Subscribe: Ποιότητα Ζωής
http://piotitazois-gr.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Greek
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Ποιότητα Ζωής

Ποιότητα Ζωής

Updated: 2018-03-19T01:45:12.527-07:00

 Χαρούπι και χαρουπιά [Α’ μέρος]

2018-03-19T01:45:12.559-07:00

Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην σπουδαιότητα του γεωργό-κτηνοτροφικού τομέα στην πατρίδα μας. Αποτελεί μια τεράστια πηγή πλούτου η οποία -σε ένα πρώτο επίπεδο ανάπτυξης- θα μας οδηγήσει να αποχτήσουμε αυτάρκεια σε γεωργικά και ζωικά προϊόντα (γάλα, τυρί, κρέας) και σε ένα δεύτερο θα οδηγήσει σε εξαγωγές. Εξαγωγές που σημαίνει μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου από την αξιοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας μας όπως είναι και αυτός της γεωργίας δεδομένου ότι χώρες με ψυχρά κλίματα όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία κλπ δεν μπορούν να καλλιεργήσουν π.χ. σόγια (σημ. εννοώ φυσικό σπόρο και όχι μεταλλαγμένο), λούπινο κλπ.Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής [1], το 2009 πληρώσαμε ως χώρα για εισαγωγές τροφίμων (κρέατα νωπά, γάλα, τυρί, ψάρια, δημητριακά, φρούτα, κτηνοτροφές κλπ.) 4,9 δις. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για την εισαγωγή αυτοκινήτων οικιακής χρήσης ήταν 2,3 δις ευρώ.Η σπουδαιότητα ανάπτυξης της γεωργίας και κτηνοτροφίαςΑξίζει για μια ακόμη φορά να καταγράψουμε τι σημείωνε σχετικά με τα ανωτέρω ο χημικός, ερευνητής, διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σωτήρης Σοφιανόπουλος μετά από πολυετής έρευνες με σκοπό την ανάπτυξη της παραγωγής στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας βέβαια από τον πρωτογενή τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας (σημ. που πρωτίστως έχει ανάγκη φθηνών ζωοτροφών). Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η πατρίδα μας εισάγει ετησίως 500.000 τόνους σόγιας κυρίως για ζωοτροφές. Έγραφε, λοιπόν, ο Σωτ. Σοφιανόπουλος:‘’… το θέμα διατροφής των ζώων είναι το κυρίως μέλημα της ανθρωπότητος και απασχολεί όλους τους επιστήμονες της γης το πώς θα κάνουν περισσότερες και φθηνότερες ζωοτροφές. Η ζωοτροφή είναι εκείνο το προϊόν από το οποίο εξαρτώνται οι τύχες της ανθρωπότητας. Τα σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί πληθυσμοί της Αφρικής, της Ν. Αμερικής και της Ασίας οφείλονται ακριβώς στην έλλειψη αυτών των προϊόντων. Ο καθένας πρέπει να κατανοήσει ότι αυτό που έχει ανάγκη μία χώρα, πριν ακόμη και από την υψηλή τεχνολογία, είναι πολλές και φθηνές ζωοτροφές, οι οποίες θα δώσουν φθηνό γάλα, το σπουδαιότερο προϊόν του κόσμου και ως εκ τούτου φθηνό τυρί, κρέας, αυγά, δηλ. το πρωτεϊνικό μέ[...]Θαυματουργό το χαμομήλι κατά του κρυολογήματος

2015-12-22T01:42:20.640-08:00

(image)
Shutterstock
Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ούρα των εθελοντών οι οποίοι κατανάλωναν ρόφημα χαμομήλι και βρήκαν σε αυτά την ουσία ιππουρικό οξύ που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μία ακόμα τη γλυκίνη που μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς.
Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στη χώρα μας από το ινστιτούτο Prolepsis έδειξε ότι η κατανάλωση ροφήματος χαμομηλιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς, 
Τώρα μια ακόμα μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του Imperial College στο Λονδίνο, έδειξε ότι είναι θαυματουργό κατά του κρυολογήματος και των μυϊκών σπασμών που προκαλούν τους πόνους της περιόδου.
allowfullscreen="true" frameborder="0" height="400" id="innerIframe" mozallowfullscreen="true" scrolling="no" style="letter-spacing: 0px; margin: 0px; padding: 0px;" webkitallowfullscreen="true" width="638">
Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ούρα των εθελοντών οι οποίοι κατανάλωναν ρόφημα χαμομήλι και βρήκαν σε αυτά την ουσία ιππουρικό οξύ που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μία ακόμα τη γλυκίνη που μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς.
Το σημαντικό μάλιστα είναι ότι οι δύο ωφέλιμες ενεργές ουσίες παρέμειναν ψηλές στο αίμα ακόμη και δύο εβδομάδες μετά που σταμάτησαν να πίνουν το ρόφημα χαμομήλι οι εθελοντές. Αυτό, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, δείχνει ότι το χαμομήλι μπορεί να έχει παρατεταμένη μακροχρόνια χρήσιμη δράση.
Επίσης, το χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου ή που παίρνουν σίδηρο πρέπει να πίνουν χαμομήλι γιατί τους βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου.
Ωστόσο, όπως επεσήμαναν, πρέπει ακόμα να διαλευκάνουν κι άλλα σκοτεινά σημεία ώστε να είναι σε θέση να εκφέρουν τελική άποψη για τις κλινικές θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού.Κούμαρο ένα άγριο φρούτο της Ελληνικής χλωρίδας με ιαματικές ιδιότητες

2015-12-21T00:32:30.921-08:00

Οικογένεια: EricaceaeΓένος: ArbutusΕίδος: Κουμαριά (Arbutus Unedo)Έξω, το δέντρο είναι γνωστό ως: Strawberry TreeΗ κουμαριά είναι ένα από τα ωραιότερα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μεσογειακό είδος, αρκετά διαδεδομένο σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Ακόμη υπάρχει στην Ιρλανδία ως ιθαγενές φυτό, (άλλα όχι στην Αγγλία).Η κουμαριά αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα στην ζώνη των αείφυλλων – πλατύφυλλων, που εκτείνεται μέχρι 1.000 μ. υψόμετρο. Την συναντάμε σε θαμνώνες και δάση, σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές. Επειδή θεωρείτε άριστο καλλωπιστικό φυτό έχει μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο. (Αμερική , Αυστραλία κ.λ.π.)Είναι αειθαλές φυτό (δεν ρίχνει ποτέ τα φύλλα της) στην Ελλάδα είναι συνήθως θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα, αλλά στις άλλες χώρες γίνεται δέντρο-ειδικά αυτά που χρησιμοποιούν ως καλλωπιστικό φυτό- που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα ύψος.Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που πέφτουν από τους καρπούς της στο έδαφος.Γι αυτό θα παρατηρήσει κανείς ότι σε σημεία που είναι κουμαριές γύρω από το φυτό υπάρχουν πολλά μικρά φυτά. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται ήλιο.Tα κούμαρα ωριμάζουν ένα περίπου χρόνο μετά την ανθοφορία τους. Έτσι μπορούμε να δούμε πάνω στο δέντρο την ίδια στιγμή άγουρους και ώριμους καρπούς, αλλά και λουλούδια (σε πολύ λίγα φυτά ή δέντρα συμβαίνει αυτό).Ένα εσπεριδοειδές που το κάνει αυτό είναι η πορτοκαλιά, ποικιλία Valencia.Τα άνθη της είναι συνήθως λευκά και πιο σπάνια κόκκινα, τα οποία κρέμονται σε ταξιανθίες. Μοιάζουν με καμπανούλες, και ανθίζουν δύο φορές το χρόνο (Μάιο και Σεπτέμβριο). Γονιμοποιούνται από μέλισσες και το μέλι της κουμαριάς είναι συνήθως πικρό.Ο καρπός της είναι σαρκώδης ρόγα –δρυπη-, μεγέθους 1-2 εκατοστά , ο οποίος, πριν ωριμάσει είναι κίτρινος και σιγά σιγά με την ωρίμανση μετατρέπεται σε κατακόκκινο.Η επιφάνεια του καρπού είναι άγρια-κοκκώδης θα έλεγα- και θα ωριμάσει (φθινόπωρο) στη στιγμή που αρχίζει η ανθοφορία για την επόμενη καρποφορία.Περιέχουν αρκετή ποσότητα σπόρων στο εσωτερικό τους.Βασικό: Τρώγονται, αφού ωριμάσουν καλά. (έχει σημασία, θα το εξηγήσω παρακάτω).Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο γευστικά φρούτα της φύσης. Αν και οι γνώμες διίστανται για την γεύση των κούμαρων, από αρχαιοτάτων χρόνων.Άλλοι νομίζουν ότι δεν είναι καν φαγώσιμοι οι καρποί.Οι αρχαίοι [...]Μύρτιλλα, μήλα και σταφύλι προστατεύουν από τον διαβήτη

