Subscribe: Οι περιπέτειες του Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω
http://www.dotnetzone.gr/cs/blogs/zaxarias/rss.aspx
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Greek
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Οι περιπέτειες του Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω

Οι περιπέτειες του Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω

 Μεταφοραί μετακομίσεις "Ο Ζαχαρίας"

Mon, 15 Apr 2013 22:30:00 GMT

Μπορείτε να διαβάζετε πλέον τις περιπέτειες του Ζαχαρία στη διεύθυνση www.triakilakodika.gr (ψιτ, έχει και καινούριο επεισόδιο).

 

 

(image) (image)Προτεραιότητες: Ενας (ακόμα) σύντομος οδηγός

Wed, 04 May 2011 21:34:00 GMT

Ξέρω οτι επαναλαμβάνομαι, αλλά οι προτεραιότητες είναι ένα πάντα επίκαιρο και φλέγον θέμα.Αν ήταν πρώτη είδηση στο δελτίο των 8, ο τίτλος θα ήταν "ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ". Η κάπως έτσι. Με animations, πάντως, σίγουρα.Παμε λοιπόν:1. Ολα είναι επείγοντα. 2. Ολα τα νέα επείγοντα είναι πιό επείγοντα από όλα τα προηγούμενα επείγοντα. 3. Αν το αφεντικό στείλει ένα email και σου ζητάει να κάνεις κάτι, τότε το email αυτομάτως χαρακτηρίζεται υπερεπείγον και αποκτά απόλυτη προτεραιότητα μεταξύ των υπόλοιπων υπερεπειγόντων. Αν μέσα σε 3 λεπτά δεν έχεις απαντήσει το αφεντικό θα έρθει να σε ρωτήσει "αν το έλαβες", στην οποία περίπτωση θα αναμένει να απαντήσεις οτι "το έκανες", ή, στο worst-case scenario, οτι "το κοιτάς". Απαντήσεις του τύπου "θα το δω μόλις τελειώσω τη συνομιλία μου με τον μεγαλύτερό μας πελάτη που μόλις έχασε όλα του τα δεδομένα και δεν έχει backup" θα πέσουν στο κενό. 4. Δεν υπάρχουν μη επείγοντα email από το αφεντικό. 5. Αν στο τρίλεπτο διάστημα μεταξύ της αποστολής του ανωτέρω mail και της φυσικής παρουσίας του αφεντικού πάνω από την καρέκλα σου  συμβεί, παρ'ελπίδα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, όπως π.χ. το να δεχθεί η Γη εισβολή από τρίποδα σαυροειδή από το Αλφα του Κενταύρου ή να μηδενιστεί το εξωτερικό μας χρέος, οι προτεραιότητές σου δεν υφίστανται καμία αλλαγή. Η μόνη περίπτωση να γλυτώσεις από την αλλαγή προτεραιοτήτων σε αυτό το σημείο είναι να χτυπήσει το τηλέφωνο του αφεντικού, οπότε η απάντηση στην κλήση γίνεται υπερεπείγον που καλύπτει την επείγουσα φύση του επείγοντος email το οποίο έκανε λιγότερο επείγοντα όλα τα άλλα επείγοντα. 6. Η λέξη «επείγον» και οι λέξεις «καφές», «τουαλέτα», «φαγητό» δεν συνδυάζονται ποτέ ενώ κάθε απέλπιδα προσπάθεια συνδυασμού τους έχει ως φυσική κατάληξη ξεσπάσματα του αφεντικού παρόμοια με αυτά που είδες στον Εξορκιστή (σε οποιονδήποτε). 7. Αν, κατά τη διάρκεια επίλυσης ενός επείγοντος, δεχθείς τηλεφωνική κλήση από το αφεντικό, τότε υποχρεούσαι να σταματήσεις να επιχειρείς να διασώσεις το server από βέβαιο crash εντός των επόμενων 5 νανοδευτερολέπτων και να απαντήσεις στην επείγουσα ερώτηση: «Πώς μπορώ να κάνω share κάτι στο facebook χωρίς να το δει κανείς;», επισκεπτόμενος αμέσως μετά το διπλανό μπαρ, πίνοντας το stock που διατηρεί ο μπάρμαν για το μήνα και κατα[...]Διάσημες φράσεις #6: "Εσύ αποφασίζεις"

Fri, 22 Apr 2011 22:26:00 GMT

Ωχ ωχ.Φημίζομαι για το οτι συνήθως παίρνω το μέρος του απλού εργαζόμενου – developer, η αλήθεια όμως είναι οτι η συγκεκριμένη φράση έρχεται σε ΔΥΟ παραλλαγές. Να είστε καλοί μαζί μου μετά το πέρας της ανάγνωσης του παροντος.Παραλλαγή 1: Από προϊστάμενο προς υφιστάμενοΥπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται οι λέξεις αυτές να εκστομιστούν από τον προϊστάμενό σας. Αφήνουμε στην άκρη το ενδεχόμενο άδολης και ειλικρινούς πρόθεσης να σας παραχωρήσει το προνόμιο της απόφασης, υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι σας εμπιστεύεται ολοκληρωτικά, μια και τα μέλη που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη ομάδα προϊσταμένων μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού – συγκεκριμένα του χεριού που εμφανίζεται στο blog του Mikeius (δεν δίνω λινκ, ψάχτε τον να έχει και σασπένς) – και μιλάω για αυτά που ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ.Παμε λοιπον να δούμε τις υπόλοιπες κατηγορίες εκστομισμών."Αφήνω την απόφαση σε σένα"...- ...ωστε να πάρω τις δάφνες αμα πετύχεις και να ρίξω την ευθύνη σε σένα αν αποτύχεις, καταριώντας τη «μία και μοναδική φορά» που σε εμπιστεύτηκα. Σε περίπτωση αποτυχίας, το οτι ήταν δική σου η απόφαση θα κοινοποιηθεί στον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον οικονομικό διευθυντή, τον πελάτη, τον πελάτη του πελάτη, το σουβλατζίδικο της γειτονιάς σου και σε όποιον σε κάνει follow στο twitter. Σε περίπτωση επιτυχίας, θα είναι το «μικρό μας μυστικό».- ...για να έχεις την ψευδαίσθηση της ανεξαρτησίας, μια και στην πραγματικότητα εγώ έχω ΗΔΗ αποφασίσει και θα απορρίψω πάραυτα τυχόν απόφασή σου που δεν συμβαδίζει με τη δική μου, φέρνοντας ηλίθιες δικαιολογίες του στυλ «μα δεν μπορούμε να βάλουμε jquery εδώ για να μειώσουμε το κόστος, έχουμε ήδη αγοράσει components από την ExtremelyComplicated Ltd. που πρέπει να αξιοποιήσουμε επιτέλους – χρειάζονται μόνο 14 ώρες σεμιναρίων για το API κάθε ενός (αγοράσαμε 180) και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε show/hide περιοχές της σελίδας μας γρήγορα και εύκολα».- ...γιατί ο,τι απόφαση και να πάρεις είναι αδιάφορο. Θα μπούμε μέσα ούτως η άλλως μια και έχω κάνει ΤΗΝ άθλια συμφωνία με τον πελάτη, οπότε ας σου τονώσω λίγο το ego σου. Εξάλλου, αν είναι δική σου η απόφαση θα κάνεις τα πάντα για να την υποστηρίξεις, οπότε έχουμε μια ελπίδα να μειώσουμε τη χασούρα λόγω των πρόθυμων υπερωριών σου.Παραλλαγή 2: Από υφιστάμενο προς προϊστάμεν[...]ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 37: Τα θέλω όλα όπως τα θέλω εγώ!

