Subscribe: sztahanov
http://sztahanov.blog.hu/rss
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Hungarian
Tags:
ami  egy  google  hogy  index  lehet  meg  microsoft  mint  már  még  nem  persze  tudja  viszont  web  webkettes  és  így 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: sztahanov

sztahanov

Published: Mon, 05 Feb 2007 14:48:26 +0100

Last Build Date: Sun, 18 Feb 2018 06:25:10 +0100

Copyright: ©2018 blog.hu
 Life on Vista

Mon, 05 Feb 2007 14:48:26 +0100

Most éppen itt búvópatakozunk, kísérleti Vista-telepítés formájában.

(image) (image) (image) (image)
Brékin

Mon, 09 Oct 2006 10:36:37 +0200

Megszakítjuk nemadásunkat, mert történelmi mérföldkő nyílt az informatikában, szeptember végén frissült egyet a Maxthon (1.5.7 build 82), méghozzá úgy, hogy immár működik a Google Toolbar, és ez nagyobb dolog, mint a kakaó feltalálása óta bármi, így végre megint normális böngészőt használhatok. Hurrá!

Köszönöm, hogy megoszthattam.

(image) (image) (image) (image)
Útelágazás

Mon, 12 Jun 2006 13:19:51 +0200

Szóval most már hivatalos, hogy a webkettes témák átköltöznek a sztahanovról a Webisztánra, viszont nem csukom be a ezt a blogot, mert van jó pár dolog, ami ott nem fér el, így idekívánkozik, szóval itt ritkábban, de lesz élet a jövőben is, tartsátok szárazon az RSS-olvasókat, a napi élet viszont odaát.

(image) (image) (image) (image)
Web 2.0 Symposium live

Sun, 28 May 2006 23:05:00 +0200

A konferencia szimpózium alatt ezúttal nem valószínű, hogy bloggolni fogok, de szerencsére ha követni akarjátok az eseményeket, azt több blogon megtehetitek:

És most Psycho.

(image) (image) (image) (image)
FlexGo - Microsoft kártyás modell a csóró PC-piacokra

Tue, 23 May 2006 10:04:12 +0200

Hát ez a Microsoft Pay-As-You-Go Personal Computing elég borzalmasan hangzik. (Fejlődő országokban értékesíténenek PC-ket alacsony kezdőköltséggel, viszont a használatért havidíjat kellene fizetni előre, pre-paid kártyával, kb. mint a Pannon Praktikum). Van ugye a MIT-Negroponte-féle 100 dolláros laptop, azon persze nincs Microsoft szoftver, pfuj, utálják is:

"The last thing you want for a shared-use computer is for it to be something without a disk, and with a tiny little screen... If you are going to go have people share the computer, get a broadband connection and have somebody there who can help support the user. Geez, get a decent computer where you can actually read the text and you're not sitting there cranking the thing while you're trying to type."

Ezt Bill Gates mondta még márciusban. Ugyanakkor persze nem lehet kimaradni a fejlődő országok óriási piacáról. A Microsoft először mobiltelefonokra építve képzelte el a harmadik világ felgépesítését, aztán jött az Origami, ami 600-1000 dollár közötti árával azért nem biztos, hogy tarolni fog Afrikában. És most itt a - Brazíilában már egy éve tesztelt - FlexGo, ami egyébként nemcsak a fejlődő világban, hanem az USA-ban is sikeres lehet. Azt mondják, a világon kb 1 milliárd ember van, aki nem keres eleget egy saját PC vásárlásához, de ahhoz igen, hogy egy ilyen konstrukciót meg tudjon engedni magának. Ja, és a FlexGo szoftverkalózkodást is segít visszaszorítani (legalábbis az alapszoftverek esetében).

(image) (image) (image) (image)

Mon, 22 May 2006 11:20:08 +0200

(image) Arthur Conan Doyle 147 éve született, engem pedig egyre inkább az izgat, hogy mi alapján válogatja ki a Google az ünnepelt születésnapokat?

