Subscribe: ΠΥΡΓΟΣ NEWS
http://pyrgos-news.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Greek
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: ΠΥΡΓΟΣ NEWS

Πύργος NewsΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣUpdated: 2018-04-22T10:44:59.472+02:00

 Τα βαριετέ της «Όασης», των «Πεύκων και η Νινή Ζαχά, ξεσηκώνουν την μεταπολεμική Αθήνα !!!

2018-04-22T10:44:59.180+02:00

Τα βαριετέ της «Όασης», των «Πεύκων και η Νινή Ζαχά,ξεσηκώνουν την μεταπολεμική Αθήνα !!!Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΤα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεταπολεμικά η Αθήνα, με την έξοδο από το φάσμα της οδυνηρής γερμανικής σκλαβιάς, όπως της λειψυδρίας, της επάρκειας των βασικών καταναλωτικών αγαθών, τσιγάρων, ρουχισμού κ.α., αλλά και του πολύτιμου αγαθού της ενημέρωσης ελλείψει ραδιοφώνων, δεν κάμπτουν το ηθικό των Αθηναίων και την ακόρεστη δίψα τους για ζωή. Ακοίμητη είναι η καλλιτεχνική παραγωγή της Αθήνας και σαν μανιτάρια, ξεφυτρώνουν τα βαριετέ, τα αναψυκτήρια και οι κινηματογράφοι της !Ήδη από τις αρχές του Μαΐου τον τόνο έδιναν τα δυο εκλεκτά κέντρα του Ζαππείου η «Όαση» και τα «Πεύκα». Στην «Όαση» φημολογείτο ότι θα εμφανίζονταν η Ντιριντάουα που ήταν τότε στο απόγειο της δόξας της και σαγήνευε τα αθηναϊκό κοινό. Αλλά σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινούνταν και οι θεατρικοί επιχειρηματίες της «Όασης» Γ. Νέγρης και Φ. Μιχαλάτος, που ήταν διατεθειμένοι επενδύοντας, να παρουσιάσουν ένα υπερθέαμα στο αθηναϊκό κοινό. Είχαν διερευνήσει άλλες σημαντικές καλλιτεχνικές φίρμες της εποχής και προσδοκούσαν να εντάξουν στο δυναμικό της «Όασης» ότι λαμπρότερο καλλιτεχνικά κυκλοφορούσε τότε.  Στο ρόστερ του εκλεκτού αυτού βαριετέ περιλαμβάνονταν οι περίφημες αδελφές Άννα και Μαρία Καλουτά, Κώστας Δούκας, Ορέστης Μακρής, Κορνηλία Βλαχοπούλου, Μητσάρας, Άννα Φιλίδου, Μίμης Σιμόπουλος και Δώρα Καρυώτου. Στο τραγούδι ο κραταιός Νίκος Γούναρης και η ταλαντούχος Ρένα Βλαχοπούλου, απογείωναν το κοινό. Ιδιαίτερα ο Νίκος Γούναρης με τις επιτυχίες του : «Ποιος σε πήρε και μου ΄φυγες», «Και τι δεν θα ΄δινα», στην κυριολεξία έσπαζε τα ταμεία της «Όασης». Όμως την καλλιτεχνική πανδαισία της «Όασης» επικουρούσαν στο χορό δυο ακόμα φωτεινά καλλιτεχνικά αστέρια, η Λίντα Άλμα και  ο Γιάννης Φλερύ.  Στο μικρόφωνο ως κονφερασιέ «ζωγράφιζε» ο Ορέστης Μακρής, τα κείμενα έγραφε ο διακεκριμένος σεναριογράφος Νίκος Φατσέας και στο ορχηστρικό κομμάτι δέσποζε η ορχήστρα του μαγικού Μιχάλη Σουγιούλ. Η «Όαση» άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 4 Μαΐου του 1946 και όπως ανεμένετο προξένησε με τον γαλαξία των αστέρων που είχε συγκεντρώσει στο δυναμικό της, πανδαιμόνιο στην καλοκαιρινή διασκέδαση των Αθηναίων. Ακόμα πέρα απ[...]Με άφατη συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια, η εορτή του Αγίου Θωμά Γουδίου «Ότι εώρακάς με, πεπίστευκας» !!!…

2018-04-16T23:57:23.826+02:00

Με άφατη συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια, η εορτή του Αγίου Θωμά Γουδίου«Ότι εώρακάς με, πεπίστευκας» !!!…Γράφει ο  Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΜε την πάνδημη συμμετοχή του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και της γείτονος περιοχής του Ζωγράφου, που στην κυριολεξία «βούλιαξε»  - σημειώνουμε εδώ εμφατικά πως η ενορία του Αγίου Θωμά Γουδίου, είναι η μεγαλύτερη και από τις ιστορικότερες των Αθηνών – την Πλατεία του Αγίου Θωμά στο  Γουδί και σε ένα κλίμα άφατης συγκίνησης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, εορτάστηκε την Κυριακή 15-4-2018, η ιερή μνήμη του Αγίου Θωμά. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την ιστορική εκκλησία των Αθηνών, για να αρδεύσει ηθικές δυνάμεις από την μνήμη του Αγίου Θωμά, αλλά και να τιμήσει συνάμα, την εξέχουσα αυτή φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, που καίτοι διήλθε από το μονοπάτι της δυσπιστίας, με απαρασάλευτη πίστη έκτοτε διακόνησε την ανάσταση και τον λόγο του Χριστού μας.Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε ο έξοχος Επίσκοπος Μεθώνης κ.κ. Κλήμης, που έχει την τιμή να είναι συνάμα και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, συνεπικουρούμενος από τον ευλαβικό πατέρα και αρχιερατικό προϊστάμενο του Αγίου Θωμά Γουδίου  Αρχιμανδρίτη κ-ο Αλέξιο Μπουρλή, όπως και άλλους ιερείς του ναού, αλλά και γειτονικών εκκλησιών, που με ευλάβεια, προσήλθαν για να συλλειτουργήσουν και να δεηθούν στην μνήμη του Αγίου Θωμά. Μετά το πέρας της συγκινητική θείας λειτουργίας, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς και θαυματουργού εικόνος του Αγίου Θωμά, στους περιμετρικούς της εκκλησίας δρόμους του Γουδίου, υπο τους γλυκύτατους παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που χρωμάτισε ηθικά την επιβλητική τελετή και σκόρπισε τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα στους κατοίκους της περιοχής. Διάστικτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι του Γουδίου, έραιναν με άνθη και αρώματα την ιερά εικόνα και προσεύχονταν ευλαβικά στην μνήμη του σημαντικού αυτού μαθητή του Ιησού.Με την επάνοδο της εικόνας στην εκκλησία, ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Κλήμης αφού μετέφερε το κατάφορτο από χριστιανική αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου – που καλούσε ως στοργικός ποιμήν το χριστεπώνυμο πλήθος, να ξεπεράσει τις δυσπιστίες  και τις πλάνες της παθογενούς εποχής μας και να αγκαλιάσει την εκκλησία του Χριστού [...]Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της παλιάς Αθήνας, μια εύτολμη κοινωνική αγωνίστρια !