Mon, 11 Apr 2011 22:22:00 GMT

Και ήρθε άνοιξη. Και τα πράγματα ήταν περισσότερο από ποτέ καλά για το Ζαχαρία, ο οποίος είχε καταφέρει το τελευταίο εξάμηνο να πείσει τον Πολύξερο Τοθελωχθες ότι ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσουν κάποια δεδομένα σε μια database 1.500.000 εγγραφών ήταν να τις ελέγξουν μία προς μια με το χέρι, γιατί "οι αυτοματισμοί ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανεπιθυμητα αποτελεσματα που θα πλήξουν σημαντικά το κύρος σου, Πολύξερε, και δεν θα ήθελα εν μέσω κρίσης να σε δω να σερβίρεις καφέδες στο καφενείο της κυρα-Μήτραινας απέναντι, κυρίως γιατί συμπαθώ την κυρα-Μήτραινα".Ω ναι, τα πράγματα ήταν πολύ καλά. Γεμάτα καφέ, Facebook και αίσθήματα αυτοεκπλήρωσης.Μέχρι χθες.Ω ναι (δις). Γιατί η σχέση του χθες με το σήμερα διαμορφώνεται από έναν πολλαπλασιαστή ονόματι «IQ  πελάτη». Και, όπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, το χθες είναι καλύτερο από το σήμερα αν χθες προσέγγισε την εταιρία σου πελάτης με δεκαδικό IQ.Και το θέμα είναι ότι ο πελάτης ζήτησε να απευθυνθεί απευθείας στους developers, πράγμα το οποίο μείωσε απευθείας την αποτελεσματικότητα της ημέρας κατά 50%.Ετσι λοιπόν ο Ζαχαρίας έχει σήμερα ραντεβού με τον κ. Φασαρία Ανυπόμονο, CEO της ΑρπαΦραγκαΦύγε Α.Ε., ο οποίος αναζητά εναγωνίως τη γνώση που, για έναν ανεξήγητο λόγο, δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει μόνος του.Ο Ζαχαρίας, καταφθάνει λοιπόν στα γραφεία της ΑρπαΦραγκαΦύγε Α.Ε., λίγο σκουριασμένος από την πολύμηνη απραξία, και ελαφρώς λίγο περισσότερο ενοχλημένος από μαμούθ με τερηδόνα. Αναρωτιέται τι άγνωστη υποδιαίρεση του είδους Homus Managerius θα συναντήσει και πάλι μέσα στο συμπαθητικό, κατά τα άλλα, εταιρικό αυτό περιβάλλον, που διακρίνεται από τις καλαίσθητες πορτοκαλοπράσινες καρέκλες αναμονής οι οποίες θυμίζουν τσιχλόφουσκα που επιχείρησε να ζευγαρώσει με οδοστρωτήρα.ΦΑΝ: Καλημέρα σας κ. Δεντοφτιαχνω, ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό.ΔΤΦ (εντυπωσιασμένος από την ευθύτητα του κ. Ανυπόμονου). Καλημέρα σας, φυσικ...ΦΑΝ (χωρίς να περιμένει δευτερόλεπτο): Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Θα θέλαμε να μας βοηθήσετε συμβουλευτικά να εντοπίσουμε στην αγορά κάποια εφαρμογή η οποία θα καλύψει τις βασικές μας ανάγκες στη διαχείριση των συμβολαίων συντήρησης που αναλαμβάνουμε με τους πελάτες μας.ΔΤΦ (Νοιώθοντας παράξενα που πελάτης κατάφερε να αρθρώ[...]Ζουν ανάμεσά μας #6: Ο Σελίγος

Tue, 05 Apr 2011 22:03:00 GMT

Μια πιό user-friendly παραλλαγή του Οχιτώρα, ο Σελίγος είναι ο συνεργάτης σας που, γεμάτος υποσχέσεις για ένα βράδυ χωρίς (τους συνηθισμένους) εφιάλτες να σας ταράζουν, δημιουργεί την αίσθηση ότι το αίτημά σας θα εκτελεστεί πάραυτα, αν και όχι άμεσα.Αμ δε.Ο Σελίγος χρησιμοποιεί την τακτική αυτή για να ξεφύγει από κάθε άμεση υποχρέωση, βασιζόμενος στο παγκοσμίου φήμης BiCaD pattern, το οποίο ψιλά-χοντρά περιγράφει οτι ένα πρόβλημα μπορεί μαγικά να λυθεί μόνο του αν το αφήσεις στην αναμονή για ένα επαρκές χρονικό διάστημα.Α, ναι, BiCaD σημαίνει Bathe in Crap and Die.Ανάλογα με την ποιότητα του management και τα θέματα που αυτό ορίζει ως «προβλήματα», ο Σελίγος μπορεί να είναι ο επιτυχημένος (και πιό αδρά αμοιβόμενος) cool συνάδελφος του διπλανού γραφείου που έχει ματώσει στο MSN και τα flash games αφήνοντας τα  πάντα να πάρουν τη ρότα τους σύμφωνα με το πιό πάνω pattern, ή ο εκνευριστικός βρωμερός και γλοιώδης τυπάς στου οποίου το PC θέλετε εδώ και καιρό να στήσετε 48 εφαρμογές bloatware και να περάσετε την υπόλοιπη μέρα σας απολαμβάνοντάς τον να σκοτώνει με μανία processes ενώ μουρμουρίζει αρχαίες Θιβετιανές κατάρες στα Καταλανικά.Τυπικά παραδείγματα για το πώς αντιμετωπίζει θέματα ο Σελίγος:Πρόβλημα:«Ο πελάτης έχει πρόβλημα με το email του»Απάντηση:«Το κοιτάω σε δύο λεπτά».Μετά την παρέλευση τετραώρου, ο πελάτης έχει ξανασυνδεθεί στο Internet που είχε κοπεί / ο ιός που του έκοβε την πρόσβαση έχει προχωρήσει σε format του μηχανήματος / ο hacker που έκλεψε τα credentials του πελάτη έχει ήδη αποστείλει απειλητικά μηνύματα στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας που γνωρίζει ανάγνωση ζητώντας λύτρα για να μην μεταδώσει ζωντανά video όπου θα εμφανίζεται ο ίδιος να αποχωρεί χαμογελαστός και κεφάτος από την τοπική του ΔΟΥ (κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει μαζική υστερία και πιθανότατα εμφύλια σύρραξη).  Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το πρόβλημα η/και ο ίδιος ο πελάτης αποτελούν ήδη παρελθόν.Πρόβλημα:«Η εφαρμογή που κάναμε deploy έχει ένα major bug και κάνει διπλές χρεώσεις»Απάντηση:«Το κοιτάω ήδη, θα σας ενημερώσω».Στην πραγματικότητα ο Σελίγος ασχολείται για αδιευκρίνιστο διάστημα μεταξύ του «το κοιτάω» και του «ήδη» με την αγορά εξωτικών ψαριών από sites δημοπρασιών με στόχο να δημιουργήσει το υπέρτατο case mod με κωδική ονομασία «Ποσειδώ[...]Ζουν ανάμεσά μας #5: Ο Οχιτώρας

