Subscribe: Corfu bee
http://corfu-bee.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Greek
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Corfu bee

Corfu bee

Updated: 2018-04-26T16:07:08.761+03:00

 Ποιά είναι η φυσική ουσία, που θεραπεύει άμεσα τις λοιμώξεις του αναπνευστικού;

2015-02-15T12:38:00.244+02:00

(image) Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τον τελευταίο καιρό με την έξαρση των ιώσεων και της γρίπης, αναζητούν τρόπους να προλάβουν ή να απαλλαχθούν γρηγορότερα από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος, αλλά και των λοιμώξεων που προκαλούνται στο αναπνευστικό.

Η φύση κρύβει ένα μεγάλο μυστικό που μπορεί να προσφέρει άμεσα όχι μόνο πρόληψη, αλλά και ανακούφιση. Η θαυματουργή αυτή ουσία, δεν είναι άλλη από την πρόπολη.

Τι είναι η πρόπολη

Η πρόπολη είναι ένα υλικό, μια κολλώδης ουσία που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, την οποία εμπλουτίζουν οι μέλισσες με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Είναι σπάνια διαθέσιμη σε καθαρή μορφή, ενώ μπορεί κάποιος να την βρει διαθέσιμη σε διαφορετικές μορφές (σπρέυ, σιρόπι κλπ) στα φαρμακεία.

Το καλύτερο γιατρικό για τη γρίπη, αλλά και για πολλές ακόμη ασθένειες.

Η πρόπολη δρα κατά των ιών και ειναι ισχυρό αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικό. Περιέχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ουσίες, οι όποιες δρουν επιλεκτικά. Από τη μία επιτίθενται στα παθογόνα βακτήρια και τους τοξικούς

μύκητες και από την άλλη δεν είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν επηρέάζει τη φυσική μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος του ανθρώπου και επίσης δεν παρουσιάζει παρενέργειες (εκτος απο σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί να εμφανίζουν αλλεργια), ενώ η χρήση της ενισχύει την επίδραση των συνηθισμένων φαρμάκων. Η αντιφλεγμονώδης δράση της καλύπτει τις φλεγμονές της τραχείας και του λάρυγγα και για το λόγο αυτό μπορεί να προλάβει και να περιορίσει τη λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό, πριν επεκταθεί προς τους πνεύμονες και το κατώτερο αναπνευστικό.
eviagreen.gr

(image)Ενα νέο βιβλίο μελισσοκομίας που μόλις κυκλοφόρησε

2014-12-23T20:24:08.258+02:00

Τροφή και Στέγη για τα Μελίσσια μου – Μελισσοκομικά φυτά, Χρωματολόγιο γύρης, Μελισσοβοσκές Συγγραφέας: Δημήτρης Καρακούσης      Χρον. Έκδοσης: Νοέμβριος 2014       Σχήμα: 17x24ISBN: 9789603519645                                                                        Σελίδες: 264 Τιμή: 17,50€Κωδ. Βιβλίου: 2570  Ο μελισσοκόμος προκειμένου να συντηρήσει, να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί μελιτοφορίες θα πρέπει να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά πολλών φυτών καθώς και τι προσφέρουν στις μέλισσες. Άλλα, δίνουν μόνο νέκταρ, άλλα μόνο γύρη, άλλα νέκταρ και γύρη μαζί και άλλα μελίτωμα. Δεν νοείται, λοιπόν, μελισσοκόμος που δεν γνωρίζει την χλωρίδα της περιοχής που έχει τοποθετήσει  ή ενδιαφέρεται να τοποθετήσει το μελισσοκομείο του. Στο βιβλίο αυτό, λοιπόν, γίνεται μια προσπάθεια να αποδοθούν τα κύρια χαρακτηριστικά 170 μελισσοκομικών φυτών (αυτοφυή ή καλλιεργούμενα) μέσω κειμένων και φωτογραφιών. Επίσης, δίνεται λίστα με το χρωματολόγιο γύρης 120 μελισσοκομικών φυτών, μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά την νομαδική μελισσοκομία και χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας (Λιμεναρχεία – Δασαρχεία). Τέλος, γίνεται μια πρώτη προσπάθεια γνωριμίας από πλευράς χλωρίδας διαφόρων περιοχών της Ελλάδα έτσι ώστε ο μελισσοκόμος με την βοήθεια των στοιχείων που δίνονται να αναζητήσει αυτές τις περιοχές για εκμετάλλευση των διαφόρων μελιτοφοριών. Για περισσότερες πληροφορίες:   http://www.stamoulis.gr/Τροφή-και-Στέγη-για-τα-Μελίσσια-μου_p-403867.aspx [...]Η κλιματική αλλαγή αποσυντονίζει τις μέλισσες

2014-11-17T19:03:39.646+02:00

Η αύξηση των μέσων θερμοκρασιών την άνοιξη προκαλεί τις μέλισσες να εκκολάπτουν αυγά νωρίτερα, θέτοντας τις εκτός συγχρονισμού με τα άνθη που γονιμοποιούν, σύμφωνα με νέα μελέτη που δείχνει ότι η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ ειδών που έχουν εξελιχθεί μαζί κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών.
Η επικονίαση από τα έντομα είναι εξαιρετικά σημαντική για πολλά φυτά. Για παράδειγμα τα έντομα είναι υπεύθυνα για την επικονίαση περίπου 80 με 85 τοις εκατό των εμπορεύσιμων καλλιεργειών, αναλογώντας περίπου στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.
Η επιτυχής γονιμοποίηση εξαρτάται από έντομα που είναι ενεργά την ίδια στιγμή με τα ανθοφόρα φυτά, και για αυτό το λόγο πολλά φυτά έχουν εξελιχθεί ειδικά ώστε να προσελκύουν συγκεκριμένα έντομα.
Για παράδειγμα τα λουλούδια του είδους ορχιδέας sphegodes Ophrys μοιάζουν και μυρίζουν παρόμοια με το θηλυκό του κύριου επικονιαστή του, της μέλισσας nigroaenea Andrena. Αυτό ξεγελάει τις αρσενικές μέλισσες, οι οποίες προσπαθούν να ζευγαρώσουν με τα άνθη και μέσω αυτής της διαδικασίας μεταφέρουν τη γύρη της ορχιδέας πετώντας από λουλούδι σε λουλούδι.
Ωστόσο η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει αυτή τη σχέση μεταξύ φυτού και μέλισσας. Η μέλισσα nigroaenea Andrena φωλιάζει στο έδαφος και σε αντίθεση με τις κοινές μέλισσες δε ζει σε αποικίες, ενώ τα αυγά της εκκολάπτονται αρκετά νωρίς την άνοιξη.
Οι Βρετανοί ερευνητές συνέκριναν τις ημερομηνίες δραστηριότητας των μελισσών με τις ημερομηνίες ακμής των ανθών της ορχιδέας, χρησιμοποιώντας μετρήσεις πεδίου από το 1975 ως το 2009, και δεδομένα από μουσεία για τα έτη 1893-2007. Στη συνέχεια αντιπαράθεσαν τα δεδομένα με τις μετρήσεις θερμοκρασίας για την ίδια περίοδο. Η ανάλυσή τους έδειξε πώς οι πιο θερμές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες επηρεάζουν περισσότερο τις μέλισσες από ότι τις ορχιδέες, οδηγώντας τα αυγά να εκκολάπτονται αρκετά νωρίτερα.
Συγκεκριμένα για κάθε βαθμό Κελσίου παραπάνω, οι αρσενικές μέλισσες εκκολάπτονται εννέα μέρες νωρίτερα και οι θηλυκές δεκαέξι, ενώ αντίθετα οι ορχιδέες ανθίζουν μόνο έξι ημέρες νωρίτερα. Επιπλέον, η αυξημένη θερμοκρασία οδηγεί τις θηλυκές μέλισσες να επωάζονται σε παρόμοιο ρυθμό με τις αρσενικές, αντί αργότερα όπως είναι το κανονικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες για ζευγάρωμα, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες επικονίασης των φυτών.