2018-04-15T21:29:50.528+02:00

Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της παλιάς Αθήνας, μια εύτολμη κοινωνική αγωνίστρια !Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΠαρακολουθώντας κανείς σήμερα τον πληθυσμό των δικηγόρων στην Αθήνα, θα διαπιστώσει την ευάριθμη παρουσία των γυναικών δικηγόρων. Δεν ήταν ωστόσο αυτονόητη η γυναικεία ενασχόληση με την δικηγορία δυο αιώνες πρίν, στην αθηναϊκή κοινωνία. Θές οι κοινωνικές δομές της τότε ανδροκρατούμενης επαγγελματικά Αθήνας, θες οι στρεβλώσεις που απεθάρρυναν νέα κοπέλες  να ακολουθήσουν το δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα του νομικού, είχαν καταστήσει την άσκηση της δικηγορίας άβατο, για τον γυναικείο πληθυσμό των Αθηνών. Και αν αυτά συνέβαιναν στην προοδευτική και πρωτοπόρο Αθήνα - πρωτεύουσα της Ελλάδας, αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης τι γίνονταν στον νομικό κόσμο της επαρχίας. Οι γυναίκες δικηγόροι στην ελληνική περιφέρεια του 19-ου και του 20-ου αιώνα, ήταν είδος έν ανεπαρκεία. Απέναντι σε αυτή την δυσπλασία, στρέβλωση, ήλθε σαν φωτεινό μετέωρο να διαταράξει την καθεστηκυία ανδροκρατική τάξη και να διανοίξει νέους ορίζοντες για την επικείμενη «άλωση» του δικηγορικού επαγγέλματος, μια εμπνευσμένη και πρωτοπόρος κοπέλα, που θα έγραφε ιστορία με τα καινοτόμα βήματά της, στον νομικό κόσμο της Αθήνας και της Ελλάδας ευρύτερα. Ήταν η κερκυραία την καταγωγή Μαρία Φλαμπουράρη. Το εμπνευστικό παράδειγμά της κινητροδότησε και άλλες κοπέλες να μπούν στο επάγγελμα της δικηγορίας και διέρρηξε το άβατο του σκληρά ανδροκρατούμενου αυτού επαγγελματικού φάσματος. Πως έχει όμως η ιστορία της σπουδαίας αυτής νέας δικηγόρου των Αθηνών; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Φεβρουάριο του 1926 στο Στρατοδικείο Αθηνών, ελάμβανε χώρα μια πολύκροτη δίκη που αφορούσε καταχρήσεις. Στο ειδώλιο του κατηγορημένου κάθονταν τρείς αξιωματικοί. Και ένας εξ αυτών εμπιστεύονταν την τύχη του σε μια νεαρή κοπέλα και αντίπερα στις κρατούσες αντιλήψεις της εποχής, εναπόθετε την αθώωσή του, σε έναν θεωρητικά «ανίσχυρο» δικηγόρο. Στο βήμα υπεράσπισης λοιπόν η Μαρία Φλαμπουράρη, που μόλις πρίν τρία χρόνια στα 1923 είχε τελειώσει την Νομική και προσδοκούσε κόντρα στο ρεύμα της εποχής, να κάνει μεγάλη καριέρα.  Από την άλλη ακόμα, ένα «κορίτσι πράγμα» σε Στρατοδικείο ; Ήταν πρόκληση για τα ήθη της εποχής. «[...]Μα για ΄κείνους που ΄χουν φύγει και η δόξα τους τυλίγει !!!

2018-04-13T07:05:06.024+02:00

Μα για ΄κείνους που ΄χουν φύγει και η δόξα τους τυλίγει !!!Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΜε ένα ακόμα ηρωικό έλληνα πιλότο μας, «εμπλουτίζεται» το πάνθεον της ελληνικής πατρίδας, μέσα από το ακήρυχτο πόλεμο του Αιγαίου. Ο ηρωικός Σμηναγός της Πολεμικής μας Αεροπορίας Γιώργος Μπαλταδώρος, έπεσε χθές με το mirage του στο Αιγαίο και αφού είχε προηγηθεί αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών, προξενώντας άφατη θλίψη και συγκίνηση στον εθνικό κορμό. Πάγωσε χθές αυτή την αλγεινή Πέμπτη της 12-ης Απρίλη 2018, η καρδιά κάθε έλληνα, για τον αδόκητο χαμό του ηρωικού μας Γιώργου Μπαλταδώρου, που συνεπής στο ευγενές «μάχου υπερ πίστεως και πατρίδος», άφησε την τελευταία του πνοή στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου μας. Για να προασπίσει την εθνική μας κυριαρχία και να διατηρήσει αμόλυντα, τον ήλιο, τα νερά και τους αιθέρες μας !Αλλά παράλληλα με την άφατη θλίψη για τον χαμό του, ο αθάνατος στην καρδιά και την συνείδηση κάθε έλληνα Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, μας μετέδωσε και το πιο αισιόδοξο και χαρμόσυνο μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης και ασφάλειας. Ότι όσο η Ελλάδα, θα εκτρέφει ηθικά από τα σπλάγχνα της Μπαλταδώρους, ο ιερός χώρος του Αιγαίου, θα παραμένει απρόσβλητος, από τις ιταμές - επεκτατικές παραβιάσεις της Τουρκίας.Σεμνύνεται έτσι σήμερα συγκλονισμένη η ελληνική πατρίδα, στο ιερό σκήνωμα του ηρωικού Γιώργου Μπαλταδώρου και τον ευχαριστεί θερμά, που με την θυσία του διατράνωσε την ελληνική ελευθερία και έστειλε σθεναρά το μήνυμα στους Τούρκους, ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του, να προασπίσει τις ιερές αξίες και ιδέες της πατρίδας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αυτή ήταν εξάλλου αείποτε η αποστολή των Ελλήνων, μέσα στους αχανείς δαιδάλους της ιστορίας. Με αίματα και θυσίες, να προασπίζουν τα ατίμητα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που αυτή η ίδια μας ελληνική πατρίδα, μεταλαμπάδευσε και δίδαξε σε ολάκερη την οικουμένη.Στην τραγική οικογένεια του Γιώργου Μπαλταδώρου, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, αλλά και τα συγχαρητήριά μας συνάμα, που έχει την υπερτάτη ηθική τιμή να προσφέρει στην ελληνική πατρίδα έναν ΗΩΡΑ !!!  Ο ελληνικός λαός την ευχαριστεί θερμά, που μέσα στα αλγεινά χρόνια της οικονομικής κρίσης, του[...]Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου Παπαθανασίου !

2018-04-11T20:21:02.990+02:00

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου Παπαθανασίου !Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΜε άφατη ηθική κατάνυξη, βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, αλλά και την καθολική συμμετοχή  πλήθους κόσμου, από το φάσμα των γραμμάτων, του πολιτισμού, της δικαιοσύνης, αλλά και κατοίκων της ιστορικής Μάνης, που πάντα πρωτοστάτησε στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, έλαβε χώρα το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, στον Μητροπολιτικό ναό των Αθηνών, η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Μάνης κ-ου Χρυσόστομου Παπαθανασίου. Ήταν όλοι εκεί με άφατη αγάπη και ευλάβεια για να τιμήσουν τον έξοχο θεολογικό μας άνδρα κ-ο Χρυσόστομο Παπαθανασίου, που εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες διακονεί τον λόγο του θεού και τα χριστιανικά γράμματα. Με απαρασάλευτη πίστη και ανένδοτη προσήλωση στην Ορθοδοξία και έχοντας παραγάγει ένα οιστρηλατημένο θεολογικό έργο, που πέρα από την χριστιανική διακονία, περιλαμβάνει και μια ογκωδέστατη θεολογική συγγραφική παραγωγή. Αλλά αείποτε στην μέχρι σήμερα εμπνευσμένη θεολογική του παρουσία, αυτή ήταν η ηθική σφραγίδα του έξοχου Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομου Παπαθανασίου.Στην μεγαλοπρεπή και διάστικτη από την αγάπη του κόσμου και την συντριπτική συμμετοχή ανθρώπων της Ορθοδοξίας, της δικαιοσύνης και του πολιτισμού, τελετή χειροτονίας του κ-ου Χρυσοστόμου, προεξήρχε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ, Ιερώνυμος, συλλειτούργούντων των σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Καρυστίας κ. Σεραφείμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωροθέου, Αιτωλίας κ. Κοσμά, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Ιλίου κ. Αθηναγόρου, Θηβών κ. Γεωργίου, Μεσογαίας κ. Νικολάου, Λαγκαδά κ. Ιωάννου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ύδρας κ. Εφραίμ, Αργολίδος Νεκταρίου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Χίου Μάρκου, Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Φιλίππων κ. Στεφάνου και των Θεοφ. Επισκόπων Σαλώνων κ. Αντωνίου, Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Θεοφ. Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος.Με πατρικην αγάπη και ηθική φιλότητα, ο αρχιεπίσκπος κ.κ. Ιερώνυμο[...]Κούλης Στολίγκας Ένας «παμπόνηρος μικροαστός», γεμάτος χιούμορ !