(image) (image) (image) (image)
Az elitcsapda

Mon, 22 May 2006 11:11:42 +0200

Josh Kopelman VC-blogger írt egy érdekes posztot 53,651 címmel egy-két hete, amiben azt állítja, hogy túl sok olyan startup van, akik a webkettő-geek réteget célozzák be, és ez veszélyes. Egész pontosan Michael Arrington webkettes hírblogjának, a Techcrunchnak a közönségéről van szó (53,651 előfizető, bár nekem csak 47,316-ot mutat, mindegy).

Ha egy startup termékéről Arrington pozitív kritikát ír, akkor a Techcrunch olvasóinak jelentős része - 5-25 ezer felhasználó - átkattint és kipróbálja azt. Ez viszont már egy jelentős felhasználói bázis a startupnak. De ezek nem mainstream felhasználók, hanem geekek, a webkettes elitalakulat. De miért is baj ez?

Egyrészt a geekek által küldött visszacsatolás torz - ne felejtsük, hogy béta szolgáltatásokról van szó, nem véglegesekről. A másik, fontosabb baj az, hogy abból, hogy ez az első tízezer juzer megvan két nap alatt, egyáltalán nem lehet arra következtetni, hogy a többi tízezer is jönni fog - szegény VC nem tudja megbecsülni jól a potenciált. Az elitcsapat lelkes, de szűk réteg, a szakadék közöttük és a mainstream felhasználók között túl széles. Ráadásul az elit - mivel mindent hajlamos kipróbálni - nem marad meg hosszú távon.

A szolgáltatások irányát is döntően befolyásolja ez a szűk, de aktív és hangos (blogokban is aktív) célközönség, egyszerűen geekebbek lesznek a kelleténél, kisebb az esélyük az átlagos juzer elérésére. Nem veszik észre, hogy túl kicsi lesz a későbbi potenciális célközönség, mert az elején minden szép és jó. Később viszont képtelenek down-geekesíteni a szolgáltatást.

(Itthon szerencsére nincs ilyen probléma, remléhetőleg senki nem fog 100 emberre optimalizálni szolgáltatást.)

A dolog persze nem tűnik ennyire fekete-fehének az elmúlt héten generált feedback tükrében. A down-geekesítés problémája egy szolgáltatás életciklusának egy adott pontján természetes, tervezett is lehet, a geekek által a szolgáltatásba pumpált tartalom pedig segíti a szélesebb elterjedést is. (Amúgy az USA-ban is vannak olyan települések, ahol az iPod ismeretlen, és a reklámok alájn nem szerepelnek URL-ek: néhány érdekesebb follow-up.

(image) (image) (image) (image)
Lekvár, fagyi, nyúl

Fri, 19 May 2006 19:53:00 +0200

Az Index ezúttal sok kifelé, blogokra mutató linkkel megtűzdelt cikket hozott Kirúgtak a blogom miatt címmel, hálás téma, de most sincs benne köszönet. (A blogok érdekes kis rovarok, de nehogy már visszabeszéljenek!)

Update: visszabeszélnek mégis! A szemetek!

Disclaimer: bevallom, engem a konkrétan kinek van igaza kérdésnél sokkal jobban érdekel a reláció/interakció az Index és a blogoszféra között, hogy miért ilyen, amilyen, és meddig tudja, akarja tartani az Index ezt a lekezelő hangnemet. Meglássuk.

Update2: és a sesblogot is ez érdekli, igen.

(image) (image) (image) (image)

Thu, 18 May 2006 17:13:25 +0200

Ha beírom a Google-ba, hogy 29 mpg, akkor a Google Calculator vajon miért km/l-ben adja vissza az eredményt l/100km helyett?