 naftemporiki.gr
(image)Πρόπολη: Ένα φυσικό αντιβιοτικό

2014-11-16T15:11:53.090+02:00

Προερχόμενη από τις μέλισσες, η πρόπολη αποτελεί μια ουσία με αξιοσημείωτες θεραπευτικές -και πολλές άλλες- ιδιότητες, γνωστή κατά κύριο λόγο ως το αντιβιοτικό της φύσης .

Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Η πρόπολη καλύπτει μεγάλο φάσμα βακτηρίων.

Η παράλληλη χορήγηση της με αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν αυτά στον οργανισμό. Η πρόπολη δρα στο σταφυλόκοκκο, στον στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας. Το σιναμικό οξύ, ορισμένα αρωματικά συστατικά και πολλά φλαβονοειδή είναι ουσίες εξ’ αιτίας των οποίων η πρόπολη δρα σαν αντιβακτηριακό μέσο. Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν ότι η πρόπολη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων.
Η δράση της πρόπολης κατά των ιών είναι επίσης πολύ σημαντική, και τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι επίσης υπεύθυνα γ’ αυτήν. Η δράση της κατά των ιών του τύπου έρπη, και των αδενο-ιών έχει πλήρως επεξηγηθεί. Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης ενάντια στους ιούς. Τέλος, δρα προφυλακτικά στη γρίπη, ηπατίτιδα Β και έρπη ζωστήρα.
Η πρόπολη αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Στη δερματολογία και στην κοσμητολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και την στιλπνότητα του δέρματος μειώνοντας τα candida και microsporum. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει μεγάλο αριθμό μακροφάγων, απαραιτήτων για την εξολόθρευση των μυκήτων και των βακτηρίων. Παράλληλα, η πρόπολη παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα και στους ιστούς του. Χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση της πιτυρίδας καθώς και στην καθημερινή φροντίδα των δοντιών και των ούλων λόγω των αντιβακτηριδιακών και επουλωτικών ιδιοτήτων της.

 thebest.gr
(image)Σεμινάριο μελισσοκομίας για αρχάριους

2014-09-13T20:25:16.155+03:00

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣΤΑΧΥΡΡΥΘΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ(Βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία: Αρχάριοι)          Στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) θα πραγματοποιηθούν δύο ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις (βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία) οι οποίες   περιλαμβάνουν όλη τη βασική θεωρητική πληροφόρηση και την πρακτική στο μελισσοκομείο του Εργαστηρίου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:Πρώτη εκπαίδευση:§  Σάββατο       20 Σεπτεμβρίου (2014), ώρες 09.00 έως 15.00§  Κυριακή       21 Σεπτεμβρίου (2014), ώρες 10.00 έως 16.00§  Σάββατο       27 Σεπτεμβρίου (2014), ώρες 09.00 έως 15.00§  Κυριακή       28 Σεπτεμβρίου (2014), ώρες 10.00 έως 16.00Δεύτερη εκπαίδευση:§  Σάββατο       4 Οκτωβρίου (2014), ώρες 09.00 έως 15.00§  Κυριακή       5 Οκτωβρίου (2014), ώρες 10.00 έως 16.00§  Σάββατο       11 Οκτωβρίου (2014), ώρες 09.00 έως 15.00§  Κυριακή       12 Οκτωβρίου (2014), ώρες 10.00 έως 16.00Το κόστος ανά εκπαίδευση είναι 120 ευρώ το άτομο και θα περιλαμβάνει εκτός από το εκπαιδευτικό υλικό, καθημερινό ελαφρύ γεύμα, καφέδες και αναψυκτικά. Επίσης θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πληροφ στο τηλέφ.: 210-5294562  και στο e-mail: melissa@aua.grΕπειδή μερικοί ενώ έχουν δηλώσει για το σεμινάριο και μετά αλλάζουν γνώμη, για το λόγο αυτό για την τελική σύνταξη της λίστας για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο θα πρέπει να καταθέσετε μία προκαταβολή (50 ευρώ) στο λογαριασμό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών-ΕΛΚΕ:Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: Αρ. Λογαρ.: 04054212339Μετά να αποστείλετε με faxή με το ταχυδρομείο το απόκομμα της κατάθεσής σας (γράφοντας και το τηλέφωνό σας) στη Γραμματεία του Εργαστηρίου μας ως εξής:1)Fax: 210-3466692 ή2)Ταχυδρομική διεύθυνση:Εργαστήριο Σηροτροφίας και ΜελισσοκομίαςΓεωπονικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΙερά Οδός 75,  11855 ΑΘΗΝΑ[...]Συναγερμός στην Ευρώπη (αλλά όχι στην Ελλάδα) για το «έλλειμμα μελισσών»