2013-09-11T00:03:54.709-07:00

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει μάλλον επειδή τα συγκεκριμένα φρούτα εκτός από ίνες και αντιοξειδωτικά, περιέχουν ανθοκυανίνες σε μεγάλη ποσότητα, αλλά και πολυφαινόλες, που είναι γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 έχουν όσοι καταναλώνουν αρκετά φρούτα, αλλά κυρίως σταφύλι, μύρτιλλα και μήλα. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα, με ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μύρτιλλα μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2 κατά 26%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την προστασία που προσφέρουν τα υπόλοιπα φρούτα.
Αρκετά μεγάλη είναι και η προστασία που προσφέρουν τα μήλα και τα σταφύλια, ενώ καλά είναι και τα αποτελέσματα από την κατανάλωση σταφίδας και αχλαδιών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει μάλλον επειδή τα συγκεκριμένα φρούτα εκτός από ίνες και αντιοξειδωτικά, περιέχουν ανθοκυανίνες σε μεγάλη ποσότητα, αλλά και πολυφαινόλες, που είναι γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Όμως, όλα αυτά ισχύουν μόνο για την περίπτωση που τα φρούτα καταναλώνονται σ’ αυτή τη μορφή και όχι ως χυμός. Κι αυτό γιατί όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν το φρούτο γίνεται χυμός χάνει αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά του και απορροφάται πιο γρήγορα.
Μάλιστα, η μεγάλη κατανάλωση χυμών δεν αποκλείεται να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια, επειδή συνήθως περιέχουν ζάχαρη.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση όλων των φρούτων είναι σημαντική, όμως όσοι θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να προσβληθούν από διαβήτη, θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους χυμούς με φρούτα.
Σε ό,τι αφορά τα μύρτιλλα, τα σταφύλια και τα μήλα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τρεις μερίδες την εβδομάδα είναι αρκετές.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τουλάχιστον 187.000 ατόμων, καθώς και με τη χρήση στοιχείων από τρεις μεγάλες μελέτες που είχαν διεξαχθεί με θέμα τη σχέση της κατανάλωσης φρούτων με τον διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.
ΚαθημερινήΟι ιδανικότερες τροφές για να κάψετε λίπος

2013-06-10T23:46:31.507-07:00

Αν θέλετε να κάψετε λίπος, μπορείτε να το κάνετε όχι μόνο μέσω της άσκησης, αλλά και τρώγοντας! Υπάρχουν τροφές που συνδράμουν τα μέγιστα σε αυτή τη διαδικασία και ήρθε η ώρα να τις μάθετε.Ορισμένες τροφές έχουν πολύ υψηλή θερμογόνο δράση και μας βοηθούν να καίμε θερμίδες, ακόμη και όταν… μασάμε. Σε αυτές υπάρχουν θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που ανατροφοδοτούν το μεταβολικό ρυθμό και επομένως συμβάλλουν σε μια όμορφη σιλουέτα.Αν θέλετε λοιπόν να κάψετε λίπος, μπορείτε να το κάνετε όχι μόνο μέσω της άσκησης, αλλά και τρώγοντας! Υπάρχουν τροφές που συνδράμουν τα μέγιστα σε αυτή τη διαδικασία και ήρθε η ώρα να τις μάθετε.Δημητριακά ολικής άλεσηςΤο σώμα καίει τις διπλάσιες θερμίδες όταν επεξεργάζεται «ολόκληρες» τροφές (κυρίως αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως το πλιγούρι και το καστανό ρύζι) σε σχέση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το λευκό ψωμί και η λευκή ζάχαρη.Άπαχα κρέαταΗ πρωτεΐνη έχει υψηλή θερμογόνο δράση. Μπορείτε να κάψετε περίπου το 30% των θερμίδων που περιέχουν οι πρωτεϊνούχες τροφές, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πέψης (οπότε ένα στήθος κοτόπουλου με 300 θερμίδες απαιτεί περίπου 90 θερμίδες για την καύση).Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαράΠλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλουν στη διατήρηση και την οικοδόμηση της μυϊκής μάζας, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός ισχυρού μεταβολισμού.Πράσινο τσάιΠίνοντας τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, μπορείτε να χάσετε περίπου 3 κιλά μέσα σε τρεις εβδομάδες. Για αυτό ευθύνεται η EGCG, μια ένωση που επιταχύνει προσωρινά το μεταβολισμό αμέσως μετά την κατανάλωση τσαγιού. Οπότε μια παγωμένη κανάτα με πράσινο τσάι στο ψυγείο, είναι απαραίτητη, ιδίως για το καλοκαίρι.ΦακέςΈνα φλιτζάνι φακές, μας εφοδιάζει με το 35% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας για σίδηρο, κάτι το οποίο είναι θετικό αφού ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων, παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Όταν δεν καταναλώνουμε θρεπτικά συστατικά, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνει, επειδή το σώμα δε λαμβάνει ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.Καυτερές πιπεριέςΗ καψαϊκίνη, ουσία που δίνει στις πιπεριές τσίλι τη χαρακτηριστική τους καυτερή γεύση, ζεσταίνει το σώμα μας αν[...]Κι ύστερα νίκησαν οι μέλισσες! Ιστορική απόφαση της Κομισιόν

2013-05-01T11:33:15.184-07:00

Η Κομισιόν επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που ενοχοποιούνται για εξόντωση των εντόμωνΜέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων πανηγύριζαν χθες έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, χαιρετίζοντας την απόφαση για την - προσωρινή - απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που συνδέονται με τη μείωση του πληθυσμού των μελισσώνΓιώργος ΦιντικάκηςΣωτηρία για τις μέλισσες και ταυτόχρονα πλήγμα για τις πωλήσεις του γερμανικού κολοσσού της Bayer και του ελβετικού ομίλου της Syngenta αποτελεί η απόφαση που έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορευτεί από τον προσεχή Δεκέμβριο και για 2 χρόνια η κυκλοφορία τριών επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.Πρόκειται για τρία νεονικοτινοειδή έχουν αποδειχθεί θανατηφόρα για τις μέλισσες, ο πληθυσμός των οποίων μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια με προεκτάσεις και στη διατροφή μας, καθώς από τη γονιμοποίηση των φυτών μέσω μεταφοράς της γύρης εξαρτάται το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας.Η απόφαση της Κομισιόν στηρίχθηκε σε μελέτη που εξέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με την οποία η τοξικότητα των φυτοφαρμάκων αυτών είναι 7.000 φορές ισχυρότερη από εκείνη του DDT, του εντομοκτόνου που απαγορεύτηκε κατά τη δεκαετία του 1970.Συνολικά 15 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να απαγορευτούν τα τρία επικίνδυνα φυτοφάρμακα, 8 χώρες ψήφισαν κατά και 4, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απείχαν της ψηφοφορίας.Εξηγώντας την ελληνική στάση, κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζονται αφενός ότι η μελέτη στην οποία στηρίχθηκε η Κομισιόν περιείχε ανεπαρκή στοιχεία, αφετέρου ότι στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκε αιφνίδια  μείωση μελισσών, όπως σε άλλες χώρες, που να αποδίδεται στα τρία αυτά εντομοκτόνα. Ο άλλος παράγοντας που υπαγόρευσε την ελληνική στάση σχετίζεται με το είδος των καλλιεργειών που ευδοκιμούν στην Ελλάδα. «Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που τοποθετούνται στον επικαλυπτόμενο σπόρο του βαμβακιού και του καλαμποκιού, δύο βασικές ελληνικές καλλιέργειες, είναι λιγότερο βλαβερά από παλαιότερα χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα, πιο εχθρικά στο περιβάλλον και πιο υψηλού κόστους», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γρα[...]Ιαπωνία: O κυανόπτερος τόνος των... 1,7 εκ. δολαρίων

2013-01-07T00:12:03.314-08:00


Ένας κυανόπτερος τόνος βάρους 222 κιλών πωλήθηκε προς 1,7 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ευρώ), στην πρώτη δημοπρασία του 2013, στην ψαραγορά Τσουκίτζι του Τόκιο. Το ποσό - ρεκόρ, το οποίο ο πλειοδότης χαρακτήρισε «λίγο υψηλό», είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που κατέβαλε πέρυσι ο ίδιος και ανέρχεται σε περίπου 5.900 ευρώ το κιλό.
Το ψάρι αλιεύθηκε ανοιχτά της βορειοανατολικής Ιαπωνίας. Είναι κατά 47 κιλά ελαφρύτερο από το περυσινό, το οποίο είχε πωληθεί προς 487 ευρώ στον Κιγιόσι Κιμούρα, ιδιοκτήτη της αλυσίδας «Σούσι Ζανμάι». Ο ίδιος δήλωσε ότι, με την κίνησή του, θέλησε «να φτιάξει το κέφι της Ιαπωνίας», η οποία βρίσκεται σε ύφεση.
Σημειώνεται ότι οι τιμές δεν εξαρτώνται τόσο από το μέγεθος του τόνου ή την ποιότητά του, αλλά περισσότερο από τη δημοσιότητα που έχουν πάρει οι δημοπρασίες στην ψαραγορά Τσουκίτζι, όπου καθημερινά εκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια.
Η Ιαπωνία καταναλώνει περίπου το 80% των κυανόπτερων τόνων που αλιεύονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τρυφερό, κόκκινο και ροζ κρέας του μετατρέπεται σε σούσι και σασίμι. Η τιμή των καλύτερων κομματιών του φθάνει τα 20 ευρώ το κομμάτι, στα σούσι μπαρ του Τόκιο.
Τα τελευταία 15 χρόνια ωστόσο, η υπεραλίευσή του έχει συρρικνώσει σε ανησυχητικό βαθμό τους πληθυσμούς του κυανόπτερου τόνου. Ένα από τα είδη του, ο Νότιος Κυανόπτερος, έχει συρρικνωθεί στο 3-8% των αρχικών πληθυσμών του. Στον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, μεταξύ 1997 και 2007 κατεγράφη μείωση 60%.
Παρά τις ποσοστώσεις που έχουν υιοθετηθεί με στόχο το ψάρεμα του τόνου να γίνει πιο βιώσιμο, οι προσπάθειες ορισμένων χωρών να επιβάλουν απαγόρευση απέτυχαν, εντείνοντας τους φόβους για κατάρρευση του πληθυσμού στον Ατλαντικό.
«Η αγορά ενός και μοναδικού κυανόπτερου σε μια τόσο υψηλή τιμή έχει μετατραπεί σε ετήσια πολιτιστική εκδήλωση, στην Ιαπωνία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, παραμονές της δημοπρασίας, η Περιβαλλοντική Οργάνωση Pew. «Όλη αυτή η φανφάρα γύρω από την εκδήλωση αποκρύπτει ένα υπαρκτό, επείγον πρόβλημα: ο πληθυσμός αυτού του εντυπωσιακού ψαριού ανέρχεται πλέον σε ένα μικρό ποσοστό αυτού που ήταν κάποτε – και ουσιαστικά δεν γίνεται καμία διαχείριση».
ΠηγήΒιοκαύσιμα από φύκη διαθέσιμα για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια

2013-01-07T00:12:12.492-08:00


Οι οδηγοί στο Σαν Φρανσίσκο έγιναν, πριν από λίγες ημέρες, οι πρώτοι - στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον - οι οποίοι μπορούν να ανεφοδιάσουν το αυτοκίνητό τους με βιοντίζελ που παράγεται από φύκη.
Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, το "Biodiesel B20" διατίθεται από σταθμούς καυσίμων σε τέσσερις τοποθεσίες, στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, με την εμπορική ονομασία "Soladiesel".
Είναι φτιαγμένο κατά 80% από πετρέλαιο και 20% από φύκη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο κινείται με ντίζελ και, σύμφωνα με την εταιρία που το ανέπτυξε, παράγει λιγότερο νέφος και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στοιχίζει 4,25 δολάρια ανά γαλόνι, δηλαδή έχει περίπου την ίδια τιμή με το ντίζελ κίνησης. Θα πωλείται πιλοτικά για περίπου ένα μήνα και έπειτα, ανάλογα με την ανταπόκριση, θα ληφθεί απόφαση για συνέχιση ή διακοπή του προγράμματος.
«Σήμερα, σε αυτό το πρατήριο, βάζουμε τα θεμέλια για κάτι καινούριο», δήλωσε ο Ματ Χόρτον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας καυσίμων Propel Fuels, μέσω της οποίας διατίθεται το προϊόν. «Ελπίζουμε να φτιάξουμε εκατοντάδες τέτοια πρατήρια στην Καλιφόρνια».
Το όραμά του δεν αποκλείεται μια μέρα να γίνει πραγματικότητα. Σήμερα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες της Καλιφόρνια οδηγούν αυτοκίνητα, τα οποία μπορούν να κινηθούν με εναλλακτικά καύσιμα. Σύμφωνα με το Χόρτον, ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά τέτοια καύσιμα και η γραμμή ανεφοδιασμού είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Το βιοντίζελ που παράγεται από την αμερικανική Solazyme έχει χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές του στρατού και από βιομηχανίες. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρίας, το καύσιμο παρασκευάζεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο ατσάλι, με μια διαδικασία ζύμωσης, κατά την οποία ένας συγκεκριμένος οργανισμός (δεν αποκαλύπτεται η ονομασία του) αναμειγνύεται με ζάχαρη.
Το πετρέλαιο που προκύπτει υπόκειται σε επεξεργασία, από την οποία παρασκευάζονται είδη καυσίμου για διαφορετικές χρήσεις. Η εταιρία υποστηρίζει ότι το τελικό προϊόν παράγει 30% λιγότερα σωματίδια, 20% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα και 10% λιγότεροι υδρογονάνθρακες σε σχέση με άλλα καύσιμα ντίζελ και βιοντίζελ.
ΝαυτεμπορικήΗΠΑ: O στρατός να προετοιμαστεί για «κλιματικές εκπλήξεις»

2012-11-20T03:57:23.311-08:00

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ύπουλο εχθρό, που δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί το συμπέρασμα έκθεσης της Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών (NRC), η οποία καλεί το Πεντάγωνο να βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς «κλιματικές εκπλήξεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις προσπάθειές του να διαφυλάξει το μέλλον της χώρας.

Στην έκθεσή της, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της CIA και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών, η NRC προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται.
Μέσα στα επόμενα χρόνια, διάφορα συμβάντα που μπορεί να μη σχετίζονται άμεσα αλλά επιτείνονται εξαιτίας της, θα ασκήσουν πρωτόγνωρες πιέσεις στο στρατό. Εντοπίζει επίσης πιθανές ζώνες κινδύνου, όπως είναι η υποσαχάριος Αφρική.
Καλεί τις υπηρεσίες ασφαλείας να προετοιμάζονται για φυσικές καταστροφές, επιδημίες, ξηρασίες, για την άνοδο της στάθμης των υδάτων και για το ενδεχόμενο όλο και συχνότερων, απρόβλεπτων κρίσεων στα αποθέματα νερού, στις αγορές τροφίμων, στα συστήματα δημόσιας υγείας και στην ενεργειακή εφοδιαστική αλυσίδα.
«Δεν είμαστε τόσο προετοιμασμένοι όσο θα έπρεπε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να το θέσω», λέει στη «Φωνή της Αμερικής» ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Τζον Στάινμπρουνερ, από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Δεν είναι ότι είμαστε εντελώς ανέτοιμοι ή ότι δεν παρακολουθούμε την κατάσταση, όμως η προσπάθεια δεν είναι τόσο οργανωμένη ή προχωρημένη όσο θα έπρεπε».
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Στάινμπρουνερ, οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας θα πρέπει να είναι έτοιμες για ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιπτώσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αποσταθεροποίηση χωρών ή περιοχών σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύει ότι τα αναπτυγμένα κράτη θα πρέπει να είναι έτοιμα να αποτρέψουν ή να διαχειριστούν ανθρωπιστικές καταστροφές, π.χ. σε περιοχές της Αφρικής ή της Νότιας Ασίας, όπου εκτεταμένες πλημμύρες ή ξηρασίες μπορούν να πυροδοτήσουν μεταναστευτικά κύματα ή εμφύλιες συρράξεις.
Στην έκθεση της NRC γίνεται λόγος για την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας με στόχο τη συλλογή δεδομένων για το κλίμα. Η παρότρυνση δεν είναι και τόσο ασαφής ή αόριστη καθώς, όπως σημειώνει ο Στάινμπρουνερ, το Πακιστάν και η Ινδία αρνούνται να παράσχουν στις ΗΠΑ δεδομένα, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις βροχοπτώσεις.
NαυτεμπορικήΤο πρώτο ηλιακό νησιωτικό σύμπλεγμα

2012-11-08T07:07:56.640-08:00

(image)
Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Τοκελάου, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Τοκελάου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι το πρώτο έδαφος που καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από τον ήλιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Η εξέλιξη έχει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς πλέον οι απομακρυσμένες ατόλλες δεν θα εξαρτώνται από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων για την τροφοδότηση γεννητριών.
«Το Πρόγραμμα Ανανεώσιμης Ενέργειας του Τοκελάου αποτελεί παγκόσμια πρωτιά καθώς οι τρεις κεντρικές ατόλλες έχουν πλέον τόσο ηλιακό δυναμικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε ο Μάρεϊ Μακάλι, υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, στην οποία υπάγονται διοικητικά οι νήσοι.
«Μέχρι σήμερα, το Τοκελάου εξαρτιόταν σε ποσοστό 100% από το ντίζελ για την παραγωγή ηλεκτρισμού, κάτι που είχε βαρύ οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος».
Η κατασκευή του δικτύου φωτοβολταϊκών στις ατόλλες, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Χαβάης και έχουν σχεδόν 1.500 κατοίκους, στοίχισε περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια. Το οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατομμύριο το χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για την εισαγωγή πετρελαίου σε κάποια απομονωμένα κράτη και περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού φθάνουν έως και το 30% του εθνικού τους εισοδήματος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του πρότζεκτ Μάικ Μπάσετ - Σμιθ, η επένδυση «έχει τεράστια σημασία για τη συνεχιζόμενη ευημερία» των πολιτών του Τοκελάου, καθώς θα επιτρέψει στη διοίκηση να διοχετεύσει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει μακροπρόθεσμα σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
«Πολλά έθνη του Ειρηνικού αγωνίζονται να δώσουν στους πολίτες τους πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και, ακόμη κι όταν τα καταφέρνουν, η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτό ηλεκτρισμό αποτελεί επιπρόσθετη πρόκληση», δήλωσε ο Μπάσετ - Σμιθ.
Το παράδειγμα του Τοκελάου σκοπεύουν να ακολουθήσουν έως το 2020 τα νησιωτικά κράτη Σαμόα και Τουβαλού, ενώ και οι αρχές των Νήσων Κουκ και της Τόγκα εξετάζουν τη στροφή στην ηλιακή και αιολική ενέργεια σε συνεργασία με τη Νέα Ζηλανδία.Φάρμακο που κάνει ασφαλή τη χρήση μορφίνης