2018-04-11T01:08:13.264+02:00

Κούλης ΣτολίγκαςΈνας «παμπόνηρος μικροαστός», γεμάτος χιούμορ !Γράφει ο  Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΥπήρξε για δεκαετίες απο τους κορυφαίους της οπερέτας και της επιθεώρησης και έτερψε ηθικά το θεατρόφιλο κοινό, με την υποκριτική του ικανότητα, την σπουδαία λυρική φωνή του, αλλά και το εμπνευσμένο χιούμορ του. Ειδικά στο πεδίο της επιθεώηρησης, ο Κούλης Στολίγκας έκανε θραύση και τα επθεωρησιακά του νούμερα «Γιουπιγιάγια» στην κατοχή, «Δάτς Αμόρε» τις μεταπολεμικές μας δεκαετίες και «Ο Σταμούλης ο Λοχίας» την δεκαετία του ΄70, τον είχαν καταστήσει σύμβολο του χιούμορ και του ελαφρού μας θεάτρου. Παρότι δεν έλαβε δόκιμες θεατρικές σπουδές, ο Στολίγκας ήταν προικοδοτημένος με ένα σπoυδαίο καλλιτεχνικό τάλαντο, που του επέτρεψε να διαγράψει μια λαμπρή πορεία και να καταξιωθεί στο φάσμα της ελληνικής κωμωδίας. Αλλά ήταν ακόμα και αυτός ο ελεύθερος χαρακτήρας του, που του επέτρεψε αντίπερα στις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής του, να κάνει αδέσμευτα τις κεντρικές του επιλογές και να διαμορφώσει το μέλλον του. Ο Κούλης Στολίγκας που το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Σίσκος, είδε το φως της ζωής το 1909 στην Δράμα. Ανυπόταχτος σαν χαρακτήρας καθώς, ήταν θα εγκαταλείψει την οικογενειακή του εστία ήδη απο τα 16 του χρόνια, για να ενταχθεί σε έναν θίασο που περιόδευε στην επαρχία και να αναλάβει ρόλο τενόρου. Θα επανακάμψει τελικά στο σπίτι του με την αποπεράτωση της στρατιωτικής του θητείας και τώρα πλέον με την συγκατάθεση και του πατέρα του θα έλθει στην Αθήνα, για να αναζητήσει το καλλιτεχνικό του μέλλον.Για πρώτη φορά θα δεί τα φώτα της ράμπας το 1934 συμμετέχοντας στην οπερέτα του Φράντς Λέχαρ «Η εύθυμη χήρα», την οποία είχε ανεβάσει ο θίασος  Μίλερ. Και για μια δεκαετία ο Κούλης Στολίγκας θα περιπλανηθεί σε σχήματα όπερας κατά βάση του Παρασκευά Οικονόμου και θα δώσει υψηλά δείγματα της υποκριτικής του δεινότητας. Έτσι θα χτίσει το καλλιτεχνικό του προφίλ και τις βάσεις για την μετέπειτα λαμπρή πορεία του στο φάσμα της ελληνικής κωμωδίας. Ενδεικτικές είναι και οι παραστάσεις στην όπερα που πρωταγωνίστησε «Σιγανό ποτάμι», «Τζούλια», «Η χώρα των κουδουνιών» κ.α.Το 1942 όμως είναι μια χρονιά ορόσημο για τον μεγάλο μας κωμικό, δοθέντος ότι[...]Πασχαλινό μήνυμα Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

2018-04-07T09:27:32.941+02:00

Πασχαλινό  μήνυμα

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Χριστός Ανέστη ! Νέοι, γέροι και κόρες
Μέσα στις εκκλησιές τες δαφνοφόρες
Ανοίξτε αγκαλιές ειρηνοφόρες
πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι.
Δ.  Σολωμός

                         Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι, 

Eπ΄ ευκαιρία της αναστάσεως του θεανθρώπου, σας εύχομαι ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Υγεία, οικογενειακή και ατομική πρόοδο και προκοπή. Το ανέσπερο φως της αναστάσεως, εύχομαι να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές των ανθρώπων από τα ποικίλα προβλήματα και τις ηθικές αναστατώσεις που έχουν  εγκύψει, και να αποτελέσει έναυσμα προόδου και ευημερίας. Το φετινό ΠΑΣΧΑ  βρίσκει τους Έλληνες δυστυχώς και πάλι, εν μέσω μιας οξύτατης οικονομικής κρίσης, η οποία σκιάζει ανεξάλειπτα τον κοινωνικό μας ιστό. 

(image) Όμως η τραγική αυτή συνειδητοποίηση αποτελεί και ένα εγερτήριο πατριωτικό θούριο, τόσο στην πολιτική μας τάξη, όσο και στον ελληνικό λαό, να αποβάλλουμε όλες τις στρεβλές νοοτροπίες και ενωμένοι όλοι μαζί σαν μια γροθιά, να δρομολογήσουμε την ταχεία οικονομική και ηθική ανασυγκρό-τηση του τόπου. Εμπρός όλοι μαζί, στα λόγια του ποιητή, να κάνουμε άλμα προς τα εμπρός, προτού η φθορά μας ξεπεράσει. Και είναι βέβαιο ότι όποτε οι έλληνες ομονοούν και έχουν σαφείς στόχους, τα καταφέρνουν.  Όπως ο θεάνθρωπος αγαπητοί φίλοι, θανάτω θάνατο πατήσας, νίκησε τις δυνάμεις του σκότους και σηματοδότησε με το σταυρικό του δράμα και την ανάσταση, την ηθική αναγέννηση του ανθρώπου, ας νικήσουμε και εμείς τις δυνάμεις ανάσχεσης της ηθικής και πνευματικής μας ευημερίας και ας οδηγήσουμε την Ελλάδα μας μπροστά. 

Έχουμε τούτες τις άγιες μέρες την ευλογία του Χριστού, που δεν θα μας αφήσει, να χάσουμε την μάχη για τη σωτηρία του τόπου. Ας μην την ξοδεύσουμε αστόχαστα στα ζάρια της στείρας κομματικής διαπάλης. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αγαπημένοι μου φίλοι και το αναστάσιμο πνεύμα να φωτοδοτεί τα εμπνευσμένα βήματά σας.

Με περισσήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.grΜε μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου Παπαθανασίου !

2018-04-05T01:03:41.667+02:00

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου Παπαθανασίου !Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΜε άφατη ηθική κατάνυξη, βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, αλλά και την καθολική συμμετοχή  πλήθους κόσμου, από το φάσμα των γραμμάτων, του πολιτισμού, της δικαιοσύνης, αλλά και κατοίκων της ιστορικής Μάνης, που πάντα πρωτοστάτησε στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, έλαβε χώρα το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, στον Μητροπολιτικό ναό των Αθηνών, η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Μάνης κ-ου Χρυσόστομου Παπαθανασίου. Ήταν όλοι εκεί με άφατη αγάπη και ευλάβεια για να τιμήσουν τον έξοχο θεολογικό μας άνδρα κ-ο Χρυσόστομο Παπαθανασίου, που εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες διακονεί τον λόγο του θεού και τα χριστιανικά γράμματα. Με απαρασάλευτη πίστη και ανένδοτη προσήλωση στην Ορθοδοξία και έχοντας παραγάγει ένα οιστρηλατημένο θεολογικό έργο, που πέρα από την χριστιανική διακονία, περιλαμβάνει και μια ογκωδέστατη θεολογική συγγραφική παραγωγή. Αλλά αείποτε στην μέχρι σήμερα εμπνευσμένη θεολογική του παρουσία, αυτή ήταν η ηθική σφραγίδα του έξοχου Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομου Παπαθανασίου.Στην μεγαλοπρεπή και διάστικτη από την αγάπη του κόσμου και την συντριπτική συμμετοχή ανθρώπων της Ορθοδοξίας, της δικαιοσύνης και του πολιτισμού, τελετή χειροτονίας του κ-ου Χρυσοστόμου, προεξήρχε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ, Ιερώνυμος, συλλειτούργούντων των σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Καρυστίας κ. Σεραφείμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωροθέου, Αιτωλίας κ. Κοσμά, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Ιλίου κ. Αθηναγόρου, Θηβών κ. Γεωργίου, Μεσογαίας κ. Νικολάου, Λαγκαδά κ. Ιωάννου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ύδρας κ. Εφραίμ, Αργολίδος Νεκταρίου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Χίου Μάρκου, Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Φιλίππων κ. Στεφάνου και των Θεοφ. Επισκόπων Σαλώνων κ. Αντωνίου, Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Θεοφ. Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος.Με πατρικην αγάπη κα[...]Ο Παπαδιαμάντης της πασχαλιάτικης κατάνυξης !