2014-01-09T15:10:16.509+02:00

Σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν πλέον αρκετές μέλισσες για να επικονιάΟι ερευνητές αποδίδουν το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, στην επέκταση των φυτικών βιοκαυσίμων, τα οποία έχουν αυξήσει τη ζήτηση για περισσότερες «ενεργειακές» καλλιέργειες και κατά συνέπεια για περισσότερες μέλισσες.    Η Ελλάδα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν ανήκει στην κατηγορία των προβληματικών χωρών, καθώς στον σχετικό χάρτη εμφανίζεται η προσφορά των μελισσών να καλύπτει πάνω από το 90% της σχετικής ζήτησης. Στην ίδια θετική κατάσταση βρίσκονται η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία κ.α. Αντίθετα, η Βρετανία, η Φινλανδία και οι Βαλτικές χώρες βρίσκονται «στο κόκκινο», καθώς η προσφορά μελισσών καλύπτει κάτω από το 25% της ζήτησης.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τομ Μπριζ του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, που έκαναντη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One,, επισημαίνουν ότι σε ορισμένες χώρες -αλλά όχι σε όλες- παρατηρείται μια κάμψη στους πληθυσμούς των μελισσών λόγω της χρήσης των εντομοκτόνων και των διαφόρων ασθενειών. Έτσι, μεταξύ 2005- 2010 σε 41 ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι οι αποικίες των μελισσών αυξήθηκαν κατά 7%.Την ίδια περίοδο, όμως, όπως επισημαίνει και το BBC, αυξήθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο η συνολική έκταση στην Ευρώπη, που αφορά «ενεργειακές» καλλιέργειες ειδικά για βιοκαύσιμα, όπως π.χ. της ελαιοκράμβης. Ο Τομ Μπριζ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα, όπου, όπως είπε, «ενώ το 2005 υπήρχαν μόνο λίγες εκατοντάδες εκτάρια (σ.σ. ένα εκτάριο= δέκα στρέμματα) ελαιοκράμβης, έκτοτε οι σχετικές καλλιέργειες έχουν σημειώσει εκρηκτική ανάπτυξη λόγω των σχετικών επιδοτήσεων για βιοκαύσιμα». Η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη διαχρονική αύξηση ενεργειακών καλλιεργειών σε όλη την Ευρώπη (717% μεταξύ 2005- 2010). Σύμφωνα με τη μελέτη, διαχρονικά αυξάνεται το έλλειμμα στο «ισοζύγιο των μελισσών» (διαφορά προσφοράς- ζήτησης) και σήμερα στην Ευρώπη εκτιμάται ότι «λείπουν» 13,4 εκατ. αποικίες μελισσών ή περίπου επτά δισεκατομμύρια μέλισσες. Το έλλειμμα αυτό καλύπτουν, σε ένα βαθμό, άλλα έντομα που παρέχουν ανάλογες «υπηρεσίες» επικονίασης των φυτών.Ήδη στην Ευρώπη έχουν ληφθεί ορισ[...]Να μαγέψουμε τα παιδιά με την μέλισσα .

2013-05-26T11:57:30.159+03:00

Διαβάζοντας και κοιτώντας ξένα περιοδικά μελισσοκομίας , αλλά και στο Ίντερνετ έβλεπα πολλές επισκέψεις μελισσοκόμων σε σχολεία , παιδικούς σταθμούς και άλλα μέρη  με παιδιά ,μελισσοκόμοι να δείχνουν την τέχνη και εξοπλισμό μελισσοκομίας.Επίσκεψη λοιπόν στο δημοτικό του χωρίου μου  Ένα  5αρακι φτιαγμένο με τζάμι και από τις 2 πλευρές απλό , εύκολο ..."θαύμα" στα μάτια των παιδιών .  Το " μάθημα" άρχισε ....οι ερωτήσεις βροχη για την βασίλισσα , τον κηφήνα την εργάτρια , για τα άσπρακαι τα κίτρινα στα κελιά ...... Μετα τι βγάζουμε από τις μέλισσες ; ; ; ; Μελιιιιιιι Μονο ;;;;; οχι βέβαια ....Κερί , πρόπολη , βασιλικό πολτό.Και εκείνο με τα δέντρα ...πως το λενε ;;; Επικονίαση.... ναιιιιιιιιι  Και πως ανοίγουμε την κυψέλη ;;; Τι φοράμε ;;;; και τι είναι όλα αυτά τα εργαλεία , το κίτρινο με τις τρυπούλες τι κάνει , το σιδερένιο σαν "σπάτουλα " ;;;;;;  Η επίσκεψη τελείωσε , ανανεώσαμε το ραντεβού για τον άλλο χρόνο με πιο πολλά παιδιά και σε άλλες τάξεις ,ίσως και σε άλλα σχολεία Να μάθουν τα παιδιά για την μέλισσα την προσφορά τις την αξία  τις . Να αγαπήσουν την φύση τα ζώα τα έντομα .Μήπως θα έπρεπε να γραφτεί και κάποιο φυλλάδιο , η σε κάποιο site να "ανέβει " ενα κείμενο απλό κατανοητό να μπορούμε να το λέμε στα παιδιά ....να τα μαγεύουμε με την μέλισσα ;;;; ΑΞΙΖΕΙ !!!!!!!!! [...]Πώς να προστατέψετε τις μέλισσες κατά την ανθοφορία

2012-03-29T11:54:42.834+03:00

Τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι καλλιεργητές, προκειμένου να προστατευτούν οι μέλισσες από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δεδομένου ότι κατά την ανθοφορία των καρποφόρων δέντρων, υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών, καταγράφει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας, οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα διότι πολλά από αυτά και περισσότερο τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά. Αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων είναι ο θάνατος μελισσών και κατά συνέπεια προκαλείται διπλή ζημιά, αφενός γιατί χάνεται η παραγωγή των ιδίων των μελισσών και αφετέρου διότι μειώνεται η φυτική παραγωγή, αφού για το δέσιμο των καρπών βασικός συντελεστής είναι η μέλισσα (επικονίαση).
Για τους λόγους αυτούς οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζονται τα εξής:
1. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς, κερασιάς, βυσσινιάς, αχλαδιάς, μηλιάς, κυδωνιάς, ακτινιδιάς.
2. Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).
3. Ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία.
4. Στις λοιπές καλλιέργειες της Π.Ε. Λάρισας απαγορεύονται επίσης οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
5. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:
α. Χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
β. Εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.
γ. Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.
agronews.gr
(image)Οι μέλισσες έχουν τη δική τους προσωπικότητα