2012-08-18T03:53:34.340-07:00

Οι ασθενείς θα ανακουφίζονται από τους πόνους χωρίς να κινδυνεύουν με εξάρτηση
Το νέο φάρμακο υπόσχεται ανακούφιση χωρίς εξάρτηση
Λονδίνο 
Θοδωρής Λαΐνας
Κοντά στην ανακάλυψη φαρμάκου που θα επιτρέπει στην μορφίνη να ανακουφίζει τον πόνο των ασθενών χωρίς όμως να προκαλεί εξάρτηση βρίσκεται ομάδα Αυστραλών επιστημόνων.
Η ταυτοποίηση
Οι ερευνητές ταυτοποίησαν έναν ανοσολογικό υποδοχέα ο οποίος εμπλέκεται στην  εξάρτησης προς το φάρμακο  και βρήκαν έναν τρόπο να μπλοκάρουν αυτόν τον υποδοχέα χωρίς να επηρεάζεται όμως η αναλγητική ιδιότητα της μορφίνης, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για δυνατότητα χρήση του εν λόγω φαρμάκου χωρίς τον φόβο της εξάρτησης από αυτό.
Τα οπιοειδή φάρμακα όπως η μορφίνη είναι γνωστό ότι  στοχεύουν σε υποδοχείς του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι οποίοι αποτρέπουν τα σήματα πόνου από το να φτάσουν στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα τον πλημμυρίζουν με ντοπαμίνη, χημική ουσία που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης. Αυτή η ακριβώς η δράση της είναι καθιστά την μορφίνη τόσο εξαρτησιογόνο, με αποτέλεσμα να πρέπει να χορηγείται με προσοχή και συχνά να μην μπορεί να χορηγείται για μεγάλες περιόδους για την ανακούφιση χρόνιων πόνων.

Η ανακάλυψη
Ο καθηγητής Μαρκ Χάτσινσον του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν όμως ότι ενώ τα οπιοειδή, όπως η μορφίνη και η ηρωίνη, επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, πυροδοτούν και μια ανοσολογική αντίδραση η οποία φαίνεται να αυξάνει τις εξαρτησιογόνες ιδιότητές τους. Το μπλοκάρισμα αυτής της ανοσολογικής τους δράσης εμποδίζει την δημιουργία εξάρτησης στα ζώα.
Στο παρελθόν, η ομάδα του Χάτσινσον είχε ανακαλύψει ότι τα οπιοειδή δεσμεύονται στους ανοσολογικούς υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης TLR-4, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αναγνώριση ξένων σωμάτων.  Στην τελευταία τους μελέτη οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο υποδοχέας αυτός ενεργεί ενισχυτικά στην αίσθηση ανταμοιβής όταν δεσμεύει οπιοειδή.

Τα πειράματα
Η ομάδα διενέργησε μια σειρά πειραμάτων τα οποία εξέταζαν την εθιστική  συμπεριφορά σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε είτε σκέτη μορφίνη είτε ένα φάρμακο με την ονομασία plus-naloxone, το οποίο μπλοκάρει τους TLR-4 υποδοχείς. Στα ποντίκια που δόθηκε plus-naloxone πριν από την χορήγηση μορφίνης δεν έδειξαν συμπεριφορά που να συνιστά εθισμό.  Οι εγκέφαλοί τους έδειξαν  επίσης σημαντικά μικρότερη έκλυσης ντοπαμίνης από ό,τι στα ποντίκια που χορηγήθηκε μόνο μορφίνη.
Το επόμενο  βήμα των επιστημόνων θα είναι να διαπιστώσουν ακριβώς πώς ο επίμαχος υποδοχέας βοηθάει στον έλεγχο της διέγερσης αισθημάτων ανταμοιβής τα οποία συνδέονται με την εξάρτηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η αναλγησία από οπιοειδή φάρμακα διαχωρίζεται από αυτά τα αισθήματα. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience».
ΒΗΜΑΤα καρύδια «γιατροί» του σπέρματος

2012-08-17T04:04:42.123-07:00Η ημερήσια κατανάλωση τους ενισχύει την γονιμότητα του άνδρα
(image) Λος Αντζελες 
Θοδωρής Λαΐνας
Ο αστικός μύθος μιλάει για τις ευεργετικές ιδιότητες ορισμένων ξηρών καρπών στην σεξουαλική δραστηριότητα των ανδρών. Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τον μύθο σε μια τουλάχιστον...πτυχή του. Οπως αναφέρει η μελέτη τα καρύδια βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος των ανδρών. Μάλιστα όσο πιο νέος είναι σε ηλικία ένας άνδρας τόσο μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια στο σπέρμα του από την κατανάλωση καρυδιών.
 Η μελέτη
Ερευνητές στις ΗΠΑ μελέτησαν το σπέρμα 117 ανδρών ηλικίας 21-35 ετών οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα εισήγαγε στην διατροφή της καθημερινά για δώδεκα εβδομάδες καρύδια ενώ η άλλη όχι. Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές ενίσχυσαν την παραγωγή αλλά και την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών που τα έτρωγαν. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν και σε τι ποσοστό αυτή η βελτίωση είναι και ικανή να βοηθήσει άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.
«Εντοπίσαμε σημαντική βελτίωση σε διάφορες παραμέτρους του σπέρματος σε όσους έτρωγαν καρύδια και καμία σε όσους δεν έτρωγαν» αναφέρει η καθηγήτρια Γουέντι Ρόμπινς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές εντόπισαν βελτίωση σε διαφόρους τομείς όπως την ποσότητα του σπέρματος, την κινητικότητα των σπερματοζωάριων, την συγκεντρωτικότητα τους και την ζωτικότητα τους. Εντόπισαν επίσης βελτίωση σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες. H έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biology of Reproduction».
«Είναι εύκολο για πολλούς να αστειεύονται με έρευνες όπως αυτή όμως όλο και περισσότερα ευρήματα δείχνουν ότι η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται από το διαιτολόγιο του» υποστηρίζει ο καθηγητής Αλαν Πάσει που διδάσκει ανδρολογία στο πανεπιστήμιο του Σεφιλντ και δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.
ΒΗΜΑΗΠΑ: Ζοφερό το μέλλον για τα ψάρια του γλυκού νερού

2012-08-17T04:05:33.732-07:00

«Καμπανάκι» για τα ψάρια του γλυκού νερού στη Βόρειο Αμερική κρούει το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Σε νέα έκθεσή του, που θα δημοσιευτεί το Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση BioScience, προειδοποιεί ότι αφανίζονται με ραγδαίους ρυθμούς, πολύ ταχύτερους σε σχέση με άλλα είδη ψαριών και ζώων.Tα δεδομένα από απολιθώματα καταδεικνύουν ότι ένα είδος ψαριού του γλυκού νερού αφανίζεται κάθε 3 εκατομμύρια χρόνια.Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι από τις αρχές του 20ού αιώνα έως το 2010, τα βορειοαμερικανικά ψάρια του γλυκού νερού αφανίζονταν 877 ταχύτερα σε σχέση με τους ρυθμούς που προκύπτουν από τα δεδομένα απολιθωμάτων. Εκτιμούν ότι έως τα μέσα του αιώνα, οι ήδη ταχείς ρυθμοί ενδέχεται να διπλασιαστούν.Συγκεκριμένα, τα δεδομένα από απολιθώματα καταδεικνύουν ότι ένα είδος ψαριού του γλυκού νερού αφανίζεται κάθε 3 εκατομμύρια χρόνια. Την περίοδο 1898-2006, στη Βόρειο Αμερική αφανίστηκαν 39 είδη και 18 υπο-είδη. Με βάση τα σημερινά στοιχεία για τα απειλούμενα είδη, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι άλλα 53 έως 86 είδη θα έχουν αφανιστεί έως το 2050.Ο συντάκτης της έκθεσης Νόελ Μπέρκχεντ γράφει ότι μετά από το 1950, οι ρυθμοί των αφανισμών αυξήθηκαν αισθητά. Την περασμένη δεκαετία σταθεροποιήθηκαν, όμως ο αριθμός των ειδών ψαριού που αφανίστηκαν είναι αυξημένος κατά 25% σε σχέση με το 1989. Ο Μπέρκχεντ εξηγεί ότι χρησιμοποίησε μια γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδο για να συγκρίνει το ρυθμό αφανισμών στα απολιθώματα με αυτόν των τελευταίων δεκαετιών.«Η έκθεση δείχνει ότι είναι σημαντικό τα τρέχοντα γεγονότα να μελετώνται στην κλίμακα του γεωλογικού χρόνου, καθώς τα πετρώματα διατηρούν ένα αντικειμενικό αρχείο για το φυσικό χρόνο των διεργασιών, πριν οι ανθρώπινες δραστηριότητες αρχίσουν να μεταβάλλουν το τοπίο, την ατμόσφαιρα, τα ποτάμια και τους ωκεανούς», λέει η διευθύντρια του USGS Μάρσα Μακνάτ.«Τα ψάρια του γλυκού νερού προσφέρονται για ανάλυση γιατί τα οστά τους εντυπώνονται καλά στα απολιθώματα, ενώ τα περιβάλλοντά τους στις λίμνες και στα ποτάμια παράγουν εξαιρετικές στρωματογραφικές ακολουθίες.»Σύμφωνα με τον Μπέρκχεντ, από το 1898 έχει [...]Τοκελάου: Το πρώτο «ηλιακό» έθνος στον κόσμο

