualhost
ServerName: virtualhost or domain name
ServerAlias: virtualhost or domain name alias.
ErrorLog: File to create error for this virtualhost

4. Restart your xampp server

Second thing you need to add your virtualhost name into hosts file windows. You should do this in order your windows computer can call the virtualhost name from browser

Edit hosts.conf on Windows

1. Open %windows folder%\system32\drivers\etc\hosts with your favorites text editor. Usually the location is C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts. Remember hosts is name of nfile not directory.
2. Add all your virtualhost with ip 127.0.0.1. The IP is local IP address. Below the example:

127.0.0.1 localhost
127.0.0.1 example.ex
127.0.0.1 www.example.ex
127.0.0.1 thisisfor.example.ex


Now you can test from your favorite browser. Congratulation if it work!

Have a nice try!



Admin Menu Module to Administrate Drupal

2008-12-23T11:49:16.408+07:00

Admin Menu is one of drupal's modules that I like. This module is not usefull for guest or some user but very usefull for administrator or every member that give access to maintain drupal site.

This module enders all administrative menu items below 'administer' in a clean, attractive and purely CSS-based menu at the top of your website. It contains not only regular menu items - local tasks are also included, giving you extremely fast access to any administrative resource and function your Drupal installation provides.

So it's save your time to work with your drupal. You don't need back to admin home page when you want to access administration menu. Just click the menu from the drop down menu at the top of the site.

For instalation
1. Download file that suitable with your drupal version.
2. Extract the file and upload to your modules directory.
3. Go to list of modules. Site Building > Modules or visit yourdomainname.com/admin/build/modules
4. Enable module Administration Menu then click Save Configuration.
5. Now you can see there is drop down menu at the top and you can access menu on administration direcly from the drop down menu.
6. To administer admin_menu go to yourdomainname.com/admin/settings/admin_menu

Have a nice try!



Check No Follow Attribute on Comment System Blog

2008-12-21T20:15:07.826+07:00

Give comment on blog that doesn't have nofollow attribute can give backlink that will be indexed by Google. A lot of backlink is one factor to increase page rank. Are there any way to know that comment system on the blog have nofollow or not?

The easiest way is by seeing the source code and find if there is rel="nofollow" or rel="external nofollow the code. But this is not practical way because you must view source code on each site and find nofollow attribute.

The other way by visiting dofollow directory. Allmost all blogs on the directory have erased nofollow attribute. But some blog will active again the attribute.

There is another practical way. This way using with firefox browsing with SearchStatus extention.

After install, restart your browser and you will see @ icon on the status bar. Right click on the icon and click "Highlight Nofollow Links" like on the picture below.

(image)

After that you can see that all link with nofollow attribute will be highlighted.

This way is simple, just type blog address, wait for loading and you can see link with nofollow attribute. Except that you can also check page rank or alexa rank of the blog or site that you access.

Have a nice try!



Update Drupal from 5.xx to 6.xx

2008-12-21T19:45:07.384+07:00

Now drupal develops 3 version: 5.xx, 6.xx, and 7-beta. Drupal 7-beta still new and doesn't stable yet. So there aren't many modules or themes that compatible with drupal 7-beta. One thing that I like from Drupal 6.xx is update status module that automatically check for available updates and warn sites if they are missing security updates or newer versions. So I don't need to visit drupal.org regularry just to check if there are new updates. Drupal 5.xx also has more modules and themes then drupal 6.xx.