2012-03-13T20:13:07.276+02:00

Η μελέτη της συμπεριφοράς των μελισσών, στις οποίες οφείλεται η επικονίαση του ενός τρίτου των καλλιεργειών που φθάνουν στο πιάτο μας, θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διατήρησή τους. Κάποιες ηγούνται κι άλλες ακολουθούν. Κάποιες αγαπούν την περιπέτεια κι άλλες προτιμούν να κινούνται γύρω από το ίδιο σημείο. Οι μέλισσες, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, έχουν και αυτές «προσωπικότητα» και για το λόγο αυτό φαίνεται πως κάποιες είναι πιο πρόθυμες από τις υπόλοιπες να αναλάβουν συγκεκριμένες εργασίες. Η μελέτη, η οποία ανατρέπει την επικρατούσα εικόνα ότι όλες οι μέλισσες υπηρετούν τη βασίλισσά τους, είναι η πρώτη που εξετάζει τη μοριακή βάση συγκεκριμένων συμπεριφορών στα έντομα αυτά και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την προστασία τους.Οι επιστήμονες έκαναν πολλές συναρπαστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των μελισσών. Ενδεικτικά, οι κυνηγοί τροφής που αποτελούν περίπου το 5 - 25% επί του συνόλου των ενοίκων μιας κυψέλης, δεν επιστρέφουν ξανά και ξανά στην πηγή της τροφής, αλλά ενημερώνουν τους συντρόφους τους για την ύπαρξή της και ξεκινούν για... νέες περιπέτειες, για ανθισμένες τοποθεσίες που δεν έχουν ανακαλυφθεί.Προκειμένου να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που ωθεί τις μέλισσες να πάρουν ένα τέτοιο ρίσκο, ο εντομολόγος, γενετιστής και νευροεπιστήμονας Τζιν Ρόμπινσον με τους συνεργάτες του άρχισαν την προσπάθειά τους με ένα πείραμα, το οποίο είχε ως στόχο να ξεχωρίσει τα έντομα που φεύγουν από τις κυψέλες τους σε αναζήτηση νέων πηγών τροφής. Είδαν ότι στην πλειονότητά τους, οι μέλισσες προτιμούσαν να επιστρέφουν στο ίδιο σημείο.Στη συνέχεια, συνέκριναν τα γονίδια και των δύο ομάδων. Βρήκαν πάνω από 1.000 γενετικές διαφορές ανάμεσά τους. Μάλιστα, όπως γράφουν στην επιθεώρηση Science, τα γονίδια και οι νευροχημικές διεργασίες που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες συμπεριφορές παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τα αντίστοιχα των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Με ένα νέο πείραμα, βρήκαν ότι οι μέλισσες - κυνηγοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να εντοπίσουν νέες πηγές τροφής.«Παρατηρεί κανείς τα ζώα[...]Η κυψέλη δεν βγάζει μόνον μέλι

2012-01-16T09:13:58.335+02:00

Πρόπολη. Ρητινώδης ουσία που προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Oι μέλισσες τη συλλέγουν, την αναμειγνύουν με γύρη, ένζυμα και κερί και τη χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τις χαραμάδες στην κυψέλη τους, να απολυμάνουν τα τοιχώματά της και να αποστειρώσουν τα κελιά προτού η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά, ώστε να αποφύγουν παράσιτα που εισέρχονται στις κυψέλες. Η πρόπολη έχει τη φήμη φυσικού αντιβιοτικού και έρευνες που έχουν γίνει την ενισχύουν. Η πρόπολη περιέχει κερί, βάλσαμα, ρητίνες και αιθέρια έλαια σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Το κερί, της προσδίδει την επουλωτική του δράση και οι ρητίνες, τα βάλσαμα και τα αιθέρια έλαια τις αντιμικροβιακές και αντιικές της ιδιότητες. Η πρόπολη φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Έχει, επίσης, ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα. Κυκλοφορεί σε διάφορα σκευάσματα, όπως βάμμα, αλοιφή, κάψουλες. Γύρη. Είναι περισσότερο γνωστή εξαιτίας των αλλεργιών που προκαλεί, λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι οι κόκκοι της αποτελούν ένα εξαιρετικά φυσικό θρεπτικό προϊόν με τονωτικές ιδιότητες. Μία κουταλιά γύρη καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι πρωτεΐνες μάλιστα της γύρης αποτελούν το 20% της σύστασής της. Επιπλέον, αποτελεί ισχυρό αντιαναιμικό προϊόν, καθώς περιέχει σίδηρο, που ευνοεί τονσχηματισμό των συστατικών του αίματος. Τη γύρη μπορείτε να την προμηθευτείτε σε διάφορες μορφές. Oι μελισσοκόμοι, αμέσως μετά τη συλλογή, μπορούν να την παγώσουν και να την πουλήσουν συσκευασμένη σε βαζάκια. Αυτό είναι και το πιο γνήσιο προϊόν. Στο εμπόριο κυκλοφορεί και αφυδατωμένη, σε μορφή σκόνης, σε γυάλινα βάζα και σε αποξηραμένους κόκκους, που μπορούν να προστεθούν σε χυμούς φρούτων, στο γιαούρτι ή τη σαλάτα. Βασιλικός πολτός. Κρεμώδης φυσική ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών. Εργάτριες μέλισσες παράγουν αυτή την τροφή αποκλειστικά και μόνο για να θρέψουν τις βασίλισσες και τις προνύμφες. Είναι ενδεικτικό ότι η βασίλισσα ζει έως και πενήντα φορές περισσότερο από την απλή εργάτρια κ[...]Μέλι, το δώρο της φύσης

2012-01-15T10:49:34.537+02:00

Φτιάξτε στο σπίτι συνταγές με μέλι για τη φαρυγγίτιδα, τα μικρο εγκαύματα, το στομάχι Ενα μοναδικό στο είδος του προϊόν, που υπερβαίνει την ιδιότητα της απλής γλυκαντικής ύλης, αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, αγγίζοντας τα όρια του φαρμάκου. Το μέλι περιέχει 17% νερό, γεγονός που εξηγεί την έντονα ενυδατική δράση του.Επίσης εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων.  Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό. Διόλου τυχαία, οι γιαγιάδες συμβουλεύουν να ρίχνουμε μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα το βράδυ και να το πίνουμε: διευκολύνει τον ύπνο.Με τη μορφή καταπλάσματος, έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφούν υγρά από την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων.Το μέλι περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες.Συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά, ελαφρά καθαρτικά. Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει τα έντερα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.Συνοδεύετε φίλο ή φίλη που έχει μεθύσει; Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει το μέλι, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης να συνέλθουν πιο γρήγορα. Διαλύστε 2 κουταλιές μέλι σε λίγο χυμό λεμονιού.Μέλι για τον βήχαO Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα μελιού για τον δυνατό βήχα και τον ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα. Τα σημερινά επιστημονικά ευρήματα συνηγορούν σε αυτό. Σε πρόσφατη έρευνα, γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας μελέτησαν την αντιβηχική δράση του μελιού σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 2-18 ετών και παρατήρησαν ότι μια μικρή δόση μελιού πριν από τον ύπνο προσέφερε μεγαλύτερη ανακούφιση στα παιδιά από τον νυχτερινό βήχα σε σύγκριση με τη δεξτρομεθορφάνη, μια ουσία καταστ[...]Το αντισηπτικό της φύσης στο δέρμα μας

2011-12-18T18:16:59.225+02:00

Η πρόπολη, η οποία αποτελεί την ασπίδα της κυψέλης, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα και για την ανθρώπινη ομορφιά και υγεία

(image) Είναι ένα από τα δώρα της φύσης στον άνθρωπο «κλεισμένο» σε μια κυψέλη. Ο λόγος για την πρόπολη, ένα μελισσοκομικό προϊόν τη σημασία του οποίου είχε αντιληφθεί ήδη ο Ιπποκράτης, ο οποίος συνιστούσε τη χρήση του για την ίαση διαφορετικών παθήσεων αλλά και για την επούλωση πληγών.