2012-08-08T21:52:52.430-07:00

(image)
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πετρέλαιο στοιχίζει στο Τοκελάου πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο.
Το Τοκελάου, μια μικροσκοπική νησιωτική περιοχή στο νότιο Ειρηνικό, είναι η πρώτη στον κόσμο που γυρνά την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα για να τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια. Οι εργασίες για την τοποθέτηση τριών μεγάλων συστοιχιών πάνελ ολοκληρώνονται το Σεπτέμβριο και με την ενεργοποίησή τους, οι τρεις ατόλες που αποτελούν το Τοκελάου θα καλύπτουν από τον ήλιο περισσότερο από το 90% των ενεργειακών αναγκών τους.
Η εξέλιξη έχει περισσότερο συμβολική σημασία: το Τοκελάου, που βρίσκεται βορείως της Σαμόα, έχει μόλις 1.411 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ενώ δεν είναι καν αυτοδιοικούμενο κράτος, αφού είναι εξαρτημένο από τη Νέα Ζηλανδία και οι πολίτες του έχουν νεοζηλανδική υπηκοότητα.
Το έδαφος προετοιμάζεται εδώ και μήνες, με τη σταδιακή απόσυρση του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την εγκατάσταση πάνω από 4.000 φωτοβολταϊκών πάνελ, σχεδόν 400 ηλιακών αντιστροφέων και 1.344 μπαταριών, που θα σηματοδοτήσουν τη μετάβαση στην ηλιακή εποχή για τις τρεις ατόλες. Λόγω της τοποθεσίας, οι συστοιχίες θα είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να αντέχουν σε κυκλώνες με ανέμους ταχύτητας έως και 230 χιλιομέτρων την ώρα.
Εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον, η αλλαγή σελίδας στο ενεργειακό καθεστώς της περιοχής θα έχει και οικονομικό όφελος. Τα ετήσια έσοδα του έθνους δεν ξεπερνούν τα 500.000 δολάρια, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε μόλις 2,8 εκατομμύρια. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πετρέλαιο στοιχίζει στο Τοκελάου πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Σε καθημερινή βάση καίγονται περίπου 200 λίτρα πετρέλαιο, που παρέχουν στα νησάκια ηλεκτρικό ρεύμα για 15 έως 18 ώρες.
Το νέο πρότζεκτ θα κοστίσει περίπου έξι εκατομμύρια, ποσό που θα χορηγηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας, όμως μετά την απόσβεση, το σύστημα υπολογίζεται ότι θα αντέξει μία εικοσαετία χωρίς να χρειαστεί ουσιαστική συντήρηση. «Η αλλαγή από τη χρήση ορυκτών καυσίμων θα είναι συναρπαστική», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Τοκελάου Φούα Τολόα σε τηλεοπτικό σταθμό της Νέας Ζηλανδίας. «Θα αποφύγουμε τα έξοδα, ενώ μέχρι σήμερα τα καύσιμα μεταφέρονταν [στο Τοκελάου], κάτι που ήταν επικίνδυνο αφού μια πετρελαιοκηλίδα θα είχε συνέπειες για το περιβάλλον.»Ευεργετικό το μέλι για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για την οικονομία

2012-02-09T23:05:12.632-08:00


Το μέλι είναι ευεργετικό τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, όπως όλα δείχνουν. Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει και πολλοί νέοι άνθρωποι αναζητούν λύσεις στο επαγγελματικό αδιέξοδο, η ενασχόληση με τη μελισσοκομία αποκτά όλο και μεγαλύτερο «κοινό».

«Η μελισσοκομία δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Για κάποιον όμως, που διαθέτει όρεξη, αγάπη για τη φύση, αλλά δεν έχει γη για να καλλιεργήσει, μπορεί να είναι μια επικερδής λύση» επισημαίνει η Χρυσούλα Τανανάκη, λέκτορας Μελισσοκομίας, στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
«Στην αρχή μπορεί κανείς να πάρει δυο-τρία μελίσσια για ένα ομαλό ξεκίνημα και για να δει 'πώς θα τα πάει'. Επιβάλλεται προηγουμένως να έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς είτε από το πανεπιστήμιο είτε από άλλους φορείς. Αν, μάλιστα, το αντικείμενό του είναι τελείως άγνωστο, θα συνιστούσα να παρακολουθήσει έναν ετήσιο μελισσοκομικό κύκλο» σημειώνει η κ.Τανανάκη.
Οι Έλληνες καταναλώνουν μέλι και είναι ένα προϊόν που αγαπούν. Σύμφωνα με την κ.Τανανάκη, στη χώρα μας παράγονται 15-17.000 τόνοι και εισάγονται 2500 τόνοι. Από την παραγωγή μας διοχετεύουμε στο εξωτερικό περίπου 500 τόνους.
Το ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την ανάπτυξη φυτών με πλούσια αρώματα και αυτό συντελεί στην παραγωγή ενός αρωματικού μελιού. Για αυτό άλλωστε το ελληνικό μέλι είναι φημισμένο σε όλο τον κόσμο και, όπως επισημαίνει η κ.Τανανάκη, όσες φορές έγιναν προσπάθειες να πουληθεί μέλι στο εξωτερικό ήταν αποτελεσματικές.
«Ίσως θα μπορούσαμε να εξάγουμε περισσότερο μέλι αν απευθυνόμασταν σε ένα πιο απαιτητικό αγοραστικό κοινό, επειδή στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά μέλια σε πολύ χαμηλότερες, άρα και ανταγωνιστικότερες τιμές. Αυτό που κάνει, όμως, ξεχωριστό και ιδιαίτερο το ελληνικό μέλι είναι η ποιότητα του», υπογραμμίζει η επιστήμονας.
Άλλωστε το μέλι δε χρησιμοποιείται μόνο ως τροφή αλλά και ως φάρμακο, αφού λειτουργεί ενισχυτικά στο ανοσοποιητικά σύστημα του ανθρώπου.
Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για πολλά ακόμη προϊόντα της μέλισσας, όπως η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και η γύρη.
Οι νέες προοπτικές που ανοίγονται στον κλάδο της μελισσοκομίας, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο 4ο συνέδριο Agrotica, της 24ης διοργάνωσης, που διεξάγεται από τη Helexpo στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 5 Φεβρουαρίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕΤο πράσινο τσάι κρατάει πιο υγιείς και ευκίνητους τους ηλικιωμένους

2012-02-09T23:03:32.479-08:00

Οι ηλικιωμένοι που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν πιο ευκίνητοι και αυτοεξυπηρετούμενοι, με το πέρασμα του χρόνου, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ιαπωνική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιασουτάκε Τομάτα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τοχόκου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτολογίας «American Journal of Clinical Nutrition», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ μελέτησαν περίπου 14.000 άτομα άνω των 65 ετών επί μία τριετία.Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι, ήσαν αυτοί που ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν «λειτουργική ανικανότητα», μένοντας ανήμποροι να κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους και να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως το ντύσιμο και το μπάνιο.Ειδικότερα, το 13% των ατόμων που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι τη μέρα, έγιναν λειτουργικά ανήμποροι, έναντι μόλις 7% όσων έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά. Όσοι πίνουν πέντε φλιτζάνια και πάνω τη μέρα, είναι κατά ένα τρίτο λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κινητική ανικανότητα σε σχέση με όσους πίνουν λιγότερο από ένα φλιτζάνι. Όσοι πίνουν κατά μέσο όρο τρία έως τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα, έχουν 25% μικρότερο κίνδυνο.«Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λειτουργικής ανικανότητας, ακόμα και αν απομονωθούν οι άλλοι πιθανοί παράγοντες», ανέφεραν οι ερευνητές. Πάντως η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ήταν το πράσινο τσάι η μόνη αιτία που οι ηλικιωμένοι μένουν πιο σβέλτοι καθώς γερνάνε, όμως διαπίστωσε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα σε αυτό το είδος τσαγιού και στην μεγαλύτερη κινητικότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας.Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες που καταπολεμούν την κυτταρική φθορά, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες. Ορισμένοι επιστήμονες κατά καιρούς έχουν συσχετίσει το πράσινο τσάι με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης και [...]Στάνφορντ: Αυτοκινητόδρομοι θα φορτίζουν ασύρματα τα ηλεκτροκίνητα

2012-02-04T01:42:15.596-08:00


Είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που δρουν ανασταλτικά στην ευρύτερη διείσδυση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Τώρα, ερευνητές του Στάνφορντ υπόσχονται τη λύση στο πρόβλημα της εμβέλειας και του άγχους που προκαλεί στους οδηγούς ο εντοπισμός ενός σταθμού επαναφόρτισης: αναπτύσσουν ένα ασύρματο σύστημα φόρτισης που, όπως λένε, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων που θα φορτίζουν αυτοκίνητα ή φορτηγά καθώς αυτά κινούνται.