But if you use Drupal 5.xx and want to upgrade to Drupal 6.xx this is the tutorial:
1. Backup your database and Drupal directory. So if you get fail when upgrade, you just need restore the backup folder and database
2. Log on as the user with user ID 1
3. Place the site in "Off-line" mode, to let the database updates run without interruption and avoid displaying errors to end users of the site. You can do that from http://www.example.com/?q=admin/settings/site-maintenance (replace www.example.com with your installation's domain name and path).
4. If using a custom or contributed theme, switch to a core theme, such as Garland or Bluemarine.
5. Disable all custom and contributed modules. Remember modules and theme for drupal 5.xx are not compatible with drupal 6.xx
6. Remove all old files and directories from the Drupal 5.xx installation directory.
7. Unpack the new files and directories into the Drupal 6.xx installation directory.
8. Copy your backed up "files" and "sites" directories to the Drupal installation directory. If other system files such as .htaccess or robots.txt were customized, re-create the modifications in the new versions of the files using the backups taken in step.
9. Make sure that your new configuration file is correct.
10. Run http://www.example.com/update.php (replace www.example.com with your Drupal installation's domain name and path) from your favorite browser.
Note: if you are unable to access update.php (for example can't login with user ID 1)do the following:

- Open your settings.php with a text editor.
- Change $update_free_access = FALSE; to $update_free_access = TRUE;
- Once update.php is done, you must change the settings.php file back to its original form with $update_free_access = FALSE;

11. If you can run update.php then follow the instruction. If success you will get information about drupal database update.

(image)

12. Ensure that the versions of all custom and contributed modules and themes match the Drupal 6.xx.
13. Re-enable custom and contributed modules and themes then re-run update.php to update custom and contributed database tables.
14. Finally, return your site to "Online" mode so your visitors may resume browsing. You can do that from http://www.example.com/?q=admin/settings/site-maintenance (replace www.example.com with your installation's domain name and path).

Have a nice try!



Change Homepage on Xampp

2008-12-21T19:38:37.523+07:00

When you installed xampp on your computer your localhost homepage will be redirect to xammp configuration page. If you want to change that you just need open %xampp folder%\htdocs\index.php with your favorite text editor and change the script with your script.


Another way, just replace index.php with your index.php

It's so simple, isn't it



Active Curl on Xampp

2008-12-18T17:00:24.091+07:00

I've searched how to active curl on xampp and found some methods. But after tested, curl function still do not active yet. After test some my own method, finally I found the way how to active curl.

The method is very simple, you just need uncomment extension=php_curl.dll on php.ini so it will be like this

extension=php_curl.dll


But the problem is you need do that on the right php.ini which is use for PHP Configuration File on xampp. You can check where is location of the right php.ini from

http://localhost/xampp/phpinfo.php


Or you can create php file and write

phpinfo();
?>


After that run the script on your favorite browser. Then find these:

Loaded Configuration File :


You can see where is location php.ini. Now just uncomment extension=php_curl.dll and restart apache. Finally test your curl function and hopely it can working well on your computer.



Two Easiest Ways to Get More Visitor

2008-12-18T17:03:56.054+07:00

There are many ways to promote or make your blog popular. You can submit into search engine, submit into directory, using Google Adwords, or advertise on newspaper. Except those ways, there are some easiest ways to promote your blog.

1. Give Comment on Blog
Don't forget to comment on every blog that you've visited. Use url input to submit your blog. Better if you comment on blog that doesn't have nofollow attribute so your blog will be indexed by Google.

2. Create Signature on Forums
This way suitable for you whom like post on forum. Use signature facility to promote your blog. Create brief description to explain your blog so people will interest to click your signature. Don't use image, use text. Google will not index url on image. Better you choose forums that have same topic with your blog topic.

If finding forum that have same topic with your blog, choose big forums that have many active members.

Use that ways you can promote your blog, get knowladge, and make relationships.

Share with us if you have another easiest ways. Have a nice try!



Three Ways to Redirect Site

2008-12-18T17:03:56.055+07:00

Because of some reason you want to redirect your site to another site. There are three ways that you can use to redirect your site.

1. Meta Refresh
2. Javascript
3. PHP

1. Meta Refresh
Put this code into your page that you want to redirect. Put this script on



second = How long in second you your visitor will be redirected. Example: 2
other_url = New site that should be visited by user.

In some case, browser can't redirect to another site automatically. To solve the problem you can add direction site address. It means let people click the link to visit direction site address.