2018-04-04T19:46:24.831+02:00

Ο Παπαδιαμάντης της πασχαλιάτικης κατάνυξης !Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΜέρες του αγίου πάθους και ο νούς στρέφεται αίφνης στον «άγιο» των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που με τον ευλαβικό χρωστήρα του, αποτύπωσε στα «Πασχαλινά Διηγήματά» του, την μοναδική ατμόσφαιρα του Πάσχα. Γράφει στο πασχαλιάτικο διήγημά του «Χωρίς στεφάνι» ο Παπαδιαμάντης «Εκ του μικρού τούτου περιστατικού, η Χριστίνα έλαβεν αφορμήν να ενθυμηθή ότι προ χρόνων, μίαν νύκτα, κατά την ύψωσιν του Σταυρού, όταν επήγε να εκκλησιασθή εις τον ναΐσκον του Αγίου Ελισσαίου, παρά την Πύλην της Αγοράς, ενώ ο αναγνώστης έλεγε τον Απόστολον, όταν απήγγειλε τας λέξεις «τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός», αίφνης, κατά θαυμασίαν σύμπτωσιν, από τον γυναικωνίτην έν βρέφος ήρχισε να ψελλίζη μεγαλοφώνως, αμιλλώμενον προς την φωνήν του αναγνώστου. Και οποίαν γλυκύτητα είχε το παιδικόν εκείνο κελάδημα! Τόσον ωραίον πρέπει να ήτο το Ωσαννά το οποίον έψαλλον το πάλαι οι παίδες των Εβραίων προς τον ερχόμενον Λυτρωτήν. «Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον, ένεκα των εχθρών σου, του καταλύσαι εχθρόν και εκδικητήν». Τοιαύτα ανελογίζετο η Χριστίνα, σκεπτομένη ότι καμμία μήτηρ δεν θα ήτο τόσον αφιλότιμος ώστε να μη στενοχωρήται, και να μη σπεύδη να κατασιγάση το βρέφος της, και να μη παρακαλή ν’ ανοιχθή πλησίον της εις τον τοίχον, διά θαύματος, θύρα, διά να εξέλθη το ταχύτερον. Περιτταί δε ήσαν αι νουθεσίαι του επιτρόπου, πρόσθετον προκαλούσαι θόρυβον, και αφού προς βρέφος θηλάζον όλα τα συνήθη μέσα της πειθούς είναι ανίσχυρα, μόνη δε η μήτηρ είνε κάτοχος άλλων μέσων πειθούς, την χρήσιν των οποίων περιττόν να έλθη τρίτος τις διά να της υπενθυμίση. Κι έπειτα λέγουν ότι οι άνδρες έχουν περισσότερον μυαλό από τας γυναίκας!». Αλλά ποιός ήταν αληθινά ο μοναδικός ερημίτης της λογοτεχνίας μας; Ο Παπαδιαμάντης έζησε ασκητικά και ταπεινά σαν μοναχός, αναγόρευσε την απλότητα και την λιτότητα σα στάση ζωής  και μέσα από τα δροσερά ηθικά νάματα της Ορθοδοξίας, ανέδειξε με την γραφή του όλες τις ανώτερες αρετές της ανθρώπινης φύσης. Η επίσημη κριτική εξέλαβε τον μεγάλο μας Σκιαθίτη συγγραφέα σαν καρπό ενός παράταιρου γάμο[...]Από την ωραία εκδήλωση - συναπάντημα του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Αθήνας !

2018-04-03T10:22:37.192+02:00

Από την ωραία εκδήλωση - συναπάντημα του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Αθήνας !Γράφει ο  Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΜέσα σε ένα κλίμα ηθικής φιλότητας και με την καθολική συμμετοχή πλήθους βορειοηπει-ρωτών από την Αθήνα, έλαβε χώρα το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα «Χαλκιάς Palace» στην Πλατεία Καραϊσκάκη, το συναπάντημα του ομώνυμου Συλλόγου, προκειμένου να γνωριστούν περαιτέρω τα μέλη του, να ανταλλάξουν ευχές με την ευκαιρία της έλευσης των ημερών του Αγίου Πάθους, αλλά και να αναλάβουν δράσεις, για την πολυεπίπεδη στήριξη της μαρτυρικής Βορείου Ηπείρου, που βιώνει την εγκατάλειψη, τους απηνείς διωγμούς από το μισαλλόδοξο αλβανικό καθεστώς, την αποχριστανοποίηση που στοχεύει ευθέως στην αποδόμηση της πολιτισμικής ταυτότητας του εναπομείναντος εκεί βορειοη-πειρωτικού ελληνισμού – αλλά που βρίσκει πάντα στις επάλξεις ακοίμητο φρουρό, τον ηρωικό μας Αρχιεπίσκοπο  Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο – και την εν γένει προσπάθεια εκρίζωσης διαχρονικά, των Ελλήνων της.Προσθήκη λεζάνταςΤης λατρεμένης μας Βορείου Ηπείρου, που πάντοτε υπήρξε προμαχώνας του πολιτισμού και των γραμμάτων, αλλά και που πάντοτε πρωτοστάτησε στους μεγάλους εθνικοαπελευ-θερωτικούς αγώνες του έθνους. Ας μην λησμονεί κάθε ακοίμητη ελληνική καρδιά, ότι προτού κάν εκσπάσει η ελληνική επανάσταση του΄21 και τρείς μάλιστα αιώνες ενωρίτερα, ο έξοχος Βορειοηπειρώτης πολέμαρχος Κροκόνδειλος Κλαδάς, είχε το 1480, κατατροπώσει τους Τούρκους και απελευθερώσει Ήπειρο, αλλά και ότι μοναδική σε πνευματική άνθηση με την περίφημη Ακαδημίας της υπήρξε η Μοσχόπολη, που εξέθρεψε πολλούς διδάσκαλους του γένους. Για να μην απολησμονήσουμε, ακόμα ότι υπήρξε η γενέθλια γη και το εφαλτήριο μεγαλουργίας, των μεγάλων Ελλήνων Ευεργετών του Έθνους, που πύργωσαν με τις γιγάντιες ευεργεσίες τους – προσφορές τους, το καθημαγμένο από την τετρακοσίων ετών τουρκική δουλεία, αρτιγέννητο ελληνικό κράτος. Από αυτή την ιστορική γωνία του ελληνισμού, εκκίνησαν ο Ζάππας, ο Σίνας, ο Αρσάκης και τόσοι άλλοι μεγάλοι και άξιοι της πατρίδος !Με αυτά τα υψηλά καταπιστεύματα πορεύθηκε πάντα ιστορικά, η λατρεμένη Βόρειος Ήπειρος και χά[...]195 θέσεις για την Ηλεία στην Κοινωφελή Εργασία Αντιπυρικής Προστασίας Δασών

2018-04-02T16:17:12.876+02:00

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε 5.066 ωφελούμενους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες.Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 1 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος.Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας 8 μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ. Εκτός από την απασχόληση των ανέργων, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό να αφήσει «καθαρό» κοινωνικό αποτύπωμα:α) Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (πχ καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων), προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών. Με την υλοποίηση του προγράμματος, η χώρα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη ενάντια σε πιθανές πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο.β) Οι ωφελούμενοι, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, θα αποκτήσουν νέα εξειδικευμένη γνώση σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στο πεδίο. Τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε νέες δυνατότητες απασχόλησης, π.χ. δημιουργία φορέα ΚΑλΟ που θα αναλάβει τον καθαρισμό δασικών περιοχών, την αξιοποίηση της βιομάζας και την απόκτηση εισοδήματος από τις δασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες. H ανάρτηση της πρόσκλησης υπολογίζεται σε 10 περίπου ημέρες. Αναλυτικά η Κατανομή Προσωπικού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την προστασία των δασών ΕΔΩ.www.e-ea.gr[...]Κατσανιώτης: «Ο κ. Κατσιφάρας έκανε επί έναν χρόνο τη… σουπιά και τώρα διοργανώνει ημερίδες για τις μέδουσες»

2018-03-30T22:05:36.830+02:00

Με αφορμή τη σημερινή ενημερωτική ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τις μέδουσες, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Κατσανιώτης, έκανε το εξής σχόλιο:
«Αφού πέρασε ολόκληρη χρονιά και ο κ. Κατσιφάρας…. έκανε τη σουπιά, ξαφνικά θυμήθηκε το πρόβλημα με τις μέδουσες λίγο προτού ξεκινήσει η νέα θερινή σαιζόν. Και σαν να μην φτάνει αυτό, αντί πρωτοβουλίες και αποφάσεις, διοργανώνει… ενημερωτική ημερίδα ωσάν να είναι ΜΚΟ και όχι υπεύθυνη περιφερειακή Αρχή!
allowfullscreen="true" allowtransparency="true" frameborder="0" height="165" hspace="0" id="aswift_1" marginheight="0" marginwidth="0" name="aswift_1" scrolling="no" style="height: 165px; left: 0px; position: absolute; top: 0px; width: 660px;" vspace="0" width="660">

Ο Περιφερειάρχης εξακολουθεί να μην αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα απασχολούν την περιοχή και έναντι των πολιτών που περιμένουν από αυτόν δράση και αποτελέσματα. Νομίζει ότι θα θολώσει τα νερά… πετώντας μελάνι. Κάνει λάθος, όμως. Θα είναι υπόλογος έναντι των πολιτών και των επαγγελματιών που για ένα ακόμα καλοκαίρι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις μέδουσες».Σμαρούλα Γιούλη Αυτή ή έξοχη μελαχρινή, που συνέγειρε καρδιές !