Fri, 01 Apr 2011 13:45:00 GMT

Η αντίθετη ακριβώς περίπτωση από τον Τώρα. Ο άνθρωπος αυτός είναι τόσο απασχολημένος που απορεί κανείς για το πού βρίσκονται τόσες εκκρεμμότητες ανοιχτές, μια και συνήθως ασχολείται με κάτι που είχε αφήσει στη μέση από πρόπερσι. Μην τολμήσετε να ζητήσετε από τον Οχιτώρα να σας φτιάξει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, καλύτερα προγραμματίστε το για ένα εξάμηνο μετά.

Γνωστός και ως queueάνθρωπος, ο Οχιτώρας θα ακούσει προσεκτικά την απαίτησή σας νοιώθωντας την αγωνία και τον πόνο σας και θα σας γειώσει αριστοτεχνικά με επιχειρήματα του στυλ «θα το φροντίσω αμέσως μόλις τελειώσω με το porting από Cobol σε C# αυτής της μικρής ERP εφαρμογής που γράφτηκε το 1978, γιατί με πιέζουν εδώ και τρία χρόνια να την ολοκληρώσω – δεν μου μένουν πολλά, μόνο το business logic, το DAL και το user interface και μετά ασχολούμαι με το δικό σου θέμα». 

Ο Οχιτώρας δίνει στην φράση «θα το δω αμέσως μετά» μια νέα, ριζοσπαστική ερμηνεία η οποία έχει να κάνει κυρίως με την αμεσότητα του «αμέσως». 
  • Αν ο Οχιτώρας ήταν antivirus, θα άφηνε όποιον ιό κολλούσατε να σας θερίσει τον υπολογιστή επειδή θα είχε πρώτα να κάνει update τα signatures του.
  • Αν ήταν πρωταγωνιστής σε ταινίες δράσης, θα έπεφτε στο έδαφος περίπου 25 λεπτά μετά τον πυροβολισμό διότι θα έπρεπε πρώτα να τελειώσει αυτό που είχε να πει τη στιγμή του πυροβολισμού, να πάει για φαγητό και να αλλάξει πουκάμισο, με αποτέλεσμα η πλοκή της ταινίας να ακολουθούσε μια ευχάριστα μεταφυσική πορεία και ελαφρώς απότομο τέλος. 
  • Αν ήταν τραγούδι, η πρώτη στροφή θα διαρκούσε ένα τρίμηνο. 
  • Αν ήταν μαιευτήρας, θα έβαζε τη μαμά στην αίθουσα τοκετού όταν το παιδί θα πήγαινε να δώσει Πανελλήνιες.
  • Αν ήταν ο Chuck Norris, θα ήταν πιό αργος και από τον Chuck Norris. 
  • Αν ήταν εκτελεστικός υπάλληλος του Δημοσίου θα... θα... θα ήταν εκτελεστικός υπάλληλος του Δημοσίου. 
Μην τον παρεξηγήσετε, δεν το κάνει επίτηδες. Απλά έχει μια ...ξεχωριστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συμπίπτει με τη δική σας. Ζητήσαμε από τον Τώρα να μας εξηγήσει τη φιλοσοφία του, αλλά περιμένουμε να ολοκληρώσει το debugging μιας εφαρμογής διαχείρισης στόλου αυτοκινήτων που είχε γράψει σε Clipper πριν ενηλικιωθεί, γιατί τα αυτοκίνητα κινδυνεύουν πλέον να μαζευτούν από το δήμο ως εγκατελειμμένα. 

Αν συνδυάσετε έναν Τώρα με έναν Οχιτώρα, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το project σας θα βγει live όταν πλέον εσείς , τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά σας θα αποτελείτε μονο εγγραφές σε Δημοτολόγια που θα έχουν χρονολογηθεί με τη μέθοδο του άνθρακα 14 και θα φυλάσσονται σε ειδικές προθήκες αρχαιολογικών μουσείων. 

(image) (image)Ζουν ανάμεσά μας #4: Ο Τώρας

Wed, 30 Mar 2011 20:49:00 GMT

Μια περίεργη μετάλλαξη του Πολύξερου Τοθέλωχθες. Κοιτάξτε γύρω σας. Υπάρχει ένας Τώρας σίγουρα μέσα στο άμεσο οπτικό σας πεδίο. Ναι, είναι εκείνος ο τύπος που θέλει να «δώσουμε μέγιστη προτεραιότητα στο να λύσουμε το πρόβλημα του πελάτη x ο οποίος δεν μπορεί να πάρει notifications για τα pokes που του κανουν στο facebook οι φίλοι του μέσω του email account του». Ο Τώρας, αν εργαζόταν στο στρατό, θα ήταν ικανός να αφήσει να ανατιναχθεί στον αέρα μια παρατημένη πυρηνική κεφαλή προκειμένου να ικανοποιήσει το Λοχία του που εκείνη την ώρα θα τον ρωτούσε πώς μπορεί να διαβάσει emails στο iphone του. 