Και αυτό διότι η πρόπολη αποτελεί έναν φυσικό «θησαυρό», γεμάτο με βιοδραστικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, τερπένια, στεροειδή, σάκχαρα και αμινοξέα, όπως περίπου 2.500 χρόνια μετά τον Ιπποκράτη αποκάλυψε η σύγχρονη έρευνα. Οι θεραπευτικές ιδιότητές της που έχουν προκύψει από διαφορετικές μελέτες είναι τόσο πολλές – αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, αντι-ιικές, αντικαρκινικές – ώστε δικαίως η πρόπολη έχει χαρακτηριστεί το αντισηπτικό της φύσης.

Ενα αντισηπτικό του οποίου η ευεργετική δράση ξεκινά από το ίδιο το μελίσσι. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη πρόπολη προέρχεται από το «προ της πόλης» επειδή οι μέλισσες την τοποθετούν στην είσοδο της κυψέλης ως μονωτικό και αντισηπτικό υλικό. Την παράγουν με βάση φυτικές ρητίνες που εκκρίνονται από τους οφθαλμούς των φυτών, καθώς και από τον φλοιό ορισμένων δέντρων όπως οι λεύκες, τις οποίες εμπλουτίζουν με το σάλιο τους, κερί και γύρη.

Συνεχεια στο site


(image)Θρησκεία τους, η μελισσοκομία

2011-12-18T11:59:19.705+02:00

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΙΝΩΙΚΑ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΑΛΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Ανατροπή πολιτισμικών δεδομένων δημιουργείται κυρίως για τον μινωικό αλλά και τον μυκηναϊκό πολιτισμό, αφού για θεμελιώδη σύμβολα, που εθεωρούντο «κλειδιά» στην κατανόηση της πολιτισμικής ταυτότητας των αρχαίων Κρητών αυτής της [...]Φάρμακο γλυκό σαν μέλι

2011-10-02T12:26:19.940+03:00

Στη Συνάντηση της Εταιρείας για τη Γενική Μικροβιολογία στο Χαρογκέιτ, τη γνωστή λουτρόπολη στα βόρεια της Αγγλίας, έγινε αυτή τη χρονιά μια σημαντική ανακοίνωση που αφορά τις αγαπημένες και εργατικότατες παραγωγούς του μελιού (Apis Mellifera). Η καθηγήτρια Rose Cooper, από το Ουαλλικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ανακοίνωσε τα σχετικά με τις έρευνές της για τρία βακτηρίδια που πάνε και εγκαθίστανται όπου υπάρχει πληγή, όχι βέβαια για καλό: Pseudomonas aeruginosa, Group A Streptococci και Meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Και μόνο τα ονόματά τους να διαβάσεις καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για απεχθείς επιδρομείς που μολύνουν άσχημα τις πληγές μας.Οι έρευνες λοιπόν έδειξαν ότι το μέλι στις πληγές μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις μολύνσεις αλλά και με τη δράση των αντιβιοτικών που χορηγούνται από τους γιατρούς. Η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση κάνει λόγο για ένα μέλι παραγόμενο στη Νέα Ζηλανδία, από το θαμνώδες φυτό Leptospermum Scoparium, που οι τοπικές φυλές αποκαλούν μανούκα, και γι' αυτό έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό με την ονομασία manuka honey. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πολλοί λαοί από τα βάθη της Ιστορίας γνώριζαν πως το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Και η ιστορία για τη μεταφορά της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον τόπο του θανάτου του στην Αλεξάνδρεια, για να ταφεί εκεί, μέσα σε μέλι (αν και πιο λογικό θα ήταν να τον είχαν αλείψει με πρόπολη), δείχνει ακριβώς ότι οι άνθρωποι πίστευαν από παλιά στις αντισηπτικές ιδιότητές του. Τώρα σε διάφορα εργαστήρια ψάχνουν για τους ακριβείς μηχανισμούς δράσης του. Προς το παρόν φαίνεται να καταλήγουν στο ότι το μέλι δεν αφήνει τα μικρόβια να προσκολληθούν στους ιστούς, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας μόλυνσης. Αυτή η αντίδραση έχει ως επόμενη συνέπεια να μην μπορούν τα βακτηρίδια αυτά να δημιουργήσουν το biofilm, δηλαδή την προστατευτική εκείνη μεμβράνη που τους επιτρέπει να ανθίστανται στην επίθεση των αντιβιοτικών. Και μία ακόμη διαπίστωση της ερευνητικής ομάδας ήταν ακριβώς ότι με το μέλι παρατηρήθηκε αύξηση στην αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων αντιβιο[...]Μέλι ο «χρυσός» του θησαυρού της διατροφής

2011-07-16T14:49:00.855+03:00

Η πρώτη γραπτή αναφορά για το μέλι συναντάται σε μια σουμεριακή επιγραφή που χρονολογείται μακριά πίσω στο 2100-1000 π.Χ. Σε αυτή την επιγραφή αναγνωρίζει κανείς τις πρώτες επιπρόσθετες χρήσεις του μελιού ως φαρμάκου και ως θεραπευτικής αλοιφής.Η άποψη πως το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο, φάρμακο και αλοιφή επικρατεί μέχρι σήμερα. Μέχρι που οι εταιρείες τροφίμων το 1800 δημιούργησαν για πρώτη φορά τη βιομηχανική ζάχαρη, το μέλι αποτελούσε το μόνο ευρύτατα διαδεδομένο γλυκαντικό. Αλλά και η χρήση του ως φαρμάκου ήταν πολύ γνωστή σε διάφορες κουλτούρες. Πιο συγκεκριμένα, η θεραπευτική του δράση βρήκε εφαρμογή στην επούλωση των εγκαυμάτων, των τραυμάτων και των πληγών, του καταρράκτη και των ελκών. Φυσικά οι χρήσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες. Φυσικό μονωτικό Λόγω των φυσικών του ιδιοτήτων, το μέλι μπορεί να δράσει ως φυσικό μονωτικό και εξαιτίας της ωσμωτικότητάς του μπορεί να δημιουργήσει ένα υγρό περιβάλλον επούλωσης πληγών, το οποίο μάλιστα δεν κολλάει στους κατεστραμμένους ιστούς της πληγής. Το υγρό αυτό περιβάλλον επούλωσης θεωρείται πως εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Το μέλι επίσης μειώνει τη φλεγμονή και περιορίζει την παραγωγή εκκρίσεων. Η χρήση του σε πολλές παθήσεις έχει αποκτήσει τέτοια έκταση, ώστε πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας κλάδος εναλλακτικής ιατρικής με την ονομασία «μελισσοθεραπεία».. Με περισσότερες από 181 θρεπτικές ουσίες, το μέλι αποτελεί πραγματικό «διατροφικό χρυσάφι», που μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα την αξία ενός μεσογειακού διατροφικού πλάνου. Περιέχει σάκχαρα, μικρά ποσά πρωτεΐνης, ένζυμα (καταλάση, ασκορβικό οξύ, καροτενοειδείς ουσίες, οξειδάση της γλυκόζης), αμινοξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία βιταμίνες και μια ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Η σύστασή του επηρεάζεται από την πηγή παραγωγής. Τα κύρια σάκχαρα που περιέχει είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Μια ημερήσια δόση μελιού της τάξης των 20 γρ. μπορεί να καλύψει περίπου το 3% των ενεργειακών αναγκών ενός μέσου ενήλικα. Από την πλευρά τ[...]Aγώνας δρόμου για τη δημιουργία της... σούπερ μέλισσας