2018-03-30T08:21:21.293+02:00

Σμαρούλα ΓιούληΑυτή ή έξοχη μελαχρινή, που συνέγειρε καρδιές !Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΥπήρξε απο τις μελαχρινές καλονές του θεάτρου και του κινηματογράφου μας, με μια εκχυλίζουσα γλυκύτητα και μεσογειακό ταμπεραμέντο στην κίνηση και τον χορό, που σε συνάρτηση με το υποκριτικό της τάλαντο και την πολύ ωραία φωνή της, την κατέστησαν μια απο τις κορυφαίες ηθοποιούς των ελληνικών μιούζικαλς. Η Σμαρούλα Γιούλη, πάνω στο σανίδι ήταν η ποίηση και η αρμονία και με τις συναρπαστικές εμφανίσεις της συνέγειρε το καλλιτεχνικό κοινό, που συνέρρεε για να την απολαύσει με θρησκευτική ευλάβεια !!! Ερμηνευτικές αρετές, φωνή, χορός, αρμονία στην κίνηση, μπρίο, υποκριτική ικανότητα και μια σπάνια μελαχρινή γλυκύτητα, συνέθεταν την μοναδική καλλιτεχνική ταυτότητα, της λαμπρής Σμαρούλας Γιούλη. Την ίδια γλυκιά γεύση, της ακαταμάχητης ντίβας που αποτύπωσε αδρά το καλλιτεχνικό στίγμα της στο μουσικοχορευτικό μας θέατρο, θα αφήσει η μελαχρινή καλονή και στην μεγάλη μας οθόνη, όπου πρωταγωνίστησε σε πλήθος απο ταινίες της χρυσής εποχής του ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας και κατέλειπε εξαιρετικές ερμηνείες. Δικαίως λοιπόν η έξοχη ηθοποιός μας των μιούζικαλς, αποτιμήθηκε απο την κριτική, μαζί με την σπουδαία επίσης Σπεράντζα Βρανά, σαν το χρυσό δίδυμο του μουσικοχορευτικού μας θεάτρου.Η Σμαρούλα Γιούλη είδε το φως της ζωής το 1934 στη νύμφη του Βορρά Θεσσαλονίκη. Ήδη απο τα παιδικά της χρόνια εκδήλωσε την μεγάλη της έφεση και αγάπη για το θέατρο και ήταν έτσι αναπότρεπτη η καλλιτεχνική της σταδιοδρομία. Ήλθε στην Αθήνα για θεατρικές σπουδές και παρακολούθησε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του μεγάλου μας δασκάλου και θεατρανθρώπου Δημήτρη Ροντήρη. Διηύρυνε την θεωρητική καλλιτεχνική της παιδεία, παρακολουθώντας μαθήματα χορού και τραγουδιού και με την αποφοίτησή της, είχε ένα στέρεο και πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό υπόβαθρο. Γεγονός που θα της επιτρέψει στην μακρά της πορεία, να κινηθεί με χαρακτηριστική άνεση σε όλα τα είδη του θεάτρου, πρόζα, βαριετέ, μιούζικαλ και να εξακτινώσει έτσι εύκολα, το πολύπλαγκτο καλλιτεχνικό της ταλέντο. Δεν ήταν [...]Ευλαβική επίσκεψη στον σεπτό Επίσκοπο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κ.κ. Εφραίμ

2018-03-29T07:13:58.126+02:00

Ευλαβική επίσκεψη στον σεπτό Επίσκοπο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κ.κ. ΕφραίμΓράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΕίχα την ηθική χαρά και τιμή, να επισκεφθώ πρίν λίγες ημέρες τον σεπτό Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και να αρδεύσω από την θεολογική του πολυμέρεια και το φωτερό πνευματικό του σήμα. Έναν εξαιρετικού ήθους θεολογικό μας άνδρα, που παράλληλα με την αξιοσέβαστη θεολογική του παρουσία, έχει αναπτύξει ένα πολυδιάστατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Πολλώ μάλιστα σήμερα, στις σκληρές μέρες της οικονομικής μας κρίσης, που το κοινωνικό κράτος υποχωρεί άτακτα και η πολιτεία αδυνατεί να στηρίξει τους κοινωνικά αδυνάτους. Ένα ευγενές και νοηματισμένο έργο από τις αξίες και ιδέες της αγάπης του Χριστού μας, που αναφέρεται στην προσφορά φαγητού και ρουχισμού στους κατατρεγμένους, στην οικονομική στήριξη των αδυνάμων οικονομικά μαθητών και φοιτητών, αλλά πολύ περισσότερο με μια μοναδική σε ιατρική ισχύ και ποιότητα, νοσοκομειακή περίθαλψη προς τους αναξιοπαθούντες, που πραγματώνεται μέσω των πρότυπων σε λειτουργία «Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας», «Νοσοκομείου Αιγίνης», αλλά και των πολυδύναμων κοινωνικά εστιών, «Αγάπης Σπετσών» και«Λεούσειου Ιδρύματος».Ωστόσο επισκεπτόμενος των σεπτό Μητροπολίτη κ.κ. Εφραίμ, είχα την ευκαιρία συνάμα στον καλαίσθητο και διάστικτο από αγάπη και φροντίδα χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ύδρα – Επισκοπείο, να ψαύσω την μεγαλουργία και τον ιστορικό δυναμισμό της εθνεγερσίας του΄21. Ατενίζοντας τα αγάλματα του απαράμιλλου ναυάρχου – μπουρλοτιέρη του αγώνα Ανδρέα Μιαούλη που εδραίωσε στα γαλανά νερά του Αιγαίου την ελληνική ελευθερία, την προτομή του έξοχου γερουσιαστή, σπουδαίου καραβοκύρη αλλά και ιδιοφυούς διοικητικού μας άνδρα, ο οποίος συνέδραμε ζωτικά την οργανωτική συγκρότηση του απελεύθερου ελληνικού κράτους Λάζαρου Κουντουριώτη, αλλά και αυτή την ηθική αύρα της μοναδικής καπετάνισσας του αγώνα Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, που τόσα πολλά ωραία και ευγενή πρόσφερε στην πατρίδα, για να εισπράξει την αχαριστία και την ηθική εγκατάλειψη …Τόσες ωρα[...]Η περίφημη «Μάντρα» του Αττίκ !