Είναι αυτός ο οποίος θα σας παρατήσει σύξυλους στη μέση ενός meeting που συγκάλεσε ο ίδιος σχετικά με ένα υπερεπείγον project,  για να μιλήσει στο κινητό του με τον πελάτη που ξαφνικά «θέλει το user interface να είναι λίγο πιό pop», μια απαίτηση που απαιτεί τουλάχιστον ένα μισάωρο για να αναλυθεί , μια και ούτε ο πελάτης ξέρει ακριβώς τι σημαίνει. Και που μετά την ανάλυση θα πάει να φάει (γιατί στο μεταξύ έφτασε το delivery) και θα σας ξεχάσει εντελώς, ενώ ΟΤΑΝ σας θυμηθεί και τρέξει πανικόβλητος προς το meeting room ενώ εσείς σκουπίζετε από πάνω σας τις αράχνες και τα υπόλοιπα συμπαθή ζωύφια που έχουν οργανώσει γιορτή στα ακίνητα από την αναμονή και νυσταγμένα σας κουφάρια, μια μικρή καθυστέρηση μερικών ωρών για να λύσει περίπου εξηνταπέντε θεματάκια που προέκυψαν κατά τη διαδρομή του από την κουζίνα ως το meeting room θα σας αποτελειώσει.

(image) (image)Ζουν ανάμεσά μας #3: Ο Κωδικάσχετος

Tue, 29 Mar 2011 21:49:00 GMT

Ο Κωδικάσχετος είναι μια οικεία και γραφική φιγούρα της σύγχρονης Ελληνικής πληροφορικής, κάτι σαν τον Καραγκιόζη. Είναι, συνήθως, κάποιος εξωτερικός σύμβουλος που σας φόρτωσε η διοίκηση προκειμένου να σας «διαφωτίσει» σχετικά με τις τεχνολογίες που (η διοίκηση πιστεύει ότι) δεν αξιοποιείτε αρκετά αποτελεσματικά. Η πρώτη εντύπωση που δίνει όταν κάποιος (που ανήκει στα ανώτατα κλιμάκια του management) τον γνωρίσει είναι οτι οι γνώσεις του εκτείνονται σε τέτοιο επίπεδο που πλέον υπάρχει ειδική κατηγορία για αυτόν στο Trivial ωστε να κερδίζει αυτόματα μόλις έρθει η σειρά του για να μην κουράζονται και οι  υπόλοιποι παίχτες.

Ομως στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι οτι ο Κωδικάσχετος έχει «ακαδημαϊκή» εμπειρία. Με την κακή έννοια. Τόσο ακαδημαϊκή που πιστεύει ότι το Linq είναι ορθογραφικό λάθος. Τα datasets τα έχει δει σε επίπεδο xml και μόνο, πιστεύει ότι WPF, WCF και MVC είναι βαθμοί αξιωματικών στο Ναυτικό, ενώ οι απαντήσεις του σε σχέση με τα generics είναι... γενικές.

Ο Κωδικάσχετος θα επιχειρήσει, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, δύο χιλιάδων αρχιεπισκόπων και τριών χιλιάδων υφυπουργών να σας καθοδηγήσει, αξιολογώντας τον κώδικά σας ποσοτικά. Θα μετρήσει functions (αν χρησιμοποιείτε anonymous μαύρο φίδι που σας έφαγε – δεν μπορεί να τις αναγνωρίσει), γραμμές κώδικα (και τις κενές, οπότε αν θέλετε αύξηση το Enter είναι φίλος σας) και DLLs (βάλτε στο bin σας καμμια πενηνταριά φουσκωμένα, μαζί με τα pdb τους). Μπλοκάρετέ τον με Τ4 templates τα οποία θα δημιουργούν παντελώς άχρηστο κώδικα τον οποίο έπειτα απλά θα διαγράψετε, και φανείτε συγκαταβατικοί και συνεργάσιμοι. Οταν χορτάσουν υποδείξεις οι Κωδικάσχετοι έχουν την τάση να αποχωρούν. Εναλλακτικά, ανοίξτε το virtual machine με DOS και Clipper που είχατε για τέτοιους σκοπούς ζωντανό από τον προηγούμενο αιώνα και φανείτε να ακούτε με προσοχή τις υποδείξεις του για την ποιότητα του κώδικά σας, μια και θα βρεθεί στο στοιχείο του. Θα ξεκουμπιστεί κάποια στιγμή, δεν θα ξεκουμπιστεί;

(image) (image)Ζαχαριομπλουζάκια και Ζαχαριοκούπες, αν δεν το ξέρατε.

Mon, 28 Mar 2011 12:31:00 GMT

Καλοκαίρι έρχεται, και είπα να σας το θυμίσω. Πριν από αρκετό καιρό ειχα φτιάξει στο Cafepress μερικά μπλουζάκια και κούπες (και κάτι άλλα πιό τολμηρά, μπείτε και δείτε) με Ζαχαριοθεματολογία. Βασικά τα πρώτα τα έφτιαξα για μένα, μια και αγόρασα τα... δημιουργήματά μου αμέσως μετά. Είπα όμως να σας ενημερώσω, μήπως τυχόν θέλετε να γίνετε μέλος της μεγάλης παρέας των "αντιφρονούντων" πληροφορικάριων στην Ελλάδα (και να το δείχνετε). 

Αν θέλετε λοιπόν να ψωνίσετε οτιδήποτε, ή να μου δώσετε καμμιά ιδέα να φτιάξω καινούρια, ροβολήστε στο http://www.cafepress.com/triakilakodika

Δειγματοληπτικά ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω.


Σε αυτή την κούπα πίνω τον καφέ μου εδώ και ΠΟΛΥΥΥ καιρό. Μόνο ένας-δυο πελάτες έχουν παρατηρήσει τι γράφει, και δεν το πολυκατάλαβαν. Είναι safe for work, ειδικά αν ο project manager σας δεν έχει χιούμορ. Αν πάλι ΕΧΕΙ χιούμορ, θα σας ρωτήσει από πού την πήρατε και θα πάρει δύο για να πίνει στη μία όταν είναι άπλυτη η άλλη.

(image)


Αυτή την έφτιαξα για τον πιτσιρικά μου (τον πρώτο). Την έβγαλα σε κορμάκι (για μωρό) και σε t-shirt για μεγαλύτερο παιδάκι. Είχε φοβερή επιτυχία όταν τον σύστηνα σε αντίστοιχους βαρεμένους του κλάδου, σαν κι εμένα. Sorry, no C# version yet. 

(image)


Αυτή την μπλούζα τη φόρεσα 2 χρόνια ωσπου έλιωσε από τα πλυσίματα. Και πάλι, πολλοί την είδαν, λίγοι την κατάλαβαν. Αυτοί όμως που την κατάλαβαν γέλασαν πολύ. Συνήθιζα να παρευρίσκομαι σε meetings με πελάτες φορώντας την. Δεν με απέλυσε κανείς (ακόμα). 

(image)


Bonus #1: Ο πιτσιρικάς σε παλαιότερη εποχή, με την μπλούζα, επί το έργον. Και στην άκρη του κάδρου μισός εγώ που ξέρω vb.net καλύτερα από τον μπαμπά του αμέσως κοντινότερου πιτσιρικά. Λογικό, αν σκεφτείς οτι οι πιθανότητες να βρεις κάποιον που να ξέρει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ από vb.net στην παραλία είναι απειροελάχιστες.