2011-07-02T13:26:28.420+03:00

(image) Όλα άρχισαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν ξαφνικά, αρρώστιες και παράσιτα άρχισαν να αφανίζουν ολόκληρες αποικίες μελισσών, στον Καναδά και όχι μόνο. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγους μήνες, οι πληθυσμοί μελισσών έχουν μειωθεί κατά 10% - 30% στην Ευρώπη, κατά 30% στις ΗΠΑ και κατά 85% στη Μέση Ανατολή.

Τα καναδικά πανεπιστήμια του Γκουελφ και της Μανιτόμπα ανακοίνωσαν ότι, σε συνεργασία με μελισσοκόμους και με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 170.000 ευρώ, θα επιχειρήσουν να αναπαραγάγουν μια σούπερ μέλισσα, η οποία θα είναι ανθεκτική στις αρρώστιες, μέσω γενετικής επιλογής.

Απώτερος στόχος; Αφενός να ανακοπεί η συρρίκνωση των πληθυσμών και αφετέρου οι μελισσοκόμοι να διασφαλίσουν μια σταθερή συγκομιδή μελιού, συνεχίζοντας παράλληλα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη βιομηχανία των οπωροκηπευτικών.

«Ακόμη και το κρέας χρειάζεται την επικονίαση, αφού οι τροφές των βοοειδών - τα φύτρα αλφάλφα, το τριφύλλι κ.ο.κ. - πρέπει να επικονιαστούν», εξηγεί ο Λες Εκλς της καναδικής Ένωσης Μελισσοκόμων. «Οι προμήθειές μας σε φθηνά τρόφιμα πραγματικά εξαρτώνται από τις μέλισσες».

Οι μέλισσες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεωργία, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού επικονιάζουν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη καλλιεργιών που αντιπροσωπεύουν περίπου το εν τρίτο των ειδών που καταναλώνει ο άνθρωπος και η αγοραία αξία των οποίων ανέρχεται στα 57 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Εκλς λέει ότι τα τελευταία χρόνια, ασθένειες έχουν αφανίσει περίπου το 45% των μελισσών του. «Για άλλους μελισσοκόμους, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού έχασαν το 90, ακόμη και το 100% των μελισσών τους». Όπως εξηγεί, ένας πληθυσμός είναι φυσικό να μειώνεται κατά 5 με 10% το χρόνο, όμως οι μελισσοκόμοι του Οντάριο χάνουν πλέον κατά μέσο όρο το 35% των μελισσών που διατηρούν.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ελπίζουν οι έρευνες των δύο καναδικών πανεπιστημίων να συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος, βοηθώντας παράλληλα τους μελισσοκόμους να διαχειρίζονται καλύτερα τις αποικίες τους.

naftemporiki.gr(image)Διενέργεια ελέγχων για να αποφευχθεί η πώληση νοθευμένου μελιού στη Ζάκυνθο

2011-06-18T14:04:37.463+03:00

(image) Τη διενέργεια ελέγχων από το Τμήμα Εμπορίου ζητά ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ζακύνθου, Παναγιώτης Μάργαρης, προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση νοθευμένου προϊόντος τόσο στους ντόπιους, όσο και στους ξένους επισκέπτες.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Μάργαρης ανέφερε ότι ορισμένοι προσφέρουν στον κόσμο μέλι αμφιβόλου ποιότητας, μιας και τα βάζα δε διαθέτουν την απαραίτητη σήμανση για να ενημερώνονται οι καταναλωτές.
“Οι Ζακυνθινοί γνωρίζουν τους παραγωγούς του μελιού που υπάρχουν στο νησί και έτσι μπορούν να ξεχωρίσουν ποιοι είναι εκείνοι που προσφέρουν ποιοτικό προϊόν. Οι ξένοι επισκέπτες, όμως, αγοράζουν μέλι από διάφορες παραλίες της Ζακύνθου, όμως τα βάζα που πωλούνται δεν έχουν αυτοκόλλητες ταμπέλες, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι αγοραστές από ποια χώρα προέρχεται το μέλι, πότε παράχθηκε, και πότε λήγει. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας έχει κάνει αγώνες για το συγκεκριμένο θέμα, όμως δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Σε κάποια μαγαζιά, δε, πωλείται μέλι, το οποίο φέρει μια ταμπέλα που μοιάζει με… “σκουλαρίκι”. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να πάρει τη σήμανση αυτή και να την βάλει σε κάποιο άλλο βάζο. Η Ζάκυνθος έχει ποιοτικό μέλι και καλό θα ήταν ο κόσμος να προσέχει τους… επιτήδειους. Οι πολίτες είναι απαραίτητο να προτιμούν τις συσκευασίες που έχουν αυτοκόλλητη σήμανση. Παράλληλα, ζητώ από το Τμήμα Εμπορίου να κάνει ελέγχους στην αγορά για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα” ανέφερε ο κ. Μάργαρης. Ερωτηθείς για το τι γίνεται με τις χρηματοδοτήσεις από τον ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος των μελισσοκόμων σημείωσε τα παρακάτω:
“Παλιότερα ο ΕΛΓΑ έδινε κάποια χρήματα ως αποζημίωση για την καταστροφή της παραγωγής μας. Τώρα, όμως, δεν γίνεται το ίδιο, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και για τις μελισσοκομικές μονάδες. Κάποια χρήματα παίρνουν μόνο οι… “νέοι αγρότες”, όμως πρόκειται για ψίχουλα μπροστά στο κόστος που χρειάζεται για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας. Εμείς, οι μελισσοκόμοι, δεν είμαστε έμποροι, αλλά παραγωγοί. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μελίσσια, επειδή τα αγαπάμε, και όχι επειδή θέλουμε να βγάλουμε λεφτά”.