2018-03-27T12:34:06.269+02:00

Η περίφημη «Μάντρα» του Αττίκ !Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΚαι όμως έναν αιώνα περίπου μετά την δημιουργία της, η περίφημη «Μάντρα του Αττίκ», εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα ορόσημα της κοινωνικής και καλλιτεχνικής ιστορίας των Αθηνών. Κάτι σαν θρύλος, αφού τόσο ο δημιουργός της, όσο και οι παραστάσεις που φιλοξένησε, πολιτογραφήθηκαν στα χαρακτηριστικά πολιτιστικά αποτυπώματα της πόλης. Εμπνευστής και δημιουργός της, ο πολυτάλαντος στιχουργός και συνθέτης Αττίκ, του οποίου το πραγματικό όνομα, ήταν Κλέων Τριανταφύλλου. Η «Μάντρα» αποτέλεσε ένα μικρό πρόχειρο θέατρο της εποχής του μεσοπολέμου – στα 1930 - που είχε δημιουργήσει ο Αττίκ, σε μια κάθετη πάροδο της οδού Πατησίων, στο ύψος της Πλατείας Αμερικής –Αγάμων, όπως χαρακτηριστικά ελέγετο τότε. Κεντρική στόχευση του Αττίκ, δεν ήταν να δημιουργήσει ένα ακόμα οργανωμένο θέατρο υψηλού κύρους, στα πολλά που ήδη λειτουργούσαν, στην ακμάζουσα πολιτισμικά Αθήνα του μεσοπολέμου. Μέλημά του ήταν να φτιάξει κάτι απλό, λιτό, πνευματώδες και με χαρακτήρα «underground», αντίπερα στα υψηλά καλλιτεχνικά στάνταρντς της εποχής.Έτσι σε έναν χώρο μικρό, με μια πρόχειρη σκηνή, με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα κράμα, από λίγη μουσική, λίγα νούμερα, λίγα πειράγματα, λελογισμένη βωμολοχία, αλλά αρκετή συμμετοχή του κοινού στα καλλιτεχνικά δρώμενα της σκηνής, κατόρθωνε στην κυριολεξία να «μεθύσει» το κοινό και να το κάνει να αισθάνεται μια ανείπωτη ηθική ευδία. Το πρόγραμμα διαρκούσε δυο ώρες και έξω από βαριές επισημότητες και τύπους, έδινε την δυνατότητα στο κοινό να χαλαρώσει και να ξεγνοιάσει από τις έννοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο Αττίκ αντλούσε την έμπνευσή του για την λειτουργία της «Μάντρας», από τα κέντρα της παλιάς Μονμάρτης, όπου το κέφι κορυφώνονταν στιγμή με την στιγμή. Άλλωστε σε κάποιο από αυτά κάποτε ο Αττίκ, είχε μεγαλουργήσει τραγουδώ-ντας ολιγόστιχα τραγούδια που συνέθετε ο ίδιος. Σε ένα κοσμικογραφικό περιοδικό της εποχής, ένας δημοσιογράφος με το ψευδώνυμο «ρεπόρτερ», αναφέρει για τα κέντρα της Μονμάρτης τα εξής. Σε καλωσόριζε στ[...]Mέρα Λευτεριάς 25-η Μαρτίου !

2018-03-24T13:09:10.888+02:00

Mέρα Λευτεριάς 25-η Μαρτίου !Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος«Μιαν φοράν όπου επήραμεν το Ναύπλιον ήρθε ο Άμιλτον να με ιδή και μου είπεν ότι πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμόν και η Αγγλία να μεσολαβήσει. Εγώ του αποκρίθηκα ότι αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος εμείς καπετάν Άμιλτον, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάναμεν με τους Τούρκους. Άλλους έκοψε άλλους εσκλάβωσε  με το σπαθί, και άλλο καθώς εμείς εζήσαμεν ελεύθεροι από γενεά είς γενεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμιά συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτεινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δυο φρούρια ήταν ανυπόταχτα. Με είπε ποια είναι η βασιλική φρουρά του, ποια είναι τα φρούρια ; Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι κλέφτες, τα φρούρια, η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά. Έτσι δεν μου μίλησε πλέον».  (ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ)Παγκόσμιο ηθικοπνευματικό σύμβολο στον ευγενή αγώνα των λαών για την ανάκτηση της ελευθερίας τους, η 25-η Μαρτίου 1821  αποτελεί και σήμερα το εδραίο θεμέλιο της πνευματικής και πολιτιστικής εκπόρευσης του ελληνισμού, στην απέραντη λεωφόρο του χρόνου. Την αλησμόνητη εκείνη ημέρα του ξεσηκωμού, απέναντι στην τυραννία και τον δεσποτισμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όλοι οι έλληνες, πρόκριτοι, ιερωμένοι και λογάδες, αδελφωμένοι με τους ανθρώπους της στάνης, του αγρού αλλά και τους ατιθάσευτους αγωνιστές των βουνών και του πελάγου, ομονόησαν να εξεγερθούν. Για να καρπίσει και πάλι το δέντρο της λευτεριάς στα άγια χώματά μας. Εμπνευσμένοι  από τις ιδέες του διαφωτισμού, τα λαμπρά διδάγματα της Γαλλικής επανάστασης, αλλά και το φωτεινό παράδειγμα των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής, πρόστρεξαν να σηκώσουν το βάρος της ανεξαρτησίας. Υποκινούμενοι πέρα από τις λαμπρές τούτες ηθικές διδαχές, όχι από κανέναν άλλο εξωγενή παράγοντα, αλλά από τον ακοίμητο πόθο της πολιτικής ελευθερίας του γένους και την ακλόνητη θέληση να διατηρηθούμε σαν έθνος. Τούτη η πίστη και η θέληση έστω και αν συνέτρεχαν και χιλιάδες άλλοι λόγοι, ήταν που ζέσταινε τις καρδιές των αγωνιστών και τους όπλιζε με θάρρος ασ[...]Ο Πάνος Αβραμόπουλος, την Κυριακή 25-3-18, με τις «Κακές Παρέες» στον «Παραπολιτικά Fm 90,1», για την εθνική επέτειο της 25-ης Μαρτίου 1821 !

2018-03-23T16:39:32.419+02:00

Ο Πάνος Αβραμόπουλος, την Κυριακή 25-3-18, με τις «Κακές Παρέες» στον «Παραπολιτικά Fm 90,1», για την εθνική επέτειο της 25-ης Μαρτίου 1821 !Φίλες και φίλοι, συντονιστείτε μαζί μας την Κυριακή 25-3-18 και ώρα : 13:00 – 15:00 το μεσημέρι, με τους Αθηναΐδα Νέγκα και Χρήστο Φερεντίνο στον «Παραπολιτικά Fm 90,1», για ένα πολυδύναμο ιστορικό αφιέρωμα, στην ημέρα της εθνικής μας παλιγγενεσίας 25-η Μαρτίου. Θα μοιραστούμε μαζί, την ηθική έξαρση, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό, όλων των μεγάλων ελλήνων, που με το αίμα, την ψυχή και την καρδιάς τους, αποτίναξαν τον «βαρύν και απαραδειγμάτιστον ζυγόν, τετρακοσίων ετών, της οθωμανικής δουλείας» και μας χάρισαν την ατίμητη ηθικά ελληνική ελευθερία. Το παγκόσμιο αυτό ηρωικό ορόσημο, που ενέπνευσε για την μεγαλοσύνη του, όλους τους διανοουμένους και τους καλλιτέχνες του κόσμου. Από τον Λόρδο Βύρωνα, μέχρι τον Ευγένιο Ντελακρουά.Θα μιλήσουμε για την πολυεδρική συμβολή των ελλήνων λογίων και κληρικών της διασποράς, που με το φωτερό πνευματικό τους σήμα, προπαρασκεύασαν ηθικά τον αγώνα. Για τους έξοχους Άνθιμο Γαζή, Νεόφυτο Δούκα, Κωνσταντίνο Κούμα και όλους τους άλλους σπουδαίους έλληνες, που έσπειραν τον σπόρο της ελληνικής ελευθερίας, σε ολάκερη την οικουμένη. Για τον απαράμιλλο Ρήγα Φεραίο και τον Αδαμάντιο Κοραή, που πύργωσαν με την προσφορά τους στον αγώνα, εκπέμποντας τον ατίμητο «Θούριο» και όλα τα άλλα παιδευτικά - επαναστατικά κείμενα με τον «Λόγιο Ερμή», σε όλο τον τότε πολιτισμένο κόσμο. Για το «Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο» στο Παρίσι του Γρηγόρη Ζαλύκη και όλες τις άλλες επαναστατικές εστίες της διασποράς.Για την σπουδαία συμβολή του κινήματος στις Παραδουνάβιες περιοχές με τον Υψηλάντη και τον εμπνευσμένο του πατριωτικά «Ιερό Λόχο», που έπεσε θυσιαστικά στο Δραγατσάνι. Τον σπουδαίο ηγέτη των «πανδούρων» - χωρικών της Ρουμανίας Θεόδωρο Βλαδιμηρέσκου και όλους τους άλλους φλογερούς πατριώτες των παραδουνάβιων περιοχών, που ξεσήκωναν μεθοδικά την Βαλκανική, κατά την οθωμανικής τυραννίας. Αλλά και για την αμφίσημη συμπεριφορά της Ρωσίας, στην επανάστα[...]O Σύλλογος Δασκάλων Πύργου συμπαραστέκεται ολόψυχα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