(image)

Bonus #2: Μελετηρός από μικρός. Δεν του το έδωσα εγώ, μόνος του το βρήκε, το έβαλε μπροστά του και άρχισε να το ξεφυλλίζει!

(image)

(image) (image)Ζουν ανάμεσά μας #2: Ο Juniorπρογραμματιστέκθαμβος

Fri, 25 Mar 2011 22:43:00 GMT

Είναι ο πιτσιρικάς που κυκλοφορεί με γουρλωμένα μάτια γεμάτα απορία και ένα φωσφορίζον ερωτηματικό να φεγγοβολάει διαρκώς πάνω από το κεφάλι του, το οποίο γενικά διατηρεί εξαιρετικά μεγάλο κενό χώρο. Είτε διατηρεί κάποιου είδους συγγένεια με το αφεντικό, είτε την ημέρα της πρόσληψής του ο υπεύθυνος HR είχε καταναλώσει κάποιο είδος παραισθησιογόνου μανιταριού. Το προσωπικό του ρεκόρ stand-alone συγγραφής κώδικα χωρίς να σηκώσει το τηλέφωνο και να ρωτήσει κάτι που θα έβρισκε στο μισό χρονο αν έκανε μια-δυο αναζητήσεις στο google είναι ΔΥΟ γραμμές, η μία εκ των οποίων είναι το declaration κάποιας μεταβλητής και η άλλη ειναι κενή.

Τα projects που αναλαμβάνει του φαίνονται αδιακρίτως "δύσκολα" και φυσικά δεν αναλαμβάνει την περάτωσή τους αν δεν είναι απολύτως σίγουρος για το αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, είναι ένας από τους φανατικότερους υποστηρικτές του pair programming, αρκεί ο άλλος του pair να είναι ο προϊστάμενός του (και να γράφει τον κώδικα ενώ αυτός κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πιό καλά - ερωτήσεις).

Σημειώνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε μπλοκάκι οπου αριθμεί βήματα και περιγράφει περιφραστικά μέσα σε παρενθέσεις τα σχόλιά του "για να θυμάται την επόμενη φορά". Περιέργως, ποτέ δεν υπάρχει "επόμενη φορά" που να είναι απολύτως όμοια με την προηγούμενη (και ακόμα και να υπήρχε, άντε βρες την μέσα σε 50 γεμάτα μπλοκάκια). Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του paperless office initiative.

Συνήθως δεν γνωρίζει ούτε καν την έννοια του loop, οπότε το να διορθώσει κανείς τον κώδικά του χρησιμοποιείται εναλλακτικά ως τιμωρία αντί του κλασικού μαυροπίνακα. Οι έννοιες «μεταβλητή», «configuration», «resource» του είναι επίσης άγνωστες κάνοντας το στυλ γραφής του να επαναπροσδιορίζει τον όρο “hard coded” με το χειρότερο δυνατό επαναπροσδιορισμό. Ο κώδικάς του τυγχάνει διθυραμβικών κριτικών από το αφεντικό, κυρίως γιατί είναι ΠΟΛΥΣ.

Δεδομένων των γνωρισμάτων του, ο Juniorπρογραμματιστέκθαμβος έχει μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον γεμάτο εντυπωσιασμούς προϊσταμένων, αποποιήσεις ευθυνών και έμμεσου χωσίματος λόγω ασχετοσύνης διαστάσεων υπέρβαρου μαμούθ με γιγαντισμό που μόλις έφαγε πολύ – το οποίο λαμπρό μέλλον παράλληλα σκοτεινιάζει με ευθέως αναλογικό τρόπο το μέλλον των υπόλοιπων μελών της ομάδας του. 

(image) (image)Ζούν ανάμεσά μας #1: Ο μεγαλοτεχνοεπιχειρηματικός

Thu, 24 Mar 2011 14:13:00 GMT

Ο μεγαλοτεχνοεπιχειρηματικός είναι ο (συνήθως μέσης ηλικίας, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο) τύπος που συχνά βρίσκεται από πάνω σας, οργανωτικά ή και κυριολεκτικά, με την έννοια ότι τις περισσότερες φορές βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κεφάλι σας, αγωνιώντας για το πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που προέκυψε και το οποίο ο ίδιος δεν έχει απολύτως καμία ελπίδα να λύσει, μια και "ασχολείται με business" (χωρίς αυτό να του απαγορεύει να σας micromanagάρει ανελέητα και άσκοπα, γιατί "θέλει να έχει τον έλεγχο"). Συνήθως δεν ξέρει τι ακριβώς πουλάει η επιχείρηση / το τμήμα που διευθύνει ή τι κάνουν "όλοι αυτοί που πατάνε πλήκτρα εκεί μέσα" όλη μέρα.

Ο μεγαλοτεχνοεπιχειρηματικός θεωρεί οτι το κουμπί "reply" στο email του είναι ένα διαβολικο΄κατασκεύασμα, κυρίως γιατί μόλις το πατάει, το σύστημα περιμένει από αυτόν να ΓΡΑΨΕΙ κάτι. Δεν απαντάει στα emails ή απαντάει με δυο εβδομάδες καθυστέρηση και πάντοτε έχοντας αρχίσει νέο μήνυμα με subject το όνομά του. Το μήνυμα συνήθως είναι copy/paste από το text file που ετοίμασε η γραμματέας του πληκτρολογώντας τα περιεχόμενα που ιδιοχείρως είχε γράψει σε κόλα αναφοράς προηγουμένως.

Η επαφή του με τις τρέχουσες τεχνολογίες περιορίζεται στο farmville.

Θεωρεί "χάσιμο χρονου" τη συμμετοχή σε online κοινότητες και φυσικά εμφανίζεται σε αυτές μόνο για να λύσει τα προβλήματά του, με nickname που επιμελώς έχει επιλεχθεί ώστε να μην αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα (γιατί «τι θα πει ο κόσμος»), και με την τυπική διαδικασία συγγραφής μηνύματος με θέμα "HELP PLZ" και κυρίως κείμενο "DEN PAIZEI TO SQL BOITHEIA!!!", συνήθως σε λάθος θεματική περιοχή. Ενιοτε δημοσιεύει παρόμοια requests σε forums που ασχολούνται με τη δημιουργία χειροτεχνιών από ανακυκλώσιμα υλικά, γιατί "όλοι κομπιουτεράδες είναι".

Οι πελάτες τον αγαπούν, γιατί βρίσκεται κοντά τους σε όρους ασχετοσύνης και άρα μιλάνε συνήθως την ίδια γλώσσα.