imerazante.gr
(image)Η πρόπολη στην σύγχρονη διατροφή

2011-05-01T14:09:06.840+03:00

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι δημιουργούσαν διάφορες κατασκευές, προκειμένου να οχυρώσουν τις πόλεις, από την ενδεχόμενη εισβολή του εχθρού. Η τάφρος και τα υψηλά, απόρθητα τείχη ήταν κάποιες από τις πιο γνωστές αμυντικές κατασκευές. Μια από τις πηγές έμπνευσης για τους προγόνους μας αποτελούσε η μέλισσα, της οποίας οι «αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες» συνιστούσαν σημείο αναφοράς.Η παρατήρηση της εκπληκτικής σε δομή και συνοχή κυψέλης, δεν αφήνει αμφιβολία ότι η φύση έχει προικίσει τη μέλισσα με εντυπωσιακά χαρίσματα. Με μια πιο ενδελεχή ματιά σε μια κυψέλη, εύκολα θα διαπιστώναμε πως οι μέλισσες χρησιμοποιούν μια ιδιαίτερη ουσία υπό μορφή επικάλυψης, σαν γενική μορφή προστασίας.Η ουσία αυτή λέγεται πρόπολη («προ της πόλεως» των μελισσών) και εξυπηρετεί το σκοπό να καλύπτει τα κενά της κυψέλης και παράλληλα να μειώνει κατά το δοκούν το μέγεθος της εισόδου της, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση του κρύου ή της έντονης ζέστης και φυσικά των «εν δυνάμει» εχθρών της κυψέλης.Η πρόπολη όμως, αποτελεί για τις μέλισσες και μια ασφαλιστική δικλείδα από τη δράση ιών και βακτηρίων, που πολύ εύκολα μπορούν να προσβάλλουν μια κοινότητα δεκάδων χιλιάδων μελισσών που ζουν σε ένα μελίσσι και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.Οι μέλισσες παράγουν αυτή τη πολύτιμη ουσία από φυσικές ρητίνες, που συλλέγουν από διάφορα φυτά αλλά και από φλοιούς ορισμένων μεγάλων δέντρων (π.χ. λεύκες, καστανιές, βελανιδιές) και τις οποίες αναμιγνύουν με δικά τους εκκρίματα. Υπολογίζεται πως ένα μελίσσι μπορεί να παράγει 100 έως 300 gr. πρόπολη τον χρόνο. Η πρόπολη χρησιμοποιείται στη παραδοσιακή ιατρική από το 3000 π.χ. στην Αίγυπτο, ενώ ο διάσημος ιατροφιλόσοφος Αβικέννας, στον 11ο αιώνα είχε παρατηρήσει ότι η πρόπολη δρα αποτελεσματικά στους τραυματισμούς από βέλη τόξων κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων! Η πρόπολη εμπεριέχει 50 με 55% ρητίνες, 20 με 35% κερί (ένα μίγμα από πράσινο κερί φυτικής προέλευσης, και το προστιθέμενο κερί των μελισσών), 5 με 10% αιθέρια έλαια, γύρη, πάνω από 40 φλ[...]Ουδέν κακόν αμιγές καλού

2011-04-30T22:12:05.620+03:00

Κάτι οι γιορτές κάτι οι άλλες δουλείες δεν με άφησαν να κάνω μια καλή επιθεώρηση στα μελίσσια .Αποτέλεσμα να μην βάλω πλαίσια άχτιστα . Όμως οι μέλισσες δεν κοιτάζουν το ρολόι και δεν ζουν με τους δικούς μας ρυθμούς . Δεν ήρθε ο Κώστας άρα μην χτίσουμε ...Έτσι έχτισαν γλώσσες και όχι μικρές.... άλλα ολόκληρα πλαίσια , που σε άλλα γέννησε η βασίλισσα φυσικά και σε άλλα μπήκε μέλι . Σε αυτά που γέννησε η βασίλισσα έκανε κηφηνογόνο και εδώ είναι το πρώτο καλό , μαζί με αυτήν την γλώσσα αφαιρέθηκε και πολύ βαρροα που υπήρχε στα κελιά .Σε αυτά που έβαλαν οι μέλισσες μέλι ....απολαύσαμε λαχταριστό ωραίο μελάκι με κηρήθρα .[...]«Καμπανάκι» για μέλισσες, μεγάλους λευκούς καρχαρίες

2011-03-11T22:10:25.801+02:00

(image) Παγκόσμιο φαινόμενο χαρακτηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη τον αφανισμό ολόκληρων αποικιών της κοινής μέλισσας, την τελευταία δεκαετία. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, όμως ερευνητές του Οργανισμού κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την Κίνα, την Ιαπωνία, αλλά και για την αφρικανική ήπειρο, διαπιστώνοντας κατάρρευση αποικιών στην Αίγυπτο.

«Ο τρόπος, με τον οποίο η ανθρωπότητα διαχειρίζεται ή κακομεταχειρίζεται τα φυσικά περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών, θα καθορίσουν εν μέρει το συλλογικό μας μέλλον κατά τον 21ο αιώνα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ Αχίμ Στάινερ. «Είναι γεγονός ότι από τα 100 είδη που παρέχουν το 90% των τροφίμων στον κόσμο, περισσότερα από 70 επικονιάζονται από τις μέλισσες».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι πληθυσμοί μελισσών θα συρρικνωθούν περαιτέρω σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να ανακοπεί αυτή η τάση, σημειώνουν, θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα αποκατάστασης και θωράκισης των οικοτόπων τους. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να δοθούν κίνητρα στους μελισσοκόμους να τοποθετήσουν τα κατάλληλα φυτά κοντά σε καλλιέργειες ή να χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη σύνεση εντομοκτόνα και άλλα χημικά. Τονίζουν όμως ότι, ακόμη και αν γίνουν βήματα για την προστασία των μελισσών που ζουν σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, «οι άγριοι πληθυσμοί είναι πολύ ευάλωτοι».

Διαβάστε ακόμα ....

naftemporiki.gr(image)Έχετε θαμπό δέρμα; Μέλι!

2011-03-06T12:07:03.935+02:00

(image) Το δέρμα σας, λόγω των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων και της αϋπνίας των τελευταίων ημερών, δείχνει θαμπό και ταλαιπωρημένο.