2018-03-23T00:20:04.105+02:00

        Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου συμπαραστέκεται ολόψυχα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται ακόμα προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στις οικογένειές τους. Καταγγέλλουμε  τη συνεχιζόμενη κράτησή τους στις τουρκικές  φυλακές, χωρίς μέχρι σήμερα να τους  έχει  απαγγελθεί κάποια σαφής κατηγορία, κάτι που βρίσκεται εκτός του σύγχρονου νομικού  πολιτισμού.  Καλούμε  την Ελληνική Κυβέρνηση και τη Διεθνή Κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες  για την άμεση αποφυλάκιση και επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.                       [...]Μια ιστορική και πολιτιστική αναβάθμιση η νέα ονομασία του Σταδίου Πύργου "Xαράλαμπος Βιλαέτης"

2018-03-22T20:00:14.704+02:00

Τιμή στον ήρωα της Επανάστασης του 1821.Τιμή στον Πύργο και την προσφορά του στη εθνεγερσία.Μπορεί κανείς να κατηγορήσει για πολλά τη Δημοτική αρχή Πύργου όπως για το απαράδεκτο να μην υπάρχει ούτε μια παιδική χαρά για τα παιδιά μας αλλά τουλάχιστον είναι σημαντικό το Στάδιό μας να αποκτά προσωπικότητα.
Δικαίωση για τον Μιχάλη Κατρίνη η λειτουργία της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο

2018-03-22T19:40:51.950+02:00

Ο Μιχάλης Κατρίνης σε δήλωση του αναφέρει τα ακόλουθα : "Η λειτουργία της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο συνιστά δικαίωση και συνέχεια της απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού το 2014. Προσωπικά, μου δημιουργεί ένα ισχυρό αίσθημα ικανοποίησης αφού ως Πρόεδρος τότε του ΟΚΑΝΑ , συνδέθηκα με αυτή την επιλογή, να δημιουργηθεί μονάδα στην Ηλεία. Η επιλογή αυτή , έστω και με καθυστέρηση αφού θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα, υλοποιήθηκε σήμερα.Μια πλήρως εξοπλισμένη μονάδα, με καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, έτοιμο να θεραπεύσει εκατοντάδες νέους και να ανακουφίσει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από την καθημερινή ταλαιπωρία της μετάβασης σε Πάτρα και Καλαμάτα για την παρακολούθηση του θεραπευτικού προγράμματος. Θέλω να ευχαριστήσω τη σημερινή διοίκηση του ΟΚΑΝΑ για την υλοποίηση της απόφασης για τη λειτουργία θεραπευτικής μονάδας στον Πύργο, τα μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου Πύργου – από το 2014 ως σήμερα- για τη θετική ανταπόκριση καθώς και όλους όσοι πίστεψαν και στήριξαν την ιδέα αυτή, προεξάρχοντος του μητροπολίτη κκ Γερμανού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα μου σε αυτό το εγχείρημα. Εύχομαι η λειτουργία της μονάδας να είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, ενός προβλήματος που δυστυχώς μαστίζει το νομό μας. Σε αυτή την προσπάθεια, είμαστε όλοι παρόντες. Το πρόβλημα αυτό δεν προσφέρεται για πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, αντίθετα αποτελεί πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας."[...]Άρης Μαλιαγρός Ο «τσαχπινιάρης» κύριος με το μονόκλ !!!

2018-03-21T00:39:37.788+02:00

Άρης ΜαλιαγρόςΟ «τσαχπινιάρης» κύριος με το μονόκλ !!!Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΤον θυμόμαστε όλοι με το σπάνιο μονόκλ στο δεξί του μάτι – για τούτο μάλιστα περιπαικτικά αποκαλούνταν στον καλλιτεχνικό κόσμο «Ο κύριος με το μονόκλ» !!! - να υποδύεται άλλοτε τον αριστοκράτη, κάποτε τον διπλωμάτη κύρους, ενίοτε και τον γηρασμένο μεγαλοαστό, που αντίπερα στις βουλές του χρόνου, επεδίωκε με την κοινωνική και οικονομική του επιφάνεια, να παντρευτεί μια δροσερή μικρούλα !!! Αλησμόνητη θα μείνει στην μνήμη μας η συμμετοχή του στην ταινία της Φίνος Φίλμ «Ο επαναστάτης Ποπολάρος» του μεγάλου μας συγγραφέα Γρηγορίου Ξενόπουλου και σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, πλάι στον πρωταγωνιστή της ταινίας και μεγάλο μας ζεν πρεμιέ Κώστα Πρέκα, που υποδύεται έναν αλαζονικό αριστοκράτη των επτανήσων-Ζακύνθου, τον κόντε Τσεζάρε Ροζάρο. Τα επτάνησα βράζουν απο κοινωνικές ζυμώσεις, τα παλιά σύμβολά της κοινωνικής αριστοκρατίας καταρρέουν και η παραπαίουσα άρχουσα τάξη αδυνατεί να συμβιβαστεί με την ανάδυση στο προσκήνιο, νέων και άξιων ανθρώπων, που θέλουν να πάρουν τις τύχες της ζωής τους στα χέρια τους και να χαράξουν ένα νέο κοινωνικό status. Σ΄αυτό το έκρυθμο κοινωνικό κλίμα, ο κόντε Τσεζάρε Ροζάρο, που τον σαρκώνει αριστοτεχνικά ο Άρης Μαλιαγρός, αντιμετωπίζει με κυνισμό και υπεροψία στο «Καζίνο» της Ζακύνθου, τον ασυμβίβαστο και ρηξικέλευθο κοινωνικό επαναστάτη Ζέπο Πεμπονάρη (Κώστας Πρέκας), έναν ποπολάρο που έχει ερωτευθεί την πανέμορφη Έλντα ντι Μάρα (Μπέτυ Αρβανίτη) κόρη του αριστοκράτη κόντε Ντι Μάρα (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) και συμπεριφέρεται σαν ίσος πρός ίσο, χωρίς σύνδρομα κατωτερότητας, στην ντόπια αριστοκρατία του νησιού !!! Ένα αληθινό κινηματογραφικό αριστούργημα στο οποίο ο μεγάλος μας κωμικός Άρης Μαλιαγρός, αποτύπωσε αδρά την σφραγίδα του. Σε όλο το φάσμα της πλατιάς θεατρικής και κινηματογραφικής του παρουσίας, ο Άρης Μαλιαγρός μας έδωσε έξοχες ερμηνείες, ιδίως στην κωμωδία που ήταν και το κύριο καλλι[...]Μπες - βάλε υπογραφή και mail και φυσικά ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣH FACEBOOK!

2018-03-20T23:28:41.536+02:00

Αφορμή για την ανάρτηση είναι μία πρωτοβουλία, που σχετίζεται με την ανακήρυξη από την UNESCO του Ολύμπου ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Όλυμπος είναι και παγκοσμίως γνωστός τόσο για τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του, όσο και για την σχέση του με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η ποικιλία των οικοτόπων του είναι εκπληκτική. Η έντονη ποικιλότητα του ανάγλυφου του Ολύμπου, ο διαφορετικός προσανατολισμός των πλαγιών, το πέτρωμα, το μεγάλο ύψος και η μικρή απόσταση των κορυφών από τη θάλασσα, δημιουργούν μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης και βιοτόπων. Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκόσμια.Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας». Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».Έχει επίσης καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας» και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος».Ενώ δεν υστερεί σε τίποτε σε σχέση με την Ευρύτερη Περιοχή του Γαλάζιου Όρους στην Αυστραλία (Greater Blue Mountains Area) ή το Yosemite National Park στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και πολλά άλλα παρόμοια μέρη του πλανήτη,δυστυχώς όμως δεν έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως τα προαναφερόμενα.Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συναντάται ετησίως (αρχές καλοκαιριού)  για να συζητήσει μέτρα διαχείρισης των υπαρχόντων καταλογογραφημένων μνημείων και να αποδεχθεί υποψηφιότητες από ενδιαφερόμενες χώρες.Τα παραπάνω, που αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας, οδήγησαν σε μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης ανθρώπων όλων των ηλικιών και από όλα τα μέρη του κόσμου με στόχο το βουνό Όλυμπος να ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας.Αγαθές συγκυρίες  γέννησαν σκέ[...]Η πολύπλαγκτη ιστορία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» !!!