Ήδη η ασύρματη φόρτιση χρησιμοποιείται από κάποιους σταθμούς προκειμένου οι μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων να φορτίζονται χωρίς πρίζες και καλώδια. Ερευνητές του ΜΙΤ βοήθησαν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, την οποία ωστόσο ανέλαβε να βελτιώσει η ομάδα του Στάνφορντ επινοώντας έναν τρόπο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 10 κιλοβάτ από απόσταση δύο μέτρων με τη μικρότερη δυνατή απώλεια.
Επόμενος στόχος της ομάδας είναι να αυξήσει αυτήν την απόσταση σημαντικά, καθιστώντας τελικά εφικτή την επίστρωση αυτοκινητοδρόμων με μηχανισμό ασύρματης μετάδοσης ενέργειας που θα επιτρέπει στα ηλεκτροκίνητα οχήματα να γεμίζουν τις μπαταρίες τους εν κινήσει. «Το όραμά μας είναι μια μέρα να μπορείτε να οδηγήσετε σε οποιονδήποτε αυτοκινητόδρομο και παράλληλα να φορτίζετε το αυτοκίνητό σας», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Σανχούι Φαν, ο οποίος αναπτύσσει αυτό το όραμα στην επιθεώρηση Applied Physics Letters. «Η ανάπτυξη [του συστήματος] σε μεγάλη κλίμακα θα προϋπέθετε την αναδιάρθρωση ολόκληρου του δικτύου αυτοκινητοδρόμων, έχοντας εφαρμογές πέρα από τον κλάδο των μεταφορών.»
Πώς όμως θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα; Θεωρητικά, σπείρες λυγισμένες έτσι ώστε να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών, θα μπορούν να ενσωματωθούν στο οδόστρωμα και να συνδεθούν με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αυτοκίνητα θα είναι εξοπλισμένα με πανομοιότυπες σπείρες, οι οποίες θα τοποθετούνται στη βάση με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται μαγνητικό πεδίο με τον αυτοκινητόδρομο για να μεταδίδεται ασύρματα η ηλεκτρική ενέργεια.
Προς το παρόν, το όραμα της ομάδας του Στάνφορντ περιορίζεται στα χαρτιά ή για την ακρίβεια στα υπολογιστικά μοντέλα, όπου πάντως τα αποτελέσματα εμπνέουν αισιοδοξία: οι προσομοιώσεις έδειξαν αποτελεσματικότητα 97% σε απόσταση σχεδόν δύο μέτρων. Επιπλέον, ακόμη και εάν η εφαρμογή της τεχνολογίας αποδειχθεί εφικτή, θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες μελέτες π.χ. για πιθανές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία, στα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου ή ακόμη και... στις πιστωτικές κάρτες στο πορτοφόλι του οδηγού.Οι 8 εχθροί του ανοσοποιητικού συστήματος

2012-02-04T01:42:52.349-08:00

Για να παραμείνουμε υγιείς δεν αρκεί μόνο να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών, ούτε να αποφεύγουμε όποιον τολμήσει να βήξει σε ακτίνα ενός μέτρου από εμάς. Υπάρχουν και άλλες συνήθειες που μπορούν να μας βλάψουν -και μάλιστα 8 στον αριθμό. Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011Η υγεία είναι το πρώτο πράγμα που ευχόμαστε στις γιορτές και πράγματι είναι το πιο σημαντικό για όλους μας. Κι ενώ όλοι συμφωνούμε σε αυτό, οι περισσότεροι δεν παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις ως προς το πώς να προστατέψουμε τον εαυτό μας, καταλήγοντας συνεχώς με ένα πακέτο χαρτομάντιλα στο γραφείο μας, με το θερμόμετρο μόνιμο αξεσουάρ στο κομοδίνο μας και το φτέρνισμα να αποτελεί τη μοναδική μας… φυσική δραστηριότητα.Αν αναρωτιέστε γιατί αφού πλένετε συνεχώς τα χέρια σας, αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους και τρέχετε μακριά από όσους σπέρνουν μικρόβια προς πάσα κατεύθυνση αρρωσταίνετε συνεχώς, τότε ίσως σας λύσουν τις απορίες κάποιες από τις παρακάτω συνήθειές σας που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να βλάπτουν το ανοσοποιητικό σας.1. Η έλλειψη φίλωνΕίναι άλλο πράγμα να αποφεύγετε να πίνετε νερό από τον ψύκτη της δουλειάς τον οποίο έχουν χρησιμοποιήσει όλοι με λερωμένα χέρια κι άλλο να έχετε απομονωθεί από όλο το υπόλοιπο γραφείο προκειμένου να μην κολλήσετε τη γρίπη. Εξάλλου στην πραγματικότητα οι έρευνες δείχνουν ότι όσο λιγότερους φίλους έχει ένας άνθρωπος, τόσο πιο πιθανό είναι να αρρωσταίνει συχνά, να αγχώνεται περισσότερο και να ζήσει τελικά λιγότερο από τους πιο κοινωνικούς συνανθρώπους του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης αποδείχτηκε ότι όσοι είχαν 6 ή περισσότερες κοινωνικές διασυνδέσεις στη ζωή τους ήταν 4 φορές πιο δυνατοί στο να καταπολεμήσουν τους ιούς και τα κρυώματα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τονώστε, λοιπόν τις κοινωνικές σας σχέσεις, περάστε από το γραφείου του συναδέλφου να πείτε μια «καλημέρα» και αφιερώστε χρόνο στους φίλους σας, αν θέλετε φέτος το θερμόμετρο να σας είναι άχρηστο.2.Ο κακός ύπνοςΚάντε μια αναδρομή της ζωής σας, σκεφτείτε πότε συνήθως αρρ[...]Ανακάλυψαν τη «μοναδική» ορχιδέα που ανθίζει τη νύχτα

2011-11-22T01:37:02.222-08:00

Tο Bulbophyllum nocturnum φαίνεται πως επικονιάζεται από σκνίπες και ζει μόνο για μια νύχτα.
Μπροστά σε ένα μοναδικό φυτό βρέθηκε Ολλανδός βοτανολόγος κατά τη διάρκεια εξερευνητικής αποστολής σε νησί, ανοιχτά των ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας. Βρήκε τη μόνη, όπως λέει, ορχιδέα που «ξετυλίγει» τα πέταλά της τη νύχτα και χάνει τα άνθη της την ημέρα.

«Ήταν τόσο απρόσμενο γιατί υπάρχουν πάρα πολλά είδη ορχιδέας, όμως δεν γνωρίζουμε κανένα που να επικονιάζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει ο Αντρέ Σούτεμαν, ο ένας εκ των δύο συντακτών της έκθεσης γύρω από το νέο είδος, η οποία δημοσιεύεται στο Botanical Journal of the Linnean Society. «Ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτος ο εντοπισμός μιας τέτοιας ορχιδέας μετά από τόσα χρόνια ερευνών».
Σύμφωνα με το Σούτεμαν και τον Εντ ντε Φόγκελ, ο οποίος ανακάλυψε το φυτό, το Bulbophyllum nocturnum φαίνεται πως επικονιάζεται από σκνίπες και ζει μόνο για μια νύχτα. Ο ερευνητής επισκέφθηκε το νησί της Νέας Βρετανίας και συνέλεξε φυτά από δέντρα, τα οποία στη συνέχεια καλλιέργησε στο Βοτανικό Κήπο του Λάιντεν. Ο Φόγκελ βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν, καλλιεργώντας τις ορχιδέες, πρόσεξε ότι ναι μεν εμφανίζονταν μπουμπούκια, όμως αντί να ανοίξουν αποκαλύπτοντας τα πετάλια τους, τελικά μαραίνονταν και πέθαιναν.
Δεν του πήρε πολύ καιρό να καταλάβει τι συνέβαινε: πήρε ένα από τα φυτά στο σπίτι του και ένα βράδυ, γύρω στις 10, είδε τα άνθη της ορχιδέας να ανοίγουν και να κλείνουν ξανά λίγο μετά την αυγή. Κάτι τέτοιο παρατηρείται σε λίγα είδη φυτών, ενώ αυτή πιστεύεται πως είναι η μοναδική από τα 25.000 είδη ορχιδέας με αυτήν την ιδιότητα. Πολλές επικονιάζονται από νυκτόβια έντομα, όμως τα άνθη τους παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο Σούτεμαν παραδέχεται ότι ο ίδιος και ο συνάδελφός του δεν έχουν κατανοήσει γιατί το B. nocturnum ανέπτυξε αυτή τη συμπεριφορά. «Πιστεύουμε ότι τα συγγενή είδη επικονιάζονται από μικροσκοπικές μύγες, οι οποίες νομίζουν ότι επισκέπτονται μύκητες», εξηγεί. Λέει ότι κατά πάσα πιθανότητα, η συγκεκριμένη ορχιδέα αναδίδει κάποια οσμή «μη αντιληπτή στους ανθρώπους, με την οποία ελκύει έντομα από απόσταση».
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα είδη, είναι πιθανό να μην προλάβει να αποκαλύψει όλα του τα μυστικά, καθώς στην τοποθεσία όπου εντοπίστηκε, υλοτόμοι δουλεύουν πυρετωδώς... «Ο συνάδελφός μου που ανακάλυψε την ορχιδέα πήρε άδεια από την εταιρία υλοτομίας να μπει στην περιοχή. Του έδωσαν ακόμη και αυτοκίνητο γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα ήταν κρίμα να κόψουν τα δέντρα και να καταστρέψουν τις ορχιδέες», λέει ο Σούτεμαν απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις τοπικές αρχές να μην δίνουν ανεξέλεγκτα άδειες για την εκμετάλλευση παρθένων περιοχών.
NαυτεμπορικήΚαθυστέρησε φέτος και η μετανάστευση των υδρόβιων πτηνών

2011-11-21T04:26:15.328-08:00

Φινλανδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα υδρόβια πτηνά «ανέβαλαν» φέτος τη μετανάστευσή τους έως και κατά ένα μήνα σε σχέση με πριν από 30 χρόνια. (Πηγή:Wildfowl and Wetlands Trust)
Έως και ένα μήνα καθυστέρησε φέτος η μετανάστευση κάποιων πτηνών για το χειμώνα στους υδροβιότοπους της Βόρειας Ευρώπης, καθώς σύμφωνα με ερευνητές φαίνεται πως χήνες, πάπιες και κύκνοι μεταξύ άλλων, αλλάζουν συνήθειες για να προσαρμοστούν στην αύξηση των θερμοκρασιών.

Φινλανδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα υδρόβια πτηνά «ανέβαλαν» φέτος τη μετανάστευσή τους έως και κατά ένα μήνα σε σχέση με πριν από 30 χρόνια. Στη Βρετανία, το Wildfowl and Wetlands Trust είδε μείωση των πληθυσμών πτηνών, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι κάποια πουλιά δεν πετούν πλέον τόσο μακριά, ενώ την ίδια τάση κατέγραψε και η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών, κατά την οποία οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες φέτος είχαν εκτεταμμένες αρνητικές συνέπειες για την άγρια ζωή γενικότερα.
Στο πλαίσιο της φινλανδικής μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι εξέτασαν δεδομένα από παρατηρητήριο πτηνών, όπου εδώ και τρεις δεκαετίες, εθελοντές καταμετρούν πτηνά σε καθημερινή βάση με στόχο τη σύνθεση μιας «μεταναστευτικής απογραφής». Όπως διαπίστωσαν ο Αλέξι Λέχικοϊνεν και η ομάδα του, έξι από τα 15 πτηνά που μελέτησαν, καθυστερούν πλέον σημαντικά να μεταναστεύσουν, κάτι που κατά τους ίδιους δείχνει πόσο γρήγορα ανταποκρίνονται τα υδρόβια πτηνά στην κλιματική αλλαγή.
«Κάτι που διαπιστώθηκε μέσω της δικής μας, αλλά και προηγούμενων ερευνών, είναι ότι η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα από αυτήν του ατμοσφαιρικού αέρα», λέει ο Δρ. Λέχικοϊνεν δίνοντας μια εξήγηση για την τάση που παρατηρείται. «Αυτό σημαίνει ότι βορειότερα υπάρχει περισσότερη τροφή γι' αυτά τα είδη».
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, βρετανική οργάνωση ανακοίνωσε ότι και οι καρποί πολλών από τα δέντρα που μελέτησε ωριμάζουν σήμερα έως και 18 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με πριν από μία δεκαετία, κάτι που απέδωσε στο γεγονός ότι οι θερμοκρασίες την 'Aνοιξη είναι όλο και υψηλότερες, με αποτέλεσμα τα δέντρα να ανθίζουν και νωρίτερα.

Εκπέμπουν σήμα κινδύνου
Εξάλλου, έκκληση για τη διάσωση των μεταναστευτικών πτηνών της Βρετανίας και της Ευρώπης γενικότερα απευθύνουν σήμερα και οικολογικές οργανώσεις, προειδοποιώντας ότι οι πληθυσμοί ιδιαίτερα αγαπητών ειδών, όπως ο κούκος ή το αηδόνι, συρρικνώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς στη Γηραιά Ήπειρο.
«Τα μεταναστευτικά πτηνά συνδέουν την Ευρώπη και την Αφρική, διασχίζοντας τα σύνορα, τις κουλτούρες και τις ζωές μας», λέει η Δανάη Σίαν από τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών. «Εκατομμύρια πτηνά πραγματοποιούν αυτό το απίστευτο, μεγάλης απόστασης ταξίδι δυο φορές το χρόνο, όμως οι αριθμοί και στις δύο ηπείρους μειώνονται δραματικά».Οι ανοιχτές πληγές της Στροφυλιάς

2011-11-17T23:37:14.237-08:00

Το Κοτύχι κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή απ’ τη διάβρωση της λουρονησίδας του, τα λατομεία Αράξου συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως το τέλος του 2014, με τις ευλογίες (και σχετική τροπολογία) του κατά τα άλλα υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, οι λαθροκυνηγοί και οι λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι Σαββατοκύριακα και αργίες.

Κατά τα λοιπά, πυκνώνουν οι παρεμβάσεις φορέων και προσώπων για τη «μεταφορά» των Σαμαρέικων στο νομό Ηλείας, προκειμένου να είναι ευκολότερη η διεκδίκηση των καταπατημένων και εκχερσωμένων εκτάσεων από ιδιώτες.
Όλα αυτά στην ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ(!!!) περιοχή του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Η ΟΙΚΙΠΑ (Οικολογική Κίνηση Πατρών) παρά τις πιέσεις, ενίοτε και ΑΠΕΙΛΕΣ που δέχεται θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προάσπιση των δημοσίων αγαθών.
Μοναδική εξαίρεση στη μαυρίλα της οικολογικής (και όχι μόνο) επικαιρότητας, η αναγέννηση των καμένων δέντρων στο Γιανισκάρι. Αρκεί να τηρηθεί με ευλάβεια η απαγόρευση της βόσκησης. Χλωμό το βλέπουμε…
Τα παραπάνω καταγράφονται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της μηνιαίας οικολογικής εφημερίδας «εν αιθρία» (τεύχος Νοεμβρίου) που εκδίδει η ΟΙΚΙΠΑ και περιγράφουν μια κατάσταση που δεν συνάδει με προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο.
Πολύ σοβαρές είναι οι καταγγελίες της ΟΙΚΙΠΑ για πιέσεις αλλά και απειλές κατά της ζωής των μελών της, με αφορμή τις παρεμβάσεις της οργάνωσης για την προστασία των καταπατημένων εκτάσεων της Στροφυλιάς στη θέση «Σαμαρέικα» Το παραπάνω ιδιαίτερα σοβαρό θέμα η ΟΙΚΙΠΑ απέφυγε να το δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα ενημερώνοντας μόνο τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές.
Απειλές όμως δεν δέχονται μόνο τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ αλλά και οι επόπτες του Φορέα Διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς που περιπολούν καθημερινά στον υγροβιότοπο, από λαθροκυνηγούς της περιοχής, οι οποίοι δεν δίστασαν ακόμη και να στήσουν μπλόκο στους επόπτες στις 28 Οκτωβρίου στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, και τελικά φυγαδεύτηκαν από κάτοικο της περιοχής από άλλο δρόμο, για να γλυτώσουν τα χειρότερα.
Σοβαρό είναι επίσης και το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας στο δάσος της Στροφυλιάς, αφού οι Δασοφύλακες της περιοχής δεν εργάζονται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φύλαξη. Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος το Δ.Σ του Φορέα ζήτησε από το Δασαρχείο Πατρών την άμεση διακοπή της ξύλευσης στο δάσος η οποία λήγει κανονικά στις 30 Νοεμβρίου.
ΠηγήΤι σκοτώνει τις δικτυωτές φώκιες της Αρκτικής;

2011-10-14T04:03:57.088-07:00

Τον περασμένο Ιούλιο, η Υπηρεσία Διαχείρισης Άγριας Ζωής στην Αλάσκα άρχισε να δέχεται τα πρώτα τηλεφωνήματα: πολλές ντόπιες δικτυωτές φώκιες - που ονομάζονται έτσι λόγω των γκρίζων δακτυλίων τους, οι οποίοι διακόπτονται από σκουρόχρωμα στίγματα- είχαν βρεθεί νεκρές εξαιτίας μιας μυστηριώδους ασθένειας με μοναδικό εμφανές σύμπτωμα τις πληγές που άφηνε πάνω στα ζώα.Έκτοτε το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί και οι βιολόγοι... σηκώνουν τα χέρια ψηλά, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους, καθώς το συγκεκριμένο είδος διαδραματίζει νευραλγικής σημασίας ρόλο στην ήδη ευάλωτη τροφική αλυσίδα της Αρκτικής. Δείγματα από άρρωστες φώκιες έχουν σταλεί σε εργαστήρια ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στο τι προκαλεί τη νόσο, πώς μεταδίδεται και εάν πλήττει αποκλειστικά τις δικτυωτές φώκιες.Παραμονές της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, εκφράζονται φόβοι και για τη δημόσια υγεία. Πολλοί κάτοικοι της περιφέρειας Μπάροου, όπου εντοπίστηκαν τα άρρωστα ζώα, διερωτώνται εάν η κατανάλωση της δικτυωτής φώκιας –που ο πληθυσμός της στην Αλάσκα υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες μέλη- είναι ασφαλής.«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σκοτάδι», παραδέχεται ο Μπρους Γουντς, εκπρόσωπος της αμερικανικής Υπηρεσίας Αλιείας και ’γριας Ζωής, ο οποίος προσθέτει ότι αντίστοιχες πληγές έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα και σε θαλάσσιους ίππους, χωρίς να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να συνδέσει τις δύο περιπτώσεις.Κατά το βιολόγο Τζέισον Χέρεμαν, ο οποίος πιστεύει ότι πρόκειται για ιό και όχι για βακτήριο,, την αντιμετώπιση του προβλήματος καθιστά ακόμη πιο δύσκολη το γεγονός ότι οι φώκιες ζουν σε πολύ απόμακρες τοποθεσίες. «Οι φώκιες που εντοπίζονται νεκρές συλλέγονται με σκοπό τη λήψη δειγμάτων», διευκρινίζει. «Τις φώκιες που είναι άρρωστες, αλλά ζωντανές, τις αφήνουμε να αναρρώσουν από μόνες τους».Οι φώκιες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στη θάλασσα ή πάνω σε κομμάτια πάγου, [...]Να ζει κανείς... στην Μελβούρνη