(image) (image) (image) (image)

Thu, 18 May 2006 09:42:00 +0200

Windows Live Search - így fogják hívni a Microsoft új desktop/intranet keresőjét. Persze, így hívják a webes keresőt is már egy ideje. Hah, akkor ez valójában egy termék, csak... nem, szögezi le a Microsoft, ez bizony két külön termék. (Érdekes adat: George Foreman - híres amerikai bokszoló - mind az öt fiának a George keresztnevet adta.)

(image) (image) (image) (image)

Wed, 17 May 2006 16:56:04 +0200

Haha, és végre tudja a két monitort, az ablakokat szépen monitoronként pakolja! (Ld. illusztráció!) És ha nem unistallálod, nem törli ki a Start menüt!
(image)

(image) (image) (image) (image)

Wed, 17 May 2006 13:58:40 +0200

Kijött az új Entbloess, amit időközben - ki tudja, miért - átneveztek Reflex Visionre. Ez ugye az a szoftver, ami arra való, hogy arcukra fagyasszuk a mosolyt expozéjukkal hencegő mekes ismerőseinknek. (Másra én se használom.) Gyorsabb lett, más újdonságot nem nagyon találok benne.

(image) (image) (image) (image)

Wed, 17 May 2006 12:56:28 +0200

Az AOL Uncut szolgáltatása kapcsán - ami a YouTube pofátlan koppintása - írja Michael Arrington, hogy a nagyokra egyre inkább az jellemző, hogy újdonságok helyett bevált webkettes startupötleteket klónoznak, kivéve persze a Microsoft, ami megint valami saját dolgot grundol. Ez mondjuk túlzás, szerintem nem baj a kreatív másolás, sőt, a szolgáltatások is remixkultúrában élnek, ilyen direkt lopást meg nem tudok sokat felidézni.

(image) (image) (image) (image)

Wed, 17 May 2006 12:04:22 +0200

Még a web2konfról: s.k. megmondja jól, és egyébként igen.

(image) (image) (image) (image)
Megújul a világ legjobb böngészője

Wed, 17 May 2006 10:29:00 +0200

(image) Heteken belül megjelenik házikedvenc böngészőnknek, a Maxthonnak új, kettes verziója. Aminek épp itt az ideje, mert a kilences Opera kezdi megközelíteni használhatóságban - bár természetesen a Maxthon superdraganddropját még messziről se ugatja. 

A Maxthon kínai böngésző, Ázsiában meglehetősen népszerű (55 millió letöltés fölött), mindazonáltal bizonyos európai szubkultúrákban is megfigyelhető jelenléte. Az IE motorja fölé épül, így az oldalak úgy jelennek meg, mintha IE-ben lennénk, de egy csomó extra featúra van beleépítve, mint pl. hirdetés- illetve popupblokkolás, multitab browsing, és a valaha látott legkönnyebben használható egérgesztusok, közöttük a superdragandrop, amivel a másodperc törtrésze alatt lehet egy oldalról linkeket illetve keresőkifejezéseket kidobálni background fülekbe. És persze az IE pluginok közül is működik néhány, bár sajnos ezen a téren messze áll a tökéletestől. Ilyen IE-wrapper böngésző persze van már jónéhány, de használhatóságban, sebességben, stabilitásban, szóval a részletekben egyik sem éri el a Maxthont.

A kettes verzióban az apróságokon túl egy nagyobb új featúra lesz, mégpedig az, hogy a böngésző összes beállítását (a bookmarkokat is) egy online accountban lehet tárolni. Kicsit fordított irány, mint pl. a Google "eleve mindent központilag tárolok, de kapsz vékony klienseket" vonala, de arra konvergál. (Screenshotok a Techcrunchon.) És pénzt is kaptak, tehát valaki hisz benne, hogy az IE7 után is van esélye még a wrappereknek

(Nyugi, ez csak egy böngésző :-)