2018-03-19T01:27:13.689+02:00

Η πολύπλαγκτη ιστορία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» !!!Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΚαθώς ο Αθηναίος παρατηρεί τον μικρό δρόμο της Βασιλέως Γεωργίου Α΄ παραπλεύρως στην Πλατεία Συντάγματος, αισθάνεται ηθικό δέος, από την επιβλητική και μεγαλοπρεπή παρουσία των τριών υφιστάμενων ξενοδοχείων, που στην κυριολεξία σαν συστοιχία, αγκαλιάζουν όλο τον δρόμο. Τρία ξενοδοχεία μέσα στην χρονική παρουσία των οποίων, είναι αποτυπωμένα μείζονα ορόσημα της κοινωνικής ιστορίας των Αθηνών. Τα «Plazza», «King George» και βεβαίως η κραταιά «Μεγάλη Βρετάνια». Εξάλλου και αυτοί οι υπάλληλοι υποδοχής τους έξω, με τις πλουμιστές και φανταχτερές στολές τους, συζητώντας για τους μεγαλόσχημους πελάτες τους, επιχειρηματίες, πολιτικούς και καλλιτεχνικούς αστέρες, αναδύουν το ανάλογο κλίμα κύρους για τα τρία αυτά στολίδια της πόλεως των Αθηνών. Προεξάρχον από τις τρεις αυτές ναυαρχίδες του Ξενίου Διός στην Βασιλέως Γεωργίου Α΄, η περιβόητη «Μεγάλη Βρετάνια». Αίρει την ιστορία της ως ξενοδοχείο από το 1878. Ωστόσο πρωθύστερα το κτίριο που κτίστηκε το 1842-43 σε σχέδια του επιφανούς Αρχιτέκτονα της εποχής Θεόφιλου Χάνσεν, χρησιμοποιήθηκε  για να αποτελέσει την κατοικία και τα εταιρικά γραφεία του ομογενούς επιχειρηματία από την Τεργέστη, Αντωνίου Δημητρίου. Επίσης για δυο δεκαετίες, το ίδιο κτίριο φιλοξένησε την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Και το 1876 μετασκευάστηκε κανονικά ως ξενοδοχείο. Ωστόσο όμως και κατά τον μεγάλο μας Αρχιτέ-κτονα και ακαδημαϊκό Σόλωνα Κυδωνιάτη, η αισθητική διαφοροποίηση του παλιού κτιρίου, ξεκίνησε το 1928 και ολοκληρώθηκε το 1958, οπότε και επεκτάθηκε το ξενοδοχείο και προστέθηκαν δυο όροφοι. Η ιδιοκτησία του πέρασε προοδευτικά σε πολλά χέρια, για να φτάσει στην σημερινή της μορφή. Στους Στάθη Λάμψα, Θεόδωρο Πετρακόπουλο, Δοξιάδη-δες, για να καταλήξει στο σημερινό ιδιοκτησιακό του σχήμα, στο οποίο εμπλέκονται ξένοι επενδυτές. Ήδη τον Μάρτιο του 2003, ήταν καταχωρημένη στις εφημερίδες,[...]Ο εθνομάρτυρας Ευαγόρας Παλληκαρίδης

2018-03-13T21:19:58.559+02:00

Ο εθνομάρτυρας Ευαγόρας ΠαλληκαρίδηςΓράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΠρότυπο εθνικής αξιοπρέπειας, ηθικής ευαισθησίας, δημοκρατικού ήθους και απαρασάλευτης πίστης στην ελευθερία, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης κατέχει περίσεπτη θέση στο αέτωμα των μαρτύρων του κυπριακού ελληνισμού. Αγωνίστηκε με πάθος και αμείωτη ένταση για την ανεξαρτησία της Κύπρου, ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία και την τουρκική επιβουλή και απαγχονίστηκε τον Μάρτιο του 1957, ποτίζοντας με το αθώο αίμα του, το δένδρο της κυπριακής ελευθερίας. Και σήμερα που η μαρτυρική νήσος της Κύπρου βάλλεται αλύπητα – και στο όνομά της ολάκερος ο ελληνισμός – απο τις ύαινες του διεθνούς  τοκογλυφικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, η αναρρίπιση της ιερής μνήμης μαρτύρων του ηθικού αναστήματος Παλληκαρίδη, είναι περισσότερο απο ποτέ επιβεβλημένη. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης είδε το φως της ζωής, στην Τσάδα της Πάφου στις 28 Φεβρουαρίου του 1938, αποτελώντας το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Μιλτιάδη Παλληκαρίδη. Με έντονο το άνοιγμα της ηθικής ευαισθησίας του, στους διαρκείς αγώνες και τις προπαρασκευαστικές ζυμώσεις  για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Τα χρόνια της νιότης του συνέπεσαν με την αγγλική κυριαρχία στην Μεγαλόνησο και με την προσπάθεια αποτροπής κάθε κίνησης πρός την πολιτική της αυτονομία. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εμποστισμένος απο μικρός στα ιερά νάματα του πατριωτισμού και στην ιδέα της ηθικής και εθνικής ακεραίωσης των απανταχού αλύτρωτων ελλήνων, ευαισθητοποιήθηκε αμέσως στο εθνικό κέλευσμα της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Ήδη ως άριστος μαθητής στις τάξεις του δημοτικού σχολείου, επιδεικνύει ξεχωριστή ωριμότητα για την ηλικία του στα εθνικά θέματα. Πρόσφορο έδαφος θα βρεί ο νεαρός Ευαγόρας για να εκδηλώσει τον πατριωτισμό του, στο μεγαλοπρεπές γεγονός της επικείμενης στέψης της βασίλισσας Ελισσάβετ, που αναμένεται να εορτασθεί με κάθε επισημότητα στις αποικίες. Η στέψη της βασίλισσας θα υλ[...]Τάσος Γιαννόπουλος Το ευφυές «τσοπανόπουλο» που γήτευε τις καρδιές μας … !!!

2018-03-13T03:06:03.320+02:00

Τάσος ΓιαννόπουλοςΤο ευφυές «τσοπανόπουλο» που γήτευε τις καρδιές μας … !!!Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΔυστυχώς η θηριωδία της μοίρας του έκοψε πολύ νωρίς το νήμα της ζωής και αποστέρησε έτσι τον ελληνικό κινηματογράφο, απο ένα σπουδαίο κωμικό ταλέντο. Ο αείμνηστος Τάσος Γιαννόπουλος είχε στο DNA του την υποκριτική τέχνη του κωμικού. Η σκηνική του παρουσία, ο σπουδαίος κωμικός του σωματότυπος, η αρμονία των κινήσεων στους κωμικούς ρόλους που ενσάρκωνε και η εξαίρετη φωνή με την οποία τον είχε προικοδοτήσει η φύση, συνέθεταν ένα σπάνιο κωμικό ταλέντο, που διέλαμψε στις κωμικές ταινίες του ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας, μας πρόσφερε ακένωτες μερίδες γέλιου και καταχωρίστηκε στους μεγάλους έλληνες κωμικούς. Ο Τάσος Γιαννόπουλος πέρα απο την υποκριτική του δεινότητα ως κωμικός, είχε και μια σπουδαία φωνή, που του επέτρεπε να κινείται με άνεση και στο φάσμα του τραγουδιού. Για τούτο και τραγούδησε εξαιρετικά σε μερικές ταινίες που πρωταγωνιστούσε, ενώ έδωσε δείγματα ενός σπάνιου ταλέντου και ως μίμος. Το υποκριτικό του αυτό μάλιστα χάρισμα, μας το αποκαλύπτει με άριστο τρόπο στην ταινία «Μπάρμπα Γιάννης κανατάς», όπου ο Τάσος Γιαννόπουλος μιμείται τέλεια την φωνή των Βασίλη Αυλωνίτη και Νίκου Σταυρίδη. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό, αφού κανείς απο τους θεατές δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά στις φωνές των μεγάλων μας κωμικών και στου Τάσου Γιαννόπουλου που τις μιμείται.Στον κινηματογράφο που υπήρξε το βασικό πεδίο της καλλιτεχνικής του παρουσίας, ο Τάσος Γιαννόπουλος ενσάρκωνε στην πλειονότητα των περιπτώσεων τον ρόλο του «Κίτσου». Ενός καλοκάγαθου τσοπανόπουλου, που είτε βρίσκεται μπλεγμένο στις «ίντριγκες» και τις μηχανορραφίες των τοπικών κοινωνιών του χωριού, τις οποίες πάραυτα κατορθώνει να ξεπεράσει, είτε έρχεται στην Αθήνα πρός αναζήτηση καλυτέρας τύχης, για να δρέψει και εκεί την ειρωνεία και την απαξίωση των επηρμένων μικραστών. Και στην [...]