(image) (image)Διάσημες φράσεις #5: “Μα ο άλλος μου ζητάει τα μισά λεφτά για την ίδια δουλειά”

Wed, 23 Mar 2011 10:05:00 GMT

Η «ίδια δουλειά» φαίνεται να είναι μια έννοια με διαφορετικές ερμηνείες για διαφορετικούς ανθρώπους. Κάτι, δηλαδή, σαν τον Κόμη Δράκουλα. Αλλοι πιστεύουν ότι ζεί ανάμεσά μας και ενίοτε σουφρώνει αποθέματα αιμοδοσίας από νοσοκομεία για να μην καρφώνεται, άλλοι ότι ήταν ιστορικό πρόσωπο που η ιστορία του έγινε παραμύθι, άλλοι ότι είναι ο Κρίστοφερ Λι και μας δούλευε οτι ήταν και καλά ηθοποιός και άλλοι ότι στην πραγματικότητα τον λέγανε Θανάση και ήταν κομμωτής σκύλων. Ανάλογα με τα απωθημένα του ο καθένας. Για σένα, «ίδια δουλειά» σημαίνει «ίδια αρχιτεκτονική», «ίδια δυνατότητα συντήρησης», «ίδια ποιότητα κώδικα», «ίδια τεκμηρίωση», «ίδια standards», «ίδια απόδοση». Για τον πελάτη, «ίδια δουλειά» σημαίνει «ίδιο οπτικό αποτέλεσμα».  Τέλος. Αν εσύ έχεις μια φόρμα καταχώρησης με πέντε πεδία και ένα μικρό κουμπάκι που γράφει “Save” και ο «μισά λεφτά» παρουσιάσει στον πελάτη μια ΟΜΟΙΑ φόρμα με τα ΙΔΙΑ ακριβώς πεδία, αλλά η οποία θα έχει ένα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ, διαφορετικού χρώματος κουμπάκι που να γράφει “Save Now” τότε όχι μόνο είναι η «ίδια δουλειά», είναι και «καλύτερη». Το οτι όταν πατηθεί το κουμπάκι του «μισά λεφτά» ανοίγει cursor στον πίνακα των 1000000 εγγραφών και κάνει update μία μία όλες τις εγγραφές διαβάζοντάς τις από το αντίστοιχο temporary table στο οποίο αποθήκευσε ολες τις εγγραφές του in-memory result set το οποίο είχε κάνει retrieve πρίν ανοίξει η φόρμα (για καλό και για κακό), και ο κώδικας που το κάνει όλο αυτό βρίσκεται σε ένα μεγάλο shared function 2000 γραμμών χωρίς σχόλια που χρησιμοποιεί αποκλειστικά global variables με ονόματα του τύπου «mbrfx1_a2» δεν ενδιαφέρει κανέναν. Εξάλλου ο πελάτης είδε το mockup. Και εσύ είσαι άνεργος. Για άλλη μια φορά. [...]Διάσημες φράσεις #4: "Δεν γίνεται να παίρνεις περισσότερα από όσα παιρνω εγώ!"

Tue, 22 Mar 2011 11:25:00 GMT

Αύξησης αίτηση, συνέχεια: Μπορεί να κάνεις περισσότερα από όσα κάνουν ως σύνολο το αφεντικό, οι 3 γραμματείς του, οι 5 βοηθητικοί παρατρεχάμενοι γενικών καθηκόντων που γυρίζουν σαν σβούρες γύρω γύρω καταναλώνοντας απίστευτες ποσότητες καφέ και παράγοντας εξίσου απίστευτες ποσότητες χαμένων ανθρωποωρών, όμως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να πάρεις περισσότερα χρήματα από όσα παίρνει ο προϊστάμενός σου!

Ο οποίος, φυσικά, δεν προτιθεται να ζητήσει αύξηση εντός της επόμενης χιλιετίας, μια και τα bonus και τα εταιρικά ωφέλη που λαμβάνει είναι υπερτριπλάσια του μισθού του (και τα οποια, φυσικά, δεν μετράνε). Συνεχίζεις λοιπόν να έρχεσαι στη δουλειά με το ΔΙΚΟ σου αυτοκίνητο, να κάνεις εταιρικές κλήσεις από το ΔΙΚΟ σου κινητό τηλέφωνο και φυσικά να έχεις το ΔΙΚΟ σου laptop για εκτός έδρας εργασίες (για να μην αναφέρω τα αεροπορικά εισιτήρια αν ταξιδεύεις εξωτερικό). Τι; Δεν είσαι ικανοποιημένος με τα 799 ευρώ καθαρά το μήνα (ο ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ μισθός του προϊσταμένου σου είναι 800); Ε, είσαι τουλάχιστον αχάριστος!

(image) (image)Διάσημες φράσεις #3: "Αν ωφεληθούμε, θα ωφεληθούμε όλοι"

Sun, 20 Mar 2011 17:32:00 GMT

Σενάριο: Εχεις φέρει στην εταιρία περίπου 100 τεχνολογικές καινοτομίες μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, αυξάνοντας την παραγωγη κατά 300%. Εχεις υλοποιήσει επιτυχώς 20 projects τον τελευταίο χρόνο, τα οποία οδήγησαν σε τριπλασιασμό των καθαρών κερδών της εταιρίας. Λόγω των εξαιρετικών σου επιτυχιών, ζητάς δειλά και συγκρατημένα μια μικρή αύξηση (στα μεικτά σου). Να συνεχίσω;

(Αν περιμένεις να συνεχίσω, τότε δεν έχεις ακούσει ΠΟΤΕ ως τώρα τη Διάσημη Φράση #3. Τυχερέ.)(image) (image)Διάσημες φράσεις #2: "Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε"

Sat, 19 Mar 2011 18:41:00 GMT

Σενάριο: 

Μόλις έχεις τελειώσει ένα επιτυχές port σε asp.net μιας εφαρμογής που είχε φτιαχτεί σε J2EE / Postgres, ταυτόχρονα ανακατασκευάζοντας μια κακοσχεδιασμένη βάση δεδομένων και ξαναγράφοντας το 30% της εφαρμογής από την αρχή ωστε να κάνει αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα έπρεπε να κάνει. Εχεις τελειώσει όλα τα unit tests και έχεις κάνει και το application testing μόνος σου. Στο τέλος της εργασίας σου, έδωσες στο αφεντικό, στη γραμματεία και στην καθαρίστρια πρόσβαση να δούν την εφαρμογή, και συνολικά αναλώθηκε χρόνος ενος ανθρωποτετάρτου. Ανακάλυψαν ένα bug (ένα κουμπάκι δεν ήταν τόσο πράσινο όσο θα θέλανε).

Οταν όμως ειναι να δοθούν τα εύσημα, το αφεντικό θα πάρει τη δόξα, η γραμματέας αύξηση, η καθαρίστρια καινούρια σκούπα και εσύ ένα καινούριο project. Γιατί "ολοι μαζί τα καταφέραμε".