Όμως, εσείς θέλετε το τριήμερο που ακολουθεί να λάμπετε. Μην ανησυχείτε καθόλου.

Πηγαίνετε στην κουζίνα σας και πάρτε από το ντουλάπι το μέλι. Χρειάζεστε δύο κουταλιές της σούπας, για να απλώσετε μια στρώση σε όλο σας το πρόσωπο, εκτός από την περιοχή των ματιών. Αφήστε τη να δράσει για 15 έως 20 λεπτά και αφαιρέστε τη καλά με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, απλώστε την ενυδατική σας και το πρόσωπό σας θα λάμπει.

madata.gr(image)Στο στόχαστρο μεταλλαγμένο μέλι

2011-02-14T09:52:22.279+02:00

(image) Το μέλι που περιέχει γύρη αραβοσίτου της σειράς MON 810 αποτελεί τρόφιμο που παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και για τη διάθεσή του στην αγορά της Ε.Ε. επιβάλλεται η χορήγηση εγκρίσεως.

Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Ιβ Μποτ, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα γερμανικού δικαστηρίου, το οποίο του ζήτησε να διευκρινίσει εάν η πρόσμειξη στα μελισσοκομικά προϊόντα γενετικώς τροποποιημένης γύρης προκαλεί «σημαντική βλάβη» των εν λόγω προϊόντων, υπό την έννοια ότι για τη διάθεσή τους στην αγορά απαιτείται η λήψη εγκρίσεως.

Σημειώνεται ότι η πρόσμειξη δεν ήταν ηθελημένη από την πλευρά του μελισσοκόμου.

Με την εισήγηση ο γενικός εισαγγελέας διευκρινίζει ότι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει υλικό προερχόμενο από γενετικώς τροποποιημένο φυτό πρέπει να θεωρείται πάντοτε, ανεξαρτήτως του εάν η πρόσμειξη ήταν ηθελημένη ή μη, ότι αποτελεί τρόφιμο που παράγεται από ΓΤΟ.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος που ενέχουν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα για την ανθρώπινη υγεία είναι ανεξάρτητος από την ενσυνείδητη ή μη προσθήκη σε αυτά του εν λόγω υλικού που προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένο φυτό.

www.imerisia.gr(image)«Κανένα κρούσμα του «συνδρόμου κατάρρευσης μελισσοσμηνών».

2011-02-03T21:51:53.892+02:00

«Κανένα κρούσμα του «συνδρόμου κατάρρευσης μελισσοσμηνών». Απάντηση Μ. Αποστολάκη στον βουλευτή Ηρακλείου Μ. Στρατάκη «Δεν έχουν αναφερθεί σε καμία περιοχή της Ελλάδας υψηλές απώλειες μελισσοσμηνών που να οφείλονται σε απροσδιόριστα αίτια και οι οποίες να μπορούν να χαρακτηριστούν ως σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσοσμηνών», αναφέρει μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη. Σε ανακοίνωση του κ. Στρατάκη τονίζεται ότι: «Σύμφωνα με την υφυπουργό, από το φθινόπωρο του 2006 σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία κλπ) έχουν αναφερθεί απώλειες μελισσοσμηνών σε ποσοστό υψηλότερου του κανονικού. Τα αίτια αυτού του συνδρόμου κατάρρευσης, δεν έχουν πλήρως προσδιοριστεί.Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεργάζεται με τους μελισσοκομικούς φορείς της χώρας (Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού, Κονοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, συνεταιρισμούς και μελισσοκομικούς συλλόγους), για τυχόν διαπίστωση απώλειας μελισσοσμηνών μεγαλύτερης των συνηθισμένων σε κάποια περιοχή. Παράλληλα, τα 15 Κέντρα Μελισσοκομίας που καλύπτουν γεωγραφικά όλη την έκταση της Ελλάδας, συνεργάζονται με τους μελισσοκόμους και τους τοπικούς φορείς του και παρακολουθούν συνεχώς για τη διαπίστωση παρόμοιου προβλήματος, με σκοπό να ενημερώσουν το ΥΠΑΑΤ, καθώς και τους επιστημονικούς φορείς που σχετίζονται με τη μελισσοκομία.Επί του παρόντος δεν έχουν αναφερθεί σε καμία περιοχή της Ελλάδας υψηλές απώλειες μελισσοσμηνών που να οφείλονται σε απροσδιόριστα αίτια και οι οποίες να μπορούν να χαρακτηριστούν ως σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσοσμηνών.Οι μόνες απώλειες που αναφέρθηκαν το 2007 οφείλονταν στη δυσμενή για τη μελισσοκομία εξέλιξη της άνοιξης και τις υπερβολικές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Επιπλέον, πρόσφατα αναφέρθηκαν σ[...]Χρόνια πολλά

2011-01-07T18:19:15.137+02:00

(image)


Χρόνια πολλά .... χρόνια καλά με υγεία
(image)Μην ξεχνάς να τρως μέλι... That's your power, Honey!

2010-12-18T18:56:07.161+02:00

Τω καιρώ εκείνω... τα φρεσκοπαντρεμένα ζευγάρια έτρωγαν μέλι για έναν μήνα καθημερινά για αυτό και ονομάστηκε ...Honeymoon. Συμβόλιζε τη ζωή, την υγεία, τη δύναμη. Στόχος η απόκτηση παιδιών. Προϋπόθεση η μεγάλη ενέργεια. Άρα;

(image) Στα ...μέλια!
Στα ροφήματα, αλλά και στα σπιτικά γλυκά αντικατέστησε τη ζάχαρη με μέλι. Φρόντισε ώστε το πρωινό σου να περιλαμβάνει τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας μέλι (σε μια φρυγανιά, στο γιαούρτι σου κλπ). Το μέλι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό σου για πολλούς λόγους...
Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη εξηγεί πως "όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά μας οπλίζει με τις ευεργετικές του ιδιότητες".
Το νο. 1 καύσιμο του μεταβολισμού: είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούν βασικό παράγοντα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών για την απελευθέρωση ενέργειας.
Ηρεμεί το στομάχι σου: Το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκαδακτύλου.
Κατά της δυσκοιλιότητας: το μέλι θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά, μιας και η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
Σε προστατεύει... Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, θα σου προσφέρει απλόχερα βιταμίνες C και Ε που προστατεύουν τα αγγεία, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού καθώς και στην υγεία της επιδερμίδας.
Είναι αντισήπτικο... Η μεγάλη περιεκτικότητα του μελιού σε φυσικά σάκχαρα έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά με τη μορφή καταπλάσματος και ανακουφίζει από τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.
Φάρμακο για την καρδιά! Η αυξημένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασής τους. Τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των σακχάρων του και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης.

sigmalive.com
(image)