(image) (image) (image) (image)
The wrong media

Tue, 16 May 2006 15:47:00 +0200

Az Index vezető híre továbbra is, töretlenül, az a vicces, de érdektelen darab, miszerint a BBC rossz embert interjúztatott meg élőadásban. Hát haha. A hír vasárnap jelent meg a BoingBoingon és szárnyalni kezdett a blogoszférában, a magyarok közül Hírbehozó tegnap délben hozta, a sesblog dettó. Az Index - természetesen mindenféle forrásmegjelölés nékül - éjjel hozta először a comment.comban, aztán a média rovatban, semmilyen extra információt nem rakva a hír mellé. A források időközben javítottak, mivel kiderült, hogy nem taxisofőrről van szó, az Index természetesen nem nyúlt a kattintásra csalogató címhez egy ilyen apróság miatt, maradt a taxisofőr.

Tehát a mai kérdésünk arra vonatkozna, hogy akkor hogyan is van ez, nagy média, minőségi újságírás, meg ezek az amatőr bloggerek. De persze nem vonatkozik.

Update: persze, hogy levették, mire kiraktam, én formám.

Pontosítok (végülis ez egy blog, nem az Index, nem okoz fizikai fájdalmat a korrekció): a comment.comos cikk már délután kint volt (az időrenden ez nem változtat).

(image) (image) (image) (image)
Mutass blogot

Tue, 16 May 2006 15:16:29 +0200

(image)

De csak óvatosan!

(image) (image) (image) (image)
Webkettőkonf

Tue, 16 May 2006 13:15:00 +0200

Nem a neve miatt (Web 2.0 Symposium) ajánjuk ezt a rendezvényt, hanem a témák és a résztvevők miatt, meg hát nézzünk a köldökünkbe, végülis ez az első magyar webkettes összeröffenés. Pollner írt róla részletesebben, bár szereplésemet illetően kicsit túlzottan hurráoptimista.

És ha már webkettő itthon: Szabó Gergő tollából az Index le bírta közölni az első nemfikázós típusú webkettes alapozó cikket, ami emiatt igazi mérföldkő kilométerkő. (Az, hogy ez az eddigi legjobb (értsd: leglényegretörőbb) webkettes írás, ezek után már teljesen mellékszál.)

Update: nem mintha le bírná taszítani a vezetőanyag helyéről a taxisofőr nyilatkozik a BBC-nek veretes f*szságot...

(image) (image) (image) (image)
Közel a tökéletes bookmark-managerhez

Tue, 16 May 2006 13:02:00 +0200

Igazából a Google Notebookot a del.icio.us-szal kéne keresztezni a tökéletes megoldáshoz, hogy érthető legyen, gyorsan fektessük le az ideális bookmark/snippets/notes manager alapkövetelményeit, kb. fontossági sorrendben:

  • legyen gépfüggetlen, tehát online szolgáltatás legyen, bárhonnan elérhető (GN tudja)
  • legyen böngészőfüggetlen, tehát max. egy olyan plugin, amit mindhárom böngészőhöz le lehet tölteni (a GN Operához még nincs)
  • tudjon kezelni bookmarkokat és snippeteket is (szépen jelenítse meg őket), a szerkesztés és a saját jegyzet beszúrása bónusz (GN tudja)
  • lehessen taggelni (ez nagyon kéne a GN-be!)
  • lehessen foldereket használni, mert egy csomó dolgot feladatorientáltan gyűjt az ember, és ott minek taggelni (GN tudja)
  • a megosztás/publikáció lehessen a privát és a publikus között jobban szabályozható, mint pl. a Writely-ben (GN nem tudja)
  • lehessen együtt látni a - valami szerint összetartozó - snippeteket (GN tudja, de a NetSnippets a király ebben)

Tulajdonképpen ennyi kellene a boldogsághoz.

(image) (image) (image) (image)

Tue, 16 May 2006 12:20:17 +0200

Végre, a Google Notebook az az alkalmazás, ami hiányzott az életemből! Lehetne rajta csiszolni még persze, nyilván fognak is. Mindenesetre már most használható, konkrét, eddig hajtépéssel járó taszkokra.

(image) (image) (image) (image)