Example:




You'll be redirected after 2 seconds




Click here. if you don't redirect in 2 seconds




If you want to redirect without rest you just nedd to change content="0;

2. Javascript
With javascript you can also create redirect function

Without time



You'll be redirected


If your browser doesn't automatically redirect, please




With time


You'll be redirected after 2 seconds


If your browser doesn't automatically redirect, please
click here.




Numeral 2000 is in milisecond or 2 second. If you want to set 10 second just type 10000 (10 x 1000)

3. Using PHP
If use PHP you can use this script

header("location:web_address");
?>


Change web_address with your address.

Have a nice try!



A Cup Tea with PHP Nuke

2008-12-18T17:03:56.056+07:00

PHP Nuke is old CMS that I ever seen in this world. It offer easy of creating website expecially creating portal. You can build website from the administration menu and you are not necessary to creating coding.

One thing that I remember when used PHP Nuke is the fatal bugs on each version. I say fatal bugs because it can demage the template. The bugs will be fixed on next version but another bugs will be exist on the next version. Thanks God for forums that gave good solutions to fix the bugs before PHP Nuke release newest version.

If you want to develop portal or site that contain news, you can choose PHP Nuke. Except easy of instalation and administration, there are many good modules that can make your site more powerfull.

Install PHP Nuke

I use PHPNuke 8.0 to create this tutorial. On the download file there are 3 folder:
1. html: contains all files that need to run PHP Nuke.
2. mysql: database file that will be used if instalation from web fail.
3. upgrades: all files that needed for upgrade from previous version

Below step by step how to install PHP Nuke
* Put contents from folder html to your folder on your webhosting that you want set to be your site.
* Run install folder from browser. For example: http://yourdomain/intsall/
* The pre-installation check will show checking result with the server that you use compare with PHP Nuke needed. If not compatible (sign with red color), please fix it. If there no red color then click Next
* After that you will see license page from PHP Nuke. Click Next.
* Then you will see configuration database (step 1). Write your database configuration on the configuration page.
* After that PHP Nuke will check if your configuration is true or false. If true you will see step 2 that will ask your website name.
* Then step 3 will ask you to submit Super Administration that will be used as god user to configure your website.
* Final step (step 4) will show username and password. Please write your username and password.
* After that you can choose to View Site or Administration.

(image)
(image)

Have a nice try!



7 Reason to Choose Drupal Rather Than Another CMS

2008-12-18T17:03:56.056+07:00

For first time I don't like Drupal, it's very simple on interface and complicated on admin. But after I must use Drupal to create website I falling in love with Drupal and I am brave to tell you that I choose Drupal rather than another CMS.

Why Drupal?
Below seven reasons I choose (and suggest you to use) Drupal rather than another CMS.

1. A lot of easy on administration
Drupal administration looks complicated but if we want to learn it offer a lot of easy to create website with just click here click there without change the code. For example drupal offer easy of category content, tagging, creating menu include creating menu according to category or title of the content.

2. Interface that changeable
Site with Drupal should not show content on the front page. We can create welcome letter that only can be read on the front page and the content not show on the front page. Except that we can create block that only be shown on what page and for specific user. I summary we can change drupal interface not looks like drupal.

3. Insert PHP code
This is what I like, we can create block or page with PHP code inside. This is plus value for whom understand PHP. They can express they self with PHP code without change drupal file.

4. Always Update and Easy to Update
Drupal always give new version of their engine. The new version contain fixed bugs from the older version. The bugs not just been found by contributors but user from drupal website. So they also hear the user. Update process is easy and not complicated.

5. A lot of usefull modules.
Drupal has a lot of usefull modules and add on that can make your drupal site more powerfull. You can use module for Google Adsense, Save to Bookmark, Google Analitics, SEO, and another modules.

6 Availability tutorial and help
As the bigguest CMS, tutorial and forum help aren't rare things. There are many tutorial about drupal and forums that was created to discuss drupal.

7. Good for learning tool
Drupal administration is complicated. In fact it give advantage for whom who want to develop website. Drupal's capability to create content in PHP or HTML format is also suitabale for them too.

For your information now I develop site using drupal as engine. This site is about scholarships information. You can access on www.intscholarships.com.