(image) (image)Διάσημες φράσεις #1: "Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση"

Sat, 19 Mar 2011 18:27:00 GMT

Η δημοφιλής αυτή φράση εκφράζεται συνήθως σε καταστάσεις διαφωνίας, όταν όλα τα μέρη που διαφωνούν αδυνατούν να συμφωνήσουν (ωραία επεξήγηση, ε;), και ο συντονίζων τη συζήτηση αναζητά συνήθως ένα γρήγορο τρόπο να φτάσει σπίτι του για να δει τις ειδήσεις των 9.

Αν το παραπάνω είναι αλήθεια, τότε θα βρισκεται κάπου στη μέση! Το σωστό ειναι σωστό, το λάθος λάθος, τα σύκα φέρνουν διάρροια και η σκάφη έχει καταργηθεί. So there.


Παράδειγμα (βγαλμένο από τη ζωή)

Project Manager: 

Χρειάζεται να επεκτείνουμε το λογισμικο μας ωστε να υποστηρίζει δορυφορικό instant messaging, υποβρύχια transactions και εξαγωγή δεδομένων σε τριάντα διαφορετικούς τύπους αρχείων, εκ των οποίων οι πέντε θα είναι αρχεία ήχου που θα παράγονται με λογισμικό σύνθεσης ομιλίας (το οποίο θα κατασκευάσουμε εμείς).

Developer

Για να πετύχω τα ζητούμενα, χρειαζομαι 24 μήνες χρόνο, αύξηση 100% στα καθαρά μου και κανένα άλλο project να με απασχολεί σε αυτό το διάστημα.

Project Manager

Ανεκδιήγητο! Θα το κάνεις μαζί με τα 30 άλλα projects που τρέχουν, θα δουλέψεις υπερωρίες ανευ αποδοχών και αν δεν το παραδώσεις στην ώρα του θα απολυθείς!

Αφεντικό

Κύριοι, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.


Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει να πει το αφεντικό είναι ότι:

1. Θα κάνουμε όλα αυτά που ζητάει ο project manager.

2. Δεν θα δώσουμε τίποτα από αυτά που ζητάει ο developer.


Και, φυσικά, εφοσον ο μέσος όρος του 100% + 0% είναι 50%, έχουμε βρει την απόλυτη αλήθεια, η οποία είναι κάπου (ή ακριβώς) στη μέση.

Τώρα ξέρετε πώς ολοκληρώνονται τα επιτυχημένα projects που συνοδεύονται από πλήρη ανανέωση του τμήματος R&D μετά τη λήξη τους.


(image) (image)Πού χάθηκε ο Ζαχαρίας;

Sat, 19 Mar 2011 18:15:00 GMT

Χμ. 

Μετά από δύο παρά κάτι χρόνια απουσίας, και δεδομένου του ότι πραγματικά με ΖΑΛΙΣΑΤΕ (σας ευχαριστώ, σμουτς), οφείλω να τεκμηριώσω, τουλάχιστον, τα αίτια της απουσίας μου.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Powerpoint που τόοοοσο αγαπάτε, συνέβησαν τα εξής:

- Απέκτησα γιο (αυτό το ξέρατε)
- Εκανα διάφορα επαγγελματικά ανοίγματα που ελάττωσαν (και συνεχίζουν να το κάνουν) κατά πολύ τον ελεύθερό μου χρόνο.
- Επαθα μια μίνι υπερκόπωση.
- Επαθα και άλλη μία.
- Και άλλη μια.
- Εκανα δεύτερο γιο.
- Νέα υπερκόπωση pending.

(Α, συμμετείχα και σε διάφορα σημαντικά και μη projects, μια και καταφέρνω ακόμα να κάνω το ακατόρθωτο. Το ρητό είναι "μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς ανθρώπους για λίγο καιρό ή λίγους ανθρώπους για πολύ καιρό". Εγώ έχω καταφέρει να κοροϊδέψω ΠΟΛΛΟΥΣ  ανθρώπους για ΠΟΛΥ καιρό ώστε να πιστεύουν οτι είμαι developer. Καλά να πάθετε, πελάτες μου :))

Το ξέρω οτι αυτά δεν είναι επαρκείς δικαιολογίες. Επίσης ξέρω ότι αν δημοσιεύσω μόνο αυτό και τίποτα άλλο, όσοι ξέρετε (ή μπορείτε να βρείτε) πού μένω, θα επιδοθείτε στο δημοφιλές σπορ εκτόξευσης ώριμων ζαρζαβατικών στα παράθυρά μου (τα οποία θα ξαναπέσουν πάνω σας, βέβαια, μια και μένω ψηλά και δεν φτάνετε). 

Οπότε, για να εξιλεωθώ, θα σας δώσω στις επόμενες μέρες....ο,τι έχω. Δεν μπορώ να υποσχεθώ για σταθερή ροή ή νέα επεισόδια άμεσα, όμως θα κάνω ο,τι μπορώ. Εντάξει, δεν είναι το comeback που θα περίμενε κανείς, είναι όμως κάτι και αυτό, ε;

Φιλιά και σας ευχαριστώ ΘΕΡΜΑ όλους σας για την αγάπη σας όλο αυτό τον καιρό της "απουσίας" μου!
(image) (image)ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 36: Τα βιβλία είναι επικίνδυνα σε λάθος μάτια.