2011-08-30T05:56:15.403-07:00

ΣΤΗΝ 67Η ΘΕΣΗ Η ΑΘΗΝΑΗ Μελβούρνη βρίσκεται στην πρώτη θέση της εξαμηνιαίας κατάταξης των πόλεων στις οποίες είναι πιο ευχάριστο να ζει κανείς, συμφωνα με την τελευταία μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από μια θυγατρική του δημοσιογραφικού ομίλου The Economist, ενώ η Αθήνα έπεσε στην 67η από την 62η θέση.Η Μελβούρνη πέρασε το Βανκούβερ του Καναδά, που τα δέκα τελευταία χρόνια βρισκόταν στις πρώτες θέσεις.Η Μελβούρνη που εκθρόνισε το Βανκούβερ, ενώ ουραγός στην λίστα βρίσκεται η Χαράρε, πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε.Η Μελβούρνη πέρασε το Βανκούβερ του Καναδά, που τα δέκα τελευταία χρόνια βρισκόταν στις πρώτες θέσεις, όμως αυτή τη φορά καταλαμβάνει την τρίτη θέση, πίσω από την Βιένη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας.Μεταξύ των δέκα πόλεων στις οποίες η ζωή είναι πιο εύκολη περιλαμβάνονται, εκτός της Μελβούρνης, άλλες τρεις πόλεις της Αυστραλίας: το Σίδνεϊ (6η θέση), το Περθ και η Αδελαΐδα (στην 8η και οι δύο).Ο Καναδάς βρίσκεται επίσης σε καλή θέση, με το Τορόντο και το Κάλγκαρι να καταλαμβάνουν την 4η και την 5η θέση αντιστοίχως.Το Ελσίνκι, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, βρίσκεται στην 7η θέση και το Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, στη 10η θέση, διευκρινίζεται στη μελέτη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Economist Intelligence Unit.Πολλά κριτήρια ελήφθησαν υπόψη για την κατάταξη αυτή: η κοινωνική και η πολιτική σταθερότητα, η εγκληματικότητα, η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ποιότητας, η πολιτιστική ζωή, το περιβάλλον, τα σχολεία και οι υποδομές."Η Αυστραλία, με μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα και σχετικά χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, συνεχίζει να έχει στο έδαφός της πολλές από τις πόλεις στις οποίες είναι πιο ευχάριστο να ζεις", δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης Τζον Κοουπστέικ."Παρά την άνοδο του κόστους ζωής, που τροφοδοτείται από την ισχύ του αυστραλιανού δολαρίου, οι πόλεις αυτές προσφέρουν μια ολόκληρη σειρά από παράγοντες που τις καθιστούν πολύ ελκυστικές", πρόσθεσε.Το Παρίσι βρίσκεται στη 16η θέση, το Τόκιο στη 18η. Στ[...]Βακτήριο «τρώει» την ελονοσία

2011-11-21T04:29:19.169-08:00

Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για μια πρακτική αξιοποίηση της νέας ανακάλυψης In vivo, αλλά και στον δοκιμαστικό σωλήνα, το σωτήριο βακτήριο απαλλάσσει από το παράσιτο της ελονοσίας. Δεξιά, ο δρ Γιώργος Δημόπουλος επί το ερευνητικόν του έργον.Για την Ελλάδα ανήκει στο πρόσφατο, αλλά μάλλον ξεχασμένο παρελθόν. Στον υπόλοιπο κόσμο όμως η ελονοσία πλήττει περισσότερους από 225 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 800.000 - πολλοί εκ των οποίων παιδιά - πεθαίνουν εξαιτίας της, κυρίως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη.Η βασική «αιτία» της είναι τα κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν μέσω του αίματος το παράσιτο που την προκαλεί, χωρίς τα ίδια να νοσούν. Ο ευνόητος τρόπος πρόληψής της είναι λοιπόν να αποφεύγει κάποιος τα τσιμπήματά τους - κάτι το οποίο ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο στην πράξη. Οι περισσότερες στρατηγικές μέχρι σήμερα επικεντρώνονται στην απώθηση ή στην εξόντωση των εντόμων, με σήτες και κουνουπιέρες, εντομοαπωθητικά ή εντομοκτόνα. Τώρα μια ομάδα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς προτείνει μια «βιολογική» προσέγγιση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική. Στόχος της να «εξολοθρεύσει» την ασθένεια στα ίδια τα κουνούπια, προτού αυτή μεταδοθεί στον άνθρωπο.Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στα έντερα των κουνουπιών του γένους Anopheles (του μόνου που είναι ξενιστής του παρασίτου της ελονοσίας) ένα βακτήριο το οποίο «σκοτώνει» το Plasmodium falicparum, το παράσιτο που προκαλεί την πιο σοβαρή και θανατηφόρο μορφή της ελονοσίας. Οπως περιγράφουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», πρόκειται για ένα εντεροβακτήριο το οποίο υπάρχει με φυσικό τρόπο στα έντομα - όχι όμως σε όλα. Τώρα μελετούν διάφορες στρατηγικές προκειμένου να το «περάσουν» σε όσο το δυνατόν περισσότερα κουνούπια ώστε αυτά να πάψουν να αποτελούν «όχημα» μεταφοράς της ασθένειας.Το κυνήγι τ[...]ΗΠΑ: «Eξυπνες» σαύρες με την ικανότητα να λύνουν προβλήματα

2011-07-13T04:57:11.124-07:00

Οι σαύρες - ή και άλλα ερπετά- ενδέχεται να είναι πιο έξυπνες απ' όσο πιστεύουμε. Σε νέα μελέτη, τροπικές σαύρες όχι μόνο κατόρθωσαν να εντοπίσουν νεκρές προνύμφες, τις οποίες είχαν κρύψει οι ερευνητές, αλλά τις επόμενες ημέρες επανέλαβαν τις κινήσεις που απομνημόνευσαν για να εξασφαλίσουν ξανά και ξανά το αγαπημένο τους σνακ.«Πρόκειται για ακόμη ένα κομμάτι του παζλ που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την εξέλιξη των γνωστικών ικανοτήτων», λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ Μάνιουελ Λιλ, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. «Γνωρίζουμε πολλά με βάση τη μελέτη πτηνών και θηλαστικών, όμως έχουν γίνει λίγες μελέτες γενικά για τα ερπετά».Οι ερευνητές τοποθέτησαν τις τροπικές σαύρες πάνω σε ένα κομμάτι ξύλου με δύο τρύπες, η μία από τις οποίες περιείχε την προνύμφη και ήταν καλυμμένη με μία μπλε τάπα. Η δεύτερη, κενή τρύπα ήταν καλυμμένη με μία δίχρωμη τάπα. Αφού πρώτα «αναγνώρισαν» την τρύπα που περιείχε το «δόλωμα», τέσσερις από τις έξι σαύρες του πειράματος έμαθαν να απομακρύνουν την τάπα είτε δαγκώνοντάς την στην άκρη για να την σπρώξουν την είτε τρέχοντας και χτυπώντας την με το ρύγχος.«Η δεύτερη μέθοδος με εξέπληξε γιατί δεν περιμέναμε να μπορούν να επιλύσουν προβλήματα σε τέτοιο βαθμό», λέει ο Δρ. Λιλ χαρακτηρίζοντας τη διαπίστωση αυτή «εντελώς απροσδόκητη», αφού όπως εξηγεί, τα ερπετά δεν θα επιδείκνυαν αυτή τη συμπεριφορά εάν βρίσκονταν στο φυσικό τους περιβάλλον.ΝαυτεμπορικήΙδιαίτερη έκπληξη του προκάλεσαν οι κινήσεις δύο σαυρών, του «Πλάτωνα» και του «Σωκράτη», οι οποίες είδαν τους επιστήμονες να μετακινούν τις προνύμφες από τη μία τρύπα στην άλλη –αυτή που ήταν καλυμμένη με τη δίχρωμη τάπα- και κατόρθωσαν να επιλύσουν το πρόβλημα με ευκολία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τους δινόταν μόνο μία ευκαιρία την ημέρα, σε αντίθεση π.χ. με τα πτηνά που σε αντίστοιχα πειράματα, είχαν έως και έξι ευκαιρίες, καθώς χρειάζονται περισσότερη τ[...]