Fri, 03 Jul 2009 00:06:00 GMT

Ενα από τα πιό δυσάρεστα γεγονότα που μπορεί να συμβεί σε ένα developer που βρίσκεται σε δημιουργικό οίστρο στη μέση της ημέρας, έχοντας φτάσει κοντά στο να λύσει ένα δύσκολο bug που περιλαμβάνει 33 classes και 15 functions μοιρασμένες σε 8 tiers κρατώντας σημειώσεις στο μυαλό του (οι developers σιχαίνονται τα σημειωματάρια) είναι η φοβερή και τρομερή ΚΑΤΚΑ (Καταραμένα Αποσυντονιστική Τηλεφωνική Κλήση Αφεντικού). Η ΚΑΤΚΑ έχει πολλές διαφορετικές παραλλαγές, όπως όλοι έχετε σίγουρα βιώσει, εκ της οποίας η πιό άσχημη είναι κατά κανόνα αυτή που συμβαίνει στο Ζαχαρία σήμερα. ΔΤΦ: (Ξεφυσώντας σαν πιγκουίνος στον Ισημερινό) Παρακαλωωωωωωωωω...ΧΥΠ: Ζαχαρία, ο Χοντρολεφτάς Υποσχετόπουλος είμαι...ΔΤΦ: ΤΟ ΞΕΡΩ αφεντικό, έχω αναγνώριση κλήσης.ΧΥΠ: Ναι ε; Και γιατί λες "παρακαλώ" τότε λες και δεν ξέρεις ποιός είναι;ΔΤΦ: (Προσπαθώντας να συγκρατήσει στο κεφάλι του όλες τις εναλλαγές τιμών 30 μεταβλητών ταυτόχρονα) Αφεντικό, έχω δουλειά αρκετή, θα σε πειραζε να..ΧΥΠ: Ναι, ναι. Απλά όταν λες "αναγνώριση κλήσης" εννοείς τον αριθμό ή το όνομα...ΔΤΦ: (Εχοντας χάσει ήδη τις πρώτες 15 μεταβλητές από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του) Τον ΑΡΙΘΜΟ, αφεντικό, ξέρω ποιό είναι το εσωτερικό σου, αλλά πραγματικά είμαι στη μέση μιας...ΧΥΠ:  Οχι, απλά επειδή όταν τα πήραμε τα τηλέφωνα μας είπαν οτι θα έχουν και οθόνη, αλλά δεν μου εξήγησε κανείς τι κάνει και υπέθεσα οτι ήταν μόνο για να βλέπουμε την ώρα και...ΔΤΦ: (Καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να συγκρατήσει τουλάχιστον τις τελικές τιμές) Δεν ξέρω για τι μου μιλάς αφεντικό, αλλά το θέμα είναι οτι έχουμε κάποια bugs και πρέπει να λυθούν και..ΧΥΠ: Μα γι'αυτό σε ήθελα! Ελα λίγο από το γραφείο μου να συντονίσουμε κάποια πράγματα! Καλά το φανταστήκατε. Από όλες τις ΚΑΤΚΑ η πιό σιχαμερή είναι η ΚΑΤΚΑ-ΓΑΜΑΤΕΝΤΑ (Γραφείο Αφεντικού Με Αφορμη Το Εργο Να Τελειώνει Αμεσα). Οχι, δεν βρίζουμε, αρκτικόλεξο (sic) είναι! Και ο Ζαχαρίας οδεύει με βαριά βήματα προς το γραφείο του Χοντρολεφτά Υποσχετόπουλου, έχοντας χάσει οριστικά τον ειρμό του, με πλήρη επίγνωση του οτι θα του κοστίσει ένα δίωρο περίπου [...]Ψηφοφορία: Θα αγοράζατε βιβλίο με τις περιπέτειες του Ζαχαρία;

Fri, 10 Oct 2008 10:01:00 GMT

Πολύς κόσμος με ρωτάει αν θα εκδοθεί βιβλίο με τις "Περιπέτειες του Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω". Αντί λοιπόν να το σκέφτομαι μόνος μου, είπα να δω τι σκέφτεστε εσείς. Αν θέλετε, ρίξτε την ψήφο σας εδώ: http://www.polldaddy.com/poll.aspx?p=985500 (multiple choice...(read more)(image) (image)ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 35: Η παραγωγικότητα απαιτεί θυσίες

Sat, 04 Oct 2008 16:18:00 GMT

ΦΑΑΑΑΠ (Γκλουπ γκλουπ) Κλικ. Μπιπ! (Γκλουπ γκλουπ) Σβιιιιιιιιιινγκραπαγκραπαγκραπαγκραπαγκραπαγκραπα ΓΚΑΠ! Σβιιιιιιιινννννν (Γκλουπ γκλουπ) ΤσικιτσικιτσικιτσικιτσικιΤΑΠ. Κλικ κλικ. Κλικ. Κλικ. (Γκλουπ γκλουπ) Κλικκλικλικκλικκλικκλικκλικ! Ταπ ταπ ταπ ταπ...(read more)(image) (image)Famous Last Words

Sun, 25 May 2008 11:26:00 GMT

Οι "διάσημες τελευταίες λέξεις" είναι δημοφιλείς στον κινηματογράφο και ειδικά στις ταινίες περιπέτειας. Αυτό που δεν έχετε καταλάβει όμως, είναι οτι η Πληροφορική στην Ελλάδα (και όχι μόνο) είναι μια καθημερινή περιπέτεια που ξεπερνάει την φαντασία και του πιό ταλαντούχου σεναριογράφου. Ως εκ τούτου, οι "διάσημες τελευταίες λέξεις" εφαρμόζονται ΤΕΛΕΙΑ και στο συγκεκριμένο τομέα. Ιδού:...(read more)(image) (image)Ευχαριστώ!

Fri, 23 May 2008 22:22:00 GMT

Θερμά ευχαριστήρια στην εκπομπή "Ψηφιακή Ελλάδα" που μεταδίδεται από την ΕΤ1 και στο Νικο Βασιλάκο για την παρουσίαση των ιστοριών του Ζαχαρία. (Δουλεύω πολύ τελευταία και άργησα να το πάρω χαμπάρι, με ενημέρωσε όμως ο cgeo ). Θα την κάνω όμως την παρατήρησή...(read more)(image) (image)Επικοινωνία

Mon, 19 May 2008 23:48:00 GMT

Ανακάλυψα, με τρόμο, οτι στο νέο skin που έβαλα υπάρχει ένα προβληματάκι με την υποβολή σχολίων. Κοινώς, όσο και να θέλετε να βρίσετε, φωνάξετε, κλάψετε ή γελάσετε, μάλλον δεν μπορείτε να το κάνετε. Το προσωπικό της Τρια Κιλά Κώδικα δουλεύει πυρετωδώς...(read more)(image) (image)INTERLUDE: Eπείγον - ο ορισμός

Mon, 12 May 2008 23:13:00 GMT

Επείγον". Αν είστε software developer, έχετε ακούσει τη λέξη αυτή πιθανότατα περισσότερες φορές από το σύνολο των γραμμών του κώδικα που έχει γράψει ποτέ όλη η γενιά προγραμματιστών COBOL της τελευταίας τριακονταετίας (και η COBOL ειναι μια φλύαρη γλώσσα, ευτυχώς που δεν μιλάει πολύ τελευταία). Πότε όμως η λέξη αυτή αποκτά πραγματικά το νόημα που της αποδίδεται; Ας δούμε ορισμένες υποδειγματικές κατηγοριες επείγοντος προκειμένου να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι και να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: ...(read more)(image) (image)INTERLUDE: Μικρός οδηγός για τις συναντήσεις developers με πελάτες

Tue, 25 Mar 2008 11:25:00 GMT

Δυστυχώς ορισμένες φορές είστε αναγκασμένοι να πιείτε το πικρό αυτό ποτήρι. Ο project manager σας δεν είναι αρκετά καταρτισμένος τεχνικά, το έργο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και προκειμενου να υπάρξει κάποια σωστή εκτίμηση είναι απαραίτητη η παρουσία σας στις πρώτες συναντήσεις με τον πελάτη. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που εκλαμβάνονται ως καλό (υπάρχει και κακό; ) savoir-vivre σε αυτές τις συναντήσεις, και καλό θα είναι να μην τα αγνοείτε....(read more)(image) (image)